Resalut Pro: upute za upotrebu, indikacije, recenzije i analozi

Opis važan za 18.07.2014

  • Latinsko ime: Rezalut pro
  • ATX kod: A05C
  • Aktivna supstanca: Fosfolipidi (fosfolip>

Obogaćena i bez masti su glavna komponenta koja provodi farmakološko djelovanje lijeka. fosfolipidi. Jedna kapsula sadrži 300 mg aktivnih sastojaka. Prevladavajuća aktivna frakcija je fosfatidilholinčiji je masni udio 76 posto od ukupne količine fosfolipida. Preostalih 24 posto dijeli se između polinezasićenih masnih kiselina kao što su:

  • linoleinska kiselina omega-3 - 62 posto
  • linolenska kiselina omega-6 - 6 posto.

Sastav je obogaćen sljedećim pomoćnim komponentama:

  • želatina
  • mono ili diester glicerola i masnih kiselina iz hrane,
  • 85% glicerol mono / dialkonat (C14-C18) - 120 mg,
  • rafinirano sojino ulje - 138,5 mg,
  • trigliceridi srednjeg lanca - 40,5 mg,
  • alfa tokoferol (vitamin e) - 1 mg.

Obrazac za puštanje

U apotekarskim kioscima lijek Rezalyut Pro se isporučuje u obliku mekih želatinskih kapsula duguljastog oblika. Sama kapsula je prozirna, unutrašnji sadržaj je viskozna tečnost zlatno žute ili žuto-smeđe boje. Lijek se pakuje u blistere od po 10 komada svaki. Kartonska ambalaža sadrži 1, 3 ili 5 blistera.

Farmakološko djelovanje

Resalut Pro - farmaceutski lijek koji pripada grupi hepatoprotektori, odnosno glavni učinak lijeka usmjeren je na jačanje i obogaćivanje ćelija jetre, poboljšanje zaštitnih funkcija. Mehanizam delovanja aktivnih komponenti je popraviti oštećene ćelijske membrane hepatociti popunjavaju deficit endogenih fosfolipida supstancama po hemijskoj strukturi.

Tijekom kliničkih studija pokazano je da se upotreba egzogenih supstanci gradi kao supstrati pojačava intenzitet tijeka reparativnih procesa, to jest ćelije jetre se brže obnavljaju. Unos fosfolipida izvana može čak i zaustaviti učinak štetnih faktora, što ne može biti glas za njihovu upotrebu u liječenju destruktivnih bolesti jetre.

Treba napomenuti da pored fosfolipida farmaceutski preparat sadrži i alfa tokoferol u svom sastavu. Je vitamin E rastvorljiv u mastičija je glavna farmakološka osobina antioksidativni efekat na ćelijskim membranama. Zbog svoje hemijske strukture tokoferolveže slobodne radikalne spojeve, štedeći tako ćelije od svog destruktivnog uticaja.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Fosfatidilholin ulazi u gastrointestinalni trakt usmeno. Pod djelovanjem probavnih enzima razgrađuje se do lizofosfatidilholin, nakon čega je sposobna da se apsorbuje. U zidovima creva dolazi do fosfolipidne resinteze uz učešće sopstvenih sistema u telu. Dalje, postoje dva glavna načina metabolizam sastavni dijelovi farmaceutskog pripravka. Prije svega, aktivne komponente ulaze u jetru, gdje se razgrađuju na takve komponente kao masne kiseline, kolin i glicerin-3-fosfat. Njihova ekskrecija odgovara izlučivanju vlastitih fosfolipida.

Drugi dio aktivne tvari koji čini veliki postotak svih uzetih fosfolipida ulazi u limfni kanal iz crijeva nakon čega se također nalazi u cirkulacija krvi. U plazmi fosfogliceridi vođeni fosfatidilholinčvrsto vezati albumin i lipoproteini. U roku od nekoliko sati ove sastavne komponente se integriraju u tjelesne vlastite fosfolipide, što postaje krajnja točka metabolizma lijekova.

Indikacije Resalyut

  • masna degeneracija jetra različitog porijekla,
  • ciroza,
  • toksično ili oštećenje lekova na žlezdani organ,
  • hronični upalna bolest jetre (hepatitis),
  • hiperholesterolemija(lijek se koristi u slučaju neefikasnosti mjera liječenja bez lijekova, poput povećanja fizičke aktivnosti, prehrane ili drugih mjera za smanjenje tjelesne težine),
  • psorijaza,
  • zračenje sindrom - kompleks simptoma, uključujući moždane, hematološke i gastrointestinalne manifestacije pod uticajem jonizujućeg zračenja na ljudski organizam,
  • neuravnotežena prehrana
  • neurodermatitis.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost, nasljedna ili stečena netolerancija na sastavne dijelove lijeka (ili idiosinkrazijamahunarkama i sojinoj hrani, kikiriki),
  • antifosfolipidni sindrom Je nogološka jedinica s više organa koja karakterizira proizvodnju imunih antitijela na endogene i egzogene fosfolipide,
  • u pedijatrijskoj praksi do 12 godina,
  • razdoblja rađanja djece i dojenje.

Nuspojave

Sledeći štetni efekti mogu se pojaviti tokom liječenja ovim farmaceutskim pripravkom:

  • By probavni sistem: neugodan osjećaj u trbuhu epigastrični bol, proliv.
  • Alergijske reakcije: osipili urtikarija.
  • Ostalo: točkasto petehijalno krvarenja potkožna masnoća intermenstrualno krvarenje kod žena.

Resalut, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Kapsule su namijenjene oralna primjena. Treba ih koristiti prije jela, bez žvakanja, ali sa puno vode, da ne biste oštetili kapsulu. Digestivni enzimi neophodni za pravilan metabolizam fosfolipida nalaze se samo u crijevima, zbog čega meka kapsula gubi sve farmaceutske sposobnosti. Standardna doza je 6 kapsula za svakodnevnu upotrebu - 2 komada 3 puta dnevno.

Tijek liječenja Rezalyut Pro propisuje pojedinačno liječnik, jer njegovo trajanje može značajno varirati ovisno o terapijskim indikacijama i metaboličkim svojstvima tijela. Ako u roku od dvije sedmice aktivne konzervativne terapije ne dođe do poboljšanja pacijentovog stanja, tada se takvo liječenje smatra neučinkovitim, a medicinska rehabilitacija zaustavlja kako bi se pronašao jači farmaceutski lijek.

Predoziranje

Uz povećanu koncentraciju lijeka u krvotoku, gastrointestinalni poremećaji ili povećane nuspojave, međutim, centralizirane studije o predoziranju lijekom Rezalut Pro nisu provedene.

Ne postoji specifični antagonist za ovaj lijek pa se, uz manifestaciju simptoma predoziranja, koristisimptomatsko liječenje lijekovima uočene reakcije iz tijela (aktivno se koriste ispiranje gastrointestinalnog trakta fiziološkom otopinom, klistir s raznim farmaceutskim pripravcima, enterosorbentima i umjetnim metodama evakuacije želuca).

Interakcija

Klinički značajne interakcije farmaceutskog preparata su prilično male, jer su glavne sastavne komponente lijeka dio prirodnog metabolizma ljudskog tijela.

Kada koristite Resale sa kumarinski antikoagulansi (npr. Fenprokumon, Warfarin) može pojačati učinak ovih posljedica, zbog efekata na jetru. Ako je složena terapija neizbježna, preporučuje se provođenje redovitih dijagnostičkih pretraga krvi i prilagođavanje doze lijekova u skladu s tim.

Posebna uputstva

Propisivanje lijeka pacijentima koji imaju dijabetes Treba imati na umu da 1 kapsula Resalute Pro sadrži manje od 0,1 XE (hljebna jedinica).

Farmaceutski pripravak nema utjecaja na pacijentovu sposobnost obavljanja radnji ili rada koji nužno zahtijevaju pojačanu pažnju, preciznu koordinaciju pokreta i brzinu psihomotornih reakcija, stoga je tijekom konzervativne terapije dopušteno voziti automobil ili druge složene mehanizme.

Analozi preprodaje

Resalut Pro - lijek čiji su sastavni dijelovi prirodni dio metabolizma ljudskog tijela, lako se može reproducirati u laboratoriji, jer analozi lijekova čine prilično širok spektar lijekova.

Ruski analozi Rezalyut su u velikoj potražnji, jer je njihova cijena u ljekarnama na kioscima manje pristupačna. Dakle, u konzervativnom sanaciji bolesti jetre, terapeutski učinak farmaceutskog pripravka može se zamijeniti svim poznatim sredstvima, kao što su: Brentsiale, Livolife, Lipoid, Phosphoncial, Essentiale, Essliver.

Od cjelokupne palete farmakoloških proizvoda posebno treba napomenuti Essentiale. Ovo je lijek koji je zahvaljujući opsežnom oglašavanju možda najpopularniji u ruskom i ukrajinskom segmentu tržišta za jačanje žljezdanog organa. Međutim, većina foruma o ovoj temi stalno postavlja sljedeće pitanje.

Koji je bolji: Resalut ili Essential?

Odgovor ne leži na površini, samo bi se morale detaljnije proučiti farmakokinetičke sposobnosti oba lijeka. Resalutni fosfolipidi imaju određeno specifičnost djelovanja, s obzirom da je glavna radna frakcija fosfatidilholin. Njegovi učinci usmjereni su na obnavljanje stanične membrane i poboljšanje funkcioniranja hepatocita.

U Essentialu je glavni aktivni sastojak Fosfolipidi supstance EPL, koji predstavlja izrazito pročišćenu i obogaćenu frakciju polinezasićene masne kiseline. To omogućava farmaceutskom pripravku da djeluje na unutarćelijske strukture (naročito na mitohondrije), da reguliše metaboličke procese i reakcije oksidativne fosforilacije. Odnosno, ove komponente u fiziološkom smislu zadovoljavaju potrebe ćelija jetre.

Rezimirajući sve gore navedeno, možemo zaključiti da Rezalut djeluje specifičnije, pokazujući maksimum zaštitne funkcije u odnosu na staničnu strukturu žljezdanog organa. I u skladu s tim pobjeđuje na takvim parametrima Rezalyut. Indikacije za upotrebu, cijenu i mnoge druge pokazatelje - sve daju nekoliko bodova ispred Essentiale-a, naravno ako je svrha terapijskog učinka jačanje stanične strukture jetre, a ne poboljšanje unutarćelijskog funkcioniranja hepatocita.

U pedijatrijskoj praksi farmaceutski preparat se može koristiti nakon 12 godina.

Sa alkoholom

Etanol i njegovi metabolički produkti suštetni faktori u odnosu na hepatocitistoga biste trebali potpuno odustati od upotrebe alkohola tijekom konzervativnog liječenja, u suprotnom neće se postići željeni terapeutski učinak od upotrebe farmaceutskog lijeka (fosfolipidi Resalyut samo zaustavljaju učinak alkoholnih pića).

Tokom trudnoće i dojenja

Upotreba lijeka Resalute Pro kontraindiciranou periodima trudnoćedojenje i dojenjemoguće teratogeni efekat komponenti lijeka, međutim, nisu provedene pouzdane kliničke studije ovog pitanja.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Glavni aktivni sastojak kapsula Rezalut Pro sadrži fosfatidilholin i fosfogliceride, masne kiseline (uglavnom linoleinska kiselina). Ovi spojevi doprinose obnovi (regeneraciji) hepatocita stabiliziranjem citoplazmatskih membrana, smanjujući intenzitet peroksidacije lipida stvaranjem slobodnih radikala (fragmenti organskih molekula koji imaju nesparene elektrone i oštećuju stanične membrane), kao i suzbijajući sintezu kolagenih vlakana vezivnog tkiva. Takođe, lijek poboljšava metabolizam lipida u tijelu, smanjuje koncentraciju holesterola povećanjem koncentracije estera. Zbog takvih bioloških učinaka ostvaruje se hepatoprotektivni učinak.

Nakon uzimanja kapsula Rezalut Pro iznutra, fosfolipidi se apsorbuju u krv, distribuiraju se u tijelu, ulaze u jetru i integriraju se u metabolizam njegovih stanica. Oni se izlučuju iz tijela zajedno sa vlastitim fosfolipidima iz bubrega.

Indikacije za prijem

Upotreba lijeka je indicirana za hroničnu patologiju jetre, praćenu oštećenjem hepatocita, kao i njihovu postepenu zamjenu vezivnim tkivom:

  • Masna hepatoza je kršenje metabolizma hepatocita sa nakupljanjem različitih masti u njima.
  • Hronični hepatitis (upalni proces) različitog je porijekla.
  • Toksična oštećenja jetre, uključujući uzrokovana sistematskom uporabom značajne količine alkohola ili potrebom produžene upotrebe lijekova različitih farmakoloških grupa.
  • Ciroza jetre je patološka zamjena hepatocita vezivnim tkivom.

Takođe, lijek se može koristiti za povećanje kolesterola (hiperholesterolemije), pod uslovom da nema efekta upotrebe lijekova drugih farmakoloških grupa.

Doziranje i primjena

Kapsule Rezalyut Pro namijenjene su oralnoj primjeni. Uzimaju se u cjelini, bez žvakanja i pijenja dovoljnom količinom tečnosti. Prosječna preporučena terapijska doza je 1 kapsula 3 puta dnevno, prije jela. Trajanje tijeka terapije ovisi o patološkom procesu u jetri.

Nuspojave

Nakon uzimanja kapsula Rezalut Pro iz probavnog sustava može se razviti nelagodnost u epigastričnoj regiji (gornji dio trbuha, područje stiskanja stomaka), proljev (proliv). Moguće su i alergijske reakcije u obliku osipa na koži i urtikarije (karakterističan osip i oteklina, koji po izgledu podsjećaju na opekotinu od koprive). U izoliranim slučajevima zabilježene su promjene u krvnom sistemu u obliku točkastih krvarenja na koži (petehije) i vaginalnih krvarenja kod žena. Ako se pojave nuspojave, morate prestati uzimati lijek i obratiti se liječniku.

Pravila i uslovi skladištenja

Rok trajanja kapsula Rezalut Pro je 2 godine. Lijek treba čuvati u originalnom pakovanju, van dohvata djece, pri temperaturi zraka ne većoj od + 25 ° C.

Prosječna cijena kapsula Rezalyut Pro u moskovskim ljekarnama ovisi o njihovoj količini u pakovanju:

  • 30 kapsula - 440-520 rubalja.
  • 50 kapsula - 679-686 rubalja.
  • 100 kapsula - 1350-1415 rubalja.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek se može kupiti u obliku kapsula koje se uzimaju oralno. Ima duguljast oblik, bezbojne su.

Aktivni element lijeka su fosfolipidi. Dodatne komponente koje čine proizvod uključuju:

  • Vitamin E
  • rafinirano sojino ulje,
  • želatina
  • glicerol dialkonat,
  • masne prehrambene kiseline
  • trigliceridi.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan ne samo da bi se obnovio rad stanica jetre već i da bi se uklonili znakovi trovanja i intoksikacije. Lijek je indiciran za stanja poput:

  • intoksikacije kao rezultat hemijskih, farmakoloških i virusnih lezija,
  • psorijaza
  • ciroza hepatocita,
  • trovanje zračenjem,
  • neurodermatitis
  • masna degeneracija jetre.

Lijek ima kontraindikacije. Ne može se koristiti sa:

  • trudnoća
  • dojenje
  • mlađi od 12 godina
  • preosjetljivost na elemente koji čine lijek.

Pravila aplikacije

Medicinski proizvod moraju se uzimati oralno. Uobičajena doza je dvije kapsule tri puta dnevno prije jela. Lijek se ne može žvakati, mora se oprati s velikom količinom tekućine. Kapsula se uzima kao cjelina za njezinu pravilnu asimilaciju. Preciznija doza ovisi o preporukama i uputama liječnika.

Tijek liječenja obično je oko dvije sedmice. Ako se nakon toga ne dogodi efekt, potrebno je konsultirati doktora, jer je moguće propisati jači analog.

Studije o predoziranju nisu provedene.

Uz značajan višak doze, moguće je povećanje nuspojava i razvoj gastrointestinalne patologije. Ne postoji specifičan antagonist za lijek. To znači da je u slučaju predoziranja propisana simptomatska terapija koja uključuje upotrebu enterosorbenata, klistira.

Među neželjene efekte su:

  • proliv
  • bol u stomaku
  • urtikarija
  • edem kože,
  • osip.

Ako se pojave takvi simptomi, preporučuje se savjetovanje sa stručnjakom, jer je moguće povlačenje lijeka.

Lijek ne utječe na koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija. Lijek se može kupiti bez recepta. Ako imate sumnje, kako uzimati Rezolyut, potrebno je da se obratite stručnjaku.

Pregledi pacijenata

Lijek ima veliki broj recenzija. Često su pozitivni.

Pacijenti smatraju ovo sredstvo visoko efikasnim.

Naša porodica ima stalne gozbe. Zbog ovoga mi je nivo holesterola povišen. Ljekar je propisao dijetu i uzimao Resalut. Lijek pomaže u snižavanju holesterola u krvi, liječi i čisti jetru. Zahvaljujući ispravnom tretmanu, uspio sam smršaviti i smanjiti kolesterol. Vrijedi zapamtiti da Resalute i alkohol nemaju kompatibilnost.

Svake godine podvrgnem ljekarskom pregledu. Ovoga puta ispostavilo se da mi je nivo holesterola nekoliko puta premašen. Gostujući ljekar bio je zadovoljan što nisam imao patologiju kardiovaskularnog sistema. Kao lijek je propisao lijek Resalut.

Vrlo je ugodno što u sastavu lijeka nema hemijskih dodataka. Među prednostima proizvoda mogu istaknuti pouzdanog proizvođača, dostupnost lijeka, visoku efikasnost njegove upotrebe.

Oni odrežu kako da ga pravilno uzimate, možete naučiti od stručnjaka ili iz uputstva za upotrebu.

Već nekoliko godina patim od atopijskog dermatitisa. Stalno me progone drolje, injekcije i bolnica. To je prilično ozbiljna nelagoda i užasna muka. Moja koža je stalno prekrivena crvenim mrljama i nijedan tretman mi ne pomaže. Odlučio sam otići u privatnu kliniku na savjet stručnjaka. Međutim, njegova propisana terapija nije pomogla. Moj prijatelj je pročitao na forumu da lijek treba pomoći mojoj situaciji. Kod Resalut-a tečaj lečenja bio je nekoliko meseci. Lijek sam uzimao dvije tablete tri puta dnevno.

Nakon nekoliko dana, primijetio sam efekat uzimanja. Počeo sam se osjećati mnogo bolje, probava se poboljšala, crvene mrlje su nestale. Koža je gotovo čista. Savjetujem vam da koristite lijek Resolot kao profilaksu za probleme s kožom.

Opće informacije i sastav

Lijek Rezalyut Pro spada u skupinu hepatoprotektora koji su odgovorni za normalno funkcioniranje stanica jetre (hepatocita). Lijek vam omogućuje da obnovite pogođene stanice i doprinosi njihovom brzom oporavku. Lijek se proizvodi primjenom posebne tehnologije bez kisika. Njegova prednost je nedostatak aroma i konzervansa.

Visoki terapeutski učinak Resalyuta zaslužan je zbog njegovih komponenti, na čijem je čelu Lipoid PPL 600, koji se sastoji od triglicerida, lecitina, jestivih masnih kiselina, rafiniranog sojinog ulja, α-tokoferola, mono i glicerol diestera. Kao pomoćne tvari djeluju glicerol, rafinirano sojino ulje i želatina.

Akcija i indikacije za prijem

Lijek Rezalyut spada u skupinu hepatoprotektora, koji pozitivno djeluju na popravak membrane, ubrzavaju i stabiliziraju taj proces. Komponente lijeka mogu inhibirati oksidativni proces lipida, inhibirati sintezu kolagena u jetri. Lijek snižava holesterol i pomaže normalizaciji metabolizma lipida.

Lekari prepisuju ovaj lek ne samo da bi povratili normalno funkcionisanje jetrenih ćelija, već i da eliminišu znake intoksikacije i trovanja organizma. Primijenite "Resalute" kao složenu terapiju za aterosklerozu za smanjenje nivoa lipofilnog alkohola, kao i za takve bolesti kao što su:

  • psorijaza
  • hepatocitna ciroza,
  • oštećenja zračenja
  • neurodermatitis
  • masna degeneracija ćelija jetre,
  • intoksikacije kao rezultat virusnog, farmakološkog ili hemijskog oštećenja.

Drugi razlog neuspjeha ćelija jetre je nezdrava prehrana.

Doziranje i primjena

Lijek "Resalut" namijenjen je oralnoj primjeni. Prema uputama, preporučuje se piti kapsule neposredno prije jela, a ne žvakati ih i piti puno vode. Važno je da ne oštetite kapsulu jer ona može izgubiti sve farmaceutske sposobnosti na putu do creva. Potrebno je uzimati lijek šest kapsula dnevno, razbijajući prijem na tri puta po 2 komada. Međutim, to je doziranje standardno, tačnije određuje liječnik ovisno o bolesti i stanju pacijenta.

Terapijski kurs propisan je pojedinačno za svakog pacijenta. U toku 14 dana treba primijetiti vidljivi pozitivni učinak liječenja, ako se jedan ne dogodi, potrebno je prekinuti daljnje uzimanje lijekova i potražiti jači analog.

Interakcije protiv droge i alkohola

Prilikom liječenja lijekom Rezalut potrebno je uzeti u obzir i njegov odnos s drugim lijekovima. Prilikom upotrebe ovog farmaceutskog pripravka u kombinaciji s antikoagulansima postoji rizik od pojačanih učinaka lijekova. Ako je neminovno da će jedan od njih biti isključen, potrebno je izvršiti dijagnostiku krvi, koja će vam omogućiti da prilagodite dozu lijekova.

U procesu liječenja bolesti jetre lijekovima Rezalyut potrebno je odustati od upotrebe alkoholnih pića. Alkohol sadrži etanol u svom sastavu, koji destruktivno djeluje na stanice jetre. Liječenje će biti beskorisno, tako da alkohol nije kompatibilan s uzimanjem ovog farmaceutskog lijeka.

Značajke aplikacije

Lijek "Resalut" ima neke značajke za upotrebu. Prije početka liječenja ovim lijekom potrebno je isključiti faktore koji nepovoljno djeluju na stanice jetre, uništavajući ih. Takvi faktori uključuju: pića koja sadrže alkohol, droge, gljive, upotrebu droga, uništavanje hepatocita, nepravilna prehrana. Kod hroničnog hepatitisa, lijek se propisuje tek nakon što je dvotjedni kurs terapije dao pozitivne rezultate. Učinak Resalut-a na sposobnost upravljanja vozilima i drugih mehanizama nije poznat.

Koji je lijek bolji za jetru: esencijalni ili rezolutni?

U apotekarskim lancima možete pronaći analog lijeka „Resalut“ koji ima sličnosti u sastavu. Govorimo o lijeku Essential. Ova dva farmaceutska preparata kombiniraju se međusobno i od velike su koristi za prevenciju hroničnih oboljenja jetre. "Essential" je dostupan u obliku kapsula s čvrstom želatinoznom konzistencijom, smeđe boje. Unutar kapsula je masna masa u obliku paste, koja se sastoji od sljedećih komponenti: pročišćena voda, boje E172, želatina, natrijum-lauril sulfat. Ovaj lijek je propisan za hronični hepatitis, hepatocitnu cirozu, toksično oštećenje ćelija jetre, toksikozu tokom trudnoće, alkoholnu cirozu, sindrom zračenja i kao profilaktički lijek za recidivu žučne bolesti.

Kontraindikacije za uzimanje lijeka "Essential" su dob od 12 godina i preosjetljivost na fosfatidilholin i ostale njegove pomoćne komponente. Potrebno je uzimati farmaceutski pripravak dvije kapsule tri puta dnevno. Važno je kapsule ne žvakati, već ih progutajte cijele s velikom količinom vode. Treba ih piti tokom obroka tokom cijele godine, uzimajući dvonedjeljne pauze.

Uz pomoć esencije vraća se normalno funkcioniranje stanica jetre i drugih vitalnih organa. Lijek ima pozitivan uticaj na metabolizam u organizmu u cjelini. Nema značajne razlike između lijekova Rezalyut i Essential, jer fosfolipidi ovih posljedica imaju isključivo ljekovito djelovanje. Međutim, Resalyut djeluje preciznije, pružajući maksimalnu zaštitnu funkciju za stanice najveće probavne žlijezde. Esencijalno zauzvrat, efikasno jača hepatocite, a Rezalyut poboljšava njihovo funkcioniranje. Na osnovu toga, izbor lijeka ovisi isključivo o potrebi specifičnog terapijskog učinka na zahvaćene ćelije jetre.

Essentiale je manje efikasna i jeftinija od Resalut-a.

Kada odgovarate na pitanje koji je lijek bolji, potrebno je razmotriti njihove značajne prednosti i nedostatke. Prednosti Rezalyuta uključuju njegovu visoku efikasnost i izuzetno rijetku pojavu nuspojava. Nedostaci ovog lijeka su sljedeći:

  • visoki trošak
  • brzo uklanjanje sastojaka leka,
  • visoka koncentracija farmaceutskog proizvoda u krvi, koja traje dugo vremena.

Prednosti "Essential-a" uključuju visoku efikasnost, kao i njegovo usklađivanje, trajanje izlaganja, koje iznosi 24 sata. Plus je brzo smanjivanje leka u krvi. Nedostaci Essential-a su njegova ne baš niska cijena i česta pojava nuspojava.

Resalut Pro spada u hepatoprotektivnu grupu. Osnova lijeka su fosfolipidi soje. Tvari utiču na metaboličke procese i obnavljaju funkcionalno stanje jetre. Lijek je posebno efikasan za toksična oštećenja tijela. Kao dio složene terapije, propisuje se kod hepatitisa različitih oblika, degeneracije masti i ciroze.

Upotreba lijeka pomaže u poboljšanju rezultata prehrane za jetrene patologije. Resalut Pro ima određene kontraindikacije. Upotreba lijeka u nekim patološkim stanjima može izazvati ozbiljne poremećaje u tijelu.

Na internetu je predstavljen veliki broj recenzija. Možete ih pronaći na kraju članka.

Kombinacija lijekova

Prije početka liječenja, trebali biste upozoriti svog liječnika na uzimanje bilo kojeg drugog lijeka. Ni u kojem slučaju ne možemo isključiti interakciju lijeka Rezalut Pro s antikoagulansima, na primjer, varfarinom, fenprocumonom. Ako se ova kombinacija ne može na bilo koji način izbjeći, tada se doziranje mora podesiti bez greške

2. Nuspojave

Lijek se obično toleriše, međutim, u izoliranim slučajevima, tijelo može reagirati u obliku takvih manifestacija kao što su:

  • Bol u trbuhu, donjem dijelu leđa, proliv, labave stolice,
  • Urtikarija, osip, Quinckeov edem, kašalj, curenje iz nosa, začepljenje nosa, svrab,
  • Pojava krvarenja kod žena u menstrualnom ciklusu, kao i zabavni osipi.

Jednostavno nema posebne terapije za ovaj lijek, pa se zato provodi simptomatsko liječenje (želudac se intenzivno ispire, klizama, laksativima, a također i umjetnom metodom).

Period trudnoće

U ovom trenutku je nepoželjno uzimati bilo koje lijekove, uključujući Rezalut Pro.

Međutim, ako je to vitalno neophodno, a nijedan od štedljivih analoga nije prikladan, tada je prijem dozvoljen, međutim, trudnica treba biti na umu liječnika.

Tokom dojenja, ovaj lek takođe nije dozvoljen. Međutim, ako je potrebno, tada je dopušten prijem, no bebu treba prebaciti na umjetnu prehranu.

Trudnoća i dojenje

Resalut Pro nije pogodan za liječenje jetrenih patologija tokom perioda laktacije i u trudnoći. Izuzeci su pojedinačni slučajevi (ako je žena u kritičnom stanju i potencijalna šteta za plod će biti ispod nivoa koristi za njegovo tijelo).

4. Skladištenje

Resalut Pro se može čuvati u prostoriji u kojoj temperatura neće prelaziti 23 stepena. Ni u kojem slučaju ne bi trebale dolaziti voda ili sunčeve zrake na ovo mjesto. Ako se preporuke ne pridržavaju, rok trajanja lijeka smanjuje se za nekoliko puta.

Rok trajanja lijeka Rezalut Pro nije veći od dvije godine. Nakon isteka lijeka treba ga odložiti. Njegova daljnja upotreba je isključena.

Troškovi lijeka Resalute Pro formiraju se na temelju osobina kao marža svake pojedine ljekarne, kao i regija prodaje. Razmotrit ćemo približne cijene u Ukrajini i Rusiji.

, Heptral, Ovesol Evalar.

Jetra je vitalni organ, o čijem radu ne zavisi samo opće dobrobit osobe, već i njen izgled. Uostalom, tačno kako funkcije jetre utiču na stanje kože i kose. Njezin dobro koordiniran rad pomaže u održavanju tjelesne težine u granicama normale.

Pomažu tijelu da se izbori s učincima agresivnih čimbenika okoliša, a hepatoprotektori, koji uključuju lijek Resalyut, mogu poduprijeti njegovo djelovanje.

Opis lijeka

Lijek oslobađaju.Rezalut u obliku čvrstih prozirnih želatinskih kapsula unutar kojih je viskozna tekućina, njegova boja može varirati od zlatno žute do žuto-smeđe boje.

Proizvode se pomoću posebne tehnologije bez kisika. Proizvod ne sadrži mirise i konzervanse jer ljuska kapsule s jedne strane maskira okus i miris aktivnih tvari, a s druge strane pouzdano ih štiti od vlage i kisika.

Terapeutski učinak Rezalut kapsula nastaje zahvaljujući njihovom glavnom aktivnom sastojku - to je PPL 600 Lipoid, koji se sastoji od fosfolipida, poput fosfatidilholina i linoleinske kiseline omega-3 i omega 6. Uz to, lijek sadrži trigliceride srednjeg lanca, vitamin E, rafinirano sojino ulje, mono- i glicerol dialkonat.
Školjka kapsule sastoji se od želatine i glicerina.

Mehanizam djelovanja i farmakokinetika

Fosfolipidi ubrzavaju oporavak ćelija jetre, inhibira proizvodnju kolagena u njemu, uslijed čega se usporava stvaranje vezivnog tkiva u organu. Normalizira metabolizam lipida, snižava holesterol u krvi zbog činjenice da iz njega nastaju estri i linoleinska kiselina.

Jednom kada se u tijelu fosfatidilholin razgrađuje u tankom crijevu do lizofosfatidilholina i adsorbira, uglavnom u istom obliku. Deo toga se ponovo vraća u fosfolipid, koji se potom protokom limfe distribuira u organizmu.

Većina fosfolipida primljenih izvana povezuje se s unutarnjim fosfolipidima tijela i već se izlučuje u obliku takvog kompleksa.

Područje primjene

Prema uputama, indikacije za upotrebu s lijekom Resalut su sljedeće:

Pored toga, kapsule su propisane ako, kao rezultat pregleda, pacijent ima povišen holesterol u krvi i ne može se efikasno smanjiti ne-lekom.

Holesterol može u ljudskom tijelu proizvesti gotovo sve stanice, ali najveći dio ga sintetizira u jetri. Kolesterol unosi u organizam i hranom, tako da njegova razina može biti smanjena dijetom. Holesterol se nalazi uglavnom u životinjskim namirnicama: mesu, žumanjku i mliječnim proizvodima.

Prije se vjerovalo da je bilo koji kolesterol nezdrav, čak su razvijene posebne dijete bez holesterola. No kako se pokazalo, njegov nedostatak postaje i uzrok raznih bolesti. Uostalom, holesterol je neophodan za proizvodnju vitamina D i hormona.

Nuspojave i slučajevi predoziranja

Sledeće nuspojave mogu se pojaviti tokom liječenja lijekom:

Trenutno nije zabilježen niti jedan slučaj predoziranja lijekovima. Ne postoji specifičan protuotrov, simptomatski tretman.

Lijek se ne smije uzimati osobama s individualnom netolerancijom na njegov sastav i oboljelima od antifosfolipidnog sindroma.

Režim terapije

Prema uputama za upotrebu, lijek Rezalut treba uzimati oralno u 2 kapsule do 3 puta dnevno. Ali liječnik može propisati drugačiji tijek liječenja.

Važno! Kapsule se ne mogu žvakati, moraju se progutati cijele s dovoljnom zapreminom tekućine.

Koliko dugo treba piti lijek, ovisi o konkretnoj bolesti i općem blagostanju pacijenta. Obično kurs terapije traje nekoliko meseci.

Interakcije lijekova i posebne upute

Do danas nema dovoljno podataka o farmaceutskoj kompatibilnosti lijeka Resalut s drugim lijekovima i dodacima prehrani.

Međutim, teoretski je moguća interakcija aktivnih tvari u kapsulama s kumarinskim antikoagulansima, pa je u slučaju njihove paralelne primjene režim liječenja možda potrebno prilagoditi.

Pacijenti s dijabetesom trebaju biti svjesni da 1 kapsula lijeka Resalut ne sadrži više od 0,1 XE.

Bolesnici s netolerancijom na kikiriki i soju trebali bi se suzdržati od uzimanja kapsula jer imaju veliku vjerojatnost za razvoj alergijske reakcije na lijek.

Učinak davanja kapsula na sposobnost upravljanja vozilom nije proučen.

Troškovi i analozi

Cijena lijeka Resalut ovisi o broju kapsula u pakovanju.

Cijena 30 kapsula u Moskvi i Sankt Peterburgu iznosi oko 450 rubalja, 50 kapsula - 700 rubalja, 100 kapsula - u prosjeku 1400 rubalja.

Pored Rezalut kapsula, u prodaji su brojni njegovi analozi:

  • Essliver forte
  • Phosphogliv
  • Essentiale Forte N
  • Liv 52

Zamjena kapsula Rezalyut sličnim lijekom dopuštena je samo uz dozvolu liječnika, jer sve one imaju vlastite indikacije za uporabu, tijek terapije, nuspojave i kontraindikacije.

Lijek se može kupiti u ljekarni bez recepta. Čuvajte ga u normalnim uvjetima na t ne većoj od 25 stepeni. Rok trajanja lijeka je 2 godine, nakon čega lijekovi nisu prihvatljivi, jer u najboljem slučaju neće pomoći, a u najgorem mogu biti štetni za zdravlje.

Uprkos izdavanju lijeka bez recepta, ne smijete ga sami piti, samo liječnik može utvrditi postoje li indikacije za uporabu lijeka, a specijalista mora odabrati odgovarajući režim liječenja.

Rezalyut Pro - hepatoprotector. Ekstrakt fosfolipida soje sastoji se od fosfatidilholina i fosfoglicerida (u prosjeku 76%), dok iz masnih kiselina preovlađuje linoleinska kiselina. Hepatoprotektivni učinak lijeka nastaje zbog ubrzavanja procesa regeneracije ćelija jetre i stabilizacije ćelijskih membrana, inhibicije procesa oksidacije lipida i suzbijanja sinteze kolagena u jetri. Lijek normalizira metabolizam lipida, snižavajući kolesterol povećavajući stvaranje njegovih estera i linoleinske kiseline.

Ključni parametri

Naslov:ĆE ZA PRO
ATX kod:A05B -

"Resalute" se odnosi na grupu hepatoprotektora. Ovo je skupni naziv lijekova koji blagotvorno djeluju na jetru. Grupa uključuje i lijekove koji mogu zaštititi stanice jetre od oštećenja.

Nisu svi ljekari odobravali upotrebu hepatoprotektora. Neki ih ne smatraju lijekovima i tvrde da nemaju ljekovito djelovanje. Farmakološki učinak većine hepatoprotektora doista nije potvrđen kliničkim ispitivanjima. Štaviše, međunarodna anatomsko-terapijsko-hemijska klasifikacija ne uključuje sličan pojam.

Što trebate znati o lijekovima, je li moguće kombinirati Resalut i alkohol, kakve su posljedice takve interakcije?

Opće karakteristike lijeka

Na farmakološkom tržištu lijek je predstavljen kao "Rezalyut pro" ili jednostavno "Rezalyut". Razlog je to zbog različitih proizvodnih kompanija, ali razlike u sastavu dva lijeka nisu razlike.

Zanimljivo: sastav Rezalyuta potpuno je identičan Essentialu. Jedina razlika između lijekova je lista kontraindikacija - kod Essentialea je kraća.

Farmakokinetika

Aktivna komponenta razgrađuje se u crijevima do lizofosfatidilholina. Upravo u tom obliku komponenta apsorbuje ljudsko tijelo. U zidu crijeva dolazi do daljnje sinteze fosfolipidima, nakon čega se lijek šalje u cirkulacijski krevet, a odatle u jetru. U jetri dolazi do drugog raspada masnih kiselina, glicerin-3-fosfata i holina. U roku od nekoliko sati, sve ove komponente kombiniraju se u obliku metabolita. Period njihove eliminacije može varirati i ovisi o specifičnim karakteristikama reakcije tijela / metabolita.

Za brzo i pouzdano zbrinjavanje alkoholizma, naši čitatelji preporučuju lijek "Alkobarrier". Ovo je prirodni lijek koji blokira žudnju za alkoholom, izazivajući upornu averziju prema alkoholu. Uz to, Alkobarijera pokreće procese obnove u organima koje je alkohol počeo uništavati. Alat nema kontraindikacije, učinkovitost i sigurnost lijeka dokazana je kliničkim studijama na Institutu za narkologiju.

Da li je moguće kombinirati lijek s alkoholom

Kompatibilnost "Resalute" s alkoholom jednaka je nuli. Odbijanje etanola prvo je što pacijent treba učiniti tokom terapije jetre. Zašto?

Svrha "Resalutea" povezana je s oslabljenom funkcijom jetre - glavnim organom detoksikacije ljudskog tijela. Alkohol će stvoriti dodatno opterećenje za jetru, dovesti će do uništenja stanica i, eventualno, nepovratnih simptoma. Štaviše, alkoholna pića neutraliziraju učinak lijekova. Rezultat toga je gubitak novca na lijekove, gubitak dragocjenog vremena, pokretanje intoksikacije organizma i ogromno opterećenje jetre koje je moglo izbjeći.

Etilni alkohol i lijekovi koji ulaze u organizam moraju se razgraditi. To bi trebalo učiniti jetra, čija je funkcionalnost iz određenih razloga već smanjena. Tijelo ima izbor - šta prvo podijeliti? Ako izbor padne na lijekove, tada će alkohol početi nepovoljno utjecati na organizam i pokrenuti proces opijenosti. Ako se prvo apsorbuje etilni alkohol, onda će učinkovitost hepatoprotektora biti beznačajna ili će potpuno nestati. Ali bez obzira na to koji se enzim prvo podijeli, jetra će patiti.

Među mogućim nuspojavama kombinacije Resalyut i etilnog alkohola navode se specifična alergijska reakcija i kršenje proizvodnje jetrenih enzima. Neke simptome možemo prepoznati samo ultrazvukom i ispraviti ih kod lekara. Pored ozbiljnih nuspojava, moguće je pogoršanje, smanjena učinkovitost, mučnina / povraćanje, proliv, kožni osip, vrtoglavica i krvarenje. U posebno teškim slučajevima (ozbiljne patologije jetre i obilje etilnog alkohola) može biti potrebna hospitalizacija.

Na kraju terapijskog tečaja možete se vratiti uobičajenom ritmu života. Ali, s obzirom na ranjivost jetre, bolje je potpuno odustati od konzumiranja alkohola ili smanjiti na mogući minimum. Znajte svoju meru i budite zdravi!

Sastav lijeka

Osnova lijeka su obogaćeni fosfolipidi bez masti. Njihov aktivni dio je fosfatidilholin, čiji je udio 3/4 sadržaja 1 kapsule.

Uz fosfatidilholin, lijek sadrži i sljedeće komponente:

  • omega-3 linolne kiseline,
  • omega-6 linolenska kiselina,
  • želatina
  • glicerin
  • jestive masne kiseline
  • glicerol dialkonat,
  • rafinirano sojino ulje,
  • trigliceridi srednjeg lanca,
  • vitamin E.

Svi sastojci se dobro uravnotežuju i međusobno se odlično nadopunjuju.

Rezalut Pro je dostupan u obliku izduženih želatinskih kapsula. Lijek u kapsuli je viskozna smeđa tekućina. U nekim serijama boja tečnosti može biti žuta ili zlatna, što nije nedostatak.

Kapsule su upakovane u blistere, 10 kom. Ovisno o ambalaži, 1 kartonska kutija sadrži od 1 do 10 tanjura s kapsulama. Na lijek se primjenjuju naziv lijeka, njegov sastav, barkod i detalji proizvođača. Uputa je sačinjena na način štampanja, dobro se čita.

Kako uzimati lijek

Lijek uzimajte prije jela. Progutajte kapsule bez žvakanja, pijte puno tečnosti. To je neophodno kako bi lijek ušao u crijeva bez kontakta sa kaustičnom slinom i želučanom kiselinom. Ako žvaćete kapsulu, to neće imati terapijski efekat. Potrebno je piti lijek, jer će se u suprotnom zalijepiti za jednjak s naknadnim otapanjem želatine.

Uzimajte lijekove prije jela

Preporučuje se uzimanje 6 kapsula dnevno (2 kom. Prije doručka, ručka i večere). Trajanje tečaja liječenja određuje lekar.

Sledeći faktori utiču na trajanje leka:

  • starost pacijenta
  • zdravstveno stanje
  • loše navike
  • hroničnih oboljenja
  • metabolička svojstva tijela,
  • način života, rad i odmor.

U pravilu je minimalni kurs liječenja 2 tjedna. Nakon toga provodi se sveobuhvatni pregled pacijenta. Ako se ne primijete pozitivne promjene, tada se liječenje smatra neučinkovitim, lijek se prekida. Dodijeljeni analozi koji imaju srodan sastav. Ako dođe do poboljšanja stanja jetre, nastavak se nastavlja ili se pravi dvonedeljna pauza, nakon čega slijedi ponavljanje.

Resalut praktično ne reagira na druge lijekove, jer se sastoji od prirodnih sastojaka. U rijetkim slučajevima dolazi do povećanja učinka na jetru prilikom uzimanja kumarinskih antikoagulansa. Mogućnost daljnjeg liječenja zglobova utvrđuje se nakon ispitivanja krvi.

Budući da su glavne komponente lijeka jednostavno proizvedene u laboratoriji, proizvođači farmaceutskih proizvoda proizvode lijekove sličnog učinka:

Najpopularniji na domaćem i svjetskom tržištu je lijek Essentiale koji se pozitivno dokazao u dužem periodu.

Pogledajte video: One Step Pregnancy Test (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar