Dijabetes tipa 1 kod djece

Vjerovatno, ne postoji tako poznata i sveobuhvatno proučena hronična endokrina bolest u svijetu koja se još uvijek nije u potpunosti naučila izliječiti - dijabetes, rečenica za neke i nove životne smjernice za druge. U djece u modernom dobu dijabetes se dijagnosticira prilično često (druga je najčešća među kroničnim bolestima) i važno je ne samo obnoviti život svog malog člana obitelji, već i promijeniti vlastiti način života, navike i prehranu. U ovom ćete članku naučiti sve o dijabetesu u djetinjstvu, moći ćete naučiti kako ga kontrolirati i stvoriti idealne uvjete za lagodan život vašeg djeteta, uzimajući u obzir postojeći medicinski problem.

Dijabetes tipa 1 kod djece

Najčešći tip dijabetesa među djecom, koji se još naziva i maloljetnički dijabetes. To je teško autoimuno oboljenje i karakterizira ga apsolutnim nedostatkom hormona inzulina. Kongenitalna je i stečena, razvija se u bilo kojoj dobi, u velikoj većini slučajeva, pored klasične prehrane i terapijskih postupaka, zahtijeva i stalne injekcije inzulina.

Posljednjih desetljeća gornja granica dobne dijagnoze dijabetesa tipa 1 naglo se smanjuje - ako su ranije ova bolest otkrivena kod djece mlađe od 7–8 godina, sada su zasebni slučajevi primarnog dijabetesa melitusa prvog tipa zabilježeni kod 30, pa čak i 40-godišnjaka.

Uzroci dijabetesa tipa 1 u djece

Glavni uzroci dijabetesa tipa 1 u djece su oštećenje otočića Langerfelda u repu gušterače. Do oštećenja gušterače može doći zbog mnogih razloga, na primjer, djelovanja virusne infekcije. No najčešće se bolest razvija na pozadini agresije vlastitog imunološkog sistema. U tom slučaju ćelije limfnog tkiva uništavaju inzulin koje stvaraju inzulin, što u normalnom stanju napadaju samo strane agense. Taj se postupak naziva „autoimuni“, a odnosi se na mehanizam pomoću kojeg se stvaraju antitijela protiv ćelija vašeg tijela.

Autoimune bolesti kao uzročnici dijabetesa tipa 1

Postoje različite autoimune bolesti, poput štitnjače i nadbubrežne žlijezde, koje su češće kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. To ukazuje na nasljednu predispoziciju za autoimune bolesti i sistemsku prirodu imunološkog oštećenja, koja mogu biti potaknuta drugim faktorima okoliša.

Mehanizam pokretanja bolesti nije tačno poznat, ali naučnici sugeriraju da pregovaranje protiv virusne infekcije ili konzumiranje kravljeg mlijeka može pokrenuti autoimuni proces. A on će zauzvrat izazvati razvoj dijabetesa tipa 1 u djece.

Koji su simptomi šećerne bolesti tipa 1 kod djece?

Simptomi dijabetesa tipa 1 kod djece su obično akutni. To se može izraziti naglim napadima slabosti i vrtoglavice na pozadini gladnog stanja ili nakon jela. Glukoza je jedna od glavnih vrsta goriva koju ćelije tijela koriste za svoje energetske potrebe. Mozak i živčani sustav koriste samo glukozu, dok većina ostalih ćelija također može pretvoriti masti i druge hranjive tvari u energiju. Glukoza iz ugljikohidratne komponente hrane potiče proizvodnju inzulina, koji djeluje na receptore staničnih membrana i uzrokuje prodiranje glukoze u ćeliju. Ako se to ne dogodi, metabolički procesi i ćelijska energija su poremećeni.

Razina šećera u krvi raste, a glukoza se u velikim količinama počinje otkrivati ​​u krvi i urinu. Kako upotreba glukoze postaje vrlo neučinkovita, osoba s dekompenziranom dijabetesom tipa 1 razvija sljedeće simptome:

  • pojačana žeđ
  • umor
  • učestalo mokrenje tokom dana i noći (nokturija),
  • gubitak težine (iako se apetit često povećava)
  • svrab, posebno na genitalnom području, uzrokovan razvojem gljivične infekcije,
  • druge kožne infekcije (kvasna infekcija i furunkuloza).

Ako redovno imate bilo koji od ovih simptoma dijabetesa tipa 1, posjetite lokalnog liječnika i napravite test.

Porodični slučajevi bolesti povećavaju vjerojatnost bolesti, ali dijabetes tipa 1 mnogo je rjeđi od dijabetesa tipa 2.

Liječenje dijabetesa tipa 1 u djece

Liječenje dijabetesa tipa 1 u djece gotovo je uvijek povezano s kompenzacijskim injekcijama humanog inzulina. Takođe, terapijske mjere trebaju biti usmjerene na normalizaciju metabolizma i jačanje imuniteta djeteta.

Općenito, liječenje dijabetesa tipa 1 kod djece može se izraziti sljedećim stavcima:

  • Redovne injekcije insulina. Obavljaju se svakodnevno ili nekoliko puta dnevno, ovisno o vrsti korištenog inzulina.
  • Održavanje aktivnog načina života (uklanjanje fizičke neaktivnosti).
  • Održavanje normalne tjelesne težine.
  • Pridržavanje posebne prehrane koja sadrži smanjenu regulisanu količinu ugljikohidrata.
  • Cilj terapije insulinom je održavanje normalne količine glukoze u krvi i normalizacija energetskih procesa u ćeliji.

Liječenje dijabetesa tipa 1 u djece odabire pojedinačno kvalificirani liječnik endokrinolog i ovisi o stupnju stupnja simptoma i stadijumu bolesti.

Prevencija dijabetesa tipa 1 kod djece

Prevencija dijabetesa tipa 1 kod djece uključuje niz mjera kojima se sprečava pojava negativnih faktora koji mogu potaknuti razvoj ove bolesti.

1. Pazite na znakove koji ukazuju na visoku ili nisku glukozu u krvi.

2. Ako imate bolest, redovno izmjerite glukozu u krvi koristeći moderna mjerača glukoze u krvi i prilagođavajte razine glukoze injekcijama inzulina.

3. Pratite dijetu što je pažljivije moguće.

4. Uvijek sa sobom imate glukozu ili šećer kako biste liječili hipoglikemiju (nisku glukozu u krvi). Injekcije glukagona (GlucaGen) mogu biti potrebne za tešku hipoglikemiju.

5. Redovno se javite svom ljekaru radi provjere glukoze u krvi, pretraga oka, bubrega i nogu i nadziranje simptoma uznapredovalog dijabetesa.

6. Pozovite svog liječnika u ranoj fazi bolesti kako biste spriječili dekompenzaciju patološkog procesa.

7. Vodite „dnevnik dijabetesa“ i zabilježite svoje glikemijske pokazatelje.

Etiologija i patogeneza dijabetesa tipa 1 u djece

Etiologija i patogeneza dijabetesa tipa 1 sugerira da kršenja načela zdravog načina života igraju ogromnu ulogu u razvoju simptoma bolesti. Važnu ulogu u patogenezi dijabetesa tipa 1 igra sjedilački način života i kršenje prehrane. Upotreba hrane s visokim sadržajem ugljika i masti doprinosi razvoju bolesti. Zbog toga je za sprečavanje dijabetesa tipa 1 važno da sledite principe zdravog načina života.

Tjelesna aktivnost pomoći će smanjiti rizik od razvoja i napredovanja dijabetesa, ateroskleroze i srčanih bolesti, kao i poboljšati opće dobro.

Možda će biti potrebno prilagoditi dozu inzulina tijekom fizičke aktivnosti, ovisno o intenzitetu fizičke aktivnosti. Prekomjerni inzulin i vježbanje mogu sniziti šećer u krvi i dovesti do hipoglikemije.

Jedite zdravu hranu bogatu vlaknima, dobro izbalansiranu ugljikohidratima, mastima i proteinima. Eliminirajte unos ugljikohidrata s niskomolekularnom masom (šećerom) i smanjite unos ugljikohidrata u načelu.

Pokušajte pojesti istu količinu ugljikohidrata svaki dan. Trebali biste imati tri glavna obroka i dvije do tri užine dnevno.

Za personaliziranu prehranu posavjetujte se s kvalificiranim dijetetičarom ili endokrinologom.

Trenutno je nemoguće u potpunosti spriječiti početak bolesti. Ali naučnici neprestano proučavaju ovu bolest i daju efikasne dodatke u liječenju i dijagnozi.

Moguće komplikacije dijabetesa tipa 1 kod djece

U većini slučajeva šećerna bolest tipa 1 kratkoročno daje komplikacije samo u nedostatku odgovarajućeg liječenja. Ako ne sledite upute liječnika, mogu se pojaviti sljedeće komplikacije:

1. Nizak šećer u krvi koji se javlja uz predoziranje inzulina, duga pauza između obroka, fizičke aktivnosti, hipertermije, dovodi do gubitka svijesti.

2. Nedovoljna zamjena inzulina farmakološkim supstitutima dovodi do visokog šećera u krvi i može izazvati ketoacidozu.

3. Ateroskleroza se pogoršava kod dijabetes melitusa i može dovesti do poremećene cirkulacije krvi u nogama (dijabetičko stopalo), razvoja moždanog udara i srčanih bolesti (angina pektoris i infarkt miokarda).

4. Dijabetičko oštećenje bubrega (dijabetička nefropatija).

5. Dijabetička retinopatija (dijabetičko oštećenje oka).

6. Dijabetička neuropatija (degeneracija živaca) i angiopatija, koji dovode do čira i infekcija.

7. Povećana osjetljivost na zarazne bolesti.

8. Ketoacidotska, hiperosmolarna, laktacidemijska i hipoglikemijska koma u teškim teškim slučajevima bolesti.

Dijeta kod dijabetesa tipa 1 - osnova liječenja

Ne postoji potpuni lijek za dijabetes tipa 1. Dijeta kod dijabetesa tipa 1 osnova je svih narednih liječenja. Samo strogom korekcijom prehrane može se postići stabilna remisija i normalno dobrobit pacijenta.

Ali s pravim liječenjem, rizik od razvoja kasnih stadija dijabetičkih komplikacija znatno se smanjuje. Ovo određuje potrebu za stalnim nadzorom i održavanjem normalne razine šećera u krvi.

Pacijenti s dijabetesom koji pate od arterijske hipertenzije mogu smanjiti vjerojatnost komplikacija redovitom primjenom antihipertenzivnih lijekova za normalizaciju krvnog tlaka.

Dijabetes dovodi do arterijske skleroze, a taj rizik se povećava ako pacijent puši. Da biste smanjili rizik od komplikacija, trebali biste biti iz loše navike.

Dijabetes tipa 2 kod djece

Pod dijabetesom tipa 2 u djece obično ne podrazumijevaju autoimunu bolest, već metaboličku bolest hroničnog spektra. Karakterizira ga relativni nedostatak inzulina - zapravo koncentracija hormona je normalna ili čak povećana, ali njegova interakcija s ćelijama tkiva je poremećena. Inače, ovaj patološki proces neravnoteže metabolizma ugljikohidrata naziva se otpornošću na inzulin.

Još u 20. stoljeću liječnici su vjerovali da se dijabetes tipa 2 pojavljuje samo kod starijih ili sredovječnih osoba, jer je izravno povezan s procesom usporavanja metabolizma i pretilosti. Međutim, kao što pokazuje suvremena medicinska praksa, niža dobna granica smanjuje se sa svakim desetljećem, a sada se dijabetes tipa 2 dijagnosticira čak i u djece 8-10 godina, uglavnom pate od prekomjerne težine i neuravnotežene prehrane.

U klasičnom smislu dijabetes tipa 2 je inzulinsko neovisan i ne zahtijeva injekcije ovog hormona, ali s vremenom i u nedostatku odgovarajućeg kvalificiranog liječenja, šećerna bolest tipa 2 prelazi u prvu (beta ćelije, iscrpljene neprekidnim radom, prestaju proizvoditi inzulin u dovoljnim količinama) .

Uzroci dijabetesa u djece

Svaki događaj, uključujući i bolesti, ima uzročno-posljedičnu vezu - ovo je aksiom. Međutim, dijabetes je složeniji. Unatoč činjenici da su ljekari već dugo upoznati s ovom endokrinom bolešću, još nisu razjašnjeni tačni uzroci koji pokreću negativan proces poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Dijabetes tipa 1 kao autoimuni oblik pravog dijabetesa melitusa izražava se uništenjem beta ćelija. Naučnici su proučavali mehanizam takvog uništenja - proteinske ćelijske strukture, koje su transportni mehanizam u nervnom sistemu, zbog uzroka nejasne etimologije prodiru kroz krvno-moždanu barijeru i ulaze u glavni krvotok. Imuni sustav, prethodno nepoznat takvim elementima (gore spomenuta barijera u normalnom stanju ne dopušta elementima mozga da prođe do ostatka tijela), počinje napadati proteine ​​izoliranjem na njih antitijela. Zauzvrat, beta ćelije iz kojih se proizvodi inzulin imaju markere slične gore opisanim stanicama mozga, a također se uništava imunitet, djelomično ili potpuno uskraćujući gušterači mogućnost stvaranja prijeko potrebnog hormona.

Prema suvremenoj statistici, faktor rizika za pokretanje ovog procesa je nasljednost i prijenos odgovarajućih recesivnih / dominantnih gena s bolesnog roditelja na dijete s povećanjem vjerojatnosti dijabetesa kod potonjeg u prosjeku 10 posto. Pored toga, dodatni „okidač“ za nastajanje problema mogu biti česti stresovi, virusi (posebno rubeola i tip Koksaki), kao i vanjski faktori - uzimanje određenog broja lijekova i hemikalija (streptozocin, otrov za štakore itd.), Život u određenom populacijskog segmenta (dijabetes nije ravnomerno raspoređen u različitim zemljama i njegova prevalenca između teritorija susjednih sa geografskog stanovišta može varirati od 5 do 10 puta).

Dijabetes tipa 2 je, s druge strane, metabolički problem, pri čemu "kršitelj" metabolizma ugljikohidrata nije nedostatak inzulina (posljednji se proizvodi normalno ili čak iznad njega), već slaba apsorpcija od strane njegovih tkiva. U ovom slučaju dijabetes melitus sporo napreduje, također zbog genetskih i intravitalnih faktora, od kojih je glavni prekomjerna težina i starenje cijelog organizma povezano sa starenjem. Još prije 30 godina vjerovalo se da ne postoji inzulinski neovisna vrsta dijabetesa u djece (odnosno, maloljetnički dijabetes tipa 1 odmah je uspostavljen tijekom dijagnostičkog postupka), no posljednjih desetljeća liječnici ga sve više dijagnosticiraju u pretilih adolescenata i djece s prekomjernom težinom u dobi od 8 do 12 godina godina star.

Znakovi dijabetesa kod djece

Jedan od važnih problema pravovremenog utvrđivanja dijabetesa kod djeteta prije pojave različitih komplikacija je nedostatak jasnih i jedinstvenih simptoma / znakova ove bolesti u tako ranoj dobi. Dijabetes tipa 1 obično se otkriva slučajno na temelju testova ili u akutnim manifestacijama hiper / hipoglikemije već u bolničkom okruženju.

Kod novorođenčadi

Od nule do godine života vrlo je teško vizualno odrediti bilo koju vrstu dijabetesa vanjskim manifestacijama sve do pojave akutnih simptoma (jaka dehidracija, intoksikacija i povraćanje). Po indirektnim znakovima - nedostatak debljanja i napredak distrofije (u slučaju potpuno normalne prehrane), učestalo plakanje bez razloga, koje se umiri tek nakon pijenja. Također, dijete uznemiruju jaki pelenski osip na mjestima primarnih genitalnih organa koji se teško liječe bilo kojim tretmanom, urin može ostaviti ljepljive tragove, a pelene nakon postupka mokrenja postaju krute, kao da su ušterene.

U vrtićima, predškolskom uzrastu, učenicima škole

  1. Periodična dehidracija, učestalo mokrenje tokom dana i povraćanje, noćna urinarna inkontinencija.
  2. Teška žeđ, gubitak težine.
  3. Sistematske infekcije kože kod dječaka i kandidijaza kod djevojčica.
  4. Smanjena pažnja, porazi apatije i razdražljivosti.

Akutni simptomi šećerne bolesti u ovoj skupini djece uključuju, osim gore navedenih simptoma, i respiratorno zatajenje (rijetko, ujednačeno s bučnim udisajima / izdisajima), miris acetona iz usne šupljine, visoku brzinu pulsa, oticanje ekstremiteta i njihovu lošu cirkulaciju krvi s plavinom, kao i oslabljenu svijest - od dezorijentacije do dijabetičke kome. Ako se utvrde akutni simptomi dijabetesa, morate odmah ići u bolnicu!

U adolescenata

Pored gore spomenutih simptoma kod adolescenata, problem dijabetesa komplicira se "razmazivanjem" simptoma karakterističnih za prijelazno doba (često se mešaju s sporim infekcijama, pa čak i neurozama), ali ako se vaše dijete brzo umori, ima stalne glavobolje i periodične akutne napade želje da pojede slatkiše ( reakcija tijela na hipoglikemiju), slabo prolazi bol u trbuhu sa mučninom, oštećenjem perifernog vida - ovo je prilika da se provjeri kod endokrinologa.

Znakovi dijabetesa tipa 2 u pubertetske djece

Aktivne hormonalne promjene u tijelu tokom puberteta (djevojčice 10–16 i dječaci 12–18 godina) mogu izazvati razvoj tkivne otpornosti na inzulin ili dijabetes tipa 2, posebno ako je dijete pretilo.

Vaše dijete ima prekomjernu težinu trbušnog tipa, arterijsku hipertenziju, otežano ili prečesto mokrenje, periodične kronične infekcije različite etiologije, visoki kolesterol i trigliceride u krvi, kao i probleme sa jetrom (masna hepatoza) plus glavnu, iako podmazanu, simptomatologiju dijabetesa 1 kao? Moguće je da ovo uzrokuje dijabetes svih tipa 2.

Dijagnostika

Prva faza u dijagnostici dijabetesa kod djece je analiza vanjskih simptomatskih manifestacija, zbirka povijesti života, kao i prolazak testova:

  1. Krv za glukozu - daje se ujutro na prazan stomak, a takođe sa opterećenjem u dozi od 75 grama glukoze. Ako se prekorači 5,5 mmol / l (na prazan stomak) i 7 mmol / l (opterećenje 1-2 sata nakon uzimanja glukoze), sumnja se na dijabetes.
  2. Krv na glikiranom hemoglobinu. Hemoglobin koji veže glukozu jedan je od najtačnijih pokazatelja prisutnosti ili odsutnosti dijabetesa. S rezultatima većim od 6,5 posto smatra se da je opća dijagnoza dijabetesa potvrđena.

Druga faza dijagnostičkih mjera je utvrđivanje vrste šećerne bolesti. Za to se provodi detaljna diferencijalna dijagnoza i provodi se niz testova, posebno za c-peptid i autoantitijela na inzulin / beta ćelije. Ako postoje dva potonja, liječnik može dijagnosticirati dijabetes melitus tipa 1, u suprotnom je dijabetes tipa 2 konačno potvrđen.

Liječenje dijabetesa kod djece

Odmah treba napomenuti - medicina ne zna efikasno liječenje dijabetesa bilo koje vrste u sadašnjem stadijumu razvoja nauke. Dijabetes melitus je doživotni problem koji se ne može izliječiti, već se može kontrolirati samo kako bi se spriječio neuspjeh metabolizma ugljikohidrata i pridružene komplikacije.

Lista glavnih mjera za liječenje dijabetesa kod djece obično uključuje posebnu prehranu sa stalnim nadzorom volumena, kalorijskog sadržaja i energetskog sadržaja hrane, praćenjem trenutne razine šećera u krvi, fizioterapijom, kao i redovitom fizičkom aktivnošću u strogo doziranim umjerenim obrocima. Dijabetičari s prvom vrstom bolesti morat će redovito ubrizgavati odabrane i često prilagođene doze inzulina kratkog, srednjeg ili dugog djelovanja, a za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 2, umjesto hormona, uzimat će različite lijekove:

  1. Katalizatori za izlučivanje inzulina (sulfonilurea druge generacije, repaglinid).
  2. Modulatori osjetljivosti tkiva na inzulin (bigvanidi, tiazolindioni).
  3. Inhibitori apsorpcije glukoze u probavnom traktu (akarboza).
  4. Aktivatora alfa receptora i stimulanse metabolizma lipida (fenofibrati).
  5. Ostali lijekovi.

Pored glavne terapije, u slučaju akutnih ili uznapredovalih oblika šećerne bolesti s razvojem komplikacija, potrebno je dodatno liječenje popratnih problema - u tom slučaju liječnik ili odgovarajuća komisija procjenjuju rizike za pacijenta i propisuju liječenje na temelju prisutnosti osnovne endokrine bolesti.

Obećavajuće tehnike

Nauka ne miruje i posljednjih desetljeća stotine neovisnih grupa pokušavale su razviti metodologiju za stvarno učinkovitu borbu protiv dijabetesa. Ljekari su sigurni da je u srednjoročnom razdoblju moguće ne samo stvoriti, već i primijeniti u praksi koncept potpunog izliječenja djeteta od dijabetesa. Danas se najperspektivnije i najpouzdanije:

  1. Transplantacija dijela gušterače / otočića Langerhansovih / beta ćelija / matičnih ćelija. Tehnika se sastoji u kombiniranom uvođenju donorskih materijala kako bi se nastavila proizvodnja prirodnog inzulina od strane tijela. Takve operacije su već u toku (u pravilu u slučaju ozbiljnih komplikacija, kada su opravdani rizici od presađivanja bio-materijala u obliku beta i matičnih stanica), ali nakon nekog vremena funkcija beta ćelija i dalje postepeno gubi. Trenutno su u toku eksperimenti za produženje i konsolidaciju efekta kao i za povećanje nivoa preživljavanja / preživljavanja transplantata nakon operacije.
  2. Kloniranje beta ćelija. Obećavajuća tehnika usmjerena je na poticanje proizvodnje baze inzulina iz prekursora beta ćelija injekcijom posebnog proteina ili unošenjem potrebnog gena. Razina njihove proizvodnje bit će veća od stope razaranja baze hormona pomoću imuniteta, uslijed čega će se proizvesti više prirodnog inzulina.
  3. Vakcine. Aktivno razvija i testira cjepiva koja izoliraju antitijela za beta ćelije, kao posljedica toga potonje se prestaju razgrađivati.

Dijeta za dijabetes kod djeteta

Dijeta je osnova za liječenje bilo koje vrste dijabetesa. Djeca s dijabetesom tipa 1 trebaju ga da precizno izračunaju količinu primijenjenog inzulina, dok dijete sa šećernom bolesti tipa 2, u nedostatku ozbiljnih komplikacija, može u potpunosti zamijeniti klasično liječenje. Sledeće dijete su pogodne za liječenje dijabetesa u blagom ili umjerenom obliku. U akutnim stanjima, prisutnost komplikacija itd. Potrebna je najviše pojedinačne prehrambene sheme koje je razvio endokrinolog uzimajući u obzir trenutno stanje tijela i druge faktore.

Za dijabetes tipa 1

Za djecu s pravom dijabetesom i normalnom / neuhranjenom težinom, medicinski stručnjaci preporučuju uravnotežen racionalni sustav prehrane - na primjer, klasični "Tablica br. 9". Dijete je prilično ugodno i iako malo povećava dnevnu razinu šećera u krvi (što se može nadoknaditi injekcijama inzulina), djetetovom rastućem tijelu pruža čitav niz potrebnih tvari / mikroelemenata / vitamina.

Glavni su mu principi pet obroka dnevno svaka dva do tri sata u malim obrocima, kao i isključenje jednostavnih ugljikohidrata iz prehrane i zamjena njih složenim, koji se sporije razgrađuju i ne daju oštar skok glukoze u krvi. Kalorični sadržaj ove prehrane iznosi 2300-2400 kcal, dnevni kemijski sastav uključuje proteine ​​(90 grama), masti (80 grama), ugljikohidrate (350 grama), sol (12 grama) i pola litre slobodne tečnosti.

Zabranjeno je jesti muffine, masne i jake čorbe i mlijeko s kašom / rižom. Ne preporučuje se dodavanje masnih vrsta mesa / ribe, dimljeno meso, konzervirana hrana, kavijar, slani / slatki sirevi, marinade i kiseli krastavci, tjestenina, riža, vrhnje, umaci, meso / masti za kuhanje. Takođe nije dozvoljeno konzumiranje slatkih sokova, određene vrste voća (grožđe, datulje, grožđice, banane, smokve), sladoled, konzervi, kolači / slatkiši. Svaka jaka masna i pržena hrana zabranjena je - mora se kuhati, pirjati, peći ili kuhati na pari. Med - ograničen, šećer je zamijenjen sorbitol / ksilitol.

Za dijabetes tipa 2

Kod šećerne bolesti drugog tipa dijete je gotovo uvijek pretilo - upravo to često izaziva smanjenu osjetljivost tkiva na inzulin. U ovom slučaju, gore spomenuta „Tabela br. 9“ nije optimalno rješenje i nemoguće je nadoknaditi čak i mali dnevni porast šećera u krvi inzulinom (proizvodi se u dovoljnoj količini, pa čak i iznad norme, problem je inzulinska rezistencija), zato su svi moderni nutricionisti i endokrinolozi češće preporučuju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Strožija, međutim, pomaže u borbi protiv visokog šećera u krvi što je moguće efikasnije i istovremeno značajno smanjuje višak kilograma, smanjujući na taj način manifestacije otpornosti. Njeni su principi frakcijska šestostruka prehrana, značajno smanjenje potrošnje bilo kojeg ugljikohidrata (do 30-50 grama dnevno) i naglašavanje proteinske hrane (do 50 posto dnevne količine konzumirane hrane). Prag kalorija je 2 tisuće kcal.

Uz dijetu s malo ugljikohidrata, trebali biste povećati unos slobodne tekućine (oko 2–2,5 litara dnevno), savjetuje se uzimanje dodatnih vitaminsko-mineralnih kompleksa. Osnova ishrane je zeleno povrće i proteini. Pod dodatnom zabranom, u odnosu na "stolni broj 9" krumpir, gotovo sve voće / žitarice, glavne vrste hljeba, kukuruz, priručna hrana, pirjano voće.

Simptomi dijabetesa tipa 1

U pravilu se kod dijabetesa tipa 1 simptomi povećavaju prilično brzo. U samo nekoliko sedmica stanje djeteta se toliko pogoršalo da hitno ulazi u medicinsku ustanovu. Stoga je vrlo važno biti u stanju prepoznati prve znakove bolesti, koji uključuju:

  1. Stalna žeđ. Pojavljuje se zbog dehidracije tjelesnih tkiva, jer tijelo pokušava razrijediti glukozu koja cirkuliše u krvi, crpeći vodu iz njih. Dijete traži da pije vodu ili druga pića u velikim količinama.
  2. Brzo mokrenje. Roditelji primjećuju da je dijete počelo ići u toalet češće nego obično, a noću.
  3. Iznenadni gubitak težine. Izvor energije (glukoza) prestaje da ulazi u ćelije u tijelu, dakle, povećava se potrošnja masti i proteinskog tkiva. Kao rezultat toga, dijete prestaje dobijati na težini, već, naprotiv, brzo gubi na težini.
  4. Umor Roditelji primjećuju djetetovu letargiju i slabost koji proizlaze iz nedostatka energije.
  5. Pojačana glad. Do njega dolazi i zbog nedostatka glukoze u tkivima, pa uz veliku potrošnju hrane dijete ne može dobiti dovoljno. Ako se stanje bebe toliko pogoršalo da je počeo da razvija ketoacidozu, tada će mu se apetit smanjiti.
  6. Problemi sa vidom. Zbog dehidracije sočiva, dijete može razviti maglu pred očima i zamagljen vid.
  7. Poraz gljivične infekcije. U maloj djeci pelenski osip je teško liječiti, a kod djevojčica se može razviti drozd.

Ako ne obratite pažnju na takve znakove bolesti, stanje djeteta se pogoršava i razvija se ketoacidoza. Manifestira se bolom u trbuhu, letargijom, mučninom, isprekidanim bučnim disanjem, pojavom mirisa acetona iz usta. Dijete može izgubiti svijest. Uz to, ova komplikacija može dovesti do smrti.

Uzroci

Naučnici još nisu utvrdili prave uzroke razvoja dijabetesa kod djece prve vrste dijabetesa. Kod bolesnog djeteta imunološki sustav koji se mora boriti protiv opasnih mikroba i virusa odjednom počinje razorno djelovati na gušteraču (posebno, stanice odgovorne za sintezu inzulina).

Utvrđeno je da postoji genetska predispozicija za pojavu dijabetesa tipa 1, pa se, kod prisustva bolesti u srodnika, rizik od takve patologije kod djeteta povećava.

Faktor pokretanja koji pokreće dijabetes tipa 1 može biti virusna infekcija (poput gripe ili rubeole) ili jak stres.

Faktori rizika za razvoj dijabetesa tipa 1 uključuju:

  • Prisutnost dijabetesa ovisnog o insulinu kod nekoga od bliske rodbine (roditelji imaju bolest, kao i sestre ili braća).
  • Infekcije izazvane virusima. Posebno često se dijabetes razvija nakon lezija virusom Coxsackie, citomegalovirusom Epstein-Barr virusom ili virusom rubeole.
  • Niskog vitamina D.
  • Prekomjerno rano hranjenje kravljim mlijekom ili proizvodima od žitarica.
  • Voda za piće sa povećanim sadržajem nitrata.

Kako se bolest razvija?

U ćelijama gušterače formira se hormon inzulin. Glavna funkcija inzulina je pomaganje prolaska glukoze u stanice gdje se taj ugljikohidrat koristi kao gorivo.

U razmjeni glukoze i inzulina postoji stalna povratna informacija. U zdravom djetetu, nakon jela, inzulin se oslobađa u krvotok, zbog čega se razina glukoze smanjuje (glukoza iz krvi ulazi u stanice). To dovodi do smanjenja proizvodnje inzulina tako da se količina glukoze u krvi ne smanjuje previše. Istovremeno se glukoza skladišti u jetri tako da se razina šećera održava normalnom - tijekom jakog smanjenja njezinog nivoa u krvi molekuli glukoze oslobađaju se iz jetre u krv.

Kod dijabetes melitusa smanjuje se broj beta ćelija u gušterači, pa se inzulin ne proizvodi dovoljno. Rezultat će biti i gladovanje ćelija, jer neće primati potrebno gorivo, kao i povećan sadržaj glukoze u krvotoku, što dovodi do pojave kliničkih simptoma bolesti.

Šta je tretman?

Cilj liječenja dijabetesa tipa 1 je pružiti djetetu priliku da se normalno razvija, pohađa dječiji tim i ne osjeća nedostatak u usporedbi sa zdravom djecom. Također, liječenje treba biti usmjereno na sprečavanje ozbiljnih komplikacija dijabetesa kako bi takve teške manifestacije bile što udaljenije.

Za stalno praćenje bolesti, djetetu je potrebno mjeriti šećer u krvi nekoliko puta na dan, tako da će roditelji morati da nabavi tačan glukometr. U liječenju djeteta s dijabetesom tipa 1 također je važna dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Treba voditi dnevnik u kojem će se bilježiti rezultati mjerenja glukoze i prehrambenih karakteristika djeteta.

Budući da je dijabetes tipa 1 uzrokovan nedostatkom inzulina, ubrizgavanje inzulina je glavno liječenje ove bolesti. Postoji mnogo vrsta pripravaka inzulina različitog trajanja djelovanja. Za unošenje insulina koristite posebne špriceve sa tankim iglama, kao i olovke za špriceve. Takođe su razvijeni posebni uređaji koji hrane hormon u malim porcijama - inzulinske pumpe.

Mnoge roditelje zanima je li moguće ne injicirati inzulin djetetu ili barem to ne raditi svakodnevno. To je moguće samo uz strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ako je dijabetes kod djeteta novo dijagnosticiran. Jedenje s najmanje ugljikohidrata omogućava dugoročnu remisiju.

Dijabetes i bolest štitne žlijezde

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest. Nastaje zbog zatajenja imunološkog sistema. Zbog ove neispravnosti, antitela počinju napadati i uništavati beta ćelije gušterače koje proizvode inzulin. Nije iznenađujuće da se druge autoimune bolesti često nalaze kod djece s dijabetesom tipa 1.

Najčešće, imunološki sistem kompanije s beta ćelijama napada štitnu žlezdu. To se naziva autoimuni tiroiditis. Većina djece sa dijabetesom tipa 1 nema simptome. Ali kod onih nesretnih, autoimuni tiroiditis uzrokuje pad funkcije štitnjače.Još je manje slučajeva kada on, naprotiv, pojačava svoju funkciju, i nastaje hipertireoza.

Dete sa dijabetesom tipa 1 treba da se testira na antitela štitnjače. Takođe vas treba pregledati svake godine da biste vidjeli da li se bolest štitne žlijezde razvila za to vrijeme. Za to se obavlja test krvi na stimulaciju štitnjače (TSH). To je hormon koji stimuliše štitnu žlijezdu. Ako se pronađu problemi, endokrinolog će propisati tablete i one će uvelike poboljšati dobrobit dijabetičara.

Liječenje dijabetesa tipa 1 kod djece

Liječenje dijabetesa tipa 1 u djece sastoji se od sljedećih aktivnosti:

  • trening samokontrole šećera u krvi glukometrom,
  • redovno samonadgledanje kod kuće,
  • dijeta
  • injekcije insulina
  • fizička aktivnost (sport i igre - fizikalna terapija za dijabetes),
  • psihološka pomoć.

Svaka od ovih tačaka neophodna je za uspješnost liječenja dijabetesa tipa 1 u djeteta. Izvode se, najvećim dijelom, ambulantno, odnosno kod kuće ili u toku dana po dogovoru liječnika. Ako dijete sa šećernom bolešću ima akutne simptome, tada ga treba hospitalizirati u bolničkoj bolnici. Obično se djeca sa dijabetesom tipa 1 nalaze u bolnici 1-2 puta godišnje.

Cilj liječenja dijabetesa tipa 1 u djece je održavanje šećera u krvi što je bliže moguće normalnoj. To se naziva „postizanjem dobre nadoknade dijabetesa“. Ako se dijabetes dobro kompenzira liječenjem, tada će se dijete moći normalno razvijati i odrasti, a komplikacije će se odgoditi na kasni datum ili se uopće neće pojaviti.

Ciljevi za liječenje dijabetesa kod djece i adolescenata

Koje vrijednosti šećera u krvi treba ciljati kod djece s dijabetesom tipa 1? Naučnici i ljekari jednoglasno se slažu da što je bliže normalnoj razini glukoze u krvi, to je bolje. Jer u ovom slučaju dijabetičar živi gotovo kao zdrava osoba, te ne razvija vaskularne komplikacije.

Problem je što je kod pacijenata sa dijabetesom koji primaju injekcije inzulina, što je bliže normalnom šećeru u krvi, veći je rizik od razvoja hipoglikemije, uključujući i tešku. Ovo se odnosi na sve bolesnike sa dijabetesom tipa 1. Štoviše, kod djece s dijabetesom rizik od hipoglikemije posebno je visok. Zbog toga što jedu neredovno, a nivo tjelesne aktivnosti kod djeteta može biti različito različitih dana.

Na osnovu toga, preporučuje se ne spuštati šećer u krvi kod djece s dijabetesom tipa 1 na normalne, već ga održavati na višim vrijednostima. Nije više tako. Nakon što su se nakupili statistički podaci, postalo je očito da je razvoj vaskularnih komplikacija dijabetesa opasniji od rizika od hipoglikemije. Zbog toga je Američka udruga za dijabetes od 2013. godine preporučila održavanje glikoziranog hemoglobina u sve djece s dijabetesom ispod 7,5%. Njegove veće vrijednosti su štetne, a ne poželjne.

Ciljajte nivo glukoze u krvi, ovisno o dobi djeteta sa dijabetesom tipa 1

Starosna grupaStupanj kompenzacije metabolizma ugljikohidrataGlukoza u krvnoj plazmi, mmol / lGlikolirani hemoglobin HbA1C,%
prije obrokanakon jelaprije spavanja / noći
Predškolci (0-6 godina)Dobra kompenzacija5,5-9,07,0-12,06,0-11,07,5)
Zadovoljna nadoknada9,0-12,012,0-14,011,08,5-9,5
Loša nadoknada> 12,0> 14,013,0> 9,5
Školarci (6-12 godina)Dobra kompenzacija5,0-8,06,0-11,05,5-10,010,08,0-9,0
Loša nadoknada> 10,0> 13,012,0> 9,0
Tinejdžeri (13-19 godina)Dobra kompenzacija5,0-7,55,0-9,05,0-8,58,57,5-9,0
Loša nadoknada> 9,0> 11,010,0> 9,0

Imajte na umu brojeve glikiranog hemoglobina u poslednjem stupcu tabele. Ovo je pokazatelj koji odražava prosječnu razinu glukoze u plazmi tokom posljednja 3 mjeseca. Krvni test na glikovani hemoglobin uzima se svakih nekoliko meseci kako bi se procenilo da li je pacijentova dijabetes dobro nadoknađena u proteklom periodu.

Da li djeca s dijabetesom tipa 1 mogu održavati normalan šećer?

Za vašu informaciju, normalne vrijednosti glikoziranog hemoglobina u krvi zdravih ljudi bez pretilosti su 4,2% - 4,6%. Iz gornje tablice se vidi da medicina preporučuje održavanje šećera u krvi kod djece s dijabetesom tipa 1 barem 1,6 puta veću od normalne. To je povezano s povećanim rizikom od hipoglikemije kod mladih dijabetičara.

Naša web stranica kreirana je s ciljem širenja znanja o prehrani sa niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2. Dijeta s ograničenjem ugljikohidrata u prehrani omogućava odraslima i djeci s dijabetesom da održavaju šećer u krvi na gotovo istoj razini kao u zdravih ljudi. Za detalje pogledajte dolje u odjeljku "Dijeta za dijabetes tipa 1 u djece".

Najvažnije pitanje: isplati li se u liječenju dijabetesa tipa 1 kod djeteta težiti snižavanju šećera u krvi na normalno? Roditelji to mogu učiniti „na svoj rizik“. Sjetite se da čak i jedna epizoda teške hipoglikemije može uzrokovati trajno oštećenje mozga i učiniti dijete invalidom do kraja života.

S druge strane, što manje jede ugljikohidrate, manje će mu trebati inzulina. I što je manje inzulina, to je manji rizik od hipoglikemije. Ako dijete prelazi na dijetu sa malo ugljikohidrata, tada će doza inzulina biti smanjena nekoliko puta. Oni mogu postati bukvalno beznačajni, u poređenju s tim koliko je inzulina ubrizgano ranije. Ispada da je vjerovatnoća za pojavu hipoglikemije također znatno smanjena.

Pored toga, ako dijete brzo pređe na dijetu sa malo ugljikohidrata nakon što je otkrilo dijabetes tipa 1, tada će faza „medenog mjeseca“ duže trajati. Može se proteći nekoliko godina, a ako imate posebno sreću onda čak i cijeli život. Jer će se opterećenje ugljikohidrata na gušterači smanjiti i njegove beta stanice neće se tako brzo uništiti.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.


Zaključak: ako se dijete s dijabetesom tipa 1, počevši od dobi "vrtića", prebaci na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, tada to ima značajne prednosti. Šećer u krvi može se održavati na istoj razini kao u zdravih ljudi. Rizik od hipoglikemije neće se povećati, već smanjiti, jer će se doza inzulina smanjiti nekoliko puta. Period medenog mjeseca može trajati mnogo duže.

Međutim, roditelji koji odaberu ovakav način liječenja dijabetesa tipa 1 u djetetu djeluju na vlastiti rizik. Vaš endokrinolog će to prihvatiti „sa neprijateljstvom“, jer je u suprotnosti sa uputstvima Ministarstva zdravlja, koja trenutno deluju. Preporučujemo da prvo osigurate da koristite tačan mjerač glukoze u krvi. U prvih nekoliko dana „novog života“ merite šećer u krvi vrlo često, pratite situaciju bukvalno kontinuirano. Budite spremni da zaustavite hipoglikemiju u bilo koje vrijeme, uključujući i noću. Vidjet ćete kako šećer u krvi kod djeteta ovisi o promjenama u prehrani i izvući ćete vlastite zaključke koja je strategija liječenja dijabetesa najprikladnija.

Kako ubrizgati inzulin djetetu s dijabetesom

Da biste razumjeli kako se dijabetes tipa 1 kod djece liječi inzulinom, prvo morate proučiti članke:

U maloj djeci kratki i ultrazvučni inzulin smanjuju šećer u krvi brže i jače nego u starije djece i odraslih. Općenito, što je dijete mlađe, njegova osjetljivost na inzulin je veća. U svakom slučaju, mora se odrediti pojedinačno za svakog bolesnika s dijabetesom tipa 1. Kako se to radi opisano je u članku „Proračun doze i tehnika primjene inzulina“, link na koji je dat gore.

Dijabetes inzulinska pumpa kod djece

Posljednjih godina na Zapadu, a onda i ovdje, sve više djece i adolescenata koristi inzulinske pumpe za liječenje dijabetesa. Ovo je uređaj koji vam često omogućava da u vrlo malim dozama automatski unosite subkutano brzi ultra kratko djelujući inzulin. U mnogim slučajevima prelazak na inzulinsku pumpu za dijabetes tipa 1 kod djece može poboljšati kontrolu šećera u krvi i kvalitetu djeteta.

Inzulinska pumpa na djelu

Značajke liječenja inzulinom ako se dijete dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata

Zajedno s obrocima bolje je koristiti ne ultrazvučne analoge, već uobičajeni "kratki" ljudski inzulin. U prelaznom roku od obične prehrane do dijeta sa niskim ugljikohidratima postoji visoki rizik od hipoglikemije. To znači da morate pažljivo nadzirati šećer u krvi glukometrom do 7-8 puta dnevno. I prema rezultatima ovih mjerenja, drastično smanjite dozu inzulina. Može se očekivati ​​da će se smanjiti za 2-3 puta ili više.

Najvjerojatnije, lako možete bez inzulinske pumpe. U skladu s tim, ne preuzimajte dodatne rizike koje njegova upotreba nosi. Moći ćete savršeno nadoknaditi dijabetes malim dozama inzulina, koje ubrizgavate tradicionalnim štrcaljkama ili olovkama za šprice u koracima od 0,5 jedinica.

Dijeta za dijabetes tipa 1 kod djece

Službena medicina preporučuje uravnoteženu prehranu za dijabetes tipa 1, u kojoj ugljikohidrati čine 55-60% unosa kalorija. Takva dijeta dovodi do značajnih kolebanja nivoa šećera u krvi, koje se ne mogu kontrolisati injekcijama insulina. Kao rezultat toga, razdoblja vrlo visoke koncentracije glukoze prate razdoblja niskog šećera.

Široki „skokovi“ glukoze u krvi dovode do razvoja vaskularnih komplikacija dijabetesa, kao i izazivaju epizode hipoglikemije. Ako jedete manje ugljenih hidrata, to smanjuje amplitudu kolebanja šećera. U zdrave osobe u bilo kojoj dobi normalna razina šećera je oko 4,6 mmol / L.

Ako ograničite dijabetes tipa 1 na ugljikohidrate u svojoj prehrani i koristite male, pažljivo odabrane doze inzulina, možete održavati šećer na istoj razini, s odstupanjima ne većim od 0,5 mmol / L u oba smjera. Tako ćete potpuno izbjeći komplikacije dijabetesa, uključujući hipoglikemiju.

Pogledajte članke za više detalja:

Da li će dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata štetiti rastu i razvoju bebe? Nikako. Postoji lista esencijalnih aminokiselina (proteina). Potrebno je konzumirati i prirodne zdrave masti, posebno omega-3 masne kiseline. Ako osoba ne jede proteine ​​i masti, umrijet će od iscrpljenosti. Ali nigde nećete naći spisak esencijalnih ugljenih hidrata jer oni jednostavno ne postoje. Istovremeno, ugljikohidrati (osim vlakana, tj. Vlakana) su štetni kod dijabetesa.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1.


U kojoj se dobi dijete može prebaciti na dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1? To možete pokušati učiniti kada počne jesti istu hranu kao i odrasli. Do trenutka prelaska na novu dijetu potrebno je pripremiti i osigurati sljedeće:

  1. Shvatite kako zaustaviti hipoglikemiju. Držite slatkiše pri ruci u slučaju da morate.
  2. U prijelaznom periodu potrebno je mjeriti šećer u krvi glukometrom prije svakog obroka, 1 sat nakon njega, a takođe i noću. Ispada najmanje 7 puta na dan.
  3. Prema rezultatima kontrole glukoze u krvi - slobodno smanjite dozu inzulina. Vidjet ćete da mogu i trebaju biti smanjene nekoliko puta. U suprotnom će doći do hipoglikemije.
  4. Tokom tog perioda život djeteta sa šećernom bolešću trebao bi biti što smireniji, bez stresa i jakih fizičkih napora. Sve dok novi mod ne postane navika.

Kako dijete uvjeriti u dijetu

Kako uvjeriti dijete da slijedi zdravu prehranu i odbija od slatkiša? Kada se dijete sa šećernom bolešću tipa 1 pridržava tradicionalne "uravnotežene" prehrane, osjetit će sljedeće probleme:

  • uslijed "skokova" šećera u krvi - stalno lošeg zdravlja,
  • ponekad se javlja hipoglikemija
  • razne hronične infekcije mogu smetati.

Istovremeno, ako se dijabetičar pažljivo pridržava dijeta sa niskim ugljikohidratima, tada nakon nekoliko dana postiže velike koristi:

  • šećer u krvi je stabilno normalan, a zbog toga se poboljšava zdravstveno stanje, energija postaje više,
  • rizik od hipoglikemije je izuzetno nizak,
  • mnogi se hronični zdravstveni problemi povlače.

Neka dijete iskusi „u svojoj koži“ koliko se drugačije osjeća ako se pridržava režima i ako je prekršeno. I tada će imati prirodnu motivaciju za kontrolu dijabetesa i odupiranje iskušenju jesti "zabranjenu" hranu, posebno u društvu prijatelja.

Mnoga djeca i odrasli koji imaju dijabetes tipa 1 nemaju pojma koliko se dobro mogu osjećati na dijeti sa malo ugljikohidrata. Već su navikli i pomiriti se da imaju stalni umor i tegobe. Oni će postati sve uporniji pristalici ishrane s malo ugljenih hidrata čim to probaju i osjete predivne rezultate ove metode.

Odgovori na često postavljana pitanja roditelja

Glikolirani hemoglobin raste jer je nemoguće pravilno nadoknaditi dijabetes dok dijeta ostaje „uravnotežena“, odnosno preopterećena ugljikohidratima. Bez obzira koliko pažljivo brojali jedinice za hljeb, koristi će biti malo. Prebacite se na dijetu s niskim udjelima ugljikohidrata koju naša stranica propovijeda. Pročitajte intervju s roditeljima šestogodišnjeg djeteta sa dijabetesom tipa 1 koji su postigli potpunu remisiju i odustali od inzulina. Ne obećavam da ćete isto učiniti jer su odmah počeli pravilno tretirati, a nisu čekali čitavu godinu. Ali u svakom slučaju, kompenzacija dijabetesa će se poboljšati.

Dijete raste i razvija se ne glatko, već nepravilno. Kada postoji brz rast, potreba za inzulinom znatno se povećava, jer se hormonska pozadina mijenja. Možda ste sada tek sljedeća faza aktivnog rasta, pa je potreba za inzulinom u padu. Pa, ljeti se inzulin traži manje jer je topao. Ovi se efekti preklapaju. Vjerovatno se nemate zbog čega brinuti. Pažljivo pratite šećer, provedite potpuno samopregled glukoze u krvi. Ako primijetite da se inzulin ne nosi s nadomještanjem dijabetesa, povećajte dozu. Ovdje pročitajte o nedostacima inzulinske pumpe u usporedbi s starim dobrim špricama.

Mislim da je ne možete spriječiti u "grijehu", i to ne samo u hrani ... Počinje tinejdžersko doba, tipični sukobi s roditeljima, borba za neovisnost itd. Nećete imati priliku zabraniti sve. Umjesto toga, pokušajte uvjeriti. Pokažite primjere odraslih pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji sada pate od komplikacija i pokaju se kako su bili takvi idioti u svojim tinejdžerima. Ali generalno se pomirite. U ovoj situaciji zaista ne možete utjecati. Pokušajte mudro prihvatiti. Uzmite psa i odvratite ga. Osim viceva.

Razina inzulina u krvi jako skače. Pogledajte širinu normi - gotovo 10 puta. Zbog toga krvni test inzulina ne igra posebnu ulogu u dijagnozi. Vaše dijete, nažalost, ima 100% dijabetes tipa 1. Brzo započnite nadoknađivati ​​bolest injekcijama inzulina i dijetom s malo ugljenih hidrata. Ljekari mogu odvući vrijeme, ali to nije u vašem interesu. Što kasnije započnete normalno liječenje, teže će uspjeti. Biranje inzulina i pridržavanje stroge prehrane nije dovoljno zabavno. Ali u adolescenciji nećete htjeti postati invalid zbog komplikacija dijabetesa. Zato ne budite lijeni, već pažljivo tretirani.

Postizanje savršene kompenzacije tipična je želja roditelja koji su u posljednje vrijeme u svojoj djeci doživjeli dijabetes tipa 1. Na svim ostalim mjestima biti ćete sigurni da je to nemoguće, te trebate nositi sa povećanim šećerom. Ali imam dobre vijesti za vas. Pročitajte intervju s roditeljima šestogodišnjeg djeteta sa dijabetesom tipa 1 koji su postigli potpunu remisiju. Njihovo dijete ima stabilan normalan šećer u krvi, uglavnom bez ubrizgavanja inzulina, zahvaljujući dijeti sa malo ugljenih hidrata. Kod dijabetesa tipa 1 dolazi i period medenog mjeseca. Ako ne dozvolite da ugljikohidrati preopterete gušteraču, onda je možete produžiti za nekoliko godina, ili čak cijeli život.

Što učiniti - prije svega trebate prebaciti na dijetu s malo ugljikohidrata.Kompletan popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica potražite u smjernicama o dijeti. Da biste iz prehrane isključili brašno, slatkiše i krumpir, pola je mjere, što nije dovoljno. Pročitajte koji je to medeni mjesec za dijabetes tipa 1. Možda ćete uz pomoć dijete s malo ugljikohidrata uspjeti produžiti za nekoliko godina, ili čak cijeli život. Evo intervju sa roditeljima šestogodišnjeg djeteta koji su to uradili. Oni uopšte izdaju inzulin i održavaju stabilno normalan šećer, kao i kod zdravih ljudi. Njihovo dijete nije toliko voljelo inzulin da je bilo spremno slijediti dijetu, samo ako nema injekcija. Ne obećavam da ćete postići isti uspeh. Ali u svakom slučaju, dijeta sa niskim ugljikohidratima je temelj njege dijabetesa.

Dijabetes tipa 1 kod djece: nalazi

Roditelji bi trebali prihvatiti da dijete sa dijabetesom tipa 1 u dobi od 12-14 godina pa čak i stariji neće proklinjati razvoj vaskularnih komplikacija. Prijetnja od ovih dugoročnih problema neće ga prisiliti na ozbiljniju kontrolu dijabetesa. Dijete zanima samo trenutni trenutak, a u mladosti je to normalno. Obavezno pročitajte naš glavni članak, Dijabetes kod djece i adolescenata.

Dakle, otkrili ste koje su karakteristike dijabetesa tipa 1 u djece. Takvu djecu treba redovno pregledavati radi li njihova štitna žlijezda normalno. Kod mnoge djece s dijabetesom tipa 1, korištenje inzulinske pumpe pomaže boljoj kontroli šećera u krvi. Ali ako se dijete pridržava dijeta s niskim udjelima ugljikohidrata, tada najvjerojatnije možete održavati normalan šećer uz pomoć tradicionalnih injekcija inzulina.

Pogledajte video: PRVI KORAK - DIJABETES TIP 1 DJECA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar