Cerebralna arterioskleroza

Cerebralna ateroskleroza je glavni uzrok moždanog krvarenja, kognitivne disfunkcije i drugih neuroloških bolesti. Pripreme za liječenje cerebralne arterioskleroze su nekoliko skupina lijekova s ​​različitim učincima. Neki regulišu ravnotežu lipida, drugi utiču na vaskularni tonus, a drugi jačaju zidove arterija.

Postotak invalidnosti i smrti od moždanog udara vrlo je visok, pa pri prvim znakovima cerebrovaskularne nesreće trebate promijeniti način života i započeti liječenje. Specifični lijekovi, doze, režimi liječenja biraju se pojedinačno, u skladu s rezultatima ispitivanja i uzimajući u obzir kontraindikacije.

Kada su potrebni lijekovi?

Proces stvaranja kolesteroloških plakova u unutrašnjoj membrani srednjih i velikih arterija započinje u djetinjstvu. S godinama se može ubrzati, pogotovo ako postoje provokativni faktori u obliku nasljednosti, pogreške u prehrani, prisutnosti loših navika, fizičke neaktivnosti i psiho-emocionalne nestabilnosti. Ateroskleroza se obično dijagnosticira kod ljudi starijih od 40 godina, većinom muškaraca. Prvi simptomi koji ukazuju na razvoj bolesti:

  • sistematske glavobolje, zujanje u ušima, vrtoglavica,
  • stalno povećavani pritisak
  • smanjen učinak, slabost, letargija, nezainteresovanost za život,
  • uzročna nervoza, razdražljivost, poremećaji u ponašanju,
  • problemi koordinacije
  • poremećaji spavanja (pojačana pospanost ili nesanica).

Ova stanja govore da se moždana cirkulacija pogoršala uslijed sužavanja lumena krvnih žila. Ako se uz navedene patološke znakove utvrdi povećana koncentracija holesterola ili šećera u krvi, postoje loše navike, onda s velikim stupnjem vjerojatnosti govorimo o aterosklerozi. Štaviše, bolest je u fazi koja zahteva lečenje.

Bez lijekova možete učiniti samo u ranim fazama bolesti, prilagođavajući svoj životni stil. Dijeta, sport, prestanak pušenja pomoći će da krvne žile budu u dobroj formi, a nivo kolesterola pod kontrolom. Lijekove također treba kombinirati sa zdravim načinom života, ali lijekovi su potrebni kako bi se spriječile komplikacije. Što se događa ako se arterioskleroza ne liječi?

Oštećene arterije ne mogu normalno funkcionirati, stoga ruptura nastaje na pozadini visokog krvnog pritiska. Ako ugrušak krvi ispadne i lumen malog suda se začepi, dio mozga gubi kisik i postepeno umire. U prvom slučaju dolazi do krvarenja (hemoragični moždani udar), u drugom - neurološki poremećaji nastaju na pozadini ishemije. Postupno se gubi invalidnost, smanjuje se inteligencija, smanjuju se kognitivne funkcije.

Glavne grupe lijekova

Terapija lijekovima pomoći će u prevenciji komplikacija i značajno poboljšati opće stanje. Nemoguće je potpuno izliječiti aterosklerozu, ali možete usporiti ili zaustaviti razvoj bolesti. Lijekovi koji se koriste pripadaju različitim farmakološkim grupama.

Na osnovu pregleda, rezultata ispitivanja, stanja pacijentovog tela, lekar bira jedan ili više lekova. Apsolutno je nemoguće samostalno odlučiti kako tretirati žile. Podaci o lijekovima u nastavku samo su referentni.

Hipolipidemični agensi ove grupe smanjuju koncentraciju lipoproteina niske gustine i triglicerida masnih kiselina u krvi. Mehanizam delovanja zasnovan je na blokiranju sinteze ovih jedinjenja u tijelu. Klinička istraživanja pokazala su da uzimanje jedne doze snižava holesterol za više od 30%.

Istovremeno, statini potiču proizvodnju „zdravih“ masti - lipoproteina velike gustoće - koji sprečavaju stvaranje plakova na zidovima posude. Najpopularniji lijekovi: Atorvastatin, Lovastatin, Rosuvastatin, Simvastatin, Fluvastatin.

Sekvestracije žučnih kiselina

FFA su smole za ionsku izmjenu polimera koje formiraju netopljive komplekse sa žučnim kiselinama u crijevima. Na taj način izolirajuće spojeve potrebne za probavu i uklanjaju ih iz tijela, lijekovi potiču njihovu sintezu. A proizvode se oksidacijom holesterola u ćelijama jetre.

Lijekovi ove grupe se obično propisuju kao dio složene terapije ateroskleroze, uzimaju se prije jela. Izdaje se pod trgovačkim imenima Kolestiramin, Kvestran, Kolestipol, Kolesevelam.

U modernoj praksi liječenja cerebralne arterioskleroze sve se manje upotrebljavaju sekvestranti žučnih kiselina, jer su manje efikasni od statina (ali češće uzrokuju nuspojave). Popis negativnih reakcija FFA iz tijela uključuje: zatvor, naduvenost i bolove u trbuhu, anoreksiju, povraćanje, mučninu, dispepsiju, pankreatitis, kožne osipe.

Dugotrajna upotreba izaziva acidozu, želudačno i hemoroidno krvarenje i smanjenje koagulacije krvi. Lijekovi su kontraindicirani trudnicama, dojiljama, osobama sa fenilketonurijom i preosjetljivošću na komponente lijeka.

Druga najefikasnija grupa lijekova za snižavanje lipida koji pomažu u smanjenju koncentracija triglicerida. Fibrati u manjoj mjeri utiču na holesterol, ali doprinose sintezi korisnih lipoproteina. Mehanizam djelovanja je u aktiviranju enzima koji razgrađuje LDL. Pored toga, smanjuju se agregacija trombocita i nivo fibrinogena.

Uzroci i faktori rizika

Faktori rizika za razvoj ateroskleroze su obimni. Jedna od najvažnijih je starost. U jednoj ili drugoj mjeri cerebralna ateroskleroza otkriva se kod svake osobe starije od 40 godina. Ranija pojava bolesti i njeno brzo napredovanje doprinose:

  • metabolički poremećaji (hormonska neravnoteža, bolest štitne žlijezde, dijabetes, gojaznost),
  • neuravnotežena prehrana (prevalencija pržene i začinjene hrane, životinjskih masti u ishrani, kao i nedovoljan sadržaj hrane bogate vlaknima),
  • zloupotreba alkohola
  • pušenje
  • sjedilački način života.

Ostali faktori koji povećavaju rizik za razvoj cerebralne arterioskleroze su:

  • arterijska hipertenzija (često se ove dvije patologije javljaju istovremeno, potencirajući jedna drugu),
  • hronične intoksikacije i infekcije koje štetno deluju na vaskularni endotel,
  • često ponavljajući psihoemocionalni stres.

U razvoju aterosklerotskih promjena, naizgled, igra i nasljedna predispozicija.

Prisustvo brojnih faktora rizika sugerira polietiologiju ateroskleroze.

U mnogim slučajevima cerebralna arterioskleroza počinje već u dobi od 25-30 godina, ali s obzirom na to da je obilježen dugim subkliničkim tokom, manifestacija se javlja mnogo kasnije, obično nakon 50 godina.

Glavnu ulogu u patološkom mehanizmu razvoja aterosklerotskog procesa igra kršenje metabolizma lipida uslijed čega se povećava koncentracija lipoproteina niske gustoće u krvi, takozvani loš ili loš kolesterol, i njegovo taloženje počinje na unutarnjim zidovima arterija, uključujući arterije mozga. Još uvijek nije jasno zašto kod nekih bolesnika aterosklerotski proces pretežno zahvaća žile mozga, dok kod drugih koronarnu, mezenterijsku ili perifernu arteriju.

Cerebralna ateroskleroza uglavnom pogađa arterije srednjeg i velikog kalibra. U početku je aterosklerotski plak masna mrlja koja se naknadno zasićuje kalcijevim solima (aterokalcinoza) i povećava veličinu. Nastali aterosklerotski plak ne samo da blokira unutarnji lumen krvne žile, već također postaje potencijalni izvor tromboembolije.

Smanjenjem lumena moždanih arterija smanjuje se protok krvi u područja mozga kojima se hrane. Kao rezultat toga, na tim se područjima razvija kronična hipoksija i ishemija, koji s vremenom uzrokuju smrt pojedinih neurona. Ovaj se patološki proces klinički očituje znakovima discirkulacijske encefalopatije, čija se težina određuje sljedećim faktorima:

  • kalibra zahvaćene cerebralne arterije,
  • stepen širenja aterosklerotskog procesa,
  • veličina aterosklerotskog plaka,
  • stepen kolateralne (bypass) cirkulacije krvi u području hronične cerebralne ishemije.

Kako aterosklerotski plak raste, to stvara uvjete za stvaranje krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka), koji se mogu odliti i ući u manje moždane arterije krvotokom, potpuno blokirajući njihov lumen. Potpuni i nagli prekid dovoda krvi određenom dijelu mozga dovodi ili do razvoja ishemijskog moždanog udara ili do prolaznog ishemijskog napada (određen stupnjem razvoja kolateralne mreže krvnih žila i veličinom lezije).

Arterijski zid u području pričvršćivanja aterosklerotskog plaka na kraju gubi elastičnost. S porastom krvnog tlaka, na primjer, na pozadini hipertenzivne krize povezane s arterijskom hipertenzijom, može se rasprsnuti s stvaranjem krvarenja u moždanom tkivu, tj. Hemoragičnog moždanog udara.

Simptomi ateroskleroze mozga

Ateroskleroza cerebralnih žila dugi niz godina je asimptomatska ili sa minimalnom težinom. Klinički se bolest počinje manifestirati tek kad se aterosklerotski plak dovoljno poveća da značajno blokira protok krvi, što dovodi do cerebralne ishemije i razvoja discirkulacijske encefalopatije.

Stadijumi cerebralne arterioskleroze

U kliničkoj slici cerebralne arterioskleroze razlikuju se tri stadija:

  1. Početni. Simptomi bolesti se javljaju u pozadini fizičkog ili psiho-emocionalnog preopterećenja. Nakon dobrog odmora potpuno nestaju. Mnogi pacijenti imaju astenski sindrom: umor, opća slabost, razdražljivost ili letargija, problemi s koncentracijom. Uz to, pacijenti se žale na česte glavobolje, koje se mogu kombinirati sa zujanju u ušima, kao i na pogoršanje sposobnosti pamćenja novih informacija i smanjenje brzine misaonih procesa.
  2. Progresivan. Psiho-emocionalni poremećaji rastu. Opća pozadina raspoloženja je smanjena, često se razvija depresivno stanje. Poremećaji pamćenja postaju jasno izraženi: pacijenti se, prema rođacima, ne sjećaju najnovijih događaja, često ih zbunjuju. Buka u ušima i glavi postaje stalna. Primjećuju se zamagljeni govor, vestibularna ataksija (specifično kršenje koordinacije pokreta i hodanja). U nekim slučajevima pojava nekog gubitka sluha, smanjena oštrina vida, drhtanje glave ili prstiju. Postepeno, sposobnost za završetak profesionalne aktivnosti gubi se. Pacijenti postaju anksiozni i sumnjičavi.
  3. Demencija Simptomi cerebralne arterioskleroze u ovoj fazi bolesti su gubitak pamćenja, nesmotrenost, oštećenje govora, potpuni nestanak zanimanja za svjetska događanja (apatija). Pacijenti gube vještine samoozljeđivanja, ne mogu pravilno kretati u vremenu i prostoru. Kao rezultat, oni ne samo da u potpunosti gube sposobnost za rad, već im je potrebna i stalna vanjska njega.

Razvoj komplikacija ateroskleroze (moždani udar, demencija) postaje uzrok trajne invalidnosti i može dovesti do smrti.

Dijagnostika

Tokom neurološkog pregleda pacijenata sa cerebralnom arteriosklerozom utvrđuje se:

  • drhtanje prstiju
  • kršenje uzoraka koordinacije,
  • nestabilnost u položaju Romberg,
  • simetrična letargija ili, obrnuto, simetrično povećanje refleksa,
  • neke anisorefleksije (različita težina refleksa kože i tetiva na desnoj i lijevoj strani tijela),
  • horizontalni nistagmus,
  • pareza uspravnog pogleda.

Ako pacijent sa cerebralnom arteriosklerozom pogodi moždani udar, razvija parezu i drugi neurološki deficit.

Aterosklerotski procesi u cerebralnim žilama predstavljaju 20% svih neuroloških patologija i otprilike 50% svih slučajeva vaskularnih bolesti. Bolest je 5 puta veća vjerovatnoća da će zahvatiti muškarce nego žene.

Tijekom pregleda fundusa, oftalmolog otkriva aterosklerotske promjene u arterijama mrežnice. U slučaju pritužbi na gubitak sluha i zujanje u ušima, pacijenti se upućuju na savjetovanje kod otolaringologa.

Također, u dijagnostici cerebralne arterioskleroze provodi se laboratorijski i instrumentalni pregled koji uključuje:

Liječenje cerebralne arterioskleroze

Ateroskleroza cerebralnih žila je hronična bolest koja se ne može u potpunosti izlečiti. Međutim, složena i redovito provedena terapija može usporiti njezin daljnji napredak.

Liječenje ateroskleroze moždanih žila započinje eliminacijom faktora koji potenciraju pojavu i povećanje veličine aterosklerotskih plakova. U tu svrhu se preporučuje:

  • dijeta (tablica broj 10c prema Pevzneru),
  • dovoljan nivo fizičke aktivnosti (plivanje, hodanje, časovi fizikalne terapije),
  • odbijanje pijenja alkohola i pušenja,
  • optimizacija tjelesne težine
  • pad nivoa psihoemocionalnog stresa.

Dijeta za cerebralnu arteriosklerozu temelji se na isključenju iz prehrane namirnica visokog udjela kolesterola (kobasice, konzerviranu ribu, margarin, jaja, masno meso) i njenom obogaćivanju svježim povrćem i voćem, tj. Namirnicama koje sadrže vlakna.

Liječenje cerebralne arterioskleroze usmjereno je na poboljšanje opskrbe krvlju i metabolizam moždanog tkiva, povećanje njegove otpornosti na gladovanje kisikom, sprečavanje emboličkih komplikacija i poboljšanje intelektualnih i mnemoloških funkcija.

Uz kombinaciju cerebralne arterioskleroze sa arterijskom hipertenzijom potrebno je pažljivo odabrati lijekove za antihipertenzivnu terapiju koji osiguravaju normalizaciju krvnog pritiska.

Pravovremenom dijagnozom i ranim liječenjem moguće je značajno usporiti napredovanje aterosklerotskog procesa.

Da bi ispravili lipidni spektar krvnog seruma u prisustvu indikacija (utvrđenih rezultatima biokemijske studije), propisani su lijekovi s učinkom na smanjenje lipida.

Kako bi se smanjila viskoznost krvi i smanjio rizik od razvoja tromboembolijskih komplikacija, male doze acetilsalicilne kiseline (Aspirin) ili Tiklida propisane su u dužem trajanju.

Neurometabolička terapija uključuje lekove na bazi gingko bilobe, glicina, kompleksa B vitamina.Nootropni lijekovi doprinose poboljšanju mentalnih sposobnosti i pamćenja.

Indikacije za hirurško lečenje cerebralne arterioskleroze su:

  • smanjenje lumena karotidnih arterija aterosklerotskim plakom za više od 70%,
  • istorija manjeg moždanog udara
  • opetovani prolazni ishemijski napadi.

Postoji nekoliko metoda za hirurško liječenje cerebralne arterioskleroze:

  • uklanjanje aterosklerotskog plaka sa delom intime krvnih žila (endarterektomija),
  • stvaranje vaskularnog šanta koji vam omogućava obnavljanje protoka krvi zaobilazeći mjesto koje je blokirano aterosklerotskim plakom,
  • brahiocefalna protetika,
  • stvaranje ekstra-intrakranijalne anastomoze,
  • karotidna endarterektomija.

Moguće posljedice i komplikacije

Ateroskleroza cerebralnih žila može biti praćena razvojem sledećih komplikacija:

Prognoza za cerebralnu arteriosklerozu određena je nizom faktora, uključujući mogućnost eliminiranja faktora rizika, dob pacijenta, pravovremenost i sistematsko provođenje terapijskih mjera. Pravovremenom dijagnozom i ranim liječenjem moguće je značajno usporiti napredovanje aterosklerotskog procesa. Razvoj komplikacija (moždani udar, demencija) postaje uzrok trajne invalidnosti i može dovesti do smrti.

Prevencija

Najbolja prevencija ateroskleroze je zdrav način života, koji podrazumijeva:

  • dobra ishrana
  • umerena, ali redovna fizička aktivnost,
  • poštivanje ritma izmjene posla i odmora,
  • redovne aktivnosti na otvorenom,
  • izbjegavanje i fizičke i psiho-emocionalne prenaglašenosti.

U slučajevima kad se moždana arterioskleroza već razvila, poduzimaju se mjere za usporavanje napredovanja patološkog procesa i sprečavanje razvoja komplikacija. Oni uključuju pažljivo pridržavanje preporuka liječnika u vezi s terapijom lijekovima i načinom života, te po potrebi pravovremenu kiruršku intervenciju za obnavljanje protoka krvi u bazenu zahvaćene arterije.

Mehanizam razvoja cerebralne arterioskleroze

Ateroskleroza na grčkom znači čvrsta, gusta kaša (ἀθέρος - pljeva, gruda, σκληρός - gusta, tvrda). Ovo je hronična bolest velikih arterija, praćena lipidnom infiltracijom unutrašnje membrane i proliferacijom vezivnog tkiva u vaskularnom zidu. Prvi znakovi patološkog procesa mogu se otkriti u prosjeku, pa čak i u prilično mladoj dobi (15-20 godina).

Danas zajedno s općenito prihvaćenom teorijom filtracije lipoproteina (nakupljanja masnih molekula u vaskularnom zidu) postoje i druge hipoteze o patogenezi cerebralne ateroskleroze: primarno kršenje zaštitnih svojstava unutarnjeg epitela posude, peroksidacija lipida, nedostatak esencijalnih polien masnih kiselina, prisutnost trombotskih faktora, prisutnost trombotskih faktora, upale trombotičkih faktora, upale trombotičkih faktora .

U ranoj fazi patološkog procesa povezanog s poremećenim metabolizmom lipida, kolesterol se počinje nakupljati na površini prethodno oštećenog vaskularnog zida (u vodi netopljiv spoj, koji je osnova aterosklerotskog plaka). Postupno se kalcijeve soli i vlakna neformiranog vezivnog tkiva talože na ovaj klaster, te stoga površina aterosklerotskog plaka počinje dobivati ​​nepravilni konveksni oblik.

Sužavanjem lumena posude, "rast" holesterola usložnjava prolazak krvi i stvara preduvjete za pojavu turbulentnih izraslina u krvotoku. To dovodi do razaranja krvnih zrnaca (trombocita i bijelih krvnih zrnaca) i postepenog stvaranja ugruška krvi koji, pod nepovoljnim uvjetima za tijelo, razbija i začepljuje cerebralnu arteriju. Istovremeno, razdvojeni holesterolski plak (omekšan esterima holesterola ili jednostavno nema vremena za očvršćivanje) može izazvati akutni poremećaj cirkulacije u žilama mozga i dovesti do obliteracije.

Najčešće cerebralna ateroskleroza pogađa unutrašnje i vanjske karotidne arterije.

Promjenjivi (mijenjati) faktori

  • Kršenje metabolizma masti (primarna i sekundarna hiperkoholisterinemija, niska gustina holesterola, niska holesterola visoka gustina, visoki trigliceridi u plazmi),
  • Arterijska hipertenzija,
  • Metabolički sindrom
  • Povećana tjelesna težina, gojaznost,
  • Pušenje
  • Zloupotreba alkohola
  • Nedostatak vježbe (sjedeći način života),
  • Oslabljen metabolizam ugljikohidrata (dijabetes melitus),
  • Neracionalna prehrana sa prevladavanjem životinjskih masti u prehrani,
  • Zatajenje bubrega
  • Hronični upalni procesi
  • Hiperfibrinogenemija (povećana koagulacija krvi),
  • Homocistein u krvi,
  • Psiho-emocionalno preopterećenje, česte stresne i konfliktne situacije.

Prema statističkim podacima ateroskleroza moždanih žila najčešće se nalazi kod muškaraca koji su navršili 45-50 godina, a kod žena nakon šezdesete.

Vrste cerebralne arterioskleroze

  • Metabolički
  • Starost
  • Upalni (tuberkulozni, sifilitični),
  • Hijalinoza (cerebralna ateroskleroza, razvija se u pozadini hipertenzije),
  • Toksično
  • Alergična
  • Menkeberg Media Kalcinoza (primarno taloženje kalcijumovih soli u srednjoj sluznici arterija).

Stadijumi cerebralne ateroskleroze

  1. Početni stadij (stvaranje lipidnih mrlja i pruga). Ove formacije su žućkasta ili žuto-siva područja koja se ne izdižu iznad površine žila, podložnih fuziji.
  2. Stadij progresije (stvaranje vlaknastih plakova). Čvrsto-elastične lezije koje se uzdižu iznad površine intime okrugle su ili ovalne "izrasline" bijele ili žućkaste boje. U pravilu se stapaju jedna s drugom, te naglo sužavaju vaskularni lumen i daju unutrašnjoj površini arterije kvrgav izgled (tzv. Stenozirajući ateroskleroza).
  3. Stadij ateromatoze (stvaranje zakašnjelog aterosklerotskog plaka sa karakterističnim ulceracijama, krvarenjima i primenom trombotičkih masa). U ovoj fazi se zbog razgradnje složenih labilnih masno-proteinskih kompleksa formira sitnozrnati detritus tkiva u debljini plaka (patološka masa koja se sastoji od masnih nakupina, kristala holesterola, degeneriranih epitelnih ćelija i vlakana vezivnog tkiva).
  4. Završni stadij (aterokalcinoza). Karakterizira ih kalcifikacija (petrifikacija) vlaknastih plakova i oštra deformacija krvnih žila.

Simptomi cerebralne arterioskleroze

U početnom (ishemičnom) stadijumu bolesti pacijenti se žale na oslabljenu koncentraciju i tupu, bolnu glavobolju koja je posljedica suženja arterije aterosklerotskim plakom, stagnacijom krvi i nedovoljnom opskrbom mozga kisikom. U ranoj fazi bol se javlja nakon mentalnog opterećenja, ali s vremenom one postaju trajne. Neki pacijenti postaju ubrzani, agresivni, postoji sklonost kašaljima i depresiji. Često, nakon dobrog odmora, negativni simptomi nestaju, a da ne utiču na zdravlje neke osobe.

Trombonecrotični stadij teških kliničkih manifestacija cerebralne ateroskleroze karakterizira sporo napredovanje simptoma. Tijekom tog razdoblja, glavobolje postaju izraženije i produljene, memorija se postepeno pogoršava, poremećuje se san i radna sposobnost, mišljenje se usporava, pojavljuje se zujanje u ušima i primjećuje se pretjerana mučnina. Pacijenti se žale na vrtoglavicu, nesvjesticu, pojavu poteškoća sa pamćenjem trenutnih događaja (dok daleka memorija ostaje netaknuta), razvoj oslabljenih sitnih motoričkih sposobnosti ruku, osjećaj neravnoteže i nestabilnosti u nogama. Za ovaj stadij bolesti karakteristične su periodične pojave cerebralnih kriza (prolazni ishemijski napadi), koje karakterišu jaka glavobolja, oslabljene vidne i govorne funkcije, pareza donje polovine lica, slabljenje ili nestajanje osjetljivosti u udovima, hemipareza (paraliza jedne strane tijela). U pravilu se slični simptomi opažaju tokom 24-48 sati, nakon čega se pacijentovo stanje postepeno obnavlja. U ovoj situaciji govorimo o prolaznom kršenju cerebralne cirkulacije.

Ako se nakon dva dana pacijent ne osjeća bolje, postoji sumnja na akutni cerebrovaskularni incident (ishemijski moždani udar) koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Završni (sklerotični) stadij cerebralne arterioskleroze, koji se često naziva i stadij vaskularne demencije, karakteriziraju odstupanja u mentalnoj aktivnosti (kognitivne, emocionalne i bihevioralne). Potpuni je gubitak radne sposobnosti, propadanje profesionalnih vještina, gubitak referentnih točaka u vremenu i prostoru, nemogućnost kontrole njihovih potreba. Pacijent zaboravlja stečene vještine, u vezi s kojima mu je potrebna stalna pomoć u svakodnevnom životu. Kako napreduje demencija, posmatra se potpuna degradacija ličnosti i neprilagođenost okolišu, razvija se vučiji apetit ili averzija prema hrani, opažaju se spontani pokreti creva i mokrenje, vidne i govorne nepravilnosti. Takvi pacijenti zahtijevaju stalan nadzor.

Patogenetska terapija

Optimizacija krvotoka lijekova

Da bi ispravili poremećaje koji se javljaju u mikrovaskulaturi, pacijentima se preporučuje uzimanje vazoaktivnih lekova koji utiču na vaskularnu cirkulaciju. Ova grupa lijekova uključuje blokatore kalcijevih kanala (nimodipin, cinnarizin, flunarizin), inhibitore fosfodiesteraze (pentoksifilin, teofilin, vinpocetin) i α-blokatore (nitroglicerin). Dobro preporučeni lijek višesmjernog djelovanja, Tanakan, poboljšava mikrocirkulaciju i potiče metaboličke mehanizme neurona.

Terapija protiv trombocita

Terapija protiv trombocita je patogenetički utemeljena metoda liječenja koja ima za cilj ispravljanje i sprečavanje aterotromboze. Trenutno se u kliničkoj praksi koriste 3 grupe antiametričnih lekova: sredstva koja sadrže aspirin, inhibitore ciklooksigenaze i tienopiridine.

Najpopularniji lijek koji se koristi u prevenciji i liječenju cerebrovaskularnih patologija je acetilsalicilna kiselina koja smanjuje sklonost trombocita da se agregiraju, inhibira stvaranje trombina i inhibira učinak na stvaranje fibrina.

Kada uzimamo aspirin u kombinaciji s drugim lijekom protiv trombocita, klopidogrelom, kojeg karakterizira alternativni mehanizam za suzbijanje trombocita, učinkovitost liječenja se značajno povećava, a riješeni su i mnogi problemi povezani s otpornošću pacijenata na aspirin.

Terapija za snižavanje lipida

Primjena hipoltipidemijskih lijekova koji stabiliziraju strukturu aterosklerotskih plakova značajno usporava napredovanje cerebralne ateroskleroze i smanjuje učestalost akutnih prolaznih poremećaja cerebralne cirkulacije. Statini, koji normalizuju oštećenu endotelnu funkciju, imaju najveću hipoholesterolemijsku aktivnost. Pozitivno djeluju na proliferaciju ćelija glatkih mišića u arterijama i imaju protuupalna, antitrombogena i anti ishemijska dejstva. Najčešće se pacijentima propisuju simvastatin i atorvastatin, s najistaknutijim hipotrigliceridemijskim efektom.

Kao dodatne lijekove prikazana je upotreba sekvestranata žučne kiseline koji se koriste u kombinaciji sa statinima za dodatno snižavanje holesterola.

Prvi lijek za snižavanje lipida, nikotinska kiselina, koja može sniziti nivo LDL, ima niz nuspojava, manje je učinkovit i ima veću toksičnost.

Efikasniji hipotrigliceridemični lekovi su derivati ​​vlaknaste kiseline (fibrati). U pravilu se koriste kao kombinirana terapija. Neželjeni sporedni efekti uključuju povećanje koncentracije žuči i rizik od razvoja žučne kamenac.

Antihipertenzivna terapija

Važna uloga u prevenciji i stabilizaciji manifestacija cerebrovaskularne insuficijencije igra se održavanju odgovarajućeg krvnog pritiska (pri 140/80 mm Hg). U liječenju cerebralne ateroskleroze kao antihipertenzivi koriste se antagonisti angiotenzinskih receptora (angiokand, valsortan, ibertan itd.) I inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (enalapril, cilazapril, kaptopril itd.). Prilikom uzimanja lijekova ove grupe, osim normalizacije krvnog pritiska, poboljšavaju se i kognitivne funkcije mozga.

Simptomatska terapija

Kao lijekovi za simptomatsko liječenje cerebralne arterioskleroze koriste se antidepresivi (amitriptilin), psihotropni lijekovi (halopiridol) i sredstva za smirenje (diazepam, fenazepam). S razvojem sindroma vaskularne demencije, pacijentima se preporučuje uzimanje inhibitora holinesteraze koji utječu na metabolizam neurotransmiternih sistema mozga.

Hirurško liječenje cerebralne arterioskleroze

Hirurška intervencija se preporučuje pacijentima koji imaju hemodinamički značajne okluzalno-stenozirajuće lezije cerebralnih arterija (arterijsko stentiranje, perkutana transluminalna angioplastika, vaskularni bypass i protetika, karotidna endarterektomija). Najčešće se unutarnje karotidne arterije podvrgavaju hirurškoj korekciji. Indikacija za operaciju je prisustvo labavog aterosklerotskog plaka ili preklapanja više od 70% lumena posude.

Dijeta za cerebralnu arteriosklerozu

Kod cerebralne arterioskleroze preporučuje se minimiziranje konzumiranja masnih, mesnih i mliječnih jela, soli, dimljenog mesa, jaja, čokolade, kakaa, jake kave i čaja. Kontraindicirani proizvodi uključuju jake mesne, gljive i riblje bujone, iznutrice, masne i slane sireve, konzerviranu hranu, masnu ribu, riblji kavijar, proizvode od vrhnja, peciva, slane i slane grickalice, kao i kiseli štapić, špinat, rotkvicu i rotkvicu.

Svakodnevna prehrana pacijenta treba da uključuje povrće (luk, beli luk, krompir, kupus, mrkva, mahunarke, patlidžan), zelje, bobice i voće, biljno ulje (suncokretovo, maslinovo, sojino, kukuruzno), plodove mora i nemasnu perad, med (sa dijabetes ne više od čajne kašike), jogurt, kefir, nemasni sir, pšenične mekinje, orasi (1-2 kom na dan), morski kelj.

Poželjno je kuhati hranu ili paru. Kako bi se spriječilo zgrušavanje krvi, režim pijenja treba biti uravnotežen (do 1,5 litara vode dnevno). Kalorični sadržaj dnevne prehrane trebao bi biti 2000-2500 kalorija.

Dodatne preporuke za pacijente sa cerebrovaskularnom nesrećom

Kako bi se spriječio razvoj cerebralne ateroskleroze, treba strogo poštivati ​​medicinske preporuke, uključujući:

  • stalni i tečni lekovi
  • odustajanje od pušenja i konzumiranje alkoholnih pića,
  • redovno praćenje težine i krvnog pritiska,
  • pridržavanje niskokalorične prehrane,
  • Hrana bogata vitaminima
  • izvođenje specijalnih wellness vježbi,
  • svakodnevne šetnje na svežem vazduhu.

Preporučuje se da pacijenti s oštećenjem pamćenja sastave akcijski plan za taj dan, kao i da napišu sve potrebne informacije i održavaju intelektualnu aktivnost (slušaju muzičke i radio emisije koje vas zanimaju, čitaju, gledaju TV emisije, pamte pjesme, komuniciraju sa rodbinom i prijateljima). Takvi bolesnici moraju što duže voditi neovisan način života, obavljati izvedive kućanske poslove i održavati fizičku aktivnost. Da biste izbjegli pad, koristite dodatna sredstva za podršku i pridržavajte se sigurnosnih mjera (tuširajte se u sjedećem položaju, nosite udobne cipele koje klizaju, koristite posebne ručke i rukohvate u kupaonici i WC-u itd.)

Cerebralna ateroskleroza je hronična patologija za koju je karakterističan vrlo dug tijek. Aktivno liječenje u ranim fazama bolesti dovodi do poboljšanja stanja pacijenta i kašnjenja u razvoju patološkog procesa. Kod akutnih poremećaja cerebralne cirkulacije i obimnog oštećenja moždanog tkiva, prognoza je izuzetno nepovoljna.

Lijekovi

Koji ljekar liječi aterosklerozu: pacijenta prati nekoliko ljekara. Lekar koji radi je terapeut ili neurolog. Pacijenta nadgleda i psihijatar i medicinski psiholog. S vremena na vrijeme ispituju psihu pacijenta zbog dinamike bolesti.

Liječenje ateroskleroze lijekovima uključuje uklanjanje popratnih bolesti i korekciju metabolizma lipida. Prije svega, krvni tlak se smanjuje na zadovoljavajuće pokazatelje (ispod 140/90 mm Hg), dijabetes melitus se nadoknađuje i otklanjaju se znakovi metaboličkog sindroma.

Glavni lijekovi za cerebralnu arteriosklerozu su lijekovi za snižavanje lipida. Njihov je zadatak smanjiti nivo lipoproteina niske i vrlo niske gustine u plazmi.

Ove su tablete za aterosklerozu podijeljene u 4 grupe od kojih svaka ima svoju funkciju:

  1. Lijekovi koji blokiraju apsorpciju holesterola.
  2. Lijekovi koji smanjuju proizvodnju lipida u jetri i snižavaju njihovu razinu u krvi.
  3. Sredstva koja ubrzavaju metabolizam i doprinose razgradnji lipida.
  4. Dodatni lijekovi.

U prvu grupu spadaju: kolestiramin, Guarem, Beta-sitosterol. Ova sredstva pričvršćuju spojeve holesterola na njihovu površinu, i nose ih kroz probavni trakt, sprečavajući ih da se cijepe i apsorbiraju u cirkulacijski sistem.

Druga grupa: Lovastatin, Atorvastatin, Fenifibrat. Inače ih nazivaju "statinima". Aktivni sastojci lijekova inhibiraju CoA reduktazu, enzim koji pretvara spoj iz prekursora holesterola u sam holesterol. Ova sredstva ne preporučuju se za upotrebu osobama koje su podvrgnute operaciji srca. Da li je moguće kombinirati s alkoholom, pićem za trudnice i djecu - zabranjeno je uzimanje droga iz druge skupine za takve ljude.

Treća grupa su Omacor, Thioctic acid, Linetel. Kako ukloniti aterosklerotske plakove lijekovima treće skupine: oni zbog svoje strukture (nezasićenih masnih kiselina) doprinose razgradnji masti.

Četvrta skupina je sredstvo s lokalnim djelovanjem: snižavaju kolesterol u stijenci žila. Zastupnici: Piricarbat, Vazoprostat, Vitamini A i E.

Postoji grupa alata koji se testiraju. Dakle, ciklodekstrin rastvara kristale holesterola. Još nije poznato da li se ateroskleroza liječi ovim lijekom kod ljudi, jer su testovi provedeni samo na miševima.

Obećavajuće lečenje cerebralne arterioskleroze je lek s radnim nazivom AEM-28. Na testovima pokazuje veliku sposobnost snižavanja holesterola i triglicerida u krvnoj plazmi.

Liječenje cerebralne arterioskleroze u starijih osoba slično je liječenju zrelih pacijenata.

Osnova prehrane za aterosklerozu je medicinska dijeta br. 5 prema Pevznerovoj. Dakle, nivo lipoproteina niske i vrlo niske gustine direktno ovisi o načinu prehrane, stoga dijeta za aterosklerozu ima slijedeće principe:

  1. Djelomični i česti obroci (4 do 6 puta dnevno). Česte, ali male porcije bolje se apsorbiraju od tijela, opterećenje na gušterači i žučnom mjehuru je smanjeno i na taj način se sprečavaju bolesti probavnog sistema.
  2. Hrana treba da sadrži bjelančevine, masti i ugljikohidrate prema opterećenju tijela i ovisno o vrsti aktivnosti. Preporučuje se povećanje količine proteina: 150-200 g mršavog mesa, 150 g skute i 150 g ribe.
    Potrebno je smanjiti unos jednostavnih ugljenih hidrata. Životinjske masti treba smanjiti u korist biljnih masti.
  3. Slana, začinjena i pržena hrana ograničena je. Dnevna maksimalna doza soli je 5 g (prosječna osoba jede 10-15 g soli dnevno). Konzervirana hrana i smeđi hljeb su ograničeni.
  4. U prehranu se dodaje voće i povrće.

Preporučeni proizvodi za aterosklerozu:

  • lepinje, slatkiši,
  • masna majoneza
  • dimljeno meso, kobasice,
  • masno meso, crveno meso
  • iznutrice,
  • kaša i kaša od riže,
  • slatke sode
  • kafa, čokolada, kakao.

Vitamini za cerebralnu arteriosklerozu:

  1. U ishrani pacijenta sa aterosklerozom daje se prednost vitaminima grupe B i folnoj kiselini. Prva utječu na funkcioniranje centralnog živčanog sustava, a folna kiselina je antioksidans i smanjuje vjerovatnoću za razvoj ateroskleroze.
  2. Vitamin C. Prema dr. Linus Paulingu, vitamin C sprečava stvaranje aterosklerotskih plakova na žilama.
  3. Vitamin E (tokoferol). Studija iz Medicinskog centra Harvard tvrdi da vitamin E smanjuje rizik od bolesti srca.

Ispravna prehrana za aterosklerozu prema Organovima i koautorima:

  • Preporuke masti: Dnevni unos masti smanjen je za 33%. Ograničeno na suncokretovo, kukuruzno i ​​biljno ulje. Maksimalna doza stolnog margarina je 2 kašike. l Izuzete iz prehrane: životinjske masnoće (svinjetina, govedina, puter).
  • Riba. Račići i rakovi su ograničeni, kavijar je isključen.
  • Meso. Preporučuje se: piletina i ćurka s niskom masnoćom, ali ne više od 150 g dnevno. Govedina i janjetina su ograničeni. Isključuje srce, mozak, jezik i bubrege.
  • Jaja. Preporučuje se čista jajašca. Ograničeno na: žumanjak. Maksimalan broj cijelih jaja nedeljno je 2.
  • Mliječni proizvodi. Preporučuje se: dva puta dnevno, čaša mlijeka s niskim udjelom masti, čaša skuta s malo masnoće i skuti sir s malo masnoće. Ograničeno na: masni sir i punomasno mleko. Isključuje: vrhnje, kiselo vrhnje, masno mleko, sladoled i krem ​​sir.
  • Povrće i voće. Preporučuje se: 500 g dnevno svježeg ili smrznutog povrća i voća, graška i mahunarki. Ograničeno: prženi krompir u biljnom ulju (najviše jednom svakih 7 dana). Isključuje: korijenske usjeve.
  • Žitarice. Preporučuje se: raženi hleb sa mekinjama, zobena kaša na vodi, heljdina kaša. Ograničeno na: tjestenina, bijeli hljeb. Isključuje: pečenje.
  • Slatkiši i pića. Preporučuje se: nezaslađeni i slab čaj. Mineralne vode. Ograničeno na: alkohol i šećer. Isključuje: slatkiše, slatku soda, džem.

Postoje dvije vrste dijeta za vaskularne bolesti:

  1. Dijeta prvog tipa. Usmjerena je na prevenciju bolesti. Prva vrsta prehrane temelji se na ograničenju žumanjka, masnog mesa, masti, bubrega i jetre, margarina i masne ribe.
  2. Dijeta drugog tipa. Ovo je prehrana za aterosklerozu, koja je već utvrđena bolest. Ovo je stroža dijeta. Osnova druge vrste prehrane je maksimalno ograničenje masne hrane u korist proteina.

Približni meni za aterosklerozu u trajanju od nedelju dana:

  • Doručak: kašika meda, čaša nemasnog mlijeka i kaša od heljde.
  • Ručak: 1-2 voća i povrća, nezaslađeni čaj ili slaba kafa.
  • Ručak: pire krompir, salata od povrća, teleća teletina.
  • Večera: zobena kaša na vodi, čaša obranog mlijeka.
  • Prije odlaska u krevet: čaša kefira s malo masti.

  1. Prvi doručak: kaša s kašom na vodi, 1-2 voća, zeleni čaj.
  2. Drugi doručak: 1-2 povrća, čaša mlijeka.
  3. Ručak: supa od povrća, suhi rolat ili raženi hleb sa mekinjama.
  4. Snack: 1-2 voća, zeleni čaj.
  5. Večera: nemasne sorte ribe, kriška sira s niskim udjelom masti, dekocija bobica.

Ovi se proizvodi mogu mijenjati i kombinirati u skladu s individualnim preferencijama. Preporučuje se odabrati bilo koji proizvod iz prehrane prema Organovim i koautorima i od njih pripremiti omiljena jela.

Uz pomoć narodnih lijekova, nemoguće je izliječiti cerebralnu aterosklerozu, ali je uz njihovu pomoć moguće djelomično umanjiti štetne učinke hrane i vanjskih čimbenika. Liječenje cerebralne arterioskleroze kod kuće:

  • Čaj od bordogovog, ružinog bora, metvice, melem limuna ili planinskog pepela. Svaka od ovih biljaka ispunjena je elementima u tragovima i vitaminima. Ovaj čaj pijte 1-2 puta dnevno.
  • Dekocija bobica ruže, metvice i lišća jagode. Oljuštite suvi deo biljaka i skupite kašiku svake komponente. Zalijte je sa šest čaša kipuće vode i pustite da tečnost vari nekoliko sati. Tokom tri mjeseca, pijte 100 ml svakog dana sat vremena prije jela.
  • Tinktura gloga. Uzmite jednu kašiku ploda biljke i preko nje prelijte 2-3 šolje ključale vode. Pijte po jednu kašiku svakog jutra i pre spavanja.

Šta je cerebralna ateroskleroza?

Ateroskleroza mozga je vaskularna lezija holesterolovim plakovima koji sužavaju lumen između stijenki žila ili ga potpuno ispunjavaju.

Takva složena bolest, u njezinim prvim fazama, prolazi neprimjetno i bez simptoma, stoga ju je gotovo nemoguće dijagnosticirati od prvih dana, ali ako sve više počinjete osjećati vrtoglavicu i zujanje u ušima, ima smisla konzultirati liječnika.

Uzroci ateroskleroze

Zašto se takva bolest javlja i koji faktori utječu na njen razvoj, zanimljivi su svima u čijoj porodici postoji osoba koja ima aterosklerozu. Uostalom, kolesterol se tokom godina nakuplja u žilama različitih dijelova tijela, zbog grešaka koje dopuštamo sebi da napravimo od malih nogu.

Čimbenici koji utječu na nastanak i razvoj bolesti:

  • organizmi u metabolizmu lipida,
  • hipertenzija, koja često prati pritisak iznad 140/90,
  • pušenje dugo vremena,
  • dijabetesa i drugih problema sa kršenjem metabolizma ugljikohidrata,
  • hormonalnih poremećaja i nepravilnosti u radu, što se odnosi i na muški i ženski hormonalni sistem, i problema sa štitnom žlijezdom,
  • gojaznost bilo kojeg stepena, preterana težina,
  • sjedilački, hipodinamski način života,
  • genetska predispozicija, nasljednost (ako je kod majke ili oca dijagnosticirana ateroskleroza),
  • nepravilna, neuravnotežena prehrana,
  • stariji od 45 godina
  • dugotrajni stres, depresija,
  • ozbiljne zarazne bolesti
  • povećani poremećaji viskoznosti krvi i poremećaji koagulacije,
  • nedovoljno kisika koji ulazi u moždane stanice.

Liječenje ateroskleroze narodnim lijekovima, najefikasnije

Tradicionalna medicina pruža nježniji tretman, u odnosu na lijekove, tako da postoji manje kontraindikacija i nuspojava. Važno je kod takvog tretmana poštovati stroge doze i opće preporuke za upotrebu.

Recept broj 1

Pomiješajte istu količinu matičnjaka, zobi, jagoda i listova mente (svi sastojci moraju biti suvi), uzeti 2 žlice kolekcije i preliti ih sa 2 šalice prokuhane, ohlađene vode, kuhati oko pola sata na laganoj vatri, pustiti da vari, procijediti. Pijte napitak u pola čaše prije svakog obroka. Kurs nije kraći od jednog mjeseca.

Recept broj 2

Med je jedna od najpristupačnijih i najefikasnijih metoda liječenja ateroskleroze, priprema ljekovitog sredstva je vrlo jednostavna, rezultat neće dugo doći. Pomiješajte 100 ml tekućeg meda, svježe iscijeđenog limunovog soka i biljnog ulja, dobro protresite. Uzimajte 2 kašike dnevno, ujutro na prazan stomak, uz čašu tople vode.

Postoji još jedna opcija, preporučuje se samo ako nema viška kilograma. Svakog jutra trebate piti žličicu suncokretovog ili maslinovog ulja, a noću, prije spavanja, koristiti desertnu kašiku meda.
U oba slučaja, tijek liječenja je individualan, do primjetnog poboljšanja zdravlja i općeg stanja.

Recept broj 3

Nekoliko mjeseci ujutro, na prazan stomak, potrebno je uzimati sok jednog krompira dobijenog metodom ekstrakcije, efekat neće dugo doći. Važno, sok se mora svježe pripremati prije svake upotrebe..

Recept broj 4

Listovi jagode, korijen maslačka i limunove melem su međusobno povezani u jednakim količinama. U 500 ml kipuće vode stavite kašiku sa klizom smjese i kuhajte sat vremena na laganoj vatri, nakon hlađenja, procijedite i uzimajte cijeli kuhani volumen tokom dana. Kurs traje 2-3 meseca.

Recept broj 5

Sitno nasjeckajte svježe ili suhe bokove ruže i stavite u staklenku od 0,5 litara (treći dio staklenke treba napuniti), sav preostali prostor posuđa do vrha prelijte votkom i ostavite 3 tjedna na tamnom, hladnom mjestu.

Nakon određenog vremena, procijedite tinkturu kroz 4 sloja gaze i pijte jednu čajnu žličicu prije obroka, tri puta dnevno, možete kapnuti i 20 kapi šećera, ako ne možete piti tinkturu u njezinom čistom obliku. Kurs nije veći od 1,5 mjeseci, nakon čega morate napraviti mjesec dana pauze.

Recept broj 6

2 kašike ploda gloga prelijte 200 ml kipuće vode, poklopite, ostavite nekoliko minuta, procijedite i pijte 40 mililitara pola sata prije svakog glavnog obroka. Kurs je sljedeći: 2 tjedna liječenja / 2 tjedna pauze i tako tri mjeseca.

Recept broj 7

Samljeti jedan veliki luk mikserom ili rernom, kombinirati sa pola čaše šećera, inzistirati na dan, uzimati 0,5 kašike sata sat prije jela, 2 puta dnevno. Alat se može koristiti u nedostatku problema sa želucem i žučnim mjehurom, jer će takva smjesa potaknuti nešto veću proizvodnju želučanog soka. Kurs traje 14 dana.

Recept broj 8

Pomiješajte 100 grama svježe kadulje s 800 ml votke, inzistirajte na dva dana. Uzimajte kašiku tinkture jednom dnevno, protresejte smešu pre svake upotrebe. Neprekidno pijte cijelu kuhanu količinu, započnite sljedeći tečaj najkasnije nakon 2 mjeseca.

Recept broj 9

1) sitno nasjeckajte 50 grama svježeg češnjaka i prelijte 200 ml votke ili razrijeđenog alkohola, zatvorite poklopac i inzistirajte tri dana. Uzimajte 10 kapi tinkture, na kašičicu vode, tri puta na dan, nakon obroka. Minimalni kurs 45 dana.

2) oguljenu glavu češnjaka gnječite u kašu, stavite u staklenku i u nju ulijte 200 mililitara malo zagrijanog biljnog ulja, zatvorite čvrsto i inzistirajte na tri dana u frižideru. Uzimajte 5 ml smjese razrijeđene istom količinom limunovog soka i to tri puta dnevno nakon obroka. Kurs traje 4 mjeseca.

Važno! Pažljivo koristite metodu liječenja, sa sklonošću hipertenziji i naglim promjenama krvnog pritiska, kao i osobama oboljelim od gastrointestinalnog trakta.

Recept broj 10

1 deo svježe naribanog hrena, pomiješajte sa 10 dijelova tečne kisele malo masnoće. Jedite 3 puta dnevno po 30 grama, od čega bi prvi trebalo biti na prazan stomak. Pripremljenu smjesu čuvajte u hladnjaku najviše tri dana, a zatim je treba pripremiti svježu. Kurs traje 3-6 sedmica.

Recept broj 11

Izmrvite gomilu svežeg peršuna, stavite u čaj umesto čaja, prelijte pola litra ključale vode. Popijte čašu prije doručka i prije večere, tokom jednog mjeseca, svaki dan.

Recept broj 12

U 250 ml crnog, suhog vina dodajte prstohvat sljedećih začina - klinčić, kardamom, muškatni oraščić, suhi đumbir, kao i pola čajne žličice cimeta, naribanu koru naranče i 0,5 šalica šećernog sirupa, dobro promiješajte i sve uzmite 2 puta dnevno, 15 ml svaki, pripremite smjesu u hladnjak. Dobivena količina dovoljna je za jedan tečaj.

Prehrana za cerebralnu arteriosklerozu

Pridržavanje dijeta i prehrambenih preporuka u ovom slučaju služe kao garancija čistih posuda i brzog oporavka, a takva će prehrana pomoći u gubljenju kilograma.

S cerebralnom arteriosklerozom treba isključiti sljedeće:

  • šećer, slatkiši, čokolada,
  • razne umake, kečape, majoneze,
  • proizvodi od brašna od bijelog brašna, kao i bilo koje svježe tijesto,
  • kobasice, dimljeno meso, poluproizvodi,
  • duvan, alkoholna pića,
  • masne sorte mesa, ribe, konzervirane hrane i jela od njih, uključujući bilo koji kavijar,
  • slanina, kravica,
  • zdrob i riža,
  • slatko voće i sušeno voće: suhe marelice, datulje, banane, grožđe, persimmons itd.,
  • gazirana pića
  • pečurke i juhe od gljiva, kao i supe sa mahunarkama,
  • jak čaj, kafa, kakao.

Moguće je sa cerebralnom arteriosklerozom:

  • mlijeko s malo masti i kiselo mlijeko,
  • slab čaj sa limunom, bolje zeleni, povremeno možete popiti slabu kafu,
  • sokovi od svježeg povrća, nezaslađenog voća i bobica, posebno zdravi od dunje, trešnje, brusnice i divlje jagode,
  • dekocije i čajevi od divlje ruže ili mliječi od pšeničnih mekinja i divlje ruže,
  • Raženi hleb sa niskim šećerom, keksi,
  • supe i borscht na mršavome mesnom ili povrtnom juhu,
  • dagnje, škampi, morske trave, riba s niskim udjelom masti,
  • perad i teletina,
  • povrće i maslac, bolje je dodati umjerenu količinu u gotova jela,
  • jaja bi trebalo da budu prisutna u ishrani 3-4 puta nedeljno,
  • povrće: kupus, mrkva, tikvice, zeleni grašak, krompir, zelje, patlidžan, repa,
  • proso, heljda, zobena kaša, tjestenine tvrdih sorti,
  • džem, šećer, med može biti u malim količinama,
  • soli u ograničenim količinama.

Osnovna pravila ishrane za aterosklerozu

  1. Jedite često, 4-7 puta tokom dana, u malim porcijama koje mogu stati u vaš vlastiti dlan.
  2. Dajte prednost parnim jelima u kuvanom ili pečenom obliku.
  3. Jediti slanu i poluslatku hranu.
  4. Prebrojite ukupan unos kalorija u hranu. Dnevna prehrana za ženu treba biti do 1500 kcal, za muškarca do 1800 kcal.
  5. Ograničite hranu koja sadrži ugljene hidrate.
  6. Dnevno pijte 1,2-1,5 litara vode.

Optimalno, proračun proizvoda za aterosklerozu za jedan dan:

  • za osobe sa prekomjernom težinom: 300 grama ugljikohidrata, 70 grama masti, 90 grama proteina.
  • za ljude s normalnom težinom: 350 grama ugljikohidrata, 80 grama masti, 100 grama proteina.

Šta je cerebralna arterioskleroza

Bolest hronične prirode, tokom koje zidovi arterija mozga pate od taloženja plakova, koji se kasnije pretvaraju u vezivno tkivo i sužavaju lumen žila, ometajući puni protok krvi, naziva se ateroskleroza krvnih žila mozga. Javlja se kod ljudi starije životne dobi. Prema statistikama, većina obolelih od ateroskleroze su muškarci stariji od 50 godina.

Uzroci bolesti

Preduvjet za razvoj ateroskleroze mozga je kršenje metabolizma masti, zbog čega se kolesterol odlaže u žilama. U mladoj dobi rijetko pate od bolesti, jer se takve loše zalihe pojavljuju nakon 30. godine. Odgođeni holesterol stvara aterosklerotske plakove. Cerebralna ateroskleroza cerebralnih žila uzrokovana je manjkom cirkulacije, što se izražava ishemijom. Često izaziva moždane udare.

Najveći rizik od bolesti je kod ljudi koji:

  • dim
  • su gojazni
  • izloženi čestim stresima,
  • pate od visokog krvnog pritiska,
  • pomeri se malo
  • zloupotreba alkohola
  • bolesni od dijabetesa
  • pojačavaju koagulaciju krvi,
  • imaju nasljednu predispoziciju.

Simptomi i znakovi

U ranim fazama bolest se možda ne može manifestirati ni na koji način. Zbog toga je izuzetno važno imati predispoziciju za aterosklerozu i ispitati je prije pojave prvih simptoma. To će pomoći u brzom i ne tako bolnom uklanjanju problema koji su uzroci bolesti. U početnim fazama ateroskleroza mozga manifestuje se kao neuroza. Izražavaju se u obliku promjene raspoloženja, promišljenosti, apatije prema poslu i zabavi, primjećuju se znakovi slabe moždane aktivnosti.

Također, za početne faze ateroskleroze karakteristični su astenski poremećaji i psihopatske manifestacije. U prvom slučaju pacijent se žali na:

  • umor
  • smanjene performanse
  • glavobolje
  • loše pamćenje
  • poteškoće u koncentraciji i prelasku na drugu vrstu aktivnosti,
  • težina, pritisak u glavi,
  • vrtoglavica
  • osjet goosebumps na tijelu.

Za psihopatske manifestacije bolesti karakteristični su temperament, histerija i gnjev. Ako su prethodno primijećene slične reakcije za pacijenta s aterosklerozom, bolest ih može pogoršati. Pored toga, osoba postaje sitna, zlobna, prsata, prsata. Interesi su opsjednuti njihovim potrebama, do te mjere da će se samo fiziološke potrebe, poput jela i spavanja, brinuti o pacijentu s aterosklerozom mozga.

Kliničke manifestacije cerebralne arterioskleroze karakteriše pojava sumnjivosti. Bolest postaje uzrok zabludnih opsesivnih misli da susjedi žele opljačkati pacijenta, otrovati rođake. Često zbog bolesti gube povjerenje u svoje sposobnosti. Oboljeli od ateroskleroze počinju sumnjati u prisutnost ozbiljnih bolesti i odlaze na razne preglede kako bi liječnici potvrdili njihove pretpostavke, mada nema razloga za zabrinutost. Tokom kliničkih manifestacija ponekad se pojave neobične senzacije - pečenje stražnjeg dijela glave ili nogu.

Kako i kako liječiti aterosklerozu mozga

Da bi se izbjegle ozbiljne posljedice, potrebno je odlučiti kako se ublažiti od bolesti odmah nakon otkrivanja bolesti. Kasnije faze cerebralne ateroskleroze rizične su s pojavom moždanog udara, složenih oblika mentalnog poremećaja. Pacijenti često gube kontakt sa vanjskim svijetom, zatvaraju se u sebe i prestaju komunicirati. Stoga je izuzetno važno razumjeti što je opasna ateroskleroza i kako se s njom nositi. Liječenje bolesti propisuje liječnik i ovisi o težini bolesti.

Lijekovi

Liječenje ateroskleroze lijekovima moguće je samo u početnom stepenu. Terapija se sastoji u upotrebi tableta koje uklanjaju simptome bolesti. Glavni lijekovi su antidepresivi i sredstva za smirenje (ako osoba postane nasilna). Ali takvi lijekovi sami nisu dovoljni za borbu protiv bolesti i propisani su vitamini koji pomažu ojačati krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Neki lekovi zahtevaju stalnu upotrebu kod pacijenata sa aterosklerozom. Potrebni su im uglavnom za snižavanje holesterola i poboljšanje metabolizma masti. Ovi lijekovi uključuju:

Dijeta

U setu akcija usmjerenih na prevazilaženje ateroskleroze, pravilna prehrana nije posljednja. Mora se poštovati određena dijeta. Koliko pacijent pravilno jede, zavisi koliko od medicinskog ili hirurškog tretmana. Pacijent se mora pridržavati stroge prehrane, jesti hranu bogatu vitaminima i isključiti sljedeće:

  • Kiselo-mlečni proizvodi sa visokim udjelom masti.
  • Šećer
  • Konditorski proizvodi
  • Masno meso - Dijeta ne zabranjuje upotrebu pilećeg i ribljeg mesa.
  • Jaki čaj, kafa, kakao.

Tjelovježba (fizioterapijske vježbe)

Fizička aktivnost je korisna za borbu protiv bolesti. Prvo, jača organizam i poboljšava opće dobro, a drugo, sportske vežbe poboljšavaju metabolizam lipida. Fizioterapijske vežbe su neophodne za nadopunu sveobuhvatnog tretmana cerebralne ateroskleroze. Potrebno je započeti baviti se sportom jednostavnim, laganim vježbama, a kasnije i povećati opterećenje, ovisno o dobrobiti pacijenta. Fizikalna terapija sadrži skup posebnih vježbi. Ne postoji nijedan kompleks koji ćete koristiti - na vama je i vama ljekaru.

Narodni lijekovi

U ranim fazama liječenje cerebralne ateroskleroze kod kuće moguće je uz pomoć narodnih lijekova. Alternativna medicina zna puno o bolesti i ima mnogo recepata kako se s njom nositi. Ali nikad ne smijete samo-liječiti. Terapiju propisuje samo liječnik ili barem treba biti svjestan kako se pacijent bori s bolešću. Prije upotrebe bilo kojeg sredstva i metoda, potrebno je konzultacije stručnjaka.

Za liječenje cerebralne arterioskleroze narodni lijekovi pribjegavaju ovako popularnim receptima:

  1. Dnevno pijte 3 kašike biljnog ulja (po mogućnosti maslinovog).
  2. Jedite svako jutro nekoliko sokova od krompira.
  3. Na prazan stomak jesti mješavinu meda, limunovog soka, biljnog ulja. Svi sastojci se uzimaju u jednakim količinama.
  4. Kašika sjemenki kopra, kuhana u čaši kipuće vode, pomoći će da se eliminira glavobolja. Da biste koristili infuziju na kašiku 4 puta dnevno.
  5. Tinktura češnjaka - uzima se 1 limun po 1 glavi biljke. Komponente se protrljaju, pomiješaju, napune 0,5 l vode i infušu 4 dana. Jedite 2 kašike ujutro.
  6. Biljni tretman. Japanska Sofora se dobro dokazala. Od nje se priprema tinktura na sljedeći način: čašu nasjeckanog mahuna ulijte u 0,5 l votke i insistirajte u frižideru 3 tjedna. Uzimajte po 1 kašiku prije jela. 3 puta dnevno. Kurs traje 3 meseca.

Hirurgija

Ova metoda borbe protiv ateroskleroze neophodna je u slučaju utvrđivanja vazokonstrikcije više od 70%, a procenat se određuje ultrazvukom. Uz velike stope suženja, pacijent se mora obratiti vaskularnom hirurgu. Samo doktor odlučuje da li je potrebna operacija. Najčešći način uklanjanja plakova ovom metodom je karotidna endarterektomija. Operacija uključuje disekciju zida zahvaćene posude i uklanjanje tromba. Nakon toga se šiva.

Metode prevencije

Predispozicija za bolest čini vas razmišljanjem o prevenciji cerebralne arterioskleroze. Postoji način da to spriječite - pridržavajte se načina života koji pomaže poboljšati cirkulaciju krvi:

  1. Riješite se loših navika (pušenje i alkohol).
  2. Držite se normalne težine.
  3. Jedite dobro.
  4. Bavite se sportom, jogom.
  5. Masirajte glavu, leđa, donje ekstremitete, zonu ovratnika.
  6. Vratite krvni pritisak u normalu.
  7. Regulirajte šećer u krvi.
  8. Pratite nivo holesterola.
  9. Nastavite da komunicirate sa svojim lekarom.

Kome doktoru treba da se obratim za dijagnozu bolesti

Ateroskleroza nije u stanju da se odmah manifestuje. Nekoliko godina pacijent ponekad to ne sumnja. Kada prepoznaju simptome bolesti, ljudi ne znaju uvijek koji liječnik liječi bolest. Ako sumnjate na ovu bolest, kao i druge povezane s cirkulacijskim sistemom, trebate kontaktirati kardiologa - on provodi liječenje i dijagnozu cerebralne arterioskleroze. Ali to ne znači da drugi ljekar neće vidjeti znakove bolesti i neće biti poslat na pregled.

Victoria, 65 godina, Voronezh Oko 45 godina, dijagnosticiran mi je dijabetes melitus. Pridržavali se posebne prehrane za dijabetičare. Prije dvije godine počela mi je boljeti glava, pojavila se distrakcija. Okrenula sam se terapeutu, koji me poslao kardiologu. Doktorka je dijagnosticirala cerebralnu arteriosklerozu. Nakon toga propisao je lijekove i savjetovao pijenje infuzije sjemenki kopra. Nakon otprilike mjesec dana, glavobolje su nestale. Bolest se nije odmah povukla, ali sada više ne patim od nje.

Nikolaj, 53 godine, Tjumenj. Od mladosti sam bio gojazan, patio je od toga, ali nisam se posebno borio sa problemom. Tek nedavno sam shvatio da sam ga potpuno uzalud ignorisao nakon što sam utvrdio aterosklerozu mozga. Sada su me doktori stavili na strogu dijetu, propisali lijekove i gimnastiku. Kažu da će, ako ne slijedim sve upute, biti potrebna operacija. Prognoza je nepovoljna. Morao sam sve učiniti.

Aleksandar, 67 godina. Moskva se sjećam kako mi je otac bolestan od ateroskleroze sudova mozga i nisam htio da budem stari senil kao on. Tokom života svog oca počeo sam razmišljati o prevenciji bolesti. Prestao je pušiti, počeo se baviti sportom, prešao je na pravilnu prehranu. Nedavno je bio kod doktora, rekao mi je da kod mene nije pronađena ateroskleroza.

Pogledajte video: Cerebralna paraliza nije bolest nego stanje. Budimo humani! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar