Kako sprečiti lipodistrofiju

01.3.2014. · Noćna svetlost · Čitanje će trajati 2 min.

Dobro poznati koncept "celulita" podrazumijeva dvije pojave - lipodistrofiju i flegmon. Lipodistrofija je „isti“ tradicionalni celulit s kojim se toliko borimo.

Drugim riječima, radi se o kozmetičkom defektu uzrokovanom strukturalnim metamorfozama u potkožnom masnom sloju. U ovom slučaju koža je prekrivena gomoljima poput narančine kore. Flegmon je upala mekih tkiva koju izazivaju piogeni mikrobi, streptokoki, stafilokoki, Pseudomonas aeruginosa itd.

Analizirajmo detaljnije takvu smetnju kao što je lipodistrofija i njene posebnosti.

Šta je lipodistrofija?

Najčešće je problem celulit uglavnom ženskog predstavnika. Suprotno uvriježenom mišljenju, celulit nije uvijek kozmetička mana - često je dokaz poremećaja u organizmu. Kršenja se najčešće javljaju zbog grešaka u prehrani, neuspjeha u hormonalnom sustavu, zastoja u krvi, nasljedstva, nedostatka tjelesne aktivnosti, a također i zbog loših navika (cigarete, alkohol i sl.).

Stručnjaci razlikuju tri osnovna stadija celulita: vodenast, mekan, vlaknast.

Mekani celulit - masni: na palpaciji - labava koža, nema bolova. Najčešće pogađa stomak, stražnjicu, kukove, noge, ruke. Razlog nastanka takve podvrste celulita je prekomjerna konzumacija masne hrane, prekomjerna težina.

Celulit vodenast - edematous: kada je osjećaj - mekan, lokalizacija - donji udovi. Uzrok ove vrste bolesti je zadržavanje tekućine u tijelu, kršenje krvožilnog sustava.

Bolna podvrsta je vlaknasta. Na dodir - kožno tkivo je gusto ili čak tvrdo s ljubičastim nijansama. Kada se pregleda, ova faza je jasno vidljiva - masne ćelije se lepe u celulozu. U pravilu se lokalizira na stražnjici, koljenima ili teladi.

Kako postupati

Za liječenje lipodistrofije potreban je sveobuhvatan pristup. Tretman je skup i dugotrajan, pa je bolje odmah celulit spriječiti nego ga dugo liječiti. Prevencija je aktivan način života, sport. Vrijedno je vježbati stražnjicu i gornje noge. Na tim dijelovima se najčešće formira "korica narandže".

  • Treba se pridržavati dijeta. Masne ćelije ne smeju da prodru u vlakna vezivnog tkiva.
  • Pijte najmanje 2,5 litara tečnosti dnevno.
  • Izbjegavajte uzimanje lijekova koji sadrže hormone (hormone) ili to činite s velikom pažnjom.
  • Povećajte cirkulaciju krvi u problematičnim mjestima kontrastnim tušem, masažom i fitnesom.
  • Specijalni alati pomoći će razgraditi masnoću i izbaciti je iz tijela. Ali posebno se nemojte zamarati njima!
  • Ravnoteža natrijuma i kalijuma je važna: ako postoji višak natrijuma u tijelu, onda kalij najvjerovatnije nije dovoljan.

Treba napomenuti da se celulit nedavno smatrao kozmetičkim nedostatkom. Jednom davno nisu mu obraćali toliko aktivne pažnje. Na primjer, gole žene prikazane na njihovim slikama poznatih umjetnika, bez izuzetka patile su od lipodistrofije. Još prije 50 godina lipodistrofiju su igrano nazivali „jagodice“ i općenito se nije smatralo problemom figure. Trenutno „narančina korica“ progoni moderne žene. Svi vode beskonačnu borbu protiv celulita i zahvaljujući velikim probojima u polju kozmetologije, mnogi uspijevaju.

Uzroci pojave

Jedan od razloga razvoja lipodistrofije je višestruka upotreba jednokratnih igala s injekcijama inzulina, među ostalim se mogu spomenuti trajne traume potkožnog tkiva s „tupom“ iglom, što dovodi do kronične upale i stvaranja žarišta lipodistrofije.

Europsko epidemiološko istraživanje tehnike ubrizgavanja inzulina otkrilo je da se rizik od razvoja lipodistrofije opetovanom uporabom igala povećava za 31%. Istovremeno, rezultati kvantitativnog istraživanja iz GFK-a, provedenog u Ruskoj Federaciji 2006. godine, otkrili su da 46% dijabetičara u našoj zemlji zamjenjuje igle (jednokratne) na inzulinskim špricama samo jednom tjedno! Posebno često razvoj lipodistrofije utječe na pacijente s prvom vrstom dijabetesa, žene i bolesnike s pretilošću.

Kliničke manifestacije lipodistrofije

Lipoatrofija je zaobljeno produbljivanje kože na mjestu ubrizgavanja inzulina, obično se može pojaviti šest mjeseci ili godinu dana od početka terapije inzulinom.

Lipohipertrofija je zadebljana "gumena" promena potkožnog tkiva koja se otkriva kod gotovo polovine dijabetičara pomoću inzulina. U nekim slučajevima može biti gusta ili nalik na ožiljke.

Za otkrivanje lipohipertrofije potrebno je ispitivanje i palpaciju mesta ubrizgavanja insulina, jer su ponekad lezije veće mogućnosti da se otkriju prilikom palpacije nego vizualno. Zdrava koža se lako može zakačiti, što je nemoguće kod oštećenja lipohipertrofičnim. Lipohipertrofija se takođe javlja kod ponovljenih injekcija na istom mjestu katetera (inzulinske pumpe).

Dostupni podaci dokazuju vezu između pojave lipohipertrofije i upotrebe zastarjelog, manje čistog inzulina, nedostatka alternacije mjesta ubrizgavanja, upotrebe ograničene površine kože za injekcije, opetovanih ubrizgavanja lijeka u jedno područje, kao i višestruke uporabe igala za jednokratnu upotrebu. Injekcije u područje lipohipertrofije povećavaju njegovu ozbiljnost. Vrijedno je zapamtiti da injekcije u područje lipohipertrofije mogu ometati apsorpciju inzulina (čine ga sporim ili neujednačenim), što može biti opasno za pogoršanje kontrole dijabetesa.

Prevencija lipodistrofije

Da biste se efikasno borili protiv lipodistrofije, potrebno je da sledite nekoliko jednostavnih pravila:

• Neprekidno stalno pregledavajte mjesta ubrizgavanja inzulina.

• Pokažite ta mjesta ljekaru ili medicinskoj sestri (minimalno - jednom godišnje, u idealnom slučaju - pri svakoj posjeti).

• Ne ubrizgavajte u hipertrofična područja kože sve dok patološke promjene ponovo ne postanu normalne (taj proces može trajati mjesecima i godinama).

• Redovno menjajte područja ubrizgavanja.

Danas bi optimalan pristup u borbi protiv pojave lipodistrofije trebao uključivati: upotrebu novih visokokvalitetnih inzulinskih preparata, redovne promjene u područjima primjene lijekova, širenje zona ubrizgavanja i odbijanje ponovne upotrebe igala.

Kako izmjeniti mjesta ubrizgavanja

Brojna istraživanja pokazuju da je za zaštitu zdravih tkiva potrebno sekvencijalno i pravilno izmjenjivati ​​područja ubrizgavanja. Prema jednoj shemi s dokazanom učinkovitošću, zona ubrizgavanja podijeljena je u četiri kvadranta (dijela), ako govorimo o stražnjici ili kukovima. Čitav tjedan možete koristiti samo jedan kvadrat, sljedeći tjedan - drugi, i tako dalje, mijenjajući ih u smjeru kazaljke na satu. Injekcije kvadranata izvode se s minimalnom udaljenošću od 1 cm od prethodne kako bi se izbjegla sekundarna ozljeda tkiva.

Vredi zapamtiti! Pri prelasku na normalno tkivo s lipodistrofičnog mjesta u pravilu je potrebno prilagođavanje doze inzulina. Promjena doze je individualna i može se značajno razlikovati zbog čega treba provoditi česta mjerenja razine glukoze u krvi i stalne konsultacije s liječnikom.

I na kraju, još jednom je potrebno naglasiti važnost treninga kompetentne tehnike ubrizgavanja inzulina, jer sposobnost primjene inzulina nije manje važna od one koja je uvedena.

Vrste lipodistrofije i njihove osobine

Ljekari razlikuju nekoliko oblika ove bolesti.

  1. Ginoidna lipodistrofija. Ova vrsta bolesti karakteristična je za ženski spol. Masnoća se odlaže strogo u određenim područjima - na stomaku, bokovima i stražnjici. Priroda pruža prirodnu potporu ovim zonama - takozvani septum, koji se sastoji od kolagenih vlakana. A osnova kolagena, zauzvrat, je estrogen. Stoga su naslage celulita u direktnoj vezi sa proizvodnjom estrogena.
  2. Jetrna lipodistrofija. Bolest destruktivne prirode, koja se razvija na pozadini poremećenog metabolizma masti u ljudskom tijelu. Hepatociti su odgovorni za razgradnju lipida u jetri. Ako se dogodi kvar u njihovom radu, masna tkiva zamjenjuju hepatocite, a formiraju se i inkluzivi vezivnog tkiva.
  3. Lipodistrofija nakon opetovanih injekcija. U tom slučaju dolazi do atrofičnih i hipertrofičnih promjena masnog tkiva tamo gdje su napravljene injekcije. Istovremeno, koža je pogođena. Javlja se na malom području tkiva na kojem su se najčešće stavljale injekcije.
  4. Inzulinska lipodistrofija. Budući da dijabetes zahtijeva redovitu primjenu inzulina, na mjestu višestrukih ubrizgavanja utječu i koža i potkožno masno tkivo. Češće se ova vrsta opaža kod žena i djece nego kod muškaraca. Pretežno su zapažene atrofične lezije.

Šta je lipodistrofija kod dijabetesa? Ovo je jedna od najopasnijih komplikacija. S ovom bolešću dolazi do kršenja sinteze hormona. Slijedom toga, poremećena je i proizvodnja onih tvari koje ispunjavaju potpornu funkciju tkiva i koje su odgovorne za pravilno razgrađivanje i raspodjelu masti.

Kao rezultat toga, atrofične i hipertrofične promjene u potkožnom masnom tkivu i kožnim tkivima, posebno tamo gdje se daje inzulin. Liječenje ovog oblika bolesti je vrlo složeno i dugotrajno, jer se primjena inzulina ne može zaustaviti, a teško je vratiti hormonsku pozadinu takvom dijagnozom.

U nekim se slučajevima dijabetička lipodistrofija pojavi unutar nekoliko tjedana nakon početka ubrizgavanja inzulina, ponekad i nakon samo nekoliko godina. U ovom slučaju veliku ulogu igra oblik bolesti, prisustvo drugih hroničnih bolesti, životni stil pacijenta.

Razlozi razvoja

Do sada nisu u potpunosti utvrđeni svi faktori koji utječu na bolest poput lipodistrofije. Najvjerovatniji uzroci uključuju:

  • Bilo koji metabolički poremećaji, uključujući hormonske,
  • Loše navike - pušenje i zloupotreba alkohola,
  • Nepravilna prehrana - nedostatak režima, pothranjenost ili prejedanje,
  • Prekomjerna konzumacija slatke i masne hrane,
  • Giardiasis,
  • Liječenje hormonskim lijekovima (steroidi),
  • Infektivni hepatitis,
  • Intoksikacija tijela, uključujući i kada rade u opasnim industrijama ili žive u područjima sa lošom ekologijom.

Ako je dijagnoza „dijabetička lipoatrofija“, razlog je, naravno, u ponovljenim injekcijama inzulina.

Liječenje i prevencija bolesti

Zašto je posebno važno ne zanemariti lipoatrofiju bolesti kod dijabetesa i liječiti je na vrijeme? Atrofirana tkiva ometaju potpunu apsorpciju inzulina nakon injekcije. A to značajno usložnjava ispravan izračun doze lijeka koji je stvarno primljen u tijelu.

Najveća opasnost predstavlja razvoj otpornosti na inzulin - fenomen u kojem tijelo prestaje reagirati na unošenje doze inzulina. Slične komplikacije opažene su kod 25% pacijenata s dijabetesom.

Atrofične promjene na koži su takođe opasne. Na mjestima ubrizgavanja nakupljaju se guste masne stanice, ako ovdje dođe do infekcije tijekom ubrizgavanja ili je zona povrijeđena, rizik od trofičnih čira i gangrene vrlo je visok, zbog čega će biti potreban stalni tretman dijabetičkog stopala i trofičnih čira.

Liječenje svih ovih posljedica i komplikacija vrlo je dugo, ponekad je nemoguće. Stoga se mora provesti profilaksa bolesti s dijabetesom. To uključuje takve aktivnosti i postupke:

  1. Dijetalna terapija - vrlo je važno pratiti ustaljenu prehranu i ne narušavati je,
  2. Ultrazvuk i induktometrija - kurs se sastoji od 10-15 sesija, koje se održavaju svaki drugi dan. Tada morate napraviti pauzu 2-3 mjeseca, i ponovite kurs4
  3. Važne informacije: Ultrazvuk može probiti tkivo do dubine od 10 centimetara. Njegove fluktuacije doprinose stimulaciji protoka krvi i resorpciji nakupljanja masnih ćelija. Često se hidrokortizonska mast nanosi na kožu - to doprinosi brzoj obnovi atrofiranih tkiva.

Obično su ove mere dovoljne da se izbegne razvoj lipodistrofije u periodu od šest meseci do dve godine.

Ako se jetra uoči i kod dijabetičke lipodistrofije, tada se dodatno liječi takvim lijekovima:

  1. Hepatoprotectors - Essential, Essliver.
  2. Lijekovi koji stimulišu metabolizam - metiluracil, metionini.
  3. Vitamini grupe B, A i E.
  4. Antispazmodike, ako postoje pritužbe na bol i kolike.
  5. Kod vrlo teških oblika bolesti propisani su lijekovi koji sadrže hormone.

Trebat će najmanje šest mjeseci da obnovi jetra. U naredne najmanje dvije godine treba posvetiti povećanu pažnju prehrani, uzimanju potpornih lijekova.

Pogledajte video: KATARAKTA - KAKO SPREČITI PROPADANJE OČIJU - PRIRODNI LEKOVI (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar