Hipoglikemija u novorođenčadi i starije djece: znakovi i liječenje

Hipoglikemija u djece je akutno stanje u kojem koncentracija glukoze u krvi pada ispod 4 mmol / L. Formira se kao odgovor na stres ili druge promjene u vanjskom okruženju. Hipoglikemija se može pojaviti kod djece koja pate od dijabetesa tipa 1, ali se u rijetkim slučajevima dijagnosticira i drugi.

Najčešće se razvija dok uzimate sulfonilureju. Nepravilna i neuravnotežena prehrana, fizički i psihički stres i pogrešna doza inzulina također mogu dovesti do takve posljedice. Uz produljeni nedostatak medicinske njege, hipoglikemija dovodi do gubitka svijesti i kome.

Hipoglikemija je prilično ozbiljna lezija koja ima ozbiljnih razloga za svoj razvoj.

Stručnjaci vjeruju da to može utjecati na njegov izgled:

  • Genetska predispozicija
  • Patologija trudnoće,
  • Pothranjenost
  • Prekomjerna vježba
  • Bolesti endokrinog sistema
  • Emocionalna prenapona,
  • Metabolički poremećaji
  • Pogrešne doze inulina,
  • Lezije nervnog sistema,
  • Komplikacije rađanja.

Obično je izuzetno teško dijagnosticirati hipoglikemiju kod djeteta. Najčešće se ovo stanje može dijagnosticirati rezultatima testa krvi. Veoma je važno pratiti sve promjene u ponašanju vašeg djeteta, kao i prehrambene navike. Posebnu pažnju treba posvetiti kršenju glukozne tolerancije. Hipoglikemija se može prepoznati po sljedećim znakovima:

  • Pojačano znojenje
  • Osećanje anksioznosti i straha
  • Stalni osećaj gladi
  • Nervoza i razdražljivost,
  • Drhtavo hodanje, oslabljena koordinacija,
  • Pospanost i vrtoglavica,
  • Umor i apatija
  • Zbunjenost govora.

Sorte

Hipoglikemija kod djece može biti dvije vrste: s acidozom i leucinom. Razlikuju se u mehanizmu razvoja, znakovima i načinu lečenja. Uz hipoglikemiju sa acidozom, aceton ili ketonska tela stvaraju se u djetetovom tijelu. Takvo kršenje u tijelu može se prepoznati po pojavi karakterističnog hemijskog mirisa iz usta. Hipoglikemija s acidozom zahtijeva trenutno djelovanje, jer su ketonska tijela izuzetno opasna za funkcioniranje živčanog sustava: uništavaju ga, uzrokujući ozbiljne komplikacije.


Leucinska koma razvija se u pozadini netolerancije na aminokiselinu leucin, koja je osnova proteina. Obično se razvija nakon jela veliku količinu proteinske hrane. Kako bi se spriječili slični napadi u budućnosti, iz prehrane se isključuju masno meso, mliječni proizvodi, jaja, tjestenina, riba i orasi. Veoma je važno odabrati pravu prehranu, što uklanja rizik od razvoja hipoglikemije kod bolesnog djeteta.

Metode liječenja

Ako primjetite prve znakove razvoja hipoglikemije kod svog djeteta, morate odmah kontaktirati svog liječnika.

Poslat će vas na proširenu dijagnostičku studiju, sa kojom će postaviti tačnu dijagnozu.

To će vam omogućiti da odaberete sveobuhvatan i kompetentan medicinski tretman. Ako vas je napad hipoglikemije iznenadio, morate učiniti sve što je moguće za povećanje razine glukoze u krvi. Za to detetu mogu da daju slatki bomboni, čaj, med, krišku hleba. Veoma je važno da bilo koja slatkoća uvijek bude prisutna u djetetovom džepu u slučaju takvog napada.

Ako vaše dijete ima hipoglikemiju, morate stalno pratiti nivo glukoze u krvi. Potrebno ih je provoditi 2 puta dnevno: ujutro na prazan stomak i nakon večere. Provjerite i svoju koncentraciju šećera ako se vaše dijete žali na loše zdravlje. Ako bolest nije bilo moguće zaustaviti kod kuće, potrebno je pozvati hitnu pomoć. Svako kašnjenje može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome, što uvijek donosi negativne posljedice za tijelo. Dijete s takvom bolešću treba redovno piti imunomodulatore i antibiotike.

Mjere sigurnosti

Da bi se manje suočila sa pojavama hipoglikemije, dijete mora jesti pravilno i uravnoteženo. Najbolje je konzultirati stručnjaka koji može napraviti najoptimalniju prehranu. Takođe pokušajte da naučite svoje dete da sledi sledeće smernice:

  • Jedite redovno, ne preskačite nijedan obrok,
  • Injicirajte inzulin nežno i u strogo propisanoj dozi,
  • Uvek jedite nakon insulina
  • Povezati količinu konzumirane hrane i ubrizgavanog inzulina,
  • Jedite što više voća, čokolade i hljeba kako biste lakše shvatili šećer u krvi,
  • Povećajte dozu inzulina pre vežbanja,
  • Uvijek sa sobom nosite nešto slatko.

Međutim, možete spriječiti njegov razvoj ako slijedite sve preporuke liječnika. Redovno prolazite preglede kod endokrinologa koji će u terapiji hipoglikemije izvršiti potrebne promene.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje tijela koje karakterizira pad razine glukoze u krvi na takve pokazatelje, u kojem, prije svega, ćelije mozga i cijelo tijelo doživljavaju energetsko gladovanje zbog nedovoljne razine glukoze. Time se narušavaju njihove funkcije koje se očituju različitim kliničkim simptomima.

Hipoglikemija je istinita i lažna (ne manje opasna). Uz lažnu hipoglikemiju, šećer u krvi može biti ili normalan ili povišen. To je obično povezano s naglim padom nivoa šećera u krvi s prilično visokih na niske vrijednosti, na primjer, od 20-25 do 10–15 mmol / L.

Pravu hipoglikemiju karakteriziraju pokazatelji šećera u krvi niži od 3,3 mmol / L, pa se može tvrditi da je hipoglikemija svojevrsna reakcija tijela na brzi pad šećera u krvi ispod uobičajenih vrijednosti. Kad se šećer u krvi smanji, guši se stvaranje glukoze iz glikogena, kao i djelovanje inzulina. Tada se uključuju neki mehanizmi koji omogućuju tijelu da dodatno stvara ugljikohidrate, pa se svijest postepeno obnavlja i bez odgovarajućeg liječenja. Međutim, to ne znači i da hipoglikemiju ne treba lečiti, jer za sva tkiva i organe, posebno za mozak, postavlja se gladovanje, koje karakterizira osebujna simptomatska slika.

Znakovi hipoglikemije

Kod hipoglikemije se razlikuju hipoglikemijsko stanje i hipoglikemijska koma. Znakovi bolesti se ne pojavljuju uvijek postepeno. Ponekad se, čak i iznenada, dogodi soporabilna manifestacija hipoglikemije, konvulzija ili akutnog oblika psihotičnog sindroma.

Znakovi početne faze hipoglikemije su jaka glad, drhtanje ruku i autonomni poremećaji u vidu znojenja, glavobolja, opća slabost, palpitacije, izazivaju razdražljivost, agresivnost i strah. Neblagovremenim uklanjanjem ovih znakova uz pomoć prehrambenih proizvoda, u kojima se nalaze lako apsorbirani ugljikohidrati, pojačavaju se ili se pojavljuju neki drugi znakovi karakteristični za ovo stanje. Među njima se može razlikovati poput drhtanja u tijelu, znojenja izdašnih svojstava, dvostrukog vida, fiksiranih očiju i hemiplegije.

Hipoglikemiju karakteriziraju znakovi mentalnih reakcija, naime agresija, uzbuđeno stanje, nemogućnost navigacije oko sebe, a ponekad i halucinacije. Vrlo često se ovi znakovi pogrešno smatraju alkoholom, kao posljedicom alkohola ili histerije. Ako hipoglikemijsko stanje ne bude eliminirano u ovoj fazi, pojavljuju se konvulzivne kontrakcije nekih mišićnih skupina, posebno u predjelu lica, a pobuđeno stanje se pojačava, pojavljuje se povraćanje s jednim ili dvostranim Babinskim simptomom, pojavljuju se i klonični i tonični napadi koji provociraju epilepsiju zamračenje svijesti i tada dolazi do kome.

Karakterističan znak hipoglikemije je promjena u kardiovaskularnom sustavu, što se izražava padom krvnog pritiska, pojačanim otkucajima srca, aritmijama u obliku izvanrednih srčanih kontrakcija, rjeđe niskim ritmom srca, sinusnom aritmijom. A na EKG-u se primjećuje depresija S-T segmenta, a amplituda T vala smanjuje se. U bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću, uz oštar pad šećera u krvi, primjećuju se napadi angine. Manja leukocitoza i limfocitoza, a ponekad i leukopenija, nalaze se u krvi.

U kompenziranom obliku šećerne bolesti hipoglikemija ima negativne vrijednosti šećera u urinu i reakciju na aceton. Ali hipoglikemiju dekompenziranog dijabetesa karakterizira porast hormona poput glukokortikoida, STH-a, kateholamina i ACTH, koji pomažu u razvoju ketoacidoze i acetona u urinu.

Drugi znak hipoglikemije je hipoglikemijska koma, koju karakteriziraju znojenje, vlaga u koži, blijedica lica, povišen mišićni tonus, drhtanje, povećani tetivni refleksi i grčevi. Snižava se i dijastolički krvni pritisak, osobito zjenice se šire, očne jabučice su normalnog tona ili su blago smanjene, primjećuju se mentalni znakovi sa lažnim halucinacijama. Razina šećera u krvi je prilično niska i u urinu nema acetona. Ponekad se u studijama na početku bolesti može otkriti blagi sadržaj šećera u mokraći od oko 1%. I ponovljeni laboratorijski testovi nakon 30 minuta daju negativan odgovor s sedimentom mokraće nepromijenjen.

Dijeta za hipoglikemiju

Vjeruje se da nakon jela na hipoglikemiju povoljno utječe ograničeni unos ugljikohidrata u prehrani. Iako metode takve kontrole u prehrambenom tretmanu nikada nisu provedene. Međutim, ako se posmatra sa stanovišta fiziologije, ovaj pristup može imati pozitivne rezultate, jer se napadi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju nakon jela hrane koja sadrži glukozu.

Prehrambene mjere mogu pomoći većini bolesnika, posebno u ranim fazama bolesti u kojima su lijekovi naznačeni u rijetkim slučajevima.

Postoje neke kontroverze u vezi s ograničenjem ugljikohidrata. Jedna kategorija autora drži se dijeta s prilično malom količinom ugljikohidrata, oko stotinu grama. Ali postaju uzrok ketoze, narušavaju toleranciju na glukozu i smanjuju taloženje aminokiselina nakon jela proteina. Nevjerovatno, čak i zdravi ljudi koji se pridržavaju takve prehrane, uz veliko opterećenje glukoze mogu postati taoci hipoglikemije. Iz tog razloga, unos ugljenih hidrata ne može se u potpunosti isključiti, jer to može izazvati pojavu karakterističnih kliničkih simptoma ukoliko se dijete ne poštuje. Stoga liječenje započinje laganim ograničenjem ugljikohidrata s 120 na 150 g.

Vrlo je važno ograničiti ne samo količinu ugljikohidrata, već i vrstu proizvoda u kojima se oni nalaze. Apsolutno je potrebno isključiti jednostavne šećere. Ugljikohidrate bi trebalo koristiti kao škrob u namirnicama poput tjestenine, hljeba, krompira, riže, koje bi trebalo konzumirati do tri puta dnevno u malim obrocima s istim brojem grickalica u obliku grickalica. Ako ne možete uspjeti koristeći takvu dijetu, tada pribjegavajte većem ograničenju ugljikohidrata.

U nekim slučajevima dijeta uopće nema pozitivne rezultate, a ponekad čak i pogoršava simptome hipoglikemije, što bi trebalo izazvati sumnju kod liječnika o hipoglikemiji natašte ili, općenito, govoriti o odsutnosti ove bolesti s odgovarajućim pritužbama pacijenta. Uz neučinkovitost ishrane u ograničavanju ugljikohidrata i u nedostatku hipoglikemijskog porijekla, propisana je terapija lijekovima.

U pravilu, uz hipoglikemiju, propisana je dijeta br. U tom slučaju stvorite uslove koji normaliziraju metabolizam ugljikohidrata u tijelu. Jela se pripremaju od određene hrane koja sadrži malu količinu i ugljikohidrata i masti. Nikad se ne treba konzumirati šećer, med i džem, kao i razne slatkiše i slastice. Ovi se proizvodi koriste za zaustavljanje napada hipoglikemije ili kao međuobrok prije značajnog fizičkog napora.

Značajka prehrane zbog hipoglikemije je ta da je potrebno voditi dnevni dnevnik s proračunom količine masti, ugljikohidrata i proteina u hrani. Važno je i kontrolirati kemijski sastav posuđa.

Pacijenti kojima je dijagnosticirana dijabetes melitus uglavnom imaju značajno povećan apetit i u stanju su stalne gladi. Dakle, pacijenti s takvom dijagnozom trebaju jesti jela koja zasićuju želudac, sadrže veliku količinu vlakana, ali s malim udjelom kalorija, odnosno povrće.

Izbornik dnevne prehrane za liječenje hipoglikemije kod dijabetesa trebao bi sadržavati namirnice poput crnog (240g) ili bijelog hljeba (180g), putera (15g), biljnog ulja (10g), mrkve (200g) ili jabuke, krumpira (200g) , tjestenina (20 g), žitarice (60 g), sir (20 g), jaje (1 kom), riba, kuvano ili pečeno meso. Šećer se zamjenjuje zamjenskim šećerom.

Proizvodi se podvrgavaju uobičajenoj kulinarskoj obradi, no preporučljivo je ograničiti upotrebu pržene hrane i ne prekomjerno je napuniti. Pored toga, tijelo mora primiti dovoljnu količinu vitamina, posebno iz grupe B i askorbinske kiseline. Hrana treba biti frakcijska i česta. Gotovo polovina prehrane treba da uključuje ugljene hidrate, a to su mahunarke, žitarice, voće, žitarice, tjestenina. Naravno, bolje je dati prednost hrani koja je bogata vlaknima, jer postepeno povećavaju količinu glukoze u krvi.

Koja su djeca sklona hipoglikemiji?

Među novorođenčadom postoji grupa rizika u kojoj se slučajevi hipoglikemije bilježe mnogo češće. To uključuje:

  • prerane bebe (manje od 32 tjedna) i novorođenčad s tjelesnom težinom manjom od 1500 g,
  • bebe rođene sa ženama sa dijabetesom (u ovom slučaju patologija se opaža kod 90% novorođenčadi),
  • Bebe carskog reza
  • novorođenčad koja je u maternici iskusila gladovanje kisikom,
  • dojene bebe koje ne "signaliziraju" da žele jesti. Treba ih hraniti sa razmakom ne dužim od 3 sata i nadzirati tjelesnu temperaturu,
  • novorođenčad koja se ne može dojiti. Njihovo hranjenje mora početi najkasnije 3 sata nakon rođenja,
  • bebe rođene kao rezultat patološkog rođenja.

Zašto se razvija hipoglikemija?

Hipoglikemija u novorođenčadi pojavljuje se iz sljedećih razloga:

  • genetski faktori. Poremećaji gena uzrokuju oštećenje stanica gušterače, zbog čega počinje sintetizirati previše inzulina,
  • urođena bolest jetre,
  • prisutnost hiperglikemije kod majke bebe.

U djece mlađe od 10 godina hipoglikemija može biti nemotivirana.Pad šećera takođe je često povezan s dugim pauzama u hrani, velikim fizičkim, emocionalnim i mentalnim stresom, poremećenim metabolizmom i bolestima nervnog sistema.

Jedan od najčešćih uzroka je dijabetes i disfunkcija nadbubrežne žlijezde. Djeca ovisna o insulinu često pate od hipoglikemije. Razlog njegove pojave je velika doza inzulina ili pogrešan unos hipoglikemijskih lijekova. Hipoglikemija se može javiti i kod šećerne bolesti tipa 2 (kako kod djece koja uzimaju inzulin, tako i kod one kojoj nije propisan). Razlog je, osim predoziranja antidijabetičkim lijekovima, kršenje prehrane, previsoka fizička aktivnost (ili potpuno odbijanje kretanja), pogrešna prehrana (isključujući proizvode koji sadrže ugljikohidrate).

Kako se osloboditi hipoglikemijskog sindroma i je li moguće izliječiti dijete?

Ako dijete ima napad hipoglikemije, tada su potrebne hitne mjere.Što trebam učiniti? Ako su dječak ili djevojčica svjesni i mogu da gutaju, najbolje je davati tablete glukoze. Ako nisu, onda će učiniti med, kriška ili žlica šećera. Možete pripremiti otopinu glukoze - za to je kašika šećera otopljena u 50 ml vode. Takođe možete djetetu dati sok ili mu dati nekoliko bombona za žvakanje.

Ako dijete izgubi svijest, tada treba odmah pozvati ekipu hitne pomoći. Hipoglikemija u novorođenčadi liječi se injekcijama glukoze, a u težim slučajevima ubrizgava se glukagon ili hidrokortizon.

Roditelji često pitaju da li se dijete može potpuno izliječiti. Zapravo hipoglikemija nije bolest, već stanje koje je povezano s oštećenim funkcioniranjem tijela (najčešće endokrinog sustava). Da biste izbjegli ponovni napad, potrebno je pratiti nivo šećera, pregledati (i po potrebi liječiti) jetru i želudac.

Pravilna prehrana, dojenje, nadzor glukoze pomoću glukometra, umjerena fizička aktivnost i opterećenja doziranjem su najbolja prevencija hipoglikemije. Za dijabetičku djecu postoji još jedno pravilo: uvijek treba imati sa sobom slatkiše, tablete šećera ili glukoze, kao i nositi napomenu sa sobom što upućuje na to da dijete ima dijabetes i moguć je napad hipoglikemije.

Kod novorođenčadi

Glavni razlozi za razvoj hipoglikemije u novorođenčadi uključuju sljedeće faktore:

  • Manjak hormona rasta, kortizola, glukagona i tuitarizma,
  • Smanjena osjetljivost na adrenokortikotropni hormon (ACTH),
  • Hiperinzulinizam izazvan Beckwith-Wiedemannovim sindromom,
  • Hiperplazija ili adenom endokrinih ćelija, otočići Langerhansa, doprinoseći proizvodnji hormona,
  • Necidioblastoza
  • Kongenitalne patologije sinteze aminokiselina, koje uključuju bolest javorovog sirupa, tirozinemiju, propilonsku i metil malonsku kiselinu,
  • Kršenja procesa oksidacije masnih kiselina,
  • Patologije jetre, galaktozemije, nedostatak fruktozne-1,6-disfofataze ili sinteze glikogena,
  • Hipotermija,
  • Intrauterusna pothranjenost ploda,
  • Prisutnost dijabetesa kod majke,
  • Majčinska upotreba velike količine glukoze prije porođaja,
  • Upotreba majke tokom trudnoće dugo delujućih inzulinskih preparata,
  • Pojava mehaničke asfiksije fetusa tokom porođaja,
  • Rođenje prerano.
Hipoglikemija u novorođenčadi može biti posljedica lijekova koje majka koristi tokom trudnoće

Često su jedan od razloga razvoja hipoglikemije u novorođenčadi zarazni procesi koje je majka trpjela tijekom trudnoće.

Razlozi razvoja hipoglikemije kod djece uključuju takve negativne faktore:

  • Genetska predispozicija
  • Pojava patoloških stanja tokom trudnoće i porođaja. To mogu biti i zarazne bolesti majke, kao i komplikacije u procesu rađanja,
  • Metabolički poremećaji
  • Neuspjesi u endokrinom sistemu,
  • Prekomjerni fizički napor,
  • Psihološka preopterećenost,
  • Patologije u radu nervnog sistema,
  • Nepravilno izračunate doze inzulina.

Razlog razvoja hipoglikemije kod djeteta može biti i neuhranjenost.

Klasifikacija vrsta

Bolest poput hipoglikemije može se odmah klasifikovati po nekoliko kriterijuma:

  1. Po principu pojave bolest je nasledna ili intrauterina, ili stečena.
  2. Po prirodi pojave, ovisno o obroku. Patologija se može javiti na prazan stomak, ili nakon jela.
  3. Po ozbiljnosti.

Međutim, glavna klasifikacija hipoglikemije kod djece javlja se prema stupnju osjetljivosti njihovih organizama na pojedine enzime i kiseline. Prema ovom principu bolest se dijeli na ketonemiju i leucinsku hipoglikemiju.

U novorođenčadi ili odrasle osobe dolazi do ketotske hipoglikemije ili acetonemije u nedostatku pojedinih enzima koji mogu preraditi masti. Zbog toga se u krvi pacijenta formiraju ketonska tela koja mogu poremetiti rad različitih organa i sistema u telu.

Ketogena hipoglikemija u beba praćena je oštećenom funkcijom jetre i oslobađanjem velikog broja toksičnih tijela acetona. Štaviše, bolesno dijete često miriše aceton iz usta, a često beba pati od neumoljivog povraćanja.

Leucine

Klinika hipoglikemije leucina u djece prati povećana osjetljivost pacijenata na leucinsku kiselinu. Ova se patologija smatra urođenom i manifestuje se kod beba u ranoj dobi. Dijete se počinje osjećati loše gotovo odmah nakon što pojede proteinsku hranu.

Zbog ove osobine izuzetno je važno pravilno dijagnosticirati patologiju i odabrati najprikladniju dijetu za dijete.

Ozbiljnost

Hipoglikemija ima 3 stepena ozbiljnosti:

  1. Lagana forma. Pacijent počinje pojavljivati ​​nekoliko simptoma patologije odjednom. Dijete postaje letargično ili razdraženo, pojavljuje se vrtoglavica. Stanje možete lako zaustaviti sami. Da biste to učinili, morate jesti proizvod koji sadrži jednostavne ugljikohidrate, ili uzeti glukozu u tabletama. Za povećanje šećera u krvi za 0,22 mmol / l dovoljan je 1 g glukoze. Nakon toga, stanje djeteta se vrati u normalu u roku od 50-60 minuta.
  2. Teška forma. Dijete ima nesvjesno stanje, tremor, konvulzije, gubitak koordinacije i povezanosti govora. Gutanje refleksom sline može se suzbiti. Ako je pacijent u stanju da proguta, treba mu dati slatku vodu ili neki proizvod koji sadrži mnogo jednostavnih ugljikohidrata u obliku slatkiša ili čokolade. Brzo zaustavljanje napada omogućava gelirana glukoza koja za kratko vrijeme ulazi u krvotok. Može se širiti na gumama deteta. Za pripremu slatke vode najbolje je koristiti dekstrozu.
  3. Hipoglikemijska koma. Dijete je u polusvjesnom ili nesvjesnom stanju. Unos ugljikohidrata u obliku tekućine ili hrane nije isključen. Pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć. Važno je davati 40% otopinu glukoze što je moguće brže, ili ubrizgati glukagon intramuskularno. U slučaju kada dijete nakon manipulacija ne povrati svijest, daje mu se potkožna injekcija adrenalina.

Kliničke manifestacije

U novorođenčadi se razlikuju sljedeći glavni simptomi bolesti:

  • Pojava kružnih plutajućih pokreta očne jabučice,
  • Nistagmus ili nenamerno opetovano drhtanje zjenica,
  • Nestanak okulocefalnog refleksa,
  • Prodoran slab neemocionalni visokofrekventni vrisak,
  • Anoreksija
  • Nedostatak komunikacijskih vještina
  • Opća slabost, spori pokreti,
  • Tremor
  • Povećana uzbuđenost i razdražljivost.

Manje uobičajeno, patologiju kod novorođenčadi prate takvi simptomi:

  • Povišeni mišićni tonus,
  • Grčevi
  • Apneja ili povremeni respiratorni zastoj,
  • Plave usne ili cijelo tijelo,
  • Česta kolebanja temperature bebinog tijela,
  • Brzo disanje na površini,
  • Tahirakdia,
  • Nizak krvni pritisak
  • Blijeda koža
  • Pojačano znojenje.

Simptomi hipoglikemije kod djece starije od 1 godine uključuju:

  • Srčana palpitacija
  • Neuzrokovano drhtanje
  • Vrtoglavica
  • Apatija
  • Opća slabost
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Država bez svijesti
  • Bestetan strah
  • Pojačano znojenje,
  • Razdražljivost
  • Stalno snažan osjećaj gladi
  • Glavobolja
  • Slab vid.
Hipoglikemija kod djece uzrokuje mučninu i povraćanje

Ponekad vanjske manifestacije hipoglikemije kod djece nalikuju stanju opijenosti. Dijete može izgubiti koordinaciju i kolebanje, a stanje prati mutni govor i zbrka.

Dijagnostičke metode

Inicijalna dijagnoza bolesti provodi se analizom simptoma koje predstavlja ljekar. Međutim, za potvrdu dijagnoze potrebni su takvi laboratorijski pregledi:

  • Test šećera u krvi,
  • Opšti test krvi na masne kiseline,
  • Određivanje broja ketonskih tela u krvi,
  • Koncentracija inzulina u krvi.

Često se, za postavljanje tačne dijagnoze i propisivanje pravog tretmana, vrši krvni test za nivo hormona rasta, kortizola.

Metode liječenja

Lečenje hipoglikemije kod deteta uključuje sledeće mere:

  • Održavanje pravilne ishrane i ishrane,
  • Ograničenje intenzivne fizičke aktivnosti,
  • Zaštita djeteta od teških stresnih situacija.

U slučaju napada važno je djetetu pružiti prvu pomoć. Prije svega, potrebno je izmjeriti nivo šećera u krvi kod pacijenta. Nakon toga, trebalo bi da postupate u zavisnosti od težine stanja deteta. S razvojem ozbiljne ili kome je potrebno pozvati hitnu pomoć. Tokom blagog napada hipoglikemije, detetu treba davati glukozu, dekstrozu ili bilo koju slatkoću. U težim slučajevima, čekajući dolazak liječnika, morate unijeti glukozu ili glukagon.

Uloga prehrane za hipoglikemiju

Pridržavanje određenih prehrambenih pravila za hipoglikemiju pomoći će u održavanju razine glukoze u krvi na normalnom nivou, kao i osigurati ispravnu proizvodnju inzulina u tijelu. Dakle, kod patologije ovog tipa potrebno je pridržavati se takvih preporuka:

  • Jedite u malim porcijama svaka 2-3 sata,
  • Minimizirajte količinu masti u hrani jer ona ometaju pravilnu proizvodnju inzulina,
  • Obavezno jedite hranu bogatu vlaknima. Omogućuje vam da usporite proces pretvaranja šećera u njihove složene ugljikohidrate,
  • Jedite hranu koja sadrži visok škrob. To uključuje krompir, grašak i kukuruz,
  • Hrana treba da sadrži mršave izvore proteina, poput ribe, piletine i mahunarki.
Uz hipoglikemiju kod djece, vrijedi konzumirati krumpir

Tokom dana, važno je jesti hranu koja sadrži složene ugljikohidrate. Tu spadaju zelje, voće i povrće, kao i žitarice i hleb od punog zrna. Takva hrana omogućuje postupno nadopunjavanje organizma glukozom i dugotrajno održavanje ovog pokazatelja u normi.

Prevencija

Preventivne mjere za novorođenčad sastoje se od sljedećih postupaka:

  • Osiguravanje dugotrajnog kontakta majke s novorođenom kožom od kože od prvih minuta rođenja,
  • Često dojenje. Od velike koristi i vrijednosti je mlijeko i kolostrum. Njihov je sastav jedinstven i ne može ga dopuniti nijedna od postojećih vrsta novorođenčadi,
  • Omogućavanje pravovremene i hranljive ishrane,
  • U prvih 6 sati nakon rođenja, bebi se daju intravenski posebne hranljive mješavine, kao dodatak majčinom mlijeku,
  • Prvog dana života količina konzumiranog majčinog mlijeka trebala bi biti oko 200 ml,
  • Ako nije moguće primiti majčino mlijeko kao glavnu hranu, bebi se daje intravenski, specijalizirani pripravci, brzinom od 100 ml / kg mase novorođenčeta.

Svakih 2-4 sata novorođenčetu uzima krv kako bi odredio nivo šećera.

Za djecu bilo koje dobi koja pate od hipoglikemije izuzetno je važno ne preskočiti nijedan obrok, te jesti najmanje 4 puta dnevno. Takođe, preventivne mere uključuju sledeća pravila:

  • Hrana treba da uključuje veliku količinu voća, hljeba i čokolade koji doprinose brzom povećanju količine šećera u krvi,
  • Precizno izračunajte dozu primenjenog inzulina, povezujući ga s količinom pojedene hrane,
  • Povećajte dozu inzulina prije vježbanja,
  • Jedite odmah nakon uzimanja inzulinskih pripravaka.
Kod hipoglikemije u djece važno je da dijete uvijek ima pri ruci nešto slatko

Izuzetno je važno da dijete sa hipoglikemijom uvijek ima neku vrstu slatkiša sa sobom u obliku slatkiša ili čokoladice.

Prognoza dečijeg zdravstvenog stanja sa hipoglikemijom zavisi od uzroka razvoja patologije, kao i od ispravnosti i pravovremenosti lečenja. Dakle, ako se bolest pojavi kao posljedica preuranjene, intrauterine infekcije, povreda rođenja, a također i na pozadini dijabetesa kod majke, prognoza je loša. Vrlo često se kod ove novorođenčadi posmatraju problemi sa vidom, uključujući kataraktu i atrofiju optike, kao i zaostajanje u intelektualnom razvoju.

S razvojem hipoglikemije starije od 1 godine, u većini slučajeva prognoza je povoljna. Međutim, nepravilnim liječenjem mogu se primijetiti različite popratne patologije u obliku zaostajanja u fizičkom razvoju, bubrežne disfunkcije, krvarenja u plućima, oštećenja vida i pripojenja zaraznih bolesti.

Liječenje hipoglikemije kod djece

Hipoglikemija obično se može podesiti intravenskom infuzijom glukoze (2-4 ml / kg 10% dekstroze). Potrebno je preduzeti mjere kako bi se izbjeglo unošenje viška volumena, jer je rješenje hipertonično. Ako dođe do kašnjenja u početku infuzije ili nema odgovora, glukagon (0,5-1 mg) se daje intramuskularno.

Glukokortikoidi može se koristiti i ako je vjerovatno da postoji hipopituitarizam ili hipoadrenalizam. Korekcija hipoglikemije uvijek se mora dokumentirati sa zadovoljavajućim rezultatima laboratorijske analize glukoze.

Hipoglikemija:
• Mora biti isključeno kod svakog djeteta sa septikemijom koja je u teškom stanju, kod dužeg epileptičkog napada ili kršenja nivoa svijesti.
• Nizak nivo glukoze u krvi prilikom ispitivanja u blizini pacijentovog kreveta (test trake) treba potvrditi laboratorijskim podacima.
• Ako je uzrok nepoznat, potrebno je istovremeno prikupiti dijagnostičke uzorke krvi i urina.

Mehanizam razvoja patologije

Glukoza je važan element koji je neophodan za normalan tijek metabolizma. Zahvaljujući ovoj supstanci hrani se tkiva i ćelije ljudskog tela. Da bi svi organi pravilno funkcionisali, određena količina ovog spoja mora biti sadržana u krvi. Hipoglikemija kod djeteta je patologija kod koje nivo glukoze postaje previše nizak.

Ova pojava dovodi do oštrog pogoršanja dobrobiti. Pored toga, posljedica bolesti je koma. Ako dijete često pati od modrica, ima izdašan protok znoja i vrtoglavice, roditelji ne bi trebali ostavljati ove znakove bez nadzora. Hipoglikemija može vrlo brzo dovesti do ozbiljnih posljedica. Ova se izjava odnosi i na odrasle i na maloljetnike.

Čimbenici koji doprinose razvoju bolesti

Hipoglikemija kod djeteta se ponekad javlja kao posljedica vanjskih faktora (pogreške u prehrani, dugotrajno gladovanje, fizičko i emocionalno preopterećenje). Pored toga, patologija se pojavljuje zbog genetskih poremećaja, poremećaja organa. Oštar pad koncentracije glukoze u krvi posebno je opasan za novorođenčad. Kao glavni uzroci hipoglikemije kod djece mogu se navesti sljedeći:

  1. Manjak važnih supstanci (vlakana, različitih vitamina), što doprinosi povećanoj proizvodnji inzulina. Ista povreda može biti zbog viška brzih ugljikohidrata u prehrani.
  2. Pije premalo tečnosti. Voda je važan element koji doprinosi pravilnoj obradi lipida i glukoze koji ulaze u tijelo.
  3. Psihološka previranja.

Glavni oblici bolesti

Postoji nekoliko uobičajenih vrsta bolesti. Jedna od sorti povezana je sa dijabetes melitusom ili neadekvatnim liječenjem ove patologije. Drugi oblik bolesti javlja se kod novorođenčadi nekoliko dana nakon rođenja. Često se razvija u beba koje su rođene prerano, pate od hipoksije ili poremećaja metabolizma ugljenih hidrata. Često kod djeteta postoji takozvana ketotska hipoglikemija. Ova pojava je posljedica pogoršanja pacijentovog blagostanja u vezi s kratkim periodom potpune gladi. Stručnjaci vjeruju da je patologija povezana s lošom sposobnošću tijela da proizvodi glukozu. Takvu djecu u pravilu odlikuje kratak rast i vitka tjelesnost. Redovna i zdrava ishrana pomaže da se izbjegnu pojave bolesti.

Primanje tečnosti koja sadrži šećer takođe sprečava razvoj stanja. S godinama simptomi ketotske hipoglikemije nestaju sami od sebe. Postoji i vrsta bolesti povezana sa oštećenom funkcijom mokraćnog sistema. Ovaj oblik bolesti može dovesti do ozbiljnih kvarova u bubrezima.

Simptomi patologije

Hipoglikemija kod djeteta je opasno stanje koje može dovesti do ozbiljnih posljedica. Zbog toga je potrebno imati jasnu predstavu o njegovim simptomima kako bi se pravovremeno preduzele mjere pomoći. Glavne manifestacije patologije uključuju sljedeće:

    Anksioznost i razdražljivost Emotivna pozadina pacijenta postaje nestabilna. Ponekad se dijete osjeća prenapučeno i izgubi zanimanje za svijet oko sebe.

Prisutnost gore navedenih znakova ukazuje na mogući razvoj hipoglikemije u djece. Simptomi ove vrste se ne mogu zanemariti. Potrebno je što prije konsultovati stručnjaka. Dijagnostičke mjere u medicinskoj ustanovi točno će utvrditi uzrok bolesti.

Manifestacije bolesti u novorođenčadi

Hipoglikemija u dojenčadi ima sve znakove karakteristične za patologiju. Međutim, može se pojaviti bez simptoma. Tada je bolest teško prepoznati. Njegova prisutnost naznačena je samo pokazateljem koncentracije glukoze u krvi.

Simptomi hipoglikemije kod djeteta mlađeg od jedne godine pojavljuju se u obliku napadaja i nestaju tek nakon hranjenja ili ubrizgavanja glukoze. U dojenčadi se ova patologija očituje u obliku respiratornih poremećaja, mišićnog drhtanja, zamagljene svijesti, umora ili anksioznosti. Često stanje dovodi do razvoja strašnih komplikacija, na primjer, kome. Hipoglikemija je uobičajena kod novorođenčadi koja su rođena prijevremeno. Kod takve bebe simptomi bolesti su izraženi. Ona se manifestuje u sledećim kršenjima:

  1. Uzbudljivost
  2. Pojava napadaja.
  3. Kršenja fizičkog razvoja.
  4. Gubitak apetita.
  5. Apatija.
  6. Cijanotička nijansa kože.
  7. Poteškoće sa procesom disanja.

Ljekari u pravilu mnogo pažnje posvećuju zdravlju dojenčadi rođenih prije rođenja. Stoga su prevencija i liječenje hipoglikemije u prevremeno rođene djece efikasniji nego kod onih koji su rođeni na vrijeme.

Načini liječenja bolesti kod beba do godinu dana

Ako je dijagnosticirana patologija, liječnik propisuje glukozu u obliku otopine. Daje se bebi u obliku injekcija ili mješavina sa vodom. Da bi se poboljšao proces percepcije neke tvari u tijelu, specijalist može preporučiti inzulin. Poznato je da se djeca s hipoglikemijom najčešće rađaju u bolesnika sa šećernom bolešću. U tom slučaju, specijalisti moraju izvršiti laboratorijski test krvi na glukozu u roku od pola sata nakon rođenja i tijekom tri dana ponoviti ispitivanja svakih 3 sata.

Prevencija bolesti kod novorođenčadi

Za bebe koje su rođene na vrijeme, prirodno hranjenje je dobra preventivna mjera. Supstance sadržane u majčinom mlijeku osiguravaju normalno funkcionisanje tijela. Hipoglikemija u ovoj situaciji moguća je samo na pozadini djetetove neuhranjenosti ili hipotermije. Medicinsko osoblje treba pažljivo nadgledati stanje bebe kojoj je prepisan rastvor insulina ili glukoze.

Faze razvoja patologije

Postoji nekoliko stadija bolesti, na primjer:

  1. Prvi stepen bolesti. Ovo je najmanje ozbiljno stanje, koje, međutim, ukazuje na razvoj poremećaja u tijelu. Istovremeno dijete doživljava intenzivno znojenje, napade plača, blijedu kožu i pad temperature.
  2. Druga faza. Karakterizira ga povraćanje, zamagljen govor i pogoršanje vidne funkcije.
  3. Treći stepen bolesti. Manifestira se gubitkom svijesti, bolovima konvulzija.
  4. Koma. Ovo je izuzetno težak oblik koji, u nedostatku pravovremene medicinske pomoći, može dovesti do smrti pacijenta.

Kako učiniti da se pacijent osjeća bolje?

Ako se stanje djeteta naglo pogoršalo, razvio je vrtoglavicu, blijedoću kože i snažno znojenje, trebali biste pokušati otkriti šta je moglo uzrokovati nelagodu. Ovi simptomi vjerovatno ukazuju na smanjenje glukoze u krvi. Za mjerenje razine šećera potrebno je koristiti poseban uređaj. Kakva je hitna pomoć kod hipoglikemije kod djece? Ako se napad dogodi, moraju se poduzeti sljedeće mjere:

  1. Postavite pacijenta u ležeći položaj.
  2. Nazovite službu hitne pomoći.
  3. Dajte svom djetetu vodu i nešto slatkih proizvoda.
  4. Stavite vlažnu krpu na čelo.

Pored toga, „Hematogen” pomaže u ublažavanju stanja pacijenta s napadom hipoglikemije. Ovaj proizvod pomaže povećati razinu šećera i željeza u krvi. Također, prije dolaska službe hitne pomoći, možete staviti injekciju glukoze ako je lijek pri ruci.

Kako izbjeći napad?

Uz hipoglikemiju kod djeteta, liječenje uključuje redovnu injekciju inzulina, što normalizira razinu šećera. Da biste spriječili razvoj pogoršanja, morate se pridržavati sljedećih savjeta:

  1. Roditelji bi trebali naučiti sina ili kćerku kako da daju injekcije. Osim toga, djetetu treba objasniti kako kontrolirati glukozu pomoću uređaja.
  2. Obavijestite pacijenta o simptomima niskog šećera u krvi. Trebali biste ga naučiti pravilnim postupcima u slučaju pogoršanja (na primjer, da treba jesti slatku hranu ili zatražiti pomoć odraslih).
  3. Jedite pravu dijetu.
  4. Izbjegavajte preopterećenja.
  5. Redovno pokažite pacijentu lekaru.

Roditelji pacijenta moraju znati što više o takvoj bolesti kao što su hipoglikemija, simptomi, uzroci. Liječenje djece također treba biti usmjereno u borbi protiv popratnih patologija.

Pogledajte video: DOJENJE ZABRANJUJE SVE ŠTO ZABRANJUJE PORIJEKLO - dr. Zijad Ljakić (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar