Koje se zelje može koristiti za pankreatitis

Zelenilo - mladi zeleni izdanci začinjenog i aromatičnog bilja, kao i gornji dijelovi nekih povrća - odličan okus i začin za sve vrste jela, a što je, pored toga, vrijedan izvor vitamina, minerala, isparljivih i drugih korisnih tvari. Neke se vrste zelenila ne samo jedu i dodaju jelima, nego se koriste i u liječenju različitih bolesti.

Međutim, u prisustvu pankreatitisa, mnoge namirnice zdrave za zdrave ljude postaju opasne i moraju biti isključene iz jelovnika, ili su određena ograničenja njihove uporabe. Na isti način i sa zelenilom: zelje s pankreatitisom možete birati i jesti samo poštujući niz pravila.

Što može biti opasno zelenilo kod pankreatitisa:

  1. Začinjeno i aromatično bilje ima sokogonny efekat, odnosno podstiče proizvodnju želučanog soka, enzima žuči i gušterače, što bi trebalo izbjegavati pankreatitis.
  2. Svježe bilje je bogato sirovim vlaknima, koje aktiviraju crijeva i dovode do bolova, nadimanja i proliva kod pacijenata sa pankreatitisom.
  3. Mnogo vrsta zelenila sadrži oksalnu kiselinu, koja je opasna za gušteraču.
  4. U mladom i svježem bilju utvrđuje se velika količina askorbinske i druge organske kiseline koja može nadražiti sluznicu probavnog trakta.

Kada i kako možete koristiti zelje za pankreatitis?

Zeleni se mogu uvesti u prehranu u razdoblju remisije - i to samo za dozvoljene vrste. Zelene trebaju biti nježne i mekane - odaberite mlade listove, uklanjajući grube grančice. Započnite dodavanjem male količine sitno sjeckanog zelenila (oko 1 žličica) jelima podvrgnutim toplinskoj obradi. Toplinski tretman čini zelje mekšim i oduzima dio svojih opasnih svojstava, ali istovremeno, nažalost, gube se i vitamini. Kako biste sačuvali hranjive tvari, obrada bi trebala biti minimalna: dodajte nasjeckano zelje u kipuću posudu na samom kraju kuhanja i odmah uklonite posudu s vatre, čvrsto je zatvorite poklopcem.

Nakon toga, za vrijeme trajne remisije, zelje ne može biti podvrgnuto toplinskoj obradi, dodajući svježe sjeckano bilje izravno u pripremljena jela. No dopušteno je koristiti samo neopasne vrste zelenila.

Manje opasne vrste zelenila sa pankreatitisom

  • cilantro (korijander),
  • tarragon (tarragon),
  • bosiljak
  • ostalo aromatično bilje (ruzmarin, lovada, mažuran, majčina dušica, origano, nana, limunska melem itd.).

Imaju malo organskih kiselina, ali postoji visok sadržaj esencijalnih ulja koja daju ovom začinjenom bilju karakterističnu aromu. Začinjeno zelje dopušteno je u periodu trajne remisije, poželjno uz prethodnu najmanje minimalnu termičku obradu, u roku od 1-2 žličice. sjeckani zelen na dan (ovisno o vrsti trave i njegovoj toleranciji na pacijente).

Najsigurnije vrste bilja za pankreatitis

  • kopar
  • peršun
  • celer
  • kumin
  • komorač
  • vodenica.

Pravilnom upotrebom ovih biljaka mogu diverzificirati okus dijetalnih namirnica i obogatiti prehranu vrijednim vitaminima i mineralima. Tokom perioda remisije ove vrste zelenila dozvoljeni su svježi (sitno sjeckani mladi listovi) u količini od oko 5 kašika. dnevno (dnevna stopa se određuje ovisno o toleranciji i dijeli se na nekoliko obroka). Ali sjemenke i tvrde stabljike ne treba konzumirati, jer je koncentracija esencijalnih ulja u sjemenima najveća, a u stabljikama ima puno grubog vlakna.

Pedijatar i pedijatrijski endokrinolog. Obrazovanje - pedijatrijski fakultet SSMU. Radim od 2000. godine, od 2011. - kao lokalni pedijatar u dječjoj klinici. Godine 2016. položila je specijalizaciju i dobila certifikat iz dječje endokrinologije, a od početka 2017. godine primam dodatno…

Preporuke za upotrebu bilja za pankreatitis

Uz upalne patologije probavnog trakta, posebno kod pankreatitisa, širenje prehrane trebalo bi nastupiti postepeno.

Osnovna pravila za uvođenje zelenila u prehranu:

  • Trebali biste ga početi koristiti u fazi remisije hroničnog pankreatitisa nakon zaustavljanja simptoma akutnog upalnog procesa.
  • Biljke bi trebale biti svježe, a najbolje ih je uzgajati samostalno u svom vrtu, jer proizvodi kupljeni u trgovini mogu sadržavati pesticide, nitrate i druge kemikalije štetne za tijelo.
  • Jedinicama treba dodati samo najmekše dijelove (lišće) biljaka. Stabljike i korijenje, čak i jestivo, ne preporučuju se.
  • Zelenilo u sastavu posuđa treba pažljivo usitniti i termički obraditi. Dio hranjivih sastojaka, posebno vitamina, uništava se tijekom kuhanja, pečenja, pirjanja, pa dodavanje svježih začina jelima treba obaviti tek na kraju njihove pripreme.
  • Neke su vrste zelenila zabranjene čak i uz upornu i dugotrajnu remisiju. Da biste saznali šta se može konzumirati od biljaka, a šta ne može koristiti za bolesti probavnog sustava, prvo se morate posavjetovati s gastroenterologom ili nutricionistom.

    Koja je opasnost jedenje zelenila sa pankreatitisom

    Opasnost takvih proizvoda od oštećene gušterače je da ima sljedeće negativne efekte na gastrointestinalni trakt:

  • Zbog krutih biljnih vlakana dolazi do povećanja pokretljivosti svih organa probavnog trakta: želuca, crijeva, žučnog mjehura, žučnih i pankreasnih kanala. Ovaj efekat izaziva porast bolova u trbuhu, stvaranje gasova u crevima, razvoj dijareje, mučnine i povraćanja.
  • Pojačana sekretorna aktivnost svih probavnih žlijezda kao odgovor na iritaciju sluznice probavnog sustava esencijalnim uljima, kiselinama, koji su dio mnogih biljaka koje se koriste kao začini. Uz pogoršanje pankreatitisa, kada je odljev pankreasnog soka iz gušterače otežan zbog upale organa i njegovih kanala, korištenje zelenila može dovesti do opasne komplikacije pankreatitisa - nekroze pankreasa ili uništavanja žlijezde vlastitim enzimima.

    Ako imate bilo kakvih pritužbi nakon jela nove hrane za vrijeme pankreatitisa, odmah trebate potražiti medicinsku pomoć kako biste izbjegli ozbiljne komplikacije.

    Zabranjeni Zeleni

    Neke se vrste biljaka smatraju zabranjenim proizvodima za pankreatitis:

    Pokazuju povećanu koncentraciju organskih kiselina, esencijalnih ulja, fitoncida, biljnih vlakana. Ove tvari povećavaju kiselost sadržaja u stomaku, pojačavaju lučenje žuči, izlučivanje gušterače i povećavaju pokretljivost organa za varenje. Ovi efekti doprinose razvoju boli, dispeptičkim sindromima, značajno pogoršavajući dobrobit pacijenta. Drugim riječima, takvi proizvodi izazivaju pogoršanje bolesti.

    Dozvoljeni Zeleni

    Relativno sigurne biljke za gušteraču su sledeće:

    Češće se koristi peršin i kopar za pankreatitis. Sadrže relativno malu količinu kiselina i esencijalnih ulja. Odnosno, nemaju izrazito iritantno dejstvo na sluznici gastrointestinalnog trakta. Mogući štetni učinci tih tvari mogu se smanjiti toplinskom obradom hrane.

    Učinak zelenila na tijelo pacijenta

    Zelenje, koje se koristi kao začin za jelo, ima različite efekte na sisteme i organe ljudskog tela, ovisno o vrsti i načinu upotrebe:

  • Normalizacija probavnog trakta kada konzumirate umjerenu količinu zelenila. Na primjer, kopar ili komorač s pankreatitisom pomažu opuštanju crijeva, uklanjanju grčeva, nadimanja. Sjemenke komorača i sjemenki kopra preporučuju se čak i odojčetu u obliku dekocija za otklanjanje kolika.
  • Obnova imuniteta zahvaljujući vitaminu C. Peršin, bosiljak, cilantro posebno su bogati njima.
  • Poboljšanje stanja nervnog sistema: uklanjanje nesanice, smanjenje glavobolje. Ovaj efekat pruža se zahvaljujući vitaminima B grupe, raznim mineralima u sastavu nekih biljaka, ljekovitog bilja, na primjer, bosiljka. Njegova upotreba kod pankreatitisa, holecistitisa i drugih gastrointestinalnih patologija pomaže u smanjenju bolova u trbuhu i poboljšanju raspoloženja.
  • Poboljšanje apetita zahvaljujući prisutnosti esencijalnih ulja koja daju ugodnu aromu jelima.
  • Antibakterijska, antivirusna, antifungalna, anthelmintska dejstva hlapljivih, organskih kiselina.
  • Ubrzanje regeneracije tkiva oštećene gušterače. Korisna u tom pogledu je upotreba bosiljka, peršun kod pankreatitisa, jer sadrže mnogo vitamina (A, E, C), koji doprinose zacjeljivanju pogođenog epitela.
  • Poboljšanje funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, normalizacija krvnog pritiska redovitom upotrebom zelje tokom kuhanja.

    Bilo koji proizvod može naštetiti gušterači i ljudskom tijelu u cjelini, ako ne poštujete pravila za njegovu upotrebu. Raznim biljnim začinima možete jelima dodavati samo za vrijeme remisije pankreatitisa. Zelenilo treba termički obrađivati. Svježe biljke mogu pogoršati gušteraču.

    Je li moguće bosiljak

    Može li ili ne bosiljak za pankreatitis? Liječnici na ovo pitanje odgovaraju pozitivno, ne vjeruju da će trava izazvati pogoršanje upalnog procesa. Osim toga, bosiljak zajedno sa koprivom i peršinom čak je koristan i trebao bi biti čest gost na pacijentovom stolu.

    Nije tajna da bosiljak nije samo mirisna trava, ima i niz vrijednih svojstava, bogat vitaminima i mineralima. Biljka dovodi do normalnog funkcioniranja probavnog trakta, ima snažan antimikrobni učinak, aktivira proizvodnju želučanih enzima.

    Uz redovnu upotrebu ljekovitog bilja, nadimanje stomačnih grčeva, kolike, nesanicu, glavobolju i migrene. Uz to, možete računati na kvalitetno čišćenje probavnog sistema, to je zbog prisustva vlakana.

    Široki blagotvorni učinak na pankreatitis na ljudski organizam lako se objašnjava povećanim sadržajem provitamina A, supstanca je efikasna:

    • reguliše metaboličke procese,
    • obnavlja ćelijske strukture,
    • pospješuje diobu ćelija.

    U baziliki se nalazi i provitamin P, važna komponenta koja pomaže jačanju kapilara. Biljku cijene zbog prisustva esencijalnih ulja, razlikuju se u protuupalnim, analgetskim i zacjeljujućim efektima rana. Mnogi pacijenti primjećuju da se uz čestu upotrebu bosiljka čak primjećuje porast raspoloženja s kojima su i ranije postojali mali problemi.

    Jesti zelje sa pankreatitisom korisno je i iz jednostavnog razloga što je bogato mineralima i vitaminima različitih grupa. Međutim, za sve njegove očite koristi, ne smije se zaboraviti da je svježi bosiljak dozvoljeno jesti samo bez pogoršanja bolesti kada upala prestane. U lišće biljke možete umotati sir, povrće, dozvoljeno voće.

    Glavna prednost bosiljka je nizak sadržaj organskih kiselina, velika količina esencijalnog ulja. Tokom dana, kako bi nadoknadili nedostatak hranljivih sastojaka, nutricionisti preporučuju žvakanje nekoliko kašika usitnjenog lišća trave.

    Ako se ne pridržavate norme, upaljeni gušterača će početi proizvoditi još više enzima, stimulira se proizvodnja želučanog soka, a to je nepoželjno.

    Prekomjerna upotreba biljnih vlakana uzrokovat će dijareju, još više natečenost i bol u boku.

    Povrće za akutni pankreatitis

    Akutni stadij upalnog procesa u pankreasu karakteriziraju nasilni bolni simptomi i zahtijeva strog pristup odabiru jela. U ranim danima ljekari propisuju terapijsku glad kako bi pacijentu pružili maksimalan duševni mir. Obrok počinje trećeg dana i uključuje tekuću dijetalnu hranu bez soli, bogatu ugljikohidratima. Obično do petog dana možete jesti kuhano ili kuhano povrće u obliku pire krumpira. Njihov popis je ograničen:

    Prilikom pripreme hrane morate zapamtiti da je najzdravije povrće ono koje se uzgaja na ekološki prihvatljivim tlima i nedavno sakupljeno iz zemlje. One bi trebale biti dovoljno zrele, bez znakova plijesni i truleži. Ako je dozvoljeno povrće loše kvalitete, onda jela iz njih mogu izazvati novi napad i produžiti boravak pacijenta u bolnici.

    Neuspjeh u dijeti dovodi do katastrofalnih rezultata i izaziva opetovane napade.

    Sledeće povrće je zabranjeno:

    Upotreba ovog povrća je nepoželjna, a ponekad jednostavno štetna za bolesti gušterače.

    Povrće prve godine nakon napada pankreatitisa

    Važno je zapamtiti! Dijetu treba pridržavati 1 godinu nakon što pate od napada pankreatitisa. Ovo stanje garantuje zaustavljanje destruktivnog procesa i normalizaciju sekrecije ćelija i tkiva pankreasa. Nedostaci u ishrani mogu izazvati razvoj dijabetesa.

    Popis dozvoljenog povrća može se proširiti dodatnim proizvodima.

    Važne informacije! Svaki se novi proizvod uvodi pažljivo, prvo pojedi nekoliko kašika. Uz dobru toleranciju, možete povećati veličinu posluživanja.

    Postepeno dodajte krišku maslaca u povrtni pire, malo soli, možete kašikom nemasne kisele pavlake ili vrhnja.

    Zeleni recepti

    Izvrsna opcija za zdrav obrok sa pankreatitisom je povrće parni pudingi. Uzima se oko 0,5 kg povrća. To može biti bundeva, zeleni grašak, cvjetača, tikvice. Također će vam trebati: 2 kašike kaše, 100 ml mlijeka razrijeđenog vodom i jaja (ovaj se proizvod može jesti 1 mjesec nakon akutnog napada pankreatitisa), malo biljnog ulja. Povrće se nareže na male kriške ili protrlja na rerni. Prvo se pirjaju vodom, nakon 20 minuta kuvanja dodaju se mlijeko i kaša. Sve se promiješa i kuha još 10 minuta. Ohladi se, doda umućeno jaje. Masa se položi u oblik i peče oko pola sata, dok se ne formira zlatna kora.

    Još jedno dozvoljeno jelo za usta - kaša od krompira i povrća. Trebat će vam krompir (po mogućnosti mlad) oko 500 gr., Nekoliko mrkve, puter, jaje. Jaje prokuhati i nasjeckati. Korijeni usjeva i mrkve kuhaju se u vodi i obrišu. Obrazac namastite maslacem i pospite kockicama mrvice. Sastojci se postavljaju u slojevima: krompir, jaje, mrkva, komad putera. Pecite oko 20 minuta.

    Juha od karfiola od povrća - Lagano dijetalno jelo koje vam omogućava da proširite dijetu. Proizvodi za kuhanje: 0, 5 kg karfiola i krompira, 2 šargarepe, maslinovo ulje. Mrkvu ogolite u maslinovom ulju, cvjetaču operite i narežite na cvatove, sjeckani krompir. Krompir prokuhajte u loncu sa vodom, a zatim dodajte cvjetaču i kuhanu mrkvu, malo soli, te kuhajte oko 20 minuta.

    Još jedna opcija za prvi kurs. Sastojci: 2 šargarepe, 4 gomolja krompira, grančica peršuna, 2 jaja, maslinovo ulje. Krompir i mrkva se isjeku na kriške i kuhaju dok se pola ne skuha. U tavu dodajte 2 kašike. kašike maslinovog ulja i peršuna.Umutite jaja i dodajte jelu uz miješanje, kuhajte oko 10 minuta. Uz jelo se mogu poslužiti i pšenice s pšenicom.

    Dobra opcija za pankreatitis je posluživanje pire krompira s nekoliko kašika kavijara tikvice.

    Povrće za hronični pankreatitis

    Ako bolest ima spor i hronični oblik, tada će pravilna prehrana uvelike olakšati tečaj. Povrće na pari, kuhano, pirjano ili pečeno. Da li je moguće pojesti krišku sirovog povrća? Uz dobro zdravlje, dozvoljeni su komad sirovog krastavca, ribana mrkva, malo kopra i peršun. Jednom nedeljno su dozvoljeni patlidžani, paradajz, beli kupus u juhi. Povrće ogulite i očistite sitne semenke.

    Sastav i kalorični sadržaj svježeg bilja


    Svježe bilje je vrijedno skladište vitamina, minerala i biološki aktivnih sastojaka. Sadrži puno vode, vlakana, organskih kiselina, tanina, kao i određenu količinu proteina, ugljikohidrata. Uz to, dijetalni je proizvod lako probavljiv, ne sadrži gotovo nikakve masnoće, a sadržaj kalorija ovisi o određenoj vrsti (u prosjeku 20-30 kcal na 100 grama stabljike ili lišća).

    Skup korisnih elemenata i ljekovitih svojstava ovisi o konkretnoj vrsti zelenila. Na primjer:

    • Kopar, peršun bogati su vitaminima kompleksa A, C, E, B, PP, beta-karotenom.
    • Celer, listovi salate, kislica zasićeni su kompleksima A, B, C, K, E, folnom, askorbinskom kiselinom. Špinat je, osim navedenih sastojaka, obogaćen i vitaminima D, R.
    • Svježe bilje je zasićeno kalijumom, fosforom, željezom, kalcijumom, magnezijumom, selenom, natrijumom, flavonoidima.

    Korisna svojstva različitih sorti zelenila


    Zbog svog bogatog sastava, proizvod ima širok spektar korisnih svojstava.

    Vrsta zelenilaSvojstva
    KoparJača zaštitne funkcije tijela.
    Ublažava upale, ubrzava zarastanje rana.
    Umiruje glavobolju.
    Pomaže u smanjenju pritiska, resorpciji nadutosti.
    Normalizuje aktivnost organa nervnog sistema.
    Ima diuretski efekat.
    Pomaže čišćenje tijela od toksina.
    Normalizuje varenje, poboljšava apetit.
    Ublažava nadimanje, nadimanje.
    Slabi crijevne kolike, poboljšava mikrofloru i crijevnu pokretljivost.
    Hrani kožu, čini je elastičnijom.
    PeršunLider među zelenjem u prisustvu vitamina C, jača imuni sistem.
    Pomaže u poboljšanju vida, povećanju hemoglobina.
    Ima protivupalno, antibakterijsko dejstvo.
    Poboljšava metabolizam i probavu.
    Blagotvorno deluje na aktivnost štitne žlezde.
    Potiče resorpciju edema.
    Poboljšava tonus, elastičnost kože, stanje kose.
    LukProtuupalno, antibakterijsko dejstvo.
    Jača srce i krvne sudove, poboljšava rad miokarda.
    Poboljšava reproduktivnu funkciju.
    Suprotstavlja se razvoju raka.
    Poboljšava procese formiranja krvi.
    Sprečava aterosklerozu.
    Poboljšava apetit i probavu.
    Listna zelena salataJača koštano tkivo.
    Poboljšava probavu, peristaltiku i crevnu mikrofloru.
    Ona djeluje protivno razvoju Alzheimerove bolesti.
    Jača caklinu zuba, kosu, poboljšava stanje kože.
    Poboljšava stanje sluznice unutrašnjih organa.
    Arugula povećava hemoglobin, snižava razinu šećera, normalizira metabolizam vode i soli, povećava libido.
    Lollo Rossa aktivira mentalnu aktivnost, poboljšava pamćenje, ublažava nesanicu.
    Ledena zelena salata povećava hemoglobin, snižava šećer i holesterol, poboljšava vid, jača srce, krvne sudove, nervni sistem i aktivira mentalnu aktivnost.
    SpanaćUblažava upale.
    Aktivira mentalni rad.
    Poboljšava pokretnost creva.
    Pročišćava organizam.
    Jača srce i krvne sudove.
    Ima blago laksativno, diuretičko dejstvo.
    Promiče razgradnju masti.
    Suprotstavlja se razvoju ćelija raka.
    Pomaže za snižavanje krvnog pritiska i šećera u krvi.
    SorrelNormalizira rad probavnog sistema.
    Aktivira proizvodnju žuči.
    Ona suzbija gnojne procese u crevima i fermentaciju, smanjuje stvaranje gasova i nadimanje.
    Poboljšava rad jetre.
    Čisti tijelo od toksina.
    BosiljakSmanjuje glavobolju.
    Snižava holesterol.
    Aktivira mentalnu aktivnost.
    Poboljšava probavu, blagotvorno deluje na mikrofloru i crevnu pokretljivost.
    Aktivira otkucaje srca.
    CelerJača imuni sistem.
    Čisti tijelo od toksina.
    Potiče resorpciju edema.
    Aktivira metabolizam, apsorpciju masti.
    Aktivira performanse, ublažava umor, razdražljivost.
    Povećava toleranciju na stres.
    Poboljšava apsorpciju proteina.
    Poboljšava stanje kose i kože.
    Povećava mušku potenciju
    Blagotvorno deluje na srce i bubrege.

    Upotreba male količine zelenila zasićit će tijelo potrebnim vitaminima i mineralima, ojačati imunitet, aktivirati mozak, poboljšati probavu i blagotvorno djelovati na zdravlje kože, zuba i kose. Stoga je upotreba takvog proizvoda popularna ne samo u kuhanju, već i u tradicionalnoj medicini, kozmetologiji.

    Moguće štete i kontraindikacije


    Uprkos ogromnim blagodatima, u nekim slučajevima jedenje zelenila može biti štetno. Prije svega, potrebno je isključiti osobnu netoleranciju na proizvod kako ne bi izazvali razvoj alergija. Da biste to učinili, prvo morate isprobati prstohvat lišća ili stabljika, a zatim promatrati stanje. Osip, crvenilo, svrbež, peckanje kože, otežano disanje, uznemirene stolice, nadimanje i kolike najistaknutiji su simptomi alergija.

    Sve vrste zelenila imaju blagi diuretski učinak, pa ga nije preporučljivo jesti osobama čiji se kamenci formirali u bubrezima ili uree. Upotreba proizvoda u velikim količinama u takvim uvjetima može dovesti do pomicanja kamenca i značajnog pogoršanja pacijentovog stanja.

    1. Bosiljak se ne preporučuje uvrstiti u jelovnik za ishemiju srca, dijabetes, hipertenziju, kao i nakon pretrpljenog srčanog udara ili moždanog udara, uz epilepsiju.
    2. Celer se ne preporučuje jesti osobama koje pate od tromboflebitisa, varikoznih vena, prekomjerno jedenje ove zelene može dovesti do nadutosti, nadimanja i povećanog stvaranja plinova. Jedenje celera tokom menstruacije pojačava krvarenje.
    3. Zeleni luk se ne preporučuje pacijentima koji imaju hipertenziju, zatajenje bubrega, a može i pogoršati glavobolju.
    4. Spanać se ne smije konzumirati u slučaju bolesti bubrežnih kamenaca, reumatizma ili bolesti mokraćnog sustava.
    5. Uz hipotenziju, propadanje, ne preporučuje se jesti kopar.
    6. Upotreba peršuna može biti štetna kod bolesti bubrega, mokraćnih puteva.

    Zelenilo je zasićeno organskim kiselinama i vlaknima. Zbog toga se ne može jesti za vrijeme pogoršanja bolesti probavnog trakta. Kiseline će iritirati sluznicu organa, potaknuti će rad probavnih sekreta i stvaranje žuči, a vlakna će ozlijediti crijevnu stijenku, što će dovesti do razvoja:

    • nadutost
    • povećano stvaranje plina,
    • kolike
    • poremećaji stolice.

    Ovo se posebno odnosi na vrste biljaka koje su bogate oksalnom kiselinom, esencijalnim uljima.

    Značajke uvođenja zelenila u prehranu pacijenta s pankreatitisom


    Zelenilo s pankreatitisom može se konzumirati, uz određene ograničenja. Prvo, ovaj proizvod u bilo kojem obliku i bilo kojoj raznolikosti kontraindiciran je kod pogoršanja upale gušterače. To je zbog slijedećih faktora:

    1. U zelenilu postoji puno organskih kiselina koje će nadražiti sluznicu probavnih organa i pojačati aktivnost probavnih enzima što će dovesti do još većeg pogoršanja upalnog procesa, ozlijediti organ.
    2. Vlakna, zasićena zelenilom, nadražit će i ozlijediti crijevnu stijenku, što će dovesti do nadutosti, nadimanja i crijevnih kolika.
    3. Eterična ulja sadržana u proizvodu u razdoblju upale nadražit će, ozlijediti sluznicu žlijezde.
    4. Upotreba zelenila može izazvati alergije i značajno pogoršati stanje pacijenta.

    Zelene kod hroničnog pankreatitisa izvan stadija pogoršanja, kao i nakon postizanja stabilne remisije, dozvoljeno je postepeno uključiti u prehranu u malim količinama. Međutim, nisu sve vrste takvog proizvoda dopuštene za upotrebu čak u fazi remisije.

    Zabranjeni prikazi


    Koje se zelje ne može koristiti za pankreatitis, nutricionisti utvrđuju analizom sastava proizvoda. Pod kategoričkom zabranom su vrste koje sadrže veliku količinu kiselina (posebno oksalnih), esencijalnih ulja i dijetalnih vlakana. Tu spadaju:

    Strogo zabranjenoRelativno zabranjeno
    Sorrel
    Spanać
    Salata
    Luk vlasac
    Cilantro
    Tarragon
    Rosemary
    Bosiljak
    Mažuran
    Timijan
    Menta
    Melissa
    Origano

    Kategorički zabranjeno zelje sadrži puno kiselina, esencijalnih ulja i vlakana. Njihova upotreba čak i u malim količinama može dovesti do pogoršanja upale gušterače, razvoja takve komplikacije pankreatitisa kao peptički čir.

    Relativno zabranjene vrste sadrže manje kiseline, ali su obogaćene esencijalnim uljima koja iritiraju zidove gušterače. Takvo zelje može se konzumirati samo u zdrobljenom obliku, podložno preliminarnoj minimalnoj termičkoj obradi, i u količini ne većoj od jedne žličice dnevno.

    Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar