Test krvi za šećernu krivu tokom trudnoće

Tokom trudnoće, kronični oblici bolesti se često javljaju ili pogoršavaju kod žena. Tokom razdoblja nošenja bebe, buduća majka često ima oslabljeni imunitet, naspram kojeg se pojavljuju razne patologije. Jedna od tih bolesti je gestacijski dijabetes. Krivulja šećera tijekom trudnoće ili test tolerancije na glukozu (GTT) pomoći će vam da saznate razinu glukoze prije i nakon vježbanja.

Potreba za testiranjem

Ljekar trudnicama uvijek propisuje razne preglede, jer procesi koji se odvijaju u njihovom tijelu utječu ne samo na njihovo zdravlje, već i na stanje nerođenog djeteta. Pacijenti trebaju znati koje testove trebaju poduzeti kako bi izbjegli probleme.

Neke žene ne znaju zašto bi tokom trudnoće trebalo testirati krivulju šećera. Test tolerancije na glukozu obično se radi na kraju drugog tromjesečja zajedno s ostalim ispitivanjima. U posljednjih nekoliko godina povećao se rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa. Sada se nalazi u trudnica jednako često kao i kasna toksikoza. Ako ne potražite liječnika na vrijeme, onda su moguće negativne posljedice po buduću majku i plod.

Metabolizam ugljikohidrata važan je dio homeostaze. Snažno su pod utjecajem hormonskih promjena u tijelu žene tokom trudnoće. Osjetljivost tkiva na inzulin prvo se povećava, a zatim smanjuje. Budući da glukoza pruža fetalnim potrebama, ćelijama majki često nedostaje energije. Inzulin se obično mora proizvoditi u većim količinama nego prije začeća djeteta.

Vaš lekar može da naredi krvni test za sledeće poremećaje:

  • odstupanja u analizi urina,
  • visok krvni pritisak
  • gojaznost ili brzo debljanje,
  • lažljivi način života, ograničena fizička aktivnost,
  • višestruka trudnoća
  • dijete s prekomjernom težinom,
  • genetska predispozicija za dijabetes,
  • policistični jajnik,
  • teška toksikoza,
  • neuropatije nepoznatog porijekla,
  • istorija pobačaja,
  • razvoj gestacijskog dijabetesa u prethodnoj trudnoći,
  • hroničnih zaraznih bolesti
  • ciroza jetre
  • hepatitis
  • bolesti stomaka ili creva,
  • postporođajno ili postoperativno stanje.

Da biste dobili pouzdan rezultat, testiranje se provodi nekoliko puta. Broj postupaka koje je propisao ginekolog-endokrinolog.

Datumi i ograničenja

Test krivulje šećera može se uzeti samo ako za to nema kontraindikacija. Žene koje imaju koncentraciju glukoze na glasu više od 7 mmol / L ne treba testirati. Postupak je kontraindiciran kod pacijenata mlađih od 14 godina.

Ispitivanje se ne može izvršiti u prisustvu upalnih procesa u organizmu. Pogoršanje pankreatitisa, toksikoze i malignih tumora takođe služe kao kontraindikacije za polaganje testa. GTT je zabranjen ako pacijent uzima određene farmakološke lijekove. Lijekovi koji doprinose rastu glikemije mogu utjecati na krivulju šećera tokom trudnoće.

Koliko dugo treba uzeti test na GTT, reći će liječnik. Najbolji period za to je trudnoća u periodu od 24 do 28 nedelja. Ako je žena ranije imala gestacijski dijabetes melitus za vrijeme gestacije, tada se preporučuje analiza da se provede u 16-18 tjedana. U kasnijim fazama testiranje se ne preporučuje, ali u izuzetnim je slučajevima moguće između 28 i 32 tjedna.

Priprema analize

Prije testa krivulje šećera potrebna je prethodna priprema. Bilo koji faktor koji utječe na glikemiju utječe na rezultat analize, što se može pokazati nepouzdanim.

Da biste izbjegli netočnosti, Trudnica treba da ispuni nekoliko uslova:

  • U roku od tri dana trebate održavati svoju uobičajenu prehranu s ugljikohidratima.
  • Također je potrebno slijediti dijetu, isključujući masnu i prženu hranu.
  • Ne treba smanjivati ​​ritam svakodnevne fizičke aktivnosti, koja bi trebala biti umjerena.
  • Prije analize zabranjeno je uzimanje lijekova. Korištenje određenih sredstava može se nastaviti, ali samo nakon savjetovanja sa stručnjakom. Otkazani su i postupci liječenja.
  • Slatka pića treba odbaciti.

Test se izvodi na prazan stomak. Zadnji put pacijent treba jesti 10-14 sati prije početka liječenja. Treba izbjegavati stresne situacije i emocionalna pretjerana uzbuđenja.

Razlozi za smanjenje ili povećanje pokazatelja

Primarni zadatak buduće majke je da dobije pouzdane rezultate ispitivanja od kojih zavise pravilan tok trudnoće i razvoj bebe u maternici. Ako se moguće bolesti blagovremeno otkriju, tada će liječnik napisati pregled kako bi potvrdio dijagnozu i odredio metode liječenja. Rezultat može biti nepouzdan ukoliko ne poštujete pravila pripreme za analizu. Pored toga, na to utiču i drugi faktori.

Pokazatelj se može povećati zbog fizičkog umora, epilepsije, patologija hipofize, štitne žlijezde ili nadbubrežne žlijezde. Ako pacijent nije mogao odbiti diuretičke lijekove, onda mogu utjecati i na šećer u krvi. Lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu ili adrenalin također imaju utjecaj.

Niži indikator može ukazivati ​​da je gladovanje prije početka analize bilo predugo (više od 15 sati). Smanjenje glukoze moguće je zbog tumora, gojaznosti, trovanja alkoholom, arsenom ili hloroformom, kao i bolesti jetre i drugih organa probavnog trakta. Svi se ovi faktori rastavljaju i uzimaju u obzir pri sastavljanju krivulje. Nakon toga često je potreban ponovljeni pregled.

Postupak

Možete se testirati na krivulju šećera tokom trudnoće na javnoj zdravstvenoj klinici ili privatnoj ustanovi. U prvom slučaju testiranje je besplatno, ali zbog velikih redova, neki radije prolaze kroz novac zbog novca kako bi uštedjeli vrijeme i brzo saznali o njihovom stanju. U različitim laboratorijima krv za šećer može se uzimati venskim ili kapilarnim sredstvima.

Pravila za pripremu rastvora koji se koristi tokom tretmana:

  • Alat se priprema prije same studije.
  • Glukoza u zapremini od 75 g razblažena je u čistoj mirnoj vodi.
  • Koncentraciju lijeka određuje ljekar.
  • Budući da neke trudnice ne mogu podnijeti slatkiše, u otopinu se može dodati malo limunovog soka.

Tokom GTT testa krv se dariva nekoliko puta. Količina glukoze koja se uzima na analizu zavisi od vremena uzimanja. Prva ograda nastaje na prazan stomak. Ovo je neophodno za utvrđivanje koncentracije šećera. Od ovog pokazatelja, koji ne bi trebao prelaziti 6,7 mmol / l, ovisi dalja istraživanja. Potom se pacijentu daje otopina u zapremini od 200 ml sa razređenom glukozom u njemu. Svakih 30 minuta žena uzima krv. Test traje dva sata. Krv se skuplja na samo jedan način. Tijekom postupka ne možete istovremeno uzimati krv iz prsta i vena.

Nakon prolaska analize specijalista mjeri razinu šećera u krvi. Na temelju dobivenih informacija sastavlja se krivulja šećera, na kojoj možete otkriti moguće kršenje glukozne tolerancije koje su se desile tijekom gestacije djeteta. Vremenski periodi trudnoće u kojoj je uzeta krv označeni su tačkama na grafikonu horizontalne ose.

Minus takve studije za pacijente je i opetovano probijanje prsta ili vene, kao i unos slatke otopine. Oralno davanje glukoze teško je ženama u periodu gestacije.

Tumačenje rezultata

Ginekolog prvo pregleda gotove testove krvi, koji potom pacijenta usmerava na endokrinologa. Ako postoje odstupanja od šećera od prihvatljivih vrijednosti, liječnik može uputiti trudnicu kod drugih stručnjaka.

Tumačenje rezultata testa provodi se uzimajući u obzir zdravstveno stanje, tjelesnu težinu pacijenta, njezinu dob, način života i pridružene patologije. Norma pokazatelja razine šećera neznatno je drugačija u trudnica. Ali ako se prekorače dozvoljene vrijednosti, liječnik šalje ženu da ponovo uzme krv.

Normalna glukoza na glasu je manja od 5,4 mmol / L, nakon 30-60 minuta - ne više od 10 mmol / L, a s posljednjim uzorkovanjem krvi - ne više od 8,6 mmol / L. Morate znati i to da indeks pokazatelja u različitim medicinskim ustanovama može varirati, jer stručnjaci koriste različite metode ispitivanja.

Kada trudnica prođe krvni test na GTT, liječnik mora isključiti nagli porast glikemije. Koncentracija šećera analizira se u prvoj fazi postupka. Ako indikator premaši dozvoljene vrijednosti, tada se ispitivanje zaustavlja. Specijalista propisuje trudnoće, koje uključuju:

  • promjena prehrane s izuzetkom viška ugljikohidrata,
  • upotreba fizioterapijskih vježbi,
  • redovan medicinski nadzor, koji može biti bolnički ili ambulantni,
  • terapija inzulinom (ako je potrebno),
  • glikemijski nadzor, koji se mjeri pomoću glukometra.

Ako prehrana ne daje željeni učinak na koncentraciju šećera, tada su pacijentu propisane injekcije hormona, koje se provode u stacionarnim uvjetima. Doziranje propisuje lekar.

Ako odaberete pravu metodu terapije, tada je moguće minimalizirati štetu nerođenom djetetu. Međutim, otkriveni povećani nivo glukoze u ženi čini promjene tokom trudnoće. Na primjer, isporuka se javlja u 38. sedmici.

Opasnost od visokog šećera

Kad žena ne zna za značajke gestacijskog dijabetesa i ne slijedi dijetu, razina glukoze u njezinoj krvi brzo se smanjuje ili povećava, što dovodi do negativnih posljedica. Buduće majke to trebaju razumjeti u periodu gestacije ona mora slijediti sve preporuke liječnika i uzeti potrebne testove koji određuju zdravlje djeteta i njeno vlastito stanje.

Odstupanje glikemije od prihvatljivih vrijednosti izražava se nelagodom u trudnica. Kršenje nastaje s popratnim posljedicama u obliku čestih nagona za mokrenjem, suvih membrane usne šupljine, svrbeža, padova, akni, fizičke slabosti i umora. S težim oblikom, otkucaji srca postaju učestaliji, svijest postaje zbunjena, vrtoglavica i migrena muče. Kod nekih žena bolest prati konvulzivna groznica i oštećenje vida.

Osim toga, povećana koncentracija glukoze može nepovoljno utjecati na razvoj ploda. Žene često imaju prerano rođenje ili eklampsiju. Može doći do asfiksije ili smrti fetusa. Rizik od porođajnih ozljeda često je povećan. Ponekad morate imati carski rez. Ako se trudnicama propisuje inzulinska terapija kod prvog gestacijskog dijabetesa, može doći do pojave hiper- ili hipoglikemije. Na pojavu bolesti utječe oštra promjena načina prehrane i načina života uopće. U bilo kojoj ljekarni možete kupiti prijenosni glukometar. Pomoću njega moći ćete samostalno izmjeriti nivo šećera i ne gubiti vrijeme posjetom stručnjaku.

Dijabetes melitus je prestao biti rijetka patologija, pa su trudnice često izložene riziku za njegov razvoj. Bolest, koja se manifestuje u gestacijskom obliku, karakterizira pojava tokom gestacije i samoisklanjanje nakon porođaja. U rijetkim slučajevima ženin problem može ostati i nakon što se dijete rodi. Šest tjedana nakon rođenja djeteta, pacijentu se preporučuje ponovno testiranje krvi kako bi se utvrdio nivo glukoze. Na temelju rezultata liječnik utvrđuje napredovanje ili nestanak bolesti.

Pogledajte video: Gersonova terapija HR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar