Povećava li se šećer u krvi prehlade?

Anna 19. februara 2007. 22:25

Chiara 19. februara 2007. 22:27

Anna 19. februara 2007. 22:42

Chiara »19. februara 2007. 22:47

Vichka »20. februara 2007. 7:21

Anna »20. februara 2007. 8:59

Natasha_K „20. februara 2007. 10:38

Nije tako veliko povećanje, unutar preciznosti brojila. Štaviše, ništa nije otkriveno u urinu.

Sama umrem kada odmjerim SK sa svojim.


Šećer u krvi za prehlade

U zdrave osobe nivo šećera kreće se od 3,3–5,5 mmol / l, ako se krv uzima iz prsta na analizu. U situaciji u kojoj se ispituje venska krv, gornja granica se pomiče na 5,7–6,2 mmol / L, ovisno o normama laboratorija koja provodi analizu.

Povećanje šećera naziva se hiperglikemija. Može biti privremena, prolazna ili trajna. Vrijednosti glukoze u krvi variraju ovisno o tome ima li pacijent kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Razlikuju se sledeće kliničke situacije:

  1. Prolazna hiperglikemija protiv prehlade.
  2. Debi dijabetesa sa virusnom infekcijom.
  3. Dekompenzacija postojećeg dijabetesa tokom bolesti.

Prolazna hiperglikemija

Čak i kod zdrave osobe nivo šećera kod prehlade s curenjem iz nosa može porasti. To je posljedica poremećaja metabolizma, pojačanog imunološkog i endokrinog sustava i toksičnih učinaka virusa.

Obično je hiperglikemija mala i nestaje sama nakon oporavka. Međutim, takve promjene u analizama zahtijevaju ispitivanje pacijenta kako bi se isključili poremećaji metabolizma ugljikohidrata, čak i ako se upravo prehladio.

Za to, lekar preporučuje test tolerancije na glukozu nakon oporavka. Pacijent uzima test krvi na gladovanje, uzima 75 g glukoze (kao otopine) i test ponavlja nakon 2 sata. U tom slučaju, ovisno o razini šećera, mogu se postaviti sljedeće dijagnoze:

  • Dijabetes melitus.
  • Poremećena glikemija na testu.
  • Pojačana tolerancija na ugljene hidrate.

Svi oni ukazuju na kršenje metabolizma glukoze i zahtijevaju dinamično promatranje, posebnu prehranu ili tretman. Ali češće - s prolaznom hiperglikemijom - test tolerancije na glukozu ne otkriva nikakva odstupanja.

Dijabetes debut

Šećerna bolest tipa 1 može debitovati nakon akutne respiratorne virusne infekcije ili prehlade. Često se razvija nakon teških infekcija - na primjer, gripa, ospica, rubeole. Njegov početak može izazvati i bakterijsku bolest.

Za dijabetes su karakteristične određene promjene u nivou glukoze u krvi. Kod krvi na glasu koncentracija šećera ne smije biti veća od 7,0 mmol / L (venska krv), a nakon jela - 11,1 mmol / L.

Ali ni jedna analiza nije indikativna. Za svako značajno povećanje glukoze ljekari najprije preporučuju ponavljanje testa, a zatim provođenje testa tolerancije na glukozu ako je potrebno.

Dijabetes tipa 1 ponekad se javlja sa visokom hiperglikemijom - šećer može porasti do 15-30 mmol / L. Često se njegovi simptomi pogrešno pojavljuju za manifestacije intoksikacije virusnom infekcijom. Ovu bolest karakteriše:

  • Često mokrenje (poliurija).
  • Žeđ (polidipsija).
  • Glad (polifagija).
  • Gubitak kilograma
  • Bol u trbuhu.
  • Suva koža.

U tom se slučaju opće stanje pacijenta značajno pogoršava. Pojava takvih simptoma zahtijeva obaveznu pretragu krvi na šećer.

Dekompenzacija dijabetesa sa prehladom

Ako je osobi već dijagnosticiran dijabetes melitus - prvog ili drugog tipa, treba znati da na pozadini prehlade bolest može postati komplicirana. U medicini se ovo pogoršanje naziva dekompenzacija.

Dekompenzirani dijabetes karakterizira porast razine glukoze, ponekad značajan. Ako sadržaj šećera dostigne kritične vrijednosti, razvija se koma. Obično se događa ketoacidotska (dijabetička) - sa nakupljanjem acetona i metaboličkom acidozom (visoka kiselost krvi). Ketoacidotska koma zahtijeva brzu normalizaciju nivoa glukoze i unošenje infuzijskih rastvora.

Ako pacijent uhvati prehladu i bolest prođe s visokom temperaturom, proljevom ili povraćanjem, dehidracija može brzo nastupiti. To je glavni uzročni faktor u razvoju hiperosmolarne kome. U ovom slučaju nivo glukoze raste više od 30 mmol / l, ali kiselost krvi ostaje u granicama normale.

Pomoću hiperosmolarne kome bolesnik treba brzo vratiti volumen izgubljene tečnosti, to pomaže u normalizaciji razine šećera.

Hladni tretman

Kako liječiti prehladu tako da ne utječe na razinu šećera? Za zdravu osobu ne postoji ograničenje uzimanja lijekova. Važno je uzimati upravo lijekove koji su potrebni. Za ovo se preporučuje konsultacija lekara.

Ali s dijabetesom, hladna osoba treba pažljivo pročitati napomene o lijekovima. Neke tablete ili sirupi sadrže glukozu, saharozu ili laktozu u svom sastavu i mogu biti kontraindicirani u slučaju kršenja metabolizma ugljikohidrata.

Prethodno su sulfanilamidni preparati korišteni za liječenje bakterijskih bolesti. Imaju svojstvo snižavanja razine šećera i mogu dovesti do hipoglikemije (snižavanja koncentracije glukoze u krvi). Možete ga brzo povećati uz pomoć bijelog hljeba, čokolade, slatkog soka.

Ne smijemo zaboraviti da dekompenzacija dijabetesa bez liječenja ponekad dovodi do razvoja kome, posebno ako prehlada prati dehidraciju. Takvi pacijenti moraju odmah zaustaviti groznicu i puno piti. Po potrebi se daju intravenske otopine za infuziju.

Dekompenzirani dijabetes često je pokazatelj prelaska pacijenta sa tableta na inzulinsku terapiju, što nije uvijek poželjno. Zato je prehlada s dijabetesom opasna, a pravovremeno liječenje je toliko važno za pacijenta - lakše je spriječiti komplikacije endokrine patologije nego se nositi s njima.

Pogledajte video: Je li hipoglikemija "bezazleni pad razine šećera u krvi" (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar