Akupunkturni tretman dijabetesa

Uticaj na biološki aktivne tačke (BAP) kao metodu terapije poznat je već nekoliko hiljada godina. Dolazi sa Istoka. Drevni liječnici vjerovali su da vitalna energija stalno kruži čitavim ljudskim tijelom. Ako nešto ometa tokove, pati čitav organizam. Akupunktura, cauterizacija ili poseban pritisak na određene točke uklanjaju blokove i normaliziraju protoke energije.

Pritisak tokom akupresure može biti različit. Najčešće na točku utiču vrhovi prstiju. Poznate su i tehnike u kojima su „alati“ vrhovi prstiju ili njihovi zglobovi. Različite metode izlaganja:

  • dugi pritisci različitih dubina,
  • kratkotrajni klikovi,
  • milovati, trljati.
  • Na primjer, često se stvara dojam da u nekom trenutku struja udara.
  • Moguće je i nesmotrenosti, "goosebumps" -a.
  • Bol nije takođe isključena. Naravno, to ne bi trebalo biti nepodnošljivo.

  1. Koliko je BAP-a poznato? Najpopularnijih je 150. Dobri će stručnjaci imenovati dvostruko više. Postoji izjava da duboki poznavaoci istočne medicine znaju o hiljadu i pol hiljada zona izloženosti na ljudskom telu.
  2. Posebna prednost akupresure - sposobnost da to učinite sami. Naravno, daleko od svih tačaka na svom tijelu, čovjek može samostalno doći. Neke tehnike zahtijevaju određeni položaj tijela primaoca, njegovo opuštanje, nepokretnost. Ali najjednostavnija pomoć za pružanje sebi sasvim je stvarna.


Na primjer, ako vas boli glava, ova tehnika puno pomaže: stavite jastučiće srednjih prstiju na sljepoočnice, jastučiće indeksnih - u udubljenje u blizini osnove tragusa uha. Kružnim pokretom, masirajte sve četiri tačke istovremeno.

A ako se pospanost oštro pojavila, ali ne možete spavati? Tada možete naći udubinu između baza palca i kažiprsta. Stisnite točku između jastučića palca i kažiprsta druge ruke i držite najmanje 30 sekundi (trebao bi se osjetiti električni impuls). Izlaganje se vrši na svaku ruku zauzvrat.

Kompanija Bayer i mjerač glukoze Contour TC. Prednosti, troškovi

Mogu li koristiti jaja za dijabetes? Koje će vam biti najkorisnije?

Akupresura za dijabetes

Potrebno je djelovati na 23 BAP-a. Da biste sami radili sa bodovima, potrebna vam je spretnost. Ako nema nade za sebe, morat ćete se obratiti rođacima (tehnika se može savladati) ili specijalistima (sa medicinskim obrazovanjem i odgovarajućim kvalifikacijama).

Metoda izloženosti preporučuje se trostruko: prvo lagani pritisak, zatim povećani (primalac bi trebao osjetiti bol, ukočenost), a potom ponovo slab, umirujući. Optimalan kurs je 12 dana.

  • ublažiti tok bolesti
  • smanjiti širenje naglosti glukoze,
  • poboljšati opšte stanje dijabetičara.

Zamjena za izomalt: vrijedi li mijenjati saharozu na izomalt? Korist i šteta

Kontraindikacije: zašto ne?

  • istorija neoplazmi,
  • tuberkuloza
  • ozbiljne bolesti unutrašnjih organa, krvi,
  • bilo koja bolest u akutnoj fazi,
  • mentalni poremećaji.

Neki stručnjaci smatraju da se akupresura ne smije raditi ako je dijabetes ovisan o insulinu. To je zato što ako se lijekom smanji šećer, a potom padne i nakon akupresure, doći će do hipoglikemije. Stoga, prisustvo dijabetesa tipa I zahtijeva posebno pažljivo savjetovanje s liječnikom o akupresuri.

Akupresura ne bi trebala uzrokovati glavobolju ili mučninu. Ako se to dogodi, mora se zaustaviti svako izlaganje. Samo prava akupresura će dati pravi efekat.

Akupunkturni tretman dijabetesa

Metode liječenja dijabetesa u Dinastičkom centru Lin temelje se na tibetanskoj medicini. Moguće je postići najbolje rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2 - vraća se radna sposobnost, poboljšava se kvaliteta života i uklanjaju se odgovarajući poremećaji u tijelu.

Akupunktura za dijabetes koristeći metode kineske medicine pomaže u rješavanju sljedećih problema:

    smanjenje razine šećera u krvi, stabilizacija razine u granicama normale, smanjenje doze lijekova, njihovo moguće potpuno uklanjanje, prevencija komplikacija, povećana sigurnost života, eliminiranje potrebe za stalnim medicinskim nadzorom.

Jedna od važnih prednosti akupunkture je odsutnost ovisnosti i bilo kakvi negativni efekti na bubrege i jetru osobe. Ljekari kineske medicine uspijevaju ukloniti svrbež kože, glad i žeđ, oslabljen vid, gubitak snage, slabost, umor i druge simptome. Liječenje dijabetesa u Kini ima dugu povijest i uspješno se provodi pomoću akupunkture.

Pored posebnih učinaka, akupunktura za dijabetes omogućava vam općenito složeni učinak na tijelo, uključujući olakšavanje trenutnog stanja:

    eliminirati pankreatitis, poboljšati rad pankreasa i žučnih puteva, smanjiti stres, ukloniti učinke neravnoteže živčanog sustava, održavati ravnotežu, poboljšati metaboličke procese, uravnotežiti imunološki sistem.

Poboljšanje pacijentovog blagostanja primjenom akupunkture nije jedina potvrda postignutih rezultata. Ali upravo to vodi normalizaciji sadržaja glukoze u kapilarnoj krvi, sadržaja glikoziliranog hemoglobina, šećera i acetona u urinu. Nakon 2-3 mjeseca, pacijenti dobijaju priliku da napuste specijalizirane lijekove i žive punim životom.

Uzroci bolesti

Kineska medicina dijabetes shvaća kao tri bolesti povezane s neravnotežom u jednom od sistema:

    Mkhis-pa (vrućina), Bad-kan (hladno), Rlung (hladno).

Prvi je odgovoran za jetru, žučni trakt, gušteraču, drugi za metaboličke procese i imunitet, treći za nervni sistem. Ovisno o tome kako su ova tri stanja izbalansirana, odabire se tretman koji uključuje postupak akupunkture.

Udar se vrši pomoću posebnih tankih i dugačkih igala koje se pod određenim uglom ubacuju u kožu. Akupunktura je bezbolna, a poboljšanje se javlja nakon prvih sesija. Prosječan broj akupunkturnih sesija za jedan kurs iznosi 10-12, nakon čega je propisana pauza i nastavak nastavka.

Tri vrste neravnoteže kod dijabetičara

Uz neravnotežu Mhris-pa-a, naglasak je na učinku na bioaktivne točke jetre, žučnog mjehura, gušterače. Uticaj akupunkture omogućava vam da očistite jetru i žučne kanale, poboljšate proizvodnju žuči, pomognete obnovi tkiva gušterače, poboljšate stanje nervnog sistema.

Neravnoteža u sistemu Bad Kan nastaje zbog pozadine neuspjeha imunološkog sistema ili metaboličkih poremećaja. Akupunktura u ovom slučaju pomaže normalizaciji metaboličkih procesa, probave, poboljšanju ravnoteže imunološkog sistema. Prekomjerna težina može doprinijeti razvoju bolesti - akupunktura također efikasno djeluje u smjeru gubitka kilograma.

Akupunktura s neravnotežom Rlung poboljšava emocionalnu stabilnost, otpornost na stres, kvalitetu sna. Akupunktura je usmjerena na liječenje jakog nervnog stresa i prekomjernog rada koji izazivaju dijabetes i njegovo pogoršanje. A za brži oporavak preporučuje se korištenje Qigong terapijskih vježbi.

Rezultat ovisi o stadijumu bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta. U procesu liječenja, važno je pratiti dijetu niskokalorične hrane i održavati smirenost i ravnotežu, izbjegavajući stresna stanja.

Alternativno liječenje dijabetesa - akupunkturne točke

U kineskoj tradicionalnoj medicini ova bolest je klasifikovana kao Xiaoke - Xiaoke, na kineskoj znači dijabetes. Kod šećerne bolesti preporučuje se djelovanje na meridijan slezine (gušterače), kao i na susjedne meridijane. Ovaj efekt aktivira stanice gušterače i trebao bi doprinijeti proizvodnji inzulina.

Točke i njihova lokacija navedeni su dolje tačno u redoslijedu u kojem su predloženi za masažu.

Taipei Point (SP-3)(太白, tài-bái - najveća bjelina, jasnoća) nalazi se na unutrašnjoj bočnoj površini stopala, ispod i iza baze palca, u šupljini. Njena masaža ublažava osjećaje tjeskobe i stresa, poboljšava cirkulaciju stopala, smanjuje glavobolju i bolove u zglobovima.

Zhang Men Point (LV-13) (章 門, zhāng-mén - svijetla kapija) - pripada meridijanu jetre. Da biste ga pronašli, trebate prebrojati vrh na prsnom košu 11 i kliknuti na slobodni, ne pričvršćeni sternum) kraj. Ako je tačka odgovorila s bolom, onda ste ispravno prepoznali njenu lokaciju.

Pih Shu Point (UB-20) (脾俞, pí-shū - točka slezene) leži na meridijanu mjehura. Nalazi se na stražnjoj strani, na nivou jaz između XI i XII torakalnih kralježaka, udaljeno od kralježnice do širine 2 prsta. Smanjuje apetit, stimulira gušteraču, aktivira probavu.

Da pronađem točka Da-do (SP-2) (大都, dà-dū - veliki kapital), potrebno je da se vratite na prvo pronađeno mjesto. Da-do (SP-2) također pripada meridijanu gušterače i nalazi se na bočnoj površini stopala, između baze i prvog zgloba velikog nožnog prsta. Ovo je tonična tačka koja poboljšava stanje organizma.

Shao Fu Point (HT-8) (少 府, shào-fǔ - mala vila) dovršava akupresuru za dijabetes. Leži na meridijanu srca, na unutrašnjoj strani dlana, u udubljenju između kostiju koje idu do prstenastog i malog prsta, tik ispod osnove prstiju. Njena masaža poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema, sprečava je srčane komplikacije.

U tradicionalnoj kineskoj medicini dijabetes je podijeljen na 3 sindroma.

1. Dijabetički sindrom gornjeg dijela „trostrukog grijača“

Glavne manifestacije: patološki pojačana žeđ, suha usta, pojačano izlučivanje urina, crveni vrh jezika i tanka žuta prevlaka na jeziku, potpuni brzi puls

Terapijski pristup: uklanja toplinu, vlaži pluća, uzrokuje tekućinu, ugašava žeđ

Shao Fu (HT-8) (少 府, shào-fǔ - mala vila)

Xin-shu (UB-15) (心俞, xīn-shū - tačka srca)

Fei-shu (UB-13) (肺俞, fèi-shū - točka pluća)

Tai Yuan (LU-9) (太 淵, tái-yuān - sjajan izvor)

(CV.23) Lian-quan (廉 泉, lián-quán - izvor jezika)

(CV.24) Cheng-jiang (承 漿, chéng-jiāng - prijemnik pljuvačke)

2. Dijabetički sindrom srednjeg dijela „trostrukog grijača“

Glavne manifestacije: značajan porast apetita, nezasitna glad, neugodan osjećaj u želucu, anksioznost i osjećaj vrućine, iscrpljenost, intenzivna žeđ, pojačano izlučivanje mokraće, žuti plak na jeziku, brz, klizan puls.

Terapijski pristup: čišćenje stomaka, gašenje vatre, zasićenje jina, zadržavanje tekućine.

Pishu (UB-20) (脾俞, pí-shū - tačka slezene)

Wei-shu (UB-21) (胃 俞, wèi-shū - stomačna točka)

Ney-ting (ST-44) (内 庭, nèi-tíng - dvorište)

San-yin-jiao (SP-6) (三陰 交, sān-yīn-jiāo - mjesto susreta od tri yin)

s neugodnim senzacijom u stomaku i kiselom belkom, dodajte

Ney-guan (PC-6) (内 關, nèi-guān - unutarnja granica)

(CV.12) Zhong-wan (中 脘, zhōng-wǎn - srednji epigastrium)

3. Dijabetički sindrom donjeg dijela „trostrukog grijača“

Glavne manifestacije: učestalo mokrenje u velikim količinama, urin povećane gustine, suha usta, suh jezik, jaka žeđ, vrtoglavica, zamagljen vid, crveni obrazi, nezasitna glad, ali istodobno slab apetit, slabost i bolovi u koljenima i donjem dijelu leđa, brzo filamentozni puls.

Ako je nedostatak yina uspio utjecati na tjelesni yang, tada se primjećuju zamračenje lica, netolerancija na hladnoću, pretjerano mokrenje, blijedi jezik s bijelim premazom, duboki filamentozni puls.

Terapijski pristup: zasićenje tečnosti, jačanje bubrega.

Tai Chi (KD-3) (太 谿, tài-xī - veliki protok)

Gan-shu (UB-18) (肝 俞, gān-shū - točka jetre)

Shen-shu (UB-23) (腎俞, shèn-shū - bubrežna točka)

Tai chung (LV-3) (太衝, tài-chōng - sjajan napad)

U slučaju insuficijencije dodaje se Yang (GV.4) Ming-men

Sami bodovi bez recepta konačan su odgovor na medicinski problem. Kako bi akupunkturne točke dale željeni ljekoviti učinak, na njih treba primijeniti ispravnu tehniku ​​uboda.

Jedan od efikasnih narodnih lekova za dijabetes jeste akupresura i akupunktura.

Dijabetes melitus često se javlja istovremeno s laganom upalom tijela i repa gušterače, manifestujući se samo kao mali sindrom boli. Iskustvo tradicionalnih ljekara i trenutni podaci ukazuju na prikladnost upotrebe akupresure za dijabetes i kataralni pankreatitis.

U nekim je slučajevima moguće smanjiti ili normalizirati šećer u krvi, a u drugim smanjiti prateće poremećaje (bol zbog dijabetičke polineuropatije itd.). O tome svjedoči činjenica da su većina najučinkovitijih empirijski uspostavljenih tačaka u metamerima koji imaju određene inervacijske veze s gušteračom:

Julio-bokovi (GB-29) (居 髎, jū-liáo - kratka i široka fosa)

Zhang-men (LV-13) (章 門, zhāng-mén - svijetla vrata)

Yangan (UB-43) (膏肓, gāo-huāng - vitalni organi)

Geghuan (UB-41) (附 分, fù-fēn - bočna podjela)

Pishu (UB-20) (脾俞, pí-shū - tačka slezene)

Shen-shu (UB-23) (腎俞, shèn-shū - bubrežna točka)

Ge-shu (UB-17) (隔 俞, gé-shū - otvor blende)

Guan-yuan-shu (UB-26) (關 元 俞, guān-yuán-shū - točka granice i porijekla)

Pang-uan-shu (UB-28) (膀胱 俞, páng-guāng-shū - točka mjehura)

Zhong-lu-shu (UB-29) (中 膂 俞, zhōng-lǔ-shū - leđa mišića točka)

Ostale točke stvaraju zajedničku pozadinu za utjecaj lokalnih i segmentnih propuštanja.

Shan Liao (UB-31) (上 髎, shàng-liáo - gornja fosa)

Qi-Liao (UB-32) (次 髎, cì-liáo - sekundarna fosa)

Zhong-liao (UB-33) (中 髎, zhōng-liáo - srednja fosa)

Xia-liao (UB-34) (下 髎, xià-liaó - donja fosa)

Fufen (UB-36) (承 扶, chéng-fú - ručni)

San-yin-jiao (SP-6) (三陰 交, sān-yīn-jiāo - mjesto susreta od tri yin)

Shui-chuan (KD-5) (水泉, shuǐ-quán - izvor vode)

Yin-si (HT-6) (陰 郄, yīn-xì - rascjep yin)

Hae-gu (LI-4) (合谷, hé-gǔ - priključak za dolinu)

(CV.24) Cheng-jiang (承 漿, chéng-jiāng - prijemnik pljuvačke)

(GV.26) Šui-gou (水溝, shuǐ-gōu - oluk)

Principi za liječenje dijabetesa u Kini i na Zapadu znatno se razlikuju. Orijentalna, posebno kineska medicina, nudi prvenstveno obratiti pažnju ne na samu bolest, nego na uzroke njene pojave. Dakle, ona povezuje pojavu dijabetesa s kršenjem rada mokraćnog sistema.

Kineski iscjelitelji razmatraju ljudsko tijelo u cjelini, stoga nude sveobuhvatni pristup, odnosno usmjeren na poboljšanje svih njegovih sustava, u liječenju bilo koje bolesti.

Pankreasni slezeni Meridian (SP) slezena (足 太陰 脾 經, zútàiyīn píjīng) - 21 akupunkturna točka, uparena, odnosi se na yin sistem, zemaljski element. Kretanje energije duž meridijana je centripetalno. Energija potiče iz meridijana želuca i prelazi u meridijan srca. Period maksimalne aktivnosti meridijana je od 9 do 14 sati.

Meridijan slezene potiče s tibijalne strane velikog nožnog prsta. Izvire unutar gležnja, prelazeći na udaljenosti od 8 cunamija iznad posljednjeg s meridijanom jetre.Zatim prolazi duž unutarnje strane donjeg ekstremiteta i zaobilazeći ingvinalni nabor odlazi u trbuh, doseže do slezine i daje granu želucu.

Tada se dijafragmom prolazi u grudnom košu, diže se uz rebra, dopire do korijena jezika i širi se pod jezikom. Grana teče od dijafragme kroz želudac do srca, gdje se spaja na srčani meridijan.

Akupunktura za dijabetes

Akupunkturna metoda omogućava rad na kanalu gušterače i slezine "RP", perikardijumu "MS", bubrezima "R", jetri "F", želucu "E", jen-may "VC", du-may "VG" itd. normalizovati rad nadležnih tijela. Primjena klasičnih kineskih recepata ostvaruje svoj učinak uključujući i endokrine faktore.

Kada se hipodermičke strukture određene lokalizacije (akupunkturne točke) iritiraju iglom, dolazi do degranulacije (izlaza u međućelijski prostor) od histamina i histamin sličnih tvari s izraženim angiodilatačkim (vazodilatacijskim) učinkom.

Vizualno u zoni postavljanja igle možete razlikovati žarište hiperemije kože (crvenilo) promjera 1-2 cm. Svaka endokrina žlijezda ima dovoljan broj potrebnih akupunkturnih zona u neposrednoj blizini sebe.

Akupunkturni sistem je svojevrsna „tastatura“ tela. Na jednostavan način, ovo je sredstvo za “podešavanje” ljudskog tela.

Akupunktura dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 (dijabetes kod odraslih ili neinzulinski ovisan) je metabolički poremećaj u kojem tijelo nije u stanju regulirati razinu glukoze u krvi. Bolest pogađa gotovo 3,7 milijuna ljudi u Rusiji, a uzimajući u obzir nedijagnosticirane ljude, može doseći 12,7 milijuna. Dijabetes tipa 2 se razvija kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada stanice tijela više ne reagiraju na inzulin (inzulinska rezistencija).

To dovodi do aterosklerotskih plakova koji mogu prouzrokovati probleme poput loše cirkulacije krvi, angine pektoris, infarkta miokarda i šloga. Dijabetes tipa 2 može dovesti do komplikacija, uključujući očne bolesti, oštećenje živaca, probleme sa nogama, bolesti bubrega i impotenciju.

Postoji mnogo uzroka dijabetesa tipa 2, uključujući interakciju gena i faktora okoline. Bolest se obično javlja kod ljudi starijih od 40 godina i uglavnom je povezana s prekomjernom težinom. Gubitak kilograma (plus porast tjelesne aktivnosti) je efikasniji od liječenja lijekovima za sprečavanje ili usporavanje razvoja dijabetesa tipa 2.

Hormon stresa, kao što je kortizol, uzrokuje povećanje glukoze u krvi i doprinosi otpornosti na inzulin. Stres može igrati ulogu u razvoju metaboličkog sindroma, koji često prethodi dijabetesu, a takođe povećava i rizik od dijabetesa tipa 2. Depresija može doprinijeti razvoju bolesti.

Akupunktura je uobičajen pristup u liječenju pacijenata s dijabetesom u savremenoj Kini. Međutim, istraživanja u ovom smjeru rijetko se provode i gotovo da nema nasumičnih kontroliranih ispitivanja.

Većina kliničkih studija fokusira se na perifernu neuropatiju, gdje postoje preliminarni dokazi o efektu akupunkture. Kineska medicina pomaže u liječenju pretilosti, što je glavni faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, kao i za ublažavanje depresije. Detaljne informacije o orijentalnoj medicini u klinici Paramita +7 (495) 363-90-66.

Studije fizioloških mehanizama, kako sa ljudima tako i sa laboratorijskim životinjama, pokazuju da akupunktura može:

    za regulaciju proizvodnje inzulina i razine šećera u krvi za poboljšanje profila lipida u krvi (dislipidemija se često primjećuje kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i može dovesti do kardiovaskularnih bolesti) za uspostavljanje cirkulacije krvi, pomažući usporiti pojavu i napredovanje komplikacija s dijabetesom u cirkulaciji kako bi se ublažio stres reakcija

Većina ljudi koristi akupunkturu kao dio sveobuhvatnog liječenja dijabetesa. Akupunktura može biti sigurna i efikasna u kombinaciji sa biomedicinom i drugim tretmanima, kao što su vežbe opuštanja i biljna medicina.

Akupunkturni bodovi za dijabetes tipa 2

Na početku najvažnija stvar: posebno masaža i akupresura ne mogu se ljudima koji primaju injekcije inzulina. Vjerovatno je (prema mom mišljenju) da je to zbog uvođenja "strane" harmonije. Nisam našao objašnjenje za to. Ali MASAŽU OVIM LJUDIMA NE DOZIVO.

Kod dijabetesa tipa 2, akupresura je vrlo efikasna kao alternativni tretman. Sa niskim „šećerom“ zamjenjuje tabletu - moje vlastito iskustvo. Šta je akupresura? Mnogi ljudi misle na kinesku akupunkturu. Ali da biste pravilno umetnuli iglu u točku, morate naučiti puno i dugo vremena.

Kinezi još uvijek imaju još jedan način utjecaja na akupunkturne točke - cauterizaciju. Ali morate priznati - opekotine su neugodne. Akupresura ima mnogo toga zajedničkog s akupunkturom, budući da utjecaj igle i pritisak na prst, u određenim točkama, obnavljaju oštećene funkcije i poboljšavaju pacijentovo stanje.

Najvažnije je masažu započeti sami. Kako nije svaki pacijent ima priliku posjetiti maser, ali pismeno u naše vrijeme, čak štoviše. Sve je u vašim rukama. Osoba ima ukupan broj "vitalnih" bodova - 365. Ali s dijabetesom je njihov broj manji. A lokacija ne ovisi o tome gdje se nalazi bolesni organ.

Za ispravan pronalazak bodova potrebno je odrediti pojedinačni „TSUN“. Zun su proporcionalni segmenti, čija veličina ovisi o udaljenosti između krajeva nabora savijenog srednjeg prsta. Svaka osoba ima svoje. U žena se određuje na desnoj ruci, a kod muškaraca na lijevoj.

Pri masiranju koristi se tonička metoda, prijem dubokog pritiska. Trajanje izlaganja točkama je 30-60 sekundi. Masaže tačaka 9 i 20 izvode se smirujućom metodom, primjenom laganog pritiska u smjeru kazaljke na satu, s postepenim usporavanjem ritma.

Trajanje izlaganja tim točkama je oko 5 minuta. Kurs masaže je 12 sesija svaki dan. Nakon 12 tjedana, kurs se može ponoviti ako je potrebno.

Sada sami bodovi:

Točka 1. Simetrična, smještena pola tsun u stroni od zadnje linije na nivou jaz između spinoznih procesa X i X1 torakalnih kralježaka. Masirajte sa obe strane istovremeno, položaj izmasiranog leži na stomaku (stavite jastuk ispod stomaka).

Točka 2. Simetrična, smještena na leđima, jedan i pol tsun u stranu medijalne linije leđa. Masaža kao u prethodnoj tački.

Tačka 3. Simetrična, smještena 2-3 mm prema nosu. Masirajte istovremeno s desne i lijeve strane, položaj tokom masaže - sjedenje, odmaranje laktova na stolu i zatvaranje očiju.

Tačka 4. Simetrična, smještena blizu vanjskog ugla oka za 5 mm prema uhu, u udubljenju. Masaža kao prethodna tačka.

Točka 5. Simetrična, koja se nalazi na vanjskoj strani lakta, na kraju nabora formirana savijanjem lakta. Masirajte u sedećem položaju, desno i levo zauzvrat. Savijte ruku poda, stavite je na stol, dlanovima prema dolje.

Točka 6. Simetrična, smještena na potkoljenici 3 cun ispod patele i 1 cun unazad od prednje ivice tibije. Istovremeno masirajte na obje strane, položaj osobe koja se masira sjedi sjedi s ispruženim nogama.

Točka 7. Simetrična, koja se nalazi na potkoljenici 2 cun ispod patele i jedan i pol cuna ispred udubljenja. Masirajte kao prethodnu točku u sedećem položaju. Noge treba saviti u koljenima pod kutom od 90 stepeni.

Točka 8. Simetrična, koja se nalazi u peti, u udubljenju između tetive kamenca i vanjske strane gležnja u nivou njegovog središta. Masirajte udesno i levo u isto vreme, položaj izmasiranog - sedeći.

Točka 9. Simetrična, koja se nalazi na preseku plantarne i dorzalne strane stopala sa calcaneusom. Masirajte istovremeno desno i lijevo u sjedećem položaju.

Točka 10. Simetrična, smještena na stopalu na mjestu granice plantarne i stražnje površine. Masaža kao prethodna tačka.

Tačka 11. Simetrična, smještena na potkoljenici 2 kune iznad unutrašnjeg gležnja. Masaža kao u prethodnoj tački.

Tačka 12. Simetrična, smještena na velikom nožnom zglobu 3 mm u smjeru drugog nožnog prsta od ugla rupe za nokte. Masirajte levo i desno u isto vreme u sedećem položaju.

Točka 13. Simetrična, smještena na stražnjoj strani stopala između glava prve i druge metatarzalne kosti. Masaža kao tačka 12.

Točka 14. Simetrična, smještena na prednjoj površini tibije 6 tsuni ispod patele i jedan i pol tsuni izvan prednjeg ruba tibije. Masaža kao točka 12.

Tačka 15. Simetrična, smještena iznad ključne kosti u udubljenju. Masaža kao tačka 12.

Tačka 16. Simetrična, koja se nalazi u udubljenju između calcaneal tetive i unutrašnjeg gležnja. Masirajte u sjedećem položaju s desne i lijeve strane u isto vrijeme.

Točka 17. Simetrična, koja se nalazi na granici zadnjeg i potplata stopala unazad od glave prve metatarzalne kosti. Masaža kao u prethodnoj tački.

Točka 18. Simetrična, smještena desno od točke 17 prema peti. Masaža kao u prethodnoj tački.

Tačka 19 simetrična, smještena 3 tsun iznad unutrašnjeg gležnja. Masirajte u sjedećem položaju s desne i lijeve strane istovremeno.

Tačka 20. Simetrična, smještena na 1 inču iznad donjeg nabora zgloba, sa strane prvog prsta. Masirajte udesno i ulijevo, u sjedećem položaju, stavite ruku na stol tako da dlan bude okrenut prema gore.

Tačka 21. Simetrična, koja se nalazi na potplatu stopala u udubljenju formiranom savijanjem nožnih prstiju. Masirajte naizmenično levo i desno u sedećem položaju.

Točka 22. Simetrična, smještena na stopalu u području pričvršćivanja calcaneal tetive na calcaneus. Masirajte istovremeno levo i desno u sedećem položaju.

Tačka 23. Simetrična, koja se nalazi na najvišem dijelu stražnjeg dijela stopala u udubljenju. Masaža kao u prethodnoj tački.
Još nekoliko bodova.

Točka 24. Smještena je 7 cunja iznad donje granice rasta dlaka u parietalnoj fosi u srednjoj liniji koja povezuje vrhove zgloba.

Točka 25. Smještena u udubljenju na unutrašnjoj ivici obrve.

Točka 26. Smještena je u sredini brazde brade.

Točke 27, 28, 29 30, 31. Smještene na dlanu.

Masaža:

    tačka 27 - niži šećer u krvi. Tačka 28 - niži šećer u urinu. Tačka 29 - poboljšavamo gušteraču. Tačka 30 - poboljšati rad jetre. Točka 31 - poboljšavamo rad žučne kesice.

Točke masaže 3, 4, 5, 6, 7, 8, 14, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 možete učiniti sami bez ičije pomoći. Točke na dlanu i glavi vrlo dobro smanjuju šećer, posebno točka 24 (a područje blizu njega bliže licu dobro snižava krvni tlak - stražnji dio glave možete češljati češljem s malo pritiska).

Tajne kineske medicine

Postignuća savremene medicinske nauke nesporna su. No, vrijedi li odbaciti iskustvo stečeno tisućljećima tradicionalne kineske medicine?

"Kao i kod svih drugih bolesti, i liječenje dijabetesa zahtijeva sveobuhvatan pristup i temeljnu dijagnozu", kaže dr. Zhang Zhiqiang, vodeći specijalist u kineskom medicini Tao.

Prva faza dijagnoze u tradicionalnoj kineskoj medicini je pregled pacijenta, koji vam omogućava procjenu mentalnog i fizičkog stanja osobe, boje i stanja kože, očiju, jezika. Nadalje, provode se preslušavanje, ispitivanje i ispitivanje (uključujući pulznu dijagnostiku).

Dijagnoza nosa, usana, zuba, jezika, ušiju, kože, ruku, stopala i sastava tijela je takođe od velike važnosti. Opširne informacije daju iridodijagnostiku - pregled šarenice. Iris je vrlo osjetljiv element tijela, a sve nasljedne i stečene bolesti na njemu ostavljaju svoj trag, pri čemu svaki dio oka odgovara jednom ili drugom organu.

U pravilu se liječenje sastoji od 3-4 tečaja u trajanju od 10 dana. „Kao rezultat upotrebe složenih učinaka na tijelo, moguće je postići značajne rezultate u liječenju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu. Uz dijabetes melitus ovisan o insulinu, postepeno je moguće postići konstantno smanjenje doza inzulina ", kaže dr. Zhiqiang.

Integrirani pristup liječenju dijabetesa omogućava vam, ako ne i potpuno izlječenje, tada značajno poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta. Na pozadini poboljšanog blagostanja, homeostaza se stabilizira, jača imunitet i, što je vrlo važno, obnavlja se sposobnost tkiva da se regenerira.

Zanimljivo je da u kineskoj medicini za razliku od evropske medicine nemaju dvije, nego desetak vrsta dijabetesa s različitim simptomima. Shodno tome, odabire se taktika liječenja koja, ovisno o prirodi bolesti, ima za cilj obnovu energetskih kanala odgovornih za gušteraču, slezinu, želudac, bubrege i mjehur.

Naravno, potrebna je svakodnevna fizička aktivnost, ali jednako je važno da stalno povećavate svoje znanje o dijabetesu. "Tradicionalna kineska medicina smatra da je pravi stav prema bolesti vrlo važan", rekao je dr. Zhang Zhiqiang.

- Osoba treba biti upoznata sa svojom bolešću, ali ne treba se bojati manifestacija bolesti, ne smije potcijeniti ili preuveličavati njen značaj. Važan je ispravan psihološki stav koji će pomoći vraćanju ravnoteže u tijelu, harmoniji tijela i duha. “

Akupunktura za dijabetes tipa 1 i 2: biološki aktivne točke

U terapiji šećerne bolesti tipa 1 često se koristi nestandardni tretman za ublažavanje općeg stanja pacijenta. Jedna od najefikasnijih i dobro utvrđenih metoda je akupunktura.

Akupunktura za dijabetes koristi se već duže vrijeme, obično ovu tehnologiju liječenja kineski ljekari primjenjuju za održavanje zdravlja dijabetičara. Međutim, danas mnogi medicinski radnici uključuju takvu terapiju na listu efikasnih metoda, stavljajući je u rame sa standardnim tretmanom.

Zahvaljujući ovom postupku, centralni, periferni i autonomni živčani sustav se normaliziraju i poboljšava se stanje tkiva. Poboljšanjem stanja zidova krvnih žila i pojačavanjem mikrocirkulacije kože kapilare se proširuju, što povoljno utječe na stanje pacijentovog tijela.

Akupunktura za dijabetes u medicinskoj praksi

Odavno je dokazano da je akupunktura dijabetesa tipa 1 i 2 efikasna metoda za ublažavanje općeg stanja dijabetičara i sprečavanje simptoma. Osim toga, ovo je prilično jednostavan i pristupačan tretman.

Nakon prvih postupaka, proizvodnja inzulina u tijelu se povećava, razina šećera u krvi se stabilizira i poboljšava se cirkulacija krvi. Prema riječima poznatog akupunkturista i člana Britanskog vijeća za akupunkturu Lise Sherman, uz pomoć točkovnog efekta na koži posebnim iglama, tradicionalne metode liječenja znatno se poboljšavaju.

Uz ovaj postupak, potreban je i integrirani pristup terapiji. Dijabetičar bi trebao pravilno jesti, slijediti posebnu terapijsku dijetu, kontrolirati vlastitu težinu i ne zaboraviti na tjelesne aktivnosti.Takve mjere će zaustaviti razvoj bolesti i spriječiti pojavu ozbiljnih komplikacija dijabetesa tipa 2.

  • Dugo vrijeme zapadni liječnici nisu prepoznavali djelotvornost akupunkture, ova metoda terapije smatrana je prijevarom, jer akupunktura nije direktno povezana s ljudskom anatomijom. Međutim, u savremenom razdoblju postupak se u mnogim zemljama aktivno primjenjuje u liječenju mnogih bolesti. Uključujući dijabetes.
  • Kako bi dokazali efikasnost akupunkture u smanjenju boli, napisani su mnogi naučni radovi. Kao rezultat jednog istraživanja, pokazalo se da liječenje iglama zaista pomaže dijabetičarima.
  • Akupunktura je imala koristi od 77 posto dijabetičara kojima je dijagnosticirana dijabetička neuropatija, a 68 posto njih nije uzimalo lijekove protiv bolova.

Specifične točke na koje su pogođene igle. Imaju brojne nervne završetke. Kada se stimulira ovo područje, aktivira se proizvodnja endogenih analgetskih tvari u mozgu.

Kao rezultat toga, razina šećera u krvi kod pacijenata nakon akupunkture se prepolovi.

Dijabetes i akupunktura

Kada se dijagnosticira dijabetes, primjenom posebnih igala utječu biološki aktivne točke ili obrasci. Dijabetičari uvode minimalnu dozu nikotinske kiseline, fosfadena, piracetama izlaganjem talasima određene frekvencije i dužine.

Nakon uvođenja minimalne doze lijekova u biološki aktivnoj točki, terapijski učinak traje dugo vremena. Prvi postupak provodi se nakon što je pacijent uspio doći do kompenzacijske faze dijabetesa.

Da bi nadgledao pokazatelje, dijabetičar uzima laboratorijske testove krvi. Na kraju liječenja osoba je također pod nadzorom ljekara tako da možete pratiti dinamiku promjena i efikasnost terapije.

Trajanje tečaja akupunkturne terapije je najmanje pet do sedam postupaka. Izlaganje iglama vrši se svakog dana ujutro tokom 20 minuta.

  1. Ovaj postupak pomaže u liječenju mikrocirkulatornih poremećaja. Uključujući polineuropatiju u dijabetes. Najčešće se akupunktura koristi u ranom stadijumu bolesti sa blagim simptomima. Međutim, osobe sa dijabetesom tipa 1 također se podvrgavaju alternativnom liječenju.
  2. Ako je osoba bolesna više od 10 godina, simptome prati snažna bol, osteoartropatija, razvoj čira, koristi se mikrovalna rezonancija. U slučaju teškog hipertestičkog i teškog X-sindroma, arterijske hipertenzije, pored glavnog liječenja, liječnici preporučuju farmaceutsku akupunkturu s uvođenjem piracetama. Terapeutski učinak takve terapije traje četiri mjeseca ili više.
  3. Konkretno, često se predlaže modifikovana metoda akupunkture, kada se milimetarski elektromagnetski talasi nanose na iglu pomoću uređaja za rezonantnu terapiju. Tokom postupka uravnotežen je informacijski neravnoteža obolelih ćelija.

Uz redovnu akupunkturu, tjelesne funkcije mogu se gotovo u potpunosti obnoviti. Ovaj postupak pomaže postepenom smanjivanju doze lijekova.

Zbog toga se dijabetičari rješavaju neugodnih nuspojava koje se javljaju tijekom uzimanja lijekova.

Terapija semenkama Su Jok: izloženost energetskim tačkama

Sjeme bilo koje biljke je živa biološka struktura koja ima veliku vitalnu energiju. Sustav za obradu sjemena sujjs sastoji se u djelovanju živih sjemenki na određenim mjestima prilijepljenjem na kožu.

Kao rezultat toga dolazi do buđenja sjemena. Njihovo biološko polje interaktivno djeluje sa specifičnim područjem oboljelog organa i vraća se energetski potencijal oštećenog tkiva.

Takvu neobičnu tehniku ​​liječenja različitih bolesti razvio je profesor Park Jae Woo 1988. godine, a danas je često koriste liječnici alternativne medicine. Sjemenke biljke primjenjuju se primjenom na mjesto bola stopala, ruku ili ušća, zbog čega se u toku bolesti primjećuje pozitivna promjena.

Prema terapeutima, taj efekat se može postići zbog činjenice da biološka polja koja emituju sjemenke stupaju u interakciju s oboljelim područjem i ispunjavaju ga vitalnom energijom. Istovremeno se apsorbira patogena energija zbog koje sjemenke mijenjaju svoj izgled, boju i strukturu, postaju krhke, crne i puknu.

Ovo je vrlo jednostavan i dostupan postupak za sve, glavno je znati sistem dopisivanja određenih sjemenki određenim unutrašnjim organima čovjeka. Takva se terapija može izvesti i kod kuće i tokom putovanja.

Pri korištenju terapije semenkama sujoka važno je znati da seme različitih biljaka ima individualna svojstva, u vezi s tim se bira određeni oblik, boja, kao i karakteristike semena. Uz ispravnu šemu, terapija će biti uspešna.

Univerzalna vitalnost, svojstvena biljkama, i mehanička stimulacija biološki aktivnih točaka imaju željeni ljekoviti učinak. Dakle, osnova ovog tretmana je refleksologija poznata mnogim pacijentima.

Kao što znate, dijabetes je popraćen velikim brojem različitih patologija, pa se liječenje sjemena odabire na temelju dostupnih simptoma. Da biste bolje odredili željene bodove, vrijedno je ispitati sliku.

  • Uz pomoć sjemenki peršuna, lubenice i dinje dobiva se diuretski i protuupalni učinak.
  • Sjemenke gloga pomažu u normalizaciji funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, uklanjaju funkcionalni srčani poremećaj i normaliziraju rad srca. Primijenite li ih na područje utjecaja na mozak, osoba se smiruje.
  • Kineska limunska trava ili ginseng takođe utiču na mozak, povećavaju radnu sposobnost, ublažavaju mentalni i fizički umor. Kad se ove sjemenke stave u područje utjecaja na obdužbu medulje, kardiovaskularni i respiratorni sustav se normaliziraju.
  • Borovnice i ptičje trešnje koriste se protiv proljeva i crijevnih tegoba. Sjemenke kumine i kopar imaju karminativno i antispazmodično djelovanje u slučaju nadutosti.
  • Uz varikozne vene nanesite sjeme konjskog kestena. U ovom slučaju postupak se provodi sekvencijalnom metodom, krećući se od periferije do centra, tako da se aktivira venski odljev.
  • Ako dijabetičar ima anemiju kod dijabetesa melitusa ili je oštećena koagulacija krvi, koriste se sjeme širokine. Takođe pomažu kod hepatitisa i odlično djeluju kao choleretic, djelujući na jetru i žučni mjehur. Zastoj žuči liječi se sjemenkama ovsa.
  • Sjemenke šipak poboljšavaju sluh i vid. Kod upale očiju i tromboflebitisa sjemenke nevena pomažu, kod anemije i urolitijaze, grašak. Kukuruz se koristi u dijagnostici dijabetesa melitusa i epilepsije.

Vrste masaže za dijabetes

Dijabetičarima se može propisati prolazak različitih vrsta masaža. Opšta masaža je indicirana prvenstveno za pacijente s povećanom težinom, ovaj postupak se provodi nekoliko puta tjedno. Zahvaljujući tome, toksini se uklanjaju iz tijela, koža se čisti od mrtvih ćelija, poboljšava se san i opće dobro čovječanstva.

Samo-masažu ili pulsnu masažu dijabetičar izvodi kod kuće. Ovaj postupak uključuje izlaganje određenom području tijela, ako to tijelo zahtijeva. Ovaj postupak savršeno liječi i obnavlja oštećeno tkivo.

Uz pomoć lokalne masaže, ljekar s dvije ruke djeluje na određene dijelove tijela, zbog čega je moguće postići ljekoviti učinak i ublažiti bol. Zahvaljujući akupresuri iscjeljuju se razne vrste bolesti. Ova tehnika se koristi za opuštanje i toniziranje tijela.

Liječnici uvijek propisuju masažu za dijabetes melitus, jer kod dijabetičara dolazi do oštećenja živaca i krvnih žila donjih ekstremiteta. Uticajem na stopala mogu se sprečiti komplikacije.

Informacije o fizioterapeutskim metodama liječenja dijabetesa nalaze se u videu u ovom članku.

Kako koristiti akupresuru za dijabetes tipa 2?

Nije tajna da stručnjaci iz različitih oblasti na polju alternativne medicine također imaju različita stajališta o izvoru dijabetesa.

Na primjer, indijski ljekari koji koriste jogu u svojim praksama imaju tendenciju da vide uzroke dijabetesa u čovjekovom nezadovoljstvu svojom stvarnošću i pretjeranim željama. Odnosno, da bismo liječili dijabetes, prvo je potrebno postići duševni mir i duhovni mir.

U kineskoj medicini, akupresura se široko koristi za liječenje dijabetesa. Vjeruje se da u početnoj fazi „starenja“ bolesti akupresura za dijabetes Može dati vrlo pozitivan rezultat: postoje dobre šanse za normalizaciju razine šećera u krvi bez lijekova.

Jedno od pravila upotrebe akupresure nije upotreba inzulina tokom liječenja.
Ali ne zaboravite da je vrlo opasno i strogo zabranjeno otkazivati ​​inzulin ili druge lijekove koje je liječnik propisao sami!

Pre svega akupresurni tretmani za dijabetes, tako da daju najpozitivniji efekat, treba da ga sprovede specijalista. U tom procesu dijabetičar može samostalno provesti ovu vrstu postupka, ukoliko ima dovoljno vještine.

U nekim slučajevima pacijenti određuju za sebe određeni skup točaka, čija masaža daje dobar rezultat u kompenzaciji dijabetesa i periodično ga ponavlja, fokusirajući se na savjete i preporuke specijalista.

Uz pomoć akupresure nemoguće je izliječiti dijabetes tipa 2. Međutim, prema rezultatima dobivenim u studijama akupresura za dijabetes Može suzbiti razvoj ove bolesti, povezane bolesti i komplikacije.

Masiranje svake tačke traje ne više od 3-5 minuta, što se mora obavljati svakodnevno. Trajanje tečaja i skup bodova u početnoj fazi odabire ljekar, usredotočujući se na dobrobit pacijenta i kasnije rezultate testova - sadržaj glukoze u pacijentovoj krvi i urinu.

Nakon završetka punog tečaja obično se pravi pauza neko vrijeme, nakon čega ga treba ponoviti. Obično u roku od godinu dana pacijent s dijabetesom ponovi akupresuru 5-7 puta.

Za samo-masažu najpovoljniji dijelovi tijela su donji udovi: površina bedara, zglobovi koljena i potkoljenica. Takođe su važne tačke na rukama i licu.
Strogo se ne preporučuje upotreba akupresure u području pazuha i poplitealnih šupljina!

U donjim informacijama možete pronaći opis točaka i metoda masaže.

Točka 1. Simetrična, smještena na pola centimetra od zadnje stražnje srednje linije na nivou jaz između spinoznih procesa X i XI torakalnih kralježaka. Pacijent leži na stomaku, pod stomakom mu se stavlja jastuk. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 2. Simetrična, smještena na leđima, jedan i pol tsun u stranu medijalne linije leđa. Masirano kao tačka 1.

Tačka 3. Simetrična, smještena u blizini unutrašnjeg ugla oka za 2-3 mm prema nosu. Pacijent sjedi laktovima na stolu i sklopljenih očiju. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Tačka 4. Simetrična, smještena u udubljenju u blizini vanjskog ugla oka za 5 mm prema uhu. Masirano kao tačka 3.

Točka 5. Simetrična, koja se nalazi na vanjskoj strani ruke, na početku nabora formirana savijanjem lakta. Pacijent sjedi rukom na stolu, dlanom prema dolje. Točka se masira naizmjenično s desne i lijeve strane.

Točka 6. Simetrična, smještena na potkoljenici 3 cun ispod patele i 1 cun unazad od prednje ivice tibije. Pacijent sjedi ispruženih nogu. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 7. Simetrična, koja se nalazi u udubljenju na potkoljenici 2 kune ispod patele i jedan i pol kunice prema van. Pacijent sjedi, savijajući koljena pod uglom od 90 stepeni. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 8. Simetrična, smještena u peti, u udubljenju između tetive kamenca i vanjskog gležnja u razini njegovog središta. Pacijent sjedi. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 9. Simetrična, koja se nalazi na preseku plantarne i dorzalne strane stopala sa calcaneusom. Pacijent sjedi. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 10. Simetrična, koja se nalazi na granici plantarne i donje strane stopala. Masirano kao tačka 9.

Tačka 11. Simetrična, smještena na potkoljenici 2 kune iznad unutrašnjeg gležnja. Masirano kao tačka 9.

Tačka 12. Simetrična, smještena na velikom nožnom zglobu 3 mm u smjeru drugog prsta od ugla rupe za nokte. Pacijent sjedi. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 13. Simetrična, smještena na stražnjoj strani stopala između glava I i II metatarzalnih kostiju. Masirano kao tačka 12.

Točka 14. Simetrična, smještena na prednjoj površini tibije 6 tsuni ispod patele i jedan i pol tsunu izvan prednje ivice tibije. Masirano kao tačka 12.

Tačka 15. Simetrična, koja se nalazi u udubljenju iznad ključne kosti. Masirano kao tačka 12.

Tačka 16. Simetrična, koja se nalazi u udubljenju između calcaneal tetive i unutrašnjeg gležnja. Pacijent sjedi. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Točka 17. Simetrična, koja se nalazi na granici dorzalne i plantarne površine stopala iza glave I metatarzalne kosti. Izmasirano kao tačka 16.

Točka 18. Simetrična, smještena desno od točke 17 od pete. Izmasirano kao tačka 16.

Tačka 19. Simetrična, smještena na potkoljenici 3 cuna iznad unutrašnjeg gležnja. Pacijent sjedi. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Tačka 20. Simetrična, koja se nalazi na unutrašnjoj površini podlaktice 1 inč iznad donjeg nabora zgloba, sa strane I prsta. Pacijent sjedi rukom na stolu, dlan prema gore. Točka se masira naizmjenično s desne i lijeve strane.

Tačka 21. Simetrična, koja se nalazi na potplatu stopala u udubljenju formiranom fleksijom prstiju. Pacijent sjedi. Točka se masira naizmjenično s desne i lijeve strane.

Točka 22. Simetrična, koja se nalazi na stopalu na mjestu pričvršćivanja tetive kalkaneusa na calcaneus. Pacijent sjedi. Točka se masira istovremeno sa obe strane.

Tačka 23. Simetrična, smještena u udubljenju na najvišem dijelu stražnjeg dijela stopala. Izmasirano kao tačka 22.

1. Masaža se izvodi toničkom metodom (osim tačaka 9 i 20) upotrebom dubokog pritiska. Trajanje izlaganja u svakoj tački iznosi 0,5-1 minut.

2. Masaža tačaka 9. i 20. izvodi se smirujućom metodom upotrebom laganog pritiska i rotacijskog udaranja, postepeno usporavajući njezin tempo. Trajanje izlaganja u svakoj tački iznosi 4-5 minuta.

3. Tečaj masaže sastoji se od 12 sesija svaki dan. Ako je potrebno, drugi tečaj se provodi nakon konsultacije s dežurnim liječnikom ne ranije od tjedan dana kasnije.

Akupresura, akupunktura, hirudoterapija za dijabetes

Jedna od efikasnih opcija refleksologije je akupresura. Njegova suština je utjecaj na aktivnu točku prstom.To pomaže u postizanju kurativnog ili preventivnog učinka.

Ova tehnika je nespojiva s injekcijama inzulina, pa prije početka sesija bolesnici sa dijabetesom tipa 1 trebaju konzultirati svog liječnika.

Tokom masaže, specijalista djeluje na 23 aktivne točke. Kompletan terapijski kurs uključuje 12 sesija (bolje je provoditi postupak svakodnevno).

Akupresura za dijabetes vrši se sljedećim tehnikama:

  • milovanje prsta
  • "prstom" i klečenje jednim prstom,
  • pritisku
  • ubrizgavanje nokta
  • akupresura u kombinaciji sa aromaterapijom (esencijalna ulja).

Klinički efekat:

  1. izlaganje posebnim točkama pomaže poboljšanju rada gušterače,
  2. regulacija glukoze u krvi,
  3. borba protiv popratnih patologija,
  4. tretman gojaznosti (kao jedan od uzroka dijabetesa),
  5. kompleksan pozitivan učinak na sve organe i sisteme.

Akupunktura za dijabetes (akupunktura)

Akupunktura (akupunktura) smatra se jednom od najefikasnijih vrsta refleksologije. Uticaj posebne igle na aktivne tačke omogućava vam da istovremeno „razradite” nekoliko energetskih sistema ljudskog tela.

  • vrsta igle
  • metoda uticaja na aktivnu tačku,
  • snaga i dubina ubrizgavanja.
  • lijek protiv bolova
  • desensitizing
  • sedativni učinak na tijelo.

Za borbu protiv dijabetesa stručnjaci koriste dvije akupunkturne metode:

  1. Kočenje - ova metoda izloženosti usmjerena je protiv povećane ekscitabilnosti motoričkih, senzornih funkcija, a smanjuje i aktivnost endokrinih žlijezda,
  2. Uzbudljivo - ova metoda ima stimulativan uticaj na organizam.

Akupunkturna seansa za dijabetes može se odvijati na različite načine:

  • U prvom slučaju igla se ubacuje u akupunkturnu točku do dubine na kojoj bi pacijent imao određene senzacije (drhtanje, pritisak, pucanje, bolovi). Igla treba ostati u aktivnoj točki najmanje pola sata.
  • U drugom slučaju, cilj uvođenja igle je pojava manje intenzivnih senzacija (na primjer, osjećaj vrućine, lagano ukočenost). Alat se ostavlja na aktivnoj tački 10-20 minuta.

Tijek liječenja uključuje 10-15 sesija. Priroda efekta ovisi o vrsti dijabetesa i kliničkoj slici bolesti.

Hirudoterapija za dijabetes

Liječenje dijabetesa pijavicama je usmjereno na:

  • sprečavanje krvnih ugrušaka,
  • obnavljanje oštećenih zidova krvnih žila,
  • snižavanje holesterola (prevencija ateroskleroze),
  • stimulacija imuniteta,
  • anestezija.

Medicinske studije potvrđuju da hirudoterapija za dijabetes pomaže u sprečavanju vaskularnih komplikacija ove bolesti i pogodna je za liječenje hemoftalmusa (krvarenja u očnoj jabučici).

Pogledajte video: Dijabetes: Dijabetes Simptomi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar