Kako ubrizgati i gdje ubrizgati inzulin

Inzulin se daje supkutano. Za pravilno davanje inzulina potrebno je slijediti režim ubrizgavanja i koristiti mjesta na tijelu, vodeći računa o vrsti droge koja se koristi. Prije jela koristi se ultra-kratki ili kratko djelujući inzulin. Preporučuje se primjena inzulina kratkog djelovanja pola sata prije obroka, a ultra kratki - prije uzimanja.

Mjesto izbora za "gutanje" injekcija inzulina je želudac iz kojeg se supkutana masnoća najbrže apsorbuje. Insulini dugog djelovanja poželjno se daju u bedro ili zadnjicu. Međutim, danas postoje vrste inzulina (takozvani analozi inzulina) koji se mogu primijeniti u svim zonama ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), bez obzira na trajanje akcije.

Vrlo je važno ubrizgati inzulin u netaknuta (zdrava) vlakna, odnosno ne koristiti područja ožiljaka i lipohipertrofije kao mjesta ubrizgavanja (područja sabijanja na mjestu višestrukih ubrizgavanja). Potrebno je redovito mijenjati mjesto ubrizgavanja inzulina unutar jedne zone (na primjer trbuha), odnosno svaku sljedeću injekciju treba izvesti na udaljenosti od najmanje 1 cm od prethodne. Da biste izbjegli da igla uđe u mišićno tkivo (što apsorpciju lijeka čini nepredvidljivom), poželjno je koristiti igle dužine 4 ili 6 mm. Igla dužine 4 mm ubrizgava se pod kutom od 90 °, a igla veća od 4 mm, preporučuje se stvaranje pregiba kože i ugao igle od 45 °. Nakon primjene lijeka potrebno je pričekati oko 10 sekundi, a tek potom iglu izvaditi iz istog ugla. Ne pustite nabora kože do kraja injekcije. Iglice treba koristiti jednom.

Ako koristite NPH-inzuline ili gotove smjese inzulina (inzulin kratkog djelovanja u kombinaciji s NPH-inzulinom), lijek treba dobro pomiješati prije upotrebe.
Detaljni trening iz tehnike davanja insulina, režima ubrizgavanja i samokorekcije primenjenih doza treba izvesti u grupi i / ili pojedinačno kod endokrinologa.

Priprema

Većina dijabetičara ubrizgava inzulin samostalno. Algoritam je jednostavan, ali učenje je od vitalnog značaja. Morate saznati gdje staviti injekcije inzulina, kako pripremiti kožu i odrediti dozu.

U većini slučajeva boca s insulinom dizajnirana je tako da se koristi više puta. Stoga, između injekcija, treba ga čuvati u hladnjaku. Neposredno prije injekcije, sastav treba malo utrljati u rukama kako bi se supstanca ugrijala prije kontakta s tijelom.

Vrijedno je uzeti u obzir da su hormoni različitih vrsta. Treba davati samo onu vrstu koju preporučuje lekar. Važno je strogo pridržavati doze i vremena ubrizgavanja.

Injekcije inzulina mogu se raditi samo čistim rukama. Prije postupka treba ih oprati sapunom i temeljito osušiti.

Ovaj jednostavni postupak zaštitit će ljudsko tijelo od vjerojatnosti zaraze i infekcije na mjestu ubrizgavanja.

Kit za špriceve

Injekcija inzulina vrši se prema reguliranom algoritmu. Važno je paziti da sve napravite kako treba.

Sledeća uputstva će vam pomoći.

  1. Provjerite recept liječnika s lijekom koji planirate koristiti.
  2. Provjerite da iskorišteni hormon nije istekao i nije se čuvao više od mjesec dana od prvog otvaranja boce.
  3. Bocu ugrijte u rukama i dobro izmiješajte njen sadržaj bez protresanja tako da se ne stvaraju mjehurići.
  4. Obrišite vrh bočice krpom navlaženom alkoholom.
  5. U praznu štrcaljku uvucite onoliko zraka koliko je potrebno za jednu injekciju.

Šprica za ubrizgavanje insulina ima podjele, od kojih svaka predstavlja broj doza. Potrebno je prikupiti zapreminu zraka jednaku potrebnoj količini lijeka za primjenu. Nakon ove pripremne faze možete pristupiti samom postupku uvođenja.

Trebam li obrisati kožu alkoholom?

Čišćenje kože je uvijek potrebno, ali postupak se može izvesti različitim metodama. Ako je, neposredno prije injekcije inzulina, pacijent uzeo kupku ili tuš, nije potrebna dodatna dezinfekcija, nije potreban tretman alkoholom, koža je dovoljno čista za postupak. Važno je uzeti u obzir da etanol uništava strukturu hormona.

U ostalim slučajevima, prije primjene injekcije inzulina, kožu treba obrisati krpom navlaženom alkoholnom otopinom. Postupak možete započeti tek nakon što se koža potpuno osuši.

Postavka igle

Nakon uvlačenja potrebne količine zraka u klip šprice, gumenom čepom na bočici s lijekom treba pažljivo probiti iglom. Sakupljeni zrak mora se unijeti u bocu. To će olakšati postupak uzimanja prave doze lijeka.

Bočicu treba okrenuti naopako i uvući potrebnu količinu lijeka u štrcaljku. U tom procesu držite bocu tako da se igla ne savija.

Nakon toga, igla sa štrcaljkom može se izvaditi iz bočice. Važno je paziti da kapljice zraka ne dospije u spremnik zajedno s aktivnom tvari. Iako nije opasno po život i zdravlje, očuvanje kisika iznutra dovodi do toga da se količina aktivne tvari koja je ušla u organizam smanjuje.

Kako davati insulin?

Lijek se može primijeniti pomoću inzulinskih šprica za jednokratnu upotrebu ili koristiti modernu verziju - olovku za špriceve.

Konvencionalne inzulinske šprice za jednokratnu upotrebu dolaze sa iglom koja se može ukloniti ili sa ugrađenom. U štrcaljkama s integriranom iglom ubrizgavaju cijelu dozu inzulina u ostatak, dok u štrcaljkama s iglom koja se može ukloniti, dio inzulina ostaje na vrhu.

Šprice za inzulin su najjeftinija opcija, ali ima svojih nedostataka:

  • inzulin se mora prikupiti iz bočice neposredno prije injekcije, tako da trebate nositi insulinske bočice (koje se mogu slučajno razbiti) i nove sterilne šprice,
  • priprema i primjena inzulina stavlja dijabetičara u neugodan položaj, ako je potrebno davati dozu na skučenim mjestima,
  • skala špriceva za inzulin ima grešku od ± 0,5 jedinica (netačnost u doziranju inzulina pod određenim uvjetima može dovesti do neželjenih posljedica),
  • miješanje dvije različite vrste inzulina u jednoj štrcaljki često je problematično za pacijenta, posebno za osobe slabog vida, za djecu i starije osobe,
  • igle za špricu su deblje nego za olovke za štrcaljku (što je igla tanja, injekcija će biti bezbolnija).

Špric olovke je bez ovih nedostataka, pa se odraslima, a posebno deci, preporučuje da ih koriste za ubrizgavanje inzulina.

Olovka za špricu ima samo dva nedostatka - to je njezin visoki trošak (40-50 dolara) u usporedbi s konvencionalnim štrcaljkama i potreba da se na zalihi ima još jedan takav uređaj. Ali olovka za štrcaljku je uređaj za višekratnu upotrebu, a ako se prema njoj pažljivo postupate, trajat će najmanje 2-3 godine (jamči proizvođač). Stoga ćemo se nadalje fokusirati na olovku štrcaljke.

Dajemo jasan primjer njegove izgradnje.

Odabir igle za ubrizgavanje insulina

Postoje igle za olovke za šprice 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm, 10 i 12 mm.

Za odrasle je optimalna duljina igala 6-8 mm, a za djecu i adolescente 4-5 mm.

Potrebno je ubrizgati inzulin u sloj potkožnog masnoće, a pogrešan odabir dužine igle može dovesti do unošenja inzulina u mišićno tkivo. Tako ćete ubrzati apsorpciju inzulina, što nije u potpunosti prihvatljivo s unošenjem inzulina srednjeg ili dugog djelovanja.

Igle za ubrizgavanje su samo za jednokratnu upotrebu! Ako iglu ostavite za drugu injekciju, lumen igle se može začepiti, što će dovesti do:

  • neuspjeh olovke štrcaljke
  • bol tokom injekcije
  • unošenje pogrešne doze inzulina,
  • infekcija mesta ubrizgavanja

Izbor vrste inzulina

Postoji inzulin kratkog, srednjeg i dugog djelovanja.

Inzulin kratkog djelovanja (obični / rastvorljivi inzulin) daje se prije jela u želudac. Ne počinje odmah djelovati, pa ga morate procijediti 20-30 minuta prije jela.

Trgovački nazivi za kratko delujući inzulin: Actrapid, Humulin Regular, Insuman Rapid (na kartridžu se nanosi žuta boja trake).

Razina insulina postaje maksimalna nakon otprilike dva sata. Stoga, nakon nekoliko sati nakon glavnog obroka, morate zagristi zalogaj da ne bi došlo do hipoglikemije (snižavanja razine glukoze u krvi).

Glukoza bi trebala biti normalna: i njeno povećanje i smanjenje su loši.

Učinkovitost inzulina kratkog djelovanja smanjuje se nakon 5 sati. Do ovog trenutka potrebno je ponovo ubrizgati kratko djelujući inzulin i potpuno jesti (ručak, večera).

Takođe postoji ultra kratkotrajni inzulin (na kartridžu se nanosi narandžasta boja) - NovoRapid, Humalog, Apidra. Može se unijeti neposredno prije obroka. Ona počinje djelovati 10 minuta nakon primjene, no učinak ove vrste inzulina smanjuje se nakon otprilike 3 sata, što dovodi do povećanja glukoze u krvi prije sljedećeg obroka. Stoga se ujutro inzulin srednjeg trajanja dodatno ubrizgava u bedro.

Srednji inzulin Koristi se kao osnovni inzulin za osiguranje normalne razine glukoze u krvi između obroka. Udarite ga u bedro. Lijek počinje djelovati nakon 2 sata, trajanje djelovanja je oko 12 sati.

Postoje različite vrste inzulina srednjeg djelovanja: NPH-inzulin (Protafan, Insulatard, Insuman Bazal, Humulin N - traka zelene boje na ulošku) i Lenta inzulin (Monotard, Humulin L). Najčešće se koriste NPH-inzulin.

Lijekovi dugog djelovanja (Ultratard, Lantus) kada se primjenjuje jednom dnevno, ne osiguravaju dovoljan nivo inzulina u tijelu tokom dana. Koristi se uglavnom kao osnovni inzulin za spavanje, jer se proizvodnja glukoze vrši i u snu.

Učinak se javlja 1 sat nakon injekcije. Delovanje ove vrste inzulina traje 24 sata.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 mogu koristiti injekcije inzulina dugog djelovanja kao monoterapiju. U njihovom slučaju to će biti dovoljno za osiguravanje normalne razine glukoze tokom dana.

Spremnici za olovke za špriceve imaju gotove mješavine inzulina kratkog i srednjeg djelovanja. Takve mješavine pomažu u održavanju normalne razine glukoze tokom dana.

Ne možete ubrizgati inzulin zdravoj osobi!

Sada znate kada i koju vrstu inzulina ubrizgati. A sad da smislimo kako da ga ubodete.

Uklanjanje vazduha iz kertridža

  • Ruke temeljito operite sapunom i vodom.
  • Uklonite vanjski kapak igle olovke za štrcaljku i ostavite ga na stranu. Pažljivo uklonite unutrašnju kapicu igle.

  • Podesite dozu ubrizgavanja na 4 jedinice (za novi uložak) povlačenjem dugmeta okidača i okretanjem. Potrebnu dozu inzulina treba kombinirati sa indikatorom crtice u prozoru (vidi sliku dolje).

  • Dok držite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, lagano dodirnite uložak sa inzulinom prstom tako da se mjehurići zraka podižu gore. Pritisnite dugme za pokretanje olovke za štrcaljku do kraja. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na igli. To znači da je zrak izašao i možete napraviti injekciju.

Ako se kapljica na vrhu igle ne pojavi, tada trebate postaviti 1 jedinicu na ekran, dodirnuti uložak prstom tako da se zrak diže i ponovo pritisnite gumb za pokretanje. Ako je potrebno, ponovite ovaj postupak nekoliko puta ili u početku postavite više jedinica na ekranu (ako je mjehurić zraka velik).

Čim se na kraju igle pojavi kap inzulina, možete preći na sljedeći korak.

Uvijek ispustite mjehuriće zraka iz kasete pre ubrizgavanja! Čak i ako ste već ispuhali zrak tokom prethodnog dijela doze inzulina, to morate učiniti i prije sljedeće injekcije! Za to vreme, u kasetu je mogao ući zrak.

Podešavanje doze

  • Odaberite dozu za injekciju koju je propisao vaš ljekar.

Ako ste pritisnuli tipku za početak, počeli ste je okretati za odabir doze i odjednom se okretao, zakretao i zaustavljao - to znači da pokušavate odabrati dozu veću od one koja je preostala u ulošku.

Odabir mjesta ubrizgavanja inzulina

Različita područja tijela imaju svoju brzinu apsorpcije lijeka u krv. Najbrže, inzulin ulazi u krv kada ga uvede u trbuh. Zbog toga se preporučuje ubrizgavanje inzulina kratkog djelovanja u pregib kože na abdomenu, a inzulin s dugotrajnim djelovanjem u butni, stražnji ili deltoidni mišić ramena.

Svako područje ima veliko područje, pa je moguće ponovno raditi injekcije inzulina na različitim točkama unutar istog područja (mjesta ubrizgavanja prikazana su točkama zbog jasnoće). Ako ponovno ubodete na isto mjesto, pod kožom se može stvoriti pečat ili će se pojaviti lipodistrofija.

S vremenom će se pečat razriješiti, ali dok se to ne dogodi, ne biste trebali ubrizgati inzulin u ovom trenutku (na ovom je području to moguće, ali ne na mjestu), jer inzulin neće biti pravilno apsorbiran.

Lipodistrofiju je teže liječiti. Kako točno dolazi do njenog liječenja, saznat ćete iz sljedećeg članka: https://diabet.biz/lipodistrofiya-pri-diabete.html

Ne ubrizgavajte u ožiljka, tetoviranu kožu, stisnutu odeću ili pocrvene delove kože.

Injekcija insulina

Algoritam za davanje insulina je sljedeći:

  • Mjesto ubrizgavanja obradite alkoholnom maramicom ili antiseptikom (npr. Kutaseptom). Sačekajte da se koža osuši.
  • Palcem i kažiprstom (najbolje samo ovim prstima, a ne svim tako da nije moguće uhvatiti mišićno tkivo), nježno istisnite kožu u široki nabor.

  • Umetnite iglu olovke za štrcaljku okomito u pregib kože ako se upotrebljava igla dužine 4-8 mm ili pod kutom od 45 °, ako se koristi igla od 10-12 mm. Igla bi trebala potpuno ući u kožu.

Odrasli s dovoljno tjelesne masnoće, kada koriste iglu duljine 4-5 mm, ne mogu kožu da dovedu do nabora.

  • Pritisnite dugme za pokretanje olovke za štrcaljku (samo pritisnite!). Pritiskanje treba biti glatko, ne oštro. Tako se inzulin bolje distribuira u tkivima.
  • Nakon injekcije čujete klik (to pokazuje da je indikator doze usklađen sa vrijednošću „0“, tj. Da je odabrana doza unesena u potpunosti). Ne žurite da uklonite palac sa gumba za pokretanje i uklonite iglu sa nabora kože. Neophodno je ostati u tom položaju najmanje 6 sekundi (po mogućnosti 10 sekundi).

Gumb za pokretanje ponekad može i odskočiti. Ovo nije zastrašujuće. Glavna stvar je da se prilikom davanja inzulina dugme steže i drži najmanje 6 sekundi.

  • Ubrizgava se inzulin. Nakon što uklonite iglu ispod kože, na igli može ostati nekoliko kapi inzulina, a na koži će se pojaviti kap krvi. To je normalna pojava. Samo držite mjesto ubrizgavanja prstom neko vrijeme.
  • Stavite vanjski poklopac (veliki poklopac) na iglu. Dok držite spoljni poklopac, odvijte ga (zajedno sa iglom iznutra) iz olovke štrcaljke. Nemojte hvatati iglu rukama, samo u kapici!

  • Odložite kapu s iglom.
  • Stavite na kapu olovke špriceva.

Preporučuje se gledati videozapis o tome kako ubrizgati inzulin pomoću olovke za špriceve. U njemu su opisani ne samo koraci za obavljanje injekcije, već i neke važne nijanse prilikom upotrebe olovke za špriceve.

Provjera ostatka inzulina u ulošku

Na uložaku postoji posebna skala koja pokazuje koliko je inzulina ostalo (ako je dio, ali ne sav, sadržaj kasete ubačen).

Ako je gumeni klip na ostatku skale na bijeloj liniji (vidislika ispod), to znači da se troši sav inzulin, a trebate zamijeniti uložak novim.

Insulin možete davati u dijelovima. Na primjer, maksimalna doza sadržana u ulošku je 60 jedinica, a treba unijeti 20 jedinica. Ispada da je jedan uložak dovoljan 3 puta.

Ako trebate unijeti više od 60 jedinica istodobno (na primjer, 90 jedinica), tada se prvo uvodi cijeli uložak od 60 jedinica, nakon čega slijedi još 30 jedinica iz novog spremnika. Igla mora biti nova pri svakom umetanju! I ne zaboravite provesti postupak oslobađanja mjehurića zraka iz uloška.

Zamena novog uloška

  • poklopac s iglom se odvrne i odbaci odmah nakon ubrizgavanja, tako da ostaje odvrnuti držač patrone s mehaničkog dijela,
  • izvadite rabljeni uložak iz držača,

  • instalirajte novi uložak i pričvrstite držač na mehanički deo.

Ostaje samo ugraditi novu iglu za jednokratnu upotrebu i napraviti injekciju.

Tehnika davanja insulina špricom (inzulinom)

Pripremite inzulin za upotrebu. Izvadite ga iz frižidera jer bi ubrizgavani lijek trebao biti na sobnoj temperaturi.

Ako trebate ubrizgati inzulin s dugotrajnim djelovanjem (izgled je zamućen), prvo bočicu prebacite između dlanova dok otopina ne postane jednolično bijela i zamagljena. Pri korištenju inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja, ove manipulacije nije potrebno provoditi.

Prethodno obradite gumenu čep na inzulinskoj bočici antiseptikom.

Algoritam sljedećih radnji je sljedeći:

  1. Operite ruke sapunom.
  2. Izvadite štrcaljku iz ambalaže.
  3. Uzmite zrak u štrcaljku u količini u kojoj trebate ubrizgati inzulin. Na primjer, liječnik je navodio dozu od 20 jedinica, tako da trebate uzeti klip prazne štrcaljke do oznake "20".
  4. Pomoću igle štrcaljke probušite gumenu čep sa inzulinskom bočicom i ubrizgavajte zrak u bočicu.
  5. Bocu okrenite naopako i u špricu uvucite potrebnu dozu inzulina.
  6. Lagano dodirnite telo špriceva prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu i oslobađaju zrak iz šprice laganim pritiskom na klip.
  7. Provjerite je li doza inzulina tačna i izvadite iglu iz bočice.
  8. Tretirajte mjesto ubrizgavanja antiseptikom i ostavite koži da se osuši. S palcem i kažiprstom oblikujte pregib kože, i polako ubrizgavajte inzulin. Ako koristite igla dužine do 8 mm, možete je unijeti pod pravim uglom. Ako je igla dulja, umetnite je pod kutom od 45 °.
  9. Nakon primjene čitave doze, pričekajte 5 sekundi i izvadite iglu. Oslobodite nabora kože.

Čitav postupak može se jasno vidjeti u sljedećem videu koji je pripremio Američki medicinski centar (preporučuje se gledanje od 3 minute):

Ako je potrebno pomiješati inzulin kratkog djelovanja (bistra otopina) sa inzulinom dugog djelovanja (mutna otopina), redoslijed postupaka bit će sljedeći:

  1. Unesite špricu za vazduh, u količini u kojoj trebate unijeti "blatni" inzulin.
  2. Unesite zrak u bočicu zamućenog inzulina i izvadite iglu iz bočice.
  3. Ponovno unesite zrak u štrcaljku u količini u kojoj trebate unijeti "prozirni" inzulin.
  4. Unesite zrak u bocu s prozirnim inzulinom. Oba puta se u jednu bocu unosio samo zrak, a u drugu bocu.
  5. Bez vađenja igala, okrenite bočicu s „prozirnim“ insulinom naopako i nazovite željenu dozu lijeka.
  6. Prstom dodirnite telo špriceva tako da se mjehurići zraka uzdižu i uklonite ih laganim pritiskom na klip.
  7. Provjerite da li je doza bistrog (kratko djelujućeg) inzulina pravilno prikupljena i izvadite iglu iz bočice.
  8. Umetnite iglu u bočicu sa „zamućenim“ insulinom, okrenite bocu naopako i nazovite željenu dozu inzulina.
  9. Uklonite zrak iz štrcaljke kao što je opisano u koraku 7. Izvadite iglu iz bočice.
  10. Provjerite tačnost doze mutnog inzulina. Ako vam je propisana doza „prozirnog“ insulina od 15 jedinica, a „mutnog“ - 10 jedinica, tada bi ukupna količina smeše trebala biti 25 jedinica u špricu.
  11. Tretirajte mjesto ubrizgavanja antiseptikom. Sačekajte da se koža osuši.
  12. Palcem i kažiprstom zgrabite kožu u naboru i ubrizgajte.

Bez obzira na vrstu odabranog instrumenta i dužinu igle, primjena inzulina treba biti potkožna!

Pazite na mjesto ubrizgavanja

Ako se mjesto ubrizgavanja zarazi (obično stafilokoknom infekcijom), trebali biste se obratiti svom liječniku endokrinologu (ili terapeutu) kako bi vam propisali antibiotsku terapiju.

Ako se na mjestu ubrizgavanja stvorila iritacija, tada treba promijeniti antiseptik koji je korišten prije injekcije.

Gdje ubrizgati i kako ubrizgavamo inzulin, već smo opisali, prijeđimo sada na značajke primjene ovog lijeka.

Režimi davanja inzulina

Postoji nekoliko režima davanja inzulina. Ali najoptimalniji način višestrukih injekcija. Uključuje davanje inzulina kratkog djelovanja prije svakog glavnog obroka, plus jednu ili dvije doze srednje ili dugotrajno djelujućeg inzulina (ujutro i navečer) da bi se zadovoljila potreba za inzulinom između obroka i prije spavanja, što će umanjiti rizik od noćne hipoglikemije. Ponavljano davanje inzulina može čovjeku pružiti veći kvalitet života.

Prva doza kratki inzulin ubrizgava se 30 minuta prije doručka. Čekajte duže ako je glukoza u krvi visoka (ili manje ako je glukoza u krvi niska). Da biste to učinili, prvo izmjerite nivo šećera u krvi glukometrom.

Ultra kratki djelovanje inzulina može se primijeniti neposredno prije obroka, pod uslovom da je glukoza u krvi niska.

Nakon 2-3 sata, potrebna vam je užina. Ne morate više ništa unositi, nivo inzulina je i dalje visok od jutarnje injekcije.

Druga doza primenjen 5 sati nakon prvog. Do tog vremena u tijelu ostaje malo inzulina kratkog djelovanja iz „doze za doručak“, pa prvo izmjerite nivo šećera u krvi, a ako je glukoza u krvi niska, ubrizgajte kratko djelujuću dozu inzulina neposredno prije jela ili jesti, a tek onda unesite ultra kratkotrajni inzulin.

Ako je razina glukoze u krvi visoka, trebate ubrizgati inzulin kratkog djelovanja i pričekati 45-60 minuta, a zatim samo početi jesti. Ili možete ubrizgati inzulin s ultrabrzim djelovanjem i nakon 15-30 minuta započeti obrok.

Treća doza (prije večere) izvodi se po sličnoj šemi.

Četvrta doza (zadnji dan). Prije spavanja daje se srednje djelovanje inzulina (NPH-inzulin) ili dugotrajno djelovanje. Posljednju dnevnu injekciju treba uraditi 3-4 sata nakon pucanja kratkog inzulina (ili 2-3 sata nakon ultrazvuka) za večerom.

Važno je ubrizgati „noćni“ inzulin svaki dan u isto vrijeme, na primjer, u 22 sata prije uobičajenog vremena za odlazak u krevet. Primijenjena doza NPH-inzulina djelovat će nakon 2-4 sata i trajat će svih 8-9 sati spavanja.

Također, umjesto inzulina srednjeg djelovanja, možete ubrizgati dugo djelujući inzulin prije večere i prilagoditi dozu kratkog inzulina primijenjenog prije večere.

Inzulin dugog djelovanja djelotvoran je 24 sata, tako da glava za spavanje može duže spavati bez da šteti zdravlju, a ujutro neće biti potrebno davati inzulin srednjeg djelovanja (samo inzulin kratkog djelovanja prije svakog obroka).

Proračun doze svake vrste inzulina prvo provodi liječnik, a potom (stekao osobno iskustvo) pacijent sam može prilagoditi dozu ovisno o određenoj situaciji.

Šta učiniti ako ste zaboravili davati insulin prije jela?

Ako se toga sjetite odmah nakon jela, morate unijeti uobičajenu dozu inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja ili smanjiti za jednu ili dvije jedinice.

Ako se toga sjećate nakon 1-2 sata, tada možete unijeti pola doze inzulina kratkog djelovanja, a po mogućnosti ultra-kratko djelovanje.

Ako je prošlo više vremena, trebali biste povećati dozu kratkog inzulina za nekoliko jedinica prije sljedećeg obroka, prethodno izmjerivši razinu glukoze u krvi.

Šta učiniti ako zaboravim davati dozu inzulina prije spavanja?

Ako ste se probudili prije 14:00 i sjetili se da ste zaboravili ubrizgati inzulin, još uvijek možete unijeti dozu „noćnog“ inzulina, smanjenu za 25-30% ili 1-2 jedinice za svaki sat koji je prošao od trenutka kada bi trebao Primenjen je "noćni" insulin.

Ako vam je preostalo manje od pet sati prije uobičajenog vremena buđenja, potrebno je izmjeriti razinu glukoze u krvi i primijeniti dozu inzulina kratkog djelovanja (ne ubrizgavajte ultra kratko djelujući inzulin!)

Ako ste se probudili s visokim šećerom u krvi i mučninom zbog činjenice da niste ubrizgali inzulin prije spavanja, unesite inzulin kratke (po mogućnosti ultra kratke!) Akcije po stopi od 0,1 jedinice. po kg tjelesne težine i nakon 2-3 sata ponovo izmjerite glukozu u krvi. Ako se razina glukoze nije smanjila, unesite drugu dozu brzinom od 0,1 jedinica. po kg tjelesne težine. Ako ste i dalje bolesni ili povraćate, tada treba odmah otići u bolnicu!

U kojim slučajevima se još može tražiti doza inzulina?

Vježbanjem se povećava izlučivanje glukoze iz tijela. Ako doza inzulina nije smanjena ili se ne pojede dodatna količina ugljikohidrata, može se razviti hipoglikemija.

Lagana i umjerena fizička aktivnost koja traje manje od 1 sata:

  • potrebno je jesti ugljikohidratnu hranu prije i nakon treninga (bazirano na 15 g lako probavljivih ugljikohidrata na svakih 40 minuta vježbanja).

Umjerena i intenzivna fizička aktivnost koja traje više od 1 sata:

  • u vrijeme treninga i u sljedećih 8 sati nakon njega smanjuje se doza inzulina, smanjena za 20-50%.

Dali smo kratke preporuke o upotrebi i primjeni inzulina u liječenju dijabetesa tipa 1. Ako kontrolirate bolest i liječite se dužnom pažnjom, tada život dijabetičara može biti prilično pun.

Značajke primjene inzulina

Glukoza se proizvodi iz ugljikohidrata, koji se stalno guta hranom. Neophodna je za normalno funkcionisanje mozga, mišića i unutrašnjih organa. Ali u stanice može ući samo uz pomoć inzulina. Ako se ovaj hormon ne proizvodi dovoljno u tijelu, glukoza se nakuplja u krvi, ali ne ulazi u tkivo. To se događa sa dijabetesom tipa 1, kada beta ćelije gušterače gube sposobnost proizvodnje inzulina. A sa bolešću tipa 2, inzulin se proizvodi, ali ne može se u potpunosti iskoristiti. Dakle, svejedno, glukoza ne ulazi u ćelije.

Normalizacija nivoa šećera moguća je samo putem injekcija inzulina. Posebno su važni za dijabetes tipa 1. Ali sa oblikom bolesti koji nije ovisan o insulinu, također morate znati kako pravilno izvršiti injekcije. Doista se u nekim slučajevima samo na taj način mogu nivoi šećera normalizirati. Bez toga, mogu se razviti ozbiljne komplikacije, jer visoka razina glukoze u krvi oštećuje zidove krvnih žila i dovodi do razaranja tkiva.

Insulin se ne može akumulirati u tijelu, stoga je neophodan njegov redovan unos. Razina šećera u krvi ovisi o dozi u kojoj se daje ovaj hormon. Ako se prekorači doza lijeka, može se razviti hipoglikemija. Zbog toga je vrlo važno znati kako pravilno ubrizgati inzulin. Doze izračunava doktor pojedinačno nakon ponovljenih ispitivanja krvi i urina. Oni ovise o dobi pacijenta, trajanju tijeka bolesti, njegovoj ozbiljnosti, stupnju povećanja šećera, težini pacijenta i karakteristikama njegove prehrane. Potrebno je s preciznošću promatrati doze koje je propisao ljekar. Obično se injekcije rade 4 puta dnevno.

Ako želite redovito davati ovaj lijek, pacijent prvo mora smisliti kako pravilno ubrizgati inzulin. Postoje posebne špriceve, ali mladi pacijenti i djeca radije koriste olovku za takozvane. Ovaj uređaj je pogodan za bezbolnu primjenu lijeka. Sjetiti se kako ubrizgati inzulin olovkom prilično je jednostavno. Takve injekcije su bezbolne, mogu se izvesti čak i izvan kuće.

Različite vrste inzulina

Ovaj lek je različit. Razlikovati između ultrazvučnog inzulina, kratkog, srednjeg i dugotrajnog delovanja. Kakav lijek se ubrizgava pacijentu, liječnik utvrđuje. U toku dana obično se koriste hormoni različitih djelovanja. Ako želite unijeti dva lijeka istovremeno, to trebate učiniti različitim špricama i na različitim mjestima. Ne preporučuje se upotreba gotovih mješavina, jer nije poznato kako će utjecati na razinu šećera.

Uz ispravnu nadoknadu za dijabetes, posebno je važno razumjeti kako pravilno ubrizgati dugi inzulin. Takve lijekove kao što su Levemir, Tutzheo, Lantus, Tresiba preporučuje se unošenje u bedro ili želudac. Takve se injekcije daju bez obzira na obrok. Injekcije dugog inzulina obično se propisuju ujutro na prazan stomak i uveče prije spavanja.

Ali svaki pacijent također mora znati kako ubrizgati kratki inzulin. Preporučljivo ga je unijeti pola sata prije obroka, jer počinje brzo djelovati i može prouzrokovati razvoj hipoglikemije. A prije jela potrebno ga je procijediti kako se nivo šećera ne bi podigao puno. Pripravci inzulina kratkog djelovanja uključuju Actrapid, NovoRapid, Humalog i druge.

Kako ubrizgati injekcijsku štrcaljku

Nedavno su se pojavili moderniji uređaji za ubrizgavanje inzulina. Moderne inzulinske šprice opremljene su tankim i dugim iglama. Oni također imaju posebnu ljestvicu jer se inzulin najčešće mjeri ne u mililitrima, već u jedinicama za hljeb. Svako ubrizgavanje najbolje je raditi novom špricom, jer u njemu ostaju kapi inzulina, što može propasti. Osim toga, preporučuje se odabrati štrcaljku s direktnim klipom, tako će biti lakše dozirati lijek.

Pored odabira prave doze, vrlo je važno odabrati duljinu igle. Postoje tanke inzulinske igle dužine 5 do 14 mm. Najmanji su za djecu. Igle 6-8 mm daju injekcije mršavim osobama koje nemaju gotovo potkožno tkivo. Obično se koriste igle 10-14 mm. Ali ponekad se, ako pogrešna injekcija ili preduga igla preduga, krvne žile mogu oštetiti. Nakon toga pojavljuju se crvene mrlje, mogu se pojaviti male modrice.

Gdje davati lijek

Kada pacijenti imaju pitanje kako pravilno ubrizgati inzulin, ljekari najčešće preporučuju da to rade u onim dijelovima tijela gdje ima puno potkožne masti. Upravo se u takvim tkivima ovaj lijek bolje apsorbira i traje duže. Intravenske injekcije se rade samo u bolničkom okruženju, jer nakon njih dolazi do naglog pada nivoa šećera. Kada se ubrizga u mišić, inzulin se gotovo odmah apsorbira u krvotok, što može dovesti do hipoglikemije. Ali u isto vrijeme hormon se brzo troši, nije dovoljan do sljedeće injekcije. Stoga se prije sljedeće ubrizgavanja razina šećera može povećati. A svakodnevnim nadzorom glukoze inzulin se treba ravnomjerno rasporediti. Stoga se područja sa velikom količinom potkožne masti smatraju najboljim mjestom za injekciju. Iz njega inzulin postepeno ulazi u krvotok. To su delovi tela:

  • u abdomenu u nivou pojasa,
  • prednji dio bokova
  • vanjska površina ramena.

Prije injekcije morate ispitati mjesto navodnog davanja lijeka. Treba odstupiti najmanje 3 cm od mesta prethodne injekcije, od molova i kožnih lezija. Preporučljivo je ne ubrizgavati u područje gdje se nalaze pustule, jer to može dovesti do infekcije.

Kako ubrizgati inzulin u stomak

Upravo na tom mjestu pacijentu se najlakše daje injekciju samostalno. Uz to, u trbuhu obično postoji puno potkožne masti. Možete je zabiti u bilo kojem pojasu. Glavno je odstupiti od pupka 4-5 cm.Ako znate kako pravilno ubrizgati inzulin u stomak, možete stalno držati razinu šećera pod kontrolom. Bilo koja vrsta lijeka smije se unositi u trbuh, svi će se dobro apsorbirati.

Na ovom mjestu je prikladno dati injekciju samom pacijentu. Ako ima puno potkožne masti, ni nabor kože ne možete prikupiti. Ali vrlo je važno osigurati da se sljedeća injekcija ne ubrizgava u isti dio trbuha, morate se povući na 3-5 cm. Uz učestalo uzimanje inzulina na jednom mjestu, razvoj lipodistrofije je moguć. U tom se slučaju masno tkivo prorjeđuje i zamjenjuje vezivnim tkivom. Pojavljuje se crveno otvrdnuto područje kože.

Injekcije u druge dijelove tijela

Učinkovitost inzulina snažno ovisi o mjestu ubrizgavanja. Pored abdomena, najčešće su mjesta kuk i rame. U stražnjicu možete napraviti i injekciju, to je tamo gdje deci ubrizgavaju inzulin. Ali dijabetičaru je teško da se ubrizga na ovo mjesto. Najefikasnije mjesto ubrizgavanja je područje ispod lopatice. Samo 30% ubrizgavanog inzulina se apsorbuje sa ovog mjesta. Stoga se ovakve injekcije ne rade ovde.

Budući da se trbuh smatra najbolećim mestom ubrizgavanja, mnogi dijabetičari radije to rade u ruku ili nogu. Nadalje, preporučuje se izmjenjivanje mjesta ubrizgavanja. Stoga svaki pacijent mora znati kako pravilno ubrizgati inzulin u ruku. Ovo se mjesto smatra najnebolnijim, ali ne može svaka osoba ovdje dati injekciju. Preporučuje se kratko delujući inzulin u ruku. Injekcija se vrši u gornju trećinu ramena.

Morate znati i kako zabiti inzulin u nozi. Prednja površina bedra pogodna je za injekcije. Treba se povući 8-10 cm od koljena i od ingvinalnog nabora. Tragovi injekcija često ostaju na nogama. S obzirom da ima puno mišića i malo masti, preporučuje se ubrizgavanje lijeka produženog djelovanja, na primjer, Levemir inzulin. Ne znaju svi dijabetičari kako pravilno ubrizgati takva sredstva u kuk, ali to se mora naučiti. Uostalom, kada se ubrizga u butinu, lijek može ući u mišić, tako da će djelovati drugačije.

Moguće komplikacije

Najčešće se kod takvog liječenja pojavljuje pogrešna doza inzulina. To može biti i nakon uvođenja željene doze. Zapravo, ponekad nakon injekcije, dio lijeka se vraća nazad. To se može dogoditi zbog prekratke igle ili nepravilne injekcije. Ako se to dogodi, ne trebate raditi drugu injekciju. Sljedeći put inzulin se daje ne ranije od 4 sata. Ali u dnevniku treba napomenuti da je došlo do curenja. Ovo će vam pomoći objasniti moguće povećanje razine šećera prije sljedeće injekcije.

Često se postavlja i pitanje pacijenata o tome kako pravilno ubrizgati inzulin - prije jela ili poslije. Obično se lek kratkog dejstva daje pola sata pre obroka. Ona počinje djelovati nakon 10-15 minuta, ubrizgani inzulin obrađuje glukozu i potreban je njen dodatni unos s hranom. Uz nepravilnu primjenu inzulina ili prekoračenje preporučene doze, može se razviti hipoglikemija. Ovo se stanje može otkriti osjećajem slabosti, mučnine, vrtoglavice. Preporučuje se da odmah pojedete bilo koji izvor brzih ugljikohidrata: tabletu glukoze, bombone, kašičicu meda, sok.

Pravila ubrizgavanja

Mnogi pacijenti kojima je upravo dijagnosticiran dijabetes vrlo se boje injekcije. Ali ako znate pravilno ubrizgati inzulin, možete izbjeći bol i druge neprijatne senzacije. Injekcija može postati bolna ako se ne provede pravilno. Prvo pravilo bezbolne injekcije je da morate ubrizgati iglu što je brže moguće. Ako ga prvo unesete na kožu, a zatim ubrizgavate, pojavit će se bol.

Svakako promijenite mjesto ubrizgavanja svaki put, to će pomoći da se izbjegne nakupljanje inzulina i razvoj lipodistrofije. Lijek možete ubrizgati na isto mjesto samo nakon 3 dana. Ne možete masirati mjesto ubrizgavanja, podmazati bilo kojim zagrijavajućim mastima. Takođe se ne preporučuje izvođenje fizičkih vežbi nakon injekcije. Sve to dovodi do brže apsorpcije inzulina i niže razine šećera.

Što vam je potrebno za injekcije insulina

Pripreme prije injekcije insulina su sljedeće:

  • Pripremite ampulu s aktivnom tvari

Samo u hladnjaku može se održavati dobar kvalitet inzulina. 30 minuta prije početka postupka, lijek se mora ukloniti iz prehlade i pričekati dok lijek ne dostigne sobnu temperaturu. Zatim temeljito izmiješajte sadržaj boce, neko vrijeme trljajući je između dlanova. Ovakve manipulacije pomoći će u postizanju ujednačenosti hormonskog sredstva u ampuli.

  • Pripremite inzulinsku štrcaljku

Sada postoji nekoliko vrsta medicinskih instrumenata koji omogućuju davanje inzulina brzo i s malo trauma - posebna inzulinska šprica, špric olovka sa zamjenjivim uloškom i inzulinska pumpa.

Prilikom odabira inzulinske šprice, potrebno je obratiti pažnju na dvije njegove modifikacije - s uklonjivom i integriranom (monolitnom s iglama). Vrijedi napomenuti da se špricevi za ubrizgavanje inzulina uklonjivom iglom mogu koristiti do 3-4 puta (držite na hladnom mjestu u originalnom pakovanju, iglu prije upotrebe obradite alkoholom), s integriranom - samo jednokratnom uporabom.

  • Pripremite aseptične lijekove

Za brisanje mjesta ubrizgavanja, kao i za obradu ampula od bakterija prije uzimanja lijeka bit će potrebni alkohol i pamučna vuna ili sterilne maramice. Ako se za ubrizgavanje koristi jednokratni instrument i svakodnevno se uzima higijenski tuš, mjesto ubrizgavanja ne treba obrađivati.

Ako se odluči na dezinfekciju mesta ubrizgavanja, tada se lek treba davati nakon što se potpuno osuši, jer alkohol može uništiti inzulin.

Pravila i tehnika uvođenja

Pripremajući sve što je potrebno za postupak, morate se koncentrirati na to kako davati inzulin. Za to postoje posebna pravila:

  • Strogo se pridržavajte dnevnih hormonskih režima
  • strogo pridržavati doze,
  • uzimajte u obzir tjelesnost i starost dijabetičara pri odabiru duljine igle (za djecu i tanke - do 5 mm, pretile - do 8 mm),
  • odabrati pravo mjesto za ubrizgavanje inzulina u skladu sa brzinom apsorpcije lijeka,
  • ako trebate unijeti lijek, to biste trebali učiniti 15 minuta prije jela,
  • Obavezno izmjenite mjesto ubrizgavanja.

Algoritam akcije

  1. Ruke temeljito operite sapunom i vodom.
  2. Pokupite lijek u insulinskoj špricu. Prethodno tretirajte bočicu alkoholnim pamukom.
  3. Izaberite mesto na kojem će se dati insulin.
  4. S dva prsta saberite nabora kože na mjestu ubrizgavanja.
  5. Oštro i samouvjereno umetnite iglu u kožni nabor pod kutom od 45 ° ili 90 ° jednim pokretom.
  6. Polako pritisnite na klipu, ubrizgajte drogu.
  7. Ostavite iglu 10-15 sekundi kako bi se inzulin počeo brže otapati. Osim toga, smanjuje vjerojatnost povratnog lijeka lijeka.
  8. Naglo izvucite iglu, ranu obradite alkoholom. Masirati mjesto ubrizgavanja inzulina kategorički je nemoguće. Za najbržu resorpciju inzulina možete kratko ugrijati mjesto ubrizgavanja.

Takve se manipulacije provode ako se injekcija vrši pomoću injekcijske šprice.

Olovka za špriceve

Olovka za špricu je poluautomatski raspršivač koji olakšava davanje insulina. Uložak sa inzulinom se već nalazi u tijelu olovke, što omogućava pacijentima koji imaju ovisnost o inzulinu da udobnije egzistiraju (nema potrebe da nose špricu i bocu).

Kako ga koristiti za ubrizgavanje inzulina:

  • Umetnite uložak s drogom u olovku.
  • Stavite iglu, uklonite zaštitnu kapu, izvucite nekoliko kapi inzulina iz šprice da biste se oslobodili zraka.
  • Postavite dozator na željeni položaj.
  • Nakupajte kožu na mjestu ubrizgavanja.
  • Unesite hormon potpunim pritiskom na dugme.
  • Pričekajte 10 sekundi, oštro izvadite iglu.
  • Izvadite iglu, odložite je. Ostaviti iglu na štrcaljki za sljedeću injekciju je nepoželjno, jer gubi potrebnu oštrinu i postoji mogućnost mikroba da uđu unutra.

Mjesta ubrizgavanja inzulina

Mnogi se pacijenti pitaju gdje mogu ubrizgati inzulin. Obično se lijekovi ubrizgavaju ispod kože u želudac, bedro, stražnjicu - ljekari ta mjesta smatraju najprikladnijim i najsigurnijim. Moguće je ubrizgati inzulin u deltoidni mišić ramena ako tamo ima dovoljno tjelesne masti.

Mjesto ubrizgavanja odabrano je prema potencijalu ljudskog tijela da apsorbira lijek, to jest, od brzine napredovanja lijeka u krv.

Pored toga, pri odabiru mjesta za injekciju treba uzeti u obzir brzinu djelovanja lijeka.

Kako napraviti injekciju u bedro

Injekcije inzulina za nogu daju se na prednji dio bedara, od prepona do koljena.

Liječnici savjetuju ubrizgavanje inzulina s usporenim djelovanjem u bedro. Međutim, ako pacijent vodi aktivan stil života, ili se bavi teškim fizičkim radom, apsorpcija lijeka odvijaće se aktivnije.

Kako davati inzulin u stomaku

Smatra se da je trbuh najprikladnije mjesto za injekcije insulina. Razlozi zbog kojih ubrizgavaju inzulin u želudac se lako objašnjavaju. U toj je zoni prisutna najveća količina potkožnog masnog tkiva što sam injekciju čini gotovo bezbolnom. Također, kada se ubrizga u trbuh, lijek brzo apsorbira tijelo zbog prisustva mnogih krvnih sudova.

Strogo je zabranjeno koristiti područje pupka i oko njega za primjenu inzulina. Budući da je vjerovatnoća ulaska igle u živac ili veliku posudu velika. Od pupka treba odstupiti 4 cm u svakom smjeru i napraviti injekcije. Preporučljivo je snimiti trbušnu regiju u svim smjerovima, koliko je to moguće, do bočne površine tijela. Svaki put odaberite novo mjesto ubrizgavanja, udaljavajući se najmanje 2 cm od prethodne rane.

Trbuh je sjajan za davanje kratkog ili ultrazvučnog inzulina.

Posebna uputstva

Terapija inzulinom propisana je u najekstremnijim slučajevima kada nije moguće prilagoditi razinu šećera u krvi na drugi način (dijeta, liječenje dijabetesa tabletama). Liječnik pojedinačno odabire potrebne pripravke za svakog pacijenta, način primjene inzulina i razvija se shema ubrizgavanja. Individualni pristup je posebno važan kada su u pitanju tako posebni pacijenti kao što su trudnice i mala djeca.

Kako ubrizgati inzulin tokom trudnoće

Trudnicama sa dijabetesom nisu propisane tablete za snižavanje šećera. Unošenje inzulina u obliku injekcija apsolutno je sigurno za bebu, ali apsolutno je potrebno za buduću majku. Doze i režim ubrizgavanja inzulina razgovaraju sa vašim liječnikom. Odbijanje od injekcija prijeti pobačajem, ozbiljnim patologijama za nerođeno dijete i zdravlju žene.

Uvođenje insulina kod djece

Tehnika ubrizgavanja inzulina i područje primjene kod djece su isti kao i kod odraslih. Međutim, zbog male starosti i težine pacijenta, postoje neke karakteristike ovog postupka.

  • lijekovi se razrjeđuju posebnim sterilnim tekućinama da bi se postigle ultra niske doze inzulina,
  • koristite inzulinske šprice minimalne dužine i debljine igle,
  • ako dob dozvoljava, što je prije moguće naučiti dijete da ubrizgava bez pomoći odraslih, recite zašto je potrebna terapija inzulinom, slijedite način prehrane i način života koji je primjeren ovoj bolesti.

Šta su špricevi?

Model s integriranom iglom

  • s uklonjivom iglom - tokom injekcije, dio lijeka može ostati u igli zbog čega će manje inzulina nego inače ući u krvotok
  • sa integrisanom (ugrađena u špricu) igle, što eliminira gubitak lijeka tokom primjene.

Špricevi za jednokratnu upotrebu, ponovna upotreba je zabranjena. Nakon ubrizgavanja, igla postaje dosadna. U slučaju opetovane upotrebe, rizik od mikrotraume kože prilikom probijanja povećava se. Ovo može dovesti do razvoja gnojnih komplikacija (apscesa), jer su regenerativni procesi poremećeni u dijabetes melitusu.

Klasična inzulinska špric

  1. Prozirni cilindar sa oznakom - tako da možete procijeniti količinu tipiziranog i ubrizgavanog lijeka. Šprica je tanka i dugačka, napravljena je od plastike.
  2. Zamjenjiva ili integrirana igla, opremljena zaštitnom kapicom.
  3. Klip namijenjen ubacivanju lijeka u iglu.
  4. Brtvilo. To je tamni komad gume u sredini uređaja, pokazuje koliko je droge regrutovano.
  5. Prirubnica (dizajnirana da drži štrcaljku za vreme ubrizgavanja).

Potrebno je pažljivo proučiti ljestvicu na tijelu, jer proračun izračunatog hormona ovisi o tome.

Kako napraviti pravi izbor?

U prodaji su dostupni različiti modeli. Izbor se mora shvatiti ozbiljno, jer zdravlje pacijenta ovisi o kvaliteti uređaja.

Demi šprice Micro-Fine Plus

"Ispravan" uređaj ima:

  • glatki klip, koji po veličini odgovara telu špriceva,
  • ugrađena tanka i kratka igla,
  • prozirno tijelo s jasnim i neizbrisivim oznakama,
  • optimalna skala.

Važno! Špricere treba kupiti samo u pouzdanim ljekarnama!

Kako doći do prave doze hormona?

Pacijenta obučava iskusna medicinska sestra. Vrlo je važno izračunati koliko lijeka treba ubrizgati, jer oštar pad i porast šećera u krvi su životni uslovi.

Inzulin 500 IU u 1 ml

U Rusiji možete pronaći špriceve sa oznakom:

  • U-40 (izračunato na dozu inzulina 40 PIECES u 1 ml),
  • U-100 (za 1 ml lijeka - 100 komada).

Najčešće pacijenti koriste modele s oznakom U-100.

Pažnja! Oznake za štrcaljke s različitim naljepnicama su različite. Ako ste prethodno davali „stotu“ određenu količinu leka, za „sovjetu“ vam je potrebno ponovno brojanje.

Za jednostavniju upotrebu, uređaji su dostupni sa kapama u raznim bojama (crvena za U-40, narandžasta za U-100).

"Četrdeset"

1 divizija0,025 ml1 jedinica inzulina
20,05 ml2 jedinice
40,1 ml4 jedinice
100,25 ml10ED
200,5 ml20 jedinica
401 ml40 jedinica

Za bezbolnu injekciju važan je pravilan odabir dužine i prečnika igle. Najtanji se koriste u djetinjstvu. Optimalni promjer igle je 0,23 mm, duljina - od 8 do 12,7 mm.

"Tkanje"

Kako unositi inzulin?

Da bi hormon brzo mogao da apsorbuje organizam, on se mora davati subkutano.

Dijabetes dijagnoza

Najbolja područja za primjenu inzulina:

  • vanjsko rame
  • područje lijevo i desno od pupka s prijelazom na stražnju stranu,
  • prednji dio bedara
  • subkapularna zona.

Za brzo djelovanje preporučuje se ubrizgavanje u trbuh. Najduže inzulina se apsorbuje iz subkapularne regije.

Uvodna tehnika

  1. Skinite zaštitnu kapu iz boce.
  2. Probušite gumene čepove,
  3. Bocu okrenite naopako.
  4. Sakupite potrebnu količinu lijeka, prekoračivši dozu za 1-2 jedinice.
  5. Pažljivo pomičući klip, uklonite zrak iz cilindra.
  6. Obradite kožu medicinskim alkoholom na mestu ubrizgavanja.
  7. Učinite injekciju pod uglom od 45 stepeni, ubrizgavajte inzulin.

Uvod u različitim dužinama iglica

Uređaj za ubrizgavanje

U prodaji su sljedeći modeli:

  • sa zatvorenim uloškom (za jednokratnu upotrebu),
  • punjenje (uložak se može mijenjati).

Olovka za šprice popularna je među pacijentima. Čak i uz slabo osvjetljenje, lako je unijeti željenu dozu lijeka, jer postoji zvučna pratnja (čuje se karakterističan klik na svakoj jedinici inzulina).

Jedan uložak traje dugo

  • potrebna količina hormona se automatski reguliše,
  • sterilnost (nije potrebno sakupljati inzulin iz bočice),
  • tokom dana se može napraviti nekoliko injekcija,
  • tačna doza
  • jednostavnost upotrebe
  • uređaj je opremljen kratkom i tankom iglom, tako da pacijent praktično ne osjeća injekciju,
  • brza primjena lijeka "tipkom".

Uređaj automatskog ubrizgavača složeniji je od klasične štrcaljke.

Savremeni izum

  • plastična ili metalna futrola,
  • uložak sa inzulinom (zapremina se izračunava na 300 komada),
  • igla za jednokratnu upotrebu,
  • zaštitna kapa
  • regulator doze hormona (dugme za otpuštanje),
  • mehanizam za isporuku insulina
  • prozor u kojem je prikazana doza,
  • posebna kapa sa držačem kopče.

Neki moderni uređaji imaju elektronički zaslon na kojem možete pročitati važne informacije: stepen punosti čahure, postavljeni doz. Korisna oprema - posebno držanje koje sprečava unošenje previsoke koncentracije lijeka.

Kako se koristi "inzulinska olovka"?

Uređaj je prikladan za djecu i starije osobe, ne zahtijeva posebne vještine. Za pacijente koji ne mogu sami davati injekciju, možete odabrati model sa automatskim sistemom.

Unošenje insulina u želudac

  1. Provjerite prisutnost lijeka u injektoru.
  2. Skinite zaštitni poklopac.
  3. Pričvrstite iglu za jednokratnu upotrebu.
  4. Da biste oslobodili uređaj od mjehurića zraka, morate pritisnuti tipku koja se nalazi na nultom položaju injekcijskog raspršivača. Na kraju igle treba se pojaviti kapljica.
  5. Pomoću posebnog gumba podesite dozu.
  6. Umetnite iglu ispod kože, pritisnite gumb odgovoran za automatsko opskrbu hormonom. Za primjenu lijeka potrebno je deset sekundi.
  7. Izvadite iglu.

Važno! Prije kupnje olovke za špricu posavjetujte se s liječnikom koji može odabrati pravi model i naučiti vas kako podesiti dozu.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine uređaja?

Injektor treba kupiti samo od pouzdanih proizvođača.

Pogodan slučaj

  • korak podjele (u pravilu jednak 1 UNIT ili 0,5),
  • skala (oštrina fonta, dovoljna veličina cifara za ugodno čitanje),
  • udobna igla (dugačka 4-6 mm, tanka i oštra, sa specijalnim premazom),
  • ispravnost mehanizama.

Uređaj ne privlači pažnju stranaca.

Špric pištolj

Najnoviji uređaj dizajniran posebno za bezbolnu primjenu lijekova kod kuće i smanjuje strah od injekcija.

Uređaj za ubrizgavanje

Komponente uređaja:

  • plastična futrola
  • krevet u koji je postavljena jednokratna štrcaljka,
  • okidač.

Za primjenu hormona uređaj se puni klasičnim inzulinskim špricama.

Unos inzulina

  • posebne vještine i medicinsko znanje nisu potrebni za upotrebu,
  • pištolj osigurava ispravan položaj igle i uroni je na željenu dubinu,
  • injekcija je brza i potpuno bezbolna.

Kada odaberete pištolj za ubrizgavanje, morate provjeriti odgovara li ležište veličine špriceva.

Ispravan položaj štrcaljke

  1. Nabavite pravu dozu inzulina.
  2. Pripremite pištolj: napunite pištolj i stavite špricu između crvenih tragova.
  3. Odaberite područje ubrizgavanja.
  4. Skinite zaštitni poklopac.
  5. Preklopite kožu. Uređaj nanesite na udaljenosti od 3 mm od kože, pod uglom od 45 stepeni.
  6. Povucite obarač. Uređaj uranja iglu u potkožni prostor do željene dubine.
  7. Polako i glatko dajte lijek.
  8. Oštrim pokretom izvadite iglu.

Nakon upotrebe, uređaj operite toplom vodom i sapunom i osušite na sobnoj temperaturi. Izbor špriceva za injekciju ovisi o dobi pacijenta, dozi inzulina i individualnim sklonostima.

Gdje započeti?

Dobar dan Dvanaestogodišnjem sinu dijagnosticiran je dijabetes. Šta trebam kupiti za primjenu inzulina? Upravo je počeo savladati ovu mudrost.

Zdravo Bolje je početi s običnom klasičnom štrcaljkom. Ako je vaš sin dobar u korištenju ovog uređaja, onda se lako može prebaciti na bilo koji automatski injektor.

Kako čuvati patrone?

Dobar dan Ja sam dijabetičar. Nedavno sam kupio automatsku štrcaljku sa zamjenjivim uloškom. Reci mi, mogu li se čuvati u frižideru?

Zdravo Za potkožno davanje dozvoljeno je koristiti inzulin na sobnoj temperaturi, ali pod tim uvjetima, rok trajanja lijeka je 1 mjesec. Ako olovku za štrcaljke nosite u džepu, lek će izgubiti aktivnost nakon 4 nedelje. Bolje je pohraniti zamijenjene patrone na donju policu frižidera, to će povećati rok trajanja.

Gdje ubrizgati inzulin

Mogu se koristiti različita mjesta ubrizgavanja inzulina. Razlikuju se u brzini apsorpcije tvari i načinu davanja. Iskusni ljekari preporučuju promjenu postavke svaki put.

Injekcije inzulina mogu se ubrizgati u sljedeća područja:

Također je vrijedno uzeti u obzir da se vrste inzulina koji se koriste kod dijabetesa tipa 2 razlikuju.

Inzulin dugog djelovanja

Dugo delujući inzulin ima sljedeće karakteristike:

  • administriraju se jednom dnevno,
  • uđe u krvotok u roku od pola sata nakon primjene,
  • ravnomerno raspoređeni i deluje,
  • pohranjene u krvi jedan dan u stalnoj koncentraciji.

Špric inzulina oponaša funkciju pankreasa zdrave osobe. Preporučuje se pacijentima da takve injekcije istodobno daju. Tako možete osigurati stabilno stanje i kumulativna svojstva lijeka.

Kratki i ultra kratki inzulin

Ova vrsta inzulina ubada se na uobičajenom mestu ubrizgavanja. Njegova je osobitost to što ga treba koristiti 30 minuta prije obroka. Naročito je efikasan samo naredna 2-4 sata. Zadržava svoju aktivnost u krvi narednih 8 sati.

Uvođenje se obavlja pomoću olovke za špricanje ili standardne insulinske šprice. Koristi se za održavanje normalne razine glukoze u patologiji drugog ili prvog tipa.

Koliko vremena treba proći između ubrizgavanja dugog i kratkog inzulina

Ako je primjena kratkog i dugog inzulina potrebna istovremeno, redoslijed njihove ispravne kombinacije bolje je razgovarati s liječnikom.

Kombinacija dve vrste hormona je sledeća:

  • svakodnevno se ubrizgava dugotrajni inzulin za održavanje stabilne razine šećera u krvi tokom 24 sata,
  • neposredno prije obroka, primjenjuje se doza kratkog djelovanja kako bi se spriječio nagli skok glukoze nakon jela.

Tačnu količinu vremena može utvrditi samo ljekar.

Kada se injekcije izvode svakog dana u isto vrijeme, tijelo se navikne i reagira na istovremeno korištenje dvije vrste inzulina.

Kako koristiti olovku za štrcaljku

Lako je pravilno ubrizgati inzulin posebnom olovkom za špriceve. Za injekciju nije potrebna vanjska pomoć. Glavna prednost ovog uređaja je mogućnost provođenja postupka bilo gdje.

Igle u takvim uređajima imaju smanjenu debljinu. Zahvaljujući tome, nelagodnost je tokom injekcije gotovo u potpunosti izostala. Metoda je pogodna za one koji se boje boli.

Da biste napravili injekciju, jednostavno pritisnite ručicu na željeno mesto i pritisnite dugme. Postupak je brz i bezbolan.

Značajke uvođenja djece i trudnica

Ponekad čak i mala djeca moraju raditi injekcije insulina. Za njih postoje posebne štrcaljke sa smanjenom dužinom i debljinom igle. Djecu svjesne dobi treba osposobiti za injektiranje i izračunavanje potrebne doze.

Trudnicama je bolje ubrizgati u bedro. Doziranje se može povećati ili smanjiti u zavisnosti od nivoa glukoze u krvi.

Nakon ubrizgavanja

Ako je izvršena injekcija inzulina u želudac i korišten je lijek kratkog djelovanja, pola sata nakon zahvata, potrebno je jesti.

Tako da unošenje inzulina ne izaziva stvaranje čestica, ovo se mjesto može malo masirati. Procedura će ubrzati učinak lijeka za 30%.

Da li je moguće odmah otići u krevet

Ne idite odmah u krevet ako ste koristili lijek kratkog djelovanja - mora da postoji obrok.

Ako se ubrizgavanje inzulina s produženim djelovanjem planira navečer, možete se odmoriti odmah nakon zahvata.

Ako slijedi inzulin

Ako tekućina curi nakon ubrizgavanja inzulina u trbuh ili drugo područje, najvjerovatnije je da je injekcija bila pod pravim uglom. Važno je pokušati umetnuti iglu pod kutom od 45-60 stepeni.

Da biste sprečili istjecanje, nemojte odmah uklanjati iglu. Morate pričekati 5-10 sekundi, pa će hormon ostati unutra i imati vremena za apsorpciju.

Ispravna injekcija za dijabetes je mogućnost da se osjećate dobro, i pored dijagnoze. Važno je da naučite kako sebi pomoći u svakoj situaciji.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar