Pankreas boli: kod koga doktora treba da odem?

Zdrava osoba se nikada ne pita koji liječnik liječi određenu bolest. Nažalost, to neznanje često dovodi do činjenice da, suočen s problemom, pacijent ne zna kome se obratiti za pomoć i gubi dragocjeno vrijeme u potrazi za informacijama. Da biste izbjegli takve probleme, važno je znati koji liječnik liječi gušteraču.

U bilo kojim uvjetima tijeka pankreatitisa bit će potrebno savjetovanje nekoliko specijalista. Kome doktoru treba da se obratim zbog problema sa pankresom? Ovo pitanje bave:

  • lekar opšte prakse (lekar opšte prakse),
  • gastroenterolog,
  • hirurg
  • endokrinolog
  • onkolog.

U zavisnosti od težine bolesti, lečenje se može odvijati na sledeći način:

  • na gastroenterološkom odeljenju,
  • na odeljenju intenzivne nege hirurgije,
  • na onkološkom odeljenju,
  • kod liječnika opće prakse u dnevnoj bolnici ili na kućnom liječenju.

Kome se obratiti za hronični pankreatitis

Da biste odlučili gdje započeti svoj put ka izlječenju, morate analizirati svoje stanje.

Alarmantni simptomi na koje treba paziti:

  • bol u gornjem dijelu trbuha, kao i u levom hipohondriju, još gori kad jedete,
  • mučnina
  • problemi sa stolicom (moguća je i proliv i zatvor),
  • formiranje plina, odriranje,
  • slabost
  • loš apetit.

Uz upalu gušterače ponekad ne boli samo hipohondrij, već i lijeva strana leđa, što može biti zbunjujuće, jer takvi simptomi podsećaju na osteohondrozu, u kojoj malo ljudi vidi doktora.

Ako se osjete redoviti, ali podnošljivi bolovi u epigastričnoj regiji, najrazumnija odluka će biti odlazak terapeutu radi medicinske pomoći. Na recepciji će dežurni ljekar obaviti pregled, propisati potrebne testove i uputiti uputnicu stručnjaku koji se bavi ovim problemom, obično gastroenterologu. Takođe, terapeut će sigurno skrenuti pažnju pacijenta na potrebu da slijedi terapijsku dijetu, jer je to jedan od glavnih načina borbe protiv bolesti. Kada je pogođena gušterača, zabranjena su začinjena, pržena, slana, slatka, dimljena jela, gazirana pića, kafa i alkohol. Važno je zapamtiti da u pitanjima koja se tiču ​​zdravlja ne biste trebali biti stidljivi, pa ako imate nedoumica, možete ili ne možete koristiti ovaj ili onaj proizvod, bolje je to ponovo provjeriti sa svojim liječnikom, jer to je on koji je svjestan svih karakteristika tijeka određene bolesti i mogu dati detaljan odgovor. Isto pravilo odnosi se na tradicionalne metode lečenja. Mnoge od njih su zaista dobre i mogu pomoći u ublažavanju stanja, ali liječnik ipak treba dati dozvolu.

Isti algoritam odnosi se i na slučajeve kada pacijent pati od hroničnog pankreatitisa - prije svega odlazi terapeutu.

Ko može pomoći kod akutnog pankreatitisa

Napad akutnog pankreatitisa nemoguće je ne primijetiti. Tokom njega, osoba osjeća probojnu bol u gornjem dijelu trbuha, što indirektno ukazuje na probleme sa gušteračom. Kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć u takvim slučajevima, hitno mora biti pozvana hitna pomoć. Mora se razumjeti da pacijent u ovom trenutku doživljava nepodnošljivu bol, a odlaganje karata je prepun ozbiljnih komplikacija sve do smrti.

Medicinski tim, koji je stigao na poziv, pružit će prvu pomoć i odlučiti na koje je odjeljenje najrazumnije isporučiti pacijenta. Najčešće se osobe s akutnim pankreatitisom hospitaliziraju na odjelu intenzivne njege, ali iz određenih razloga to mogu biti odjeljenja hirurgije, gastroenterologije ili terapije.

Da bi se potvrdila početna dijagnoza i utvrdilo prisustvo ili odsustvo pratećih bolesti, nakon prijema u bolnicu brojni testovi i studije biće obavezni:

  • krvni test (opći i biohemijski),
  • analiza mokraće (opšta i amilazna analiza),
  • koprogram
  • EKG
  • Ultrazvuk trbušne šupljine,
  • MRI kojom ljekar provjerava postojanje ili odsustvo promjena tkiva,
  • CT
  • angiografija pankreasa,
  • retrogradna kolecistopancreatografija.

Ko liječi pacijenta nakon preuzimanja anamneze i potvrde dijagnoze? Hirurg i gastroenterolog koji se uglavnom bavi gastrointestinalnim problemima odabere potrebni tretman, nakon što prođe kroz koji svi nužno dobivaju niz preporuka o uzimanju lijekova i slijede terapijsku dijetu. Nadalje, lokalni terapeut će pratiti promjene u zdravlju gušterače. Ako je potrebno, dat će uputnicu na pregled gastroenterologu, endokrinologu ili onkologu.

Kada se treba obratiti endokrinologu?

Gušterača proizvodi hormone vitalne za ljudsko tijelo: glukagon, inzulin i somatostatin. Svi oni direktno utječu na metabolizam glukoze u krvi. Upala ovog organa može dovesti do njegovog neispravnog rada ili čak nekroze tkiva, što prijeti pojavom šećerne bolesti. Zato je konsultacija sa endokrinologom u ovakvim slučajevima od vitalnog značaja. Doktor će pacijentu staviti evidenciju na dispanzer, odabrati potrebnu dozu inzulina, ako je potrebno, ili propisati drugu hormonsku nadomjesnu terapiju.

Ako se terapeut posjeti onkologu

Mnogi se zaprepaštaju već samo spominjanjem riječi "onkolog". Ali ne treba paničariti ako je terapeut dao upute ovom specijalisti, jer se otkriveni problem na vrijeme može u potpunosti riješiti uz pomoć modernih metoda liječenja.

Neblagovremeno liječenje pankreatitisa može dobro dovesti do tumorskih bolesti. Možete ih otkriti uz pomoć ultrazvuka, CT, MRI i drugih ispitivanja koja se provode po prijemu pacijenta u bolnicu. U tkivima gušterače mogu se oblikovati ciste ili kancerozni tumori. U takvim je slučajevima savjetovanje s onkologom strogo potrebno, jer samo on može uspostaviti tačnu dijagnozu i propisati adekvatan tretman. Po potrebi se donosi odluka o operaciji i kemoterapiji.

Upala gušterače ozbiljna je bolest koja zahtijeva barem savjetovanje sa stručnjakom koji liječi upravo organe gastrointestinalnog trakta. Ne treba odgađati posjet ljekaru, jer osim glavne tegobe, prateće bolesti, od kojih je najvažnija dijabetes, obiluju opasnošću.

Koji će liječnik pomoći izliječiti pankreatitis?

Uz kliničke znakove bolesti pankreasa, preporučuje se da se prvo obratite lokalnom liječniku opće prakse. Ovaj savjet se ne odnosi na one ako osoba ima akutni napad bolesti. U potonjem slučaju nužna je hitna hospitalizacija pacijenta i medicinski tretman u konzervativnim uvjetima.

Visoko kvalificirani terapeut tijekom početnog pregleda pomoći će otkriti da li je sindrom boli posljedica kršenja funkcionalnosti gušterače, ili razlozi leže u drugim patologijama.

Ako se sumnja na bolest, liječnik preporučuje određene dijagnostičke metode kako bi potvrdio ili opovrgnuo primarni rezultat. Ako se u novorođenčadi sumnja na neispravnost pankreasne žlijezde, pedijatar će biti odgovor na pitanje kod kojeg se liječnika treba obratiti za pankreatitis. Potom će izdati uputnicu drugim ljekarima.

Da bi se utvrdila priroda patološkog procesa u pankreasu, potrebno je izvršiti ultrazvučni pregled koji pomaže da se utvrdi sljedeće:

  • Da li je gušterača povećana ili ne,
  • Stupanj ehogenosti koji se čini karakterističnom manifestacijom bolesti,
  • Prisutnost tumorskih neoplazmi, cista,
  • Određivanje dubine i područja lezije.

Nakon kratke dijagnoze, ljekar daje uputnicu gastroenterologu. Ovaj ljekar je uski specijalista koji liječi gušteraču. Anketirat će pacijenta za pritužbe, obaviti fizički pregled. Na osnovu ultrazvuka i palpacije zaključit će koji je dio organa oštećen.

Uz to, propisano je istraživanje koje određuje nivo probavnih enzima u krvi. Upalni proces je indiciran povećanom leukocitozom.

Za uspješno liječenje preporučuje se podvrgavanje rendgenskih, MRI, CT i drugih studija.

Kada je potrebna pomoć endokrinologa i onkologa?

Koji liječnik liječi pankreatitis kod odraslih? Prvo morate kontaktirati lokalnog terapeuta u mjestu stanovanja. Ako je moguće, najbolje je odmah otići do gastroenterologa. U privatnim klinikama je po pravilu dozvoljena direktna posjeta. Tokom trudnoće možete se žaliti svom ginekologu. Ljekar će uputiti posjet drugim ljekarima.

Kada vam je potrebna žalba endokrinologu u klinici? Stanice su lokalizirane u parenhimu unutarnjeg organa koji doprinose proizvodnji hormona - inzulina, glukagona i somatostatina. Kada uđu u krvotok, pomažu pri reguliranju koncentracije glukoze u tijelu. S upalom gušterače uočava se nekroza ovih ćelija, kao rezultat toga dijabetes melitus napreduje. Obično se ta slika posmatra kod hroničnog pankreatitisa.

Sa ovom slikom potrebno je učešće endokrinologa. Liječnik evidentira pacijenta, prati njegovo stanje, imenuje testiranje, odabire potrebnu dozu inzulina ili drugih lijekova koji se preporučuju za nadomjesnu terapiju. Ponekad je potrebna bolnička terapija u bolnici na endokrinološkom odeljenju.

Bolesti bilijarnog sustava su česte patologije - urolitijaza, holecistitis itd. Često se razlozi kriju u tumorskim formacijama. S kojim liječnikom bih se trebao posavjetovati s pankreasnim pankreatitisom ako je uzrok bolesti tumor? U tom slučaju je potrebna pomoć onkologa.

U tkivima pankreasa mogu se dijagnosticirati:

  1. Ciste
  2. Pseudocisti.
  3. Maligni tumori.
  4. Benigne novotvorine.

Ovisno o konkretnoj dijagnozi, liječnik propisuje liječenje. U nekim je slučajevima dovoljna konzervativna terapija lijekovima i biljem za gušteraču. Ponekad je potrebna hirurška intervencija za uklanjanje neoplazme.

U prisustvu tumora maligne prirode propisana je hemoterapija.

Koga bih trebao kontaktirati sa akutnim napadom?

Pojava jake boli u gornjem dijelu trbuha ukazuje na akutnu upalu gušterače. Neće biti moguće smanjiti bol kod kuće, nijedna alternativna metoda ne može se nositi sa zadatkom.

Jedini izlaz je poziv medicinskom timu. Liječnik koji je stigao pregledati će pacijenta, poduzeti hitne mjere za stabilizaciju pacijenta, hospitalizirati osobu radi daljnje dijagnoze i terapije.

U akutnom napadu pacijenta će se lečiti na odeljenju intenzivne nege, gde će ga pregledati reanimator i hirurg. Ako to nije moguće, na primjer, klinika sa odjelom intenzivne njege nalazi se vrlo daleko, šalje se na gastroenterologiju ili operativni zahvat.

Nakon što osoba uđe u bolnicu, potrebno je procijeniti njeno stanje. Provodi se brza dijagnoza patologije, razlikujući se od drugih bolesti. Oni mogu provjeriti sljedeće:

  • Klinička i biohemijska ispitivanja krvi.
  • Analiza mokraće je općenita, takođe i za amilazu.
  • Ultrazvuk, EKG, MRI.

Taktike naknadne terapije su uvek individualne, zbog rezultata dobijenih tokom dijagnoze. Na temelju prikupljenih podataka liječnik potvrđuje ili odbacuje preliminarnu dijagnozu akutnog pankreatitisa.

Na pozadini akutnog upalnog procesa u pankreasu poduzimaju se mjere za dovršetak pružanja hitne pomoći, hirurg propisuje liječenje. Ako je potrebno, terapija se može prilagoditi.

Da bi vratili funkcionalnost organa, ljekari se vode kroz tri stanja - glad, hladnoća i mir. Pacijentu je potreban odmor u krevetu, isključuje motoričke aktivnosti. Da bi ublažio bol, na pankreas se postavlja hladna podloga za grejanje. Glad za pankreatitisom podrazumijeva potpuno odbacivanje hrane pod liječničkim nadzorom nekoliko dana.

Posle stabilizacije pacijent je prebačen na odeljenje gastroenterologije ili hirurgije. Nakon pražnjenja pacijentu se daju detaljne preporuke u vezi s prehranom - za isključivanje slanih, masnih i začinjenih jela, strogo je zabranjeno konzumiranje alkohola itd. U pravilu mu se daje podsjetnik na kojem je slikana dozvoljena i zabranjena hrana. Kod kuće možete piti dekocije ljekovitog bilja - immortelle, sukce, livadne grickalice itd., Pomažući ubrzavanju procesa ozdravljenja.

Kako liječiti patologiju gušterače, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Koji liječnik liječi upalu gušterače?

Nažalost, mnogi ni ne znaju ime doktora za pankreas i za probavne organe u celini. Ako osoba nikada nije imala problema s ovim organom, tada će pacijentu teško doći do njegove upale kada shvati šta tačno ima bol i kako to liječiti.

Najčešće se u ovoj situaciji ljudi obraćaju terapeutu s pritužbama na bolove u trbuhu. Ovo je prava odluka, jer upravo on može odrediti dijagnozu, pojasniti prirodu bola i predložiti koju patologiju ima pacijent. Nakon pregleda terapeut će prijaviti da li se gušterača mora liječiti ili je riječ o problemu drugačije prirode. Kada se pojave određeni simptomi, odnoseći se na pacijentove pritužbe i njegovo stanje, doktor ga šalje specijalistu:

  • gastroenterolog
  • endokrinolog
  • do hirurga.

Kod bolesti unutrašnjih organa, posebno u stanju akutnog napada, važno je pravovremeno i kvalificirano pružiti medicinsku njegu započinjući pravi tretman, pa biste trebali znati koji liječnik liječi gušteraču. To može učiniti liječnik čiji je pacijent promatran, pogotovo ako su se ranije pojavili slični problemi. Ako se prvi put susrećete sa takvim simptomima, tada će vam liječnik reći kojem liječniku da se obratite. Potrebno je zakazati sastanak sa okružnim lekarom, on obavlja početni pregled, propisuje potrebne testove, eventualno u eksplicitnoj verziji i daje smer ultrazvučnoj dijagnostici.

Kada je upala gušterače po prirodi akutni pankreatitis, gastroenterolog će pomoći pacijentu u liječenju. Specijalizirao se za bolesti gušterače, lako određuje koji dio organa je upaljen. Točna slika pomoći će uspostaviti ultrazvuk. Analize pacijenta reći će vam o sadržaju enzima u krvi, s fokusom na kojem će gastroenterolog propisati intenzivan lijek.

Ako terapeut ustanovi akutni pankreatitis, a gušterača se može osjetiti palpacijom, tada se kirurgu daje smjer, ali to ne znači da će biti i kirurška intervencija. Pacijent se smješta na liječenje u bolnicu, gdje će liječnik razviti individualni režim liječenja, propisati injekcije i primjenu lijekova. Ovo je potrebno u teškim slučajevima, kod pankreatitisa s komplikacijama. Ako postoji začepljenje u kanalima organa ili žučni mjehur pati, za liječenje mogu propisati operaciju koju je započeo liječnik i koju je hirurg izveo.

Uz pankreasni pankreatitis protiv šećerne bolesti terapeut će pacijenta uputiti endokrinologu.Ovaj ljekar putem analize utvrđuje hormonalnu pozadinu pacijenta, propisuje korektivnu terapiju, posebno ako dođe do kršenja u proizvodnji inzulina.

Koji ljekar liječi akutni pankreatitis?

Kojem liječniku ići sa pankreasom glavno je pitanje u napadu akutnog pankreatitisa. Stanje pacijenta tokom napada je najteže, stoga će najtačniji biti hitni poziv za hitno ublažavanje sindroma. Ovisno o stanju pacijenta, liječnik donosi odluku o hospitalizaciji, smještanjem u jedinicu intenzivne njege ili pružanjem pomoći na licu mjesta, s daljnjim imenovanjima i liječenjem.

U liječenju je angažiran gastroenterolog, koji će sam dati smjer na ultrazvučni pregled, napisati potrebne testove. Pacijent nije uvijek smješten u bolnici, ponekad se bolest može izliječiti kod kuće, ali to ne izuzima odlazak liječniku. Upala gušterače akutne faze mora se liječiti lijekovima, tijelo samo ne može se nositi. Ako ne zatražite pomoć i ne započnete liječenje, onda se bolest može razviti u ozbiljniji stadij i dati komplikacije.

Akutni pankreatitis - jaka bol, neprestano povraćanje, sistematsko kretanje creva s izmetom tečnog masnoće. Za uklanjanje upale iz organa potrebno je izravnati nivo enzima u krvi koji zahvaćena žlijezda nema vremena za proizvodnju. To je moć lijekova:

Gastroenterolog je u mogućnosti ukloniti ne samo simptome bolesti, već i uzrok patologije gušterače tako što će propisati adekvatno i pravovremeno liječenje. Ako se pridržavate njegovih savjeta i preporuka, nakon tretmana možete zauvijek zaboraviti na pankreatitis, međutim, nećete se moći vratiti svom uobičajenom načinu života, morat ćete preispitati prehranu i navike.

Ko leči hronični pankreatitis?

Kada se pankreatitis razvije u kronični oblik, pacijent se može samostalno nositi s bolešću posjetom samo lokalnog terapeuta ili posjetom gastroenterologu na savjetovanja. Najčešće se osoba obraća ljekarima samo kad se pojačaju simptomi ili kad prethodno propisani tretman ne uspije. U ovoj fazi bol je manje izražena, jer pacijentu, kako je propisao liječnik, uzimaju lijekove koji su već imali terapijski efekat.

Ako se napad dogodi prvi put, može biti prilično jak i uzrokovati nepodnošljive bolove, pacijentu s pankreatitisom treba hitno pozvati tim hitne pomoći, liječnik će odlučiti gdje ga hospitalizirati i koji liječnik mu može pomoći. Najčešće reanimator i hirurg pružaju pomoć, na osnovu rezultata analiza, svedočenja dijagnostičkih uređaja. Nakon zaustavljanja boli, ublažavanja upale, pacijentu je propisana terapijska dijeta, uzimanje lijekova i pušten kući. Da biste otklonili simptome hroničnog pankreatitisa u bolnici, potrebno je leći najmanje sedmicu.

S razvojem akutnog pankreatitisa trpi žučni mjehur i jetra, što utječe na pacijentovo stanje i njegove analize, stoga je nakon završetka liječenja u bolnici važno da pacijent bude nadziran od strane lokalnog terapeuta, koji prati zdravstveno stanje i razinu enzima u krvi. Hronični pankreatitis zahtijeva posebnu pažnju, dijetu i lijekove u određeno vrijeme. Ako prekršite upute liječnika i zanemarite dijetu, napadaji će postati češći, imunitet će se početi smanjivati ​​protiv njih, razviće se bolesti jetre, crijeva, žučnog mjehura.

Konsultacije endokrinologa i onkologa

Ponekad je bolest popraćena komplikacijama ili se pojavljuju simptomi koji ukazuju na razvoj neoplazme. Dugo odbijanje terapije može dovesti i do stvaranja tumorskih procesa u kanalima pankreasa, što ljekar može pomoći u tim procesima, neće biti posebno važno - glavni rezultat. Ako ultrazvuk potvrdi tumor dobroćudne ili zloćudne prirode, tada se treba konzultirati onkologa. Njegov je zadatak prilagoditi terapiju koju je propisao gastroenterolog u skladu s dijagnozom pacijenta. Onkolog pokušava da se izbori lekovima, podržavajući intenzivnu negu, koja neće dovesti do operacije. Pseudociste, ciste i polipi dobro reagiraju na liječenje.

Sumnje, koje pacijenta liječe pankreatitisom gušterače, na pozadini šećerne bolesti, ne mogu nastati, kao što to čini endokrinolog. Njegova je konsultacija potrebna i ako se u tijelu pacijenta razviju problemi s proizvodnjom inzulina na pozadini pankreatitisa. Da biste izbjegli progresiju dijabetesa ili da ga ne biste započeli u složenijoj fazi - morate na vrijeme posjetiti liječnika. Uz to, gušterača proizvodi hormone i enzime koji pospješuju metabolizam i propadanje hrane, ukoliko dođe do poremećaja u razini tih hormona, endokrinolog će propisati hormonsku terapiju koja će ih eliminirati.

Uzroci bolesti

Razvoj pankreatitisa povezan je s utjecajem faktora koji oštećuju gušteraču i izazivaju upalni proces:

  1. Nepravilna prehrana.
  2. Prejedanje.
  3. Alkohol
  4. Infekcije
  5. Intoksikacije (uključujući i ljekovite).
  6. Povrede trbuha.
  7. Istodobna patologija gastrointestinalnog trakta, jetre, žučnog mjehura.
  8. Endokrini poremećaji, metaboličke disfunkcije.

Upala pankreasa može biti akutna ili hronična. U drugom slučaju, bolest se nastavlja periodima recidiva (nastavak simptoma) i remisija (odsutnost značajnih znakova patologije i pritužbi na stanje).

Opcije kršenja

Akutni pankreatitis se razlikuje od hroničnog - postoji razlika u uzrocima i patogenezi (mehanizam razvoja), kao i taktike medicinske nege. Važno je kada birate stručnjaka koji će liječiti pacijenta.

Dakle, glavne karakteristike patologija mogu se ogledati u tablici:

Pankreatitis
OštroHronični
Lezija žlijezdaPotpunoDjelomični prvo
Protok procesaOlujno, sa brzim pojavom sistemskih (općih) simptoma i rizikom od šokaŽiva je samo tokom recidiva
Suština promjeneSamo-probava i nekroza tkiva pod utjecajem agresivnih sekreta (enzima)Postepeni gubitak aktivnosti, zamjena "radnih" područja vezivnim vlaknima
Bakterijska infekcijaVjerovatnoNije karakteristično
Prijetnja životuSkoro uvekSamo u teškim slučajevima
Vjerovatnoća oporavka sa rehabilitacijom organskih funkcijaPostoji pravovremena pomoćNe

Dakle, obje vrste postupka negativno utječu na stanje gušterače, ali je opasnije zbog živih manifestacija i teške intoksikacije, ali ipak akutne, naglo pojavljujuće vrste upale.

Koga kontaktirati

Različiti medicinski stručnjaci u poliklinici i bolničkim odjeljenjima bave se pitanjima dijagnostike i liječenja bolesti probavnog sustava. Mnogo ovisi o varijanti procesa i stadijumu njegovog tijeka (pogoršanje, remisija) u kojem se nalazi pacijent. Pa koji ljekar liječi gušteraču?

Bavi se primarnom dijagnozom pacijentovog stanja u hroničnim patologijama gastrointestinalnog trakta i blagim oštećenjima pankreasa, i prihvata:

  • u klinici
  • u bolnici
  • na stanicama za prvu pomoć na radnom mjestu.

Terapeut je često prvi ljekar kod kojeg pacijent potraži medicinsku pomoć ako postoje znakovi egzokrine žlijezde egzokrine: mučnina, povraćanje, natečenost i poremećaj stolice. Ovaj specijalista može planirati taktiku pregleda, odabrati lijekove za nadoknadu nedostajućih enzima (Panzinorm, Pancreatin), preporučiti lijekove za stabilizaciju stanja kod hroničnog oštećenja gušterače (Movespasm, Almagel, Omez).

Gastroenterolog

Ovo je ljekar specijaliziran za dijagnozu i liječenje bolesti probavnog sustava, uključujući hepatobilijarni trakt (jetra, žučni mjehur). Može pomoći u slučajevima kada se primijeti kronična upala gušterače, a pacijent je zabrinut:

  1. Loš apetit.
  2. Mučnina, povremeno povraćanje.
  3. Bol u trbuhu.
  4. Uznemirena stolica.

Gastroenterolog pruža medicinsku njegu planirano (samostalnim upućivanjem ili uputom liječnika opće prakse u klinici ili bolnici). Ovaj ljekar također sudjeluje u liječenju pacijenata koji se nalaze u rehabilitacijskom razdoblju nakon akutnog napada pankreatitisa, ali koji više ne trebaju stalno praćenje i hiruršku intervenciju.

Ovaj ljekar liječi pankreatitis:

  • u akutnom toku
  • u teškim relapsima hroničnog oblika,
  • u prisutnosti komplikacija glavnog procesa (peritonitis, apsces, krvarenje iz gornjeg i donjeg gastrointestinalnog trakta),
  • sa zajedničkim tokom lezije pankreasa i žučne kamenac.

Pri upravljanju pacijentima koji su nakon operacije u životnom ili nestabilnom stanju, hirurg sarađuje s liječnikom poput anesteziologa i reanimatora. Ako pacijent ima bilo koji popratni poremećaj kardiovaskularnog sistema, bubrega i drugih organa, kardiolog, neurolog i terapeut mogu biti pozvani na savjetovanje.

Endokrinolog

Budući da pankreatitis utječe na proizvodnju hormona, pacijentu je potrebna pomoć endokrinologa. Specijalist:

  1. Provodi istraživanje radi procjene težine povreda.
  2. Odlučuje o potrebi supstitucijske i korektivne terapije (na primjer, imenovanje inzulina ili lijekova koji smanjuju šećer).
  3. Ona kontrolira dinamiku tijeka dijabetesa melitusa i drugih metaboličkih disfunkcija povezanih s oštećenjem gušterače ili pojavom kod pacijenta iz drugih razloga.

Endokrinolog surađuje sa terapeutima, uključujući gastroenterologa. Iako pomoć kod pankreatitisa nije uključena u popis osnovnih odgovornosti, njegova je zadaća sudjelovati u liječenju posljedica ove bolesti - posebice dijabetes melitusa.

Dakle, kod pankreatitisa pacijenta zauzima terapeut, gastroenterolog, hirurg, a po potrebi i endokrinolog.

Gdje se treba liječiti

S teškim tokom nepovoljnog procesa, razvojem sistemskih kvarova u tijelu (sa strane pluća, bubrega, srca itd.), Na bolničkom odjeljenju je neophodna hospitalizacija kako bi izliječio pacijenta. Najčešće je to hirurški profil (jer mogu biti potrebni hirurški zahvati). Isto važi za komplikacije:

  • peritonitis
  • apsces, flegmon, fistula u trbušnoj šupljini,
  • krvarenje iz gornjeg i donjeg gastrointestinalnog trakta.

U praćenju pacijenta u šoku nakon operacije uključeni su specijalisti odjeljenja intenzivne njege i intenzivne njege (skraćeno ICU). Između njih i kirurškog posta postoji određeni kontinuitet, a po potrebi savjetnici različitih profila pregledavaju pacijenta.

Ambulantno liječenje (uz posjete klinici za dijagnozu, propisivanje terapije i praćenje njegove učinkovitosti) provodi se u slučajevima kada nema direktne prijetnje po život, pankreatitis prelazi u hronični oblik bez jasne relapsa. Pacijenti mogu ostati zdravi i aktivni, a glavni zadatak savjetnika je identificirati potencijalne faktore rizika za pogoršanje stanja i preporučiti adekvatan režim liječenja (s nadomjesnim enzimima, antispazmodicima i lijekovima koji utječu na kiselost u želucu).

Koji će liječnik otići na bol u gušterači

Gušterača je organ koji ne znaju svi o njegovom položaju. I štaviše, ne znaju svi koji liječnik liječi gušteraču. Međutim, mnogi mogu biti uznemireni prekršajima u ovom tijelu. Stoga informacije o ovom pitanju neće biti suvišne.

Možete razgovarati o kršenjima gušterače na osnovu sljedećih simptoma:

  • težina u lijevom trbuhu,
  • bol u boku, koja se pojačava nakon jela,
  • bol je pojačan
  • nadutost
  • mučnina

Prije nego što odgovorite na pitanje kojem liječniku se obratiti, potrebno je saznati lokaciju gušterače. Na temelju naziva organa, možemo zaključiti da se nalazi ispod želuca na lijevoj strani. Deo je probavnog sistema. Zato se gastroenterolog bavi pitanjima koja se odnose na gušteraču.

Tijelo je odgovorno za sintezu enzima, a zatim oni ulaze u dvanaestopalačno crijevo gdje se razgrađuju na različite elemente u tragovima i hranjive tvari koje procesuiraju crijeva.

Takođe, gušterača obavlja 2 važne funkcije:

  1. Spoljna sekrecija je sinteza soka pankreasa za probavu.
  2. Unutrašnja sekrecija - stvara niz hormona koji regulišu metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti.

Glavni rad ovog tijela povezan je s proizvodnjom inzulina i glukagona. Pod uticajem prvog, ugljikohidrati i glukoza se apsorbuju. Glukagon je u stanju da zaštiti ćelije jetre od masne degeneracije. Ako je smanjena sekrecija gušterače, koji će vam liječnik pomoći? U slučaju kršenja proizvodnje ovih dvaju hormona od strane tijela, osoba mora potražiti pomoć endokrinologa.

Kada se osoba okrene nekome tko s određenim pritužbama liječi pankreatitis ili druge poremećaje gušterače, specijalni ispit ispituje povijest pacijenta na osnovu simptoma.

Nakon toga pacijenta se šalje na dublje vrste istraživanja:

  • analiza mokraće
  • krvni testovi - klinički i biohemijski,
  • ultrazvučni pregled trbušnih organa,
  • MRI
  • EKG
  • koprogram - fekalna analiza,
  • angiografija organa
  • retrogradna kolecistopancreatografija,
  • glukoza u krvi i profil lipida,
  • analiza lipaze i amilaze u krvi,
  • testovi jetre - ALT, bilirubin, AST itd.

Sve se vrste ispitivanja propisuju pojedinačno, na temelju osobnih pokazatelja i stadijuma bolesti s pankreatitisom. Samo dežurni lekar može imenovati konačnu dijagnozu.

Koji ljekar liječi pankreatitis? Na osnovu statističkih podataka, najčešća bolest organa je njegova upala, nazvana pankreatitis. Najčešće je to posljedica nedostatka ili pretjerane proizvodnje enzima koji su usmjereni na preradu hrane. Nekoliko stručnjaka može sudjelovati u liječenju odjednom.

Svaki će ljekar imati vlastiti plan rada za uklanjanje posljedica pankreatitisa:

  1. Terapeut leči ako pankreatitis nije stekao hronični oblik i prelazi u laganom stadiju.
  2. Ako je bolest akutna, a ona je praćena bolovima, tada ćete se trebati posavjetovati s hirurgom, a ponekad i kirurgom za reanimaciju. Svi akutni napadi pankreatitisa indikacija su za hospitalizaciju osobe.
  3. Ako se akutna upala s pankreatitisom može ukloniti bez hirurške intervencije, uz lijekove, tada se uzima gastroenterolog. Uz to, isti liječnik pacijentu propisuje i posebnu dijetu.
  4. Također je potrebna konsultacija s endokrinologom koji pacijenta mora usmjeriti na dodatni pregled. To je zbog činjenice da na pozadini pankreatitisa proizvodnja inzulina i glukagona može biti oslabljena. Ako je to istina, tada je propisana hormonska nadomjesna terapija. Ako se zanemari ovaj tretman, tada će se dijabetes melitus razviti kao komplikacija pankreatitisa.

Kad gušterača boli i dođe do upale, bolest će proći brže ako nekoliko stručnjaka uzme stvar, obavit će se detaljan pregled, propisat će se adekvatan tretman, pacijent će slijediti određenu prehranu i izvesti odgovarajuće fizičke vježbe.

Kada je potrebno savjetovanje onkologa

Ako je osoba razvila hronični pankreatitis, tada je na takvoj pozadini moguća pojava i rast stanica raka u pankreasu. Nitko ne može odgovoriti u kojem trenutku počinje razvoj tumora. Pretpostavlja se da različita hardverska istraživanja, kao što su MRI, CT itd., Daju poticaj.Česte egzacerbacije pankreatitisa također igraju važnu ulogu kod onkoloških bolesti gušterače.

Pored malignih formacija često se dijagnosticiraju i ciste ili pseudociste organa.

Ako postoji sumnja na tumorski proces u žlijezdi, tada se treba konzultirati s liječnikom koji će biti pozvan onkolog. Specijalist iz ove oblasti odabrat će taktiku liječenja za pacijenta, utvrditi da li je operacija potrebna ili se može izbjeći hemoterapija.

Upala gušterače zahtijeva pažljivu pažnju vašeg zdravlja. Ne zapostavljajte preporuke ljekara i redovno podvrgavajte pregledu. Samo u tom slučaju uspjet ćete izbjeći ozbiljne komplikacije u budućnosti. Da biste saznali što područje lokacije organa može boljeti, prvo se obratite terapeutu ili gastroenterologu.

Kad je osoba zdrava, nije ga briga kakav liječnik liječi ovu ili onu bolest. Međutim, takav nedostatak svijesti često dovodi do činjenice da kada se problem razvije, pacijent ne zna kojem liječniku treba obratiti vrijeme, provodeći vrijeme tražeći informacije. Da biste to izbjegli, važno je imati ideju kod kojeg liječnika liječiti gušteraču.

Upala pankreasa je opasna i zahtijeva složeno liječenje. Iz tog razloga, prilično je teško dati odgovor kojem se liječniku obratiti. U svakoj je situaciji individualni pristup.

Za nastanak bolesti pankreatitis zahtijeva konzultacije više ljekara. Ko leči patologiju:

Samo liječnik koji vježba u ovom području može osigurati sigurnu i ranu terapiju. Liječnik tijekom početnog pregleda pacijenta otkrit će postoji li veza između bolnih osjeta i patologije pankreasa ili su druge bolesti faktor u njihovom razvoju.

Da biste precizno utvrdili tok boli u pankreasu, propisan je ultrazvuk, pomoći će utvrditi stanje gušterače.

  1. Veličina
  2. Ehogenost.
  3. Prisutnost cista, tumora.
  4. Stupanj, dubina i područje oštećenja.

Na osnovu težine patologije, liječenje se provodi na odjelima hirurgije, gastroenterologije ili terapije. Ako se tumor otkrije kao rezultat ultrazvučnog pregleda, žrtva se mora obratiti onkologu.
S razvojem upalne pojave u gušterači, koja liječnik liječi bolest.

Pri prvim manifestacijama bolesti pankreasa asistira terapeut. Izvršit će početno ispitivanje, iznijeti zaključak i identificirati faktor.

Doktor prikuplja anamnezu patologije, otkrivajući kada i pod kojim okolnostima su se pojavili početni znakovi, postoje li promjene tokom probave, bol ispod rebra.

Važna pojava je prisustvo popratnih dijagnoza (bolesti jetre, želuca, žučnog mjehura).

Tada liječnik propisuje niz pregleda koji će procijeniti tijek bolesti gušterače.

  1. Analiza krvi i urina.
  2. EKG - omogućava vam razlikovanje srčanih i peritonealnih bolesti.
  3. Biohemijski pokazatelji.
  4. Koprogram - otkriva prisutnost neprekidnih vlakana ili kapljica masti u izmetu.

Instrumentalna tehnika uključuje ultrazvuk peritonealnih organa, endoskopiju želuca. Na osnovu rezultata testova doktor postavlja dijagnozu i propisuje tretman, koji će se provoditi u jedinici terapije ili gastroenterologiji. Gastroenterolog će pomoći kod hroničnog oblika bolesti, oštećene probavne pojave i popratnih dijagnoza povezanih s crijevima i želucem.

Kad liječenje ne može bez operacije, pošaljite hirurgu.

Liječenje žlijezde sastoji se u primjeni konzervativnih metoda, međutim kod mogućih komplikacija pacijent ima priliku dobiti hitno hirurško sudjelovanje.

Konkretno, ovo je značajno kod teškog oblika patologije. U žlijezdi se stvaraju ciste i centri propadanja koji mogu degenerirati u čireve.

Liječnici kirurzi pokušavaju izbjeći otvorenu operaciju ako postoji pogoršanje patologije. Tada se koriste minimalno invazivne tehnike. Na primjer, punkcija sa rezolucijom drenaže pod kontrolom ultrazvuka. Liječenje nakon otpuštanja od strane hirurga provodi liječnik ako se tijekom bolesti dogodi oštećenje tkiva i ponavljaju se promjene u gušterači.

U teškim fazama bolesti s neizmjernom nekrozom žrtva je odvedena na odjel intenzivne njege. Izliječenje provode rehabilitatori, kirurzi. Nakon uspostavljanja zdravlja, žrtva je premještena u jednostavno odjeljenje.

Kada bolest prijeđe na otočiće Langerhans, žlijezda ne može proizvesti inzulin u potrebnoj količini, pa nastaju endokrini problemi. Uz to, kod pacijenta se smanjuje sinteza glukagona, somatostatina. Odgovorni su za probavljivost ugljikohidrata i proteina. To ukazuje da će pored pankreatitisa pacijent imati dijabetes i druge patologije.

Da biste spriječili ovu situaciju, morat ćete se posavjetovati s endokrinologom. Liječnik nadgleda dobrobit žrtve, propisuje potrebnu dozu glukoze. A također provodi prehrambene prilagodbe za bolest i uporabu hormonskih lijekova.

Terapeut može poslati i endokrinologa ako pretraga krvi otkriva kršenje nivoa šećera.

Hronični upalni tijek gušterače donosi mnoge probleme. Često terapeut nije u mogućnosti prilagoditi tretman na pravilan način, pa će biti potrebna pomoć gastroenterologa.

Liječnik će pomoći u razvoju odgovarajuće prehrambene tablice, informirati o učestalosti obroka s patologijom. Uz to, liječnik je neophodan pri odabiru doziranja enzima. Normalan probavni proces ovisi o pravoj dozi kada napad prođe.

Dodatnu terapiju, koja se sastoji od uzimanja probiotika, vitaminskih kompleksa i lijekova koji poboljšavaju imunološki sistem, provodi i gastroenterolog.

U slučaju dugotrajnog razvoja bolesti bez liječenja obolijevaju i stanice gušterače, kao i ostali probavni organi.
Utvrđeno je da bez lijeka za pankreatitis nastaju kancerozni rakovi gušterače, želuca i jetre.
Otkrivanje tumora je kako slijedi:

  • Ultrazvuk
  • računarska tomografija,
  • snimanje magnetnom rezonancom

Ako se žrtva ne pridržava recepta liječnika, u tkivima gušterače formiraju se ciste i podstandardni tumori. Ako se očekuje slično stanje, preporučuje se savjetovanje s onkologom. Na osnovu otkrivenih rezultata pregleda ljekar će otkriti vjerovatnost nastanka raka na gušterači, u stomaku, u jetri, pošto su međusobno povezani.

Krećući u potrazi za podacima na koje će se liječnik obratiti kad bolove gušterače, vrijedno je osluškivati ​​simptome patologije. Ima situacija da pacijenta muče bubrezi, a on odlazi ljekaru gastroenterologu.
Manifestacije bolesti u hroničnom razvoju pankreatitisa:

  1. Bolne pojave u trbuhu, ispod rebra sa leve strane, koje su pogoršane upotrebom hrane.
  2. Mučnina
  3. Proliv, zatvor.
  4. Slabost.
  5. Stvaranje gasova, ispiranje.
  6. Loš apetit.

Ako se gušterača upali, bol se javlja i ispod lijevog rebra, kao i u leđima u leđima. Ovakve manifestacije su često zbunjujuće, jer se pretpostavlja da je osteohondroza, a s njom žrtve rijetko idu liječniku.

Ako se pojave napadi akutnog toka, u gornjoj zoni se formira prodoran trbušni bol, što ukazuje na bolest žlezde. Da bi se pomoglo u napadu potrebno je pozvati medicinsku pomoć, jer je bolni napad toliko nepodnošljiv i rezultira ozbiljnim komplikacijama da je moguć smrtni ishod. Liječnici će pokazati početnu medicinsku njegu i odvesti žrtvu u bolnicu.

Koji ljekar će se baviti kasnijom terapijom uslijed je potpunog prolaska potrebnog pregleda. U medicinskoj ustanovi gušterača se liječi hirurškim putem, gastroenterologijom ili terapijom.

Pankreatitis je jedna od najčešćih patologija organa za varenje. Nastaje kao rezultat neracionalnog unosa hrane, bez kontrole pijenja alkohola, uzimanja određenih vrsta lijekova.

Upalni tok u žlijezdi prenosi se simptomima koji se preklapaju s manifestacijama jakog trovanja. Enzimi u bolesti su u kanalima žlijezde ili u njoj samoj, destruktivno djelujući na nju iznutra.

Osim toga, enzimi se mogu apsorbirati u krvotok, što dovodi do intoksikacije.

U akutnom stadiju pankreatitisa pacijenta neprestano muče nepodnošljivi bolovi u probavnoj zoni. Imaju tupu ili struju rezanja. Bolovi su toliko jaki da će izazvati razvoj šoka boli. Sindrom je lokaliziran udesno ili lijevo ispod rebra, ili smješten neposredno ispod sredine grudnog koša. Područje sindroma boli ovisi o tome koji je dio organa podvrgnut upalnoj pojavi. S oštećenjem cijelog gušterače, sindrom boli ima okolno djelovanje.
Najlakši način da sebi pomognete protiv bolova u gušterači je da se lagano nagnete naprijed.

Za propisivanje dijagnostike i liječenja potrebna je dalja hospitalizacija. Taktika terapije biće:

  • u uklanjanju upale,
  • eliminacija toksina iz organizma,
  • sprovođenje kursa terapijskih mjera.

U prva 3 dana potrebno je kompletno postivanje. To će tijelu omogućiti da se oporavi i započne uobičajene aktivnosti. Tada možete samo laganu hranu, tako da se ona bolje razgrađuje. Ako slijedite dijetu, moguće je smanjiti rizik od razvoja novih napada i povećati sposobnost potpunog oporavka.

Ljekar s bolestima koje su povezane s patologijama gušterače reći će da se bolest liječi odmah kada se pojave prvi znakovi. Liječenje bolesti ovisit će o faktorima koji uzrokuju grčeve, kao i oblicima pojave. Terapije provodi terapeut ili gastroenterolog.

Početni uvjet za izliječenje je stroga dijeta. U početku je pacijent trebao piti tekućinu da bi vratio funkciju organa. Tada će vas doktor obavijestiti kada trebate početi jesti. Zabranjeno je jesti jela u prženom, masnom, začinjenom i slatkom obliku.

A također će liječnik propisati potrebne enzimske lijekove. Oni će pomoći tijelu da neovisno funkcioniše.
Moguće je koristiti alternativne metode liječenja organa, dok je u početku potrebno konzultirati liječnika.
Kada postoje problemi sa probavnim organom, u početku je potrebno da s gušteračom odete do terapeuta. Na osnovu početnog pregleda i obavljenih testova, liječnik će samostalno nastaviti liječenje ili napisati uputnicu drugom liječniku kako bi riješio problem.

Gušterača je jedan od glavnih organa čovjeka. Nepravilan rad dovodi do kvarova u cijelom tijelu. Pri prvim simptomima oslabljene funkcionalnosti organa potreban je savjet stručnjaka, ali to ne znaju svi koji doktor liječi gušteraču.

Koji ljekar liječi gušteraču

Patologije gastrointestinalnog trakta rješava gastroenterolog. Jedan od najčešćih bolesti pankreasa je pankreatitis. Bolest je upalni proces koji dovodi do modifikacije tkiva. Bolest je hronična i akutna.

  • upotreba moćnih lijekova
  • povrede
  • komplikacije nakon infekcija,
  • probavne tegobe,
  • konzumiranje alkohola.

6 uobičajenih uzroka pankreatitisa

Uobičajeni simptomi problema sa pankreasom:

  1. Mučnina, povraćanje.
  2. Bol u gornjem kvadrantu s lijeve strane.
  3. Nedostatak apetita.
  4. Napuhanost, nadimanje.
  5. Crijevni poremećaji.

Ozbiljnost gore navedenih simptoma direktno ovisi o stepenu razvoja bolesti. Čak će u početnoj fazi pojave patologije ljudskom tijelu trebati hranjive tvari. Uz pravilnu ishranu, doći će do nedostatka vode na koži, krhkih noktiju, nedostatka vitamina i gubitka kilograma. Pored pankreatitisa, često se dijagnosticiraju nekroza, dijabetes melitus, kalkuli u izlučnim kanalima i adenokarcinom.

Simptomi tijela o pankreasnoj bolesti

U akutnom pankreatitisu, koji je nastao neočekivano, postoje pojas i akutna bol koja prekriva stražnju i lijevu stranu tijela. Kada se sagnete prema naprijed, bol lagano nestaje, ali lijekovi su neučinkoviti kod pankreatitisa. Često, pogoršanje bolesti prati povraćanje.

Pažnja! Za kroničnu bolest karakterizira slabiji sindrom boli koji se javlja tokom pogoršanja.

U prisustvu nekroze, značajna količina enzima oslobađa se u ljudsko tijelo zbog smrti određenog područja žlijezde. Karakteristični simptomi bolesti su vrućica, povraćanje, proliv, pojava plavih mrlja u blizini pupka, bokova i trbuha. Nakon pojave ovih znakova, neophodna je pomoć stručnjaka.

Osoba ne zna gdje se nalazi gušterača, sve dok se ne pojave znakovi njegove patologije. Prvi simptomi zbog kojih je potreban ljekarski savjet su mučnina, nadutost, bol u pojasu nakon jela. Organ se nalazi na lijevoj strani ispod stomaka, pa se smatra dijelom probavnog trakta. Enzimi koje sintetiše pankreas, nakon ulaska u dvanaestopalačno crevo, razgrađuju hranjive sastojke na elemente u tragovima. Tijelo reguliše metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata zbog hormona, a također sintetiše tekućinu pankreasa za probavu hrane.

Lokacija gušterače

Kada se hormoni izlučuju i metabolički procesi stabiliziraju, uključena je endokrina funkcija. Pankreas proizvodi do 1 litru soka dnevno, kao i lipaze, amilaze i tripsini koji doprinose varenju hrane proteinima. Unutrašnja funkcija omogućava proizvodnju hormona glukagona, inzulina. Koristeći inzulin, ljudsko tijelo metabolizira glukozu i ugljikohidrate.

Hormon glukagon pomaže u zaštiti jetre od masne degeneracije. Ako postoje patologije hormonske pozadine glukagona i inzulina, bit će potrebna konsultacija endokrinologa. Funkcionalnost gušterače utiče na stanje gastrointestinalnog trakta i cijelog ljudskog tijela.

Milioni ljudi odlaze u bolnicu sa bolestima probavnog sistema, uključujući patologije gušterače. Takve su bolesti dobro proučene, pa se uz pomoć medicinske terapije zdravlje može poboljšati. Pri prvim simptomima bolesti gastrointestinalnog trakta potrebno je obratiti se stručnjacima poput ljekar opće prakse, endokrinolog, hirurg, gastroenterolog, onkolog.

Funkcija pankreasa

Teški oblik pankreatitisa može dovesti do pojave neoplazmi i cista ne samo na gušterači, već i na stomaku i jetri. Identificirati tumor će omogućiti ultrazvuk, ERCP, MRI, CT. Na osnovu rezultata studija lekar će propisati hemoterapiju ili operaciju. Ovu je bolest teško liječiti, a često se komplicira pojavom neoplazmi ili dijabetes melitusa. Neblagovremeni prijem u bolnicu dovodi do hirurške intervencije i nepravilnog rada žlijezde.

Lokalni ljekar može biti posjećen zbog blagih bolesti pankreasa, a ne od akutnog hroničnog pankreatitisa ili sumnje na druge bolesti. Ultrazvučni pregled i testovi pomoći će vam da se postavi dijagnoza, a ako je potrebno, specijalist će se preusmjeriti na gastroenterologa. Često se simptomi pankreasnih bolesti poklapaju sa drugim tegobama poput osteohondroze, šindrom, koje će terapeut otkriti nakon pregleda. Nakon uklanjanja akutnog napada bolesti terapeut propisuje promjenu prehrane i načina života, nakon čega se pacijent registrira i periodično posjećuje stručnjake uskog profila.

Lokalni ljekar može da posjeti plućne bolesti gušterače

Ovo je glavni ljekar, sa kojim bi se definitivno trebalo konsultovati zbog problema sa gušteračom. Lokalizacijom sindroma boli specijalista će utvrditi koji je dio organa oštećen. Povećana količina leukocita ukazuje na upalni proces. Da bi se postavila ispravna dijagnoza, liječnik propisuje analizu mokraće, koprogram, ultrazvuk, MRI sa kontrastom, rendgenski snimak. Studije će pokazati broj tripaza, lipaza i amilaza u ljudskoj krvi.

Gastroskopija se koristi za procjenu stupnja umiješanosti želuca i dvanaesnika u patološki proces. Visok nivo ESR i belih krvnih zrnaca ukazuje na bolest. Cholangiopancreatography omogućava vam da saznate o neravnomernim ekstenzijama, stenozi kanala, zakrivljenim prolazima. Za otkrivanje novotvorina koristi se ERCP.

Ovisno o pacijentovom stanju i njegovoj bolesti, gastroenterolog može propisati još nekoliko dijagnostika:

  • test nedostatka enzima kimotripsina,
  • stimulacija kolecistokininom i označavanje aktivnosti enzima nakon njega,
  • stimulacija sekreta i mjerenje izlučivanja gvožđa bikarbonata.

Gastroenterolog je glavni ljekar sa kojim se definitivno treba konsultovati zbog problema sa gušteračom

Gornja ispitivanja se provode nakon skupljanja testova gušterače pomoću sonde duodenala. Skoro svaka medicinska ustanova ima gastroenterologa, iako u njegovom odsustvu možete otići u bolnicu na savjet. Ne izvodite bolesti gušterače, jer se u protivnom ne mogu izbjeći komplikacije.

U slučaju problema sa proizvodnjom inzulina, liječnik propisuje terapiju, koja uključuje lijekove koji zamjenjuju hormon. Uz pravovremeni prijem u bolnicu, ovisi o tome hoće li pacijent razviti šećernu bolest kao komplikaciju. U gušterači su ćelije koje proizvode inzulin, somatostatin, glukagon, koji regulišu nivo glukoze u organizmu.

Upala u gušterači može prouzrokovati staničnu nekrozu, uslijed čega se razvija dijabetes melitus i druge bolesti endokrinog sustava. Uz pogoršanje pankreatitisa povećava se nivo amilaze i glukoze u urinu, a ne samo u krvi. Nadalje, stanje pacijenta nadgleda endokrinolog.

U slučaju bolesti gušterače, neophodno je posjetiti endokrinologa

Ovaj je specijalista neophodan za akutni pankreatitis, kada će pacijentu biti potrebna hospitalizacija i liječenje u bolnici. Pri akutnom napadu pankreatitisa propisane su kapljice i lijekovi protiv bolova za uklanjanje neprijatnih simptoma za par dana. Operacija se izvodi kada kamenje blokira kanale organa. Kirurg će moći razlikovati pankreatitis od peptičnog ulkusa, holecistitisa ili upala slijepog crijeva, koji imaju slične simptome.

Kod akutnog pankreatitisa potreban je kirurg kada je pacijentu potrebna hospitalizacija

Već na prvom savjetovanju liječnik će moći reći je li sindrom boli povezan s gušteračom ili ne. Ispitivanje i analiza pomoći će vam da se postavi točna dijagnoza, nakon čega će specijalista propisati liječenje određene bolesti. Ultrazvuk će vam omogućiti da odredite fazu oštećenja organa i identifikujete patologiju na sledeće znakove:

  • povećanje žlezde u veličini,
  • prisutnost novotvorina,
  • heterogenost ehogenosti.

Ako se tumor otkrije na ultrazvuku, osobi se propisuje konsultacija onkologa. Na osnovu rezultata pregleda liječnik propisuje hemoterapiju ili operativni zahvat. U slučaju ozbiljnih pogoršanja i bolova, pacijenta se upućuje na operativni pregled hirurgu ili reanimatoru, ovisno o stanju osobe u toku hospitalizacije.

Već na prvom savjetovanju liječnik će moći reći je li sindrom boli povezan s gušteračom ili ne

Nakon što su glavne manifestacije gušterače eliminirane, pacijent se upućuje gastroenterologu. Specijalist će savjetovati dijetalnu prehranu, koja će pomoći poboljšanju pacijentovog stanja i smanjenju rizika od pogoršanja u budućnosti. Ako se preporuke ne pridržavaju, pankreatitis će se uskoro vratiti, ali u još akutnijem obliku.

Pacijent s kroničnim oblikom bolesti mora slijediti posebnu dijetu. U slučaju pogoršanja potrebno je barem nekoliko dana odbiti hranu. Izuzetak je negazirana alkalna voda. Tada možete jesti hranu u malim porcijama 5 puta dnevno. Dijetalna prehrana uključuje mnogo proteinske hrane i najmanje one koja sadrži masti i ugljikohidrate. Bilo bi korisno koristiti topla kuhana ili kuhana jela.


  1. Tabidze Nana Dzhimsherovna Dijabetes. Životni stil, Svijet - Moskva, 2011. - 7876 c.

  2. Dreval, A. V. Prevencija kasnih makrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti / A.V. Dreval, I.V. Misnikova, Yu.A. Kovaleva. - M .: GEOTAR-Media, 2013. - 716 str.

  3. Potemkin V. V. Hitna stanja na klinici endokrinih bolesti, Medicina - M., 2013. - 160 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Kako gušterača

Žlijezda je uvjetno podijeljena u 3 odjela: glava (koja se nalazi unutar zavoja dvanaesnika), tijelo (sastoji se od prednje, stražnje i donje površine te rep (usmjeren prema gore i ulijevo prema slezini).

Struktura organa rezultat je dvije glavne funkcije koje se obavljaju u tijelu.

1. Egzokrinska funkcija, koje obezbeđuju tkiva formirana malim lobulama - acinima. Svaka od ovih lobuli ima izvodni kanal. Svi ovi kanali povezani su u zajednički izlučni kanal, koji prolazi duž čitave dužine žlezde. Ulazi u dvanaesnik, pružajući izlučivanje pankreasa ovom probavnom organu.

Pankreas proizvodi enzime:

  • Amilazudoprinoseći razgradnji ugljikohidrata,
  • tripsin i kimotripsin, koji utiču na proces varenja proteina koji počinje u stomačnoj šupljini,
  • lipazaodgovoran za raspad masti.

Enzime proizvodi željezo u neaktivnom obliku. Kada kvrga s hranom uđe u dvanaestopalačno crijevo, aktivira se niz kemijskih reakcija koje ih aktiviraju.

Proizvodnja soka gušterače direktno je povezana s unosom hrane: sadržaj određenih enzima u njemu ovisi o vrsti sastojaka hrane.

2. Endokrina funkcijasastoji se u oslobađanju inzulina, glukagona i drugih hormona u krv. Inzulin omogućava regulaciju metabolizma ugljikohidrata i masti, smanjuje razinu glukoze u krvi. Glukagon povećava ovaj pokazatelj, antagonist je inzulina.

Bolesti gušterače: uzroci i opći simptomi

Mnoga patološka stanja gušterače imaju slične manifestacije.

  • Bol. Pojavljuju se u gornjem dijelu trbuha, šireći se u epigastričnom području i u hipohondriju. Oni mogu imati pojas, dati leđima, ispod lijeve lopatice. U pravilu se ne uklanjaju nakon uzimanja analgetika i antispazmodika. Ovisno o razvojnim značajkama, bolest može biti paroksizmalna i trajna, intenzivirati se nakon prejedanja, zloupotrebe masne, začinjene i pržene hrane, kao i nakon pijenja. Pod utjecajem topline bol se pojačava, od hladnoće se malo smanjuje. Oni slabe ako pacijent zauzme ležeći položaj na boku sa koljenima privezanima na prsa ili sjedi nagnut prema naprijed.
  • Dispeptičke manifestacije: nadutost, mučnina, povraćanje, što ne donosi olakšanje, oslabljena stolica. Fekalne mase postaju voluminozne, stječu kašastu konzistenciju i neugodan miris. Karakterističan znak bolesti gušterače je masni izmet. Proliv se može zameniti zatvorom.
  • Gubitak apetita, brzo mršavljenje.
  • S razvojem patoloških stanja promjena boje kože: poprima žućkasti nijansu ili izraženu blijedu. Ponekad se primjećuje cijanoza prstiju, nazolabijalnog trokuta i kože trbuha.

Pojava takvih simptoma događa se iz više razloga.

  • Zloupotreba alkohola
  • greške u prehrani: neuravnotežen jelovnik, česta upotreba masne, začinjene hrane, značajne razlike između obroka,
  • bolesti žučnog mjehura i dvanaestopalačnog crijeva,
  • ozljede trbuha, hirurške intervencije, posljedice određenih dijagnostičkih postupaka,
  • dugoročan, posebno nekontroliran unos lijekova koji agresivno djeluju na žlijezdu (antibiotici, lijekovi koji sadrže estrogen, glukokortikosteroidi, acetilsalicilna kiselina, neke vrste diuretika, lijekovi sulfanilamida itd.),
  • prethodne infekcije (zaušnjaci, hepatitis B, C),
  • prisutnost parazita u probavnom traktu,
  • urođene nepravilnosti pankreasnog kanala,
  • opći poremećaj metabolizma,
  • hormonalni neuspjeh
  • vaskularna patologija.

Učinak alkohola na gušteraču opisan je u ovom videu:

Akutni pankreatitis

Stanje karakterizirano poremećajem oslobađanja enzima koje producira žlijezda u dvanaestopalačno crijevo. Aktivirajući se u samom organu, počinju ga uništavati i izazivati ​​upalni proces.

Glavni znak akutnog pankreatitisa je naglašena bol u gornjem dijelu trbuha, najčešće okružujuća. Sredstva protiv bolova ne donose olakšanje. Pojavljuju se dispeptični simptomi karakteristični za bolesti gušterače: povraćanje, koje ne ublažava stanje, oslabljena stolica, opća slabost.

Hronični pankreatitis

Kaže se da je bolest u hroničnom obliku nastala ako traje duže vrijeme, s periodima pogoršanja i remisije. U početnom stadijumu bolesti karakteristični simptomi su često odsutni ili imaju slabu ozbiljnost i teško ih je razlikovati od manifestacija drugih bolesti. Ovaj period može trajati nekoliko godina. Kada se pojave prvi alarmantni znakovi, poremećaji u žlijezdi su već vrlo značajni.

Pogoršanje bolesti najčešće uzrokuje pomutnju začinjene, masne ili pržene hrane, alkohola. Glavni prigovor je bol u gornjem dijelu trbuha, češće u lijevom hipohondriju. Bol je popraćena nadimanjem, mučninom i povraćanjem, nestabilnim stolicama.

Daljnje napredovanje bolesti dovodi do patoloških promjena u žlijezdi: njeno tkivo postepeno zamjenjuje vezivno tkivo, koje nije u stanju proizvesti probavne enzime. Njihov nedostatak, zauzvrat, doprinosi poremećajima u radu probavnog sistema.

Razvoj bolesti u nedostatku odgovarajućeg liječenja dovodi do ozbiljnih komplikacija, među kojima su dijabetes melitus, maligne novotvorine u žljezdanom tkivu, bubrežno, plućno i jetre.

Ljekari primjećuju porast slučajeva kroničnog pankreatitisa, provociranog popularizacijom nezdravom hranom, posebno brze hrane i praktične hrane, kao i ovisnosti o alkoholnim pićima.

Rak pankreasa

Učestalost ove bolesti raste iz godine u godinu, često pogađa starije ljude. Glavni faktori rizika su pijenje alkohola, masna i začinjena hrana, pušenje, prisustvo dijabetesa i bolesti jetre, hronični pankreatitis.

U više od polovine slučajeva tumor se nalazi u glavi žlezde i predstavlja gomoljasti čvor bez jasno određenih granica.

Manifestacije bolesti u početnom periodu u mnogim slučajevima nemaju izraženu ozbiljnost, stoga se tumor često dijagnosticira u kasnim fazama razvoja, dugoročno asimptomatski.

Progresija bolesti ukazuje na bol u gornjem dijelu trbuha, pojačan prilikom ležanja, smanjen apetit i tjelesnu težinu, povišenu tjelesnu temperaturu i slabost. Tumor smješten u glavi žlijezde blokira žučni kanal, stoga se razvija žutica.

U ranoj fazi hirurški zahvat je najefikasniji tretman bolesti. Da bi se smanjio rizik od recidiva nakon operacije, kao i kod neoperabilnih tumora, koristi se kemoterapija i terapija zračenjem.

Cista pankreasa

Patološko stanje uzrokovano stvaranjem neoplazme ispunjene tekućinom. Glavni razlog za to je začepljenje kanala ili kršenje odliva pankreasnog soka u dvanaesnik. U nekim slučajevima se javlja kao komplikacija pankreatitisa, žučne kamenac, kao posljedica traume oštećenja žlijezde ili parazita.

Male ciste se obično ne manifestiraju ni na koji način, samo s progresijom patologije dolazi do pojačanog umora, slabosti, bolova u gornjem dijelu trbuha, dispeptičnih poremećaja i eventualno povećanja tjelesne temperature. Ako lokalizacija ciste dovede do kompresije solarnog pleksusa, pojavljuje se vrlo jaka bol. Velike novotvorine može otkriti ljekar na palpaciji.

Dijabetes tipa 1

Ova hronična bolest nastaje kada gušterača prestane proizvoditi inzulin. Rezultat je povećanje glukoze u krvi.

Uzroci dijabetesa tipa 1 nisu u potpunosti razumljivi. U većini slučajeva razvija se na pozadini autoimune greške. Ćelije gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina, tijelo počinje doživljavati kao strane i stoga uništene.

Kao sekundarni faktori koji krše ovu funkciju žlijezde navode se:

  • Višak kilograma
  • loša prehrana, jesti puno masti i ugljikohidrata,
  • periodično doživljena stanja jakog stresa.

Simptomi bolesti često se pojave odjednom. Prisutan je stalni osjećaj gladi, poliurija (pretjerano mokrenje), žeđ, gubitak težine, pojava žarišta iritacije na koži. Osoba osjeća bezrazložan umor.

Potrebna je stalna primjena ovog hormona izvana, zbog čega se ova vrsta bolesti naziva dijabetes melitus ovisan o inzulinu.

Dijagnoza pankreasnih bolesti

Simptomi takvih patologija često su slični znakovima poremećaja u radu drugih organa probavnog sustava. Zbog toga važnu ulogu igra složena dijagnostika.

  • Laboratorijske metode (biohemijske analize urina i krvi, koprogram, ispitivanja koja otkrivaju enzimatsku insuficijenciju žlijezde).
  • Instrumentalne metode (rendgenski i ultrazvuk, fibroezofagogastroduodenoskopija, kontrastna duodenografija, računarska tomografija, biopsija žlezde).
na sadržaj ^

Kako liječiti tegobe gušterače

Liječenje akutnih stanja s patologijama ovog organa često se odvija u bolnici. Zbog jake mučnine i povraćanja, svi potrebni pripravci daju se pacijentu u obliku injekcija ili uz pomoć droga.

Kombinirana terapija ima za cilj smanjenje bola, uklanjanje intoksikacija i smanjenje aktivnosti enzima. Ako se formira žarište gnojne upale, propisani su antibiotici.

U nekim slučajevima konzervativno liječenje ne daje željeni učinak pa je potrebna hirurška intervencija.

Kako se opće stanje poboljšava, pacijentu se propisuje pankreatin, pripravak koji sadrži enzim koji obično proizvodi žlijezda kada hrana uđe u želudac. Koristi se dok se funkcije gušterače ne obnove u potpunosti. Neki pacijenti koji su imali jak pankreatitis, kao i koji pate od hroničnog oboljenja, prinuđeni su da ga uzimaju tokom života.

U periodu oporavka propisuje se opća terapija jačanja, uključujući vitaminsko-mineralne komplekse i imunostimulanse.

Alternativne metode lečenja

U složenom liječenju bolesti gušterače dozvoljena je upotreba narodnih lijekova.

Ljekoviti učinak na ovaj probavni organ pružaju kućni lijekovi na bazi zobi.

  • Zobena kaša. Da biste ga pripremili, čašu žitarice prelijte litrom prokuhane vode, stavite u vodenu kupelj i kuhajte pola sata. Ohlađenu mliječ treba piti ½ šalice 3-4 puta dnevno prije jela.
  • Zobeno mleko Trebaće 100 grama nerafinirane žitarice, 1,5 litara vode. Isperite oprani zob u vodi otprilike 40 minuta. Kada postane mekano, trebalo bi ga usitniti. Pogodno je to učiniti ručnim miješalicom u istoj posudi. Dobijena smjesa treba kuhati još 20-30 minuta. Treba ga filtrirati. Piti takav lijek treba tri puta na dan po ½ šalice. Zobje mlijeko se čuva u hladnjaku najviše tri dana.

Olakšava sok od sirovog krompira. Naribani rendirani sirovi korjen povrća, pijte dobiveni sok u 100 ml 2 sata prije jela.

Protivupalno i antispazmodijsko dejstvo imaće tinktura na bazi suvih sirovina kamilice i immortelle. Za žlicu biljne mješavine biće potrebno 200 ml kipuće vode. Lijek se mora infuzirati 30 minuta, a zatim procijediti. Konzumirajte 120 ml 2-3 puta dnevno pola sata prije jela.

Za liječenje gušterače tradicionalno se koristi mljeveni radič. Može se koristiti umjesto čaja ili kafe ako čajnu žličicu proizvoda uzimate u čaši vode.

U slučaju kršenja gušterače, liječenje narodnim lijekovima ne smije zamijeniti glavnu terapiju koju je propisao liječnik.

Terapijska dijeta

Dijetalna prehrana za bolesti gušterače element je složene terapije.

U periodu akutnih manifestacija bolesniku se preporučuje postenje. Kako se negativni simptomi smanjuju, dijetalni obroci se postepeno uvode u jelovnik.

Često manifestacije bolesti pankreasa dovode do dehidracije. Zato je važno pridržavati se režima pijenja, osiguravajući rehidrataciju.

  1. Potpunoj isključenosti podliježu pržena, pečena, masna, začinjena, slana jela, dimljeno meso, konzervirana roba (uključujući i domaću proizvodnju) i konditorski proizvodi.
  2. Osnova menija bi trebale biti žitarice na vodi, povrtne juhe i vegetarijanske supe, pire povrće, sušeni hljeb, riba s niskim udjelom masnoće, skuta, parni omlet, nezaslađeni čaj.
  3. Hrana treba biti frakcijska, u malim porcijama.
  4. Važno je organizirati obroke istovremeno.
  5. Obavezno isključite pušenje i alkohol.
na sadržaj ^

Ko leči pankreas

Ako postoji sumnja na patologiju ovog organa, trebalo bi da se posavjetujete s gastroenterologom. S obzirom da gušterača obavlja i endokrinu funkciju, često je potrebno posmatranje od strane endokrinologa.

Važnu ulogu u liječenju takvih bolesti igra terapijska dijeta, stoga se dodatno preporučuje savjetovanje s nutricionistom.

Pogledajte video: A promising test for pancreatic cancer . . from a teenager. Jack Andraka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar