Dijeta za holesterozu žučne kesice: jelovnik i hrana

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Kolesteroza žučnog mjehura je bolest koju karakterizira pojava naslaga holesterola na unutarnjoj površini zidova nekog organa.

Najčešće se ova bolest razvija kod ljudi srednjih godina.Postoji niz faktora koji predisponiraju razvoj patologije u ljudskom tijelu.

Takvi predisponirajući faktori su razvoj pretilosti, smanjenje funkcionalne aktivnosti štitne žlijezde, razvoj masne hepatoze jetre i smanjenje imuniteta.

Razvoj bolesti najčešće se odvija asimptomatski i otkriva se samo prilikom ultrazvučnog pregleda trbušnih organa.

Najčešće komplikacije ove bolesti su:

  • Razvoj polipa.
  • Stvaranje kamenja u šupljini žučne kesice.

U procesu terapije koristi se i medicinski i hirurški tretman u slučaju otkrivanja bolesti u zanemarenom stanju.

Pozitivan učinak liječenja zadržava se samo ako se poštuje posebna dijeta za koleterozu.

Bolest kao što je dijeta protiv holesteroze mora se strogo poštovati kako bi se postigla poboljšanja u dinamici razvoja patologije.

Dijetoterapija holesteroze žučnog mjehura

Nakon dijeta za holesterozu žučnog mjehura, slijedi neke ciljeve.

Glavni ciljevi prehrane prilikom prepoznavanja bolesti su normalizacija razine kolesterola u izlučenoj žuči, poboljšanje njegovog odljeva iz tjelesne šupljine, smanjenje tjelesne težine u prisustvu viška, vraćanje normalnih parametara tijeka metabolizma lipida.

Najčešće, dijeta br. 5 koristi se za ograničavanje prehrane hranom, osim toga, uvode se ograničenja za smanjenje kolesterola u tijelu i ograničenja povezana s fiziološkim karakteristikama pacijentovog tijela.

Osnovna pravila za pripremu dijeta su sljedeća:

  1. Obavezno isključenje iz prehrane hrane koja povećava holesterol u plazmi. Takvi proizvodi su mozak, jetra, bubrezi, pluća i srce životinja. Osim toga, svinjska, goveđa i ovčetina masnoće isključene su s liste dozvoljenih namirnica. Kao i žumanjak.
  2. Hrana koja se koristi pri izradi jelovnika treba imati nizak sadržaj kalorija i nizak sadržaj ugljikohidrata. To je zbog činjenice da porast sadržaja šećera u tijelu aktivira procese stvaranja kamena i povećava količinu kolesterola koje proizvode stanice jetrenog tkiva.
  3. Izuzetak je izbor ekstraktivnih komponenti. Kao što je meso. Bule od ribe i gljiva.
  4. Uvod u obroke hrane. Koje su bogate magnezijumom, mogu biti orasi, zobene pahuljice i heljda.
  5. Unošenje dovoljnog broja proizvoda s lipotropnim svojstvima i lecitina, koji je antagonist holesterola. Takvi proizvodi su posni sir, heljda i zobena kaša, jezgre suncokreta. Lecitin se nalazi u velikim količinama u heljdi, zelenom grašku i biljnom ulju dobivenom iz suncokreta.
  6. Obavezno je unošenje namirnica biljnog ulja u prehrambeni meni.
  7. Uvod u jelovnik morskih plodova koji su izvori unosa joda. Ovaj element pomaže normalizaciji metabolizma holesterola.
  8. Obavezno je uključiti komponente u kojima je visok sadržaj vitamina A. Ova komponenta sprječava stvaranje kamenja. Vitamin A se nalazi u velikim količinama u mrkvi, feta siru. Pavlaka i posni sir.
  9. Da biste povećali i poboljšali odliv žuči, preporučuje se jesti hranu frakcijski - najmanje 6 puta dnevno. U malim porcijama. Povećati unos tečnosti, treba piti najmanje 2 litre vode.

Ukupna energetska vrijednost dnevne prehrane trebala bi biti približno 2500 kcal, ali ako postoje znakovi pretilosti, ukupni kalorični sadržaj hrane treba smanjiti eliminiranjem šećera, proizvoda od brašna i maslaca iz prehrane.

Preporučeni obroci za holesterozu

Za kuhanje, u skladu s dijetalnom hranom, koristi se termička obrada proizvoda pečenjem, ključanjem, pirjanjem.

Jedenje hrane treba biti svježe i na normalnoj temperaturi.

Temperatura konzumirane hrane treba biti blizu tjelesne temperature.

Pacijentima, kod otkrivanja holesteroze, prilikom pripreme prehrane preporučuje se da koriste sledeća jela:

  • Prvi kursevi. Vegetarijanske supe, borsch, supa od cikle. Kupusna juha treba se pripremati samo na bazi povrća. Tijekom postupka kuhanja mogu se dodati žitarice ili tjestenine dopuštene za konzumaciju.
  • Meso. Možete jesti pileće meso. Ćurac ili kunić. Prvo meso treba da prokuhate, a zatim od njega možete kuhati pilaf kupusa od pilava ili peći u rerni. Takođe, njihovo kuhano meso može se kuhati gulaš. Korištenjem ovih vrsta mesa možete kuhati kotlete ili mesne okruglice za par.
  • Riba i morski plodovi. Za hranu možete koristiti nemasne sorte ribe. Riba treba imati udio masti ne veći od 5%. Ove vrste riba su navaga, štuka ili oslić. Riba se nakon ključanja kuha ili peče, možete napraviti i riblje kolače, sufle ili punjene lešine.
  • Jela od povrća mogu se konzumirati salate od svježeg povrća, napravljene na bazi naribane šargarepe, krastavaca i kupusa, svježe i kisele. Prilikom pripreme salata, u njihov sastav ne treba dodavati ocat i svježi luk. Kao preljev možete koristiti biljno ulje i svježe bilje. Pečeno ili pirjano povrće može se koristiti kao hrana. Luk u jelima od povrća dodaje se samo u gulaš.
  • Jela od žitarica. Najkorisnije su heljda i zobena kaša. Ovim žitaricama se može dodati sušeno voće i povrće. Koristite žitarice, možete kuhati kasike. Dozvoljeno je jesti vermicelli i tjesteninu napravljenu od durum pšenice.
  • Dozvoljeno je unošenje nemasnih pića s kiselim mlijekom i sira u prehranu. Možete jesti i blagi sir.
  • Dnevno možete jesti ne više od dva proteina i 0,5 žumanca, koji se koriste u receptu za kuhanje drugih jela ili omleta u paru.
  • Hljeb se može jesti sušen ili čorb, osim toga u prehranu je dozvoljeno unošenje keksa i keksa.
  • Treba koristiti biljno ulje. Maslac treba ograničiti ili u potpunosti eliminirati.
  • Voće. Dopušteno slatko voće i bobice u sirovom obliku, kao i pirjano voće, mousse, žele, džem ili džem. Šećer iz džema najbolje je eliminirati zamjenom fruktozom ili ksilitolom.

Kao piće treba piti čaj s dodatkom mlijeka. Slabi sokovi od kave, povrća i voća. Korištenje će biti infuzija ružine šipke, kuhana u termosu tokom cijele noći.

Takođe je korisna infuzija zbirke koja se sastoji od lista divlje jagode, metvice i kamilice.

Približni meni pacijenta za jedan dan

Prikladnim pristupom izradi dnevnog i nedeljnog menija pacijentova ishrana može biti raznovrsna.

Ovaj pristup će omogućiti čovjeku da u potpunosti jede, opskrbljujući tijelo svim potrebnim hranjivim tvarima, bioaktivnim komponentama, makro- i mikroelementima i vitaminima.

Hrana treba biti višestruka i frakcijska. Dnevno bi trebalo biti najmanje pet do šest obroka u malim obrocima.

Cijeli dnevni obrok može se podijeliti na doručak, ručak, večeru, poslijepodnevni zalogaj i večeru.

Prvi doručak može sadržavati riblje odreske, mliječnu kašu od riže, mljevenog bez šećera i slab čaj bez šećera. Masa komponenata treba biti sljedeća:

  1. Riblje kotlete - 100-110 grama.
  2. Mliječna kaša - 250 grama.
  3. Slabi čaj - 200 grama.

Drugi doručak može uključivati ​​sljedeća jela - skuti sir s malo masnoće u težini 100 grama, jabuka pečena s malo šećera, težine -100-120 grama.

U ručak mogu biti uključena sljedeća jela:

  • supa od morske ribe s niskim udjelom masti s povrćem - 250 grama,
  • kuhana riba, možete koristiti bakalar - 100 grama,
  • kuvana vermicelli - 100 grama,
  • voćna mliječ bez šećera u obliku deserta - 125 grama,

Popodnevni zalogaj može se sastojati od proteinskog omleta, na pari - 150 grama i dekocija divlje ruže težine 200 grama.

Za večeru možete kuhati kuhane škampe - 100 grama, pire krumpir - 150 grama, salatu koja se sastoji od morskih algi - 100 grama, slatki čaj - jedna čaša.

Za cijeli dan dozvoljeno je 200 grama hljeba i šećera u količini od 25-30 grama.

Namirnice zabranjene zbog kolelesteroze

Kada se utvrdi bolest, pacijent mora slijediti dijetu i sve preporuke liječnika.

Ovo je neophodno za postizanje pozitivnih trendova u procesu liječenja bolesti.

Postoji čitav spisak proizvoda koji su zabranjeni za upotrebu kod holesteroze žučne kesice.

Proizvodi zabranjeni za upotrebu u prepoznavanju bolesti su:

  1. Bilo koji alkohol.
  2. Masno meso i organi.
  3. Konditorski proizvodi koji sadrže kremu s visokim sadržajem životinjskih masti, čokolade, sladoleda i kakaa.
  4. Bujne mesne juhe.
  5. Radish.
  6. Daikon.
  7. Sirovi luk.
  8. Beli luk.
  9. Hren i papar.
  10. Bilo začinjeni i masni umaci, majonez, kečap i senf.
  11. Kuhanje masti, luka, margarina.
  12. Masne sorte sira, kiselo vrhnje sa visokim procentom masnoće i vrhnja.
  13. Bilo pržena i začinjena jela.

U slučaju otkrivanja oboljenja, osim što slijedite dijetu, potrebno je izvršiti izmjereno fizičko opterećenje na tijelu. Veoma korisne su šetnje na svežem vazduhu. Preporučuje se da takve šetnje traju najmanje jedan sat dnevno.

Hodanje po svježem zraku potiče žučni mjehur, što je korisno ne samo za holesterozu, već i za otkrivanje bolesti poput holecistitisa. Napredovanje holesteroze dovodi do začepljenja u zidovima žučne kesice, a to zauzvrat inhibira kontraktilnost organa.

U procesu terapije, osim ishrane i fizičke aktivnosti, možete koristiti posebne biljne pripravke, koji pomažu u olakšanju uklanjanja žuči iz šupljine organa u crijeva.

Informacije o holesterozi nalaze se u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Kolesteroza - holesterol u žučnoj kesici

Kolesteroza žučnog mjehura (CKP) je metabolička bolest. Geneza ove bolesti temelji se na lokalnom ili distribuiranom nakupljanju lipida u zidovima ovog organa. Akumulacija dovodi do promjene funkcije mokraćnog mjehura, ali upala se ne razvija. U CKH se masti obično akumuliraju u endotelu mukoze. Kolesterozu treba razlikovati od adenomiomatoze praćenu hiperplazijom sluznice. Takođe, ne miješajte CJP sa plakovima na tijelu, ovo je još jedna manifestacija kršenja metabolizma lipida.

CKP se često primjećuje kod bolesnika s koronarnom aterosklerozom i hipertenzijom. Ovo sugeriše da je žučni mehur meta za razvoj aterogene dislipidemije. Kada holesterol prodire kroz njegove stjenke, dolazi do poremećaja u radu organa. S povećanom koncentracijom holesterola u izlučivanju žuči započinje taloženje kamenja koje sadrže ovu supstancu. Iz tog razloga, neki stručnjaci doživljavaju holesterozu kao stadiju holelitiaze.

Prema literaturi, učestalost ove bolesti među populacijom varira u vrlo širokom rasponu: od nekoliko posto do nekoliko desetaka posto. Za to postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Među njima, postoje razlike u metodama otkrivanja bolesti, reprezentativnosti uzorka i drugima. Informacije o pojavi različitih vrsta CKP-a također variraju između različitih izvora. Razlog tome je taj što se u procesu hirurške intervencije obično identificiraju vrste polipoze, čija identifikacija ultrazvukom obično nije teška.

Prema podacima prikupljenim tokom operacija uklanjanja žučnog mjehura, kolelesteroza se javlja u jednom do tri desetine posto slučajeva od ukupnog broja operiranih. Ultrazvuk može otkriti kolesterozu kod otprilike jednog od deset posto pacijenata sa gastrointestinalnim bolestima. Među pacijentima s jetrenim oboljenjima, broj oboljelih od CKD-a je oko polovina svih slučajeva. Nažalost, kod pacijenata sa pretilošću trbušnog tipa, ultrazvučni pregled često ne može otkriti prisustvo bolesti.

Prema podacima dobivenim tokom obdukcije, učestalost bolesti je jednaka kod muškaraca i žena. S druge strane, prema izvedenim operacijama, ova bolest dominira među ženskim spolom. Ipak, do ovoga može doći zbog povećane učestalosti liječenja žena za operativne zahvate u vezi s holecistolitijazom.

Prema statističkim podacima, kolelesteroza može utjecati na ljude svih starosnih grupa, ali kod ljudi u četvrtoj i petoj dekadi primjećuje se najveći broj oboljelih od ove bolesti. U više od 4 slučaja od 5, CKD prate pretilost, dijabetes, bolesti jetre i gušterače, te aterosklerotske manifestacije. CKP se opaža kod više od polovine ljudi koji pate od metaboličkog sindroma.

Razlozi i mehanizmi obrazovanja

Kolesteroza se vjerovatnije javlja kod ljudi koji imaju dijabetes, pretilost, bolesti jetre, disfunkciju štitnjače i poremećaje metabolizma lipida. Povećanje tjelesne težine po kilogramu povlači za sobom povećanje izlučivanja holesterola za 1/50 grama dnevno. Pojačano lučenje izlučivanja žuči javlja se kada je prehrana nepravilno organizirana, prekomjerno prisustvo životinjskih proizvoda u njoj na pozadini nedostatka biljnih vlakana.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Analiza jetre kod pacijenata pokazuje da ova bolest napreduje uz istodobne neuspjehe u metabolizmu masti. U ovom slučaju poremećaji lipida nastaju na staničnoj razini i razvijaju se istovremeno s masnim oboljenjima jetre. Delovanje jetre je odgovorno za sintezu i razgradnju ogromne većine unutrašnjih lipida.

Poremećaji metabolizma masti dovode do poremećaja u regulacijskim funkcijama ćelija jetre. Povećani sadržaj holesterola u stanicama inhibira djelovanje gena odgovornog za sintezu lipoproteinskih receptora niske gustine. Kao rezultat toga, razvija se kvar u metabolizmu holesterola koji reguliraju receptori. To dovodi do održavanja povećane koncentracije lipoproteina niske gustine koji sadrže značajne količine holesterola.

Razvoj kolesterolnih naslaga u žučnoj kesici je zbog poremećaja u složenoj interakciji funkcionalnih elemenata jetre s dislipidemijom. Patogenezu ove bolesti, između ostalog, karakterišu sljedeći procesi:

  • neuspjeh metabolizma masti,
  • neuspjeh u motoričkim sposobnostima i evakuacija sadržaja,
  • porast holesterola i pogrešan omjer između kiselina i holesterola u žuči,
  • pojačana apsorpcija žučnih čestica koje sadrže holesterol.

Stručnjaci su mišljenja da s holesterozom masti prodiru u zid mjehura izlučivanjem žuči. Uz nenormalno visok nivo masnoće u krvi, dolazi do povećanja oslobađanja holesterola u izlučivanje žuči. Pretjerani holesterol u izlučivanju žuči može biti povezan sa nedovoljnim povećanjem sekrecije žučnih kiselina.

Povećanje holesterola u izlučivanju žuči u slučajevima kada se ne opaža hiperholesterolemija može biti posljedica smanjenja bazena žučnih kiselina. Pri određenoj maksimalnoj koncentraciji holesterola u žuči razvija se CKP ili holelitiaza.

Apsorpcijske karakteristike mokraćnog mjehura u velikoj mjeri određuju razvoj kolelesteroze. Tijekom studija pokazalo se da čak i u normalnim uvjetima zid mjehurića apsorbira određeni volumen čeličnih čestica koje sadrže holesterol i njegove derivate. Oko 33% apsorbiranog holesterola prodire kroz seroznu membranu ovog organa, dok preostali dio prelazi natrag u žučni luk. Kao rezultat taloženja masti u zidu organa ne opaža se. Apsorbovani holesterol se metabolizira i potom kroz limfni sistem prelazi u jetru i krvne sudove.

Apsorpcija holesterola sluznicom mokraćnog mjehura ovisi o njegovom sadržaju u izlučivanju žuči i trajanju interakcije s sluznicama. Sumirajući, može se napomenuti da je okidač za početak kolelesteroze neuspjeh u apsorpciji žučnih čestica epitelom sluznice i kršenje izvlačenja ove tvari iz zidova organa. Apsorpcija holesterola nastaje ne samo zbog difuzije, već i zbog endocitoze, a za to je potrebna energija. Neuspjeh u prijelazu masti s ćelijskih struktura u krvožilni sustav dovodi do činjenice da stanice epitela mokraćnog mjehura karakteriziraju povećani sadržaj žučnih čestica u unutarćelijskom prostoru.

Neuspjeh u transportu masti može biti uzrokovan pomacima u limfnim žilama, kao i hormonskim učincima na stijenke krvnih žila. Masnoće koje se nakupljaju u zidovima mokraćnog mjehura najvećim dijelom su lipoproteini niske gustine, što potvrđuju brojna istraživanja. Transformacija LDL-a može se provesti kao rezultat utjecaja različitih faktora.

Vizualno opažanje pokazuje kako lipidi sjaje kroz epitelni sloj sluznice mokraćnog mjehura, koji izgleda poput žute mreže. Zbog heterogene i neujednačene distribucije tjelesne masti u sluznici ima pjegav izgled.

Različite vrste holesteroze karakteriziraju različiti morfološki karakteri. Na primjer, za difuznu raznolikost mrežice karakteristični su široki nabori žućkaste boje između kojih prolaze žljebovi. Nabori se nalaze na nogama, unutar kojih su pjenaste ćelije koje prodiru u dublje slojeve. Za polipoidni oblik nakupljanja holesterola u žučnoj kesici karakteristično je nepostojanje mrežaste boje. Na površini sluznice vizualiziraju se polipi žućkaste boje. Karakterizira ih promjer od nekoliko milimetara i obično su višestruki. Kod ovih polipa izostaje vezivno i žljezdano tkivo. Kamenje koje se opaža kod CKH obično je holesterol ili pojedinačni.

Česti istodobni tijek koleteroze, hipertenzije, aterosklerotske bolesti, poremećaji metabolizma masti govore o općoj etiologiji i sugeriraju da je razvoj tih bolesti općenite prirode i uzrokovan poremećajima u metabolizmu lipida.Glavni regulator ovih procesa je jetra koja sintetiše holesterol, komponente žuči izlučivanje, a takođe stvara i njihove transportne mogućnosti.

Kršenje odnosa kiselina žuči i holesterola dovodi do poremećaja koloidne ravnoteže. To dovodi do povećane aktivnosti makrofaga i razvoja upalnog procesa. Aktivnost makrofaga dovodi do stvaranja polipa. Intenzivnim tokom bolesti, penaste ćelije prodiru u mišićni i submukozni sloj. Prodiranje pjenastih stanica u dublje dijelove stijenke mjehura stvara probleme sa njihovim uklanjanjem kroz limfne žile. Kolesteroza napreduje uz istodobni tok dislipidemije i javlja se istovremeno s lancem metaboličkih zatajenja. Ti su neuspjesi slični onima sa aterosklerozom. Iz tog razloga, CKP može biti svojevrsni marker bolesti krvnih žila.

Drugi čimbenik nastanka CJP je smanjenje kontraktilnosti mokraćnog mjehura na pozadini očuvane sposobnosti apsorpcije njegovih sluznica. Instrumentalna dijagnostika funkcionalnih karakteristika mjehurića u većini slučajeva otkriva smanjenje tonusa završnih struktura i slabljenje pokretljivosti. Kolesteroza je neophodna kao marker zatajenja metabolizma holesterola i može se smatrati kao pred-stadijum kolelitijaze.

Mikroorganizmi koji naseljavaju crevni trakt od velikog su značaja u metabolizmu holesterola. U crevnom sekretu je uvek prisutan određeni broj mikroorganizama. Normalno, ova mikroflora pomaže u održavanju određenog tona imunološkog sistema zbog odgovora makrofaga i ćelija limfnog sistema. Crijevne mikroorganizme karakteriziraju biohemijske funkcije koje modificiraju sintezu ili razgradnju masnih spojeva. To indirektno utiče na sintezu žučnih kiselina i holesterola.

Crijevna mikroflora utječe na metabolizam kolesterola djelujući na enzimske stanice ćelija jetre koje stvaraju lipide. Konkretno, bifidobakterije inhibiraju aktivnost određenih reduktaza, što smanjuje oslobađanje holesterola hepatocitima. Brojne crevne bakterije povećavaju razgradnju holesterola do žučnih kiselina.

Simptomi nisu specifični, što stvara poteškoće u razlikovanju ove bolesti od drugih hroničnih bolesti ovog organa. Kliničke manifestacije bolesti povezane su s oblikom bolesti, obimom pogođenih područja, stupnjem oštećenja motoričkih funkcija organa. Kolesteroza u nekim slučajevima karakterizira asimptomatski tok. Moguće su i dispeptičke manifestacije, boli, komplikacije u obliku holecistitisa, pankreatitisa ili kolelitijaze.

U otprilike četvrtini slučajeva primećen je asimptomatski tok bolesti. Povećanje volumena naslaga kolesterola, njihov prodor u dublje slojeve organa dovode do oštećenja motoričkih funkcija i ispoljavanja kliničkih simptoma. Za tipove kolelesteroze, koji se odvijaju bez komplikacija, karakteristične su pritužbe na bol u epigastričnoj regiji ili hipohondrijumu na desnoj strani. Može se uočiti i dispepsija, mučnina, niska tolerancija na masnu hranu, poremećaji crevne pokretljivosti. Pri palpaciji mogući su bolovi u predelu mokraćnog mjehura. Fenomen boli očito je uzrokovan infiltracijom lipida i začepljenjem epitelijskog kanala i polipa. U slučaju velikih polipa, CJP se može javiti s bolom.

CKP, praćen blokiranjem sfinktera polipovima, može dovesti do hroničnog pankreatitisa. U slučajevima kada se upalni proces pridruži koleterolozi, zapaža se holecistitis. Smanjenje motoričkih karakteristika mokraćnog mjehura dovodi do stvaranja uvjeta koji pogoduju kolelitijazi. Prema statističkim opažanjima, kolelitijaza se češće opaža kod pacijenata sa retikularnim oblikom CKP-a.Pacijente karakteriše smanjena razina lipoproteina visoke gustoće, kao i povećana koncentracija LDL i triglicerida u krvi.

Dijagnostika

Za dijagnosticiranje holesteroze žučne kesice najčešće se koriste sljedeća ispitivanja:

  • ultrazvučni pregled
  • endoskopski ultrazvuk,
  • duodenalno sondiranje,
  • dinamička holescintigrafija.

Uz nagomilavanje holesterola u žučnoj kesici, glavna metoda instrumentalne dijagnoze je ultrazvuk. Ova metoda vam omogućuje prepoznavanje velike većine vrsta CKP-a koje karakterizira prisustvo polipa. Najteži za dijagnozu je mrežasti oblik ove bolesti.

Upotreba ultrazvučnog signala smanjenog intenziteta omogućava vam da optimizirate lokaciju područja koja imaju kolelesterozu. Takođe, na efikasnost studije pozitivno utiče koleretski unos hrane, što pomaže u smanjenju volumena ispitivanog organa. Učinkovitost ultrazvuka u otkrivanju CJP-a zavisi od niza varijabli:

  • prirodu potkožnog masnog tkiva,
  • spremnost teme,
  • stepen manifestacije
  • sastav žučnog sekreta,
  • istodobne promjene u morfološkim i funkcionalnim karakteristikama organa.

Endoskopski ultrazvuk je još osetljiviji način dijagnosticiranja neto različitih kolelesteroza. Polipozna sorta CJP jedna je od najlakše dijagnosticiranih. Karakterizira ga prisustvo formacija visoke ehogenosti i nejasne konture. U nekim slučajevima se oblik polipoze kombinira sa retikularnom raznolikošću CJP-a. Pri provođenju ultrazvuka u tijeku dijagnoze glavni je zadatak isključiti maligni proces.

Važan dijagnostički element je sondiranje dvanaesnika, što omogućava biohemijsku analizu izlučivanja žuči. Motoričke karakteristike žučne kesice često se ispituju ultrazvukom u kombinaciji sa unosom choleretic hrane. Dinamička kolescintigrafija temelji se na procjeni migracije radiofarmaka u kanale mjehura. To omogućava razumijevanje funkcionalnih karakteristika mokraćnog mjehura i sfinktera.

Široka upotreba visoko precizne ultrazvučne dijagnostike pomogla je poboljšanju dinamičkog praćenja pacijenata s kolelesterozom. Dobiveni podaci pokazali su da dugotrajno prisustvo polipa holesterola često ne znači morfološku degeneraciju njihove strukture. Ovo je preduvjet za usvajanje taktike čekanja u liječenju pacijenata sa KBB-om.

Glavne smernice za upravljanje pacijentima koji boluju od kolelesteroze su:

  • dugoročna terapija za korekciju lipida koja se temelji na ursodeoksiholnoj kiselini,
  • kontinuirani ultrazvuk
  • hirurška kolecistektomija kod otkrivanja brzog rasta, neoplazmi ili pojave strahova od prisustva malignog procesa.

Obično se kontrolira ultrazvuk za procjenu dinamike stijenke mjehurića i prirode njegovog sadržaja provodi se jednom u šest mjeseci. Otkrivanje negativne dinamike, koja se sastoji u povećanju broja polipa, kao i njihove veličine, može dovesti do potrebe za operacijom. Ako ultrazvučni indeksi ne dopuštaju isključenje malignog procesa, ili konzervativno liječenje šest mjeseci ili godinu dana ne daje rezultate, onda je to može biti pokazatelj provedbe holecistektomije. Pored toga, preporučuje se praćenje lipidnih karakteristika pacijenta:

  • ukupnog holesterola
  • lipoproteini male gustine,
  • trigliceridi
  • lipoproteini velike gustine.

Konzervativno liječenje nakupljanja holesterola u žučnoj kesici temelji se na prehrani, preporukama za promjenu načina prehrane i oblikovanje ispravnog načina prehrane za liječenje ove bolesti. Preporučuje se pažljivo praćenje tjelesne težine i izravnavanje loših navika. Pacijentima se obično daje frakcijska prehrana unutar određenog unosa kalorija.Potrebno je uvesti u ishranu namirnice bogate vlaknima, biljnim mastima, omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama.

DIJETKA ZA HOLESOUROZU ŽELJEZNE BLAŽE

Iz prehrane isključite začinjene začine, masna mesna jela, muffine, alkohol. Činjenica je da je za asimilaciju tih proizvoda potrebna velika količina žuči, a otuda i dodatni rad žučnog mjehura, koji si ne može priuštiti. Ali morskim plodovima ne treba takva količina žuči za asimilaciju, što znači da ih mogu bez ograničenja uključiti u prehranu.

Posebno su korisne morske ribe, posebno bakalar, bogata lipotropnim tvarima. Kuhana ili pečena nakon ključanja, u obliku knedla, mesnih okruglica i suflea, morska riba nije samo zdrava, već je i vrlo ukusna.

Iste materije sadrže i skutni sir, proteinske omlete, a osim toga, sadrže dosta kalcijuma, koji pospješuje alkalnu reakciju žuči i sprečava taloženje holesterola na unutrašnjem zidu žučne kesice.

Preporučeno povrće je sirovo, kuvano, pirjano. To mogu biti salate, prilozi, kao i samostalna jela. Kao predjela, korisne su salate od svježeg povrća s biljnim uljem, voće, vinaigrettes, kavijar tikvice, riba (nakon vrenja), natopljena hartija s niskim udjelom masti, punjena morska riba, salate od morskih plodova, kuhana riba i meso. U malim porcijama prihvatljive su male kobasice, pršut s malo masnoće i blagi sir.

Glavni uvjet je poštivanje prehrane. Prvo jejte malo, ali često. Za posljednji unos preporučujem jako lagani obrok, jer ne možete preopteretiti želudac prije spavanja, na primjer, čašu kefira ili jogurta.

Maleni dijelovi hrane zahtijevaju manje žuči da bi se obrađivao, pa žučni mjehur djeluje blago, a žučni kanali će se na vrijeme isprazniti, pa neće doći do zastoja.

Drugo, sva hrana treba biti topla i svježe pripremljena.

Holesterol se izlučuje ne samo kroz žučne kanale, nego i kroz crijeva - sa izmetom. Dakle, jedite hranu koja poboljšavaju rad crijeva, pridonoseći njegovom pravovremenom pražnjenju. U borbi protiv opstipacije pomoći će jela od morskih algi, salata od morskih algi.

Savjetujem vam da kombinirate jela od povrća s morskom hranom s unosom choleretic dekocija pijeska bezmorja, ružinog voća, korijena šipka, paprike.

Suzdržite se od bogatog mesnog, pečurkog, ribljeg bujona. Iz izbornika isključite jetru, dimljeno meso, marinade, slane namirnice, konzerviranu hranu, začine, muffine, svježi kruh, kupus, kafu, kakao, čokoladu, masnu ribu, kao i dimljene i soljene.

Tvrdo kuhana jaja i pržena jaja ne treba jesti. Dozvoljena su meko kuhana jaja i bjelančevine.

Zaboravite na vrhnje, mlijeko 6% masnoće, fermentirano pečeno mlijeko, pavlaku, masni sir, slani masni sir.

Svi proizvodi su kuhani na pari ili kuhani i - bez prženih i začinjenih jela!

PRIMJER DAN MENU

PRVI PUTAK

Parne riblje kotlete - 100–110 g, kaša od riže, pire (bez šećera) - 250 g, slabi čaj bez šećera - 200 g

DRUGI PUTAK

Skuhani nemasni i nemasni sir - 100 g, pečena jabuka (s malom količinom šećera) - 100-120 g.

Ručak

Juha od morske ribe s niskim udjelom masti s povrćem - 250 g, kuhana riba (bakalar) - 100 g, kuhana vermike - 100 g, voćna mliječ (bez šećera) - 125 g.

SNOW

Parni proteinski omlet - 150 g, dekocija od šipka - 200 g

Večera

Kuvane škampe - 100 g, pire krompir - 150 g, salata od morskih algi - 100 g, slatki čaj - 1 šolja.

Za cijeli dan - 200 g hljeba (bijeli ili crni), šećer - 25-30 g.

DIJETE ZA BOLESTI GASTROINTESTINAL TRACT

Prehrana bolesne osobe od velikog je značaja ne samo za obnavljanje i održavanje snage, već i kao efikasno terapijsko sredstvo. Dugo je utvrđeno da za bilo koju bolest dijeta ima određeni učinak, a u slučaju neispravnosti gastrointestinalnog trakta presudno utječe na tok i ishod bolesti.Stoga bi se ishrana bolesne osobe trebala zasnivati ​​na određenim dijetama.

Savremena medicina, i tradicionalna i netradicionalna, razvila je principe terapeutske ishrane za bolesti želuca i creva. Dijetalna prehrana važan je dio liječenja u sanatorijumima, klinikama, pansionima, ambulantama i kod kuće.

Kliničku ishranu liječnik propisuje na isti način kao i lijekove, postupke. Dijeta uključuje one namirnice koje je dozvoljeno i čak preporučljivo jesti, propisane su metode njihove kulinarske prerade. Terapijska dijeta se također naziva tablicom liječenja, ili dijetom. Neke “želučane” dijete ne sadrže samo određenu hranu: dnevna prehrana ima strogo utvrđen hemijski sastav, volumen i energetsku vrijednost.

Prilikom propisivanja dijeta, pacijent se treba pridržavati menija dogovorenog s liječnikom. Svako jelo treba biti pripremljeno točno prema određenim standardima.

Ponekad doktor propisuje prehrambene proizvode, koji su posebna terapijska sredstva, kao što su rižin goveđi juh ili rižina supa, kaša - "razmazivanje" - za probavne smetnje. Da bi hrana koristila pacijentu, a ne štetila, savjetujemo vam da se posavjetujete sa terapeutom, nutricionistom i gastroenterologom.

Hranu treba pripremati samo od visokokvalitetnih i svježih proizvoda.

Naravno, kuhanje za pacijenta - medicinsko kuhanje - ima svoje karakteristike koje ga razlikuju od općeg kuhanja. Međutim, zapamtite da će neprivlačna, neprivlačna, loše poslužena hrana negativno utjecati na rezultate medicinske prehrane. Ako je za neke bolesti želuca propisana dijeta koja je osmišljena da smanji količinu želučanog soka koji se odvaja, u tom slučaju sva jela moraju biti što bolje dizajnirana, raznolika i poboljšana ukusu.

Za takve bolesnike jela od mesa, peradi ili ribe pripremaju se u kuvanom obliku, ali nemojte ih prekomjerno probaviti, potrebno je održavati ukus proizvoda. Nutricionisti savjetuju da se takva jela kuhaju na pari: prilikom obrade pare zadržava se izgled (boja, oblik), prirodni ukus proizvoda, iz mesa se uklanjaju ekstrakti, a čuvaju se vitamini i minerali.

Ukusno povrće, kajgana, mesne okruglice, mesne okruglice, knedle, palačinke su ukusni. Poslužite ih, ako je moguće s umacima, a oni će izgledati ukusnije, atraktivnije.

Da biste kuhali kuhane na pari kod kuće, koristite običnu plitku tepsiju. Ulijte malu količinu vode u nju i umetnite sito naglavačke. Kad voda proključa, stavite hranu na sito i paru, zatvorite posudu poklopcem.

Izbornik raznovrstite raznim jelima od mesa, peradi ili mljevene ribe. Ovo je osnova za paste, majonezu, musake, sufle. Punjenje za njih priprema se od sirovog mesa i od kuvanog, pečenog.

Za mljevenje hrane koristite mlin za meso, blender ili prešu, koji je dio mnogih prerađivača hrane, a možete ih i obrisati kroz sito. Obavezno očistite trup mljevene ribe s kože, odaberite velike kosti.

Kako bi se osigurala maksimalna krhkost i nježnost mesa, ribljeg mljevenog ili kašnog mesa, nakon mljevenja temeljito promiješajte masu, tukli lopaticom, mikserom ili ubrizgali šlag.

Pašteta, majoneza od prethodno kuvanog mesa ili ribe vrlo je ukusna. U mleveno meso dodajte svježu pavlaku, kiselu pavlaku, puter ili kuhana žumanjka, dobro promiješajte, umutite, dajte željeni oblik i ohladite.

Napravite muz od bobica ili voća (fakultativno). Načinjene su od voćnog sirupa s dodatkom cijelih bobica, komada voća i želatine. Rasporedite mousse u limenu posudu i stavite u hladnjak.

Da biste dobili nježne žitarice, preporučam da ih nakon pranja žitarica osušite u rerni, zatim mljevenje, na primjer u mlincu za kavu, pa kašu pobijte spremnu (ako je dopušteno, s dodatkom putera).

Jetra morske ribe i same ribe sadrže veliku količinu vitamina A, čiji nedostatak dovodi do oštećenja sluznice, uključujući i želudac. Zbog toga, sa peptičkim čirom želuca, dvanaestopalačnog crijeva, nekim gastritisom, pacijenti moraju aktivno konzumirati hranu bogatu vitaminom A.

Liječnik obično navodi koje ribe smijete jesti. Kod peptičnog čira najčešće je mršava riba čiji sadržaj masti ne prelazi 4% (na primjer, bakalar, oslić, bakalar, poljak, makrourus, iver, plavulja).

Ako vam se preporučuje visokokalorična, obogaćena prehrana, možete kuhati jela od više masne ribe, jer upravo masnoća u njenom mesu određuje njen kalorijski sadržaj, energetsku vrijednost. Morski orah, skuša, ružičasti losos, soma, haringa sa niskim udjelom masti sadrži do 8% masti. Halibut, jagode, haringe neke su od najguštijih morskih riba.

Riba se vrlo brzo pari, kuha se 15-20 minuta. Preporučljivo je kuhati od svježe ribe, a ne smrznute.

Začinjena, slana, dimljena, kisela riba kod bolesti gastrointestinalnog trakta neprihvatljiva je. Ostrige su takođe isključene iz ishrane, jer ih jedu sirove, začinjene samo limunovim sokom. Sirovo, nemasno meso može prouzrokovati napad bolesti, trovanja, probavne smetnje.

Uz nisku masnoću, ali visokokaloričnu, bogatu proteinima i mineralima (jod, kalijum) meso škampa, rakova, lignje, školjke, jastoga, bodljikavih jastoga, rakova. Zbog ograničenja prehrane za bolesti gastrointestinalnog trakta možete kuhati ulje od škampa, knedle, pire od školjki i paste.

Drugi proizvod mora - morske alge - izvor je ne samo vitamina, mineralnih soli, već i dijetalnih vlakana, koja su apsolutno neophodna za normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta.

Gruba dijetalna vlakna ostaci su biljne hrane koja je prošla kroz želudac i crijeva i nije podlegla delovanju klorovodične kiseline i enzima. To su, na primjer, pektini, celuloza, lignin. Prehrambena vlakna blagotvorno djeluju na crijevnu pokretljivost, procese apsorpcije hrane i aktivnost crevnih bakterija, imaju laksativni učinak. Oni su prirodni adsorbenti ljudskog tijela, apsorbiraju otrovne tvari koje nastaju tokom probave i stoga doprinose normalizaciji funkcija jetre, bubrega itd.

Kod bolesti poput crijevne diskinezije sa sindromom opstipacije, hronične atonične opstipacije ili jednostavno hroničnog opstipacije korisno je u prehranu uključiti više namirnica koje sadrže dijetalna vlakna, odnosno povrće, voće i druge biljke. Konkretno, morske alge imaju blagi laksativni učinak i pomoći će vam da izbjegnete mnoge neugodne komplikacije, normaliziraju težinu, poboljšaju zdravlje.

Japanske morske alge jestive su i svježe i u konzervi. U sušenom (prah koji se prodaje u ljekarnama) možete ga koristiti kao začin za razna jela, pića, na primjer, dodati u salatu, prvi, vitaminski koktel (0,5-1 žličice 1-2 puta dnevno).

Morske trave su kontraindicirane onima koji pate od peptičnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, enteritisa, kolitisa, praćenog prolivom.

Ako je vaše tijelo sklono dehidraciji, gubi kalcijeve soli, pijte posebnu morsku vodu dostupnu u ljekarnama i trgovinama prirodne hrane - ovo je prirodni proizvod koji sadrži malo soli, ali bogat je magnezijem, kalcijem, željezom i, naravno, jodom. Jedna čaša takve vode (morske vode razrijeđene pićem u omjeru 1: 3) dnevno sasvim je dovoljna da se toksini isperu iz tijela, poboljšava se probava.

Alge (zelena, crvena, smeđa) imaju još efikasniji efekat na bolesti gastrointestinalnog trakta, jer sadrže sve vitamine, minerale, aminokiseline kojima je morska voda bogata.

Stoga zamijenite dnevni unos morske vode čašom infuzije morske trave (farmaceutski pripravak). Ako želite, možete se osloboditi razmišljanja zelenkastu tekućinu i uzeti kapsule alge.

Moderna farmakologija razvila je čitav niz vitaminskih pripravaka na bazi morskih algi, koji su dobavljači zdravih soli i elemenata u tragovima, a takođe očiste tijelo od toksina i na taj način olakšavaju liječenje mnogih bolesti, posebno poremećaja želuca i crijeva.

Prilikom pripreme ljekovitih jela savjetujem vam da zamijenite stolnu sol morskom soli, jer ona sadrži manje natrijevih soli.

ATONIJA STOMAČA

Bolest se može razviti kao posljedica prethodnih infekcija, različitih lezija crijeva i želuca, metaboličkih poremećaja, prekomjernog rada itd. Njegovi simptomi su osjećaj brzog sitosti, punoće, pritiska, težine, pucanja u epigastričnoj regiji i belching. Prepoznat je uglavnom kao rezultat fluoroskopije.

Za prevenciju preporučujem da sledite racionalnu prehranu visokokalorične, ali ne i voluminozne hrane, uz česte obroke u malim porcijama.

Prilikom liječenja atonije stomaka ograničite količinu tekućine, jedite često u malim obrocima. Prakticira se visokokalorična, obogaćena dijeta, mehanički štedljiva, odnosno sadržava pire, drobljene proizvode koji se dobro probavljaju.

PRIKLJUČIVAČKA DIJETE MENU ZA ​​ATONSKI STOMAK

PRVI PUTAK

1 meko kuhano jaje, skuta sa pavlakom - 150 g, kriška belog hleba - 80 g, čaša čaja.

DRUGI PUTAK

Riba i kavijar pasta - 50 g, krekeri - 100 g, kompot od crne ribizle - 1 šoljica.

Ručak

Biserna supa od ječma sa mljevenim mesnim okruglicama - 200 g, puter - 10 g, mesne okruglice od šargarepe i lignje sa mlečnim sosom - 100 g, beli hleb od belog luka - 100 g, čorba od šipka - 1 šolja.

SNOW

Juha od jagoda od mleka - 150 g, kreker - 80 g.

Večera

Knedle (mesne okruglice) od morske ribe - 100 g, pire krumpir sa pavlakom - 150 g, bobica mousse - 100 g.

ON NOĆ

Čaša mlijeka ili očišćena svježa jabuka (bez kore).

ATONIA KISHOK

Bolest se razvija kada na meniju postoji puno malo šljake hrane, zbog redovnog suzbijanja poriva za defekacijom, zloupotrebe laksativa, klistira. Kao rezultat toga, zatvor je postao uobičajen.

Kao glavno liječenje propisana je prehrana šljake, nadražujuće neuromuskularne aparature (povrće, posebno povrće, voće, kompoti, suve šljive).

MENU UZORKA DIJETE PREPORUČUJU ZA USTAVA

PRVI PUTAK

Salata od morskih algi, mrkve i luka s biljnim uljem (15 g) - 150 g, kompotom od suhog voća - 20 g voća i 5 g šećera.

DRUGI PUTAK

Ribana mrkva - 150 g, čaša čaja sa mlekom.

Ručak

Riblja čorba sa krekerima - 200 g, povrća salata (kupus, bundeva, biljno ulje) - 120 g.

Večera

Salata od lignji i svježe povrće sa kiselom pavlakom ili majonezom - 200 g, pirjane šljive ili marelice (svježe ili konzervirane).

SAT PRIJE SLEPE

Parne suhe šljive sa šećerom - 50 g.

AKUTNI GASTRITIS

Uz nju se primjećuju gubitak apetita, odbojnost prema hrani, mučnina, povraćanje, podrigivanje, grčeviti trbušni bol, proliv, žeđ, a ponekad i vrućica.

Nakon ispiranja želuca i gladi, propisana je mehanički štedljiva dijeta: sluzava supa s morskim plodovima, riblja juha s niskim udjelom masnoće, zdrob, žele, žele, kolačići, keks, krekeri. Slijedi postepeno uključivanje grubih jela i prelazak na normalnu prehranu.

KRONIČNI GASTRITIS

Možda je najčešća među bolestima probavnog sistema.Karakterizira ga oštećenje želudačne sluznice pri kojem trpe žlijezde koje proizvode solnu kiselinu, pepsin i sluz, propadaju procesi regeneracije ćelija, i kao rezultat, oštećuje se funkcija želuca. Lezije mogu biti dvije vrste: povećana razina klorovodične kiseline (hronični gastritis s povećanom sekretornom aktivnošću) i niska razina klorovodične kiseline (hronični gastritis sa smanjenom sekretornom aktivnošću).

Uz gastritis sa povećanim lučenjem (Hronični osnovni gAstritizi), pacijente zabrinjavaju bolovi u stomaku koji se javljaju na prazan stomak, ponekad noću, žgaravica, sklonost zatvoru. Ovaj se gastritis smatra stanje prije čir, a principi njegovog liječenja slični su liječenju peptičnog čira.

Propisana je postupna dijeta. Prvo mehanički i hemijski štedeći: 2-3 dana - čaj ili mleko, 0,5 šalica 6-7 puta dnevno, sluzave supe, od 5. dana - mleko, kefir, sveži sir, tučeni proteini, 50 g putera, 100 g krekera, od 11. do 12. dana - pečenog bijelog hljeba, pire krompira i šargarepe, mliječnih žitarica od pire žitarica, vitamina.

Nakon 2-3 tjedna - sokogonny, ili vježbanje, dijeta: mesne juhe s povrćem s pireom, kuhani i pečeni krompir, pire povrće, žele, žele, čaj, kafa, kakao, zatim bogata povrća supa, meso, riba, prženo meso i ribe. Ali zabranjeno je divljač, konzervirana hrana, senf, sirće, biber, kiseli kupus, tijesto od maslaca.

ODOBRENO DAN MENE DIJETE PRIJAVLJIVO ZA KRONIČNI GASTRITIS SA POVEĆANIM TAJNOM

FAZA I DAN 11

PRVI PUTAK

Pire od sira sa šlagom - 100 g, čaj sa mlekom - 1 šolja,

DRUGI PUTAK

Omleta sa dva jaja, ribana jabuka sa šećerom (5 g).

Ručak

Sluzava pročišćena juha od riže na juhu morske ribe - 150 g, pire krumpir - 100 g, parna kockica tunjevine ili bakalara - 1 kom., Kreker - 50 g, čaj - 1 šalica.

SNOW

Puding od skute i mrkve - 150 g. VEČERA Kaša od pirinča s pirinčanim mesom - 100 g, čaša mlijeka.

SAT PRIJE SLEPE

II STEPEN 15

PRVI PUTAK

Kašica kaša u mleku - 150 g, kafa - 1 šolja, beli hleb - 1 kriška, puter - 10 g.

DRUGI PUTAK

Brusnica žele - 1 šolja, kolačići - 50 g.

Ručak

Uho sa mesnim okruglicama od bakalara - 200 g,

pire povrće (cvjetača, šargarepa, zeleni grašak) s mesom škampa - 100 g, kuhanom ribom (bakalar, pahuljica, tuna) - 100 g, čorbom od šipka - 1 šolja, bijelim hljebom - 1 kriškom.

SNOW

Večera

Pržena brašna - 100 g, pečeni krompir - 150 g, mleko - 1 šolja.

SAT PRIJE SLEPE

KRONIČNI HIPACIDNI GASTRITIS (gastritis sa smanjenim lučenjem) je bolest koju karakteriziraju hronična upala želudačne sluznice, kršenje njene strukture i smanjenje sekretorne sposobnosti.

Najčešće ljudi koji vole začinjenu hranu, nadraženu sluznicu želuca, zanemaruju povrće i voće, više vole pretjerano topla jela i pića, oni koji jedu nepravilno, suvo, loše žvaću hranu.

Glavne manifestacije hroničnog hipacidnog gastritisa su osjećaj težine, nadutost, pritisak u gornjem dijelu trbuha nakon jela, trzanje uz miris pojedene hrane. Kod nekih ujutro, na prazan stomak, u ustima se stvara gorki okus, mučnina. Čak i lagano prejedanje može uzrokovati mučninu ili olabavljene stolice. Pacijenti često gube apetit, malo jedu, gube na težini.

Kao i kod svih ostalih bolesti probavnog sustava, dijeta bogata morskim plodovima igra vodeću ulogu u liječenju hipacidnog gastritisa. Zbog činjenice da kod pacijenata smanjuje sekretna funkcija želuca, probava hrane i apsorpcija hranjivih sastojaka je poremećena. Dakle, prehrana treba da sadrži više hrane bogate proteinima i vitaminima, posebno askorbinsku kiselinu koja ima blagotvoran sokogonny učinak na žlijezde. Proteini sadržani u morskoj ribi mnogo su lakše probavljivi nego proteini koji u organizam ulaze s mesom.Zato savjetujem pacijentima s hipacidnim gastritisom da u svoju prehranu uključe tunjevinu, iverke, skuše, haringe, bakalara i druge vrste morske ribe.

Pored ribljih jela, preporučuje se kuhana piletina, blagi sir, kajgana, nemasno meso i riblje supe, mlijeko, mliječni proizvodi i proizvodi od mliječne kiseline (ako se dobro podnose), kuhane i pire žitarice, povrće i voće.

Ali pošto gruba vlakna kod mnogih ljudi izazivaju nadimanje, savjetujem vam da iz prehrane isključite bijeli kupus, repa, rotkvice, ali ima više tikvica, bundeve, zelenila.

Svježi kruh i svako svježe pecivo, masno meso i riba, svi začinjeni, kiseli, kiseli, iritirajući želučanu sluznicu, ne smiju jesti pacijenti sa hipacidnim gastritisom.

Vrlo strogo slijedite dijetu i jedite hranu svaka 4 sata. Pokušajte ne prejesti, jer zbog niskog sadržaja klorovodične kiseline i enzima u želučanom soku tijekom prejedanja može doći do poremećaja probave, što znači česte olabavljene stolice, mučninu i nadimanje (napuhanost).

Osim prehrane i lijekova koje je propisao liječnik, u kompleks liječenja moraju biti uključene i fizioterapijske vježbe. Posebno je korisno redovno trčati. Vježba poboljšava apetit.

TJEDNI ODOBRENI MENU.

ZAJEDNO Mlečna kaša od riže - 150 g, ulje od škampa - 10 g, blagi sir - 25 g, čaša kafe.

Pire od krumpira - 200 g, puter - 10 g, čaša čaja sa limunom.

Kupusna juha s morskim algama na mesnom juhu - 200 g, šnicle od mljevenog mesa, pržena bez prženja - 130 g, kaša od heljdine kaše - 100 g, čaša soka od brusnice.

Čaša čaja ili čaj od infuzije šipak, Rusks - 100 g.

Kuhani bakalar - 140 g, puding od sira s morskim algama - 100 g, čaša kompota.

Čaša kefira, a sa lošom tolerancijom - jedna jabuka.

SVAKI DAN 350–400 g juče upečenog bijelog hljeba.

Za liječenje gastritisa propisan je i DIETA N 2. Njegov prosječni hemijski sastav: proteini - 100 g, masti - 100 g, ugljikohidrati - 400-450 g, kalorijski sadržaj - 2 800-3000 kcal, kuhinjska sol - do 15 g. Kulinarska obrada hrane običan. Zabranjeno je pržiti meso i ribu u kruhu, umacima i preljevima za supe na pasorovki sa masnim, prženim brašnom i povrtnim jelima, lukom, češnjakom, kiselom špinatom, rotkvicom, rotkvicom, rutabagom.

1. Jučerašnji bijeli hljeb, s dobrom tolerancijom - stol, keksi, krekeri nejestivih sorti, pečeni kolači s mesom, rižom, džemom, čizmice (u ograničenim količinama).

2. Juhe od mršavog mesa i ribljeg bujona, vegetarijanske, s raznim žitaricama i sitno sjeckanim povrćem.

3. Meso, perad, riba (nemasne sorte) kuhano, pirjano, prženo (bez pečenja). Delikatne ocjene - komad, tvrdo meso u sjeckanom obliku.

4. Bilo koja kaša, osim prosa, ječma, pudinga, kašike, rezanci.

5. Kuhano i pirjano povrće, krompir uglavnom u obliku pire krumpira i kasike, bijeli kupus i repe dopušteni su uz dobru toleranciju.

6. Meko kuhana jaja, kajgana.

7. Mlijeko samo u jelima, kiselo-mliječnim proizvodima (kefir, jogurt, fermentirano pečeno mlijeko itd.), Nemasni sir i jela od njega, nemasna pavlaka u jelima (do 1 žlice.), Blagi sir, maslac u gotovim jelima , rastopljeno samo za pečenje, povrće u jelima s dobrom tolerancijom.

8. umaci od povrća i mesnih juha sa kiselim vrhnjem ili paradajz sokom, mlijekom, voćnim umacima.

9. Začini i začine: kopar, peršun, lovorov list, cimet, klinčić, vanilija.

10. Natopljena haringa, ljekarska kobasica, nemasna šunka, crni kavijar, jelovo meso, riba, perad, salate od svježeg i kuhanog povrća i voća.

11. Svježe, zrele, slatke sorte bobica i voća, osim dinje, marelice, šljive, sirove i u jelima (pirjano voće, žele, žele, mousse, džem, džemovi i dr.).

12. Piće - čaj, kakao, kafa na vodi sa mlijekom ili šlagom, goveđa juha.

Simptomi: česta i labava stolica, sa sluzi i krvi.

Tečniji, blago zasoljeni ili zaslađeni napitak - brojevi, slatki čaj, soda. Izbjegavajte hranu bogatu vlaknima poput žitarica i voća. Postepeno unesite lagane žitarice, želatinu, meko kuhana jaja, bijeli pirinač, jabukov umak i kuhanu mrkvu.

PRIMJERNI DAN MENE DIJETE ZA DIJARE.

Pirinčana kaša, pire, kuhana u vodi sa maslacem - 100 g, čaša kakaa u vodi (šećer 10 g).

Čaša bujona divlje ruže (topla).

Sluzava juha sa juhom sa malo masti (od bakalara, skuše itd.) - 200 g, mesne kuglice od ribe ili parne riblje kotlete (s belim lukom) - 100 g, ćelije od borovnice.

Kuvana štuka sa otopljenim maslacem - 100 g, čaša žele crnog ribiza (šećera 10 g).

Čaša kefira (trodnevna).

INTESTINALNA DIZABERTERIZA

Ovo je promjena u sastavu crijevne flore. Najčešće pate djeca i to od vrlo malih godina.

S disbiozom se krši metabolizam u tijelu - proteini, masti, vitamini, elementi u tragovima. Metabolizam proteina je frustrirajući zbog upale rektuma. Razlog je taj što se mikroorganizmi počinju razvijati u rektumu, inhibirajući obnavljanje epitela, zbog čega je poremećena i parietalna probava. Manjak elemenata u tragovima poput cinka i bakra dovodi do inhibicije sinteze proteina i ribonukleinske kiseline. Pacijent s disbiozom često ima alergije na hranu i druge komplikacije.

Liječenje disbioze nije lak zadatak, uspjeh u velikoj mjeri ovisi o pravilno sastavljenoj prehrani.

Prije svega, potrebno je uzeti u obzir da su uzrok bolesti u štetnim mikroorganizmima, stoga vam, kao uzročnu terapiju, savjetujem da u hrani koristite biljke koje sadrže fitoncid. U prehranu je potrebno uvesti luk, češnjak, šipak, jabuke, marelice i druge bobice, povrće i voće.

Izbor ove ili one biljke treba temeljiti na rezultatima bakteriološke analize izmeta (određuje se crijevna flora).

Proizvodi treba da sadrže mnogo vitamina (posebno A i C), elemente u tragovima. Vitamin A pomaže obnavljanju crevnog epitelijskog tkiva, reguliše krvni pritisak. Pacijenti imaju koristi od mrkve, šipka, bundeve, kajsije i drugih bogatih vitaminom A (karotenom).

Poželjno je poslužiti meso i ribu u kuvanom obliku, uz salate od svježeg povrća, začiniti morskom soli ili morskim kalemom u prahu.

Uz disbiozu, ne narušava se samo metabolizam proteina, već i potreba za proteinima. Uvedite u svoju prehranu hranu koja sadrži pretežno lako probavljive bjelančevine (pileća jaja, mlijeko), a nužno i morsku hranu (nemasne sorte morske ribe, rakova, škampi).

Za normalizaciju crijevne flore neophodni su fermentirani mliječni proizvodi, posebno acidofil, acidofilna pasta, jogurt, kefir itd.

Dispepsija je kršenje crijevne probave. Fermentativna dispepsija povezana je s prevladavanjem fermentacijskih procesa u crijevima.

Prevencija: Ne konzumirajte velike količine ugljenih hidrata koji sadrže mnogo vlakana.

Lečenje. 1-2 dana ili jabuka sa odmorom u krevetu.

Dan jabuke: jabuke bez kore, 300 g 5 puta dnevno u obliku pire krumpira (pire).

Zatim proteinska ishrana: mesne i riblje bujone, nemasno meso, riba, skuta. Nekoliko dana kasnije - krekeri, pire i kuhano povrće i voće, prvo u vrlo malim količinama. Slatki čaj, prirodno crno vino, preparati kalcijuma.

Za zatvor se pacijentima preporučuje prehrana od šljake (raženi hljeb, povrće, korijensko povrće, voće, suhe šljive) i organske masti i proteini - riblja jela, morski plodovi, jogurt, kiselo mlijeko, vrhnje, puter, bobice.

Mnogo vlakana - oko 30 g dnevno (većina nas konzumira polovinu ove norme). Nije teško povećati količinu vlakana: jedite sirovo voće, povrće, posebno grašak, pasulj, brokoli, žitarice mekinje, žitarice, integralni kruh, suho voće.

KOLIT SHARP

Simptomi: bol u trbuhu, česte želje za dnom, labava stolica, ponekad krv, groznica (38–39 ° C), palpacijska osjetljivost uzduž debelog crijeva.

Prevencija Dobra prehrana.

Lečenje. Prva dva dana - gladni ili jabučni. Potom sluzave juhe, pire od povrća u juhama, mesne okruglice, infuzije od šipka, ljute borovnice, sokovi (paradajz, mrkva) vrući sa šećerom.

ODOBRENI DIJENETNI MENU KORIŠTENI U TRETMANU AKUTNOG COLITA.

PRVI POKRIVAČAK 1 mekano kuhano jaje, kašasta muškatna kaša od zobene kaše - 100 g, čaša vruće infuzije šipka sa šećerom (95 g).

Krompir juha s morskim algama - 100 g.

Sluzava riža s juhom od povrća (luk, šargarepa, krompir) - 200 g, mesne okruglice od ribe na pari (pollock ili dunja) - 100 g, pire zeleni grašak aromatiziran morskim algama - 100 g, čaša vrućeg infuzije borovnice sa šećerom (95 g )

Knedle od rakovog mesa ili škampi - 100 g, parni sufle od karfiola - 100 g, čaša vrućeg soka od rajčice sa šećerom (5 g).

Čaša zagrejanog soka od šargarepe.

Koja je hrana dozvoljena za holesterozu

Za kuhanje se koristi kuhanje, pečenje, pirjanje u vodi. Hrana treba biti svježa i topla. Za bolesnike sa holesterozom preporučuje se jelo opisano u nastavku.

Prvi obroci: vegetarijanske supe, borsch, supa od cikle. Juha od kupusa priprema se samo na povrtnim juhama, u juhu možete dodati žitarice ili tjesteninu.

Mesna jela: pripremljena od piletine, puretine, govedine i zeca. Meso se prvo kuha, a zatim se od njega pripremaju pilaf, pecivo od kupusa, peče se ili servira u obliku goveđeg stroganaffa ili gulaša. Možete kuhati domaće meso (bez masnoće, tetiva) mesne okruglice, mesne okruglice ili mesne okruglice.

Riblja jela: od riba s niskim udjelom masnoće (do 5% masnoće) - bakalar, štuka, oslić, štuka, morski brancin. Možete kuhati i peći ribu (prethodno kuhanu), kuhati kotlete, sufle, knedle i punjenu ribu.

Jela od povrća: možete kuhati svježe salate od naribane šargarepe, krastavaca, kupusa (sitno sjeckani, naribane ruke), kiselog kiselog kupusa. Ocat i svježi luk ne treba dodavati salatama. Maslinovo ulje i zelje najbolje su za punjenje. Povrće se može kuhati, pirjati i peći. Luk se mora pirjati u vodi prije nego što se doda jelima.

Žitarice: najzdravije žitarice prave se od zobi i heljde. Mogu dodati suho voće i povrće, kuhati kasike. Takođe su dozvoljeni kuhani vermicelli i tjestenine od durum pšenice i kao dodatak juhi.

Mliječna jela: nemasna kiselo-mliječna pića i skuta, mlijeko i blagi sir dozvoljeni su.

Jaja: dva proteina i pola žumanceta dnevno za kuhanje ili parne omlete.

Hljeb: sušeni ili ustajali raži, pšenica 2 razreda, suhi biskvit i keksi poput keksa.

Ulje: preporučeno povrće, po mogućnosti maslinovo kao dodatak jelima. Kremno ograničiti ili isključiti.

Voćna jela: slatko voće i bobice dopušteno je u sirovom obliku, a za pirjano voće, mousse i žele, džem i džem. Šećer je najbolje zamijeniti fruktozom ili ksilitolom.

Piće: možete piti čaj s mlijekom, slabu kafu, sokove od povrća. Korisna infuzija od šipak, kuhana u termosima za noć po stopi od kašike 250 ml kipuće vode. Preporučuje se uzgoj cvjetova jagode, metvice i kamilice kao čaj.

Jelovnik za dan sa holesterozom i receptima

Dijeta može biti sastavljena od dozvoljenih namirnica, uzimajući u obzir preporučeni sadržaj kalorija. Primjer menija za dan:

Prvi doručak: kaša od heljde sa suhim marelicama i jabukama, cikorija sa mlijekom.
Drugi doručak: pečene jabuke sa bananama, žele.
Ručak: supa od zelenog graška i tikvica, kuhana riba s mrkvom i začinskim biljem, zobena kaša.
Snack: pečena buča, skuta i zeleni čaj.
Večera: vinaigretta s lignjama i morskim travama, mekinje s hljebom i sirom, kompot.
Prije odlaska u krevet: jogurt.

Kaša od heljde sa suhim marelicama i jabukama.

  • 100 g heljde.
  • 100 g kefira.
  • 50 g suhih marelica.
  • 1 jabuka
  • 1 šolja vode.
  • Žlica šećera.
  • Protein i polovina žumanca.

Kuvanje. Suhe marelice prelijte kipućom vodom 15 minuta i nasjeckajte nasumično. Od heljdine kaše i vode skuhajte kašiku. Pomiješajte bjelanca i pola žumanca sa kefirom i šećerom. Jabuku narežite na kriške. U namašćeni oblik stavite heljdu pomešanu sa suhim marelicama, kefirom i jabukom. Pecite oko pola sata.

Juha od graška i tikvica.

  • 500 ml vode.
  • 1 mlada tikvica.
  • 50 g zelenog graška (može se zamrznuti).
  • ½ luka.
  • 1 krompir.
  • Sol

Kuvanje. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte u malo vode dok ne omekša. U vodu bacite sjeckane tikvice, krompir i grašak, kuhajte 20 minuta, dodajte sol i luk i kuhajte još 7 minuta. Sve samljeti mikserom. Prilikom posluživanja možete dodati zelje, pavlaku i krekere napravljene od pšeničnog hljeba.

Vinaigret s lignjama i morskim algama.

  • 50 g fileta lignje.
  • 1 krompir.
  • 1 šargarepa.
  • 1 repa.
  • 50 g zelenog graška prokuhano.
  • 50 g morskih algi.
  • 10 g maslinovog ulja.
  • 5 g limunovog soka.

Kuvanje. Filete lignje odlepite, stavite u vruću vodu na 5 minuta, uklonite film i kuhajte ne više od 5 minuta. Kuhajte šargarepu, cveklu, krompir i grašak dok ne skuhaju. Morske alge dobro isperite i iscijedite. Povrće kockica, trakice fileta. Sve pomiješajte i začinite sa uljem i limunovim sokom.

Što je zabranjeno od kolelesteroze

Kada je kolesteroza zabranjena:

  • Alkohol
  • Masno meso i organi.
  • Konditorski proizvodi s masnom kremom, čokolade, sladoled i kakao.
  • Bogati bujoni (osim povrća).
  • Radiše, daikon, sirovi luk, češnjak, hren i papar.
  • Bilo koji topli i masni umaci, majonez, kečap, senf.
  • Kuhanje masti, luka, margarina.
  • Masni sir, kisela pavlaka i pavlaka.
  • Bilo pržena i začinjena jela.

Uz koleterorozu je uz dijetu neophodna i dozirana tjelesna aktivnost. Duge šetnje od najmanje sat vremena dnevno vrlo su korisne. To stimulira rad žučnog mjehura, jer zbijanje zidova s ​​kolelesterozom inhibira kontraktilnu funkciju. Takođe se koristi i specijalno bilje radi lakšeg ulaska žuči u creva. Više informacija o alternativnim metodama liječenja opisano je u videu ispod.

CHOLON CHOLIT

Razlozi su isti kao i kod akutnog kolitisa: ponovljeni ili slabo zarastali akutni kolitis.

Česti recidivi mogu dovesti do anemije, gubitka snage, opće slabosti tijela, smanjenog učinka.

Lečenje. Simptomatska dijeta. Neophodno - vitamini, posebno A i B2, čiji nedostatak dovodi do dijareje, slabe apsorpcije hrane.

PROKTIT, RECTIT

Može ga pratiti bol u anusu, uzbudljiv nagon na dno u nedostatku pražnjenja, moguća je i groznica.

Sa konstipacijom - blagi laksativ. Začinjena hrana, začini, kava, alkohol isključeni su iz prehrane. Restorativni tretman.

To se naziva upala rektuma. Simptomi ove bolesti liče na upala slijepog crijeva, ali bolovi su manje jaki, smanjuju se nakon pokretanja crijeva, a bol se ponovo pojavljuje 4-6 sati nakon jela. Kod hroničnog tiflitisa, obično su zatvor, bol u trbuhu.

Kod akutnog tiflitisa prvo se propisuje post (do 1 dana), zatim čaj, kafa, žele, zatim bujona, kefir, mleko. U hroničnom tiflitisu: dijeta s niskom šljakom, malo vlakana, mali obroci u slučaju opstipacije, laksativ (na primjer, morski kelj u salatama, juhama, pire krumpiru).

Opća pravila

Kolesteroza žučnog mjehura odnosi se na metaboličke bolesti holesterol. Ponavljane studije utvrdile su učestalost kombinacije ove bolesti sa aterogena dislipidemija - kod pacijenata je došlo do povećanja nivoa ukupnog holesterola u krvi i smanjenja holesterola lipoproteina visoke gustoće. Kolesteroza - patološko stanje kod kojeg se lipidi nakupljaju u zidu žučne kese (uglavnom esteri holesterola). Normalno, zid mjehurića adsorbira vodu, soli i malu količinu žučnog holesterola.Ali s određenom granicom njegovog sadržaja u žuči i promjenom omjera apolipoproteini, u velikim količinama ulazi u ćeliju.

Proces odlaganja nastaje u sluzokožnom sloju mjehura, a s progresijom bolesti - u submukoznom i mišićnom.

To je praćeno zadebljanjem zidova žučne kesice, promjenom njegove funkcije i na kraju vodi do stvaranja kamena. Na ultrazvuku se određuje neravnomerna brtva zida, koja postoji kada se promijeni režim ultrazvučne sonde. Depoziti estera holesterola se mogu primetiti i u žučnim kanalima.

Postoje tri varijante tijeka bolesti: asimptomatsko, komplicirano i nekomplicirano. Asimptomatska varijanta otkriva se ultrazvukom nasumično. Nekomplicirani oblici očituju se smanjenjem apetita, gorčinom u ustima, nadimanjem, promjenom zatvor proliv. Kako napredujete, bolovi se pojavljuju u desnom hipohondriju koji nastaju zbog grešaka u ishrani.

Bol je bolan prirode, zrači u desno skapularnu regiju. Pojava boli objašnjava se infiltracijom stijenke mokraćnog mjehura masnoćama, koja sprečava njegovu kontrakciju, i opstrukcijom kanala, epitelom.
Bolest je komplicirana hroničnom holecistitis i žučna kamena bolest, u ovom su slučaju kliničke manifestacije izraženije. Mnogi ljudi to misle kolelesteroza očituje se samo razvojem komplikacija.

Uz polipozne oblike, mali se formiraju u zidu mjehurića holesterolni polipi, što dodatno narušava funkciju mjehurića. Veliki polipi prekidaju evakuaciju žuči i mogu formirati sliku „bilijarnih kolika“ ili onesposobiti žučni mehur. Povećanje veličine ili broja polipa u dinamici služi kao indikacija za hiruršku intervenciju. U 50% slučajeva otkrivaju se pacijenti steatohepatitis i u 30% slučajeva masna hepatoza.

Otkrivanje ove bolesti u ranoj fazi je važno za pravovremeno liječenje. Primjena lijekova za snižavanje lipida (simvastatin, Saimvacor i drugi) i ursodeoksiholna kiselina omogućava ispravljanje poremećaja metabolizma lipida u takvih bolesnika. Kao rezultat duže upotrebe ursodeoksiholne kiseline manifestacije se smanjuju kolelesteroza u zidu se smanjuje litogenost žuči, rastvaraju se polipi holesterola, uslijed čega se funkcija žučnog mjehura poboljšava ili obnavlja. Sa hipolipidemijskom svrhom, moguće ga je koristiti Mukofalka - vezuje se u tankom crijevu žučne kiseline i uklanja iz organizma.

Prehrambene preporuke za holesterozu slične su onima za žučna kamena bolest. Uz ovu bolest, prehrana je usmjerena na normalizaciju metabolizma holesterola i rada mokraćnog mjehura. Ishrana udovoljava tim zahtjevima. Tabele broj 5 - dobra prehrana uz ograničenje vatrostalnih masti, uključivanje biljnih vlakana i upotrebu tekućine od 1,5-2 litre dnevno.

Dijeta za holesterozu žučne kesice predviđa:

  • Dijeta s čestim obrocima - to doprinosi redovnom pražnjenju mjehura i normalizira pritisak u sustavu žučnih kanala. Jedenje otprilike u isto vrijeme potiče izlučivanje žuči i sprječava njenu stagnaciju.
  • Obogaćivanje prehrane biljnim vlaknima (mekinje, povrće, žitarice) i biljkama
    ulja koja utiču na holesterol i omjer njegovih frakcija i pojačavaju pokretljivost mokraćnog mjehura. Biljna ulja sadrže antiaterogene komponente poput skvalen, fosfolipidi, fitosterolistabilizira holesterol u žuči. Fitosteroli smanjuju apsorpciju holesterola u crevima. Bogate su orahom, sojom, repicom, maslinovim i kukuruznim uljem. Uključivanje morske ribe koja sadrži omega 3 masne kiseline koje smanjuju količinu triglicerida u krvi. Upotreba oraha, lanenih, masnih riba podržava razinu HDL-a.
  • Isključivanje namirnica koje sadrže holesterol - životinjske masti, iznutrice, jaja, riba ikre, masno meso, kobasice.
  • Primjena fermentiranih mliječnih proizvoda za postizanje normalne alkalne reakcije žuči. Povrća hrana također ima isto svojstvo.
  • Ograničenje lako probavljivih ugljikohidrata - slatkiši, slatkiši, šećer, med, džem, slatka peciva, jer oni izazivaju zastoj žuči.
  • Izuzeće dimljene hrane, masne i pržene hrane, masnog mesa, alkoholnih pića, soda, začinjenih začina - svi ti proizvodi povećavaju spazam odfingiranog sfinktera i povećavaju disfunkciju bilijarnog sistema.

U slučaju hipokinetičke disfunkcije žučne kesice, preporučuje se upotreba biljnog ulja po čajnu kašiku tri puta dnevno 30 minuta prije jela. Kako bi se spriječilo unošenje više dijetalnih vlakana, kojima se nabavljaju mrkva, repa, tikvice, bundeva, lubenice, dinje, naranče, kruške, suve šljive, suhe marelice, mekinje. Uz povećanu težinu preporučuje se hipokalorična dijeta i povećanje fizičke aktivnosti. Ograničenje posuđa od brašna u isto vrijeme je sprečavanje stvaranja kamena.

Dozvoljeni proizvodi

Dijeta za holesterozu žučne kesice uključuje:

  • Veliki broj povrća i voća. Sastav povrća je raznolik - svako povrće možete jesti u bilo kojem obliku (svježe, pečeno, kuhano ili pirjano). Ograničeni su samo oni koji mogu izazvati nadimanje (prije svega kupus i mahunarke) i stomačne nelagode (rotkvice, rotkvice, gljive, svježi luk, češnjak). Možete koristiti i kiselinu od kiselog kupusa. Bolje je odabrati voće i bobice koje nisu kisele, mogu se jesti svježe ili termički obrađene.
  • Parne mekinje, koje se dodaju jelima za 1-2 kašike. l i jesti tri puta dnevno.
  • Razna hladno prešana biljna ulja koja bi trebala zamijeniti vatrostalne životinjske masti. Izmjena različitih ulja je korisna, jer imaju različit omjeromega 6 i omega 3 pnzhk. Izvori omega 6 su: kukuruz, suncokret i pamuk, omega 3 prevladavaju laneno seme, sezam, orah, soja i senf. Maslinovo ulje - predstavnik mononezasićenih oleinska kiselina.
  • Preferirana jela od ribe. Osnova prehrane trebalo bi biti niske masne sorte ribe, ali povremeno možete uključiti i masne ribe (skušu, haringu, lješnjak, losos, losos), jer je ovo izvor omega 3 pnzhk. Najbolji način kuhanja je kuhanje na pari, kuhanje ili pečenje.
  • Jela od govedine, teletine, zeca, puretine i piletine - u komadima ili sjeckani, kuvani ili pečeni.
  • Upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda, skuti sir s malo masti, kiselo vrhnje (u jelima).
  • Hljebni hljeb, mekinje, sušena pšenica.
  • Bilo koje (tolerancijske) žitarice. Ponekad pacijenti ne podnose kukuruz i proso, pa ih treba isključiti iz prehrane. Treba dati prednost heljdi, ječmu i zobi, kao i crvenoj riži, koja tijelu opskrbljuje magnezijumom. Kaša se kuha u vodi, a kasike se rade od povrća.
  • Juhe (žitarice i povrće) na povrćastoj juhi. Možete jesti supu od borša i kupusa, ako se kupus normalno podnosi. Povrće za prelivanje supa ne pržiti, jela od bjelanjka, sa ozbiljnom hiperholesterolemijom, ograničavaju upotrebu žumanaca.
  • Pridržavanje režima pijenja za sprečavanje zastoja žuči. Osim filtrirane vode možete piti biljni ili slabi čaj, infuziju od matičnjaka, biljne sokove, mineralnu vodu bez plina.
  • Sok od cvekle je dobar lijek protiv choleretic-a. Cveklu je potrebno kuhati dok napola ne skuhate, naribajte i iscijedite sok, koji morate uzimati 2 kašike dnevno prije jela.

ULCER TRETMAN STOMAČA I DVOJEĆE

Ovo je hronična bolest (periodi pogoršanja zamenjuju se remisijama) sa stvaranjem ulceroznih oštećenja želudačne mukoze.

Uzroci ulceracije mogu se podijeliti u dvije skupine.

1. Uvjeti u kojima se u želucu stvara povećana količina klorovodične kiseline, što dovodi do upale sluznice i stvaranja čireva.

2. Gubitak sposobnosti sluznice da se brani od agresivnog želučanog soka.Ovo stanje u pravilu prati stres, nedostatak vitamina, hronični gastritis i druga hronična oboljenja.

Za čir na želucu bol u epigastričnoj regiji tipična je 20-30 minuta nakon jela, dok se kod peptičnog čira na dvanaestopalačnom crijevu bol pojavljuje na prazan stomak, noću, a kada jedu, naprotiv, umire. Peptični čir može biti popraćen žgaravicom, mučninom, krvarenjima čirima, stolica postaje crna.

U liječenju vodeću ulogu igra pravilno organizirana prehrana (vodeći računa o stadijumu bolesti, kiselosti želučanog sadržaja, godišnjem dobu).

Između pogoršanja nisu bitni kvaliteta i količina hrane. Uz pogoršanje preporučuju se česti obroci mehanički i hemijski štedeći hranu, ograničenje ugljikohidrata. Sa trofičnim poremećajima i hipovitaminozom - kompletna, bogata ishrana proteinima i vitaminima. S teškim gastritisom koji prati peptičnu ulkusnu bolest, stroga je mehanički i hemijski štedljiva dijeta s sporim, postepenim širenjem.

Pacijenti s peptičkim čirom trebaju uzimati hranu najmanje 6 puta dnevno, u malim obrocima, temeljito žvačući (najmanje 20 žvakaćih pokreta). Dobro žvakana, navlažena slinom hrana se djelomično (10-15%) probavlja i, stoga, ne zahtijeva napetost u stomaku i pojačano lučenje želudačnog soka. Česti obroci ometaju nakupljanje želučanog soka, koji iritira sluznicu sve do samoistraživanja pogođenih područja.

Liječenje lijekovima je poželjno kombinirati s biljnom medicinom (liječenje ljekovitim biljkama). Mnoge biljke imaju direktan blagotvoran učinak na sluznicu želudca i dvanaestopalačnog creva.

Pola sata prije svakog obroka pijte 50-100 g decokcije ljekovitog bilja poput jagoda, plantaže, kamilice, šargarepe, nevena, koprive. Infuzija šipovice takođe je dobra, jer plodovi ove biljke sadrže veliku količinu vitamina C i P, koji imaju opšte jačanje na oboleli organizam i ublažavaju upalne promene. Uz gastritis s niskom kiselošću koji prati peptički čir, dodavanju pelina i mente možete dodati izmrvljeni biljku divlje ruže. I naravno, morska heljda, ne zaboravite na to. Najbolje ga uzimajte u obliku ulja.

Iz prehrane savjetujem da isključite začinjenu, slanu, masnu, prženu, toplu i hladnu hranu koja nadražuje sluznicu. Proizvodi se moraju podvrgnuti takvoj kulinarskoj obradi, nakon čega se lako probavljaju. Gotova jela trebaju imati temperaturu od 20 do 50 ° C.

Ne preporučujem u jelovnik uključiti proizvode koji pojačavaju izlučivanje želudačnog soka: meso, riba, pečurke, meso i riba pržena i pirjana u vlastitom soku, alkoholna pića, gazirana voda, jaka kava i čaj. Hrana bogata vlaknima (repa, rotkvica, mrkva, kupus) takođe će mehanički nadražiti želudac.

Dakle, najbolje je u štednju prehranu pacijenta s peptičkim čirom uključiti proizvod i jela koja blago potiču lučenje želuca: mlijeko, vrhnje, skuta, žitarice, pire od kuhanog povrća, pire od žitarica i vegetarijanske (osim kupusa) juhe, kuhana jaja ili omlet, kuhani meso, riba, slabi čaj, alkalne mineralne vode.

Ovisno o karakteristikama tijeka peptičnog čira, koristi se nekoliko dijeta.

DIJETKA N 1A. Prosječni kemijski sastav: proteini - 100 g, masti - 90-100 g, ugljikohidrati - 200 g, kalorije - 1 950-2 050 kcal, morska sol - 8 g.

Ova dijeta omogućava maksimalno mehaničko i hemijsko štedenje stomaka. U skladu s njim, sva se jela pripremaju pire - tekuća ili kašasta konzistencija. Proizvodi se kuhaju u vodi ili na pari.

PREPORUČENE JELE

1. Juhe: muhasto od riže, zobi ili bisernog ječma. Od kaše kuhajte juhu s obaveznim dodatkom smjese od jaja-mlijeka, vrhnja ili putera.Dekocije se mogu pripremiti i od brašna za dječju i dijetsku hranu ili od mljevenih žitarica. U supe dodajte morsku sol.

2. jela od mesa i ribe. Prihvatljivi su parni sufle od mesnog mesa (govedina, teletina, svinjetina, zec), perad (piletina ili ćuretina), riba (bakalar, štuka, srebrni oslić, bakalar, itd.). Sufle uključite u prehranu 1 put dnevno.

3. Žitarice i prilozi. Može biti pire, tekuće žitarice od riže, ovsa ili heljde, žitarice od kaše, riža i heljdo brašno s dodatkom mlijeka ili vrhnja.

4. Meko kuhana jaja ili omlet na pari.

5. Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, kondenzirano mlijeko, prirodno i šlag, svježe pripremljeni svježi sir, parno sufle od sira.

6. Voće: voće i bobice žele i žele iz slatkih sorti voća i bobica.

7. Piće: slab čaj s mlijekom ili svježim vrhnjem, juha od divlje ruže ili drugih ljekovitih biljaka, slatki voćni i bobični sokovi.

8. Masti: maslac (najbolje se dodaje gotovim jelima).

Iz prehrane isključite kruh i pekarske proizvode.

PRIMJERNI DAN MENU DIJETE N 1a.

Meko kuhano jaje - 1 kom., Zdrob sa mlekom - 200 g, puter - 10 g, čaša čaja sa mlekom.

Skut s vrhnjem - 150 g, žele od jagoda - 1 šolja.

Biserna sluzava supa sa morskim algama - 200 g, vrhnje - 20 g, sufle od oslića na pari - 100 g, kaša od heljde s pireom - 150 g, žele od marelice - 80 g

Tečna kaša od riže - 150 g, čorba od šipka - 1 šolja.

Parni omlet sa mesom od rakova - 150 g, puter - 10 g, dinja - 100 g

Čaša punomasnog mlijeka.

DIJETKA N 1b (manje štedljiva). Prosječni kemijski sastav: bjelančevine - 100-110 g, masti - 110 g, ugljikohidrati - 300 g, kalorije - 2 520-2 560 kcal, morska ili kuhinjska sol - 8-10 g.

Dijeta vam omogućava da u prehranu uključite više jela na pari od pire mesa i ribe (mesne okruglice, mesne okruglice, knedle, peciva, sufle). Možete poslužiti sosove za ova jela - mlijeko, pavlaka (od svježe kisele pavlake).

Hljeb se može jesti bijeli, ali ustajali, kreker.

Od masti - maslac ili rafinirano povrće, maslina. Svako od ulja dodaje se isključivo gotovim jelima.

Preporučuju se i mliječni proizvodi, pire od žitarica, juhe od riže, zobene kaše, bisernog ječma ili heljde.

Hrana se kuha u vodi ili na pari.

PRIPREMNI DAN MENU DIJETE N 1b.

PRVO DIJELO Meko kuhano jaje - 1 kom. supa od svežih malina sa vrhnjem (10 g) - 150 g, kreker - 80 g, čaša slabog čaja.

Napunjena ikre od polloka - 50 g, jučerašnji bijeli hljeb - 100 g, žele od maline i višnje - 1 šolja.

200 grama riblje čorbe s umakom od šafrana i kolačima od šafrana - 100 g, kaša od heljdine kaše - 100 g, čorba od šipka - 1 šolja, bijeli ustajali hljeb - 100 g.

SNEAK Sirev od jabuke sa umakom od dinje - 150 g, pavlaka - 80 g.

Knedle od morske ribe - 100 g, kaša od ječma od sluzi - 150 g, sos od vrhnja - 2 žlice. l čaj sa šećerom (1 kašika) - 1 šolja.

Glavni tijek liječenja peptičkog čira je DIETA N 1. Prosječni kemijski sastav: proteini - 100 g, masti - 100 g, ugljikohidrati - 400-450 g, kalorijski sadržaj - 2 800-3 000 kcal, kuhinjska sol - 10-12 g.

Dijeta ima dvije mogućnosti: u jednom slučaju hrana se kuha na pari, kuhana u vodi, obriše ili se napravi od mljevenih proizvoda (posebno, žitarica), u drugom (dijeta nije štedljiva), hrana se kuha, ali ne pire (meso i riba) dati komad, žitarice - drobljeno itd.). Posljednja verzija prehrane obično se preporučuje onim bolesnicima koji imaju smanjenu motoričku funkciju crijeva.

PREPORUČENE JELE

1. Juhe: žitarice s pireom od mlijeka (zob, riža, heljda, ječam, zdrob), mlijeko pire s povrćem, vermicelli, domaći rezanci, supe od povrća (krumpir, mrkva, repa) s mješavinom jaje-mlijeka, začinjeno maslacem ili biljnim uljem .

2. Mesna i riblja jela od mesa, peradi i ribe s niskom masnoćom, kuhana u vodi ili na pari.

3. Jela od žitarica i tjestenine: kaša od mlijeka s pireom (riža, heljda, zobena kaša, biserni ječam, ječam), zdrob, zobene pahuljice, sufle, pire od pšeničnih kaša, jela od vermikela, tjestenina, domaći rezanci.

4. Pripremite povrće od krompira, repe, mrkve, karfiola, tikve, tikvice, zelenog graška. Kuhajte povrće, obrišite pire krompirom, sufle, poslužite u obliku pudinga (bez kore).

5. Meko kuhana jaja, parni omlet, tučeni bjelanjci (meringue).

6. Mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, kondenzirano mlijeko, svježe vrhnje, svježe pripremljeni skuti, sufle i skuha, knedle sa sirom, pavlaka, blagi sir.

7. Voće i bobice: kuhane, pire ili pečene slatke sorte, slatki sok od bobičastog voća, žele, mousse.

8. Slatkiši: med, džem, džem od slatkih bobica i voća, bomboni, marshmallows.

9. Umak: mlijeko, pavlaka ili voće. 10. Začini: peršin, rijetko kopar.

11. Masti, maslac i biljna ulja dodaju se gotovim jelima.

12. Piće: slab čaj sa mlijekom ili šlagom, čorba od šipka, sok od šargarepe.

Pacijentima je bio dopušten jučerašnji bijeli hljeb, nejestivi kolačići.

PRIMJERNI DAN MENU DIJETE N 1.

PRVO DIJELO (8–9 sati) 1 mekano kuhano jaje, kašika (200 g), kriška ustajalog belog hleba sa puterom (10 g), čaj sa mlekom - 1 šolja.

DRUGI Doručak (12–13 sati) Svježi sir, pire od svježe kisele pavlake - 150 g, nesoljeni puter - 10 g, bijeli sušeni hljeb - 50 g, čaša soka od rajčice.

RUČAK (15-16 sati) Juha od mrkve i mlijeka s juhom od žitarica - 150 g, mesne paprike na pari - 100 g, pire od pirinčane kaše - 150 g, bobica jelke - 80 g, bijeli ustajali hljeb.

VEČERA (19–20 sati) Kuhana polloka - 150 g, pire krumpir i šargarepa sa puterom - 100 g, čaša bujona od šipka, beli hleb.

JEDAN SAT PRIJE SLEPA Čaša mlečnog mleka, jestivi keks - 80 g.

Ovo je varikozna vena rektuma. Hemoroidne vene nalaze se u donjem rektumu i anusu. Ponekad se nabreknu tako da se zidovi vena tokom defekacije istežu, postaju tanki i nadraženi. Kad te natečene vene krvare, svrbe ili boli, ovo je hemoroidi.

Hemoroidi mogu biti unutrašnji, odnosno nalaze se daleko unutar rektuma i nećete osjetiti. To obično ne boli. Jedini znak njegove prisutnosti je krvarenje.

Vanjski hemoroidi leže unutar anusa i često su bolni.

Simptomi Svijetle crveno analno krvarenje, nježnost i bol tokom deformacije, bolno oticanje ili izbočine u blizini anusa, svrbež, sluznica. Čvrsti izmet dodatno iritira hemoroide, uzrokuje bol, usložnjava pokrete creva. Zato započnite s prevencijom opstipacije.

Pomoći će i dijeta bogata vlaknima, koja se uglavnom sastoji od povrća, voća, orašastih plodova i integralnih žitarica, a što manje rafinirane hrane i mesa. Unosite vam novu hranu postepeno da ne bi došlo do stvaranja gasova, nadimanja.

Ako ne možete jesti hranu koja sadrži toliko vlakana, jedite oko 1 kašiku više. l sjemenke suncokreta koje omekšavaju stolicu i formiraju njenu masu.

Ne uzimajte laksative, labava stolica još više iritira hemoroidne vene. Pijte najmanje 8 čaša tečnosti dnevno. Pratite unos natrijuma u isto vrijeme. Višak soli u prehrani izaziva stagnaciju tekućine, što dovodi do oticanja, oticanja vena, uključujući hemoroide.

SPASTIČKI COLIT ILI IROTIČENI INTESTINALNI SINDROM

Bolest je popraćena bolovima u trbuhu, labavim stolicama. Ali bolest može započeti grčevima u trbuhu i bolnim zatvorima, obično nakon jela. Bez obzira na simptome, glavni simptom bolesti je taj što se priroda stolice mijenja i ostaje takva dugo vremena (nekoliko tjedana ili čak mjeseci), iako se probava čini normalnom.

Neke namirnice mogu izazvati spastični kolitis. Nadražuju gastrointestinalni trakt. Ove namirnice sadrže veliku masnoću, jaja, mliječne proizvode, začinjene začine i stimulanse, uključujući kofein i bijeli šećer.

Da biste dobili osloboditi od bolesti, kao i za prevenciju, savetujem:

- postepeno povećavajte dozu svježeg povrća i voća, integralnih žitarica u svojoj prehrani,

- Uzmite rastvorljiva vlakna poput suve koprive, vitaminske komplekse, uključujući alge. Promiješajte 1 kašiku. l semenke stavite u čašu vode i pijte 1 put dnevno. Pri uzimanju vitaminskih kapsula obavezno pijte nekoliko dodatnih čaša obične vode dnevno. U početku to može dovesti do nadimanja, ali postepeno se tijelo navikne na novu prehranu.

Za cijeli dan dovoljno je 100 g krekera od bijelog hljeba.

PROIZVODI MORA I JODA

Pored vode i soli, puno joda sadrži i neke namirnice, posebno gotovo svu morsku hranu.

Zašto morska hrana ima veliku količinu joda? Najvjerovatnije, ovo mu pomaže morska voda koja sadrži mnoge korisne tvari, makro- i mikroelemente, uključujući jod. Ovaj element, neophodan za normalno funkcioniranje čovjeka, prelazi u morske proizvode. Talasoterapija preporučuje uključivanje morske ribe u prehranu, kao i, po mogućnosti, rakove, škampe, rakove, školjke, jastoge, lignje, školjke i nužno morsku kelj (posebne alge, ponekad zvane alge), koje su većini poznate u obliku konzervirane hrane.

O njima je razgovor poseban. Kad u trgovini vidite limenku s natpisom "Salata od morskih algi", često je gledate dosadnim pogledom i ne žurite sa njeom. Pa, kako kažu, ne raspravljaju se o ukusima.

Ali ako ste živjeli u drevnoj Kini za vrijeme vladavine cara Kangxi, vaše zapostavljanje morske kale gotovo bi se moglo smatrati državnim zločinom. Ovaj je car, slušajući savjete ljekara, izdao dekret kojim je naložio svim stanovnicima da svakodnevno koriste morske alge. Otkako pripovijedaju drevni izvori, pacijenti s golubovima prestali su biti pronađeni u ovim dijelovima.

I danas, morske alge imaju veliku hranjivu vrijednost u zemljama kao što su Kina i Japan. Očito, prema tome, malo je ljudi koji pate od bolesti štitne žlijezde. I samo se može diviti uvidu iscjelitelja antike: ne znajući ni razloge za razvoj goluba, ni sastav morske kale, bili su u stanju, kako kažu, "ući u prvih deset!"

Mislite da je dovoljno uključiti jodovane soli u svoju prehranu, a problem će biti riješen ?. Eto ga! Jodizirane soli su, naravno, odlične! Međutim, istovremeno ne treba zaboraviti da nije svaki organizam u stanju potpuno apsorbirati jod iz takvih soli. Umjetno stvoren proizvod ne može se nadmetati s divljinom životinja: u morskim algama nema puno joda - on sadrži i biološki aktivne tvari koje pomažu u asimiliranju ovog joda.

U morskim algama ima relativno malo proteina i masti, ali ona sadrži obilje ugljikohidrata i raznih mineralnih soli. Zbog visokog sadržaja joda, morske alge ponekad služe kao sirovina za ovaj mikroelement.

Preporučuje se ne samo za prevenciju metaboličkih poremećaja, već i u svim onim slučajevima kada su neophodni preparati joda, posebno kod smanjene funkcije štitnjače.

Štaviše, profilaktička i terapijska doza ovog proizvoda je mala: dovoljno je jesti dvije žličice algi dnevno (u suhom, konzerviranom, kiselom obliku). Suhi kupus možete dodati u juhu, u povrtnom pireju. Konditorski proizvodi s aditivima iz nje su također dobri.

Industrija proizvodi raznovrsnu konzerviranu hranu od algi. Među njima su vrlo ukusna jela: kupus s povrćem u slatkom ili začinjenom soku od rajčice, kupus punjen morskim kupusom s mljevenim dagnjama i škampima, patlidžan ili tikvice punjene njime, morski krastavci s povrćem i kupus u umaku od rajčice itd.

Toliko je korisno da su razvijene čak i formulacija i tehnologija u kojoj je uspostavljena proizvodnja konditorskih proizvoda koji imaju svoj sastav.Njihov recept je takav da osoba jedeći dio takvog proizvoda osoba prima dnevnu dozu joda.

Nekoliko je kontraindikacija za upotrebu morskih algi: osim ako je preosjetljivost na jod, akutna oboljenja probavnog sistema i bubrega. Ovaj morski proizvod po pravilu ne izaziva štetne reakcije organizma. Ovisnost o morskim algama i, kao rezultat, smanjenje terapijskog učinka (kao što se događa s dugotrajnom uporabom mnogih sintetičkih lijekova) ne nastaje. Morsku kale možete jesti cijeli život, a što duže uđe u ljudsku prehranu to će vam više donijeti korist.

Ali nemojte pretpostaviti da ako patite od bolesti štitnjače, moraćete medicinski jesti samo morsku kelj i ništa više. To uopće nije istina. Morska riba ili mekušci također su bogati jodom koji je nužan za normalan život.

Kod bolesti štitne žlijezde tijelo mora u potpunosti primati životinjski protein. Veća je vrijednost u ribi nego u mesu, jer je organizmom bolje apsorbira, lako se probavlja, a sadrži i velike količine fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i magnezijuma. Ali morska riba se ipak povoljno upoređuje s riječnom ribom, jer sadrži i tvari poput željeza, joda, cinka, broma, fluora.

Ukratko, s nedostatkom joda, ukusna i lagana jela od morske ribe biće vam vrlo korisna.

Kod bolesti štitne žlijezde vrlo često se primjećuju probavni poremećaji. To bi se takođe trebalo uzeti u obzir. Pokušajte se ne oslanjati na slanu, dimljenu, kiselu ribu. Pržena morska riba je korisna, ali bolje bez pečenja, bez tvrde kore koja može ozlijediti sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Čak više nego u morskoj ribi, jod u dagnjama, škampi, rakovima, ljuskama, jastozima, jastozima, trepangu. Također ih trebaju uključiti u prehranu, a to uvelike diverzificira jelovnik i poboljšava apetit.

Ako nemate mogućnost svakodnevno primati jod s hranom, nadoknadite njegov nedostatak jodiranom soli, ali, opet, nije toliko učinkovit kao plodovi mora.

Tehnika talasoa sugerira da unos morske vode bogate elementima u tragovima (uključujući jod) može biti vrlo koristan ako je nemoguće svakodnevno jesti morsku hranu ili morsku ribu. Pijte morsku vodu u maloj količini: 0,5 šalice 1 put dnevno sasvim je dovoljno da nadoknadite nedostatak elemenata u tragovima u organizmu.

Bez obzira na to, talasoterapija savjetuje ljude koji pate od bazedovske bolesti i drugih poremećaja štitne žlijezde da pravilno planiraju svoju prehranu, u kojoj će dobra dijeta biti i lijek.

DIJETKA ZA BOLESTI ŠIROIDA

Za razne bolesti štitne žlijezde obično se propisuje štedljiva prehrana, ali s velikim brojem morskih plodova bogatih jodom.

Obroci moraju biti česti (najmanje 5-6 puta dnevno), ali mali. Budući da probavne smetnje nisu rijetkost u slučaju osnovne bolesti, obratite pažnju na činjenicu da u prehrani nema hrane koja uzrokuje probavu. Hrana takođe mora biti apsolutno svježa.

Pribjegavajući takvim dijetama imajte na umu da ne morate jesti dovoljno kako bi se u stomaku pojavio neugodan osjećaj težine. To može pokrenuti uznemireni utroba.

Kod ljudi koji imaju bolesti štitnjače njihov se apetit često drastično smanjuje i ponekad ih je teško nagovoriti da nešto pojedu. Iz tog razloga brzo gube na težini, javlja se mišićna distrofija. Da biste to izbjegli, možete savjetovati pacijenta da skuva najukusnija jela i uključiti u njegov jelovnik ono što najviše voli. Ali za dovoljnu količinu joda da uđe u organizam, potrebno je u prehranu uvesti gore spomenutu morsku hranu.

Bolesnici s gužvom u posljednjem stadijumu bolesti ne samo da često gube apetit, već i pate od atrofije mišića, jer gube snagu i malo se kreću. Šetajući svježim zrakom prije večere, jednim kamenom možete tako ubiti dvije ptice: dobijete nagon da jedete i ojačate mišiće.

Za održavanje vitalnosti, planirajte dijetu tako da pacijent dobije puno proteina, ugljikohidrata i vitamina, posebno složenih B.

Iz prehrane osoba obolelih od štitne žlijezde preporučuje se potpuno isključenje graha, pasulja, leće, repa, rotkvice, rotkvice, šunke, gljiva, jer iritiraju sluznicu gastrointestinalnog trakta i doprinose pojavi svih vrsta poremećaja.

Također treba isključiti oštre začine koje ne samo da iritiraju sluznicu gastrointestinalnog trakta, već uzrokuju nalet krvi u unutarnje organe i širenje krvnih žila, što je kontraindicirano u slučaju osnovne bolesti.

Ne možete piti velike količine punomasnog mlijeka, ali kao dodaci raznim jelima, to je sasvim prihvatljivo.

Prilikom pripreme hrane uzmite u obzir da je treba dobro kuhati i usitniti, do stanja kaše.

Sjetite se da prehrana pacijenta sa bolestima štitne žlijezde treba biti raznolika, cjelovita, temperatura hrane treba biti umjerena. Previše hladna ili pretopla hrana se ne preporučuje. Upotreba soli se ne može ograničiti, ali je preporučljivo zamijeniti običnu stolnu sol jodiziranom ili morskom soli.

Nudim približni jelovnik u kojem pacijenti konzumiraju dovoljnu količinu hrane bogate jodom i to im omogućava ne samo održavanje dobrog zdravlja, već čak i oporavak od bolesti.

Dijeta je osmišljena za tjedan dana, no ne preporučuje se zamijeniti jedno jelo drugim, jer je količina joda u hrani strogo izračunata.

PRVI DIJELO Omelet od 1 jaja, kafa s mlijekom - 1 šoljica, kolačići nepodnošljivi - 2 kom.

DRUGI PUNJAK Skuta sa kiselim vrhnjem i šećerom bez masti - 150 g, pšenični hljeb - 50 g.

RUČAK Uho morske ribe - 200 g, pirjane šargarepe i zelenog graška - 150 g, salata od morskog i svježeg bijelog kupusa - 100 g, žele - 300 g, raženi hljeb - 50 g.

SNEAK Svježa povrća salata začinjena morskom soli - 150 g.

VEČERA Kuvani krompir - 150 g, nemasna haringa natopljena u mlijeku - 50 g, čorba od šipka - 1 šolja, raženi hljeb - 50 g.

NA NOĆ Kefir - 1 čaša.

PRVI DIJELJAK Kaša od heljde s malom količinom putera - 200 g, blag sir - 50 g, svježi pšenični hljeb - 50 g.

DRUGO ZAJEDNICO Svježe voće - 200 g.

Ručak Solyanka s morskim algama i maslinama - 200 g, ribljim paštetama na pari - 100 g, pirjanim povrćem s biljnim uljem - 100 g, raženim hljebom - 50 g, kompotom od suhog voća - 1 šalice.

SNEAK Salata od kuhane morske ribe i jaja - 100 g.

VEĆA Salata od školjki - 100 g, sendvič sa šunkom sa malo masnoće - 100 g, čorba od šipka s medom - 1 čaša.

NA NOĆU Apple - 1 kom.

PRVI Doručak Dijetalne kobasice - 100 g, kiseli kukuruz - 50 g, sendvič s puterom - 100 g, čaj s limunom - 1 šolja.

DRUGA ZAJEDNICA Voćna salata - 100 g.

RUČAK Juha s mesom od rakova - 200 g, file od morske ribe s majonezom i kuhano povrće - 150 g, salata od blagog sira i majoneza - 100 g, kompot od svježeg voća - 1 šolja, pahuljica - 1 kom.

ILUSTRACIJA Sok od marelice - 1 šoljica.

VEĆA Vermicelli - 100 g, kuhani bakalar sa začinima - 100 g, čaj sa pekmezom od feijoa - 1 šolja.

NA NOĆU juhu od šipka s medom - 1 čaša.

PRVI POKRIVAČ, Sufle od sira - 150 g, tost - 100 g, pasta od haringe - 30 g, čaj sa limunom - 1 šoljica.

DRUGA ZAJEDNICA Apple - 1 kom. suvi kolačići - 50 g.

Ručak Juha od kupusa sa morskim algama - 200 g, palačinke sa kavijarom - 100 g, kuhana repa i pileća salata - 100 g, hleb - 50 g, sladoled - 50 g.

ICE Kefir - 1 čaša.

VEČERA Mesna pasta začinjena morskom soli - 50 g, raženi hleb - 50 g, čaj sa limunom - 1 šolja.

NA NOĆI Voćni sok - 1 šoljica.

PRVI POKRIVAČ Pita sa ribljim punjenjem - 100 g,

čaj sa džemom - 1 šoljica.

DRUGI PIJESAK Jogurt - 100 g.

RUČAK Uho od tikvica - 200 g, tjestenina - 100 g, kuhana piletina - 100 g, pšenični hljeb - 50 g, voće i bobičasto mlijeko - 1 šoljica.

SNOWFLOW Acidophilic mlijeko - 1 šoljica.

VEĆA Dagnje u tijestu - 150 g, pire krompir - 100 g, raženi hljeb - 50 g, čaj sa mlijekom - 1 šoljica.

NA NOĆI Voćni sok - 1 šoljica.

PRVI Doručak Skuta s grožđicama - 100 g, topla sendvič sa sirom - 100 g, kafa s mlijekom - 1 šolja.

DRUGA ZAJEDNICA Slatka voćna salata sa šlagom - 100 g.

RUČAK Domaća supa od rezanaca - 200 g, knedle u loncu s bakalarom - 100 g, zeleni grašak sa začinjenim sirom - 50 g, pšenični hljeb - 50 g, pečene jabuke - 100 g.

SNEAK Jelly plod - 100 g.

VEĆA Pržena brašna - 100 g, kuvani riža - 100 g, raženi hleb - 50 g, čaj sa limunom - 1 šolja.

NA NOĆ Kefir - 1 čaša.

PRVI POKRIVAČAK Mekano kuhana jaja - 2 kom., Sendvič s maslacem - 100 g, kakao s mlijekom - 1 šolja.

DRUGA ZAJEDNICA Salata od svježeg paradajza i kisele pavlake s morskom soli - 100 g.

RUČAK Rassolnik s morskim algama - 200 g, riba u pari s umakom na povrtnom juhu - 100 g, salata od kuhanog povrća - 70 g, pšenični hljeb - 50 g, čaj sa slatkišima - 1 šolja.

SNEAK Jogurt - 100 g.

VEČERA Salata od rakova štapića sa kuhanom pirinčom i konzerviranim kukuruzom - 100 g, kaša od heljde s maslacem - 100 g, čaj - 1 šolja.

NA NOĆI Voćni sok - 1 šoljica.

Ako se bazedova bolest „uhvati“ u ranoj fazi, pacijent ne doživljava gotovo nikakve neugodnosti i zato posebno ne nastoji slijediti dijetu koja sadrži jod. Možete preporučiti da se ne držite dijeta cijelo vrijeme, već samo jednom sedmično organizirati svojevrsni „istovarni“ dan, kada će u meni biti hrana zasićena velikom količinom joda.

RIBI DAN Na ovaj dan preporučuje se jesti samo morsku ribu. Tako da to ne smeta, za svaki obrok morate kuhati različite ribe.

Doručak kuhana morska riba sa umakom od sira - 100 g, čaj - 1 šolja.

DRUGI POKRIVAČ Čaj od algi - 0,5 šoljica.

RUČAK File od iverice na nabubri, na žaru - 200 g, juha od divlje ruže - 1 šolja.

ILUSTRACIJA Sendvič s kuhanom ribom i jajetom - 1 kom.

VEĆA Prženi bakalar s limunom - 200 g, raženi hleb - 100 g, čaj bez šećera - 1 šoljica.

NA NOĆI čaj od algi - 0,5 šoljica.

SHRIM DAYNa dan kozica možete jesti ne samo škampe, već i drugu morsku hranu, poput rakova, dagnji, jastoga, rakova, tikvica itd. Glavna stvar je isključiti druga jela. A kako bi dijeta odgovarala vašem ukusu, obratite dužnu pažnju na kuhanje. Temeljito "napunivanje" tijela dobro probavljivim jodom pomoći će soliti ne običnom, već morskom soli.

Evo primjera izbornika za ovaj dan.

PRVI Doručak Kuvana salata od škampa - 200 g, hleb - 50 g.

DRUGI DIJELE Sendvič sa maslacem od škampa - 1 kom. čaj sa šećerom - 1 šolja.

RUČAK Člambena juha - 200 g, lignje pirjano sa povrćem - 100 g, hleb - 50 g.

SNEAK koktel od škampa - 100 g.

VEĆA Dagnje u tijestu, prženi - 150 g, čaj sa limunom - 1 šoljica.

NA NOĆI čaj od algi - 0,5 šoljica.

DAN COBB-a

Ne treba ni pominjati da se ne radi o običnoj, već o morskoj keljici iz koje možete kuhati mnoga jela. Pokušajte izdržati takvu dijetu cijeli dan, i dobit ćete dobru zalihu joda toliko potrebnog organizmu.

PRVI Doručak Salata od konzerviranih morskih algi i jaja, začinjena majonezom - 200 g, čaj s limunom - 1 šolja.

DRUGA ZAJEDNICA Salata od svježeg povrća, prelivena 1 kašikom žlice. nasjeckane suhe morske alge - 100 g.

Ručak Punjeni kupus sa mljevenim mesom od dagnji i kuhanom rižom - 200 g, svježim rajčicama - 50 g, kompotom - 1 šoljom, bijelim hljebom - 50 g.

ILUSTRACIJA Čaj od algi - 0,5 šoljica.

VEČERA Paradajz punjen morskim algama iz konzerve i jajetom i na roštilju - 150 g, sendvič sa blagim sirom - 100 g.

NA NOĆU juha od šipka - 1 čaša.

Kao što vidite, dijeta koja uključuje veliki broj morskih plodova može dobro nadoknaditi nedostatak joda u organizmu i tako stabilizirati štitnjaču.Ali dijeta će imati koristi samo ako se bolest otkrije u ranim fazama, kao i ako se kombinira sa lijekovima koje je propisao ljekar.

VITAMINI I VITAMINOZE

Ruski naučnici krajem 19. veka dokazali su da u hrani koju čovek konzumira, pored ugljenih hidrata, proteina i minerala treba da sadrže i vitamine koji podstiču vitalnu aktivnost organizma.

Vitamini (od latinskog vita - život) nisu slučajno nazvani tako. To su supstance koje su jedinjenja visoke biološke aktivnosti. Doprinose normalnom procesu metabolizma, povećavaju otpornost na bolesti i štetne faktore iz okruženja.

Vitamini osiguravaju normalno funkcioniranje svih živih organizama. Iako je za to potreban neobično mali broj njih, njihova uloga u vitalnim procesima tijela je značajna.

Vrlo često se vitamini upotrebljavaju za povećanje čovjekove radne sposobnosti, poboljšanje prilagođavanja okruženju, jačanje pamćenja, poticanje aktivnosti mozga.

Ako osobi nedostaju vitamini, brže se umara, brine se o slabosti mišića, poremećajima živčanog sistema i drugim bolestima. Nedostatak bilo kakvih vitamina može dovesti do bolesti poput nedostatka vitamina i hipovitaminoze.

Hipovitaminoza - stanje koje je posrednik između zdravlja i nedostatka vitamina, povezano s nedostatkom vitamina u tijelu. Hipovitaminoza se razvija ako osoba dnevno prima vitamine manje od potrebne dnevne doze. Ako tijelo dugo osjeća manjak jednog ili drugog vitamina, razvija se nedostatak vitamina.

Manjak vitamina su patološka stanja uzrokovana relativnim ili apsolutnim nedostatkom vitamina. Glavni uzroci nedostatka vitamina: nedovoljan unos vitamina s hranom, oslabljena apsorpcija i iskorištavanje u tkivima.

Uz dovoljan unos može se razviti i nedostatak vitamina i hipovitaminoza. Razlog je povećana potreba tijela za vitaminima u određenom periodu, na primjer kod žena, to je period trudnoće ili dojenja. Drugi razlog može biti loše funkcioniranje gastrointestinalnog trakta, liječenje antibioticima koji uništavaju vitamine u tijelu.

S druge strane, hipervitaminoza je i izuzetno opasna - intoksikacije izazvane prekomjernom dozom vitamina, jer one nipošto nisu bezopasne. Može biti akutna (uz jedan unos vrlo velikih doza vitamina) i hronična (uz produženi unos vitamina u dozama koje prelaze potrebe). Poznate su hipervitaminoze A i D, uz predoziranje drugih vitamina, poremećaji se obično ne primjećuju.

Kao što ste već shvatili, nedostatak vitamina izaziva bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Pogledajmo svaki slučaj pojedinačno.

VITAMIN B1 DEFICIENCIJA (TIAMIN)

Tiamin ima važnu ulogu u normalnom funkcionisanju moždane kore, u hemijskom mehanizmu ekscitacijskog procesa i u obavljanju funkcija živčanog sistema. Takođe pomaže metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti. Ne akumulira se u tijelu, pa ga morate uzimati svakog dana. Dnevna potreba čovjeka za vitaminom B1 iznosi 0,5 mg na 1.000 kcal. Može biti više za vrijeme fizičkih aktivnosti, ishrane ugljikohidratima.

Tiamin se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, pa je vrlo teško razboljeti se od njegovog nedostatka, samo ako postoji jedna riža. Ovaj je proizvod vrlo uobičajen u nekim zemljama Azije, pa su tamo, posebno ranije, oboljeli od beriberi. Činjenica je da su dizajnirani strojevi koji su čistili rižu, olakšavajući porođaj, ali su istovremeno uništili mekinje koje sadrže tiamin. Simptomi ove bolesti javljaju se neočekivano: pacijenti gube osjetljivost, apetit, pate od mentalnog poremećaja i respiratornog zatajenja. Vanjski zdravi ljudi brzo su umrli od beriberi.

Srećom u naše vrijeme skoro niko nije bolestan od ove bolesti.Uostalom, jedemo bijeli hljeb i poliranu rižu, obogaćenu tiaminom. Nalazi se i u pivu, jetri, svinjetini, mahunarkama, kvascima, orasima. Korisnije je kuhati takve proizvode parom ili sa minimalnom količinom vode kako se vitamini ne bi izgubili. Uzrok nedostatka vitamina ove vrste može biti i produljena upotreba hrane koja sadrži ugljikohidrate sa nedostatkom proteina.

Vitamin B1 je anti-neurotičan, a njegov nedostatak dovodi do poremećaja metabolizma s oštećenjem živčanog i mišićnog sistema, endokrinih žlijezda i probavnog trakta. Naročito su uočljive promjene u funkcionisanju nervnog sistema, a polineuritis i paraliza mogu biti posljedica toga.

Uz nedostatak vitamina B1, smanjuje se apetit, povećava se umor, slabljenje pamćenja, slabost mišića, bol u udovima, glavobolje i mučnina. U budućnosti se primjećuju poremećaji nervnog sistema i probave. Manjak tiamina doprinosi promjenama u metabolizmu ugljikohidrata i nakupljanju različitih kiselina u tkivima, što zauzvrat može dovesti do razvoja neuritisa, oštećenja srca i ozbiljnih bolesti živčanog sustava.

Za prevenciju i liječenje hipo- i vitamina B1 vitamina B1 koriste se dijeta koja koristi zob, heljdu, integralni kruh i plodove mora: morske trave i ribe. Takva prehrana se preporučuje pacijentima koji imaju radikulitis, neuritis, neuralgiju, čir na želucu i dvanaesniku.

VITAMIN B2 DEFICIENCY (RIBOFLAVIN)

Bez njega raspad proteina je nemoguć kako bi se dobili enzimi koji promiču metabolizam kisika, ugljikohidrata i masti. Sudjeluje u redoks reakcijama tijela, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog, krvožilnog sustava, normalnoj vizualnoj funkciji očiju, igra važnu ulogu u procesima rasta i razvoja tijela. Vitamin A nalazi se u gotovo svim proizvodima, ali njegovi najvrjedniji dobavljači su mlijeko, jajašca, meso, riba, jetra, grašak, klice i školjke usjeva.

Dnevna potreba čovjeka za riboflavinom iznosi 0,8 mg na 1.000 kcal. Različita istraživanja pokazuju da radnim ženama treba više riboflavina od domaćica. Dodatni unos je potreban za stres i depresiju.

Fizički se nedostatak ovog vitamina gotovo i ne manifestuje. Možete primijetiti opću slabost sa hipovitaminozom B2, pukotine u kutovima usta, bol u očima, upaljeno grlo, gubitak kose, ljuštenje kože. Veliki nedostatak riboflavina nepovoljno utječe na probavu i rast. Mogu se primijetiti povrede očiju, blijeda sluznica usana, upalne promjene u nazolabijalnom trokutu, krila nosa i kapka, fotofobija, suzenje.

Vitamin B2 indiciran je kod bolesti koje doprinose razvoju endogene hiporiboflavinoze. Dijeta s riboflavinom koristi se za dijabetes, cirozu jetre, Botkinovu bolest, trofične poremećaje na koži i sluznici, kod ahiličnog gastritisa, enteritisa.

Izvor vitamina B2 su meso i mliječni proizvodi i riba. Diverzificirajte svoju prehranu sirutkom, jajetom bjelanjkom, ribom, svojoj hrani možete dodati i suhi pivski kvasac.

VITAMIN PP DEFICIJENCIJA (Niacin), ili vitamin B3

Niacin, odnosno nikotinska kiselina, uključen je u procese biološke oksidacije i energetskog metabolizma, pomaže u probavi, regulira vazodilatatorsku funkciju. Osim toga, nikotinska kiselina poboljšava metabolizam ugljikohidrata, ima vazodilatacijski učinak i pozitivno djeluje na hemodinamiku. Nalazi se u životinjskim organima (jetra, bubrezi, mišići), u mlijeku, ribi, kvascima, povrću i drugim proizvodima. Potreba za vitaminom PP je 5-6 mg na 1.000 kcal. Ako je potrebno, doza se može povećati.

Manjak vitamina izaziva simptome slične neurasteniji. Osoba postaje razdražena, pati od glavobolje, slabljenja pamćenja.Hipovitaminoza utiče na kožu (dermatitis), probavni sistem (stomatitis, enteritis, dispepsija), nervni i endokrini sistem (polineuritis, neurastenija, psihoza i metabolički poremećaji zbog poremećene funkcije nadbubrežne kore).

Vitamin A potreban je u liječenju dijabetesa, jetre, hipertenzije, obliterativnog endarteritisa, koronarne ateroskleroze. Ako je potrebno, učinak koronarne ekspanzije naširoko se koristi u klinici živčanih bolesti zbog činjenice da nikotinska kiselina pomaže širenju malih žila mozga, regulira metabolizam ugljikohidrata u njemu i pozitivno utječe na funkcije središnjeg i autonomnog živčanog sustava. Vitamin PP koristi se u kompleksnom liječenju bronhijalne astme, sa gastritisom, radikulitisom i neuralgijom.

Da biste povećali sadržaj vitamina B3 u tijelu, u izbornik trebali uključiti više mliječnih, mesnih proizvoda, kao i ribe i povrća.

VITAMIN B6 DEFICIJENCIJA (PIRIDOXIN)

Vitamin B6 sudjeluje u stvaranju kiselina i drugih korisnih tvari. Piridoksin je dio enzima koji igraju važnu ulogu u metaboličkim procesima. Sastavni je dio regulacije metabolizma masti u jetri, stvaranja hemoglobina. Podržava nervnu aktivnost i krvni sistem. Sadrži se u biljkama i životinjskim organima, posebno u mesu, ribi, mlijeku, jetri bakalara, žumanjku i kvascima. Potrebu za vitaminom zadovoljava hrana, a djelomično je sintetizira crijevna mikroflora. Potreba za njim je 0,6 mg na 1.000 kcal. Doza se po potrebi može povećati.

Manjak vitamina izaziva razvoj anemije i poremećaja metabolizma. Pacijentice s parkinsonizmom, crijevnim infekcijama i toksikozom trudnoće pate od hipovitaminoze. Piridoksin je potreban kod leukopenije, dermatitisa, lekova, piridoksin hipovitaminoze.

Manjak vitamina B6 uobičajen je kod trudnica, sa nekim kožnim i nervnim bolestima. Uzrok bolesti može biti i jedenje hrane s malo piridoksina (vitamina B6), viška proteina u prehrani, a ponekad i produženog liječenja antibioticima, sulfonamidima. Karakterizira ga gubitak apetita, usporavanje rasta i anemija. Nervozni sistem pati: pacijent postaje razdražljiv, ima nesanicu.

Za liječenje nedostatka vitamina propisana je dijeta koja se sastoji od ribe, mesa, jetre bakalara, jaja, povrća i drugih proizvoda koji sadrže piridoksin.

VITAMIN B9 DEFICIJENCIJA (FOLNA KISELINA)

Vitamin A pomaže stvaranje krvi, rast ćelija, metabolizam proteina. Učestvuje u sintezi aminokiselina i drugih supstanci, povećava aktivnost mnogih procesa u organizmu. Folna kiselina nastaje u crevnoj mikroflori. Nalazi se i u morskim algama, svježem povrću, jetri i bubrezima životinja. Osobi obično treba 0,3 mg ovog vitamina na 1000 kcal.

Manjak dovodi do anemije, oštećenja organa za varenje, kao i do narušenog mentalnog razvoja novorođenčadi. Manjak folne kiseline manifestuje se pogoršanjem trofizma sluznice (stomatitis, gingivitis). Potreba za vitaminom B9 smanjuje se s dovoljno proteina u hrani.

Lijek se koristi kod hroničnih upalnih oboljenja crijeva, bolesti jetre i krvi itd.

VITAMIN B12 DEFICIJENCIJA (CYANOCOBALAMINE)

Cijanokobalamin doprinosi procesu hematopoeze, sudjelujući u sintezi hemoglobina. Uz njegovu pomoć reguliše se metabolizam proteina, smanjuje se nivo kolesterola u krvi, poboljšavaju se funkcije živčanog sistema i jetre. Potiče bolju koagulaciju krvi. U ljudi i životinja sintetiše ga crevna mikroflora. Izvor vitamina su samo životinjski proizvodi - jetra, neke vrste ribe i druge morske hrane. Dnevna potreba čovjeka za cijanokobalaminom je 2 μg na 1.000 kcal.

Manjak vitamina može nastati zbog nedostatka životinjskih proizvoda u hrani. S njegovim nedostatkom dolazi do poremećaja stvaranja krvnih elemenata u koštanoj srži i razvija se anemija.

Manjak vitamina B12 (cijanokobalamid) kod ljudi izuzetno je rijedak. Vitamin potiče rast, poboljšava opće stanje organizma, a uslijed njegovog nedostatka rast usporava, anemija napreduje, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, gubitak tjelesne težine. Koža postaje vrlo osjetljiva, sklona različitim lezijama, poput ekcema. Moguće su probavne disfunkcije.

Vitamin se koristi za Addison-Birmerovu bolest, bolesti jetre, polineuritis, radikulitis, neuralgiju, neurodermatitis.

Budući da su životinjski proizvodi (atlantski haringa, skuta s niskim udjelom masnoće, govedina, jaja, piletina, sardine) i cjelovite žitarice bogatim njima, preporučljivo je te proizvode uključiti u bolesnikovu prehranu.

VITAMIN B15 DEFICIJENCIJA (CALCIUM PANGAMATA)

Po svojim fizičkim i hemijskim svojstvima ima sličnost s drugim vitaminima skupine B. Ima blagotvoran učinak na tijelo, potičući aktivaciju aerobne pretvorbe ugljika, također pružajući lipotropni učinak, poboljšavajući funkciju nadbubrežne kore i jetre. Reguliše metabolizam lipida kod pacijenata sa aterosklerozom, pomaže u snižavanju holesterola u krvi, apsorpciji kisika iz tkiva. Pozitivno djeluje na rad srca i hemodinamiku, pomaže da se riješite pojačanog umora i poboljšava dobrobit u slučaju ateroskleroze, angine pektoris i kožnih bolesti. Ljudska potreba za njom je 2 mg. Sadrže se u pivskom kvascu, rižinim zrncima i drugim proizvodima.

Učinkovito se primjenjuje kod određenih kožnih bolesti, dijabetesa. Kao opšta stimulativna terapija, vitamin se koristi u hirurgiji za neke zarazne bolesti.

VITAMIN C DEFICIJENCIJA (ASKORBNA KISELINA)

Vitamin C aktivno sudjeluje u regulaciji redoks procesa, metabolizmu ugljikohidrata i stvaranju steroidnih hormona. Askorbinska kiselina utiče na rad kardiovaskularnog sistema, jetre i drugih organa. Omogućuje snagu krvnih žila, pa uz njegov nedostatak postoji povećana krhkost kapilara i sklonost krvarenjima. Vitamin A doprinosi najpotpunijem stvaranju glikogenih rezervi jetre i povećanju njegove anatoksične funkcije. Povećava otpornost tijela na vanjske utjecaje štetnih čimbenika okoliša i infekcija, pozitivno utječe na funkcije živčanog i endokrinog sustava. Dnevna potreba čovjeka za vitaminom C iznosi 20 mg na 1.000 kcal.

Sezonalnost je važna za ovaj vitamin. U ljetno-jesenskom periodu njegovi su izvori sveži darovi zemlje - crna ribizla, širokina, hren, bobice, zeleni luk, slatka paprika, jabuke. A zimi i proljeće, zalihe se pune od krompira, svježeg bijelog i kiselog kupusa. Nalazi se u jetri, mozgu životinja i u morskim algama. Kako biste spriječili manjak ovog vitamina, u prehranu uvrstite više svježeg povrća i voća, a ponekad je potreban i dodatni unos vitamina C.

Manjak vitamina C uzrokuje opću slabost, depresivno mentalno stanje, letargiju. Osoba doživljava bolove u mišićima, posebno u teletu. Postoji krvarenje, manja krvarenja na koži, sluznici. Ponekad kada držite ruku nad oštećenim područjem, čini se da koža uže.

Moguća je i bolest kao što je nedostatak vitamina C (askorbinska kiselina). Uzrok njegove pojave je nepravilna, iscrpljena ishrana ili kršenje normalne apsorpcije askorbinske kiseline kod bolesti jetre i probavnog trakta.

Čovjek gubi apetit, slabi. Sluznica u ustima postaje crvenila, desni krvare. Nakon toga, ako ne savjetujete liječnika na vrijeme, simptomi će postajati sve žešći.

Krvarenje iz nosa može početi. Otpornost tijela na vanjske infekcije opada, čovjek često pati od virusa i prehlade. Zaštitne funkcije tijela protiv otrovnih tvari - olova, ugljikovog sulfida, anilina - padaju. Ako je dovoljno, blokira stvaranje toksičnih spojeva u tijelu.

Obratite pažnju na vašu prehranu, na svoju dnevnu prehranu. Trebao bi sadržavati pravu količinu vitamina C. Kuhajte pravilno: ako kuhate meso ili ribu, jedite ih odmah, svježe, dok se vitamin C ne uništi (nije otporan na svjetlost i toplinsku obradu). Preporučujemo da često uključujete koprivu, kopar i peršun, kupus, mrkvu, plodove mora.

Askorbinska kiselina neophodna je za infekcije, bolesti kardiovaskularnog sistema, bubrega, probavnog sistema, alergije, te trovanje industrijskim i lijekovima.

Prekomjernim dozama askorbinske kiseline može doći do inhibicije funkcija izolacijskog aparata gušterače, oštećenja embrija i prekida trudnoće, a mogući su i razvoj hipertenzivnih reakcija.

VITAMIN D DEFICIJENCIJA (KALCIFEROLI)

Nastaje u koži pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Reguliše razmjenu kalcijuma i fosfora u tijelu i važan je za nakupljanje kalcijuma u kostima. Sadrže se u velikim količinama u jetri i masnom tkivu ribe, u malim količinama u jajima, kavijaru, maslacu, žitnim embrionima i mlijeku. Najbogatiji izvor vitamina D je riblje ulje. Primjenjujte vitamin 100-400 IU dnevno.

Uz nedovoljno izlaganje suncu, dnevna potreba za vitaminom D povećava se. Zbog nedostatka može se razviti rahit, kosti grudnog koša, nogu, ruku i lubanje mogu se deformirati.

Manjak vitamina D prvenstveno pogađa decu. Ako im nedostaje, fosfor i kalij prestaju da se talože u koštanom tkivu i dijete može razviti rahit. Zglobovi postaju bolni, javljaju se koralni krunice, a karakteristična je i miopatija rahita (mišići grudnog koša i peritoneuma su oslabljeni, stomak prolazi, a leđa se savijaju). Deformiteti kostiju, čak i nakon pravilnog liječenja, ne nestaju u potpunosti, ne ispravljaju se. Raket je naravno bolest povezana s metaboličkim poremećajima općenito, ali njegovi su znakovi posebno izraženi kod nedostatka kalij-fosfora ili s pogrešnim udjelom ovih mineralnih soli u tijelu.

Za prevenciju i liječenje rahitisa i drugih manifestacija nedostatka vitamina D korisno je sunčati se i šetati ljeti, kada je ultraljubičasto zračenje najkorisnije. Pokušajte to učiniti zimi, a pri najmanjoj sumnji na nedostatak D-vitamina posavjetujte se s liječnikom koji će vam propisati liječenje i ultraljubičasto zračenje. Posljednji postupak možete dobro obaviti i kod kuće, koristeći posebnu NLO lampu.

Vitamin A je potreban za kršenje funkcija paratireoidnih žlijezda, za osteoporozu, koštanu tuberkulozu, tetaniju i tuberkulozu lupusa.

Vitamin D treba koristiti za profilaksu i liječenje vrlo pažljivo, jer je ovaj lijek vrlo toksičan i može izazvati bolest poput hipervitaminoze D.

Kada se koriste velike doze vitamina A, mogu se razviti pojave intoksikacije (D-hipervitaminoza): opće dobrobit, gubitak apetita, glavobolja, vrućica, drhtanje ruku, zatvor, povraćanje, mučnina. Razvija se hiperkalemija, hiperholesterolemija i nivo kalcijuma u serumu.

VITAMIN DEFICIJENCIJA (RETINOL)

Retinol povećava otpornost tijela na infekcije, regulira metaboličke procese, podržava procese rasta. Utječe na metabolizam kolesterola, sintezu nukleinskih kiselina i ostalih hormona. Vitamin A se nalazi u hrani životinjskog porijekla, posebno u jetri nekih riba (bakalara i sl.), U maslacu i u žumanjku. Biljna hrana (mrkva, zelena salata, kislica, ribizla, morske alge, krumpir, breskve, marelice) sadrži karoten, koji je provitamin A. Dnevna potreba za vitaminom A za odraslu osobu je 1,5 mg na 1000 kcal.

Zbog nedostatka suvoće i ljuštenja kože moguće je smanjenje otpornosti tijela na infekcije. Njegov nedostatak uzrokuje kršenje sumračnog vida, pogoršanje apetita i brzi umor.Na očnoj jabučici mogu se pojaviti takozvani Iskerski plakovi (bijeli, srebrni, pjenasti plakovi koji imaju nepravilne obrise).

Produljeni nedostatak vitamina A smanjuje metaboličku brzinu, uslijed čega se usporava metabolizam proteina i ugljikohidrata, a narušava se funkcija endokrinog sustava, posebno štitnjače i nadbubrežne žlijezde. To dovodi do činjenice da rast kod djece kasni. Postoji opće depresivno stanje, nedostatak apetita, nesigurnost pokreta, suva sluznica. Rožnica oka postaje neprozirna, vid se pogoršava i takozvana „noćna sljepoća“ (osoba slabo vidi u sumrak), može se pojaviti potpuno sljepilo (u vrlo teškim slučajevima bolesti). Drugi simptom su crijevni poremećaji, funkcioniranje probavnog trakta i, kao njihova manifestacija moguća je dijareja, sklonost kolitisu i gastritisu, bronhitisu i traheitisu.

Uz nedostatak A-vitamina smanjuje se i sposobnost da se odupre infekcijama. Mikrobi, virusi koji ulaze u ljudsko tijelo prodiru u unutarnje organe i tkiva, dovode do promjena u živčanom sustavu, u epitelu genitalnih žlijezda i organa, što često uzrokuje neplodnost kod žena.

Posebno obratite pažnju na zdravstveno stanje trudnica, dojilja, kao i djece. U njihovoj prehrani mora biti prisutna dovoljna količina vitamina A, vitamina rasta.

Upotrebljava se zajedno s drugim vitaminima za prevenciju ateroskleroze, bolesti srca i nervnog sistema. U velikim dozama retinol je propisan za lezije i kožne bolesti (mraz, opekotine, psorijaza, ekcem), neke bolesti očiju i probavnih organa.

Za liječenje nedostatka vitamina u prehrani uvrstite hranu koja sadrži vitamin A - ribu i goveđu jetru, riblje ulje, puter, mlijeko, žumance, morske alge.

Višak vitamina A je takođe štetan. Kao rezultat eksperimenata, naučnici su utvrdili da su prekomjerne doze toksične: ljudi gube na težini, pojavljuje se suva rožnjača, dolazi do promjena na pojedinim organima i tkivima. Višak toga može izazvati i nedostatak C-vitamina, što se izražava crvenilom desni oko zuba i njihovom upalom.

Uz duže korištenje velikih doza pojavljuju se simptomi hipervitaminoze: glavobolja, pospanost, mučnina, povraćanje, ispiranje lica, gubitak apetita, vrućica, krvarenje na koži.

VITAMIN E DEFICIJENCIJA (ACETATE TOKOPHEROL)

Vitamin E je uključen u metabolizam proteina, reguliše rad nervnog sistema, spolnih žlijezda i mišića. To je antioksidans: štiti nezasićene masne kiseline iz ćelija od oksidacije, a takođe pospješuje apsorpciju masti. Nalazi se u zelenim delovima biljaka, posebno žitaricama, morskim algama i u biljnim uljima (suncokretovo, pamučno, kukuruzno itd.). Određena količina tokoferola prisutna je i u mesu, ribi, jajima, mlijeku. Potreba odraslog za vitaminom E je 8 mg na 1.000 kcal.

S manjkom smanjuje se imunitet na razne bolesti, javljaju se promjene u reproduktivnom sustavu, živčanim ćelijama i jetri. Zbog toga se pripravci s vitaminom E koriste za povećanje imuniteta, regulaciju funkcija spolnih žlijezda i jetre.

Vitamin E koristi se za mišićnu distrofiju, menstrualne nepravilnosti, prijetnju pobačaja, dermatoze i periferne vaskularne spazme.

Budući da se vitamin E nalazi u tijelu u raznim namirnicama, njegov je deficit rijedak. Uz to, ljudsko tijelo može akumulirati u masnom tkivu. Kada uđe s malo hrane, tijelo ga crpi iz svojih rezervi.

VITAMIN P DEFICIJENCIJA (FLAVONOIDI)

Sudjelujući u redox procesima, vitamin P pomaže u smanjenju propusnosti i krhkosti kapilara. Ima antioksidacijska svojstva, štiti askorbinsku kiselinu i adrenalin od oksidacije. Sadrži se u šipurku, limunu i drugim agrumima, orasima, crnoj ribizli, planinskom pepelu, čaju, morskom kelju. Dnevna potreba za vitaminom za odrasle je 25–50 mg.

Vitamin P je aktivan samo u prisustvu vitamina C i doprinosi njegovoj ekonomičnijoj upotrebi u tijelu.

Manjak vitamina P dovodi do povećane propusnosti kapilara, što rezultira točkovnim intradermalnim krvarenjima. Smanjenom tonu kapilara, što se često primjećuje zimi i proljeće, stručnjaci pripisuju njegovom niskom sadržaju u ishrani.

Vitaminski P pripravci i proizvodi koji ga sadrže koriste se za prevenciju i liječenje hipo- i nedostatka vitamina, za bolesti praćene oštećenom vaskularnom propusnošću, hemoragičnom dijatezom, krvarenjima u mrežnici, radijacijskom bolešću, alergijama.

VITAMIN N DEFICIJENCIJA (BIOTINE)

Biotin svojom visokom biološkom aktivnošću i širokim spektrom djelovanja obavlja široku paletu funkcija u ljudskom tijelu: potiče metabolizam ugljikohidrata i masti, aminokiselina i proteina. Biotin je široko rasprostranjen u prirodi, nalazi se u gotovo svim mikroorganizmima, biljkama, životinjama. Štaviše, u proizvodima biljnog porijekla (povrće, voće) on je u slobodnom obliku, a u životinjama i ribama povezan je s proteinima. Biotin se sintetiše i u ljudskom crevu. Dnevna ljudska potreba za njom je 150-200 mcg. Primjetno je da protein sirovih jaja sadrži avidin koji lišava biotin biološku aktivnost. Zbog toga, stalna upotreba sirovih jaja može dovesti do nedostatka biotina u tijelu.

Manjak vitamina ogleda se prvenstveno u stanju kože. Koža postaje suha, ljušti se, razvija se dermatitis, ponekad ispadne i kosa. Uz produženi nedostatak vitamina H, osoba razvija letargiju, pospanost, slabost, bolove u mišićima.

DOBA I VITAMINI

Manjak vitamina je sada rijedak, ali latentni nedostatak vitamina može uzrokovati mnoštvo akutnih i hroničnih bolesti, poput ateroskleroze. Potreba za vitaminima povećava se s velikim fizičkim naporom, trudnoćom, dojenjem, neuro-emocionalnim stresom itd.

Mnogo vitamina je potrebno za rastuće tijelo djeteta. Djeca su osjetljivija od odraslih na razne infekcije i uticaje okoline. Manjak vitamina zimi i proljeće često je uzrok prehlade i gripe. A ako želite da vaše dijete bude manje bolesno, manje umorno, ne doživljava živčani pritisak, pokušajte mu osigurati prehranu svježim biljem, povrćem, voćem, plodovima mora i drugim potrebnim hranjivim sastojcima.

Sa starenjem se prekidaju mnogi metabolički procesi, što može dovesti do avitominoze i hipovitaminoze. Na primjer, s aterosklerozom u svim dobnim skupinama smanjuje se opskrba vitaminima C, B6, PP, B1 i B2, što je povezano s oštećenim metabolizmom lipida. Potreba vitamina u starijih osoba usko je povezana s poremećajem njihove apsorpcije i iskorištavanja, kao i promjenama u stanicama povezanim sa godinama. Zbog toga se često primjenjuju uobičajenu konzumaciju vitamina u starijih osoba kliničke manifestacije nedostatka vitamina B. U proljeće i zimi taj nedostatak je najizraženiji.

Sve to ukazuje na preporučljivost terapijskog i praktičnog unosa vitamina u različitim dijetama radi sprečavanja bolesti. U liječenju bilo kojeg nedostatka vitamina toplo preporučujem korištenje kombinirane vitaminske prehrane čiji je cilj smanjenje toksičnosti svakog vitamina pojedinačno i značajno poboljšanje njihove probavljivosti.

DIJETSKA HRANA KAO METODA LIJEČENJA AVITAMINOZE

Ljudi nisu odmah došli na ideju o potrebi uključivanja dijeta u liječenje nedostatka vitamina.

Ako sada dobro znamo da je povijest skorbuta povezana s nedostatkom vitamina C, tada se prije smatrala strašnom, fatalnom bolešću. Najviše joj je pozlilo mornare, koji zbog dugih putovanja nisu mogli jesti svježe povrće i voće. Ako se putovanje ispostavilo da je jako dugo, broj slučajeva je premašio trećinu tima.

Sredinom XVIII vijeka jedan je škotski ljekar otkrio tajnu skorbuta, izliječivši dva mornara dijetom naranči i limuna koji, kao što znate, sadrži ogromnu količinu vitamina C. Tako se pojavila prva dijeta - dijeta koja je posebno odabrana zbog svog kemijskog sastava, količine i kalorijske količine.

Drugi čovjek koji je vjerovao u potrebu dijeta bio je James Cook, koji je došao do zaključka da je za poboljšanje zdravlja pomoraca veoma korisno uključiti svježu hranu, poput kiselog kupusa (sadrži puno vitamina C).

Sada se dijeta široko koristi u liječenju različitih bolesti, kao i sredstvo za borbu protiv kozmetičkih nedostataka, poput prekomjerne težine.

Nudim različite vrste dijeta za nedostatak vitamina. Svaka od njih nužno uključuje razne morske plodove.

DIJETE ZA AVITAMINOZU

AVITAMINOZA B1

Približni meni za jedan dan (u g).

PRVI PUTAK Omlet s morskim keljom - 160 g, puter - 10 g, kakao - 100 g, bijeli hljeb, bolji nego jučer - 25 g.

DRUGO ZAJEDNICO sufle od jabuke - 125 g.

Ručak Vinaigret - 140 g, riblja supa sa sitno sjeckanim povrćem - 250 g, raženi hljeb - 50 g, kompot - 200 g.

ILLUMINACIJA Kuhana riba (haringa, bakalar, tuna itd.) - 150 g, beli hleb - 25 g, sok od šljive - 200 g.

VEĆA Kaša od heljde s mlijekom - 100 g, blag sir - 50 g, raženi hljeb - 25 g, čaj - 200 g.

Također se preporučuju: zobena kaša kaša, mahunarke, jetra morske ribe (ako nema kontraindikacija), integralni kruh, supe s različitim žitaricama i povrćem, nemasno meso, perad, riba, nemasni svježi sir, namočena haringa, krompir i kupus (ako se dobro podnosi) ), slatke sorte bobica i voća itd. Hranu ne pržite bolje, povrće nemojte masti masti, suzdržite se od luka, češnjaka, rotkvica.

AVITAMINOSIS B2

Približni meni za jedan dan (u g).

PRVI DIJELO Kaša od ovsene kaše sa mlekom - 140 g, puter - 10 g, raženi hleb - 25 g, čaj - 200 g.

DRUGO ZAJEDNICO Skuta s niskim udjelom masti - 100 g, bijeli hljeb - 25 g.

RUČAK Salata s kuhanom ribom - 150 g, borsch sa vitkim mesom i morskim algama - 250 g, pire krompir - 100 g, raženi hljeb - 25 g, mlijeko - 200 g.

ILUSTRACIJA Pita s ribom (tuna, haringa, štuka) - 100 g, sok od marelice - 200 g.

VEČERA Vinagreta sa morskim algama - 140 g, voćnim želeima - 200 g, bijelim hljebom - 25 g.

Uz to se preporučuju kuhana jaja, žitarice graška, jetra ribe i životinja (ako nema kontraindikacija), mliječni proizvodi, nemasno meso i riba, blagi sir i kobasice, mahunarke. Za kuhanje uzmite ghee i biljno ulje, nasjeckajte povrće bolje.

AVITAMINOZA VZ (RR)

PRVI POKRIVAČ Vinaigretta sa suhim morskim algama - 140 g, jaje - 1 kom., Maslac - 10 g, raženi hleb - 25 g.

DRUGA DIJELA Kefir - 200 g.

Ručak salata od svježeg povrća - 150 g, čorba s peradom od peradi - 250 g, kuhana riba - 100 g, raženi hljeb - 50 g, gulaš - 200 g.

SNEAK Mlijeko - 200 g, pecivo - 100 g.

VEĆA Kava od sira - 150 g, kefir - 200 g, beli hleb - 25 g.

Savjetujem vam da u prehranu uključite više mlijeka i mliječnih proizvoda, peciva od kvasnog tijesta, jetre, bubrega i drugih uzgajača životinjskog porijekla. Neželjeno prženje, jela s ocatom, biberom i masnim juhama.

AVITAMINOZA B6

ZAJEDNO Kaša od heljde s mlijekom - 150 g, puter - 10 g, jaje - 1 kom., Kakao s mlijekom - 200 g, bijeli hljeb - 100 g.

Ručak Vinagreta s ribom - 150 g, borsch sa morskim algama - 250 g, kuhani goveđi bubrezi - 100 g, zobene pahuljice - 100 g, raženi hljeb - 100 g, voćne mliječi - 200 g.

SNEAK Sir sir - 100 g, čaj - 200 g.

VEČERA Kuhana riba - 150 g, puter - 10 g, mleko - 200 g, raženi hleb - 80 g.

Hrana sa malo proteina preporučuje se: kefir, jogurt, podebljana skuta, govedina s niskom masnoćom, teletina, pileća jaja.

AVITAMINOSIS B12

ZAHVALA Pirinačna kaša sa mlekom - 150 g, sir - 20 g, puter - 10 g, beli hleb - 50 g.

RUČAK Salata s morskim algama - 135 g, supa s povrćem i govedinom - 250 g, kuhana piletina s povrćem - 100 g, pirjano voće - 200 g, raženi hljeb - 100 g.

ICE Voće (jabuke, kruške, agrumi) - 300 g.

VEČERA Salata s morskom ribom - 200 g, kaša od heljde - 150 g, raženi hljeb - 60 g, kefir - 200 g.

Sa manjkom ovog vitamina preporučuje se više životinjskih proizvoda i integralnih žitarica. Pokušajte da ne pržite, već da se pare ili peče u rerni. Namočite haringu.Izbegavajte začinjenu hranu.

AVITAMINOZA B9

ZAJEDNO Kaša od prosoja sa mlekom - 150 g, skuti sir s malo masti - 100 g, puter - 10 g, hleb - 100 g.

Ručak Svježa povrća salata - 150 g, borsch sa govedinom - 250 g, tikvice s morskim algama - 150 g, voćni sok - 200 g, raženi hljeb - 100 g.

LADO VOĆE Svježe voće - 300 g.

VEĆI Omlet - 150 g, blagi sir - 100 g, mleko - 200 g, beli hleb - 50 g.

Korisna hrana sa visokim udjelom proteina, obilje svježeg povrća, jetra ribe i životinja.

AVITAMINOSIS B15

PRVI DIJELO Riža kaša sa mlekom - 150 g, jaje - 1 kom, kakao sa mlekom - 200 g, raženi hleb - 50 g.

DRUGA ZAJEDNICA Skuta od sira - 150 g, voćni sok - 200 g.

RUČAK Salata s morskim algama - 140 g, pileća supa - 300 g, povrtno jelo sa kuhanom ribom - 150 g, kompot - 200 g, pšenični hljeb - 50 g.

ICE kućni sir - 200 g, voćni žele - 200 g.

VEČERA Pilaf od saga sa voćem - 200 g, puter - 10 g, raženi hleb - 50 g.

Jedite više jela od riže, mliječnih proizvoda, pivskog kvasca.

AVITAMINOZA N

PRVI DIJELO Kaša od ovsene kaše sa mlekom - 150 g, jaje - 1 kom, maslac - 10 g, čaj - 200 g, raženi hleb - 50 g.

Druga krema za zalogaj - 100 g.

Ručak Salata od morskih algi - 140 g, borsch - 300 g, kuhana goveđa jetra - 200 g, kompot - 200 g, pšenični hleb - 50 g.

SNEAK Skuhani sir s niskim udjelom masti - 150 g, voćni sok - 200 g.

VEČER pire od pirinča - 150 g, lepinja - 100 g, voćni kefir - 200 g.

Savjetujem da u prehranu uključite i kukuruz, grašak, svinjske i goveđe bubrege, jetru, govedinu, janjetinu, piletinu, bakalar, zeleni grašak.

AVITAMINOZA E

PRVI POKRIVAČ Salata sa sojinim uljem - 100 g, pire krompir - 120 g, pšenični hleb - 50 g, čaj - 200 g.

DRUGA DIJELA Omelet sa morskim algama - 70 g.

RUČAK Vinagreta - 140 g, juha od povrća sa kiselom pavlakom - 300 g, kuhana govedina - 100 g, heljdina kaša - 100 g, raženi hleb - 50 g, kompot od voća ili bobica - 200 g.

SNEAK Jabučni mousse - 150 g, lepinja - 70 g.

VEČER Kava od sira - 150 g, jaje - 1 kom. kefir - 200 g.

Preporučuje se i biljna ulja (suncokretovo, pamučno, maslinovo), orasi i lješnjaci, pasulj, proso, zob.

AVITAMINOZA P i C.

Budući da se vitamin P nalazi u istim namirnicama kao i vitamin C, preporučujemo jednodnevni jelovnik koji uključuje ove dvije vrste nedostatka vitamina.

PRVI doručak Kuhana riba - 50 g, kaša od heljde - 120 g, sir - 50 g, kakao sa mlekom - 200 g, pšenični hleb - 50 g.

DRUGA DIJELA Trešnja, crna ribizla, jabuke - 200 g.

Ručak salata od svježeg povrća - 150 g, mesna supa - 300 g, parne kotlete - 70 g, pire krompir - 100 g, pirjano voće - 200 g, raženi hljeb - 50 g.

ILUSTRACIJA Grožđe, planinski pepeo, breskve - 200 g.

VEĆA Kuhani kupus - 120 g, piće od šipka - 200 g.

Većina ovih vitamina nalazi se u svježem voću i povrću. U prehrani uključuju zelje, agrumi, svježi i kiseli kupus, morski plodovi, kao i jetra i mozak životinja.

AVITAMINOZA A

PRVI DIJELO Kaša od heljde s mlijekom - 150 g, jaje - 1 kom, maslac - 20 g, čaj - 200 g.

DRUGA POKRIVAČA Omlet s ribom - 70 g.

Ručak Salata s morskim algama - 150 g, borsch sa pavlakom - 300 g, kuhana jetra bakalara (konzervirana hrana) - 100 g, voće ili bobice - 300 g, pšenični hljeb - 50 g.

SNEAK Sufle od mrkve - 300 g.

VEČA Skuhani sir s niskim udjelom masti - 120 g, jela od povrća - 150 g, mlijeko - 200 g, raženi hljeb - 50 g.

Uključite više namirnica životinjskog porijekla, posebno jetru neke ribe (bakalar itd.), Maslac i jaja, kao i proizvode od povrća: mrkvu, salatu, kravu, ribizlu, morske alge, koprive, breskve, marelice.

AVITAMINOZA D

PRVI POKRIVAČ, domaći sir s malo masnoće - 200 g, puter - 10 g, mlijeko - 200 g, pšenični hljeb - 50 g.

DRUGI DIJELJAK Voćni sok - 200 g, bagel ili lepinja - 70 g.

RUČAK Vinagreta s ribom - 150 g, supa s mesnim okruglicama - 300 g, bakalar, pečen u rerni - 150 g, kompot - 200 g, pšenični kruh - 100 g.

ILUSTRACIJA Skuta - 200 g, voćni sok - 200 g.

VEĆA Omlet s morskim algama - 150 g, raženi hljeb - 50 g, fermentirano pečeno mlijeko - 200 g.

Preporučuje se kuhanje jetre ribe i životinja, morske ribe, kavijara, ribljeg ulja.

VITAMIN DIJETKA

I takvu dijetu preporučujem onima kojima je potrebna cjelovita obogaćena dijeta koja poboljšava rad i poboljšava opće stanje organizma.

PRVI doručak Kuhana riba s povrćem gulaš - 300 g, nemasni sir - 50 g, kakao s mlijekom - 200 g, raženi hljeb - 50 g.

DRUGO SVEĆENJE Mleko - 200 g, lepinja - 70 g.

Ručak Riža supa sa mljevenim mesom - 400 g, kuvana piletina sa salatom od krompira - 300 g, voće ili bobice - 300 g, pšenični hleb - 100 g.

SNEAK Mousse od brusnice - 100 g, skuti sir s malo masti - 120 g.

VEČER Proteinski omlet sa pavlakom - 70 g, čaj sa medom - 200 g, raženi hleb - 50 g.

NA NOĆ Jogurt - 200 g.

PRVI DIJELJAK Proteinski omlet sa pavlakom - 70 g, salata od morskih algi - 100 g, mleko - 200 g, pšenični hleb - 50 g.

DRUGO SVEĆENJE Mleko - 200 g, lepinja - 70 g.

RUČAK Riblja krompirova supa - 400 g, kobasice s heljdinom kašom - 300 g, voćni žele - 100 g, pšenični hljeb - 100 g.

ILUSTRACIJA Voće ili bobice - 200 g, kolačići - 50 g.

VEČER Skuta sa malo masnoće - 120 g, infuzija od šipka - 200 g.

NA NOĆU Kefir - 200 g.

PRVI doručak Kuhana riba s pire krompirom - 300 g, mlijeko - 200 g, pšenični hljeb - 50 g.

DRUGA ZAJEDNICA Vinaigretta s morskim algama - 200 g, raženi hljeb - 50 g.

RUČAK Juha s povrćem i lignjama - 300 g, kuhana govedina - 70 g, pire od mrkve - 150 g, kompot - 200 g.

ILUSTRACIJA Lepinja - 70 g, voćni sok - 200 g.

VEČERA Knedle lijene sa pavlakom - 150 g, čorbe od divlje ruže - 200 g.

NA NOĆ Jogurt - 200 g.

Narednih dana u sedmici ponavlja se jelovnik prva tri dana. Možete uključiti u prehranu i druga jela, cjelovita i hranljiva, kao što su pirjana jetra, gulaš, povrtno jelo, sufta od sira, ukrajinski borsch, kuvani jezik i druga. Jedite puno morske hrane jer su izvori vitamina i zdravlja!

Zaključno želim ponovo reći da je nemoguće sami dijagnosticirati nedostatak ili višak vitamina u tijelu bez savjetovanja s liječnikom, jer su simptomi nedostatka vitamina i hipervitaminoza često slični simptomima drugih bolesti te ih je ponekad moguće razlikovati samo usporedbom rezultata kliničkih i biokemijskih analiza krvi i urina. Ako se bavite lijekom, možete nanijeti značajnu štetu svom zdravlju. Bolje je konsultirati stručnjaka. To će vam pomoći da pravilno odredite bolest i, što je najvažnije, odaberete dijetu koja je prikladna za liječenje, uzimajući u obzir vaše kronične bolesti, težinu, pritisak i ostale potrebne faktore.

MORSKA HRANA - IZVOR ŽIVOTNIH SILA

Vi, naravno, znate koje proizvode nam daje more. Ovo je raznolika riba, alge i rakovi, lignje i drugi stanovnici dubine. Ali ne mogu si svi priuštiti da za ručak uvijek jedemo rakovu čorbu ili salatu od dagnji. Stoga, razgovarajmo o upotrebi najčešće namirnica u dijeti - alge (posebno, morske alge) i ribe.

Alge su zelene ili smeđe-smeđe biljke, najčešće s dugim i širokim lišćem. Raste svuda. No, najčešće alge, morske alge, rastu u obalnim zonama Japanskog, Okhotskog, Bijelog i Crnog mora.

Alge sadrže proteine, ugljene hidrate, vitamine A, C, D, E, grupu B i mnoge mineralne soli: mangan, brom, kobalt, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor. U morskim algama ima puno joda, a naučnici su u njemu pronašli i alginate - natrijumu i kalijeve soli alginske kiseline, koji su važni za liječenje različitih bolesti, povećavajući rad čovjeka i stimulirajući njegovu moždanu aktivnost.

Alge se obično sastoje od 90% vode, tako da se brzo propadaju. Kako ne bi izgubili svoja ljekovita svojstva, obično se podvrgavaju različitim tretmanima: sušeni, smrznuti, konzervirani.

Prehrana algama dobra je za sve: i zdrave i bolesne ljude. Jod koji se sadrži u njima povoljno djeluje na metabolizam proteina, smanjuje razinu kolesterola u krvi i smanjuje njegovu sklonost pojačanoj koagulaciji.

Naša industrija proizvodi širok spektar proizvoda od algi, posebno od morskih algi.Možete kupiti konzerviranu hranu „Morska kelj s povrćem u umaku od rajčice“, „Tikvice sa morskom keljom“, „Kola od kupusa od morskog kupusa i školjke“, „Sahalin salata“. Proizvodi se posebna konzervirana hrana na kojoj piše: "Za dijetsku hranu." U prodaji je sušeni i smrznuti kupus. Od nje možete pripremiti tako ukusna i zdrava jela kao što je supa od zelenog kupusa, pašteta od jetre, omlet i druga. Takođe se u prvim jelima preporučuje dodavanje nekoliko kašika sušenih morskih algi. Uključiti u prehranu morskih algi korisno je 2-3 puta tjedno.

Ako ste kupili sušene morske trave, prvo je natopite 10-12 sati, potom temeljito isperite i potom skuhajte. Smrznute morske alge prije kuhanja pere se kada se otopi. Stavlja se u hladnu vodu i kuha se 20 minuta, a potom se tri puta prokuha i prokuha. Okus kupusa nakon toga uveliko je poboljšan, a hranjiva vrijednost gotovo se ne smanjuje.

Ne preporučuje se upotreba morskih algi samo onima koji su osjetljivi na gastrointestinalne bolesti i bolesti jetre i žučnih kanala.

Morska riba je ukusna i zdrava hrana. Sadrži mnogo hranjivih sastojaka koji doprinose povećanju efikasnosti i naletu unutrašnje ljudske snage. Neki od dobavljača ovih tvari su jetra i riblje ulje. Sadrže velike količine vitamina D i pomažu kod mnogih bolesti.

Jedna od najnovijih naučnih studija odnosila se na riblje ulje. Smatra se da njegova upotreba smanjuje rizik od bolesti srca. Još u kasnim 60-ima naučnici su primijetili da u hrani Eskima ima neku supstancu, što pomaže u održavanju čistoće arterija i zdravlja. To su omega-3 masne kiseline, vrsta masti koja se nalazi u morskoj ribi. Procijenjeno je da Eskimi dnevno pojedu oko 400 g ribe i mesa morskih životinja, a ova dijeta doprinosi njihovom zdravom razvoju. Istraživači su došli do zaključka da su, kako bi se maksimizirale koristi riba kako bi se održala aktivnost kardiovaskularnog, živčanog sustava kako bi ljudi, bila dovoljna dva riblja jela tjedno.

Zbog raznolikosti morske ribe, od nje se mogu pripremiti mnoga ukusna i vrlo zdrava jela. A s obzirom na to da trgovina sada nudi morsku ribu koja je očišćena i odvojena od kostiju, neće trebati puno da se pripremi i neće uzrokovati poteškoće.

Ako osoba ne boluje od bilo koje ozbiljne bolesti, ali se ne osjeća dobro, spava loše, jede i iritira se, to znači da je samo umorna, "istrošena", tijelu je potrebna podrška, uz koju može pružiti odmor, opuštanje i posebne dijete plodovi mora.

Koji su simptomi takvog „graničnog“ stanja između bolesti i zdravlja i zašto se javlja?

HRONIČNA FATIGA

Naučnici smatraju da je osoba koja živi u gradu i puno radi bez odmora sklona sindromu hroničnog umora. Uzrok ove bolesti nije rasvijetljen. Njeni simptomi su sljedeći: osjećate iscrpljujući umor koji ne prolazi ni nakon odmora, bol u mišićima, slabost. Glavobolja i grlobolja često vam mogu smetati.

Stres je reakcija tijela na poteškoće s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. U pravilu stres uzrokuje osjećaj umora, glavobolje i nesanice. Sve to popraćeno je bolovima u leđima, razdražljivošću, napetošću, anksioznošću itd. Česti stresovi mogu dovesti do razvoja bolesti poput astme, hipertenzije, dijabetesa, raka itd.

Depresija nastaje i iz sukoba sa stvarnošću, sa životnim teškoćama. Dugotrajna depresija ili bolno razdoblje depresivnog raspoloženja može dovesti do ozbiljnih posljedica. To su različite bolesti unutrašnjih organa i nervne bolesti. Simptomi depresije: umor, nesanica, razdražljivost.Ljudi koji dožive depresiju osjećaju se krivicom ili bespomoćnima, razmišljaju ili govore o smrti i samoubistvu.

Nesanica

Nažalost, ova naizgled jednostavna stvar može se pretvoriti u ozbiljnu bolest. Dugotrajna nesanica je ozbiljan poremećaj koji povlači za sobom neugodne posljedice. Obično ljudi s nesanicom zaspe s velikim poteškoćama, rano se probude ili čak ne spavaju cijelu noć. Popodne se osjećaju umorno, pospano, razdraženo i iscrpljeno.

SMANJENO SPOMENJE

Brojna zapažanja pokazuju da pamćenje ovisi o raznim fiziološkim i fizičkim faktorima. Sve su to gore navedeni simptomi (depresija, stres, prekomjerni rad) i loša prehrana, kao rezultat toga tijelo ne prima dovoljno vitamina. Na primjer, ako vam nedostaje vitamina C i grupe B, to će se odmah odraziti na vaše pamćenje. Zato je za poboljšanje pamćenja vrlo važno jesti racionalno s morskim plodovima bogatim vitaminima i mineralima.

Umor i prekomerni posao

Obično je umor prirodno stanje svake zdrave osobe koja vodi racionalan način života. Štoviše, bez umora i zamora, daljnje poboljšanje je nemoguće. Sportisti, na primjer, vjeruju da se izdržljivost i snaga mogu razviti kad sportaš na treningu redovno izvodi veliko opterećenje prije umora. Ista stvar se događa s intelektualnim osobinama, kao što su memorija, računske i logičke operacije. S umorom se smanjuju i tokom odmora obnavljaju se.

Ali umor treba razlikovati od prekomjernog rada. Prekomjerna prehrana je stanje koje se javlja zbog nemogućnosti potpunog vraćanja snage u mirovanju (zbog nedostatka vremena, velikih fizičkih napora itd.). Tada se zbraja umor i dolazi do gubitka interesa za sve oko sebe, letargije, gubitka apetita, nesanice, gubitka kilograma.

U procesu intelektualne aktivnosti, svi vitalni sustavi tijela rade s velikim opterećenjem. Najintenzivnije djeluju nervne ćelije (neuroni) - glavne strukturne i radne jedinice mozga.

Svaki neuron opaža, obrađuje informacije i daje ih drugim ćelijama. Ali istovremeno ne zaustavlja biosintezu ni na trenutak, usmerenu na održavanje strukture i vitalne aktivnosti ćelija. Stoga dugotrajno funkcionalno djelovanje neurona zahtijeva povećani utrošak energije i proteina. Do neke mjere nervna ćelija nosi se s poteškoćama mobilizirajući sve svoje mogućnosti. No, dugotrajni i prekomjerni stres dovodi do iscrpljivanja stanica te može uzrokovati kršenje unutarćelijskog metabolizma, a zatim i staničnu smrt.

Ponekad osoba, uz pomoć snage volje ili uz pomoć stimulansa (čaj, kava ili lijek), neurone uklanja iz stanja zaštitne inhibicije i tera ih da rade kada su njihove fiziološke sposobnosti već iscrpljene. Ali, takva prekomjerna prenapona također dovodi do smrti ćelije. Odmah je ovaj proces nevidljiv. Ali tada dolazi trenutak kada, uprkos svim naporima, nečiji rad ne ide dobro, misli se zbunjuju, pamćenje propada. Takvi poremećaji posljedica su pretjeranog stresa na tijelu, mentalnog ili fizičkog preopterećenja.

Mentalna aktivnost stvara zatvorene cikluse uzbude u mozgu, karakterizirane upornošću i inertnošću. Kada osoba koja se bavi fizičkim radom prestane sa radom, on se odmah isključuje s njega. A kad se radi na mentalnom radu, to je nemoguće. Mozak nastavlja s radom nakon što završite nastavu. Stoga se ne biste trebali baviti mentalnom aktivnošću prije odlaska u krevet, jer to otežava zaspati, dovodi do nesanice, a kao rezultat toga nećete se odmoriti i probuditi se umorni i umorni ujutro.

Sustavno preopterećenje živčanog sustava i hipodinamički režim dovode do poremećaja u mozgu, kao posljedica pogoršanja centralne živčane regulacije kardiovaskularnog i ostalih sustava tijela, a to utječe bukvalno na sve.

Kardiovaskularni sistem pati od mentalnog stresa, najosjetljiviji. Ali ljudski mozak je posebno sklon preopterećenjima i prenaponama. Aktivnost mozga zavisi od njegove opskrbe krvlju. Funkcionalne poremećaje cirkulacije u mozgu manifestuju se u obliku bola, ozbiljnosti i drugih neugodnih senzacija. Pogoršanje cirkulacije krvi odmah uzrokuje smanjenje mentalnog učinka. Da biste to spriječili, u svoju prehranu uvrstite tvari koje poboljšavaju rad mozga, memoriju i povećavaju efikasnost.

Subjektivne manifestacije umora mogu biti bolovi u mišićima, opća slabost, nespremnost na bilo šta, razdražljivost, depresija ili apatija. Takve promjene stanja ovise o stupnju napetosti obavljenog posla - fizičkog ili mentalnog. Pojava u tijelu simptoma prekomjernog rada doprinosi pogoršanju hroničnih bolesti, kao i smanjenju otpornosti tijela na patogene mikrobe.

Kozmetičke manifestacije povećanog umora, prekomjerne napore mogu biti: prorjeđivanje kose, nedostatak sjaja, crvenilo u kutovima očiju i usana, suha koža, lagano krvarenje, žarište ljuštenja kože, lomljivi nokti itd. U pravilu su svi gore navedeni simptomi obično uzrokovani nedostatkom vitamini C, A, P, grupe B i PP.

Svi ovi simptomi ukazuju na umor tijela i njegovu nesposobnost da se nosi sa životnim teškoćama. Kako će plodovi mora pomoći u ovom slučaju? Uključeni u prehranu, oni će dati čovjeku potrebne vitamine i minerale potrebne za podršku vitalnosti.

Prije upotrebe različitih dijeta s plodovima mora, objektivno procijenite svoje dobro stanje i odlučite što je potrebno za normalno zdravlje.

Trenirajte svoje veštine samokontrole da biste odredili svoje stanje. Za to se koriste razna opažanja i pokazatelji, subjektivni ili objektivni.

PREDMET SAMOZAČA

Pokazatelj "blagostanja" odražava opšte stanje ljudskog tela. Obično izražava nivo ravnoteže centralnog nervnog sistema. Uz dobro zdravlje, osoba je vedra, vesela, efikasna, teže aktivnosti. Ako je loše, nerviran je, umoran, ljut.

Indikator "san". Ako osoba brzo zaspi, probudi se dobrog raspoloženja, odmori se, njegov san smatra se normalnim. Loš san karakterizira duže spavanje ili rano buđenje, buđenje usred noći, anksioznost.

Pokazatelj "apetit" vrlo suptilno karakterizira stanje u tijelu. Može postojati dobar, normalan, smanjen ili povećan apetit ili njegovo potpuno izostajanje.

CILJ SAMOSTOJANJA

Težina tijela. Izračunava se iz stope rasta osobe. Od nje oduzmite 100 za muškarce i 105 za žene (na primjer, s visinom od 176 cm, težina bi trebala biti 70–76 kg).

Puls je veoma važan pokazatelj aktivnosti kardiovaskularnog sistema. Puls pulsa zdravog muškarca trebao bi biti 70–75 otkucaja u minuti, a žene 75–80 otkucaja.

Respiratorna stopa. Prikladno je to prebrojati, stavljajući ruku na prsa. Odbrojite 30 sekundi i pomnožite sa dva. Normalna stopa disanja kod zdrave osobe trebala bi biti 12–16 udisaja.

Ispitivanje sa "kratkoćom daha". Kada u tijelu nema dovoljno kisika, to je popraćeno oštrim porastom disanja i osjećajem nedostatka zraka (kratkoća daha). Jednostavan način da utvrdite da li imate kratkoću daha je popeti se stepenicama i promatrati dah. Ako možete da se popnete na četvrti sprat bez zastoja i poteškoća, onda ste dobrog zdravlja, normalnih performansi. Ako je porast praćen nedostatkom daha, morate brojiti svoj puls.Puls od 130 do 150 otkucaja u minuti i više smatra se nezadovoljavajućim, što ukazuje na gubitak snage, loše performanse i razne bolesti.

Test čučnjeva. Prvo izbrojite broj otkucaja srca u mirovanju. Zatim napravite 20 dubokih čučnjeva (ruke ispružene prema naprijed, noge u širini ramena) tokom 30 sekundi. Nakon toga ponovo izbrojite puls, odredivši postotak njegovog porasta. Ako se puls promenio za 25%, vaše stanje je dobro, ako je za 50–75% zadovoljavajuće, više od 75% je nezadovoljavajuće.

U dnevnik unesite sve podatke dobivene metodom samokontrole. Ne zaboravite da se vagate i izmjerite krvni pritisak.

Primjer unosa dnevnika o samonadgledanju.

Blagostanje - 4. marta: dobro, 5. marta: loše itd.

Efikasnost - 4. marta: dobro, 5. marta: loše itd.

Apetit - 4. marta: dobro, 5. marta: loše itd.

Spavanje - 4. marta: dobro; 5. marta: loše itd.

Puls - 4. marta: 70 otkucaja / min, 5. marta: 65 otkucaja / min, itd.

Stopa disanja - 4. marta: 12. marta, 5., 14. marta, itd.

Također se bilježe i drugi podaci. Uz njihovu pomoć, možete pravilno sastaviti dijetu pomoću plodova mora, za povećanje aktivnosti i performansi, za poticanje aktivnosti mozga, poboljšanje pamćenja.

MORSKA DOBA KAO STIMULANT ŽIVOTNE AKTIVNOSTI

Koje hranjive tvari sadrže morska hrana? Kakav uticaj mogu imati na osobu?

VITAMIN A (RETINOL) je neophodan za normalan tijek metaboličkih procesa u tijelu, djeluje na razmjenu kolesterola, sintezu nukleinskih kiselina i drugih hormona. Uz to, povećava otpornost na infekcije i sudjeluje u biosintezi antitijela. U kombinaciji sa drugim vitaminima koristi se za sprečavanje ateroskleroze, srčanih bolesti i nervnog sistema. Sa njegovim nedostatkom kod ljudi može se primjetiti suhoća i ljuštenje kože, smanjuje se otpornost na infekcije.

Vitamin A nalazi se u proizvodima životinjskog porijekla, najviše iz morskih proizvoda u ribljem ulju (100 g ribljeg ulja bakalara sadrži 19 mg vitamina A), kao i u jetri ribe (do 5-6 mg).

Dnevna potreba odrasle osobe za vitaminom A je 1.5 mg, tj. 5.000 međunarodnih jedinica djelovanja (1 mg vitamina A sadrži oko 3.300 IU).

Kuhanje dovodi do gubitka vitamina A od 15 do 30%. To se mora uzeti u obzir pri izračunavanju doza za dodatno uzimanje retinola.

VITAMIN E (TOKOFEROLA ACETATE) je neophodan za bolesti poput ateroskleroze, kao i za pojačan umor, smanjeno pamćenje i druge simptome. Sudjeluje u metabolizmu proteina, odnosno ima važnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava, spolnih žlijezda i mišića. Uz nedostatak vitamina E, smanjuje se imunitet na razne bolesti, javljaju se promjene u reproduktivnom sustavu, jetri, živčanim ćelijama. Vitamin E koristi se za poticanje imuniteta, regulaciju funkcija spolnih žlijezda i jetre.

Većina vitamina E nalazi se u morskim biljkama, poput morskih algi.

Potreba odraslog za vitaminom E je 8 mg na 1.000 kcal dijeta (25–45 mg dnevno). Da bi se ubrzali procesi oporavka u organizmu, propisano je 50 mg 1-2 puta dnevno.

Prilikom kuhanja gubi se puno vitamina E. Najbolje je kuhati takvu hranu na pari.

VITAMIN B1 (THIAMINE) potiče metabolizam ugljikohidrata, metabolizam proteina i masti (uz njegovu pomoć, bjelančevine se pretvaraju u ugljikohidrate, a ugljikohidrati - u masti). Kada osoba pati od nedostatka vitamina B1, ima smanjeni apetit, povećani umor, slabost mišića i bol u udovima. Pogoršanje pamćenja može biti uzrokovano i nedostatkom vitamina B1.

Ovaj vitamin se nalazi u morskim biljkama, pšenici, heljdi, zobi.

Dnevna potreba za tiaminom iznosi 0,7 mg na 1.000 kcal. Može biti više za fizički rad, ishranu ugljenih hidrata.

Pri preradi proizvoda gubi se 15-30% vitamina. Da biste smanjili gubitke, kuhajte hranu s zatvorenim poklopcem i spriječite ključanje.Voda treba da pokrije hranu u potpunosti.

VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN) je takođe važan za metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti, posebno ako u ljudskoj hrani postoji višak ugljikohidrata i masti. On igra veliku ulogu u funkcioniranju živčanog i krvožilnog sustava, normalnoj vizualnoj funkciji očiju i uključen je u procese rasta. Uz nedostatak B2 opaža se opća slabost, gubitak apetita, bol u očima i gubitak kose.

Vitamin se nalazi u mnogim morskim namirnicama biljnog i životinjskog porijekla.

Dnevna potreba za riboflavinom iznosi 0,8 mg po 1.000 kcal. U stresnim i depresivnim stanjima naučnici savjetuju uzimanje u većim količinama.

Riboflavin se tokom kuhanja malo raspada. Glavna stvar - kuhanu hranu nemojte držati u vodi duže vrijeme, uronite je za kuhanje ne u hladnu, nego u kipuću vodu.

VITAMIN PP (niacin) ili vitamin B3 neophodan je za normalan tok redoks reakcija koje se javljaju u tijelu. Normalizira probavu, ima vazodilatacijsku funkciju. Ako ovaj vitamin nije dovoljan, trpe crijeva, koža i psiha.

Sadrži se u mnogim morskim proizvodima.

Ljudska potreba za vitaminom PP iznosi 6–7 mg na 1.000 kcal. Da biste ubrzali procese oporavka u tijelu i ublažili stres, možete povećati dozu na 80-100 mg dnevno.

Gubitak vitamina u procesu kuhanja hrane iznosi i do 20-25%. Da biste to spriječili, nemojte držati hranu u otvorenoj posudi.

VITAMIN B6 (PYRIDOXIN) je neophodan za razmenu proteina i izgradnju enzima. Reguliše rad nervnog sistema, stvaranje krvi, poboljšava metabolizam lipida, povećava kiselost. Sa manjkom se opažaju kožne lezije i neuropsihijatrijski poremećaji.

Vitamin B6 se nalazi više u jetri ribe.

Potreba je 0,8 mg na 1000 kcal. Može da se poveća kod zaraznih bolesti, povećanog umora itd.

Vitamin je visoko razgradljiv kada se kuva. Stoga je neophodno skladištenje proizvoda koji ga sadrže na temperaturi od 0 do 4 ° C i na tamnim mjestima jer se ona izbacuju izlaganjem svjetlu. Kuhanje na pari smanjuje gubitak vitamina za 2-3 puta.

VITAMIN B9 (FOLNA KISELINA) potiče bolju hematopoezu, razmnožavanje ćelija, učestvuje u metabolizmu proteina. Manjak dovodi do anemije i gubitka snage.

Mnogo folne kiseline u morskim biljkama, ribama jetre.

Dnevna potreba čovjeka za njim je 0,3 mg na 1.000 kcal.

Tijekom kuhanja gubi se i do 20-25% vrijednosti proizvoda koji sadrže vitamin B9. Najbolje ih je jesti svježe.

VITAMIN B12 (CYANOCOBALAMINE) potreban je za normalan proces hematopoeze. Potiče metabolizam proteina, aktivira funkcije živčanog sistema i jetre. Pomaže u snižavanju holesterola u krvi i zgrušavanju krvi. Kada to nije dovoljno, može se razviti anemija. Koristi se kod neuritisa, neuralgije, umora i drugih bolesti.

Dnevna potreba je 2 mcg na 1.000 kcal.

VITAMIN B15 (CALCIUM PANGAMAT) pomaže poboljšati metabolizam, stimulira oksidativne procese i povećava apsorpciju kisika tkivom. Koristi se kod ateroskleroze, reumatizma, angine pektoris, kožnih bolesti, umora.

Potreba je 2 mg na 1.000 stanica.

VITAMIN C (ASKORBNA KISELINA) ima važnu funkciju - podržava normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, jetre i drugih organa, djeluje na redoks procese i ima utjecaj na metabolizam proteina, ugljikohidrata i kolesterola. Manjak ovog vitamina smanjuje otpornost organizma na infekcije i druge faktore iz okruženja. Budući da povećava čvrstoću i elastičnost krvnih žila, stoga, njegova odsutnost dovodi do obrnutih procesa.

Sadrži vitamin C u morskim biljkama, poput morskih algi.

Dnevna potreba je 20 mg na 1.000 kcal. Uz stres, depresiju, dozu je potrebno povećati.

Uz dugotrajno skladištenje, kao i pod utjecajem sunčeve svjetlosti, vitamin se može uništiti. Stoga takve proizvode čuvajte u plastičnim kesama na hladnom mjestu.

VITAMIN D potiče razmjenu kalcijuma i fosfora, osigurava nagomilavanje kalcijuma u kostima. Sa njegovim nedostatkom može se razviti rahit, kosti grudnog koša, nogu, ruku i lobanje se deformišu.

Najbogatiji izvor vitamina D je riblje ulje.

Sada razmotrite mikro i makro elemente koji se nalaze u morskim proizvodima.

KALCIJ - neophodan je za formiranje i normalno stanje kostiju, zuba, aktivnosti nervnog sistema (normalizuje neuromuskularnu razdražljivost), mišiće, srce i zgrušavanje krvi. To je glavna strukturna komponenta kosti. Kalcijum u kostima 99% ukupne količine u tijelu. Kalcijum je stalna komponenta sokova krvi, ćelija i tkiva. Ono je dio jajeta, jača zaštitne funkcije tijela i povećava otpornost na vanjske štetne faktore.

Kalcijum se nalazi u ribljim kostima. Odraslim je potrebno samo 2.500 mg kalcijuma dnevno.

Pri kuvanju ne zahtijevaju posebne mjere opreza.

FOSFOR - učestvuje u stvaranju kostiju, zuba, odgovoran je za rad nervnog sistema i metabolizam u mišićima.

Sudjeluje u metabolizmu, sintezi proteina, masti i ugljikohidrata te utječe na aktivnosti koštanih mišića i srčanog mišića. Fosfor je dio DNK i RNK, gdje igra važnu ulogu u informatičkim genetskim ćelijama: sudjeluje u procesima kodiranja, pohrane i uporabe informacija.

Bez fosfora normalne funkcije centralnog nervnog sistema su nemoguće. Fosforne kiseline sudjeluju u stvaranju enzima koji ubrzavaju razgradnju organskih tvari, stvarajući uvjete za upotrebu potencijalne energije.

Velika količina fosfora nalazi se u morskoj ribi i kavijaru.

POTASIJ - utiče na mišićnu aktivnost (naročito srčani mišić). Ima diuretičko dejstvo, koristi se kod kardiovaskularnog zatajenja. Kalijum se nalazi u orašastim plodovima, velika količina ga se nalazi u sušenom voću, marelicama, breskvama, povrću i krumpiru. Tikve: (bundeva, tikvice, lubenice), kao i jabuke, suhe marelice, grožđice sadrže mnogo kalijum soli i preporučuju se kod srčanih bolesti, hipertenzije.

Manjak kalijuma u organizmu može dovesti do slabosti, slabosti.

SODIJUM - regulator ravnoteže unutrašnjeg okruženja čoveka, podržava osmotsku ravnotežu tela. Dolazi sa kuhinjskom soli, hranom.

Natrijum zadržava vodu, pa se preporučuje ograničiti njegov unos osobama s povišenim krvnim pritiskom. Višak soli u hrani doprinosi pojavi edema i upalnih procesa, povećava krvni pritisak, štetno utječe na kožu. U nekim slučajevima trebate strogo nadzirati upotrebu soli.

MAGNEZIJ - utječe na živčanu i mišićnu aktivnost, aktivira metabolizam fosfora, sudjeluje u sintezi proteina, snižava visoki krvni tlak, sudjeluje u uklanjanju kolesterola iz crijeva. Normalizira ekscitabilnost nervnog sistema, ima antispastička i vazodilatacijska svojstva, potiče crijevnu pokretljivost, pojačava izlučivanje bilijara, sudjeluje u normalizaciji ženskih specifičnih funkcija, smanjuje kolesterol i mogućnost zloćudnih novotvorina.

Izvor magnezijuma su kukuruz, zob, orasi, bademi, raž, hleb, krompir, morska riba. Magnezijum u organizam ulazi s povrćem i voćem bogatim vlaknima, s hljebom od cijelog zrna, ovsenom kašom, heljdom, pšenicom, graškom i grahom. Posebno je neophodan u starosti, jer doprinosi izbacivanju viška holesterola iz organizma.

U morskim proizvodima postoje mineralni elementi, čija je potreba toliko beznačajna da se nazivaju elementima u tragovima. Oni uključuju bakar, nikl, kobalt, mangan, cink, gvožđe, fluor i jod.

IRON pospešuje hematopoezu i sastavni je deo hemoglobina - krvnog pigmenta.Izvor gvožđa su unutrašnji organi životinja, posebno jetra morske ribe. Dnevni preporučeni unos je 10-15 mg.

Uz nedostatak gvožđa, osoba pati od anemije, slabosti, apatije.

COPPER aktivno učestvuje u sintezi hemoglobina. Neophodno je za pretvaranje željeza u vezan oblik, doprinosi njegovom prenošenju u koštanu srž. Bakar ima inzulinski efekat. Manjak elementa u tijelu dovodi do poremećaja disanja tkiva, metaboličkih procesa. Utvrđena je njegova veza sa funkcijom štitnjače.

Dnevna potreba za bakrom za odrasle je 2-3 mg.

COBALT utiče na aktivnost crijevnog fosfata, glavni je materijal za sintezu vitamina B12 u tijelu i uključen je u stvaranje inzulina.

U prirodnoj hrani sadržaj kobalta je nizak. U dovoljnim količinama, ovaj se element nalazi u riječnoj i morskoj vodi, algama i ribama. Grašak, repa i crvena ribizla sadrže i kobalt.

Bez COBALT-a stvaranje vitamina B12 je nemoguće, čiji nedostatak dovodi do razvoja anemije.

Dnevna potreba za kobaltom iznosi 100-200 mcg.

ZINC je odgovoran za normalan razvoj i pubertet tijela, stvaranje krvi, zarastanje rana itd. Sudjeluje u sintezi niza enzima, kao i inzulina i spolnih hormona.

Izvori cinka su hleb, heljda i zobena kaša, morske biljke.

Fluorid sprečava propadanje zuba. Dobar izvor fluora iz biljne hrane su listovi morskih algi.

JOD je jako važan za normalno funkcionisanje štitne žlijezde.

Potreba tijela za jodom izračunava se u vrlo malim količinama, ali njegovo odsustvo dovodi do poremećaja rada štitne žlijezde i razvoja goluba, kao i do bolesti ateroskleroze.

U morskoj ribi postoji mnogo soli joda - bakalara, iverica, morskog osa i morskog kelja, lignji i škampi.

Glavna uloga MARGANZ-a je aktiviranje redoks procesa. Blagotvorno deluje na rast čoveka i seksualni razvoj i učestvuje u regulaciji krvnog pritiska.

Općenito, svi ti elementi u tragovima i minerali potrebni čovjeku dio su svih tkiva našeg tijela i doprinose povećanoj efikasnosti, poboljšanoj memoriji i moždanoj aktivnosti. Ali, njih se u procesu života stalno konzumira, i tek raznovrsnom, promišljenom ishranom, ove potrebe u potpunosti se zadovoljavaju.

Dobra prehrana

Slažete se da dobrobit ljudi, njihovo djelovanje uvelike ovisi o prehrani. Potreba tijela za određenim vrstama hrane određena je prirodom rada. Fizički rad zahtijeva visokokaloričnu hranu bogatu energetskim „gorivom“. Prilikom bavljenja mentalnom aktivnošću preporučuje se u prehranu uključiti hranu koja sadrži fosforne spojeve, proteine, vitamine itd. Ugljikohidrate i masti koje tijelu daju dodatnu energiju trebaju biti nadopunjene proteinima, tako da njihov sadržaj doseže 30% ukupnog broja energetskih elemenata.

Uz nedostatak proteina, povećava se proizvodnja azota, što dovodi do dehidracije. Mineralne soli koriste se kao katalizatori koji utječu na brzinu kemijskih reakcija. Omogućuju potreban nivo ekscitabilnosti živčanih i mišićnih vlakana, održavaju acidobazni balans u tkivima. Na primjer, nedostatak fosfora smanjuje rad i u mentalnom i u fizičkom radu. Tijekom fizičkog rada, potreba za vitaminima B oštro se povećava, a nedostatak vitamina B i C uzrokuje osjećaj umora, što smanjuje produktivnost rada.

Savršeno uravnotežena prehrana zahtijeva jasnu povezanost s individualnim načinom života (uključujući sve njegove komponente, posebno potrošnju energije). Stoga preporuke o jelovniku za doručak, ručak ili večeru za svaku pojedinu osobu može dati samo specijalist koji je prethodno proučio brzinu metabolizma u svom odjelu. Ali sami možete napraviti dijetu.

Da biste to učinili, prvo morate da uskladite svoj dan, odnosno da izračunate koliko vremena ćete potrošiti na spavanje, učenje ili rad (s obzirom na to da je mentalno), razne vrste rekreacije. Doista, osoba potroši određenu količinu energije za svaku vrstu aktivnosti: čitajući knjigu - 110 kcal, polaže ispit - 100 kcal, radi domaće zadatke - 100-200 kcal.

Dakle, izračunajte troškove energije po danu: koliko energije potrošite, koliko kalorija treba da unesete uz hranu. Ovo određuje potrebu za svakodnevnom zasićenošću prehranom. Sadržaj kalorija u proizvodima može se utvrditi različitim tablicama koje su objavljene u mnogim publikacijama. Ako je kalorijski unos manji od potrošnje energije, može doći do iscrpljenosti tijela. Drugim riječima, da biste spriječili gubitak snage, gubitak radne sposobnosti i pojavu različitih bolesti na ovoj pozadini, potrebno je da vaša dnevna prehrana odgovara količini potrošnje energije. Međutim, ako je kalorični sadržaj onoga što jedete veći od energetske potrošnje, to može dovesti do pretilosti i viška kilograma.

Osobama uključenim u mentalni rad preporučuje se jesti manje i češće, izbjegavajući jako visokokaloričnu hranu, masnu hranu ili povrće iz kojih mivot može prerasti. Naučnici su izračunali da je za razne vrste mentalnog rada potrošnja energije u radu obično mala: od 100 do 300 kcal / sat. Istovremeno, ako se bavite fizičkim radom, potrošili biste i do 450 kcal / sat.

Kalorični sadržaj dnevne prehrane raspoređuje se kako slijedi: doručak i večera - 25%, ručak - 35%, ručak i popodnevni zalogaj - 15% dnevne udjele kalorija.

Dobra prehrana treba biti cjelovita i uravnotežena. Građen je na širokom spektru proizvoda. A ako među njima i morski proizvodi nađu svoje mjesto, vaša učinkovitost i aktivnost postat će neiscrpna. Poznato je da skuše, haringe sa niskim udjelom masti (100–200 kcal) imaju umjerenu energetsku vrijednost, bakalar, oslić, iverka (30–100 kcal) imaju nisku energetsku vrijednost, a morske alge (manje od 30 kcal) vrlo male. Dakle, sve su savršene za vaš jelovnik.

Prehrana utiče na hemijski sastav tkiva. Zbog toga je jako važno održavati ravnotežu. Dakle, dnevna potreba za vitalnim tvarima za čovjeka težine 60 kg je sljedeća: proteini - 60 g, masti - 40 g, ugljikohidrati - 400 g, mineralne soli - 20 g i vitamini - 100 mg.

Ako pored puknuća imate i razne kronične bolesti koje se mogu pogoršati zbog oslabljenog tijela, moderni nutricionisti savjetuju prije svega ograničenje upotrebe slane hrane: haringe, kiseli krastavci itd. Ljubitelji haringe moraju je kombinirati s kuhanim povrćem (repa, mrkva, krompir), kao i zeleni luk, grašak i svježi krastavci, paradajz, bilje. U takvoj kombinaciji dobro je uključiti ih u svoj ručak kao užinu. Bez posebnih ograničenja možete jesti haringu natopljenu u vodi.

Konačno, u ishrani se veliki značaj pridaje korisnosti vitamina. Posebno treba obratiti pažnju na vitamine koji imaju vazodilatacijski učinak - P i C.

Dakle, ističemo sljedeće točke dobre prehrane:

Dijetu treba podijeliti na 4-5 prijema.

Posljednji obrok najkasnije 2-3 sata prije spavanja.

Koristite široku paletu proizvoda, bez ikakvih uniformnosti.

Ukupna količina hljeba nije veća od 400 g dnevno. Jedan dio je raženi hljeb, drugi je pšenični, uglavnom grube klase.

Ukupna količina pića je 1.500-2.000 ml dnevno.

Ako je moguće, u prehranu uvrstite ribu umjesto mesa, jer se proteini iz nje bolje apsorbiraju (norma proteina dnevno je otprilike 1,5 g na 1 kg težine osobe).

Raspodijelite masne komponente ravnomjerno na 4 dijela: prvi je maslac, drugi je biljna, treći i četvrti su masti sadržane u samoj hrani i masti za kuhanje (na primjer, margarin) koje se koriste u procesu kuhanja.

Preporučujemo jesti istovremeno. Uostalom, svi fiziološki procesi u tijelu odvijaju se u određenom biološkom ritmu: spavanje, rad, odmor, itd. Dakle, istovremeno se pojavljuju određeni osjećaji: osjećaj gladi, potreba za pražnjenjem crijeva itd. Ako nema istovremeno se narušavaju osnovni fiziološki procesi. A to može dovesti do bolesti stomaka.

Prije nego što započnete liječenje morskom hranom, uklonite faktore rizika za bolesti, prestanite piti alkohol, pušiti i namjestite se za strogo pridržavanje dnevnog režima i prehrane.

Uz prelazak na racionalnu, umjerenu prehranu, ograničite unos životinjskih masti, hrane koja sadrži kolesterol i rafiniranih ugljikohidrata. U prehranu unesite proizvode koji uključuju metionin, lipokain, vitamine B6 i B12, lipoinsku i orotsku kiselinu, koji pojačavaju efekat odvajanja masti u jetri. Ove tvari su prisutne u lignjama, škampi, rakovima, škampima, školjkama, ostrige, morskim algama.

Prvi doručak trebao bi biti gust i kaloričan. Preporučuje se da se prave od jela koja se ujutro lako pripremaju, kao i od toplih napitaka - kafe, kakaa, čaja sa mlijekom.

Drugi doručak trebao bi napuniti energetske rezerve u tijelu i biti lakši.

Ručak je 35 kalorija u vašoj prehrani. Uključuje predjelo koje potiče lučenje želudačnog soka i bolju probavu ostalih jela. Za salatu pripremite salate i vinjegre.

Prva je riba ili vegetarijanska supa s morskim algama. Bit će još korisnije ako u tanjir stavite svježe zelje (luk, peršun, kopar). Drugi tečaj smatra se glavnim jelom u večeri. Obično je to kuhano ili pirjano meso ili riba, prilog povrću od žitarica. Desert - žele, kompot, voće, bobice, žele i sl.

Grickalica obično iznosi 15% dnevne kalorijske količine, a sastoji se od mlijeka, kefira, soka, čaja sa lepinjom, sira, sira, voća.

Za večeru su dovoljna dva jela. Odaberite ih od skute, jaja, kaše, povrća, mlijeka, kefira, žele, jogurta.

Raspodjela dnevne količine hrane gradi se na sljedeći način: doručak - 600 g, ručak - 900 g, popodnevni čaj - 300 g, večera - 500 g.

ZDRAVLJE DIJETE

Dijeta je dizajnirana za poboljšanje općeg zdravlja organizma, povećanje efikasnosti, podsticanje mentalnih sposobnosti, jačanje pamćenja.

Uzorak menija za nedelju (u g).

Dnevna kalorija treba biti 1.400 kcal. Proteini, masti i ugljikohidrati nužno su uključeni u prehranu.

PRVI doručak Vinaigret sa svježim morskim algama - 160 g, puter - 10 g, mlijeko - 100 g, raženi hljeb - 25 g.

DRUGA ZAJEDNICA, Skuvani sir s niskim udjelom masti - 100 g, raženi hljeb - 25 g.

Ručak salata - 140 g, supa od kupusa s morskim algama - 250 g, raženi hljeb - 50 g.

SNEAK Kuhana riba - 150 g, raženi hleb - 25 g.

VEĆA Kaša od heljde s mlijekom - 100 g, puter - 10 g, raženi hljeb - 25 g.

DRUGI DAN Dnevni unos kalorija - 1 440 kcal.

PRVI DIJELJAK Salata s kuhanom ribom - 135 g, jaje - 1 kom, maslac - 10 g, raženi hleb - 25 g.

DRUGO ZAHVALE Mleko - 200 g, raženi hleb - 25 g.

Ručak Vinaigret - 145 g, supa od svježeg povrća - 250 g, kuhana riba - 100 g, raženi hljeb - 25 g.

SNEAK Skuti sir s niskim udjelom masti - 100 g.

VEČERA Salata s morskim algama - 140 g, mlijeko - 200 g, raženi hljeb - 25 g.

TRI DAN Dnevni sadržaj kalorija - 1.420 kcal.

PRVI DIJELJAK Omlet sa suvim morskim algama - 135 g, ruski sir - 15 g, puter - 10 g, med - 10 g, raženi hleb - 25 g.

DRUGO ZAHVALE Mleko - 100 g, raženi hleb - 25 g.

Ručak salata - 165 g, borsch sa morskim algama - 245 g, kuvana riba - 100 g, raženi hleb - 50 g.

ILLUMINACIJA Hrabra sira - 150 g.

VEČERA VINJERA - 160 g, puter - 10 g, raženi hleb - 25 g.

U ostalim danima u sedmici ponavljajte jelovnik prva tri dana. Napravite istovar sedmog dana - uglavnom odbijajte hranu, pijte samo vodu. U prve tri nedelje preporučuje se ishrana bez soli, u narednim danima soljenje (na stolu).

Druga mogućnost zdrave prehrane, više kalorične od prethodne.

Dnevna količina kalorija iznosi oko 2.100 kcal. Sastav uključuje proteine ​​(životinjske, mliječne, biljne), masti (životinje, mliječne, biljne) i ugljikohidrate.

ZAHVALA Vinaigrette - 140 g, kaša od bisernog ječma - 100 g, puter - 10 g, jaje - 1 kom., Mleko - 100 g, med - 20 g, raženi hleb - 100 g.

RUČAK Salata sa svježim morskim algama - 160 g, vegetarijanski borš - 250 g, kuhana riba - 100 g, kaša od heljde - 100 g, raženi hljeb - 100 g, voće - 200 g.

ICE voće - 300 g.

VEĆA Salata od svježe povrće - 135 g, skuta s malo masti - 50 g, puter - 10 g, mlijeko - 100 g, med - 10 g, voće - 100 g, raženi hljeb - 80 g.

DRUGI DAN Dnevna kalorijska vrijednost iznosi oko 2.190 kcal.

Doručak Vinaigret s morskim keljom - 160 g, sir - 20 g, ječam kaša - 150 g, puter - 10 g, raženi hljeb - 50 g.

Ručak salata - 135 g, supa s morskim algama - 250 g, kuhana riba s povrćem - 100 g, mrkva - 100 g, voćni sok - 200 g, raženi hljeb - 100 g.

ICE voće - 200 g.

VEĆA salata - 200 g, zobena kaša - 150 g, med - 10 g, raženi hleb - 60 g, voće - 150 g.

Preporučene dnevne kalorije - 2 100 kcal.

Doručak Vinaigret s morskom ribom - 130 g, kaša od heljde - 150 g, mlijeko - 100 g, puter - 10 g, med - 20 g, raženi hljeb - 100 g

Ručak salata od svježeg povrća - 160 g, supa s morskom ribom - 250 g, tikvice s morskom keljom - 150 g, voće - 50 g, voćni sok - 200 g, raženi hljeb - 100 g.

ICE voće - 200 g.

VEĆA salata - 150 g, skuti sir s malo masnoće - 100 g, mleko - 200 g, puter - 10 g, raženi hleb - 50 g.

Četvrtog, petog i šestog dana u sedmici vratite se na meni prvog, drugog i trećeg dana. Sedmi dan u sedmici je istovar. Trudite se da ne jedete, već samo pijte vodu.

Najbolja opcija za takvu dijetu je nekoliko mjeseci. Primijetićete značajno poboljšanje vašeg općeg stanja, povećanu efikasnost, poboljšanu memoriju i mentalne sposobnosti.

Ako vam nije potrebna iskrcajna ili medicinska prehrana, preporučujem dijetu koja sadrži puno proteina i vitamina. To će vam pomoći da brzo prevladate umor i vratite snagu.

PRVI DIJELJAK Gulaš - 120 g, pire krompir - 200 g, voćni sok - 200 g, raženi hleb - 50 g.

DRUGO SVEĆENJE Mlijeko - 200 g.

RUČAK Juha od mljevenog mesa i dodatak morskih algi - 400 g, povrtna ragu s kuhanom ribom - 100 g, kompot - 200 g, pšenični hljeb - 50 g.

ICE Voće ili bobice - 300 g, VEĆERA Sufl od sira - 150 g, voćni mliječ - 200 g, raženi hljeb - 50 g.

DRUGA VEČERA Kefir - 200 g.

PRVI DIJELJAK Kašika skute - 150 g, kuhano jaje - 1 kom., Vinaigret s morskim algama - 100 g, tinktura od šipka - 200 g. Hleb od raži - 50 g.

DRUGO SVEĆENJE Mlijeko - 200 g.

Ručak ukrajinski borsch sa pavlakom - 300 g, kuhana piletina s vermicelli - 200 g, pirjano voće - 200 g, pšenični hljeb - 50 g.

ILUSTRACIJA Voćni sok - 200 g.

VEČERA Kuhana riba - 100 g, čaj sa medom - 200 g, raženi hleb - 50 g.

DRUGA VEČERA Kefir - 200 g.

PRVI doručak Kuhana riba - 50 g, pire krumpir - 120 g, sir - 50 g, mlijeko - 200 g.

DRUGA POKRIVAČA Omlet - 70 g.

RUČAK Juha od povrća sa pavlakom - 300 g, kuvani jezik sa zobenom kašom od kaše - 100 g, voće ili bobice - 300 g, pšenični hleb - 50 g.

SNEAK Mousse od brusnice - 200 g, lepinja - 75 g.

VEČA Skuhani sir s malo masnoće - 120 g, čaj sa medom - 200 g.

DRUGA VEČERA Ryazhenka - 200 g.

U preostalim danima u sedmici trebali biste ponavljati jelovnik prvog, drugog i trećeg dana itd. Pridržavajte se ove prehrane 1-2 mjeseca, do potpunog oporavka.

Želimo vam da poboljšate svoje zdravlje wellness dijetama s plodovima mora. Ali prvo pročitajte ove savjete.

Sjetite se da su najveći neprijatelji od umora i pretjeranog preopterećenja stol za ručavanje, kauč, pun hladnjak i televizor za noć.

Svakog jutra ujutro radite jutarnje vežbe, vodene postupke.

Za vrijeme posla napravite pauze i malo zagrijavanja, opustite se u sobi za opuštanje ili u posebnoj sobi emocionalno-psihološkog pražnjenja.

Vikendima pokušajte biti u prirodi - na selu, u šumi, u parku, vodite mobilni način života.

Tokom praznika moraju se poštovati svi elementi normalnog režima, ali uvijek težiti aktivnom odmoru.

Sve najbolje vama! Zdravlje i dobro raspoloženje dugi niz godina!

NUTRITIJA DECE DO 6 MJESECA

„Kako možete uključiti ribu u ishranu novorođenčeta?“ - bit ćete iznenađeni. Naravno, njihovo direktno uključivanje u tako ranoj dobi jednostavno je nemoguće, ali nemojte zaboraviti da se beba hrani prirodnim hranjenjem. Mlada majka definitivno treba jesti ribu (1-2 puta nedeljno). Ovaj proizvod sadrži kompletne proteine ​​koji su neophodni za snabdijevanje dječijeg tijela korisnim tvarima.

Štoviše, buduća majka trebala bi razmišljati o pravilnoj prehrani bebe. Bez obzira na to koliko referencijalnih knjiga i priručnika o medicini izgledate, u svakom od njih možete pronaći da je riba uvijek uključena u dijetu za trudnice. Mora postojati komad kuhanog ribljeg fileta, čorbe na ribljom juhu ili ribljeg sufle. Ne govorimo o dnevnoj prehrani, ali jednom ili dva puta tjedno nalazi se riba, izmjenjujući je s mesom ili jetrom životinja i peradi, budućoj majci jednostavno je potrebno, dok se prehrana vašeg nerođenog djeteta provodi samo na štetu vlastite dobro planirane prehrane.

NUTRITIJA DECE 5–6 MJESECA

Do uzrasta pet ili šest mjeseci, samo majčino mlijeko očito nije dovoljno za bebu: organizam koji brzo raste brzo zahtijeva drugačiju, kvalitativno novu prehranu.

Starost od pet do šest meseci prvo je početno mesto od koga dete nastavlja da konzumira hranu za odrasle, a sa njom dobija čitav kompleks hranljivih sastojaka potrebnih organizmu.

Naravno, prijelaz na takvu hranu trebao bi se dogoditi postupno: krhko dječje tijelo mora se prilagoditi novoj, raznovrsnijoj hrani.

Kako se provodi ovaj proces? Tokom ovog perioda majčino mlijeko (ili mliječna mješavina kada je u pitanju umjetno hranjenje) ostaje glavni element u prehrani. Međutim, istovremeno, beba se počinje upoznavati s kvalitativno novom hranom. Uporedo s majčinim mlijekom, skutom, voćem (do sada samo u obliku sokova) i povrćem s pireom postepeno počinju biti uključeni u prehranu bebe od pet do šest mjeseci. Još je prerano hraniti ga morskom hranom, ali nemojte zaboraviti da i dalje jede majčino mlijeko i, prema tome, dobija protein, i to zbog činjenice da mlada majka sama pravilno jede i ne zaboravlja na blagodati morskih plodova.

U dobi od pet do šest mjeseci, prehrana bebe sastoji se od tri dojenja i dvije naizmjenične dopunske hrane. Obično se majčino mlijeko daje djetetu u 6 sati ujutro. Prvo varenje, koje se sastoji od mliječne kaše, skute i voćnog soka, obavlja se u 10.00. U 14.00 sati dolazi vrijeme drugog hranjenja majčinim mlijekom, a u 18:00 je drugo vađenje (povrtni pire, žumanjak, voćni sok). U 22.00 dijete treba ponovo dati majčino mlijeko.

Međutim, dijeta se postepeno počinje nadopunjavati novim proizvodima, a u razdoblju od šest do sedam mjeseci ribe se uvode u bebin meni.

NUTRITIJA DECE 6–7 MJESECA

Ovo je optimalna dob za unošenje ribljeg jela u prehranu. Štaviše, sada majčino mlijeko postepeno prestaje biti osnova bebine prehrane.

Imajte na umu da uključivanjem djetetovog menija razne proizvode koje on može asimilirati, ne samo da osiguravate da dobijete čitav kompleks hranljivih sastojaka, već i postepeno razvija ukus za određenu hranu u njemu: dijete pokušava nešto novo, njemu nepoznato. ranije, a kasnije će imati svoja najdraža i najmanje omiljena jela.

Naravno, tijelo šest-sedmomjesečne bebe još nije prilagođeno za uzimanje ribe u onom obliku u kojem smo je ti i ja navikli jesti (uostalom, beba još nema mliječne zube). Iz toga proizilazi da se mora pravilno pripremiti na poseban način.

Ribu prethodno skuhajte, izvadite sve kosti (usput, morat ćete ukloniti sve kosti gotove ribe duže vrijeme, otprilike dok dijete ne napuni pet ili šest godina i neće ih moći sam odabrati) i proći kašu kroz DVIJE brusilice za meso ONCE. To se radi kako bi se pire riba učinila mekšima.Moguća je i druga mogućnost: pažljivo obrišite kuhano riblje meso kroz sito tako da se dobije homogena masa bez grudica.

Napominjem da za hranu za bebe treba odabrati morsku ribu s niskim udjelom masnoće i obavezno je dajte samo u kuhanom obliku: hranjenje prženih jela počinje mnogo kasnije, kada je bebino tijelo spremno za primanje još grube hrane.

Ako želite da dijete nakon toga samo poželi pojavljivanje vrlo zdravog ribljih jela na stolu, pobrinite se za to sami. Za sada odaberite ribu koja nema oštar miris.

I još jedna napomena. Pazeći da beba primi dovoljnu količinu proteina, vitamina i minerala imajte na umu da ishrana dece treba biti raznolika. Pored ribe, u ovom dobnom periodu u prehranu treba dodati i mesni pire i sjeckana kuhana jaja.

A sada se upoznajte s jednom od mogućnosti dijeta za bebe od šest do sedam mjeseci.

DIJETKA ZA DJECU 6–7 MJESECA.

Majčino mleko ili mlečna formula.

PRVO HRANJENJE Mliječna kaša - 30 g, pire od sira - 30 g, kuhani i pire žumanjak (kuhani protein često kod djece izaziva alergije, pa ga za sada treba isključiti iz dječije prehrane).

Majčino mleko ili mlečna formula.

DRUGA HRANA Riblje kaše - 10 g, kuhani povrtni pire - 50 g (mrkva, kupus, krompir, tikvice, narežite na kriške, prelijte 100 ml hladne vode, potpuno prokuhajte, potom procijedite sterilnom gazom, ubacite u prokuhavanje i sipajte u sterilnu bocu) voćni sok - 80 ml.

TREĆE Hranjenje majčino mlijeko ili mliječna formula.

Napominjem da se prije hranjenja ribljim (ili mesnim) pire krumpirom već u ovoj dobi preporučuje dati malo ribljih zaliha. Međutim, u tom slučaju pažljivo pratite reakciju organizma, moguće je da beba još nije spremna na percepciju takve hrane i morat ćete malo pričekati s juhom.

NUTRITIJA DECE SEDMETOJ MJESECA

Vaša beba i dalje aktivno raste i razvija se. Počinje trošiti više energije jer je u to vrijeme naučio tako tešku stvar za njega kao samostalno hodanje. On je zaokupljen aktivnim igrama, a one s vremenom postaju raznovrsnije. Raste (u prosjeku rast u ovom razdoblju raste za šest do sedam cm) i znatno pridonosi težini.

Beba raste i razvija se u svom ritmu. U tom periodu možete primjetiti da jede manje od, recimo, bućne i dobro hranjene bebe vaše djevojke.

Zaista se u ovoj dobi često događa pogoršanje apetita. Ovo je uglavnom zbog činjenice da dijete izbija mliječne zube, a osjeća nelagodu i čak nelagodu.

U ovom dobnom periodu pažljivo pratite ishranu. Ishrana prolazi kroz promjene. Dijete uzastopno prelazi na četverostruki obrok, na taj način ovladavajući prehranom odraslih. Možda će vam već u ovom trenutku dijete biti neophodno postepeno odvajati od grudi.

Zapamtite za sebe da u ovoj dobi dijete postaje izbirljivije u jelu: pokušava jedno jelo gurnuti u sebe, gurajući drugo. Usredotočite se na to da mu usadite ukus za zdravu hranu (uključujući i morsku hranu). Ne zaboravite da na taj način „programirate“ dijetu svoje bebe za budućnost vodeći računa o njegovom zdravlju.

U tom periodu djetetu se već mogu dati bilo koje (najvažnije - nemasne) ribe. Međutim, kao što znate, mnoge sorte riba imaju oštar miris i takođe se slabo probavljaju. Riječ je prije svega o skuši ili haringi. Zato ne bih preporučio davanje maloj djeci, mada će se možda vašoj bebi dopasti. Odložite jelo od ove ribe do kasnijeg razdoblja, kada će se tijelo djeteta ojačati i u svakodnevni jelovnik može se unijeti velika količina hrane.

Trenutno postoji prilično širok spektar homogeniziranih mješavina dječijih hranjivih sastojaka, koje uključuju morsku hranu.Ovi spojevi idealno su prilagođeni karakteristikama tijela 7-9-mjesečne bebe. Tipično u takvim mješavinama sadrži od 10 do 15 g ribe ili mesa (s ukupnom količinom smjese u 100 g). U prodaji se nalazi veliki asortiman gotovih konzerviranih namirnica, dizajniranih posebno za hranu za bebe. Među njima ima mnogo riba.

Sve ove mješavine i konzervirane namirnice su vrlo povoljne po tome što kada ih kupite, zapravo kupite gotov ručak ili doručak za vaše dijete. Slobodno ih uključite u prehranu: sve ih je razvio iskusni specijalista i sadrže komponente potrebne za vaše dijete.

A sada je jedna od opcija za bebinu prehranu, koja uključuje i morsku hranu.

DIJETKA ZA DJECU 7-10 MJESECA.

DIJELOVI Jogurt od punog ili obranog mlijeka - 40 g, sir od 20% masti - 40 g.

Ručak Oguljena rajčica, pire u pire krumpir - 1/3 kom., Ribani (do sada na finoj rerni) blagi meki sir - 10 g, riblji pire (ili riblji miks, ili pripremljena hrana za bebe iz konzerve) - 25 g, voćni pire pripremljen mikserom - 25 g, voćni sok - 80 ml.

SNEAK Voćni pire - 40 g.

VEĆA Kaša od riže - 40 g, voćni sok - 80 ml.

NUTRITIJA DECE 10–12 MJESECA

U to vreme je već poželjno odbiti bebu. Potpuno se prebacuje na proizvode koje odrasli jedu, ali uz upozorenje da su sastav prehrane, količina hrane i (ovo je jako važno!) Način kuhanja znatno se razlikuju od uobičajenih jelovnika i jela iz testa.

Ishrana djeteta postaje mnogo raznovrsnija. Za vaše dijete možete kuhati mesne okruglice, parni puding i parne riblje kotlete. Imajte na umu da mljevenu ribu trebate dvaput preliti kroz mlin za meso. Nadjev, koji je kroz mlin za meso prošao samo jednom, za bebu je još previše nepristojan (imajte na umu da mu zubi još nisu narasli).

Čim se pojave svi mliječni zubi, promijenite kulinarsku obradu ribe: izgnječite grudice, kuhanu ribu izgnječite vilicom, isjeckajte na komade i učinite da sve postane veće.

U tom periodu više nije potrebno djetetu pripremati osobne obroke: mali dio onoga što sami jedete nadopunit će njegov jelovnik. Ipak, ne zaboravite nekoliko pravila.

1. Ako je moguće, pokušajte tako da broj jela koja vaša beba dobije uključuje više kuhane hrane.

2. Ako jelo zahtijeva dodavanje masnoće, pazite da njegova količina bude manja nego u vašem vlastitom jelu - višak masnoće je štetan za bebu.

Vaše će dijete jesti kao odrasla osoba četiri puta dnevno i dodavati do 200 g mjesečno! Vitalno mu je potreban protein, pa na jelovnik unesite morsku hranu.

Količina morske hrane treba varirati ovisno o dobi. Ako u 6 mjeseci broj riba ne bi trebao prelaziti 10 g dnevno, tada možete 12 posto postepeno povećavati na 30 g.

Ne zaboravite na princip izmjene proizvoda u dječjoj prehrani: vodeći računa da beba dobije dovoljnu količinu proteina, vitamina i minerala, raznovrsite jelovnik, naizmjenično, između jela od ribe i mesa.

Nudim jednu od dijeta za dijete uzrasta od 10 do 12 mjeseci.

DIJETKA ZA DJECU 10-12 MJESECA PUNJENJA Maslačak - 90 g, mlijeko - 150 ml.

RUČAK Mešavina sirovog pire-povrća - 10 g, kuhane ribe (u sitnim komadima) - 30 g, kuhanog povrća, pire vilicom - 25 g, voćnog soka - 80 g.

ILLUMINACIJA Mlečna formula - 200 g.

VEĆA Juha od povrća pire s dodatkom mliječne smjese - 200 g.

Mliječna kaša se može izmjenjivati ​​s sirom, sirom. Izmijenite sirovi povrtni pire s voćnim pireom, nudeći ih za desert. I obavezno uključite morsku ribu u jelovnik. Prilikom kuhanja kuhane ribe ne zaboravite da dijete trebate postepeno prebacivati ​​iz meke, pire hrane u tvrđa, „odrasla“ jela.

Prehrana deteta od godine do osme i pol godine

U ovom dobu nastavit će se postepena tranzicija s tekućih na čvrste proizvode. Ako ste ranije pokušali hraniti pire od krumpira, sada možete dati krutija jela.Da bi jeo takav doručak ili ručak, dijete mora raditi više nego inače, žvaće hranu, ali to je za njega izuzetno uzbudljiv proces.

Usput, upravo se u ovom dobu djeca konačno određuju u svojim ukusima, razgraničavajući omiljena i najmanje omiljena jela. Ako želite da dijete dobije dobru prehranu, osigurajte da u ishrani ima dovoljne količine ribe - naviknite ga na morske plodove. Međutim, izgovarajući "napokon", ne želim uopće da kažem da su sada djetetovi ukusi određeni za život. Naprotiv, predomisliće se u vezi s tim rezultatom više puta.

Zanimljivo je da se uloga morske hrane u ishrani djeteta od 1–1,5 godina počinje mijenjati: ranije ste im davali vjerojatnije da bi ih mogli prilagoditi novoj hrani. Učinili ste ispravno ako ste to učinili postepeno, ne brinući se previše o tome da neke namirnice pojede voljno, dok druge ne.

Sada možete svom djetetu sigurno davati morsku ribu mnogo svježije, imajući u vidu koliko hranljivih sastojaka će dobiti vaše dijete. Dodatne proteine, vitamine kao i jod, fosfor, cink, gvožđe, neophodan rastućem tijelu, moći će da dobije uglavnom iz morskih plodova.

Vaša beba već može jesti 25-30 g ribe dnevno (pod uslovom da naravno redovno izmjenjujete ribu s mesnim proizvodima).

A sada - nekoliko opcija prehrane za određeno doba.

Dijeta za djecu u dobi od 1 godine do 1,5 godine.

ZAJEDNO Mliječna kaša - 200 g, kakao s mlijekom - 5 g kakaa na 100 g mlijeka.

RUČAK Tečna povrtna supa, pire - 100 g, parni riblji kotlet - 50 g, pire krompir ili pire od krumpira sa sitnim komadićima - 100 g, kompot od voća ili bobica - 100 g.

ICE Kefir ili jogurt - 150 g, kolačići - 15 g, voćni pire ili salata od sitno sjeckanog voća - 100 g.

VEČERO sitno sjeckano kuhano povrće (krompir, mrkva) - 180 g, toplo mlijeko - 100 g.

HLADNO ZA CELI DAN Pšenični hleb bez kore - 40 g, raženi hleb bez kore - 10 g.

DIJELO MLEKO ili jogurt - 100 g, meka lepinja.

RUČAK Juha s knedlama od brašna ili kaše - 150 g, pire krumpir s dodatkom nekoliko grama putera - 100 g, kuhana riba ili parna riblja kotleta - 30–35 g.

SNEAK Jogurt - 50 g, krekeri od bijelog hljeba.

VEĆA Sirovo ili kuhano sezonsko povrće (na primjer, ribana mrkva s malo šećera) - 100 g, slatki skuti sir - 40 g, voćna salata - 50 g.

Na osnovu ove dvije dijete, možete samostalno razviti nekoliko menija za dječiji stol. Do ove dobi je dijete već prilično sposobno jesti raznoliku hranu. Od mliječnih proizvoda, dijete željno jede jogurte, mlijeko, skute i skute. Voli jela od povrća i voća, jede ribu, meso i jaja. Između sve ove raznolikosti jela, lako možete odabrati ona koja će biti korisna tijelu, a ujedno i ukusa.

Najtipičniji meni za dete ove dobi može biti sledeći.

DIJELOVI Jogurt sa žitaricama - 90 g.

RUČAK Ribana šargarepa - 50 g, kuhana riba bez kostiju - 50 g, sitno sjeckano kuhano povrće - 80 g, kriška mekog sira - 40 g, voće (prema sezoni).

ICE kućni sir - 60 g, kruška - 1 kom.

VEČERA Krumpir kaša sa sirom i jajetom - 80 g, vrhnje - 50 g.

Broj opcija dječje prehrane uistinu je neiscrpan: ne bojte se pokazati više mašte, pokušavajući osigurati da dijetetova prehrana bude raznolika.

NUTRITIJA DECE 1,5-3 GODINE

U ovom trenutku dijete se i dalje aktivno razvija. Tri godine je period kada započinje najintenzivniji rast. Počevši od treće godine, dijete naraste do 5-6 cm godišnje i u tom ritmu će rasti i do puberteta.

Vaša beba je već mnogo naučila, ali ne staje tu, već nastavlja da istražuje svijet.Postaje pokretniji i troši puno energije: igra se, uči voziti tricikl, slaže podijeljene slike, pokušava napraviti nešto iz kocke.

Priroda prehrane u ovom uzrastu prolazi kroz različite promjene. Dijeta uključuje sve raznovrsniju hranu. On jede sam (iako na početku naznačenog dobnog perioda - još uvijek prilično nesavjesno).

Redovni jelovnik postepeno počinje da liči na vašu dijetu. U ovom dobnom razdoblju dijete otkriva nove osjetljivosti ukusa i može se predomisliti u vezi svojih najdražih i najmanje omiljenih jela.

Možda ćete trebati pokazati malo mašte kako biste „izmislili“ za njega neko riblje jelo atraktivnije od kuhane ribe, na koju je odavno navikao i koja mu se, iskreno, pomalo zasitila. Međutim, ne pokušavajte se u potpunosti prebaciti na prženu ribu ili na konzerviranu hranu (pokušajte dati posljednju što je manje moguće). Razne mogućnosti za riblja jela koja su toliko korisna za bebu. Kuhajte za njega i za cijelu obitelj riblje kolače, mesne okruglice, kuvajte riblje juhe (ali ne previše masne).

Zapamtite da će riblja jela djetetu dati od jedne i pol do tri godine dodatne bjelančevine (od 16 do 20 g na 100 g ribe), kao i minerale i vitamine.

Jelovnik vaše bebe treba da ostane multivaran. Ali to uopće ne znači da takva raznolikost treba biti nesustavna, neuredna. Naprotiv, pobrinite se da bogatija jela po njegovom mišljenju ne budu zamijenjena manje vrijednim, još ukusnijim.

Tokom ovog razdoblja pokušajte dijete naviknuti na nova jela, uključujući i morsku hranu (usput, ne samo ribu). Međutim, ako želite da većinu promjena prehrane beba prihvati i odobri, pridržavajte se jednog važnog pravila: svaku inovaciju na jelovnik uvodite postupno, a ne više od jednog obroka dnevno. Dajte mu priliku da otkrije novo otkriće u hrani i naviknite svoje tijelo na hranu koju mu ponudite.

Količina morskih proizvoda uključenih u ishranu djeteta starog 1,5-3 godine treba biti jednaka 50 g dnevno. Možete poslužiti ribu u gotovo svim oblicima do stola, ali zapamtite da u ovom uzrastu vaš mali koji je tek naučio uzimati hranu samostalno neće moći odabrati kosti od ribe. Štoviše, u ovom uzrastu još uvijek ima slabo razvijenu predstavu o tome što je opasno, a što nije. Da biste izbjegli nesreće, pažljivo uklonite iz kosti sve kosti, pa i najmanju, i tek tada je dajte bebi.

Sva dijeta, bez obzira koja jela uključite u njih, sada bi trebala biti izgrađena na istom principu: četiri obroka dnevno - temeljit doručak, ručak, lagana popodnevna užina i večera.

A sada - sljedeća verzija dijete.

DIJETKA ZA DJECU 1,5–3 GODINE DIJELO Kaša, jelo od povrća - 200 g, kakao - 150 g.

RUČAK Salata od svježeg ili kuhanog povrća s dodatkom rakova ili škampa - 40 g, mesne, povrtne ili riblje čorbe - 150 g, riblji kolači ili mesne okruglice - 60 g, prilog (žitarice) - 100 g, kompot - 100 g.

ICE Kefir - 150 g, kolačići - 15 g, jabuka - 1 kom.

VEĆA Jelo ili kaša od povrća - 200 g, mleko - 150 g.

HLADNO ZA CELI DAN Pšenica - 70 g, raž - 30 g.

Na osnovu ove prehrane moći ćete stvoriti širok izbor menija, osiguravajući da beba dobije što više korisnih hranjivih sastojaka.

NUTRITIJA DECE 3-5 GODINA

Vaše dijete je sada počelo jesti isto kao i vi, samo, prirodno, u manjim količinama. Njegovi se ukusi neprestano mijenjaju, ali trebali biste to mirno prihvatiti: vremenom će se smiriti.

Međutim, sada niste samo vi koji radite na stvaranju ukusa za hranu kod svoje bebe i dajete mu hranljivu ishranu, to rade i nastavnici u vrtićima. Naravno, to vas ne oslobađa odgovornosti za pravilnu, uravnoteženu ishranu djeteta, u čemu morski plodovi igraju posebnu ulogu.Pitajte koliko ribljeg proizvoda dobija u vrtiću i prema tome prilagodite obroke vašeg deteta.

Napominjem da će u ovoj dobi možda biti problema sa hranjenjem. Ne tako davno je željno pojeo svoju omiljenu ribu, a sada odjednom odbija jesti ili, nerado žvačući, skuplja veliku gomilu hrane iza obraza, koja se na kraju ispruži. Pokušajte otkriti što je uzrokovalo ovakva raspoloženja. Možda mu dajete previše ribe i mesa? Zatim se sjetite pravila naizmjeničnog miješanja mesa, ribe i jaja (kao što znate, ti se proizvodi mogu međusobno zamijeniti): 50 g mesa = 50 g ribe = 1 jaje.

A sada o tome što se može razviti dijeta s plodovima mora za dijete ovog uzrasta.

DIJETKA ZA DJECU 3-5 GODINA DIJELO Kaša, posni sir ili jelo od povrća - 250 g, kafa sa mlijekom - 150 g.

RUČAK Salata s morskim algama - 50 g, mesom, mesnom kuglicom - 70 g, prilog povrćem - 130 g, kompotom - 150 g.

ICE Kefir - 200 g, lepinja - 50 g, voće - 100 g.

VEĆA Jelo ili kaša od povrća - 200 g, mleko - 150 g.

HLADNO ZA CELI DAN Pšenica - 100 g, raž - 50 g.

Na osnovu ove prehrane možete razviti mnogo različitih menija koje će vaše dijete voljeti cijeniti. Ovdje ostavljam mjesto za vašu maštu.

Hranidba djeteta 5-7 GODINA

Djeca od pet i više godina mogu dati ribu i druge morske plodove, ne u tako ograničenoj količini kao prije. Na primjer, lijepo je uključiti salatu od morskih algi u svoju prehranu. To će nadoknaditi nedostatak joda u djetetovom tijelu i na taj način spriječiti bolesti koje se pojave zbog nedostatka ovog elementa u tragovima (npr. Bolest štitnjače). Možete napraviti salatu od rak štapića ili mesa od škampa, ako ih beba voli.

Do ovog trenutka je potpuno savladao jelovnik za odrasle, koji se od njegovog vlastitog razlikuje samo u broju proizvoda, te je u stanju cijeniti nova jela. Moguće je da će ih dijete u početku malo oprezno odvesti, pa će mu morati dati malo vremena da ono dobije ukus. Ne brinite: period prilagodbe uskoro će proći, a njegovi će se ukusi konačno odrediti.

Ne bojte se davati riblja jela bez uklanjanja kostiju: do ovog trenutka vaše dijete će već u potpunosti naučiti kako se nositi s tako opasnom hranom.

Evo jedne od mogućnosti prehrane za dijete uzrasta 5-7 godina. Ako želite, na osnovu njega možete napraviti svoj vlastiti meni.

DIJETKA ZA DIJETU 5-7 GODINA DIJELO Kaša ili povrće s morskim plodovima - 250 g, kafa s mlijekom - 200 g.

Ručak Salata od morskih algi - 50 g, čorba od riže - 250 g, pržena morska riba ili riblje reznice - 80 g, prilog od kuhanog krumpira - 130 g, kompot - 150 g.

ICE Kefir - 200 g, kolačići - 25 g, voće - 100 g.

VEĆA Jelo ili kaša od povrća - 200 g, mleko - 150 g.

HLADNO ZA CELI DAN Pšenica - 110 g, raž - 60 g.

NUTRITIJA DECE 7-11 GODINA

Posebnu pažnju treba posvetiti ishrani deteta ove dobi. Kao što znate, ovo je veoma važno i presudno razdoblje u njegovom životu. Dijete počinje učiti u školi, a ima nove odgovornosti i u školi i u pomaganju roditeljima kod kuće. Brzo se umara. Naravno, djeci ovog uzrasta pravilna, uravnotežena prehrana izuzetno je potrebna jer se općenitim zdravljem može pogoršati njegovo opće zdravstveno stanje.

Neuključivanje ribe koja sadrži vitalne vitamine (posebno A i B2) u prehranu može dovesti do neugodnih posljedica koje štetno utječu na akademske performanse. Na primjer, nedostatak vitamina A koji je toliko bogata ribom može dovesti do umora, a nedostatak vitamina B2 može dovesti do glavobolje. Iz toga proizlazi da je ni u kojem slučaju nemoguće isključiti riblja jela iz ishrane učenika. U isto vrijeme, ne može se zanemariti da njegov jelovnik sigurno mora biti pun i uključuje ostale vrijedne proizvode (voće, povrće, mlijeko, životinjske i biljne masti, itd.).

Da bih vam pomogao da uzmete u obzir sve starosne karakteristike djeteta, nudim vam približni tjedni meni. Pogledajte to bliže. Nije potrebno slijediti predloženu shemu s velikom točnošću. Mnogo je bolje razumjeti opće principe pravljenja jelovnika: racionalnu upotrebu svih proizvoda potrebnih djetetu u njegovom sastavu, aktivno uključivanje morskih plodova i njihovu redovitu izmjenu s drugim namirnicama.

VIKEND MENU ZA ​​DJECU 7-11 GODINE PONEDJELJAK.

DIJELO Kakao sa mlekom - 250 g, hlebom i maslacem - 100 g.

RUČAK Riblje sufle - 100 g, povrtni gulaš - 100 g, voće (sezonsko).

SNEAK Jogurt - 80 g, lepinja sa džemom, sezonsko voće.

VEČERA Pirinač s mesom i ribanom - 150 g, sir - 60 g, voće.

Doručak. Kruhuni sa sirom - 100 g, čaj - 250 g.

RUČAK Juha od morske ribe s povrćem - 200 g, jetra bakalara - 50 g, tjestenina sa sirom - 150 g, sok od jabuke - 200 g.

ICE kućni sir - 150 g, voće.

VEĆA Povrće salata - 250 g, kaša od zdroba - 200 g, čaj - 200 g.

DIJELOVI Jogurt - 80 g, kolačići - 80 g, voće.

Ručak Salata od cikle s jabukama - 250 g, supa od povrća s ribljim juhom - 300 g, pečena govedina s pasuljem - 250 g, sir - 50 g, voće.

SNEAK Mlijeko - 200 g, hljeb s medom.

VEĆA Riblja pita - 300 g, povrtna ragu - 150 g, čaj - 250 g, voće.

DIJELOVI Sendvič od sira, tvrdo kuhano jaje - 1 kom. voćni sok - 250 g.

Ručak Juha s rezancima - 250 g, kuhana riba pod marinadom - 80 g, pire krompir - 200 g, kompot - 250 g.

SNEAK Mlijeko - 250 g, keks ili pecivo.

VEČER Kavijar tikvice - 200 g, salata od kuhanog krumpira i rakova štapića ili mesa škampa - 150 g, sendvič sa šunkom - 60 g.

DIJELOVI Kefir - 250 g, torta ili bagel, sezonsko voće.

Ručak Salata od rotkvica ili rotkvica - 100 g, pire od riblje juhe - 150 g, ragu od povrća - 120 g, kompot od suhog voća - 250 g.

ILUSTRACIJA Voćni sok - 250 g, sendvič sa toplim sirom.

VEČERA Salata s morskim algama - 100 g, povrtna ili žitarica - 200 g, čaj - 250 g.

ZAHVALA Kakao sa mlekom - 250 g, hleb sa džemom - 75 g, jaja sa šunkom - 100 g.

Ručak Povrće salata - 150 g, omlet s komadima ribe ili mesa - 200 g, prženi krompir - 180 g, voćni sok ili kompot - 250 g.

SNEAK Voćna salata - 250 g.

VEĆA Kuhana cvjetača - 200 g, riblji ili mesni kotleti - 100 g, jogurt - 80 g.

DIJELO MLEKO - 200 g, sendvič sa sirom, slatki omlet - 150 g.

RUČAK Salata s povrćem i mahunarkama - 100 g, kuhani riblji file sa začinskim biljem - 80 g, supa s mesom ili ribljim juhom - 200 g, voće.

ILUSTRACIJA Krem bobica - 160 g, suhi kolačići - 50 g.

VEČERA Salata s konzerviranim štapićem od kukuruza i rakova - 100 g, pire krumpir - 200 g, sendvič sa sirom, voćni sok ili kompot - 250 g.

Pokušajmo ponoviti pokriveni materijal. Koliko ribe treba biti uključeno u djetetovu prehranu da bi se zadovoljile djetetove potrebe za proteinima, vitaminima i mineralima.

Naravno, svjesni ste da stalno prekomjerno hranjenje djeteta istim proizvodom neće donijeti nikakvu korist. Nije iznimka i riba. Dakle, u zaključku vam donosim kratke zaključke iz prethodnog i normi o ribi (ili drugoj morskoj hrani) za djecu različite dobi.

Dakle, neophodni standardi morskih plodova za djecu različite dobi.

Dvomjesečnom djetetu potrebno je samo 10 g ribe (2-3 puta tjedno).

Za sedam do osam mjeseci povećajte količinu na 15 g, a ako vaša beba ima dobar apetit, do 20 g ribe (2-3 puta tjedno).

U periodu od devet mjeseci do godinu dana dajte 20–25 g ribe (ali ne svaki dan. Naizmjenično dodajte ribu s dodatkom mesa).

Od godine do tri godine potrebno je najmanje 30-50 g ribe ili druge morske hrane (3-4 puta tjedno).

Dijete od 6 do 7 godina dnevno treba 70-100 g ribljih proizvoda (2-4 puta tjedno).

Sedmogodišnjak konzumira 100–120 g ribe ili morskih plodova dnevno (3-5 puta sedmično).

Naizmjenično dodajte ribu i drugu morsku hranu s istom količinom mesa, jetre ili peradi.

Dakle, smislili smo kako pravilno organizirati prehranu djece uz pomoć plodova mora. Budite odgovorni: obratite više pažnje na njihovu prehranu, ako to još niste učinili. Sjetite se da zdravlje vaše djece ovisi o vama, i ne zaboravite koliko hranjivih sastojaka se nalazi u ribi i drugim morskim plodovima.

DA LI SVE KO GUBE ISTE?

Često možete čuti frazu: „Jedem gotovo ništa i još uvijek se popravim, ali moj poznanik jede nekoliko puta više od mene i još uvijek ostaje mršav. Zašto?

Zaista pitanje! Ispada da je "metabolizam" metabolizam - sveukupnost svih hemijskih promena i svih vrsta transformacija supstanci i energije u telu. Metabolizam se ubrzava i usporava. Uz ubrzani metabolizam, hranjive materije se apsorbiraju veoma brzo, za obavljanje neke akcije potrebno je više energije nego kod slične aktivnosti koja je potrebna osobi s sporim metabolizmom.

Gojazni ljudi nakupljaju masnoće iz drugog razloga. Njihov se metabolizam mijenja na takav način da tijelo uspije izvući masnoću iz gotovo bilo koje količine hrane, upije je i stavi u potkožno tkivo.

Također iz tog razloga, gubitak kilograma gojaznih ljudi uvijek je prepun posebnih poteškoća. Da se ne bi udebljali, stalno moraju gubiti kilograme.

Također je vrijedno napomenuti da proces mršavljenja ovisi o karakteristikama ljudskog tijela. Neki su genetski predisponirani za cjelovitost i vrlo mali višak kalorija može dovesti do pretilosti. Ostali nisu skloni kompletnosti i bez posebnog oštećenja organizma mogu si priuštiti da s vremena na vrijeme apsorbuju više hrane nego što je potrebno.

Sagorijevanje viška kalorija ovisi i o načinu života. Naravno, oni koji većinu svog života provode sjedeći ispred TV ekrana su više pretili od onih koji se aktivno bave sportom i vrlo su pokretni.

KAKO IZRAČUNITI IDEALNU TEŽINU TELA

Neke vitke žene tvrde da svakako trebaju smršavjeti, dok su druge s vrlo gustom figurom sigurne da imaju normalnu težinu. Koji od njih je tačan? Prije svega, sve ovisi o subjektivnoj procjeni. Ali da biste se mogli usredotočiti na ideal, izračunata je i idealna tjelesna težina muškaraca i žena.

U skladu s takozvanim Brock indeksom, koji se koristi u gotovo svim zemljama, idealna tjelesna težina može se izračunati znajući vašu visinu. Brock tvrdi da je idealna tjelesna težina jednaka rastu u centimetrima minus 100. To jest, ako je osoba visoka 170 cm, trebala bi težiti 70 kg.

Ali u stvari se pokazalo da je tjelesna masa izračunata na ovaj način još uvijek prilično velika. Za dobru figuru i odlično zdravlje, dovoljno je imati samo 90-95% izračunate mase. Odnosno, ako je ženska visina 170 cm, njena težina bi trebala biti 62–64 kg.

To takođe zavisi od vrste skeleta. Ako ga žena ima, njena težina na datoj visini je 54–57 kg. Težina žene visine 170 cm sa prosječnim kostrom treba iznositi 56–62 kg, a široka koža iste visine 60–67 kg.

Težina muškaraca treba da bude veća od one žene, jer imaju razvijenije mišiće. Visina od 180 cm muškarac s tankim kostima trebao bi težiti 65–69 kg, prosječni kostur - 67–74 kg, a čovjek široke kosti iste visine - 71–80 kg.

Čovjek bi trebao steći takvu tjelesnu masu do 30. godine života, a zatim bi težio održavanju cijelog života.

ŠTA SU DODATNE KALORIJE?

Otkrili smo zašto se ljudi debljaju. Jedenje previše kalorične hrane dovodi do pretilosti s nedostatkom pokreta i niskim troškovima energije.

Ako se okrenemo fizici, tamo ćemo pod konceptom "kaloričnosti" vidjeti jedinicu topline. Odnosno, kalorični sadržaj hrane je količina topline koju tijelo stvara kada se probavi.

Ako osoba nije previše aktivna, troši mnogo manje energije nego što bi imala da se svaki dan fizički naporno trudila.

Ako žena, na primjer, obavlja ne previše težak fizički posao, troši 2.000-2.200 kalorija dnevno. Ako će sa takvim opterećenjem dobiti 200-300 kalorija više, tijelo će početi akumulirati masti. U tom se slučaju povećava i tjelesna težina. Suprotno tome, ako konzumirate manje kalorija nego što je potrebno, tijelo troši zalihe masti i tjelesna težina neprestano opada.

DA LI STE SPREMNI ZA SLIMMIRANJE?

Neki od velikih koji su razmišljali o problemu s viškom kilograma rekli su: "Postoje tri faze potpunosti. Prvi od njih izaziva zavist, drugi - ironični osmijeh, treći - simpatije." Ali mnogi su debeli ljudi sigurni da imaju četvrtu fazu punoće, što uzrokuje gađenje.

Iscrpljena punoćom, osoba može uzviknuti: „Spreman sam za sve, samo da se riješim ovog omraženog masti!“

Je li zaista tako? Naravno, niko ne sumnja u želju za gubitkom kilograma, ali ne mogu svi izgubiti kilograme, održavati dijetu, ograničiti se u hrani.

Veoma je važno pripremiti se psihološki.

Prvo razgovarajmo o tome što je prvo što vas sprečava da izgubite kilograme. Možda neprestani osjećaj gladi? Ili nedostatak snage volje? Ili lenjost? Ili zadovoljstvo dobiveno iz hrane, koje se može uporediti samo sa seksualnim zadovoljstvom?

Sve su to dobri razlozi zašto osoba ne može da smrša. Stoga prigradska šetnja više nije toliko atraktivna kao, na primjer, torta koju jede sama. I umjesto da šetate parkom, radije sjedite u kafiću i uživate u ukusnim kolačima. Više ne zamišljate da u večernjim satima koje provedete za TV-om možete i bez nekoliko paketa čipsa ili kokica. Jednom riječju, težina neprestano raste i nemoguće je promijeniti život, iako su namjere najozbiljnije. A vi, mašući sobom, nastavite da jedete, jedete i jedete. Formira se začarani krug iz kojeg nije lako pronaći izlaz.

Ali pokušat ću ukazati na put koji će dovesti do gubitka kilograma i potpuno promijeniti vaš život. Potreban uvjet - vaša postojana želja za gubitkom kilograma.

Prije svega, morate sami odlučiti želite li smršati ili ne. Odmjerite prednosti i nedostatke papira, koristite komad papira. Podijelite list u dva stupca. U stupac "ZA" zapišite razloge zbog kojih se morate riješiti viška kilograma. U stupcu "PROTIV" navedite šta vas sprečava u tome. Razmislite možete li se nositi s njima.

Sjetite se da će uspjeh u velikoj mjeri ovisiti o vašoj spremnosti da svoj život učinite drugačijim, promijenite svoj stav prema hrani, mobilizirajte volju i promijenite stav prema hrani.

Da biste bili sigurni da možete prevladati psihološku barijeru i stabilno pratite program mršavljenja, pokušajte odgovoriti, DA LI ste spremni:

- čvrsto se odlučite riješiti pretilosti,

- strogo nadgledajte svoju težinu i za to se vadite najmanje jednom nedeljno i napravite raspored za promenu težine,

- odredite svoju idealnu težinu i težite ka tome,

- naučite upravljati željama, emocijama, raspoloženjem, da ne jedete kada brinete, a ne da se utešite hranom,

- Ne jedite "za društvo" ako niste posebno gladni,

- da gajimo snagu volje u sebi i svaki put kada sednete za sto, nema ničeg više nego što ste sami planirali,

- ne očajavajte, ako isprva to ne uspije, pokušajte održati dijetu i vjerujte u svoje snage,

- više se krećite, ne odustajte od hodanja, vježbanja, hodanja,

- uzimajte svaki dan osnažujući tuš, praćen trljanjem i spavanjem najmanje 7–9 sati?

Ako ste odgovorili na sva ova pitanja pozitivno, imate puno šansi za uspjeh.

Kako biste se mogli kontrolirati, napraviti raspored za promjenu težine. Tada se jasno mogu vidjeti rezultati njihovih vlastitih napora.

Uzmite običnu bilježnicu, nazivajući je "Dnevnik hrane", u nju ćete napisati sve što se odnosi na vaše mršavljenje. Najmanje dve nedelje moraćete zapisati šta ste jeli, kada i u kojoj količini. Navedite i zašto je bio osjećaj gladi, možda ste bili zabrinuti, ljuti, umorni, dosadilo vam je. Analizirajte to i pokušajte se kontrolirati u tim situacijama u budućnosti.

U istoj bilježnici napravite grafikon promjene težine. Da biste to učinili, nacrtajte vodoravnu liniju na sredini poteza sveske.Podijelite ovu liniju na 12 dijelova (12 mjeseci), a svaki dio na još 4 dijela (4 tjedna). Na maloj visini od nacrtane linije nacrtajte drugu liniju, što je najbolje učiniti crvenom bojom. Ova linija će odgovarati vašoj idealnoj težini. Trebalo bi da teži tome. Na vertikalnoj osi iz ove linije napravite 10-15 maraka, a svaka od njih biće jednaka kilogramu. Svake sedmice izmjerite težinu i stavite bodove, a zatim te tačke spojite linijom. Ova linija će također naznačiti kako se odvija proces oslobađanja od viška kilograma.

U istu bilježnicu upišite nazive niskokalorične hrane i također približno izračunajte koliko kalorija unesete dnevno kako ne biste pojeli više nego što je potrebno za normalan život.

Kalorije se troše u bilo koje vrijeme, druga stvar je da tijelo aktivnim vježbama oslobađa mnogo više energije nego ako "ne radi ništa". Dakle, za vrijeme spavanja i odmora ležeći se troši 65–77 kcal na sat, a kod pranja odjeće ili pranja posuđa - 200–270 kcal, prašine i rada usisavačem zahtijeva 167–180 kcal na sat, a šivanja i pletenja - 95- 110 kcal.

Ako ste čvrsto spremni na gubitak kilograma, trebate ići na vježbanje - razviti posebne dijete i strogo ih se pridržavati.

POWER ABC

Dopustit ću sebi da ABC prehrane nazovem ne samo definicijom energetske vrijednosti proizvoda, već i nekim zajedničkim istinama kojih se treba pridržavati u bilo kojim životnim okolnostima.

Da biste uvijek bili vitki i zdravi, zapamtite to:

- nikad ne smijete jesti hranu bez mjere dok u epigastričnoj regiji ne osjetite težinu i osjetite da vam hrana preplavljuje želudac, također ne biste trebali jesti dok ne počnete zaspati ili sjećanje na hranu ne uzrokuje gađenje,

- pokušajte jesti za vrijeme strogo određenih sati i nemojte jesti između obroka;

- nikada ne žurite, ne gutajte hranu bez žvakanja, nemojte „bacati“ sve sto na stol u želudac, loše žvakana hrana se praktično ne apsorbuje, ali izaziva iritaciju jednjaka, želuca i creva,

- vrijeme hrane treba biti sveto: ne vodite ozbiljne razgovore dok jedete, ne ometajte se čitanjem novina ili gledanjem TV emisija, sve to vodi do inhibicije probave, što negativno utječe na cjelokupni rad tijela,

- ne jesti previše vruću ili jako hladnu hranu, često peckanje ili hipotermija zidova želuca i jednjaka mogu dovesti do upalnih procesa,

- pazite na normalno kretanje creva, stolica bi uvek trebala biti istovremeno.

Pored toga, odmah planirajte svoj jelovnik za tjedan dana i pokušajte se striktno pridržavati istog.

Za bilo koji stupanj pretilosti morate pokušati uravnotežiti svoju prehranu, i smanjite je smanjivanjem masti i ugljikohidrata, a ne zbog proteina. Najpametnije je svesti na najmanju moguću mjeru konzumaciju slatkiša i proizvoda od brašna, te pržene hrane. Pretjerano začinjena i slana hrana također potiče apetit, stoga ih isključite. Vrijedno je ograničiti se i piti, ona također doprinosi gubljenju kilograma.

Smanjite unos soli, naučite da ne pretjerate sa hranom, jer njezin višak dovodi do poremećaja vodnog balansa, dok dolazi do zadržavanja tečnosti u tijelu i, kao rezultat, viška kilograma. Prekrivanje možete izbjeći ako hranu dodate izravno na stol. U isto vrijeme, svakom obroku dodajte onoliko soli koliko pristaje na vrhu noža.

THALASSO I SLIMMING

Talasoterapija preporučuje normalizaciju prehrane i gubitak kilograma dijetama na bazi ribe i morskih plodova.

Već sam rekao da možete izgubiti kilograme smanjenjem masti i ugljikohidrata u prehrani, ali ne i bjelančevinama i vitaminima, jer će to negativno utjecati na organizam, a sagorijevanje masti se neće dogoditi.

Tijelu je potreban vrlo vrijedan hranjivi sastojak - životinjski protein.Mnogi nutricionisti preporučuju jesti nemasno meso kao izvor hranljivih proteina. Thalasso tvrdi da je riblje bjelančevine vrijednije od mesnih proteina. Stvar je u tome što ako je obrok hrane zasićen mesnim proizvodima, u crevu se počinju razvijati gljivični mikroorganizmi. Oni proizvode toksične materije koje prodiraju kroz zidove crijeva u krv, a to otrova organizam. Kako bi se spriječilo trovanje moguće je samo uz pomoć mliječnih proizvoda.

Konzumiranje ribe ne dovodi do takvih posljedica. Uostalom, to nije samo odličan izvor proteina, već i takve korisne tvari kao što su jod, fosfor i druge.

Protein ribe organizam mnogo lakše apsorbuje od proteina mesa. Riba je hranjiva, ali istovremeno ne dovodi do punoće, ne zahtijeva toliko vremena za kuhanje kao i meso, a čak su i riblja jela ponekad superiornija mesnim jelima u smislu ukusa. Sve to govori u prilog ribi, zar ne?

Ali riba i dalje ima neke nedostatke. Ima određeni "ponos", tako da je dobro zamijeniti jela od kuhane ribe s ribljim kolačima ili morskom hranom, a apsorpcija proteina će ići mnogo bolje.

Riba sadrži od 10 do 23% proteina i od 0,2 do 30% masti. Njegovi proteini se dobro apsorbiraju jer su po aminokiselinskom sastavu savršeno uravnoteženi, potpuni su koliko i proteini jaja ili mliječnih proizvoda, ali imaju takvu esencijalnu aminokiselinu kao metionin.

Postoje ribe s visokim sadržajem masti, pa ih nije preporučljivo uključivati ​​u dijetu protiv pretilosti.

Od minerala riba sadrži fosfor, kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, a morska riba sadrži i gvožđe, jod, cink, brom i fluor.

Začinjena soljena, dimljena i kisela riba ne koriste se u kliničkoj prehrani.

Pored ribe, u prehranu je potrebno uključiti i rakove, jastoge, školjke, jastoge, krastavce, trepage i krastavce. Imaju nizak sadržaj masti, ali su bogat izvor visokovrijednih proteina i elemenata u tragovima, posebno joda.

Morska kale vrlo je zdrava. Ima svojstvo čineći tijelo da radi poput sata. Reguliranjem metabolizma, što ima blagotvoran učinak na probavu, pridonosi gubljenju kilograma. Još jedno svojstvo morskih algi koje govori u prilog činjenici da se mora uključiti u prehranu jeste da kad uđe u želudac, ona jako nabubri, pa se osoba osjeća puno ako je jela vrlo malo.

Thalasso također preporučuje piti čajeve od morskih algi, koji sami po sebi doprinose mršavljenju. Činjenica je da u morskim algama postoje mineralne soli i elementi u tragovima, aminokiseline i vitamini. Svi oni doprinose razgradnji tjelesne masti i uklanjanju toksina. Zamjena vode je stabilizirana.

Morske alge ne samo da pomažu u borbi s viškom kilograma i stabilizacijom metabolizma, povećavaju otpornost tijela na sve vrste infekcija.

Također treba imati na umu da, ako prehrana ograniči unos masti, onda vitamini A i D postaju nedovoljni. Zbog toga se preporučuje uzimanje vitamina A i D, kako bi se spriječio nedostatak vitamina.

Thalasso također preporučuje nadoknadu ovog nedostatka prirodnih proizvoda. Pomoći će riblje ulje u kojem je visoka koncentracija tih vitamina ili uvrstiti u jelovnik jetru ribe ili morskih životinja koja sadrži puno takvih vitamina.

Thalasso također preporučuje korištenje ne obične kuhinjske soli za dodavanje soli jelima, već morske soli koja sadrži mnoge elemente u tragovima koji reguliraju probavu.

ČUDI DIJETE

Trenutno su poznate potpuno različite metode gubitka kilograma. Ovo je primanje „čudotvornih“ lijekova, i fizioterapija, pa čak i hirurška intervencija. Ali na prvom mjestu je i dalje regulacija prehrane.

Postoji mnogo posebnih dijeta koje imaju svoje prednosti i nedostatke. Neki od njih značajno ograničavaju unos tekućine, drugi, naprotiv, savjetuju da naglo smanje čvrste sastojke i ne ograničavaju tekućine.Postoje doktori koji toplo preporučuju produženo post, tvrdeći da je to odličan način izliječenja gojaznosti bilo kojeg stupnja.

Međutim, moram napomenuti da talasoterapija nikako ne preporučuje produženo post. Brz gubitak kilograma tokom posta, naravno, može uvjeriti pretile ljude u efikasnost ove metode, ali ona izaziva i dosta negativnih pojava. Zbog brzog gubitka kilograma, koža postaje mršavija i teži "torba", oslabljuju se funkcije tijela, pogoršavaju se kronične bolesti. Potpunom gladovanju događaju se promjene u tijelu koje uzrokuju oštećenje jetre, razni organi i tkiva gube bjelančevine, tijelo doživljava nedostatak vitamina. Čim osoba prekine post, izgubljeni kilogrami se odmah vraćaju na svoje mjesto.

Zbog toga je mnogo korisnije i sigurnije složeno liječenje, koje uključuje niskokaloričnu dijetu, dneve posta, pridržavanje dijeta i vježbanja.

Ovim tretmanom smanjuje se težina, naravno, ne tako brzo, ali ipak, gubitak je stabilan, koža ostaje podatna i elastična te ne postaje labava kao kod dugotrajnog gladovanja.

Dijeta treba biti subkalorična, ali ipak sadržavati količinu bjelančevina, vitamina i mineralnih soli potrebnih za normalno funkcioniranje. Najefikasnija dijeta u kojoj pretili pacijenti jedu od 700 do 2.000 kalorija dnevno. Temelje se na sljedećim principima.

1. U hrani bi trebalo biti malo kalorija, ali njen volumen je značajan. Zbog toga se preporučuju velike količine sirovog povrća i voća.

2. Ugljikohidrati se lako razgrađuju i brzo ih apsorbira u tijelo, što je glavni opskrbljivač energijom i pretvara se u masti. Zbog toga iz prehrane treba potpuno isključiti sve slatkiše, slastičarne, čokoladu, masti, muffine, sladoled.

3. Napravite dijetu na takav način da više od polovine konzumiranih masti bude biljnog porijekla.

4. Gojazna osoba treba jesti manje od 4-5 puta na dan i u malim porcijama. Sva hrana koja pospješuje apetit, iz prehrane treba potpuno isključiti. Riječ je o začinjenim i začinjenim začinima, dimljenim i slanim jelima, alkoholu.

5. Ograničite potrošnju soli i vode, soli - do 5 g, a tečnosti - do 1–1,5 l dnevno.

6. Napravite dijetu tako da svaki dan ima ribe, morskih plodova ili algi, koja imaju veliku količinu minerala, vitamina i životinjskih proteina potrebnih za tijelo.

Stupanj kaloričnog sadržaja hrane ovisi ne samo o tome koliko čovjek troši energiju, već i o stupnju pretilosti koju pati. Ako tjelesna težina premašuje idealnu težinu za samo 20%, smanjite i kalorični sadržaj prehrane za 20. Ako svakodnevno unesete 2500 kalorija s hranom, unesite dijetu na 2000 kalorija. Pridržavati se takve prehrane uopće nije teško, a nema ni gladi. A ako kombinirate dijetu s malo više fizičke aktivnosti, možete smanjiti svoju težinu za 3-4 kg mjesečno.

Prilikom izračunavanja kalorijskog sadržaja u ishrani polazite od činjenice da što je veća gojaznost, mora biti manje kalorična hrana. Kod ozbiljne pretilosti, kalorije treba smanjiti za 40%.

Ne morate odmah ići na vrlo krutu dijetu koja će vam nekoliko puta oduzeti uobičajenu prehranu. Morate započeti s malim, postepeno prelazeći na više.

Evo primjera seta hrane za jedan dan koji osigurava potrebnih 2.000 kalorija:

Mlijeko ili kiselo-mliječni proizvodi - 400 g, nemasna riba - 200 g, nemasna pavlaka - 30 g, skuti sir bez masti - 100 g, plodovi mora - 100 g, jaje -1 kom., Biljno ulje - 30 g, morski kelj - 200 g, mrkva , paradajz, krastavci ili drugo povrće - 300 g, voće - 300 g, hleb od punog pšenice - 150 g.

Kao što vidite, ima dovoljno proizvoda da ne biste osjećali glad.

Predlažem prvu verziju mjesečne prehrane, koja uključuje veliki broj morskih plodova.

Njihov kalorijski sadržaj je nizak. Ispod je njihova energetska vrijednost (u 100 g).

Dakle, u 100 g obranog mlijeka sadrži 48 kcal, u kiseloj pavlaci - 311 kcal, u siru bez masnoće - 104 kcal, u ribi - 110–170 kcal, u morskoj hrani - 120–180 kcal, u jajetu - 84 kcal, u biljnom ulju - 869 kcal, u morskom kaleu - 28 kcal, u mrkvi - 41 kcal, u rajčici - 25 kcal, u krastavcima - 15 kcal, u voću - 37–68 kcal, u kruhu - 250 kcal.

Imajte na umu da se ne preporučuje jesti prženu ribu, jer to povećava količinu masti u proizvodu.

Dijeta je dizajnirana na takav način da osoba ne doživljava stalni osjećaj gladi, može se zasititi, ali istodobno mali broj kalorija pruža stabilno mršavljenje. Uz to, prilično je raznolika, ne uključuje samo morsku hranu, već i veliki broj povrća i voća. Uz njega, preporučuje se piti više od 1 litre tečnosti dnevno, uključujući supe. Imajte na umu da postoje dva menija: A i B, koji se moraju mijenjati svaki drugi dan.

PRVO DIJELO Mlijeko - 1 čaša, tost - 1 kom.

DRUGA ZAJEDNICA Lagana salata od morskih algi i jaja - 100 g, smeđi hljeb - 1 kriška.

RUČAK Uha nemasne morske ribe - 200 g, kuhana riba - 150 g, krompir - 2-3 kom. jabuka - 1 kom.

ICE Paradajz sok - 1 šolja.

VEČA Skuhani sir s malo masnoće - 100 g, crni hljeb i puter - 1 kriška.

PRVI POKRIVAČ Čaj - 1 šolja, crni hleb sa maslacem i peršun - 1 kriška.

DRUGI DIJESAK Kefir bez masti - 1 šoljica, kreker - 1 kom. rotkvica začinjena morskom soli.

RUČAK Luk od povrća s knedlama od jaja - 100 g, kuhano lignje od mesa - 150 g, krompir - 2-3 kom. zelena salata - 100 g.

ILLUSTRATION voćni ili voćni sok - 1 šolja, zobene kaše, kolačići - 1 kom.

VEČERA Rakovi od rakova - 100 g, hleb sa medom - 1 kriška.

PRVI DIJELJAK Čaj od algi sa kašičicom meda - 1 šoljica, salata od morskog soli, začinjena biljnim uljem - 100 g.

DRUGI POKRIVAČ sendvič od sira - 1 kom. voćni sok - 0,5 šoljica.

RUČAK Vegetarijanska supa - 200 g, parna kotleta morske ribe - 1 kom., Kuvana riža - 100 g, žele - 1 čaša.

ILUSTRACIJA Sendvič sa štapovima od rakova - 1 kom.

VEČERA Čaj sa medom - 1 šoljica, aspik od ribe - 100 g.

PRVI Doručak Čaj sa mlijekom - 1 šoljica, parče crnog kruha s kuhanom ribom - 1 kom.

DRUGA ZAJEDNICA Salata od morskih algi - 200 g, mlijeko - 0,5 šoljica.

Ručak Vegetarijanski borsch - 150 g, mesne kuglice s parom od ribe - 100 g, kuhani krumpir - 2 kom. zelena salata - 150 g.

ICE Kefir - 1 šoljica, kreker - 1 kom.

VEČERA Kuhana riba sa jajetom - 150 g, juha od divlje ruže sa kašikom meda - 1 šoljica.

PRVI Doručak Kafa bez mlijeka i šećera - 1 šolja, kalcificirana skuta - 100 g, ustajali hljeb - 1 kriška.

DRUGI DIJELJAK Jaje kuhano - 1 kom., Salata od morskih algi - 100 g, rotkvica, začinjena morskom soli - 2 kom.

Ručak Juha od škampa ili dagnji - 150 g, kuvana riba punjena povrćem - 150 g, zelena salata s krastavcima - 100 g, povrće ili voćni sok - 1 šolja.

ILUSTRACIJA Skuta bez masnoće sa kriškama voća - 100 g, kreker - 1 kom.

VEČER file od bakalara - 150 g, čorba od šipka s medom - 1 šolja.

PRVO DIJELO Mlijeko s medom - 1 šolja, pirjana mrkva - 200 g.

DRUGA ZAJEDNICA Salata od svježeg kupusa sa morskom soli i pavlakom - 150 g.

RUČAK Juha od vegetarijanskog kupusa - 200 g, bakalar na pari - 100 g, svježi zeleni grašak - 50 g, jabuka - 1 kom.

SNEAK Sendvič sa štapićem od rakova - 150 g.

VEĆA Pirjano povrće začinjeno morskom soli i biljnim uljem - 200 g, čaj od morskih algi - 1 šolja.

PRVI Doručak Čaj - 1 šoljica, kreker - 1 kom.

DRUGI DIJELJAK Sendvič sa sirom - 200 g, jabuke - 2 kom.

RUČAK Uho nemasne morske ribe - 200 g, kuhano rakovice - 70 g, pire povrće - 100 g, žele - 1 šolja.

SNEAK Sok od mrkve - 1 šolja, slani kolačići (s morskom soli) - 2 kom.

VEČER Riblji kotlet (od tunjevine, bakalara, haringe i dr.) - 140 g, kefir s niskim udjelom masti - 1 šolja.

PRVI POKRIVAČ Mlijeko - 1 šolja, raženi hljeb i puter - 70 g.

DRUGI DIJELJAK Jaje bez jaja - 1 kom., Čaj sa medom - 1 šolja, jabuka - 1 kom.

RUČAK Pileći čorba - 200 g, rečna riba sa gljivama - 100 g, zelena salata - 100 g, čorba od šipka - 1 šolja.

ILLUSTRATION kreker - 1 kom. kefir - 1 šolja.

VEČERA Sendviči s ribljom pastom - 2 kom. čaj od morskih algi - 1 šolja.

Neki nutricionisti kažu da je s prvim i drugim stepenom gojaznosti dobro nastaviti jesti gotovo onako kako ste navikli, samo ograničite broj pržene, brašna i slatke hrane, ali istovremeno jedete dijetu dva dana u sedmici kada se unos kalorija smanji 2-3 puta. Ovih dana treba uskladiti s vikendima kako biste lakše pratili svoju prehranu.

PRVI DIJELJAK Kuhana riba - 100 g, kuvana repa - 100 g, kafa - 1 šolja.

DRUGA DIJELA Salata od morskih algi - 100 g, sok od rajčice - 1 šolja.

Ručak uši s niskim udjelom masnoće - 300 g, riba pržena u biljnom ulju - 75 g, zeleni grašak - 50 g, napitak od suhog voća bez šećera - 1 šalica.

ICE Kefir bez masti - 200 g.

VEČER Riblja kockica, parna - 100 g, povrtna salata, soljena s morskom soli - 200 g, čaj bez šećera - 200 g.

OBRAZOVNE DIJETE

Ovakve dijeta su vrlo česte, ali prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom. Na primjer, dugi niz godina takozvana Schroth dijeta bila je izuzetno popularna. Karakteristika koja je karakterisala je izmjena „suvih“ dana kada je unos tekućine bio ograničen, s danima povećanog unosa tekućine.

Prvog dana pacijent je primio samo 1–1,5 čaša tečnosti, nije jeo tečna jela i sočno povrće. Sutradan je popio 2-3 litre tečnosti, ali konzumiralo se mnogo sočnog voća, povrća i supa.

Vjerovalo se da je na ovaj način moguće aktivirati metabolizam vode i soli u tijelu i razgradnji masti.

Uz to, pacijent je primao različite količine kuhanog vina, sol je bila vrlo ograničena, a 6 puta tjedno bolesniku su se davale posebne obloge za znojenje.

Čak i ako ste uvjereni u punu djelotvornost takve prehrane, još uvijek ne boli savjetovati se s liječnikom koji će vam reći kako će to utjecati na organizam.

Smanjena dijeta može se pripisati prehrani akademika Harvata, koja se već dugo koristi u Češkoj. Da je izvor za sve ostale smanjene prehrane.

Akademik je izračunao da je za dobijanje svih hranjivih sastojaka i održavanje idealne tjelesne težine čovjeku potrebno 70 g proteina, 40 g masti i 60 g šećera dnevno, u količini od 905 kcal.

To je sasvim dovoljno da osoba ne osjeća glad, štaviše, s takvom prehranom težina se polako, ali uporno smanjuje. Nutricionisti ne savjetuju jesti supu, unos tekućine treba ograničiti.

Evo okvirnog menija za takvu dijetu.

DIJELOVI Čaj ili crna kava bez šećera (u ekstremnim slučajevima koristi se zamjena za šećer) - 1 šalica, kuhano jaje - 1 kom. kreker - 1 kom.

DRUGA ZAJEDNICA Jabuka ili kruška - 1 kom.

RUČAK Kuhana riba ili mesne okruglice na pari - 130 g, kuhani krumpir, nasoljen s morskom soli i posut sjemenkama kumine, bez masti - 100 g, sirova biljna salata (možete dodati biljno ulje, limun, češnjak, luk) - 200 g, crna kafa - 1 šolja, mineralna voda - 0,5 šoljica.

ILUSTRACIJA Čaj od algi (možete dodati saharin ili med) - 1 šolja, narandže - 1 kom.

VEČERA Slana haringa - 80 g, nezaslađeni kuhani krumpir - 100 g, biljno ulje (možete prelijte kuhanim krompirom) - 10 g, čaj sa nadomjestkom šećera - 1 šolja.

Ova dijeta dizajnirana je na takav način da se uz normalnu količinu proteina (1 g na 1 kg težine osobe) smanjuje sadržaj šećera i masti. Uz nju su zabranjene pržene namirnice, šećer i sorbitol, nadomjestak šećera koji se koristi u dijabetičkoj prehrani i koji ima visok udio kalorija.

Riba mora biti nemasna, bolje je prokuhati, pustiti u malo vode, pariti ili pržiti u teflonskoj tavi bez masnoće. Umesto ribe moguće su meso rakova, školjke, škampi, jastog, kornjačevo meso, ali treba imati na umu da su morski plodovi kaloričniji, što znači da bi trebalo smanjiti njihovu količinu u odnosu na ribu.

Bolje je potpuno isključiti supe iz prehrane, ako ih zaista želite pojesti, jesti ribu s niskim udjelom masti ili povrće bez juha i to sa kriškama povrća.

Garnis - samo povrće, povrće se može jesti sirovo ili kuhano i pirjano, ali treba ga pirjati bez ulja i masti.

Umak se uopće ne preporučuje uključivati ​​u prehranu.

Torte, kolači i druga jela od slatkog i brašna potpuno su isključeni, a umjesto toga postoji veliki broj voća, voćnih sokova, kompota bez šećera.

Sve smanjene prehrane temelje se na činjenici da treba strogo izračunati broj kalorija u hrani. Ako je dijeta osmišljena tako da broj kalorija ne prelazi preporučene, gubitak kilograma apsolutno je zagarantovan.

Ali smanjena dijeta će imati koristi samo ako nakon duge prehrane i gubitka kilograma osoba ponovno ne prejede. Velika količina hrane odmah nakon dijeta negativno će se odraziti na tijelo - osoba će ponovno dobiti sve kilograme koji su samo tako teško izgubljeni, ali dvostruko brži.

Podložna smanjenoj prehrani, fizička aktivnost je korisna, ne zapostavljajte duge šetnje, umjerene vježbe, rad u ljetnim kućicama na svježem zraku. Treba se zaštititi od nervnih preopterećenja, negativnih stresa, a pobrinite se i da vam je san dovoljno dug i zdrav.

Tokom dijete, osoba stabilno gubi na težini. Da bi koža zadržala čvrstinu i elastičnost, preporučuje se svakodnevno temeljito trljati je suhom četkom, a potom mazati tijelo kozmetičkim mlijekom. Istovremeno se potiče cirkulacija krvi i koža, uprkos izgubljenoj težini, ostaje lijepa.

Nepotrebno je da uz smanjenu dijetu morate svakodnevno vagati da biste bili uspješni. Ako se na početku prehrane, tjelesna težina smanjuje polako, ne brinite, s vremenom će proces ići mnogo brže. Prilikom vaganja imajte na umu da će odmah nakon tuširanja, kupke, fizičkog rada, obilnog znojenja to biti malo manje važeće. Nakon jela ili jela, tjelesna težina se povećava. Bolje je da se uvijek vagate u isto vrijeme, na primjer ujutro nakon jutarnjeg toaleta, ali prije doručka.

SWISS DIET

Švicarska dijeta sastavljena je u skladu s uputama nutricionista iz Švicarske. Naglasili su upotrebu mliječnih proizvoda i ribe.

U skladu s njim, dnevna stopa je:

200-300 g kuhane, pirjane i kuhane ribe, 2 jaja, 50 g sira ili 100 g skute, 0,5 l mlijeka, 100 g krumpira, 50 g biljnog ulja, 100-150 g raženog hljeba,

povrće i voće u dovoljnim količinama.

Ova dijeta temelji se na činjenici da s malom potrošnjom ugljikohidrata i masti pacijent prima puno proteina (od ribe, jaja, sira). Unatoč činjenici da je dijeta prilično učinkovita, samo liječnik ima pravo da joj propiše lijek, jer samo joj zdravi ljudi mogu pribjeći.

HOLLYWOOD DIET

I ova je dijeta za žene najprikladnija, iako će donijeti iste koristi i muškarcima. Preporučuje se ne samo osobama koje su pretile, već i onima koji bi željeli smršati, ili kao profilaksu jednom godišnje ili jednom u šest mjeseci.

Ova dijeta je osmišljena za 18 dana. U njemu je ograničen unos ugljikohidrata, masti i soli. Masnoća, šećer i brašno, pekarski proizvodi potpuno su isključeni iz prehrane. Sva hrana sastoji se od ribe ili morskih plodova, jaja i male količine povrća i voća.

U ovoj holivudskoj dijeti umjesto raznog voća preporučuje se jesti samo ananas i grejpfrut. Uz to se dnevno potroši 800-1000 kcal.

Doručak je potpuno isključen, ostatak se jede na ručku i u večernjim satima.

Ručak jaje - 1 kom, paradajz - 1 kom. crna kafa - 1 šoljica.

VEČERO Jaje - 1 kom., Salata od morskih algi - 100 g, grejpfrut - 1 kom.

2. DAN RUČAK Jaje - 1 kom, grejp - 1 kom. crna kafa - 1 šoljica.

VEČERA Riba s niskom masnoćom, krastavci na žaru na roštilju - 1 kom. crna kafa - 1 šoljica.

3. DAN RUČAK Jaje - 1 kom, paradajz - 1 kom. Braised Sea Kale - 150 g.

VEĆA Kuvano meso rakova - 150 g, krastavac - 1 kom. crna kafa - 1 šoljica.

4. DAN RUČAK Zelena salata - 150 g, crna kafa - 1 šolja, grejpfrut - 1 kom.

VEČERO Jaje - 1 kom, kuvana riba - 150 g, čaj - 1 šolja.

DAN 5 RUČKA Jaje - 1 kom., Morske alge - 100 g, crna kafa - 1 šolja.

VEČERA Riba na žaru, pečena bez soli - 150 g, zelena salata - 100 g, crna kafa - 1 šolja.

6. DAN RUČAK Voćna salata od ananasa i grejpa - 300 g.

VEĆA Kuvano meso lignje - 150 g, krastavac - 1 kom. čaj - 1 šolja.

7. DAN RUČAK Uho nemasne riječne ribe - 200 g, čaj - 1 šolja, grejpfrut - 1 kom.

VEČERA Riba pečena bez ulja na roštilju - 200 g, čaj - 1 šolja.

KRATKA DIJETKA

Dijeta je prikazana ne samo za one koji su jako gojazni, već i za one koji bi željeli izgubiti samo nekoliko kilograma. Dešava se da morate brzo da smršate, po mogućnosti za nekoliko dana. Na primjer, ako imate kupaću sezonu, a brojka ostavlja mnogo toga što želite.

U takvim slučajevima preporučujem kratkoročne, takozvane ekspresne dijete. Dobri su jer u dva dana zagarantuje gubitak 2-3 kg, ali trajanje dijete ne smije prelaziti dva dana, a može se ponoviti tek nakon 10 dana. Između kratkoročnih dijeta bilo bi dobro odbiti i slatku, škrobnu i previše masnu hranu.

Evo primjera takvih dijeta.

DVA DANA RIZI-RIBE: dnevno uzimajte 200 g kuhane riže, 200 g kuhane ribe. Riža odlično dehidrira organizam, a protein ribe ne omogućuje čovjeku da iskusi proteinsko gladovanje. Najbolje je jesti hranu ne u jednom obroku, već je rasporediti 3-5 puta. Takvom dijetom možete izgubiti 2-3 kg za dva dana.

DVA DANA KABELE: preporučuje se dnevno uzimati 300 g morske trave i jedno jaje. Biljno ulje, majoneze i druge prelive za salatu ne treba jesti. U dva dana možete smršavjeti za 2 kg.

Dva povrća dnevno: jedite 1.500 g sirovog ili pirjanog povrća, ali bez obične kuhinjske soli koristite isključivo morsku sol.

ISTRAŽIVAČKI DANI

Dobro je organizirati postne dane i kada jedete gotovo svu hranu i kada ste na dijeti. Dani posta doprinose restrukturiranju metaboličkih poremećaja i trošenju tjelesne masti. Uz njihovu pomoć moguće je ne samo smanjiti tjelesnu težinu za 1 kg dnevno, već i normalizirati san, poboljšati opće stanje i steći osjećaj vitalnosti.

U početku, dane posta treba provoditi s velikom pažnjom, jer se mogu pojaviti neugodni simptomi: vrtoglavica, slabost, drhtanje u koljenima. Ove simptome možete olakšati šalicom slatkog čaja.

Dane iskrcavanja najbolje je uskladiti s vikendima, kada sami možete savršeno kontrolirati svoj obrok i opustiti se. U budućnosti ćete pronaći najbolju opciju za vas.

Takvi su dani različiti: skuta, kefir, jabuka, kupus itd. Ispričaću vam dan za istovar ribe. Tokom dana trebali biste jesti 300-350 g kuhane ribe bez soli. Odaberite ribu s niskim udjelom masti - pollock, bakalara, štuku, štuku. Na istovarni dan možete popiti i 2 šalice čaja ili kafe bez šećera i 1 šalicu juhe od šipka.

Pogledajte video: Plan ishrane I Mršavljenje I 1400 - 1600 Kcal (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar