Dijabetes melitus kod djeteta: kako liječiti?

Danas je šećerna bolest u djece medicinski socijalni problem. Jer je prirodno da to rade lekari, jer pacijentu sa takvom dijagnozom treba velika pažnja, od trenutka dijagnoze, pa do kraja života. Socijalni problem je zato što takvi pacijenti zahtijevaju ogromna ulaganja, jer zbog bolesti mnogi ljudi postaju invalidni i zahtijevaju bezuslovno velike troškove od države.
Istovremeno, šećerna bolest kod djece kvalificira se kao metabolička metabolička somatska bolest koja se metabolira iz hormona. Hormonski, jer je osnova ove bolesti kršenje metabolizma ugljikohidrata, a glavni regulator metabolizma ugljikohidrata je hormon koji luči gušterača, nazvan inzulin. Ali pored inzulina (glavnog regulatora), gotovo svi hormoni koji se izlučuju u jednoj ili drugoj žlijezdi unutrašnjeg sekreta su izravno uključeni u regulaciju šećera u rastućoj dobi kod djeteta. Metabolički, jer inzulin prvo regulira metabolizam ugljikohidrata, ali kad je taj metabolizam poremećen, već su uključene sve vrste metabolizma. Pa, somatska, jer kao rezultat svih tih poremećaja pate gotovo svi organi i sistemi u tijelu, što, naravno, dovodi do smrti osobe.

Kako se pojavljuje ta bolest?

Ljekari ne znaju ništa o tome zašto nastaje ova bolest ili kako je liječiti. Za pušača možemo reći da može imati rak, alkoholičar može imati cirozu, a sportaš će imati problem sa kičmom. Ali ono što uzrokuje dijabetes još uvijek nije poznato. Ono nadmašuje ljude bez obzira na pol, starosnu dob i stil života. Ljekari kažu da je to jedna velika velika "kanta za smeće" gdje se slaže veliki broj različitih oboljenja koja na kraju razvoja daju isti rezultat - porast šećera u krvi.

Zašto je ovo stanje opasno? Visoka koncentracija šećera u plazmi oštećuje nervna vlakna, poremećuje se prijenos signala s mozga do organa i leđa, oštećuju se krvne žile. Ako se razina šećera ne kontrolira, čovjek umire od komplikacija, prije svega od srčanih ili krvožilnih bolesti, zatajenja bubrega ili gangrene. Ako tako strašna bolest kao što je rak može biti poražena, onda je ta bolest cjeloživotna dijagnoza koja prisiljava čovjeka da živi po svojim pravilima i svaki ima svoju medicinsku povijest.

Koje vrste dijabetesa postoje

Dijabetes melitus kod djece varira između prve i druge vrste. Prvi tip je inzulinski ovisan tip, drugi tip je inzulinsko neovisan. Prvi tip je tipičan, u pravilu, za djetinjstvo i adolescenciju. A drugi tip se, po pravilu, javlja u starosti. Postoji i poseban oblik ove bolesti koji se zove Moby dijabetes i on je izuzetno rijedak u adolescenata, prema mišljenju stručnjaka, on je u svom toku vrlo sličan drugom tipu.

Zašto se javlja dijabetes

Razvoj ove bolesti ima više razloga, prema brojnim studijama otkriveno je kako se može prenijeti s generacije na generaciju, odnosno, to je nasljedni faktor, uz to, genetski faktor također utječe na patologiju, no to nije sve. Utvrđeno je da slaba gušterača kao rezultat autoimunog procesa također može dovesti do ovog problema. Prevalencija ove tegobe vrlo je velika i nažalost procenat pacijenata svakodnevno raste. Govoreći općenito o pacijentima, gdje se tada do 2008. godine, prema različitim faktorima, vjerovalo da su pacijenti, negdje oko 150 miliona ljudi. Među mladima se ovaj postotak također povećava godišnje. Što se tiče nasljednosti, ovdje možemo dati sljedeće podatke: od bolesnog oca dijete nasljeđuje dijabetes u 9% slučajeva, a od bolesne majke u 3% slučajeva. Ako su oba roditelja bolesna, tada se ta brojka već povećava na 30%. ako se jedan od blizanaca razboli, onda postoje različiti omjeri. Ako se radi o blizancima, rizik od drugog blizanaca je 12%, a ako su jednojajčani blizanci, tada se već približava 20%.

Da biste znali točnu dijagnozu, morate proći sve potrebne testove. U pravilu, ovo je provjera razine šećera, 5,5 mm / L smatra se normalnim sadržajem ove tvari u organizmu. Ako dijete ima količinu šećera od približno 7 mm / l ili više, to već ukazuje na prisutnost bolesti.

Dakle, da bismo tačno znali dijagnozu, potrebno je provesti takve testove kao što su test tolerancije na glukozu i ultrazvuk organa. Za prvu analizu uzimaju krv direktno iz prsta, dijete bi trebalo da bude gladno, nakon čega mora piti određenu količinu glukoze. Ponavljane analize obično se uzimaju nakon dva sata. Za to vrijeme, uz pravilno funkcioniranje tijela, mora se razviti prirodni inzulin kako bi se brzo usvojila usvojena glukoza. U slučaju da opetovana analiza otkriva da se količina unesene glukoze nije promijenila, to će biti dokaz da patologija postoji, ona se jednostavno sakriva. Ako su indikatori približno 11 mm / l, to potvrđuje postojanje problema i neće se trebati testirati.

Liječenje dijabetesa kod djece

Kao što je gore spomenuto, dijabetes se primarno smatra kršenjem metabolizma ugljikohidrata. A zauzvrat, metabolizam ugljikohidrata regulira inzulin, jer prvenstveno osigurava iskorištavanje glukoze iz krvnih žila i taloženje šećera u obliku glikogena po ćelijama i mišićima jetre. Istovremeno, glikogen iz jetre troši se ako je potrebno (uz smanjenje količine šećera), ali glikogen koji se taloži u mišićima troši samo na energiju tih mišića.

Kada je gušterača oštećena u adolescenciji, kada je rizik od dobijanja ove bolesti posebno visok, jer u to vrijeme počinje proces rasta i veliko oslobađanje hormona rasta. Dijabetes melitus prve vrste naziva se stoga ovisan o inzulinu, jer zahtijeva obveznu korekciju u obliku primjene inzulina.

U pravilu se inzulin odabire pojedinačno, režim je različit i nećemo vas opterećivati ​​njime, ima različito trajanje djelovanja i, zapravo, zadatak liječnika je da sastavi takav režim davanja inzulina, tako da kompenzuje konstantnu razinu šećera tokom dana i da ga kompenzira porast šećera nakon opterećenja hranom. I u tim uvjetima će kompetentno odabrano liječenje biti dovoljno da ovisnik o drogama živi dobar život, a takvi pacijenti mogu živjeti jako dugo.

Prilično je teško liječiti dijabetes, ali to je sasvim moguće uz pomoć zamjenske terapije. Zbog činjenice da gušterača relativno slabo proizvodi inzulin, neophodno je nadopuniti ovu supstancu u krvi. Uza sve to, uvijek je potrebno voditi računa o tome da se inzulin u pravilu proizvodi u valovima i u različitim ekvivalentima vremena. To je izuzetno važno u djetinjstvu i adolescenciji, jer unošenje velike količine ove tvari odjednom može dovesti do takozvane energetske gladi.

Hipoglikemijska koma

Glavni potrošač proizvedene energije je naš mozak. Ako ova energija nije dovoljna, onda se u nekim slučajevima može dogoditi razvoj hipoglikemijske kome. Ovo se stanje mora liječiti bez odlaganja, ponekad je u pojedinim slučajevima čak potrebno hospitalizirati dijete na odjelu intenzivne njege. Dakle, pored upotrebe inzulina, dijete je jednostavno obavezno da jede pravilno i dobro, ali istovremeno je post potpuno neprihvatljiv, a između obroka trebali biste mu hraniti voće i povrće.

Insulin, koji se koristi kao nadomjesna terapija, mora sigurno imati izuzetno kratko izlaganje. Najboljim u tom smislu smatra se lijek koji se zove protofan, kao i actropid. Inzulin se ubrizgava u kožu pomoću posebne olovke za špriceve. Želio bih napomenuti da dijete može sam napuniti ovaj uređaj, odrediti doziranje i sam primijeniti lijek.

Obavezno svakodnevno nadgledajte nivo šećera u krvi glukometrom. Vodite i poseban dnevnik koji će odražavati: proizvode koje beba konzumira, dnevnu razinu glukoze u plazmi. Takođe, pacijent uvek treba nositi olovku za špriceve sa lekovima, kao i bombone, u slučaju da nivo šećera u krvi naglo padne. Također biste trebali slijediti određenu prehranu sa smanjenjem unosa ugljikohidrata u hrani.

Moguće je liječiti ovu patologiju uz pomoć transplantacije gušterače. Budući da prilično često nivo inzulina opada zbog oštećenja gušterače, u ovom slučaju, transplantacija ovog organa može poboljšati to stanje. Također je izuzetno važno liječiti i nadzirati kako pacijent poštuje sve preporuke liječnika.

Uzroci dijabetesa u djece

  1. Stresne situacije.
  2. Prenos teške virusne bolesti.
  3. Nepravilno hranjenje beba (veštačko hranjenje).
  4. Mnogo težine. Ako velika količina glukoze odmah uđe u djetetovo tijelo, njezin višak ne napušta potpuno ljudsko tijelo, već se nakuplja na stranama u obliku potkožne masti. Istovremeno, molekule ove masti čine ljudske receptore jednostavno imune na takvu supstancu kao što je inzulin.
  5. Genetska predispozicija koja se nasljeđuje. Često par s ovom bolešću rađa bebe sa identičnom dijagnozom, dok se bolest ne može pokazati odmah, ali može se sakriti i „sjediti“ do određenog vremena, i infekcija i jak stres mogu poslužiti kao okidač. Broj ćelija koje proizvode inzulin u pravilu je prisutan u DNK svake osobe, jer ako par ima tu patologiju, tada u 90% slučajeva ova beba to dobije. Također je izuzetno opasno pretjerivanje glukoze u plazmi kod buduće majke. Uz sve to, glukoza savršeno prodire kroz placentu u plod, a pošto je potreba za takvim vremenom mala, njegova prekomjerna količina u pravilu se taloži u vlaknima nerođenog djeteta. Takve se bebe rađaju, obično prekomjerne težine.

Simptomi kod djeteta

  1. Umor Budući da je energija potrebna za život tijela, on ga iskorištava za vrijeme bolesti i to dovodi do brzog umora. Dite ne proučava dobro, zaostaje u fizičkom razvoju, često se žali na glavobolje.
  2. Žeđ. Pacijent često pije tekućinu, čak i zimi, dete može često ustajati noću kako bi pilo vodu.
  3. Česta mokrenja. Budući da pacijent pije puno tekućine, glukoza se apsorbira u sebe i ostavlja urin, pa se količina urina povećava nekoliko puta. Normalno je da pacijent treba ići pisati oko šest puta dnevno, a s ovom bolešću broj mokrenja može doseći i dvadeset puta i vrlo često se opaža (enureza), posebno noću.
  4. Inkontinencija mokraće.
  5. Dobar je apetit, ali istovremeno osoba ne dobija na težini.
  6. Razdražljivost.
  7. Bol u udovima.
  8. Oštećenje vida. Povećana količina šećera u krvi dovodi do oštećenja stijenki krvnih žila. Gubitak vida i promjena na dijelu organa vida lakše je otkriti, jer optometrist može vidjeti promjene u žilama fundusa. U početku ove promjene nisu toliko značajne, ali kasnije mogu dovesti do krvarenja u mrežnici i potpunog gubitka vida.

Što prijeti ovoj bolesti, ako ne slijedite upute liječnika

Naravno, kod takve bolesti dolazi do oštećenja krvnih žila u cijelom tijelu, pa su stoga pogođeni sudovi srca i bubrega. I, nažalost, promjene na dijelu krvnih žila bubrega dovode do postepenog razvoja zatajenja bubrega i to je nevjerojatna komplikacija od koje ovakvi bolesnici umiru, ako imate u vidu i pogrešan tok bolesti, prevremenu dijagnozu i hipoglikemijsku komu. Najčešće zatajenje bubrega s ovom bolešću događa se kada se djeca loše ponašaju, ne zato što su krivi ljekari, već zato što pacijenti često krše dijetu koju ljekari propisuju. Međutim, oni se ne slažu sa količinom ubrizgavanog inzulina i naravno, to su promjene koje uzrokuju tužan kraj, nakon čega apsolutno ništa ne može biti popravljeno.

Kako mogu da pomognem

Prije svega, vjerovatno ipak, potrebno je reći da je dijabetes, kao i svaku bolest, lakše spriječiti nego kasnije liječiti. To znači da bi prevencija trebala biti u prvom planu za svakog roditelja, posebno ako se odnosi na one u kojima jedna od obitelji pati od ove bolesti. A ako nepravilno jedete, odnosno konzumirate veliku količinu ugljikohidrata i istovremeno se jako razbolite od zarazne bolesti, on je također u zoni povećanog rizika. Općenito, nepravilna, prekomjerna prehrana čini faktor koji, između ostalog, može dovesti do preopterećenja gušterače, što dovodi do bolesti. Stoga, naravno, ne dopustite da bake i djedovi „nahrane“ dijete, to vodi lošim posljedicama. Ako u porodici ili među rođacima postoji neko stanje koje se naziva kršenjem tolerancije na ugljene hidrate, onda takvo dijete takođe treba stalno pratiti.

Ono što pacijent ne bi trebao jesti


Holesterol sadržan u masti ili ulju izuzetno je štetan za krvne žile, naime krvne su su slabe točke svakog pacijenta jer pate od povišene razine glukoze, stoga se ništa masno ne može jesti, jer taj „put“ vodi u smrt. Liječnici također preporučuju potpuno uklanjanje fruktoze iz prehrane. Paradoksalno je da apsolutna zabrana ne uključuje ugljikohidrate, nego masti, koje uopće ne utječu na šećer u krvi. Dijete će biti bolje ako prestane jesti što više namirnica koje sadrže barem neku količinu masti. Na primjer, masnoća se lako probavlja, a svi pacijenti misle da je ona vrlo korisna. Osim toga, eliminacijom masne hrane pacijenti automatski gube na težini, a naučnici su već dokazali da što je manje suvišne težine, to je bolji šećer u krvi. Štoviše, vjeruje se da upotreba masne hrane pokreće razvoj ove bolesti. Kako bi se spriječila pojava ove patologije, slijedi da je izuzetno pažljiv u načinu ishrane svog djeteta.

Općenito, popis proizvoda koji su izuzeti iz pacijentove prehrane nije veliki:

  • puter (povrće i vrhnje),
  • bilo koja riba srna,
  • sirevi sa visokom masnoćom (preko 17%),
  • proizvodi od brašna (kolačići, kolači, slatkiši, itd.),

Iako su preporuke jednostavne, neki roditelji ne pomažu svom djetetu da se povinuje. A onda liječenje dijabetesa kod djece ne dovodi do rezultata. Ali glavno je da ako odlučite pratiti ishranu svog djeteta, to morate učiniti za cijeli život. Ako se vratite na prethodnu prehranu, tijelo može početi brzo dobivati ​​na težini, nakon čega će sve vaše cijevi otići "niz odvod". Općenito, ako pravilno nahranite dijete, produžit ćete mu život i pomoći da se olakša njegovo stanje.Naravno, niko ne kaže da će bolest ikada nestati, svi znaju da još nije izlječiv, ali možete pomoći svom djetetu da živi život poput skoro svih zdravih ljudi, sve ovisi o vama !! Naravno, ponekad se dogodi da ništa ne ovisi o roditeljima, ali ni u ovoj situaciji ne treba se odustati.

Ako je vaš odjel višak kilograma i voli zloupotrebljavati proizvode od brašna, trebali biste se zauzeti za njegovu dijetu. Kao što je već spomenuto, nepravilna prehrana dovodi do ove bolesti. Da biste izbjegli pojavu tog problema, jednom godišnje morate provjeriti i uzeti sve potrebne testove, a ako nešto nađete, odmah biste trebali potražiti medicinsku pomoć, a ne čekati čudo. Pojava ove bolesti može se izbjeći ako djelujete u skladu s pravilima, sve ovisi o vama, morate slijediti dijetu i tada će sve biti u redu.

Simptomi i manifestacije dijabetesa kod djece

Roditelji moraju obratiti pažnju na ponašanje i neke osobine djeteta kako bi na vrijeme nadomjestili pojavu dijabetesa.

Ova se bolest brzo razvija ako se potrebne manipulacije ne izvrše pravovremeno. Ako se ne liječi, dijete se suočava sa dijabetičkom komom.

Ako se pojave jedan ili više znakova, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Potrebno je imenovati niz studija koje će otkriti obilježja dijagnoze.

Djeca mogu imati ove simptome:

  • povraćanje i mučnina
  • stalna žeđ i suha usta
  • brzo oštećenje vida,
  • učestalo mokrenje i lepljivost urina,
  • umor, slabost, razdražljivost,
  • pretjerani apetit za gubitkom kilograma.

Simptomi dječijeg dijabetesa mogu biti tipični i atipični. Ovo posljednje roditelji često primjećuju. Ovo uključuje pritužbe deteta zbog gubitka snage, glavobolje i loših performansi.

Tipični simptomi dijabetesa kod djece:

  1. urinarna inkontinencija (poliurija). Roditelji pogrešno uzimaju ovaj fenomen zbog noćne enureze, uobičajene kod male djece,
  2. bolni osećaj žeđi. Možete popiti do 10 litara tečnosti dnevno, međutim to neće smanjiti nivo suvoće u detetovim ustima,
  3. polifagija ili nagli gubitak težine zbog jakog apetita,
  4. svrbež kože, stvaranje čireva,
  5. suva koža
  6. nakon čina mokrenja oseća se svrab u genitalijama,
  7. količina urina se povećava (preko dvije litre dnevno). Urin je pretežno svijetle boje. Studija pokazuje aceton u urinu i njegovu visoku specifičnu težinu. Može se pojaviti šećer, što ne bi trebalo biti normalno,
  8. krvni test za prazan stomak otkriva nivo glukoze u krvi iznad 120 mg.

Ako postoji sumnja na dječiji dijabetes, važno je provesti pravovremenu dijagnozu i kvalificirani tretman. Postoji mnogo uzroka ove bolesti. glavni su:

  • Genetska predispozicija. Rođaci djeteta patili su od dijabetesa. S vjerojatnošću da će 100% dijabetes biti kod djeteta čiji roditelji pate od ove bolesti. Dijabetes se može pojaviti kod novorođenčadi. Potrebno je kontrolirati nivo glukoze u krvi trudnica, jer posteljica dobro apsorbira glukozu, što doprinosi njegovom nakupljanju u tkivima i organima fetusa.
  • Virusi. Piletina, rubeola, virusni hepatitis i zaušnjaci značajno štete gušterači. U toj situaciji ćelije imunološkog sistema počinju uništavati stanice inzulina. Prošla infekcija dovodi do stvaranja dijabetesa sa nasljednom predispozicijom.
  • Prekomerni unos hrane. Previše visok apetit uzrokuje debljanje. Prije svega, gojaznost nastaje zbog konzumiranja proizvoda s probavljivim ugljikohidratima, poput šećera, čokolade, proizvoda od slatkog brašna. Kao rezultat takve prehrane povećava se pritisak na gušterači. Ćelije inzulina se postepeno iscrpljuju, s vremenom njegova proizvodnja prestaje.
  • Nedostatak motoričke aktivnosti. Pasivan način života vodi do viška kilograma. Sistematska fizička aktivnost aktivira stanice odgovorne za proizvodnju inzulina. Dakle, koncentracija šećera je normalna.
  • Česte prehlade. Imuni sistem koji je naišao na infekciju počinje ubrzano stvarati antitijela za borbu protiv bolesti. Ako se takve situacije često ponavljaju, tada se sustav počinje istrošiti, dok je imunološki sustav depresivan. Kao rezultat, stvaraju se i antitela, čak i u nedostatku ciljnog virusa, eliminirajući sopstvene ćelije. Postoji kvar u funkcionisanju gušterače, zbog toga se smanjuje proizvodnja inzulina.

Pogledajte video: PRVI KORAK - DIJABETES KOD DJECE U PORASTU (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar