Uzroci snižavanja razine šećera u krvi zbog sporta, vježbanja kod dijabetesa, kontraindikacije i preventivne mjere

Doktore, pomozite!
Riziknem od nasljednog dijabetesa, imam 65 godina, šećer na glasu i nakon jela su normalni. Ne postoji dijagnoza T2DM.
Međutim, nakon 15 minuta fizioterapijskih vježbi šećer se diže za 1-2 jedinice, na kraju se bojim doručka ili večere nakon takvog porasta.

Da li je moguća medicinska korekcija ako je potrebno?

Na usluzi Pitajte doktora, savjetovanje endokrinologa je dostupno na mreži o bilo kojem problemu koji se tiče vas. Stručni ljekari pružaju konsultacije svakodnevno i besplatno. Postavite svoje pitanje i dobiti odgovor odmah!

Dijabetes i kretanje

Dijabetes melitus drugog tipa (T2DM) je metabolički poremećaj koji nastaje zbog nepravilnog načina života i genetskih faktora. U prošlosti su starije osobe najčešće patile od T2DM. Jedan od glavnih razloga je neravnoteža između unosa kalorija i fizičke aktivnosti. Konkretno, značajan pad dnevne aktivnosti u posljednjim decenijama povećao je prevalenciju dijabetesa.

Vježba za dijabetes tipa 2 potrebna je za sve pacijente. Redovna aerobna vježba uzrokuje brojne promjene u mišićima, koje pozitivno utječu na metabolizam mišićnih stanica.

Trening snage ima hipoglikemijski efekat uporediv sa nivoom treninga izdržljivosti. Redovno kretanje poboljšava efekte inzulina i smanjuje višak tjelesnih masnih naslaga. Redovan trening povećava vašu mišićnu masu.

Glavni fiziološki efekti:

  • Smanjenje koncentracije šećera, lipida u krvi i krvnog pritiska,
  • Gubitak kilograma
  • Poboljšanje rada srca i pluća,
  • Jačanje djelovanja inzulina.

Tjelesna aktivnost pomaže pozitivno utjecati na rizične faktore dijabetesa i spriječiti komplikacije. Pored ishrane i moguće terapije lijekovima, vježbanje je važan tretman za dijabetes.

Osobe s povećanim rizikom za razvoj T2DM treba redovno vježbati. Preporučuje se da hodate 2 i pol sata ili izvodite 150 minuta aerobne vježbe tjedno. Primjeri prikladnih aktivnosti su hodanje, norveško hodanje ili jogging. Pored vježbanja izdržljivosti, preporučuje se da vježbate snagu barem dva puta tjedno.

Čak i dijabetičari koji uzimaju lijekove ili inzulin mogu obavljati bilo koji oblik aktivnosti. Savjetuje se oprez, jer sportske aktivnosti mogu dovesti do teške hipoglikemije.

Preporučuje se obratiti posebnu pažnju na razinu monosaharida u krvi, prilagoditi dozu lijeka i inzulina kako bi se izbjegla prekomjerna hipoglikemija.

Tijekom vježbanja, mišići troše više šećera i potrebno im je manje inzulina. Stoga postoji rizik od hipoglikemije - posebno ako pacijent sam ubrizgava inzulin. Prije utovara potrebno je smanjiti dozu inzulina.

Nakon dužeg vježbanja, kao što je dugo pješačenje, učinak snižavanja šećera u krvi traje nekoliko sati. Preporučuje se mjerenje glikemije prije odlaska u krevet.

Vježbanje je važan dio programa liječenja. U sklopu tretmana pacijent koordinira ciljeve i metode s liječnikom. U tom procesu liječnik također raspravlja koji program vježbanja ima smisla za pacijenta.

Važno! Ako šećer ne raste, trebate razgovarati s liječnikom. Možda ćete trebati prilagoditi dozu lijeka.

Ciljeve terapije treba prilagoditi ovisno o pratećim bolestima, životnom vijeku i dobi. Pacijentima se savjetuje da postignu sljedeće ciljeve:

  • Normalna tjelesna težina (BMI 24-25 kg / m2),
  • Krvni pritisak ispod 140/90 mm Hg. Čl.,
  • Ukupni holesterol: 40 mg / dl (> 1,1 mmol / L),
  • Trigliceridi: Koliko trebate učiniti?

5 puta po 30 minuta sedmično - dovoljno trajanje treninga. Preferirani sportovi su hodanje, trčanje, vodena aerobika, joga, gimnastika. I posljednje, ali ne najmanje bitno, mali uspjesi često se mogu postići uz samo nekoliko promjena u svakodnevnom životu. Preporučuje se korištenje okvira s alatima umjesto vožnje liftom. Preporučuje se redovno šetanje vani.

Uticaj na glukozu

Blagotvorni efekti vežbanja traju i do 72 sata nakon treninga. Pacijent bi trebao vježbati najmanje tri puta sedmično. Preporučuje se postepeno povećavanje težine i trajanja opterećenja. Redovno vježbanje također poboljšava fizičke performanse, lipidni profil, samopoštovanje i samim tim kvalitetu života.

Ako je moguće, trebate pozajmljivati ​​svaki dan. Ne preporučuje se vježbanje prije spavanja kako biste izbjegli noćnu hipoglikemiju. Ne unosite insulin u mišiće koji se koriste u treningu. U suprotnom, inzulin može izazvati ozbiljnu hipoglikemiju.

1-2 sata prije treninga trebate uzeti 1-2 jedinice za hljeb. Preporučuje se da sa sobom ponesete 2-3 tablete glukoze kako biste spriječili ili liječili hipoglikemiju. Dijabetičari uvijek moraju nositi glukometr sa sobom.

Pokazano je i da se porast glukoze nakon jela smanjuje kako se pacijenti počinju kretati. U pravilu dijabetičari mogu da se bave svim vrstama sporta ako prate šećer u krvotoku i spreče moguću hipoglikemiju. Teški hipoglikemijski napad može komplicirati tok bolesti.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se bavljenje sportom kod težih bolesti - dekompenzirano zatajenje srca, dijabetičko stopalo, arterijska hipertenzija zadnjeg stadija, nefropatija. Prekomjerni stres može pogoršati zdravstveno stanje takvih pacijenata.

Ekstremni sportovi mogu se izvoditi samo nakon konsultacije s ljekarom. Iz sigurnosnih razloga vrijednost glukoze u krvi trebala bi u tom slučaju biti konstantna vrijednost veća od 180 mg / dl.

Kombinacija napornog i snage treninga smatra se posebno efikasnom metodom terapije. Prema istraživanju iz 2005. godine, pješačenje dužine pet kilometara svakog dana pomaže u postizanju niskog postotka HbA1c i snižavanju krvnog pritiska.

Savjet! Vježbanje dijabetesa ili gojaznosti potrebno je po preporuci ljekara. U nekim slučajevima profesionalni sportovi (konjički ili drugi) mogu biti kontraindicirani. Fitness za postizanje željenih glikemijskih vrijednosti može se vježbati u teretani (teretani) nakon polaganja svih pregleda.

Ako se glikemija naglo smanji ili poraste, pacijent s dijabetesom treba konzultirati liječnika. Uz oštar porast glikemije, trebate uzimati inzulin, a sa smanjenjem - kocku šećera. Ako se glukoza smanji ili počne naglo povećavati, dijete, adolescenta ili odraslog pacijenta treba hitno odvesti u bolnicu. Hipo- i hiperglikemija (visoka koncentracija šećera) može imati štetan uticaj na pacijenta i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Fizička aktivnost i njihov utjecaj na tijelo bolesnika s dijabetesom

U slučaju dijabetesa tipa 2 kod pacijenta, vježbanje pomaže u kontroli šećera u krvi tako što:

  1. Poboljšana upotreba lijekova koji sadrže insulin.
  2. Sagorijevanje viška tjelesne masnoće u tijelu, što vam omogućava kontrolu težine, a smanjenje količine masti u tijelu dovodi do povećane osjetljivosti na inzulin.
  3. Povećanje ukupne mišićne mase.
  4. Povećava gustinu kostiju.
  5. Snižavanje krvnog pritiska.
  6. Zaštita organa kardiovaskularnog sistema od bolesti smanjenjem LDL kolesterola u tijelu i povećanjem koncentracije LDL kolesterola.
  7. Poboljšanje zdravlja i općeg blagostanja.

Osim toga, fizička aktivnost utječe i pomaže smanjiti vjerojatnost stresa i smanjiti anksioznost.

Fizička aktivnost smatra se važnim čimbenikom u regulaciji glukoze u tijelu i kontroli stanja bolesti. Međutim, takav teret na tijelu može predstavljati problem, jer ga je prilično teško normalizirati i uzeti u obzir, uzajamno je s količinom lijekova i prehranom.

Tijekom pružanja tjelesne aktivnosti opasnost nosi svoju neočekivanost i nepredvidivost. Kada se normalno opterećuje organizam, uzima se u obzir u ishrani i dozi droge koja se uzima.

Ali u slučaju nenormalnih opterećenja na tijelu, aktivnost je vrlo teško procijeniti, takvo opterećenje snažno utječe na šećer u krvi. Poteškoća je u tome što je nivo takve količine inzulina koju trebate unijeti u organizam za stabilizaciju razine šećera u takvoj situaciji teško izračunati.

Nakon treninga, koji je nepredviđen, vrlo je teško odrediti šta treba jesti kako bi se normalizirao metabolizam ugljikohidrata u tijelu pacijenta, jer pad šećera u krvi u takvim trenucima može biti vrlo jak. Nakon jela proizvoda bogatog ugljikohidratima nivo šećera takođe brzo raste, što može dovesti do hiperglikemije.

Kako bismo spriječili nagli porast i smanjenje količine šećera i inzulina u tijelu, potrebno je vrlo precizno izračunati dozu lijekova koji sadrže inzulin.

Fizičko opterećenje tijela uz nedostatak inzulina

Za vrijeme vježbanja ili sporta, pod uslovom da postoji povećana koncentracija šećera u krvi veća od 14-16 mmol / L i nedostatak inzulina, u ljudskom tijelu i dalje se proizvode konstantni intenziteti kontra-hormonski hormoni. Jetra osobe sa šećernom bolešću reagira kada se izlaže na isti način kao i s normalnom razinom inzulina u tijelu.

Mišićni sistem u tom stanju tijela je u potpunosti spreman za apsorpciju glukoze kao energenta. Ali u slučaju nedostatka inzulina u krvotoku, glukoza ne može apsorbirati mišiće i počinje se akumulirati u krvi. Ako dijabetičar počne trenirati, tada razina šećera može naglo porasti u krvi, a mišićne stanice u ovom trenutku doživljavaju gladovanje. U takvim trenucima tijelo nastoji ispraviti situaciju, što dovodi do aktiviranja prerade masti. Merenje nakon takvog opterećenja ukazuje na prisustvo trovanja acetonom u organizmu.

Sa visokim sadržajem glukoze u krvi, intenzivan stres organizmu ne donosi nikakve koristi. S fizičkim naporom, razina šećera u krvi počet će se dodatno povećavati, dakle bilo koja vježba će biti štetna, što će dovesti do kršenja metabolizma ugljikohidrata kod ljudi.

Ako se tijekom tjelesne aktivnosti sadržaj šećera povisi na pokazatelje koji prelaze 14-16 mmol / l, tada treba zaustaviti tjelesne napore na tijelu kako ne bi došlo do pogoršanja stanja, što se u budućnosti može očitovati kao znakovi opijenosti i trovanja acetonom. Nastavak opterećenja je dozvoljen ako šećer u krvi počne padati i približi se pokazatelju blizu 10 mmol / L.

Ne možete provoditi trening čak ni u slučajevima kada je fizička aktivnost na tijelu nakon unošenja doze inzulina u organizam. U tom trenutku je nivo šećera i inzulina u tijelu normalan, ali za vrijeme vježbanja dolazi do poremećaja ravnoteže i nivo šećera počinje rasti.

U procesu treninga hormon se intenzivno apsorbira u području primjene inzulina i njegov sadržaj u krvi počinje se povećavati. Jetra u ovoj situaciji prima signal iz tijela o svom zasićenosti glukozom i zaustavlja puštanje posljednje u krv.

Ova situacija će dovesti do energetske gladi i stanja bliskog hipoglikemiji.

Fizički odgoj uz prisustvo dijabetesa

Redovne aktivnosti fizičkog vaspitanja doprinose ukupnom jačanju ljudskog zdravlja. Ljudi koji imaju dijabetes u tijelu nisu izuzetak. Redovna tjelesna aktivnost doprinosi povećanju osjetljivosti receptora, koji osiguravaju smanjenje šećera u tijelu i promjenu sadržaja inzulina u smjeru smanjenja.

Redovno vežbanje pomaže poboljšanju metabolizma proteina u tijelu, poboljšavajući proces razgradnje masti. Vježba, pridonoseći razgradnji masti, smanjuje ukupnu težinu osobe i utječe na koncentraciju masti u krvi osobe. Zbog redovitih opterećenja, čimbenici koji doprinose progresiji šećerne bolesti eliminiraju se i dodatno sprječavaju nastanak komplikacija iz njega.

Prilikom izvođenja fizičkih vježbi treba strogo kontrolirati prehranu i prehranu pacijenta. Ovo je potrebno kako ne bi izazvali razvoj hipoglikemije. Posebna kontrola treba se provoditi ako se dijete koje ima dijabetes bavi sportom. To je zbog činjenice da su djeca neozbiljna za svoje zdravlje i nisu u stanju zaustaviti i prestati pravovremeno vršiti pritisak na tijelo.

Ako u tijelu postoji dijabetes, tjelesnu aktivnost treba zamijeniti obrocima. U takvoj situaciji preporučuje se jesti hranu svaki sat čija je energetska vrijednost otprilike jedna jedinica za hljeb.

S produženim opterećenjem na tijelu, dozu inzulina koju unosimo u tijelo trebalo bi smanjiti za četvrtinu.

U slučaju preduvjeta hipoglikemije, to treba nadoknaditi unosom ugljikohidrata, što će povećati koncentraciju šećera u tijelu. Ako postoji velika vjerovatnoća za razvoj hipoglikemije, preporučuje se jesti hranu koja u svom sastavu ima brze ugljikohidrate. Upotreba takvih proizvoda odmah će odmah podići nivo šećera u tijelu. Hrana koja brzo podiže nivo šećera u organizmu uključuje:

Da bi fizička aktivnost imala pozitivan učinak na tijelo, treba ga pravilno rasporediti.

Preporuke za vežbanje

Treba imati na umu da su osobi koja boluje od dijabetesa dopuštena samo dinamička opterećenja poput trčanja, plivanja i drugih. Statička opterećenja na tijelu, kao što su, na primjer, potiskivanja i dizanje tegova, kategorički su kontraindicirana, inače će fizička opterećenja biti vrsta liječenja dijabetesa kod kuće.

Sva opterećenja na tijelu mogu se podijeliti u tri glavna stadija:

  1. U prvoj fazi daju se samo dinamična opterećenja poput hodanja i čučnjeva. U toku izvođenja ovih vježbi, organizam se zagrijava i priprema za percepciju ozbiljnijeg opterećenja. Trajanje ove faze trebalo bi biti oko 10 minuta. Nakon ove faze opterećenja na tijelu trebali biste provjeriti nivo glukoze u tijelu.
  2. Druga faza opterećenja na tijelo uključuje pružanje efekta stimulacije rada kardiovaskularnog sistema. Glavna vježba tijekom ove faze opterećenja može biti, na primjer, plivanje ili vožnja biciklom. Trajanje ove faze ne bi trebalo biti duže od 30 minuta.
  3. Treća faza fizičkog napora na tijelu uključuje postepeno smanjenje opterećenja na tijelu. Trajanje ove faze trebalo bi trajati najmanje 5 minuta. Glavni cilj ove faze je dovesti tijelo u normalno stanje i normalizirati rad svih organa i sistema.

Pri razvoju sistema vježbanja trebalo bi uzeti u obzir starost pacijenta koji imaju dijabetes. Za mladu osobu opterećenje može biti znatno intenzivnije nego za stariju osobu. Nakon bavljenja sportom preporučuje se topli tuš. Na kraju ciklusa vježbanja obavezna je provjera razine šećera u krvi.

Da bi se spriječila pojava noćne hipoglikemije, ne treba baviti sportom nakon 18 sati i ne bi trebao raditi nakon ovog vremena. U tom slučaju mišići koji su umorni danju imaju vremena da se oporave prije nego što pacijent krene u krevet. Video u ovom članku pokazati će vam kako raditi gimnastiku s dijabetesom.

Pogledajte video: Šećerna bolest i reumatizam (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar