Hipoglikemijski lijek Maninil: upute za upotrebu

Farmakološke karakteristike lijeka

Opis sastava lijeka

Ovaj lijek gušterače proizvodi se u obliku ružičastih cilindričnih tableta. Štaviše, kao aktivni sastojak, lek "Manin" može sadržavati od 1,75 do 5 miligrama glibenklamida. Dodatni elementi uključuju želatinu, krumpirov škrob, talk, laktozu monohidrat, magnezijum stearat i grimiznu boju.

Opseg leka

Za propisivanje hipoglikemijskog lijeka "Manin", uputstvo preporučuje za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u situacijama kada terapija posebnom dijetom i određenim fizičkim aktivnostima nema nikakvog učinka.

Lista medicinskih kontraindikacija

Ovo ekstrapankreasno sredstvo ne smije se uzimati u slučaju alergijske reakcije na glibenklamid, pojedinačnu netoleranciju na sulfonamide, derivate sulfoniluree i probenecid. U slučaju dijabetičkog prekoma, dijabetes melitusa tipa 1 i dijabetičke ketoacidoze, takođe se ne preporučuje početak primjene tableta Maninyl. Uputa za upotrebu ne preporučuje upotrebu ovog lijeka kod teškog zatajenja bubrega, leukopenije, zatajenja jetre, pareza želučane i crevne opstrukcije. Pored toga, lista kontraindikacija uključuje nedostatak laktaze, naslednu intoleranciju na laktozu, trudnoću i dojenje. Pacijenti mlađi od osamnaest godina i oni koji su nedavno podvrgnuti resekciji pankreasa trebali bi se na isti način suzdržati od uzimanja ovih pilula.

Lista neželjenih reakcija

Kada se koristi hipoglikemijski pripravak Maninil, uvijek treba imati na umu da njegova upotreba može izazvati pojavu kolestatike, povraćanja, mučnine, žuticu, eritrocitopeniju i hemolitičku anemiju. Pored toga, mogu se primjetiti stanja poput proteinurije, granulocitopenije i trombocitopenije. Kožni osip, žutica i hepatitis mogu se javiti kao rezultat dugotrajne primjene lijeka Maninil. Upute za uporabu i bilježe rizik mogućeg povećanja temperature i razvoja fotoosjetljivosti.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar