Dijabetesna bolest tipa 2: meni za liječenje

Za produktivno liječenje šećerne bolesti prve i druge vrste, jedan lijek nije dovoljan. Učinkovitost liječenja u velikoj mjeri ovisi o prehrani, jer je i sama bolest povezana s metaboličkim poremećajima.

U slučaju autoimunog dijabetesa (tip 1), gušterača proizvodi male količine inzulina.

Sa dijabetesom povezanim sa starenjem (tip 2) može se uočiti višak, ali i nedostatak ovog hormona. Jedenje određene hrane za dijabetes može smanjiti ili povećati glukozu u krvi.

Glikemijski indeks

Tako da dijabetičari mogu lako izračunati sadržaj šećera, izmišljen je koncept poput glikemijskog indeksa.

Pokazatelj 100% je glukoza u svom čistom obliku. Preostale proizvode treba uporediti sa glukozom zbog sadržaja ugljenih hidrata u njima. Radi praktičnosti pacijenata, svi pokazatelji navedeni su u GI tabeli.

Kada konzumirate hranu u kojoj je sadržaj šećera minimalan, razina glukoze u krvi ostaje ista ili raste u malim količinama. A hrana s visokim GI značajno povećava glukozu u krvi.

Stoga endokrinolozi i nutricionisti ne preporučuju jesti hranu koja sadrži mnogo ugljikohidrata.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 jednostavno su dužni paziti na izbor proizvoda. U početnim fazama, s blagom do umjerenom bolešću, dijeta je glavni lijek.

Da biste stabilizirali normalnu razinu glukoze, možete koristiti dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata.

Hlebne jedinice

Osobe ovisne o insulinu sa dijabetesom tipa 1 izračunavaju svoj jelovnik koristeći jedinice hljeba. 1 XE je jednak 12 g ugljikohidrata. Ovo je količina ugljenih hidrata koja se nalazi u 25 g hljeba.

Ovim proračunom moguće je jasno izračunati željenu dozu lijeka i spriječiti povećanje šećera u krvi. Količina ugljikohidrata konzumira dnevno ovisi o težini pacijenta i ozbiljnosti bolesti.

U pravilu, odrasloj osobi treba 15-30 XE. Na osnovu ovih pokazatelja možete napraviti pravi dnevni meni i ishranu za ljude koji pate od dijabetesa tipa 1 i 2. Na našem web mjestu možete saznati više o jedinici za hljeb.

Kakvu hranu dijabetičari mogu jesti?

Dijeta za dijabetičare tipa 1 i 2 treba imati nizak glikemijski indeks, pa pacijenti trebaju odabrati hranu čiji je GI manji od 50. Treba biti svjestan da indeks proizvoda može varirati ovisno o vrsti liječenja.

Na primer, smeđa riža ima stopu od 50%, a smeđa riža - 75%. Takođe, termička obrada povećava GI voća i povrća.

Ljekari preporučuju da dijabetičari jedu hranu koja je kuhana kod kuće. Zaista, u kupljenim posudama i poluproizvodima vrlo je teško pravilno izračunati XE i GI.

Prioritet bi trebala biti sirova, neprerađena hrana: riba s niskim udjelom masti, meso, povrće, bilje i voće. Detaljniji prikaz popisa može biti u tablici glikemijskih indeksa i dozvoljenih proizvoda.

Sva konzumirana hrana podijeljena je u tri grupe:

Hrana koja nema uticaja na nivo šećera:

  • gljive
  • zeleno povrće
  • zelje
  • mineralna voda bez plina,
  • čaj i kafa bez šećera i bez vrhnja.

Hrana umjerena šećera:

  • nezaslađeni orasi i voće,
  • žitarice (osim riže i kaše),
  • integralni hljeb
  • tvrda tjestenina,
  • mliječni proizvodi i mlijeko.

Hrana sa visokim šećerom:

  1. kiselo i konzervirano povrće,
  2. alkohol
  3. brašno, konditorski proizvodi,
  4. svježi sokovi
  5. šećerna pića
  6. grožđice
  7. datumi.

Redovan unos hrane

Hrana koja se prodaje u odjeljku za dijabetičare nije prikladna za kontinuiranu upotrebu. U takvoj hrani nema šećera, sadrži njezin nadomjestak - fruktozu. Međutim, trebate znati koje prednosti i štete zaslađivača postoje, a fruktoza ima svoje nuspojave:

  • povećava holesterol
  • visok sadržaj kalorija
  • povećan apetit.

Koja je hrana dobra za dijabetes?

Srećom, lista dozvoljenih obroka je prilično velika. Ali prilikom sastavljanja jelovnika potrebno je uzeti u obzir glikemijski indeks hrane i njegove korisne osobine.

Podložno takvim pravilima, svi će prehrambeni proizvodi postati izvor potrebnih elemenata u tragovima i vitamina koji će pomoći smanjenju destruktivnog učinka bolesti.

Dakle, proizvodi koje preporučuju nutricionisti su:

  1. Bobice Dijabetičarima je dozvoljeno da konzumiraju sve bobice osim maline. Sadrže minerale, antioksidante, vitamine i vlakna. Možete jesti i smrznute i svježe bobice.
  2. Sokovi. Svježe cijeđene sokove nepoželjno je piti. Bilo bi bolje ako u čaj, salatu, koktel ili kašu dodate malo svježeg.
  3. Orasi. Od tada vrlo koristan proizvod to je izvor masti. Međutim, orašaste plodove trebate pojesti u maloj količini, jer su vrlo kalorične.
  4. Nezaslađeno voće. Zelene jabuke, trešnje, dunje - zasićuju organizam korisnim tvarima i vitaminima. Dijabetičari mogu aktivno konzumirati agrume (osim mandarine). Narandže, limeta, limun - obiluju askorbinskom kiselinom koja jača imuni sistem. Vitamini i minerali blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, a vlakna usporavaju apsorpciju glukoze u krv.
  5. Prirodni jogurti i obrano mlijeko. Ove namirnice su izvor kalcijuma. Vitamin D, sadržan u mliječnim proizvodima, smanjuje potrebu bolesnog tijela za slatkom hranom. Kiselo-mliječne bakterije normaliziraju mikrofloru u crijevima i pomažu u čišćenju organizma od toksina.

Povrće. Većina povrća sadrži umjerenu količinu ugljikohidrata:

  • rajčica je bogata vitaminima E i C, a gvožđe koje se nalazi u rajčici doprinosi stvaranju krvi,
  • yam ima nizak GI, a bogat je i vitaminom A,
  • mrkva sadrži retinol koji je veoma koristan za vid,
  • u mahunarkama se nalaze vlakna i masa hranjivih sastojaka koji doprinose brzom zasićenju.
  • Špinat, zelena salata, kupus i peršun - sadrže mnogo korisnih vitamina i minerala.

Krompir bi trebao biti pečen i po mogućnosti oguljen.

  • Riba s malo masti. Manjak omega-3 kiselina nadoknađuje se ribom s niskim udjelom masnoće (pollock, oslić, tuna itd.).
  • Pasta. Možete koristiti samo proizvode proizvedene od durum pšenice.
  • Meso. Filet peradi je skladište bjelančevina, a teletina je izvor cinka, magnezijuma, željeza i vitamina B.
  • Kaša. Korisna hrana koja sadrži vlakna, vitamine i minerale.

Specifičnosti dijetalne prehrane

Za ljude koji imaju dijabetes vrlo je važno redovno jesti hranu. Nutricionisti preporučuju podjelu dnevnog obroka na 6 obroka. Pacijenti ovisni o insulinu trebaju se konzumirati u vremenu od 2 do 5 XE.

U tom slučaju prije ručka morate jesti najkaloričniju hranu. Općenito, dijeta treba sadržavati sve potrebne tvari i biti uravnotežena.

Takođe je korisno kombinirati hranu sa sportom. Dakle, možete ubrzati metabolizam i normalizirati težinu.

Općenito, dijabetičari prve vrste trebali bi pažljivo izračunati dozu inzulina i pokušati ne povećavati dnevni kalorijski sadržaj proizvoda. Uostalom, pravilno pridržavanje dijeta i prehrane održavat će razinu glukoze normalnom i neće dozvoliti da bolest tipa 1 i 2 dodatno uništi organizam.

Šta je dijabetes tipa 2

Ako osoba ima metaboličke poremećaje i, na osnovu toga, dođe do promjene u sposobnostima tkiva da komuniciraju s glukozom, što dovodi do povećanja šećera u krvi, suočava se s dijagnozom dijabetesa. Ova se bolest klasificira prema unutrašnjim promjenama - drugi tip karakterizira nedostatak u izlučivanju inzulina, što izaziva hiperglikemiju. Dijeta kod dijabetesa tipa 2 jedan je od ključeva za normalizaciju razine šećera.

Značajke i pravila prehrane za dijabetičare

Smanjena osjetljivost na inzulin i visoka razina šećera već u početnoj fazi dijabetesa zahtijevaju maksimalnu prevenciju rizika od njegovog još višeg povećavanja, pa je dijeta usmjerena na stabilizaciju metaboličkih procesa i inzulina smanjenjem sinteze glukoze u jetri. Uglavnom, liječnici propisuju dijetu koja je zasnovana na ograničenju ugljikohidrata. Ključne točke dijeta protiv dijabetesa:

  • Napravite veliki broj obroka u malim porcijama.
  • Ne isključujte niti jedan element iz BJU-a, ali smanjite udio ugljikohidrata.
  • Sastavite dnevnu prehranu prema energetskim potrebama - izračunajte pojedinačnu stopu kalorija.

Ograničenje kalorije

Prehrana za dijabetes tipa 2 ne može biti gladna, posebno ako se prepustite vježbanju - dijeta koja se temelji na ozbiljnom smanjenju dnevnih kalorija ne pomaže stabilizaciji razine inzulina. Međutim, zbog povezanosti prekomjerne težine i dijabetesa, potrebno je postići kompetentno smanjenje kalorija: na količinu hrane koja će podržati prirodnu aktivnost. Ovaj se parametar izračunava pomoću osnovne metaboličke formule, ali ne može biti niži od 1400 kcal.

Frakcijska prehrana

Smanjenje volumena porcija pomaže i u normalizaciji metabolizma ugljikohidrata i stabiliziranju razine šećera: na taj način, odgovor na inzulin postaje manje izražen. Međutim, istovremeno, dijeta zahtijeva da se obroci čine veoma čestim kako bi se spriječilo gladovanje. Ljekari preporučuju jesti prema režimu svaka 2 sata, ali tačan interval ovisi o pacijentovom ritmu života.

Ravnomjerna raspodjela obroka prema udjelu kalorija

Za dijetu kod dijabetesa tipa 2, preporučljivo je koristiti jedno od pravila klasične zdrave prehrane u vezi s podjelom dnevnih kalorija na nekoliko obroka. Najhranjiviji meni za dijabetičare trebao bi biti ručak - oko 35% svih prihvatljivih kalorija. Do 30% može podići doručak, oko 25% je za večeru, a ostatak je za užinu. Uz to, vrijedi zadržati kalorični sadržaj jela (glavnog) u granicama od 300-400 kcal.

Izbjegavanje jednostavnih ugljikohidrata i ograničavanje složenih ugljikohidrata

Zbog hiperglikemije koja progoni ljude koji imaju dijabetes tipa 2, izbornik prehrane zahtijeva obavezno uništavanje sve hrane što može izazvati skok inzulina. Uz to, potreba za uklanjanjem jednostavnih ugljikohidrata i minimiziranjem udjela složenih objašnjava se vezom između dijabetesa i pretilosti. Od sporih ugljikohidrata dijabetička dijeta omogućava žitarice.

Dijetalne metode kuhanja

Recepti za dijabetičare uključuju odbijanje prženja, jer će to opteretiti gušteraču i negativno uticati na jetru. Glavna metoda toplinske obrade je kuhanje, koje se može zamijeniti parenjem. Pirjanje je nepoželjno, pečenje je rijetko, bez masti: uglavnom se povrće kuha na ovaj način.

Prehrana za dijabetes tipa 2

Često liječnici preporučuju da dijabetičari pridržavaju dijetu 9 - ovo je Pevznerova tablica liječenja, koja je pogodna za sve, osim za osobe koje su u teškoj fazi dijabetesa tipa 2: njihovu prehranu specijalno priprema specijalist. Smanjenje kalorijskog sadržaja jelovnika postiže se smanjenjem količine masti i šećera:

  • od mliječnih proizvoda, dopušteni su samo nemasni sir (do 30%), lagani sir (4% ili manje), obrano mlijeko
  • odbiti slatkiše uopšte,
  • pri pripremi jela obavezno uzeti u obzir vrijednosti glikemijskog indeksa i jedinice za hljeb.

Zašto indeks glikemijskih proizvoda?

Uloga jednog od pokazatelja, koji određuje koliko brzu i snažnu proizvodnju inzulina pokreće pojedena hrana - glikemijski indeks (GI), nutricionisti osporavaju. Prema medicinskoj statistici, kod pacijenata sa dijabetesom koji se nisu fokusirali na GI tablice, ali su smatrali ukupan udio ugljikohidrata, napredovanje bolesti nije primijećeno. Međutim, oni koji se plaše komplikacija dijabetesa trebaju znati glikemijski indeks osnovnih sastojaka hrane za svoj duševni mir:

Nizak GI (do 40)

Prosječni GI (41-70)

Visoki GI (od 71)

Orah, kikiriki

Kivi, Mango, Papaja

Šljiva, kajsija, breskve

Jela od krumpira

Leća, beli grah

Što znači XE i kako odrediti komponentu ugljikohidrata u proizvodu

Dijeta za dijabetes tipa 2 zahtijeva poštivanje norme ugljikohidrata, a uvjetna mjera koju su uveli nutricionisti, nazvana jedinica za hljeb (XE), pomaže da se izračuna. 1 XE sadrži oko 12-15 g ugljikohidrata, koji povećavaju razinu šećera za 2,8 mmol / l i trebaju 2 jedinice inzulina. Osnovni principi prehrane kod osobe sa dijabetesom tipa 2 zahtijevaju uzimanje od 18 do 25 XE dnevno, a dijele se kako slijedi:

  • Glavni obroci - do 5 XE.
  • Grickalice - do 2 XE.

Kakva se hrana ne može jesti s dijabetesom

Glavna dijeta zabrane nameće izvore jednostavnih ugljikohidrata, alkohol, hranu koja izaziva lučenje žuči i preopterećuje jetru gušteračom. U ishrani dijabetičara kojima je dijagnosticirana hiperglikemija (a posebno onih koji su pretili) ne može biti prisutno:

  1. Konditorski proizvodi i pečenje - provociraju skok inzulina, imaju veliku količinu XE.
  2. Džem, med, neke vrste slatkog voća (banane, grožđe, datulje, grožđice), kuhana repa, bundeva - imaju visok GI.
  3. Masnoća, masnoća, dimljeno meso, maslac - visok sadržaj kalorija, utiču na gušteraču.
  4. Začini, kiseli krastavci, praktična hrana - opterećenje jetre.

Šta mogu jesti

Osnova dijetalnih jela za dijabetes su izvori biljnih vlakana - to je povrće. Uz to, dozvoljeno je koristiti gljive, a rjeđe dodavati u jelovnik (3-5 puta tjedno) ribu i nemasno meso. Dnevno dozvoljeni morski plodovi, jaja, budite sigurni da jedete svježe bilje, možete stvoriti jelovnik na biljnim proteinima. Lista odobrenih dijabetesnih proizvoda je sljedeća:

  • Nizak GI: gljive, kupus, zelena salata, sirova šargarepa, patlidžan, zeleni grašak, jabuke, grejpfrut, narandže, trešnje, jagode, suhe marelice, hleb od raži zrna, 2% mlijeka.
  • Prosječni GI: heljda, mekinje, obojeni grah, bulgur, konzervirani zeleni grašak, smeđa riža.
  • Granica GI: sirova repa, tjestenina (durum pšenica), crni hljeb, krompir, repa, kuhani kukuruz, pire od graha, zobene pahuljice.

Dijeta za dijabetičare tipa 2 - kako zamijeniti poznatu hranu

Prema ljekarima, dijetska terapija je efikasna samo kada se strogo poštuju pravila, pa morate obratiti pažnju i na sitnice. Ako je naznačeno da zobenu kašu treba kuhati ne od pahuljica, nego iz zdrobljenih žitarica, tada tu nema rupa. Koje druge poznate dijetalne proizvode za dijabetes tipa 2 zahtijevaju zamjena s korisnijima, možete razumjeti iz tabele:

Značajke napajanja

U pravilu se pacijentima preporučuje pridržavanje tablice br. 9, međutim, polaznik specijaliste može provesti individualnu korekciju prehrane na osnovu stanja kompenzacije endokrine patologije, težine pacijenta, tjelesnih karakteristika i komplikacija.

Glavni principi ishrane su sljedeći:

  • omjer "građevinskog" materijala - b / š / g - 60:25:15,
  • dnevni broj kalorija izračunava dežurni ljekar ili nutricionista,
  • šećer je isključen iz prehrane, možete koristiti zaslađivače (sorbitol, fruktoza, ksilitol, ekstrakt stevije, javorov sirup),
  • mora se osigurati dovoljna količina vitamina i minerala, jer se masovno izlučuju zbog poliurije,
  • pokazatelji potrošenih životinjskih masti su prepolovljeni,
  • smanjite unos tečnosti na 1,5 l, soli na 6 g,
  • česta frakcijska prehrana (prisutnost grickalica između glavnih obroka).

Dozvoljeni proizvodi

Na pitanje što možete jesti na dijeti za dijabetes tipa 2, nutricionista će odgovoriti da je naglasak na povrću, voću, mliječnim i mesnim proizvodima. Nije potrebno potpuno isključiti ugljikohidrate iz prehrane, jer oni obavljaju niz važnih funkcija (građevinsku, energetsku, rezervnu, regulatornu). Jednostavno je potrebno ograničiti probavljive monosaharide i dati prednost polisaharidima (supstancama koje u sastavu imaju veliku količinu vlakana i polako povećavaju glukozu u krvi).

Pekarstvo i proizvodi od brašna

Dozvoljeni proizvodi su oni u čijoj proizvodnji nije bilo uključeno pšenično brašno prvog i prvog razreda. Kalorični sadržaj mu je 334 kcal, a GI (glikemijski indeks) 95, što jelo automatski prevodi u dio zabranjene hrane za dijabetes.

Za pripremu hljeba preporučuje se korištenje:

  • raženo brašno
  • mekinje
  • pšenično brašno drugog razreda,
  • heljdino brašno (u kombinaciji s bilo kojim od navedenog).

Nezaslađeni krekeri, peciva, keksi i jestiva peciva smatraju se dopuštenim proizvodima. Skupina nejestivog pečenja uključuje one proizvode u proizvodnji kojih se ne koriste jaja, margarin, masni aditivi.

Najjednostavnije tijesto od kojeg možete napraviti torte, muffine, peciva za dijabetičare priprema se na sljedeći način. Trebate razrijediti 30 g kvasca u toploj vodi. Kombinujte sa 1 kg raženog brašna, 1,5 kašike. vode, prstohvat soli i 2 kašike. biljna mast. Nakon što se tijesto „stane“ na toplo mjesto, može se koristiti za pečenje.

Ove vrste dijabetes melitusa tip 2 smatraju se većinom "pokretačkim" jer imaju nizak sadržaj kalorija i nizak GI (osim neke). Svo zeleno povrće (tikvice, tikvice, kupus, salata, krastavci) može se koristiti kuhano, pirjano, za kuhanje prvih jela i priloga.

Bundeva, paradajz, luk, paprika takođe su željena hrana. Sadrže značajnu količinu antioksidanata koji vežu slobodne radikale, vitamine, pektine, flavonoide. Na primjer, rajčica sadrži značajnu količinu likopena koji ima antitumorsko djelovanje. Luk je u stanju da ojača odbrambeni organizam, pozitivno deluje na rad srca i krvnih sudova, uklanjajući višak holesterola iz organizma.

Kupus se može konzumirati ne samo u gulaši, već i u kiselom obliku. Njegova glavna prednost je smanjenje glukoze u krvi.

Međutim, postoji povrće, čija upotreba mora biti ograničena (nema potrebe za odbijanjem):

Voće i bobice

Ovo su korisni proizvodi, ali ne preporučuje se unositi ih u kilogramima. Sigurnim se smatraju:

  • trešnja
  • slatka trešnja
  • grejpfrut
  • limun
  • nezaslađene sorte jabuka i krušaka,
  • šipak
  • morska heljda
  • kopriva
  • mango
  • ananas

Stručnjaci savjetuju da se jede ne više od 200 g odjednom. Sastav voća i bobica uključuje značajnu količinu kiselina, pektina, vlakana, askorbinske kiseline, koje su neophodne za organizam. Sve ove supstance korisne su dijabetičarima jer su u stanju da se zaštite od razvoja hroničnih komplikacija osnovne bolesti i usporavaju njihovo napredovanje.

Uz to, bobice i voće normaliziraju crijevni trakt, obnavljaju i jačaju obrambene snage, podižu raspoloženje, imaju protuupalna i antioksidacijska svojstva.

Meso i riba

Prednost se daje niskokaloričnim sortama, kako mesnim tako i ribama. Količina mesa u ishrani podliježe strogoj dozi (ne većoj od 150 g dnevno). To će spriječiti neželjeni razvoj komplikacija koje se mogu pojaviti na pozadini endokrine patologije.

Ako govorimo o tome što možete jesti od kobasica, onda su ovdje preferirana dijeta i kuhane sorte. Dimljeno meso se u ovom slučaju ne preporučuje. Obilni su karanfili, ali u ograničenim količinama.

Od ribe možete jesti:

Važno! Riba mora biti pečena, kuhana, pirjana. U slanom i prženom obliku bolje je ograničiti ili potpuno eliminirati.

Jaja i mliječni proizvodi

Jaja se smatraju skladištem vitamina (A, E, C, D) i nezasićenih masnih kiselina. Kod dijabetesa tipa 2 ne smiju se uzimati više od 2 komada dnevno, preporučljivo je jesti samo proteine. Prepelice, iako su male veličine, u svojim korisnim svojstvima superiorna su pilećem proizvodu. Nemaju holesterol, što je posebno dobro za bolesne ljude, pa se mogu koristiti sirove.

Mleko je dozvoljeni proizvod koji sadrži značajnu količinu magnezijuma, fosfata, fosfora, kalcijuma, kalijuma i drugih makro- i mikroelemenata. Preporučuje se do 400 ml mlijeka srednje masti dnevno. Svježe mlijeko se ne preporučuje u prehrani za dijabetes tipa 2, jer može potaknuti skok šećera u krvi.

Kefir, jogurt i posni sir treba racionalno koristiti, kontrolirajući rad ugljenih hidrata. Poželjne su niske masnoće.

Donja tablica pokazuje koje se žitarice smatraju sigurnim za dijabetičare koji nisu ovisni o inzulinu i njihova svojstva.

Ime žitariceGI indikatoriSvojstva
Heljda55Blagotvorno deluje na krvnu sliku, sadrži značajnu količinu vlakana i željeza
Kukuruz70Visokokalorični proizvod, ali njegov sastav čine uglavnom polisaharidi. Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, poboljšava osetljivost ćelija na inzulin, podržava rad vizuelnog analizatora
Proso71Sprečava razvoj patologije srca i krvnih sudova, uklanja toksine i višak holesterola iz organizma, normalizuje krvni pritisak
Biserni ječam22Smanjuje šećer u krvi, smanjuje opterećenje gušterače, obnavlja procese širenja ekscitacije duž nervnih vlakana
Ječam50Uklanja višak holesterola, jača odbrambeni organizam, normalizira probavni trakt
Pšenica45Pomaže u smanjenju glukoze u krvi, potiče probavni trakt, poboljšava nervni sistem
Riža50-70Smeđi riža je poželjnija zbog nižeg GI. Pozitivno utiče na funkcionisanje nervnog sistema, sadrži esencijalne aminokiseline
Zobena kaša40U sastavu ima značajnu količinu antioksidanata, normalizira jetru, snižava holesterol u krvi

Važno! Bijela riža mora biti ograničena u prehrani, a kašu je potrebno u potpunosti napustiti zbog visokih vrijednosti GI.

Što se sokova tiče, treba dati prednost domaćim pićima. Sokovi za prodaju imaju veliki broj konzervansa i šećera u sastavu. Prikazana je upotreba svježe cijeđenih pića iz sljedećih proizvoda:

Redovno konzumiranje mineralnih voda doprinosi normalizaciji probavnog trakta. Kod dijabetesa tipa 2 možete piti vodu bez plina. Može biti blagovaonica, ljekovito-medicinski ili medicinsko-mineralni.

Čaj, kafa s mlijekom, biljni čajevi prihvatljivi su napici ako šećer nije u njihovom sastavu. Što se tiče alkohola, njegova upotreba je neprihvatljiva, jer uz oblik inzulina neovisan o skokovima glukoze u krvi nepredvidivi su, a alkoholna pića mogu izazvati razvoj zakašnjele hipoglikemije i ubrzati pojavu komplikacija osnovne bolesti.

Meni za dan

Doručak: skuta sa nezaslađenim jabukama, čaj s mlijekom.

Snack: pečena jabuka ili narandža.

Ručak: borsch na povrću, ribanu kašu, salata od jabuke i kupusa, hleb, juha od šipka ruža.

Snack: salata od šargarepe sa šljivama.

Večera: heljda sa gljivama, kriška hljeba, čaša soka od borovnice.

Snack: čaša kefira.

Dijabetes melitus tipa 2 užasna je bolest, međutim, poštivanje preporuka stručnjaka i dijetalna terapija mogu održati kvalitetu života pacijenta na visokoj razini. Koji proizvodi treba uključiti u prehranu, individualni je izbor svakog pacijenta. Lekar i nutricionista koji će prisustvovati pomoći će vam da prilagodite meni, odaberete ona jela koja mogu organizmu da daju potrebne organske materije, vitamine, elemente u tragovima.

Osnovna načela ishrane

Kod pacijenata s dijabetesom koji namjerno ili nesvjesno ne slijede dijetu prije dijagnoze, zbog prekomjerne količine ugljikohidrata u prehrani gubi se osjetljivost stanica na inzulin. Zbog toga glukoza u krvi raste i zadržava se velikom brzinom. Značenje prehrane za dijabetičare je vratiti ćelijama izgubljenu osjetljivost na inzulin, tj. sposobnost asimilacije šećera.

  • Ograničavanje ukupnog unosa kalorija uz održavanje njegove energetske vrijednosti za tijelo.
  • Energetska komponenta prehrane trebala bi biti jednaka stvarnoj potrošnji energije.
  • Jelo otprilike u isto vrijeme. To doprinosi nesmetanom funkcioniranju probavnog sustava i normalnom toku metaboličkih procesa.
  • Obavezna 5-6 obroka dnevno, uz lagane zalogaje - to se posebno odnosi na pacijente koji zavise od insulina.
  • Isti (približno) u kalorijskim glavnim obrocima. Većina ugljikohidrata bi trebala biti u prvoj polovini dana.
  • Raširena upotreba dozvoljenog asortimana proizvoda u jelima, bez fokusiranja na posebne.
  • Dodavanje svježeg povrća bogatog vlaknima sa liste dozvoljenih svakom jelu da bi se stvorio zasićenost i smanjila brzina apsorpcije jednostavnih šećera.
  • Zamjena šećera dozvoljenim i sigurnim zaslađivačima u normaliziranim količinama.
  • Prednost je dezertima koji sadrže biljnu masnoću (jogurt, orašaste plodove), jer razgradnjom masti usporava apsorpciju šećera.
  • Jedite slatkiše samo tijekom glavnih obroka, a ne tijekom zalogaja, jer će u protivnom doći do naglog skoka glukoze u krvi.
  • Stroga restrikcija do potpunog isključenja lako probavljivih ugljikohidrata.
  • Ograničite složene ugljene hidrate.
  • Ograničavanje udjela životinjskih masti u prehrani.
  • Isključenje ili značajno smanjenje soli.
  • Izuzeće prejedanja, tj. preopterećenje probavnog trakta.
  • Izuzetak jedenja odmah nakon vježbanja ili sporta.
  • Isključivanje ili oštro ograničenje alkohola (do 1 porcija tokom dana). Ne pijte na prazan stomak.
  • Korištenje dijetalnih metoda kuhanja.
  • Ukupna količina slobodne tečnosti dnevno je 1,5 litara.

Neke karakteristike optimalne prehrane za dijabetičare

  • Ni u kojem slučaju ne smijete zanemariti doručak.
  • Ne možete gladovati i praviti duge pauze u hrani.
  • Posljednji obrok najkasnije 2 sata prije spavanja.
  • Posuđe ne bi trebalo biti previše vruće i previše hladno.
  • Tokom obroka prvo se jede povrće, a potom i proteinski proizvod (meso, skuta).
  • Ukoliko u obroku postoji značajna količina ugljikohidrata, mora biti proteina ili pravih masti kako bi se smanjila prva probava.
  • Preporučljivo je piti dopuštene piće ili vodu prije jela, a ne piti hranu na njih.
  • Prilikom pripreme reznica ne koristi se hljeb, ali možete dodati zobene pahuljice i povrće.
  • Ne možete povećati GI proizvoda, dodatno ih pržiti, dodavati brašno, uvaljati u krušne mrvice i tijesto, aromatizirati uljem pa čak i ključati (repe, bundeve).
  • S lošom tolerancijom sirovog povrća, od njih prave pečena jela, razne tjestenine i paste.
  • Jedite polako i u malim porcijama, pažljivo žvačući hranu.
  • Prestati jesti treba biti na 80% zasićenosti (prema ličnim osjećajima).

Što je glikemijski indeks (GI) i zašto je potreban dijabetičar?

Ovo je pokazatelj sposobnosti proizvoda nakon što uđu u tijelo da uzrokuju povećanje šećera u krvi. GI je od posebnog značaja za teški dijabetes melitus ovisan o inzulinu.

Svaki proizvod ima svoj GI. Prema tome, što je veći, to brže raste indeks šećera u krvi nakon njegove upotrebe i obrnuto.

GI razreda dijele sve proizvode s visokim (više od 70 jedinica), srednjim (41-70) i ​​niskim GI (do 40). Tablice s podjelom proizvoda na ove skupine ili on-line kalkulatori za izračun GI mogu se naći na tematskim portalima i koristiti ih u svakodnevnom životu.

Sva hrana s visokim GI isključena je iz prehrane, uz rijetke iznimke onih koje su korisne za ljudski organizam s dijabetesom (med). U tom se slučaju ukupni GI prehrane smanjuje zbog ograničenja ostalih proizvoda s ugljikohidratima.

Uobičajena prehrana trebala bi se sastojati od namirnica s niskim (pretežito) i srednjim (nižim udjelom) GI.

Šta je XE i kako to izračunati?

XE ili Bread Unit je još jedna mjera za proračun ugljikohidrata. Naziv dolazi od komada „ciglenog“ hleba koji se dobija standardnim rezanjem hljeba na komade, a zatim na pola: to je takav kriški 25 grama koji sadrži 1 XE.

Mnogo namirnica sadrži ugljene hidrate, dok se sve razlikuju po sastavu, svojstvima i kalorijskom sadržaju. Zato je teško odrediti dnevnu količinu norme unosa hrane, koja je važna za bolesnike ovisne o inzulinu - količina konzumiranih ugljikohidrata mora odgovarati dozi primijenjenog inzulina.

Ovaj sistem brojanja je međunarodni i omogućava vam odabir potrebne doze inzulina. XE omogućava vam određivanje ugljikohidratne komponente bez vaganja, ali uz pomoć izgleda i prirodnih količina koji su prikladni za percepciju (komad, komad, čaša, kašika itd.). Procijenivši koliko će XE pojesti u 1 dozi i izmjeriti šećer u krvi, pacijent sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu može primijeniti odgovarajuću dozu inzulina s kratkim djelovanjem prije jela.

  • 1 XE sadrži oko 15 grama probavljivih ugljikohidrata,
  • nakon konzumiranja 1 XE nivo šećera u krvi raste za 2,8 mmol / l,
  • za asimilaciju 1 XE potrebne su 2 jedinice. insulin
  • dnevnica: 18-25 XE, s podjelom 6 obroka (grickalice u 1-2 XE, glavni obroci u 3-5 XE),
  • 1 XE je: 25 gr. bijeli hljeb, 30 gr. smeđi hljeb, pola čaše zobene kaše ili heljde, 1 jabuka srednje veličine, 2 kom. suve šljive i sl.

Dopuštena i rijetko korištena hrana

Kada se jede dijabetes koji je odobren, ona je grupa koja se može konzumirati bez ograničenja.

Niski GI:Prosječni GI:
  • beli luk, luk,
  • Paradajz
  • list salate
  • zeleni luk, kopar,
  • brokoli
  • Briselski klice, cvjetača, bijeli kupus,
  • zelena paprika
  • tikvice
  • krastavci
  • šparoge
  • zeleni grah
  • sirova repa
  • kisele bobice
  • gljive
  • patlidžan
  • orah
  • rižne mekinje
  • sirovi kikiriki
  • fruktoza
  • suva soja,
  • Svježa marelica
  • konzervirana soja,
  • crna 70% čokolada,
  • grejpfrut
  • šljive
  • biserni ječam
  • žuti split grašak,
  • trešnja
  • leća
  • sojino mlijeko
  • jabuke
  • breskve
  • crni grah
  • marmelada od bobica (bez šećera),
  • bobica džem (bez šećera),
  • mlijeko 2%
  • punomasno mleko
  • jagode
  • sirove kruške
  • pržena proklijala žitarica,
  • čokoladno mlijeko
  • suhe marelice
  • sirova mrkva
  • nemasni prirodni jogurt,
  • suvi zeleni grašak
  • smokve
  • narandže
  • riblji štapići
  • beli pasulj
  • prirodni sok od jabuke,
  • prirodna naranča svježa,
  • kukuruzna kaša (mamalyga),
  • svježi zeleni grašak,
  • grožđe.
  • konzervirani grašak,
  • obojeni pasulj
  • konzervirane kruške,
  • leća
  • mekinje od hljeba
  • prirodni sok od ananasa,
  • laktoza
  • voćni hljeb
  • prirodni sok od grožđa,
  • prirodni sok od grejpa
  • krupni bulgur,
  • zobena kaša
  • heljdin hljeb, palačinke od heljde,
  • tjestenina sa špagetama
  • tortelini sa sirom,
  • smeđa riža
  • heljda kaša
  • kivi
  • mekinje
  • slatki jogurt,
  • zobene kaše
  • voćna salata
  • mango
  • papaja
  • slatke bobice
Proizvodi s graničnim GI - trebaju biti značajno ograničeni, a kod teškog dijabetesa treba isključiti sljedeće:
  • slatki konzervirani kukuruz,
  • bijeli grašak i jela od njega,
  • peciva hamburgera,
  • keks
  • repe
  • crni pasulj i jela od njega,
  • grožđice
  • tjestenina
  • kratkotrajni kolačići
  • crni hljeb
  • sok od pomorandže
  • konzervirano povrće
  • kaša
  • dinja je slatka
  • jakni krompir,
  • banane
  • zobena kaša, zobena granola,
  • ananas, -
  • pšenično brašno
  • voćni čips
  • repa
  • mliječna čokolada
  • knedle
  • kuhana repa i pari,
  • šećer
  • čokoladice,
  • marmelada sa šećerom,
  • džem od šećera
  • kuvani kukuruz
  • gazirana slatka pića.

Zabranjeni proizvodi

Sam rafinirani šećer odnosi se na proizvode prosječne GI, ali s graničnom vrijednošću. To znači da se teoretski može konzumirati, ali apsorpcija šećera događa se brzo, što znači da i šećer u krvi naglo raste. Stoga bi ga, u idealnom slučaju, trebalo ograničiti ili ga uopće ne koristiti.

Hrana sa visokim GI (zabranjeno)Ostali zabranjeni proizvodi:
  • pšenična kaša
  • krekeri, krutoni,
  • baguette
  • lubenica
  • pečena bundeva
  • pržene krofne
  • vafli
  • granola sa orasima i grožđicama,
  • kreker
  • Kolačići maslaca
  • krompir čips
  • stočni grah
  • jela od krompira
  • bijeli hljeb, pirinčani hljeb,
  • kokice kukuruza
  • mrkva u jelima,
  • kukuruzne pahuljice
  • instant kaša od pirinča,
  • halva
  • marelice u konzervi,
  • banane
  • pirinčane kaše
  • pastrnjak i proizvodi od njega,
  • švedski,
  • bilo koji muffin od bijelog brašna,
  • kukuruzno brašno i jela od njega,
  • brašno od krompira
  • slatkiši, kolači, peciva,
  • kondenzovanog mleka
  • slatka skuta, skuta,
  • džem sa šećerom
  • kukuruz, javor, pšenični sirup,
  • pivo, vino, alkoholni kokteli,
  • kvass.
  • s djelomično hidrogeniziranim mastima (hrana s dugim rokom trajanja, konzervirana hrana, brza hrana),
  • crveno i masno meso (svinjetina, patka, guska, janjetina),
  • kobasice i kobasice,
  • masna i slana riba,
  • dimljeno meso
  • vrhnje, masni jogurt,
  • slani sir
  • životinjske masti
  • umaci (majonezi itd.),
  • začinjeni začini.

Unesite u ishranu

Bijeli pirinačSmeđi pirinač
Krompir, posebno u obliku pire krumpira i pomfritJasm, slatki krompir
Obična tjesteninaTjestenina od durum brašna i grubog mljevenja.
Beli hlebPečeni hljeb
Kukuruzni pahuljiceBran
Torte, pecivaVoće i bobice
Crveno mesoBijelo dijetalno meso (zec, ćuretina), riba s niskom masnoćom
Životinjske masti, trans mastiBiljne masti (uljana repica, laneno sjeme, maslina)
Zasićene mesne juheLagane juhe na mesnoj juhi druge dijete
Masni sirAvokado, sirevi s niskim udjelom masti
Mlečna čokoladaTamna čokolada
SladoledSmrznuto voće (nemasni sladoled)
KremaNemasno mleko

Tabela 9 za dijabetes

Dijeta br. 9, posebno razvijena za dijabetičare, široko se koristi u bolničkom liječenju takvih bolesnika i treba je slijediti kod kuće. Razvio ga je sovjetski naučnik M. Pevzner. Dijeta protiv dijabetesa uključuje dnevni unos do:

  • 80 gr. povrće
  • 300 gr voće
  • 1 šolja prirodnog voćnog soka
  • 500 ml mliječnih proizvoda, 200 g skučenog sira,
  • 100 gr. gljive
  • 300 gr riba ili meso
  • 100-200 gr. raž, pšenica s dodatkom raženog brašna, mekinje hljeba ili 200 grama krompira, žitarica (gotovih),
  • 40-60 gr. masti.

Glavna jela:

  • Supe: kupusna juha, povrće, borsch, cvekla, meso i povrće okroshka, lagani mesni ili riblji juha, juha od gljiva s povrćem i žitaricama.
  • Meso i perad: teletina, zec, ćuretina, kuhana, seckana, pirjana piletina.
  • Riba: plodovi mora i riba s niskim udjelom masti (štuka, štuka, bakalar, šafran bakar) u kuhanom, parnom, pirjanom, pečenom u vlastitom obliku soka.
  • Grickalice: vinjegre, povrtna mješavina svježeg povrća, povrtni kavijar, haringa natopljena od soli, žele i dijetalno meso i riba, salata od morskih plodova s ​​maslacem, nesoljeni sir.
  • Slatkiši: deserti napravljeni od svježeg voća, bobica, voćnih mliječi bez šećera, bobica mousse, marmelada i marmelada bez šećera.
  • Piće: kafa, čaj, slaba, mineralna voda bez plina, sok od povrća i voća, supa od šipka (bez šećera).
  • Jela od jaja: proteinski omlet, meko kuhana jaja, u jelima.

Prvi dan

DoručakProteinski omlet sa šparogama, čaj.Rasporedite heljdu s biljnim uljem i parnim sirom. 2 doručkaSalata od lignji i jabuka sa orasom.Salata od sveže mrkve. RučakCvekla, pečeni patlidžan sa sjemenkama šipak.

Vegetarijanska juha od povrća, mesna juha s krumpirima od jakne. Jedna jabuka.

SnackSendvič od raženog hleba sa avokadom.Kefir pomiješan sa svježim bobicama. VečeraPečeni odrezak lososa i zeleni luk.Kuhana riba s pirjanim kupusom.

Drugi dan

DoručakHeljda u mlijeku, čaša kafe.Herkulova kaša. Čaj sa mlijekom. 2 doručkaVoćna salata.Skut s svježim marelicama. RučakLuk na drugoj mesnoj juhi. Salata od morskih plodova.Vegetarijanski borscht. Turski mesni gulaš sa lećom. SnackNesoljeni sir i čaša kefira.Peciva od povrća. VečeraZapečeno povrće sa mlevenom ćuretinom.Kompot od sušenog voća bez šećera. Meko kuhano jaje.

Treći dan

DoručakZobena kaša s mljevenom jabukom i zaslađena stevijom, čaša jogurta bez šećera.Skuhani sir s niskom masnoćom i paradajzom. Čaj 2 doručkaSvježi smoothie od marelice s bobicama.Povrće vinarije i 2 kriške oguljenog hljeba. RučakPovrće pirjane teleće gulaše.Viskozna supa od bisernog ječma sa mlekom. Teleći noževi za bifteke. SnackSkuta sa dodatkom mleka.Voće pirjano s mlijekom. VečeraSalata od svježe bundeve, šargarepe i graška.Bragan brokoli sa gljivama.

Četvrti dan

DoručakBurger koji se pravi od hljeba od punog zrna, nemasnog sira i paradajza.Meko kuhano jaje. Čaša cikorija sa mlijekom. 2 doručkaParno povrće sa hummusom.Voće i bobice, usitnjeno mikserom od kefira. RučakPovrće supa sa celerom i zelenim graškom. Sjeckani pileći kotleti sa špinatom.Vegetarijanska supa od kupusa. Ječmena kaša pod ribljim grbom. SnackKruške punjene sirovim bademima.Kavijar tikvice. VečeraSalata s biberom i prirodnim jogurtom.Kuvana pileća prsa sa patlidžanom i celerovim gulašom.

Peti dan

DoručakParni pire od svježih šljiva s cimetom i stevijom. Slaba kafa i sojin hljeb.Krvavo zrno sa prirodnim jogurtom i hlebom. Kafa 2 doručkaSalata s kuhanim jajetom i prirodnim kavijarom od tikvica.Berry Jelly. RučakJuha od pire-karfiola i brokolija. Goveđi odrezak s rukulom i paradajzom.Gljive juha s povrćem. Mesne okruglice sa pirjanim tikvicama. SnackSkuhani sir s malo masnoće s umakom od bobica.Čaša zelenog čaja. Jedna jabuka. VečeraParne šparoge i riblje mesne okruglice u zelenom prirodnom umaku.Salata s paradajzom, začinskim biljem i sirom.

Sladila

Ovo je pitanje i dalje kontroverzno jer oni sa dijabetesom nemaju akutnu potrebu i koriste ih samo da zadovolje svoje ukusne sklonosti i naviku zaslađivanja jela i pića. Umjetne i prirodne zamjene za šećer sa stopostotnom dokazanom sigurnošću u principu ne postoje. Glavni zahtjev za njih je nedostatak rasta šećera u krvi ili lagano povećanje pokazatelja.

Trenutno se uz strogu kontrolu šećera u krvi 50% fruktoze, stevije i meda mogu koristiti kao zaslađivači.

Stevia je dodatak iz lišća višegodišnje biljke stevije koji zamjenjuje šećer koji ne sadrži kalorije. Biljka sintetiše slatke glikozide, poput steviozida - tvari koja daje listovima i stabljikama slatkast okus, 20 puta slađi od uobičajenog šećera. Može se dodati u gotova jela ili koristiti u kuvanju. Smatra se da stevija pomaže u obnovi gušterače i pomaže u razvoju vlastitog inzulina bez utjecaja na šećer u krvi.

Stručnjaci SZO 2004. službeno su ga odobrili kao zaslađivač. Dnevna norma iznosi do 2,4 mg / kg (ne više od 1 žlice dnevno). Ako se dodatak zloupotrijebi, mogu se razviti toksični efekti i alergijske reakcije. Dostupno u obliku praha, tečnih ekstrakata i koncentriranih sirupa.

Fruktoza 50%. Za metabolizam fruktoze inzulin nije potreban, pa je s tim u vezi siguran. Ima 2 puta manje kaloričnog sadržaja i 1,5 puta više slatkoće u odnosu na uobičajeni šećer. Ima nizak GI (19) i ne uzrokuje brz rast šećera u krvi.

Stopa potrošnje ne više od 30-40 gr. dnevno. Kada se konzumira više od 50 gr. fruktoza dnevno smanjuje osjetljivost jetre na inzulin. Dostupno u obliku praha, tableta.

Prirodni pčelinji med. Sadrži glukozu, fruktozu i mali udio saharoze (1-6%). Inzulin je potreban za metabolizam saharoze, međutim, sadržaj ovog šećera u medu je neznatan, pa je opterećenje organizma malo.

Bogato vitaminima i biološki aktivnim tvarima pojačava imunitet. Uza sve to, visoko je kalorični ugljikohidratni proizvod s visokim GI (oko 85). Uz blagi stupanj dijabetesa prihvatljive su 1-2 čajice meda sa čajem dnevno, nakon obroka, polako se otapa, ali ne dodaje vrućem piću.

Nadoknade poput aspartama, ksilitola, suklamata i saharina trenutno ne preporučuju endokrinolozi zbog nuspojava i drugih rizika.

Treba imati na umu da brzina apsorpcije ugljikohidrata, kao i sadržaj šećera u proizvodima, mogu varirati od prosječnih izračunatih vrijednosti. Zbog toga je važno kontrolirati glukozu u krvi prije jela i 2 sata nakon jela, voditi dnevnik hrane i tako pronaći proizvode koji uzrokuju pojedinačne skokove šećera u krvi. Za izračun GI gotovih jela pogodnije je koristiti poseban kalkulator, jer tehnika kuhanja i različiti aditivi mogu značajno povećati početnu razinu GI početnih proizvoda.

Kakvu hranu možete, a što ne treba jesti

Prije nego što prijeđete na sto s proizvodima koje možete jesti s dijabetesom tipa 2, prisjećamo se kriterija po kojima su odabrani. Proizvodi moraju:

  • ne sadrže ugljik ili ih sadrže u maloj količini,
  • imaju nizak glikemijski indeks,
  • sadrže vitamine, minerale,
  • biti hranjiv i ukusan.

Postoji mnogo prehrambenih proizvoda koji udovoljavaju tim zahtjevima. Sastavljanje ukusnog i sigurnog jelovnika za dijabetičare je jednostavno.
Da biste vizualno razmotrili namirnice koje možete jesti sa dijabetesom tipa 2, predstavljamo ih u skupinama.

Da je za sve nas temelj dijeta, za dijabetičare je potpuno zabranjeno. Žitarice, brašno, tjestenina - to je velika količina ugljikohidrata koja bi sa dijabetesom trebalo biti isključena iz jelovnika.

Možete potražiti egzotične opcije u obliku zelene heljde ili rižine kvinoje, koje sadrže manje ugljikohidrata. Ali samo kao izuzetak, ako to stvarno želite.

Povrće je važan dio dijabetesne prehrane. Gotovo sve povrće ima nizak glikemijski indeks i nisku koncentraciju ugljikohidrata. Postoje izuzeci. Radi jasnoće, dozvoljeno i zabranjeno povrće prikazano je u tabeli:

Odobreno povrće za dijabetes tipa 2Zabranjeno povrće za dijabetes tipa 2
Patlidžan (GI 10, ugljeni hidrati na 100 g - 6 g)Kuvani krompir (GI 65, ugljeni hidrati na 100 g - 17 g)
Rajčica (10, 3,7 g)Kukuruz (70, 22 g)
Tikvice (15, 4,6 g)Cvekla (70, 10 g)
Kupus (15,6 g)Bundeva (75, 7 g)
Luk (15,9 g)Prženi krompir (95, 17 g)
Pasulj od graha (30, 7 g)
Cvjetača (30,5 g)

Moguće je ili nemoguće jesti određeno povrće protiv dijabetesa - koncepti su relativni. Sve se mora odnositi odgovorno. Ne možete pretjerivati ​​s dopuštenim, ali kategorizacija zabrane nije apsolutna. Sve ovisi o tijeku bolesti u pacijenta, reakciji tijela i pacijentovoj želji. Komad zabranjenog proizvoda neće naštetiti ako bude nadoknađen strožjom dijetom u odnosu na ostale komponente jelovnika.

Mliječni proizvodi

Mlijeko i njegovi derivati ​​dopušteni su za dijabetes tipa 2 i preporučuju se. Mlijeko obavlja tri važne funkcije:

  • opskrbljuje bakterije u crijevima koje poboljšavaju mikrofloru mukoze,
  • štiti probavni trakt od trulih bakterija,
  • imaju pozitivan uticaj na glukozu i ketonska tela.

Prilikom odabira mliječnih proizvoda za jelovnik dijabetičara, jedino pravilo koje treba imati na umu je da oni trebaju biti malo masti.
Mlijeko, skuta, niske masne sorte tvrdih sireva, jogurt, kisela pavlaka treba da budu osnova ishrane dijabetičara.
Postoje izuzeci. Neki mliječni proizvodi imaju visok glikemijski indeks. Oni koji se ne mogu jesti i dopustiti za dijabetes prikazani su u tabeli:

Odobreni mliječni proizvodi za dijabetes tipa 2Zabranjeni mliječni proizvodi za dijabetes tipa 2
Obrano mlijeko (GI 25)Slatki voćni jogurt (GI 52)
Prirodno mlijeko (32)Kondenzirano mlijeko sa šećerom (80)
Kefir (15)Krem sir (57)
Skuti sir s malo masnoće (30)Slatka skuta (55)
Krema 10% masti (30)Masna vrhnje (56)
Tofu sir (15)Feta sir (56)
Jogurt sa malo masnog šećera (15)

Iz tablice se može zaključiti da s dijabetesom tipa 2 možete jesti sve nemasne mliječne proizvode bez šećera. Morate se sjetiti pravila umjerenosti. Ishrana dijabetičara treba biti raznolika.

Opća pravila kuhanja za dijabetes tipa 2

Odabir prave hrane za dijabetičare samo je dio procesa izgradnje ispravne prehrane. Posuđe je potrebno pravilno kuhati. Da biste to učinili, postoji nekoliko pravila:

  • jela treba kuhati ili peći, ali ne pržiti,
  • slana, dimljena jela treba isključiti,
  • povrće i voće preporučuje se jesti sirovo. Barem polovina od ukupnog broja
  • brašno i proizvodi od brašna zabranjeni. Teško je, ali moguće
  • pripremajte obroke odjednom. Ne kuvajte nedelju dana.

Ništa manje važna nije i ishrana. Ovde su nutricionisti takođe razvili jednostavna pravila:

  • trebate jesti najmanje pet do šest puta dnevno. Male porcije tkiva se lakše apsorbiraju,
  • tri sata prije spavanja zabranjeno je. Sva hrana koja je ušla u organizam mora imati vremena da se pretjera,
  • Potreban je puni doručak za dijabetes. Mora biti hranjiv kako bi se prilagodio vitalni sistem za odmjereni rad.

U tim pravilima nema ništa komplicirano. Svi se uklapaju u teze o zdravom načinu života. Stoga dijeta protiv dijabetesa uopće nije zastrašujuća. Najteže za početak. Kada postane dio života, neprijatnosti koje donosi će postati neprimjetne.

Otprilike dnevni meni za dijabetes tipa 2

Da ne budemo neutemeljeni, dajemo primjer ukusnog, korisnog i cjelovitog jednodnevnog jelovnika koji ispunjava sva pravila za dijabetes tipa 2.

Prvi doručakZobeno brašno na vodi, kriška zečjeg gulaša, povrtna salata sa vrhnjem sa malo masti, zeleni čaj, tvrdi sir.
Drugi doručakJogurt bez masti bez šećera, nezaslađeni kolačići.
RučakJuha od rajčice, riba pečena s povrćem, povrća salata, nezaslađeni voćni kompot.
Visoki čajVoće sa niskim glikemijskim indeksom ili voćna salata.
VečeraVinaigrette, komad kuhane pileće prsa, nezaslađeni čaj.

Jelovnik je bio ukusan i hranjiv. Što je potrebno kod takve dijagnoze. Stvaranje istog menija za svaki dan nije problem. Uz dijabetes, mnoge su namirnice dozvoljene i omogućuju vam raznoliku prehranu.

Pogledajte video: Kako liječiti šećernu bolest tipa 2? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar