Siofor 850 za mršavljenje i dijabetes melitus - upute za upotrebu tableta i nuspojava

Siofor 850: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Siofor 850

ATX kôd: A10BA02

Aktivni sastojak: Metformin (Metformin)

Producent: Menarini-Von Heyden GmbH (Njemačka), Dragenopharm Apotheker Puschl (Njemačka), Berlin-Chemie (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 24.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 274 rubalja.

Siofor 850 je oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja za oslobađanje lijeka Siofor 850 obložene su tablete: duguljasti, bijeli, s rizikom s obje strane (15 kom. U blisterima, u kartonskom snopu od 2, 4 ili 8 blistera).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: metformin hidroklorid - 850 mg,
  • dodatne komponente: hipromeloza - 30 mg, magnezijum stearat - 5 mg, povidon - 45 mg,
  • ljuska: hipromeloza - 10 mg, titanov dioksid (E 171) - 8 mg, makrogol 6000 - 2 mg.

Farmakodinamika

Siofor 850 ima hipoglikemijski efekat. Omogućuje smanjenje postprandijalnih i baznih koncentracija glukoze u plazmi. Ne potiče lučenje inzulina, zbog čega ne dovodi do razvoja hipoglikemije.

Metformin pripada grupi biguanida. Njegovo djelovanje bazira se na sljedećim mehanizmima:

  • povećanje mišićne osjetljivosti na inzulin i, kao rezultat, poboljšana iskorištenost i apsorpcija glukoze na periferiji,
  • pad proizvodnje glukoze u jetri, koji je povezan s inhibicijom glikogenolize i glukoneogeneze,
  • inhibicija apsorpcije crevne glukoze.

Izlaganjem glikogen sintazi, metformin stimulira unutarćelijsku glikogen sintezu. Pomaže u povećanju transportnih kapaciteta svih poznatih proteinskih membrana proteina glukoze.

Blagotvorno deluje na metabolizam lipida, bez obzira na njegov uticaj na koncentraciju glukoze u krvi u plazmi, što dovodi do smanjenja koncentracije triglicerida, lipoproteina holesterola niske gustine i ukupnog holesterola.

Tjelesna težina bolesnika sa šećernom bolešću umjereno je smanjena ili ostaje stabilna.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se gotovo u potpunosti apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, vrijeme da dostigne Cmax (maksimalna koncentracija tvari) u krvnoj plazmi - 2,5 sati, pri uzimanju maksimalne doze ne prelazi 0,004 mg / ml.

Istodobnom primjenom lijeka s hranom smanjuje se stupanj apsorpcije: Cmax smanjuje se za 40%, AUC (površina ispod krivulje koncentracija - vrijeme) - za 25%, postoji i lagano usporavanje apsorpcije metformina iz gastrointestinalnog trakta (vrijeme do Cmax smanjuje se za 35 minuta).

Ravnotežna koncentracija u krvnoj plazmi kada se koristi u preporučenim dozama postiže se u roku od 24–48 sati, po pravilu ne prelazi 0,001 mg / ml. Kod zdravih dobrovoljaca apsolutna bioraspoloživost iznosi otprilike 50-60%.

Metformin prodire u crvena krvna zrnca, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Samax u krvi ispod plazme Cmax u krvi i postiže se u otprilike istom vremenskom periodu. Crvena krvna zrnca vjerovatno su sekundarno odjeljenje raspodjele. Vd (prosječna zapremina distribucije) je u rasponu od 63 do 276 litara.

Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. U organizmu se ne nalaze metaboliti. Bubrežni klirens -> 400 ml / min. T1/2 (poluživot eliminacije) - otprilike 6,5 sati. S padom bubrežne funkcije, klirens metformina smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, odnosno povećava se koncentracija tvari u krvnoj plazmi i T1/2 produljuje.

S jednom dozom od 500 mg metformina u djece farmakokinetički parametri slični su onima u odraslih.

Indikacije za upotrebu

Siofor 850 propisan je za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u svrhu kontrole koncentracije glukoze u krvi u plazmi, posebno u bolesnika s prekomjernom težinom, u sljedećim slučajevima:

  • odrasli: monoterapija bilo u kombinaciji sa inzulinom / ostalim oralnim hipoglikemijskim lekovima,
  • djeca od 10 godina: monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom.

Terapija šećerne bolesti tipa 2 treba provoditi istodobno s korekcijom prehrane i povećanom fizičkom aktivnošću (u nedostatku kontraindikacija).

Kontraindikacije

  • dijabetička prekoma / ketoacidoza, koma,
  • hronična / akutna stanja koja su praćena hipoksijom tkiva (nedavno pretrpljeni infarkt miokarda, zatajenje srca / disanja, šok),
  • akutna stanja koja nastaju uz rizik od oštećenja bubrežne funkcije: šok, dehidracija (posebno na pozadini proliva, povraćanja), teške zarazne bolesti,
  • period od 48 sati prije / nakon operacije,
  • period od 48 sati prije / nakon radioizotopskih / rendgenskih studija u kojima se koriste radioaktivni agensi koji sadrže jod (uključujući angiografiju ili urografiju),
  • oslabljena funkcija jetre, zatajenje jetre,
  • laktacidoza, uključujući opterećenu anamnezu
  • oštećena bubrežna funkcija (sa klirensom kreatinina 10% - vrlo često,> 1% i 0,1% i 0,01% i

Lijek Siofor

U skupinu biguanida spada i lijek Siofor 850, koji je hipoglikemijski lijek. Proizvod sadrži aktivnu tvar metformin koja osigurava smanjenje bazne i postprandijalne razine glukoze u krvi. Zbog nedostatka stimulacije proizvodnje inzulina pacijent ne vodi do hipoglikemije, stoga je popularna. Izdaje se na recept.

Kako Siofor

Djelovanje Siofora temelji se na radu aktivne tvari metformin. Jednom u tijelu inhibira procese glukoneogeneze i glikogenolize, smanjujući na taj način izlučivanje glukoze u jetri. Mišići povećavaju svoju osjetljivost na inzulin, što povećava apsorpciju glukoze na njihovoj periferiji i njeno naknadno korištenje s uklanjanjem iz tijela bez oštećenja.

Metformin inhibira apsorpciju šećera u crevima, deluje na enzim glikogen sintetaza, koji podstiče sintezu glikogena unutar ćelija. Zahvaljujući njemu poboljšana je transportna sposobnost proteina glukozne membrane. Osim toga, metformin povoljno utječe na metabolizam lipida, smanjuje kolesterol, trigliceride i doprinosi gubljenju kilograma.

Siofor za mršavljenje

Dijabetičari koji pate od prekomjerne težine propisuju se Siofor za mršavljenje, koji pojačava učinak gubitka kilograma na pozadini neučinkovitih metoda poput prehrane i sporta. Nedostaci upotrebe ovog lijeka za gubitak tjelesne težine kod dijabetičara su veliki u usporedbi s pro - postoji rizik od poremećaja jetre i bubrega, te problema s probavnim traktom. Zdravoj osobi s malom prekomjernom tjelesnom težinom ili dijabetesom prvog tipa, Siofor 850 za mršavljenje je kontraindiciran.

Upute za upotrebu Siofora 850

Pri izdavanju sredstava iz ljekarne priložena su uputstva za uporabu Siofor 850 koja su obavezna za upoznavanje. U njemu je propisan oblik za oslobađanje - tablete s bijelom okruglom školjkom dvokonveksne. Jedna doza sadrži 850 mg aktivne tvari metformin hidroklorid, a pomoćne tvari su hipromeloza, povidon, magnezijum stearat, a makrogol i titan dioksid su deklarirani u ljusci. Pakovanje sadrži 4 blistera od 15 tableta. Pored koncentracije od 850 mg, u sastavu su i lijekovi s 0,5 i 1 g aktivne tvari.

Sa dijabetesom

U uputama je navedeno kako uzimati Siofor za dijabetes. Lijek zahtijeva oralnu primjenu tokom ili nakon obroka. Doziranje i režim rada propisuje lekar u zavisnosti od nivoa glukoze u krvi. Za odrasle osobe sa monoterapijom propisuju se tableta dnevno, nakon dvije sedmice doza se povećava na 2-3 komada. Postepeno povećanje unosa i dovođenje do prosječne dnevne stope smanjuju nuspojave za želudac i crijeva. Maksimalna doza dnevno postaje 3000 mg.

Kombinovanom terapijom smanjuje se doza Siofora - pri interakciji s inzulinom 3000 mg dnevno podijeli se u tri doze, norma se postepeno povećava s jedne tablete na tri. Količinu inzulina određuje ljekar. Za starije osobe uzima se u obzir nivo kreatinina u plazmi. Redovnom procjenom rada bubrega izbjegavaju se negativni učinci lijeka. Koncentracija se takođe smanjuje u slučaju da ih koriste djeca od 10-18 godina. Za njih je maksimalna dnevna doza Siofora 2000 mg 2-3 puta, liječenje započinje uzimanjem jedne tablete.

Za mršavljenje

Samo dijabetičari mogu koristiti lijek Siofor za gubitak kilograma. Smanjenjem koncentracije u krvi glukoza gorivo apsorbira probavne organe iz hrane, što dovodi do gubitka kilograma. Zdrava osoba uzima predozirane tablete i povećava opterećenje na jetri i bubrezima. Studije endokrinologa upozoravaju da samostalno uzimanje lijeka bez recepta ljekara šteti vašem zdravlju - mučnina, proliv, crijevne kolike i pankreatitis.

Dijabetičarima Siofor pomaže u gubitku kilograma, ali nije u stanju zamijeniti dijetu i sport koji se svakodnevno pravilno izvode. Liječenje lijekom uključuje pridržavanje prehrane, ravnomjerno raspoređeni unos ugljikohidrata tijekom dana. Pacijentima koji imaju prekomjernu težinu savjetuje se da smanje unos kalorija prema uputama liječnika.

Nuspojave

Sažetak lijeka ukazuje na nuspojave lijeka Siofor, koje donose nelagodu tijekom liječenja:

  • Siofor 850 tableta uzrokuje kršenje okusnih pupoljaka, mučninu, povraćanje, proljev,
  • smanjen apetit, ukus metala u ustima, bol u trbuhu,
  • hiperemija, svrbež, urtikarija,
  • laktacidoza, smanjena apsorpcija vitamina B12, smanjena koncentracija (prijeti anemijom),
  • hepatitis, oslabljena funkcija jetre.

Predoziranje metformina prijeti sljedećim manifestacijama poremećaja:

  • laktacidoza, stanje slabosti, respiratorni distres,
  • pospanost, povraćanje, proliv, bol u trbuhu, pacijent se može osećati bolesno,
  • hipotermija, smanjeni pritisak, bradiaritmija,
  • bolovi u mišićima, konfuzija, nesvest.

Proizvođač ne preporučuje pijenje alkohola za vrijeme liječenja Sioforom ili uzimanje lijekova koji sadrže etanol. Budite oprezni s lijekom uz danazol, epinefrin, oralne kontraceptive, glukagon. Hormoni štitnjače, fenotiazin i njegovi derivati, nikotinska kiselina u kombinaciji sa tabletama izazivaju povećanje razine glukoze.

Doza metformina pažljivo se prilagođava dok se koristi s kationskim lijekovima, cimetidinom, furosemidom, antikoagulansima, glukokortikoidima, diureticima i beta-adrenergičkim agonistima. ACE inhibitori, antihipertenzivni lijekovi, inulin, akarboza, sulfonilurea i salicilati mogu pojačati učinak, stoga zahtijevaju prilagođavanje doze Siofora. Lijek nema utjecaja na upravljanje transportom i mehanizmima.

Recenzije o Siofor

Valery, 38 godina. Bolesna sam od dijabetesa tipa 2 i patim od viška kilograma pet godina. Prije godinu dana, ljekar je propisao Siofor u koncentraciji od 850 mg. Uzimam ga prema strogim dozama i već se šest mjeseci osjećam dobro - razina glukoze mi je normalna, tjelesna težina postepeno opada, i postaje lakše kretati se. Još ne vidim nikakve probleme za sebe.

Liliya, 27 godina. Pratim svoju figuru i tražim kako odabrati novonastala sredstva za mršavljenje. Prijateljica dijabetičara rekla je da je počela gubiti kilograme od lijekova koje joj je propisao ljekar, iako nije otišla na dijetu. To me je zanimalo i počeo sam tražiti Siofor. Pokazalo se da ima ozbiljne posledice, pa sam odbio san o gubitku kilograma na njemu - zdravlje je važnije.

Veronika, 51 godina Pri posljednjem sastanku s liječnikom dijagnosticiran mi je dijabetes melitus tipa 2. Bilo je vrlo neprijatno čuti ga, jer morate uzeti tablete. Propisao mi je Siofor u maloj dozi, koju će morati podići za mjesec dana da bi se vrijednost glukoze vratila u normalu. Ne vidim učinak lijeka, ali mislim da će Siofor pomoći u rješavanju neugodnih simptoma.

Zašto ljekari preporučuju lijek?

Kao što znate, previsoka razina šećera vrlo je opasna za tijelo svake osobe. Štaviše, ne samo da negativno utiče na rad svih unutrašnjih organa, već nosi i smrtnu opasnost za zdravlje ljudi. To je zbog činjenice da su poznati brojni slučajevi kada je pacijent koji je imao problema s visokim šećerom pao u komu i, shodno tome, ta situacija je završila smrću pacijenta.

Glavna supstanca koja ima učinak na snižavanje šećera je metformin. On pozitivno utiče na sve procese u tijelu koji doprinose pravilnoj upotrebi glukoze i normalizaciji njegove razine u pacijentovoj krvi.

Naravno, danas postoji puno različitih lijekova koji se takođe koriste u detaljne svrhe. Ali ovaj lijek pored gore opisane funkcije pomaže i pacijentu da izgubi kilograme. Upravo je lijek Siofor 850 najčešće propisan za gojaznost, koji često prati tijek dijabetesa tipa 2.

Liječnici preporučuju korištenje ovog lijeka u slučaju kada dijeta niske kalorije i dovoljna količina vježbanja nisu dali željeni rezultat. Ali ne trebate razmišljati da bilo tko može početi uzimati ove tablete, i nadajte se da će on smršati odmah.

Svaka tableta sadrži 850 mg glavnog aktivnog sastojka metformina. Upravo je ona komponenta lijeka koja pomaže tijelu da se izbori s visokim šećerom.

Ako pacijent ima kontraindikacije za upotrebu ovog lijeka, tada ga liječnik može zamijeniti bilo kojim drugim lijekom sa sličnim učinkom.

Takođe, svaki pacijent može samostalno ispitati preglede drugih pacijenata koji su takođe uzimali ovaj lijek i razgovarao o svom iskustvu s tim u vezi.

Karakterizacija lijekova

Kao što je gore spomenuto, sastav ovog lijeka sastoji se od više komponenti, odnosno metformina koji pruža učinak snižavanja šećera.

Važno je napomenuti da je ovaj lijek sintetički lijek, tako da uvijek u prvom danu uzimanja lijeka morate obratiti pažnju na dobrobit pacijenta. Ako se nakon prve doze ne pojave nuspojave, liječenje se može nastaviti.

Naravno, u nekim situacijama metformin može prouzrokovati ozbiljno pogoršanje pacijentovog blagostanja. To se obično događa u slučajevima kada pacijent ne poštuje preporučenu dozu kao i kad postoje istodobne tegobe.

Na Internetu možete pronaći mnoštvo kritika o Sioforu, i pozitivnih i negativnih. Negativni su povezani s činjenicom da nisu svi pacijenti znaju kako pravilno nadzirati razinu šećera u krvi, a to, sa svoje strane, može uzrokovati naglo pogoršanje dobrobiti. Kod dijabetesa je poznato da redovno mjeri nivo glukoze u krvi. Ako se to ne učini, onda pri uzimanju ovog lijeka nivo šećera u krvi može naglo pasti, uslijed čega osoba počinje razvijati stanje pretka ili dijabetičku komu.

Da biste izbjegli ove situacije, važno je razumjeti kako uzimati lijek, a za to je važno na vrijeme posjetiti liječnike.

Samo liječnik može dati punu preporuku o tome kako ga uzimati tako da ne naškodi pacijentu, već radije pomaže da mu se vrati zdravlje.

Upute za upotrebu tableta

Prije upotrebe lijeka za liječenje dijabetesa, obavezno je konzultirati se s liječnikom.

Tijekom savjetovanja, endokrinolog će, uzimajući u obzir podatke dobivene tijekom pregleda, utvrditi dozu korištenog lijeka i režim njegove primjene.

Kao i bilo koji drugi lijek, Siofor 850 tableta ima niz kontraindikacija.

Glavne kontraindikacije su:

  • Šećerna bolest tipa 1
  • razne vrste alergijskih reakcija, koje mogu izazvati komponente koje su dio navedenih sredstava,
  • predak ili koma
  • acidoza
  • zatajenje bubrega ili jetre
  • bolesti izazvane virusom ili infekcijom određene vrste,
  • srčane bolesti koje su u teškoj fazi razvoja,
  • hirurške operacije
  • hronične bolesti koje su pogoršane u velikoj meri,
  • alkoholizam
  • mladi pacijent
  • žene koje doje ili su trudne,
  • složen tok dijabetesa drugog stepena.

Mnoge kontraindikacije vrlo je lako dijagnosticirati, dovoljno je proći određeni pregled od strane iskusnog stručnjaka. Što se tiče alergijske reakcije, trebate samo razumjeti koje su komponente dio određenog lijeka i kako mogu utjecati na pacijentovo tijelo. Glavna komponenta koja je dio ovog lijeka je metformin. Zbog toga za početak pacijent jednostavno mora znati ima li reakcije na ovu komponentu.

Na temelju toga je lako zaključiti da je moguće spriječiti štetne učinke na organizam koji metformin ponekad može imati. Glavno je znati tačno koje nuspojave imaju na tijelo, a takođe koje imaju i kontraindikacije. Važno je i pravovremeno proći kompletan pregled i razumjeti karakteristike vašeg tijela.

Usput, vrijedno je napomenuti da popis onih kojima je ovaj lijek kontraindiciran uključuje ne samo djecu, već i starije pacijente.

Takođe se mogu očitovati i prilično jake nuspojave koje nepovoljno utječu na dobrobit pacijenta.

Mjere predostrožnosti za upotrebu lijeka

Liječnici preporučuju uzimanje Siofor 850 strogo prema uputama. U ovom je slučaju važno redovno pratiti stanje jetre tokom cijelog razdoblja liječenja. To se postiže donošenjem odgovarajućih analiza.

Također je moguće da liječnik istovremeno propisuje uzimanje drugih lijekova, koji takođe efikasno smanjuju pacijentovu razinu šećera u krvi. Istina, samo vam lekar može reći tačno koliko tableta određenog leka dnevno trebate uzeti.

Uz to, vrijedno je unaprijed se upoznati s uputama za uporabu lijeka. Napomena obično sadrži informacije o tome kako pravilno uzimati lijek, u kojoj dozi, kao i sa kojim lijekovima se može kombinirati. Važno je zapamtiti da se u slučaju istodobne primjene lijekova koji obavljaju istu funkciju, može dopustiti previše oštar pad šećera u krvi. Također, ne smijemo zaboraviti da su analozi Siofor 850 koji su poput gore navedenog lijeka usmjereni na snižavanje razine glukoze u krvi. Stoga, ako uzimate ova dva lijeka istovremeno, možete dozvoliti nagli pad ovog pokazatelja, što zauzvrat dovodi do razvoja kome ili predaka.

I naravno, uvijek je važno znati koliko dugo se uzima određeni lijek i koji se lijekovi mogu uzimati paralelno. Na primjer, ako istovremeno upotrebljavate lijekove s sulfonilurejom, možete doći do stanja hipoglikemije ili čak glikemijske kome. Da bi se to spriječilo važno je redovito mjeriti šećer u krvi i samo po potrebi uzimati ovaj ili onaj lijek.

Ali smatra se da je glavna prednost metformina, koji je glavna komponenta Siofora, taj da on ne utječe na prirodnu sintezu inzulina.

Kako lijek utječe na ljudsko tijelo?

Već je gore rečeno u kojim situacijama možete uzimati ovaj lijek, a u kojima je bolje zamijeniti ga drugim lijekom.

Odluku o započinjanju upotrebe lijeka za liječenje ili otkazivanju imenovanja trebao bi donijeti dežurni liječnik na temelju analiza dobivenih tijekom pregleda pacijenta.

Da biste detaljnije shvatili kada se ipak može koristiti, a kada je bolje odustati od upotrebe ovog alata, morate razumjeti kako lijek utječe na tijelo pacijenta i na koje funkcije.

Djelovanje lijeka u ljudskom tijelu ima za cilj obavljanje nekoliko funkcija:

  • Siofor 800 ili 850 ima depresivno dejstvo na višak glukoze u jetri, a takođe ne dozvoljava postupak njegove izolacije iz rezerve glikogena,
  • pozitivno utiče na proces transporta ovog proizvoda u sva tkiva i odeljenja u tijelu,
  • inhibira apsorpciju glukoze po zidovima creva,
  • čini tkiva osjetljivijima na inzulin, što omogućava ćelijskim strukturama da bolje apsorbiraju glukozu, snižavajući njen nivo u krvi.

Osim toga, važno je da dijabetičari shvate koja je doza lijeka optimalna. Vrlo često pacijente zabrinjava pitanje koliko puta dnevno ga treba uzimati, a ujedno i u kojoj količini. Među pacijentima postoji mišljenje da što duže pacijent uzima lijek, veća je i njegova efikasnost.

Obično liječnik uvijek propisuje režim liječenja na temelju individualnih pokazatelja svakog pojedinog pacijenta, ali svejedno, upute za uporabu lijeka detaljno doziraju i dozu upotrebe lijeka.

Doziranje lijeka propisuje endokrinolog, vodeći se karakteristikama tijeka bolesti, šećerom i pojedinim pokazateljima dobrobiti pacijenta.

Kombinacija Siofora s drugim lijekovima, recenzije o njemu i njegovoj cijeni

Gore je rečeno da se lijek Siofor 850 može kombinirati sa drugim lijekovima.

Ako je potrebno, svaki pacijent može uzimati lijek zajedno s drugim lijekovima.

Prije upotrebe Siofora kao komponente tijekom kombinirane terapije, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o promjeni doze lijekova.

Najčešće se lijek Siofor 850 kombinira sa:

  • bilo koji inzulinski lijek
  • sredstvo koje ima za cilj smanjiti adsorpciju u crevima,
  • inhibitor
  • sulfonilurea,
  • tiazolidindioni.

Po cijeni Siofor je na prosječnoj razini cijena. U ljekarnama cijena Siofora 850 rijetko prelazi četiri stotine rubalja. Ali može biti i viša ili niža, ovisno o proizvođaču lijeka i regiji u kojoj se lijek prodaje u Rusiji.

Mora se reći da su gotovo sve recenzije o upotrebi sredstava pozitivne. Ako pacijent zaista ima dijabetes tipa 2, a nije u teškoj fazi tečaja, tada pozitivni učinak primjene počinje već u drugoj sedmici liječenja. U svim ostalim slučajevima za dodatni savjet trebate potražiti liječnika.

Ako lijek nije prikladan za pacijenta, tada može osjetiti jaku glavobolju, vrtoglavicu, povraćanje, mučninu i niz drugih znakova.

Stručnjak iz videa u ovom članku reći će o učinku Siofora na tijelo dijabetičara.

Pogledajte video: Сиофор и Глюкофаж от диабета и для похудения (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar