Bježanje od dijabetesa (dijabetičke napomene)

Što je bolje - trčanje ili hodanje - vrlo je teško reći sa sigurnošću, jer u vrijeme dijagnoze osoba s dijabetesom može imati ne samo drugačiju razinu tjelesne spremnosti, nego također, što se tiče dijabetesa tipa 2, već ima prateću kardiovaskularnu patologiju koja ograničava tjelesnu aktivnost. Ako govorimo o mladiću s prvom dijagnozom dijabetesa tipa 1, tada pacijent sam odlučuje šta mu se najviše sviđa - hodanje ili trčanje. Ali za ljude koji imaju dijabetes tipa 2, uvijek je bolje započeti fizičku aktivnost hodanjem. Najčešće su takvi pacijenti prekomjerni kilogrami, vode sjedeći način života i, osim toga, mogu imati različite prateće bolesti.

Ako duge šetnje uzrokuju "poteškoće", tada možete započeti sa 5-10 minuta. Ali najčešće pristupačne su šetnje ugodnim tempom u trajanju od oko 45-60 minuta. S vremenom možete povećati ne samo trajanje šetnje, već i njen intenzitet. Što se joge tiče, ova vrsta tjelesne aktivnosti je već teška, odnosno 2-3 puta veća od potrošnje energije u odnosu na hodanje. Dakle, trčanje vam omogućava da brzo smanjite tjelesnu težinu, no učinak će biti opravdan samo kod fizički pripremljenih ljudi u nedostatku kontraindikacija od kardiovaskularnog, respiratornog i mišićno-koštanog sustava tijela.

Dakle, ne postoji definitivan odgovor koja je vrsta tjelesne aktivnosti najbolja kod osoba koje imaju dijabetes. Ali uvijek biste trebali težiti vođenju aktivnosti onako aktivno koliko zdravstveno i fizička sprema dozvoljavaju. Ako možete trčati i liječnik vam omogućuje tako intenzivne treninge, bolje je ne biti lijeni i ne zamijeniti trčanje hodanjem.

Podaci predstavljeni u materijalu nisu medicinski savet i ne mogu zameniti posetu lekaru.


Kako sam se razbolio

Kako je sve počelo i kako se skoro završilo.

Oh dijabetes Znam iz djetinjstva, koliko mnogo rodbine po majčinskoj i majčinoj strani pati od ove bolesti, a za neke od njih je ta bolest dovela do smrti.

Uprkos lošoj nasljednosti, u svojim mislima nisam priznao da ću popuniti tužni popis dijabetičara ovisnih o inzulinu, te stoga nisam uložio nikakav napor da se to spriječi. Neizmjerno su apsorbirali masne i slatke, uključujući i u kombinaciji s alkoholnim pićima, koja se, posebno u studentskoj mladosti, blago rečeno, nisu razlikovala u visokoj kvaliteti.

U ljeto 1993. godine imao sam prve simptome dijabetesa: miris acetona iz usta, šećera u mokraći, učestalo mokrenje prije spavanja i za vrijeme spavanja. Do proljeća 1995. godine gubitak tjelesne težine iznosio je 34 kg (smanjio se sa 105 na 71 kg), a bliže Novoj godini počeli su grčevi nogu i njihova nepodnošljiva zimica.

Lekaru sam otišao tek krajem oktobra 1996. Rezultati laboratorijskih ispitivanja obavljenih na klinici u mestu prebivališta potvrdili su predlog lekara: ovo dijabetes melitus.

Nakon neuspjelih pokušaja upotrebe raznih pilula, konačno sam prebačen u kategoriju inzulina ovisnih dijabetičara i počeo sam sebi unositi 18 i 10 jedinica „dugog“ inzulina i 6 jedinica tri puta dnevno „kratkog“ inzulina. Međutim, ova terapija nije dala opipljive uspjehe, zbog čega sam u kolovozu 1997. morao ići u bolnicu, gdje je doza "dugog" inzulina podešena (16 i 10 jedinica, doza "kratkog" inzulina je ostala ista) i stabilizirana tokom prehrane u bolnici šećer u krvi, čija su vrijednosti tokom dana ostale na razini od 6-8,5 mmol / l, aceton i šećer u mokraći su nestali (prema medicinskim podacima). Date su preporuke da me prebace u olovku za špriceve.

Malo je koristi bilo od boravka u bolnici, čim sam se vratio u normalan život, svi napori ljekara otišli su u kanalizaciju. Razina šećera u krvi počela je ponovno rasti, aceton i šećer pojavili su se u urinu, osim toga, mjesec dana kasnije potencija je potpuno nestala, što još nedostaje (dakle, građani, rade sve na vrijeme, ne povlačite do posljednjeg). Sve se to dogodilo uglavnom zbog neuhranjenosti, budući da dijabetičar ovisan o insulinu treba jesti šest puta na dan, a ne tri kao ja, ali to je postalo jasno tek kad su me za ruku uzeli kod tetke doktora. Dali su mi novu dozu „dugog“ inzulina (10 i 10 jedinica) i osjećao sam se bolje.

Međutim, motoričke funkcije bile su vrlo ograničene (hodao sam kao stari djed) i uopće se nisam oporavljao, noge su mi se jako smrzavale noću i bile su grčeve. Težina 71 kg, visina 190 cm. Noćna mora! Kao što je Sharik rekao u čuvenom dječijem djelu: "To se šape pokidaju, tada otpada rep." Pa, barem lezi i umri. Dobro je što memorija nije propala.

I tada se sjetim da sam jednom veslao i tokom vrhunca bolesti bio sam lakši nakon rijetkih skijanja.

"Šta ako?" - Mislio sam i kupio bicikl, jer nisam odmah krenuo trčati, na primjer, nije bilo ni fizičke ni moralne snage (kakva je trka kad puše s vjetrom).

Prvi izlet vodio me u neopisivo oduševljenje. Ja sam se rasuo po autocesti Yaroslavl tako da psi u blizini nisu ni imali vremena za lajati, a unutrašnji glas je rekao: "Možemo!"

Gornji događaj dogodio se u aprilu 1998. godine.

O sportu, ti si doktor.

I stage. April 1998. - juni 1999. Ako ne i za bicikl ?!

Ovo je početak i period intenzivnog entuzijazma za biciklizam. Časovi su se održavali čak i zimi, kao rezultat toga što je prvi bicikl potpuno slomljen, a ja sam postao poput normalnog mladića (težina je postala 84-86 kg) koji je dobio čak i manje godina nego što je zapravo bio.

II faza. Jun 1999. - avgust 1999. Privremena kriza. Ne "prekidajte tehniku".

Najneugodnije vrijeme u mojoj novoj sportskoj karijeri. Izgubio sam priliku da se biciklom uslijed svojeg nepravovremenog kvara izgubio, nisam mogao odmah pronaći zamjenu za njega. Pokušao sam hodati do i od posla (45 minuta tamo i 45 minuta nazad), ali zamjena se pokazala kao neispravna. Težina je počela rasti (dostigla je 96 kg), razina šećera u krvi je plutala. Štaviše, jutarnji nivo je bio normalan. Razlog je bio taj što je s povećanjem tjelesne težine bilo potrebno povećati dozu „dugog“ inzulina, i ujutro i noću. Ali krenuo sam drugim putem. Odlučio sam trčati.

Bolesna pozornica. Avgust 1999. - decembar 1999. Nešto treba učiniti. Postoji samo jedan izlaz - trčanje.

Početak karijere trkača na duge staze. U kratkom vremenu (otprilike 2 meseca) Fedulov fizički nivo dostignut je u dobi od 25 godina. Do oktobra sam mogao neprekidno trčati oko 2,5 sata po neravnom terenu. U to vrijeme je primijetio da ozbiljni fizički napor nadoknađuje čak i vrlo visok nivo šećera u krvi (19-23 jedinice), što je nastalo zbog neprimjerene doze „dugog“ inzulina i prekomjerne konzumacije tokom drugog doručka sokova. Nakon intenzivne fizičke aktivnosti, vrijednost šećera pala je na normalne vrijednosti (4,5-10 mmol / l), a s početno visokim šećerom, olakšanje je došlo 15-20 minuta nakon početka nastave. Osim toga, ako se trening (takav događaj ne može nazvati drugačije) provoditi sat vremena poslije večere prije posljednjeg obroka, tada se često dogodio hipoglikemijski napad, razina šećera u krvi pala je na vrijednosti od 1,5-2 mmol / l (prema senzacijama). Bilo je neugodno, ali skupio sam volju u pesnicu i malo usporio, nastavio trčati. Nakon otprilike 10-15 minuta, napad je prestao, a nije primijećeno spazmodično povećanje razine šećera. Kućna mjerenja pokazala su 3,5-7,5 mmol / l. Tada nije bilo vremena za analizu situacije. Hteo sam brzo da se oslobodim tegobe, otrčim kući, jedem i odem u krevet.

IV stepen. Decembra 1999 - jul 2001

Skijanje Samo skijanje. Prelazak na fleksibilni režim ubrizgavanja. Sport je radikalan lijek za višak glukoze u krvi, koji se pojavljuje nakon pijenja i gužve.

Tada sam imao strast za skijanje koja i dalje ne prolazi. Kupljena je super markirana oprema i inventar, te je savladan klizački kurs. Časovi su se održavali svaki dan. Visoka razina šećera nadoknadila je još brže. To se dogodilo i zbog intenzivnijeg opterećenja, i zbog emocionalnog oporavka. Uočeno je da se i kod visokog šećera (15-18 mmol / l) može dogoditi napad hipoglikemije kao rezultat nepoznatih razloga. Tokom dugačkih skijaških sjednica, održanih nakon ručka i prije ručka (od 10 do 13 sati), nakon otprilike 30 minuta moglo bi se malo "tresti", posebno ako je nivo jutarnjeg šećera bio oko 4,5-6 mmol / l, jutarnje injekcije "Dugi" i "kratki" inzulin nisu razdvojeni na vrijeme ako se nastava odvijala prije 1,5 sata nakon drugog doručka i započela velikim tempom.

Zimi skijanje, a ljeti bicikl. Za mene je ovo najbolji lijek.

Početkom ljeta 2001. mogao sam provesti 3-4 sata na svom „željeznom“ konju tvrdoglavo vozeći se stazom punom izbočina, korijena, uspona i padova, odmičući se od drveća koja su se odjednom pojavila na putu, padala u lokve, plašila ljude koji hodaju u parku ljudi. Otkriće koje sam tada napravio tada me najviše iznenadilo: biciklizam, bez obzira na to koliko dugo, kojim tempom i u kojim uslovima su se držali, nije napadao. Ni pad ni ozljeđivanje nisu me zaustavili u mojoj potrazi za fizičkim savršenstvom. U to vrijeme „mi“, na kategorički zahtjev tetke ljekara, prestali su puknuti slatke kolače tokom drugog doručka i povećali su dozu „dugog“ inzulina na 16-18 jedinica ujutro i 12-14 jedinica noću i općenito počeli koristiti fleksibilni režim ubrizgavanja, koji je određivalo ga je zdravstveno stanje (imam li gripu ili ne), način života (bavim li se sportom ili ne), intenzitet prehrane (tijekom bučnih gozbi i drugih zloupotreba, doza ubrizgavanja ovisi o trajanju događaja, vrsti korištene hrane, količini ennogo i pijan). To razdoblje obilježeno je prvim iskustvom korištenja tjelesne aktivnosti kao sredstva za oporavak nakon razdoblja prekomjerne konzumacije alkohola i slatkiša.

I dogodilo se tako. Nakon pretjerane zloupotrebe alkohola i slastičarskih proizvoda na 10. godišnjicu "rodne kompanije", osjetio sam porast suvih usta. Došlo je do toga da je disanje kroz nazofarinks postalo teško. Štaviše, u procesu glukosti sam napravio dvije injekcije od 8 jedinica „actropida“ u intervalima od 3 sata. Rezultat je bio nula. Ali 20 km skijanja, putovali smo dobrim tempom, vrijeme je dozvolilo, ne samo hmelj, već i višak šećera. Naknadna mjerenja pokazala su razinu mokraće od 0% (tada su istekle trake krvi), to jest, na osnovu prethodnih analogija, razina šećera u krvi bila je manja od 7,5 mmol / l. Istina, takvi eksperimenti se ne preporučuju neobučenim ljudima.

V faza. Juli 2001. - 26. aprila 2002. Novi hobi. Potrčao je! Stanje "gladi u mišićima".

Dobio sam skijanje - novi hobi.

Skije na točkovima - vrlo uzbudljiv, ali težak zadatak. Profesionalni skijaši u offsezoni održavaju svoju tehničku razinu uz njihovu pomoć i ne više. Ali koliko emocija budi ljude okolo, ljeti skijajući na asfaltu!

Dakle, upregao sam se kako treba. Mjesec dana nakon početka nastave, pješačio sam do 20 km, nakon dva - oko 30 km. Obim tjednog opterećenja bio je sljedeći: 10 km - 4 puta tjedno, 20 km - 2 puta tjedno, oko 30 km - 1 put tjedno (udaljenosti se procjenjuju pređenom udaljenostom).

Trčanje je izblijedjelo u pozadini. Na prvu - do prvog stalno padavog snijega postojali su samo skijaški skuteri. Dok sam ih proučavao, primijetio sam da pretjerano nagli početak treninga s normalnom razinom šećera u krvi nakon 15-20 minuta dovodi ili do blagog napada, koji se morao boriti, tvrdoglavo i uporno kretati naprijed, ili do stanja bliskog napadu. Jutarnje časove vikendom, kao i slični uslovi za trening skijanja, gore opisani, vrlo često su nakon 20-30 minuta doveli do napadaja. (Kasnije, pažljivom analizom, ovaj fenomen je primećen i tokom trčanja.)

Upravo u tom periodu „dostigao sam“ stanje „gladi u mišićima“. Prvi put - na skijama (oko 2 kilometra prekriveno prvim snijegom za 2 dana), drugi put - na skuterima (oko 33. km udaljenosti). Šta razlikuje stanje "mišićne gladi" od napada hipoglikemije opisat ćemo u sljedećem broju. Nisam osetio nikakve posebne posledice, osim gripa koji je ubrzo primljen. Nije bilo dodatne hrane, međutim, u oba slučaja sam, nakon 10-minutnog odmora, već mogao otići (i morao sam otprilike 30 minuta) i stigao - nisam umro. Sutradan je mirno nastavio svoje kretanje sportskim vrhovima. Zimska sezona pokvarila se zbog gripe i male količine snijega, koji se već rastopio početkom marta. Gripa je bila teška, ali nakon što je temperatura postala normalna, brzo sam se oporavio i nakon 2 dana već sam letio skijajući kao i obično. Opseg tjednog opterećenja skijanja bio je sljedeći: 15 km - 5 puta sedmično (klizanje), 25 km - 1 put tjedno (klizanje), 30 km - 1 put tjedno (klasično trčanje). Redovne sportske aktivnosti doprinijele su brzom oporavku.

VI faza. 27. april - 12. oktobar 2002. Poseta Italiji i Grčkoj. Ljetna suša i proizvodni problemi. Vježbajte u kombinaciji s pušenjem, u uvjetima ljetne vrućine, dima i nervnog stresa. Nova percepcija svijeta. Doživite prvi maraton. "Plavi san o ružičastom magarcu."

Prvo, prvo stvari.

Može se beskrajno govoriti o Italiji i Grčkoj. Poštujem veličinu drevnih Grka i Rimljana još od djetinjstva. Ali ono što pročitate izblijedi prije onoga što vidite. Čim sam se našao u Rimu, odmah sam postao dio toga (reći ću isto o Atini). Gledajući kreacije ljudskih ruku, počinjete shvaćati prolaznost svijeta.

Ovdje, u Rimu, shvatila sam da su sve oko nas sitnice u životu, a posjeta Atini me je još više potvrdila u tom mišljenju i odlučio sam da trebamo pokušati ne uzimati u obzir današnje probleme i našu stvarnost.

Između putovanja u Italiju i Grčku bilo je teško, suho ljeto, puno kušnji i nevolja. Kako bih se oslobodio stresa uzrokovanog bezumnim vodstvom bivšeg prijatelja i sadašnjeg šefa, počeo sam pušiti. Ipak, sport se nije zaustavljao ni u danima obilnog dima koji je izazvao požari treseta. Začudo, pušenje nije utjecalo na nivo kondicije. Dao je samo podsticaj za ponovni noćni spazam nogu. Čak je i povećanje doze ubrizgavanja aktropida na 9 jedinica bilo najvjerojatnije uzrokovano ekstremnim vremenskim uvjetima u ljeto 2002.

U isto vrijeme, „proizvodna aktivnost“ u hitnom režimu dva puta me dovela gotovo do pola nesvjestice: prvo sam morao da ostanem na „proizvodnji“ do 22 sata, a nakon dva dana do 24 sata, bez mogućnosti pricanja i jedenja (šećer je dostigao 28 mmol / l). Ali, na moje iznenađenje, u oba slučaja stresnu reakciju brzo je ugasila „kineska gimnastika“, koju me je naučila doktorica teta, a ujutro je nivo šećera u krvi porastao na 11,5 mmol / l s dozom aktropida od 10 jedinica i na kraju nadoknadio do kraja narednog dana, koristeći uobičajene doze ubrizgavanja inzulina za vrućinu (18 i 14 - „dugačka“ i 3 x 9 - „kratka“) i uobičajeno trajanje i tempo trčanja. Da, kretanje je život.

Prestao sam pušiti iz slijedećeg razloga (da, uglavnom sam samo dahtao). U Grčku sam otišao ne samo da bih „dodirnuo“ i „video“, već da bih se testirao istrčavajući pravi legendarni maraton - udaljenost od grada Maratona do Atine.

Utrka se održala 8. oktobra 2002. Pripremila sam sve: specijalne tenisice, uniformu u bojama naše nacionalne zastave i sa odgovarajućim natpisima na ruskom - svi bi trebali vidjeti da trči predstavnik Rusije, te posebnu vrećicu za hranu i sok, koja joj je samo smetala i fotoaparat za snimanje malog fotoeseja. Sve je bilo spremno, osim mene samog.

Hteo sam trijumfom da trčim u Atinu. No, nepoznavanje terena, vrućina od 30 stupnjeva i, što je najvažnije, desetodnevna pauza u sportu, u kombinaciji s kršenjem sportskog režima, nisu omogućili da plan provedemo do kraja. Zašto? Jer trčao sam oko 22-25 km, a ostatak razdaljine bio sam pješice. Bacio ga je jer je razumio: Ne mogu više podnijeti. Uplašena napadom hipoglikemije za vrijeme pješačkog dijela jela sam voće i mlijeko s maslacem kruha, što je, sudeći po pojavljivanju suvih usta, podiglo mi šećer u krvi, ali dugačak hod u gušćem ritmu potpuno je nadoknadio ovaj negativni proces. Nije preostalo ništa osim umora. Cijelo putovanje trajalo je 6 sati 30 minuta, od čega 2,5 sata - trčanje, 4 sata - hodanje.

Ova je činjenica posredno potvrdila moje nagađanje: da biste postigli smanjenje šećera u krvi hodanjem, morate pješačiti udaljenost dobrim tempom. Zašto je potvrda neizravna? Jer dugo je trajalo, a suha usta mogla su uzrokovati dehidraciju. Na kraju krajeva, opće stanje prije prestanka trčanja bilo je blizu stanja "mišićne gladi", koju karakterizira i dehidracija organizma. Prije toga imao sam iskustvo dugih šetnji s visokim šećerom, a on je donio isti rezultat kao i u trčanju. Na istoj udaljenosti od 8 km, omjer vremena hodanja i vremena trčanja bio je manji od 1: 2. S omjerima manjim (na primjer, 1: 3, međutim, na udaljenosti od 5 km) nije bilo efekta. Valjanost zaključka zahtijeva i dodatna istraživanja u različitim uvjetima.

S ljutnjom je bacio fotoreportažu. Ono što se dogodilo ostaće kao sjećanje na vaše samopouzdanje.

Neuspjeli pokušaj stvorio je san dijabetičara sportaša Fedulova o biciklizmu diljem svijeta po svim kontinentima.

Povratak na atenske događaje. Predzadnjeg dana boravka u Grčkoj, morao sam ponoviti neuspjelu utrku. Povukavši minimalno stvari sa sobom, ne ometajući se fotografijom, svoj cilj postigao sam u nešto više od 4,5 sata - istrčao sam klasični maraton istorijskom stazom.

VII stadij. "Obilazak četiri grada." Kada se vratio iz Grčke, pomislio je: "Šta ako se takvi trčanja izvrše u" tri Rima ": u Moskvi, Istanbulu i vječnom gradu?" Dodajući ih već već osvojenoj udaljenosti u Grčkoj, dobili smo „obilazak četiri grada“.

Sada ću navesti koje su udaljenosti bile uključene u ovu turneju.

U Atini - klasični maraton već gore opisan. U Moskvi - po obodu nekadašnjeg okna "Chamber-College". Utrka je održana 24. novembra 2002. Startala je na Semenovskoj trgu, a zatim je kilometraža prošla ulicama Izmailovski val, Preobraženski val, Bogorodski val, Oleniy Val, Sokolniki Val, Suschevsky Val, Butyrsky Val, Gruzijski val, Presnenski val, uz šetnicu do Lužnika ", zatim duž stadiona Lužniki i duž Khamovnicheskoga Vila do nasipa Frunze, zatim do pješačkog mosta, preko mosta i parka do Šabolovke uz Serpukhov val preko Avtozavodskog mosta, dvorištima do Proletarke, a potom duž Rogožskog, Zolotorozhskog, bolnice i Semenova nebesko vratilo, završeno na Semenovskoj trgu. Cijelo putovanje trajalo je 5 sati 45 minuta. Tokom trčanja hranio se glukozom. Razina šećera u krvi nakon trčanja bila je 5,6 mmol / l.

U Istanbulu - duž tvrđavskog zida grada i duž Bosfora od Mramorne do Crnog mora. Trčao se oko tvrđave 6. januara 2003. Trčao je u sat vremena 50 minuta.

Na obalama Bosfora - 7. januara 2003. Trčao sam od mora do mora u 4 sata 32 minute.

U Rimu - trka oko bedema - za 2 sata 45 minuta.

Trka sa Foruma, kroz kapiju "Piramida" na autoputu "Ulica Kristofora Kolumba" do grada Ostije na Tirenskom moru - za 4 sata 15 minuta.

Od Foruma preko kapija San Sebastiana duž Appijanskog puta do groba Cecilije Metelle i natrag na Forum - u 1 sat 50 minuta.

VIII stepen. Ljetna sezona 2003 Zimska sezona 2003/2004

Ljetna sezona 2003. nije bila vrlo uspješna. Želeo sam da vozim bicikl oko Moskve autoputem A-107 (duž „betonskog puta“) - 335 km. Nije se radilo zbog alergije na nikotin. Činjenica je da su naši proizvodni pogoni potpuno dimljeni. Dok sam pronalazio protuotrov, ljeto je prošlo. Prenosimo ovaj podvig u budućnost. Ali zimska sezona je bila uspješna. Program skijanja se u potpunosti realizuje.

Već u martu je odlučio testirati se na olimpijskom skijaškom programu. Istina, propustio sam vremenske prilike i imao sam posljednju razdaljinu da prođem kroz ispljuvak.

Preko 6 dana pređene su sledeće udaljenosti: 30 km klasičnom stazom, 15 km staza za klizanje, 30 km dvostruko (15 km sa skateom + 15 klasika), 15 km s klasikom, 20 km s konjem, 10 km klasično , 50 km - "konj" (4 sata 32 minuta).

Vrijeme je bilo samo 50 km. U ovoj fazi pripreme zadatak je bio: ispuniti gornje udaljenosti u strogom rasporedu.

Uticaj fizičkog vaspitanja na unutrašnje organe

Glavna tajna uspješnog liječenja vježbanjem je da povećana mišićna masa može apsorbirati višak glukoze, čime smanjuje dozu inzulina.

Mnogi doktori tvrde da je dijabetes rezultat životnog stila osobe. Da bi se zdravstveno stanje ne pogoršalo, dijabetičari moraju pravilno jesti, baviti se sportom, provjeravati koncentraciju šećera u krvi i slijediti pravila liječenja.

Nakon treninga ne možete jesti veliki broj proizvoda koji sadrže ugljikohidrate i masti (šećer, čokolada, kolači, slatko voće i sokovi). Ovo ne samo da poništava sport, nego će i povećati nivo glukoze. Mora se imati na umu da je sve korisno umjereno. Uz snažnu želju, možete pojesti i mali komad "zabranjene" hrane.

Redovna i izvediva vežba pomoći će poboljšanju zdravstvenog stanja čoveka, zahvaljujući uticaju na:

  1. Respiratorni sistem. Tijekom treninga poboljšava se disanje i povećava se razmjena plinova, zbog čega se bronhi i pluća oslobađaju sluzi.
  2. Kardiovaskularni sistem. Izvodeći fizičku aktivnost, pacijent jača srčani mišić, a takođe povećava cirkulaciju krvi u nogama i zdjelici.
  3. Digestivni sistem. Tijekom vježbanja, kontrakcija mišića utječe na želudac, kao rezultat toga, hrana se apsorbira mnogo bolje.
  4. Nervni sistem. Tjelesni odgoj povoljno utječe na emocionalno stanje osobe. Uz to, pojačana razmjena plinova i prokrvljenost doprinose boljoj prehrani mozga.
  5. Mišićno-koštani sistem. Prilikom izvođenja vježbi kost se brže ažurira i izgrađuje se njena unutarnja struktura.
  6. Imuni sistem. Jačanje limfnog protoka dovodi do najbržeg obnavljanja imunoloških ćelija i uklanjanja suvišne tekućine.
  7. Endokrini sistem. Kao rezultat fizičke aktivnosti u tijelu se povećava proizvodnja hormona rasta. To je antagonist inzulina. Kada dođe do povećanja količine hormona rasta i smanjenja koncentracije inzulina, masno tkivo se sagorijeva.

Vježba se preporučuje i za dijabetes i za njegovu prevenciju. Dugi i redoviti treninzi dovode do činjenice da je nivo šećera u krvi kod dijabetičara znatno smanjen, kao rezultat toga, ne morate uzimati velike doze hipoglikemijskih lijekova.

Hodanje je dio brige o dijabetesu

Pješačenje je odlično za starije i starije generacije. Budući da vježbe snage mogu nanijeti neku štetu onima koji su već stariji od 40-50 godina, šetnja je najoptimalnija opcija. Osim toga, pogodan je za osobe s teškom pretilošću, jer su velika opterećenja za njih kontraindicirana.

Za razliku od opterećenja snage, hodanje ne može dovesti do ozljeda i povišenog krvnog pritiska. Mirne šetnje parkom smanjiće nivo šećera i poboljšati raspoloženje. Osim toga, mišići će uvijek biti u dobroj formi, a višak kalorija će biti sagorijevan.

Međutim, mora se imati na umu da je nakon treninga moguć razvoj hipoglikemije. Zbog toga dijabetičari uvijek trebaju nositi komad šećera ili slatkiša.

Ako slijedite pravilnu prehranu, redovno provjeravate razinu glukoze, uzimate lijekove i pravilno dajete injekcije inzulina, pacijent može sigurno započeti fizikalnu terapiju ili hodanje. Ipak, o svim odlukama potrebno je razgovarati s liječnikom.

Da bi trening dijabetičara donio samo pozitivne rezultate i dobro raspoloženje, trebate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

  1. Prije vježbanja morate izmjeriti razinu šećera.
  2. Pacijent bi trebao imati hranu koja sadrži glukozu. Tako će izbjeći napad hipoglikemije.
  3. Fizička aktivnost trebala bi se postepeno povećavati. Ne možete sami prekomjerno raditi.
  4. Potrebno je redovno raditi vježbe, jer u suprotnom neće donijeti očekivani rezultat, a postaće stresni faktor za tijelo.
  5. Tokom treninga i u svakodnevnom životu morate hodati u udobnim cipelama. Svaka kalusa ili čirevi mogu predstavljati problem kod dijabetesa, jer će dugo zarasti.
  6. Ne možete se baviti fizičkom aktivnošću na prazan stomak, to može dovesti do hipoglikemije. Idealna opcija bi bile časovi nakon 2-3 sata nakon obroka.
  7. Prije nego što počnete izvoditi vježbe, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer se opterećenje određuje pojedinačno za svakog pacijenta.

Međutim, trening može biti kontraindiciran kod teškog dijabetesa melitusa koji se razvija kod pacijenta više od 10 godina.

Takođe, pušenje i ateroskleroza mogu postati prepreka u kojoj treba stalno da vas posmatra ljekar.

Raznolike tehnike hodanja

U današnje vrijeme najpopularnije tehnike hodanja su skandinavske, staza za zagrijavanje i zdravlje.

Ako redovno šetate, pridržavajući se jednog od njih, možete ojačati mišićno-koštani sistem i spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Nordijsko hodanje prepoznato je kao zaseban sport, savršeno je za neprofesionalce. Tokom hodanja osoba uspijeva iskoristiti oko 90% mišića. A uz pomoć posebnih štapića, opterećenje se ravnomjerno raspoređuje po tijelu.

Odlučivši se baviti se takvim sportom, dijabetičari bi se trebali pridržavati sljedećih pravila:

  • tijelo treba biti ravno, stomak istegnut,
  • stopala trebaju biti postavljena paralelno jedna s drugom,
  • prvo peta padne, a zatim nožni prst,
  • morate ići istim tempom.

Koliko treba da traje prosječan trening? Preporučljivo je hodati barem 20 minuta dnevno. Ako se dijabetičar dobro osjeća, onda možete produžiti šetnju.

Sljedeći efikasni način mršavljenja i održavanja normalne glukoze je hodanje. Pacijent može hodati parkom na velikim daljinama i izvoditi ga na jednom mjestu. Bitni trenutak tokom brzog hodanja ostaje tempo kretanja. To se mora postepeno smanjivati, tj. Ne možete brzo hodati, a zatim se naglo zaustaviti. Ovo je moguće samo ako dijabetičar postane bolestan. U ovoj situaciji trebate sjesti i normalizirati disanje. Dan dnevno, osoba može izvoditi vježbu hodanja koliko želi, glavno je to učiniti uz dobro zdravlje.

Terrenkur hoda unaprijed određenom rutom. Primjenjuje se vrlo često u sanatorijumima za liječenje mnogih patologija. Za razliku od običnih šetnji, ruta se izračunava na osnovu dužine teritorija, dostupnosti silazaka i uspona. Pored toga, pojedinačan se put izračunava za svakog pacijenta, uzimajući u obzir starost, težinu, težinu bolesti i druge faktore. Zahvaljujući ovoj tehnici jačaju se mišići kod ljudi, poboljšava se rad kardiovaskularnog i respiratornog sistema.

Hodanje po svježem zraku, posebno u kombinaciji sa vježbanjem terapije za dijabetes melitus, pozitivno utječe na emocionalno stanje pacijenta.

Trčanje je protivnik dijabetesa

Možete se kandidovati za prevenciju ili s blagim oblikom ove bolesti. Za razliku od hodanja, koje se koristi svim pacijentima, trčanje ima neke kontraindikacije. Zabranjeno je trčati jogging ljudima s pretilošću (prekomjerna težina veća od 20 kg), teškim dijabetesom i retinopatijom.

Najbolje je jogirati, dakle, poštujući i pravilnu prehranu možete postići normalizaciju glikemije. Pomaže u stvaranju mišića i spalivanju viška kilograma.

Ako se pacijent upravo odlučio na trčanje, strogo je zabranjeno da se odmah izloži. Na početku treninga možete započeti hodanje nekoliko dana zaredom, a zatim glatko prijeći na trčanje. Istovremeno, ne treba zaboraviti na tehniku ​​disanja i tempo. Umereni kardio trening sigurno će koristiti dijabetičarima.

Mnogi se pitaju koliko možete trčati dnevno da ne bi sebi naštetili? U stvari, ne postoji tačan odgovor. Intenzitet i trajanje vježbi za fizioterapiju određuje se individualno, tako da ne postoji tačan okvir. Ako dijabetičar osjeća da još uvijek ima snagu, može duže. Ako ne, bolje je da se opustite.

Kod dijabetes melitusa mora se naučiti jedno zlatno pravilo: fizioterapijske vježbe dizajnirane su tako da stabilizuju metabolizam i razinu glukoze. Pacijent ne bi trebao imati za cilj oboriti sve rekorde, a zatim patiti od hipoglikemije i drugih posljedica iscrpljenosti.

Da li trčanje snižava šećer u krvi? Recenzije mnogih dijabetičara koji se bave sportom potvrđuju da se šećer stabilizira kada trčite i hodate. Na primjer, Vitaliy (45 godina): „Visina od 172 cm, moja težina je bila 80 kg. Sa 43 godine otkrio sam da imam dijabetes tipa 2. Kako nivo šećera nije bio kritično visok, liječnik je savjetovao da odete na dijetu i izgubite 10 viška kilograma. Već dvije godine hodam na posao, trčim parkom i plivam, težina mi je sada 69 kg, a šećer u prosjeku 6 mmol / l ... "

Čak i ako je pacijentu postavljena razočaravajuća dijagnoza, svoje zdravlje i život ne možete ostaviti na sebi. Pacijent se treba pridržavati pravilne prehrane i aktivnog načina života, tako da kasnije ne bi morao patiti od komplikacija dijabetesa.

Na pitanje koji je sport bolji, nema definitivnog odgovora. Pacijent bira sebi, na osnovu svojih mogućnosti i želja, najprikladniju opciju.

Video u ovom članku reći će vam više o fizičkom vaspitanju, hodanju i trčanju s dijabetesom.

Pravi pukovnik

Omiljeni od svih događaja - u životu najprirodniji pukovnik u penziji - Vladimir Sergejevič Makarenko. Sve do 40. godine nije poznavao nijednu bolest. I odjednom! Tokom godišnjeg lekarskog pregleda utvrđen je povišen šećer u krvi. Nakon 17 godina (!) Uzimanja ozbiljnih pilula protiv dijabetesa, doživio je srčani udar na kardiologiji bolnice Burdenko, gdje je zapravo spašen. Ali tamo je endokrinolog propisao i inzulin (razina glukoze skočila je na 14-17 mmol / litra (norma je 3,5-5,5 m / mmol). Tri godine je sjedio na inzulinu, a zatim odlazio do sportskih stručnjaka, upoznao je Zherlygin).

Počeo je izvoditi izvedive fizičke vježbe, postepeno povećavajući opterećenje i u isto vrijeme smanjujući dozu inzulina. Odbio je tablete vrlo brzo, a poslije mjesec i pol - od inzulina.

„Srce se takođe postepeno oporavilo“, kaže Vladimir Sergejevič. - Savjetovao me ne samo niz vježbi, nego i dao vjeru da ću biti zdrav.I doista, sada sam zdrava. Izgleda kao iz bajke, a da nije bilo mene, ne bih ni vjerovao. Ako ne kršim dijetu, šećer je apsolutno normalan. Tlak je čak malo ispod normalnog, ali hipertenzija prolazi kroz krov. Bole me noge. Vizija se poboljšala. Ujutro 3 puta tjedno plivam u bazenu jedan i po kilometar, puno trčim. Dva puta je učestvovao u takmičenjima - trčao je 10 kilometara.

Vladimir Sergejevič je siguran: s dijabetesom, posebno tipa 2, možete živjeti bez lijekova. Uz pomoć pravilno odabranih fizičkih aktivnosti moguće je vratiti učinkovitost čak i nakon srčanog udara. Ali morate jako naporno raditi, ne biti lijeni. Ne prejedajte, jer je pretilost gotovo glavna muka dijabetesa. „Sada radim u kompaniji koja proizvodi opremu vezanu za spašavanje ljudi nakon saobraćajnih nesreća. Imao je ruku u jednom od instrumenata, za koje je dobio medalju VDNKh. U prošlosti sam inženjer, počasni izumitelj SSSR-a. "

Usput. WHO upozorava: u 90 posto slučajeva dijabetes je uzrokovan gojaznošću. Možda zato dijabetes, pogotovo tip 2, koji se oduvijek smatrao privilegijom starijih osoba, danas sve više pogađa adolescente, pa čak i djecu - broj tinejdžera s prekomjernom težinom raste. 50 posto dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ako ljudi prate njihovu težinu.

„Mama kroči 600 puta zaredom“

Boris Žerlygin nije odmah osjetio dijabetes. Ranih 90-ih, sada već prošlog veka, radio je sa sportistima nacionalnog tima. Zajedno s liječnicima, trenerima odabrao sam trening za sportaše i njihovu prehranu. Ali ono što se dogodilo u obitelji prisiljeno je prodrijeti u vrlo specifičnu bolest - moju majku pogodio je dijabetes. Olga Fedorovna je tada imala 60 godina. U 75. godini započele su ozbiljne komplikacije - pojavili su se čirevi na nogama, bubrezi nisu uspjeli, vid je pao.

Sin se udubio u posebnu literaturu, ponudio je majci štedljivu dijetu, nagovorio ga da više hoda, radi gimnastiku, pogotovo mnogo čuče. A u 82. godini Olga Fedorovna ... pregazila je krst. Prevladali smo čitav kilometar. "Trebate završiti trčanje, bako", mladalački dijabetičar bacio ju je u bijegu. „Šta si, tek počinjem“, dahne najdublji učesnik.

„Do ovog trenutka mama nije imala traga dijabetesu“, seća se Boris Stepanovič. - Šećer se vratio u normalu, umjesto 10 mmol / litra postao je 4-5 mmol / litra - to je apsolutna norma. Štaviše, u svojim godinama je šampion u čučnjevima! U 80, mogla bi čučnuti 200-300 puta, u 85 - 500 puta, sada u 88 može zgnječiti i do 600 puta zaredom!

Zašto više pričam o čučnjevima? Jer upravo ova vježba pomaže normalizaciji metabolizma ugljikohidrata. Naš ruski čovjek ima ovu strukturu: ne jede dobro, ne prestaje da se kreće, puši i na taj način proširuje vrata svoje bolesti. I mi mijenjamo svoj način života, a bolesti se povlače. Ne liječimo osobu od dijabetesa, pobjeđujemo dijabetes. Metoda uopšte nije nova. Danas su poznati slučajevi oslobađanja od dijabetesa metodom Neumyvakina, Shatalova, Malahova. Ali društvo još nije spremno za percepciju ovih metoda. I to ne zbog toga što je službena medicina protiv, već zbog vlastite inercije. Nismo navikli da radimo kada je u pitanju zdravlje. „Mi smo leni i ne radoznali“, primetio je Aleksandar Sergejevič Puškin.

Ako ne želite „zaspati“ dijabetes, periodično darujte krv za šećer, barem jednom godišnje. Ovo se posebno odnosi na one koji u porodici imaju nekoga koji ima dijabetes.

Dajte krv za šećer ako:

- imate prekomjernu težinu, pretilo, pretilo,

- često osećate žeđ i suha usta,

- bez razloga su dramatično smršali,

- često se umorite, smanjujete performanse,

- rane i ogrebotine su počele loše zarastati,

Usput. Dijabetes melitus je bolest koja se u Rusiji nalazi na prvom mjestu među onima koje vode u invaliditet i na trećem mjestu po smrtnosti.

Hodajte na sve četiri

Naplata od sportskog fiziologa Zherlygina:

1. Vježbajte s gumenim ekspanderom (jednostavna gumica). Lezite na leđa na prostirku, zakačite gumicu na stopalo, drugi kraj na nozi kreveta, ispružite nogu, polako je povucite prema sebi i otpustite ekspander. Ova vježba može biti komplicirana: stavite stopalo na koje je guma već zakačena, stavite ga na rub kreveta ili na prozor, a gumu povucite preko sebe. Ako fleksibilnost dopušta, ispustite gumu, naslonite se na stopalo.

2. Lezite na leđa. Ruke su ravno uz tijelo. Savijte desnu nogu u koljenu i povucite je prema ramenu, ispravite nogu. To učinite isto i levom nogom. (Izvodi se na zdravlju, obično 10-15 puta.)

3. Lezite na leđa na krevet, stavite noge na zid pod uglom od 60-80 °. Naizmjenično povucite desna i lijeva koljena prema ramenu i vratite se natrag. Izvedite prije trnce u stopalima i teladi. Ova vježba je posebno korisna za one koji već imaju kršenje venske cirkulacije (neuropatija, angiopatija itd.) Koje izvode nekoliko puta dnevno. Ako neko ima uznapredovali dijabetes i već ima problema sa bubrezima ili srcem, ovu vježbu najbolje je izvesti na tvrdom turističkom prostirku, na koji sipajte čašu heljde. Lezite na nju u tankoj majici ili golim leđima.

4. Sjednite na pod, naslonite se na ruke, podignite zdjelicu i "hodajte" u tom položaju naizmenično, rukama naprijed, a zatim noge naprijed. A ako se ne možete tako kretati, samo odvojite zdjelicu od poda, stojte mirno i spustite se. Ako vam je netko već teško, možete hodati mekim tepihom na sve četiri.

5. Čučanj. Čvrsto uhvatite za nosač u visini pojasa (drvo, ograda za balkon, švedski zid). Ruke su ravne, noge paralelne jedna na drugoj na udaljenosti 5-10 cm jedna od druge, čarape blizu potpornja. Noge trebaju ostati nepomične tokom vježbanja. Naslanjajući se na leđa, izvodite čučnjeve pod pravim uglom u kolenu. Za početak je tempo mali.

6. Stanite na noge, zakačite gumu za leđa (iza kreveta, iza balkonske ograde) i izvodite vježbu boksa "boks u sjeni" - rukama udarajte svog imaginarnog protivnika. (Ova vježba se izvodi sve dok ima dovoljno snage.)

Ako se ove vježbe izvode sustavno i dovode do 7 minuta ili više dnevno, šećer u krvi će se smanjiti.

Provjerio: Čučnje i "boks u senci" najbolji su za snižavanje šećera u krvi. Poboljšanje dolazi za 3 dana. Naravno, ako nema fizičkih kontraindikacija. I ako je osoba slaba i započne s vrlo malim opterećenjem, tada će se poboljšanje osjetiti za mjesec dana.

Ne šteti!

Sve vježbe se izvode samo uz dozvolu liječnika.

Morate ih započeti s malom količinom i postepeno povećavati opterećenje (svaki dan po 2-3 puta).

Sve treba učiniti ovisno o zdravstvenom stanju i zdravlju u ovom trenutku. Glavna stvar je ne naštetiti.

Za kontrolu pulsa - ne smije prelaziti granice koje preporučuju ljekar ili trener.

Vježbu je dobro raditi uz muziku.

Zavirite u svoj tanjir

(Razvio osoblje Dijabetološkog centra Moskovskog odeljenja za zdravlje.)

Tri grupe proizvoda koje preporučuju pacijenti sa dijabetesom tipa 2.

Skupina br. 1 "Veći i bolji"

Kupus, mrkva, bilo koje zelje, krastavci, rajčica, paprika, tikvice, repa, patlidžan, zelene mahunarke (pasulj, grašak), rotkvice, svježe i kisele gljive, luk, bundeva, repa, rotkvice, bilo koji nezaslađeni napici i zaslađivači, čaj biljne infuzije.

Skupina br. 2 "1/4 vaše prehrane na tanjiru"

Krompir, sve žitarice, kukuruz, crni hljeb, supe (osim masnih), mahunarke (pasulj, leća, grašak), obrani mliječni proizvodi (do 1%), obrani sir, Adyghe sir, suluguni, feta sir s niskim udjelom masti, piletina, govedina i teletina (nemasne), kuhana kobasica i nemasne kobasice, bakalar i druga nemasna riba, voće (osim grožđa, datulja), bobice, suho voće.

Grupa 3 „Odbijanje ili kao izuzetak“

Bilo koja biljna i životinjska ulja (vrhnje, maslinovo, uljana repica, suncokret i dr.), Margarin, majonez, svinjsko meso, rebarca, janjetina, svinjetina, kravica, masna perad i masna riba, sir (više od 30% masnoće), vrhnje, kefirna mast, masno mlijeko, dimljeno meso, maslac u konzervi, masline, orašasti plodovi i sjemenke, konditorski proizvodi - slatkiši, keksi, medenjaci, šećer, med, džem, džemovi, sladoled, čokolada. Sokovi, slatka pića, pivo, alkohol, grožđe.

Strogo na kursu

Povrće (gr. Br. 1) konzumirajte tri puta dnevno, oni su osnova prehrane i zauzimaju 1/2 vašeg tanjira.

Ugljikohidrati (od gr. Br. 2) zauzimaju 1/4 vašeg tanjira.

Vjeverice (od gr. 2) zauzimaju 1/4 vašeg tanjira.

Proizvodi iz grupe br. 3 - za desert, kao izuzetak.

Tri osnovna obroka plus međuobrok između njih (po jedno voće) dovoljna su dnevno.

Za pravilnu ishranu i liječenje savjetuje se svakodnevno mjeriti šećer u krvi.

Objavljeno u novinama Moskovsky Komsomolets, br. 2453 od 10. novembra 2006

Pogledajte video: SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar