Zašto je potreban test c-peptidom?

Da bi se procijenila proizvodnja inzulina gušterače, provodi se C-peptidni test. Pomaže i u određivanju tipa dijabetesa: smanjena kod prvog i povećana (normalna) u drugom. Isto tako, promjene pokazatelja mogu se otkriti hormonalno aktivnim tumorima. O tome kada i kako pravilno uzeti analizu za C-peptid pročitajte dalje u našem članku.

Pročitajte ovaj članak

Što je C-peptid

U pankreasu (otočni dio) stvaraju se prekursori inzulina. Prvo se sintetišu 4 fragmenta proteina - peptidi A, B, C, L. Potonji se odmah odvaja od prepinsulina, a C peptid je osmišljen za povezivanje lanaca A i B proinzulina. Kad se hormon "priprema" za puštanje u krv, iz njega se enzimima uklanja vezni fragment C. Preostali proteini A i B su aktivni inzulin.

Dakle, nivo C-peptida je potpuno jednak svim tvorjenim inzulinom. Nije podložna daljnjoj apsorpciji i uništavanju jetre, poput inzulina. Čitava količina proteina nepromenjena prolazi u bubrege, a potom se izlučuje urinom. Period C-peptida u krvi je oko 30 minuta, dok inzulin u njemu cirkuliše oko 5-6.

Zbog ovih svojstava, definicija C-peptida tačnije odražava proizvodnju inzulina gušterače. Analiza se koristi za dijagnosticiranje uzroka poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Kod dijabetesa tipa 1, stvaranje inzulina i C-peptida smanjuje se zbog uništavanja funkcionalnog tkiva autoimunim kompleksima.

Uz bolest tipa 2, njihov sadržaj u krvi je normalan ili se čak povećava. To je zato što s niskom osjetljivošću tkiva na vlastiti inzulin, gušterača ima tendenciju da formira što više hormona. Ova reakcija je kompenzacijska i usmjerena je na prevazilaženje inzulinske rezistencije (inzulinska rezistencija).

I ovdje je više o sumnji na dijabetes.

Indikacije za test krvi

Potreba za podvrgavanjem ispitivanja C-peptida javlja se u sljedećim slučajevima:

  • otkrili dijabetes, ali njegov tip nije poznat,
  • Šećer u krvi često pada, uzrok je insulinoma gušterače (tumor koji aktivno sintetiše inzulin) ili stalno predoziranje lijekova, kršenje pravila za davanje hormona,
  • izvedena je operacija uklanjanja inzulina, potrebno je isključiti vjerovatnost ostatka njegovog tkiva ili metastaza, recidiva,
  • povećana glukoza u krvi tijekom trudnoće, s policističnim jajnicima (morate biti sigurni da nema dijabetesa tipa 1),

  • gušterača ili njen dio otoka se presađuje pacijentu, potrebno je procijeniti njihov rad, preživljavanje tkiva,
  • s dijabetesom tipa 2, treba dodati lijek inzulinu, što može biti povezano sa iscrpljivanjem rezerve pankreasa,
  • u početnoj fazi dijabetesa tipa 1, nakon prvog mjeseca primjene inzulina, došlo je do poboljšanja („medeni mjesec“) i rješava se pitanje smanjenja doze hormona,
  • kod teške bolesti jetre potrebno je odrediti stvaranje inzulina i brzinu njegovog uništavanja od strane jetrenog tkiva,
  • morate procijeniti ozbiljnost otkrivene varijante inzulinske ovisnosti (tip 1) bolesti,
  • postoji sumnja da tumor proizvodi somatotropin (hormon rasta) koji ometa rad inzulina.

C-peptid se obično određuje u kombinaciji sa glukozom u krvi, glikoliranim hemoglobinom, inzulinom i antitijelima na njega.

Kako to ispravno shvatiti

Materijal za analizu je krv iz vene. Predaje se nakon 10 sati pauze u obrocima. Dan prije dijagnoze, važno je izbjegavati uzimanje alkohola, teških fizičkih ili stresnih situacija. Obavezno se dogovoriti sa endokrinologom:

  • vrijeme primjene inzulina
  • mogućnost upotrebe hormonskih lijekova,
  • uzimanje drugih lijekova koji utječu na razinu sinteze inzulina.

Ujutro možete piti običnu vodu. Pušenje i sport, emotivni stres su kontraindicirani.

Za određivanje C peptida mogu se koristiti različite metode (enzimski imunološki i radioimunski), kao i nejednaki reagensi. Zbog toga je, ako je potrebno, ponovnu dijagnozu potrebno učiniti u istoj laboratoriji u kojoj je izvršena prva. Obično su rezultati krvnih pretraga spremni naredni dan, ali moguća je i hitna analiza.

Norma u analizi

Interval od 255 do 1730 pmol / L uzet je kao uobičajeni raspon pokazatelja. Fiziološki uzroci odstupanja (bez bolesti) uključuju:

  • jesti
  • upotreba hormonskih tableta za smanjenje šećera,
  • unošenje inzulina, prednizona i njegovih analoga.

Pokazatelj dijabetesa

Kod prve vrste bolesti C-peptid je ispod normalnog. To je zbog smanjenja broja radnih ćelija otočića Langerhans. Iste promjene mogu uzrokovati:

  • uklanjanje dela pankreasa,
  • predoziranje inzulina i pad glukoze u krvi,
  • iscrpljivanje gušterače tokom dužeg toka bolesti tipa 2 ili stvaranje antitela na inzulinske receptore u tkivima,
  • stresno stanje
  • trovanje alkoholom.

Povećanje koncentracije C-peptida događa se kod dijabetesa tipa 2. Visoki nivo C-peptida se takođe javlja u prisustvu:

  • zatajenje bubrega, jetre,
  • tumori (insulinomi) iz ćelija otočnog dijela gušterače,
  • hormoni rasta (neoplazma hipofize koja proizvodi hormon rasta),
  • stvaranje antitela na inzulin,
  • snižavanje šećera u krvi tijekom upotrebe tableta (grupa sulfonilureja),
  • uporaba sintetičkih analoga hormona: rast, nadbubrežna kora, ženske genitalije (estrogen i progesteron).

I ovdje je više o liječenju dijabetesa tipa 1.

C-peptid je pokazatelj stvaranja inzulina. Analiza njegove razine u krvi pomaže dijagnosticirati vrstu šećerne bolesti - smanjena u prvom, a povišena (normalna) u drugoj. Studija se koristi i za sumnju na tumore koji imaju hormonalnu aktivnost, napade pada šećera u krvi. Posebna priprema nije potrebna, važno je isključiti utjecaj hrane i lijekova.

Korisni video

Pogledajte video o dijabetesu:

Autoimuni dijabetes je karakterističan po tome što ima simptome tipa 1 i tipa 2. Nazivaju ga još i latentnim, odnosno jednim i pol. Razlozi mogu biti nasljednost. Često se otkriva kod odraslih nakon 30 godina. Liječenje dijabetesa započinje tabletama i dijetom, ali često prelazi na injekcije inzulina.

Sumnja na dijabetes može nastati uz prisustvo popratnih simptoma - žeđi, pretjeranog izlučivanja urina. Sumnja na dijabetes u djeteta može se javiti samo komom. Opći pregledi i testovi krvi pomoći će vam da odlučite šta treba raditi. Ali u svakom slučaju, potrebna je dijeta.

Da biste razumjeli kakve vrste dijabetesa postoje, utvrditi njihove razlike može biti prema onome što osoba uzima - ovisan je o inzulinu ili tabletama. Koja je vrsta opasnija?

Ako se uspostavi dijabetes tipa 1, liječenje će se sastojati od primjene inzulina različitog trajanja. Međutim, danas postoji novi smjer u liječenju dijabetesa - poboljšane pumpe, flasteri, sprejevi i drugi.

Često kod pacijenata sa problemima hipotalamusa, nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde postoji pretilost zbog hormonskog zatajenja. Također je provociran stresom, operativnim zahvatima, radioterapijom. Nakon hormonskih tableta dolazi do pretilosti. Ovisno o uzroku, odabire se terapija - lijekovi za osnovnu bolest, tablete i dijeta za pretilost.

Zašto se uzima peptidni test?

Naravno, najviše je zainteresovano za slučajeve dijabetesa s obzirom da je dijabetes uobičajena bolest. Peptidi se povećavaju sa šećernom bolešću tipa 2, s tipom 1 obično se smanjuju. Upravo ta analiza pomaže ljekarima da odrede taktike liječenja dijabetesa. Najbolje je darivati ​​krv ujutro, nakon što prođe takozvano noćno izgladnjivanje tijela, takođe, ujutro razina šećera u krvi u većini slučajeva nije povišena, što će vam omogućiti da dobijete najtačnije rezultate.

Analiza peptida treba uzeti u sledećim slučajevima:

  1. Osoba se sumnjiči da ima dijabetes tipa 1 ili 2.
  2. Postoje hipoglikemije koje se ne događaju zbog dijabetesa.
  3. U slučaju uklanjanja gušterače.
  4. Policistični jajnik kod žena.

Sada se u mnogim laboratorijima koriste različite setove i uz njihovu pomoć stopu c-peptida bit će vrlo lako odrediti. Vrijedno je znati da za sve može biti različito, neće ga biti teško odrediti. U pravilu, svoj indikator možete vidjeti na listu s rezultatom, obično se vrijednosti normi unose sa strane, pomoću kojih možete sami napraviti usporedbu.

Kakvu funkciju ima c-peptid?

Vjerovatno znate da priroda, kako kažu, ne stvara ništa suvišno, a sve što stvara ona uvijek ima svoju specifičnu funkciju. Na račun c-peptida, postoji prilično suprotno mišljenje, dugo se vjerovalo da on apsolutno ne donosi nikakvu korist za ljudsko tijelo. Ali na tome su provedena istraživanja, čija je svrha dokazati da c-peptid zaista ima važnu funkciju u tijelu. Prema rezultatima istraživanja utvrđeno je da ima funkciju koja pomaže usporavanju komplikacija dijabetesa i sprečava ih da se dalje razvijaju.
Ipak, c-peptid još nije u potpunosti istražen, ali vjerovatnoća da se može primijeniti bolesnicima, zajedno sa inzulinom je velika. Ali i dalje su ostala, pitanja poput rizika od njegovog uvođenja, nuspojave, indikacije nisu pojašnjena.

Opis analize

Gotovo svi su čuli za važnu ulogu inzulina u ljudskom tijelu. Ali malo tko zna o činjenici da se ovaj hormon proizvodi u neaktivnom stanju i da se aktivira tek nakon cijepanja nekih dijelova, uključujući C-peptid.

Kvantitativni omjer C-peptida i inzulina je jedan prema jedan, odnosno određivanjem razine sadržaja jedne tvari može se izvući zaključak o koncentraciji druge. Ali zašto ljekar preporučuje testiranje posebno na C-peptid, a ne na inzulin?

Činjenica je da životni vijek tih tvari nije isti. Ako inzulin ne traje duže od 4 minute, tada C-peptid ostaje u krvi 20 minuta. Dakle, nivo ovih tvari u plazmi nije isti.

Koje su indikacije za analizu?

Zašto nam je potrebna analiza da bismo utvrdili kvantitativni sadržaj C-peptida? Kao što smo već saznali, po koncentraciji ove tvari u krvi može se prosuditi koliko inzulina sintetiše gušterača. U pravilu se preporučuje analiza ako:

  • postoje sumnje oko toga kakvu vrstu dijabetesa razvija pacijent,
  • pacijentu je uklonjen gušterača i moraju se provjeriti njegove zaostale funkcije,
  • s neplodnošću kod žena, kad postoji sumnja na policistični jajnik,
  • kod pacijenta kojem nije dijagnosticiran dijabetes, česti su napadi hipoglikemije.

Osim toga, pomoću laboratorijske studije određuje se norma injekcijske doze inzulina, rješava se pitanje potrebe za primjenom inzulina za liječenje dijabetesa tipa 2. Analiza se takođe koristi za procjenu stanja pacijenata u remisiji.

Kako se provodi analiza?

Da biste dobili ispravne rezultate za sadržaj C-peptida u krvi, test se može provesti na dva načina. U prvoj fazi ispitivanja propisuje se test "gladan". Međutim, ova verzija analize ne daje uvijek pouzdanu sliku.

Kod nekih bolesnika s dijagnozom sadržaj C-peptida natašte ne može biti smanjen. U ovom slučaju, za stjecanje objektivne slike, potrebno je uraditi test sa stimulacijom. Ova opcija istraživanja može se provesti pomoću tri metode:

  • Pacijentica se poziva da pije određenu količinu glukoze nakon čega se, nakon dva sata, uzimaju uzorci krvi.
  • Prije uzimanja materijala, pacijentu se ubrizgava glukagon antagonista inzulina.

Savjet! Ova opcija stimulacije ima brojne kontraindikacije, pa joj pribjegavaju rijetko.

  • Materijal se uzima dva sata nakon što pacijent pojede određenu količinu ugljikohidratne hrane.

Savjet! Kako biste stimulirali proizvodnju inzulina, morate dobiti 2-3XE ugljikohidrate. Ova količina sadržana je u doručku, a sastoji se od 100 grama kaše, kriške hljeba i čaše čaja s dodatkom dva komada šećera.

Kako se pripremiti?

Da biste pravilno prošli analizu za sadržaj C-peptida u krvi, na to se morate pripremiti. Potrebno je:

  • odbiti da uzimaju lijekove koji mogu utjecati na rezultat analize, o čemu je prethodno razgovarao s liječnikom,
  • odbiti jesti masnu hranu i alkoholna pića barem jedan dan prije uzorkovanja,
  • ako je propisan test "gladan", tada biste trebali izbjegavati jesti bilo koju hranu 8 sati prije uzorkovanja.

Kako ide postupak?

Za dobivanje materijala za istraživanje potrebno je donirati krv iz vene, odnosno izvršiti venepunkciju. Krv se stavlja u označenu epruvetu - praznu ili sa gelom.

Nakon uzimanja materijala, pacijent može voditi poznati način života. Kad se hematom pojavi u predelu venepunkture, propisani su komprimirani komprimirani.

Nizak nivo

U kojem se slučaju norma C-peptida može smanjiti? Ako govorimo o bolesti, onda ovaj rezultat najvjerovatnije ukazuje na prisutnost dijabetesa ovisnog o insulinu. Međutim, norma ove tvari može se smanjiti čak i ako je priprema za analizu izvedena pogrešno. Na primjer, ako je uzorkovanje izvršeno u stresnom stanju pacijenta. Ili je pacijent uoči postupka uzimao alkoholna pića.

Povišen nivo

Ako je u krvi prekoračena norma sadržaja C-peptida, tada ovaj rezultat može ukazivati ​​na prisutnost različitih patologija:

  • neinzulinski ovisan dijabetes
  • nedovoljna funkcija bubrega,
  • policistična bolest jajnika,
  • tumori gušterače.

Uz to, norma sadržaja C-peptida može se premašiti ako pacijent uzima lijekove za snižavanje šećera, lijekove koji sadrže glukokortikosteroide, estrogene itd.

Dakle, uzimajući krvni test za sadržaj C-peptida potrebno je u procesu dijagnosticiranja različitih endokrinih bolesti. Kompetentno tumačenje rezultata ispitivanja mogu provesti samo stručnjaci, uzimajući u obzir podatke iz drugih ispitivanja.

Šta je C peptid?

Jednostavno rečeno, C-peptid je "nusproizvod" koji nastaje kao rezultat sinteze hormona inzulina.

Svi već znate da posebno važan hormon za dijabetičare - inzulin sintetiše gušterača. Metoda njegovog endogenog formiranja (prirodna, unutar tijela) je vrlo složen i višestruk proces, koji se odvija u nekoliko faza.

No, da bismo razgovarali o tome, potrebno je malo navesti metaboličke procese koji se događaju svake sekunde u našem tijelu.

Svi organi međusobno "komuniciraju" putem krvi, koja dostavlja iz jednog dijela tijela u drugi određeni skup hemikalija koje su proizvedeni od strane različitih organa osobe ili primljeni putem hrane. Te tvari mogu biti i korisne i štetne, koje su nastale u procesu prehrane stanica (to su takozvani metabolički otpadni proizvodi koji ulaze u krvotok i izlučuju se putem organa za filtriranje krvi, bubrega).

Da bi se ćelija zasitila energijom, potrebna je glukoza.

Može se razviti iz rezervi vlastitog tijela (postoji određeni postotak rezervi u obliku glikogena u jetri, mišićima, rezervama masti, koji se ujedno mogu koristiti kao hrana za tijelo), te iz hrane ugljikohidrata (to je glavni izvor energije).

Ali same glukoze ne mogu koristiti stanice bez posebnog hormona, koji ima sposobnost prodiranja do njih. Insulin možete zamisliti kao konobara, koji postavlja poseban bife stol za svaku određenu ćeliju. Zato se naziva transportnim hormonom (distribuira glukozu).

Bez toga ćelije ne mogu same "jesti" i postepeno počinju patiti od gladi i umire! Zbog toga je tako važno!

U gušterači, kao i kod mnogih drugih unutrašnjih organa, postoje posebne zone koje su odgovorne za izlučivanje (segregaciju, stvaranje) određenih supstanci koje ubrzavaju ili usporavaju metabolizam (metabolizam), što je osnova za dobrobit cijelog unutarnjeg ljudskog tijela.

Naime, naš se junak rađa u obliku posebne supstance koja se sastoji od više elemenata.

U početku se u posebnom području žlijezde (u β-stanicama ili u odjelu gušterače - to je posebna grupa ćelija zvanih Langerhansovi otočići) započinje poseban proces primarne kemijske reakcije kao odgovor na povećanu količinu šećera u krvi, što rezultira velikom masom aminokiselina (110 aminokiselina )

Jednostavno rečeno, tada u β-ćelijama postoji hemijska laboratorija u kojoj dodavanjem različitih elemenata započinje proces stvaranja aktivnog inzulina.

Tih 110 aminokiselina naziva se preproinsulin, koji se sastoji od A-peptida, L-peptida, B-peptida, C-peptida.

Ta masa još uvijek nije nimalo nalik uobičajenom inzulinu, već je samo gruba priprema, koja zahtijeva neku čvrstu obradu, što nam omogućava da odvojimo potrebne elemente.

Prerada se sastoji u činjenici da je kemijski lanac razbijen enzimima (oni su ujedno i enzimi) koji vam omogućavaju da odvojite samo ono što će biti potrebno za stvaranje hormona koji tražimo.

Tako je odvojen mali dio L-peptida.

U ovoj fazi se već pojavljuje takozvani proinsulin - supstanca bliža „čistom“ inzulinu.

Ali ona je „prazna“, neaktivna i ne može stupiti u posebne veze sa slatkom glukozom i drugim supstancama. Aktivira ga drugi skup enzima koji odvajaju C-peptid od tvari, ali istovremeno formiraju snažnu vezu između A i B peptida. Ova veza je poseban disulfidni most.

Baš isto, lanci A-B peptida povezani mostovima disulfida naš su hormon inzulin koji je već sposoban da ispuni svoju ulogu i distribuira glukozu u ćelije.

Jednaka količina inzulina i C-peptida se oslobađa u krv!

Ali koja je uloga zaostale tvari C još uvijek nije jasno. Naučnici su skloni vjerovati da on ne igra značajnu ulogu u metabolizmu i pripisuju ga brojnim zaostalim proizvodima dobivenim u procesu razmjene.

Zbog toga se C-peptidu tako neodgovorno pripisuje nusproizvodima koji nakon stvaranja inzulinske supstance ulaze u krvotok.

To se još uvijek smatra tako, jer hemičari ne mogu razumjeti zašto je taj element potreban. Njegova funkcija i blagodati za tijelo ostaju misterija. Međutim, nakon provođenja niza studija, američki su naučnici došli do neočekivanog zaključka. Ako se istovremeno dijabetesima daje inzulin jednaka količina C-peptida, tada je vidljivo smanjenje rizika od komplikacija dijabetesa, posebno poput:

Ali izlečiti dijabetes C-peptidom nije moguće!

Osim toga, cijena takve umjetno sintetizirane tvari nerazumno je visoka, jer se ne proizvodi u okviru masovnih farmaceutskih proizvoda, a još nije zvanično usvojena kao terapijski lijek.

Kako da napravim test za C-peptid

Analiza za c-peptid, kao i mnoge druge vrste laboratorijskih ispitivanja, daje se strogo na prazan stomak!

Prošlo je najmanje 8 sati od posljednjeg obroka.

Ne trebate slijediti nikakvu posebnu dijetu ili niz drugih preporuka.

Da bi test pokazao pouzdane rezultate, morate voditi svoj uobičajeni način života, ali nemojte jesti u rano jutro prije davanja krvi na analizu. Naravno, ne možete piti alkohol, pušiti ili koristiti druge droge.

Stres takođe utječe na stanje krvi uzete za analizu.

Naravno, ne zaboravite da glukoza direktno utječe na sintezu inzulina. Ako je njegova koncentracija u krvi velika, onda stimulira gušterača na oslobađanje veće količine hormona u krv, ista će količina biti u krvi i C-peptidu.

Krv se obično uzima iz vene na testiranje.

Zašto se u laboratorijskoj analizi određuje količina C-peptida, a ne sam inzulin?

Naravno, ta je činjenica prilično čudna s obzirom na to da je C-peptid nusproizvod, nepotreban produkt sinteze hormona. Zašto mu se onda daje toliko pažnje kada je aktivni hormon koji je spreman za rad važniji?

Sve je krajnje jednostavno! Koncentracija supstanci u krvi je nestabilna, jer igraju ulogu i postepeno se troše.

Životni vijek inzulina je vrlo kratak - samo 4 minute. Za to vrijeme, pomaže glukozi da se apsorbuje tokom unutarćelijskog metabolizma.

Životni vijek C-peptida je mnogo duži - 20 minuta.

A budući da su raspoređeni u jednakim količinama, tada je po "bočnoj" koncentraciji peptida mnogo lakše prosuditi volumen inzulina.

To ukazuje da je volumen inzulina u krvi 5 puta manji od količine C-peptida!

Razlozi za imenovanje takve analize

Zašto nam je potrebna takva analiza, već smo spomenuli na početku članka, ali oni se mogu odrediti za dostavu iz drugih razloga:

  • planirano je uvođenje individualne terapije insulinom tokom liječenja pacijenta obolelog od dijabetesa tipa 2

Liječnik se mora uvjeriti u kvalitativna svojstva gušterače kako bi proizveo određeni postotak endogenog inzulina kao odgovor na hiperlikemiju. Na temelju rezultata, puno je lakše provjeriti potrebnu dozu hormona. U budućnosti se ovaj test može ponovo propisati.

  • netočnosti u dijagnozi

Kad su dobiveni drugi laboratorijski testovi, ali njihovi rezultati otežavaju prosudbu tipa šećerne bolesti, tada se ovom analizom lako može utvrditi specifična vrsta bolesti: ako je u krvi puno C-peptida, dijagnosticira se dijabetes tipa 2, ako je njegova koncentracija niska, ovo ukazuje na dijabetes tipa 1.

  • osobi se dijagnosticira policistični jajnik

Na funkcionalno stanje jajnika direktno utječe količina inzulina u krvi. Ako ga nema dovoljno u krvi, to može uzrokovati: primarnu amenoreju, anovulaciju, rani početak menopauze ili poslužiti kao jedan od razloga zašto je oplodnja vrlo težak proces, a ponekad i nemoguć. Uz to, inzulin utječe i na proizvodnju steroidnih hormona u jajniku.

  • potrebno je kontrolirati rezidualnu sposobnost sinteze endogenog hormona nakon operacije na gušterači

  • osoba pati od čestih napadaja hipoglikemije, ali nema dijabetes

Dekodiranje i normativa C-peptida

Ovisno o metodi istraživanja, norma ili referentne vrijednosti su sljedeće:

  • 298 - 1324 pmol / l
  • 0,5 - 2,0 mng / l
  • 0,9 - 7,1 ng / ml

Ako krv sadrži visoki sadržaj ove tvari, to ukazuje na sljedeće bolesti i abnormalnosti:

  • dijabetes tipa 2
  • nefropatija faza V (bolest bubrega)
  • insulinoma
  • policistični jajnik
  • primjena terapije tabletama za snižavanje šećera
  • Itsenko-Cushingova bolest
  • uzimanje niza lijekova (glukokritični, estrogeni, progesteron)

Ako je niska koncentracija:

  • dijabetes tipa 1
  • nestabilno mentalno stanje uzrokovano čestim stresom
  • intoksikacija alkoholom

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Pogledajte video: New BC Fibre Clinix: Customised Hair Care Tutorial (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar