Što krv pokazuje u biohemijskoj analizi

Hemija krvi- Jedna od najpopularnijih metoda istraživanja za pacijente i lekare. Ako jasno znate šta pokazuje biohemijska analiza krv iz vena, u ranim je fazama moguće prepoznati niz teških bolesti, među kojima - virusni hepatitis, dijabetes melitus, maligne novotvorine. Rano otkrivanje takvih patologija omogućava primjenu ispravnog liječenja i izliječenje.

Medicinska sestra izvuče krv za ispitivanje u roku od nekoliko minuta. Svaki pacijent treba shvatiti da ovaj postupak ne uzrokuje nelagodu. Odgovor na pitanje odakle uzima krv za analizu je nedvosmislen: iz vene.

Govoreći o tome što je biohemijski test krvi i šta je uključeno u njega, treba uzeti u obzir da su dobijeni rezultati zapravo svojevrsni odraz općeg stanja organizma. Ipak, pokušavajući samostalno razumjeti je li normalna analiza ili postoje određena odstupanja od normalne vrijednosti, važno je razumjeti što je LDL, što je CPK (CPK - kreatin fosfokinaza), razumjeti što je urea (urea) itd.

Opće podatke o analizi biohemije krvi - šta je to i šta možete saznati provođenjem, dobit ćete iz ovog članka. Koliko košta takva analiza, koliko dana treba da se dobiju rezultati, trebali biste saznati direktno u laboratoriji gdje pacijent namjerava provesti ovu studiju.

Kako se odvija priprema za biohemijsku analizu?

Prije davanja krvi, morate se pažljivo pripremiti za taj postupak. Oni koji su zainteresirani za to kako pravilno proći analizu trebaju razmotriti nekoliko prilično jednostavnih zahtjeva:

  • darovati krv samo na prazan stomak,
  • uveče, uoči nadolazeće analize, ne možete piti jaku kafu, čaj, konzumirati masnu hranu, alkoholna pića (potonje je bolje ne piti 2-3 dana),
  • pušenje najmanje sat vremena pre analize,
  • jedan dan prije uzimanja testova, ne vrijedi vršiti nikakve termičke postupke - odlazak u saunu, kupaonicu, a također se osoba ne bi trebala izlagati ozbiljnom fizičkom naporu,
  • morate proći laboratorijske pretrage ujutro, prije bilo kakvih medicinskih postupaka,
  • osoba koja se priprema za analizu, kad dođe u laboratoriju, treba se malo smiriti, sjediti nekoliko minuta i udahnuti
  • odgovor na pitanje je li moguće oprati zube prije uzimanja testova: da biste precizno odredili šećer u krvi, ujutro prije ispitivanja morate zanemariti ovaj higijenski postupak, a takođe ne piti čaj i kafu,
  • ne treba uzimati prije uzorkovanja krvi antibioticihormonalnih lijekova, diuretika itd.,
  • dvije sedmice prije ispitivanja, morate prestati uzimati lijekove koji djeluju lipidiposebno u krvi statini,
  • ako morate ponovo proći cjelokupnu analizu, to se mora obaviti u isto vrijeme, laboratorija također mora biti ista.

Dešifrovanje biohemijskog testa krvi

Ako je obavljen klinički test krvi, tumačenje pokazatelja provodi specijalist. Također, tumačenje pokazatelja biohemijske analize krvi može se provesti pomoću posebne tablice, koja pokazuje normalne pokazatelje testova kod odraslih i djece. Ako se bilo koji pokazatelj razlikuje od norme, važno je obratiti pažnju na to i konzultirati se s liječnikom koji može ispravno "pročitati" sve rezultate i dati preporuke. Ako je potrebno, propisana je biohemija krvi: prošireni profil.

Tablica za dešifriranje za biohemijsku analizu krvi u odraslih

globulini (α1, α2, γ, β)

21,2-34,9 g / l

Indikator studije Norma
Uobičajeni protein63-87 g / l
Kreatinin44-97 μmol po litri - kod žena, 62-124 - u muškaraca
Urea2,5-8,3 mmol / L
Mokraćna kiselina0,12-0,43 mmol / L - kod muškaraca, 0,24-0,54 mmol / L - kod žena.
Ukupni holesterol3,3-5,8 mmol / L
LDLmanje od 3 mmol po l
HDLveći ili jednak 1,2 mmol po litri za žene, 1 mmol po litri za muškarce
Glukoza3,5-6,2 mmol po litri
Uobičajeni bilirubin8,49-20,58 µmol / L
Direktan bilirubin2,2-5,1 μmol / L
Trigliceridimanje od 1,7 mmol po litri
Aspartat aminotransferaza (skraćeno AST)alanin aminotransferaza - norma kod žena i muškaraca - do 42 jedinice / l
Alanin aminotransferaza (skraćeno ALT)do 38 jedinica / l
Gama-glutamiltransferaza (skraćeno GGT)normalni GGT indeksi su do 33,5 U / l za muškarce, do 48,6 U / l za žene.
Kreatin kinaza (skraćeno QC)do 180 jedinica / l
Alkalna fosfataza (skraćeno alkalna fosfataza)do 260 jedinica / l
Α-amilazado 110 E po litri
Kalijum3,35-5,35 mmol / L
Natrijum130-155 mmol / l

Dakle, biohemijski test krvi omogućava provođenje detaljne analize kako bi se procijenio rad unutrašnjih organa. Dešifriranje rezultata također vam omogućava da adekvatno “pročitate” koji vitamini, makro- i mikroelementi, enzimi, hormoni tijelu treba. Biohemija krvi može otkriti prisustvo patologija metabolizam.

Ako ispravno dešifrirate dobivene pokazatelje, mnogo je lakše postaviti bilo koju dijagnozu. Biohemija je detaljnija studija od OAC-a. Zapravo, dešifrovanje pokazatelja općeg testa krvi ne omogućava dobivanje tako detaljnih podataka.

Vrlo je važno provesti takve studije kada trudnoće. Na kraju krajeva, opća analiza tijekom trudnoće ne pruža priliku za dobivanje potpunih informacija. Stoga se biohemija trudnicama propisuje, u pravilu, u prvim mjesecima i u trećem tromjesečju. U prisustvu određenih patologija i lošeg zdravlja, ova se analiza vrši češće.

U modernim laboratorijama oni su u stanju da nekoliko sati provedu istraživanje i dešifruju dobijene pokazatelje. Pacijentu se daje tablica u kojoj su navedeni svi podaci. U skladu s tim, moguće je čak i samostalno pratiti koliko je krvna slika normalna kod odraslih i djece.

I tablica za dekodiranje općeg testa krvi kod odraslih i biohemijske analize dešifriraju se uzimajući u obzir dob i spol pacijenta. Napokon, norma biohemije krvi, poput norme kliničkog ispitivanja krvi, može varirati kod žena i muškaraca, kod mladih i starijih bolesnika.

Hemogram- Ovo je klinički test krvi kod odraslih i djece koji vam omogućava da saznate količinu svih elemenata u krvi, kao i njihove morfološke značajke, omjer bela krvna zrncasadržaj hemoglobin i drugi

Kako je biohemija krvi složeno istraživanje, ona uključuje i jetrene testove. Dešifriranje analize omogućava vam da utvrdite da li je funkcija jetre normalna. Jetreni indeksi važni su za dijagnozu patologija ovog organa. Sljedeći podaci omogućuju procjenu strukturnog i funkcionalnog stanja jetre: ALT, GGTP (norma GGTP-a kod žena je nešto niža), enzimi nivo alkalne fosfataze bilirubin i ukupnih proteina. Po potrebi se rade jetreni testovi kako bi se utvrdila ili potvrdila dijagnoza.

Kolinesterazaodlučna u dijagnosticiranju težine opijenost i stanje jetre, kao i njegove funkcije.

Šećer u krvi odlučan da procijeni funkcije endokrinog sustava. Naziv testa šećera u krvi može se naći direktno u laboratoriji. Oznaka šećera nalazi se u obrascu s rezultatima. Kako se pokazuje šećer? Na engleskom je označena izrazom "glukoza" ili "GLU".

Važna je norma CRP, jer skok ovih pokazatelja ukazuje na razvoj upale. Pokazatelj AST ukazuje na patološke procese povezane sa uništavanjem tkiva.

Pokazatelj Srednjiu krvnom testu određuje se tokom opće analize. Razina MID-a omogućava vam definiranje razvoja alergije, zarazne bolesti, anemija i sl. MID indikator omogućava procjenu stanja imunološkog sustava čovjeka.

ICSUJe pokazatelj prosječne koncentracije hemoglobin u crvena krvna zrnca. Ako je ICSU povišena, razlozi za to su zbog nedostatka vitamin b12 ili folna kiselinakao i urođene sferocitoze.

MPV - prosječna vrijednost izmjerenog volumena broj trombocita.

Lipidogrampredviđa utvrđivanje ukupnih pokazatelja holesterol, HDL, LDL, trigliceridi. Spektar lipida određuje se kako bi se otkrili poremećaji metabolizma lipida u tijelu.

Norma elektroliti u krvi označava normalan tok metaboličkih procesa u tijelu.

SeromucoidJe dio proteina krvna plazmakoji uključuje grupu glikoproteina. Govoreći o činjenici da je seromukoid ono što jest, treba napomenuti da ako se vezivno tkivo uništi, razgradi ili ošteti, seromukoidi ulaze u krvnu plazmu. Zbog toga su seromukoidi odlučni predvidjeti razvoj tuberkuloza.

LDH, LDH (laktat dehidrogenaza) Je li to enzimuključeni u oksidaciju glukoze i proizvodnju mliječne kiseline.

Istraživanje o osteokalcinizvodi za dijagnozu osteoporoza.

Definicija C-reaktivni protein (CRP, PSA) u odrasle osobe i djeteta omogućava utvrđivanje razvoja akutne parazitske ili bakterijske infekcije, upalnih procesa, neoplazmi.

Analiza na feritin(proteinski kompleks, glavno unutarćelijsko željezo) provodi se kod sumnje na hemokromatozu, hronične upalne i zarazne bolesti, tumore.

Krvni test za ASO važni su za dijagnosticiranje raznih komplikacija nakon streptokokne infekcije.

Pored toga, određuju se i drugi indikatori, te se provode druga praćenja (elektroforeza proteina itd.). Norma biohemijskog ispitivanja krvi prikazana je u posebnim tablicama. Prikazuje normu biokemijskog ispitivanja krvi kod žena, tablica također daje informacije o normalnim stopama kod muškaraca. No, o tome kako dešifrirati opći test krvi i kako pročitati podatke biokemijske analize, bolje je pitati stručnjaka koji će u kompleksu procijeniti rezultate i propisati odgovarajući tretman.

Dešifrovanje biohemije krvi kod djece provodi specijalist koji je imenovao studije. Za to se koristi i tablica u kojoj je navedena norma za djecu svih pokazatelja.

U veterinarskoj medicini postoje i norme biokemijskih parametara krvi za pse i mačke - biokemijski sastav životinjske krvi naveden je u odgovarajućim tablicama.

Što neki pokazatelji znače u testu krvi, detaljnije je objašnjeno u nastavku.

Koji pokazatelji odražavaju biohemiju krvi

Krv je odvojeno tkivo ljudskog tijela. Njegov sastav je kombinacija desetaka tvari i spojeva koji hrane naše tijelo. Razvojem tehničkog i naučnog napretka, ljekari su naučili da prepoznaju abnormalnosti u sastavu krvi i dijagnosticiraju mnoge bolesti po njima. Ova vrsta dijagnoze često daje priliku za prepoznavanje bolesti u vrlo ranim fazama, kada nema specifičnih simptoma. Danas sastav krvi može odrediti bolesti svakog unutrašnjeg organa što uveliko olakšava dijagnozu i liječenje.

Što pokazuje biohemijski test krvi i koje su norme tih vrijednosti? Naravno, krvna slika može se mijenjati s godinama ili u prisustvu određenih bolesti. Takođe, na neke pokazatelje može uticati pacijentov način života i upotreba određenih lijekova. Šta je uključeno u biohemijski test krvi? Za biohemiju se uzima krv za procjenu sastava krvi, što omogućava utvrđivanje rada svih ljudskih organa. Analiza uključuje procjenu količine najvažnijih elemenata u krvi.

Kao prosječni pokazatelji kod odraslih smatra se da su:

PokazateljMuškarciŽeneJedinice
Nivo glukozeod 3,85 do 5,83mmol / l.
Bilirubinod 3,2 do 17,0mmol / l.
ASATdo 38do 32u / l
ALATdo 46do 35u / l
Gamma GTdo 55do 38u / l
Fosfatazaod 30 do 120u / l
Holesterolod 3,1 do 5,7mmol / l.
LDLod 1,7 do 3,5mmol / l.
Trigliceridiod 0,4 do 1,8mmol / l.
Uobičajeni protein65 do 84g / l
Albuminod 34 do 53g / l
K +od 3,4 do 5,6mmol / l.
Na +od 135 do 146mmol / l.
Sl-od 97 do 108mmol / l.
Kreatininod 61 do 115od 52 do 97mmol / l.
Ureaod 2,7 do 7,3mmol / l.
Mokraćna kiselinaod 210 do 420od 150 do 350μmol / l.
CRPod 0 do 5g / l
> Gvožđeod 11,63 do 30,42od 8,94 do 30,42μmol / l.

Šta znače odstupanja u ovim pokazateljima?

Svaki od ovih elemenata prikazuje stanje određenog organa. Ako su pokazatelji premašeni ili spušteni, stručnjaci mogu utvrditi u kojem tijelu se dogodila kvar. U tom slučaju su propisani dodatni dijagnostički postupci i vrši se temeljitiji pregled. Što znače odstupanja u analizi:

Glukoza Ljudi ovaj element nazivaju šećerom. Ovaj je pokazatelj vrlo važan u otkrivanju dijabetesa. Nivo šećera u krvi može varirati s godinama. Povećane stope mogu ukazivati ​​na prisutnost bolesti poput:

  • Dijabetes melitus.
  • Fizički ili emocionalni stres.
  • Thyrotoxicosis.
  • Feokromocitom.
  • Povećani hormon rasta
  • Cushingov sindrom.
  • Pankreatitis
  • Hronične bolesti jetre i bubrega.

Smanjena razina glukoze može signalizirati razvoj sljedećih bolesti:

  • Iscrpljenost tijela.
  • Povećana razina inzulina.
  • Bolest pankreasa.
  • Onkološke bolesti.
  • Endokrine abnormalnosti.

Bilirubin. Krv narančaste boje. Taj se pigment proizvodi u jetri i kada ga povećate, pacijent se prvi put testira na žuticu. Povišene vrednosti bilirubina mogu biti prisutne kod sledećih bolesti:

  • Hepatitis
  • Ciroza.
  • Hemolitična anemija.
  • Kamenje u žučni mjehur.
  • Malarija

AST. Enzim koji proizvode ćelije jetre i mišića. Zdrava osoba može sadržavati malu količinu u krvi. Koliki je porast AST-a? Prije svega, u slučaju kršenja AST razine ljekari dijagnosticiraju srčane bolesti. Ovi pokazatelji mogu porasti kod bolesti kao što su:

  • Ciroza.
  • Hepatitis
  • Zatajenje jetre.
  • Infarkt miokarda.
  • Zatajenje srca.
  • Ostale bolesti srca i jetre.

ALT. Enzim koji se nalazi u ćelijama jetre. Može ući u krvotok tokom masovne smrti ćelija jetre. Zašto se testira ALT? Sa povišenim ALT-om ljekari prvenstveno provjeravaju jetru na ozbiljne bolesti izražene staničnom nekrozom. ALT raste sa:

  • Ciroza jetre.
  • Hemijsko trovanje jetre.
  • Rak jetre
  • Hepatitis bilo kojeg porekla.
  • Bolesti srca.

Gamma GT. Enzim koji se proizvodi u jetri i gušterači. Što znači povećanje enzima u krvi? Prekomjerna gama-GT ukazuje na sljedeće bolesti:

  • Bilo koja bolest jetre.
  • Bolest pankreasa.
  • Onkologija gušterače.
  • Hronični alkoholizam
  • Ovisnost.

Fosfotaza. Enzim koji se nalazi u svim ljudskim organima. Povećanjem enzima ljekari prije svega pacijenta provjeravaju ima li bolesti jetre i kostiju.

Holesterol. Pripada glavnim lipidima krvi. Sintetišu je ćelije jetre i unosi u tijelo hranu. Povećanje holesterola najčešće ukazuje na nepravilnu prehranu pacijenta.

Povećanje je opasno zbog razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Protein Pokazatelj ukupnog proteina u krvi vrlo je važan u dijagnostici bolesti krvi, jetre, bubrega i upalnih procesa. Važna je i kontrola ne samo nivoa ukupnog proteina, već i njegovih frakcija.

Kalijum Ljekari često dijagnosticiraju porast kalijuma u krvi, što ukazuje na bolest bubrega. Istovremeni simptom je smanjenje količine urina. Smanjenje kalijuma može se dogoditi kod duge prehrane, proljeva, povraćanja, oštećenja bubrežne funkcije.

Natrijum. Natrijum indikatori važni su u dijagnostici krvnih bolesti, bolesti mišićnog sistema, upalnih procesa nervnih vlakana i poremećaja metabolizma vode u organizmu.

Urea Ovo je produkt razgradnje proteina. Zašto je potreban ovaj pokazatelj? Urea se izlučuje urinom. Višak sadržaja u krvi liječnicima daje razlog da sumnjaju na oštećenu bubrežnu funkciju. Može se povećati sa sledećim bolestima:

  • Glomerulonefritis.
  • Zatajenje srca.
  • Pijelonefritis.
  • Opsežne opekotine.

Gvožđe Važan je element stvaranja krvi. Uz nedostatak ovog elementa mogu se opaziti različite bolesti svih organa i tkiva. Naročito je važno kontrolirati razinu željeza u trudnica, jer njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih komplikacija tijekom porođaja.

Ovo nije potpuni popis ispitivanih elemenata, kao rezultat analize možete promatrati potpuniju sliku prema kojoj će liječnik moći zaključiti.

Kada je zakazana ova analiza

Ispitivanje krvi za biohemiju propisano je svim pacijentima koji su se žalili u medicinsku ustanovu. Takođe, analiza je obavezna za trudnice, starije osobe i ljude koji se šalju na bolničko liječenje. Prikazana analiza mora biti urađena jer je to prva dijagnostička mjera prilikom posjete terapeutu.

Procjenjujući glavne pokazatelje, liječnik će moći otkriti kvar jednog ili drugog organa, identificirati skrivene upalne procese i procijeniti opće stanje pacijenta. Bez ove studije nije moguće dijagnosticirati bolesti unutrašnjih organa. Samo prema rezultatima testova ljekar može propisati dodatne pretrage organa u kojima se otkrije sumnja na bolest.

Ova analiza može pokazati ne samo prisustvo bolesti, već i nedostatak vitamina i minerala, tada liječnik propisuje vitaminsku terapiju. Mnogi ljudi zapostavljaju nedostatak određenog vitamina. Međutim, hronični nedostatak jednog od elemenata može dovesti do ozbiljnih posljedica, na primjer, nedostatak kalijuma uzrokuje srčane bolesti, smanjenje razine kalcija dovodi do razaranja koštanog i mišićnog sustava itd.

Kako analizirati

Mnogi ljudi brkaju opći test krvi s biokemijskim. To su apsolutno dva različita koncepta i uzorkovanje krvi se događa na različite načine. Šta je biohemija? Ovo je analiza materijala uzetog iz pacijentove vene. Postupak je jednostavan, ali za mnoge prilično uzbudljiv.

Nakon uzorkovanja krv se šalje u laboratoriju, gdje se pomoću posebne opreme određuje sastav krvi.

Krvni test iz vena treba uzimati ujutro samo na prazan stomak. Svaki pacijent trebao bi znati šta može utjecati na pravi sastav krvi i isključiti te faktore. Liječnici ne mogu utvrditi odstupanja samo ako postoje sljedeći faktori:

  • Pre analize jede 8 sati.
  • Pijenje alkohola 7 dana prije analize.
  • Pije se čaj i kafa prije uzimanja krvi.
  • Snažna fizička aktivnost tokom dana prije analize.
  • Pušenje prije darivanja krvi.
  • Uzimanje lijekova.

Hemija krvi

Biohemijska analiza krvi - laboratorijska dijagnostička metoda koja omogućava procjenu rada unutarnjih organa (jetra, bubrezi, gušterača, žučni mjehur itd.), pribavljanje informacija o metabolizmu (metabolizam lipida, proteina, ugljikohidrata), saznanje potrebe za elementima u tragovima.

Analiza

  • Praćenje zdravlja (najmanje 1 put godišnje). Potrebno je osigurati da tokom godine ukupna količina krvi uzeta od osobe, uključujući i dijagnostičke svrhe, ne pređe brzinu stvaranja crvenih krvnih zrnaca.
  • Protekle zarazne ili somatske bolesti.

Analiza

Prije provođenja biohemijske analize ljudske krvi, provode se potrebni pripremni koraci. Poseban štapić je postavljen na ruku iznad lakta. Mjesto uzorkovanja krvi prethodno se tretira antiseptikom kako bi se spriječila infekcija. Igla se ubacuje u venu i nakon što se ulnarna vena napuni krvlju, uzima se krv. Ako nije moguće izvršiti uzorkovanje krvi iz ulnarne vene, uzorkovanje krvi vrši se iz drugih vena koje su dostupne za pregled i fiksaciju. Krv se izlije u epruvetu i pošalje s uputnicom u biohemijsku laboratoriju.

Kako dešifrirati analizu

Mnogi pacijenti, nakon što su dobili rezultat analize, odlučuju ih dešifrirati sami, ali to ne rade na temelju svog općeg stanja, već prema informacijama na Internetu. Međutim, to je potpuno neprihvatljivo. Samo iskusan stručnjak može uporediti sve podatke i odrediti vašu dijagnozu. Činjenica je da pojedinačni rezultati mogu značiti potpuno različite bolesti, samo sveobuhvatna analiza daje potpunu sliku vašeg zdravlja.

Na osnovu prosječnih pokazatelja pojedini elementi mogu biti samo u slučaju istraživanja određenih bolesti. Tako, na primjer, tokom liječenja možete samostalno kontrolirati šećer u krvi. Pri dijagnosticiranju važno je uzeti u obzir starost, spol i prisutnost kroničnih ili nasljednih bolesti pacijenta.

Danas lekari insistiraju na tome da je biohemija krvi obavezan postupak postavljanja početne dijagnoze i procene pacijentovog zdravstvenog stanja. Ako vam je dodijeljena ova analiza, pokušajte se pridržavati svih pravila za njenu dostavu. To će stručnjacima omogućiti da adekvatno procjenjuju vaše zdravlje i izliječe latentne bolesti na vrijeme. Krvni test za biohemiju uzima se u bilo kojoj javnoj klinici ili privatnom dijagnostičkom centru. Vodite računa o svom zdravlju i slijedite preporuke liječnika.

Ukupni protein u serumu, ukupne frakcije proteina

Protein mnogo znači u ljudskom tijelu, jer sudjeluje u stvaranju novih stanica, u transportu tvari i stvaranju humoralnih imunitet.

Protein sadrži 20 esencijalnih aminokiseline, oni također sadrže neorganske tvari, vitamine, ostatke lipida i ugljikohidrata.

Tečni deo krvi sadrži oko 165 proteina, štaviše, njihova struktura i uloga u organizmu su različiti. Proteini su podeljeni u tri različite frakcije proteina:

Budući da se proizvodnja proteina odvija uglavnom u jetri, njihov nivo ukazuje na njegovu sintetsku funkciju.

Ako je proteinogram ukazao na to da tijelo pokazuje smanjenje ukupnog proteina, taj se fenomen definira kao hipoproteinemija. Slična pojava uočena je u sledećim slučajevima:

  • sa proteinskim gladovanjem - ako osoba primijeti izvesno dijetavežbajući vegetarijanstvo
  • ako dolazi do povećanog izlučivanja proteina mokraćom - sa proteinurijabolest bubrega trudnoće,
  • ako osoba izgubi puno krvi - s krvarenjem, teškim periodima,
  • u slučaju ozbiljnih opeklina,
  • s eksudativnim pleurizmom, eksudativnim perikarditisom, ascitesom,
  • s razvojem malignih novotvorina,
  • ako je oštećenje proteina oslabljeno - sa cirozahepatitis
  • sa smanjenjem apsorpcije supstanci - sa pankreatitis, uboda, enteritis itd.,
  • nakon duže upotrebe glukokortikosteroida.

Povišeni nivo proteina u organizmu je hiperproteinemija. Razlikuje apsolutnu i relativnu hiperproteinemiju.

Relativni rast proteina razvija se u slučaju gubitka tekućeg dijela plazme. Do toga dolazi ako konstantno povraćanje smeta koleri.

Primjećuje se apsolutno povećanje proteina ako se pojave upalni procesi, mijelom.

Koncentracije ove tvari za 10% mijenjaju se s promjenom položaja tijela, kao i tijekom fizičkog napora.

Zašto se mijenjaju koncentracije proteinskih frakcija?

Frakcije proteina - globulini, albumin, fibrinogen.

Standardni biološki test krvi ne podrazumijeva određivanje fibrinogena, koji prikazuje proces zgrušavanja krvi. Koagulogram- analiza u kojoj se utvrđuje ovaj pokazatelj.

Kada se povećava razina proteinskih frakcija?

Razina albumina:

  • ako se tijekom zaraznih bolesti dogodi gubitak tečnosti,
  • sa opekotinama.

Α-globulini:

  • sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, dermatomiozitis, skleroderma),
  • sa gnojnom upalom u akutnom obliku,
  • sa opekotinama tokom perioda oporavka,
  • nefrotski sindrom u bolesnika sa glomerulonefritisom.

Β- globulini:

  • sa hiperlipoproteinemijama kod osoba sa dijabetesom, ateroskleroza,
  • sa krvarećim čirom u želucu ili crevima,
  • sa nefrotskim sindromom,
  • u hipotireoza.

Gama globulini su povišeni u krvi:

  • sa virusnim i bakterijskim infekcijama,
  • sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, dermatomiozitis, skleroderma),
  • s alergijama
  • za opekotine
  • sa helmintičkom invazijom.

Kada se smanjuje frakcija proteina?

  • kod novorođenčadi zbog nerazvijenosti ćelija jetre,
  • u edem pluća
  • tokom trudnoće
  • sa bolestima jetre,
  • sa krvarenjem
  • u slučaju nakupljanja plazme u telesnim šupljinama,
  • sa zloćudnim tumorima.

Nivo metabolizma dušika

U tijelu nije samo izgradnja ćelija. Oni takođe propadaju, a baze azota se nakupljaju. Njihovo stvaranje nastaje u ljudskoj jetri, izlučuju se putem bubrega. Dakle, ako su pokazateljimetabolizam dušika povišena, vjerovatno je oslabljena funkcija jetre ili bubrega, kao i prekomjerna razgradnja proteina. Glavni pokazatelji metabolizma dušika - kreatinin, urea. Manje se utvrđuje amonijak, kreatin, rezidualni azot, mokraćna kiselina.

Urea (urea)

Razlozi povećanja:

  • glomerulonefritis, akutni i hronični,
  • nefroskleroza,
  • pijelonefritis,
  • trovanje raznim supstancama - dikloroetanom, etilen glikolom, živim solima,
  • arterijska hipertenzija
  • sindrom sudara
  • policistični ili tuberkulozabubreg
  • zatajenje bubrega.

Razlozi za spuštanje:

  • povećana količina urina
  • davanje glukoze
  • zatajenje jetre
  • hemodijaliza,
  • smanjenje metaboličkih procesa,
  • post
  • hipotireoza.

Razlozi povećanja:

  • zatajenje bubrega u akutnim i hroničnim oblicima,
  • dekompenzirano dijabetes melitus,
  • hipertireoza,
  • akromegalija
  • opstrukcija creva,
  • mišićna distrofija
  • opekotine.

Mokraćna kiselina

Razlozi povećanja:

  • leukemija
  • gihta,
  • Manjak vitamina B-12
  • zarazne bolesti akutne prirode,
  • Wakezova bolest
  • bolest jetre
  • teški dijabetes
  • patologija kože,
  • trovanje ugljičnim monoksidom, barbiturati.

Glukoza se smatra glavnim pokazateljem metabolizma ugljikohidrata. To je glavni energetski proizvod koji ulazi u ćeliju, jer vitalna aktivnost ćelije zavisi od kiseonika i glukoze. Nakon što je osoba uzela hranu, glukoza ulazi u jetru, i tamo je iskorištava u obliku glikogen. Kontrolirajte ove procese hormoni gušterača - insulini glukagon. Zbog nedostatka glukoze u krvi razvija se hipoglikemija, njen višak sugerira da dolazi do hiperglikemije.

Kršenje koncentracije glukoze u krvi događa se u sljedećim slučajevima:

Hipoglikemija

  • s produljenim postom,
  • u slučaju malapsorpcije ugljenih hidrata - sa uboditi, enteritis itd.,
  • sa hipotireozom,
  • sa hroničnim patologijama jetre,
  • sa hroničnom insuficijencijom kore kore nadbubrežne žlijezde,
  • sa hipopituitarizmom,
  • u slučaju predoziranja inzulina ili hipoglikemijskih lekova koji se uzimaju oralno,
  • u meningitis, encefalitis, insuloma, meningoencefalitis, sarkoidoza.

Hiperglikemija

  • sa šećernom bolešću prve i druge vrste,
  • sa tireotoksikozom,
  • u slučaju razvoja tumora hipofiza,
  • s razvojem neoplazme nadbubrežne kore,
  • sa feokromocitomom,
  • kod ljudi koji leče glukokortikoidima,
  • u epilepsija,
  • sa povredama i tumorima mozga,
  • sa psiho-emocionalnim uzbuđenjem,
  • ako je došlo do trovanja ugljičnim monoksidom

Poremećaj metabolizma pigmenta u tijelu

Specifične obojene proteine ​​su peptidi koji sadrže metal (bakar, gvožđe). To su mioglobin, hemoglobin, citokrom, cerulloplazmin itd. BilirubinDa li je krajnji produkt razgradnje takvih proteina. Kada se postojanje eritrocita u slezini završava, bilirubin reduktaza nastaje biliverdin reduktazom, koja se naziva indirektnom ili slobodnom. Ovaj bilirubin je toksičan, zbog toga je štetan za organizam. Međutim, budući da dolazi do njegove brze povezanosti s albuminom u krvi, ne dolazi do trovanja tijela.

Istovremeno kod ljudi koji pate od ciroze, hepatitisa u tijelu nema povezanosti s glukuronskom kiselinom, pa analiza pokazuje visoku razinu bilirubina. Zatim se neizravni bilirubin vezuje za glukuronsku kiselinu u ćelijama jetre, a pretvara se u vezani ili direktni bilirubin (DBil) koji nije toksičan. Primećen je njegov visok nivo Gilbertov sindrom, bilijarna diskinezija. Ako se rade testovi jetre, dešifriranje ih može pokazati visoku razinu izravnog bilirubina ako su stanice jetre oštećene.

Dalje zajedno sa žuč bilirubin se prenosi iz jetrenih kanala u žučni mehur, zatim u dvanaestopalačno crevo, gde se formira urobilinogen. Zauzvrat, apsorbira se u krv iz tankog crijeva, u bubrege. Kao rezultat toga, urin postaje mrlja žuta. Drugi dio ove tvari u debelom crijevu izložen je bakterijskim enzimima, pretvara se sterkobilini mrlje izmet.

Žutica: zašto se javlja?

U tijelu žutice postoje tri mehanizma razvoja:

  • Previše aktivna razgradnja hemoglobina, kao i drugih pigmentnih proteina. To se događa kod hemolitičke anemije, ujeda zmija, kao i patološke hiperfunkcije slezine. U ovom se stanju proizvodnja bilirubina odvija vrlo aktivno, pa jetra nema vremena za obradu takvih količina bilirubina.
  • Bolesti jetre - ciroza, tumori, hepatitisi. Formiranje pigmenta događa se u normalnim količinama, ali ćelije jetre koje pogode bolest nisu sposobne za normalnu količinu rada.
  • Kršenja odliva žuči. To se događa kod ljudi koji boluju od kolelitijaze, holecistitis, akutni kolangitis itd. Zbog kompresije žučnih puteva prestaje protok žuči u crijeva i nakuplja se u jetri. Kao rezultat toga, bilirubin ulazi u krvotok.

Za tijelo su sva ova stanja vrlo opasna, moraju se hitno liječiti.

Ukupni bilirubin u žena i muškaraca, kao i njegove frakcije, ispituju se u sledećim slučajevima:

Metabolizam lipida ili holesterol

Za biološku aktivnost ćelije su vrlo važne. lipidi. Učestvuju u izgradnji stanične stijenke, u proizvodnji niza hormona i žuči, vitamina D. Masne kiseline su izvor energije za tkiva i organe.

Masti u tijelu dijele se u tri kategorije:

  • trigliceridi (što su trigliceridi neutralne masti),
  • uobičajeno holesterol i njegove frakcije,
  • fosfolipidi.

Lipidi u krvi se određuju u obliku takvih spojeva:

  • hilomikroni (u njihovom sastavu uglavnom trigliceridi),
  • HDL (HDL, lipoproteini velike gustine, „dobar“ holesterol),
  • LDL (VLP, lipoproteini niske gustine, "loš" holesterol),
  • VLDL (lipoproteini vrlo male gustine).

Oznaka holesterola prisutna je u općoj i biohemijskoj analizi krvi. Kad se provede analiza kolesterola, dekodiranje uključuje sve pokazatelje, međutim najvažniji su pokazatelji ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL i HDL.

Davanje krvi za biohemiju treba imati na umu da ako je pacijent prekršio pravila za pripremu za analizu, ako je jeo masnu hranu, indikacije mogu biti netačne. Zbog toga ima smisla ponovo provjeriti kolesterol. U ovom slučaju trebate razmisliti o tome kako pravilno proći krvni test na holesterol. Da bi se smanjio učinak, liječnik će propisati odgovarajući režim liječenja.

Zašto je poremećen metabolizam lipida i do čega ono dolazi?

Ukupni holesterol raste ako:

Ukupni holesterol se smanjuje ako:

  • ciroza
  • maligne formacije jetre,
  • reumatoidni artritis,
  • post
  • hiperfunkcije štitne i paratireoidne žlezde,
  • KOPB
  • malapsorpcija supstanci.

Trigliceridi se povećavaju ako:

  • alkoholna ciroza,
  • virusni hepatitis,
  • alkoholizam
  • bilijarna ciroza
  • kolelitijaza
  • pankreatitis, akutni i hronični,
  • hronični zatajenje bubrega,
  • hipertenzija
  • Ishemijska bolest srca, infarkt miokarda,
  • dijabetes melitus, hipotireoza,
  • cerebralna tromboza,
  • trudnoća
  • gihta
  • Downov sindrom
  • akutna intermitentna porfirija.

Trigliceridi se smanjuju ako:

  • hiperfunkcije žlijezda, štitnjače i paratireoide,
  • KOPB
  • malapsorpcija supstanci
  • neuhranjenost.

  • pri 5,2-6,5 mmol / l postoji blagi porast holesterola, međutim, već postoji rizik od razvoja ateroskleroze,
  • na 6,5-8,0 mmol / L fiksira se umjereno povećanje kolesterola, što se može prilagoditi prehranom,
  • 8,0 mmol / L ili više - visoke stope za koje je potrebno liječenje, njegova shema za snižavanje holesterola, utvrđuje doktor.

Pet stupnjeva dislipoproteinemije određuje se ovisno o tome koliko se mijenja metabolizam lipida. Ovo je stanje prethodnik razvoja ozbiljnih bolesti (ateroskleroza, dijabetesa i dr.).

Enzimi u krvi

Svaka biohemijska laboratorija određuje i enzime, posebne proteine ​​koji ubrzavaju hemijske reakcije u tijelu.

Glavni enzimi u krvi:

  • aspartat aminotransferaza (AST, AST),
  • alanin aminotransferaza (ALT, ALT),
  • gama-glutamiltransferaza (GGT, LDL),
  • alkalna fosfataza (alkalna fosfataza),
  • kreatin kinaza (QC),
  • alfa amilaza.

Navedene tvari nalaze se u različitim organima, u njihovoj krvi je jako malo. Enzimi u krvi mjere se u U / L (međunarodne jedinice).

Aspartat aminotransferaza (ACAT) i alanin aminotransferaza

Enzimi odgovorni za prijenos aspartata i alanina u hemijskim reakcijama. Velika količina ALT i AST nalazi se u tkivima srca, jetre i skeletnih mišića. Ako dođe do povećanja AST i ALT u krvi, to znači da su stanice organa uništene. Prema tome, što je viša razina ovih enzima u ljudskoj krvi, to je više stanica umrlo, a samim tim i do uništavanja bilo kojeg organa. Kako smanjiti ALT i AST, ovisi o dijagnozi i prepisu liječnika.

Određena su tri stepena porasta enzima:

  • 1,5-5 puta - lagano,
  • 6-10 puta - prosječno,
  • 10 puta ili više - visoko.

Koje bolesti dovode do povećanja AST i ALT?

  • infarkt miokarda (primećen je više ALT),
  • akutni virusni hepatitis (napomenuto više AST),
  • maligni tumori i metastazeu jetri
  • toksično oštećenje ćelija jetre,
  • sindrom sudara.

Alkalna fosfataza (ALP)

Ovaj enzim određuje uklanjanje fosforne kiseline iz hemijskih spojeva, kao i isporuku fosfora unutar ćelija. Utvrđeni su koštani i jetreni oblici alkalne fosfataze.

Nivo enzima raste sa takvim bolestima:

  • mijelom
  • osteogeni sarkom,
  • limfogranulomatoza,
  • hepatitis
  • metastaza na kosti
  • droga i toksična oštećenja jetre,
  • proces ozdravljenja frakture
  • osteomalacija, osteoporoza,
  • citomegalovirusna infekcija.

Gamaglutamil transferaza (GGT, glutamil transpeptidaza)

Treba napomenuti, govoreći o GGT-u, da ova supstanca sudjeluje u metabolizmu masti, nosi trigliceride i kolesterol. Najveća količina ovog enzima nalazi se u bubrezima, prostati, jetri, gušterači.

Ako je GGT povišen, uzroci su najčešće povezani s bolestima jetre. Enzim gamaglutamin transferaza (GGT) takođe je povišen kod dijabetes melitusa. Kada se povećava, enzim gama-glutamiltransferaza se takođe povećava infektivna mononukleozaintoksikacija alkoholom kod pacijenata sa zatajenjem srca. Više informacija o GGT-u - što je to, reći će stručnjaku koji dešifrira rezultate analize. Ako je GGTP povišena, uzroci ove pojave mogu se utvrditi provođenjem dodatnih studija.

Kreatin kinaza (kreatin fosfokinaza)

Treba uzeti u obzir pri procjeni krvne vrijednosti CPK-a da se radi o enzimu čija se visoka koncentracija opaža u skeletnim mišićima, u miokardu, manja količina ga ima u mozgu. Ako postoji porast enzima kreatin fosfokinaze, uzroci povećanja povezani su s određenim bolestima.

Ovaj enzim je uključen u proces pretvorbe kreatina, a osigurava i održavanje energetskog metabolizma u ćeliji. Definirane su tri podvrste QC-a:

  • MM - u mišićnom tkivu,
  • MV - u srčanom mišiću
  • BB - u mozgu.

Ako je kreatin kinaza u krvi povećana, razlozi za to obično su povezani s uništenjem gore navedenih stanica organa. Ako je kreatin kinaza u krvi povišena, uzroci mogu biti sljedeći:

Alfa amilaza

Funkcije amilaze- cijepanje složenih ugljikohidrata na jednostavne. Amilaza (dijastaza) se nalazi u pljuvači i gušterači. Kada dešifrujete testove putem interneta ili od strane liječnika, skreće se pažnja i na povećanje i smanjenje ovog pokazatelja.

Alfa amilaza se povećava ako se primeti:

  • akutni pankreatitis
  • karcinom pankreasa
  • zaušnjaka
  • virusni hepatitis,
  • akutno zatajenje bubrega
  • produženi unos alkohola, kao i glukokortikosteroida, tetraciklin.

Alfa amilaza se smanjuje ako se primijeti:

  • infarkt miokarda
  • tireotoksikoza,
  • toksikozatokom trudnoće
  • potpuna nekroza pankreasa.

Elektroliti iz krvi - šta je to?

Natrijum i kalijum su glavni elektroliti u ljudskoj krvi. Ni jedan hemijski proces u tijelu ne može bez njih. Ionogram krvi - analiza, tokom koje se utvrđuje kompleks mikroelemenata u krvi - kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, hlorid, itd.

Vrlo je potreban za metaboličke i enzimske procese.

Njegova glavna funkcija je provođenje električnih impulsa u srcu. Stoga, ako se krši norma ovog elementa u tijelu, to znači da osoba može imati oslabljenu funkciju miokarda. Hiperkalemija je stanje pri kojem su razine kalija povišene, hipokalemija smanjena.

Ako je kalijum povišen u krvi, specijalista bi trebao pronaći razloge i eliminirati ih. Uostalom, takvo stanje može ugroziti razvoj stanja opasnih za tijelo:

  • aritmije(intrakardijalni blok, atrijska fibrilacija),
  • kršenje osjetljivosti
  • pad Pakao,
  • smanjenje pulsa
  • oslabljena svest.

Takvi uslovi su mogući ako se stopa kalijuma poveća na 7,15 mmol / L ili više. Zbog toga kalijum kod žena i muškaraca treba periodično pratiti.

Ako biološki test u krvi daje razinu kalija manje od 3,05 mmol / L, takvi parametri su štetni i za tijelo. U tom stanju su uočeni sljedeći simptomi:

  • mučnina i povraćanje
  • otežano disanje
  • mišićna slabost
  • slabost srca
  • nehotično pražnjenje urina i izmeta.

Važno je i koliko natrijuma ima u tijelu, uprkos činjenici da ovaj element nije direktno uključen u metabolizam. Natrijum je u vanćelijskoj tečnosti. Održava osmotski pritisak i pH.

Natrijum se izlučuje urinom, ovim procesom upravlja aldosteron - hormon nadbubrežne kore.

Hipernatremija, to jest povišena razina natrijuma, dovodi do osjećaja žeđi, razdražljivosti, mišićnih drhtaja i trzaja, napadaja i kome.

Alanin aminotransferaza (ALT)

Sadrži se u jetri i bubrezima, mišićnom tkivu (srčano, skeletno). Kada su uništeni, ulazi u krv, povećava se i njena brzina. Ovo je znak:

  • hepatitis - virusni, lijekovi, s trovanjem, alkoholizam,
  • tumori jetre ili ciroza,
  • žutica
  • slabosti srčanog mišića (distrofija), upale (miokarditis), srčani udar,
  • zastoj cirkulacije
  • oštećenja gušterače - pankreatitis, nekroza pankreasa,
  • ozljede mišićnih vlakana, opekotine.

Smanjuje se potpunim iscrpljivanjem jetre, nedostatkom vitamina B6.

Aspartična aminotransferaza (AST)

Primarno se nakuplja u miokardu, crvenim krvnim ćelijama. AST se takođe nalazi u jetri, mišićima i nervnim vlaknima. Kod muškaraca je aktivnost veća nego kod žena. Uz infarkt miokarda rast AST-a je prvi znak, otkriva se i prije promjene EKG-a. Štaviše, što je veće uništavanje, to je veća stopa.

Ako ne dođe do smanjenja razine 3. dana, to znači širenje oštećenja srca, komplikacija, pojavu novih žarišta.

Gama glutamin transferaza (GGT)

Mnogo je u žučnim kanalima, bubrezima i jetri. Povećava se kod takvih bolesti:

  • upala žučnog sustava (kanali, žučni mjehur), kamenje,
  • hepatitis
  • alkoholizam
  • trovanje
  • oštećenje bubrega - glomerulonefritis, pijelonefritis,
  • pankreatitis
  • Karcinom prostate, pankreasa, jetre.

Alkalna fosfataza

Njegova aktivnost odražava stanje bubrega, jetre, žučnih kanala i koštanog tkiva. Povećano sa:

  • kamenje u žučnom sustavu,
  • tumori jetre, ciroza, hepatitis,
  • uništavanje kostiju pri frakturi, omekšavanje, pojačano stvaranje paratireoidnih hormona od strane paratireoidnih žlijezda.

Slaba aktivnost se javlja kod anemije, transfuzije krvi, nedostatka hormona štitnjače, nedostatka fosfora, cinka i magnezijuma.

Nastaje uglavnom tokom raspada hemoglobina. Ulazi u krvotok u obliku toksičnog oblika - indirektan. Uz dobar rad, jetra se kombinira sa proteinima, uslijed čega se neizravno pretvara u izravni, manje opasan. Zbir direktnih i indirektnih naziva se ukupnim bilirubinom. Indirektno povišen sa:

  • raspad eritrocita - žutica kod novorođenčadi, oštećena krvna zrnca (membrana se lako uništava), anemija sa imunološkom, enzimskom, oštećenjem, trovanjem,
  • nedostatak enzima koji neutralizira bilirubin (Gilbertov sindrom),
  • patologija jetre - hepatitis, hepatoza, tumor, metastaze iz drugih organa, ciroza.

  • oštećenje jetre alkoholom, lijekovima, rakom, virusnim hepatitisom, mononukleozom (infekcijom),
  • poteškoće u odljevu žuči (u žučnim kanalima jetre ili žučnih kanala) - žutica sa začepljenjem kamenom, tumorom, grčenjem žutice nakon upale, kongenitalni sindromi (Rotor, Johnson).

  • hemolitički (zbog uništenja crvenih krvnih zrnaca),
  • parenhim (oslabljena funkcija jetre),
  • mehanička (upala ili začepljenje žučnih kanala kamenom, tumorom).

Guta se hranom sa ugljikohidratima (šećer, brašno, voće, med). Uz nedostatak inzulina (dijabetes tipa 1) ili kršenje reakcije na njega (dijabetes tipa 2, pretilost), povećava se razina u krvi. Niske stope javljaju se kod predoziranja lijekova za snižavanje šećera (obično injekcija inzulina), gladovanja, tumora gušterače.

Ukupni protein

Ovaj indikator odražava zbir albumina i globulina. Pokazati će se krvni test povećanje u takvim uslovima:

  • dehidracija - povraćanje, prekomjerno izlučivanje urina s dijabetesom insipidusom, ketoacidoza kod dijabetičara,
  • upala - akutne infekcije, pogoršanje hroničnih bolesti, autoimune bolesti (dermatomiozitis, reumatoidni artritis, periarteritis, tiroiditis),
  • pojačano stvaranje nenormalnih proteina u mijelomu, Waldenstrom sindromu,
  • šok od opsežnog opeklina,
  • teška upala peritoneuma (peritonitis).

Nizak protein u krvi je znak:

  • inhibicija stvaranja u jetri (ciroza, delovanje toksina, lekova, alkohola, hepatitis),
  • malapsorpcija aminokiselina iz creva,
  • nedostatak enzima pankreasa koji obrađuju hranu,
  • gubitak urina kod bubrežnih bolesti (glomerulonefritis, nefropatija kod dijabetesa, policistična)
  • propadanje formiranih molekula - povećani hormoni nadbubrežne žlijezde, štitnjače, karcinomi, opekotine, ozljede, šok, trovanje krvi (sepsa),
  • prijelaz proteina iz krvi u šupljinu - nakupljanje tekućine u trbuhu (ascites), perikardnoj vrećici (perikarditis), između membrane pleure pluća (pleuritis).

Alkalna fosfataza

Njegova aktivnost odražava stanje bubrega, jetre, žučnih kanala i koštanog tkiva. Povećano sa:

  • kamenje u žučnom sustavu,
  • tumori jetre, ciroza, hepatitis,
  • uništavanje kostiju pri frakturi, omekšavanje, pojačano stvaranje paratireoidnih hormona od strane paratireoidnih žlijezda.

Slaba aktivnost se javlja kod anemije, transfuzije krvi, nedostatka hormona štitnjače, nedostatka fosfora, cinka i magnezijuma.

Nastaje uglavnom tokom raspada hemoglobina. Ulazi u krvotok u obliku toksičnog oblika - indirektan. Uz dobar rad, jetra se kombinira sa proteinima, uslijed čega se neizravno pretvara u izravni, manje opasan. Zbir direktnih i indirektnih naziva se ukupnim bilirubinom. Indirektno povišen sa:

  • raspad eritrocita - žutica kod novorođenčadi, oštećena krvna zrnca (membrana se lako uništava), anemija sa imunološkom, enzimskom, oštećenjem, trovanjem,
  • nedostatak enzima koji neutralizira bilirubin (Gilbertov sindrom),
  • patologija jetre - hepatitis, hepatoza, tumor, metastaze iz drugih organa, ciroza.

  • oštećenje jetre alkoholom, lijekovima, rakom, virusnim hepatitisom, mononukleozom (infekcijom),
  • poteškoće u odljevu žuči (u žučnim kanalima jetre ili žučnih kanala) - žutica sa začepljenjem kamenom, tumorom, grčenjem žutice nakon upale, kongenitalni sindromi (Rotor, Johnson).

  • hemolitički (zbog uništenja crvenih krvnih zrnaca),
  • parenhim (oslabljena funkcija jetre),
  • mehanička (upala ili začepljenje žučnih kanala kamenom, tumorom).

Guta se hranom sa ugljikohidratima (šećer, brašno, voće, med). Uz nedostatak inzulina (dijabetes tipa 1) ili kršenje reakcije na njega (dijabetes tipa 2, pretilost), povećava se razina u krvi. Niske stope javljaju se kod predoziranja lijekova za snižavanje šećera (obično injekcija inzulina), gladovanja, tumora gušterače.

Ukupni protein

Ovaj indikator odražava zbir albumina i globulina. Pokazati će se krvni test povećanje u takvim uslovima:

  • dehidracija - povraćanje, prekomjerno izlučivanje urina s dijabetesom insipidusom, ketoacidoza kod dijabetičara,
  • upala - akutne infekcije, pogoršanje hroničnih bolesti, autoimune bolesti (dermatomiozitis, reumatoidni artritis, periarteritis, tiroiditis),
  • pojačano stvaranje nenormalnih proteina u mijelomu, Waldenstrom sindromu,
  • šok od opsežnog opeklina,
  • teška upala peritoneuma (peritonitis).

Nizak protein u krvi je znak:

  • inhibicija stvaranja u jetri (ciroza, delovanje toksina, lekova, alkohola, hepatitis),
  • malapsorpcija aminokiselina iz creva,
  • nedostatak enzima pankreasa koji obrađuju hranu,
  • gubitak urina kod bubrežnih bolesti (glomerulonefritis, nefropatija kod dijabetesa, policistična)
  • propadanje formiranih molekula - povećani hormoni nadbubrežne žlijezde, štitnjače, karcinomi, opekotine, ozljede, šok, trovanje krvi (sepsa),
  • prijelaz proteina iz krvi u šupljinu - nakupljanje tekućine u trbuhu (ascites), perikardnoj vrećici (perikarditis), između membrane pleure pluća (pleuritis).

Nastaje u mišićima i izlučuje se bubrezima. Smatra se konačnim proizvodom metabolizma proteina. Biohemija krvi otkriva povećani pokazatelj za bubrežne bolesti:

  • pijelonefritis,
  • nefropatija za dijabetes, trudnoću,
  • glomerulonefritis,
  • amiloidoza
  • tuberkuloza
  • urolitijaza,
  • oticanje bubrega.

Manje obično, raspad mišićnih vlakana (rabdomioliza) postaje:

  • povrede, dugotrajno sabijanje,
  • infarkt miokarda,
  • dermatomiozitis (autoimuna bolest),
  • poremećaji cirkulacije,
  • upotreba lijekova za snižavanje holesterola.

Pokazatelji iznad norme nalaze se kod sljedećih bolesti:

  • timus (tumor timusa),
  • rak, uključujući krv,
  • želudačno, crevno krvarenje, opstrukcija creva,
  • šok od povrede, opekotina,
  • višak adrenalnog kortizola, hormona štitnjače, uzimajući njihove analoge.

Nastaje tokom razgradnje proteina. Indikator odražava procese metabolizma proteina i stanje filtracije bubrega. Raste s istim bolestima bubrega kao i kreatinin. Dodatni razlozi su:

  • proteinska dijeta, posebno sa ograničenjem soli,
  • dehidracija, unos diuretika,
  • teške infekcije
  • opekotine
  • stanje šoka
  • crevna opstrukcija,
  • dijabetes melitus sa komplikacijama,
  • infarkt miokarda
  • adrenalna insuficijencija.

Smanjuje se kod oštećenja jetre, gladovanja, vegetarijanske ishrane, tumora hipofize s prekomjernim stvaranjem hormona rasta i vazopresina.

Ukupni holesterol

Dolazi s hranom (životinjske masti), ali najveći dio (80%) sintetiziraju ćelije jetre. Povećao za:

  • bolest bubrega (nefrotski sindrom),
  • hepatitis zbog zloupotrebe alkohola, lekova, virusnih, toksičnih,
  • zastoj žuči.

Što je uključeno u produženu analizu biohemije krvi

Napredna analiza biohemije krvi propisana je kada se pronađu nepravilnosti na minimalnom profilu, njegov liječnik može preporučiti prvi test krvi ako je potrebno razjasniti rad bilo kojeg od tjelesnih sistema:

  • metabolizam elektrolita - kalijum, kalcijum, natrijum, hlor (dehidracija, promene pritiska, srčane aritmije, bubrežne bolesti, hormonske promene),
  • gvožđe u krvi (kod anemije, gubitka krvi),
  • lipidi - nivo lipoproteinskih kompleksa niskog, visokog i vrlo niskog gustina, trigliceridi se proučavaju na aterosklerozu, hipertenziju, dijabetes melitus, anginu pektoris, oštećenje jetre, pušenje,
  • amilaza - potrebna u dijagnostici akutne upale pankreasa (pankreatitisa),
  • laktat dehidrogenaza (LDH) - potrebna za sumnju na miokardni ili plućni infarkt, uništavanje crvenih krvnih zrnaca (hemolitična anemija).

Prošireni profil uključuje i fibrinogen. Ovaj protein pokazuje stanje sistema zgrušavanja krvi, kao i vjerovatnost upalnog procesa. U posljednjem slučaju, indikatori se ocjenjuju zajedno sa C-reaktivnim proteinom i antistreptolizin-O, reumatoidnim faktorom. Ova grupa analiza naziva se reumatski kompleks.

Zašto donirati krv za biohemiju

Uzimaju se krvni test za biohemiju kako bi se utvrdilo:

  • rad ćelija jetre,
  • filtriranje bubrega
  • prisutnost upale i njena aktivnost,
  • stvaranje enzima za probavu i hormona inzulina od strane gušterače,
  • proces apsorpcije creva,
  • rizik od ateroskleroze, dijabetesa, angine pektoris,
  • potreba za mineralima
  • oštećenje miokarda sa srčanim udarom.

Vrste hemije krvi

Pored proširenog i minimalnog panela, lekar može odabrati grupe pokazatelja koji karakterišu rad bilo kojeg organa ili sistema. Stoga postoje posebne vrste biohemijske analize krvi:

  • bubrežni testovi - kreatinin, urea, ukupni protein,
  • jetreni testovi - bilirubin (opšti, direktni), enzimi (AST, ALT, GGT, LDH, alkalna fosfataza),
  • lipidni profil - holesterol, lipoproteinski kompleksi, trigliceridi,
  • upala akutne faze - C-reaktivni protein, fibrinogen.

Kako se obavlja biohemijski test krvi? Je li potrebna priprema?

Biohemijsku analizu radi samo venska krv, s planiranom dijagnozom preporučuje se uzimanje ujutro. Priprema je izuzetno važna za ovu analizu, jer većina testova reagira na promjene u prehrani, načinu života i lijekovima. Zbog toga se preporučuje pridržavati se sljedećih pravila:

  • 3-5 dana da biste dobili konsultaciju s lekarom o uzimanju lekova, ako je nemoguće prekinuti tok lečenja, svi lekovi su navedeni na obrascu uputnice,
  • isključite unos vitamina, dodataka prehrani u roku od 2-3 dana,
  • 48 sati da se odreknete alkohola, a dnevno od masne, pržene i začinjene hrane, kafe, jakog čaja,
  • dan ranije zabranjena je fizička aktivnost i emocionalno preopterećenje, topla kupka, boravak u kupaonici, sauna,
  • na temperaturi i akutnoj infekciji, bolje je odgoditi pregled, ako to prethodno nije dogovoreno sa lečenjem,
  • strogo održavati interval od posljednjeg obroka do posjeta laboratoriji - 8-12 sati, ujutro je dozvoljena samo obična pitka voda,
  • ako su propisani instrumentalni pregledi (rendgenski snimak, tomografija), fizioterapija, oni prolaze nakon davanja krvi,
  • neposredno prije laboratorijske dijagnoze, pušenje nije dopušteno u pola sata, treba izbjegavati stresne efekte.

Reference knjiga

Učinkovita i zdrava ishrana je ključ zdravog života. Nije tajna da hrana direktno utiče na stanje organizma. Posljedice pothranjenosti mogu biti dovoljne.

Katalog> Prehrana Autor: Marina Stepanyuk

Oni koji promoviraju post kao način efikasnog izlječenja često govore o njegovim prednostima. Prednosti suvog posta je u tome što je jedna od različitih metoda liječenja.

Katalog> Prehrana Autor: Marina Stepanyuk

Da bi tijelo pravilno funkcioniralo, a da bi se osoba osjećala budno i zdravo, treba pravilno jesti. Trenutno ih ima vrlo veliki broj.

Katalog> Prehrana Autor: Marina Stepanyuk

Normalno je da je žučni mjehur kruškolik, razlikuje dno (širok kraj organa), tijelo i vrat (uži dio). Ovaj organ je rezervoar žuči (sadrži 40-60 ml), koji.

Leukociturija je fenomen upornog povećanja sadržaja bijelih krvnih zrnaca - leukocita u analizi mokraće. Normalno, kod odraslih, ovisno o spolu, otkriju se 5-7 leukocita kod muškaraca.

Bolesti> Bolesti genitourinarnog sustava Autor: Daria Slobodyanyuk

Pacijentima s pritužbama na žgaravicu i nelagodu dok prolaze hranu kroz jednjak dijagnosticira se GERD. Šta je ovo Ova kratica označava gastroezofagealni refluks.

Bolesti> Bolesti probavnog aparata Autor: Vladimir Konev

18. avgusta 2018

Gojaznost (lat. Obesitas - punoća, tov) je hronična bolest koju karakterizira nakupljanje viška masnog tkiva u ljudskom tijelu, što dovodi do debljanja.

Simptomi> Opći simptomi i znakovi Autor: Eugene Yankovsky

Halucinacija je slika koja se javlja u glavi i ne odgovara vanjskom podražaju. Uzrok halucinacija može biti jak umor, neke duševne bolesti.

Simptomi> percepcija i ponašanje Autor: Eugene Yankovsky

Ako se čovjeku stopala u pravilu smrzavaju, u pravilu mu takvo stanje postepeno postaje uobičajeno i on taj fenomen ne doživljava kao nešto alarmantno. Po pravilu.

Simptomi> Opći simptomi i znakovi Autor: Marina Stepanyuk

Sastav od 100 mililitara kapi za oči Okomistin sadrži aktivno ljekovito jedinjenje benzildimetil amonijev klorid monohidrat u količini od 10 mg. Pročišćena voda i hlorid.

Miramistin sadrži aktivnu supstancu - benzildimetil amonijum hlorid monohidrat - 100 mg, kao i pročišćenu vodu. Ostale tvari nisu uključene u Miramistin. Obrazac.

Lijekovi> Antiseptici Autor: Marina Stepanyuk

Sastav jedne kapsule za oralnu primjenu uključuje bakterije Lactobacillus reuteri RC-14, Lactobacillus rhamnosus GR-1 u količini od 10 do 9 stepeni CFU. Takođe sadrži dodatne.

Medicinski rečnik

Aseptik je skup mjera koje su usmjerene na sprečavanje prodora mikroba u ranu šupljinu i razvoj zaraznih bolesti zbog toga.

Vitamini su jednostavna organska jedinjenja različite prirode. Učestvujući u ogromnom broju hemijskih reakcija koje se događaju u tijelu, one obavljaju signalne funkcije.

Baktermija je prisustvo bakterija u krvi. Prodiranje u krv stranih mikroorganizama događa se preko oštećene sluzokože, područja kože, kao i s patološkim.

Svaka novopečena majka koja se upravo vratila snovima da je stegnula tijelo i vratila se onim oblicima koji su je obradovali tokom prenatalnog perioda.

Opće informacije Koža lica je stalno izložena štetnim utjecajima - to je utjecaj vanjskog okruženja i posljedice stalne uporabe.

Opće informacije Hemoroidi su patološko stanje kavernoznih tijela rektuma, progresivno ireverzibilno. S obzirom na poremećen protok i.

Anna: Imam herniju kičme već 12 godina. Pa, samo kurs pomaže.

Vladimir: Marina, zdravo! Čudno je da nema komentara na vaš članak! A tema je.

Kira: Prvi put čujem da nakon Alflutopa dobijaju na 15 kilograma težine))) Neka vrsta gluposti. Ovo nije.

Anna Perova: Uzimam i Angiorus, dobar lijek i dostupan. Do sada imam prvu fazu.

Svi materijali predstavljeni na web mjestu su samo u informativne i obrazovne svrhe i ne mogu se smatrati metodom liječenja ili dovoljnim savjetovanjem koje propisuje liječnik.

Administracija web stranice i autori članaka nisu odgovorni za gubitke i posljedice koje mogu nastati prilikom korištenja materijala na web mjestu.

Reumatski testovi

Reumatski testovi- sveobuhvatni imunohemijski test krvi koji uključuje studiju za određivanje reumatoidnog faktora, analizu imunoloških kompleksa u cirkulaciji, određivanje antitijela na o-streptolizin. Reumatski testovi se mogu provesti samostalno, kao i kao dio studija koje uključuju imunohemiju. Ako postoje pritužbe na bolove u zglobovima, potrebno je izvršiti reumatske testove.

Stoga je opći terapeutski detaljni biohemijski test krvi vrlo važno istraživanje u procesu dijagnoze. Važno je da oni koji žele u jednoj poliklinici ili laboratoriji izvršiti potpunu proširenu krvnu sliku ili analizu krvi, uzmu u obzir da svaka laboratorija koristi određeni skup reagensa, analizatora i drugih uređaja. Slijedom toga, norme pokazatelja mogu se razlikovati, što se mora uzeti u obzir pri proučavanju onoga što pokazuju klinički test krvi ili biokemijski rezultati. Prije čitanja rezultata važno je osigurati da obrazac koji se izda u medicinskoj ustanovi sadrži standarde kako bi se rezultati ispitivanja ispravno dešifrirali. Norma UAC-a u djece također je navedena na obrascima, ali liječnik mora procijeniti rezultate.

Mnogi su zainteresirani za: obrazac za analizu krvi 50 - šta je to i zašto ga treba uzimati? Ovo je analiza kojom se utvrđuju antitijela koja su u tijelu ukoliko se zaraze. HIV. Analiza f50 radi se s sumnjom na HIV i s ciljem prevencije kod zdrave osobe. Također se isplati pravilno pripremiti za takvo istraživanje.

Pogledajte video: CRP nalaz (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar