Droga Wessel Duet F

Kardiovaskularne bolesti danas predstavljaju jednu od najopasnijih grupa bolesti. Njihova se skupina rizika svake godine proširuje, uključujući sve više i više mladih. Zato bi lijekovi koji se koriste za ispravljanje opasnih stanja povezanih sa vaskularnim problemima trebali biti najkvalitetniji i efikasniji. Uostalom, zdravlje, a u nekim slučajevima i život pacijenta, u potpunosti ovise o tome. Mnogi smatraju da je razumno uzimati lijek Wessel Douay F. Upute za upotrebu, pregledi, analozi i svojstva lijeka bit će predmet ovog članka. Razmatranje takvih nijansi zasigurno će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Opis lijeka "Wessel Duet F": upute za upotrebu, recenzije

Glavna aktivna supstanca predmetnog lijeka bila je supstanca sulodeksid. Dodatne komponente koje osiguravaju efikasnost lijeka su silicijum dioksid, natrijum-lauril sarkozinat i trigliceridi.

Lijek se može kupiti samo u dva oblika, i to: kapsule i injekcije. Želatinske kapsule su crvene boje. Svako pakovanje blistera sadrži dvije blistere, a svaka sadrži dvadeset i pet kapsula. Otopina za injekciju ima žutu boju i dostupna je u ampulama od dva mililitara.

Stručnjaci daju nedvosmislenu procjenu alata Wessel Douay F. Pregledi prisutnih ljekara ukazuju na nevjerovatnu efikasnost lijeka u pitanju u borbi protiv makroangiopatije i tromboze. Također, razmatrani lijekovi dobili su odlične kritike u kontekstu liječenja akutnih vaskularnih komplikacija kod pacijenata koji pate od dijabetesa.

Trudnice kojima je propisani lijek također trebaju imati potpune informacije o lijeku Wessel Due F. Recenzije o upotrebi lijeka u periodu dojenja djeteta ukazuju na sigurnost ovog lijeka i za majku i za dijete. Neke nuspojave mogu se pojaviti samo ako se lijek ne primjenjuje u skladu sa shemom koju je propisao nadležni stručnjak.

Princip lijeka

Predmetni lijek ima sljedeći učinak na ljudsko tijelo: antikoagulans, antitrombotik, angioprotektiv, profibrinolitik. Međutim, u većini slučajeva lijek se koristi kao izravni antikoagulant.

Antikoagulantni učinak lijeka očituje se u procesu inaktivacije ugruška krvi.

Angioprotektivni učinak, koji također pruža predmetni lijek, nastaje zbog postupka obnavljanja potrebne gustoće električnog naboja (sa znakom minus) pora smještenih u podrumskim membranama posuda.

Indikacije za upotrebu

Lijek se koristi u sljedećim slučajevima: u slučaju demencije vaskularnog porijekla, tromboze, u liječenju trombotske trombocitopenije, mikroangiopatije, patologije krvotoka mozga, trombolitičkih stanja, antifosfolipidnog sindroma, stanja izazvanih dijabetes melitusom (kardiopatija, encefalopatija i dijabetes).

Značajke upotrebe i doziranja lijekova

Na početku tretmana (obično prve dve do tri nedelje terapije), lek se daje parenteralno. To mogu biti i intravenske i intramuskularne injekcije.

Radna otopina za injekciju priprema se na sljedeći način. Potrebno je otopiti dva mililitara lijeka u dvije stotine mililitara fiziološke otopine.

Nakon završetka kursa liječenja otopinom za injekciju, bilo bi pametno nastaviti liječenje tabletama Wessel Douay F mjesec dana. Upute za upotrebu, recenzije tableta preporučuje se uzimati dva puta dnevno, jednu po jednu. Preporučljivo je ovo raditi između obroka.

Svake godine je potrebno dva puta ponoviti tok terapije Wesselom Douayem F. Uputa za upotrebu, pregledi lijeka govore da se ponekad, zbog nekih individualnih karakteristika tijela, prisutnosti drugih popratnih bolesti, ovaj oblik upotrebe lijeka može prilagoditi. To može učiniti samo lekar.

Kontraindikacije

Ne mogu svi priuštiti da koriste Wessel Duet F bez straha. Uputa za upotrebu, pregledi lijeka daju potpunu sliku u vezi s kontraindikacijama za upotrebu lijeka. Slaba je koagulabilnost krvi, sklonost dijatezi, kao i pojedinačna netolerancija ili preosjetljivost na aktivne aktivne sastojke koji čine lijek.

Neželjeni efekti lijeka

Kao i svaki drugi lijek, ima i svoje nuspojave i Wessel Dou F. Uputa za upotrebu preporučuje da obratite pažnju na sljedeće moguće reakcije tijela.

Dakle, ponekad postoje osip na koži i druge alergijske reakcije. Na području kože u koji se ubrizgava proizvod može se pojaviti peckanje ili hematom. Ponekad pacijente počnu brinuti mučnina i povraćanje, kao i epigastrični bol različitog intenziteta.

Da bismo otkrili kako lijek može utjecati na određenog pacijenta, uzimajući u obzir individualne karakteristike njegovog tijela, bilo bi pametno proučiti recenzije „Wessel Dou F“. Upute za upotrebu također pružaju informacije o sastavnim sastojcima lijeka, što vam omogućava da razjasnite mogućnost alergijskih reakcija.

Liječnici recenzije o Wessel duet F

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Visoka efikasnost kod hronične ishemije. Može se koristiti za dijabetes. U 7 godina upotrebe nije bilo hemoragičnih komplikacija.

Malo skupo za mnoge pacijente. Proizvođača zapravo nije briga za obnovu licenci, zbog čega je lijek u ljekarnama duže vrijeme bio odsutan.

Vrijedan lijek za borbu protiv kronične ishemije kod pacijenata s aterosklerozom i dijabetesom, posebno s kombinacijom ovih bolesti.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Često mi u praksi propisuju lijek sulodeksid. Pozitivno djeluje u liječenju hronične cerebrovaskularne nesreće, povremene klaudikacije, manifestacije hronične venske insuficijencije. Posebno preporučujem obliteracijske lezije arterija donjih ekstremiteta.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek izbora u liječenju vaskularne patologije različitih etiologija i geneze moguć je i intramuskularno i kapanjem i oralno.

Nemaju je sve ljekarne.

Vrlo povoljan režim primjene, učinak nakon liječenja omogućava vam da tečaj provedete jednom u šest mjeseci s nekompliciranim oblicima vaskularne patologije, što je važno, s obzirom na cijenu lijeka.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Visoko je efikasan kod pacijenata sa hroničnom ishemijom donjih udova i dijabetičkom angiopatijom. Jedan od rijetkih lijekova koji se može propisati vaskularnim pacijentima koji imaju dijabetes.

Visoka cijena lijeka. Nuspojave zbog antikoagulantnih svojstava lijeka.

Dobar lijek koji se koristi u kapljicama i tabletama u bolesnika sa kroničnom ishemijom donjih udova, difuzno-distalnim oblikom oštećenja arterijskog dna protiv šećerne bolesti.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek Wessel Dou F preporučujem pacijentima za poboljšanje periferne cirkulacije krvi, posebno s dijabetesom melitusom i obliteranom ateroskleroze arterija donjih udova. Lijek spada u skupinu heparinskih sulfata, iako ne uzrokuje sistemsko kršenje koagulacije krvi, stvarno je učinkovit u složenom liječenju sindroma dijabetičkog stopala i hronične arterijske insuficijencije.

To je prilično skupo (1800-2000), s obzirom na potencijalnog potrošača (stariji građani).

Ne preporučuje se upotreba lijeka u bolesnika s proliferativnom retinopatijom (ne primjenjivati ​​u bolesnika s rizikom od krvarenja u mrežnici). Potrebna je okulistička konsultacija za procjenu stanja fundusa.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Odličan lijek za adjuvantnu terapiju u mnogim slučajevima vaskularne patologije. Dobar učinak na sindrom dijabetesa stopala. Općenito, jedan je od rijetkih lijekova koji se može propisati za dijabetes.

Često se pacijenti žale na visoke troškove kompletnog tečaja.

Prikladni obrasci za puštanje.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Droga se iz mog ugla vrlo dobro dokazala. Njegov je opseg dovoljno širok: i kod arterijske patologije (obliteravajuća i stenozirajući ateroskleroza, dijabetička angiopatija), i venske insuficijencije (post-trombotička bolest i varikozne vene donjih ekstremiteta s trofičnim poremećajima kože).

Ponekad popraćen hemoragijskim komplikacijama potreban je nadzor koagulograma.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Vraćajući strukturu endotela arterijskog korita, ono učestvuje ne samo u antitrombogenoj aktivnosti, već može pozitivno uticati na stanje ćelijskog imuniteta. Da bi se smanjila viskoznost krvi, poboljšala se mikrocirkulacija kod trudnica u II-III trimestru (na primjer, s gestozom).

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Kod nekih bolesnika daje značajno povećanje udaljenosti isprekidane klaudikacije.

nedostatak odgovarajuće razine dokaza o učinkovitosti lijeka je ulcerogeni učinak (postoje rizici pogoršanja čira na želucu i dvanaesniku)

Koristim ga u kombinaciji s preparatima lipoinske kiseline (berlition, tioktacid) kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Širok raspon indikacija, opsežan pozitivan učinak na vaskularni krevet. Povećava maksimalnu i bezbolnu udaljenost hoda, smanjuje nivo fibrinogena i triglicerida. Zabilježen je nepovoljan profil tolerancije, a nije zabilježen niti jedan štetni učinak uzimanja lijeka. Takođe dokazana sigurnost lijeka kod dužeg uzimanja. Uključeno je u nacionalne smjernice za liječenje pacijenata sa bolestima arterija donjih udova.

Cijena lijeka je loša.

Preporučeni kurs liječenja ovim lijekom.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Jedan je od rijetkih lijekova, čija je primjena moguća kod pacijenata sa šećernom bolešću, jer kod ove kategorije pacijenata izaziva najmanji broj hemoragičnih komplikacija. Uz to, lijek je efikasan kod pacijenata sa aterosklerozom, varikoznim venama, obliteranom tromboangiitisa.

Nedostatak analoga. Tek se nedavno pojavio analog koji još nije predstavljen u našim ljekarnama.

Pregledi pacijenata za Wessel duet F

Počeo se lečiti ovim lekom kada su bubrezi počeli da otpadaju, kreatinini su opali, urea je bila velika. Kurs lečenja primio je svakih šest meseci. Nakon tretmana postalo je mnogo lakše, testovi su se poboljšali, probudio se osjećaj udova, glavobolja je stanjivala. Ko pati od hroničnih bolesti, pomaže jako dobro, ukapljuje krv, krv počinje kružiti gdje god je potrebno, a ne samo gdje može. Postoje ampule i tablete, koje jedna bez druge nisu efikasne.

Uzimala je Wessel Douay F tijekom planiranja trudnoće i tokom kursa prema indikacijama zbog visokog rizika od trombofilije. Ovaj lijek je antikoagulant, drugim riječima, razrjeđuje krv i sprječava ga u trombozi. Doziranje je variralo od 1 do 6 tableta dnevno, ovisno o mjesečnim testovima. Kao što je praksa pokazala, lijek je efikasan. Nema analoga. Nedostaci ovog lijeka uključuju samo njegove visoke cijene.

"Wessel Dou F" imenovao je hematolog nakon ne baš uspješne terapije i pokušaja smanjenja koagulograma, a posebno d-dimera, u ranoj trudnoći. Ginekolozi d-dimer tretiraju drugačije, netko obraća pažnju, netko ne stvarno. Odlučio sam igrati sigurno i dobiti savjet kompetentnijeg stručnjaka. U početku su testirane injekcije Fraxiparina. Mislim da zato što je prvo tromjesečje u ograničenjima prijema. Ali kod ubrizgavanja, d-dimer je padao veoma sporo, ponekad je i tokom perioda uglavnom ostao na svom mestu. Sve je trajalo mjesec i po. Odlučili smo isprobati ovaj lijek i, pah pah, koagulogram je počeo da se ispravlja. Međutim, kumulativni efekat obaju lekova, koji su usmereni na postizanje jednog cilja, takođe bi mogao imati efekta. Nije jeftino, ali ako život malog čovjeka ovisi o njemu, novac, naravno, nije šteta.

Uzela sam Wessel Douai F tokom trudnoće. U 20. tjednu doppler je pokazao da djetetu nedostaje kisika i liječnik mi je propisao ovaj lijek. Kurs sam pio 3 tjedna, položio test za d-dimer, preradio doppler i analize su pokazale da se sve vratilo u normalu. Jedino je što cijena lijeka nije jeftina, ali efikasna.

Kratak opis

Lijek talijanskog porijekla sa maštovitim na prvi pogled nazivom „Wessel duet F“ prirodna je supstanca koja se dobija iz sluznice tankog crijeva svinje. Ovo je prirodna „mješavina“ mukopolisaharida, od kojih je 80% frakcija slična heparinu, a preostalih 20% dermatan sulfat. Farmakološki učinak ovog lijeka (i njegov međunarodni nelastnički naziv zvuči kao sulodeksin) donekle je povezan s krvlju i krvnim žilama, a razvija se sabiranjem profilabrinolitičkog (sposobnost razgradnje fibrina, koji je temelj krvnih ugrušaka), antitrombotskog (ovdje je sve jasno), angioprotektivnog (smanjuje propusnost zidova krvni sudovi) i antikoagulantni (inhibirajući koagulaciju krvi) efekte. Frakcija slična heparinu, njeguje „povezane osjećaje“ za antitrombin III, a frakcija dermatana, s druge strane, ima afinitet za kofaktor heparin II, koji „razoružava“ najvažniju komponentu sistema zgrušavanja krvi - trombin. Ukratko, ovo je mehanizam antikoagulacijskog djelovanja Wessel dué F. Njegov antitrombotski učinak razvija se zbog aktiviranja stvaranja i oslobađanja prostaciklina (PGI2), smanjenja koncentracije fibrinogena u krvi, inhibicije aktiviranog X faktora itd. Profibrinolitički učinak Wesselovog dueta F zbog povećanja sadržaja plazme u krvi plazminogena - prekursora tkivnog aktivatora plazmina, kao i istovremenog pada razine inhibitora.

Angioprotektivni učinak lijeka sastoji se u regeneraciji morfološkog i funkcionalnog integriteta endotelnih vaskularnih ćelija, normalizaciji negativnog naboja pora bazalnih vaskularnih membrana.Uz to, dolazi do poboljšanja protoka krvi zbog smanjenja sadržaja triglicerida (lijek aktivira enzim lipoprotein lipazu, koji razgrađuje trigliceride koji čine „loš“ holesterol). Zbog čisto pozitivnog djelovanja na vaskularni ležaj, lijek se koristi za razne bolesti krvnih sudova bilo koje lokalizacije, poremećaje cirkulacije, uključujući uzrokovana dijabetesom.

Wessel duet F dostupan je u dva oblika doziranja: kapsule i otopina za injekcije. Otopina se daje intramuskularno i intravenski (u potonjem slučaju zajedno sa 150-200 ml fiziološke otopine). Na početku kursa lijeka koristi se 1 ampula lijeka dnevno tijekom 15-20 dana, a zatim se prelazak na oralni oblik vrši uz učestalost primjene 2 puta dnevno, 1 kapsula između obroka tokom 30-40 dana. Kompletan tečaj lečenja mora se ponavljati najmanje 2 puta godišnje. Lekar koji radi u lečenju može, po vlastitom nahođenju, promeniti režim doziranja leka.

Obrazac za puštanje

Kapsule i rastvor.

Crvene, želatinozne, mekane ovalne kapsule iznutra sadrže bijelo-sivu suspenziju (moguća je dodatna ružičasto-kremasta nijansa).

U pakovanju kartona nalaze se 2 blistera (po 25 kapsula).

Bistra otopina sa žutim ili svijetložutim tonom u ampulama od 2 ml.

U pakovanju kartona 1 ili 2 ćelijska pakovanja (po 5 ampula).

Farmakološko djelovanje

Direktni antikoagulant.Aktivni sastojak je prirodna komponenta Sulodeksid, izolirana i ekstrahirana iz sluzokože tankog crijeva svinje.

Aktivna komponenta sastoji se od dva glikozaminoglikana: dermatan sulfat i frakcija slična heparinu.

Lijek ima slijedeće efekte:

  • angioprotektivno
  • antikoagulant
  • profibrinolitički,
  • antitrombotik.

Antikoagulantni efekat koja se manifestuje zbog afiniteta heparina u kofaktoru-2, pod utjecajem kojeg dolazi do inaktivacije tromba.

Antitrombotski efekat osigurava porast sekrecije i sinteze prostaciklina, suzbijanje aktivnog X faktora, smanjenje fibrinogena u krvi.

Profibrinolitički efekat postignuta smanjenjem nivoa inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena i povećanjem pokazatelja aktivatora u krvi.

Angioprotektivni efekat Povezana je s obnavljanjem odgovarajuće gustoće negativnog električnog naboja pora u membranama vaskularnih podruma. Uz to, učinak se osigurava obnavljanjem integriteta vaskularnih endotelnih ćelija (funkcionalni i strukturni integritet).

Wessel Douai F smanjuje nivo trigliceridinormalizacija reoloških parametara krvi. Aktivni sastojak je u stanju da stimulira lipoproteaza (specifični lipolitički enzim) koji hidrolizuje trigliceride koji su deo „lošeg“ holesterol.

At dijabetička nefropatija aktivna tvar Sulodeksid smanjuje proizvodnju izvanstanične matrice inhibirajući proliferaciju ćelija mezangija, smanjuje debljinu bazalne membrane.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek se metabolizira u bubrežnom sistemu i u jetri. Aktivna supstanca ne podliježe odsumporavanju, za razliku od nisko molekularnih oblika heparin i nefrakcionirani heparin.

Desulfacija inhibira antitrombotsku aktivnost i značajno ubrzava proces eliminacije iz organizma.

Aktivna komponenta apsorbira se u lumenu tankog crijeva. 90% aktivne supstance apsorbuje vaskularni endotel. 4 sata nakon prijema, Sulodeksid se izlučuje putem bubrežnog sistema.

Vesel Douai, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

U prvih 15-20 dana lijek se daje parenteralno. Dozvoljene su intravenske i intramuskularne injekcije. Intravenska primjena može biti kapljična ili bolusna.

Šema: 2 ml (600 LU - 1 ml) sadržaja ampule rastvoreno je u fiziološkoj fiziološkoj otopini, s volumenom od 200 ml. Po završetku terapije injekcijom prelaze na uzimanje lijeka u obliku kapsula tokom 30-40 dana. Dva puta dnevno, 1 kapsula. Preferirano vrijeme je između obroka.

Preporučuje se uzimanje 2 kursa godišnje. Uputa za Vesel Dou F sadrži indikaciju mogućnosti promjene gore navedenog režima liječenja uzimajući u obzir individualne karakteristike, toleranciju i ostale popratne bolesti.

Posebna uputstva

Za liječenje je potrebna obavezna kontrola nad svim pokazateljima analize koagulogrami krvi (antitrombin-2, APTT, vreme koagulacije, vreme krvarenja).

Lijek je u stanju povećati APTT u odnosu na početni jedan i pol puta. Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja automobilom.

Wessel Douai F tijekom trudnoće (i dojenja)

Lijek se ne može propisati u prvom tromjesečju trudnoće. Medicinska literatura opisuje pozitivna iskustva sa lečenjem. sulodeksid trudnice s dijagnosticiranom dijabetesom melitusa tipa I u 2. i 3. tromjesečju radi sprečavanja vaskularne patologije i tijekom registracije kasna toksikoza tokom trudnoće.

Lijek se može primjenjivati ​​u 2. i 3. tromjesečju pod nadzorom lekara i uz saglasnost akušera-ginekologa, vaskularnog hirurga.

Wessel Douai F sigurnosni podaci za dojenje ne nalaze se u relevantnoj literaturi.

Wessel Douay F Recenzije

Pregledi ljekara potvrđuju visoku efikasnost lijeka u liječenju tromboze i makroangiopatije. Lijek se dokazao u liječenju vaskularnih komplikacija kod pacijenata s dijabetesom.

Recenzije o Wessel Duet F tijekom trudnoće: rijetko izaziva negativnu reakciju, ako se koristi prema uputama u skladu s navedenim režimom liječenja.

Wessel Douai F - upute za upotrebu

Glavni cilj ovog lijeka je spriječiti zgrušavanje krvi u posudi, što sprječava stvaranje krvnog ugruška. Međutim, ako indirektni antikoagulansi daju dugotrajni učinak djelovanjem na vitamin K, direktni, među kojima je i Wessel Duet, djeluju na heparin i zato djeluju odmah, ali ne dugo. Karakterističan trenutak za Wessel Douai rastvor i tablete: preparat sadrži sulodeksid, prirodni proizvod, koji je nakupljanje glikozaminoglikana koji se nakupljaju u svinjskom tankom crevu (njegovoj sluznici).

Analozi lijeka

Ponekad pacijent ne može da koristi propisani lek iz različitih razloga. Jedan od njih su visoki troškovi. U pravilu njegovi analozi imaju značajno nižu cijenu, što im omogućava da slobodno kupuju i nastavljaju liječenje. U takvim se slučajevima koriste lijekovi koji su po strukturi slični Wesselu Douayu F. To su Sulodeksid i Angioflux.

Sastav i oblik oslobađanja

Djelatna tvar lijeka Wessel Douai je sulodeksid, koncentracija ovisi o obliku oslobađanja. Ljekarne potrošačima nude samo dvije opcije Wessel Douaya: kapsule (koje neki pacijenti i liječnici nazivaju tabletama) i otopina koja se koristi za injekcije (intramuskularne injekcije) ili intravensku primjenu. Otopina je dostupna u ampulama, svaka s volumenom od 2 ml, tečnost je bistra, sa žutim tonom. Pakovanje može sadržavati 5 ili 10 ampula. Svaka od njih sadrži 600 jedinica lipoprotein lipaze sulodeksida.

Sastav rješenja Wessel Duet je sljedeći:

Natrijum-hlorid

do 2 ml

Kapsule takođe imaju želatinsku školjku, ovalnog oblika i crvene boje. Sadržaj kapsula je bijela suspenzija, koja može imati ružičastu nijansu. Pakovanje lijeka sadrži 25 kapsula. Svaka sadrži samo 250 jedinica lipoprotein lipaze sulodeksida, a cijeli sastav izgleda ovako:

Koloidni silicijum dioksid

Crveni željezni dioksid

Farmakološka svojstva

Lijek Wessel Duet F ima izravan antikoagulantni učinak, što je posljedica kemijskog sastava aktivne tvari: sulodeksid je više frakcija slična heparinu i samo 20% dermatan sulfata. Zbog toga se opaža afinitet prema kofaktoru heparina 2, koji sprečava aktiviranje trombina. Uz to, stručnjaci ističu nekoliko stavki:

  • Smanjenje nivoa fibrinogena i pojačana sinteza prostaciklina pokreću mehanizam antitrombotskog delovanja.
  • Sulodeksid povećava koncentraciju tkivnog aktivatora plazminogena i istovremeno snižava nivo njegovog inhibitora, koji povećava prostaglandine i određuje profibrinolitički učinak Wessel Duet.
  • U slučaju dijabetičke nefropatije stanice mesangija se razmnožavaju, što smanjuje debljinu bazne membrane.
  • Zbog smanjenja triglicerida, reološki parametri u krvi se normaliziraju.
  • Mehanizam angioprotektivnog djelovanja je vraćanje integriteta vaskularnih endotelnih ćelija.

Doziranje i primjena

Klasičan način rada s direktnim antikoagulansima ove vrste je sljedeći: prvo se pacijentu propisuje intramuskularna primjena lijeka (u stacionarnim uvjetima - intravenski). Postupci se provode 2-3 sedmice, a potom se pacijent prebacuje na oralno davanje tableta, koje traje 1-1,5 mjeseci. Tada odmaraju i po potrebi ponavljaju terapiju svake godine u razmacima od šest mjeseci. Međutim, takva shema djeluje na vaskularne patologije, a prevencija tromboze i drugih krvožilnih bolesti provodi se u olakšanom načinu.

Wessel Douai F kapsule

Oralna primjena uvijek se provodi jedan sat prije jela ili 1,5-2 sata nakon njega, kako bi želudac bio prazan. Preporučuje se uzimanje kapsula 2 puta dnevno, kada je riječ o liječenju, i jednom dnevno - ako se osoba uključuje u prevenciju vaskularnih bolesti. Tablete trebate piti prema rasporedu: istovremeno. Trajanje kursa varira u skladu sa svrhom terapije, ali ne može biti veće od 40 dana. Doziranje u svim slučajevima - 1 kapsula po dozi.

Rastvor za ubrizgavanje

Za injekcije se koriste ampule u njihovom čistom obliku, intramuskularna injekcija. Ako se Wessel Douai nanese putem kapaljke, sadržaj ampule mora se pomiješati sa fiziološkom otopinom (2 ml po 150-200 ml). Postupak izvodi jednom dnevno, o brzini intravenske primjene treba izvijestiti liječnika. Doziranje kod žena sa kasnom toksikozom i trajanje liječenja također određuje specijalist.

Interakcije lijekova

Službena uputstva ne ukazuju na moguće sukobe između Wessel Duet i drugih lijekova, međutim, stručnjaci ne savjetuju uporabu antikoagulansa s neizravnim i izravnim djelovanjem, niti korištenje sredstava protiv trombocita uz sulodeksid. Ova kombinacija lijekova može povećati rizik od neželjenih reakcija, posebno kod ljudi koji imaju visoku osjetljivost tijela.

Wessel Douai F i alkohol

Zbog učinka lijeka na viskozitet krvi, ljekari savjetuju što je više moguće suzdržati od upotrebe proizvoda koji sadrže alkohol tokom liječenja. Antikoagulansi daju nepredvidiv efekat u kombinaciji s alkoholom, jer će pojačati njihov učinak. U službenom uputstvu o mogućim posljedicama ne kaže se ništa, pa se o tom pitanju mora odlučiti s liječnikom.

Nuspojave i predoziranje lijekovima

Oralnom primjenom nisu isključene reakcije probavnog trakta: pacijenti u pregledima žale se na mučninu, bol u stomaku, rijetko povraćanje. Nakon injekcija ili kapljica, mogući su osip na koži, a kod ljudi s visokom osjetljivošću, intramuskularna primjena može nakratko osjetiti peckanje, bol i hematome. Predoziranje je karakterizirano jakim krvarenjem, koje se liječi povlačenjem lijekova ili intravenskom primjenom protamin sulfata (30 mg).

Farmakologija

Antikoagulantno sredstvo, heparinoid. Ima antiagregativne, antitrombotske, angioprotektivne, hipolipidemičke i fibrinolitičke efekte. Aktivna supstanca je ekstrakt iz sluznice tankog crijeva životinja, koji je prirodna mješavina brzorastuće frakcije nalik heparinu (80%) i dermatan sulfata (20%). Suzbija aktivirani faktor X, pojačava sintezu i lučenje prostaciklina (prostaglandin PgI2) i smanjuje koncentraciju fibrinogena u plazmi. Povećava koncentraciju tkivnog aktivatora profibrinolizina (plazminogena) u krvi i smanjuje koncentraciju njegovog inhibitora u krvi.

Mehanizam angioprotektivnog djelovanja povezan je s obnavljanjem strukturnog i funkcionalnog integriteta vaskularnih endotelnih stanica, kao i s normalnom gustoćom negativnog električnog naboja pora vaskularne bazalne membrane. Normalizira reološka svojstva krvi smanjenjem TG i smanjenjem viskoznosti krvi.

Učinkovitost upotrebe kod dijabetičke nefropatije određena je smanjenjem debljine bazne membrane i smanjenjem proizvodnje matriksa uslijed smanjenja proliferacije ćelija mesangija. Kada se iv primjenjuje u velikim dozama, njegov antikoagulantni učinak očituje se zbog inhibicije kofaktora II heparina.

Redoslijed interakcije "Wessel Duet F" s drugim lijekovima

U vezi s tim, predmetni se lijek smatra relativno sigurnim, jer nisu pronađene značajnije interakcije s drugim lijekovima.

Međutim, važno je imati na umu da se ni u kojem slučaju terapija lijekom koji se razmatra ne smije tretirati lijekovima kao što su antikoagulansi i sredstva protiv trombocita.

Upotreba lijeka tokom trudnoće

Za vrijeme rođenja djeteta žensko tijelo neizbježno postaje podložnije utjecaju okoline i djelovanju lijekova koje je žena u sličnom položaju prisiljena liječiti. Neke aktivne tvari lijekova mogu naštetiti plodu u razvoju. Zato prije kupnje i upotrebe lijeka "Wessel Due F" upute treba pažljivo proučiti kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Predmetni lijek se ne može propisati ženi tokom prvog tromjesečja trudnoće. Međutim, od drugog tromjesečja lijek može uzimati trudnica pod strogim nadzorom svog liječnika, kao i opstetričara-ginekologa koji vodi ovu trudnoću.

Ne preporučuje se upotreba lijeka tijekom dojenja, jer trenutno ne postoje tačni podaci o njegovoj sigurnosti.

Upravo na taj način preporučuje se upotreba lijeka Wessel Due F za žene u položaju. Recenzije tijekom trudnoće i istovremenog liječenja opisanim lijekom su gore opisane u ovom članku.

Redoslijed prodaje i potrebni uvjeti skladištenja lijeka

Dotični lijek može prodati u ljekarni samo ako kupac ima recept koji je napisao dežurni ljekar.

Preparat "Wessel Dou F" preporučuje da upute za upotrebu koristite na tamnom mjestu s potrebnim temperaturnim uvjetima (temperatura ne smije biti veća od trideset stupnjeva Celzijusovih).

Vaskularno zdravlje može spriječiti ogromnu količinu bolesti i osigurati dug život. Naravno, pravilna prehrana i razuman režim mogu poslužiti kao profilaksa vaskularnih bolesti i poboljšati vaskularni tonus, međutim ako problem već postoji, trebali biste odabrati kvalitetan lijek za uklanjanje opasnih stanja.Kao što praksa općenito i pregledi posebno pokazuju, takav pouzdan lijek je lijek koji se razmatra u ovom članku. Raznovrsna svojstva lijeka omogućuju aktiviranje procesa inaktivacije krvnih ugrušaka i rješavanje nekoliko drugih gore opisanih problema povezanih s kardiovaskularnim sustavom. Upotreba predmetnog lijeka, uzimajući u obzir raspored primjene koji je sačinio dežurni liječnik, koji uzima u obzir sve pojedinačne karakteristike pacijenta, uključujući prisutnost popratnih bolesti, garantira razvoj stabilnog pozitivnog trenda u zdravstvenom stanju pacijenta.

Ne zapostavljajte vlastito zdravlje i štedite na njemu, koristeći jeftinije, a istovremeno lijekove slabijeg kvaliteta. Na kraju krajeva, život je ono najdragocjenije što čovjek posjeduje. Ne možete je tretirati zanemarivanjem. Budite uvijek zdravi!

Uslovi prodaje i skladištenja

Wessel Douai može biti pušten iz ljekarne samo ako pacijent predloži recept liječnika. Trajanje skladištenja u svim uslovima (tamno mesto, temperatura ispod 30 stepeni) može biti 5 godina od datuma puštanja leka. Otvorena ampula Wessel Duet mora se odmah upotrijebiti - nije dopušteno skladištenje dijela otopine koji je došao u dodir sa zrakom.

Za Wessel Douai postoji nekoliko strukturnih zamjena - samo Angioflux djeluje na sulodeksid na sličan način, koji se također ne razlikuje po niskoj cijeni (2200-2400 rubalja po pakovanju kapsula). Ako razmotrimo opću listu izravnih antikoagulansa iz heparina male molekulske mase, za koje postoje pozitivni pregledi ljekara, tada možemo spomenuti:

Cijena Wessel Douai F

U ljekarnama u Moskvi, ovaj se lijek nalazi u oba oblika, cijena za svaki počinje od 1800-2400 p. Potrošač će za 50 kapsula morati platiti 2400-2800 p., Ampule će im biti nešto jeftinije, ali treba im više: 10 kom. ljekarne prodaju za 1800-1900 p. Općenito poskupljenje Wessel Duet može se pratiti u ovoj tabeli:

Farmakokinetika

Apsorpcija sulodeksida javlja se u tankom crevu. Nakon oralne primjene označenog lijeka, prva vršna koncentracija aktivne tvari u krvnoj plazmi određuje se nakon 2 sata, a druga vršna koncentracija nakon 4-6 sati, nakon čega sulodeksid se više ne otkriva u plazmi. Koncentracija aktivne komponente se obnavlja nakon otprilike 12 sati, a potom ostaje stabilna na istoj razini do oko 48 sati. Stalna koncentracija sulodeksida u krvnoj plazmi određuje se 12 sati nakon primjene, što se, pretpostavlja se, događa zbog sporog otpuštanja iz organa za apsorpciju, uključujući vaskularni endotel.

Pomoću intravenske ili intramuskularne primjene, sulodeksid se apsorbira dovoljno brzo, a brzina apsorpcije određuje se brzinom krvotoka na mjestu ubrizgavanja. Njegov sadržaj u plazmi s jednim intravenskim bolusnim davanjem Wessel Duet F u dozi od 50 mg nakon 15, 30 i 60 minuta bio je 3,86 ± 0,37 mg / l, 1,87 ± 0,39 mg / l i 0,98 ± 0,09 mg / l, respektivno.

Supstanca se distribuira u vaskularnom endotelu, a njegov sadržaj 20-30 puta je veći nego u ostalim tkivima.

Sulodeksid se metabolizira u jetri i izlučuje uglavnom urinom. Studije s radioaktivno obilježenim lijekom potvrdile su da se 55,23% aktivne tvari izlučivalo putem bubrega tokom prva 4 dana.

Uputa za upotrebu Wessel Douai F: metoda i doziranje

Wessel Douay F može se davati intramuskularno ili intravenski (nakon razrjeđivanja u fiziološkoj otopini u količini od 150-200 ml), a može se uzimati i oralno (između obroka).

Na početku terapije 15-20 dana lijek se daje intramuskularno, 1 ampula dnevno, zatim 30-40 dana, uzimajte 2 kapsule 2 puta dnevno.

Kompletan kurs treba ponavljati najmanje 2 puta godišnje. Ovisno o indikacijama i reakcijama na terapiju, liječnik može promijeniti režim doziranja.

Trudnoća i dojenje

Postoje izvješća o pozitivnom iskustvu u liječenju i sprečavanju vaskularnih komplikacija lijekom kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa I u II i III tromjesečju trudnoće, kao i u slučaju kasne toksikoze trudnica.

Ne postoje pouzdane informacije o upotrebi Wessel Douay F tokom laktacije.

Komentari za Wessel Douai F

Recenzije o Wesselu Douayu F, koje su ostavili stručnjaci, ukazuju na njegovu visoku efikasnost u liječenju makroangiopatija i tromboza. Upotreba lijeka daje dobre rezultate u liječenju vaskularnih komplikacija bolesnika sa šećernom bolešću. Uz imenovanje Wessel Douay F-a tijekom trudnoće, nuspojave su izuzetno rijetke ako se koriste u skladu s preporukama liječnika.

Pogledajte video: Firebringer (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar