Dijetalna tablica broj 5

Opis važan za 01.06.2017

  • Efikasnost: terapeutski učinak nakon 14 dana
  • Datumi: od 3 mjeseca i više
  • Cijena proizvoda: 1200 - 1350 rubalja nedeljno

Opća pravila

Klinička ishrana je obavezna metoda složenog tretmana pacijenta. Osnivač dijetetike M. I. Pevzner vjerovao je da je prehrana pozadina na kojoj se koriste druge terapijske metode liječenja, te je razvio 15 dijetalnih tablica. Medicinska dijeta za nasljedne bolesti povezane sa oštećenom apsorpcijom supstanci je jedina metoda liječenja, jedna od glavnih je za dijabetes, gojaznost, gastrointestinalne bolesti. U drugim slučajevima, poštivanje njega sprječava komplikacije i napredovanje bolesti. Odobren je sistem brojanja dijeta, koji je obavezan za sve medicinske i sanatorijumske ustanove, obroke za dijetu.

Klinička ishrana (dijetalna terapija) se zasniva na fiziologiji i biohemiji ishrane, na poznavanju uloge hranljivih sastojaka, uravnotežene prehrane i prehrane. Uzima u obzir uzroke, mehanizme i oblike tijeka bolesti, kao i značajke probave u bolesne osobe. Gastroenterologija, kao nauka o liječenju gastrointestinalnih bolesti, ima odjeljak o prehrani pacijenata.

Dijeta broj 5, Pevzner Tabela br. 5 preporučuje se za razne bolesti jetre i žučnog mjehura. Takođe se propisuje za hronični kolitis sa zatvor i u hronični gastritis bez izraženih povreda. Možemo reći da je to univerzalna prehrana, te najobičnija tablica, na temelju koje se stvaraju mnoge sorte, o kojima će biti govora u nastavku.

Wikipedia nudi opis prehrane, ali precizniji i detaljniji opis medicinske prehrane broj 5 možete pronaći u priručnicima o dijetici. Oni daju opis glavne tablice i njenih sorti, ovisno o stadijumu bolesti (pogoršanje, oporavak, trajna remisija). Vrste dijeta u jednoj ili drugoj mjeri isključuju mehaničke i hemijske nadražaje, a također uključuju prisutnost popratnih bolesti.

Peta prehrambena tablica predviđa hemijsku štednju jetre uz dobru prehranu, kao i poboljšanje metabolizma masti i holesterola. Uz bolest jetre prikazan je štedljiv način ishrane, koji pomaže normalizaciji njegove funkcije i istovremeno poboljšava lučenje žuči. Jaki hemijski iritanti su esencijalna ulja, ekstraktivne tvari, tako da su isključene iz prehrane. Pečeno meso, sušeni i dimljeni proizvodi štetni su za jetru, imaju negativan mehanički i hemijski efekat. Pare ili kuhana jela od nasjeckanog mesa i povrća imaju slab učinak.

Ova dijeta sadrži smanjenu količinu masti (zbog vatrostalne i slabo probavljive), kuhinjske soli (6-10 g), ograničava upotrebu žumanjka i hrane bogate purine. Mokraćna kiselina u velikim količinama nalaze se u jetri životinja, mesu mladih životinja i ptica, pekarskom kvascu, dimljenim špricevima, sardinama, tunu, palenti, haringi, kavijaru lososa, lososu, sušenim gljivama, dimljenoj jegulji, skuši, škampu, školjkama. Svi su isključeni iz prehrane - pa ovo hipooksalatna dijeta.

Povećao je sadržaj vlakno, pektin i lipotropne supstance (zato se naziva lipotropnim) - ovi su nezamjenjivi aminokiselinenalazi se u govedini, mršavoj ribi. Bogate su sojom, surutkom, pirjačom i heljdom. Lipotropne supstance štite jetru od masne degeneracije, smanjuju rizik od kamenca iz holesterola u mokraćnom bešiku i smanjuju taloženje holesterol u posudama. Vlakna, polinezasićene masne kiseline imaju lipotropni efekat, fitosteroli i lecitin. Poslednje tri materije se nalaze u biljnim uljima (kukuruzno, laneno, suncokretovo i dr.).

Jela se pripremaju pirjana, kuhana ili pečena, što omogućava hemijsko čuvanje jetre. Kuhanje se isključuje prženjem. Posuđe se ne briše (samo žilavo meso i grubo povrće). Obavezno je obezbediti frakcionu ishranu, što doprinosi redovnom odlivu žuči. Unos kalorija iznosi 2400-2600 kcal (proteini - 90 g, ugljeni hidrati - 400 g, masti - 80 g). Upotreba soli je ograničena, trebate piti tekućinu u roku od 1,5 litara.

Jedan od ključnih proizvoda je meso s niskim udjelom masti i njegov veliki izbor su govedina, piletina, ćuretina, teletina i čak svinjetina s malo masti. Ribu se preporučuje jesti vitku, i to do 3 puta tjedno. Sastav povrća je takođe prilično raznolik: gotovo sve povrće koje često koristimo, kao i nekiselji kiseli kupus. Važno je da su voće i bobice dozvoljeni u bilo kojem obliku.

  • masno meso, pržena hrana, dimljeno meso, jetra, mozak, konzervirana hrana, bubrezi, variva, kobasice, slanina, masti za kuhanje,
  • proizvodi koji pojačavaju fermentaciju i propadanje (mahunarke, proso, bijeli kupus, ako ih pacijent slabo podnosi),
  • stimulanse za izlučivanje (začini, gljive, hren, kiselo povrće, senf, slana, kisela hrana),
  • ekstraktivne materije (mahunarke, bujoni od ribe i gljiva, meso),
  • proizvodi sa esencijalnim uljima (repa, rotkvice, sve vrste rotkvica, zeleni luk, beli luk),
  • kiselo voće (agrumi, kisele šljive, brusnice),
  • vrhnje, masni i kiseli sir,
  • kafa, kakao, pića sa gasom, čokolada, sladoled, poslastice sa šlagom.

Lista proizvoda koji su dozvoljeni:

  • ustajali pšenični hljeb ili krekeri,
  • vegetarijanske supe s dozvoljenim povrćem, kao i supe s kuhanim žitaricama (riža, biserni ječam, zobena kaša, heljda), brašno i povrće za preljev supa i mesnih jela ne prolaze,
  • nemasnog mesa i ribe, dozvoljena je upotreba peradi u pečenom komadu,
  • kuhana, parna riba s niskim udjelom masti (u komadu i u obliku mljevenog mesa),
  • mlijeko, mliječni proizvodi, nemasni i podebljani skuti,
  • parne omlete proteina, jedan žumance dnevno može se dodavati samo jelima,
  • žitarice od žitarica: riža, heljda, zobena kaša, zobena kaša, kuhana u vodi i pola sa mlijekom,
  • kuhan tanki vermicelli,
  • kuhano i pirjano povrće,
  • zrelo voće (pečeno i sirovo), žele, pire od sušenog voća,
  • med, šećer, mliječni mliječ, marmelada, marmelada,
  • puter u jelima (20 g dnevno),
  • čaj s limunom i šećerom, slaba kafa, slatki sokovi, infuzija od šipka.

Dijeta broj 5 za kolelitijazu

Prehrana za žučne bolesti tokom remisije ne razlikuje se od gore navedenog. U ovom slučaju je prikazana i osnovna tablica. S kamenjem u žučnoj kesici ograničenja vrijede samo za upotrebu žumanjka - možete jesti samo 0,5 žumanca u jelima, zabranjene su neprobavljive masti. Biljna ulja dopuštena su u količini koja ne izaziva napadaje.

Zbog topografske blizine, zajednice opskrbe krvlju i inervacije, sa kolelitijazom i holecistitisom, gastroduodenalni sistem i gušterača sudjeluju u patološkom procesu (hronični se razvija pankreatitis) i creva.

Sa kombiniranom patologijom s pankreatitisom i holecistitisom koristi se Tabela №5P. Karakterizira ga porast sadržaja proteina (do 120 g) i još veće ograničenje masti i ugljikohidrata, koji stimuliraju rad gušterače. At holecistostocreatitis ekstraktivne tvari (juha od kupusa, mesne i riblje juhe) i gruba vlakna povrća nužno su ograničena. Sva se jela poslužuju u kuhanom ili na pari usitnjenim. Dijeta je propisana 3 mjeseca, a zatim se proširuje.

Dešava se da osnovnu bolest prati gastroduodenitis. Simptomi ovise o stadijumu bolesti, a liječenje nužno uključuje dijetsku hranu. S gastroduodenitisom u akutnom stadiju, propisana je prehrana unutar Tabele broj 1. Dijeta ima mnogo toga zajedničkog: isključite jela - uzročnike želučane sekrecije. Hrana preporučena tekućina ili kaša, kuhana i pire. Isključite unos hrane bogate vlaknima (repa, grašak, rotkvica, pasulj, rotkvice, šparoge), voća s hrapavom kožom (ogrozdovi, datulje, ribizla, grožđe), hljeba od cjelovitog zrna, kao i grubog iglavog mesa, peradi i kože ribe.

Po Pevznerovoj dijeti često se koristi peta dijeta gastritis u remisiji, jer omogućava hemijsko štedenje sluznice. To dodatno isključuje bijeli kupus i kukuruz, poput povrća koje imaju gruba vlakna i uzrok nadutost. Biserni ječam, kukuruz, ječam i mljevene žitarice, obrano mlijeko, vrhnje, fermentirano pečeno mlijeko se ne preporučuju.

Ako postoji gastritis u akutnom stadiju u kombinaciji sa holecistitisom, kao i sa čir na želucuposebno je izražena jaka bol Tabela br. 5B. Smatra se što je štedljivijim, jer se hrana priprema bez soli, a poslužuje se samo pire u obliku sluzavih juha, sufle i pire krumpira.

Dijeta br. 5 nakon uklanjanja žučne kese

Treba napomenuti da konzervativno liječenje nije uvijek učinkovito. Uz česte egzacerbacije holecistitisa, uz prisustvo komplikacija (gnojni, flegmonousni holecistitis), kao i sa kolelitijazom, nije moguće izbjeći uklanjanje žučnog mjehura. Prehrana je bitna komponenta postoperativnog perioda oporavka. 12 sati nakon operacije dozvoljeno je piti vodu bez plina u malim gutljajima (do 500 ml dnevno). Drugog dana u prehranu se dodaju kefir, nezaslađeni čaj i kiseli luk u porcijama ne većim od 0,5 šalica s učestalošću od 3 sata.

Postoperativna prehrana se proširuje za 3-4 dana - dozvoljeni su česti obroci (do 8 puta dnevno) u obrocima od 150 g svaki: supe od pire na vodi, pire od krumpira (polutečni), omlet od jajeta, omlet kuhana riba, voćni žele. Možete piti sokove (jabuke, bundeve) i čaj sa šećerom. Petog dana uvode se keksi od keksa i suhi pšenični hljeb. Nakon tjedan dana dozvoljeni su mljevene žitarice (heljda, zobena kaša), kuhano valjano meso, skuti sir i nemasni pire od povrća. Nakon toga pacijent se može prebaciti na pacijent Tabela broj 5A, nešto kasnije - do Tabele br. 5. Recepti će biti navedeni u nastavku.

Bolest masne jetre najčešća je bolest u hepatologiji. Patogeneza bolesti povezana je s otpornošću na inzulin, uslijed čega se jetra nakuplja trigliceridi s stvaranjem masne hepatoze, što s vremenom dovodi do razvoja destruktivnih promjena u jetri (steatohepatitis) Asimptomatski tok bolesti općenito je karakterističan i ona se slučajno otkriva tokom biokemijskih istraživanja i ultrazvuka. Karakteristično povećanje ALT, AST i alkalna fosfatazapodizanje bilirubin, hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija. Neki pacijenti izađu na vidjelo. dijabetes melitus.

Kod masne hepatoze jetre preporučuje se gubitak težine, što je postignuto dijetom i fizičkim aktivnostima. Pacijenti trebaju slijediti prehranu iz tablice br. 5, ali dodatno uz gojaznost morate smanjiti energetsku vrijednost prehrane. Minimalni kalorijski unos za žene je najmanje 1200 kcal, a muškarci 1500 kcal. Gubitak tjelesne težine za 5-10% dovodi do smanjenja aktivnosti ALT, AST, hepatosplenomegalija i pomaže u smanjenju steatoza. Siguran je gubitak težine od 1.500 g tjedno.

  • Isključivanje maslaca, margarina, životinjskih masti i upotreba proizvoda s polinezasićenim FA-ima (plodovi mora, riba, biljna ulja, perad, masline, orasi, ako energetske potrebe to dopuštaju).
  • Smanjenje unosa holesterola s hranom (do 300 mg dnevno) - isključenje kavijara, žumanjka, uzgajanih proizvoda, dimljenih kobasica, masnih mliječnih proizvoda i masnog mesa.
  • Izuzetak su jela koja se kuhaju prženim i prženim.
  • Obogaćivanje hrane vitaminima (voće, artičoka, jeruzalemi artičoka, por).
  • Atdijabetes - isključivanje jednostavnih ugljenih hidrata.

Među urođenim funkcionalnimbilirubinemija, Gilbertov sindrom dolazi prvi. Vjeruje se da 1-5% populacije ima ovaj sindrom. Razlog je poremećaj vezivanja bilirubinkoja se nasleđuje. Ostale patološke promjene u jetri nisu otkrivene. Provocirajući faktori periodičnog povećavanja bilirubina u krvi su infekcije, preopterećenje, uzimanje sulfonamidi, oralni kontraceptivi, heparin, salicilati. U nekim se slučajevima prvo pojavljuje u razdoblju oporavka s hepatitis A.

Učinak gladi vrlo je izražen kod ove bolesti - primjećuje se porast nivoa nekonjugiranog bilirubina. Zbog toga je potrebna jednaka prehrana unutar ove prehrambene tablice i sprečavanje velikih razdoblja unosa hrane. Mora se paziti i na adekvatno vodeno opterećenje da se spriječi zadebljanje žuči i primijeni dodatno topivo u masti vitamini i elemente u tragovima.

Poseban značaj virusa hepatitis C između ostalih hepatitisa povezuje se s porastom zaraze stanovništva virusom. Postoji manifestni oblik infekcije - hepatitis (u ikteričnom ili anicteričnom obliku), a postoje simptomi hepatitisa (uvećanje jetre, intoksikacije, astenični i dispeptički sindromi) i asimptomatski oblik kada nema pritužbi i simptoma karakterističnih za hepatitis. Asimptomatski oblik je najčešći i praktično se ne dijagnosticira. Akutni hepatitis završava oporavkom ili se formira hronični hepatitis različitog stupnja aktivnosti.

Zlouporaba alkohola, ovisnosti o drogama i nezdrava prehrana značajno ubrzavaju napredovanje oštećenja jetrenog parenhima i određuju štetni ishod bolesti. At hepatitis C (u svim oblicima) pacijenti trebaju pridržavati dijetu - Tabela br. 5, a sa pogoršanjem procesa - Br. 5A.

Potrebno je potpuno odustati od proizvoda koji sadrže konzervanse i boje, masno meso i ribu. Tokom života upotreba pržene hrane i alkohola je neprihvatljiva. Prehrana za hepatitis C treba biti frakcijska, podijeljena na 5-6 prijema.

Ispod nije tablica proizvoda, već popis proizvoda i jela koji će vam pomoći da shvatite što možete i ne možete jesti u okviru ove dijetalne tablice za sve gore navedene bolesti.

Sorte

  • Tabela br. 5A - stvara maksimalni mir jetre, propisan je za akutne hepatitis i holecistitis i pogoršanje hroničnih bolesti (hepatitis, holecistitis i gastrointestinalni trakt), ciroza jetre pod naknadom.
  • 5V - s ozbiljnim pogoršanjem hronične hepatitis i holecistitis, ciroza jetre sa umerenim neuspehom, sa peptički čir i gastritiskoji se kombinuju sa hepatitisom ili holecistitisom.
  • 5P - u hroničnom pankreatitis u oporavku ili u zaoštravanju. Normalizuje funkciju gušterače, smanjuje ekscitabilnost žučnog peska, štedi želudac, jetru i creva.
  • 5GA - hipoalergena dijeta, koja se temelji na osnovnoj tablici br. 5, ali isključuje svu morsku hranu, ribu, kavijar, jaja, prerađene sireve, sladoled, papriku, kisele krastavce, kiseli kupus, kikiriki, sezamove sjemenke, lješnjake, sjemenke, citrusno voće, jagode, marelice, breskve, maline, grožđe, šipak, ananas, dinja, heljda, kivi, zdrob i pšenična kaša, integralno mlijeko, voćni napici sa aromama, kolači, čokolada, grah, pastila.
  • 5shchsindrom postholecistektomije s dostupnošću duodenitis i pogoršanje hroničnog gastritisa. Omogućava maksimalno štedjenje probavnog sistema i smanjenje lučenja žuči.
  • 5G ili 5 L / W - propisana je za hipotenziju žučne kesice sa simptomima zastoja žuči i u stanju nakon holecistektomija sa zastojem žuči u jetri.Prehrana je usmjerena na pojačavanje lučenja žuči i poboljšanje crijevne cirkulacije žuči, tako da prehrana uključuje polinezasićene masne kiseline i proteine.
  • 5P - na damping sindrom nakon resekcije čira.

Za koje bolesti je propisana ova dijeta?

  • oštar holecistitis i hepatitis u oporavku
  • hronični hepatitis bez pogoršanja,
  • žučna kamena bolest u remisiji,
  • u ciroza jetre (pod uslovom da nema zatajenja jetre),
  • hronični holecistitis (bez pogoršanja).

Dozvoljeni proizvodi

  • Juhe se pripremaju samo na povrtnim juhama s dodatkom žitarica, vermike i povrća. Možete kuhati juhu od borschta i kupusa, mliječne i voćne juhe. Ne možete pržiti povrće za juhu.
  • Pšenični hljeb (brašno I i II razreda), sa dobrom tolerancijom - raženi hljeb. Kako biste spriječili nadimanje, morate jesti ustajali hljeb. Ishrana se proširuje uvođenjem suhog biskvita, pečenih nejestivih proizvoda s mesom, sirom, jabukama i kolačićima s malo masnoće.
  • Koristite vitku govedinu, teletinu, zec, piletinu. Mogu se prokuhati, a potom ispeći, poslužiti u komadu ili sjeckani.
  • Kakvu ribu mogu jesti? Dozvoljena riba s niskim udjelom masnoće (bakalar, plavi žulj, štuka, bakalar, pollock, štuka, šaran, oslić) možete napraviti kuhane salate od morskih plodova i ribu punjene povrćem.
  • Riblja jela služe se u kuvanom i pečenom obliku.
  • Preporučena jaja - omlet ili bez kuhanja. Žumanjci su ograničeni ili isključeni sa ZhKB.

Mliječni proizvodi su samo s malo masti: kefir, acidofil, jogurt. Mlijeko, jer ga slabo podnosi, dodaje se samo jelima. Kolač u obliku kaše možete podebljati u njegovom prirodnom obliku.

  • Dozvoljena je kisela pavlaka u obliku začina za jela. Maslac (biljno) ulje se unosi u jelo u svom prirodnom obliku.
  • Možete jesti bilo koje vrste žitarica u obliku žitarica, kao dodatak juhama i kasama.
  • Povrće se konzumira u pečenom, kuvanom i pirjanom obliku (viljuška, rotkvica, špinat, rotkvica, gljive, češnjak nisu uključeni). Možete napraviti salatu od svježeg povrća s uljem i vinjegama. Dozvoljeni su bezkiseli kiseli kupus, pire zeleni grašak, kavijar tikvice, povrtna gula. Od začina su dozvoljeni kopar i peršin.
  • Možete pripremiti kisele vrhnja, povrtne i mliječne umake za bilo koja mesna i povrtna jela, a s njima je dozvoljeno i pečenje.
  • Voće i bobice trebaju biti bez kiselog ukusa, konzumiraju se svježi i u obliku kompota i žele.
  • Od slatkiša dozvoljeni su marmelada, karamela (ne čokolada), med, džem. Šećer se zamjenjuje ksilitolom (djelomično).
  • Preporučuje se piće: stolna voda bez plina, slabi čaj, sokovi od povrća, mekinje od mekinja, infuzija šipak.
  • Povrće i zelje

    patlidžan1,20,14,524 tikvice0,60,34,624 kupus1,80,14,727 brokoli3,00,45,228 mrkva1,30,16,932 krastavci0,80,12,815 salata biber1,30,05,327 peršun3,70,47,647 ledena salata0,90,11,814 rajčice0,60,24,220 bundeva1,30,37,728 kopar2,50,56,338 banane1,50,221,895 jabuke0,40,49,847

    Orašasti plodovi i suho voće

    grožđice2,90,666,0264 suhe smokve3,10,857,9257 suhe marelice5,20,351,0215 kajsije5,00,450,6213 suve šljive2,30,757,5231

    Žitarice i žitarice

    heljda (jezgra)12,63,362,1313 zobene kaše12,36,159,5342 biserni ječam9,31,173,7320 pirinča6,70,778,9344

    Dijetalna tablica broj 5

    Dijeta broj 5 usmjerena je na poboljšanje jetre, pa biste pri sastavljanju jelovnika trebali pridržavati pravila pravilne uravnotežene prehrane. Ali tu je i posebnost - količina konzumirane masnoće je minimizirana, kao što je to u jelovniku Maggi dijete za 4 tjedna. Ali posljednja opcija usmjerena je na gubitak kilograma i ne odnosi se na liječenje. Isto tako, nemojte brkati ovu dijetu sa brojem 9 koji je propisan za dijabetes.

    Šta se može, a što ne može jesti?

    Popis proizvoda u prehrambenom meniju Tabela 5 ispod trake "Moguće je" sadrži sljedeće stavke:

    • crni čaj
    • nemasni juhe
    • voće i povrće supe,
    • kaša
    • nemasno meso
    • mlečne kobasice
    • pšenični hljeb
    • mekinje
    • nemasna kisela pavlaka,
    • jogurti
    • kupus
    • avokado
    • paprika, krastavci, paradajz,
    • jabuka, dinja, suve šljive,
    • kompoti sa sušenim voćem.

    S dijetom tablice broj 5, isključiti Iz menija su vam potrebni sledeći proizvodi:

    • kafa, cikorija, gazirana pića,
    • mesne juhe
    • začinjene i sos od paradajza,
    • suši, rakovi, dimljena riba,
    • lisnato tijesto, svježi kruh,
    • masni mliječni proizvodi,
    • đumbir
    • kiselo voće
    • majonez, kečap, sirće,
    • kondenzovanog mleka, hematogena,
    • sjemenke suncokreta.

    Meni za nedelju

    Od gore navedenih proizvoda možete napraviti zadovoljavajući jelovnik.

    Prehrana tablica broj 5 - meni za nedelju:

    Ponedeljak

    • Doručak: kaša od heljde, svježe cijeđeni sok od naranče,
    • Ručak: kuhana pileća prsa i šolja toplog čaja bez šećera,
    • Večera: salata od jagoda, banana i kivija sa sirom s malo masnoće.

    Utorak

    • tost sa džemom od jabuka i šolja slabog čaja s limunom,
    • pire krumpir, kuvani zec, čaša 1% kefira,
    • supa od brokule i šolja nezaslađenog crnog čaja sa limunom.

    Srijeda

    • omlet s rajčicom i čašom soka od jabuke,
    • povrtno povrće (tikvice, rajčica, luk, peršun, patlidžan, krompir) oprano kompotom od suhog voća,
    • skuti sir sa medom i 2 pečene jabuke sa cimetom.

    Četvrtak

    • voćna salata, nemasni sir, topli kakao,
    • pari omlet s biljem i jogurtom s malo masti,
    • salata od krastavca, paradajz i pari pureće kotlete.

    Petak

    • pirinač sa povrćem (zeleni grašak, luk, mrkva) i čaj od kamilice,
    • pileća prsa na žaru i šparoge, kompot od jabuke,
    • pire od bundeve, slab crni čaj.

    Subota

    • tost sa sirom i sokom od pomorandže,
    • pire od tikvica s kuhanom ribom (oslić ili pollock) i čašom kompota,
    • oprano odreske povrća s čašom kefira s malo masnoće.

    Nedelja

    • pari omela i soka od pomorandže,
    • supa od celera s ribljim kolačima i kompotom od sušenog voća,
    • voćna salata i jogurt.

    Kada se dodjeljuje Tabela 5?

    Izbornik dijeta je dodijeljen tablica broj 5 za stabilizaciju jetre. Odnosno, ako imate bolove i težinu u desnoj strani, vrijeme je da ograničite ishranu.

    Stroga meni je dodeljen sa akutnim hepatitisom, holecistitisom i u svim fazama holelitijaze. Namjena - čišćenje organizma od toksina, toksina i "viška" kalorija.

    Nakon uklanjanja žučne kesice

    Nakon uklanjanja žučne kesice, na jelovniku preporučuje se frakcijska prehrana, isključujući masnu, dimljenu i začinjenu hranu.

    Jelovnik jednog dana sa dijetom Tabela broj 5 treba izgledati ovako:

    • Doručak: pire krompir i čaša nemasnog kefira,
    • Ručak: heljdina supa sa pavlakom i mesnim okruglicama, čaša kefira s niskim udjelom masnoće,
    • Večera: popijte salatu od kupusa uz čašu soka od pomorandže.

    Sa hepatitisom

    Uz hepatitis, obavezno je pridržavati se strogog obroka dijeta Tabela broj 5, kako bolest ne bi napredovala.

    Izborni meni:

    • Doručak: zobena kaša na vodi i sok od mrkve,
    • Ručak: supa od bundeve, kuvane mesne kuglice i šalica čaja sa medom,
    • Večera: voćna salata i jogurt sa malo masti.

    Konditorski proizvodi

    džem0,30,263,0263 žele2,70,017,979 marshmallows0,80,078,5304 mliječni slatkiši2,74,382,3364 bombon fondant2,24,683,6369 marmelada od voća i bobica0,40,076,6293 pastila0,50,080,8310 maria cookies8,78,870,9400

    Primjerni izbornik za pankreatitis i holecistitis

    Učinci menija dijeta Tabela broj 5 najefikasnija je kod bolesti kao što su pankreatitis i holecistitis.

    Gore navedene bolesti su slične simptome, dakle i lista prihvatljivih proizvoda imaju sličnosti:

    • povrtna supa
    • kaša
    • kuhano i pečeno povrće,
    • termički obrađeno voće.

    Spisak proizvoda koji apsolutno nije dozvoljeno u meniju:

    • alkohol
    • slatka peciva i peciva,
    • mesne juhe
    • dimljeno meso i začinjeni umaci.

    Jelovnik za dan na dijeti Tabela broj 5, s pankreatitisom i holecistitisom:

    • Doručak: heljda s pilećim mesnim okruglicama,
    • Ručak: variva od povrća i čaša voćnog kompota,
    • Večera: 2 pečene jabuke i skuta.

    Recepti za dijetu sto 5

    Herkulova supa sa krompirom

    Herkulova supa sa krompirom

    • kuhajte 500 ml vode,
    • kockice 5 gomolja krompira, 1 luk i mrkva,
    • stavite povrće u kipuću vodu,
    • nakon 10 minuta dodajte Hercules kašu,
    • ukrasite gotovu supu biljem,
    • Poslužite u kombinaciji s prirodnim jogurtom.

    Kaza od kupusa

    Kaza od kupusa

    • pomiješajte sljedeće sastojke: 150 ml mlijeka, 5 kašika kaše, 3 jaja,
    • sitno nasjeckani kupus (250 g),
    • dodajte ga gotovoj smeši,
    • staviti u kalup za pećnicu,
    • pecite 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

    Skuhani puding

    Skuhani puding

    • 500 g sira umutite mikserom,
    • dodajte u smešu 100 g mleka, 6 kašika. l kasa, tri bjelanjka i pola čaše šećera,
    • sve dobro izmešati,
    • sipati smjesu skute u posudu za pečenje,
    • pecite 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

    Hrana za ribu od heljde i riže:

    • skuhajte pola čaše riže i heljde,
    • pomiješajte pripremljene žitarice međusobno dodajući 2 jaja, prstohvat šećera i soli,
    • tukli sastojke u blenderu,
    • dodajte u mešavinu 2 kašike brašna ili sušene krekere,
    • da se formiraju male mesne okruglice i stave na lim za pečenje,
    • pecite 20 minuta.

    Multicooker recept - riblja supa

    Riblja čorba

    • ogulite i sitno nasjeckajte luk, šargarepu, ribu bez kosti i celer,
    • povrće prelijte prokuhanom vodom,
    • uključite spor štednjak u režimu „supe“ i kuhajte 30 minuta,
    • gotovoj juhi dodajte kiselu pavlaku ili zelje.

    Mesni proizvodi

    govedina18,919,40,0187 zec21,08,00,0156 kuhana pileća prsa29,81,80,5137 kuvana pileća batak27,05,60,0158 kuvani pureći file25,01,0-130 Meko kuhano pileće jaje12,811,60,8159

    Riba i morski plodovi

    flounder16,51,80,083 pollock15,90,90,072 bakalar17,70,7-78 oslić16,62,20,086

    Sokovi i kompoti

    sok od marelice0,90,19,038 sok od mrkve1,10,16,428 sok od breskve0,90,19,540 sok od šljive0,80,09,639 sok od paradajza1,10,23,821 sok od bundeve0,00,09,038 sok od šipka0,10,017,670

    * podaci su na 100 g proizvoda

    Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

    Zabranjena hrana i jela uključuju:

    • Svježi kruh, peciva, pržene torte, kolači, lisnato tijesto, muffini.
    • Proizvodi koji sadrže oksalnu kiselinu (kislica, špinat), esencijalna ulja (rotkvice, rotkvice, češnjak, luk), kao i visoko ekstraktivnu hranu (sve juhe).
    • Nije dozvoljeno jesti masno meso i ribu, dimljeno meso, kavijar, slanu ribu, kobasice, konzerviranu hranu.
    • Nije dozvoljeno jesti okroshku i kupusnu juhu od kiselog kupusa.
    • Tanjuri sa visokim sadržajem holesterola (jetra, bubrezi, mozak, jetra bakalara) također su isključeni iz prehrane.
    • Mahunarke i povrće s grubim vlaknima (rotkvica, repa, rotkvica), a sa lošom tolerancijom - bijeli kupus.
    • Kulinarske masti i masnoće životinja, meso guske i patke, tvrdo kuhana i pržena jaja.
    • Zabranjeno je masno mlijeko i vrhnje, začinske začine: hren, senf, biber, kečap, majoneza.
    • Crna kafa, čokolada, kakao također su isključeni.

    Kada imenujete tablicu broj 5


    Ograničenja prehrane br. 5 olakšavaju rad jetre i žuči. Istovremeno, dijetalna hrana potiče proizvodnju žuči i sprečava stvaranje kamenja u žučnoj kesici.

    Dijeta 5 tablica propisana je za takve bolesti gastrointestinalnog trakta:

    • jetra (hepatitis, ciroza),
    • žučni mjehur (holecistitis, kamenje u mjehuru),
    • gušterača (pankreatitis),
    • želudac (gastroduodenitis).

    Također je potrebno koristiti tablicu recepata broj 5 nakon hirurškog uklanjanja žučnog mjehura. U tom slučaju prehrana je usmjerena na uklanjanje moguće stagnacije žuči u žučnim kanalima.

    Značajke napajanja

    Prehrana na petoj dijeti je frakcijska i uključuje najmanje 5 obroka u malim obrocima (do 350 gr.).

    Iz prehrane isključite proizvode koji štetno djeluju na rad probavnog trakta i izlučujućeg sustava, naime:

    • oštar
    • slani
    • dimljeni
    • pržena
    • poluproizvodi od mesa i ribe,
    • brza hrana
    • alkohol

    Prema pravilima prehrane 5, prednost treba dati takvim receptima koji koriste jela za kuhanje, kuhanje i pečenje.

    Osnovni principi prehrane br. 5

    Glavna karakteristika prehrane broj 5 je značajno ograničenje unosa određene hrane i jela, kao i preporuke za upotrebu određene hrane.

    Jelo bi trebalo raditi u malim porcijama 5-6 puta dnevno. Posuđe za dijetu br. 5 priprema se uglavnom pomoću kuhanja ili pečenja. Moguće je i odgađanje ili kuvanje na pari. Preporučuje se samljeti i samljeti sve posuđe što je više moguće. Dijeta podrazumijeva dnevni unos kalorija od 1600 kcal, što vam omogućava da se dugo pridržavate ove prehrane.

    Možete se upoznati s popisom proizvoda koji se ne smiju konzumirati, kao i s proizvodima koji se mogu i trebaju konzumirati uvidom u donju tablicu.

    Dijetalna tablica broj 5 - tablica onoga što je moguće, a šta nije

    Šta je nemoguće:Šta može biti:
    • svježi kruh, pice, pite, palačinke, palačinke,
    • Maslac za pečenje
    • dimljeno meso, kavijar,
    • masna riba i meso (janjetina, guska, svinjetina), slanina,
    • tvrdo kuhana jaja
    • masne juhe, zelene supe, okroshka,
    • ukiseljena hrana
    • konzervirana hrana
    • Svježe voće i bobice
    • zelje
    • deserti - sladoled, čokolada,
    • žitarice - proso, biserni ječam, kukuruz,
    • alkohol, jak napitak od kafe, sok od bobica grožđa.
    • ustajali hljeb (jučer ili pokvaren),
    • nezaslađena peciva sa sirom, jabukama,
    • suffle, puding, kasiku (mršav),
    • kuhana riba
    • peradarsko meso
    • kuhana jaja
    • povrtne juhe,
    • mliječne i vegetarijanske supe,
    • nekiselica kiselog kupusa
    • žitarice i pire krompir za djecu,
    • nemasno „mlijeko“, kiseli sir, mršavi sirevi, jogurti,
    • 1 jabuka i banana dnevno
    • povrće (osim rajčice),
    • med, sušeno voće,
    • kaša - pirinač, zobena kaša,
    • voda, infuzija od šipurka, prirodni sokovi, žele, čaj.

    Dijeta 5 stola - preporučuje se jesti povrće

    Dijeta broj 5 za djecu

    Moderna djeca sve više pate od bolesti probavnog trakta, želuca i jetre, pa im je također propisana dijeta iz tabele br. 5. Dijeta za djecu je najprikladnija za djetetovo krhko tijelo i ima nekoliko preporuka prilikom pripreme dječjih jela:

    1. Umjesto mesnih jela, dozvoljena je mesna dječja hrana u staklenkama, ali pažljivo sjeckana i homogenizirana.
    2. Iz prehrane uklonite alergene ili neprebavljivu hranu.
    3. Hrana i pripremljeni obroci trebaju biti raznovrsni kako bi se maksimum vitamina dao djetetovom tijelu.
    4. Jelovnik morate pripremiti u malim porcijama.
    5. Dijeta na tabeli br. 5 uključuje 5-6 obroka za djecu.
    6. Sva posuđa (posebno teška) moraju se pažljivo samljeti i na taj način stvoriti homogena masa.

    Izbornik dijeta broj 5 - u trajanju od tjedan dana

    Izbornik prehrane u tablici br. 5 u potpunosti je uravnotežen i stvoren na takav način da, bez nanošenja štete tijelu, ograničite potrošnju (u potpunosti eliminirate) štetnih proizvoda. U isto vrijeme, dijeta je dizajnirana tako da tijelo konzumira potrebne vitamine, proteine ​​i potrebne elemente u tragovima.

    Preporučuje se da sve porcije na meniju budu male, kuhate supe što je više moguće, samljete ili samljete čvrstu hranu.
    Dijeta broj 5 i razvijeni jelovnik za svaki dan uključuje jedenje ugrijanih jela, piće umirujućeg juha od šipka ili biljnog čaja noću.

    Svakodnevno je zamorno koristiti infuziju od ružinog bilja ili ljekovite, wellness vode s dodatcima kalcijuma, magnezijuma itd. Dijeta za tjedan dana na dijeti br. 5:

    Ponedeljak

    Z: „Zobena kaša“ kuhana u mleku sa dodatkom suvih šljiva, suhih marelica ili grožđica + čaj sa začinskim biljem,
    O: Lagana juha od juhe od povrća + pirjani pileći file + kompot od sušenog voća,
    P: Dekocija kukova ruže + niskokalorični keksi,
    U: Pire od krumpira + parne riblje paštete + zeleni čaj.

    Utorak

    Z: Mršavi omlet na pari + čaj sa začinskim biljem,
    O: Cvekla sa niskom masnoćom, povrće sa zeljem od povrća + žele,
    P: Rendirani pire od jabuka + dijetalni kolačići od zobenih pahuljica,
    U: Kaša od heljde za par + govedina (kuhajte 2-2,5 sati) + juha od divlje ruže.

    Srijeda

    Z: Tepsija + čaj,
    O: Juha od heljde s povrćem + parne mesne okruglice + kompot,
    P: Lagana salata bez majoneza,
    U: Pilaf + kefir.

    Četvrtak

    Z: meko kuhano jaje + jabučni umak + čaj od biljke,
    O: Kuhana puretina + ribani grašak + nekiselina kiselog kupusa + sok,
    P: 1 kašika. kefir 1% + hljeb,
    U: kaša od heljdine kaše + očvrsli hleb + žele.

    Petak

    Z: Mliječna čorba sa špagetima + biljni juha,
    O: Mršava supa s krompirom + kuhana riba + žele,
    P: Nasjeckana šargarepa i kockice jabuke,
    U: Pire + mršava perad + kefir.

    Subota

    Z: Kiseli sir, umočen u pavlaku (1%) + meko kuhano jaje + kompot,
    O: Juha od svježeg povrća + kuvana kutija + bujonski rajon,
    P: Sok s keksima,
    U: Kaša s mlijekom i rižom + ustajali hljeb s maslacem, nemasni sir.

    Nedelja

    Z: Ljevi knedle sa malo masnoće + čaj,
    O: Juha od juhe od povrća + pita sa rezancima i mesom + žele od bobica,
    P: Jedna banana
    U: Kaša s zdrobom u mlijeku + čaj sa začinskim biljem.

    Recepti za dijetu sto 5

    Prehrana i jelovnici za tjedan dana prema ovoj prehrani trebali bi biti frakcijski, tj. 5-6 puta dnevno, ne narušavajući metabolizam i ne dozvoljavajući tijelu da osjeća glad.

    Koristeći listu predloženih proizvoda i svakodnevnu prehranu, možete povezati svoju maštu i stvoriti mnoštvo originalnih, ukusnih jela. Stol i recepti dijeta 5, ukusni recepti vlastitim rukama za petu tablicu eliminirat će jednoobraznost. Važno je samo znati pravilno kuhati, slijedeći predložene recepte. Dakle, doznajmo nekoliko recepata za dijetu broj 5.

    Povrće juha s hljebom i maslacem, recept za dijetu, tabela 5

    Klasična pire juha dobra je zamjena za elitnu krem ​​čorbu.

    • 1 litra vode
    • 150 g pšeničnog hljeba (očvrsnutog),
    • 2-3 krompira
    • 1 žumance
    • 0,5 tbsp. mlijeko
    • 2 žlice. l biljno ulje
    • 2-3 paradajza
    • so.

    Paradajz i krompir ogulite, kuhajte dok ne budu gotovi (za 5 minuta), pa u tavu dodajte kriške hleba. Izmiksajte rezultat prethodnog rada u blenderu. Dobiveni pire stavite da prokuha, ulijte prstohvat soli, sipajte mleko, prethodno tučeno žumancem. Prije upotrebe dodajte malo ulja. U samo nekoliko minuta možete samostalno pripremiti ukusnu i zadovoljavajuću dijetalnu supu.

    Napravite juhu od cvekle

    Jedna od najboljih juha koja se preporučuje u ishrani je repa od cvekle.

    • 350 g dekocije sveže (smrznute) repe,
    • 70-100 g repe,
    • 100 g komorača,
    • zeleni luk (1 2 hrpa),
    • 1/2 jaja
    • 15 g kisele pavlake,
    • gomila zelenila.

    Da biste skuhali cveklu, trebate rezati tanko kuhanu repu, isjeći na tanke kriške korijen i zelje. Kombinujte povrće s bujonovim rajčicom u kojoj se kuhalo, te solite sve. Prije upotrebe, u dobivenu juhu dodajte 1 2 jaja, sipajte kiselo vrhnje po ukusu i sjeckano zelje.

    Parne dijetalne kotlete 5

    Nježne dijetalne kotlete na pari nadmetat će se na stolu s klasičnim mesnim jelima.

    • 300 g fileta peradi (piletina, eventualno i govedina),
    • 50 g riže
    • 30 g putera.

    Odvojite masnoću od odabranog mesa, isecite tende, sitno i sitno iseckajte ili izgnječite u mlincu za meso. Izbacite smeće, isperite rižu i potopite 20 minuta, kuhajte viskoznu kašu. Pomiješajte meso i rižu, umutite ruke u masu i oblikujte kotlete. Kuhajte u dvostrukom kotlu, prema preporukama proizvođača dvostrukog kotla. Prije posluživanja, ukrasite sitno sjeckanim zelenilom.

    Patlidžan od patlidžana sa umakom od kisele pavlake

    • plava 5 kom
    • 5 žlica. l puter
    • 1 kašika. pavlaka (1% masnoće).

    Kuhanje je prilično jednostavno, trebat ćete oguliti patlidžan, izrezati na krugove. U šerpu stavite nasjeckane plave, dodajte ulje i 2 kašike. vode, pirjajte pod poklopcem.

    Kuhinja sufle od kuće za stolom broj 5

    • 200 g zečjeg mesa,
    • 30 g putera,
    • 7 g brašna
    • 80-100 ml mleka,
    • pola jajeta.

    Pripremite trup: ogulite se masnoće, izrežite tetive, kuhajte polako, oko 1 sat. Pripremite umak tokom kuhanja: zajedno tukli mleko, puter i brašno. Dobijeno meso pomiješajte mikserom i dodajte mliječni sos. Para i začinite pire krompirom.

    Klasični recept za puding od skute

    • 300 g mršavog sira,
    • 30 g kaše,
    • 70 ml mlijeka
    • 30 g dijetalnog sira
    • 1 jaje
    • 20 g putera,
    • 70 g kisele pavlake s malo masnoće.

    Sjediniti i izmiješati jedno jaje i nemasni sir, dodati sitno sjeckani sir. Unaprijed namočite kašu i dodajte masi skute i jaja. Dobivenu smjesu dobro izmiješajte i lagano miješajući da biste dodali šlag. Prethodno premažite oblik maslacem i u njega stavite puding, pospite nasjeckanim sirom, pecite u rerni dok ne skuha. Prije jela, pudingu dodajte kiselu pavlaku i džem.

    Nježna juha s krumpirom i piletinom za dijetalnim stolom broj 5

    Juha od pire krumpira i piletine hranjivo je i srdačno jelo koje će biti ne samo ukusno, već i zdravo. Za promenu možete zameniti neke komponente, dodati povrće itd.

    • Pileći file od 200 g,
    • 2-3 krompira
    • mrkva
    • luk
    • sol po ukusu.

    Kuhanje je jednostavno i jednostavno, ne treba puno vremena. Da biste to učinili, ogulite i sitno nasjeckajte pileći file. Piletinu kuhajte dok ne skuha. U ovo vrijeme ogulite krompir, šargarepu i luk, isjecite na kriške na kockice. Sve povrće skuhajte i dodajte im kuvanu piletinu. Izmiksajte dobiveni asortiman u blenderu do glatka. Juha je spremna!

    Ukusni mršavi dijetalni pilaf

    Unatoč činjenici da je klasični pilaf masno i bogato jelo, ali zamjena nekih sastojaka, pilaf može biti ukusan i nemastan. Može ga bez problema jesti odrasla osoba i dijete.

    • 400-500 g nemasne govedine,
    • 500 g prethodno natopljene riže
    • 2 šargarepe
    • luk
    • sol po ukusu.

    Odabrani komad mesa, čak i nemasnog, mora se prokuhati, mijenjajući vodu nekoliko puta. To će vam pomoći da bude veoma mekan, gotovo mrvi i nježan. Svako kuhanje (otprilike 2-3 puta) treba prokuhati. Ako se odabere piletina, takvo kuhanje nije potrebno. Dok se meso kuhalo kuhajte povrće: mrkvu ogulite i naribajte, nasjeckajte luk na kockice. Pričekajte da se meso ohladi i isecite na male kockice. Meso i povrće kombinujte u velikoj kotlini i kuhajte rezultirajući asortiman na laganoj vatri. Slani kuhani pilaf. Nakon toga dodajte temeljito opranu i prethodno natopljenu rižu. Napunite kotlu vodom i kuhajte na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.

    Kolačići dijetalnog kupusa, sto 5

    Ukusna nježna peciva od kupusa zasigurno će se svideti ne samo odraslima, već i djeci.

    Da biste to učinili, trebate:

    • kupus
    • 2 šargarepe
    • 2 paradajza
    • luk
    • tvrdo kuhano jaje
    • 1 kašika. pirinča
    • povrtni juha
    • so.

    Prokuhajte cijelu glavu kupusa dok listovi ne postanu mekani. Nakon toga, pažljivo odvojite svaku laticu kupusa. Odvojeno, u tepsiji, kuhajte rižu dok ne skuha. Jaje sitno nasjeckajte, nasjeckajte luk, oguljenu mrkvu naribajte na krupnoj rerni. Rajčicu nasjeckajte na rernu, a sve rezano meso pirjajte u tavi. Pomiješajte rižu s jajetom i povrćem, prethodno pirjano, pažljivo umotajte cijelu smjesu u lišće kupusa. Pažljivo stavite sve rolice kupusa, sipajte na veliku količinu povrća i pirjajte dok ne omekša. Prije posluživanja i konzumiranja, ukrasite sitno sjeckanim zelenilom i malo masne kisele pavlake.

    Dijetna rezanci i mesna pita

    • 500 g dijetalnog svinjskog trupa,
    • 3 luka,
    • 500 g rezanci
    • 1 biber
    • 5 jaja
    • 100 g dijetalnog sira
    • mlijeko (1% masti),
    • zelje
    • začini.

    Svinjsko meso samljejte, sitno nasjeckajte luk i propasirajte. Kombinirajte sve komponente, pirjajte dok ne kuhaju na laganoj vatri. Luk paprike narežite na trakice, kuhajte rezanci, naribajte sir s niskim udjelom masnoće na sitnoj rerni. Stavite špagete i biber u oblik prethodno nauljen, u mljeveno meso i luk stavite drugi sloj, trećim slojem pospite sir. Nakon toga pripremite smjesu od jaja za izlijevanje: jaje, mlijeko umutite i izlijte položene komade u kalup. Dobijenu pitu stavite u rernu, prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Gotovo jelo može se ukloniti uz stvaranje zlatne kore.

    Lažni knedle

    Dijeta broj pet nudi svima koji su voljeli lijene knedle, koje će cijeniti djeca i odrasli.

    • 500 gr. skuti sir
    • 2 žlice. l šećer
    • 1 jaje
    • 200 g brašna
    • so.

    Pomiješajte skuti sir sa malo masnoće i sirovo jaje, dodajte šlag soli i sve dobro promiješajte. Ulijte malo šećera i brašna, izmešajte sve dok ne dobijete konzistenciju tijesta. Gotovu smešu, koja vam ne lepi za ruke, izmiksajte u tanko testo i razvaljajte kobasicu. Rezan rez na rezance na kolutiće. Umočite ruke u ulje i razvaljajte željeni oblik. Kuhane knedle kuhajte 2-3 minute, a kuhani knedle koji su se po površini pojavili na površini vode bit će kriterij spremnosti. Ako se pokaže puno toga, mogu se zamrznuti za budućnost. Dakle, u samo pola sata možete stvoriti ukusno, dijetno jelo.

    Skuhani sir i riža

    Terapijska dijeta nudi ukusnu slatku kašu od riže i skute, koja je savršena i za glavno jelo i za nježni desert.

    • 1 kašika. pirinča
    • 300 g skute
    • 3 jaja
    • 3 jabuke
    • grožđice
    • 2 žlice šećer
    • 2 žlice. mlijeko
    • 1 kašika pavlaka.

    Vodu i mlijeko pomiješajte, a u ovoj smjesi kuhajte rižu dok ne skuha. U ovom trenutku samljejte sir s malo masti, to će ga učiniti nježnijim. Šećer samljeti sa jajima. Isperite, ogulite i naribajte jabuke. Ohlađenoj riži dodajte zračnu kašu, šaku grožđica, jabuke i naribana jaja. Dobivenu masu stavite u namašćeni kalup, prelijte jajetom i pavlakom, pecite oko 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

    Recept za juhu od šipka - odličan dijetalni napitak

    Juha od šipka u prehrani 5 odlikuju se ljekovitim svojstvima, osim toga tonik je umirujući napitak.

    Za kuhanje trebat će vam:

    Juha se priprema prilično jednostavno, samo trebate odabrati prave proporcije, uzeti širok šipak u vodu u dijelovima 1:10. Šipka je vrlo koncentrirana, pa je potrebno vode 10 puta više od bobica. Prije pripreme napitka morate pažljivo samljeti šipak. To će značajno smanjiti vrijeme infuzije dekocije. Šipak prelijte vodom i dovedite smjesu do vrenja, uklonite infuziju s vatre, pokrijte čvrsto i ostavite neko vrijeme da inzistira (otprilike 10-12 sati). Po potrebi možete dodati šaku šećera.

    Sva ponuđena jela s receptima jednostavna su za pripremu i ne zahtijevaju ozbiljne troškove. Dijeta je dizajnirana tako da je stol ukusan i hranjiv.

    Osim ljekovitih karakteristika, dijeta omogućava postizanje čiste kože, dobru probavu, poboljšava vitalnost i opće zdravlje. Pored općih svojstava jačanja za tijelo, dijetalni meni 5 čisti jetru i omogućava vam da postignete odličnu figuru.

    Principi prehrane br. 5

    Dijeta broj 5 deo je celog sistema koji je razvio sovjetski lekar i nutricionista Pevzner M.I. Uključuje pojedinačnu medicinsku ishranu za različite bolesti. Ukupno postoji 15 opcija za dijetu koja se nazivaju tablicama.

    Vrhunski dijeti uključuju:

    • dovoljno proteina i složenih ugljenih hidrata,
    • smanjeni unos životinjskih masti,
    • uglavnom kuhano na pari, dozvoljeno kuhanje, pečenje, pirjanje,
    • izuzeti prženu hranu, praktičnu hranu, brzu hranu,
    • kruta i bogata vlaknima hrana se drobi i melje za bolju probavu,
    • gotovi obroci konzumiraju se u toplom obliku, vrući i hladni se isključuju,
    • frakcijska dijeta, 5-6 puta dnevno u malim porcijama,
    • ograničiti unos soli,
    • dovoljna dnevna norma vode je 1,5-2 litre.

    Glavni cilj pete tablice prema Pevzneru je štedljiv učinak proizvoda na ljudsko tijelo koji pate od funkcionalnih poremećaja hepatobilijarnog sistema.

    Indikacije za usklađenost sa tablicom liječenja

    Dijetalna tablica br. 5 propisana je u periodu remisije (bez pogoršanja) bolesti hepatobilijarnog sistema, naime:

    • poremećaji u jetri (hepatitis, ciroza, hepatoza, zatajenje jetre),
    • patologija žučnog mjehura (holecistitis, žučna bolest, tumorski procesi),
    • problemi sa bilijarnim traktom (diskinezija, holangitis).

    Ovo su glavne indikacije za primjenu dijeta. U nekim slučajevima koristi se u liječenju popratnih bolesti gastrointestinalnog trakta - čira, gastritisa, pankreatitisa, gastroduodenitisa. Ali to nije ispravna odluka, posebno u akutnom periodu. Da bi se obnovile ove bolesti, razvijene su druge tablice (br. 1, 1a, 1b, 2).

    Dugoročno poštivanje zdrave prehrane prema Pevzneru poboljšava otpad žuči i probave, normalizira rad jetre, potiče metaboličke procese u tijelu.

    Ono što ne možete jesti za vrijeme dijeta

    Pravila prehrane preporučuju isključiti iz dnevne prehrane:

    • mahunarke (pasulj, pasulj, kukuruz, leća),
    • ječam, ječam, proso, kukuruzna kaša,
    • kiselo voće (grožđe, kivi, kruške, narandže, persimmons) i bobice (malina, lingonberry, brusnica), posebno kada su svježe,
    • masno meso (svinjetina, uključujući slaninu), riba (losos, losos, jegulja) i juhe na bazi,
    • hladni bor i supe, posebno okroshka,
    • povrće koje formira gas i teško povrće (bijeli kupus, špinat, kislica, rotkvica, češnjak, gljive, paradajz, bilje),
    • masno domaće mlijeko, pavlaka, jogurt, skuta, vrhnje, fermentirano pečeno mlijeko, tvrdi sir, sirutka,
    • začinjeni začini (biber, hren, senf, đumbir, wasabi),
    • razni umaci, majoneza, paradajz, kečap, marinada, sirće, adjika,
    • konzervirano i kiselo povrće, konzervirana riba i meso,
    • dimljeno meso, kobasice, jela od jela (srce, jetra, bubrezi, jezik),
    • jak čaj, kafa, kakao, cikorija, gazirana slatka voda, kiseli sokovi (šipak, ananas, limun, brusnica) i čajevi (heljda, hibiskus),
    • alkoholna pića u bilo kojem obliku i količini,
    • pecivo, čokolada, kolači, sladoled, slatki kolačići, slatkiši, halva, vrhnje, kondenzovano mleko,
    • svježi kruh, pecivo, pržene torte, krofne, palačinke,
    • brza hrana, praktična hrana, sjemenke, kokice.

    Unatoč velikoj listi zabranjenih namirnica, dijeta ne postaje loša i ukusna. Ograničenje upotrebe spomenutih jela neće naštetiti zdravlju, već naprotiv, samo će poboljšati blagostanje i usaditi naviku zdrave i zdrave prehrane.

    Primer menija za nedelju dana

    Nudimo otprilike tjedni meni za odrasle:

    Dan u sedmiciDoručak1. zalogajRučak2. užinaVečera
    PonedeljakZobena kaša na vodi, sendvič sa kriškom raženog hleba i nemasnim sirom sa crnim čajemSočna, zrela i slatka jabuka.Kuhana riža, riblje mesne okruglice, kompot od sušenog voćaČaša nemasnog pasteriziranog mlijeka sa krekeromVinaigret s biljnim uljem, kuhano jaje, čaša nemasnog jogurta sa suhim marelicama
    UtorakMannik sa grožđicama, čaj sa mlijekom i keks od keksaVoćni ili povrtni pireJuha od heljde, kuhana govedina sa salatom od krastavaca i pekinškim kupusomPečene jabuke sa medomPire od krumpira, oslić u pavlaci, biljni čaj
    SrijedaKaša s zdrobom od jagoda, džem od banane sa muslimaSkuti sir s malo masnoće sa svježim voćemJuha od rezanci sa povrćem od juhe, pečeni mesni kruh, čaša kefira s malo masnoćeSalata od kuhane šargarepe i repe od kisele pavlake ili puteraPileće mesne okruglice sa rižom, šolja biljnog čaja s keksima keksa
    ČetvrtakKaša od heljde s kriškom piletine, kašika sira, zeleni čajSok od jabuke, mrkve ili breskve, skuti sir s medomZapečeni file štuke, kaša od bundeve, bobice želeOmlet od jajeta, slatki sokCvekla od cikle, šljiva, salata od sira, kuvana puretina
    PetakOmlet od jaja, zobene kaše, kompot od jabukeBanana, čaša jogurta sa žitaricamaPohane tikvice s piletinom, čaj sa sendvičem od pšeničnog hljeba i siraMliječni puding ili Shake od svježeg voćaBakalar pečen sa povrćem, biljni čaj s medom
    SubotaOvsena kaša sa mlekom, crni čaj sa suhim biskvitomBerry Mousse, sušeno voćeČorba od cikle, parne kotlete mljevene govedine, bulgur od kaše, kompot od jagodaRaženi hljeb, čaša jogurtaParni oslić, pečene šparoge, karfiol i tikvice, kiseli luk
    NedeljaKašika od rižinog mleka, skutaCrni čaj sa sendvičem sa malo masti i siromVinaigrette ili bilo koja povrća salata, kuhana ribaVoćna salata s jabukama, bananama i bundevom začinjena jogurtomPire od krumpira, riblji kolači na pari, svježi krastavci

    Po želji možete dodati i treći međuobrok, takozvanu kasnu večeru. 1-2 sata prije spavanja možete popiti čašu jogurta, jogurta ili pojesti malo skutog sira sa malo masnoće.

    Trajanje terapijske ishrane u prosjeku je 3-5 tjedana. Po želji, može se promatrati tokom cijelog života s ciljem sprečavanja egzacerbacija, potpunog ozdravljenja tijela i dobrobiti.

    Recepti za ukusnu dnevnu prehranu 5

    Uprkos činjenici da su mnogi proizvodi i metode njihove pripreme zabranjeni pravilima tablice broj 5, hrana može biti ukusna i raznovrsna. Za bolesti jetre i žučnog mjehura dozvoljeno je korištenje povrća i mesa gulaša, nemasnih vrsta mesa i ribe, žitarica, kao i mnogih vrsta voća i deserta.

    Juha od mrkve i riže


    Za supu od pireva potrebno vam je: 200 grama riže, dvije mrkve, jedan luk, 50 ml. krema sa malo masnoće, 1 kašika puter.

    Prvo skuhajte rižu. Potom se luk usitni i prelije maslacem pa se nakon par minuta doda sjeckana mrkva. Nakon toga povrće propirjajte još 10 minuta.

    Zatim trebate litru vode da prokuha, a prethodno pripremljeno povrće, rižu i sol dodajte u tavu sa vodom po ukusu. Ponovo prokuhajte. Zatim se rižna juha mljeva pomoću potopljenog ulja, krema se dodaje u blender i ponovo se prokuha.

    Kad se posluži, supa od rižinog pirea ukrašena je zelenilom.

    Peći losos s krompirom


    Potrebno je 500 gr. losos, 100 gr. kisela pavlaka, zeleni kopar, sol, biljno ulje, 4 srednje velika krompira. Krompir se prethodno očisti i skuha u kipućoj slanoj vodi. Ribu operu, iseku na sitne trakice i posolite. Zeleno nasjeckajte zelje, pomiješajte sa pavlakom.

    Na podmazani lim za pečenje stavite ribu i krompir u jednom sloju, prelijte sosom od kiselog vrhnja. Pecite 15 minuta. u rerni na temperaturi od 180 stepeni.

    Dijetni ovseni puding


    Za kuhanje će vam trebati: 100 grama zobene kaše, 3 pileća proteina, 250 ml. mlijeko, žličicu putera, dvije kašike šećera, prstohvat soli.

    Pomiješajte sve sastojke, osim proteina, stavite na vatru i kuvajte kašu dok se ne skuva 5-7 minuta., Miješajući. Nadalje, prema receptu, proteine ​​treba umutiti u pjenu i pomiješati sa ohlađenom žitom. Dobijena smjesa izlijte u kalupe i pecite u rerni sa temperaturom od 170 stepeni 20 minuta.

    Čorba od cvekle sa kiselim vrhnjem


    Za pripremu ovog jela trebat će vam dvije repe srednje veličine, 100 grama kisele pavlake, puter, sol.

    Prethodno prokuhajte repe, ogulite i nasjeckajte pomoću mlinca za meso ili miksera. Na vruću tavu stavite malo maslaca, a zatim sjeckanu repu. Jelo treba biti sol, sipati kiselo vrhnje i pirjati pod poklopcem na laganoj vatri 15-20 minuta. Prilikom posluživanja, repe se posipaju zelenilom.

    Rosehip Jelly


    Da biste napravili žele iz bujona divlje ruže, potrebno vam je 2 žlice. suhe bobice šipka, 1 žličica želatina, 2 kašike. granulirani šećer, kriška limuna i pola litre vode.

    Prije svega, priprema se dekocija šipak: zdrobljeni plodovi biljke prelijeju se vodom, kuhaju dvije minute i ostave da se kuvaju 5-6 sati. Nakon što se juha filtrira.

    Da biste napravili žele, želatinu morate napuniti malom količinom juhe, tako da nabubri. Trebat će vam oko pola sata. Za to vrijeme šećer treba rastopiti u juhi od šipka i staviti juhu na vatru. Želatina se dodaje vrućoj tečnosti i juha se meša dok se potpuno ne otopi, bez ključanja. Nakon što je tečnost uklonjena sa vatre, izlivena je u kalupe za žele i ostavljena da se hladi na hladnom mestu 10-12 sati.

    Recepti za peti stol za decu

    Ukusna i raznovrsna prehrana za djecu trebala bi se sastojati od zdravih supa, žitarica i puno svježeg povrća i voća. Takođe u svakodnevnu ishranu dece uključuje meso i ribu za čiju pripremu postoje mnogi recepti, na primer, parne kotlete, mesne okruglice i tikvice, itd.

    Mljevene mesne okruglice


    Potrebno je 500 grama mljevenog mesa, 1 čaša riže, zeleni luk, kopar, peršun, jaje, sol. Za umak vam trebaju 3 kašike kisele pavlake, 1 kašika rajčice.

    Pirinač se pere i kuha 10-15 minuta. Potom se gotov riža ponovo ispere. Zatim dodajte mljeveno meso, jaje, sol, nasjeckani zeleni luk i oblikujte okrugle mesne okruglice, koje možete uvaljati u brašno, griz ili krušne mrvice.

    Za umak pomešajte 100 ml. voda, pavlaka i pasta od paradajza.

    Stavite mesne okruglice u namašćenu tavu, prelijte sos i pirjajte četvrt sata pod poklopcem. Prije posluživanja, mesne okruglice posipaju se sitno sjeckanim koparom i peršunom.

    Kaša od proso sa bundevom


    Za pripremu ukusne i zdrave kaše od bundeve potrebno je 500 grama bundeve, čaša prosa, 750 ml. mlijeko, kašika šećera, prstohvat soli.

    Bundeva se mora oguliti i narezati na kockice. Ulijte mleko u lonac i stavite da prokuha, pa dodajte bundevu. Nakon 15 minuta dodajte proso, šećer i prstohvat soli. Kuhajte kašu oko 20 minuta. preko male vatre.

    Skuva Jelly


    Da biste napravili sir od sira, potrebni su vam sljedeći sastojci: pakovanje sira (350 gr.), 30 grama želatine, pola čaše mlijeka i jogurt bez punila, 3 žlice meda, slatko voće (jagode, breskve, itd.).

    Želatinu prelijte mlekom i stavite pola sata. Za to vrijeme pomiješajte skutu, jogurt, med i mikserom kako biste stvorili kremastu kremu. Zatim stavite mlečnu smešu na laganu vatru i mešajte dok se želatina potpuno ne otopi. Mliječnu smjesu treba grijati što je više moguće, ali ne dovoditi do ključanja.

    Zatim uklonite tavu sa vatre i nakon četvrt sata pomiješajte smjesu skute i mlijeka. Bobice će trebati za ukrašavanje šargarepe s mlijekom: možete ih staviti na dno staklene posude, a potom posuti skuta-želatinsku masu ili ukrasiti s bobicama ćelija na vrhu.

    Kako bi se tijesto od sirove vrste dovelo u spremnost, posude za desert stavite u hladnjak na 3 sata.

    Bergino sufle


    Za sufle trebat će vam sljedeći sastojci: bobice (borovnice, ribizla, jagode itd.) - 2 šalice, protein pilećih jaja - 5 kom., Šećer - 2 žlice.

    Bobice se samelju sa šećerom i kuhaju do pekmeza oko pola sata. Vjeverice su se tokom ovog vremena dobro pobijedile. Kad su bobice gotove, potrebno je da pomiješate džem sa proteinima. Zatim kalup namažite maslacem, prelijte dobijenom smjesom i pecite 15 minuta. u rerni sa temperaturom od 200 stepeni.

    Sufle se peče neposredno prije posluživanja. Vruće sufle možete posipati šećerom u prahu.

    Lijeni knedle sa suhim marelicama


    Brzo i ukusno jelo za koje vam je potrebno 250 grama sira, 1/3 šalice brašna, 1/3 šalice kaše, jedno jaje, 3 kašike šećera, 100 gr. suhe marelice, puter.

    Da biste pripremili tijesto, naribajte skuta sa šećerom i jajetom, dodajte mu kašu i brašno. Skuvano testo razvaljajte u kuglu, prekrivate ga lepljenim filmom i ostavite da stoji 20 minuta. Za to vrijeme suhe marelice se drobe pomoću mlinca za meso ili miksera.

    Od tijesta i preliva trebate napraviti tanku rolu. Da biste to učinili, skuvano tijesto razvaljajte u dugački pravokutnik, duž kojeg je po sredini položena tanka traka punjenja, a gornji i donji rub tijesta su čvrsto povezani. Zatim se kolut nareže na male komade širine 1-1,5 cm i kuha 4 minute.

    Lijeni knedle sa suhim marelicama serviraju vruće, a na vrh sipajući rastopljeni maslac.

    Pogledajte video: DIJETA BEZ UGLJIKOHIDRATA- moje mišljenje (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar