Tablete za dijabetes tipa 2: list

✓ Članak pregledao ljekar

Prema rezultatima velike ruske epidemiološke studije (NATION), dijagnosticira se samo 50% slučajeva dijabetesa tipa 2. Dakle, stvarni broj oboljelih od dijabetesa u Ruskoj Federaciji nije manji od 8–9 miliona ljudi (oko 6% stanovništva), što predstavlja ekstremnu prijetnju dugoročnoj perspektivi, jer značajan dio pacijenata ostaje nedijagnosticiran, te stoga ne dobivaju liječenje i nemaju visok rizik od razvoja vaskularnih komplikacija. Takav razvoj bolesti povezan je sa stalnim stresom, prejedanjem i minimalnom fizičkom aktivnošću. Kod šećerne bolesti drugog tipa pacijenti još uvijek nisu ovisni o inzulinu te ako se poštuju određene preporuke mogu spriječiti daljnje napredovanje bolesti i njene brojne komplikacije. Obično se terapija sastoji od upotrebe određenih lijekova i obavezne prehrane.

Tablete za dijabetes tipa 2: list

Predispozicija i simptomi

Najčešće, dijabetes tipa 2 pogađa sljedeće grupe bolesnika:

  • oni koji vode sjedilački način života,
  • starost ≥45 godina
  • pate od arterijske hipertenzije,
  • osobe sa naslednom anamnezom dijabetesa,
  • povećana tjelesna težina, gojaznost i učestalo prejedanje,
  • one koji imaju višak kilograma odloženih u trbuhu i gornjem dijelu tijela,
  • visok sadržaj lako probavljivih ugljikohidrata u prehrani,
  • žene sa sindromom policističnih jajnika,
  • pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima.

Dijabetes tipa 2

Pored toga, dijabetes tipa 2 može se posumnjati kod onih koji imaju sljedeće simptome:

  • stalni osjećaj slabosti i žeđi,
  • učestalo mokrenje bez stvarnih razloga
  • svrbež kože
  • hiperholesterolemija (HDL ≤0,9 mmol / L i / ili trigliceridi ≥2,82 mmol / L.,
  • oštećena glikemija na testu ili povijest poremećaja tolerancije na glukozu,
  • gestacijski dijabetes melitus ili velika povijest ploda
  • često se bilježe visoki ili povećani dijastolički i sistolički pritisak.

Pažnja!Ako ste u riziku, trebali biste povremeno provjeravati šećer i nadzirati tjelesnu težinu. Za prevenciju će biti korisno vježbanje.

Siofor protiv dijabetesa tipa 2

Ovaj lijek se proizvodi u Njemačkoj i jedan je od najpristupačnijih koji se može naći u ZND. Prosječna cijena lijeka je 250-500 rubalja po pakovanju.

Siofor se odnosi na lijekove koji mogu kontrolirati napade gladi

Doziranje lijeka postavlja se strogo pojedinačno. U mnogim slučajevima pacijent prima početno liječenje Sioforom u dozi od 500 mg, nakon čega će se propisana aktivna tvar prilagoditi uzimajući u obzir pacijentovo stanje.

Lijek se uzima sa ili nakon obroka. Tablete treba oprati sa malom količinom čiste vode. Siofor se odnosi na lijekove koji su u stanju da kontrolišu napade gladi zbog čega se može značajno smanjiti opterećenje gušterače.

Pažnja!Ako pacijenti nakon 65 godina dobiju liječenje, njihove bubrege treba neprestano nadzirati. Uz pogrešno propisanu dozu, moguć je razvoj zatajenja bubrega.

Glukofag i glukofag dugo protiv dijabetesa tipa 2

Lijek Glucofage može značajno smanjiti apsorpciju ugljikohidrata

Prva vrsta lijekova odnosi se na lijekove koji mogu značajno smanjiti apsorpciju ugljikohidrata, što ima blagotvoran učinak na gušteraču. Klasična doza glukofaga je 500 ili 850 mg aktivne supstance, koju bi trebalo koristiti do tri puta dnevno. Lijek uzimajte s hranom ili odmah nakon nje.

Budući da ove tablete treba uzimati nekoliko puta na dan, rizik od nuspojava značajno se povećava, što mnogi pacijenti ne vole. Kako bi se smanjio agresivni učinak lijeka na tijelo, poboljšan je oblik Glucophage-a. Produljeni oblik lijeka omogućava vam da uzimate lijek samo jednom dnevno.

Značajka Glucofage Long je sporo oslobađanje aktivne tvari, čime se izbjegava snažni skok metformina u plazma dijelu krvi.

Pažnja!Kada koriste lijek Glucofage, četvrtina pacijenata može razviti vrlo neugodne simptome u obliku crijevnih kolika, povraćanja i snažnog metalnog ukusa u ustima. Uz ove nuspojave, trebali biste otkazati lijekove i provesti simptomatsko liječenje.

Lijekovi za dijabetes tipa II

Ovaj lijek pripada klasi agonista receptora GLP-1. Koristi se u obliku posebno napravljene štrcaljke koja je pogodna za injekciju čak i kod kuće. Baeta sadrži poseban hormon koji je potpuno identičan onome što probavni trakt proizvodi kad hrana uđe u njega. Uz to, dolazi do stimulacije na gušterači, zbog koje počinje aktivno proizvoditi inzulin. Injekciju treba napraviti sat vremena prije obroka. Cijena lijeka varira od 4800 do 6000 rubalja.

Dostupna je i u obliku špriceva, ali zahvaljujući poboljšanoj formuli ima dugotrajni učinak na cijelo tijelo. To vam omogućuje da ubrizgavate lijek samo jednom dnevno, također i sat vremena prije jela. Prosječna cijena Victoze iznosi 9500 rubalja. Lijekovi moraju biti obavezni samo u hladnjaku. Takođe je poželjno da ga istovremeno uvedete, što vam omogućava da podržite rad probavnog trakta i gušterače.

Ovaj lek je dostupan u obliku tableta. Prosječna cijena jednog paketa je 1700 rubalja. Januviju možete uzimati bez obzira na obrok, ali preporučljivo je da se radi u redovnim intervalima. Klasična doza lijeka je 100 mg aktivne tvari jednom dnevno. Terapija ovim lijekom može se održati kao jedini lijek za suzbijanje znakova dijabetesa, kao i kao kombinacija s drugim lijekovima.

Lijek pripada lijekovima grupe inhibitora DPP-4. Kada se uzmu kao nuspojava, neki su pacijenti ponekad razvili dijabetes melitus tipa 1, koji je prisiljavao pacijente da uzimaju inzulin neprestano nakon svakog obroka. Onglisa se koristi kao monoterapija i kombinirani tretman. S dvije vrste liječenja, doza lijeka je 5 mg aktivne tvari jednom dnevno.

Učinak upotrebe Galvus tableta traje jedan dan

Lijek također pripada grupi inhibitora DPP-4. Nanesite Galvus jednom dnevno. Preporučena doza lijeka je 50 mg aktivne tvari, bez obzira na unos hrane. Učinak upotrebe tableta traje kroz cijeli dan, što smanjuje agresivni učinak lijeka na cijelo tijelo. Prosječna cijena Galvusa je 900 rubalja. Kao i u slučaju Onglise, razvoj dijabetesa tipa 1 spada u sporedne efekte upotrebe lijeka.

Pažnja!Ovi lijekovi poboljšavaju rezultat liječenja Sioforom i Glucofageom. Ali u svakom slučaju treba razjasniti potrebu za njihovom uporabom.

Lijekovi za povećanje osjetljivosti ćelija na inzulin

Lijek je dostupan u obliku tableta u dozi od 15 do 40 mg aktivne tvari. Tačna shema i doza za svakog pacijenta odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir glukozu u krvnoj plazmi. Obično liječenje započinje dozom od 15 mg, nakon čega se donosi odluka o potrebi dodatnog povećanja količine Actos-a. Tablete je strogo zabranjeno dijeliti i žvakati. Prosječna cijena lijeka je 3000 rubalja.

Dostupno većini ljudi, koji se prodaje po cijeni po paketu od 100-300 rubalja. Lijek treba uzimati odmah s hranom ili odmah nakon nje. Klasična početna doza aktivne tvari je 0,5 mg dva puta dnevno. Dozvoljeno je uzimati početnu dozu od 0,87 mg formina, ali samo jednom dnevno. Nakon toga, tjedno doziranje se postepeno povećava sve dok ne dosegne 2-3 g. Strogo je zabranjeno prekoračiti dozu aktivne tvari u tri grama.

Prosječna cijena lijeka je 700 rubalja. Proizvodi se glukobay u obliku tableta. Tri doze lijeka su dozvoljene dnevno. Doziranje se bira u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući u obzir krvni test. U ovom slučaju, to može biti 50 ili 100 mg glavne tvari. Uzmi Glucobai uz osnovne obroke. Lijek zadržava svoju aktivnost osam sati.

Ovaj lijek se nedavno pojavio na policama ljekarni, a još nije dobio široku distribuciju. Na početku terapije, pacijentima se preporučuje uzimati Piouno jednom dnevno u dozi od 15 mg aktivne tvari. Postepeno, doza lijeka se može povećati na 45 mg istodobno. Trebali biste piti tabletu tokom glavnog obroka u isto vrijeme. Prosječna cijena lijeka je 700 rubalja.

Video - Kako uštedjeti na liječenju. Dijabetes melitus

Glavni učinak kada se koristi ovaj lijek postiže se u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću s pretilošću. Astrozonu možete uzimati bez obzira na hranu. Početna doza lijeka je 15 ili 30 mg aktivne tvari. Ako je potrebno i neučinkovitost liječenja, liječnik može odlučiti povećati dnevnu dozu na 45 mg. Prilikom upotrebe Astrozone u vrlo rijetkim slučajevima, pacijenti razvijaju nuspojavu u obliku značajnog povećanja tjelesne težine.

Pažnja!Ova skupina lijekova može se propisati i za kombinirano liječenje Sioforom i Glucofageom, ali vrijedi ispitati pacijenta koliko god je to moguće kako bi se izbjegli razvoj nuspojava.

Kompletna lista lijekova

LijekImageDoza u miligramimaBroj dnevnih dozaTrajanje izloženosti

Maninil1,75-3,75Dva putaDan
Glibenklamid5Do dva putaDan
Diabefarm80Do dva puta16-24 sata

Diabinax20-80Do dva puta16-24 sata

Diabeton MV30-60SvakodnevnoDan
Diabetalong30SvakodnevnoDan
Amaril1-4SvakodnevnoDan
Glemauno1-4SvakodnevnoDan
Meglimide1-6SvakodnevnoDan
Movoglechen5Do dva puta16-24 sata

Starlix60-180Do četiri putaNe više od 4 sata

Novonorm0,5-2Do četiri putaNe više od 4 sata

Pažnja!Tačnu dozu ovih lijekova određuje samo lekar. Prvo se provjerava dinamika šećera u krvi u dinamici, nakon čega se bira tačan režim liječenja.

Kada postavljate dijagnozu dijabetes melitusa tipa 2, trebalo bi odmah započeti borbu protiv patologije, maksimalno poboljšati prehranu. Takve mjere će smanjiti tjelesnu težinu, što će olakšati opterećenje gušterače, povećati osjetljivost receptora na inzulin. U mnogim slučajevima ove mjere mogu poboljšati pacijentovo stanje, spriječiti teške posljedice šećerne bolesti, a također spriječiti razvoj stadijuma ovisnog o inzulinu.

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar