Izbor režima terapije insulinom za dijabetes tipa 2

Ulazeći u tijelo, inzulin uključuje oksidativne procese.

Pod njegovim utjecajem šećer se dijeli na bjelančevine, glikogen i masti.

Gušterača opskrbljuje tijelo ovim proteinskim hormonom.

Kada se u njenom radu dogodi neuspjeh, tijelo prestaje primati inzulin u dovoljnim količinama. Dolazi do razvoja dijabetesa. Ljudima koji pate od bolesti tipa 1 potrebno je svakodnevno ubrizgati hormon.

Da li je potreban dijabetes tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1 postoji potreba za inzulinom zbog činjenice da ljudski imunitet stanice koje proizvode inzulin percipiraju kao strane. Počinje da ih uništava.

Kod ljudi koji imaju bolest tipa 1, potreba za terapijom javlja se nakon 7-10 godina. Trenutno je nemoguće izliječiti patologiju. Ali možete podržati funkciju tijela uzimanjem proteinskih hormona izvana.

Zbog nedovoljne proizvodnje inzulina kod dijabetesa tipa 1, hormonska terapija se provodi u svim fazama bolesti.

Vrijedi napomenuti da što se bolest kasnije razvila to će se lakše vratiti u normalno stanje tijela.

Tablete insulina za dijabetes tipa 1 su kontraindicirane. Ali kada osoba ne prima inzulin izvana, to prijeti hiperglikemijskom ili ketoacidotskom komom. Iz tog razloga koriste se injekcije. Pravovremena terapija pomaže u postizanju privremene remisije i odgađa razvoj komplikacija.

Klasifikacija inzulina

Insulin je podijeljen u 3 glavne grupe. Između sebe oni se razlikuju u trajanju akcije.

  • Kratka akcija. Ovaj lek daje efekat za pola sata. Trajanje akcije je oko 5 sati.
  • Srednja. On se sporije apsorbuje iz ćelija potkožnog masnog tkiva. Daje se dva puta dnevno, a efekat se vidi već nakon nekoliko sati. Održava nivo inzulina 10-18 sati.
  • Dugotrajne pripreme sa trajanjem djelovanja do 36 sati. Ovi lijekovi stvaraju potrebnu razinu hormona proteina u krvi. Efekat se vidi već nakon nekoliko sati.

Postoje i mešane opcije. Ovo je spoj kratkog, dugog ili srednjeg inzulina u različitim omjerima. U ovom slučaju prvi zadovoljava potrebe za inzulinom nakon konzumiranja hrane, a ostatak pruža osnovne potrebe organizma.

Nemoguće je reći koji je inzulin bolji za dijabetes tipa 1. Sve su potrebne tijelu.

U ljekarnama možete pronaći pripravke koji sadrže govedinu, svinjetinu i humani protein proteina. Proizvode se na polusintetički način koristeći genetski inženjering.

Intenzivirani ili osnovni bolus.

U ovom se slučaju inzulin s produljenim oslobađanjem (IPDI) daje dva puta dnevno. Nekoliko minuta prije jela, lijek kratkog djelovanja (ICD) daje se tri puta dnevno.

S konceptom basic-bolus, hormon jednostavnog djelovanja daje se prije jela, a dugo djelujući u večernjim satima. Za vreme intenzivne nege koristite posebnu pumpu. Pomoću takvog uređaja proteinski hormon se može dati u malim dozama tokom dana.

Tradicionalna

Koristi se dva puta dnevno: ujutro i uveče, neko vrijeme prije jela. Poželjno je da između upotrebe lijeka bude interval od 12 sati. Istovremeno se 70% dnevne doze daje u jutarnjim satima, 30% u večernjim satima.

Dobar rezultat daje trostruka upotreba lijeka. Shema je sljedeća: SDI i ICD injekcije ubrizgavaju se nakon buđenja, zatim se ICD primjenjuje u 18:00, a u 22:00 SPD. Upotreba mješovitih preparata provodi se dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Nedostatak tradicionalne terapije je stroga kontrola tjelesne aktivnosti i prehrane.

Danas stručnjaci rade na složenoj opremi koja se zove - umjetni gušterača. To je pumpa zajedno s uređajem za mjerenje šećera. Tako će se inzulin dostavljati u krv po potrebi. Jednostavno rečeno, takva oprema imitira rad pogođenog organa.

Zajedno s liječenjem, potrebno je provjeriti nivo šećera barem 4 puta dnevno. Dakle, ujutro ne bi smjelo prelaziti 6,0 mmol / l, nakon jela hrana bi trebala biti najmanje 7,8, prije odlaska u krevet oko 6,0 - 7,0, a u 15:00 ne više od 5,0.

Zašto je kontinuirana terapija inzulinom važna

Kontinuirana terapija inzulinom za dijabetes tipa 1 neophodna je za održavanje osnovne razine koncentracije proteinskih hormona.

Za to se koristi inzulin srednjeg djelovanja. Za adekvatno nutritivno opterećenje potreban je jednostavan hormon, a on se daje pola sata prije glavnih obroka.

Osobi je dnevno potrebno 30-70 jedinica. Potrebno je 1 sat. Kada jedete 10 grama ugljikohidrata, potrebna su vam 2 komada. Potrebna doza inzulina za dijabetes tipa 1 izračunava se pojedinačno za svakog pacijenta. U obzir se uzimaju fizička aktivnost, psihološki status, promjene u hormonalnoj pozadini i količini ugljikohidrata uzetih dnevno.

To se može vidjeti detaljnije.

Uz teške fizičke napore0,5 jedinica / kg / dan
Uz sjedeći način života0,7 jedinica / kg / dan
U adolescenciji1-2 jedinice / kg / dan
Tokom nervne napetosti1 U / kg / dan
S razvojem ketoocitoze1,5-2 IU / kg / dan

Norma primjene inzulina kod dijabetesa tipa 1 je 0,4-0,9 U / kg. U slučajevima kada je potrebno manje, to ukazuje na remisiju bolesti.

Lijek sa kratkim djelovanjem daje se 40% ujutro, 30% za ručak i 30% prije večere. Primjena inzulina s produženim djelovanjem prilagođava se na osnovu razine šećera na brzi.

Doziranje inzulina nije konstantno. Ona se mijenja tokom bolesti, menstruacije, uz promjenu fizičke aktivnosti i uz uporabu različitih lijekova. Na dozu utiče i sezona i temperatura zraka.

Značajke ubrizgavanja

Inzulin se primjenjuje kod dijabetesa tipa 1 posebnom štrcaljkom. Injekcija se vrši u naslagama masnoća ispod kože. Najbolje mjesto za to su trbuh, bedra. Ako je zgodno, tada možete koristiti stražnjicu i podlaktice. Nemojte davati lijek nekoliko puta na istom mjestu.

U štrcaljki je otopina koncentracije 40 PIECES u 1 ml, a u olovkama je ovaj indikator 100 PIECES. U našem području prva metoda unošenja je velika potražnja, u Njemačkoj su naprotiv olovke popularne. Prednost zadnjeg je što je inzulin već u njemu, a nema potrebe da lijek nosite odvojeno. Loša strana je nemogućnost miješanja hormona različitih djelovanja.

Učinkovitost inzulinske terapije za dijabetes tipa 1

Terapija inzulina za dijabetes tipa 1 sastavni je dio pacijentovog života. Ako se odustanete, osoba će imati ozbiljne komplikacije.

Dijabetes melitus tipa 1 inzulinoteparia poboljšaće kvalitetu i dugovečnost pacijenta. Pomoću nje ne možete samo normalizovati koncentraciju hemoglobina i šećera u glukozi, već i sprečiti dalji razvoj bolesti.

Pravilno izračunate doze inzulina ne štete organizmu, ali ako je norma prekoračena, moguće su ozbiljne posljedice, do razvoja kome.

Efekat insulinske terapije je da:

  • nivo šećera opada
  • povećava se proizvodnja hormona
  • metabolički put se smanjuje
  • lipoliza se smanjuje nakon jela,
  • nivo glikoziranih proteina u organizmu se smanjuje.

Zahvaljujući terapiji inzulinom može se postići metabolizam aktivnih masti. Ovo normalizuje uklanjanje lipida iz organizma i ubrzava proizvodnju proteina u mišićima.

Prevencija i preporuke

Ne postoji posebna prevencija ove bolesti, ugljikohidrati koji ulaze u organizam su kompenzirani inzulinom. Trebate odrediti svoju potrebu za hormonom za svaki obrok.

U ranoj fazi bolesti preporučuje se hrana poput hljeba i žitarica. Tada možete postepeno unositi meso, ribu, povrće i voće u ishranu.

Ljekari savjetuju da se ujutro odustane od brzih ugljikohidrata. Jesti slatkiše ujutro može dovesti do postprandijalne hiperglikemije.

Ne možete odbiti hranu da biste smanjili ili odbili injekciju inzulina. Nastali ugljeni hidrati potrebni su izvor energije za normalno funkcioniranje tijela. S nedovoljnim količinama u hrani, tijelo počinje prerađivati ​​masti.

Oni emitiraju otrovne tvari - ketone. Njihovo nagomilavanje u tijelu dovodi do trovanja. Osoba razvija mučninu, glavobolju, slabost. Ponekad postoji čak i potreba za hospitalizacijom.

Korisno za ovu bolest biće fizička aktivnost. Samo tokom njih potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi. Važno je zapamtiti da što intenzivnije vježbanje trošite više energije, količina šećera se smanjuje.

Iz tog razloga, dozu kratkog inzulina treba smanjiti na dan fizičke aktivnosti. Sport treba odbaciti ako je sadržaj glukoze viši od 12 mmol / l.

Principi inzulinske terapije

Kao i mnoge medicinske metode, i insulinska terapija ima određene principe, uzmite ih u obzir:

  1. Dnevna doza lijeka treba biti što fiziološka. Tokom dana treba davati do 70% doze, preostalih 30% - pred spavanje. Ovaj princip omogućava simuliranje stvarne slike proizvodnje hormona pankreasa.
  2. Dnevne potrebe za doziranjem utječu na izbor optimalne doze. One ovise o fiziološkim karakteristikama tijela. Dakle, da bi jedna osoba mogla apsorbirati jednu hljebnu jedinicu, ½ jedinice inzulina dovoljna je, a druga 4.
  3. Da biste odredili dozu, potrebno je izmjeriti nivo glukoze u krvi nakon jela, uzimajući u obzir broj potrošenih kalorija. Ako je glukoza veća od normalne, doza lijeka se povećava za nekoliko jedinica dok se ovaj pokazatelj ne vrati u normalu.
  4. Možete prilagoditi dozu lijeka prema glikemijskim pokazateljima. Prema ovoj metodi, za svakih 0,28 mmol / L glukoze u vrijednosti većoj od 8,25 mmol / L treba dodati 1 jedinicu lijeka. Odnosno, svaka dodatna jedinica šećera zahtijeva 2-3 jedinice lijeka.

Studije i pregledi pacijenata pokazuju da je najrelevantniji i najprimjereniji način održavanja normalnog šećera u krvi samokontrola glukoze. Da biste to učinili, koristite pojedinačne glukometre i stacionarne uređaje.

Upotreba lijekova za kompenzaciju poremećaja metabolizma ugljikohidrata u tijelu ima određene indikacije za upotrebu, uzmite ih u obzir:

  • Dijabetes tipa 1 ovisan o insulinu.
  • Dekompenzacija dijabetesa tipa 2.
  • Dijabetička ketoacidoza.
  • Dijabetička koma.
  • Sveobuhvatno liječenje šizofrenije.
  • Gubitak kilograma kod endokrinih patologija.
  • Dijabetička nefropatija.
  • Hiperosmolarna koma.
  • Trudnoća i porođaj s dijabetesom.

Šećerna bolest tipa 2 nije ovisna o insulinu, iako se odnosi na metaboličke bolesti. Patologija prelazi s hroničnom hiperglikemijom zbog kršenja interakcije inzulina sa ćelijama pankreasa. Terapija inzulinom za drugi tip dijabetesa ima sledeće indikacije:

  • Individualna netolerancija ili neefikasnost lijekova koji snižavaju šećer u krvi.
  • Prvo dijagnosticirana bolest visoke glukoze u roku od 24 sata.
  • Pogoršanje hroničnih bolesti.
  • Zarazne bolesti.
  • Znakovi nedostatka inzulina u tijelu.
  • Teška oštećenja bubrega i jetre.
  • Dehidracija
  • Prekoma i koma.
  • Bolesti hematopoetskog sistema.
  • Otkrivanje ketonskih tela u urinu.
  • Planirana hirurška intervencija.

Na temelju gornjih indikacija, endokrinolog sastavi režim liječenja, odabere optimalnu dozu i preporuke za provođenje terapije uz primjenu inzulinskih lijekova.

, , , ,

Priprema

Prije uvođenja inzulina, pacijent mora proći posebnu obuku. Prije svega, odaberite način primjene - pomoću šprice s olovkom ili insulinske šprice s malom iglom. Područje tijela u koje se planira ubrizgati potrebno je obraditi antiseptikom i dobro ga gnječiti.

Najkasnije pola sata nakon injekcije trebate jesti hranu. U ovom slučaju je kontraindicirano davati više od 30 jedinica inzulina dnevno. Optimalan režim lečenja i tačna doza bira lekar, pojedinačno, za svakog pacijenta. Ako se stanje pacijenta pogorša, tada se doza prilagođava.

Preporuke inzulinske terapije

Prema studijama, trajanje djelovanja inzulinskih preparata na organizam je individualno za svakog pacijenta. Na osnovu toga postoje lijekovi različitog trajanja djelovanja. Prilikom odabira optimalnog lijeka, ljekari preporučuju da se usredotočite na razinu glikemije, a da pritom poštujete propisanu dijetu i pridržavate se fizičke aktivnosti.

Čitav smisao liječenja dijabetesa jest oponašati normalno lučenje hormona od strane gušterače. Liječenje se sastoji od hrane i bazalnog sekreta. Ovo potonje normalizuje nivo glikemije između obroka, tokom noćnog odmora, a takođe pomaže u uklanjanju šećera, koji ulazi u organizam van obroka. Fizička aktivnost i glad smanjuju bazalnu sekreciju za 1,5-2 puta.

Maksimalna kompenzacija metabolizma ugljikohidrata uz pomoć pravilno dizajniranog režima terapije inzulinom može značajno smanjiti rizik od razvoja komplikacija bolesti. Što manje fluktuacija šećera u krvi tijekom dana, to je bolje stanje pacijenta. Mnogi ljekari savjetuju vođenje posebnog dnevnika, u kojem će biti naznačena primijenjena doza lijeka, broj pojedenih jedinica hljeba i razina fizičke aktivnosti. To drži dijabetes pod nadzorom.

, , , , ,

Tehnika terapije insulinom

Dijabetes tipa 1 jedna je od najčešćih i najopasnijih bolesti endokrinog sistema. Zbog neispravnosti gušterače i proizvodnje hormona glukoza koja ulazi u organizam se ne apsorbira ili razgrađuje. Na toj pozadini dolazi do naglog pada imunološkog sistema i razvijaju se komplikacije.

Uvođenje sintetskih analoga hormona omogućava vam vraćanje normalne razine šećera u krvi i poboljšanje rada organizma. U pravilu se lijekovi za inzulinsku terapiju primjenjuju supkutano, u hitnim slučajevima moguće je intramuskularno / intravenozno davanje.

Tehnika terapije insulinom pomoću šprice algoritam je postupaka:

  • Pripremite bočicu s lijekom, špricom, dezinficijensom kože.
  • Tretirajte antiseptikom i malo promešajte predel tela u koji će se izvršiti injekcija.
  • Pomoću šprice izvucite potrebnu dozu lijeka i ubrizgavajte ga pod kožu (s velikim dozama intramuskularno).
  • Ponovo obradite mjesto ubrizgavanja.

Špricu možete zameniti prikladnijim uređajem za ubrizgavanje - ovo je olovka za štrcaljku. Ima posebnu iglu koja minimizira bol od injekcije. Pogodnost njegove upotrebe omogućava vam da napravite injekcije bilo kad i bilo gdje. Osim toga, neke olovke za špriceve imaju bočice s inzulinom, što omogućava kombiniranje lijekova pomoću različitih režima liječenja.

Ako ubrizgavate lijek ispod kože u želudac (desno ili lijevo od pupka), onda se apsorbira mnogo brže. Kada se ubrizgava u bedro, apsorpcija je spora i nepotpuna. Uvođenje u stražnjicu i ramena u smislu brzine apsorpcije međuprostor je između injekcije u trbuh i bedro.Inzulin dugog djelovanja mora se ubrizgati u bedro ili rame, a kratko djelujući u stomak.

Dugotrajno davanje lijeka na istom mjestu izaziva degenerativne promjene potkožnog masnog tkiva što negativno utječe na proces apsorpcije i na efikasnost terapije lijekovima.

Pravila terapije insulinom

Kao i svaka medicinska metoda, i terapija inzulinom ima niz pravila kojih se mora pridržavati kad se provodi.

  1. Količinu šećera u krvi ujutro i nakon jela treba održavati u granicama normale, koje su za svaku osobu individualne. Na primjer, za trudnice glukoza bi trebala biti u rasponu od 3,5-6.
  2. Uvođenje hormona ima za cilj simuliranje njegovih normalnih fluktuacija zdravog gušterače. Prije obroka koristi se kratki inzulin, srednje ili dugo u toku dana. Nakon spavanja uvode se kratko i srednje, prije večere - kratke i prije spavanja - srednje.
  3. Uz praćenje doziranja lijeka, trebali biste se pridržavati zdrave prehrane i održavati fizičku aktivnost. U pravilu endokrinolog razvije plan prehrane za pacijenta i daje glikemijske tablice za kontrolu procesa liječenja.
  4. Redovno praćenje nivoa glukoze. Postupak je najbolje izvesti i prije i nakon jela, kao i u slučaju hipoglikemije / hiperglikemije. Za mjerenja treba kupiti lični mjerač i filtrirnu traku.
  5. Doziranje inzulina treba varirati od količine konzumirane hrane, doba dana, fizičke aktivnosti, emocionalnog stanja i prisustva pratećih bolesti. Odnosno, doza nije fiksna.
  6. Sve promjene u vezi s vrstom lijeka koji se koristi, njegovom dozom, načinom primjene, kao i dobrobitima, treba razgovarati s liječnikom. Komunikacija s endokrinologom trebala bi biti stalna, posebno ako postoji rizik od razvoja vanrednih situacija.

Gornja pravila omogućavaju vam održavanje normalnog stanja tijela s tako ozbiljnim metaboličkim poremećajem kao što je dijabetes.

Inzulinska terapija u psihijatriji

Liječenje primjenom inzulinskih pripravaka na psihijatriji ima sljedeće indikacije za upotrebu:

  • Psihoze.
  • Šizofrenija.
  • Halucinacije.
  • Delusionalni sindrom.
  • Katatonija.
  • Hebephrenia.

Terapija inzulinskim šokom ima izražen antidepresivni efekat, smanjuje ili u potpunosti uklanja simptome apato-abulije i autizma. Doprinosi normalizaciji energetskog potencijala i emocionalnog stanja.

Liječenje ovom metodom šizofrenog poremećaja sastoji se od nekoliko faza. Prva injekcija pacijentu radi se ujutro, na prazan stomak, s početnom dozom od 4 jedinice, a dnevno se povećava na 8 jedinica. Posebnost ove sheme je da se injekcije daju pet uzastopnih dana s dvodnevnom pauzom i daljnjim nastavkom kursa.

  1. Prva faza sastoji se od uvođenja pacijenta u stanje hipoglikemije tokom 3 sata. Da bi se vratila razina glukoze, pacijentu se daje čajni napitak koji sadrži najmanje 150 g šećera. Potrebna je i dijeta bogata ugljikohidratima koja konačno normalizira stanje.
  2. Druga faza liječenja sastoji se od povećanja doziranja lijeka i dužeg isključivanja pacijentove svijesti. Da bi se stanje normaliziralo, pacijentu se daje kapaljka za intravenozno davanje 20 ml 40% rastvora glukoze. Čim pacijent ponovno osvijesti, daju mu šećerni sirup i srdačan doručak.
  3. Treća faza terapije je daljnje povećavanje doze. To izaziva stanje koje graniči sa stuporom (potpunim ugnjetavanjem) i komom. Pacijent može ostati u tom položaju najviše 30 minuta, jer postoji rizik od razvoja nepovratnih posljedica. Za uklanjanje hipoglikemije koriste se kapalice sa glukozom.

Tokom liječenja treba imati na umu da terapija inzulinskim šokom prijeti pacijentu takvim problemima:

  • Konvulzivni napadi slični napadima epilepsije.
  • Dugačka koma.
  • Ponavljajuća koma nakon oporavka od inzulinske kome.

Tijek liječenja sastoji se od 20-30 sesija, tokom kojih pacijent padne u bolno stanje. Zbog opasnosti ove metode i rizika od ozbiljnih komplikacija, ne koristi se široko u psihijatriji.

Kontraindikacije

Liječenje dijabetesa ovisnih o inzulinu, kao i svaka terapija lijekovima, ima određena ograničenja. Razmotrimo glavne kontraindikacije za upotrebu inzulina:

  • Akutni oblici hepatitisa.
  • Ciroza jetre.
  • Peptični čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
  • Urolitijaza.
  • Hipoglikemija.
  • Jade
  • Pankreatitis
  • Dekompenzirane srčane mane.

Posebnu pažnju treba posvetiti liječenju bolesnika sa cerebrovaskularnom bolešću, bolešću štitnjače, bubrežnim zatajenjem, Addisonovom bolešću.

Također biste trebali uzeti u obzir pojedinačnu netoleranciju određenih vrsta lijeka i rizik od alergijskih reakcija na komponente inzulina. Inhalirani oblici lijeka kontraindicirani su pedijatrijskim pacijentima, kao i kod bronhitisa, bronhijalne astme, emfizema i pacijenata koji su pušili zadnjih 6 mjeseci.

Tokom terapije insulinom trebalo bi uzeti u obzir tendenciju inzulina za interakciju s drugim lijekovima. Njegova se aktivnost značajno povećava ako se koristi sa oralnim lijekovima za snižavanje šećera, etanolom, b-blokatima. Kod interakcije s glukokortikosteroidima postoji visoki rizik od razvoja hiperglikemije.

, , ,

Prehrana za inzulinsku terapiju

Ishrana za dijabetes u potpunosti ovisi o režimu i režimu terapije inzulinom. Broj obroka izračunava se na osnovu doze inzulina, vrste hormona koji se daje, mesta ubrizgavanja i telesnih karakteristika pacijenta. Dijeta treba sadržavati fiziološku količinu kalorija, kao i potrebnu normu proteina, masti, ugljikohidrata i drugih korisnih tvari. Svi ovi faktori određuju učestalost i vrijeme hrane, raspodjelu ugljikohidrata (jedinice kruha) za obroke.

Razmotrite značajke prehrane sa različitim shemama za kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata:

  • Lijek ultra brzog djelovanja - primjenjuje se 5 minuta prije obroka, smanjuje glukozu nakon 30-60 minuta.
  • Inzulin kratkog djelovanja primjenjuje se 30 minuta prije obroka, a maksimalno smanjenje glukoze pojavljuje se nakon 2-3 sata. Ako nakon injekcije ne konzumirate ugljikohidratnu hranu, tada se razvija hipoglikemija.
  • Lijekovi srednjeg trajanja i dugotrajnog djelovanja - niži šećer nakon 5-8 i 10-12 sati.
  • Mješoviti inzulini su kratke i intermedijarne injekcije. Nakon primjene uzrokuju maksimalno smanjenje glukoze dva puta i zahtijevaju nadoknadu ugljikohidrata putem hrane.

Pri sastavljanju dijeta uzima se u obzir ne samo vrsta lijekova koji se primjenjuju, već i učestalost ubrizgavanja. Posebna se pažnja posvećuje takvom konceptu kao jedinica za hljeb. Ovo je uvjetna procjena količine ugljikohidrata u hrani. Na primjer, 1 jedinica kruha je 10-13 g ugljikohidrata, izuzev dijetalnih vlakana, ali uzimajući u obzir balastne tvari ili 20-25 g kruha.

  1. Dvostruka primena - 2/3 dnevne doze daje se ujutru, a 1/3 uveče.
  • Prvi doručak trebao bi sadržavati 2-3 jedinice hljeba jer lijek još nije počeo djelovati.
  • Snack bi trebao biti 4 sata nakon injekcije i sastojati se od 3-4 jedinice za hljeb.
  • Ručak - 6-7 sati nakon poslednje injekcije. U pravilu, ovo je gusta dijeta za 4-5 jedinica hljeba.
  • Snack - razina šećera može biti malo povećana, tako da bi trebali jesti ne više od 2 jedinice hljeba.
  • Posljednji obrok je srdačna večera od 3-4 jedinice hljeba.

Ova šema od pet obroka dnevno najčešće se koristi s malom dnevnom dozom inzulina.

  1. Petostruko uzimanje lijeka - prije doručka i prije spavanja koristi se lijek srednjeg djelovanja, a prije glavnih obroka - kratkotrajno djelovanje. Takva shema zahtijeva šest obroka dnevno, odnosno tri glavne metode i tri užine. Nakon primjene intermedijarnog hormona, potrebno je jesti 2 jedinice hljeba kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije.
  2. Intenzivna terapija inzulinom - ovaj način karakterizira opetovana primjena lijeka u vremenu pogodnom za pacijenta. Zadatak pacijenta je da prilikom prvih obroka vodi računa o broju hljebnih jedinica i kontrolira nivo glukoze u krvi. Mnogi pacijenti s ovom shemom prelaze na preventivnu ili liberaliziranu dijetu br. 9.

Bez obzira na dijetu, više obroka hljeba, dakle 80-85 g ugljikohidrata, ne treba konzumirati po obroku. U ovom slučaju treba iz prehrane isključiti jednostavne, odnosno rafinirane ugljikohidrate i doziranje složenih ugljikohidrata pravilno treba izračunati.

Brojni pregledi pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes 1 ili 2 stepena, potvrđuju efikasnost terapije inzulinom kada se pravilno provodi. Uspjeh liječenja ovisi o ispravnosti odabranog lijeka, načinu nadoknade metabolizma ugljikohidrata i pridržavanju prehrane.

Indikacije za terapiju insulinom kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2

  • Znakovi nedostatka inzulina (ketoza, gubitak težine).
  • Akutne komplikacije dijabetesa.
  • Prvo je otkriven dijabetes s visokom glikemijom na dan i tokom dana, isključujući starost, procijenjeno trajanje bolesti i tjelesnu težinu.
  • Akutne makrovaskularne bolesti, potreba za hirurškim liječenjem, teške infekcije i pogoršanje hroničnih bolesti.
  • Prvo je otkriven dijabetes tipa 2 u prisustvu kontraindikacija za upotrebu oralnih hipoglikemijskih lijekova (oštećenje jetre, bubrega, alergijske reakcije, hematološke bolesti).
  • Jako oštećenje rada jetre i bubrega.
  • Trudnoća i dojenje
  • Nedostatak zadovoljavajuće kontrole glikemije tokom terapije maksimalnim dozama PSSP u prihvatljivim kombinacijama, uz odgovarajuću fizičku aktivnost.

Nedavno su ljekari shvatili potrebu za inzulinskom terapijom kako bi se uklonila toksičnost glukoze i vratila sekretorna funkcija β-stanica sa umjerenom hiperglikemijom. U prvim fazama bolesti, disfunkcija β-stanica je reverzibilna i obnavlja se endogena sekrecija inzulina smanjenjem glikemije. Iako rana terapija inzulinom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 nije tradicionalna, čini se da je to jedna od mogućih opcija liječenja lijekovima s lošom metaboličkom kontrolom u fazi dijetetske terapije i fizičke aktivnosti, zaobilazeći fazu MSS-a. Ova je opcija najviše opravdana kod pacijenata koji preferiraju insulinsku terapiju za korištenje drugih hipoglikemijskih lijekova, kod bolesnika s gubitkom težine, a također i s vjerojatnošću latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih (LADA).

Uspješno smanjenje proizvodnje glukoze u jetri kod dijabetesa tipa 2 zahtijeva inhibiciju dva procesa: glukoneogeneze i glikogenolize. Budući da primjena inzulina može smanjiti glukoneogenezu i glikogenolizu u jetri i poboljšati perifernu osjetljivost na inzulin, postaje moguće optimalno ispraviti glavne patogenetičke mehanizme dijabetesa tipa 2. Pozitivni efekti terapije insulinom kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 su:

  • smanjenje hiperglikemije nakon posta i postprandijalne hiperglikemije,
  • pad glukoneogeneze i stvaranja glukoze u jetri,
  • povećanu sekreciju inzulina kao odgovor na unos hrane ili stimulaciju glukozom,
  • suzbijanje lipolize u postprandijalnom periodu,
  • suzbijanje lučenja glukagona nakon obroka,
  • stimulacija antiaterogenih promjena u profilu lipida i lipoproteina,
  • smanjivanje nespecifične glikacije proteina i lipoproteina,
  • Poboljšanje aerobne i anaerobne glikolize.

Liječenje bolesnika s dijabetesom tipa 2 prvenstveno je usmjereno na postizanje i održavanje ciljne razine HbA1c, glikemije i na prazan stomak i nakon jela, što dovodi do smanjenja rizika od razvoja i napredovanja vaskularnih komplikacija.

Prije terapije inzulinom dijabetesa tipa 2 potrebno je educirati pacijente o metodama samokontrole, pregledati principe dijetalne terapije, informirati pacijente o mogućnosti razvoja hipoglikemije i načinima zaustavljanja nje 1, 4, 15. Terapija inzulinom, ovisno o indikacijama, može se propisati pacijentima sa dijabetesom tipa 2 kao kratki i tokom dugog vremenskog perioda. Kratkotrajna inzulinska terapija obično se koristi kod akutnih makrovaskularnih bolesti (infarkt miokarda, moždani udar, CABG), operacije, infekcije, pogoršanje hroničnih bolesti uslijed oštrog porasta potrebe za inzulinom u tim razdobljima, obično uslijed ukidanja tableta lijekova za snižavanje šećera 7, 9, 15 U akutnim situacijama primjena inzulina brzo uklanja simptome hiperglikemije i štetne učinke toksičnosti glukozom.

Trenutno nema jasnih preporuka u pogledu izbora početne doze inzulina. U osnovi, izbor se vrši na osnovu procjene kliničkog stanja, uzimajući u obzir dnevni profil glukoze i tjelesnu težinu pacijenta. Potreba za insulinom ovisi o sekretornoj sposobnosti inzulina β-stanica, smanjenoj na pozadini toksičnosti glukoze, stupnju otpornosti na inzulin. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 i pretilošću inzulinske rezistencije različite težine mogu zahtijevati 1 ili više jedinica inzulina po 1 kg tjelesne težine dnevno kako bi se postigla metabolička kontrola. Bolus inzulinska terapija se najčešće propisuje kada se koristi inzulin kratkog djelovanja (ili analog ljudskog inzulina) nekoliko puta dnevno, ako je moguća kombinacija inzulina kratkog i srednjeg djelovanja (prije spavanja ili dva puta dnevno) ili produženog analoga inzulina (prije spavanja). Broj injekcija i dnevna doza inzulina ovise o razini glikemije, prehrani i općem stanju pacijenta.

Privremena dugotrajna inzulinska terapija (2-3 mjeseca) dodijeljeno u sljedećim situacijama 9, 13:

  • u prisutnosti privremenih kontraindikacija za uzimanje oralnih hipoglikemijskih lekova,
  • tokom dugotrajnih upalnih bolesti,
  • s toksičnošću glukoze i potrebom za obnavljanjem sekretorne funkcije β-stanica.

U takvim slučajevima propisuju se kratko delujući inzulin (2-3 puta) i produženi inzulin pred spavanje ili dva puta dnevno pod kontrolom glikemije, a PSSP se obično ukida.

Nakon uklanjanja toksičnosti glukoze, uz upornu normalizaciju glikemije, smanjenje nivoa HbA1c, pozitivnu dinamiku pacijentovog općeg somatskog statusa i netaknutu endogenu sekreciju inzulina za vrijeme privremene inzulinske terapije, PSSP se postupno propisuje pod kontrolom glikemije, a dnevna doza inzulina se polako smanjuje. Druga opcija je kombinirana terapija inzulinom i PSSP.

Sa smanjenom endogenom sekrecijom inzulina, propisana je monoterapija inzulinom.

U liječenju dijabetesa tipa 2, postoji nekoliko opcija liječenja, u kombinaciji s tabletiranim lijekovima i monoterapijom sa inzulinom. Izbor se, u skladu s tim, donosi na temelju kliničkog iskustva liječnika, uzimajući u obzir karakteristike somatskog statusa pacijenta, pratećih bolesti i njihove terapije lijekovima. Najčešće se, kod dijabetesa tipa 2, koristi kombinirana terapija inzulinom i tabletama za snižavanje šećera, kada oralna monoterapija ne omogućava odgovarajuću kontrolu glikemije. Opcije kombinirane terapije su sljedeće kombinacije: derivati ​​sulfoniluree i inzulina, meglitinidi i inzulin, biguanidi i inzulin, tiazolidindioni i inzulin 2, 11, 14.

Prednosti kombinirane terapije uključuju bolju motivaciju pacijenta, brzo uklanjanje toksičnosti glukozom, poboljšanu osjetljivost perifernog tkiva na inzulin i pojačanu endogenu sekreciju inzulina.

Pozitivan učinak kombinirane terapije dijabetesa nije samo postizanje kontrole glikemije, već i smanjenje dnevne doze preparata u obliku tableta, mogućnost korištenja malih doza inzulina te, posljedično, manji porast tjelesne težine. Režim kombinirane terapije inzulinske terapije može uključivati, pored prethodne oralne terapije, jednu injekciju intermedijarnog inzulina prije spavanja, što učinkovito suzbija suvišnu proizvodnju glukoze u jetri i normalizira glikemiju na testu. Prema našim, kao i objavljenim podacima, prosječna potreba za inzulinom u kombiniranoj terapiji iznosi 0,2–0,5 U / kg tjelesne težine u bolesnika s normalnom težinom i dostiže 1 U / kg tjelesne težine i više ako imate prekomjernu težinu. Potrebno je promatrati određene faze u provođenju inzulinske terapije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. U prvoj fazi propisana je početna doza u obliku jedne injekcije intermedijarnog inzulina 0,2–0,3 U / kg tjelesne težine (u starijih 0,15 U / kg tjelesne težine), prosječno 8–12 IU prije spavanja, ako je potrebno inzulin prije doručka. Sljedeći korak je titracija doze inzulina, koja se provodi svaka 3-4 dana, kako bi se postigli pojedinačni parametri metaboličke kontrole. Preporučuje se da, kada glikemija na glavi iznosi više od 10,0 mmol / L, povećajte dozu za 6–8 IU inzulina, kada je glikemija veća od 8,0 mmol / L, za 4–6 IU, a ako glikemija veća od 6,5 mmol / L, za 2 ME . Trajanje titracije obično je 6–12 tjedana, u ovo se vrijeme redovno procjenjuje dinamika težine, s negativnom dinamikom, kalorijski sadržaj prehrane smanjuje se i, ako je moguće, povećava se tjelesna aktivnost. Ako jednokratna primjena inzulina ne pruža odgovarajuću glikemijsku kontrolu, može se preporučiti dvostruka primjena produženog inzulina ili gotovih smjesa inzulina u dvo- ili trostrukom režimu davanja. U sljedećoj fazi određuju se taktike daljnjeg liječenja, ukidanje inzulinske terapije i monoterapije PSSP ili nastavak kombinirane terapije. Uz lošu metaboličku kontrolu, naznačeno je povećanje dnevne doze inzulina preko 30-40 jedinica, monoterapija inzulinom.

Monoterapija inzulinom kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 Izvodi se kako u režimu tradicionalne terapije insulinom, tako i pojačane terapije inzulinom (bazalni bolus). Značajan napredak u dijabetologiji povezan je sa širokim arsenalom različitih vrsta inzulina, a praktičari imaju priliku odabrati liječenje, zadovoljavajući potrebe i mogućnosti pacijenta. U liječenju dijabetesa tipa 2, bilo koji režim terapije inzulinom može se koristiti za uspješnu kontrolu hiperglikemije i izbjegavanje neželjene hipoglikemije.

Moguće opcije režima terapije insulinom

  • Jedna injekcija intermedijarnog inzulina ili analog inzulina s produženim djelovanjem prije spavanja ili prije doručka, spremna mješavina inzulina 30: 70 u jednom režimu ubrizgavanja (prije doručka ili prije večere) ili 2-3 injekcije (prije doručka i prije večere ili prije doručka prije ručka i prije večere).
  • Kombinacija intermedijarnog inzulina (u 1-2 injekcije) ili analoga produženog djelovanja i inzulina kratkog djelovanja ili analoga ultra kratkog djelovanja, koja se daje prije glavnih obroka.

Najvažnija komponenta terapije inzulinom je upotreba adekvatnih doza inzulina, osiguravanje postizanja i dugoročnog održavanja ciljanih nivoa glikemije, a ne izbor posebne varijante režima liječenja.

Prednost inzulina u odnosu na PSSP je u tome što rana terapija inzulinom kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 bolje čuva endogenu sekreciju inzulina i omogućava potpuniju metaboličku kontrolu (stola).

Najefikasniji regulator prandial-a je inzulin kratkog djelovanja. Supkutana primjena kratkotrajnih inzulinskih pripravaka prije jela omogućava vam da spriječite nagli porast razine glukoze nakon jela.

Značajno smanjenje endogene sekrecije inzulina tijekom dijabetesa tipa 2 s neefikasnošću ostalih ranije korištenih režima terapije insulinom zahtijeva terapiju bazalnim bolusnim inzulinom. Režim intenzivnog liječenja inzulinom moguć je samo kod pacijenata s netaknutom inteligencijom, bez izraženog kognitivnog oštećenja, nakon odgovarajućeg treninga i pod redovnim nadzorom glikemije tijekom dana, uključujući obavezno praćenje u 3 sata ujutro. Intenzivirana inzulinska terapija nije indicirana za pacijente sa infarktom miokarda, akutnom cerebrovaskularnom nesrećom, kao ni za osobe sa nestabilnim oblikom angine pectoris 7, 9.

Gore smo već spomenuli reviziju indikacija za inzulinsku terapiju kod dijabetesa tipa 2, tačnije, potrebu za njihovom ekspanzijom. U pravilu je potreba za inzulinskom terapijom izravno proporcionalna trajanju dijabetesa; prema nekim izvještajima, gotovo 80% pacijenata treba takvo liječenje 10-12 godina nakon početka bolesti. Mnogi pacijenti kojima je potrebna inzulinska terapija, ali nisu kandidati za intenzivnu insulinsku terapiju, mogu postići dobru kompenzaciju zahvaljujući dvostrukom osnovnom režimu bolusa.

U takvim slučajevima prednost treba dati gotovoj smjesi inzulina u omjeru 30: 70. Upotreba takve gotove smjese inzulina daje racionalnu i „fiziološku“ proporciju inzulina kratkog djelovanja (1: 3) i prosječno trajanje djelovanja (2: 3), što pokriva potrebu za obojicom "Bolus" i "basic" inzulin kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Upotreba gotove smjese u omjeru 30: 70, uvedena upotrebom olovke za šprice, čini se racionalnom, posebno za starije pacijente s dijabetesom tipa 2. Takav inzulin ima prednost u odnosu na bazni inzulin, jer samo liječenje bazalnim inzulinom, u nedostatku kratkog, nije dovoljno za efikasnu kontrolu glikemije nakon jela. Terapija gotovim mješavinama u omjeru 30: 70 započinje s dnevnom dozom od 0,4-0,6 U / kg tjelesne težine, obično podijeljenu podjednako na 2 injekcije - prije doručka i večere, kod nekih bolesnika se prije doručka propisuje dnevna doza 2: 3 i 1 : 3 - prije večere. Nadalje, doza inzulina, ako je potrebno, postepeno se povećava svaka 2–4 ​​dana za 4-6 jedinica, sve dok se ne dostignu ciljne razine kontrole.

Nuspojave terapije inzulinom uključuju debljanje, što je karakteristično i za sve lijekove za snižavanje šećera, osim metformina i hipoglikemije. Povećanje tjelesne težine primijećeno kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su na terapiji inzulinom prvenstveno je posljedica uklanjanja učinaka hronične hiperglikemije: glukozurije, dehidratacije, potrošnje energije. Između ostalih razloga - obnavljanje pozitivne azotne ravnoteže, kao i povećan apetit. Na početku terapije, potreba za većom dozom inzulina kod nekih bolesnika nastaje zbog izražene inzulinske rezistencije. Metode za prevenciju debljanja kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su na inzulinskoj terapiji uključuju edukaciju pacijenata, vođenje dnevnika ishrane, smanjenje unosa kalorija, ograničavanje unosa soli i povećanje fizičke aktivnosti.

Značajna prednost u smislu ograničavanja povećanja tjelesne težine kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2 s prekomjernom težinom je kombinirana terapija inzulinom i metforminom, koju karakterizira ne samo dodatno smanjenje glikemije na glavi, već i smanjenje potrebe za egzogenim inzulinom (17-30%), kao i niska rizik od hipoglikemije, lipoprotektivni efekat.

Teška hipoglikemija primjećuje se mnogo rjeđe kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su na terapiji inzulinom, u usporedbi s pacijentima na intenzivnoj inzulinskoj terapiji s dijabetesom tipa 1. Javljaju se mnogo češće i u nekim slučajevima imaju ponavljajući tijek liječenja dijabetesa tipa 2 nekim derivatima sulfoniluree dugog djelovanja nego kod inzulinske terapije.

Glavni kriterij adekvatnosti doze inzulina za bolesnike s dijabetesom tipa 2 je razina glikemije. Na početku terapije inzulinom mogu biti potrebne veće doze inzulina kako bi se postigla kompenzacija dijabetesa, koja je uglavnom posljedica smanjenja osjetljivosti na inzulin zbog kronične hiperglikemije i inzulinske rezistencije. Kada se postigne normoglikemija, potreba za inzulinom opada.

Glavni parametri metaboličke kontrole dijabetesa tipa 2 su glikemijski pokazatelji nakon posta i hrana, te nivo HbA1c. Prema saveznom ciljnom programu "Dijabetes melitus", glavni cilj terapije insulinom za dijabetes tipa 2 je postizanje sljedećih parametara: glikemija na gladovanje - ≤6,5 mmol / l, glikemija 2 sata nakon jela -

A. M. Mkrtumyan,Doktor medicinskih nauka, profesor
E. V. Biryukova,Kandidat medicinskih nauka, vanredni profesor
N. V. Markina
MGMSU, Moskva

Ostavite Svoj Komentar