Norma šećera u krvi kod djece stare 3 godine: koliko je glukoze?

Određivanje šećera u krvi indicirano je djeci koja imaju rizik od razvoja šećerne bolesti ili imaju znakove koji mogu biti karakteristični za ovu bolest.

Simptomi šećerne bolesti u djetinjstvu mogu se pojaviti iznenada i odvijati se u obliku kome ili biti atipični, nalik gastrointestinalnim, zaraznim bolestima.

Rana dijagnoza dijabetesa može spriječiti djetetov rast i razvoj, kao i izbjeći akutne komplikacije, oštećenja bubrega, vida, krvnih sudova i nervnog sistema.

Krvni test za šećer kod djece

Značajka djetetovog tijela je da se šećer u krvi u djetetu nalazi u nižoj koncentraciji nego u odraslih. Da bi se to utvrdilo, na prazan stomak se vrši krvni test.

Dijete staro tri godine teško može podnijeti pauzu od 10 sati nakon posljednjeg hranjenja, što je preporučljivo prije davanja krvi. Stoga mu možete dati jutro da pije toplu pitku vodu ujutro analize, ali treba isključiti unos hrane, mlijeka, bilo pića sa šećerom.

Prije analize beba ne bi trebala imati fizički ili emocionalni stres. Ne provodi se istraživanje za zarazne bolesti, a bilo koji lijekovi koji se preporučuju otkazuju se u dogovoru s pedijaterom.

Norma šećera u krvi kod djece od 3 godine je pokazatelj 3,3 - 5,0 mmol / L. Kod jednogodišnjeg djeteta nivo varira između 2,75 - 4,35 mmol / L, nakon šest godina norma je ista kao i za odrasle - 3,3-5,5 mmol / L. Ako je krvni test pokazao glikemiju nižu od donje normalne razine koja je dizajnirana za dob, tada se postavlja dijagnoza hipoglikemija.

S pokazateljima koji prelaze normu, ali su unutar 6,1 mmol / l, postavlja se preliminarna dijagnoza predijabetesa. U ovom slučaju analiza se ponovo šalje. Ako se povećani rezultat dobije 2 puta, tada je propisan test tolerancije na glukozu.

Pravila za test tolerancije na glukozu kod dece:

  1. Tri dana prije studije režim pijenja i prehrana djeteta ne bi se trebali mijenjati.
  2. Ispitivanje se ne vrši ako je dijete patilo od zarazne bolesti ili je vakcinisano u roku od tjedan dana prije njega.
  3. U početku se ispituje nivo šećera na testu (nakon 8-12 sati posta).
  4. Otopina glukoze daje se u količini od 1,75 g na kilogram djetetove težine.
  5. Nakon dva sata šećer se ponovo mjeri. U tom periodu dijete bi trebalo da bude u mirnom stanju.

Rezultat testa procjenjuje se na ovaj način: ako u 3 godine nakon dvosatnog intervala od unosa glukoze dijete ima koncentraciju u krvi veću od 11,1 mmol / l, tada se dijagnoza dijabetesa potvrđuje, na razini do 7,8 mmol / l - norma, svi rezultati između tih granica su predijabetes.

Uzroci snižavanja i povećanja šećera u krvi kod djece

Sniženi šećer u krvi kod djeteta uzrokuje i visoka razina inzulina, loša prehrana ili malabsorpcija ugljikohidrata u crijevima. Ali češći je apsolutni ili relativni hiperinzulinizam.

Čest uzrok apsolutnog viška inzulina u krvi kod djece je tumor otočnog tkiva gušterače, koji utječe na beta ćelije. Zove se insulinoma. Drugi uzrok hipoglikemije kod djece prve godine života je nezidoblastoz. Sa ovom patologijom se povećava broj beta ćelija.

Šećer u krvi može se smanjiti kod prijevremeno rođene djece i kod rođenja od majke koja ima dijabetes. Hipoglikemija prati endokrine patologije, tumore, bolesti jetre i bubrega, urođene fermentopatije. Izaziva ga lijekovi za snižavanje šećera i salicilati u velikim dozama.

Ako je djetetova norma šećera u krvi povišena, razlozi za to mogu biti:

  • Endokrina patologija: dijabetes melitus, tirotoksikoza, hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde ili hipofize.
  • Bolest pankreasa.
  • Stres
  • Povreda rađanja.
  • Bolest jetre.
  • Patologija bubrega.

Najčešće se kod hiperglikemije otkriva dijabetes. Obično se odnosi na prvi tip.

Razvoj bolesti u djece je obično brz, pa je važno ovu bolest što prije identificirati i propisati insulinsku terapiju.

Zašto se javlja dječji dijabetes?

Glavni faktor pojave dijabetesa tipa 1 u djece je genetska predispozicija. Dokaz za to temelji se na visokoj učestalosti porodičnih slučajeva bolesti i prisutnosti dijabetesa u bliskim rođacima (roditeljima, sestrama i braći, djedovima).

Dijabetes tipa 1 razvija se kao autoimuna lezija gušterače. Kada su izloženi faktoru aktiviranja, proizvodnja antitijela protiv vlastitih ćelija započinje razvojem hroničnog inzulina. Beta ćelije se uništavaju, a smanjenjem njihovog broja, nedostatak inzulina napreduje.

Provocirajući faktori razvoja dijabetesa u djetinjstvu su virusne infekcije. U ovom slučaju virus može uništiti tkivo gušterače ili dovesti do autoimune upale u njemu. Ovim svojstvima posjeduju: retrovirusi, Coxsackie V, virus Epstein-Barra, zaušnjaci, citomegalovirus, epidemija hepatitisa i zaušnjaka, ospica, rubeola.

Pored virusnih infekcija u djece sa genetskom patologijom, dijabetes uzrokuju i:

  1. Nitrati u hrani.
  2. Stresne situacije.
  3. Rano hranjenje kravljim mlijekom.
  4. Monotona ishrana ugljenih hidrata.
  5. Hirurške intervencije.

Pedijatri primjećuju da se dijabetes češće otkriva kod velike djece rođene s težinom većom od 4,5 kg ili s stečenom pretilošću, s nedostatkom tjelesne aktivnosti, u skupinama često bolesne djece s različitom dijatezom.

Simptomi dijabetesa kod djece

Manifestacije dijabetesa kod djeteta mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Uočena su 2 karakteristična vrha manifestacije - u 5-8 godina i u 10-14 godina, kada je pojačan rast i metabolički procesi se ubrzavaju. Obično razvoju dijabetesa prethodi virusna infekcija ili dugotrajno hronično oboljenje jetre ili bubrega.

Najčešće se dijabetes kod dece manifestira akutno, a otkriva se kada dođe do dijabetičke kome. Tome može prethoditi period asimptomatskog uništavanja gušterače. Traje nekoliko mjeseci, a klinički znakovi pojavljuju se kada su uništene gotovo sve stanice koje proizvode inzulin.

Tipični znakovi šećerne bolesti, kod pojave kojih doktor nema sumnje u dijagnozu, su jaka žeđ, pojačani apetit i gubitak težine na njenoj pozadini, pojačano i ubrzano mokrenje, naročito noću, urinarna inkontinencija.

Mehanizam pojačanog izlučivanja urina povezan je s osmotskim svojstvima glukoze. Kod hiperglikemije iznad 9 mmol / l, bubrezi ne mogu odgoditi izlučivanje i pojavljuje se u sekundarnom urinu. U tom slučaju urin postaje bezbojan, ali njegova specifična težina raste zbog visoke koncentracije šećera.

Znakovi dijabetesa uključuju:

  • U dojenčadi su mrlje u urinu ljepljive, a pelene izgledaju škrobno.
  • Dijete traži piće, često se budi noću od žeđi.
  • Koža ima smanjenu elastičnost, koža i sluznica su suvi.
  • Na vlasištu se razvija seboroični dermatitis.
  • Koža na dlanovima i stopalima se ljušti, javlja se uporni pelenski osip.
  • Trajni pustularni osip i furunculosis.
  • Trajna kandidijaza usne šupljine i genitalija.

Djeca s prvom vrstom dijabetesa izgledaju slabo i izmučeno. To je zbog energetske gladi ćelija zbog gubitka glukoze u urinu i poremećenog unosa tkiva. Uz nedostatak inzulina, dolazi i do povećanog razlaganja proteina i masti u tijelu, što u kombinaciji s dehidracijom dovodi do značajnog gubitka tjelesne težine.

Poremećaji imunološkog sustava doprinose čestim zaraznim, uključujući gljivične, bolesti sklone teškim i ponavljajućim tretmanima i rezistenciju na tradicionalnu terapiju lijekovima.

Dekompenzirani dijabetes melitus u djetinjstvu javlja se s poremećenim radom kardiovaskularnog sustava - pojavljuju se funkcionalni šumovi srca, povećavaju se palpitacije srca, povećava jetra i razvija se zatajenje bubrega. Video u ovom članku govori o dijabetesu kod djece.

Pogledajte video: Magična pilula - sa titlovima (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar