Atoris 20 mg - upute za upotrebu

filmom obložene tablete

1 filmom obložena tableta 10 mg / 20 mg sadrži:
Jezgra
Aktivna supstanca:

Atorvastatin kalcij 10,36 mg / 20,72 mg (ekvivalent atorvastatinu 10,00 mg / 20,00 mg)
Pomoćni sastojci:
povidon - K25, natrijum lauril sulfat, kalcijum karbonat, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, kroskarmeloza natrijum, magnezijum stearat
Filmski plašt
Opadry II HP 85F28751 bijela *
* Opadry II HP 85F28751 bijeli sastoji se od: polivinil alkohola, titanovog dioksida (E171), makrogol-3000, talka

Opis

Okrugle, blago bikonveksne tablete, filmom obložene bijele ili gotovo bijele boje.
Izgled: bijela gruba masa s filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje.

Farmakodinamika

Atorvastatin je hipolipidemično sredstvo iz grupe statina. Glavni mehanizam djelovanja atorvastatina je inhibicija aktivnosti 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzima A - (HMG-CoA) reduktaze, enzima koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonsku kiselinu. Ova transformacija je jedan od najranijih koraka u lancu sinteze holesterola u tijelu.

Suzbijanje atorvastatina sintezom holesterola dovodi do povećane reaktivnosti lipoproteinskih receptora niske gustine (LDL) u jetri, kao i u vanhepatičkim tkivima. Ovi receptori vežu LDL čestice i uklanjaju ih iz krvne plazme, što dovodi do smanjenja koncentracije LDL kolesterola (Ch) LDL (Ch-LDL) u krvi. Antisklerotski učinak atorvastatina posljedica je njegovog djelovanja na zidove krvnih žila i krvnih komponenti. Atorvastatin inhibira sintezu izoprenoida, koji su faktori rasta ćelija u unutrašnjosti krvnih sudova. Pod utjecajem atorvastatina poboljšava se širenje krvnih žila ovisnih o endotelu, smanjuje se koncentracija LDL-C, LDL, apolipoprotein B, trigliceridi (TG), a povećava se koncentracija lipoproteina visoke gustoće (HDL-C) i apolipoproteina A.

Atorvastatin smanjuje viskoznost krvne plazme i aktivnost određenih faktora koagulacije i agregaciju trombocita. Zbog toga poboljšava hemodinamiku i normalizira stanje sistema koagulacije. Inhibitori HMG-CoA reduktaze utiču i na metabolizam makrofaga, blokiraju njihovu aktivaciju i sprečavaju pucanje aterosklerotskih plakova.

U pravilu se terapeutski učinak atorvastatina razvija nakon dvije sedmice upotrebe atorvastatina, a maksimalan učinak postiže se nakon četiri tjedna.

Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od razvoja ishemijskih komplikacija (uključujući smrt od infarkta miokarda) za 16%, rizik od ponovne hospitalizacije zbog angine pektoris, praćene znakovima miokardijalne ishemije - za 26%.

Farmakokinetika

Apsorpcija atorvastatina je velika, otprilike 80% se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Stupanj apsorpcije i koncentracije u krvnoj plazmi povećavaju se srazmjerno dozi. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije (TCmax) u prosjeku je 1-2 sata. Za žene je TCmax veći za 20%, a područje ispod krivulje koncentracije i vremena (AUC) manje je 10%. Razlike u farmakokinetikama bolesnika prema dobi i spolu su neznatne i ne zahtijevaju prilagođavanje doze.

U bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre, TCmax je 16 puta veći od normalnog. Jedenje lagano smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25% i 9%, respektivno), ali je pad koncentracije LDL-C sličan onome s atorvastatinom bez hrane.

Bioraspoloživost atorvastatina je mala (12%), sistemska bioraspoloživost inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze je 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje zbog presistemskog metabolizma u sluznici gastrointestinalnog trakta i "primarnog prolaza" kroz jetru.

Prosječna zapremina distribucije atorvastatina je 381 litar. Više od 98% atorvastatina se vezuje za proteine ​​u plazmi.

Atorvastatin ne prelazi krvno-moždanu barijeru.

Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem izoenzima ZA4 citokroma P450 s stvaranjem farmakološki aktivnih metabolita (orto- i parahidroksilirani metaboliti, produkti beta-oksidacije), na koje otpada otprilike 70% inhibicijske aktivnosti protiv redukcije HMG-CoA tijekom 20-30 sati.

Poluvrijeme (T1 / 2) atorvastatina je 14 sati. Izlučuje se uglavnom žuči (ne podliježe teškoj enterohepatičkoj recirkulaciji, ne izlučuje se tijekom hemodijalize). Približno 46% atorvastatina izlučuje se kroz creva, a manje od 2% pomoću bubrega.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu lijeka Atoris 20 mg su:

  • Primarna hiperholesterolemija (heterorozna porodična i ne porodice porodičnih hiperholesterolemija (tip II prema Fredricksonu),
  • Kombinovana (mješovita) hiperlipidemija (tipovi IIa i IIb prema Fredricksonu),
  • Disbetalipoproteinemija (tip III prema Fredricksonu) (kao dodatak prehrani),
  • Obiteljska endogena hipertrigliceridemija (tip IV Fredrickson), rezistentna na dijetu,
  • Homozigotna porodična hiperholesterolemija sa nedovoljnom efikasnošću dijetalne terapije i drugih nefarmakoloških metoda liječenja,

Prevencija kardiovaskularnih bolesti:

  • Primarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata bez kliničkih znakova koronarne srčane bolesti, ali s nekoliko faktora rizika za njen razvoj: dob starija od 55 godina, nikotinska ovisnost, arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, niska razina HDL-C u krvnoj plazmi, genetska predispozicija, uključujući na pozadini dislipidemije,
  • Sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija u bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću (CHD) radi smanjenja ukupne stope smrtnosti, infarkta miokarda, moždanog udara, ponovne hospitalizacije zbog angine pektoris i potrebe revaskularizacije.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu Atoris tableta:

  • preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka,
  • bolest jetre u aktivnom stadiju (uključujući aktivni hronični hepatitis, hronični alkoholni hepatitis),
  • ciroza jetre bilo koje etiologije,
  • povećana aktivnost „jetrenih“ transaminaza nepoznatog porijekla više od 3 puta u odnosu na gornju granicu norme,
  • bolest koštanih mišića
  • trudnoća i dojenje,
  • dob do 18 godina (efikasnost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene),
  • nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja

Atoris je kontraindiciran u trudnoći i tokom dojenja. Studije na životinjama pokazuju da rizik za plod može preći bilo kakvu moguću korist za majku.

Kod žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije, uporaba Atorisa se ne preporučuje. Kada planirate trudnoću, morate prestati koristiti Atoris najmanje 1 mjesec prije planirane trudnoće.

Nema dokaza o dodjeli atorvastatina s majčinim mlijekom. Međutim, kod nekih životinjskih vrsta koncentracija atorvastatina u serumu u krvi i u mlijeku dojilja je slična. Ako je potrebno koristiti lijek Atoris tijekom dojenja, kako bi se izbjegao rizik od nastanka štetnih događaja kod dojenčadi, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Prije početka upotrebe Atorisa, pacijenta treba prebaciti na dijetu. osiguravajući smanjenje koncentracije lipida u krvi, što se mora primijetiti tokom cijelog liječenja lijekom. Prije početka terapije, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije vježbanjem i mršavljenjem bolesnika s pretilošću, kao i terapiju za osnovnu bolest.

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok. Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg jednom dnevno i odabire se uzimajući u obzir početnu koncentraciju LDL-C, svrhu terapije i individualni terapeutski učinak.

Atoris se može uzimati jednom u bilo koje doba dana, ali u isto doba svakog dana.

Terapeutski učinak primjećuje se nakon dvije sedmice liječenja, a maksimalni učinak razvija se nakon četiri tjedna. Stoga se doziranje ne smije mijenjati ranije od četiri tjedna nakon početka lijeka u prethodnoj dozi.

Na početku terapije i / ili tijekom povećanja doze potrebno je pratiti koncentraciju lipida u krvnoj plazmi svaka 2-4 tjedna i prilagoditi dozu u skladu s tim.

Homozigotna nasljedna hiperholesterolemija

Raspon doza isti je kao i kod drugih vrsta hiperlipidemije.

Početna doza odabire se pojedinačno, ovisno o težini bolesti. U većine bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, optimalan učinak primjećuje se primjenom lijeka u dnevnoj dozi od 80 mg (jednom). Atoris® se koristi kao dodatna terapija drugim metodama liječenja (plazmafereza) ili kao glavno liječenje ako terapija drugim metodama nije moguća.

Upotreba u starijim osobama

U starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom bolešću dozu Atorisa ne treba mijenjati. Oštećena bubrežna funkcija ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja koncentracije LDL-C uz uporabu atorvastatina, stoga promjena doze lijeka nije potrebna.

Poremećena funkcija jetre

Kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre potreban je oprez (usporavanje uklanjanja lijeka iz tijela). U takvoj situaciji potrebno je pažljivo nadzirati kliničke i laboratorijske parametre (redovno praćenje aktivnosti aspartat aminotransferaze (ACT) i alanin aminotransferaze (ALT)). Sa značajnim povećanjem aktivnosti jetrenih transaminaza, dozu Atorisa treba smanjiti ili liječenje prekinuti.

Nuspojave

Tokom upotrebe tableta Atoris 20 mg mogu se javiti neželjeni efekti:

  • Iz nervnog sistema: često: glavobolja, nesanica, vrtoglavica, parestezija, astenični sindrom, retko: periferna neuropatija. amnezija, hipetezija,
  • Iz senzornih organa: retko: zujanje u ušima, retko: nazofaringitis, krvarenje iz nosa,
  • Iz hemopoetskih organa: retko: trombocitopenija,
  • Iz respiratornog sistema: često: bol u grudima,
  • Iz probavnog sistema: često: zatvor, dispepsija, mučnina, proliv. nadimanje (natečenost), bolovi u trbuhu, rijetko: anoreksija, oslabljen ukus, povraćanje, pankreatitis, rijetko: hepatitis, holestatska žutica,
  • Iz mišićno-koštanog sistema: često: mijalgija, artralgija, bol u leđima. oteklina zglobova, rijetko: miopatija, grčevi u mišićima, rijetko: miozitis, rabdomioliza, tendopatija (u nekim slučajevima i puknuće tetive),
  • Iz genitourinarnog sistema: rijetko: smanjena potencija, sekundarno zatajenje bubrega,
  • Na dijelu kože: često: kožni osip, svrbež, rijetko: urtikarija, vrlo rijetko: angioedem, alopecija, bulozni osip, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza,
  • Alergijske reakcije: često: alergijske reakcije, vrlo rijetko: anafilaksija,
  • Laboratorijski pokazatelji: rijetko: povećana aktivnost aminotransferaza (ACT, ALT), povećana aktivnost serumske kreatin fosfokinaze (CPK), vrlo rijetko: hiperglikemija, hipoglikemija,
  • Ostalo: često: periferni edemi, rijetko: slabost, umor, groznica, debljanje.
  • Nije utvrđena uzročna povezanost nekih neželjenih efekata s primjenom lijeka Atoris, koji se smatraju "vrlo rijetkim". Ako se pojave ozbiljni neželjeni efekti, upotrebu Atorisa treba prekinuti.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja nisu opisani.

U slučaju predoziranja potrebne su sljedeće opće mjere: nadgledanje i održavanje vitalnih funkcija tijela kao i sprječavanje daljnje apsorpcije lijeka (ispiranje želuca, uzimanje aktivnog uglja ili laksativa).

S razvojem miopatije, praćene rabdomiolizom i akutnim zatajivanjem bubrega (rijetka, ali ozbiljna nuspojava), lijek se mora odmah otkazati i započeti infuzija diuretika i sode bikarbone. Po potrebi treba izvršiti hemodijalizu. Rabdomioliza može dovesti do hiperkalemije, koja zahtijeva intravensku primjenu otopine kalcijevog klorida ili otopine kalcijevog glukonata, infuziju 5% -tne otopine dekstroze (glukoze) s inzulinom, upotrebu kalijumovih smjernica ili, u težim slučajevima, hemodijalizu. Hemodijaliza je neefikasna.

Ne postoji specifičan protuotrov.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena atorvastatina s ciklosporinom, antibioticima (eritromicin, klaritromicin, kinupristin / dalfopristin), inhibitorima HIV proteaze (indinavir, ritonavir), antifungalnim agensima (flukonazol, itrakonazol, ketokonazol) ili sa nefazatonom povećava koncentraciju u krvi, može povećati koncentraciju u krvi, nefazatona rizik od razvoja miopatije sa rabdomiolizom i zatajivanjem bubrega. Dakle, uz istodobnu upotrebu eritromicina TCmax atorvastatina raste za 40%. Svi ovi lijekovi inhibiraju izoencim citokroma CYP4503A4, koji sudjeluje u metabolizmu atorvastatina u jetri.

Slična interakcija moguća je uz istodobnu upotrebu atorvastatina s fibratima i nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g dnevno). Istodobna primjena atorvastatina u dozi od 40 mg s diltiazemom u dozi od 240 mg dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. Istodobna primjena atorvastatina s fenitoinom, rifampicinom, koji su induktori izoenzima citokroma CYP4503A4, može dovesti do smanjenja učinkovitosti atorvastatina. Budući da se atorvastatin metabolizira izoenzimom citokroma CYP4503A4, istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima citohroma CYP4503A4 izoenzima može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u plazmi.

Inhibitori transportnih proteina OAT31B1 (npr. Ciklosporin) mogu povećati bioraspoloživost atorvastatina.

Istodobnom primjenom s antacidima (suspenzija magnezijevog hidroksida i aluminijum hidroksida) koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjuje se.

Istodobnom primjenom atorvastatina s kolestipolom koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjuje se za 25%, ali je terapeutski učinak kombinacije veći od učinka samog atorvastatina.

Istodobna primjena atorvastatina s lijekovima koji smanjuju koncentraciju endogenih steroidnih hormona (uključujući cimetidin, ketokonazol, spironolakton) povećava rizik od snižavanja endogenih steroidnih hormona (treba biti oprezan).

Istodobnom primjenom atorvastatina s oralnim kontraceptivima (noretisteron i etinil estradiol) moguće je povećati apsorpciju kontraceptiva i povećati njihovu koncentraciju u krvnoj plazmi. Izbor kontraceptiva kod žena koje koriste atorvastatin treba pratiti.

Istovremena primjena atorvastatina s varfarinom u ranim danima može povećati učinak varfarina na koagulaciju krvi (smanjenje protrombinskog vremena).Ovaj efekat nestaje nakon 15 dana istodobne upotrebe ovih lijekova.

Istodobnom primjenom atorvastatina i terfenadina nisu otkrivene klinički značajne promjene farmakokinetike terfenadina.

Pri korištenju atorvastatina s antihipertenzivnim agensima i estrogenima kao dijelom zamjenske terapije nije bilo znakova klinički značajne neželjene interakcije.

Upotreba soka od grejpa tokom upotrebe Atoris® može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u plazmi. S tim u vezi, pacijenti koji uzimaju lijek Atoris® trebali bi izbjegavati piti sok od grejpfruta više od 1,2 litre dnevno.

Posebna uputstva

Dok uzimate Atoris, povećava se rizik od razvoja mialgije. Pacijenti bi trebali biti pod stalnim nadzorom liječnika. U slučajevima kada postoje pritužbe na slabost i razvoj bolova u mišićima, primjena Atorisa odmah se zaustavlja.

Sastav lijeka uključuje laktozu, to treba uzeti u obzir u bolesnika s netolerancijom na laktozu i nedostatkom laktaze.

Lijek Atoris treba primjenjivati ​​s velikim oprezom kod pacijenata koji pate od alkoholizma i ako u povijesti ima oslabljeno normalno funkcioniranje jetre.

U slučaju da se primijete manifestacije miopatije, primjena Atorisa mora se prekinuti.

Atoris može doprinijeti razvoju vrtoglavice, pa se za vrijeme trajanja liječenja treba suzdržavati od upravljanja vozilima i aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Analozi Atorisa su sljedeći lijekovi: Liprimar, Atorvastatin-Teva, Torvakard, Liptonorm. Ako je potrebno odabrati zamjenu, preporučuje se da se najprije konsultujete sa svojim liječnikom.

Cijena tableta Atoris 20 mg u ljekarnama u Moskvi iznosi:

  • 20 mg tablete, 30 kom. - 500-550 rub.
  • Tablete 20 mg, 90 kom. - 1100-1170 rub.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Atorvastatin je hipolipidemično sredstvo iz grupe statina. Glavni mehanizam djelovanja atorvastatina je inhibicija aktivnosti 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzima A (HMG-CoA) reduktaze, enzima koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonsku kiselinu. Ova transformacija je jedan od najranijih koraka u lancu sinteze holesterola u tijelu. Suzbijanje sinteze holesterola atorvastatina dovodi do povećane reaktivnosti lipoproteinskih receptora niske gustine (LDL) u jetri, kao i u vanhepatičkim tkivima. Ovi se receptori vežu na LDL čestice i uklanjaju ih iz krvne plazme, što dovodi do smanjenja nivoa holesterola (Ch) LDL (Ch-LDL) u plazmi.
Antisklerotski učinak atorvastatina posljedica je njegovog djelovanja na zidove krvnih žila i krvnih komponenti. Atorvastatin inhibira sintezu izoprepoida, koji su faktori rasta za ćelije unutrašnje sluznice krvnih sudova. Pod utjecajem atorvastatina poboljšava se širenje krvnih žila ovisnih o endotelu, smanjuje se koncentracija LDL-C, apolipiroteina B (apo-B). trigliceridi (TG). dolazi do povećanja koncentracije holesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL-C) i apolipoproteina A (apo-A).
Atorvastatin smanjuje viskoznost krvne plazme i aktivnost određenih faktora koagulacije i agregaciju trombocita. Zbog toga poboljšava hemodinamiku i normalizira stanje sistema koagulacije. Inhibitori HMG-CoA reduktaze utiču i na metabolizam makrofaga, blokiraju njihovu aktivaciju i sprečavaju pucanje aterosklerotskih plakova.
U pravilu se terapijski učinak atorvastatina primijeti nakon 2 tjedna liječenja, a maksimalni učinak razvija se nakon 4 tjedna.
Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od razvoja ishemijskih komplikacija (uključujući smrt od infarkta miokarda) za 16%, rizik od ponovne hospitalizacije zbog angine pektoris praćen znakovima miokardijalne ishemije za 26%.
Farmakokinetika
Apsorpcija atorvastatina je velika, otprilike 80% se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Stupanj apsorpcije i koncentracije u krvnoj plazmi povećava se srazmjerno lozi. Vreme postizanja maksimalne koncentracije (TCmax), u proseku, 1-2 sata. U žena je TCmax viši od 20%, a površina ispod krivulje koncentracije i vremena (AUC) manja je 10%. Razlike u farmakokinetikama bolesnika prema dobi i spolu su neznatne i ne zahtijevaju korekciju loze.
U bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre, TCmax je 16 puta veći od normalnog. Jedenje lagano smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25% i 9%, respektivno), ali je pad koncentracije LDL-C sličan onome s atorvastatinom bez hrane. Bioraspoloživost atorvastatina je mala (12%), sistemska bioraspoloživost inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze je 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje zbog presistemskog metabolizma u sluznici gastrointestinalnog trakta i „primarnog prolaza“ kroz jetru. Prosječna zapremina distribucije atorvastatina je 381 litar. Više od 98% atorvastatina se vezuje za proteine ​​u plazmi. Atorvastatin ne prelazi krvno-moždanu barijeru. Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem izoenzima CYP3A4 s stvaranjem farmakološki aktivnih metabolita (orto- i parahidroksilirani metaboliti, produkti beta-oksidacije), na koje otpada oko 70% inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA-reduktaze u trajanju od 20-30 sati.
Poluživot (T1 / 2) atorvastatina je 14 sati. Izlučuje se pretežno žuči (ne podliježe izrazitoj enterohepatičkoj recirkulaciji, ne izlučuje se tokom hemodijalize). Približno 46% atorvastatina izlučuje se kroz creva, a manje od 2% pomoću bubrega.
Posebne grupe pacijenata
Deca

Postoje ograničeni podaci o 8-tjednom otvorenom istraživanju farmakoketike u djece (u dobi od 6-17 godina) s heteroroznom porodičnom hiperkolesterolemijom i početnom koncentracijom LDL kolesterola ≥4 mmol / l, liječenih atorvastatinom u obliku žvakaćih tableta od 5 mg ili 10 mg ili tableta filmom obloženom u dozi od 10 mg, odnosno 20 mg 1 put dnevno. Jedini značajan kovarijat u farmakokinetičkom modelu populacije koja je primala atorvastatin bila je tjelesna težina. Prividni klirens atorvastatina kod djece nije se razlikovao od onog u odraslih bolesnika s alometrijskim mjerenjem tjelesne težine. U rasponu djelovanja atorvastatina i o-hidroksiatorvastatina, uočeno je konzistentno smanjenje LDL-C i LDL.
Stariji pacijenti
Maksimalna koncentracija (Cmax) u plazmi i AUC lijeka u starijih bolesnika (starijih od 65 godina) je 40%, odnosno 30%, viša nego u odraslih bolesnika mladog doba. Nije bilo razlike u učinkovitosti i sigurnosti lijeka ili u postizanju ciljeva terapije za smanjenje lipida u starijih bolesnika u usporedbi s općom populacijom.
Poremećena bubrežna funkcija
Oštećena funkcija bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na njegov utjecaj na metabolizam lipida, stoga promjena doze kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega nije potrebna.
Poremećena funkcija jetre
Koncentracija lijeka značajno se povećava (Cmax - oko 16 puta, AUC - oko 11 puta) u bolesnika sa alkoholnom cirozom (klasa B prema Child-Pugh klasifikaciji).

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Lijek Atoris ® je kontraindiciran tokom trudnoće i tijekom dojenja.
Studije na životinjama pokazuju da rizik za plod može preći bilo kakvu moguću korist za majku.
U žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije, upotreba Atoris ® se ne preporučuje. Kada planirate trudnoću, morate prestati koristiti Atoris ®, barem 1 mjesec prije planirane trudnoće.
Nema podataka o dodjeli atorvastatije majčinim mlijekom. Međutim, kod nekih životinjskih vrsta tokom laktacije koncentracija atorvastatije u krvnom serumu i mlijeku je slična. Ako trebate koristiti lijek Atoris ® tijekom dojenja, kako bi se izbjegli rizik od štetnih događaja kod dojenčadi, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Prije početka upotrebe lijeka Atoris ®, pacijenta treba prebaciti na dijetu koja osigurava smanjenje koncentracije lipida u krvnoj plazmi, što se mora promatrati tijekom cijelog liječenja lijekom. Prije početka terapije, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije vježbanjem i mršavljenjem bolesnika s pretilošću, kao i terapiju za osnovnu bolest.
Lijek se uzima oralno, bez obzira na vrijeme obroka. Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg I jednom dnevno i odabire se uzimajući u obzir početnu koncentraciju LDL-C u plazmi, svrhu terapije i individualni terapeutski učinak.
Atoris ® se može uzimati jednom u bilo koje doba dana, ali u isto vrijeme svakog dana. Terapeutski učinak uočava se nakon 2 tjedna liječenja, a maksimalni učinak razvija se nakon 4 tjedna.
Na početku terapije i / ili tijekom povećanja doze potrebno je pratiti koncentraciju lipida u krvnoj plazmi svaka 2-4 tjedna te prilagoditi dozu u skladu s tim.
Primarna hiperholesterolemija i kombinovana (kisela) hiperlipidemija
Za većinu pacijenata, preporučena doza Atorisa ® je 10 mg jednom dnevno, terapeutski učinak se ispoljava u roku od 2 tjedna i obično dostiže maksimum nakon 4 papučice. Uz produženo liječenje, efekat ostaje.
Homozigotna porodična hiperholesterolemija
U većini slučajeva, ali 80 mg propisano je jednom dnevno (smanjenje koncentracije LDL-C u plazmi za 18-45%).
Heterorozna porodična hiperholesterolemija
Početna doza je 10 mg dnevno. Dozu treba odabrati pojedinačno i procijeniti relevantnost doze svaka 4 tjedna s mogućim povećanjem do 40 mg dnevno. Zatim se ili doza može povećati na maksimalno 80 mg dnevno, ili je moguće kombinirati sekvestrante žučnih kiselina uz primjenu atorvastatina u dozi od 40 mg dnevno.
Prevencija kardiovaskularnih bolesti
U studijama primarne prevencije doza atorvastatina je bila 10 mg dnevno.
Povećanje doze može biti potrebno kako bi se postigle vrijednosti LDL-C u skladu s trenutnim smjernicama.
Upotreba kod djece od 10 do 18 godina sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom
Preporučena početna loza je 10 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 20 mg dnevno, ovisno o kliničkom učinku. Iskustvo s dozom većom od 20 mg (što odgovara dozi od 0,5 mg / kg) je ograničeno.
Doza lijeka mora biti odabrana ovisno o svrsi terapije za smanjenje lipida. Prilagođavanje doze treba izvoditi u intervalima od 1 puta u 4 tjedna ili više.
Zatajenje jetre
Ako je funkcija jetre nedovoljna, dozu Atorisa ® treba smanjiti, uz redovno praćenje aktivnosti „jetrenih“ transaminaza: aspartat aminotransferaze (ACT) i alanin aminotransferaze (ALT) u krvnoj plazmi.
Zatajenje bubrega
Oštećena bubrežna funkcija ne utječe na koncentraciju atorvastatina ili stupanj smanjenja koncentracije LDL-C u plazmi, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna (vidjeti dio „Farmakokinetika“).
Stariji pacijenti
Nije bilo razlika u terapijskoj učinkovitosti i sigurnosti atorvastatina u starijih bolesnika u usporedbi s općom populacijom, prilagođavanje doze nije potrebno (vidjeti dio farmakokinetike).
Koristite u kombinaciji s drugim lijekovima
Ako je potrebno koristiti istodobno s ciklosporinom, telaprevirom ili kombinacijom tipranavira / ritonavira, doza Atorisa ® ne smije prelaziti 10 mg / dan (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).
Treba biti oprezan i koristiti najnižu efikasnu dozu atorvastatina dok se primjenjuje s inhibitorima HIV proteaze, inhibitorima virusnih hepatitisa C (boceprevir), klaritromicinom i itrakonazolom.
Preporuke Ruskog kardiološkog društva, Nacionalnog društva za proučavanje ateroskleroze (NLA) i Ruskog društva za kardiosomatsku rehabilitaciju i sekundarnu prevenciju (RosOKR) (V revizija 2012)
Optimalne koncentracije LDL-C i ukupnog kolesterola za visoko rizične pacijente su: ≤2,5 mmol / L (ili ≤100 mg / dL) i ≤4,5 mmol / L (ili ≤ 175 mg / dL), respektivno a za pacijente s vrlo visokim rizikom: ≤1,8 mmol / l (ili ≤70 mg / dl) i / ili, ako je to nemoguće postići, preporučuje se smanjenje koncentracije LDL-C za 50% od početne vrijednosti i ≤4 mmol / l (ili ≤150 mg / dl), respektivno.

Nuspojava

Klasifikacija učestalosti nuspojava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO):

vrlo često≥1/10
često≥1 / 100 do 1/1000 to Zarazne i parazitske bolesti:
često: nazofaringitis.
Poremećaji u radu krvi i limfe:
retko: trombocitopenija.
Poremećaji imunog sistema:
često: alergijske reakcije,
vrlo rijetka: anafilaksija.
Metabolički i nutritivni poremećaji:
rijetko: debljanje, anoreksija,
vrlo rijetko: hiperglikemija, hipoglikemija.
Mentalni poremećaji:
često: poremećaji spavanja, uključujući nesanicu i „noćne more“ snove:
nepoznata frekvencija: depresija.
Kršenja nervnog sistema:
često: glavobolja, vrtoglavica, parestezija, astenski sindrom,
retko: periferna neuropatija, hipestezija, oslabljen ukus, gubitak ili gubitak pamćenja.
Poremećaji sluha i poremećaji labirinta:
retko: zujanje u ušima.
Poremećaji u radu respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa:
često: grlobolja, krvarenje iz nosa,
učestalost nepoznata: izolovani slučajevi intersticijske bolesti pluća (obično uz produženu upotrebu).
Probavni poremećaji:
često: zatvor, dispepsija, mučnina, proliv, nadimanje (natečenost), bolovi u trbuhu,
retko: povraćanje, pankreatitis.
Kršenja jetre i žučnih puteva:
retko: hepatitis, holestatska žutica.
Poremećaji na koži i potkožnom tkivu:
često: osip na koži, svrab,
rijetko: urtikarija,
vrlo rijetko: angioedem, alopecija, bulozni osip, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza.
Kršenja mišićno-koštanog i vezivnog tkiva:
često: mijalgija, artralgija, bolovi u leđima, oticanje zglobova,
rijetko: miopatija, grčevi mišića,
rijetko: miozitis, rabdomioliza, genopatija (u nekim slučajevima i puknuće tetive),
učestalost nepoznata: slučajevi imuno posredovane nekrotizirajuće miopatije.
Kršenja bubrega i mokraćnih putova:
rijetko: sekundarni zatajenje bubrega.
Kršenja genitalnih organa i mliječne žlijezde:
retko: seksualna disfunkcija,
vrlo rijetko: ginekomastija.
Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja:
često: periferni edemi,
rijetko: bolovi u grudima, neispravnost, umor, vrućica.
Laboratorijski i instrumentalni podaci:
retko: povećana aktivnost aminotransferaze (ACT, ALT), povećana aktivnost serumske kreatin fosfokinaze (CPK) u krvnoj plazmi,
vrlo rijetko: povećana koncentracija glikoziliranog hemoglobina (HbAl).
Nije utvrđena uzročna povezanost nekih neželjenih efekata s primjenom lijeka Atoris ®, za koje se smatra da su "vrlo rijetki". Ako se pojave ozbiljni neželjeni efekti, potrebno je prekinuti upotrebu Atorisa ®.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete, 10 mg i 20 mg.
10 tableta po blisteru (pakiranje u obliku blistera) od kombiniranog materijala poliamid / aluminijska folija / PVC - aluminijska folija (Coldforming OPA / A1 / PVC-AI).
1, 3, 6 ili 9 blistera (blistera) zajedno s uputama za upotrebu bit će smješteni u kartonsku kutiju.

Interakcije lijekova

Rizik od razvoja miopatije povećava se tijekom liječenja inhibitorima HMG-CoA reduktaze i istodobne primjene ciklosporina, derivata fibroične kiseline, boceprevira, nikotinske kiseline i inhibitora citokroma P450 3A4 (eritromicin, antifungalna sredstva koja se odnose na azole). U bolesnika koji istodobno uzimaju atorvastatin i boceprevir, preporučuje se uporaba Atoris®-a u nižoj početnoj dozi i provođenje kliničkog praćenja. Za vrijeme kombinirane primjene s boceprevirom, dnevna doza atorvastatina ne smije prelaziti 20 mg.

Zabilježeni su vrlo rijetki izvještaji imuno posredovane nekrotizirajuće miopatije (OSI) tokom ili nakon liječenja statinima, uključujući atorvastatin. OSI je klinički karakteriziran proksimalnom slabošću mišića i povišenom razinom kreatin kinaze u serumu, koji traju uprkos prekidu terapije statinom.

Inhibitori P450 3A4: atorvastatin se metabolizira citokromom P450 3A4. Istovremena primjena Atorisa i inhibitora citokroma P450 3A4 može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. Stupanj interakcije i potencija učinaka ovisi o varijabilnosti djelovanja na citokrom P450 3A4.

Istovremena upotreba jaki inhibitoriP450 3A4(npr. ciklosporin, telitromicin, klaritromicin, delavirdin, stiripentol, ketokonazol, vorikonazol, itrakonazol, posakonazol i inhibitori proteaze HIV-auključujući ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir itd..) treba izbjegavati u najvećoj mogućoj mjeri. U slučajevima kada se istodobna primjena ovih lijekova s ​​atorvastatinom ne može izbjeći, preporučuje se propisivanje nižih početnih i maksimalnih doza atorvastatina, kao i provođenje odgovarajućeg kliničkog praćenja stanja pacijenta.

Umjereni inhibitoriP450 3A4 (npr. eritromicin, diltiazem, verapamil i flukonazol) može povećati koncentraciju atorvastatina u plazmi. Kada se koristi eritromicin u kombinaciji sa statinima, postoji povećan rizik od miopatije. Nisu provedene studije interakcije koje bi procijenile učinke amiodarona ili verapamila na atorvastatin. I amiodaron i verapamil inhibiraju aktivnost P450 3A4, a njihova kombinirana primjena s atorvastatinom može dovesti do povećane izloženosti atorvastatina. Stoga se, uz istodobnu upotrebu s umjerenim inhibitorima P450 3A4, preporučuje propisivanje niže maksimalne doze atorvastatina i provođenje odgovarajućeg kliničkog praćenja na pacijentu. Preporučuje se odgovarajući klinički nadzor nakon početka terapije ili nakon prilagođavanja doze inhibitora.

Inhibitori transportera: atorvastatin i njegovi metaboliti supstrati su transportera OATP1B1. Inhibitori OATP1B1 (npr. Ciklosporin) mogu povećati bioraspoloživost atorvastatina. Istodobna primjena 10 mg atorvastatina i ciklosporina (5,2 mg / kg / dan) dovodi do povećanja izloženosti atorvastatina za 7,7 puta.

Istodobnom primjenom atorvastatina i inhibitora izoenzima CYP3A4 ili proteina nosača moguće je povećanje koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi i povećan rizik od miopatije. Rizik se može povećati i istodobnom primjenom atorvastatina s drugim lijekovima koji mogu izazvati miopatiju, poput derivata fibroične kiseline i ezetimiba.

Eritromicin / klaritromicin: uz istodobnu upotrebu atorvastatina i eritromicina (500 mg četiri puta dnevno) ili klaritromicina (500 mg dva puta dnevno), koji inhibiraju citokrom P450 3A4, uočeno je povećanje koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Inhibitori proteaze: istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznata kao inhibitori citokroma P450 3A4 praćena je povećanjem koncentracije atorvastatina u plazmi.

Diltiazem hidroklorid: istodobna primjena atorvastatina (40 mg) i diltiazima (240 mg) dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Cimetidin: provedeno je istraživanje o interakciji atorvastatina i cimetidina, nisu pronađene klinički značajne interakcije.

Itrakonazol: istodobna primjena atorvastatina (20 mg-40 mg) i itrakonazola (200 mg) dovodi do povećanja AUC atorvastatina.

Sok od grejpa: sadrži jednu ili dvije komponente koje inhibiraju CYP 3A4 i mogu povećati koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi, posebno kod prekomjerne konzumacije soka od grejpa (više od 1,2 litre dnevno).

Induktori citohroma P450 3A4: istodobna primjena atorvastatina s induktorima citokroma P450 3A4 (efavirenz, rifampin i pripravci iz čička) može dovesti do smanjenja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. S obzirom na dvostruki mehanizam djelovanja rifampina (indukcija citokroma P450 3A4 i inhibicija enzima transportera OATP1B1 u jetri), preporučuje se propisivanje Atoris® istovremeno s rifampinom, jer uzimanje Atorisa nakon uzimanja rifampina dovodi do značajnog smanjenja razine atorvastatina u krvnoj plazmi.

Antacidi: istodobnim gutanjem suspenzije koja je sadržavala magnezijum i aluminijum hidrokside smanjena je koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi za oko 35%, međutim, stupanj smanjenja sadržaja LDL-C ostao je nepromijenjen.

Antipirin: atorvastatin ne utječe na farmakokinetiku antipirina, stoga se ne očekuje interakcija s drugim lijekovima metaboliziranim istim citohromskim izoenzimima.

Derivati ​​gemfibrozila / fibroinske kiseline: monoterapija s fibratima u nekim slučajevima popraćena je neželjenim efektima iz mišića, uključujući rabdomiolizu. Rizik od ovih pojava može se povećati uz istodobnu primjenu derivata fibroične kiseline i atorvastatina. Ako se ne može izbjeći istodobna upotreba, da bi se postigao terapeutski cilj, treba koristiti najniže doze atorvastatina i pacijente pravilno nadzirati.

Ezetimibe: Monoterapija ezetimibom je popraćena štetnim efektima iz mišića, uključujući rabdomiolizu. Posljedično, rizik od ovih pojava može se povećati uz istodobnu primjenu ezetimiba i atorvastatina. Preporučuje se odgovarajući nadzor kod ovih bolesnika.

Kolestipol: istodobnom primjenom kolestipola koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjila se za oko 25%, međutim, učinak na smanjenje lipida u kombinaciji atorvastatina i kolestipola premašio je utjecaj svakog lijeka pojedinačno.

Digoksin: Uz opetovano davanje digoksina i atorvastatina u dozi od 10 mg, ravnotežna koncentracija digoksina u krvnoj plazmi nije se promijenila. Međutim, kada se digoksin koristio u kombinaciji s atorvastatinom u dozi od 80 mg / danu, koncentracija digoksina povećala se za oko 20%. Pacijenti koji primaju digoksin u kombinaciji s atorvastatinom zahtijevaju odgovarajući nadzor.

Azitromicin: istodobnom primjenom atorvastatina (10 mg jednom dnevno) i azitromicina (500 mg jednom dnevno) koncentracija atorvastatina u plazmi nije se mijenjala.

Oralni kontraceptivi: istodobnom primjenom atorvastatina i oralnih kontraceptiva koji sadrže noretindron i etinil estradiol, došlo je do značajnog povećanja AUC noretindrona i etiniil estradiola za oko 30%, odnosno 20%. Ovaj efekat treba uzeti u obzir pri odabiru oralnog kontraceptiva za žene koje uzimaju atorvastatin.

Warfarin: u kliničkoj studiji bolesnika koji su primali dugotrajnu terapiju varfarinom, kombinirana primjena atorvastatina u dozi od 80 mg dnevno s varfarinom uzrokovala je neznatno smanjenje vremena protrombina za oko 1,7 sekundi tijekom prva 4 dana liječenja, a ono se vratilo u normalu unutar 15 dana liječenja atorvastatin. Iako su zabilježeni samo vrlo rijetki slučajevi klinički značajne interakcije s antikoagulansima, kod bolesnika koji uzimaju kumarinske antikoagulanse potrebno je utvrditi protrombinsko vrijeme prije početka liječenja atorvastatinom i često dovoljno u ranim fazama terapije da se uvjeri da nema značajnih promjena u protrombinskom vremenu. Nakon što je zabilježeno stabilno vrijeme protrombina, može se pratiti na frekvenciji koja se obično preporučuje pacijentima koji primaju kumarinske antikoagulanse. Isti postupak treba ponoviti prilikom promjene doze atorvastatina ili njegovog ukidanja. Terapija atorvastatinom nije bila praćena slučajevima krvarenja ili protrombinskim promenama kod pacijenata koji nisu

Warfarin: Nije otkrivena klinički značajna interakcija atorvastatina i varfarina.

Amlodipin: s istodobnom primjenom atorvastatina 80 mg i amlodipina 10 mg, farmakokinetika atorvastatina u ravnotežnom stanju nije se promijenila.

Kolhicin: Iako nisu izvedena ispitivanja interakcija atorvastatina i kolhicina, prijavljeni su slučajevi miopatije uz kombiniranu upotrebu atorvastatina i kolhicina.

Fuzidna kiselina: ispitivanja interakcije atorvastatina i fusidne kiseline nisu provedena, međutim, slučajevi rabdomiolize s istodobnom primjenom zabilježeni su u post-marketinškim studijama. Stoga bolesnike treba nadzirati i, ako je potrebno, terapiju Atorisom može privremeno obustaviti.

Ostala istodobna terapija: u kliničkim studijama atorvastatin je korišten u kombinaciji sa antihipertenzivnim lijekovima i estrogenima, koji su propisani nadomjesnom svrhom, nije bilo znakova klinički značajne neželjene interakcije.

Djelovanje na jetru

Nakon tretmana atorvastatinom, primećeno je značajno (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu normale) povećanje serumske aktivnosti „jetrenih“ transaminaza.

Porast aktivnosti jetrenih transaminaza obično nije bio praćen žuticom ili drugim kliničkim manifestacijama. S smanjenjem doze atorvastatina, privremenim ili potpunim prekidom lijeka, aktivnost jetrenih transaminaza vratila se na prvobitni nivo. Većina pacijenata nastavila je uzimati atorvastatin u smanjenoj dozi bez ikakvih posljedica.

Potrebno je pratiti pokazatelje rada jetre tokom čitavog tijeka liječenja, posebno sa pojavom kliničkih znakova oštećenja jetre. U slučaju povećanja sadržaja jetrenih transaminaza, njihovu aktivnost treba pratiti dok se ne dosegnu granice norme. Ako se porast AST ili ALT aktivnosti održi više od 3 puta u usporedbi s gornjom granicom norme, preporučuje se smanjenje ili ukidanje doze.

Djelovanje skeletnih mišića

Prilikom propisivanja atorvastatina u hipolipidemičkim dozama u kombinaciji s derivatima fibroične kiseline, eritromicinom, imunosupresivima, azolovim antifungalnim lijekovima ili nikotinskom kiselinom, liječnik treba pažljivo odmjeriti očekivane koristi i rizike liječenja i redovito pratiti pacijente kako bi utvrdio bol ili slabost mišića, posebno tijekom prvih mjeseci tretmana i tokom perioda povećanja doza bilo kojeg leka. U takvim se situacijama može preporučiti periodično određivanje aktivnosti CPK-a, premda takav nadzor ne sprečava razvoj teške miopatije. Atorvastatin može izazvati porast aktivnosti kreatin fosfokinaze.

Pri korištenju atorvastatina opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize sa akutnim zatajivanjem bubrega usljed mioglobinurije i mioglobinemije. Terapiju s atorvastatinom potrebno je privremeno prekinuti ili potpuno prekinuti ako postoje znakovi moguće miopatije ili faktora rizika za razvoj bubrežne insuficijencije zbog rabdomiolize (na primjer, teška akutna infekcija, arterijska hipotenzija, ozbiljne operacije, traume, metabolički poremećaji, poremećaji endokrinog i elektrolita i nekontrolirani napadi).

Informacije za pacijenta: pacijente treba upozoriti da se trebaju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili slabost mišića, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Koristite s oprezom kod pacijenata koji zloupotrebljavaju alkohol i / ili pate od bolesti jetre (povijest).

Analiza studije 4731 pacijenta bez koronarne srčane bolesti (CHD) koji je imao moždani udar ili prolazni ishemijski napad u prethodnih 6 mjeseci i koji su počeli uzimati 80 mg atorvastatina otkrila je visok postotak hemoragičnih šloga u skupini koja je uzimala 80 mg atorvastatina u usporedbi s placebom ( 55 atorvastatina prema 33 u odnosu na placebo). Pacijenti s hemoragičnim moždanim udarom pokazali su povećan rizik od ponovnog moždanog udara (7 na atorvastatinu nasuprot 2 na placebu). Međutim, pacijenti koji su uzimali atorvastatin 80 mg imali su manje moždanih udara (265 naspram 311) i manje srčanih bolesti.

Intersticijska bolest pluća

Upotrebom određenih statina, posebno kod dugotrajne terapije, zabilježeni su izuzetno rijetki slučajevi intersticijske bolesti pluća. Manifestacije mogu uključivati ​​dispneju, neproduktivan kašalj i loše opće zdravlje (umor, gubitak težine i vrućica). Ako postoji sumnja da pacijent razvije intersticijsku bolest pluća, terapiju statinima treba prekinuti.

Neki dokazi upućuju na to da statini, kao klasa, povećavaju glukozu u krvi i kod nekih pacijenata s visokim rizikom za razvoj dijabetesa u budućnosti mogu dovesti do hiperglikemije, u kojoj je preporučljivo započeti liječenje dijabetesa. Međutim, taj rizik nadmašuje prednosti smanjenja rizika za krvne žile statinima i stoga ne bi trebao biti razlog za prekid liječenja statinima. Rizični bolesnici (glukoza na glavi od 5,6–6,9 mmol / L, BMI> 30 kg / m2, povišeni trigliceridi, hipertenzija)

treba nadzirati i klinički i biokemijski u skladu s nacionalnim smjernicama.

Trudnoća i dojenje

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije za vrijeme liječenja. Atorvastatin se može propisati ženama reproduktivne dobi samo ako je vjerojatnost trudnoće vrlo mala, a pacijentica je informirana o mogućem riziku za plod tijekom liječenja.

Posebno upozorenje o pomoćnim tvarima Atoris® sadrži laktozu. Bolesnici s rijetkom nasljednom intolerancijom na galaktozu, deficitom Lapp-ove laktaze ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze ne smiju uzimati ovaj lijek. Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom i potencijalno opasni mehanizmi

S obzirom na nuspojave lijeka, treba biti oprezan pri upravljanju vozilima i drugim potencijalno opasnim mehanizmima.

Vlasnik potvrde o registraciji

Krka, dd, Novo mesto, Slovenija

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača o kvaliteti proizvoda (robe) na teritoriji Republike Kazahstan i odgovorna je za nadgledanje sigurnosti droga na teritoriji Republike Kazahstan

LLP Krka Kazakhstan, Kazahstan, 050059, Almati, Avenija Al-Farabi 19,

Ostavite Svoj Komentar