Najnovije vijesti o Tomsku danas

Naučnici sa Državnog univerziteta Tomsk razvijaju novu neinvazivnu tehnologiju glukometrije. Do 2021. stvorit će radni laboratorijski model elektromagnetskog senzora koji može tačno odrediti koncentraciju glukoze u krvi.

Dijabetes melitus jedna je od najčešćih bolesti, zauzima treće mjesto nakon kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Prema WHO, broj oboljelih od dijabetesa gotovo se učetvorostručio od 1980. - u 2016. to je oko 422 miliona odraslih širom svijeta. U većini slučajeva praćenje koncentracije glukoze u krvi kod pacijenata izbjegava komplikacije, invalidnost i smrt, stoga je stvaranje preciznih neinvazivnih tehnologija za koje nije potrebno redovito šišanje prsta za uzorkovanje krvi važan zadatak.

- Točnost modernih neinvazivnih glukometra ostavlja mnogo da se želi, to je zbog postojanja zaštitnog kože i mišićnog pokrivača čovjeka. Prevladavanje ovog pokrivača predstavlja svojevrsni kamen spoticanja na putu stvaranja efikasnog neinvazivnog uređaja za procjenu nivoa glukoze u krvi. U pravilu, oštećenje kože i parametri unutrašnjeg okruženja čine značajne greške u izmerenim podacima ", kaže voditelj projekta, istraživač u Laboratoriji" Bezbednosne metode, sistemi i tehnologije ", SIPT TSU Ksenia Zavyalova . - Naš novi koncept pružit će superiornost nad postojećim analogima u svijetu u tačnosti određivanja. Temelji se na proučavanju takozvanog efekta blizu polja u širokom frekvencijskom pojasu.

Radio emisija je podijeljena na blizu i daleko od izvorne zone. Gotovo uvijek pokušavaju smanjiti blizinu područja kako bi povećali efikasnost antena. Štaviše, u okruženjima sa visokom apsorpcijom (zemlja, voda), val se brzo smanjuje. Dolazeći u ljudsko tijelo, radio talas se vrlo brzo apsorbira u prvim milimetrima kože i ne prolazi u osobu.

Radiofizičari TSU utvrdili su da polje u bliskom polju ne slabi, što znači da može dobro prodrijeti u ljude. Da biste to učinili, potrebno je proširiti granice obližnje zone, na primjer, stvaranjem posebnog senzora. Nadalje, mijenjanjem frekvencije zračenja, moguće je kontrolirati prodiranje elektromagnetskih valova u ljudsko tijelo i provesti njegovu dijagnostiku, na primjer, "donijeti" obližnju zonu krvnih žila kako bi se analizirala koncentracija glukoze.

- Kao rezultat toga stvorit ćemo neinvazivnu tehnologiju glukometrije i radni laboratorijski model elektromagnetskog senzora. Za to će se razviti metoda za kontrolu dubine obližnje zone “, objašnjava Ksenia Zavyalova . - Rezultati će naći primjenu u razvoju novih bezkontaktnih, učinkovitih i komercijalno dostupnih medicinskih dijagnostičkih uređaja na temelju radiovalova. U budućnosti tehnologija može postati osnova za daljnje dublje proučavanje tkiva i procesa promjene u njima.

Studija se provodi na temelju radiofizičkog fakulteta TSU-a i Sibirskog fizičko-tehničkog instituta. Projekat je podržan grantom Ruske fondacije za nauku.

Vijesti dana

Jula 2019
PonUtoSreThPetSubSunce
„Jun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Pogledajte video: Na rubu znanosti - NOVOSTI IZ BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA, . (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar