Dijabetes tipa 2 može zaustaviti napredovanje Parkinsonove bolesti

Prošle godine, tim sa Univerziteta u Holandiji napravio je otkriće vezano za lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa melitusa. Govorimo o mogućnosti njegove primjene kod Parkinsonove bolesti i pozitivnom učinku ovog lijeka. Lijek spada u klasu inkretinskih mimetika, što je novi trend u farmaciji. Objavljen je prije pet godina. Njegova glavna supstanca izlučuje se iz otrova guštera - Arizona.

Četiri godine kasnije, provedene na proučavanju rada otrova, poboljšanju i testiranju, aktivna tvar prepoznata je kao efikasna i ponudio je exenatide - novi lijek protiv dijabetesa.

Otprilike u isto vrijeme drugi timovi naučnika uspjeli su dokazati kako Parkinsonova bolest može započeti u crijevima, a potom mozak može prodrijeti. Unatoč prisutnosti potpuno različitih simptoma kod ove dvije bolesti, bolesti imaju slične mehanizme na molekularnoj razini. Budući da novi lijek regulira funkciju mitohondrija u stanicama mozga i vraća sposobnost stanica da pretvaraju osnovne hranjive tvari u energiju, ljekari su pretpostavili da će pacijenti s Parkinsonovom dijagnozom osjetiti normalizaciju njihove sposobnosti da procesuiraju potencijalno opasne proteine. U skladu s tim, upala će se smanjiti, a smrt neurona smanjiti.

Nakon iznošenja ove teorije, provedena su klinička ispitivanja. Kao rezultat, naučnici su uspjeli potvrditi efikasnost lijeka u borbi protiv Parkinsonove bolesti. Klinička ispitivanja su provedena u Velikoj Britaniji.

Relevantnost

U bolesnika s Parkinsonovom bolešću dolazi do postepenog oštećenja moždanih stanica koje proizvode hormon dopamin, kao rezultat toga razvija se tremor, oslabljeni problemi sa kretanjem i pamćenjem.

Svi trenutno dostupni lijekovi pomažu u smanjenju simptoma, ali ne mogu spriječiti smrt moždanih stanica.

U jednocentrično, randomizirano, dvostruko slepo, placebo-kontrolirano ispitivanje, uključeni su pacijenti stari 25-75 godina sa idiopatskom Parkinsonovom bolešću. Težina bolesti određena je prema kriterijima banke Queen Square Brain Bank i svi su pacijenti imali stadij 2-5 prema Hoehnu i Yahru tokom dopaminergičke terapije.

Pacijenti su randomizirani 1: 1 u grupu potkožnih injekcija eksenatida (analog peptida-1 glukagon-u) 2 mg ili placeba 1 tjedno u trajanju od 48 tjedana uz uobičajenu terapiju. Period lečenja praćen je pauzom od 12 nedelja.

Promjene poremećaja kretanja Socijalna unificirana ljestvica Parkinsonove bolesti (MDS-UPDRS) u 60. tjednu (subkalorični poremećaji) korištena su kao primarna krajnja točka učinkovitosti.

Rezultati

Od lipnja 2014., lipid iz 2015. u analizu je uključio 62 pacijenta, od kojih je 32 bilo uključeno u grupu exexenatide i 30 u placebo grupu. Analiza učinkovitosti uključuje 31 i 29 pacijenata, respektivno.

  • U 60. tjednu došlo je do poboljšanja podrazreda za motoričko oštećenje MDS-UPDRS skale za 1,0 bod (95% CI-2,6 - 0,7) u skupini s exenatidom, u usporedbi s pogoršanjem od 2,1 bod (95% CI -0, 6 - 4.8) u kontrolnoj skupini, prosječna prilagođena razlika između skupina, –3.5 bodova (95% CI –6.7 - –0.3, p = 0.0318).
  • Najčešće nuspojave u obje skupine bile su reakcije na mjestima ubrizgavanja i gastrointestinalni simptomi. Zabilježeno je 6 ozbiljnih nuspojava kod pacijenata iz njihove glavne skupine, u usporedbi s 2 iz kontrolne skupine, ali nijedna od njih nije smatrana povezanom sa istraživanjem.

Zaključak

Exenatide ima značajan pozitivan učinak na oštećenje motora kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću. Istovremeno ostaje nejasno utječe li lijek na patofiziološke mehanizme bolesti ili jednostavno ima dugotrajni simptomatski učinak. Uprkos potencijalu egenatida, potrebna su dalja istraživanja, uključujući i duži period promatranja.

Izvori:
Dilan Athauda, ​​Kate Maclagan, Simon S Skene i dr. TheLancet. 03. avgust 2017.

Pogledajte video: Magična pilula - sa titlovima (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar