Opasnost od hipoglikemije kod dijabetesa

Stanje hipoglikemije počinje se razvijati zbog nedovoljne količine glukoze u krvi. Za normalnu staničnu aktivnost u ovom trenutku nema dovoljno energije. Identificirano je nekoliko uzroka koji doprinose smanjenju šećera:

  1. Neprimjerena prehrana za pacijenta s visokim šećerom u krvi.
  2. Uzimanje određenih lijekova koji mogu sniziti razinu glukoze ili predoziranja.
  3. Noćni sati kada osoba spava i ne kontrolira svoje stanje.

Manifestacije hipoglikemije

Svaka osoba koja boluje od dijabetesa trebala bi znati znakove hipoglikemije, kako ne bi stanje doveli u kritični trenutak kome.

  1. Oštar pad šećera momentalno izaziva osjećaj gladi.
  2. Može se vrtjeti u glavi, može doći do bola.
  3. Postoji snažna slabost, drhtanje nogu i ruku, koža postaje blijeda, pojavljuje se hladan znoj.
  4. Jaka je tahikardija, razdražljivost i osećaj anksioznosti.

Svi ovi uslovi mogu rezultirati gubitkom svijesti.

Ako dugotrajno ostane nizak nivo glukoze, doći će do još većih komplikacija. Izražavaju se u slaboj koordinaciji, jakim bolovima u glavi, ukočenosti jezika i usta. Pojavljuje se zbunjena svijest, a nakon toga dolazi do kome.

Lijekovi protiv hipoglikemije i dijabetesa

Samo-lijek dijabetičara je strogo zabranjen. Sve lijekove treba propisati endokrinolog. On će odrediti željenu dozu.

Neki lijekovi imaju sposobnost snižavanja šećera u krvi, što je ono što je potrebno kod dijabetesa, ali smanjenje ne bi trebalo doći na kritičnu razinu.

Predoziranje inzulina će također izazvati složeno stanje. Pogrešno izračunata doza može sniziti nivo glukoze ispod normalne.

Drugi razlog snažnog smanjenja šećera može se nazvati bilo kojim nedostatkom tjelesne aktivnosti uzimanjem doze inzulina ili tableta.

Prehrambeni zahtjevi

Jedenje neograničene količine ugljikohidrata dovodi ljude koji imaju dijabetes do reaktivne hipoglikemije. Da biste to spriječili, morate uravnotežiti prehranu tako što ćete u potpunosti ukloniti jednostavne ugljikohidrate iz nje. Poželjno je jesti često, u malim porcijama, ali istovremeno ne bi trebalo postojati osjećaj gladi.

Preskočeni obrok ili ručak kasnije nego što je potrebno, takođe izaziva napad. Pijenje alkohola bez hrane kontraindicirano je kod dijabetičara.

Pravilna raspodjela vremena za jelo i uzimanje prave količine lijekova koji smanjuju šećer preduvjet je koji uvijek mora biti ispunjen. Ne možete preskočiti nijednu od njih, a u slučaju lošeg zdravlja trebalo bi napraviti dodatnu užinu. Uzimanje posebnih lijekova bez hrane neprihvatljivo je.

Prije odlaska u krevet, preporučljivo je osigurati situaciju i pojesti nešto od proteinske hrane ili složenih ugljikohidrata. Ovo će vam omogućiti da mirno spavate do jutra.

Prvi koraci u nastanku hipoglikemije

Čim prvi simptomi pada šećera počnu ispod normale, morate odmah žvakati dvije tablete glukoze. Ako to nije kod vas, bilo koji slatkiš će učiniti. Odmah možete pojesti do 5 komada. Redovni voćni sok takođe će pomoći u ovoj situaciji. Pa, kad ima meda, bit će dovoljna i jedna kašika. Ako nema ništa, onda se jednostavni šećer može staviti u usta i otopiti, oprati mlijekom. Slatki čaj, kompot, sladoled - sve slatko učinkovito će pomoći u povećanju razine glukoze kod hipoglikemije.

Ako je osoba iznenada pala u komu, tada odmah trebate staviti jedan od gore navedenih proizvoda u usta. Poželjno je da je nešto tekuće, poput meda, sirupa, džema. Na kraju krajeva, pacijent ne kontrolira sebe i komad slatkiša može zadaviti. Sljedeća akcija pomoći u ovom slučaju bit će hitan poziv za hitnu pomoć.

Pogledajte video: Tako stoje stvari - Nazdravlje - Hipoglikemija - . (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar