Glukoza za test tolerancije na glukozu: kako razrijediti i piti otopinu za analizu šećera?

Gospode, dobro, jesam li se zaista našao na mjestu zdrave buduće majke)) i ona je sebi postavljala ista pitanja, mi ćemo odbiti da napišemo ovaj test. Nema predispozicije, nema odstupanja. Šećer u krvi iz vena je normalno. Zašto se mučiti i opterećivati ​​se viškom šećera?

U porodici nemam nijednog, ali odredili su me, sve je prošlo u najboljem redu, sada je svima dodijeljen ovaj test

Kupila sam ga u ampulama, dobro ga prenijela, ne tako strašno kao što je rečeno. Prvi sat sam bacila malo vrućine i beba se počela aktivno ponašati. Tada sam stvarno htjela jesti pts

Kupila sam suhu prašku glukoze-75gr u ljekarni, izložila je u čaši vode, popila, i predala tri puta. U početku na prazan stomak, zatim sat vremena nakon glukoze i još sat vremena kasnije. Pomaknuo se jako dobro, malo limuna. Na plaćenoj klinici i prema uputi liječnika.

Dodijeljeni smo svima, bez ukusa je, ali možete ga i preživjeti, ako želite, odbijte to je vaš izbor

U prvoj trudnoći postalo je užasno loše nakon što sam popila ovu teglu glukoze 250 ml, mislila sam da ću baciti konje, a onda sam predala ove nedelje, sve je prošlo u redu, samo krv je uzeta 3 puta i primorana da pišem 3 puta)

Imao sam takav test. Nije bilo teškoća i posljedica. Davao sam krv, popio pravu količinu glukoze rastvorljive u vodi, ponovo dao krv nakon dva sata ili tri ... Ne sjećam se tačno. Svi su rezultati dobri.

Da sam znao da mogu napisati odbijanje, učinio bih to odmah. Nakon tog testa povukli su me kroz ljekare, iako je prije toga imao i analize krvi i nivo šećera bio normalan. Kao rezultat toga, na karti na abumu napisali su da navodno imam gestacijski dijabetes. Zloban od užasa

Napišite odbijanje i to je to

Prošla sam, što je rezultat normi na prazan stomak, nakon što sam popila ovu krv, bila je 2 jedinice previsoka. E sad, trebate raditi ove testove tjedno 3 puta dnevno glukometrom i izmjeriti aceton u urinu testom. I plus propisana dijeta. Sad sam s ovom dijetom i ne znam šta jesti - gotovo sve je nemoguće. Ok, ne možete slatko, još uvijek ga možete mjeriti, ali ne možete samo kobasicu, ni tjesteninu, krompir (samo malo). Sve kuhano, kuhano na pari ili pirjano. A od čega da sve to skuham kada gotovo ništa nije nemoguće, ne znam

Kako se pripremiti za test tolerancije na glukozu?

Ljudima slabe nasljednosti i trudnicama savjetuje se periodično provođenje testa tolerancije na glukozu u krvi. Ova metoda istraživanja osjetljiva je na različite, specifične faktore.

Da biste dobili najpouzdanije podatke za anketu morate se pripremiti. Sve karakteristike prenošenja testa pacijentu objašnjava liječnik koji je napisao upute za analizu.

Preporučuje se pridržavati se takvih pravila:

  • tri dana prije uzimanja seruma na analizu morate voditi poznati način života (pridržavati se standardne prehrane, baviti se sportom),
  • ne pijte puno vode na dan uzimanja krvi za analizu,
  • Preporučuje se da se uoči testa ne jede puno slatke i masne hrane. Posljednji obrok trebao bi biti u šest sati uveče. Idite u laboratoriju na prazan stomak
  • prestanite piti alkohol
  • Ne pijte nekoliko dana lijekove koji podstiču metabolizam, smanjujući psihu. Vrijedno je odustati od hormonskih lijekova koji smanjuju šećer, ako oni nisu vitalni,
  • ne pušite cigarete na dan pregleda.

Ova pravila treninga odnose se na trudnice. U periodu rađanja djeteta, neke žene primjećuju nestabilno psiho-emocionalno stanje.

U slučaju stresa, općeg lošeg zdravlja, preporučuje se odlaganje prolaska testa. Takođe, ne donirajte biološku tečnost na ispitivanje uz razvoj zaraznih patologija.

Kako pripremiti otopinu glukoze?

Za provođenje testa šećera s opterećenjem trebate piti posebnu otopinu. Obično ga rade laboratorijski asistenti.

Ali takvu tečnost možete pripremiti i uzeti kod kuće. Tada na klinici ne morate čekati vrijeme kada će biti vrijeme davanja krvi.

Za testiranje napravite posebno rješenje. Možete miješati šećer ili prah, tabletu glukoze u čaši vode. Važno je točno zadržati proporcije.

Koliko tvari vam treba?

Tehnika ispitivanja tolerancije na glukozu sugerira da osoba treba uzeti 75 grama šećera razrijeđenog u čaši pročišćene vode. Ako je piće previše slatko, tada ga je dopušteno razrijediti vodom.

Glukoza se koristi i u obliku praha ili tableta. Možete kupiti takav lijek u bilo kojoj ljekarni.

U jednom obroku praška, tablete sadrže 0,5 suhe aktivne tvari. Za pripremu deset postotne otopine koristi se proporcija 50:50. Tijekom stvaranja glukozne tekućine, mora se imati na umu da tvar isparava. Zbog toga ga treba uzimati u većoj dozi. Rješenje se odmah popije.

Kako uzgajati tablete / suhi prah?

Pripremite lijek u sterilnoj posudi s odmjerenim odjeljenjima.

Upotrebljeno otapalo je voda koja odgovara GOST FS 42-2619-89. Tabletu ili prašak jednostavno se umoči u posudu sa tekućinom i dobro promiješa.

Dozvoljeno je dodati malo limunovog soka u pripremljenu smjesu.

Kako donirati krv za šećer - algoritam analize

Provjera razine glikemije u serumu nakon opterećenja ugljikohidrata u laboratoriji provodi se prema određenoj shemi:

  • 30 minuta nakon uzimanja doze otopine glukoze probije se vena ili prst i dobije se deo plazme,
  • sprovesti istraživanje sastava biološke tečnosti,
  • nakon još pola sata test se ponavlja.

Tako se pacijent pregledava dva do tri sata.

Ako dva sata kasnije koncentracija šećera premaši normu, onda liječnici sugeriraju razvoj dijabetesa ili tolerancije na glukozu. Optimalna razina glikemije u krvi uzeta iz vene je do 10 mmol / l, iz prsta - do 11,1 mmol / l.

Trudnice tokom testa mogu osjetiti blagu vrtoglavicu, napad mučnine. To je normalna pojava koja odlazi sama od sebe.

Testiranje na toleranciju na glukozu može se obaviti u klinikama, bolnicama, dijagnostičkim centrima ili kod kuće. U potonjem slučaju potreban je elektronički mjerač glukoze u krvi.

Slijedite ovaj algoritam:

  • sat vremena nakon što ste popili glukoznu vodu, uključite uređaj,
  • unesite kod
  • umetnite test traku
  • probiti prst sterilnim skariferom,
  • kaplje nešto krvi na test traku,
  • nakon nekoliko sekundi procijene rezultat,
  • sat vremena kasnije reanaliza
  • dobiveni podaci uspoređuju se s normativnim vrijednostima navedenim u uputama za testne trake i provodi se dešifriranje.

Koliko je glukoze za analizu: cijena u ljekarni

Kada liječnik napiše uputnicu za test tolerancije na glukozu, pacijent ima pitanje gdje nabaviti sirovine za pripremu otopine i koliko će koštati kupovina.

Trošak glukoze u različitim ljekarnama je različit. Utječe na cijenu:

  • koncentracija aktivne tvari
  • količinu lijeka u pakovanju,
  • proizvodna kompanija
  • cjenovna politika prodajnog mjesta.

Na primjer, sredstvo za test tolerancije na glukozu u obliku praha košta oko 25 rubalja po pakovanju od 75 grama.

Tablete s koncentracijom od 500 mg koštat će oko 17 rubalja po pakovanju od 10 komada. Otopina od 5% košta 20-25 rubalja po 100-250 ml.

Srodni videozapisi

Ukratko o tome kako se radi test tolerancije na glukozu:

Dakle, test za glikemiju s opterećenjem može se utvrditi za otkrivanje dijabetesa u početnoj fazi i drugih endokrinoloških poremećaja. Njegova je razlika od uobičajene analize šećera ta što se prije ispitivanja daje osobi da pije otopinu glukoze, a zatim se uzima uzorak krvi i ispituje se sastav krvi u trajanju od 2 do 3 sata.

Dijagnoza je dopuštena da se provodi kod kuće, koristeći elektronski tonometr. Ako se sumnja na dijabetes, preporučuje se donirati krv za šećer u laboratoriji kako bi se provjerio rezultat: ponekad kućni uređaji za nadzor krvnog tlaka daju lažne podatke.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Indikacije za obavljanje testa tolerancije

Test tolerancije na glukozu provodi se u većoj mjeri da se otkrije predijabetes. Da bi se potvrdio dijabetes melitus, nije uvijek potrebno provesti stresni test, dovoljno je imati jednu povišenu vrijednost šećera u krvotoku utvrđenu u laboratoriji.

Postoji nekoliko slučajeva kada je potrebno osobi propisati test tolerancije na glukozu:

  • postoje simptomi dijabetesa, ali, rutinski laboratorijski testovi ne potvrđuju dijagnozu,
  • nasljedni dijabetes je opterećen (majka ili otac imaju ovu bolest),
  • vrijednosti glukoze u krvi naglo su povišene od norme, ali nema simptoma karakterističnih za dijabetes,
  • glukozurija (prisutnost glukoze u urinu),
  • pretežak
  • analiza tolerancije na glukozu provodi se kod djece ako postoji predispozicija za bolest i dijete je pri rođenju imalo težinu veću od 4,5 kg, a ima i povećanu tjelesnu težinu u procesu odrastanja,
  • trudnice provode u drugom tromjesečju, s povišenim nivoom glukoze u krvi na prazan stomak,
  • česte i ponavljajuće infekcije na koži, u usnoj šupljini ili dugotrajno ne zarastanje rana na koži.

Kontraindikacije za analizu

Specifične kontraindikacije kod kojih se ne može izvršiti test tolerancije na glukozu:

  • hitna stanja (moždani udar, srčani udar), povrede ili operacije,
  • izražen dijabetes melitus,
  • akutne bolesti (pankreatitis, gastritis u akutnoj fazi, kolitis, akutne respiratorne infekcije i druge),
  • uzimanje lijekova koji mijenjaju nivo glukoze u krvi.

Priprema se za test tolerancije na glukozu

Važno je znati da je prije provođenja testa tolerancije na glukozu potrebna jednostavna, ali obavezna priprema. Sljedeći uvjeti moraju se poštovati:

  1. test tolerancije na glukozu izvodi se samo u pozadini zdrave osobe,
  2. krv se daje na prazan stomak (zadnji obrok prije analize trebao bi biti najmanje 8-10 sati),
  3. prije je nepoželjno oprati zube i koristiti žvakaće gume prije analize (žvakaća guma i pasta za zube mogu sadržavati malu količinu šećera koji se počinje apsorbirati već u usnoj šupljini. Zbog toga se rezultati mogu lažno precijeniti),
  4. konzumiranje alkohola je nepoželjno uoči testa i pušenje je isključeno,
  5. Prije testa trebate voditi svoj uobičajeni normalan način života, pretjerana fizička aktivnost, stres ili drugi psihoemocionalni poremećaji nisu poželjni,
  6. zabranjeno je obavljati ovaj test dok uzimate lijekove (lijekovi mogu promijeniti rezultate ispitivanja).

Metodologija ispitivanja

Ova analiza se provodi u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja i sljedeća je:

  • ujutro, strogo na prazan stomak, pacijent uzima krv iz vene i određuje nivo glukoze u njoj,
  • pacijentu se nudi da pije 75 grama bezvodne glukoze otopljene u 300 ml čiste vode (za djecu se glukoza rastvara brzinom 1,75 grama na 1 kg tjelesne težine),
  • 2 sata nakon pijenja otopine glukoze utvrditi nivo glukoze u krvi,
  • procijeni dinamiku promjena šećera u krvi prema rezultatima testa.

Važno je da se za nepogrešiv rezultat odmah utvrdi nivo glukoze u uzetoj krvi. Nije dozvoljeno zamrzavanje, transport i dugotrajno boravak na sobnoj temperaturi.

Evaluacija rezultata ispitivanja šećera

Rezultate ocenite normalnim vrijednostima koje bi zdrava osoba trebala imati.

Poremećena tolerancija na glukozu i oslabljena glukoza natašte su predijabetes. U ovom slučaju samo test tolerancije na glukozu može pomoći u prepoznavanju predispozicije za dijabetes.

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Test opterećenja glukozom važan je dijagnostički znak razvoja šećerne bolesti u trudnica (gestacijski dijabetes). U većini ženskih klinika uvršten je u obavezni popis dijagnostičkih mjera i indiciran je svim trudnicama, uz uobičajeno određivanje glukoze u krvi na glasu. Ali, najčešće se izvodi po istim pokazateljima kao i trudnice.

U vezi s promjenom funkcioniranja endokrinih žlijezda i promjenom hormonske pozadine, trudnice su izložene riziku za razvoj dijabetesa. Prijetnja ovom stanju nije samo majci već i nerođenom djetetu.

Ako ženska krv ima visoku razinu glukoze, tada će sigurno ući u plod. Višak glukoze dovodi do rađanja velikog djeteta (preko 4-4,5 kg), sklonosti dijabetesu i oštećenja živčanog sistema. Vrlo rijetko postoje izolirani slučajevi kada trudnoća može završiti prijevremenim rođenjem ili pobačajem.

Tumačenje dobivenih testnih vrijednosti predstavljeno je u nastavku.

Zaključak

Test tolerancije na glukozu uključen je u standarde za pružanje specijalizirane medicinske njege bolesnicima sa šećernom bolešću. To omogućava svim pacijentima predisponiranim za dijabetes melitus ili kod osoba sa sumnjom na dijabetes besplatno u okviru klinike obveznog zdravstvenog osiguranja na klinici.

Informativni sadržaj metode omogućava uspostavljanje dijagnoze u početnoj fazi razvoja bolesti i početak njezinog sprečavanja na vrijeme. Dijabetes melitus je način života koji treba usvojiti. Očekivano trajanje života s ovom dijagnozom u potpunosti ovisi o samom pacijentu, njegovoj disciplini i ispravnoj provedbi preporuka specijalista.

Gestacijski dijabetes i žene u riziku

Provodi se test tolerancije na glukozu kako bi se isključio ili spriječio gestacijski dijabetes kod trudnica. Činjenica je da je gestacijski dijabetes na istoj razini u učestalosti komplikacija u posljednjem tromjesečju trudnoće zajedno s gestozom. Posebno je prikazana analiza za žene koje imaju:

- ima dijabetičara u rođaka,

- u prošlosti se pojavilo mrtvorođeno dete ili pobačaj,

- rodilo se veliko dijete,

- dijagnosticirane infekcije genitourinarnog sistema,

- Sadašnja trudnoća kasni (nakon 35 godina).

Ako je dijabetes buduće majke već dijagnosticiran, test je zabranjen: prijeti glikemijskim šokom.

Kako se testira

Uoči analize trudnica se upozorava prema kojoj shemi se test obavlja:

  • ovo je obično davanje krvi prije vježbanja i dva sata nakon toga,
  • Pod teretom se podrazumijeva slatki sirup (otopina glukoze), koji morate piti u isto vrijeme,
  • sama žena mora kupiti glukozu u ljekarni i uzimati bilo kakvu pitku vodu bez plina.

Kako pravilno uzgajati glukozu radi šećerne krivulje?

  • 75 g suhe glukoze se razblaži u vodi (300 ml) i pije se pet minuta.
  • Analiza se pravi na prazan stomak, ali s obzirom na to da je teško piti tako slatku otopinu, dopušteno je dodati sok od pola limuna u njega ili izgnječiti limun ako mučnina počne piti.
  • Nakon 2 sata ponovo se uzima krv i rezultat je provjeren.
  • Norma krivulje šećera tijekom trudnoće manja je od 7,8 mmol / l u plazmi.

Ako je vrijednost viša, potrebna je druga analiza, a nakon toga se postavlja dijagnoza.

Priprema analize

Da bi analiza bila tačna, morate znati kako pravilno proći krivulju šećera i kako se pripremiti za ovu analizu. Kako počinje priprema za krivulju šećera? Ispitivanje se provodi u laboratoriji na prazan želudac, a posljednji obrok treba biti najviše 8 sati prije odlaska u laboratoriju. U tom slučaju prehranu treba pridržavati u prethodnih nekoliko dana: ograničiti brašno i slatko, pretjerano masno i previše začinjeno. Posluživanja bi trebala biti mala. Ali ne biste trebali gladovati ni prije analize!

Nemoguće je umjetno sniziti šećer u krvi - govorimo o zdravlju i majki i mrvica. Stoga je zabranjeno kardinalno mijenjanje uobičajenog jelovnika, uznemiravanje tjelesnim aktivnostima koje snižavaju glukozu u krvi i namjerno pijenje manje slatkog rastvora tokom testa!

Kako donirati krv za šećer - algoritam analize

Provjera razine glikemije u serumu nakon opterećenja ugljikohidrata u laboratoriji provodi se prema određenoj shemi:

  • 30 minuta nakon uzimanja doze otopine glukoze probije se vena ili prst i dobije se deo plazme,
  • sprovesti istraživanje sastava biološke tečnosti,
  • nakon još pola sata test se ponavlja.

Tako se pacijent pregledava dva do tri sata.

Ako dva sata kasnije koncentracija šećera premaši normu, onda liječnici sugeriraju razvoj dijabetesa ili tolerancije na glukozu. Optimalna razina glikemije u krvi uzeta iz vene je do 10 mmol / l, iz prsta - do 11,1 mmol / l.

Trudnice tokom testa mogu osjetiti blagu vrtoglavicu, napad mučnine. To je normalna pojava koja odlazi sama od sebe.

Testiranje na toleranciju na glukozu može se obaviti u klinikama, bolnicama, dijagnostičkim centrima ili kod kuće. U potonjem slučaju potreban je elektronički mjerač glukoze u krvi.

Slijedite ovaj algoritam:

  • sat vremena nakon što ste popili glukoznu vodu, uključite uređaj,
  • unesite kod
  • umetnite test traku
  • probiti prst sterilnim skariferom,
  • kaplje nešto krvi na test traku,
  • nakon nekoliko sekundi procijene rezultat,
  • sat vremena kasnije reanaliza
  • dobiveni podaci uspoređuju se s normativnim vrijednostima navedenim u uputama za testne trake i provodi se dešifriranje.

Kakva analiza?

Studija se provodi u kliničkoj laboratoriji. Priprema za njega rigoroznija je i temeljitija nego za uobičajene analize. Test tolerancije na glukozu pomaže u prepoznavanju latentnih poremećaja metabolizma ugljikohidrata i dijagnosticiranju dijabetesa. Studija će omogućiti pravovremeno otkrivanje ove bolesti i dobiti potreban tretman.

Test šećera u krvi s opterećenjem pomaže da se tačno prepozna bolest. Prekomjerna glukoza ukazuje na vjerojatnost pojave dijabetesa. Ova verifikacija se takođe koristi za nadgledanje napretka lečenja. Testiranje je neophodno i tokom trudnoće ili u prisustvu faktora rizika za bolest:

  • dijabetes tipa 1 i 2
  • dodatna provjera radi razjašnjenja dijagnoze, osim toga, za gestacijski tip u trudnica,
  • bolest probavnog trakta i hipofize
  • sindrom policističnih jajnika,
  • abnormalnosti u jetri,
  • prisutnost vaskularnih bolesti,
  • epilepsija
  • patologija endokrinih žlijezda,
  • endokrini poremećaji.

Vratite se na sadržaj

Šta je kriva šećera

Test glukozne tolerancije (ukratko GTT) laboratorijski je test koji endokrinologija koristi za utvrđivanje stanja tolerancije na glukozu koja je potrebna za dijagnosticiranje bolesti poput predijabetesa i dijabetesa. Studija određuje šećer u krvi pacijenta na prazan stomak i nakon jela, fizičke aktivnosti. Test glukozne tolerancije razlikuje se načinom primjene: oralnim i intravenskim.

Kada ugljikohidrati uđu u organizam, količina šećera u krvi povećava se nakon 10-15 minuta, povećavajući se na 10 mmol / l. Tijekom normalne funkcije pankreasa, nakon 2-3 sata šećer se vrati u normalu - 4,2-5,5 mmol / L. Povećanje koncentracije glukoze nakon 50 godina ne smatra se normalnom manifestacijom koja se odnosi na starost. U bilo kojoj dobi pojava takvog znaka ukazuje na razvoj dijabetesa tipa 2. Za utvrđivanje bolesti služi i GTT.

Kako uzeti analizu: metodologija istraživanja

Test šećera s opterećenjem omogućava kontrolu količine glukoze u krvi i mogućnost njene prerade. Studija se izvodi u fazama. Analiza započinje mjerenjem šećera na prazan stomak, a krv se izvlači iz vene. Tada pacijentica koristi otopinu glukoze (za odrasle i djecu 75 g glukoze po 1 čaši vode, za trudnice - 100 g). Nakon utovara uzorak se radi svakih pola sata. Nakon 2 sata, zadnji put se uzima krv. Budući da je otopina vrlo slatka, kod pacijenta može izazvati mučninu i povraćanje. U toj okolnosti, analiza se prenosi na sljedeći dan. Tokom šećernog testa zabranjeno je vježbanje, hrana i pušenje.

Rezultati ispitivanja šećera

Kada se testiraju na glukozu s opterećenjem, ovi su standardi isti za sve: muškarce, žene i djecu, ovise samo o njihovoj dobi. Povećana koncentracija šećera zahtijeva ponovno ispitivanje. Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes, on se uzima ambulantno. Otkrivena bolest zahtijeva korekciju nivoa šećera. Osim lijekova, za liječenje se koristi i dijetalna prehrana u kojoj se računaju kalorije i ugljikohidrati.

Stopa šećera

Kako bi se ljudskim organima i sistemima u potpunosti omogućila glukoza, njegova razina treba da bude u rasponu od 3,5 do 5,5 mmol / L. Osim toga, ako je krvni test s opterećenjem pokazao da nije veće od 7,8 mmol / l, onda je to također norma. Rezultati ispitivanja s opterećenjem na kojem možete pratiti koncentraciju šećera predstavljeni su u tablici.

U slučaju dijabetesa, svaka pacijentkinja treba uzeti analizu koja se naziva „krivulja šećera“, takvo je ispitivanje nivoa glukoze u krvi obavezno i ​​tokom trudnoće kako bi se utvrdilo ima li žena normalnu koncentraciju šećera. Test tolerancije na glukozu, kako se naziva i ova analiza, pomaže u ispravnom dijagnosticiranju dijabetesa, oslabljenoj proizvodnji inzulina i uspostavljanju karakteristika toka bolesti.

Indikacije za analizu

Dijagnostička metoda istraživanja kao što je glikemijska krivulja potrebna je za otkrivanje koncentracije šećera u krvi u različitim vremenima i poznavanje reakcije tijela s dodatnim opterećenjem davanja glukoze. Pored osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes, GTT se propisuje u slučajevima:

  • ako se težina pacijenta brzo povećava,
  • šećer koji se nalazi u urinu
  • stalno povišen pritisak
  • dijagnosticiran policistični jajnik,
  • tokom trudnoće (ako je nenormalan urin, debljanje, pritisak),
  • sa genetskom predispozicijom (prisutnost rođaka s dijabetesom).

Kako razrijediti glukozu za analizu šećera

Za test vam je potrebna glukoza koju trebate ponijeti sa sobom, jer otopina mora biti pripremljena neposredno prije upotrebe. Za otapanje vam je potrebna čista mirna voda. Usmjeravajući se na studiju, liječnik određuje željenu koncentraciju otopine za postupak. Dakle, 50 grama glukoze uzima se za jednočasovni test, za dvosatni test - 75 grama, za tročasovni test - već 100 g. Glukoza se razrjeđuje u čaši kuhane ili negazirane mineralne vode. Dozvoljeno je dodati malo limunovog soka (kristala limunske kiseline), jer ne mogu svi piti jako slatku vodu na prazan stomak.

Tumačenje rezultata

Prilikom procjene pokazatelja uzimaju se u obzir faktori koji utječu na rezultat, a dijabetes je nemoguće dijagnosticirati samo jednim testom. Pacijentov krevet u krevetu, gastrointestinalni problemi, prisustvo tumora, zarazne bolesti koje ometaju apsorpciju šećera utječu na ishod glikemijske krivulje. Rezultat testa tolerancije na glukozu značajno ovisi o korištenju psihotropnih, diuretskih lijekova, antidepresiva, morfija, kao i kofeina i adrenalina. Izobličenje je moguće i ako laboratorija ne poštuje stroge upute za uzimanje krvi.

Pogledajte video: Test oralne tolerancije glukoze (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar