Dijetalna tablica br. 5P za pankreatitis

Pankreatitis (upala gušterače) je teška oslabljujuća bolest koja se javlja u akutnom i hroničnom obliku. Terapeutske mjere nisu potpune bez dijetalnog pristupa ishrani pacijenata, pridržavanja osnovnih pravila kuhanja i jedenja.

Opći zahtjevi sadržani su u preporukama za upotrebu u tablici pankreatitisa broj 5, sastavljenoj u skladu s klasifikacijom M.I. Pevzner za pacijente sa oštećenjem jetre, žučnih puteva (hepatitis, holecistitis, diskinezija), gušterače, koji sadrži modifikacije za postoperativno liječenje. Međutim, tijek bolesti ima svoje karakteristike, njihova važnost mora se uzeti u obzir prilikom sastavljanja pojedinačnog 5p dijeta (za pankreatitis) u prehrani u trajanju od tjedan dana.

Ciljevi zdravstvene ishrane

Bez obzira na to kako se divna rješenja primjenjuju na pacijenta s intravenskom patologijom pankreasa, oni ne mogu zamijeniti hranjive sastojke koji se dobijaju iz prehrambenih proizvoda; oni uvijek koriste vrlo ograničeno vrijeme. Akutni upalni proces u gušterači zahtijeva njegovo maksimalno uklanjanje iz probavnog procesa radi normalizacije funkcija.

To se postiže potpunom gladi i zabranom pijenja 1-2 dana. Lekar koji prolazi provodi poseban postupak sondiranjem sadržaja dvanaestopalačnog creva i želuca sondom, tako da nijedan sekret ne iritira žlezdu. Kao rezultat posta, moguće je blokirati prekomjernu sintezu enzima i proces samouništenja parenhima organa.

Naredna prehrana treba:

  • normalizirati sekretornu aktivnost,
  • osigurati intenzivno lučenje žuči u slučaju disfunkcije žučnog mjehura,
  • utiču na jetru za aktiviranje metabolizma masti i nakupljanja glikogena,
  • pružiti optimalnu količinu proteina, vitamina i elemenata u tragovima kako bi podržali proizvodnju energije potrebne za oporavak,
  • odgoditi razvoj vlaknastog tkiva (važno za hronični pankreatitis),
  • potiču opći i lokalni imunitet.


Oticanje parenhima sa upalom krši lobularnu strukturu gušterače

Glavni principi koji zahtijevaju dijetu 5 za pankreatitis

Da biste vratili funkciju gušterače, morate:

Šta mogu jesti kada pankreas boli?

  • izuzeti proizvode koji podstiču lučenje soka pankreasa (masno meso i riblji proizvodi, kuvani i svježi kupus, gljive),
  • promijenite omjer hranjivih sastojaka povećanjem količine korištenih bjelančevina (nemasno meso, riba, skuta) do 150 g dnevno, smanjujući masnoću na 70–80 g, ograničavajući ugljikohidrate na 300–350 g (posebno lako probavljive vrste šećera, med)
  • striktno slediti pravila kuvanja,
  • kontrolirajte količinu jednokratnog hranjenja, spriječite jednokratno prejedanje, težina svakog jela ne smije biti veća od 150 g,
  • poštujte režim frakcijske ishrane do šest puta dnevno (nakon tri sata),
  • koordinirati sve promjene s liječnikom na temelju rezultata kontrolnih studija.

Opcija 5p ima stroža ograničenja.

Koje značajke kuhanja preporučuje dijeta 5?

Prehrambena pravila za pankreatitis zabranjuju pržena i dimljena jela, gotove proizvode. Ne možete hraniti pacijenta kiselo i slano povrće, konzerviranu robu (uključujući sokove). Pošto su masti oštro ograničene, kašika maslaca stavlja se direktno na tanjir. Dozvoljeno je koristiti kuhanje, pečenje, pirjanje, parnu metodu kulinarske obrade prehrambenih proizvoda.

U procesu kuhanja zabranjeno je koristiti ulje za kuhanje, margarin, mast

Povrće se ne može pasirati u tavi, sitno se isjeckati ili izgnječiti, prokuhati. Unos soli ograničen je na 10 g dnevno (normalno 12-15 g). Kod kuće je bolje odmjeriti 2 kašike i staviti šejker soli na sto da u toku dana dodate sol iz ove količine, a sol ne upotrebljavate za vrijeme kuhanja.

Zabranjeno je koristiti vruće začine (biber, senf, hren), kečap, majoneze, dresing umake. Zamijenjuju ih biljnim uljima u ograničenim količinama. Jedite samo topla jela, vruće i hladne temperature strogo su kontraindicirane, kao snažno nadražujuće na probavne organe. Dijeta 5p s pankreatitisom, za razliku od tablice broj 5, trebala bi se sastojati od jela tekuće konzistencije. Svi proizvodi su prethodno upleteni ili obrisani.

Indikacije za dijetu 5p

Dijeta br. 5p preporučuje se za dvonedjeljni period gladovanja nakon akutnog pankreatitisa i drugog pogoršanja hroničnog. Trebao bi omogućiti postepeni "izlazak" probavnih funkcija iz "mirovanja" i obnavljanje organa za prebacivanje na punu tablicu br. 5.

U prijelaznom razdoblju nastavlja se maksimalno štedjenje gušterače, želuca, crijeva, sprečava se refleksno stimuliranje proizvodnje probavnih sokova i žuči.

Privremena upotreba dijeta br. 5p opravdana je intenziviranjem boli protiv hroničnog pankreatitisa

Što je uključeno u dnevnu prehranu 5p?

Uz sva ograničenja, sastav dnevnog menija trebao bi osigurati dovoljan sadržaj kalorija, vitamine, povećani sadržaj pektina, lipotropnih tvari. Prosječni energetski intenzitet prehrane odgovara 1700–2500 kcal.

Ugljikohidrati se prvih dana maksimalno smanjuju na 50 g (postepeno se povećavaju na fiziološku normu, ali šećer ostaje ne više od 30 g), masti do 70 g (maslac oko 30 g dnevno, biljno ne više od 15 ml po jelu), bjelančevine čine prevladavajuća komponenta u meniju (100 g). Sastav varira ovisno o trajanju i težini akutne faze pankreatitisa.

Obavezne vitaminsko-solne komponente hrane:

  • retinol i tiamin 10 mg,
  • askorbinska 150 mg
  • riboflavin 2 mg,
  • nikotinska kiselina 1,6 mg,
  • fosfor 1,3 g
  • natrijum 3 g
  • magnezijum 0,5 g
  • željezo 0,03 g,
  • kalcijum 0,8 g

Sve korisne komponente odgovaraju određenom sadržaju proizvoda, pa je važno pokušati kombinirati i koristiti različite dozvoljene kombinacije. One pružaju ne samo okus, već i stalnost terapijskog efekta.

Dozvoljeni proizvodi

Prvih dana, nakon režima posta, pacijentu su dozvoljene samo povrtne supe sa žitaricama, malo zaslađenog kiselog voća od bobica, parni omlet, juha od šipka. Svakih 2-3 dana dijeta se proširuje. Meso i riba s niskim udjelom masti ne koriste se za kuhanje juha, već za mesne okruglice iz pire.

Kaša se priprema prvo na vodi, a zatim na razblaženom mlečnom polutečnošću od zobi, heljde, pirinča, kaše, zdrob. Pšenični kruh je dozvoljen samo sušen (jučer), s malim krekerima možete jesti nezaslađene suhe kolačiće (kekse). Jednom dnevno - kuhano jaje ili u obliku parne omlete.

Povrće se dodaje supu, kuhano i mljeveno. Do kraja nedelje uvode se mlečne supe, kuhana vermike, pirjane ili pečene jabuke bez kože i naribani skut s malo masnoće. Od voća i bobica bolje je kuhati žele, sokove bez šećera. Koncentrirani svježe cijeđeni sok razrijedi se na pola s prokuhanom vodom.

Dozvoljen je slabi čaj s limunom bez šećera, juha od šipka

Preporučeni proizvodi

5p dijeta uključuje mnoga ograničenja. Lista uključuje:

  • svježa peciva, raženi hljeb,
  • slatkiši i kulinarski proizvodi sa šlagom,
  • bilo koju vrstu alkohola, jak čaj, kafu, gazirana pića,
  • hladna jela (sladoled), topli čaj,
  • bogate juhe od mesa i ribe,
  • dimljene kobasice, kobasice, poluproizvodi,
  • pića od kiselog mlijeka (kefir, jogurt, ajran),
  • riba ikre
  • rotkvica, repa, rotkvica, špinat i kislica,
  • jela od gljiva i kupusa,
  • začinjene začine
  • kiseli krastavci i kiseli krastavci,
  • mlijeko i proizvodi iz njega s visokim udjelom masti,
  • konzervirana riba, mesne prerađevine, povrće i sokovi,
  • narandže i mandarine, sok od grožđa,
  • proizvodi brze hrane, razni čips, orasi, krekeri sa začinima.

Kako pravila prehrane ovise o trajanju pogoršanja?

Dijeta 5p osmišljena je za postepeno širenje prehrane, ovisno o razdoblju od početka bolesti. U prva 3 dana nakon gladne ishrane dozvoljeno je jesti malo i frakcijski do 6-7 puta dnevno. Za pacijenta pripremite tekuću mljevenu kašu na vodi. Daju pola porcije vegetarijanske sluzave juhe bez soli, žele, juha od šipka.

Neki nutricionisti takođe preporučuju dekociju crne ribeze. Piće možete malo zasladiti. Sve što uzrokuje sokogonny djelovanje (sol, masti, začini, kupus) strogo je zabranjeno. Četvrtog dana kalorija raste na 600-800 kcal. Količina proteina raste na 15 g, ugljenih hidrata - 200 g.

Od petog dana do kraja nedeljnog perioda, kalorijski sadržaj raste i dostiže 1000 kcal. Masnoće su uključene u jela (maslac 10 g), proteini se dozvoljavaju povećati i do 40 g, ugljikohidrati - do 250 g. Na meniju se unose vegetarijanske supe, žitarice se kuhaju strmljenije, ali bez mlijeka, uključuju pire kuhano meso, mesne okruglice i mesne okruglice, pare kotlete.

Dozvoljeni povrtni pire krumpir, mrkva, nemasni sir, naribana jabuka. Osim juhe od divlje ruže, u piće se dodaju i svježi razrijeđeni sokovi i sok od brusnice. Od devetog dana udio kalorija iznosi 2000 kcal. U dijetalnom meniju 5p povećava se udio masti (20 g), proteina (60 g), ugljenih hidrata (300 g). Pojedinačne porcije postaju veće.

Zbog niskog unosa kalorija, nastavlja se intravenska infuzija glukoze i proteinskih preparata (parenteralna ishrana)

Kuvanje se nastavlja bez soli. Žlica biljnog ulja dodaje se na tanjir s gotovim jelom. Nakon dvadesetog dana od početka bolesti, prehrana se značajno proširuje. Dozvoljena je upotreba 40 g masti, 100 g proteina, moguće je dovesti ugljikohidrate u fiziološku normu (400-450 g). Nastavite mljeti i brisati posuđe, kuhati bez soli ili ispeći.

Pacijenta se hrani: juha od pšeničnih žitarica, tekuće žitarice (još se ne preporučuje heljda, zobena kaša, riža i kaša), povrtni pire, kuhana buča, voćna mliječ. Dozvoljeni su pudingi od skute. Postepeno, u prehranu se unose mlijeko, razne kaše od mlijeka, kefir. Kuhano meso i riba dopušteno je kuhati u komadima.

Koliko dugo treba da traje dijeta?

Stroga dijeta od 5p obično se propisuje 20 dana. Termin je određen stanjem pacijenta, ublažavanjem bolova, rezultatima istraživanja funkcija pankreasa. Nakon što je najmanje godinu dana patila od akutnog pankreatitisa, morat će se pridržavati dijeta 5. U kroničnom obliku bolesti bit će potrebna dijeta 5p za svako pogoršanje procesa, a slijeđenje zahtjeva iz tablice br. 5 ostaje cijeli život.

Opća pravila

Pankreatitis - bolest pankreasa upalne prirode. Uzroci njegovog poraza su mnogostruki: začepljenje (začepljenje) pankreasnog kanala, otrovno trovanje, izlaganje lijekovima, krvožilni poremećaji, zarazne i parazitske bolesti, ozljede.

Postoje akutni i hronični pankreatitis. Osnova akutnog pankreatitisa je enzimska lezija gušterače. Često se javlja prilikom uzimanja lijekova (metildopa, Azatioprin, 5-aminosalicilati, tetraciklini, Furosemid, Cimetidin, Metronidazol) U polovini slučajeva njen je uzrok kolelitijaza, a 25% je povezano sa zloupotrebom alkohola.

Simptomi i liječenje bolesti ovise o stupnju oštećenja žlijezde i intoksikaciji. Stepen svetlosti (serozni edem) karakterizira umjerena bol, jednokratno povraćanje, mučnina i općenito zadovoljavajuće stanje pacijenta.

Prosječni stupanj intoksikacije (mala žarišna nekroza žlijezde) karakterizira uporna bol u epigastriju, opetovano povraćanje, blijeda koža i porast temperature.

Teški stepen (široka nekroza žlezde) manifestuje se uznemirujućim povraćanjem, jakim bolovima i teškim općim stanjem. Često se pojavljuje žutica i simptoma peritonitis.

Liječenje rješava sljedeće zadatke:

  • borba sa šoka i toksemija,
  • otklanjanje bolova i grčeva,
  • suzbijanje aktivnosti enzima žlijezde (glad, inhibitori protonske pumpe, aspiracija želučanog sadržaja).

Teški pacijenti zahtijevaju infuzijsku terapiju, kontinuirano hranjenje pomoću sondi (enteralne prehrambene smjese).

Hronični pankreatitis je dugotrajna, progresivna bolest i svaka epizoda pogoršanja uzrokuje zamjenu tkiva žlijezde vlaknastim tkivom. Kao posljedica toga razvija se zatajenje egzokrinih i endokrinih organa. Znaci egzokrinog zatajenja su steatorrhea i manifestacije neuhranjenosti (nedostatak težine, poremećaji metabolizma kalcija).

Terapijska prehrana (Dijeta 5P po Pevznerovoj) igra važnu ulogu u svim fazama bolesti i pomaže u smanjenju zastoja u kanalima, suzbijanja hiperfermentemija, smanjenje ekscitabilnosti žučnog mjehura. Uz simptome pankreatitisa, liječenje dijetom br. 5P ima pozitivan učinak ne samo u akutnom razdoblju. U hroničnom toku pomaže u poboljšanju metaboličkih procesa u gušterači, vraćanju njegove funkcije i loše prehrane pacijenta, te pomaže u sprečavanju recidiva i napredovanja bolesti.

Osnovni Dijeta 5 kod pankreatitisa je nešto modificirano i nazvano 5P dijeta. U akutnom i pogoršanju hronične bolesti ima niz svojstava, a vodeći principi dijetalne terapije za pankreatitis su:

  • glad u periodu izraženih kliničkih manifestacija i autolitičkih procesa u gušterači (provodi se samo parenteralna prehrana),
  • u najkraćem mogućem roku vrši se prelazak na dobru prehranu (jer je pacijentu potreban potpuni protein),
  • postepeno širenje prehrane uključivanjem nove hrane i jela,
  • proširivanjem prehrane vrši se postepeno povećavanje količine i kalorijskog sadržaja hrane,
  • poštivanje maksimalnog mehaničkog i hemijskog čuvanja pankreasa.

Dijetalna tablica broj 5 za pankreatitis određena je stanjem pacijenta i ovisi o njegovoj ozbiljnosti, u vezi s tim ima 2 mogućnosti.

Prva opcija je indicirana za akutni pankreatitis i oštro pogoršanje hroničnog. Prehrana ove tablice stvara maksimalni mir za gušteraču i pomaže u uklanjanju boli. Ova maksimalno nježna prehrana propisana je nakon gladnih dana od trećeg dana bolesti, no pošto ne odgovara fiziološkim prehrambenim normama i ljudskim potrebama, propisuje se 3-7 dana. Karakterizira je niskokalorična prehrana sa sadržajem proteina 60-70 g, masnoćama - 50 g i ugljikohidratima - 200-250 g.

Preporučuju se česti obroci (do 8 puta) i u malim porcijama (od 100 do 300 g). Svi proizvodi su kuhani i imaju polu-tečnu konzistenciju, a do 5-6 dana pacijentu je omogućeno da jede već polu-viskoznu hranu.

Budući da je tekuća i ugljikohidratna hrana najmanje stimulans gušterače i izlučivanja želuca, nakon gladi počinju jesti s ugljikohidratima:

  • sluzave juhe na bazi različitih žitarica (proso, kukuruzno brašno isključeno) ili na povrćnim dekocijama,
  • pire tekuće žitarice na vodi,
  • slab čaj sa šećerom,
  • mousse od žele, žele i voćnog soka na ksilitolu,
  • povrtni pire bez ulja (krumpir, mrkva, bundeva, tikvice) i parni povrtni puding,
  • pročišćeni kompoti od sušenog voća,
  • bijeli, jučerašnji hljeb, sušeni kolačići i krekeri.

1-2 dana nakon ugljikohidratne hrane dozvoljeno je unošenje proteinskih proizvoda:

  • krem juha od kuhanog mesa,
  • 1-2 jaja u obliku parne omlete, kuhana bez kuhanja i u obliku proteinskog omleta,
  • sufle, parne kotlete, knedle od govedine, piletina, riba, ćuretina (prije kuhanja meso se oslobađa masnoće, tetiva, riba i piletina s kože),
  • skuta pasta i sufle, parni skuti od nemasnog sira (bolje kalciniran),
  • maslac - u gotovim obrocima povrće se još ne unosi u ishranu.

Nakon uklanjanja akutnih simptoma i smanjenja boli, kako se probavna funkcija gastrointestinalnog trakta poboljšava, dijeta se postepeno proširuje i propisuje se 5P dijeta prema Pevzneru, druga opcija koja je također indicirana kod neoštrog pogoršanja hroničnog pankreatitisa. Preporučuje se dugo (do godinu dana) i osmišljen je da spriječi pogoršanja u budućnosti. Takođe se čuvaju principi toplotnog, mehaničkog i hemijskog čuvanja, koji smanjuju hranjivu stimulaciju obolelog organa. Sva se jela kuhaju ili kuhaju na pari, prvo se upotrebljavaju u pireu, a malo kasnije - drobe.

Jednodnevni jelovnik za pogoršanje

Ozbiljna ograničenja mogu se ublažiti naizmjeničnim žitaricama, povrtnim pirejima, mliječnim proizvodima i pečenim voćem.

  • Doručak - tekuća kaša od zobene kaše sa razrijeđenim mlijekom, juha od šipka s krekerima.
  • Drugi doručak - malo zaslađenog pire skute, zeleni čaj s mlijekom bez šećera.
  • Ručak - povrtna supa sa šargarepom, krompirom, cvjetačom, riblji kolači na pari, bobice žele.
  • Grickalica - pirjana jabuka, mlijeko sa keksima.
  • Večera - parni omlet od dva proteina, kefir.
  • Tokom dana, morate popiti najmanje 1,5 litara tekućine.

Nutricionist će pacijentu individualno napisati jelovnik.

Primjer dijetalnog jelovnika br. 5 za tjedan dana bez pogoršanja

Preporučena prehrana dozvoljena je nakon strogog pridržavanja dijeta od 5p, u nedostatku bolova.

  • Ujutro - polutečna kaša od zobene kaše sa razblaženim mlekom, juha od ružinih peciva sa keksima.
  • Drugi doručak je pečena jabuka.
  • Ručak - čorba s mesnim okruglicama, pire povrće, žele iz bobica.
  • Snack - kefir s krekerima.
  • Večera - komad kuhane piletine, kaša od heljde, zeleni čaj.
  • Prije odlaska u krevet - mlijeko.

  • Ujutro - kava od sira sa grožđicama, čaj s mlijekom.
  • Ručak - Banana
  • Ručak - vegetarijanska supa sa sitno sjeckanim povrćem, lenja peciva od kupusa, kompot od sušenog voća.
  • Grickalica - žele s keksima.
  • Večera - polu-tečna mlečna kaša od pirinča.
  • Prije odlaska u krevet - jogurt.

  • Ujutro - kaša od heljde s mlijekom, juha od šipka.
  • Drugi doručak - sok od jabuke, keksi.
  • Ručak - parne kotlete s pire krompirom, bobice žele.
  • Grickalica - pirinčani puding sa voćem.
  • Večera - kuvana riba, pire krompir, zeleni čaj.
  • Prije odlaska u krevet - biljni čaj s kamilicom, nezaslađeni kolačići.

  • Ujutro - kaša od bundeve mlijeka od riže i pšenice, zeleni čaj.
  • Ručak - salata od kuvanog povrća bez kiselih krastavaca i kupusa.
  • Ručak - riblja čorba od bakalara, kaša od riže, paradajz sok.
  • Grickalica - žele iz bobica.
  • Večera - komad kuhane piletine s mljevenom repe, čaj s mlijekom.
  • Prije odlaska u krevet - jogurt.

  • Ujutro - mliječna kaša, zeleni čaj, sendvič s tvrdim sirom.
  • Drugi doručak - skuti nemasni sir, sok od mrkve.
  • Ručak - pileća supa sa rezancima, pire povrće (mrkva, tikvice, krompir, cvjetača pogodni su), nezaslađeni čaj.
  • Popodnevni zalogaj - naribana jabuka sa mrkvom.
  • Večera - posip od sira, žele iz bobica.
  • Prije odlaska u krevet - mlijeko sa krekerima.

  • Ujutro - kaša od heljde, mlijeko.
  • Ručak - pečeno voće (kruška ili jabuka).
  • Ručak - vegetarijanski borsch, parne kotlete od purećeg mesa, čaj sa limunom.
  • Snack - bobica žele.
  • Večera - mlečna supa sa rezancima, zeleni čaj s kolačićima.
  • Prije odlaska u krevet - jogurt.

  • Ujutro - zobena kaša s mlijekom s voćem, čaj s krekerima.
  • Drugi doručak je skuta, juha od ružinog luka s žličicom meda.
  • Ručak - juha od povrća, zečje meso, pečeni u sosu od kiselog vrhnja i heljde, zeleni čaj.
  • Popodnevna užina - sok od marelice s keksima.
  • Večera - riblji odresci sa rižom, žele.
  • Prije odlaska u krevet - mlijeko sa suhim keksima.

Poštivanje prehrambenih pravila broj 5 zahtijevat će značajna ograničenja od pacijenata, ali opravdavaju ih brzo smanjivanje umjerene boli i oporavka. Obično je razlog pogoršanja pankreatitisa kršenje gore navedenih zahtjeva. Stoga su bolesne hronike svjesne važnosti pravilne prehrane.

Što je 5p dijeta

Terapijska dijeta 5p za pankreatitis je važna u svim fazama bolesti i može dovesti do smanjenja zastoja žuči u kanalima, suzbija hiperfermentemiju i smanjuje osjetljivost žuči.

Za vrijeme znakova patologije, tablica 5p ima blagotvoran učinak ne samo tokom akutnih manifestacija. Kod hroničnog tijeka, takva će prehrana pomoći poboljšanju metaboličkih procesa u žlijezdi, nastaviti njen rad i poremećenu prehranu, te spriječiti pojavu ponavljanja i napredovanje bolesti.

Dijeta počinje četvrti dan nakon recidiva. Prije terapije, 3 dana će trebati gladovati. Tablica 5p za patologiju pankreatitisa propisana je zajedno s liječenjem lijekovima. Takva dijeta podrazumijeva napuštanje većine jela koja mogu komplicirati situaciju pacijenta.

Proizvode koji se koriste u pripremi jela za pankreatitis, trebate samljeti ili samljeti. Pripremaju se kao pari, te kuhaju. Zahvaljujući tim načinima kuhanja, dolazi do rasta proteina, smanjuje se nivo ugljikohidrata, masti i supstanci s ekstraktivnim svojstvima koje imaju visoku razinu celuloze, stimulirajući rad probavnih žlijezda.

Ishrana je podijeljena u 2 faze. Nema karakterističnih razlika među tablicama, ali dijeta br. 1 je mekša i lakša, što vam ne omogućava da jedete određenu hranu koja je u dijeti br. 2 dozvoljena.

Dijeta 5p prvi dio

Uz pankreatitis, tablica br. 1 naznačena je ako postoji akutni oblik bolesti i oštro pogoršanje hroničnog pankreatitisa. Zahvaljujući tablici 5 prema Pevzneru, željezo se maksimalno ubrzava i bol uklanja.

Dijeta 5 za pankreatitis je blaga i propisana nakon štrajka glađu 3 dana. No kako takva tablica ne zadovoljava fiziološke norme konzumiranja hrane i potrebe za pacijentima, propisuje se 5. dan.

Kod hroničnog pankreatitisa 5. tablica uključuje niskokalorični unos uz prisustvo proteina, masti i ugljikohidrata.

Uz ovu bolest, prehrana odraslih uključuje višestruki unos hrane - do 8 puta, a proporcije potrebne za zdravlje od 100-300 grama.

Svi proizvodi se kuhaju i imaju tekuću konzistenciju, a 6. dana jelovnik za pankreatitis nadoknađuje polu-viskoznim proizvodima.

Kao rezultat činjenice da jela od tekućih i ugljikohidrata imaju beznačajan stimulans gušterače i želučanog sekreta, onda se po završetku štrajka glađu tablica ponovo puni ugljikohidratnim proizvodima.

Dijeta 5p za hronični pankreatitis sastoji se od takvih jela:

  1. Sluzava juha, koja može biti na bazi različitih žitarica, dekocija povrća.
  2. Umočena tečna žitarica kuhana na vodi.
  3. Lagani čaj sa šećerom.
  4. Mousse, žele, žele napravljen od voćnog soka na ksilitolu.
  5. Povrće pire bez ulja.
  6. Pareni povrtni pudingi.
  7. Kompot sa suhim voćem.
  8. Ruski, beli hleb.
  9. Suve kekse.

Nakon 2 dana nakon ugljikohidratne prehrane 5, s kroničnim pankreatitisom, dozvoljena je proteinska hrana.

  1. Kuhajte krem ​​juhe, čija osnova može biti kuhano meso.
  2. Jaje kao parni omlet, kuvano bezgrijano, proteinsko omlet.
  3. Parne mesne okruglice, govedina, piletina, riblje knedle.
  4. Skuhani puding.
  5. Maslac se koristi u gotovim jelima.

Kada se bol smanjila, uklonjeni su akutni simptomi pankreatitisa, liječenje tablice 5 dalo je pozitivne rezultate, tada se dijeta postepeno proširuje, propisuje se nutricionistička terapija br. 2, koja je indicirana nakon pogoršanja i oštra manifestacije hroničnog oboljenja.

Da bismo razumjeli šta uključuje peta tabela, šta liječnik može, a šta ne može, nakon pregleda, zatražiti pojedinačno.

Dijeta 5p drugi dio

Naknadno liječenje tabele 5 s pankreatitisom preporučuje se u dužem periodu - do godinu dana. Dijeta će spriječiti buduće napade patologije.

Tabela broj 5 takođe podrazumeva toplotne, mehaničke i hemijske principe pripreme koji pomažu u smanjenju probavne stimulacije pogođenog organa.

Nivo energije je nizak. Količina proteina i vitamina s lipotropnim supstancama malo premašuje, u odnosu na terapijsku prehranu br. 1. Za pankreatitis, jelo u ograničenoj količini treba da sadrži:

Ne možete konzumirati prženu hranu i onu koja može dovesti do jakog stvaranja gasova, fermentacije želuca, crijeva.

Jela se kuhaju na pari ili kuhana. U početku koristite mljevenu hranu, a potom sjeckanu hranu.

Proizvodi za kuhanje

Dijeta za patologiju pankreatitisa sastoji se od niza prihvatljivih proizvoda tabele br. 5:

  1. Jučerašnji hljeb napravljen od brašna 1-2 razreda kako bi se izbjeglo naduvavanje, kao i suhi kolačići bez šećera.
  2. Juhe od povrća od žitarica. Žitarica u prvom jelu treba samljeti. Dozvoljeno je konzumirati heljdu, rižu, zdrob, tjesteninu. Od biljnih sastojaka se ispuštaju - krompir, mrkva. Kao preljev koristite kiselu pavlaku ili ulje.
  3. Meso s niskim udjelom masti - kunić, piletina, govedina, teletina i živina. Važno je da proizvod ne sadrži masti, tetive, kožu. Jela se pripremaju na pari, u mljevenom, sjeckanom obliku, kuhana i pečena. Možete jesti teleće meso, zec, tikvice, nadjev sa piletinom, praviti mesne okruglice od pare.
  4. Riba s malo masnoće, kuhana na pari ili kuhana. Ribu ne možete pustiti jer sadrži puno ekstraktivnih tvari, u usporedbi s kuhanim proizvodom.
  5. Proteinski omlet, jedno meko kuhano jaje.
  6. Mliječni proizvodi s minimalnim procentom sadržaja masti. Pošto mlijeko ne podnosi dobro želudac, koristite ga samo u pripremi mliječnih kaša, umaka, supa. Dozvoljeno je koristiti sir, pripremiti puding i kasike iz njega. Jedite blago naribani sir. Ako je pacijentu nedostatak kalcijuma, potrebno je jesti kalcinirani sir.
  7. Peći slatke jabuke u rerni. Koristeći voće i bobice dopušteno je kuhati žele, žele, džem. Sušeno voće se nariba. Preporučuje se jesti svježe bobice s voćem u mljevenom obliku.
  8. Od pijenja s dijetalnim tretmanom, dozvoljen je lagani čaj, potrošnja šećera prepolovljena, sokovi otopljeni u vodi, juha od šipka.
  9. Nakon napada gušterače, postepeno uključuju masti u svoju prehranu. U početku do 20 grama putera za preljev, a zatim i biljnog ulja, u količini od 15 grama.

Kada se preporučuje prehrana za pankreatitis gušterače, specijalistički specijalistički program sastavi tjedni meni na osnovu karakteristika pacijentovog tijela.

Uzorak nedeljnog obroka

Kao što je već poznato, terapijska dijeta za patologiju pankreatitisa uključuje sporo širenje stola. U početnoj fazi dijetalna terapija uključuje mljevene proizvode i kuhano povrće. Dozvoljeno je jesti 200 grama hljeba i 20 grama šećera dnevno.

Kad se krene prema drugoj verziji dijetalnog stola, glavna jela ostaju nepromijenjena, ali i dalje je dopušteno konzumiranje salata od svježeg povrća. Opseg proizvoda takođe se povećava.

  1. Hljeb - raž 100 gr., Pšenica - 200 gr.
  2. Šećer - 40 gr.
  3. Maslac do 30 gr. dnevno.

Jelovnik se svakodnevno potpisuje zbog bolesti. Nazivi hrane i jela za pankreatitis za nedjelju dana su različiti.

  1. Doručak - kaša od pirinčanog pirinča, skuta, čaj.
  2. Ručak - jabuka kuhana u rerni sa sirom.
  3. Ručak - zobena supa, mesne okruglice, pire povrće, kompot.
  4. Snack - krekeri s voćnim napitkom.
  5. Večera - kajgana, čaj sa limunom.
  6. Druga večera je mlijeko za noć.

  1. Doručak - palačinke sa sirom s komadićima suhih marelica, sira, čaja.
  2. Ručak - zobena kaša sa sokom od jabuke.
  3. Ručak - mesne torte, kaša od bundeve, zeleni čaj.
  4. Snack - pirinčani puding.
  5. Večera - tepsija od povrća i kuvana pileća prsa, čaj.
  6. Druga večera su kolačići, voćni napici.

  1. Doručak - kaša s kašom s maslacem i šećerom, hljeb, čaj.
  2. Ručak puding s fermentiranim pečenim mlijekom.
  3. Ručak - supa od rezanaca, pečeno pileće meso sa povrćem.
  4. Grickalica - jogurt i jabuka pečena u rerni.
  5. Večera - tepsija sa mljevenim mesom, krompirom, nemasnom kiselom pavlakom, hlebom i pirjanim voćem.
  6. Druga večera je kefir.

  1. Doručak - proteinski parni omlet s rajčicom, čaj.
  2. Ručak - vinjegre bez slanih krastavaca, kupusa, hleba.
  3. Ručak - bakalar na pari, čorba od riže, paradajz sok.
  4. Grickalica - skuta i kompot, kuvani od sušenog voća.
  5. Večera - kuhana repa sa kriškama šljive, mlevenom govedinom, čajem.
  6. Druga večera je fermentirano pečeno mlijeko.

  1. Doručak - kaša s rižinim brašnom, pekmez od sira, kompot.
  2. Ručak - umućena jaja sa sokom.
  3. Ručak - mesna supa, mesne okruglice, kuvani riža sa kriškom putera, kompot.
  4. Grickalica - ručke pilećih prsa.
  5. Večera - osliće paštete s pire povrćem, sok od marelice.
  6. Druga večera je kefir.

  1. Doručak - pirinač, knedle od mesnih odrezaka, čaj.
  2. Ručak - skuta, kisel.
  3. Ručak - juha od povrća na dijetalnom stolu s mljevenim povrćem, puretinom, kotletom, pire krompirom i voćnim napicima.
  4. Snack - krekeri, čaj.
  5. Večera - kaša, kajganca, lagani čaj.
  6. Druga večera - pola čaše mineralne vode.

  1. Doručak - manijak sa grožđicama, puding od sira, čaj od mlijeka.
  2. Ručak - kuvani kupus, pirinač.
  3. Ručak - supa od ovsene kaše, peciva od kupusa sa kuhanim mesom, pavlakom, želeima.
  4. Snack - skuta, sok.
  5. Večera - pirinčana kaša, mineralna voda.
  6. Druga večera je sok od mrkve.

Dijeta za patologiju pankreatitisa trebala bi imati veliku zalihu proizvoda dnevno. Recepti za svaki dan transformirat će stol i učinit će ga raznovrsnim.

Vegetarijanska krem ​​juha

Recept sadrži sljedeće proizvode:

  • mrkva - 2 kom.,
  • krompir - 250 gr.,
  • povrtni juha - 0,7 l.,
  • celer - 2 stabljike,
  • maslinovo ulje - kašika,
  • luk - pola.

Oljuštite luk i prelijte kipućom vodom. Povrće možete malo osušiti u tavi. Stavite čorbu na štednjak, nasjeckajte luk, pripremljeno povrće i dodajte malo soli. Kuvajte 40 minuta.

Gotovo jelo premažite mikserom. Možete jesti sa krekerima.

Pečena riba

Uz dijetu, potrebna vam je mršava vrsta ribe. Proizvod se izrezuje na porcije i stavlja na lim za pečenje. Sljedeći nasjeckajte luk, mrkvu naribajte. Na povrće ribu rasporedite povrće, pospite limunovim sokom, posolite.

Zamotajte posudu folijom i poslati u rernu na pola sata.

Ovakvi recepti za dijetu 5 sa pankreatitisom čine jelovnik raznovrsnim, a pacijent će biti zadovoljan i uživati ​​u jelu.

1. Što je 5p dijeta?

Dijeta 5p je prehrambeni sistem posebno dizajniran za pacijente kojima je dijagnosticiran upalni proces u gušterači i žučnom mjehuru. Njegovi glavni principi usmjereni su na smanjenje opterećenja na probavne organe, poboljšanje funkcionalnog stanja probavnog trakta i sprečavanje nadražujućeg učinka hrane na sluznici. Dijeta 5p je važan dio terapije pankreatitisa u svim fazama patologije.

Principi prehrane:

  • Nakon perioda terapijskog posta, postupno se uvode mukozne supe, žitarice, žele. s pogoršanjem napada pankreatitisa preporučuje se terapijsko gladovanje (svaka hrana je zabranjena nekoliko dana, može se konzumirati alkalna mineralna voda),
  • kod povratka dobroj ishrani, jelovnik treba da sadrži povećanu količinu proteina,
  • uključivanje novih proizvoda i jela u prehranu vrši se postepeno i s minimalnim obrocima,
  • svi proizvodi s menija trebaju se dobro apsorbirati i probaviti (gruba vlakna, dijetalna vlakna mogu izazvati dodatni stres na gušterači),
  • dnevna norma šećera ne smije biti veća od 30 g, soli - 8 g,
  • frakcijska prehrana uključuje jedenje hrane svaka 2-3 sata (prejedanje i izgladnjivanje treba isključiti, osim terapijskog posta tijekom napada).

2Značajke kuhanja jela br. 5p

Postoje dve opcije za dijetu 5p. Svaka vrsta podrazumijeva određena pravila za pripremu i upotrebu jela. Kršenje preporuka može prouzrokovati pogoršanje pacijentovog stanja i pogoršanje upalnog procesa. Potrebno je ispraviti ne samo meni, već i princip prethodne obrade proizvoda.

Zabranjeno je kuhati prženjem. Prihvatljive opcije su pečenje, kuhanje i pečenje (za prvi dio prehrane možete koristiti samo kuhanje).

Dijeta 5p (prvi dio)

Osnovni principi:

  • Dijetalna posuđa treba kuhati ili kuhati na pari. jela trebaju biti niskokalorična (dnevna norma proteina je 60 g, masti - 50 g, ugljikohidrati - 200 g),
  • hrana se vrši do osam puta dnevno (veličina jedne porcije nije veća od 200 g),
  • kuhanje se preporučuje samo kuhanjem,
  • voće se može koristiti za izradu žele, pire krompira, žele ili mousse,
  • od prvih jela dopuštena je sluzava juha na bazi žitarica (zabranjena je brašna od kukuruza i prosa) i krem ​​juhe,
  • meso u ishrani treba biti prisutno samo u obliku kotleti, sufle ili knedle (ćuretina, piletina, meso s niskim udjelom masti i riba),
  • povrće se može koristiti kao pire krumpir ili parni puding,
  • dozvoljeno koristiti parnu omlet, ali samo od proteina,
  • sva obroka iz prehrane trebaju imati viskoznu ili tekuću konzistenciju,
  • sirni sir se može konzumirati u obliku tjestenine ili pudinga (za pripremu takvih jela treba koristiti samo svježi sir),
  • kašu treba pire i kuhati u vodi.

Ključne karakteristike

  • Povećani sadržaj proteina u odnosu na prvu opciju, kao i količinu masti i jednostavnih ugljenih hidrata. Međutim, ukupna količina masti nije veća od 80 g, a one se uvode postupno od treće da pacijent ostane na ovoj verziji dijeta.
  • Pogoršanjem probave proteinske hrane moguće je neko vrijeme smanjiti količinu proteina i povećati ugljikohidrate.
  • Posuđe se uglavnom kuha i kuha na pari, ne samo u pireu, nego i u zgnječenom obliku, a prelazak sa jela s mesom u zgnječeno se vrši i postupno.
  • Količina soli (6-8 g) je ograničena.
  • Isključene su ekstraktivne tvari i gruba vlakna. Kako biste dodatno smanjili ekstraktivne sastojke, meso se kuha u malim komadima (svaki po 100 g), nakon što se 10 minuta kuhanja ispari prva voda. Meso se koristi kao poluproizvod za sjeckana jela, pudinge, sufle.
  • Topla i pretjerano hladna jela nisu dopuštena.
  • Frakcijska prehrana (5-6 puta dnevno) u malim porcijama.
  • Obilna obroka su zabranjena.

Ovisno o težini pojava i pratećih bolesti gastrointestinalnog trakta, moguće je koristiti hranu u pročišćenom i bez trljanja. Uz povoljan tijek bolesti, inačicu gljive propisuju u prosjeku do 2 mjeseca, a potom se smanjuje stupanj usitnjavanja proizvoda i količina hrane postepeno povećava. Kada se zdravlje pogorša, ponovno se vraćaju prvoj verziji stola sa smanjenom energijom. Uz pogoršanje, mir u probavnom sustavu omogućuje i oštro ograničenje proizvoda sa sokogonnym i choleretic djelovanjem: svježe voće i povrće, sokovi, biljno ulje, šećer, džem, med i žumanjak.

Ovisno o dostupnosti zatvor mijenja se glavna prehrana gušterače - povećava se broj voća i povrća, smanjuje se sadržaj ugljikohidrata (uglavnom lako probavljiv kako bi se izbjeglo fermentaciju i nadimanje).

Sklonost hroničnog pankreatitisa progresivnom toku, prisutnost periodične boli i dispeptičkog sindroma povlači za sobom potrebu za stalnom dijetom. Od velikog značaja je prestanak konzumiranja alkohola.

  • Prva verzija tablice: akutni pankreatitis i oštro pogoršanje hroničnog oblika bolesti.
  • Druga opcija: akutni pankreatitis tokom perioda suzbijanja simptoma i hronični pankreatitis s neizraženim pogoršanjem.

Dijeta 5p (drugi dio)

Drugi dio Dijete 5p propisan je nakon najmanje 5-7 dana niskokalorične prehrane. Dijeta je dopuštena za proširenje dodatnim proizvodima. Nije ih potrebno mljeti prilikom kuhanja. Prilikom sastavljanja jelovnika važno je uzeti u obzir spiskove dozvoljenih i zabranjenih proizvoda.

Ako se napad upalnog procesa nastavi, tada se pacijentova dijeta vraća na prvu verziju Dijete 5p.

Osnovni principi:

  • kalorični sadržaj jela može se povećati, ali dnevna stopa masnoće ne smije biti veća od 80 g,
  • dnevna norma soli nije veća od 8 g,
  • meso se preporučuje kuhati u malim komadima ili usitnjeno za pripremu mesnih okruglica, mesnih okruglica i drugih jela,
  • na meniju je dopušteno unositi supe na povrtnim juhama (supa s mesnim okruglicama, supa od rezanaca itd.),
  • preporučuje se pirjano povrće (svježe voće može napregnuti probavni sistem),
  • voće treba konzumirati i nakon termičke obrade (u sklopu kavana, posuđa od sira, u obliku kompota i žele).

Proizvodi koji se koriste za kuvanje u 5p dijeti

Prilikom sastavljanja jelovnika važno je ne samo koristiti dozvoljene proizvode, već i poštivati ​​pravila njihove termičke obrade. Na primjer, povrće i voće u početnim fazama prehrane u prehrani trebaju biti prisutni samo u kuhanom ili pečenom obliku. Ako se pripremaju mesna jela koja uključuju pečenje, tada proizvod treba prethodno prokuhati.

Dozvoljeni proizvodi:

  • bundeva, karfiol, repa, krompir, mrkva (krastavci i paradajz mogu se konzumirati samo ako postoji trajna remisija),
  • mliječni proizvodi s niskim udjelom masti i mliječni proizvodi,
  • nemasno meso (piletina, govedina, ćuretina, zec, teletina),
  • ribe s niskim udjelom masnoće (poljok, smuđ, štuka, bakalar, oslić),
  • zob, heljda, riža i zdrob (uključujući zobenu kašu),
  • juhe od povrća (povrće se preporučuje iseći na manje komade, dozvoljeno je dodavanje žitarica u supe),
  • slatko voće i bobice (jabuke, breskve, marelice, borovnice, lubenica, dinja),
  • orasi se mogu konzumirati sjeckani,
  • pšenični hljeb (obavezno „juče“),
  • žele, pirjano voće, slab čaj (uključujući zelenu verziju).

Video na temu: Dijeta za pankreatitis.

Hrana koja je nepoželjna uz dijetu 5p

Proizvodi s popisa zabranjenih na meniju trebali bi u potpunosti izostati. Čak je ni jedan uvod u dijetu neprihvatljiv. Takvi proizvodi sadrže komponente koje mogu poremetiti procese probave i rad crijeva. Posljedica toga može biti pogoršanje upalnog procesa. Posebna kategorija zabrana uključuje alkohol.

Zabranjeni proizvodi:

  • voće koje sadrži gruba vlakna i kisele sorte,
  • svježi kruh i peciva,
  • masno meso i riba,
  • supe na juhi od gljiva, mesa i ribe,
  • biserni ječam, proso, kukuruzno brašno,
  • rotkvica, bijeli kupus, repa, rotkvica, kislica,
  • bobice (grah, grašak),
  • gljive (u bilo kojem obliku),
  • agrumi
  • kiseli proizvodi (jetra, bubrezi, itd.),
  • konzervirana hrana i kobasice,
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • začinjeni začini i začine,
  • čokolada, sladoled, džem.

3. Jelovnik za nedelju dana sa pankreatitisom

Dozvoljena hrana može se pripremiti sa širokim izborom jela. Glavno pravilo je poštivanje svih prehrambenih načela (veličina posluživanja, način prerade hrane, preporuke o načinu kuhanja itd.).

Na primjer, ako koristite ovlašteni proizvod, ali kuhate ga pogrešno, tada takvo jelo za probavni sustav neće donijeti nikakve koristi.

Dijeta tablice br. 5 izračunava se unaprijed za tjedan dana, uzimajući u obzir raznolikost prehrane.

3. dan (srijeda)

Proteinski parni omlet, čaj sa mlijekom

Skuta sa malo masti, žele

Juha od rižinih žitarica na povrću, juha od piletine s pireom, juha od šipka

Mlečni žele sa keksima od keksa

Riža kaša (na vodi) sa ribljim paštetama od ribe, čaj s mlijekom

4. Dnevni recepti

Recepti za dijetalna jela imaju neke razlike od standardnih opcija za njihovo pripremanje. Neki sastojci su isključeni. Jela koja preporučuje Dijeta 5p pripremaju se samo pirjanjem, kuhanjem, parenjem i pečenjem. Količinu soli, šećera i biljnog ulja treba ograničiti.

Borsch:

  1. Da biste napravili borsch, potrebno vam je pola glave pekinškog kupusa, jedna rajčica, repa, mrkva, tri krompira, kašika biljnog ulja, voda, sol.
  2. U sastojke možete dodati kuhanu govedinu, ali ne i mesnu juhu.
  3. Samljejte sve sastojke, dodajte vode.
  4. Proces kuhanja u prosjeku traje trideset minuta.
  5. Prije posluživanja, u borš možete dodati malu količinu peršuna.

Mešana supa od povrća:

  1. Da biste napravili supu, trebat će vam jedna šargarepa, tri krompira, mala tikvica, jedan paradajz, kašika biljnog ulja, sol, voda.
  2. Sve povrće narezite na kockice (mrkvu možete naribati).
  3. Preliv od povrća prelijte vodom, solju.
  4. Proces kuhanja je otprilike trideset minuta.

Kremna supa od bundeve:

  • Kad bolest uđe u razdoblje remisije, možete malo varirati recepte od bundeve. Za pripremu krem ​​juhe trebat će vam 500 g kaše od bundeve, 500 ml mlijeka, 25 g vrhnja, sol, žlica biljnog ulja.
  • Bundevu kašu narežite na mljevenje ili mletite na druge načine.
  • U šerpu sipajte mlijeko, dodajte bundevu, sol.
  • Juha se melje blenderom.
  • Radni komad se mora ponovo kuhati 5 minuta (može se razrijediti kremom ili mlijekom).
  • Mliječni proizvodi za kuhanje supe trebaju biti malo masti.
  • Poslužite jelo uz kocke sušenog hljeba.

Pileći knedle:

  1. Za pripremu knedle trebat će vam 500 g mljevene piletine, 100 g riže, puter, jedna šargarepa, sol.
  2. Skuhajte rižu i mrkvu (naribajte šargarepu).
  3. Svi sastojci se kombiniraju u homogenu masu (možete dodati i bjelanjak).
  4. Knedle možete kuhati pečenjem ili u dvostrukom kotlu.
  5. Vrijeme kuhanja ovisi o odabranoj metodi.

5. Zaključak

Dijeta 5p može se promatrati samo ako postoje medicinske indikacije i preporuke liječnika. Dijeta je osmišljena tako da obnovi probavni trakt i zaustavi upalni proces. Treba u potpunosti poštovati pravila ishrane. Svako odstupanje od preporuka može uzrokovati pogoršanje pacijenta i provociranje napada patologije.

Video o temi: Terapijska dijeta (TABELA) br. 5 a, b, p (dodatak prehrani br. 5).

Zabranjeni proizvodi i izbornik

Dijeta peta tabela s pogoršanjem hroničnog pankreatitisa predviđa odbacivanje svih jela koja uključuju veliki broj začina, grubu vlakna ili puno soli. Lista zabranjenih proizvoda uključuje:

  1. Proizvodi od brašna. Zabranjeno je jesti raženi hljeb i peciva.
  2. Gljive i mesne juhe.
  3. Neke žitarice. Pod zabranom proso, tjestenina od mekih sorti pšenice, kukuruza i ječma.
  4. Masno meso i perad. Strogo je zabranjeno jesti janjetinu, svinjetinu, patku, gusku.
  5. Tjelesne kašike mesa. Također se preporučuje odbiti kobasice i konzerviranu hranu.
  6. Crvena riba.

Slastičarnice i drugi konditorski proizvodi ne preporučuju se.

  • Neki mliječni proizvodi. Ne možete jesti skušu, masnu kiselu pavlaku, vrhnje, jogurt sa bojama. Takođe bi trebalo da napustite punomasno mleko i kiseli kefir.
  • Mahunarke.
  • Povrće, koje uključuje gruba vlakna. Pod zabranom su gljive, repa, rotkvice, patlidžani, kislice, špinat. Ipak u ograničenoj količini trebate jesti rajčicu.
  • Neko voće. Ne možete jesti grožđe, datulje, smokve, kisele jabuke, banane, grejpfrut i kivi. Sirove kruške možete jesti samo ako je bolest prešla u fazu remisije.
  • Čokolada, peciva i drugi proizvodi.
  • Gazirana pića, koja uključuju boje ili šećer, alkohol, kakao, jak čaj, kafu.
  • Začinjeni začini.
  • Čips, krekeri, prženi orasi.
  • Majoneza, začinjeni umaci, kečap.
  • Važno! Prilikom sastavljanja jelovnika imajte na umu da ugljikohidrate i masti treba konzumirati ujutro jer ih organizam teško apsorbuje. Osim toga, konzumiranje složenih ugljikohidrata ujutro će vas spasiti od prejedanja noću.

    Za doručak možete jesti ovsenu kašu ili heljdinu kašu kuvanu u vodi. Kao alternativa je prikladan proteinski omlet. Za ručak i večeru potrebno je jesti hranu visoku proteinu. Kuvano meso ili riba su savršeni. Takođe za ručak morate jesti povrtnu supu. Čaša kefira i 100-200 grama sira s 5% masti spustit će se kao popodnevni zalogaj, a 100 grama povrća salate i 250 grama pečene ribe kao večera.

    Ukusni recepti

    U liječenju kroničnog pankreatitisa u velikoj većini slučajeva propisuje se dijetalni stol 5p. Izbornik prehrane dizajniran je na način da osoba prima sve potrebne hranjive tvari i minerale. Međutim, s vremenom, monotonom meniju može biti dosadno. U ovom slučaju će se naći različiti recepti za dijetalna jela.

    Na primjer, možete raznovrsiti prehranu mesnim pudingom. Ovo jelo možete konzumirati svakodnevno, jer sadrži veliku količinu proteina. Da biste pripremili takav puding, morate očistiti 150 grama teletine od tetiva i kože, a zatim prokuhati i proći 3-4 puta kroz mlinom za meso. Tada biste trebali skuhati 50 grama kaše i umiješati kašu s mljevenim mesom. Zatim u smjesu dodajte 2 bjelanjka. Stavite mleveno meso u kalup namazan malom količinom putera, i pecite puding 30-40 minuta. Ako bolest još nije otišla u remisiju, najbolje je puding kuhati u sporom štednjaku.

    Mesni puding sa Semolinom

    Umjesto mesnog pudinga za ručak, možete kuhati riblje njoke. Da biste to učinili, morate mlinom za meso očistiti i izrezati 300 grama fila i polutki. Zatim u mleveno meso dodajte 2-3 bjelanjka i 20 grama obranog mlijeka. Zatim od dobivene kaše oblikovajte knedle i potopite ih u kipuću vodu. Kuhajte jelo 20-25 minuta.

    Ako je bolest prešla u remisiju, tada se možete povremeno prepustiti raznim dijetalnim desertima. Na primjer, možete napraviti sufle. Da biste to učinili, zrele jabuke trebate naribati i pomiješati sa 350 grama skute 5% masti. Zatim u smjesu dodajte 5-6 grama putera, zaslađivača, vanilin i 1 žumanjak. Dobivenu smjesu stavite u kalup prethodno podmazan s malom količinom maslaca. Pecite sufle od 30-35 minuta.

    Za šta je namijenjena dijeta br. 5p?

    Klinička ishrana se često koristi kod patologija jetre, gušterače, creva, želuca i žuči koji stvaraju žuč. Sustav prehrane ovdje zahtijeva uporabu određene hrane koja se kuha na određeni način. Važnu ulogu igra učestalost unosa hrane i temperatura konzumiranih jela.

    Dijeta br. 5p (izbornik za tjedan dana sa pankreatitisom) razvila je 1920. godine terapeut M. I. Pevzner i do danas nije izgubila na važnosti. Propisan je za pogoršanje pankreatitisa. Ne može samo pacijentu pružiti dobru prehranu, već i normalizirati funkciju gušterače. Pozitivan učinak na lučenje žuči i jetru. Potiče nakupljanje glikogena, oslobađa metabolizam holesterola i masti. Stabilizira rad gastrointestinalnog aparata.

    Posebnost kuhanja jela №5p

    Jela u prehrani br. 5p trebaju imati visok sadržaj pektina, tekućina, lipotropnih komponenata i dijetalnih vlakana. Za vrijeme liječenja, uvodi se režim frakcijskog obroka, pacijenti uzimaju hranu 5-6 puta dnevno. Proizvodi se kuhaju na pari, pečeni ili kuhani. Pri kuvanju povrće ne prolazi. Hrana bogata vlaknima briše se, ostatak se sitno sjecka.

    Ishrana je ograničena unosom masti i ugljikohidrata. Glavna dijeta se sastoji od proteinske hrane.Jela s oksalnom kiselinom, koja sadrže mnogo holesterola, s grubim vlaknima i sadrže purine, isključuju se sa menija. Čista hrana koja sadrži puno esencijalnih ulja i pržena hrana. Sol treba konzumirati ne više od 10 g dnevno, a voda - do dvije litre.

    Jelo treba biti toplo. Hladna i topla hrana je kontraindicirana.

    Principi dijetalne tablice №5p

    Dijeta broj 5p dizajnirana je za stabilizaciju gušterače. Ona što je više moguće poštenja želuca i crijeva, ublažava bol, smanjuje refleksnu ekscitabilnost žučnih organa. U svom poštivanju potrebno je pridržavati se sljedećih principa:

    • prije dijete morate gladovati 3 do 7 dana,
    • režim konzumiranja hrane treba biti frakcionalan, 5-6 puta dnevno,
    • trebate jesti u malim porcijama, do 300 g,
    • posuđe treba kuhati na pari, kuhati ili peći,
    • trebalo bi uvesti uravnoteženu prehranu, koja će sadržavati sve vitamine i minerale potrebne tijelu,
    • sva hrana bi trebala biti polutečna i mljevena,
    • temperaturni raspon gotovih obroka - 20-25 ° S,
    • upotreba masti i ugljikohidrata minimizirana je.

    Da bi terapija bila efikasna, treba se pridržavati svih pravila terapijske ishrane. Nemojte kršiti zabrane dok se ne dogodi potpuna remisija ili oporavak.

    Dijeta broj 5p: hemijski sastav

    Jela dijeta br. 5p trebaju imati dnevni kalorijski sadržaj od 1700-2500 kcal. Ugljikohidrati u jelovniku daju 50 g, masti -70 g, proteini - 100 g. Dnevno se ne konzumira više od 10 g soli.

    Sadržaj vitamina retinola u meniju treba da bude oko 10 mg, tiamina - 10 mg, riboflavina - 2 mg, nikotinske kiseline - 1,6 mg, vitamina C - 150 mg, natrijuma - 3 g, fosfora - 1,3 g, kalcijuma - 0,8 g, magnezijum - 0,5 g, gvožđe - 0,03 g.

    Zabranjena hrana

    Postoje mnoga ograničenja prehrambene prehrane broj 5p. Hrana koja je zabranjena za jelo u liječenju pankreatitisa je sljedeća:

    • masno meso i riblje juhe,
    • bilo koji alkohol, kao i jak čaj i kafa,
    • hladno, toplo i gazirano piće
    • dimljeni proizvodi, kobasice i kobasice,
    • sveže pečeni i raženi hleb,
    • kavijar od ribe
    • rotkvica, repa, rotkvica, kislica i špinat,
    • mliječni proizvodi, uključujući jogurt,
    • proizvodi od brašna
    • kisela i začinjena jela
    • gljive u bilo kojem obliku,
    • slana i kisela jela,
    • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
    • konzervirana hrana
    • slatkiši
    • agrumi
    • sok od grožđa
    • brza hrana, čips, orašasti plodovi i krekeri.

    Unatoč zabranama mnogih proizvoda, dijeta br. 5p (tablica) vrlo je efikasna u liječenju pankreatitisa. Što možete, a šta ne možete jesti - ovo je gore opisano, a zatim ćemo govoriti o jelovniku u liječenju pankreatitisa.

    Raznolikost medicinske ishrane

    Dijeta broj 5p postoji u dvije verzije. Prvi se koristi za akutni pankreatitis - br. 5a, a drugi za hronični - br. 5b.

    U dijeti br. 5a, dnevni unos kalorija ne bi trebao biti veći od 1700 kcal. Sva hrana je tečna i pire. Pod zabranom je hrana koja može stimulirati sekretornu funkciju gušterače. Takva hrana traje oko nedelju dana.

    U prehrani br. 5b, kalorije se povećavaju na 2700 kcal. Količina proteina, ugljikohidrata i masti povećava se. Isključuju se sve juhe i dekocije za smanjenje prinosa pankreasa. Sva hrana uzima se u pročišćenom obliku.

    Dijeta broj 5p: jelovnik za tjedan dana sa pankreatitisom

    U toku tjedna sa pogoršanjem pankreatitisa, meni treba biti sljedeći.

    Ponedeljak Ujutro, za doručak: pari omlet napravljen od jednog žumanjka i dva proteina, plus dekocija borovice ruža. Za drugi doručak jedu pečenu krušku. U vrijeme ručka - borsch, mesne okruglice od ribe s niskim udjelom masti i kuhana riža. Popodne se preporučuje doručak sa krekerima i popije se čaša mlijeka. Za večeru su predviđene kuhana pileća prsa, Hercusova kaša i crni slabi čaj. Prije spavanja popijte 250 g kefira s niskim udjelom masti.

    Utorak. Jutro: mannik sa grožđicama plus puding sa bobicama i nemasnim sirom, kao i čaj s mlijekom s malo masnoće. 2. doručak: kuvana riža i kupus. Za ručak preporučuju vegetarijansku supu, za drugo: pecivo od kupusa s kuhanim mesom. Od pića - žele napravljen od bobica. Snack: skuta s nemasnim sirom i kompotom, kuhanim od suhog voća. Uveče, za večeru, kuhaju kašu od riže s nemasnim mlijekom i piju čašu mineralne vode. Prije odlaska u krevet: 250 g soka od mrkve.

    Srijeda Ujutro: cheesecakes sa suhim marelicama, plus sir i čaj od bobica šipak. Tokom 2. doručka jedu kašu od heljde s jabukovim sokom. Za ručak se poslužuju goveđe pite s pireom od bundeve i zelenim čajem. Za popodnevni međuobrok je pogodan pirinčin puding. Uveče jedu kašu od povrća i kuhanu piletinu, piju slab čaj. Prije odlaska u krevet: voćni napitak od bobica sa nezaslađenim kolačićima.

    Četvrtak Ujutro: pari omleta od dva proteina i paradajza. Čaša slabog čaja. Za 2. doručak se oslanja vinaigretta bez kiselog kupusa i kiselih krastavaca, parče hljeba. Za ručak se služe kuhani bakalar, riža i supa od paradajza. Popodne jedu mliječ iz bobica i piju nezaslađeni čaj. Začinite salatu od presne cipele sa šljivama i mršavim kuvanim mesom, plus čaj s dodatkom mlijeka. Noću: čaša fermentiranog pečenog mlijeka.

    Petak. Ujutro: kaša s kašom, slani čaj i hljeb s tvrdim sirom. 2. doručak: skuta sa kiselim vrhnjem, sok od bundeve. U vrijeme ručka preporučuje se supa s povrćem i rezancima, kuhana riba s niskim udjelom masti s tikvicama i cvjetačom. Možete dodati svježe voće i nezaslađeni čaj. Za ručak se nudi topla salata od mrkve plus bobica medenjaka. Možete večerati sa sirarom napravljenim od sira i heljde, a piti i zeleni čaj. 2. večera: 250 g mleka s mrvicama.

    Subota Za doručak: skuti puding i čaša mlijeka. Za drugi doručak dodaje se pire od mrkve sa džemom. Ručak se sastoji od vegetarijanskog borschta, parnih kotleta od ćuretine i slabog čaja sa limunom. Za popodnevni užinu preporučuju jelku od bobica. Za večeru - supa od tjestenine i sira, salata od bundeve s jabukama i čaj sa jednom žlicom meda. Prije odlaska u krevet - 250 g ryazhenka.

    Nedjelja Ujutro: zobena kaša u mlijeku, voće, mljeveno s sirom, plus žele. Za drugi doručak oslanja se jedna jabuka pečena u rerni. Ručak: supa od tikvica, pečeni zec i heljda u pavlaci, čaj. Grickalica: nezaslađeni pire od sira sa sokom od mrkve. Večera se poslužuje s ribljem knedlama, kuhanom rižom i čajem s kriškom limuna. Prije odlaska u krevet: voćni žele.

    Opcija hrane bez pirea: jednodnevni meni

    Čim bol počne da umiri, možete unijeti u prehranu nezaštićena jela. Približni meni će izgledati ovako:

    • Doručak. Loose heljda plus vinaigrette bez dodavanja kiselih krastavaca i kiselog kupusa. Kuhano pire meso. Kao piće preporučuje se poluslatki čaj.
    • 2. doručak. Čaj sa kolačićima i malo pršuta.
    • Ručak Juha od dozvoljenog povrća. Kuvani krompir s komadom kuhane piletine. Kao desert - jabuka i slab čaj.
    • Popodnevna užina. Domaći sir s niskim udjelom masti i kompot, kuhani od sušenog voća.
    • Večera Vermicelli s kuhanom ribom i čajem.
    • Prije odlaska u krevet. Čaj sa mlijekom i jednim krekerom.

    Nakon dva dana nakon pogoršanja pankreatitisa, ljekari savjetuju piti toplu mineralnu vodu (Borjomi ili Slavyanskaya) do litre dnevno. Korica brozge od šipka bit će korisna. Od trećeg dana, ako se poboljšanje dobrobiti pacijenta, ubrizgavaju mu tekuće žitarice i sluzave supe, kao i povrtni pire i žele.

    Dijeta broj 5p prema Pevznerovoj

    Dijeta prema Pevznerovoj sugeriše da kada simptomi pogoršanja pankreatitisa nestanu, koristite sljedeći meni:

    • Doručak. Gnječena kaša od heljde ili riže, od pića - mliječni mliječ.
    • Drugi doručak. Voćna žele i čaša mineralne vode Borjomi.
    • Ručak Juha od zobene kaše, pire od šargarepe i sufle od mesa na pari. Slabi čaj.
    • Popodnevna užina. Proteinski parni omlet plus dekocija borovice ruža.
    • Večera Gnječena kaša od heljde, sufle od sira.
    • Druga večera. Čaša mineralne vode sa mrvicama.

    Pevznerova dijeta ne uključuje upotrebu soli, a dnevna doza šećera je 20 g.

    Dijeta broj 5p: recepti

    Za dijetu br. 5p prikladna su sljedeća jela:

    • Povrće gulaš. Veliki krompir (5 komada) se iseče na kockice i stavi u šerpu. Tome se dodaju naribana mrkva, sjeckani luk, bundeva i paradajz. Povrće se sipa u 300 g vode, slana je i pirja se na srednje jakoj vatri oko dvadeset minuta. Gotovo jelo posuto je biljem.
    • Zapečena riba. Ribe s niskim udjelom masnoće izrezuju se na komade i stavljaju u foliju. Dalje se nasjecka luk i mrkva protrlja. Povrće se stavlja povrće na ribu, a sve se poprska limunovim sokom i posipa solju. Riba i povrće se umotavaju u foliju i pirjaju dok se ne skuvaju u rerni.

    Ovi recepti za dijetu br. 5p za svaki dan pomoći će u raznolikosti jelovnika. Oni će dati osjećaj sitosti i zadovoljstva.

    Glavne preporuke ljekara

    Hronični pankreatitis (dijeta br. 5p je vrlo učinkovita kod ove bolesti) u akutnom se stadijumu liječi ne samo lijekovima, već i odgovarajućom prehranom. Liječnici savjetuju da se s prehranom br. 5p liječe sa svom odgovornošću. Nemojte se uzimati bez recepta liječnika kao slatkog jer upotreba šećera u količini većoj od 60 g može prouzrokovati pogoršanje pankreatitisa.

    Korisno je piti mineralnu vodu tokom medicinske ishrane. Najbolje ga je koristiti u toplom obliku prije spavanja, u malim gutljajima. Sva hrana mora biti mljevena, grubi komadi će iritirati unutrašnje organe. Od zelenog peršuna i kopra su dozvoljeni.

    Ljekarima s pankreatitisom savjetuje se još jednom da ne ometaju gušteraču i drže se štedljivog jelovnika.

    Pogledajte video: DIJETA BEZ UGLJIKOHIDRATA- moje mišljenje (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar