Nekompenzirani dijabetes melitus: znakovi, liječenje i što je opasno

Jedna od najozbiljnijih posljedica nedostatka inzulina u tijelu je dekompenzirani dijabetes melitus, koji, ako nepravilno ili neblagovremeno, može dovesti do hiperglikemijske kome i smrti. Ne samo postignuća moderne medicine, već i jednostavna pravila koja se moraju pridržavati svakog dana mogu pomoći u izbjegavanju ove tužne sudbine za dijabetičare.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Stadijumi dijabetesa

Uz višak glukoze (tzv. "Šećera") u krvi, u tijelu se javljaju patološke promjene i javlja se neugodna bolest - dijabetes melitus. Ovisno o sposobnosti neutralizacije viška glukoze, razlikuje se nekoliko stadija bolesti, od kojih je posljednji najteži oblik bolesti - dekompenzacija šećerne bolesti.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitajte dalje.

  1. Naknada. Kada možete lijekovima za šećer u krvi izmjeriti, oni razgovaraju o kompenzaciji. Kriteriji za kompenzaciju dijabetesa tipa 2 isti su kao i za dijabetes tipa 1. Pacijenti u ovoj fazi osjećaju se zadovoljavajuće, nema patologije unutarnjih organa.
  2. Subkompenzacija. Faza posrednika između kompenzacije i dekompenzacije. Stanje pacijenata se pogoršava, mogu se pojaviti patologije i razviti komplikacije, ali pada u hiperglikemijsku komu nije vjerovatno. Stadij subkompenzacije karakterizira dnevni gubitak 50 g šećera u urinu, kao i nivo glukoze u krvi od oko 13,8 mmol / L.
  3. Dekompenzacija. Karakterizira ga teško stanje tijeka bolesti i patologija kako u fazi pojavljivanja, tako i u hroničnom. Pacijenti imaju prisustvo ketoacidoze i acetona u urinu. Vodeću ulogu u nastanku bolesti igra nasljedna predispozicija i patologija gušterače. Dekompenzirani dijabetes može se razviti usred stresa i kao komplikacija virusne infekcije.
Vratite se na sadržaj

Znakovi dekompenzacije za dijabetes

Točna slika dijagnoze dijabetesa dobija se tek nakon kliničkih studija, međutim, dekompenzirani oblik bolesti ima izražene simptome, koje je pacijent u stanju prepoznati sam, te se posavjetovati s liječnikom ne čekajući zakazan pregled. Dekompenzacija dijabetesa izaziva komplikacije zbog kojih tijelo pati od viška šećera u krvi. Pacijenti imaju smanjen imunitet, što ih čini osjetljivijim na bolesti koje uzrokuju štetne viruse, bakterije i gljivice. Alarmantni simptomi manifestiraju se smanjenjem elastičnosti kože na rukama, pojavom žutih čvorova na njoj i pojavom dermatoza. Simptomi se dodaju uobičajenim znakovima bolesti tipa 1 i 2.

Simptomi tipa 1

Dijabetičari tipa 1 doživljavaju stalni osjećaj žeđi i gladi, čak i kada se hrane. Štaviše, imaju smanjenje tjelesne težine, ponekad čak i ispod „zdrave“ norme. Dijabetes tipa 1 karakterizira porast dnevne diureze, a također u nedostatku odgovarajućeg liječenja može dovesti do oštećenja zglobova i osteoporoze. Neprijatna posljedica može biti hronična dijareja.

Simptomi tipa 2

Šećerna bolest tipa 2 karakteristična je po tome što karakteristične karakteristike možda neće biti prisutne dok ne počne faza dekompenzacije. S povećanjem glukoze u krvi pacijenti počinju osjećati suha usta, crvenilo kože i svrbež, vidljivo oštećenje vida i jake dugotrajne glavobolje koje se mogu čak pretvoriti u migrene. Ako se dijagnoza postavi kasno, može doći do komplikacija u vidu očnih bolesti - katarakte, odvajanja mrežnice, postoji i opasnost od dobijanja nefropatije i pada u hiperglikemijsku komu. Stoga pacijenti sa subkompenziranom dijabetesom moraju neprestano nadgledati njihovo dobrobit i, ako se pogorša, odmah se obratiti liječniku.

Laboratorijska dijagnostika

Što je tačnija dijagnoza, veća je vjerovatnoća da će se bolest stabilizirati i dobiti povoljnu prognozu za daljnju terapiju. Da biste jasno potvrdili terapijski tretman, bit će potrebni brojni laboratorijski testovi krvi i urina. Imajući pokazatelje testova pri ruci, liječnik će utvrditi koji oblik dijabetesa ima pacijent, a također će odabrati odgovarajući tretman. Prilikom sastavljanja kliničke slike, opisani su u tablici sljedeći pokazatelji:

Rizik od komplikacija

Ako kasnite, nepravilno liječenje ili u slučajevima kada pacijenti dobrovoljno zamijene lijekove koje je propisao liječnik dijetetskim dodacima prehrani, dijabetes u fazi dekompenzacije može vam ponuditi komplikaciju. Ranjivi organi su oči i bubrezi; mogu biti pogođeni zglobovi, kosti, probavni trakt i kardiovaskularni sistem. Pacijenti mogu razviti:

  • katarakta
  • glaukom i retinopatiju,
  • nefropatija različitih težina,
  • osteoporoza
  • enteropatija i hronična dijareja,
  • masna hepatoza.

Trudnoća snosi veliki rizik kod dekompenziranog dijabetesa, jer povlači za sobom određene biohemijske promjene u tijelu.

S razvojem ploda, subkompenzacija šećerne bolesti može preći u fazu dekompenzacije, a kirurško liječenje ne može uvijek početi, jer potrebni lijekovi u nekim slučajevima mogu utjecati na tijek trudnoće i dovesti do neželjenih posljedica: toksikoze, zamrzavanja ploda, sporog razvoja embrija i rezultirajućih patologija.

Preventivne mjere

Dekompenzacija je mnogo teže liječiti nego spriječiti prelazak bolesti u ovaj stadij. Ako uzrok nije nasljedni faktor, pacijenti trebaju slijediti niz jednostavnih pravila kako kompenzacijski dijabetes ne bi prešao u dekompresiju. Konkretno, potrebno je redovno podvrgavati preventivnim pregledima kod specijalizovanih ljekara - endokrinologa i oftalmologa. Takođe bi trebalo da uradite zakazane studije na vreme (biohemija, EKG, analiza mokraće). Morate stalno pratiti krvni pritisak i pratiti nivo glukoze u krvi. Veliki plus bit će prehrana i kontrola nad unesenim kalorijama, kao i održavanje dnevnika s hranom, koji će odražavati povijest promjena prehrane i moguće posljedice. Ali najvažnija metoda prevencije je pravovremeno usvajanje lijekova koje je propisao vaš ljekar.

Za prevenciju neki pacijenti počinju koristiti bioaktivne aditive (dodatke prehrani). Za ove lijekove nije potreban recept i prodaju se slobodno. Prije nego što ga uzmete, bolje je da se konzultirate s liječnikom i otkrijete li alergije na biljne komponente dodataka. Također treba imati na umu da je dodatak prehrani dodatak prehrani, a ne punopravni lijek, stoga je potpuna nadoknada dijabetesa uz njegovu pomoć nemoguća i ne može zamijeniti lijekove.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Stupanj kompenzacije dijabetesa

Prema ruskim standardima, dijabetes je podijeljen u 3 stepena:

Ova klasifikacija koristi se za procjenu učinkovitosti liječenja. Na primjer, kada se primi u bolnicu, pored vrste dijabetes melitusa, dijagnoza ukazuje i "u fazi dekompenzacije". Ako je pacijent otpušten s subkompenzacijom, to ukazuje na pravu terapiju.

Brz prijelaz s visokog šećera na normalan je nepoželjan, jer dovodi do privremene neuropatije, oštećenja vida i oticanja.

U međunarodnoj praksi stepen kompenzacije se ne koristi. Dijabetes melitus procjenjuje se iz pozicije rizika od komplikacija (niska, velika vjerojatnost angiopatije i mikroangiopatije).

Kriteriji za naknadu

Zahvaljujući razvoju medicine, sa svakim desetljećem dijabetičari dobivaju sve više mogućnosti da se krvna slika približi normalnoj vrijednosti, što im je znatno povećalo životni vijek i smanjio broj komplikacija. Uporedo s pojavom novih lijekova i samodijagnostikom, pogoršavaju se zahtjevi za dijabetes.

WHO i Federacija dijabetesa utvrdili su sljedeće kriterije za bolest tipa 1:

KriterijNormaDobra kontrolaNeadekvatna kontrola, dekompenzirani dijabetes
Glukoza, mmol / LPrije obroka4-5do 6,5> 6,5
Maksimalno nakon jela4-7,5do 9> 9
Prije spavanja4-5do 7,5> 7,5
Glikovani hemoglobin, GG,%do 6.1do 7,5> 7,5

Dijabetes tipa 2 uvijek je popraćen pogoršanjem metabolizma masti, stoga je lipidni profil krvi uključen u kompenzacijske kriterije:

Kriteriji, mmol / LKomplikacije
mala vjerovatnostangiopatijamikroangiopatija
GG,%≤ 6,5iznad 6.5iznad 7.5
Glukoza na testu, laboratorijska analiza≤ 6,1veći od 6,1iznad 7
Glukoza za mjerenje glukozeprije obroka≤ 5,5iznad 5.5veći od 6,1
maksimalno nakon jela≤ 7,5iznad 7.5iznad 9
Holesteroluobičajeno≤ 4,8iznad 4.8iznad 6
niska gustina≤ 3iznad 3iznad 4
velika gustina≥ 1,2ispod 1.2ispod 1
Trigliceridi≤ 1,7iznad 1.7iznad 2.2

Dodatni kriteriji kompenzacije za dijabetes tipa 2:

KriterijiNaknada
dobronedovoljno (subkompenzacija)loše (dekompenzacija)
BMIženedo 2424-26više od 26
muškarcido 2525-27više od 27
Krvni pritisakdo 130/85130/85-160/95više od 160/95

Kriteriji za naknadu nisu ujednačeni za sve grupe pacijenata. Odrasli radno sposobnog doba trebali bi težiti koloni „normalne vrijednosti“ ako se broj hipoglikemija ne poveća. Za djecu, senilne dijabetičare, bolesnike sa smanjenom osjetljivošću na hipoglikemiju, ciljni nivo šećera može biti malo viši.

Ciljane vrijednosti određuje lekar. U svakom slučaju, oni su u granicama nadoknade ili nadoknade. Dekompenzacija nije opravdana ni za jednog pacijenta.

Sposobnost kontrole kod kuće

Da bi se izbjegla dekompenzacija dijabetesa, laboratorijski testovi nisu dovoljni prije posjete liječniku. Potrebno je svakodnevno nadgledanje krvi i pritiska. Minimalni komplet potreban dijabetičaru: glukometri, tonometri, trake za testiranje urina sa mogućnošću određivanja nivoa ketona. Gojazni pacijenti će također trebati podne vage. Datumi, vrijeme i rezultati svih mjerenja u kući trebaju se upisati u posebnu bilježnicu - dnevnik dijabetičara. Nakupljeni podaci omogućit će nam da analiziramo tijek bolesti i promijenimo liječenje, da spriječimo dekompenzaciju.

Šećer u krvi

Za kontrolu šećera dovoljni su najjednostavniji glukometri, lancete i test trake. Kupnja skupih uređaja s mnogim dodatnim funkcijama nije potrebna, samo odaberite pouzdanog proizvođača i uvjerite se da su potrošni materijali za brojilo uvijek u prodaji.

Šećer treba mjeriti ujutro na prazan stomak, nakon svakog obroka, prije spavanja. Dekompenzirani dijabetes zahtijeva još češća mjerenja: noću i sa svakim pogoršanjem blagostanja. Samo dijabetičari s blagom 2 vrstom bolesti mogu sebi priuštiti mjerenje šećera rjeđe.

Aceton i šećer u urinu

Šećer u mokraći se pojavljuje najčešće s dekompenzacijom dijabetesa, kada je njegova razina u krvi veća od bubrežnog praga (oko 9 mmol / l). Može ukazivati ​​i na probleme s bubrezima, uključujući dijabetičku nefropatiju. Šećer u urinu mjeri se jednom mjesečno.

Tokom dekompenzacije dijabetesa rizik od ketoacidoze i kome je visok. Vremenom se ove komplikacije mogu otkriti analizom urina na ketone. Mora se raditi kad se šećer približi pragu od 13 mmol / L.

Za kućno mjerenje ketona i šećera u urinu potrebno je kupiti test trake, na primjer, Ketogluk ili Bioscan. Analiza je krajnje jednostavna i traje samo nekoliko minuta. Obavezno pročitajte naš članak o acetonu u urinu.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Glikovani hemoglobin

Ovaj pokazatelj najtačnije odražava stupanj kompenzacije za dijabetes i omogućava vam određivanje prosječnog šećera posljednjih godina. Analiza otkriva postotak hemoglobina koji je izložen glukozi tokom 3 mjeseca. Što je veći, dijabetes je bliži dekompenzaciji. Glikovani (koristi se i glikozilirana verzija) hemoglobin kod kuće može se izmjeriti pomoću posebnih dijalektnih naprava ili prijenosnih analizatora. Ovi su uređaji skupi i imaju veliku pogrešku u mjerenju, stoga je racionalnije kvartalno uzeti analizu u laboratoriju.

Dekompenzirani dijabetes prate patološke promjene u žilama i porast krvnog tlaka. Hipertenzija dovodi do naglog napredovanja angiopatije i neuropatije, stoga su za bolesnike s dijabetesom kriteriji norme tlaka stroži nego za zdrave osobe - do 130/85. Ponavljani višak ovog nivoa zahtijeva imenovanje tretmana. Preporučljivo je svakodnevno mjeriti pritisak, kao i kod vrtoglavice i glavobolje - pogledajte članak o hipertenziji kod dijabetesa.

Faktori dekompenzacije

Da izazove prelazak dijabetesa u dekompenzirani oblik može:

  • nepravilna doza tableta i inzulina,
  • neusklađenost s prehranom, pogrešan proračun ugljikohidrata u hrani, zlouporaba brzih šećera,
  • nedostatak liječenja ili samo-lijeka narodnim lijekovima,
  • pogrešna tehnika davanja inzulina - više o ovome,
  • neblagovremeni prelazak sa tableta na terapiju inzulinom za dijabetes tipa 2
  • jak stres
  • teške povrede, hirurške intervencije,
  • prehlade, hronične infekcije,
  • debljanje do stupnja pretilosti.

Moguće komplikacije

Nekompenzirani dijabetes melitus dovodi do komplikacija 2 vrste: akutne i hronične. Akutna se brzo razvija, za nekoliko sati ili dana, bez lečenja dovodi do kome i smrti. Tu spadaju jaka hipoglikemija, ketoacidoza, laktacidoza i hiperosmolarnost.

Hipoglikemija je opasnija od ostalih komplikacija, jer vodi u nepovratne promjene u najkraćem mogućem roku. Prvi simptomi su glad, drhtanje, slabost, anksioznost. U početnoj fazi zaustavljaju ga brzi ugljikohidrati.Pacijenti s prekomom i komom su potrebni brza hospitalizacija i intravenska glukoza.

Vrlo visoki šećer dovodi do promjene u krvnoj slici nekoliko vrsta. Ovisno o promjenama, hiperglikemijska koma dijeli se na ketoacidotsku, mliječno-acidotičku i hiperosmolarnu. Pacijentima je potrebna hitna medicinska njega, terapija inzulinom je nužno dio liječenja.

Hronične komplikacije mogu se razviti tijekom godina, njihov glavni razlog je produljena dekompenzacija dijabetesa. Veliki su šećer (angiopatija) i mali (mikroangiopatija) posude oštećeni zbog visokog šećera, zbog čega organi ne rade pravilno. Najugroženije su mrežnjača (dijabetička retinopatija), bubrezi (nefropatija) i mozak (encefalopatija). Takođe dijabetesom dekompenziranog tipa dolazi do uništavanja nervnih vlakana (neuropatije). Kompleks promjena u žilama i živcima uzrok je nastanka dijabetičkog stopala, smrti tkiva, osteoartropatije i trofičnih čira.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Malokrvnost može biti opasna po život (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar