Rijetka bolest - dijabetes insipidus kod pasa: kako prepoznati i liječiti patologiju

Kod pasa dijabetes insipidus nastaje bilo koji oblik oštećenja hipotalamusa (povrede glave, tumori, ciste, poremećaji u razvoju). A takođe u slučaju povrede osjetljivosti nefrona na hormon, vazopresin, koji je urođen (rijetko) i stečen (često s pijelonefritisom, piometrom, zatajenjem jetre i nekim drugim bolestima). Sa stečenim oblikom, znakovi bolesti nestaju kada se otkloni uzrok.

Glavni simptomi dijabetes insipidusa kod pasa su poliurija (povećani udio urina za više od 60 ml po kg tjelesne težine dnevno) i polidipsija (unos vode veće od 100 ml po kg tjelesne težine dnevno). Ali postoje mnogi uzroci polidipsije i poliurije kod pasa i dijabetes insipidus jedan je od rijetkih. Stoga, ako životinja ima povijest ovih znakova, prije dijagnoze i isključenja najčešćih bolesti trebala bi prethoditi specifična dijagnoza dijabetes insipidus.

Dijagnoza dijabetesa insipidusa kod pasa

Preporučuje se prvo da se uradi opšta pretraga krvi, procena detaljne biokemije krvi, opšti test urina s bacosow-om. Ovisno o povijesti i rezultatima fizikalnog pregleda može biti potreban ultrazvuk abdomena (veličine jetre, bubrega, maternice, nadbubrežne žlijezde). Kod pasa srednje i starosne dobi potrebno je utvrditi i koncentraciju kortizola u krvnom serumu.

Od specifičnih studija o dijabetesu insipidusu kod pasa, test gubitka tečnosti, koja se provodi tek kad su isključeni svi ostali uzroci i nivo uree u krvi je normalan.

  1. Gladna dijeta 12 sati, voda u javnim prostorima.
  2. Ispraznjenje uretralnim kateterom mokraćnog mjehura određivanjem gustoće urina, vaganje psa.
  3. Tada se pas ne zalije i ne nahrani, mjehur se isprazni vaganjem životinje i određivanjem gustoće urina svaka 1-2 sata. Obično postupak traje 6-8 sati, najviše 24 sata.
  4. Nastavite test sve dok gubitak tjelesne težine ne bude 5%, ili dok gustoća urina ne poraste iznad 1,024-1,030 (nepotvrđeni dijabetes insipidus, psihogena žudnja za pićem). Ako gustoća urina ostane ispod 1.010 - potvrđeno je dijabetes insipidus.

Važno! Psi s teškim dijabetesom insipidusom ne mogu se ostaviti bez nadzora čak i nekoliko sati tokom ispitivanja, jer to može dovesti do ozbiljnih komplikacija do smrti.

Liječenje dijabetes insipidus kod pasa

Za liječenje se koriste analozi antidiuretskog hormona desmopresina u obliku kapi za konjunktive ili tableta 1-2 puta dnevno tokom života.

Stoga, ako su kod psa uočeni znakovi polidipsije i poliurije, ni u kojem slučaju nemojte lišiti životinju vode i ne odgađajte posjet veterinaru. Iza ovih simptoma mogu se sakriti mnoge opasne bolesti koje zahtijevaju hitnu njegu.

U našim ordinacijama rade iskusni veterinarski stručnjaci, postoje moderna oprema i laboratorija. Naši endokrinolozi će vašem ljubimcu pružiti hitnu pomoć, dijagnosticirati i propisati liječenje što je prije moguće.

Pasji dijabetes

Dijabetes insipidus je rijetka endokrina bolest koja karakterizira odvajanje velike količine hipotonične mokraće.

U tijelu zdravog psa bubrezi su odgovorni za filtriranje krvi, održavanje ravnoteže i koncentraciju urina. Normalno, volumen odvojenog urina je regulisan bubrežnim tubulima, koji su odgovorni za proces reverzne apsorpcije tečnosti, elektrolita. Zauzvrat, proces reapsorpcije ovisi o djelovanju antidiuretskog hormona koji izlučuje tkivo hipofize / hipotalamusa (vazopresin). Uz nedostatak vazopresina, bubrežni tubuli prestaju učinkovito koncentrirati urin, volumen izlučenog urina se značajno povećava, a tijelo brzo dehidrira. Istovremeno se gubi veliki broj elektrolita, tvari neophodnih za normalno funkcioniranje organa i tkiva. Kompenzacijski pas počinje puno da pije.

Dijabetes insipidus može biti urođen i stečen.

Postoje 2 vrste dijabetes insipidus:

  • Centralni dijabetes insipidus.
  • Nefrogeni dijabetes insipidus.

U prvom slučaju dolazi do smanjenja oslobađanja antidiuretskog hormona (njegov nedostatak).

U drugom slučaju bolest izaziva smanjenje osjetljivosti bubrežnih tubula na djelovanje hormona (hipofiza i dalje luči vazopresin u dovoljnoj količini, ali obrnuta apsorpcija urina je oštro smanjena).

Centralni dijabetes insipidus nastaje zbog traume, oticanja ili urođenih malformacija sistema. Može se dijagnosticirati kod pasa različitih pasmina. Starost patologije od 7 tjedana do 14 godina. Kao urođena bolest zabilježena je kod štenaca afganistanski gonič i njemački kratkodlaki pointer.

Nefrogeni dijabetes insipidus kao urođena bolest utvrđen je kod štenad štenki. U većini slučajeva razvija se kao sekundarna patologija kod različitih bubrežnih bolesti, metaboličkih poremećaja.

Simptomi dijabetes insipidus kod pasa:

  • pojačana žeđ, pojačano mokrenje (poliurija / polidipsija),
  • dehidracija (dehidracija),
  • dezorijentacija, letargija, apatija,
  • gubitak težine, iscrpljenost,
  • grčevi, podrhtavanja.

Glavna opasnost od bolesti je jaka dehidracija organizma, pad krvnog pritiska, ishemija bubrežnog tkiva. Mogući prelazak u komu, smrt pacijenta.

Opći uvidi o dijabetesu

Sa bolešću kao što je dijabetes insipidus kod pasa, vlasnici četveronožnih kućnih ljubimaca rijetki su. Bolest se odlikuje ozbiljnim oštećenjem u vodeno-elektrolitnom sistemu tijela, što se očituje polidipsijom i poliurijom.

Prema opažanju veterinarskih specijalista, patologija se razvija sporo, klinički znakovi nisu eksplicitni, što usložnjava dijagnozu. Vlasnici se obično liječe kada se bolest pokrene i kada se razviju nepovratni procesi u tijelu.

Endokrina bolest nastaje zbog činjenice da dio mozga (hipotalamus) proizvodi nedovoljnu količinu hormona vazopresina. To dovodi do oslabljene funkcije bubrežnih tubula, povećanog lučenja urina.

Prema etiološkom faktoru, ova vrsta dijabetesa insipidusa smatra se centralnom. Polidipsija neminovno dovodi do dehidracije životinje i poremećaja svih telesnih sistema.

Patogenetski mehanizam razvoja bolesti može biti povezan sa oštećenom funkcijom bubrega. Nefrogeni tip bolesti razvija se kada kvar bubrežnih tubula funkcionira. Bubrežne strukture ne reagiraju na djelovanje antidiuretskog hormona, što je popraćeno oslabljenom reapsorpcijom vode i, kao posljedica toga, razvojem poliurije, intoksikacije i poremećajem ravnoteže vode i soli.

I evo više o tome zašto pas gubi kilograme.

Uzroci razvoja kod pasa

Prema veterinarskim terapeutima, uzroci centralnog dijabetesa insipidusa kod pasa uključuju, prije svega, ozljede i potres mozga i neoplazme (tumori, ciste). Kongenitalne patologije u strukturi hipotalamo-hipofiznog dijela mozga često dovode do razvoja bolesti.

Iskusni uzgajivači pasa primjećuju da je najčešća urođena patologija hipotalamusa s naknadnim razvojem dijabetes insipidusa karakteristična za afganistansku gonič. Nerazvijenost hipofize (nanizam) karakteristična je za nemački kratkodlaki pokazivač.

Infekcije i parazitske bolesti mogu biti razlog za razvoj centralnog dijabetesa insipidusa u četveronožnih kućnih ljubimaca. Encefalitis, meningitis je čest uzrok koji vodi mozgu do oštećene proizvodnje antidiuretskog hormona. Dugo gladovanje kisikom i groznica također mogu poremetiti normalnu proizvodnju hormona.

Nefrogeni tip bolesti, prema veterinarskim stručnjacima, najčešće je rezultat jake intoksikacije, upalnog procesa u bubrezima. Nefroza je često uzrok razvoja dijabetesa insipidusa bubrežnog porijekla. Bolest se odlikuje ne samo inhibicijom bubrežne funkcije, već i smanjenjem osjetljivosti bubrežnih tubula na djelovanje antidiuretskog hormona koji proizvodi hipotalamus.

Simptomi nefrološkog, centralnog dijabetesa

Veterinarski stručnjaci savjetuju vlasnicima da ne propuštaju sljedeće simptome dijabetes insipidusa kod pasa:

  • Kao rezultat smanjenja specifične težine urina i njegove gustoće, kod četveronožnih kućnih ljubimaca uočena je poliurija. To povećava i količinu urina i učestalost nagona. Boja urina postaje vrlo lagana.
  • Pas češće pita na ulicu, često ne može da podnese i pravi lokve na pogrešnom mjestu.
  • Polidipsija. Životinja je neprestano žedna, pije puno i često.
  • Uz nefrološki dijabetes insipidus kod pasa, vlasnik primjećuje kršenje gastrointestinalnog trakta. Kućni ljubimac ima zatvor zbog dehidracije.
  • Smanjen apetit. Pas često odbija suhu hranu, a vlažna hrana jede nevoljko.
  • Na pozadini anoreksije težina životinje se smanjuje.
  • Koža i sluznica su dehidrirani. Vlasnik opaža anemiju desni, sluzokože očiju. Koža gubi turgor. Može se javiti perut i svrbež.
  • Na pozadini poremećenog metabolizma vode i soli opažaju se problemi sa kardiovaskularnim sistemom: promjena krvnog pritiska (hipotenzija), neispravnost u srcu i bradikardija.
  • Letargija, apatija, nezainteresovanost za igre, šetnje, nespremnost za izvršavanje naredbi povezana je s intoksikacijom organizma zbog kršenja vodeno-elektrolitne ravnoteže u organizmu.
  • U naprednim slučajevima četvoronožni pacijent ima drhtanje mišića, konvulzije. Pas može pasti u komu.

Smrt nastupi 1-2 godine nakon razvoja bolesti zbog iscrpljenosti.

Pogledajte u ovom videu o uzrocima polidipsije i poliurije kod pasa:

Povećavaju li se limfni čvorovi

Mnogi vlasnici, koji su zabrinuti zbog zdravstvenog stanja svojih dlakavih prijatelja, zainteresirani su za veterinarske stručnjake - povećavaju li se limfni čvorovi sa šećernom bolesti insipidusom. Limfodenitis nije simptom karakterističan za endokrinu patologiju. Lagano povećanje regionalnih limfnih čvorova, u pravilu, može biti povezano s prisutnošću upalnog procesa u tijelu kućnog ljubimca.

Analize i instrumentalna dijagnostika

Arsenal veterinara ima niz studija kojima se dijagnosticira dijabetes insipidus kod pasa. Prije svega, profesionalac će prikupiti anamnezu, saznati čimbenike koji izazivaju polidipsiju i poliuriju, te obaviti klinički pregled životinje.

Opći test urina pomoći će posumnjati na patologiju, koja će pokazati smanjenje specifične težine urina. Biohemijski test krvi za bolest može pokazati višak natrijuma izazvan dehidracijom.

Da bi postavio konačnu dijagnozu, veterinar provodi ispitivanja na dijabetes insipidusu kod psa, kojim se određuje nivo vazopresina. Ako liječnik posumnja da je funkcija sintetizacije hipotalamusa narušena, tada se životinji daje antidiuretski hormon na pozadini ograničenja tekućine, a zatim se provode kontrolni testovi krvi.

Kako bi se utvrdio onkološki uzrok razvoja endokrine patologije, bolesni kućni ljubimac podvrgava se rendgenskom pregledu mozga, magnetskoj rezonanci ili kompjuterskom pregledu.

Diferencijalna dijagnoza se postavlja u odnosu na dijabetes melitus, bubrežno zatajenje, hiperadrenokortiku, nervnu polidipsiju.

Prevencija pasa

Veterinarski stručnjaci preporučuju da vlasnici kao preventiva pažljivo prate zdravlje četvoronožnih članova porodice i da, pri malom znaku bolesti, potraže stručnu pomoć.

A ovdje je više o prirođenim i stečenim zatajenjem srca kod pasa.

Pasji dijabetes je rijetka endokrina bolest. Složenost patologije leži u činjenici da vlasnik primjećuje izražene simptome kada je kućni ljubimac razvio jaku dehidraciju i kaheksiju. Supstituciona terapija poboljšava stanje kućnog ljubimca, osim onkološkog uzroka bolesti. Uz nefrogenu vrstu bolesti, liječenje se temelji na uporabi diuretika, lijekova koji poboljšavaju rad bubrega i srca.

Često je uzrok pretilosti kod pasa dijabetes, oslabljena funkcija štitnjače, nadbubrežna žlijezda. Hormonska neravnoteža uzrokuje usporavanje metaboličkih procesa.

Uzroci zatajenja bubrega. Zatajenje bubrega pasa ima višestruku etiologiju. Veterinarski stručnjaci temeljeni na dugogodišnjoj terapijskoj praksi.

Kod pasa srce ima razgranatu cirkulacijsku mrežu, koja štiti krznene kućne ljubimce od srčanih udara. . U veterinarskoj praksi česti su slučajevi kada se infarkt miokarda razvije u kućnih ljubimaca koji pate od dijabetesa.

Uzroci dijabetes insipidus kod psa

Uzroci ove bolesti su različiti: akutne i hronične zarazne bolesti, tumori, ozljede lobanje, što dovodi do oštećenja jednog od jezgara hipotalamusa, kao i posteriorne hipofize. Hipotalamus ima posebne nervne ćelije koje kontroliraju otpuštanje hormona vazopresina preko hipofize. Ovaj hormon, dok se nalazi u krvi, uzrokuje smanjenje količine i povećanje koncentracije urina koji se izlučuje bubrezima. Ako se iz nekog razloga prekine veza između hipotalamusa i hipofize ili dođe do njihovog oštećenja, nivo vazopresina u krvi smanjuje se, bubrezi gube sposobnost koncentracije urina i uklanjaju značajnu količinu iz njega. Da bi nadoknadila velike gubitke vode, životinja puno pije.

Dijabetes melitus utječe na mačke i pse.

Simptomi bolesti

  1. Povećana količina mokraće i pojačana žeđ.
  2. Bolest se razvija postepeno.
  3. Izlučivanje mokraće povećava se i postaje češće ovisno o vodi za piće.
  4. Psi srednje veličine mogu izlučiti do tri do četiri litre mokraće dnevno umjesto jedan i pol, a veliki psi do osam do deset litara.
  5. Urin je bistre s niskom specifičnom težinom, ali u njemu nema šećera.
  6. Pojavljuju se svi znakovi dehidracije, a to su suha sluznica, koža, palpitacije, žeđ.
  7. Količina vode koju piju životinje dramatično se povećava.
  8. Apetit pacijenta je obično smanjen.
  9. Slabost se razvija.
  10. Životinje jako gube na težini, imaju zatvor.

Kod dijabetesa insipidus-a, natrijum-hlorid treba isključiti iz ishrane bolesne životinje, a bjelančevine se trebaju svesti na najmanju moguću mjeru. Što je više moguće ograničite pitku vodu. Žeđ možete smanjiti davanjem životinjske vode limunovim sokom ili zakiselite je sirćetom.

Mehanizmi razvoja

Dijabetes insipidus ima nekoliko patogenetskih varijanti razvoja odjednom, što određuje dalju taktiku liječenja psa. Prva vrsta je centralnog porijekla, a uz nju dolazi do značajnog smanjenja proizvodnje i izlučivanja antidiuretskog hormona (vazopresina), koji se stvara u hipotalamusu mozga kod svih sisara, uključujući i pse.

Druga patogenetska varijanta javlja se zbog oslabljene funkcije bubrega, a naziva se nefrogenom.U nefrogenoj varijanti postoji kršenje tropizma i osjetljivosti receptora smještenih u bubrežnim tubulima, koji se aktiviraju pod utjecajem antidiuretskog hormona. Kao posljedica povrede osjetljivosti na antidiuretski hormon, blokira se reapsorpcija vode ili njezin ponovni unos što uzrokuje simptom poliurije i ostatka kliničke slike kod psa.

U vezi s kršenjem vodno-solnog balansa kod pasa, dolazi do smanjenja specifične težine urina i njegove relativne gustoće. Bez obzira radi li se o primarnom ili sekundarnom obliku dijabetesa insipidusa kod pasa, znakovi bolesti ostaju sljedeći:

  • Poliurija - povećanje volumena proizvedenog urina i povećanje mokrenja. To je posljedica smanjenja specifične težine urina i njegove relativne gustoće. Ponekad je poliurija toliko izražena da dovodi do urinarne inkontinencije kod pasa. Vlasnici mogu primijetiti da je pas postao nemirniji i počeo je urinirati u kući.
  • Polidipsija - snažna žeđ dovodi i do stalne anksioznosti kućnog ljubimca, njegova aktivnost opada. Možda ćete primetiti da je pas pijelac sredinom dana prazan, što ranije nije primećeno.
  • Spontano mokrenje - nastaje kao rezultat neuroendokrinih poremećaja hipotalamičko-hipofiznog sistema.

Simptomi dijabetes insipidus kod kućnih ljubimaca, posebno kod pasa, razvijaju se prilično brzo, što vam omogućava da na vrijeme primijetite promjene u ponašanju kućnog ljubimca i zakažete sastanak s veterinarom.

Terapeutske taktike

Kućni ljubimac s neuroendokrinim poremećajima u sistemu hipotalamo-hipofize mora što prije imati nesmetan pristup tekućini, jer ozbiljna poliurija može dovesti do oštre dehidratacije životinjskog tijela i iscrpljenosti.

Pokušajte češće hodati vašeg ljubimca tijekom liječenja, jer strpljenje i prenapučenost mokraćnog sfinktera mogu dovesti do prekomjernog istezanja mokraćnog mjehura kod psa.

Primarni tretman

Nažalost, ne postoji patogenetska terapija za ovu bolest, međutim, moguća je hormonska nadomjesna terapija sintetskim analogima antidiuretskog hormona Desmopressina. Lijek je oblik doziranja u obliku kapi za oči, koje se ubrizgavaju u konjunktivnu vreću i kada se apsorbiraju brzo ulaze u sistemsku cirkulaciju iskazujući svoje terapijsko djelovanje. Takođe, lek se može davati supkutano, stvarajući malo depoa leka u području potkožne masti. Postupak praktično ne uzrokuje nelagodu kod kućnog ljubimca, što znatno pojednostavljuje tretman. Važno je obratiti pažnju na činjenicu da predoziranje Desmopressinom može dovesti do kasnije intoksikacije psa vodom.

Sekundarno liječenje

Liječenje sekundarnog oblika razlikuje se od gore opisanog liječenja, jer je patogeneza potpuno drugačije prirode. Uz nefrogeni oblik dijabetes insipidus liječenje se provodi lijekom Klorotiazid (Giabinez).

Tretman dijabetes insipidus nije radikalan, već vam samo omogućava da održavate fiziološko stanje kućnog ljubimca. Prognoza za ovu bolest je relativno nepovoljna, međutim, liječenje nadomjesnom hormonskom terapijom kod pasa omogućava dugo održavanje bolesti u uravnoteženom stanju. S centralnom lezijom hipofize provodi se samo zamjenska terapija kako bi se obnavila i održala vodeno-elektrolitna ravnoteža.

Pogledajte video: Postporođajna depresija: kako je prepoznati i liječiti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar