Kako je krvotok gušterače?

Opskrba krvlju gušterača se izvodi iz bazena zajedničkih jetrenih, slezinih i superiornih mezenterijskih arterija. A. rancreaticoduodenalis superior, koji je grana gastro-duodenalne arterije, dijeli se zauzvrat na prednju i stražnju granu, koje se spajaju od kraja do kraja sa sličnim granama donje pankreasno-duodenalne arterije, koje potječu iz superiorne mezenterike, i tvore prednju i zadnju arteriju. Od njih se odlazi od 3 do 7 arterija koje opskrbljuju glavicu gušterače i dvanaestopalačno crijevo. Tijelo i rep gušterače primaju krv iz slezinske arterije koja im daje 2 do 9 grana pankreasa (rr. Pancreatici).

Venski odliv nastaje kroz slezenu, superiornu i inferiornu mezenteriju, lijevu želudačnu venu, koja je dotok portalne vene. Treba napomenuti da su vene tijela i repa gušterače dobro povezane s venama lijeve nadbubrežne žlijezde i retroperitonealnim prostorom, tj. sistemom inferiorne vene kave (lučno-kavalna anastomoza).

Limfna drenaža javlja se u regionalnim čvorovima prvog reda (lnn. pancreaticoduodenales superiores et inferiores, pancreatici superiores et inferiores, splenici, retropylorici), kao i u čvorovima drugog reda, a to su celijakični čvorovi (lnn. coeliaci).

Innervacija Gušterača nosi simpatična vlakna velikih i malih unutrašnjih živaca, koji se prekidaju u ganglijima celijakijskog pleksusa i približavaju se žlijezdi. Parasimpatička nervna vlakna iz vagusnih živaca (uglavnom s lijeve strane) su preganglionska. Uz to, vrhunski mezenterični, slezenozni, jetreni i pleksusi lijevog bubrežnog živca uključeni su u inervaciju gušterače. Većina živčanih kanala uđe u parenhim žlijezde ravnomjerno po njenom obodu. (Pogledajte odeljak Vegetativni nervni sistem).

Slezena (založno sredstvo, slezina)

Opskrba krvlju slezinu pruža slezalna arterija - grana debla celijakije. Arterija teče lijevo uz gornji rub gušterače, dajući joj rr. ransgeatici. U blizini vrata slezine, slezalna arterija odaje kratke želučane i lijeve želudačne žlijezde. Ponekad se te arterije šire u područje vrata slezine sa grana slezalne arterije.

Venski odliv. Slezalna vena ima prečnik 2 puta veći od arterije, a nalazi se u većini slučajeva ispod nje. Prolazeći s lijeva na desno duž stražnje površine gušterače, slezenska vena se stapa iza glave gušterače s superiornom mezenteričnom venom, tvoreći glavni trup portalne vene.

Limfna drenaža nastaje u regionalnim limfnim čvorovima prvog reda, koji se nalaze kod vrata slezine (lnn. splenici). Sekundarni regionalni čvorovi su limfni čvorovi celijaki koji se nalaze oko korijena debla celijakije.

In nutrina slezina uključuje celijakiju, lijevi dijafragmatični, lijevi nadbubrežni pleksus. Grane koje potiču iz ovih izvora tvore slezinski pleksus oko slezinske arterije. (Pogledajte odeljak Vegetativni nervni sistem).

Opskrba krvlju pankreasa

Dovod krvi u gušteraču grane zajedničkih jetrenih, slezinskih i gornjih mezenteričnih arterija. Iznad glave žlezde se nalazi a. gastroduodenalis, iz kojeg se odvaja a. pancreaticoduodenalis superior, dajući prednje i zadnje grane.

A. pancreaticoduodenalis inferior obično počinje od gornje mezenterijske arterije ili od njenog ogranka. Dijeli se i na prednju i stražnju granu. Gornja i donja pankreatoduodenalnih arterija anastomoze jedna sa drugom, tvoreći arterijske lukove, iz kojih se grane šire prema glavi pankreasa i dvanaesniku.

Relativno velika velika odlazi iz slezinske arterije i rjeđe od zajedničke jetrene gušterače, a. rapeseatica magna, koja iza tijela žlijezde ide donjem donjem rubu, gdje je podijeljena na desnu i lijevu granu. Pored ove arterije, do repa i tijela žlijezde od a. splenica (lienalis) odlaziti rr. gušterače.

Histološka struktura pankreasa

Pankreas proizvodi 1,5 litara soka pankreasa dnevno. Pored nje, velike, složene i izolirane od drugih organa žlijezde tijela koje stvaraju veliku količinu sekreta uključuju mliječne, suzljive, velike pljuvačke.

Anatomija žlijezde nastaje zbog dvostruke funkcije koju obavlja: endokrina i probavna. Ovo je moguće zbog histološke strukture parenhima organa. Sastoji se od:

  • od lobula (acinija), odvojenih septama vezivnog tkiva, u koje prolaze žile, nervna vlakna, mali kanali pankreasa,
  • otočići Langerhans smješteni između acina. Lokalizirane su po cijelom tkivu žlijezde različite gustoće, ali maksimalna količina pada na rep organa.

Acinus s povezanim malim izlučnim kanalima je osnova egzokrinog dijela gušterače. Sastoji se od:

  • pankreatociti iz 8–12 ćelija koničnog oblika, smješteni vrhovima prema sredini,
  • epitelne ćelije kanala: kad se spoje, formira se ekskretorni sistem.

  • acini kanali,
  • interacinar
  • intralobularni,
  • interlobar
  • zajednički gušterača dušnika.

Struktura stijenki kanala ovisi o veličini samog kanala. U Wirsungu, prolazeći cijelom dužinom žlijezde, u zidu se nalaze vrčaste stanice koje izlučuju komponente soka pankreasa i sudjeluju u lokalnoj endokrinoj regulaciji.

Otoci Langerhansi predstavljaju znatno manji, ali ne manje važan pomoćni dio.

Kratka histologija otočića: sastoji se od 5 glavnih vrsta ćelija koje luče hormone. Svaka vrsta ćelije različitog je volumena od područja otočića i stvara specifičan hormon:

  • alfa (25%) - glukagon,
  • beta (60%) - insulin,
  • delta (10%) - somatostatin,
  • PP (5%) - vazoaktivni crevni polipeptid (VIP) i polipeptid pankreasa (PP),
  • ćelije epsilona (manje od 1%) - grelin.

Beta ćelije nalaze se u centru, ostale ih okružuju po periferiji.

Pored ovih glavnih vrsta, na periferiji se nalaze akinoletne ćelije sa mešovitim endo- i egzokrinim funkcijama.

Arterijska krv

Gušterača nema svoje arterijske žile. Proces dovoda krvi dolazi iz aorte (njenog trbušnog dijela). Trup celijakije odvaja se od njega, dijeleći se na posude koje pružaju arterijsku krv opskrbljenog gušterače. Oni formiraju čitavu mrežu arterija i arteriola malog kalibra. Ukupno uključeni u krvotok:

  • gornja prednja i zadnja žila gušterače,
  • donja pankreatoduodenalna arterija sa prednjim i zadnjim granama,
  • donja pankreasna arterija,
  • dorzalni pankreas
  • arterija repa.

Svaka od ovih žila grana se u arterije manjeg kalibra do najmanjih arteriola i kapilara uključenih u dotok krvi u svaki lobuli gušterače.

Limfna drenaža provodi se kroz limfne žile koje teku duž krvnih žila: limfa se uliva u obližnje limfne čvorove pankreatoduodenala i gušterače, zatim u celijakiju i slezinu.

Venski odliv

Iz lobula i otočića, venska krv obogaćena ugljičnim dioksidom ulazi kroz gusto razgranatu mrežu venula i vena koji ulaze u sustav donje šupljine i portalne vene. U početku krv prolazi:

  • kroz mezenteriju (gornju i donju),
  • slezenske vene
  • lijevi želudac
  • nadstrešnica.

Venska krv nakon prolaska kroz jetru kroz donju šupljinu vene ulazi u pravo srce, upotpunjavajući veliki krug cirkulacije krvi.

Poremećaji cirkulacije gušterače

Teško je odrediti dijagnozu krvožilnih poremećaja i inervacije gušterače. Takva patologija nije neovisna, već se razvija kao posljedica teških bolesti kardiovaskularnog sistema. U takvim slučajevima simptomi osnovne patologije dolaze u prvi plan.

Dijagnoza se postavlja uzimajući u obzir postojeće bolesti koje se javljaju smanjenjem cirkulacije krvi. Oni izazivaju promjene u parenhimu s postepenom smrću normalnih stanica gušterače i zamjenjujući ih vezivnim tkivom - razvija se fibroza, oslabljuju se sve funkcije organa. Gušterača je organ osjetljiv na manje spoljašnje i unutrašnje uticaje. Svaka promjena u opskrbi krvlju ili prehranom dovodi do ozbiljnih bolesti.

Uzroci i simptomi poremećaja

Promjene u tkivima gušterače povezane su s poremećajima cirkulacije koji se javljaju:

  • sa aterosklerozom,
  • sa zatajenjem srca,
  • sa arterijskom hipertenzijom zbog ateroskleroze.

Uzrok može biti postepeno i dugotrajno razvijanje dijabetes melitusa ili akutni pankreatitis koji se iznenada pojavljuje bez očiglednog razloga. Provocirajući faktor je infarkt miokarda.

Vaskularna tromboza pankreasa je opasna. Tromboza komplicira postojeću hipertenziju, tromboflebitis, infarkt miokarda. Poremećaj cirkulacije se javlja kod ateroskleroze, kada se mijenjaju zidovi krvnih sudova različitih kalibra.

Uz postojeće zatajenje srca dolazi do kršenja venskog odljeva krvi, što dovodi do edema gušterače, značajnog povećanja njegove veličine i disfunkcije. U parenhimu se javlja upalni proces, što potvrđuje nekritično povećanje dijastaza u krvi i urinu.

Najopasniji faktor koji izaziva kršenje krvotoka je alkohol. Izaziva trajno sužavanje malih posuda, zbog čega ćelije u tijelu prestaju primati potrebne hranjive tvari i kisik. To dovodi do njihove smrti i može izazvati potpunu nekrozu.

Lečenje patologije

Ne postoji specifična terapija za poremećenu cirkulaciju krvi i razvijene promjene u gušterači. Leči se osnovna bolest. S dalekosežnom patologijom, kada započnu upalne ili nekrotične promjene u parenhimu gušterače, potvrđene funkcionalnim i laboratorijskim istraživanjima, propisana je složena terapija pankreatitisa. To uključuje:

  • obavezna dijeta - tablica broj 5,
  • enzim zamjenska terapija
  • ako je potrebno - antispazmodike, lijekove protiv bolova i lijekove koji blokiraju proizvodnju klorovodične kiseline.

Ukoliko se ne provodi liječenje, kao i u slučaju teških poremećaja cirkulacije, dijabetes se s vremenom razvija. To je posljedica smrti otočića Langerhansa i prestanka sinteze glavnog hormona - inzulina.

Posljedice oštećenja inervacije gušterače

Parenhim gušterače opremljen je širokom mrežom nervnih receptora. Gušterača, kao i svi organi, kontrolira parasimpatički nervni sistem - grane desnog vagusnog živca (n. Vagus dexter). Oni reguliraju egzokrinu funkciju - proizvodnju i izlučivanje enzima. Nervozni impulsi koji dolaze iz njegovih živčanih završetaka potiču proizvodnju enzima.

Povezana je sa simpatičkom regijom kroz mala vlakna koja proizlaze iz pleksusa:

  • slezina
  • jetrena
  • celijakija
  • gornji mezenterični.

Simpatički deo nervnog sistema dovodi do suprotnog efekta: iritacija debla celijakije uzrokuje prestanak izlučivanja pankreasnog soka. Ali produljeno izlaganje matičnim ćelijama prati povećana sekrecija enzima.

Krvne žile koje opskrbljuju krv gušterače povezane su sa simpatičkim vlaknima: oni reguliraju ton venskih zidova.

Lobule, koje se sastoje od žljezdanog tkiva koje stvara pankreasni sekret s enzimima, odvojene su pregradama u koje se postavljaju popucala tijela Fater-Pacinija.

Otočići Langerhansa, čije ćelije sintetišu 11 važnih hormona, inanriraju se odvojeno od acina ganglionskim ćelijama autonomnog nervnog sistema.

Oštećenje živaca na bilo kojem nivou dovodi do razvoja hemodinamičkih i neurovegetativnih poremećaja u gušterači. To uzrokuje duboke promjene ne samo u samoj žlijezdi, već i u anatomsko i funkcionalno ostalim organima koji su s njom povezani. Liječenje u takvim slučajevima je složeno i dugotrajno.

Pogledajte video: SKRIVENI ŠEĆER - OPASNOST NA VIDIKU! Prof. dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar