Lijekovi protiv dijabetesa tipa 2: popis lijekova

Kod šećerne bolesti drugog tipa doktor u pravilu propisuje ne samo terapijsku dijetu, aktivnu fizičku aktivnost već i posebna hipoglikemijska sredstva u obliku tableta, koje omogućavaju održavanje razine glukoze u krvi. Lijekovi se biraju na osnovu općeg stanja pacijentovog tijela, glukoze u krvi i urinu, karakteristika bolesti i prisustva manjih bolesti.

Danas u specijaliziranim prodavaonicama možete pronaći ogroman popis lijekova nove generacije koji se uzimaju za dijabetes tipa 2. U međuvremenu, potrebno je odabrati lijekove za snižavanje šećera tek nakon savjetovanja s liječnikom, jer je potrebno ne samo uzeti u obzir sve značajke bolesti, kontraindikacije, već i potrebnu dozu. Nekontrolisana upotreba bez medicinskog saveta može biti štetna za vaše zdravlje.

Važno je uzeti u obzir da se lijekovi ne koriste u liječenju dijabetesa tipa 1 kod djece i pojedinačno se biraju za dijabetes kod trudnica.

Sredstva za snižavanje šećera stare i nove generacije dijele se u tri vrste, razlikuju se po kemijskom sastavu i u načinu na koji utiču na organizam.

Liječenje sulfonamidom

  • Slična hipoglikemijska sredstva kod dijabetesa pomažu aktivnijoj proizvodnji i dostavljanju inzulina u krv.
  • Takođe, ovaj lijek povećava osjetljivost organskih tkiva, što vam omogućava da dobijete potrebnu dozu inzulina.
  • Sulfanilamidi povećavaju količinu inzulinskih receptora na stanicama.
  • Lijekovi za snižavanje šećera pomažu pri razgradnji i smanjenju stvaranja glukoze u jetri.

Dugo vremena dijabetičari su koristili lijekove prve generacije. Kako bi nadoknadili dnevnu potrebu za lijekom, pacijenti su morali uzimati od 0,5 do 2 grama sulfonamida, što je prilično velika doza. Danas su razvijene lijekove druge generacije koji su mnogo efikasniji.

Njihova doza je mnogo manja, što dovodi do manjih nuspojava.

U pravilu takvi lijekovi imaju utjecaj na tijelo 6-12 sati. Uzimaju se po 0,5 tableta prije ili nakon obroka dva puta dnevno.

U nekim slučajevima ljekar propisuje uzimanje lijeka tri puta dnevno kako bi se postiglo postepeno smanjenje glukoze u krvi.

Osim što snižavaju šećer u krvi, takvi lijekovi blagotvorno djeluju na krvne žile, poboljšavaju protok krvi i sprječavaju oštećenja malih žila. Uključujući tablete za smanjenje šećera druge generacije, brzo se eliminiraju iz tijela i ne vrše pritisak na bubrege, štiteći unutrašnje organe od razvoja komplikacija zbog dijabetesa tipa 2.

U međuvremenu, hipoglikemijska sredstva kao sulfanilamidi imaju svoje nedostatke:

  1. Ovaj lijek možda nije pogodan za sve pacijente.
  2. Oni se trude da ga ne prepisuju starijim osobama, koje polako uklanjaju lijekove iz tijela. Inače, lijek se može nakupljati u tijelu, što često dovodi do hipoglikemijskog stanja i kome.
  3. Sulfanilamidi mogu postati ovisni nakon nekog vremena zbog činjenice da pet godina nakon upotrebe lijeka smanjuje se osjetljivost tkivnih receptora na njihovo djelovanje. Kao rezultat, receptori gube svoju efikasnost.

Uključujući negativne karakteristike lijeka je činjenica da sulfonamidi dramatično smanjuju razinu glukoze u krvi što može dovesti do hipoglikemijske reakcije. Teški oblik hipoglikemije uzrokovan je lijekovima hlorpropamidnih i glibenklamidnih skupina. Iz tog razloga se mora strogo poštovati doziranje koje propiše liječnik, a ne samoliječenje.

Važno je zapamtiti da glikemija može dovesti do učestalog gladovanja, upotrebe alkoholnih pića, jakih fizičkih napora i aspirina. Stoga, prije nego što počnete koristiti lijek, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom o postojanju kontraindikacija.

Ko je indiciran za uzimanje sulfa lijekova?

Lijekovi za snižavanje šećera ove vrste propisani su u sljedećim slučajevima:

  • U liječenju šećerne bolesti prvog tipa, ako terapijska dijeta ne dopušta smanjenje razine glukoze u krvi, a pacijent ne pati od prekomjerne težine.
  • Uz dijabetes melitus prvog tipa, ako pacijent ima pretilost.
  • Uz nestabilni dijabetes melitus prvog tipa.
  • Ako pacijent ne osjeti učinak liječenja inzulinom za dijabetes tipa 1.

U nekim slučajevima su sulfonamidi propisani u kombinaciji s inzulinom. Ovo je potrebno kako bi se poboljšao učinak inzulina na tijelo i preveo nestabilni dijabetes u stabilan oblik.

Sulfanilamidi prve generacije mogu se uzimati prije, za vrijeme i nakon obroka. U ovom slučaju doziranje se propisuje pojedinačno. Prije nego što počnete uzimati lijek, morate pažljivo proučiti upute.

Oni uzimaju lijekove za snižavanje šećera ove vrste s izuzetnim oprezom u strogoj dozi, jer uzimanje pogrešne doze lijeka može dovesti do naglog smanjenja glukoze u krvi, alergija, mučnine, povraćanja, poremećaja u želucu i jetri i smanjenja broja leukocita i hemoglobina.

Liječenje Biguanidom

Slični lijekovi za snižavanje šećera imaju drugačiji učinak na tijelo, zbog čega šećer brže apsorbira mišićno tkivo. Izloženost biguanidima povezana je s učinkom na ćelijske receptore, što poboljšava proizvodnju inzulina i pomaže normalizaciji šećera u krvi.

Takvi lijekovi za snižavanje šećera imaju brojne prednosti:

  1. Snižena glukoza u krvi
  2. Smanjena apsorpcija glukoze u crevima i njeno oslobađanje iz jetre.
  3. Lijekovi ne dozvoljavaju stvaranje glukoze u jetri.
  4. Lijek povećava broj receptora koji su osjetljivi na inzulin.
  5. Lijekovi pomažu u razgradnji i sagorijevanju neželjenih tjelesnih masti.
  6. Pod utjecajem lijeka krv se ukapljuje.
  7. Apetit pacijenta se smanjuje, što vam omogućava da smršavite.

Biguanidi ne utječu na proizvodnju inzulina, pomažu u iskorištavanju glukoze u tkivima, pojačavaju učinak unesenog ili postojećeg inzulina u tijelu. To dovodi do činjenice da ćelije ne troše rezerve.

Zbog normalizacije proizvodnje inzulina kod pacijenta smanjuje se pretjerani apetit, što je vrlo korisno za dijabetičare i one koji su pretili ili pretili. Zbog smanjenja apsorpcije glukoze u crijeva, normalizuje se nivo lipidnih frakcija u krvi, što sprečava razvoj ateroskleroze.

Međutim, biguanidi imaju nedostatak. Ovi lijekovi omogućavaju da se kiseli proizvodi nakupljaju u tijelu, što dovodi do hipoksije tkiva ili gladovanja kisikom.

Lijek treba pažljivo koristiti kod dijabetesa u starijih osoba i kod onih koji imaju bolesti pluća, jetre i srca. Inače, pacijenti mogu osjetiti povraćanje, mučninu, olabavljene stolice, bol u trbuhu i alergije.

Biguanides je zabranjeno koristiti:

  • Pacijenti stariji od 60 godina
  • u prisustvu bilo koje vrste hipoksije,
  • u slučaju hroničnih bolesti jetre i bubrega,
  • u prisustvu bilo kojih akutnih hirurških, zaraznih i upalnih bolesti.

Biguanidi se uglavnom propisuju pacijentima koji imaju dijagnozu šećerne bolesti tipa 2, s normalnom tjelesnom težinom i nedostatkom sklonosti ketoacidozi. Takođe, ovi lijekovi se koriste u liječenju dijabetičara, čije tijelo ne podnosi sulfonamide ili je ovisnost o ovom lijeku.

Biguanidi, koji u nazivu imaju naziv "retard", utiču na organizam mnogo duže nego konvencionalni lijekovi. Lijek trebate uzimati samo nakon jela, jednostavne akcije - tri puta dnevno, produženog djelovanja - dva puta dnevno, ujutro i navečer.

Ova vrsta lijekova uključuje lijekove poput adebita i gliformina. Takođe, ove lekove koriste zdravi ljudi za smanjenje povećane tjelesne težine.

Lijekovi koji ometaju apsorpciju glukoze u crijevima

Danas takvi lijekovi nisu rašireni u Rusiji, jer imaju visoku cijenu. U međuvremenu, u inostranstvu su ovi lijekovi vrlo popularni među dijabetičarima zbog visoke učinkovitosti. Najpoznatiji je lijek glukobai.

Glukobaj ili akarboza, omogućava vam da usporite proces apsorpcije glukoze u crijevima i njegov ulazak u krvne žile. To pomaže snižavanju razine šećera kod svih vrsta dijabetesa. Također, ovaj lijek smanjuje količinu triglicerida u krvi, koji razvijaju ovisnost o inzulinu kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, što često dovodi do ateroskleroze.

Najčešće se glukobaj propisuje dijabetes melitusu tipa 2 kao glavni ili dodatni tretman u kombinaciji sa sulfonamidima. Kod dijabetesa tipa 1, ovaj lijek koristi se zajedno s unošenjem inzulina u tijelo. U tom slučaju se doza primenjenog inzulina smanjuje.

Budući da ovaj lijek ne uzrokuje hipoglikemijsku reakciju, glukobaji se često propisuju starijim osobama. U međuvremenu, lijek može imati nuspojave, poput labavih stolica i naduvenosti.

Glukobaj ne smiju uzimati pacijenti mlađi od 18 godina, s bolestima gastrointestinalnog trakta, u toku trudnoće ili dojenja. Uključivanje lijeka se ne preporučuje za upotrebu kod gastropareza uzrokovanih dijabetičkom neuropatijom.

Liječenje lijekovima vrši se u prvim danima 0,05 grama tri puta dnevno. Ako je potrebno, doza se postepeno povećava na 0,1, 0,2 ili 0,3 grama tri puta dnevno. Veća količina lijekova se ne preporučuje. Doziranje treba povećavati postepeno, u slijedu od jedne do dvije sedmice.

Glukobaj se uzima isključivo prije jela, bez žvakanja. Lijek treba isprati s malom količinom vode. Djelovanje lijeka počinje odmah nakon što uđe u želudac.

Kako uzimati lijekove za snižavanje šećera

Lijek poput Manilina za dijabetes uzima se pola sata prije obroka. Glukobaj se uzima samo prije jela, može se jesti s prvim komadom hrane. Ako je pacijent zaboravio uzeti lijek prije jela, dozvoljeno je uzimati lijek nakon obroka, ali najkasnije 15 minuta kasnije.

U svakom slučaju, kada pacijent zaboravi da uzima lijekove za snižavanje šećera, zabranjeno je u budućnosti povećavati dozu lijeka. Morate piti samo dozu lijeka koju vam je propisao ljekar.

Uzimanje lijekova za snižavanje šećera tokom trudnoće

Tokom trudnoće upotreba lijekova za snižavanje šećera kontraindicirana je jer mogu prodrijeti kroz placentu do ploda i negativno utjecati na razvoj nerođenog djeteta. Iz tog razloga dijabetes kod trudnica liječi se primjenom inzulina i primjenom terapijske prehrane.

Ako žena ima dijabetes tipa 2 i prethodno je liječena hipoglikemijskim lijekovima, postepeno se prebacuje na inzulin. U isto vrijeme liječnik provodi strogi nadzor pacijenta; redovno se provode testovi šećera u krvi i urinu. Inzulin je propisan u toj dozi u kojoj su uzimani lijekovi za snižavanje šećera.

Međutim, glavni tretman je prije svega reguliranje prehrane i prilagođavanje jelovnika.

Trudnica s dijagnozom dijabetesa treba dnevno konzumirati ne više od 35 Kcal po kilogramu težine. Dnevna količina proteina po kilogramu mase može biti i do dva grama, ugljenih hidrata - 200-240 grama. Masnoća - 60-70 grama.

Potrebno je potpuno odustati od unosa brzo probavljivih ugljikohidrata, koji uključuju proizvode od brašna, kašice, poslastice, slatkiše. Umjesto toga, morate jesti hranu koja sadrži vitamine A, B, C, D, E, minerale i biljna vlakna.

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar