Hipoglikemijski lijek inzulina Lantus: farmakološke karakteristike i upute za upotrebu

Pokazatelji farmakološkog učinka lijeka "Lantus" ukazuju na njegove superiorne karakteristike u usporedbi s drugim vrstama inzulina, jer je najsličniji ljudskom. Negativni efekti se ne beleže. Treba obratiti pažnju samo na razjašnjenje pojedinačnog rasporeda doza i način primjene lijeka u skladu s uputama za upotrebu.

Sastav, obrazac za puštanje i pakovanje

Dostupno u obliku bistre otopine bez boje za injekcije ispod kože.

  • 1 ml 3,6378 mg insulina glargin (uporedivo sa 100 IU humanog inzulina)
  • dodatni elementi (cink hlorid, hlorovodonična kiselina, metakrezol, glicerol (85%), voda za injekcije, natrijum hidroksid).

Obrazac za puštanje:

  • Bočice od 10 ml, jedna po kutiji,
  • Uložak od 3 ml, 5 patrona je pakirano u ćelijsku konturnu kutiju,
  • Uložak od 3 ml u sistemu OptiKlik, 5 sistema u kartonskom pakovanju.

Farmakokinetika

Uporedna analiza razine glargina i izofana u krvi pokazala je da glargin pokazuje produženu apsorpciju, te nema vrha koncentracije. Subkutanom primjenom jednom dnevno, postiže se trajna prosječna vrijednost inzulina u roku od 4 dana od početne injekcije.

Trajanje izlaganja postiže se uvođenjem potkožnog masnog tkiva. Zbog izuzetno niske brzine apsorpcije, dovoljno je koristiti lijek jednom dnevno. Trajanje djelovanja dostiže 29 sati, ovisno o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Alat je namijenjen za liječenje dijabetesa kod odraslih i djece starijih od 6 godina.

Upute za upotrebu (doziranje)

"Lantus" se ubrizgava ispod kože u bedro, rame ili trbuh istovremeno jednom dnevno. Mjesto ubrizgavanja preporučuje se izmjenjivati ​​mjesečno.

Intravenska injekcija doze propisane za primjenu u kožu nosi rizik od razvoja akutne hipoglikemije.

Doziranje i najprikladnije vrijeme ubrizgavanja treba odrediti pojedinačni liječnik. Pacijentima sa dijabetesom tipa II propisuje se monoterapija ili kombinatorno liječenje Lantusom, zajedno s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

I početna svrha i prilagođavanje dijela osnovnog inzulina kada se prebaci na ovaj lijek provode se pojedinačno.

VAŽNO! Strogo je zabranjeno miješati sa drugim inzulinskim preparatima ili razrjeđivati ​​proizvod, to će dovesti do promjene profila satnog djelovanja!

U početnoj fazi upotrebe glargina bilježi se odgovor tijela. Prvih tjedana se preporučuje pažljiva kontrola praga glukoze u krvi. Potrebno je prilagoditi dozu lijeka s promjenom tjelesne težine, pojavom dodatnih fizičkih napora.

Nuspojave

Najčešće negativne reakcije organizma:

  1. Snižavanje koncentracije glukoze u krvi. Pojavljuju se ako se prekorači doziranje. Česti stanja hipoglikemijskog šoka utječu na nervni sistem i traže hitnu pomoć, jer dovode do nesvjestica, napadaja. Simptomi snižavanja praga šećera su tahikardija, uporna glad, znojenje.
  2. Oštećenje vidnog aparata (kratkotrajno oštećenje vida i, kao posledica toga, pojava dijabetičke retinopatije do sljepoće).
  3. Lokalna lipodistrofija (smanjena apsorpcija lijeka na mjestu ubrizgavanja). Sustavna promjena mjesta potkožnog ubrizgavanja smanjuje rizik od problema.
  4. Alergijske reakcije (svrbež, crvenilo, oticanje, rjeđe urtikarija). Vrlo rijetko - Quinckeov edem, bronhijalni grč ili anafilaktički šok uz prijetnju smrću.
  5. Mijalgija - iz mišićno-koštanog sistema.
  6. Stvaranje antitijela na specifični inzulin (prilagođen promjenom doze lijeka).

Predoziranje

Prekoračenje norme koju je utvrdio ljekar dovodi do hipoglikemijskog šoka, što je direktna prijetnja pacijentovom životu.

Rijetki i umjereni napadi hipoglikemije sprečavaju se pravovremenom konzumacijom ugljikohidrata. Ako se hipoglikemijske krize često javljaju, primjenjuje se glukagon ili otopina dekstroze.

Interakcija lijekova

Kombinovanje Lantusa s drugim lijekovima zahtijeva promjenu doze inzulina.

Hipoglikemijski efekat povećava unos:

  • antimikrobna sredstva sulfonamida,
  • oralni dijabetički lekovi
  • disopiramid
  • fluoksetin
  • pentoksifilin
  • fibrati
  • MAO inhibitori
  • salicilati,
  • propoksifen.

Glukagon, danazol, izoniazid, diazoksid, estrogeni, diuretici, gestageni, hormon rasta, adrenalin, terbutalin, salbutamol, inhibitori proteaza i djelimično antipsihotici mogu smanjiti hipoglikemijski učinak glargina.

Preparati koji blokiraju beta-adrenergičke receptore u srcu, klonidin, litijeve soli mogu i smanjiti i povećati efekat lijeka.

Posebna uputstva

Inzulin glargin se ne koristi za liječenje različitih metaboličkih acidoza izazvanih kršenjem metabolizma ugljikohidrata zbog nedostatka inzulina. Ova bolest uključuje intravenske injekcije kratkog inzulina.

Sigurnost pacijenata sa oštećenjem bubrega ili jetre nije proučavana.

Učinkovito nadgledanje granice šećera u krvi uključuje:

  • slijedeći tačan režim liječenja,
  • naizmenična mesta ubrizgavanja,
  • proučavanje tehnike kompetentnog ubrizgavanja.

Pri uzimanju Lantusa, prijetnja od hipoglikemije smanjuje se noću i povećava ujutro. Pacijentima sa kliničkom epizodnom hipoglikemijom (sa stenozom, proliferativnom retinopatijom) preporučuje se pažljivije praćenje nivoa glukoze.

Postoje rizične skupine u kojima su simptomi hipoglikemije kod pacijenata smanjeni ili odsutni. U ovu kategoriju spadaju ljudi starije životne dobi, sa neuropatijom, s postepenim razvojem hipoglikemije, pate od mentalnih poremećaja, sa normaliziranom regulacijom glukoze, koji primaju istovremeno liječenje drugim lijekovima.

VAŽNO! Nesvesno ponašanje često povlači za sobom teške posledice - hipoglikemijsku krizu!

Osnovna pravila ponašanja pacijenata sa prvom grupom šećerne bolesti:

  • redovno konzumirati ugljene hidrate, čak i kod povraćanja i proliva,
  • nemojte potpuno zaustaviti davanje inzulinskih pripravaka.

Tehnologija praćenja šećera u krvi:

  • neprestano prije jela
  • nakon jela dva sata kasnije,
  • da provjerite pozadinu,
  • testiranje faktora fizičke aktivnosti i / ili stresa,
  • u procesu hipoglikemije.

Trudnoća i dojenje

Studije na životinjama nisu otkrile učinak Lantusa na embrion. Međutim, savjetuje se oprez prilikom primjene glargina tokom gestacije.

Prvo tromjesečje u pravilu karakterizira smanjenje potrebe za inzulinom, a drugo i treće - povećanjem. Nakon porođaja i tokom dojenja, potreba se naglo smanjuje, pa je za promjenu doze potreban stalan medicinski nadzor.

Usporedba s analogima

LijekProizvođačPočetak efekta, minutaVrhunski efekatTrajanje efekta, sati
LantusSanofi-Aventis, Njemačka60ne24–29
LevemirNovo Nordisk, Danska1206-8 sati16–20
TujeoSanofi-Aventis, Njemačka180ne24–35
TresibaNovo Nordisk, Danska30–90ne24–42

Dijabetička recenzija

Tanja: "Upoređujući Lantus i Novorapid uzimajući u obzir sva mjerenja, zaključio sam da Novorapid zadržava svoja svojstva 4 sata, a Lantus je bolji, efekat traje dan nakon injekcije."

Svetlana: „Prešla sam iz„ Levemire “u„ Lantus “po istoj šemi - 23 jedinice jednom dnevno uveče. U bolnici je sve bilo savršeno dva dana, otpušten sam kući. Užas, svake večeri daje hipoteke, iako je smanjivao dozu jedinica dnevno. Pokazalo se da se postavljanje željene doze događa 3 dana nakon prve doze, a liječnik je pogrešno propisao shemu, te treba započeti s nižim dozama. "

Alyona: „Mislim da to uopšte nije droga, ali kako se upotrebljavati. Važna je tačna doza i tačna pozadina, koliko puta se mora kopati i u koje vrijeme. Samo ako je apsolutno nemoguće stabilizirati pozadinu, morate da promijenite "Lantus" u nešto drugo, jer to smatram vrijednim lijekom. "

Pratite raspored unosa, pratite ishranu, ne ulazite u stresne situacije, vodite umjereno aktivan način života - postulati su pacijenta koji za cilj ima sretan život.

Obrazac za puštanje

Insulin Lantus je dostupan u obliku bistre, bezbojne (ili gotovo bezbojne) otopine za potkožne injekcije.

Postoje tri oblika oslobađanja lijeka:

  • OptiClick Systems, koji uključuje 3 ml bezbojne staklene uloške. Jedno blister pakovanje sadrži pet uložaka.
  • Olovke za injekcije OptiSet Kapacitet 3 ml. U jednom pakovanju se nalazi pet olovki za špriceve.
  • Lantus SoloStar u patroni Kapacitet 3 ml, koji su hermetički montirani u olovku za špricu za jednokratnu upotrebu. Uložak je na jednoj strani zakopan sa brombutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, a na drugoj je bromobutilni klip. U jednoj kartonskoj kutiji nalazi se pet olovki za špriceve bez injekcijskih igala.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Aktivni sastojak Lantusa insulin glargin je analog humani inzulin produženo djelovanje, koje se sintetizira metodom konverzije DNK. Supstancu karakteriše izuzetno niska rastvorljivost u neutralnim okruženjima.

Međutim, pošto je u otopini prisutan kiseli medij (njegov pH je 4), on sadrži insulin glargin rastvara se bez ostataka.

Nakon ubrizgavanja u sloj potkožnog masnog tkiva, ulazi u reakciju neutralizacije, kao rezultat toga nastaju specifični mikroprecipitni reagensi.

Mikroprecipitata se, sa svoje strane, u malim količinama postepeno oslobađainsulinglarginezahvaljujući kojoj se osigurava glatkoća profila krivulje „(bez vršnih vrijednosti)“koncentracija - vreme”, Kao i duže trajanje djelovanja lijeka.

Parametri koji karakterišu procese vezivanjainsulin glargin sa inzulinskim receptorima u tijelu, slično parametrima karakterističnim za ljudskiinsulin.

Po svojim farmakološkim svojstvima i biološkom učinku, supstanca je slična endogeni inzulinkoji je najvažniji regulator metabolizam ugljikohidrata i procese metabolizamglukoza u telu.

Inzulin i sličnih supstanci metabolizam ugljikohidrata sledeća akcija:

  • stimulišu procese biotransformacije glukoza u glikogenu jetri,
  • doprinose nižoj koncentraciji glukoza u krvi,
  • pomoći pri snimanju i recikliranju glukoza skeletni mišići i masno tkivo,
  • inhibira sintezu glukoza od masti i proteini u jetri (glukoneogeneza).

Takođe insulin To je i takozvana građevina hormona, zbog njegove sposobnosti da vrši aktivni uticaj na metabolizam proteina i masti. Kao rezultat:

  • povećana proizvodnja proteina (uglavnom u mišićnom tkivu),
  • enzimski proces je blokiran razbijanje proteina, koji se katalizuje proteolitičkim enzimima proteazama,
  • proizvodnja se povećava lipidi,
  • proces cijepanja je blokiran masti na njihove sastavne masne kiseline u stanicama masnog tkiva (adipociti),

Uporedne kliničke studije na ljudima insulin i insulin glargin pokazali su da kada se daju intravenski u jednakim dozama obje tvari imaju isto farmakološko djelovanje.

Trajanje akcije glarginekao trajanje djelovanja drugih insulinodređuje fizička aktivnost i niz drugih faktora.

Istraživanje usmjereno na održavanje normoglikemija u grupi zdravih ljudi i pacijenata kojima je dijagnosticiran inzulinski ovisan dijabetes melitusdjelovanje tvari insulin glargin nakon njegovog uvođenja u potkožnu masnoću razvija se nešto sporije od djelovanja neutralnog protamina Hagedorn (NPH inzulin).

Štoviše, njegov učinak bio je ujednačeniji, karakterizirao je duže trajanje i nisu bili praćeni vršnim skokovima.

Ovi efekti insulin glargin određena smanjenom brzinom apsorpcije. Zahvaljujući njima, lijek Lantus dovoljno je uzimati ne više od jednom dnevno.

Međutim, treba imati na umu da su karakteristike radnje u vremenu bilo koje insulin (uključujući insulin glargin) može varirati i kod različitih pacijenata i kod iste osobe ali pod različitim uvjetima.

U kliničkim studijama potvrđeno je da su manifestacije hipoglikemija (patološko stanje karakterizirano smanjenom koncentracijom glukoza u krvi) ili odgovor hitnog hormonskog odgovora na hipoglikemija u grupi zdravih volontera i kod pacijenata s dijagnozom dijabetes melitus ovisan o inzulinu nakon davanja intravenskim metodama insulin glargin i običan ljudski insulin bili potpuno identični.

Da bi se procijenio utjecaj insulin glargin o razvoju i napredovanju dijabetičke retinopatije otvoreno petogodišnje ispitivanje NPH-a provedeno je u grupi od 1024 osobe s dijagnozom neinzulinski ovisan dijabetes melitus.

Tokom studije, napredovanje lezije mrežnica očne jabučice tri ili više koraka prema ETDRS kriterijima otkriveni su fotografiranjem fundus očne jabučice.

Istovremeno je tokom dana trebala biti i jedna uprava insulin glargin i dvostruko uvođenje izofan inzulin (NPH inzulin).

Uporedna studija pokazala je da je razlika u progresiji dijabetičke retinopatije u lečenju dijabetes droga izofan inzulina Lantus je ocijenjen kao nebitan.

U nasumično kontroliranim ispitivanjima provedenim u grupi od 349 bolesnika u djetinjstvu i adolescenciji (od šest do petnaest godina) s inzulin ovisan oblik dijabetesa, djeca su liječena 28 tjedana u obliku osnova terapije bolusnim insulinom.

Drugim riječima, liječeni su višestrukim injekcijama, koje su uključivale unošenje običnog ljudskog inzulina neposredno prije jela.

Lantus je primjenjivan jednom tokom dana (uveče prije spavanja), normalno kod ljudi NPH inzulin - jednom ili dva puta u toku dana.

Štoviše, u svakoj skupini približno jednaka učestalost simptoma hipoglikemija (stanje u kojem se razvijaju tipični simptomi hipoglikemijai koncentracija šećera padne ispod 70 jedinica) i slični efekti na glikogemoglobin, koji je glavni biohemijski pokazatelj krvi i prikazuje prosječni šećer u krvi u dužem vremenskom periodu.

Međutim, indikator koncentracija glukoze u plazmi na prazan stomak kod grupe ispitanika koji su je uzimali insulin glargin, bio je smanjen u odnosu na početnu vrijednost nego u skupini koja je primala izofani inzulin.

Osim toga, u grupi za liječenje Lantusom hipoglikemija praćeni manje teškim simptomima.

Gotovo polovina ispitanika - točnije 143 osobe - koja je bila primljena kao dio studije insulin glargin, nastavio je terapiju upotrebom ovog lijeka u sljedećoj proširenoj studiji, koja je uključivala praćenje bolesnika u prosjeku dvije godine.

Kroz vrijeme u kojem su uzimali pacijente insulin glargin, nisu pronađeni novi uznemirujući simptomi u pogledu njegove sigurnosti.

Takođe u grupi od 26 pacijenata starih dvanaest do osamnaest godina sa dijabetesa ovisna o insulinu provedena je studija presjeka koja je uspoređivala efikasnost kombinacijeinzulin „glargin + lispro“ i kombinaciona efikasnostizofan-inzulin + obični ljudski inzulin”.

Trajanje eksperimenta bilo je šesnaest tjedana, a terapije su bile propisane pacijentima u proizvoljnom slijedu.

Kao i kod pedijatrijskog ispitivanja, smanjenje koncentracije glukoza Krv na gladovanje u usporedbi s početnom vrijednosti bila je izraženija i klinički značajna u skupini u koju su uzimali pacijente insulin glargin.

Promjene koncentracije glikogemoglobin u grupi insulin glargin i grupno izofan inzulin bili su slicni.

Ali u isto vrijeme pokazatelji koncentracije zabilježeni noću glukoza u krvi u grupi u kojoj je terapija provedena koristeći kombinaciju inzulin „glargin + lispro“bili su redoslijedi veći nego u grupi u kojoj je terapija provedena upotrebom kombinacije izofan inzulin i običan ljudski insulin.

Prosječne niže razine bile su 5,4 i, u skladu s tim, 4,1 mmol / L.

Incidencija hipoglikemija u satima noćnog sna u grupiinzulin „glargin + lispro“ iznosio je 32%, a u grupi „izofan-inzulin + obični ljudski inzulin” — 52%.

Uporedna analiza pokazatelja sadržaja insulin glargin i izofan inzulin ukrvni serum zdravi volonteri i dijabetičari nakon primjene lijekova u potkožno tkivo pokazali su to insulin glargin sporije i duže se apsorbira iz njega.

Istovremeno, vršne koncentracije u plazmi za insulin glargin u poređenju sa izofan inzulin bili su odsutni.

Nakon potkožne injekcije insulin glargin Jednom dnevno koncentracija ravnotežne ravnoteže u plazmi postiže se otprilike dva do četiri dana nakon prve injekcije lijeka.

Nakon intravenske primjene lijeka, poluživot (poluživot) insulin glargin i hormonanormalno proizveden gušteračesu uporedive vrijednosti.

Nakon potkožne injekcije lijeka insulin glargin počinje naglo metabolizirati na kraju polipeptidnog beta lanca koji sadrži aminokiselinu sa slobodnom karboksilnom skupinom.

Kao rezultat ovog procesa nastaju dva aktivna metabolita:

  • M1 - 21A-gli-inzulin,
  • M2 - 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin.

Glavni koji cirkulira u krvna plazma Pacijentovo sredstvo je metabolit M1, čije se oslobađanje povećava srazmerno propisanoj terapijskoj dozi Lantusa.

Farmakodinamički i farmakokinetički rezultati pokazuju da se terapeutski učinak nakon supkutane primjene lijeka temelji uglavnom na oslobađanju M1 metabolita.

Insulinski glargin u svom čistom obliku i metabolitu M2 nisu otkriveni kod većine bolesnika. Kad su ga i dalje otkrili, njihova koncentracija nije ovisila o propisanoj dozi Lantusa.

Kliničke studije i analize grupa sastavljenih u skladu s godinama i spolu pacijenata nisu otkrile razlike u efikasnosti i sigurnosti između pacijenata liječenih Lantusom i opće populacije ispitivanja.

Farmakokinetički parametri u grupi bolesnika od dvije do šest godina s dijabetes melitus ovisan o insulinu, koji su ocijenjeni u jednoj od studija, pokazali su da minimalna koncentracija insulin glargin a metaboliti M1 i M2 koji su nastali tokom njegove biotransformacije u djece slični su onima u odraslih.

Dokazi koji bi svjedočili sposobnosti insulin glargin ili se njegovi produkti metabolizma nakupljaju u tijelu kod dužeg liječenja lijekom, odsutni su.

Farmakološke karakteristike

Lantus inzulin ima poseban kvalitet: afinitet prema receptorima za inzulin koji je po nekim svojstvima sličan svojstvima ljudskog inzulina.

Glavni cilj bilo koje vrste inzulina je proces regulacije metabolizma glukoze (metabolizam ugljikohidrata). Funkcija Lantus SoloStar inzulina je da ubrza potrošnju glukoze u tkivima: mišićima i masti, što zauzvrat dovodi do smanjenja šećera u krvi. Uz to, lijek inhibira glukosintezu u jetri.

Inzulin ima sposobnost aktiviranja sinteze proteina, a istovremeno inhibira procese proteolize i lipolize u organizmu.

Trajanje delovanja Lantus inzulina zavisi od različitih faktora, a stepen fizičke aktivnosti osobe je važan.

Lijek ima sposobnost usporavanja apsorpcije što, u skladu s tim, daje dugotrajni učinak njegovog djelovanja. Iz tog razloga je dovoljna jedna injekcija lijeka tokom dana. Važno je napomenuti da proizvod ima nestabilan učinak i djeluje ovisno o vremenu.

Upotreba inzulina Lantus u djetinjstvu i adolescenciji uzrokuje mnogo rjeđi broj slučajeva hipoglikemije noću od upotrebe NPH-inzulina za ovu kategoriju bolesnika.

Zbog produženog djelovanja i sporog apsorpcije tijekom supkutane primjene, inzulin glargin ne uzrokuje vršni pad šećera u krvi, to je njegova glavna prednost u odnosu na NPH-inzulin. Poluživot ljudskog inzulina i inzulina glargin isti su ako se daju intravenski. Ovo su svojstva insulina Lantus.

Kako koristiti lijek?

Insulin "Lantus" je indiciran za supkutanu primenu. Intravenska primjena zabranjena je, jer čak i jedna doza dovodi do razvoja teške hipoglikemije.

Instilirana upotreba lijeka:

  • Važno je promatrati određeni način života tijekom razdoblja liječenja i poštivanja pravila i režima ubrizgavanja.
  • Nekoliko je mogućnosti mjesta primjene lijekova kod pacijenata: u bokovima, u deltoidnim mišićima i u trbušnom dijelu.
  • Svaku injekciju treba provoditi kad god je to moguće u novom području unutar preporučenih granica.
  • Zabranjeno je miješati Lantus i druge lijekove, kao i razrjeđivati ​​ga vodom ili drugim tekućinama.

Doziranje inzulina "Lantus SoloStar" određuje se pojedinačno. Biraju se i režim doziranja i vrijeme. Jedina preporuka je pojedinačna injekcija lijeka na dan, a veoma je poželjno da se injekcije daju istovremeno.

Lijek se može kombinirati sa oralnom terapijom dijabetesa melitusa u drugom tipu.

Pacijentima u starosti potrebna je prilagodba doze, jer često imaju patologije bubrežne funkcije, zbog čega je smanjena potražnja za inzulinom. Ovo se odnosi i na starije pacijente sa oštećenom funkcijom jetre. Procesi metabolizma inzulina su usporeni, plus dolazi do smanjenja glukoneogeneze.

Ovo potvrđuje uputstva za upotrebu insulina "Lantus".

Prebacivanje pacijenata na lijek

Ako je pacijent prethodno liječen drugim lijekovima dugog djelovanja ili im je blizu, tada je u slučaju prelaska na Lantus vjerojatno potrebno prilagoditi dozu glavne vrste inzulina, a to će uključivati ​​pregled svih terapijskih taktika.

Kada postoji prijelaz iz dvostruke primjene bazalnog oblika inzulina NPH na jednu injekciju inzulina Lantus, potrebno je prijelaz provesti u fazama. Prvo, doza NPH-inzulina smanjuje se za trećinu tokom prvih 20 dana nove faze terapije. Doza inzulina koja se daje u vezi sa obrokom lagano je povećana. Nakon 2-3 nedelje, potrebno je provesti individualni odabir doze za pacijenta.

Ako pacijent ima antitijela na inzulin, reakcija tijela na primjenu Lantusa se mijenja, što u skladu s tim može zahtijevati prilagođavanje doze. Također, određivanje količine primijenjenog lijeka može biti potrebno kada se promijene drugi faktori koji utječu na metabolizam i ulogu lijeka u tijelu, na primjer, promjena tjelesne težine ili načina života u aktivnije ili, obrnuto, manje.

Kako se primjenjuje Lantus inzulin?

Administracija lijekova

Lijek se primjenjuje pomoću posebnih šprica "OptiPen", "SoloStar", "Pro1" i "ClickStar".

Olovke se isporučuju sa uputama. Ispod je nekoliko točaka o upotrebi olovaka:

  1. Neispravne i slomljene olovke se ne mogu koristiti za injekciju.
  2. Ako je potrebno, unošenje lijeka iz uloška može se provesti posebnom inzulinskom špricom, koja ima ljestvicu od 100 jedinica u 1 ml.
  3. Prije nego što stavite uložak u olovku štrcaljke, morate ga držati nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
  4. Prije upotrebe spremnika provjerite je li otopina unutar njega normalnog izgleda: nema promjene boje, zamućenosti i ne taloga.
  5. Obavezno uklanjati mjehuriće zraka iz uloška (to je navedeno u uputama za ručke).
  6. Kartuše su samo za jednokratnu upotrebu.
  7. Obavezno provjeriti oznake na naljepnicama uložaka kako bi se izbjegla pogrešna primjena drugog lijeka umjesto Lantus inzulina.

Prema pregledima, jedan od najčešćih neželjenih efekata uvođenja ovog lijeka je hipoglikemija. To se događa ako je pojedinačni odabir doze lijeka napravljen pogrešno. U tom je slučaju potreban pregled doze da bi se smanjio.

Neželjeni efekti se takođe primećuju u obliku:

  • lipohipertrofija i lipoatrofija,
  • disgeuzija,
  • smanjenje oštrine vida,
  • retinopatije
  • alergijske manifestacije i lokalne i generalizovane prirode,
  • bolovi u mišićima i zadržavanje natrijum jona u telu.

To ukazuju na upute priložene uz inzulin Lantus.

Hipoglikemija kao nuspojava se javlja prilično često. To, sa svoje strane, dovodi do poremećaja nervnog sistema. Dugo razdoblje hipoglikemije opasno je po život i zdravlje pacijenta.

Moguća proizvodnja antitijela na inzulin.

Kod djece se primjećuje i pojava navedenih nuspojava.

Lantus i trudnoća

Nema kliničkih podataka o učinku lijeka tokom trudnoće, jer nije bilo kliničkih ispitivanja na trudnicama. Međutim, prema istraživanju nakon stavljanja lijeka u promet, lijek nema negativnog utjecaja na razvoj fetusa i tijek trudnoće.

Klinički eksperimenti na životinjama dokazali su odsutnost toksičnih i patoloških učinaka inzulina glargin na plod.

Ako je potrebno, moguće je propisati lijek za vrijeme trudnoće, pod uvjetom redovitog laboratorijskog praćenja pokazatelja glukoze i općeg stanja buduće majke i ploda.

Kontraindikacije

  • hipoglikemija,
  • netolerancija na aktivne i pomoćne komponente lijeka,
  • Lantusova terapija se ne vrši kod dijabetičke ketoacidoze,
  • djeca mlađa od 6 godina,
  • s izuzetnom pažnjom, lijek se propisuje pacijentima sa proliferativnom retinopatijom i sužavanjem moždanih i koronarnih žila,
  • s istim oprezom lijek se propisuje bolesnicima sa autonomnom neuropatijom, mentalnim poremećajima, sporo napredujućim razvojem hipoglikemije, kao i onima kojima je dijagnoza dijabetesa već duže vrijeme,
  • s izuzetnom pažnjom, lijek se propisuje pacijentima koji su primali životinjski inzulin prije prelaska na ljudski inzulin.

Rizik od hipoglikemije može se povećati u sljedećim stanjima koja nisu povezana s tijekom specifičnih patoloških procesa:

  • dispeptičnih poremećaja praćenih dijarejom i povraćanjem,
  • intenzivne fizičke aktivnosti,
  • povećana ćelijska osjetljivost na inzulin dok uklanjaju uzroke stresne situacije,
  • nedostatak i neuravnoteženost prehrane,
  • zloupotreba alkohola
  • upotreba određenih lijekova.

Interakcija s drugim lijekovima

Treba uzeti u obzir sljedeće preporuke:

  • kombinacija s lijekovima koji utječu na metabolizam ugljikohidrata može zahtijevati pregled doze,
  • kombinacija s drugim oralnim lijekovima za dijabetes pojačava hipoglikemijski učinak inzulina,
  • kombinacija s lijekovima kao što su Danazol, Diazoksid, kortikosteroid glukagona, estrogeni i progestini, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze, agensi štitnjačnih hormona pomažu u smanjenju hipoglikemijskog učinka Lantusa,
  • kombinacija s lijekovima poput klonidina, litijuma, proizvoda na bazi etanola ima nepredvidiv učinak: može doći do povećanja ili smanjenja efekta Lantusa,
  • istodobna primjena Lantusa i Pentamidina u početku može imati hipoglikemijski učinak, a nakon toga i hiperglikemijski učinak.

Insulin "Lantus": analozi

Trenutno su poznati najčešći analozi hormona inzulina:

  • s ultra-kratkim djelovanjem - Apidra, Humalog, Novorapid Penfill,
  • s produženim djelovanjem - "Levemir Penfill", "Tresiba".

Koje su razlike između insulina Tujeo i Lantus? Koji je insulin efikasniji? Prva se proizvodi u štrcaljkama prikladnim za upotrebu. Svaka sadrži jednu dozu. Glavna razlika od Lantusa je koncentracija sintetiziranog inzulina. Novi lijek sadrži povećanu količinu od 300 IU / ml. Zahvaljujući tome, možete raditi manje injekcija dnevno.

Istina, zbog trostrukog povećanja koncentracije, lijek je postao manje svestran. Ako se dozvoli upotreba Lantusa za dijabetes kod djece i adolescenata, tada Tujeo ima ograničenu upotrebu. Proizvođač je preporučio da se ovaj alat počne koristiti već sa 18 godina.

Mnogi pacijenti s dijagnosticiranom dijabetes melitusom ostavljaju vrlo kontroverzne kritike o Lantusu i lijekovima sa sličnim terapijskim učinkom. Uglavnom negativni pregledi povezani su s razvojem neželjenih nuspojava. Treba imati na umu da je ključ adekvatne terapije i njenih rezultata pravilan odabir doze i režima doziranja ovog lijeka. Među mnogim pacijentima čuju se mišljenja da inzulin uopće ne pomaže ili izaziva komplikacije. Kad je razina šećera u krvi već niska, lijek dovodi samo do pogoršanja stanja, pa je važno koristiti ga u ranim fazama razvoja bolesti kako bi se izbjegao razvoj opasnih i nepovratnih komplikacija.

Bodybuilderi također ostavljaju recenzije o lijeku i, sudeći po njima, lijek se savršeno koristi kao anabolično sredstvo, što također može imati apsolutno nepredvidiv učinak na zdravlje, jer se koristi u druge svrhe.

Upute za upotrebu Lantus

Sastav lijeka uključuje insulin glargin - analog ljudskog insulinkarakterizira produženo djelovanje.

Otopina je predviđena za primjenu u potkožnu masnoću, zabranjeno je ubrizgati pacijentu intravenski.

To je zato što se produženi mehanizam djelovanja određuje upravo supkutanom primjenom lijeka, ali ako se on primjenjuje intravenski, može se provocirati hipoglikemijski napad u teškom obliku.

Svaka značajna razlika u pokazateljima koncentracije insulin ili nivo glukoza nije otkrivena krv u krvi nakon potkožne injekcije u trbušni zid, deltoidni mišić ili bedreni mišić.

Insulin Lantus SoloStar To je sistem uložaka postavljen u olovku za štrcaljke, odmah pogodan za upotrebu. Kada insulin uložak završava, olovka se baca i zamenjuje novom.

OptiClick Systems Dizajniran za ponovnu upotrebu. Kada insulin u olovci dolazi kraj, pacijent treba kupiti novi uložak i staviti ga na mjesto praznoga.

Prije primjene u sloj potkožne masti, Lantus se ne smije razrjeđivati ​​ili kombinirati s drugim lijekovima insulinjer takvi postupci mogu dovesti do kršenja profila vremena i djelovanja lijeka. Nakon miješanja s drugim lijekovima može doći i do taloženja.

Neophodni klinički učinak primjene Lantusa osigurava se redovnom svakodnevnom primjenom istog. U ovom slučaju, lijek se može uboditi u bilo koje doba dana, ali uvijek u isto vrijeme.

Režim doziranja lijeka, kao i vrijeme njegove primjene, liječnik određuje pojedinačno.

Pacijenti s dijagnozom neinzulinski ovisan dijabetes, Lantus se može koristiti u kombinaciji sa antidijabetičkim lekovima za oralnu primenu.

Stupanj aktivnosti lijeka određuje se u jedinicama koje su karakteristične isključivo za Lantus i nisu identične jedinicama i ME, koje se koriste za određivanje snage delovanja drugih ljudskih analoga insulin.

Kod pacijenata starije dobi (preko 65 godina) može doći do stalnog smanjenja potrebe za dnevnom dozom insulin zbog progresivnog pada funkcije bubreg.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za lijekovima insulin mogu biti smanjene zbog usporavanja metabolizma njihove aktivne tvari.

Kod pacijenata sa disfunkcija jetre dolazi do smanjenja potreba za lijekovima insulin s obzirom na činjenicu da je njihova sposobnost inhibiranja sinteze značajno smanjena glukoza iz masti i proteina u jetri, a metabolizacija usporavainsulin.

U pedijatrijskoj praksi lijek se koristi za liječenje djece starije od šest godina i adolescenata. Za djecu mlađu od šest godina sigurnost i djelotvornost liječenja Lantusom nisu proučavane.

Prilikom prenošenja pacijenata s lijekova insulin, za koje je karakteristično prosječno trajanje djelovanja, kao i prilikom zamjene liječenja drugim lijekovima insulin može se preporučiti dugotrajno djelovanje lantusa, prilagođavanje doze pozadinski (bazni) insulin i prilagođavanje istodobne antidijabetičke terapije.

Ovo se odnosi na doze i vreme primjene dodatnih lijekova insulin kratko djelujući, brzo djelujući analogi ovoga hormona ili doze antidijabetičkih lekova za oralnu primenu.

Da bi se smanjila vjerovatnost razvoja hipoglikemijski napad noću ili u ranim jutarnjim časovima, pacijentima prilikom prebacivanja iz dvostrukog režima prijema bazalni NPH inzulin za jednu dozu Lantusa u prvih nekoliko tjedana liječenja, preporučuje se smanjenje dnevne doze NPH inzulin najmanje 20% (optimalno 20-30%).

Istovremeno, smanjenje doze inzulina mora se nadoknaditi (barem dijelom) povećanjem doza inzulina, što je karakterizirano kratkim periodom djelovanja. Na kraju ove faze liječenja, režim doziranja se podešava na osnovu individualnih karakteristika pacijentovog tijela i prirode bolesti.

Kod pacijenata koji su uzimali velike doze NPH inzulin zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin u njima, može se primijetiti poboljšanje reakcije prilikom prelaska na liječenje Lantusom.

Za vrijeme prelaska na liječenje lijekom Lantus, kao i prvih tjedana nakon njega, potrebno je pažljivo nadzirati brzinu metabolizma u pacijenta.

Kako se kontrola metaboličkih procesa poboljšava i kao rezultat toga, osjetljivost tkiva na inzulin se povećava, mogu se preporučiti daljnja prilagođavanja režima doziranja lijeka.

Također je potrebno prilagođavanje doze:

  • ako pacijent promijeni tjelesnu težinu,
  • ako se životni stil pacijenta drastično promijeni,
  • ako se promjene odnose na vrijeme primjene lijeka,
  • ako se prethodno ne opaze okolnosti koje bi mogle potencijalno dovesti do razvoja hipo- ili hiperglikemije.

Prije nego što napravite prvu injekciju, pažljivo pročitajte upute na Lantus SoloStar. Olovka štrcaljke je za jednokratnu upotrebu. U tom slučaju uz njegovu pomoć možete unijeti dozu insulin, koja varira od jedne do osamdeset jedinica (korak je jednak jednoj jedinici).

Prije upotrebe pregledajte ručicu. U otopinu se može unijeti samo u onim slučajevima ako je prozirna, bezbojna i u njoj nisu jasno vidljive nečistoće. Izvana njegova konzistencija treba da bude slična konzistenciji vode.

S obzirom da je lijek otopina, nije ga potrebno miješati prije primjene.

Prije prve upotrebe, olovka za špricu se ostavi oko sat ili dva na sobnoj temperaturi. Tada se iz nje uklanjaju mjehurići zraka i vrši se ubrizgavanje.

Olovka je namenjena za upotrebu samo jednoj osobi i ne sme je deliti sa drugima. Potrebno ga je zaštititi od padova i grubih mehaničkih udara, jer to može dovesti do oštećenja sistema uloška i, kao rezultat, neispravnosti olovke štrcaljke.

Ako se oštećenja ne mogu izbjeći, ručka se ne može koristiti, pa je zamijenjena radnom.

Prije svakog uvođenja Lantusa, treba instalirati novu iglu. U ovom je slučaju dopušteno koristiti kao igle dizajnirane posebno za olovka za brizgalice SoloStari igle pogodne za ovaj sistem.

Nakon ubrizgavanja, igla se uklanja, nije je dozvoljeno ponovno koristiti. Takođe se preporučuje uklanjanje igle pre odlaganja SoloStar ručke.

Lantus SoloStar, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Otopina je namijenjena samo za potkožno davanje injekcijom u potkožnu masnoću u trbuhu, bedrima ili ramenima. Postupak se izvodi svakodnevno, 1 put dnevno, u pogodno (ali uvijek isto) vrijeme za pacijenta. Mjesto ubrizgavanja treba redovno izmjenjivati.

Ne možete intravenski ući u Lantus SoloStar!

Za pravilno sigurno nezavisno izvršavanje postupka potrebno je pažljivo proučiti redoslijed postupaka i strogo ga poštovati.

Prvo, kada prvi put koristite olovku za špricu, prvo je morate izvaditi iz frižidera i držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Za to vrijeme, otopina se zagrijava do sobne temperature, što će izbjeći morbidnu primjenu ohlađenog inzulina.

Prije postupka morate provjeriti da li se inzulin podudara ispitivanjem naljepnice na olovci štrcaljke. Skinuvši poklopac, treba obaviti temeljitu vizualnu procjenu kvalitete sadržaja uloška u obliku špice. Lijek se može koristiti ako rastvor ima providnu, bezbojnu strukturu bez vidljivih čvrstih čestica.

Ako se otkrije oštećenje na kućištu ili se pojave sumnje u kvalitetu olovke za štrcaljku, strogo je zabranjena njegova upotreba. U tom se slučaju preporučuje uklanjanje otopine iz uloška u novu špricu, pogodnu za inzulin 100 IU / ml, i napraviti injekciju.

Moraju se koristiti igle kompatibilne sa SoloStarom.

Svaka injekcija napravljena je novom sterilnom iglom koja se postavlja prije direktne injekcije Lantus SoloStara.

Da biste osigurali da nema mjehurića zraka, a olovka štrcaljke i igla dobro rade, potreban je preliminarni sigurnosni test. Da biste to učinili, uklonivši vanjsku i unutrašnju kapicu igle i odmjerivši dozu koja odgovara 2 jedinice, olovka štrcaljke se postavlja iglom prema gore. Lagano tapkajući prstom po kertridžu sa inzulinom, svi mjehurići zraka usmereni su na iglu i potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje. Pojava inzulina na vrhu igle ukazuje na ispravan rad olovke i igle štrcaljke. Ako se učinak inzulina nije dogodio, pokušaj treba ponoviti sve dok se ne postigne željeni rezultat.

Olovka za špricu sadrži 80 PIECES inzulina i precizno ga dozira. Da biste utvrdili potrebnu dozu pomoću skale koja vam omogućava da održavate tačnost do 1 jedinice. Na kraju sigurnosnog testa, broj 0 trebao bi biti u prozoru za doziranje, nakon čega možete postaviti potrebnu dozu. U slučajevima kada je količina lijeka u olovci štrcaljke manja od doze potrebne za primjenu, dvije injekcije se provode pomoću ostatka u započetoj olovci šprice, a nedostajuće količine iz nove olovke za štrcaljku.

Medicinski radnik mora obavijestiti pacijenta o tehnici ubrizgavanja i provjeriti je li pravilno izvedena.

Za ubrizgavanje, igla se ubacuje pod kožu i gumb za ubrizgavanje se pritiska do kraja, držeći se u tom položaju 10 sekundi. Ovo je neophodno za potpuno davanje odabrane doze, nakon čega se uklanja ugao.

Nakon ubrizgavanja, igla se izvadi iz olovke za štrcaljku i odbaci, a uložak se zatvori poklopcem. Ako se ove preporuke ne pridržavaju, povećava se rizik od ulaska zraka i / ili infekcije u uložak, zagađenja i istjecanja inzulina.

Olovka je namenjena za upotrebu samo jednom pacijentu! Mora se čuvati u sterilnim uvjetima, izbjegavajući ulazak prašine i prljavštine. Možete koristiti vlažnu krpu za čišćenje vanjske olovke špriceva. Ne uranjajte ga u tečnosti, ne isperite ili podmazujte!

Pacijent uvijek treba imati rezervnu olovku za štrcaljku u slučaju oštećenja upotrebljenog uzorka ili njegovog gubitka.

Odložite praznu olovku za špricu ili onu koja sadrži drogu kojoj je istekao rok trajanja.

Ne hladite olovku za šprice pripremljenu za injekciju.

Nakon otvaranja, sadržaj olovke za špricu može se koristiti 4 sedmice, preporučuje se na etiketi navesti datum prve injekcije Lantus SoloStara.

Doza se propisuje pojedinačno, uzimajući u obzir kliničke indikacije i istodobnu terapiju.

Tijekom razdoblja upotrebe lijeka pacijent bi trebao uzeti u obzir da se početak i trajanje djelovanja inzulina mogu promijeniti pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugim promjenama u stanju njegovog tijela.

Kod šećerne bolesti tipa 2 indicirana je primjena Lantus SoloStara u obliku monoterapije i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim agensima.

Doze, vrijeme davanja inzulina i hipoglikemijska primjena trebaju se odrediti i prilagoditi pojedinačno, uzimajući u obzir ciljne vrijednosti koncentracije glukoze u krvi.

Treba prilagoditi dozu kako bi se spriječio razvoj hipo- ili hiperglikemije, na primjer, prilikom promjene vremena primjene doze inzulina, tjelesne težine i / ili životnog stila pacijenta. Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi samo pod liječničkim nadzorom i s oprezom.

Lantus SoloStar ne pripada izboru inzulina za liječenje dijabetičke ketoacidoze, u tom slučaju treba dati prednost intravenskoj primjeni inzulina kratkog djelovanja. Ako režim liječenja uključuje injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, tada je inzulin glargin u dozi koja odgovara 40-60% dnevne doze inzulina označen kao bazni inzulin.

Početna dnevna doza inzulina glargin za pacijente sa šećernom bolešću tipa 2 u kombiniranoj terapiji s oralnim hipoglikemijskim sredstvima trebala bi biti 10 jedinica. Daljnje prilagođavanje doze vrši se pojedinačno.

Kod svih bolesnika liječenje lijekom treba pratiti praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Kada pacijent prijeđe na režim liječenja primjenom Lantus SoloStar nakon režima liječenja primjenom inzulina srednjeg trajanja ili dugog djelovanja, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu i vrijeme primjene kratko djelujućeg inzulina ili njegovog analoga i promijeniti doze hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu.

Ako je pacijent bio na prethodnoj terapiji Tujeom (300 jedinica inzulina glargin u 1 ml), tada se radi smanjenja rizika od hipoglikemije prilikom prelaska na Lantus SoloStar početna doza lijeka ne smije prelaziti 80% doze Tujeo.

Prilikom prelaska s jedne injekcije izofanskog inzulina u toku dana, obično se koristi početna doza inzulina glargin u količini povučene jedinice lijeka.

Ako je prethodni režim liječenja predviđao dvostruku injekciju izofanskog inzulina tijekom dana, zatim prilikom prebacivanja pacijenta na jednu injekciju Lantus SoloStara prije spavanja, kako bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, propisana je njegova početna doza u iznosu od 80% dnevne doze izofanskog inzulina. Tokom terapije, doza se prilagođava ovisno o odgovoru pacijenta.

Prelazak sa humanog inzulina treba obaviti pod medicinskim nadzorom. Tijekom prvih tjedana upotrebe inzulina glargin preporučuje se pažljiv metabolički nadzor koncentracije glukoze u krvi i korekcija režima doziranja inzulina po potrebi. Posebnu pažnju treba posvetiti pacijentima koji imaju antitijela na ljudski inzulin koji trebaju visoke doze ljudskog inzulina. U ovoj kategoriji bolesnika, na pozadini primjene inzulina glargin, moguće je značajno poboljšanje reakcije na primjenu inzulina.

Kako se metabolička kontrola poboljšava i povećava se osjetljivost tkiva na inzulin, prilagođava se režim doziranja.

Miješanje i razrjeđivanje inzulina glargin s drugim insulinama je kontraindicirano.

Prilikom propisivanja lijeka Lantus SoloStar, starijim se pacijentima savjetuje uporaba nižih početnih doza, njihovo povećanje do održavajuće doze treba biti sporo. Treba imati na umu da je u starosti prepoznavanje hipoglikemije u razvoju komplicirano.

Trudnoća i dojenje

Primjena Lantus SoloStara dozvoljena je u razdoblju gestacije prema kliničkim indikacijama.

Rezultati ispitivanja pokazuju da nema nepoželjnih specifičnih efekata na tijek trudnoće, kao ni na stanje fetusa ili zdravlje novorođenčeta.

Žena treba obavijestiti liječnika o prisutnosti ili planiranju trudnoće.

Treba imati na umu da u prvom tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju može se povećati.

Pažljivo praćenje koncentracija glukoze u krvi potrebno je odmah nakon porođaja zbog naglog smanjenja potreba za inzulinom.

Tijekom dojenja treba uzeti u obzir prilagođavanje režima doziranja inzulina i prehrane.

Uz prethodni ili gestacijski dijabetes melitus tijekom trudnoće, potrebno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom cijelog gestacijskog razdoblja kako bi se spriječilo pojavu nepoželjnih ishoda uslijed hiperglikemije.

Upotreba u djetinjstvu

Imenovanje Lantus SoloStara djeci mlađoj od dvije godine je kontraindicirano.

Klinički podaci o primjeni inzulina glargin u djece mlađe od 6 godina nisu dostupni.

U bolesnika mlađih od 18 godina reakcije na mjestu ubrizgavanja i alergijske reakcije u obliku osipa i urtikarije javljaju se relativno češće.

Upotreba u starosti

Prilikom propisivanja lijeka Lantus SoloStar, starijim se pacijentima savjetuje uporaba nižih početnih doza, njihovo povećanje do održavajuće doze treba biti sporo. Treba imati na umu da je u starosti prepoznavanje hipoglikemije u razvoju komplicirano.

Progresivno pogoršanje funkcije bubrega kod starijih pacijenata može doprinijeti trajnom smanjenju potreba za inzulinom.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati van dohvata dece.

Čuvati na 2-8 ° C na tamnom mjestu, ne smrzavati.

Korištenu olovku za štrcaljku treba čuvati na temperaturi do 30 ° C na tamnom mjestu. Nakon otvaranja, sadržaj olovke za špricu može se koristiti 4 nedelje.

Rok trajanja je 3 godine.

Recenzije o Lantus SoloStar

Recenzije o Lantus SoloStar su pozitivne. Svi pacijenti bilježe kliničku učinkovitost lijeka, jednostavnost upotrebe, malu učestalost neželjenih događaja. Ukazati na potrebu stroge primjene svih propisa liječnika. To je zbog činjenice da primjena inzulina na pozadini prehrambenih poremećaja ili pretjerane fizičke aktivnosti nije u stanju zaštititi pacijenta od skokova šećera u krvi ili razvoja hipoglikemije.

Uslovi skladištenja

Lantus je naveden na B. Skladišten je na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti, nedostupnom djeci. Optimalni temperaturni režim je od 2 do 8 ° C (najbolje je olovke čuvati sa otopinom u hladnjaku).

Zamrzavanje lijeka nije dozvoljeno. Također, u spremniku se ne smije dovoditi u dodir otopina sa zamrzivačem i smrznutom hranom / predmetima.

Nakon otvaranja pakiranja olovke za štrcaljku, dopušteno je čuvanje četiri tjedna na temperaturi ne većoj od 25 ° C na mjestu dobro zaštićenom od sunčeve svjetlosti, ali ne u hladnjaku.

Datum isteka

Lantus je upotrebljiv tri godine od datuma izdavanja.

Nakon prve upotrebe lijeka, olovka za štrcaljku smije se koristiti ne više od četiri tjedna. Nakon prvog unosa otopine preporučuje se da na etiketi bude naznačen njen datum.

Nakon roka valjanosti označenog na pakiranju, lijek nije dopušten.

Lantus, recenzije lijekova

Brojni forumi za dijabetičare prepuni su pitanja: „Šta odabrati - Lantus ili Levemir?“

Ovi lijekovi su slični jedni drugima, budući da je svaki od njih analogan ljudskom inzulinu, a svaki se odlikuje produženim djelovanjem i svaki se oslobađa u obliku olovke za špriceve. Iz tog razloga je laici vrlo teško napraviti izbor u korist bilo koga od njih.

Oba lijeka su nove vrste inzulina namijenjene pacijentima sa dijabetesa ovisna o insulinu i neinzulinski tip za administraciju svakih dvanaest ili dvadeset i četiri sata.

Za razliku od ljudskog insulina u lijeku Levemir nedostaje aminokiselina na položaju 30 lanca B. Umjesto toga aminokiselina lizin na položaju 29 lanca B nadopunjen ostatkom miristicna kiselina. Zbog toga što se nalazi u pripravku insulin detemir veže za proteini u plazmi u krvi 98-99%.

Kao pripravak inzulina dugog djelovanja lijekovi se upotrebljavaju na nešto drugačiji način od oblika brzog djelovanja inzulina koji se uzimaju prije jela. Njihov glavni cilj je održavanje optimalne razine šećera u krvi na glasu.

Lijekovi sa produženim oslobađanjem oponašaju bazalnu, pozadinsku proizvodnju inzulina gušteračesprečavanjem glukoneogeneza. Još jedan cilj terapije sa produženim oslobađanjem je sprečavanje smrtnog djelovanja. beta ćelije pankreasa.

Recenzije na forumima potvrđuju da su oba lijeka stabilne i predvidljive vrste inzulina, koji djeluju približno isto kod različitih pacijenata, kao i kod svakog pojedinog pacijenta, ali pod različitim uvjetima.

Glavna im je prednost što kopiraju normalnu fiziološku koncentraciju pozadinskog inzulina i odlikuje ih stabilan profil djelovanja.

Najznačajnije razlike Levemira od Lantus SoloStar je to:

  • Datum isteka Levemira nakon otvaranja pakovanja je šest tjedana, dok je rok trajanja Lantusa četiri tjedna.
  • Lantusove injekcije preporučuju se jednom dnevno, dok injekcije Levemira u svakom slučaju morate dva puta dnevno ubodati.

U svakom slučaju, konačnu odluku o tome koji lijek vrijedi odabrati liječnik koji ima kompletnu anamnezu o pacijentu i rezultate pregleda na ruci.

Sastav i oblik oslobađanja

Subkutana otopina1 ml
insulin glargin3.6378 mg
(odgovara 100 IU humanog inzulina)
pomoćni sastojci: m-krezol, cink hlorid, glicerol (85%), natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije

u bocama od 10 ml (100 IU / ml), u pakovanju kartona 1 bocu ili u spremnicima od 3 ml, u pakiranju blister pakiranja 5 uložaka, u pakovanju kartona 1 blister pakovanju ili 1 uložak od 3 ml u sustavu OptiKlik kasete ", U pakovanju kartonskog sistema sa 5 uložaka.

Trudnoća i dojenje

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Do danas nema relevantnih statistika o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

Imenovanje Lantusa trudnicama treba provoditi s oprezom. Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Doziranje i primjena

S / c u potkožnom masnom dijelu trbuha, ramena ili bedara, uvek u isto vreme 1 puta dnevno. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Doza Lantusa i doba dana za njegovo unošenje biraju se pojedinačno. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus. Prilikom zamjene režima liječenja inzulinom srednjeg ili dugog djelovanja s režimom liječenja Lantusom možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu bazalnog inzulina, kao i možda biti potrebno promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene dodatno korištenih inzulina kratkog djelovanja ili njihovih analoga ili doza oralnih hipoglikemijskih lijekova ) Kada se pacijenti prenose sa primjene inzulina-izofana dva puta tijekom dana, na jednokratnu primjenu Lantusa, kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početnu dozu baznog inzulina treba smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja. Tijekom razdoblja smanjenja doze možete povećati dozu kratkog inzulina i tada se režim doziranja mora individualno prilagoditi.

Lantus se ne smije miješati sa drugim inzulinskim pripravcima ili razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Kao i kod drugih analoga ljudskog insulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti poboljšanje reakcije na inzulin pri prelasku na Lantus.

U procesu prelaska na Lantus i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. Trajanje djelovanja Lantusa nastaje njegovim uvođenjem u potkožno masno tkivo.

Pogledajte video: Insulin u obliku tablete (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar