Simptomi dijabetesa kod muškaraca nakon 40


Dijabetes melitus je hronična endokrina bolest koja je široko rasprostranjena u posljednje vrijeme. U razvoju bolesti kod muškaraca igra ulogu nasljedni faktor kao i nepažljiv odnos prema vlastitom zdravlju. Koji su glavni znakovi dijabetesa kod muškaraca, kako prepoznati patologiju u ranoj fazi?

Vezani članci:
  • Mogu li koristiti jeruzalem artičoku za dijabetes
  • Je li moguće ili ne jesti med za dijabetes
  • Mogu li piti alkohol za dijabetes?
  • Koji su znakovi i simptomi dijabetesa kod djece, liječenje
  • Načini za snižavanje šećera u krvi brzo i sigurno
  • Prvi znakovi dijabetesa

    Liječnici često dijabetes nazivaju "tihim ubojicom" - bolest se može pojaviti dugo vremena bez ikakvih znakova ili se prerušiti u druge bolesti. Glavni uzrok bolesti tipa 1 je smanjenje sinteze hormona inzulina koji proizvodi gušterača. Ovo je tijelo osjetljivo na stresne situacije, živčane šokove, višak kilograma.

    Kako prepoznati bolest u ranoj fazi:

    • oštra promjena u težini prema gore ili dolje - ugljikohidrati prestaju sudjelovati u metaboličkim procesima, sagorijevanje masti i proteina se ubrzava,
    • stalni osjećaj gladi, koji ne nestaje ni nakon jela - ćelije ne mogu apsorbirati glukozu iz krvi u nedostatku inzulina, što dovodi do povećanja apetita,
    • žeđ, učestalo mokrenje noću - tijelo pokušava ukloniti višak šećera u urinu,
    • umor, pospanost - tkiva pate od nedostatka energije.

    Dijabetičari pate od prekomjernog znojenja u bilo koje doba godine. S visokim udjelom šećera, vid često pati - vid se počinje udvostručiti, slika postaje mutna. Kod muškaraca, dijabetes melitus ponekad uzrokuje neplodnost i impotenciju, problemi mogu početi rano, do 30. godine.

    Važno! Vanjski znakovi dijabetesa kod muškaraca u početnoj fazi rijetko se manifestiraju - bolest počinje uništavati unutrašnje organe.

    Znakovi dijabetesa tipa 1

    Kod dijabetesa tipa 1, gušterača prestaje sintetizirati inzulin, pa je čovjeku neophodno ubrizgati hormon nekoliko puta dnevno prije svakog obroka. U suprotnom, može doći do hiperglikemijske kome i smrti.

    Bolest ima nasljedni faktor, prisutnost dijabetičara u rodu povećava vjerovatnost razvoja bolesti. Ostali uzroci bolesti su uporno emocionalno preopterećenje, virusne patologije, traumatične ozljede mozga, pretjerana strast za slatkom hranom.

    Simptomi šećerne bolesti ovisne o insulinu kod muškaraca:

    • stalna i intenzivna žeđ - osoba pije više od 5 litara vode dnevno,
    • svrbež
    • učestalo mokrenje, posebno tokom noćnog odmora,
    • hronični umor
    • gubitak težine usred povećanog apetita.

    Kako se bolest razvija, apetit nestaje, pojavljuje se specifičan miris iz usta, počinju problemi s potencijom. Često bolest prate mučnina, povraćanje, nelagoda u crijevu.

    Važno! Inzulinski ovisan oblik dijabetesa češće se dijagnosticira kod mladih muškaraca. Prvi simptomi mogu se pojaviti u dobi od 35 godina, a nakon 40 godina osoba više ne može bez injekcija inzulina.

    Znakovi dijabetesa tipa 2

    Kod dijabetesa tipa 2, inzulin se proizvodi u tijelu, ali njegova interakcija sa ćelijama je poremećena, uslijed čega stanice glukoze ne apsorbiraju. Potrebno je revidirati prehranu, odustati od loših navika, uzimati lijekove koji smanjuju šećer. Glavni uzroci bolesti su nasljedni faktor, pretilost, loše navike.

    Znakovi dijabetesa tipa 2:

    • rane i ogrebotine dugo zarastaju, često se počinju gnojiti,
    • postoje problemi sa vidom, nakon 60 godina dijabetičari gotovo uvijek dijagnosticiraju kataraktu,
    • slabost, pospanost,
    • slabljenje memorije
    • gubitak kose
    • pojačano znojenje.

    Kod dijabetesa patološki procesi se javljaju u malim zglobovima - to utiče na fleksibilnost prstiju i nožnih prstiju. Dijabetičaru je teško podići nožni prst pod kutom od 45 stepeni prema površini. Prsti na rukama se ne ispružuju u potpunosti, pa prilikom spajanja dlanova ostaju praznine.

    Važno! Dijabetes tipa 2 češće se dijagnosticira kod muškaraca nakon 50. godine života, razvija se mnogo sporije od oblika ovisnog o insulinu.

    Posljedice

    Dijabetes melitus je opasna patologija, ignorisanje alarmantnih simptoma može dovesti do potpune bubrežne disfunkcije, srčanog udara, gubitka vida, smrti.

    Koja je bolest opasna:

    1. Oštećenje vida. Na pozadini visokih vrijednosti šećera, u malim posudama fundusa i mrežnice javljaju se patološke promjene, a krvotok krvi u tkivima se pogoršava. Posljedice su zamagljivanje leće (katarakta), odvajanje mrežnice.
    2. Patološke promjene u bubrezima. Uz dijabetes utječu bubrežni glomeruli i tubuli - dijabetička nefropatija, razvija se bubrežni zastoj.
    3. Encefalopatija - usljed kršenja opskrbe krvlju dolazi do smrti nervnih ćelija. Bolest se manifestuje u obliku čestih glavobolja, oštećenja vida, oslabljene pažnje i lošeg kvaliteta sna. Kako se bolest razvija, osoba počinje osjećati vrtoglavicu, poremećena je koordinacija.
    4. Dijabetičko stopalo. Zbog oštećenja perifernih žila i živaca, poremeti se dotok krvi i inervacija donjih ekstremiteta. Stopalo postepeno gubi osjetljivost, paresteziju (osjećaj trčanja "guske izbočine"), česti grčevi. S naprednim oblikom pojavljuju se nezdravljivi čirevi, može se razviti gangrena, noga će morati amputirati.
    5. Kardiovaskularna patologija. Dijabetes i bolesti srca i krvnih žila usko su povezani. Dijabetičari razvijaju aterosklerozu, anginu pektoris, srčani udar, porast krvnog pritiska i često nastaju patologije za koje je potrebna hirurška intervencija.

    Kod muškaraca koji imaju dijabetes smanjuje se sinteza testosterona - seksualna želja izblijedi, nastaju problemi s potencijom. Kako bolest napreduje, smanjuje se količina i kvaliteta sperme, razvija se neplodnost.

    Važno! Pravovremenom dijagnozom, pravilnim liječenjem i ishranom, može se postići relativno visoka kvaliteta života i dovoljan životni vijek.

    Dijagnoza i liječenje

    Ako postoje znakovi dijabetesa, morate proći ljekarski pregled. Dijagnostičke metode - ispitivanja krvi i urina za provjeru nivoa glukoze, određivanje količine glikoziliranog hemoglobina, test tolerancije na glukozu, otkrivanje specifičnih peptida i inzulina u plazmi.

    Stopa šećera u krvi na glavi je 3,3 - 5,5 mmol / l, 2 sata nakon obroka nivo šećera može porasti na 6, 2 jedinice. Mogući razvoj dijabetesa naznačen je vrijednostima 6,9–7, 7 mmol / L. Dijagnoza dijabetesa postavlja se kada su vrijednosti prekoračene 7,7 jedinica.

    U starijih muškaraca pokazatelji šećera nešto su viši - 5,5–6 mmol / l smatraju se gornjom normom, pod uslovom da se krv isporučuje na prazan stomak. Domaći mjerač glukoze u krvi pokazuje nešto nižu razinu šećera u krvi, odstupanja od laboratorijskih rezultata otprilike su 12%.

    Za liječenje dijabetesa tipa 1 koriste se samo injekcije inzulina. Pilule i druge metode terapije neće pomoći kod ovog oblika bolesti. Dijabetičari se moraju pridržavati dijeta, redovno obavljati pojedinačne fizičke aktivnosti.

    Osnova za liječenje bolesti tipa 2 je pravilna prehrana, koja pomaže u održavanju normalne razine šećera. Uz to, liječnik propisuje tablete koje smanjuju šećer u krvi - Siofor, Glucofage, Maninil. Upotreba u terapiji i agonistima lijekova GLP-1 receptora - Viktoza, Bayeta. Lijekovi se oslobađaju u obliku šprice, injekcije se moraju obaviti prije svakog obroka ili jednom dnevno, sva pravila za prijem navedena su u uputama.

    Metode prevencije

    Lako je spriječiti pojavu dijabetesa - trebalo bi početi s promjenom životnog stila i prehrane. Treba se napustiti loše navike, smanjiti konzumaciju čaja, kafe, gaziranih pića, svježe cijeđenih sokova.

    1. U ishrani bi trebalo biti više prirodne hrane bogate vlaknima. Konzumiranje namirnica koje sadrže visoku količinu ugljenih hidrata treba svesti na minimum.
    2. Održavanje vodene ravnoteže jedna je od glavnih preventivnih mjera za dijabetes. Sa nedostatkom tečnosti poremećena je sinteza inzulina, započinje dehidracija, organi ne mogu neutralizirati sve prirodne kiseline.
    3. Redovna tjelesna aktivnost - ljekari ovu preventivnu mjeru nazivaju najefikasnijim načinom za sprečavanje nastanka dijabetesa. Tokom treninga aktiviraju se svi metabolički procesi u organizmu.

    Dijabetes je hronična bolest u kojoj se razvijaju različite popratne patologije. Najbolja prevencija je pravovremena dijagnoza, muškarci nakon 40 godina trebaju provjeravati razinu šećera u krvi jednom u 6 mjeseci. Uz genetsku predispoziciju za dijabetes, potrebno je smanjiti unos hrane s visokim stupnjem ugljikohidrata - oni sjajno naglašavaju gušteraču.

    Značajke bolesti

    Razlog što je liječenje dijabetesa kod muškaraca potrebno češće nego među ženskim, u osobinama hormonskog sustava. U muškom tijelu se promjene hormonske pozadine često događaju prilično rano, a mnogi predstavnici jačeg spola vrlo su neoprezni sa svojim tijelom, što takođe igra važnu ulogu.

    Svaki suvremeni čovjek trebao bi znati kako utvrditi dijabetes, tako da se pri prvoj sumnji na bolest obratiti liječniku. Što prije je bilo moguće otkriti povredu, veće su šanse da se održi visok kvalitet života.

    Dijabetes: koji su uzroci?

    Prije nego što shvatite koji su simptomi, liječenje dijabetesa kod muškaraca, morate shvatiti koja je priroda bolesti. Tipično je dijabetes pokrenut nedostatkom inzulina koji stvara gušterača. Organ možda ili ne proizvodi hormon uopće, ili ga proizvodi u nedovoljnim količinama. Insulin je, sa svoje strane, važan za funkcioniranje različitih tjelesnih stanica. Nedostatak hormona dovodi do hiperglikemije koja je potencijalno smrtonosna za sisteme, organe ljudskog tijela, jer se glukoza nagomilava u vaskularnom sistemu, uništavajući ga. Znajući zašto je dijabetes opasan za muškarce, mnogi počinju više paziti na signale lošeg zdravlja koje im daje tijelo.

    Postoje dve vrste dijabetesa. Jedan je izazvan činjenicom da pankreas ne može proizvoditi inzulin, a zove se "prvi tip". Drugi tip je oblik u kojem se hormon proizvodi, ali premalo. Ova je opcija mnogo uobičajenija, njoj se dijagnosticira u dobi od 30-40 godina i kasnije. Ali prvi tip se često razvija ranije, ponekad u djetinjstvu.

    Faktori rizika

    DM je opasan prvenstveno za one koji nepravilno jedu i pate od viška kilograma. Začinjena, masna hrana, velike količine alkohola - sve to može izazvati poremećaje endokrinog sustava. Sa gledišta ljekara, svaka sekunda je u opasnosti, i stoga mora znati koji su prvi simptomi dijabetesa da bi mogli na vrijeme potražiti pomoć. Višak kilograma, posebno na struku, je prigoda da se posebna pažnja posveti zdravlju, jer su unutrašnji organi sažete zbog težine, što dovodi do oslabljenih performansi. Međutim, i pored ovoga, postoje mnogi faktori koji mogu pokrenuti bolest:

    • genetika
    • hrana
    • patologija krvnih sudova, srca,
    • terapija lijekovima
    • stres
    • infekcije
    • hronična patologija.

    Prvo gutanje

    Prvi simptomi dijabetesa gotovo su nevidljivi. Kada se bolest tek počne razvijati, ona se ne manifestuje. Prve tegobe izazvane dijabetesom mnogi smatraju samo umorom, pa ne obraćaju pažnju.

    Kada se glukoza približi opasno visokoj pojavi se značajni znakovi bolesti. To je obično:

    • nagla promjena težine
    • povećan apetit
    • povećanje umora
    • često pospan
    • problemi sa spavanjem
    • prepone svrbe,
    • znojenje povećava.

    Sumnjati u bolest nije lako, ali je moguće

    Ovi simptomi dijabetesa kod muškaraca često su ostavljeni bez nadzora, a bolest se postepeno prelazi u teži oblik. Kršenja napreduju, što utiče na kliničku sliku. Najneugodniji problemi povezani su s reproduktivnom funkcijom i reproduktivnim sustavom. Klasični simptomi dijabetesa kod muškaraca nakon 30 godina su niska potencija, rana ejakulacija, smanjena želja.

    Dijabetes: dvije vrste

    Prvi i drugi tip dijabetesa nešto su različiti jedan od drugog. S vrstom pera, inzulin se mora svakodnevno davati tijelu - obično se ubrizgava. To je zbog činjenice da tijelo samo nije u stanju da proizvede ovaj vitalni hormon. Ako preskočite injekciju ili nekoliko njih, vjerojatnost kome se povećava i moguć je smrtni ishod.

    Kod drugog tipa dijabetesa nisu potrebne vanjske isporuke inzulina u obliku injekcija. Da biste bili sigurni, važno je samo pratiti ishranu, održavati zdrav, aktivan stil života i redovno uzimati lijekove koje je propisao ljekar.

    Prvi tip: kako se manifestuje?

    Kako se dijabetes pojavljuje kod muškaraca ako se razvije prva vrsta dijabetesa? Simptomi su prilično živopisni, neće raditi na zanemarivanju bolesti. Obično je pogoršanje izazvano infekcijom, aktiviranjem hronične bolesti, što dovodi do poremećaja u radu organizma, na kraju do manifestacija insuficijencije gušterače.

    Najčešći simptomi dijabetesa kod muškaraca od 30 godina:

    • svrbež kože
    • želja da pije puno,
    • potreba za čestim toaletom,
    • nagli gubitak težine
    • pospanost
    • loših performansi, nemogućnosti koncentracije,
    • umor je iznad normalnog.

    Kako sve započinje?

    U prvoj vrsti najočitiji znakovi dijabetesa kod muškaraca su želja da jedu puno, što se ubrzo pretvara u potpuni gubitak apetita. Promjene su popraćene neugodnim senzacijama u stomaku, crevima. Osoba u početku primjećuje da mu usta loše mirišu, ali s vremenom miris postaje dovoljno jak da uznemirava druge. Uz to, često povraćaju.

    Simptomi dijabetesa kod muškaraca nakon 40. godine uvijek uključuju probleme sa potencijom - ona slabi ili potpuno nestaje. Mentalno stanje je destabilizirano, fizički oblik se stalno pogoršava. Da bi se vratio pacijentov kvalitet života, potrebna je saradnja lekara različitih specijalnosti. Posjeta terapeutu neće biti suvišna.

    Drugi tip: simptomi

    Druga vrsta se u početku ne manifestira. Obično se bolest otkriva slučajno, tijekom medicinskih pregleda ili testova (na primjer, planirani godišnji pregled na radu). Najtačniju ideju o stanju pacijenta daje kompletna krvna slika. Kod druge vrste bolesti, simptom dijabetesa kod muškaraca nakon 40. godine je povećana koncentracija glukoze.

    Bolest napreduje veoma sporo, često joj treba nekoliko godina da se obrati pažnja. Uz dijabetes u muškaraca, prehrana bi trebala biti specifična, isključujući masna i začinjena jela koja pogoršavaju stanje organizma.Uz to, pacijenti pate od slabe regeneracije tkiva (rane, ogrebotine, posjekotine zarastaju vrlo sporo), postepeno gube vid, kronično ih progoni osjećaj umora. Dijabetes se očituje bogatim gubitkom kose, uništavanjem zubne cakline, krvarenjem desni. Možete samostalno primijetiti simptome dijabetesa kod muškaraca nakon 40. godine: osjećate žeđ, nagon za toaletom je čest.

    Druga vrsta: opasna je

    Ako su se simptomi šećerne bolesti pojavili kod muškaraca nakon 40. godine, a dijagnoza je potvrdila sumnje, glavni zadatak osobe je da se brine o sebi, svom načinu života i prehrani kako bi što više pomogla svom tijelu. Bolest je hronična i teška, povezana s padom kvalitete života. Neke su posljedice bolesti nepovratne.

    Uz dijabetes postoji velika vjerojatnost za srčane bolesti, vaskularne bolesti, koje s vremenom dovode do srčanog udara, moždanog udara. Bez pravilnog i pravodobnog liječenja bubrezi teško pate, probavni sistem se razgrađuje, a rad jetre je poremećen. Spolne, reproduktivne funkcije gotovo nestaju. Odsustvo hormona inulina u krvi izaziva nedostatak drugog, jednako važnog muškog hormona - testosterona. To, pak, izaziva nemoć. Opskrba krvlju karličnih organa je sve lošija. Kvaliteta, volumen ejakulante je smanjena, oštećena je struktura DNK.

    Simptomi: šta je još sa dijabetesom?

    Mnogi pacijenti s ovom dijagnozom razviju „dijabetičko stopalo“ s vremenom. Ovaj se termin odnosi na smanjenje osjetljivosti nogu. S vremenom to dovodi do odumiranja tkiva, pojave gnojnih rana. Budući da regeneracija tkiva kod dijabetesa praktično nema, čak i najmanji, najmanje ozbiljan rez, rana može uzrokovati gangrenu, a za to je potrebna hirurška intervencija - možete izgubiti nogu, postoji opasnost od smrti.

    Možete posumnjati na "dijabetičko stopalo" po osjećaju "goosebumps", grčeve u nogama. Ako je dijagnoza šećerne bolesti već postavljena, prisustvo takvih znakova prilika je da se odmah ugovorite liječnik. U nedostatku dijagnoze, ne treba odgađati posjet liječniku - možda će pravovremeno liječenje pomoći u prepoznavanju dijabetesa i sprečavanju daljnjih poremećaja. Generalno se vjeruje da je najefikasnija prevencija dijabetesa kod muškaraca redovni ljekarski pregledi.

    Diureza može nagovijestiti pogoršanje situacije - indikatori prvo naglo porastu, a zatim padnu jednako naglo. To ukazuje da je bolest zahvatila bubrege. Komplikacija se naziva "dijabetička nefropatija".

    Pojava bolesti: šta pokazuju testovi?

    Dijabetes melitus je uvijek povećana koncentracija glukoze u krvi. Ono što je čovjeku u početku nevidljivo, ogleda se u rezultatima studija liječnika, ako su ih učinile na vrijeme. Za zdravu osobu normalna razina šećera u krvi uzeta ujutro prije doručka iznosi 5,5 mM / L. Popodne se indikator podiže na 7,8 mM / L. Čim vrijednost poraste na 9-13 mM / l, možemo razgovarati o prisutnosti dijabetesa. S ovim pokazateljima primjećuju se prvi simptomi - međutim, samo su ljudi pažljivi na signale koje dobiva tijelo.

    Pažnja na sve aspekte života

    Kada dijabetes tek počinje, pacijent može primijetiti da je počeo češće posjećivati ​​toalet. Nagon za redovitim mokrenjem budi se noću i zato je san isprekidan, nemiran. Oko dvije litre tečnosti dnevno izlučuju se samo u obliku urina. Objašnjenje je jednostavno: tečnost je zasićena glukozom, a tijelo koristi ovu metodu za uklanjanje viška šećera, normalno prerađenog inzulinom.

    U mokraći pacijenta koji boluje od dijabetesa koncentracija glukoze dostiže 9-11 mM / L. Uzgred, u stara vremena liječnici su, pokušavajući utvrditi dijabetes, pokušavali pacijentov mokraću po ukusu. Oko 24 sata velike količine izlučevina izazivaju se osmotskom diurezom, tj. "Povlačenjem" vode iz krvotoka molekulama glukoze.

    Dehidracija i simptomi

    Budući da bolesna osoba dnevno izgubi ogromnu količinu tekućine, to izaziva dehidraciju tijela. Komplikacija se manifestuje suhom kožom na licu, isušivanjem usana i nedostatkom pljuvačke. Po cijelom tijelu, koža postaje neelastična, u ustima je stalno prisutan suvi osjećaj. Mnogi se žale na snažnu želju za pićem, bez obzira na doba dana, budi se noću - žeđ se budi. Pacijent sa dijabetesom pije do pet litara tečnosti dnevno.

    Šta točno piti ovisi samo o osobi, bolest uopšte ne utječe na ukusne sklonosti. Mnogi pokušavaju piti više sokova, gaziranih, slatkih pića. To samo pogoršava situaciju. Uz dijabetes, žeđ je bolje zadovoljiti jednostavnom pitkom vodom. Možete piti čaj, ali bez šećera. Izuzetno se ne preporučuje piti kafu, jer piće ima diuretski učinak i pogoršava situaciju.

    Bolest: Problem je dublji nego što se možda čini.

    Kada tijelo izgubi vlagu, tjelesne stanice ne dobivaju potrebnu prehranu. To stimulira organe da šalju signalima o nedostatku energije u mozak. Osoba sa dijabetesom osjeća porast apetita, nemoguće je previše jesti, čak i ako jede veliku količinu hrane.

    Sa povećanjem količine glukoze u krvi masno tkivo se aktivno razgrađuje, gubi se vlaga. Sve to negativno utječe na aktivnost mozga, što izaziva jedan od najkarakterističnijih znakova pojave dijabetesa - umor. Obično ga prati promjena karaktera - osoba postaje razdražljiva, često se naljuti, brine zbog sitnica. Raspoloženje se može mijenjati vrlo često i bez vidljivog razloga, što je pogoršano problemima s koncentracijom. U isto vrijeme, performanse opadaju. Takve manifestacije bolesti možete primijetiti gotovo na samom početku, iako mnogi ne obraćaju pažnju. Kada dijagnosticiraju bolest, liječnici rijetko obraćaju puno pažnje na ove znakove - analize daju preciznije podatke, ali osoba koja je primijetila takve promjene treba odmah provjeriti s liječnikom kako bi utvrdio uzrok.

    Znakovi: šta još?

    Čak i nespecijalisti znaju da je kod dijabetesa razina šećera u krvi viša od normalne, ali ne znaju svi da bolest karakteriziraju i snažna kolebanja ovog pokazatelja. Razlika između gornje i donje granice koncentracije glukoze u krvi kod zdrave osobe iznosi oko dvije jedinice dnevno, dok kod pacijenata dostiže 3-15 mM / L, a u težim slučajevima i više.

    Osobe sa šećernom bolešću mogu posumnjati u povredu ako se ponekad primijeti da vid gubi bistrinu. To se događa u periodima kada se koncentracija glukoze dramatično mijenja. Obično vid postaje slabiji za nekoliko minuta, ali ponekad se to stanje odgodi nekoliko dana. Tada se sve vrati u normalu. Primijetivši ovo, morate hitno posavjetovati se s terapeutom i podvrgnuti se ispitivanju krvi.

    Važne karakteristike

    Često dijabetes prolazi nezapaženo, to je posebno karakteristično za drugu vrstu bolesti. Nema pritužbi kao takvih, a ljudi ne obraćaju pažnju na znakove. Takođe se dešava da i ljekari mogu pregledati bolest. To dovodi do oštećenja tkiva i organa, što u budućnosti izaziva izuzetno neugodne komplikacije.

    Moguće je pretpostaviti da je osoba bolesna od dijabetesa ako potkoljenice, stopala, ruke simetrično izgube osjetljivost (djelomično ili potpuno). Obično se osjeća kao osip, hladni ekstremiteti na dodir, grčevi mišića. Češće problemi privlače pažnju noću, kada osoba spava. Bolest negativno utječe na nervni sistem, uništavajući tkiva i ometajući normalan prenos signala. Sve to dovodi do ranije opisanog dijabetičkog stopala praćenog pukotinama, čirima, ranama. Medicina poznaje mnoge slučajeve dijagnosticiranja dijabetesa koji su već na stolu kod hirurga. Istovremeno se smanjuje imunitet. To je izraženo infektivnim bolestima, pogoršanjem hroničnih poremećaja, razvojem komplikacija.

    Pogledajte video: Alopecia Areata - Liječenje ispadanja kose i ćelavost kod žena (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar