Sastav bulgura, djelotvornost kod dijabetes melitusa, kontraindikacije, potencijalne koristi, štete i načini pripreme

U početku se beru zrna pšenice duruma (najkorisnije) - kad su još zrela mlijeka. Zatim se očiste, prelije jakom parom, osuše i usitne. U orijentalnoj kuhinji bulgur je cijenjen kao žitarice, koje je teško probaviti. Plus - njegova korisna svojstva. A ima ih puno.

Važno: ova žitarica se ne pere, jer je već prerađena. A drugo - nalazi se grubo mljevenje mljevenja, uzmite ovaj pilaf, ima ga malo - mesna jela su dobra od ovoga i možete njime puniti papar ili patlidžan. Pogledajte na fotografiji različite vrste mljevenog bulgura i odaberite pravu žitaricu za jelo.

GI je pokazatelj utjecaja različitih namirnica na glukozu u krvi. Što je veći indeks određenog proizvoda, brži se procesi razgradnje ugljikohidrata u tijelu pa shodno tome ubrzava trenutak povećanja količine šećera.

Izračun se temelji na GI glukozi (100). Odnos preostalih proizvoda i supstanci prema njemu određuje broj bodova u njihovom indeksu.

GI se smatra niskim, pa je stoga siguran za pacijenta koji boluju od dijabetesa ako su njegovi pokazatelji u rasponu od 0 do 39. Od 40 do 69 je prosjek, a iznad 70 je visoki indeks.

Dešifriranje i preračunavanje koriste ne samo oni koji pate od „slatke bolesti“, već i oni koji pokušavaju voditi ispravan način života i pridržavaju se načela zdrave prehrane. GI indikatori, kalorijski sadržaj, omjer proteina, masti i ugljikohidrata glavnih žitarica prikazani su u tablici.

Upotreba bulgura za žene

Nekome je ovo znatiželja, a mnogi imaju svoj omiljeni proizvod, ta je kaša nedavno zauzela čvrsto mjesto na policama naših trgovina. I postavlja se pitanje šta znamo o dobrobiti i opasnosti bulgur-a za zdravlje organizma i uopšte koja je vrsta žitarica i kako kuhati ovaj neobični proizvod. Danas ćete dobiti odgovore na sva ova pitanja.

Sastav, sadržaj kalorija i GI

Stoljećima je bulgur važan prehrambeni proizvod na Bliskom Istoku i u Indiji. Bulgur se može kuhati tokom cijele godine. Proizvod nema gotovo nikakvog ukusa i može se kombinirati sa raznim jelima.

Ova vrsta žitarica često se u Turskoj i Indiji oplemenjuje biljem, a poslužuje se uz janjetinu i druga jela od mesa. Bugar je najvažnija glavna hrana na Istoku. Punjenje i ukusan proizvod su takođe zdrava i vrlo hranljiva priloga.

Proizvodnja arapske buržoazije prilično je složena. Izrađuje se od parne čvrste pšenice i zatim se suši. Dobivene mekinje uklanjaju se tijekom kuhanja, preostali pelud se reže sjeckalicom za žitarice, a potom grubo mljevi.

Bulgur nije popularan samo zbog ukusa, on ima i mnogo hranjivih sastojaka, malu cijenu i posebno je jednostavan za pripremu. Bulgur u pravilu pomaže brzo dobiti dovoljno, pa je popularan u kuvanju.

Bulgur je namirnica bogata hranjivim sastojcima. Proizvod sadrži vitamin E, različite vitamine skupine B, kao i minerale magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, selen i hrom. Bulgur sadrži visoku koncentraciju vitamina B1, koji je važan za prevenciju beriberi i jačanje nervnog sistema. Folna kiselina se takođe nalazi u velikim količinama u proizvodu i važna je za žensko tijelo. Za razliku od tjestenine i riže, proizvod ima nizak glikemijski indeks.

Bulgur sadrži relativno puno kalorija: 100 grama sadrži oko 350 kalorija. Međutim, prema nekim izvorima, 100 grama žitarica daje samo 110 kalorija. Učinak zasićenja nastaje posebno visokim sadržajem vlakana.

Bulgur ima ista hranljiva svojstva kao i pšenica. Bogat je željezom, fosforom, magnezijumom i vitaminima, a sadrži i veliku količinu ugljikohidrata koji su sporo probavljivi. Glikemijski indeks je 46 jedinica.

100 g nepripremljenog proizvoda sadrži oko:

  • Energija: 1.500 kJ / 360 kcal,
  • Vlakna: 8g
  • Proteini: 12,5 g
  • Ugljikohidrati: 69 g, od čega su 0,8 g šećeri,
  • Masti: 1,75 g, od čega su 0,2 g zasićene masti.

Kako kuhati bulgur za dijabetičare?

Dovoljno je kuhati žitarice u vrućoj vodi 20 minuta. Proizvod apsorbira veliku količinu vode tokom bubrenja, tako da se njegova količina za vrijeme kuhanja značajno povećava. U pravilu su tri kašike dovoljne za jednu porciju.

Bulgur se obično pakuje u plastične vrećice u supermarketu. Zrno je najbolje konzumirati šest mjeseci, jer se u protivnom ukus može promijeniti. Postoji mnogo recepata za pravljenje bulgura.

Rajčice prelijte kipućom vodom, posolite ih i isecite na male kockice. Zatim isjecite poriluk i nasjeckajte malo peršuna i metvice. U povrće dodajte limunov sok i maslinovo ulje i začinite solju i biberom. Možete dodati kuminu i druge začine po vašem ukusu.

Sastojci za 2 obroka:

  • 125 g bulgur-a,
  • 150 g tikvica
  • 1 šargarepa
  • 150 g graška
  • 1 luk,
  • 1 češanj belog luka
  • ½ čili.

Tečni sastojci i začini:

  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • 300 ml biljnog materijala,
  • 50 g domaće soje ili zobene pavlake,
  • Sol i paprika.

U loncu zagrijte ulje i narežite luk i češnjak. Zatim dodajte bulgur i sos dok svi sastojci nisu ravnomjerno premazani maslacem. Pomiješajte povrće i dodajte začine. Dođite do vrenja i kuhajte oko 15 minuta. Zatim morate isključiti štednjak, dodati grašak, vrhnje i kuhati još 5 minuta. Zatim dobiveni proizvod možete začiniti solju i biberom, a takođe dodati i različito bilje po ukusu.

Štetna svojstva i kontraindikacije

Mnogi se pitaju: je li moguće jesti bulgur s dijabetesom tipa 2? Proizvod nije pogodan za osobe s celijakijom - intolerancijom na gluten - jer sadrži gluten, kao i svi pšenični proizvodi. Uz to, dijabetičari i pretili pacijenti trebali bi prestati koristiti proizvod. U nekoliko studija proučavane su koristi, kao i potencijalna šteta proizvoda i nuspojave.

Pacijente zanima: je li moguće uzimati proizvod za dijabetes? Tradicionalna peciva i tjestenine mogu dovesti do pretilosti. Kvalitetne cjelovite žitarice umjereno ne nanose štetu. Međutim, proizvodi od bijelog brašna (poput žitarica napravljenih od bijelog brašna) sadrže samo gluten i skrob.

Ako se dijeta uglavnom sastoji od bijelog hljeba, tjestenine, pizza, peciva i drugih proizvoda od brašna, to može dovesti do nedostatka različitih vitamina i minerala.

Žitarice za dijabetičare visoko su kvalitetan izvor vitamina B. Međutim, to se više ne odnosi na proizvode od bijelog brašna, pa nedostatak vitamina B nije rijetkost na našim geografskim širinama kao što je uobičajeno mišljenje. Prvi simptomi nedostatka mogu biti kožni problemi, probavne smetnje i nesanica, umor, glavobolja i vrtoglavica.

Najraniji poznati povjesničar Herodot (490. Pr. Kr.) Izvještava o dugovječnim Etiopljanima koji nisu jeli žitarice i imali oko 120 godina. Međutim, pouzdanost bilješki već su u nekoliko navrata doveli u pitanje naučnici i povjesničari.

Zrele žitarice je teško probaviti. Velika količina škroba uzrokuje i iritaciju želuca. Škrob plus gluten stvara ljepljivu masu u crijevima koja se ne probavlja u potpunosti.

Hronično upala sluznice (osim gastrointestinalnih tegoba i čestih prehlada) i bolesti mišićno-koštanog sistema (artritis, gihta, reumatizam) tipične su posljedice svakodnevnog konzumiranja kruha i tjestenine.

To se, naravno, ne odnosi na ptice, jer one imaju probavni organ (golub), posebno dizajniran za varenje zrelih semenki.

Pacijenti često mogu osjetiti žgaravicu, bol u trbuhu, nadimanje, proliv, zatvor, mučninu, hemoroide i hroničnu crevnu upalu - ulcerozni kolitis i Crohnova bolest.

U kombinaciji s drugim prehrambenim proizvodima (kofein, alkohol, šećer), proizvodi od pšenice osnova su moderne prehrane i izazivaju stalnu iritaciju probavnog sustava. Prije radikalne promjene prehrane, pacijentu se savjetuje da se posavjetuje sa stručnjakom kako bi se izbjegle opasne komplikacije.

Savjet! Za dijabetes tipa 2 i prekomjernu težinu, ne preporučuje se jesti obroke koji sadrže ovaj proizvod. Preporučuje se isključiti kašu iz prehrane.

Pravilna prehrana važan je dio bilo kojeg liječenja dijabetesa. Zdrav način života igra ključnu ulogu u njezi dijabetesa. Važno je napustiti hranu koja ima visoki GI jer to preplavi pogoršanje osnovne bolesti i pojavu različitih komplikacija. Važno je ne samo uzimati lijekove, već i slijediti dijetu.

Preporučuje se da o bilo kojim novim proizvodima razgovarate s nutricionistom kako biste izbjegli moguće zdravstvene posljedice. Ako se pojave drugi simptomi, potražite savjet kvalificiranog stručnjaka.

Bulgur - šta je ovo žitarica

Bulgur, ili burgul, bulgor, gurgul, kako ga zovu i grožđa nekih nacionalnosti, je pšenično zrno koje se obrađuje na poseban način. Postoje dokazi da je grožđica s ovim imenom bila popularna prije 4000 godina.

Neobične za naše potrošače, žitarice u zemljama Istoka, Sredozemlja, Indije i Balkana pripadaju tradicionalnim i ukrašavaju svoju nacionalnu kuhinju receptima za mnoga jela.

Europa se s burgulom upoznala mnogo ranije od nas; avanturistički trgovci Magrebom donijeli su je tamo prije nekoliko stoljeća. Zamislite koliko su to trgovci cijenili ako su donijeli žitarice, koje zauzimaju puno prostora na brodovima, zajedno s dragocjenim začinima i začinima.

Poznato je da su se isprva u stara vremena žitarice dobivale ručnom, prilično dugom, metodom. Pšenica je prokuhana ili prolivena kipućom vodom, potom osušena, potom je uklonjena školjka sjemena i ploda i zdrobljena. Zanimljivo je da se na mjestima povijesne distribucije žitarica i dalje koristi ova tehnologija.

Kako kuhati: recepti

Saznali smo koliko su korisne ove, prije nepoznate mljevenosti, a sada želimo početi koristiti. Nudimo prvi, najjednostavniji recept, početni, da tako kažem. Jednostavno stavite nekoliko kašika putera u posudu, zagrejte, sipajte žitarice i lagano ga pržite, miješajući. Zatim napunite vodom 1: 2 i kuhajte pod poklopcem do željenog stanja. Sada je i drugi recept dobar i jednostavan.

Bulgur sa povrćem

Ulijte ulje u posudu, sitno nasjeckajte luk, malo popržite. Dalje, narežite povrće: mrkvu, belu papriku, još možete zeleni luk, lagano pržiti. Dodajte griz.

Napunite ga vodom. Dok ključa, poklopac na vrhu je tijesan, vatra je sve do malog. I dopustite da propadate. Kako će žitarica postati meka - dodajte začine, ostavite da odstoji još pet minuta, probajte (budite sigurni!), A možete je i isključiti. Ostavite malo ispod poklopca da malo odstoje i poslužite.

Slično tome, možete i ovaj kuhati grickalicu u laganoj šporetici, ali bez ičega slaganja - samo sipajte vodu i uključite odgovarajući način rada. A kako će žitarice biti spremne - dodajte ulje, začine, pomiješajte. Zatvorite, pričekajte malo - a kaša će vas oduševiti svojim zadivljujućim ukusom.

Važno! Ako pola kuhate otvorite spremnik. I vidjeli su da se sva voda upija, pa bi žitarica mogla izgorjeti - sipati više vode, jer bi se inače isušilo, a ne pripremilo se.

Bulgur pilaf

Sa svinjetinom, s piletinom, s gljivama, ova će se žitarica lako pripremiti slično kao jela od riže. Sjetite se samo da će vam trebati više vremena za kuhanje bulgura nego što vam je potrebno za kuhanje pirinča, pa razmislite o ovoj točki i dobiti puno ukusnih jela. Pogledajte recept za pileći pilaf s ribom na pari, a slično pripremite i jelo s bulgurom.

Kontraindikacije za bulgur - šteta

  • Bulgur sadrži gluten pa ga ne preporučuju konzumaciji oni koji pate od celijakije,
  • Ne preporučuje se osobama sa gastrointestinalnim poremećajima, naročito u periodima pogoršanja,
  • S bulgurom morate znati mjeru, nemojte puno prejesti, inače ćete naštetiti figuri,
  • Ako ste alergični na bilje, konzumiranje ovog proizvoda se ne preporučuje.
  • Ljekari ne preporučuju konzumiranje zrna prilikom akutnih upalnih procesa u tijelu,
  • Djeca mogu početi jesti žitarice tek kada napune 1,5 godinu.

Kao što se može vidjeti iz gore navedenog, ove su žitarice vrlo korisne za tijelo. Sadrže mnogo korisnih svojstava koja mogu zaštititi čovjeka od mnogih bolesti.

Ne tako davno na policama supermarketa pojavio se neobičan proizvod - bulgur. Iza ovog čudnog imena stoji jedna od najpopularnijih žitarica u bliskoistočnoj kuhinji. Pa, razgovarajmo o bulguru. Koristi i štete ovog jela za tijelo - ovom je članku posvećen.

Kakva je ovo žitarica i zašto je toliko vrijedna? Bulgur je u osnovi drobljena pšenica. U Rusiji se takve žitarice ponekad prodaju pod nazivom "sjeckani".

Ali nije tako jednostavno. Prvo, za pravilan bulgur pšenica mora biti takozvana zrelost mlijeka.

Drugo, potreban joj je specifičan tretman: prvo se zrnja obrade vodom, potom suše na suncu i tek potom drobe. Tako se dobija ispravan bulgur.

Koristi i štete od nje bit će detaljno opisani u članku. Kao rezultat, dobivena žitarica je tijelu mnogo potrebnija od istog poznatog odjeljka.

Koja su korisna svojstva ove kaše?

Štetni bulgur

Blagotvorna svojstva bulgur-a nastaju zbog činjenice da sadrži mnogo zdravih vitamina i minerala: holin, bakar, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, natrijum, cink, gvožđe, mangan, vitamine E, B i PP.

  • Prije svega, ova je žitarica korisna za žene, jer je bogata folnom kiselinom, koja je neophodna za potpuno funkcioniranje ženskog tijela.
  • Bulgur sadrži veliku količinu bakra - uz nedostatak ovog elementa osoba ima simptome kao što su smanjeni hemoglobin, gubitak apetita, anemija, depigmentacija kose i gubitak kose, opće nelagoda.
  • Redovna upotreba bulgura pomoći će stabilizaciji nervnog sistema, poboljšanju stanja kose i kože.
  • Unatoč činjenici da su kalorijski bulgur na nivou većine žitarica - 350-360 kcal (to je prilično visoko), preporučuje se jesti osobama koje žele smršavjeti, a i sportašima koji su izloženi velikom fizičkom naporu. To se događa zbog sadržaja u bulguru velike količine vlakana, što pomaže normalizaciji metaboličkih procesa, i istovremeno uklanjanju štetnih tvari iz tijela. Namirnice poput ove žitarice izazivaju dugotrajni osjećaj sitosti, što im omogućava da se pojedu čak i tokom dijeta.
  • Zbog gore opisanih pozitivnih karakteristika, zajedno s niskim GI (45 jedinica), upotreba bulgur-a za dijabetes smatra se vrlo korisnom.
  • Kalijum, magnezijum i gvožđe koji su sastavni deo žitarica pružit će pozitivnu dinamiku osobama koje pate od srčanih problema i stvaranja krvi.
  • Bulgur, kuhan u mlijeku - prava poslastica za djecu stariju od godinu i po.

Međutim, čak i žitarice toliko korisne sa svih stajališta imaju svoje kontraindikacije. Dakle, bulgur može nanijeti značajnu štetu ljudima koji pate od intolerancije na gluten i alergije na žitarice.

Uz gastrointestinalne bolesti u akutnom stadijumu, takodje je bolje suzdržati se od ovog proizvoda.Nema drugih kontraindikacija upotrebe bulgura, ali u nekim slučajevima postoje pojedinačne negativne reakcije zbog karakteristika određenog ljudskog tijela.

U zemljama Istočne Azije, Sredozemlja, Indije i Armenije ova je žitarica izuzetno popularna. Tradicionalno se bulgur služi kao prilog različitim jelima od mesa, ribe i povrća ili se koristi kao nadjev za nadjev. Proizvod lako zamjenjuje kuskus, rižu ili biserni ječam i ne kuha se dok ne porumeni.

Bulgur je žitarica pšenice koja se pravi na poseban način. Mliječne žitarice pšenice ispare se, suše na suncu, čiste od mekinja i usitnjavaju. Ovisno o stupnju mljevenosti, razlikuju:

  • veliki bulgur - pilavlik, koji obično ide na pilaf (pilav),
  • Mali bulgur - kofelik iz kojeg se najčešće pripremaju mesne okruglice (kuftovi) i salate.

Ponekad se ovaj usjev žitarica meša sa drobljenom pšenicom - ćelijom ili sjeckom. Međutim, korisna svojstva bulgura mnogo su puta bolja od potonjeg, što se velikim dijelom događa zbog karakteristika sirovine - isključivo žitarica zrelog mlijeka, bogatih vrijednim komponentama, elementima u tragovima i vitaminima.

Sastav i kalorični sadržaj žitarica

Važno je znati. SVAKO bi o tome trebao znati.

NEVIDLJIVO ALI ČINJENJE. Naučnici su uspostavili SCARING vezu.

Ispada da 50% svih bolesti uzrokuju BACTERIA i PARASITES, poput Giardia, Ascaris i Toxocara. Čemu su ovi paraziti opasni? Mogu im oduzeti zdravlje, pa čak i život, jer izravno utječu na imunološki sustav, nanoseći nepopravljivu štetu. U 95% slučajeva imunološki sistem je nemoćan pred bakterijama, a bolesti neće dugo trajati.

Kako bi zauvijek zaboravili na parazite, a pritom zadržali svoje zdravlje, stručnjaci i naučnici savjetuju uzimanje za 1 RUBLU.

Ipak, nemojte biti previše bujni oko ovog proizvoda. Bulgur takođe ima nedostatke.

Posebno sadrži gluten - pšenične proteine. Ova supstanca je vrlo jak alergen, pa ga treba prvi put pokušati s oprezom.

Ako se nakon konzumacije pojave simptomi poput proljeva, slabosti, nadimanja, morate konzultirati alergologa - možda je to vaš slučaj. Takođe se ne preporučuje upotrebu ove žitarice osobama koje pate od gastritisa sa visokom kiselošću, kao i onima koji imaju problema sa gastrointestinalnom mukozom.

Ostavite Svoj Komentar