Zdravi dijabetes

  • Na vaše zdravlje!
  • >
  • Teme portala
  • >
  • Prehrana
  • >
  • Dobra prehrana

U Sjedinjenim Državama više od 25 miliona ljudi pati od dijabetesa, a ta bolest negativno utječe na javno zdravlje. Dijabetes ubrzava proces starenja, utječe na bubrege, kardiovaskularni sistem, oči i živčano tkivo i povećava rizik od raka.

Studije su pokazale da je pojava šećera dijabetes Tip 2 među djecom i adolescentima je u porastu. U idealnom slučaju cilj tretmana je normalizacija nivoa glikoziranog hemoglobina.

Mogu se spriječiti ozbiljne komplikacije i prerana smrt povezana s bolešću. Primarni uzrok paralelnog porasta pretilosti i dijabetesa je dijeta s nedostatkom hranjivih sastojaka. Najštetniji proizvodi protiv dijabetesa su oni koji povećavaju šećer u krvi, smanjuju osjetljivost na inzulin i povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2.

Video o dijabetesu

Proizvodi sa visokim šećerom

Za dijabetes karakterizira nenormalno povišena razina glukoze u krvi, pa treba izbjegavati hranu koja uzrokuje snažno povećanje glukoze u krvi. Prije svega, to je rafinirana hrana, poput šećerne sode koja nedostaje vlakana da bi usporila apsorpciju glukoze u krv. Voćni sokovi i slatka hrana i deserti imaju slične efekte. Ova hrana doprinosi razvoju hipoglikemije i inzulinske rezistencije, te uzrokuje stvaranje krajnjih proizvoda pojačane glikozilacije u tijelu. Oni mijenjaju funkciju stanične bjelančevine, sužavaju krvne žile, ubrzavaju proces starenja i doprinose razvoju komplikacija bolesti.

Rafinirani proizvodi od žitarica

Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog pirinča i bijelog hljeba, sadrže manje vlakana od nerafinisanih žitarica, pa povećavaju glukozu u krvi. U šestogodišnjem istraživanju u kojem je učestvovalo 65 tisuća žena koje su konzumirale veliku količinu hrane s rafiniranim ugljikohidratima utvrđeno je da su imale 2,5 veće šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na žene koje su konzumirale malu količinu ovih ugljeni hidrati. Analiza četiri prospektivna istraživanja potrošnje bijelog pirinča za ovu bolest utvrdila je da svakodnevno posluživanje bijelog pirinča povećava rizik od razvoja dijabetesa za 11%. Pored učinka na povećanje razine glukoze, prerađeni proizvodi koji sadrže škrob sadrže i pojačane krajnje proizvode glikozilacije koji doprinose brzom starenju i razvoju komplikacija.

Krompirni pomfrit, pomfrit, krofne i druga pržena škrobna hrana nisu samo visokokalorična hrana, već sadrže i veliki broj praznih kalorija u obliku maslaca. Uz to, kao i druga prerađena škrobna hrana, pržena hrana sadrži poboljšane krajnje proizvode glikozilacije.

Dijabetes ubrzava razvoj kardiovaskularnih bolesti. Većina pacijenata, više od 80%, umire od kardiovaskularne bolesti, tako da će svaka hrana koja povećava rizik od takvih bolesti biti posebno štetna za ljude koji pate od ove bolesti. Unos trans masti snažan je prehrambeni faktor rizika za srčane bolesti, čak i mala količina trans masti može povećati rizik.

Osim što utječu na ubrzavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava, zasićene i trans masti smanjuju osjetljivost na inzulin, što dovodi do povišene razine glukoze i inzulina, te povećan rizik od razvoja dijabetesa.

Crveno i prerađeno meso

Mnogi dijabetičari zaključili su da ako šećer i rafinirana zrna povećavaju glukozu i trigliceride u krvi, trebali bi ih izbjegavati i konzumirati više životinjskih proteina kako bi održali normalnu razinu glukoze. Međutim, nekoliko studija potvrdilo je da konzumiranje velikih količina mesa povećava rizik od razvoja dijabetesa. Metaanaliza 12 studija zaključila je da ukupna konzumacija velikih količina mesa povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 17%, konzumiranje velikih količina crvenog mesa povećava rizik za 21%, a prerađenog mesa - za 41%.

Konzumiranje 5 ili više jaja tjedno povezano je s povećanim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 2. Što se tiče bolesti srca, jaja su kontroverzna tema. Međutim, osobama oboljelim od dijabetesa podaci su jasni - podaci potvrđuju povećani rizik. Velika prospektivna istraživanja pokazala su da dijabetičari koji pojedu više od jednog jaja dnevno udvostruče rizik od kardiovaskularnih bolesti ili smrti, u usporedbi s pacijentima koji jedu manje od jednog jajeta tjedno. Drugo istraživanje pokazalo je da kada se dnevno konzumira jedno ili više jaja, rizik od smrti od kardiovaskularne bolesti povećava se nekoliko puta.

Ako želite izbjeći dijabetes i produžiti život, isključite ove proizvode iz prehrane i zamijenite ih visoko hranjivim.

Šta je dijabetes

Dijabetes melitus očituje se nedostatkom inzulina, posebnog hormona koji regulira metabolizam ugljikohidrata. Nedovoljno lučenje inzulina dovodi do smanjenja razine šećera u krvi - hipoglikemije. Teška hipoglikemija oduzima mozgu i drugim ljudskim organima izvor energije - javljaju se različiti patološki simptomi, sve do razvoja kome.

Inzulin je aktivan sudionik ne samo u metabolizmu ugljikohidrata. Ovaj hormon je direktno uključen u metabolizam masti i proteina. Ima anabolički efekat, stoga je njegovo prisustvo važno za sintezu proteinskih struktura mišića, kože, tkiva unutrašnjih organa. Dakle, nedostatak inzulina vodi ne samo do povećanja razine šećera, već i do poremećaja u radu gotovo svih organa i sistema tijela.

Temelj dijabetesa

Svakom bolesniku s dijabetesom liječnik ne samo propisuje lijekove koji snižavaju razinu šećera, već i detaljno govori o osobinama životnog stila koji će osigurati uspješno liječenje i pomoći u sprječavanju razvoja ozbiljnih komplikacija. Često u ordinaciji endokrinologa pacijent dobiva brošuru s detaljnim opisom prehrane, pravilnosti uzimanja lijekova i preporukama za optimalnu fizičku aktivnost.

Omiljeni izraz endokrinologa: „Dijabetes nije bolest, već način života.“ U početku se oprezan proračun svega što jede i popiju u kombinaciji s precizno proračunatim intenzitetom tjelesne aktivnosti mnogima čini napornim, ali uskoro se većina njih navikne na tu potrebu i praktički se ne osjećaju suzdržano i lišeno životnih radosti.

Glavna pravila za pacijenta koji ima dijabetes:

redovno posjećivati ​​endokrinologa i slijediti njegove upute (koristeći glukometar, brojanje "jedinica kruha" itd.),

da ne preskočite obrok pod bilo kakvim izgovorom,

ne postoji ono što ima i koliko ima: treba uzeti u obzir broj kalorija i ugljenih hidrata u svakom obroku kako bi se ispravila primjena inzulina,

pratite težinu

piti najmanje 1,5 litara tečnosti dnevno (doza vode se daje osobi srednje visine i prosečne težine),

ograničiti unos soli,

alkohol - zabranjen ili strogo zabranjen,

preporučeni intenzitet redovnog vježbanja,

uvijek smanjite visoku temperaturu u akutnim bolestima (gripa, akutne respiratorne infekcije itd.) i to uzimajte u obzir pri izračunavanju doze inzulina (za dijabetes tipa I),

posavjetovati se s endokrinologom tijekom planiranja trudnoće, prije dugog putovanja i u drugim vanrednim okolnostima,

informirati rodbinu o značajkama bolesti i osnovama prve pomoći, kako bi, ako se osjećaju još gore, mogli pomoći.

Prehrana dijabetesa

Kod šećerne bolesti prehrana bi trebala biti uravnotežena i frakcijska - barem 5 puta dnevno. Preporuka:

supe na slabom juhu (jaki dekocije su kontraindicirane),

meso i riba - nemasne sorte,

žitarice: zobena kaša, proso, ječam, heljda, riža. Manka je bolje isključiti

ograničena tjestenina,

ograničeni hleb, po mogućnosti raž sa mekinjama,

povrće: preporučeni kupus, salata, zelje, rotkvice, tikvice, krastavci, s ograničenjem - krompir, šargarepa i repa,

jaje: do 2 komada dnevno,

voće i bobice uz ograničenje slatkih vrsta, banane, jagode, grožđe kontraindicirano je,

mliječni proizvodi: preporučuju se fermentirani mliječni proizvodi, skuta, punomasno mlijeko - ograničeno je ili potpuno isključeno,

masti: ograničenje životinjskih masti, umjerena konzumacija biljnog ulja,

pića: svježi sokovi, slaba kafa i čaj.

Kod šećerne bolesti tipa II, rafinirani ugljikohidrati su kontraindicirani u obliku:

meni objekata brze hrane,

kolači i kolači.

Bolesnicima sa šećernom bolešću tipa I obično su dozvoljeni navedeni proizvodi, podložni moderiranju i dodatnoj primjeni inzulina. Dozu inzulina izračunava sam pacijent na osnovu sadržaja šećera u porciji.

Fizička aktivnost

Učestalost i intenzitet fizičke aktivnosti pacijenta s dijabetesom trebate razgovarati s liječnikom. Činjenica je da je fizička aktivnost povezana s povećanim unosom glukoze u organe. Zdravo tijelo lako može nadoknaditi hipoglikemiju (smanjenje glukoze u krvi), ali u slučaju dijabetesa to se možda neće dogoditi - tijelu je potrebna pomoć u obliku prilagodbe doze inzulina ili primjene šećera.

Fizička aktivnost kod dijabetesa trebala bi se temeljiti na određenim principima.

Nema preopterećenja - ne samo u sportskoj dvorani i na stadionu, već i kada se radi oko kuće i u vrtu.

Preporučene aktivnosti: hodanje, jogging, fitnes u posebnoj grupi, tenis, plivanje, odbojka, nogomet, ples.

Pod zabranom: dizanje tegova i ekstremni sportovi.

Praćenje nivoa šećera prije i nakon treninga (za pacijente sa dijabetesom tipa I). Liječnik će vam reći o prihvatljivoj razini šećera za tjelesnu aktivnost: obično ovaj pokazatelj ne smije biti veći od 10-11 mmol / l i ne smije biti niži od 6 mmol / l.

Početak treninga je postepen: prvi trening je 10-15 minuta, drugi 20, itd. Potrebno je postepeno navikati srce i mišiće na intenzivniji rad.

Ne možete trenirati na prazan stomak - to je rizično u smislu razvoja hipoglikemije i kome.

Za vrijeme nastave morate biti pažljivi prema svom blagostanju: vrtoglavica, osjećaj nesvjestice trebali bi biti signal za prekid treninga i mjerenje razine šećera.

Uvijek sa sobom imate komad šećera ili slatkiša: oni će pomoći da brzo uklonite nagli pad šećera u krvi.

Za pacijenta sa šećernom bolešću tipa I - obavezno prilagođavanje doze inzulina prije fizičke aktivnosti. Sjetite se da fizička aktivnost nije samo trening u teretani, već i seks, pokušavanje da se nadoknadite autobusom koji odlazi, baštovanstvo, pa čak i šišanje.

Fizička aktivnost kod dijabetesa važna je iz više razloga. Prvo, pomaže u nošenju s problemom viška kilograma, drugo, sprječava razvoj i napredovanje komplikacija iz srca i krvnih žila, i treće, povećava osjetljivost tkiva na inzulin, što smanjuje dozu inzulina ili lijekova koji smanjuju šećer.

Pušenje i alkohol

Pušenje je jedna od neprihvatljivih navika dijabetesa. Pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, koji je kod ove bolesti već prilično visok. Ne bojte se da će odustajanje od pušenja dovesti do debljanja: rizik od pušenja puno je veći od rizika od pogoršanja uslijed laganog debljanja, što se, usput, može nadoknaditi pravilnom prehranom.

Što se tiče alkohola, svaki endokrinolog će savjetovati pacijentu koji boluje od dijabetesa da odustane od alkohola ili oštro ograniči učestalost, a posebno dozu konzumiranog alkohola. Šta je razlog za to?

Alkohol snižava šećer u krvi.

Alkoholna pića pogoršavaju stanje srca i krvnih sudova.

Čak i u stanju lagane intoksikacije, osoba možda neće osjetiti znakove nadolazeće hipoglikemije, pogriješiti u izračunavanju doze inzulina ili jednostavno zanemariti potrebu prilagođavanja doze.

Rad kod dijabetesa

Za pacijenta koji boluje od dijabetesa postoje ograničenja kod prijavljivanja za posao. Pacijent bi trebao uzeti u obzir da njegov rad ne smije biti povezan s opasnošću po život (vlastiti i tuđi narod), noćnim smjenama, nemogućnošću poštivanja režima prehrane i primjene inzulina. Svako snažno stresno opterećenje je takođe kontraindicirano: intenzivan mentalni stres, kontakti s toksinima, nepovoljna mikroklima (vruća trgovina, visok sadržaj prašine itd.), Naporan fizički rad.

Pod uslovom da slijedite sve preporuke liječnika i vodite zdrav način života, dijabetes melitus neće vam donijeti ozbiljnu tugu i neće vas spriječiti da vodite aktivan život pun radosti i otkrića.

Članak je pripremila doktorica Kartashova Ekaterina Vladimirovna

Cheeseburger i dijabetes: gdje je veza?

U Rusiji više od 9 miliona ljudi pati od dijabetesa tipa 2, a ta je bolest primjetno mlađa. Danas se takva dijagnoza postavlja djeci od 12 godina! Odlučili smo se okrenuti istraživanju, da se još jednom prisjetimo koliko je štetna brza hrana.

Studije su potvrdile da konzumiranje hrane bogate masnoćom mijenja funkciju jetre, smanjuje osjetljivost na inzulin, hormon koji regulira šećer u krvi.

Jedan jedini cheeseburger može preurediti vaš metabolizam i povećati rizik od dijabetesa.

Naravno, osoba u dobroj fizičkoj formi ne može biti zabrinuta, ništa neće doći od cheeseburgera, tijelo će naći način da se oporavi. Ali nemojte se laskati. Naučnici kažu da redovno konzumiranje velikih porcija hrane bogate masnoćom vjerovatnije dovodi do ozbiljnih poremećaja.

U istraživanju je sudjelovalo 14 zdravih muškaraca normalne tjelesne dobi između 20 i 40 godina. Polovini su dali da se popije obična voda, druga polovina je napitak palminog ulja aromatiziranog vanilinom.

Napitak od palminog ulja sadržavao je istu količinu zasićenih masti kao osam kriški pice pepeperona ili čizburger od 110 grama s velikom porcijom pomfrita.

Kao rezultat toga, postalo je jasno da konzumiranje palminog ulja dovodi do trenutnog porasta nakupljanja masti i smanjenja osjetljivosti na inzulin, vitalni hormon koji regulira šećer u krvi.

Također je povećao trigliceride - masti koje uzrokuju srčane probleme - promijenio je rad jetre i doveo do promjene genske aktivnosti povezane s masnom jetrom (steatoza).

Razina glukogona (peptidnog hormona koji podiže šećer u krvi zbog raspada glukogena u jetri, antagonista inzulina) takođe je povećana.

Isti je rezultat dobiven u sličnim eksperimentima s miševima.

Profesor Michael Roden iz dijabetes centra u Düsseldorfu u Njemačkoj napisao je: "Praktična primjena ovog rada je da je konzumiranje palminog ulja u ovom istraživanju identično jelu s namirnicama bogatim mastima (na primjer, cheeseburger i velika porcija pomfrita)."

Naučnik je dodao: „Jedan obrok koji sadrži takvu količinu zasićenih masti biće dovoljan da izazove kratkotrajnu inzulinsku rezistenciju i oslabljeni metabolizam jetre.Čini nam se da je tijelo tjelesno sposobnih, zdravih ljudi u stanju dovoljno nadoknaditi prekomjerni unos zasićenih masnih kiselina, međutim, opetovano i dugotrajno izlaganje takvih tvari jetri može u konačnici dovesti do kronične rezistencije na inzulin i bezalkoholnu steatozu jetre (masna jetra što se događa kod većine gojaznih ljudi). "

Studija je otkrila kako palmino ulje snižava osjetljivost na inzulin za 25% u cijelom tijelu, za 15% u jetri i za 34% u masnom tkivu. Razina triglicerida u jetri raste za 35%, a mehanizam koji stvara glukozu iz namirnica bez ugljikohidrata postaje 70% aktivniji.

Da li ti se svidelo? Podijelite sa svojim prijateljima!

Uzroci burgerofobije

Nekoliko je razloga zbog kojih su burgeri na listi namirnica koje svi jedu, ali o čemu voli šutjeti. Tipična osoba koja naručuje hamburger je američki debeli čovjek koji ne može zadržati apetit u stomaku i ne zna što je zdrava hrana. Mediji nam nameću misao koja nam nedvosmisleno govori da burgeri jedu samo masne baze. Odakle potiče javno mišljenje? Zašto se o opasnostima od hamburgera govori na centralnim televizijskim kanalima? Zašto političari trebaju razgovarati o ovome? Zapravo postoji nekoliko razloga.

A prvi razlog je to što se divovske mreže plapile, nisu se mogle nositi sa svojim rastom i istovremeno održavati kvalitetu svojih proizvoda. Mislite li da je hrana u McDonald'su oduvijek bila tako plastična? Nikako. Loša hrana ne može proći ekonomski Olimp, ali širenje proizvodnje obično znači i veći rizik za konačni proizvod. Veliki konusi u upravi pokušavaju uštedjeti novac, zapošljavaju manje profesionalno, ali ekonomičnije osoblje, kupuju jeftine proizvode i, s obzirom na promet, štede milijune dolara.

Uticaj i novac

Ali stvar nije samo u kvaliteti. Stvar je još uvijek u moći i utjecaju. Ako uzmemo našu planetu kao cjelinu, vidjet ćete da je tržište brze hrane, uprkos različitosti, prilično monopolizirano. Postoji pet do šest divovskih korporacija koje drže čitavu industriju za grlo. Ista stvar događa se u industriji piva i u glazbenoj industriji. Prokleti monopolisti koji sebi mogu priuštiti proizvodnju beskorisnog proizvoda. Ali čak i ako naprave nešto dobro, i dalje ćete pomisliti da je ovdje nešto nečisto.

Razlog je jednostavan i jasan - imaju konkurente koji dio tržišta žele da istisnu na sebe. To mogu biti i druge korporacije i vladine agencije. Na primjer, korporaciji koja prodaje energetske kafiće ili se bavi zdravom ishranom, korisno je loše razmišljati o burgerima. Kompanija koja je naoštrena sportskom opremom je takođe profitabilna. Ovo „dobro djelo“ je takođe korisno za razne fitnes organizacije, koje, o bože, žele i zaraditi. Ali niko od tih agresivnih ljudi zapravo ne zna šta je burger u suštini i zašto ga se može jesti.

Šta je dobar hamburger

Okej, složit ćete se s nama da su sve špekulacije o burgerima koje su stvorile vašu bolesnu maštu lažne i nisu opravdane. Ali kako onda razlikovati dobar burger od lošeg? Kako razlikovati pravi hamburger od njegove bijedne sličnosti? Ovdje treba biti oprezan, ali treba početi sa samim osnovama.

Ako govorimo o istoriji, onda niko ne zna tačno kada se hamburger pojavio. Postoji mnogo teorija, ali najčešća kaže da se recept za to nepretenciozno jelo pojavio među njemačkim imigrantima koji su iz Hamburga došli u SAD. To vjerovatno znate i sami. Novu tematiku počeli su razvijati tek 1921. godine, kada se u Kansasu pojavila kompanija White Castle, hamburgeri su bili njena specijalnost. Ljudi su bili zadivljeni cijenom po kojoj su prodani burgeri - cijena se držala na 5 centi tokom 25 godina, sve do 1946. godine. Industrija brze hrane počela se razvijati malo kasnije, u trenutku kada je ozloglašeni McDonald's ušao na tržište. Već u to vrijeme američki biohemičar i fiziolog Jesse F. McClendon proučavao je štetne učinke hamburgera na ljudsko tijelo. Pokazalo se da nema ozbiljnog uticaja - osoba je mogla pojesti neke hamburgere bez posledica. Ovo su tako suhe naučne informacije, koje, međutim, ne isključuju pojam mjere.

To ne znači da se pri kreiranju burgera treba voditi nekim pravilima - ona ne postoje. Standardizacija je moguća samo u masovnoj proizvodnji, no to se ne može naći u jedinstvenim burgerima, ali tamo ćete pronaći izuzetno ljudski pristup odabiru proizvoda i dobre povratne informacije gostiju. Mala poduzeća moraju pažljivo i kvalitetno održavati pažnju svojih posjetitelja, kao i jedinstvenost - zato se sve inovacije burgera odvijaju u svijetu autorskih burgera, mjestima na kojima se ljudi ne boje eksperimentirati. Naši favoriti su u True Burgers!

Ali sav ovaj ljudski odnos prema svojim kupcima ne počinje ispočetka - postoji sistem koji može pomoći u određivanju dobrog hamburgera. Ovaj se sustav može koristiti za kuhanje domaćih hamburgera i kako biste odabrali pristojan restoran, u kojem ćete platiti ne samo da napunite svoj stomak, već i da jedete ukusno i zdravo.

Dakle, dobar hamburger bi trebao biti:

a) meso! U njemu bi trebalo biti više mesa nego u svemu ostalom.

b) Sjajno! Dosta sa nama ravnih i bezdušnih burgera koje je nemoguće jesti. Želimo burger koji može udovoljiti i najzgodnijoj gladi.

c) Kruh ne bi trebao biti centar pažnje i ne smije biti debeo! Hljeb je otrov za one od nas koji vježbamo u teretani. U dobrom burgeru rola je samo spojni element, a ne stvar, zbog čega ćete morati naporno raditi u dvorani, bazenu ili na biciklu.

d) umaci! Definitivno ih ne treba kupiti. Zaboravite na kečap i majonezu od Auchan. Najbolje kombinacije koje daju ludi ukus dobivaju se samo s domaćim umacima koji se kuhaju točno u kuhinji.

d) Ukusno! Prije svega, jedemo burger za zadovoljstvo, a ne samo kako bismo dobili dovoljno. Ako samo želite napuniti svoj stomak, to možete učiniti s rižom i kuhanom piletinom.

Pogledajte video: Zdravi sa dr Katarinom Bajec: Gorica Nešović, Duško Vujošević (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar