Dijabetička polineuropatija: ICD-10 kod, simptomi, uzroci i liječenje

Dijabetička polineuropatija jedna je od najčešćih komplikacija dijabetesa. Smatra se da se dijabetička polineuropatija razvija kod više od 70-90% svih osoba koje imaju dijabetes starije od 5 godina. U početnim fazama prevladavaju asimptomatski oblici koji se mogu otkriti samo temeljitim neurološkim pregledom i / ili instrumentalnim metodama istraživanja

Podaci za ljekare. Za šifriranje dijagnoze dijabetičke polineuropatije treba koristiti šifru G63.2 * prema ICD 10. U tom slučaju navedite varijantu bolesti (senzorna, motorička, autonomna ili kombinacija istih), težinu manifestacija. Prva dijagnoza mora izravno navesti dijabetes melitus (ICD 10 oznake E10-E14 + s uobičajenim četvrtim znakom 4).

Razvoj bolesti povezan je sa hroničnim hiperklikemijskim stanjem, nedostatkom inzulina (apsolutnim ili relativnim), poremećajima mikrocirkulacije u perifernim živcima. Oštećenja živčanih aksona obično se razvijaju, ali može doći i do segmentarne demijelinizacije. Kombinacija polineuropatije i angiopatije ekstremiteta vodeći je uzrok trofičnih poremećaja dijabetes melitusa, posebno uzroka razvoja dijabetičkog stopala.

Klasifikacija

Prema vrsti manifestacije i lokalizaciji simptoma razlikuju se sljedeći oblici dijabetičkih polineuropatija:

  • Proksimalna simetrična polineuropatija (amiotrofija).
  • Asimetrična proksimalna neuropatija velikih živaca (obično femura, išijas ili medijan).
  • Neuropatije kranijalnih živaca.
  • Asimptomatske polineuropatije.
  • Distalne vrste polineuropatije.

Distalna polineuropatija je najčešća vrsta dijabetičke polineuropatije. Zauzima više od 70% svih vrsta ove bolesti. Riječ distalno označava poraz dijelova ekstremiteta udaljenih od tijela (ruke, noge). Čajevi brže utječu na donje udove. Ovisno o prirodi lezije, razlikuju se sljedeći oblici:

  • Senzorno.
  • Motor.
  • Vegetativno.
  • Mješovita (senzimotorna, motoričko-senzorno-vegetativna, senzorno-vegetativna).

Klinička slika bolesti zavisi od oblika polineuropatije, stepena oštećenja živaca i šećera u krvi.

  • Proksimalne polineuropatije karakteriziraju, prije svega, razvoj poremećaja mišićnog trofizma, gubitak tjelesne težine cijelog udova i smanjenje njegove snage. Vegetativne i senzoričke funkcije su manje pogođene.
  • Dijabetičke neuropatije kranijalnih živaca variraju ovisno o stupnju oštećenja određenog para. Dakle, najčešća je lezija okulomotornog živca, koja se češće manifestuje u obliku akutne razvijajuće se bolne oftalmoplegije. Poraz vidnog živca karakterizira izrazito smanjenje vida, prisustvo zamućenja u očima, oslabljen sumrak vida. Manje često pogađaju trigeminalne, blokade, živci lica. Najčešći uzrok CFN lezija je njihova akutna ishemija, a pravovremeno započinjanje terapije obično dovodi do dobrih rezultata.
  • Asimptomatske polineuropatije obično se otkriju slučajno, planiranim neurološkim pregledom. Manifestiraju se smanjenjem tetivnih refleksa, češće od koljena.
  • Distalni oblici polineuropatije manifestiraju se, u pravilu, prilično jasno. Dakle, prisutnost senzornih poremećaja manifestuje se u prisutnosti puzećeg osjećaja kod pacijenta, bolnog peckanja, ukočenosti u udu. Takođe, osoba može primijetiti izrazito kršenje osjetljivosti, može primjetiti osjećaj „hodanja po jastuku“ u kojem ne osjeća podršku i njegov je pokret ometan. Uz distalni oblik dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta često se razvijaju bolni grčevi. Kršenja koraka mogu dovesti do razvoja deformiteta stopala i, posljedično, pojave dijabetičkog stopala.

Autonomni poremećaji mogu dovesti do razvoja tahikardije, hipotenzivnih ortostatskih reakcija, oštećenja rada crijeva i mokraćnog mjehura, smanjene potencije i poremećenog znojenja. Povećava se i rizik od iznenadne srčane smrti.

Motoričke smetnje u distalnom obliku polineuropatije su rijetke, posebno u izolovanom obliku. Karakterizira ih razvoj neuhranjenosti distalnih mišićnih grupa, smanjenje njihove snage.

Dijagnostika

Dijagnoza bolesti temelji se na kliničkoj slici, neurološkom pregledu i dokumentovanoj činjenici prisutnosti dijabetesa tokom dužeg vremena. U teškim situacijama potrebno je provesti elektroneuromiografiju koja omogućava identificiranje početnih promjena u provođenju nervnog impulsa duž vlakana, dodatnu konzultaciju endokrinologa.

Video o dijabetičkoj polineuropatiji

Liječenje dijabetičke polineuropatije treba biti sveobuhvatno, provodi se zajedno s endokrinologom i terapeutom. Prije svega, neophodna je kontrola šećera u krvi. Prilagodite prehranu, osnovnu terapiju za dijabetes. Takođe je obavezno isključiti prisustvo mikro- i makroangiopatija, ako je potrebno, sprovesti odgovarajući tretman.

Za zaustavljanje neuroloških manifestacija najčešće se koriste tioktični (alfa-lipoična) kiselina (berlition i njegovi analozi). Terapija lijekovima provodi se u odgovarajućoj dozi (početna doza bi trebala biti najmanje 300 mg dnevno) i dugoročnim kursevima (najmanje 1,5 mjeseci). Simptomatska terapija se može nadopuniti ipidakrinim hidrohloridnim preparatima (Axamon, Ipigrix, Neuromidin). Vitamini B grupe se takođe široko koriste.

Uz prisustvo bolnih napadaja, mogu se koristiti antikonvulzivi (ublažavanje neuropatske boli), antidepresivi, opioidi (za više detalja pogledajte moj znanstveni članak).

Važno mesto u lečenju dijabetičke polineuropatije zauzima vežba terapija, fizioterapija i masaža. Ako postoje znakovi deformacije stopala, neophodan je ortopedski izbor uložaka i cipela. U svim slučajevima, najvažnija uloga igra pažljiva njega kože i sprečavanje mikrorazina.

Šta je ovo

Polineuropatija je takozvana komplikacija dijabetesa čija je cijela suština potpuni poraz ranjivog nervnog sistema.

Oštećenja živaca u polineuropatiji

Obično se manifestuje kroz impresivan vremenski period koji je protekao od dijagnoze poremećaja u endokrinom sistemu. Preciznije, bolest se može pojaviti dvadeset i pet godina nakon početka problema sa proizvodnjom inzulina kod ljudi.

Ali, postojali su slučajevi kada je bolest otkrivena kod pacijenata endokrinologa u roku od pet godina od otkrića patologija gušterače. Rizik od razbolevanja jednak je kod pacijenata s dijabetesom, i prvog i drugog.

Uzroci pojave


U pravilu se dijagnosticiraju produljeni tijek bolesti i prilično česta fluktuacija razine šećera, metabolički poremećaji u svim organima i sustavima tijela.

A živčani sistem prvo pati. U pravilu, nervna vlakna hrane najmanje krvne žile.

Pod produljenim utjecajem ugljikohidrata pojavljuje se takozvani poremećaj hranjenja živaca. Kao rezultat toga, oni padaju u stanje hipoksije i, kao rezultat toga, pojavljuju se primarni simptomi bolesti.

Svojim naknadnim tijekom i čestim dekompenzacijama, postojeći problemi s živčanim sustavom koji postepeno poprimaju nepovratni kronični karakter, značajno su komplicirani.

Budući da su posebni vitamini i minerali potrebni za funkcioniranje živčanog sustava i sprečavanje gnojnih problema u njemu, a kod dijabetesa je apsorpcija i obrada svih korisnih tvari značajno oslabljena, živčana tkiva pate od neuhranjenosti i, shodno tome, podliježu neželjenom razvoju polineuropatije.

Čimbenici rizika za razvoj dijabetičke polineuropatije

Budući da je glavni uzrok dijabetičke polineuropatije (ICD 10 kod - G63.2) porast glukoze u krvi, endokrinolog savjetuje bolesnike sa simptomima oštećenja perifernih živaca. Doktor prati šećer u krvi, određuje koncentraciju glukoze na prazan stomak i nakon jela. Oftalmolozi, neurolozi, vaskularni kirurzi obavljaju pregled na oštećenja mikrovesila očne jabučice, bubrega, udova. Samo sveobuhvatni individualni pristup liječenju dijabetičke polineuropatije poboljšava opće stanje i kvalitetu života pacijenata, doprinosi obrnutom razvoju simptoma oštećenja perifernih živaca kod šećerne bolesti.

Glavni čimbenici rizika za razvoj polineuropatije među pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1 su razina povećanja koncentracije glukoze u krvi, trajanje bolesti i starost pacijenta. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 važna je arterijska hipertenzija i oslabljen metabolizam lipida.

Periferne neuropatije, u prvom redu distalno simetrična senzimotorna polineuropatija, u mnogo većoj mjeri od središnje neuropatije, ugrožavaju kvalitetu života i sam život pacijenata. Srčana autonomna (autonomna) periferna insuficijencija, koja je dio kompleksa sindroma dijabetičke polineuropatije, 50% pogoršava prognozu za očekivani životni vijek bolesnika sa šećernom bolešću. Formiranje sindroma dijabetičkog stopala prepuno je naknadnih amputacija udova. Sindrom boli u svakom petom bolesniku sa šećernom bolešću utječe na kvalitetu života, posebno ako se manifestuje alodinijom (bol kao odgovor na ne-bolne podražaje).

Mehanizmi za razvoj dijabetičke polineuropatije

Većina perifernih živaca je mješovita. Sadrže motorna, senzorna i autonomna vlakna. Simptomski kompleks nervne lezije sastavljen je od motoričkih, senzornih i autonomnih poremećaja.

Svaki akson (dugačak cilindrični proces nervne ćelije) je ili prekriven školjkom Schwannove stanice, u kojem se slučaju vlakno naziva ne-mijelinirano ili je okruženo koncentrično ležećim membranama Schwannovih stanica. U drugom slučaju vlakno se naziva mijelinirano. Živac sadrži i ne-mijelinizirana i mijelinizirana vlakna. Samo ne-mijelinizirana vlakna sadrže autonomno eferentna i dio osjetljivih aferentnih vlakana. Gusta mijelinizirana vlakna provode vibraciju i propriocepciju (osjećaj mišića). Tanka mijelinizirana i ne-mijelinizirana vlakna odgovorna su za osjet boli, temperature i dodira. Glavna funkcija nervnih vlakana je vođenje impulsa.

Mehanizam periferne polineuropatije zasnovan je na progresivnom gubitku mijeliniziranih vlakana, degeneraciji aksona i usporavanju provođenja nervnog impulsa. Ključnu ulogu u razvoju dijabetičke polineuropatije igra hronična hiperglikemija (visoka glukoza u krvi).

Ostali uzroci razvoja dijabetičke polineuropatije su:

  • mikroangiopatija (promjena u malim posudama),
  • hipoksija (gladovanje kiseonikom) živaca,
  • poremećen metabolizam glukoze,
  • glikovanje proteina koji čine mijelin,
  • oksidativni stres
  • manjak endotelnog opuštajućeg faktora - azotni oksid (ne),
  • Manjak alfa lipoične kiseline.

Statistika

Prema WHO, od 2 do 8% svjetske populacije suočava se sa neuritisom. U starosti se bolest javlja češće, jer je praćena općim neurološkim poremećajima, slabošću mišićno-koštanog sistema i usporavanjem procesa regeneracije tkiva.

Pojedinačno oštećenje živaca nazvano mononeuropatija. U skladu s ICD-10, bolest se dodjeljuje šifre G56 - mononeuropatija gornjih i, shodno tome, G57 - mononeuropatija donjih ekstremiteta.

Druga vrsta bolesti je polineuropatija.. Kao što slijedi iz etimologije naziva („mnogo + živaca + bolest“) - ovo je višestruka lezija perifernih živaca.

Polineuropatiju karakterizira relativno težak tijek, koji je prije svega povezan sa složenošću rehabilitacije tijekom razdoblja rekonvalescencije: zbog činjenice da različiti živci aktiviraju različite mišićne skupine, ud je djelomično ili potpuno imobiliziran, pa oporavak mora početi dugom pasivnom terapijom vježbanja. Prema klasifikatoru bolesti, polineuropatija spada u klase G60-G64.

Vrste patologije i simptomi

Glavne vrste neuropatije:

  1. Senzorno.
  2. Motor.
  3. Samostalni.

Manifestira se u obliku poremećaja osjetljivosti: bol, peckanje, peckanje, utrnulost udova.

Povezana je s kršenjem ekscitabilnosti mišića i kasnijom atrofijom udova do potpune disfunkcije. U ovom slučaju se ne javljaju senzorne patologije (u rijetkim slučajevima postoji nedostatak osjetljivosti na vibraciju).

Oprez! Motornu neuropatiju prati mišića koja se postepeno razvija, smanjenje mišićne mase. Značajka motoričke neuropatije je simetrična lezija udova.

Etiologija ove vrste neuropatije obično je povezana s nasljednim bolestima i genetskim mutacijama. Postoji 6 vrsta motorne neuropatije:

  • Kongenital. Uzrokovani defektima gena TRPV4. Primarne manifestacije opažaju se od rođenja, u budućnosti bolest napreduje.
  • Tip 2A. Povezano s oštećenjima gena HSPB8. To je jedna od sorti peronealne amiotrofije. To pogađa stariju decu. Ovu vrstu karakteriše neprestano povećanje oštećenja ruku: slabljenje mišića (do atrofije), taktilna neosjetljivost.
  • Tip 2D. Nastaje zbog strukturnih poremećaja gena FBXO38 smještenom na hromosomu br. 5. Debituje se u adolescenciji sa slabošću nogu, grčevima donjih ekstremiteta, kasnije se širi na mišiće ruku.
  • Distalno (simetrična) neuropatija tipa 5. Najčešći tip povezan s defektima BSCL2 gena (hromosom br. 11). Manifestira se u adolescenciji i odrasloj dobi u vidu slabosti, drhtavih ruku. U kasnoj fazi prekriva donje udove.
  • Spinalna neuropatija tipa 1. Nastaje zbog neispravnosti IGHMBP2 gena. Manifestira se čak i u prenatalnom periodu u obliku degeneracije mišića ruku. Nakon toga, može utjecati na glatke mišiće dišnog sustava, pa čak i prouzrokovati smrt.
  • Tip AH. Izaziva ga mutacija gena na X kromosomu. Utječe samo na muškarce u ranom djetinjstvu, uzrokujući motoričke lezije svih udova.

Motorna neuropatija je izuzetno rijetka (0,004% slučajeva). Jedini postojeći tretmani su potporni lijekovi i vitaminski kompleks. Terapija vježbanja kontraindicirana je od tada ubrzava degeneraciju tkiva.

Samostalni


Više od 90% bolesnika sa šećernom bolešću pati od dijabetičke neuropatije (DN), koja utječe na autonomni i periferni živčani sustav uslijed poremećaja metabolizma.

DN se javlja u dva oblika:

  • Fokusno - utječe na pojedine dijelove tijela.
  • Difuzna - izaziva progresivni poremećaj različitih nervnih vlakana.

Jedan od oblika difuzne neuropatije je autonomna, pri kojoj se razvija disfunkcija unutrašnjih organa s pripadajućim simptomima:

  • Gastrointestinalni trakt: dispeptični simptomi, poremećaji stolice, povećana tvorba gasova, epigastrična bol, pogoršanje peristaltike, noćna dijareja (uz uključivanje živčanih vlakana odgovornih za crevnu funkciju).

Gastrointestinalni trakt je posebno osjetljiv na neuropatiju zbog velike ranjivosti enteričkog nervnog sistema, broj nervnih ćelija koji je uporediv sa njihovim brojem u mozgu.

  • Genitourinarni sistem: nehotično mokrenje zbog slabljenja mokraćnog mjehura, sekundarnih bakterijskih infekcija.
  • Genitalije: kod muškaraca - nedostatak erekcije usred očuvanja seksualnih želja, kod žena - smanjenje vaginalne sekrecije tokom seksa.
  • Kardiovaskularni sistem: tahikardija, zatajenje srčanog ritma, angina pektoris.
  • Kožni integritet: suve ruke i noge, pojačano ili smanjeno znojenje.

Primjećuju se i opće smetnje: vrtoglavica, gubitak svijesti, astenija.

Išijatični nerv

Najduži i najveći (promjera 1 cm) živčani trup tijela, koji započinje u 4. kralježku i prolazi kroz otvor u karličnoj kosti, spušta se u poplitealnu fosu, gdje je podijeljen na fibularnu i tibijalnu granu. Kompresija se može pojaviti u karlici, u piriformisu, na bedru.

Neuritis išijasnih živaca zauzima drugo mjesto po prevalenciji među neuropatijama donjih udova (incidencija je 0,025%, uglavnom kod ljudi od 40 do 50 godina). Još jedna karakteristika ove bolesti - ne simetrija - oboli samo jedan ud.

Išijatični živac aktivira mišiće koji savijaju koljenostoga su sljedeći simptomi karakteristični za bolest:

  • Intenzivna imobilizirajuća bol na stražnjem dijelu bedarazrače na potkoljenicu i stopalo.
  • Hodanje s ravnom nogom, nastalo zbog poteškoća u savijanju koljena (pareza mišića bicepsa i polu-tetiva istovremeno sa povećanim tonusom mišića kvadricepsa).
  • Zadebljanje stratum corneuma kože na peti, plavo stopalo, povreda znojenja.
  • Pogoršanje osjetljivosti na vibracije.

Femoralni živac

Uzimajući počevši od korijena 2-4 kralježaka, ovo živčano deblo prolazi ispod ingvinalnog ligamenta do prednje površine bedra, zatim - duž potkoljenice, stopala i završava u velikom nožnom prstu.


Glavne funkcije bedrenog živca: inervacija mišića odgovornih za fleksiju kuka, donjeg dijela leđa, produženje koljena.

Uz bolest, mogu se primijetiti i senzorni i motorički poremećaji:

  • Slabljenje ekstenzora koljena, - kao rezultat nemogućnost hodanja stepenicama, trčanje.
  • Kršenje osjetilne percepcije, taktilne osjetljivosti, kao i parestezije na putu nerva.

S neuritisom bedrenog živca i dalje traje refleks koljena.

Axillary

Aksilarni (aksilarni) živac je grana debla brahijalnog pleksusa. Prolazi ispod ramenog zgloba i leži na bočnoj strani nadlahnjaka prije nego što se podijeli na dvije grane: prednju i zadnju. Njegova glavna funkcija je inervacija malih okruglih i deltoidnih mišića.

Oštećenje aksilarnog živca gotovo uvijek je uzrokovano teškim traumama: slomljenim ramenom ili dubokom ranom.. Sportaši koji se bave traumatičnim sportovima (hrvači, penjači itd.) Redovno se susreću sa ovom bolešću. Mnogo rjeđe utiču faktori u domaćinstvu: kompresija sa štapom, obuzdavanje u snu itd.

Simptomi oštećenja mogu se uvelike razlikovati ovisno o težini ozljede:

  1. Lagano ili značajno ograničenje pokretljivosti ramena usled pareza deltoidnog mišića. U težim slučajevima - paraliza udova.
  2. Gubitak osjetne osjetljivosti na leđnom i bočnom dijelu ruke.
  3. Labavost ramenog zgloba.
  4. Deltoidna disfunkcija mišića.

Prognoza lečenja je povoljna. Ako konzervativna terapija i terapija vježbanjem nisu dali rezultat, primjenjuju se resekcije kikatralne fuzije, ponekad - zamjena živčanih vlakana.

Oštećenja stopala


Patologija stopala sa neuritisom nikad nije primarna. Povezan je sa stezanjem tibijalnog živca, inerviranjem mišića nogu, fleksora i ekstenzora stopala.

Ako je oštećena patela zajedničkog tibijalnog živca, javljaju se najteže posljedice za stopalo: slabljenje i saginjanje dok se potpuno ne imobiliziraju.

Pacijentova poteza s takvom lezijom su karakteristična: podiže nogu visoko, odmarajući se prvo na nožnom prstu, a zatim na čitavom stopalu ("konjska pokret"). Pacijent ne može stajati na nožnim prstima. Napredovanje bolesti može dovesti do invalidnosti i invalidnosti.

Patologija stopala je manje izražena porazom duboke grane peronealnog živca. U ovom slučaju dolazi do umjerenog slabljenja gležnja u kombinaciji sa senzornim poremećajima prstiju.

U slučaju traume na bočnom potkožnom dijelu peronealnog živca, glavni simptomi su ograničenje rotacijskog pokreta stopala, peckanje, bolan noćni bol, oslabljena percepcija vibracije.

Jedna od komplikacija dijabetesa je takozvano dijabetičko stopalo. Riječ je o sindromu u kojem je koža na nogama prekrivena slabo zacjeljujućim gnojnim čirevima sa sekundarnim infekcijama. U težim slučajevima bolest napreduje do gangrene i dovodi do amputacije nogu.

Ručna neuropatija

Poput patologije stopala, bolesti ruku su sekundarne i uzrokovane su nizom neuropatskih sindroma:

  • Radijalni neuritis. Dovodi do oštećenja ruku na motoru, - kada podignete ruku, ona pada. Također, bolest je praćena senzornim simptomima u vidu gubitka osjetljivosti prsta.
  • Ulnarni neuritis. Karakteriziraju ga pareza fleksora i ekstenzora prstiju, pogoršanje sitnih motoričkih sposobnosti ruku.
  • Srednji nervni neuritis. Posljedice: ukočenost dok ruke potpuno ne izgube osjetljivost, bol u prstima, atrofija mišića.

Oprez! Disfunkcija ruku može biti povezana sa određenim vrstama polineuropatije.

Metode liječenja

U nekim se slučajevima liječenje svodi na uklanjanje mehaničkog začepljenja živaca: uklanjanje gipsa, zamjenu neprikladnih štaka i uske cipele. Češće se koristi konzervativni tretman (lijekovi i posebne vježbe). Ako ove mjere nisu bile efikasne, onda se pribjegava pomoći neurohirurga.

Konzervativni

Neurolog pacijentu može propisati lijekove, uključujući:

  • Analgetici. Širok spektar nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID): Diklofenak, Ibuprofen, Meloksikam i drugi NSAID ne blokiraju samo bol, što je vrlo važno za prevenciju atrofije mišića, već i uklanjaju edeme i upale živčanih vlakana, ubrzavajući oporavak. Važno je biti oprezan, strogo ograničiti doziranje i trajanje tijeka liječenja zbog ozbiljnih nuspojava ovih lijekova.
  • Vazodilatacijski lijekovi poput Trentala, Cavintona i dr. Imaju vazodilatacijski efekat, prorjeđuju krv, poboljšavaju cirkulaciju krvi, ubrzavaju regeneraciju oštećenih tkiva.
  • Nervozni stimulansi: Neuromidin, Proserin, Ipidacrine. Ubrzavaju provođenje nervnih impulsa, toniraju glatke mišiće skeleta.
  • Antioksidanti. Thiogamma, Berlition i drugi lijekovi koji poboljšavaju lučenje mišića.

Antioksidanti po vrsti delovanja bliski su vitaminima grupe B, ali ih ne zamjenjuju.


Vitalni elementi koji hrani živčani sistem su vitamini B grupe: tiamin, nikotinska kiselina, cijankobalamin, holin, inozitol itd.

Ove supstance podstiču lučenje hormona i hemoglobina, daju energiju tkiva i imaju analgetski efekat..

Zbog toga su takvi lijekovi kao Milgama, Neurorubin, Multivit, Vitrum neophodni u periodu aktivnog liječenja ili u fazi rehabilitacije.

Kakva je bolest takva dijabetička polineuropatija: ICD-10 kod, klinička slika i metode liječenja

Polineuropatija je kompleks bolesti koji uključuje takozvane višestruke lezije perifernih živaca.

Bolest obično prelazi u takozvani hronični oblik i ima uzlazni put distribucije, tj. Ovaj proces u početku zahvaća i najmanja vlakna i polako teče u veće grane.

Liječenje dijabetičke polineuropatije

Da bi se isključio razvoj nepovratnih strukturnih oštećenja uslijed prekasnog liječenja, endokrinolozi i neurolozi bolnice Yusupov započinju s liječenjem dijabetičke polineuropatije u ranoj fazi. Glavni smjer u prevenciji dijabetičke polineuropatije je postizanje normalne razine glukoze u krvi. Održavanje normalne koncentracije glukoze u krvi duže vrijeme u bolesnika s teškim manifestacijama polineuropatije dovodi do odgode napredovanja oštećenja perifernih živaca, ali ne doprinosi brzom uklanjanju njegovih manifestacija. Sa normalizacijom razine glukoze kod pacijenata, neurološki simptomi se mogu pojačati ili pojaviti ako su ranije bili odsutni. To je zbog obrnutog razvoja onih promjena koje su se dogodile u živčanim vlaknima. Pogoršanje je prolazne prirode i brzo nestaje, pod uvjetom da je koncentracija glukoze u krvi blizu normalne.

Neurolozi s dijabetičkom polineuropatijom provode patogenetsko i simptomatsko liječenje. Trenutno se tioktička (α-lipoična) kiselina, posebno Thiogamma, smatra najučinkovitijim tretmanom periferne polineuropatije. Vitamini grupe B imaju direktan uticaj na oštećeno nervno tkivo.Neurolozi propisuju tiamin (vitamin B pacijentima koji imaju dijabetičku polineuropatiju).1), piridoksin (vitamin B6), cijanokobalamin (vitamin B)12) Pacijenti koji pate od dijabetičke polineuropatije bolje podnose oblik tiamina topljivog u masti - benfotiamina. Sadržan je u džematu Milgamma.

Najoptimalnija je odobrena shema trostepene terapije dijabetičke polineuropatije:

  • velike doze benfotiamina u kombinaciji sa piridoksinom (Milgamma dragee), zatim dnevni unos Milgamma dragee,
  • s neučinkovitošću prvog stupnja pacijenti se svakodnevno ubrizgavaju s 600 mg Tiogamme intravenozno tijekom dvije sedmice,
  • kod težih oblika polineuropatije propisan je dražej unutar Milgamme i Thiogamm se daje parenteralno.

Glavne grupe lijekova za liječenje neuropatske boli kod dijabetičke polineuropatije su antidepresivi, antikonvulzivi, opioidi i lokalni anestetici. Neurolozi široko koriste tricikličke antidepresive. Najefikasniji lijek je amitriptilin u dozama od 25 do 150 mg dnevno. Tretman započinje malom dozom (10 mg / dan) i postepeno se titrira da bi se povećao. To vam omogućuje da smanjite nuspojave lijeka.

Antikonvulzivi učinkovito smanjuju neuropatsku bol. Neurolozi s jakim bolovima koriste karbamazepin i fenitoin. Ne smatraju se lijekovima prvog reda zbog nuspojava. Antikonvulzivi druge generacije imaju visoku analgetsku aktivnost: gabapentin i pregabalin.

Tramadol značajno smanjuje bol, povećava socijalnu i fizičku aktivnost pacijenata. Da bi se smanjila vjerojatnost nuspojava i ovisnosti o lijekovima, primjena tramadola započinje s malim dozama (50 mg 1 ili 2 puta dnevno), a zatim se titrira svaka 3–7 dana do maksimalne doze od 100 mg 4 puta dnevno. Tramadol je takođe dio kombiniranog preparata zaldiar.

Flasteri i gelovi s 5% lidokaina imaju lokalni analgetski učinak. Kapsaicin (lokalni anestetik) koristi se za lečenje dijabetičke polineuropatije. Lijek ulazi u mrežu ljekarni u obliku losiona, gelova, krema i aplikatora za kuglice koji sadrže aktivnu tvar u koncentraciji 0,025%, 0,050% ili 0,075%. Nanose se 4 puta dnevno na cijelo bolno područje.

Bol kod dijabetičke polineuropatije smanjuje se nakon primjene bolesnika s toksinom botulinum toksinom A. Gliceril trinitrat se tradicionalno koristi kod angine pektoris. Takođe širi krvne žile i značajno ublažava bol povezan s dijabetičkom polineuropatijom.

S razvojem sindroma dijabetičkog stopala, u režim liječenja uključuju se antibiotici širokog spektra, reološka rješenja, antikoagulansi i disggreganti. Ako pacijent razvije čireve na stopalu, medicinsko osoblje klinike za neurologiju izvodi ispravno liječenje rana:

  • ukloniti hiperkeratozu
  • očistiti ranu od krasta,
  • čir se drži otvorenim, stvarajući optimalan odljev iz njega,
  • pružiti stalnu vlagu rani,
  • Izbjegavajte traumatične obloge
  • isprane rane otopinama netoksičnim za granulacijsko tkivo.

Pacijentima je propisan odmor u krevetu 2 sedmice, a potom se preporučuje nošenje ortopedske cipele. Da biste prošli preglede i tečaj efikasne terapije dijabetičke polineuropatije, morate se zakazati za sastanak s neurologom telefonom u bolnici Yusupov, gdje je kontakt centar otvoren 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici i bez odmora. Doktor će vas primiti u pogodno vrijeme za vas.

Terapija lijekovima

Kod neuralgije i neuritisa propisane su sljedeće grupe lijekova:

1. Nesteroidni protuupalni lijekovi - imaju složen terapeutski efekat. Usmjeren na suzbijanje boli, upale i oteklina. Učinkovit diklofenak, Nimesulid, Xefocam.

Morate ih uzimati samo prema uputama liječnika.

Diklofenak je efikasan lijek, spada u skupinu NSAID-a. Ima izražen analgetski, antipiretski i anti-upalni efekat. Lijek je dostupan u nekoliko oblika: tablete, čepići, otopina, masti i kapi. Propisan je djeci od 15 godina i odraslima ne više od 150 mg dnevno 2-3 puta.

Nimesulid se odnosi i na nesteroidne protuupalne lijekove. Razlika je u tome što Nimesulid ima i antiagregacijski učinak - sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Lijek se uzima nakon obroka od 50-100 mg.

2. Antioksidanti. Na primjer, Berlition, Lipin. Imaju imunostimulirajuća, neurotransmitera, hipotoksična i druga svojstva. Zahvaljujući takvim lijekovima moguće je ojačati imunološki sistem, poboljšati cirkulaciju krvi i rad unutrašnjih organa.

Berlition je efikasan lijek za neuropatiju zbog prijenosa dijabetesa melitusa ili alkoholizma.

Lijek se ne može koristiti za djecu mlađu od 18 godina, trudnice i dojilje, kao i osobe sa preosjetljivošću.

Lipin poboljšava stanično disanje i metaboličke procese.

3. Vitamini grupe B (B1, B2, B6, B12).

4. Lijekovi koji normaliziraju provodljivost nervnih impulsa - propisuju se za razvoj neuritisa jer pomažu u obnavljanju osjetljivosti i funkciji mišića. (Neuromidin, Proserinum).

Fibrosarkom i osteosarkom tetive tibije: uzroci, dijagnoza ...

Kako liječiti edem nogu u nogama: narodni lijekovi kod kuće ...

Oporavak od zatvorenih i otvorenih lomova tibija ...

Proserin je sintetički lijek koji se široko koristi za liječenje bolesti nervnog sistema. Namijenjen je normalizaciji neuromuskularne provodljivosti, pojačavanju mišićnog tonusa i poboljšanju funkcija unutrašnjih organa. Doziranje i učestalost primjene određuje liječnik.

5.Lijekovi za poboljšanje protoka krvi - pomažu u uklanjanju tromboze i poboljšanju trofičnog tkiva u donjim ekstremitetima. U ovu grupu spadaju Caviton, Trental.

Caviton odlikuju naglašena farmakološka svojstva. Njegova je svrha obnavljanje cirkulacije krvi, smanjenje viskoznosti krvi, poboljšanje metaboličkih reakcija.

Lijek je kontraindiciran za osobe mlađe od 18 godina, trudnice i doječe žene, kao i u prisustvu teških bolesti kardiovaskularnog sistema. Tablete počinju uzimati s 15 mg, postepeno povećavajući dozu, ali ne smije biti više od 30 mg dnevno.

Fizioterapeutski postupci

Fizioterapija je usmjerena na smanjenje oticanja donjih ekstremiteta, ubrzava cirkulaciju krvi i metaboličke reakcije. Kao rezultat toga, trofizam mekih tkiva se normalizira i obnavlja se neuromuskularna provodljivost.

Za lečenje primenite:

  • Refleksoterapija
  • Magnetoterapija.
  • Masaža
  • Električna stimulacija.

Trajanje fizioterapije određuje lekar na osnovu težine i vrste patologije. Metode fizioterapije se u pravilu primjenjuju u složenom tečaju.

Dobar efekat u lečenju neuropatije daje masaža. Doprinosi obnovi određenih atrofičnih područja.

Masažni pokreti pomažu u ubrzavanju protoka krvi i metaboličkih procesa.

Masaža treba raditi samo u bolnici kod stručnjaka. Kontraindicirano je samostalno masirati noge, tako da ne možete samo umanjiti efikasnost terapije, već i značajno naštetiti svom zdravlju.

Kratak opis

Odobreno
Zajednička komisija za kvalitet medicinskih usluga
Ministarstvo zdravlja Republike Kazahstan
od 28.11.2017
Protokol br. 33

Dijabetička neuropatija - Oštećenje živaca zbog dijabetesa, klinički očito ili subkliničko, u nedostatku druge moguće etiologije (WHO). Najčešće proučavan i najčešći oblik dijabetičke neuropatije je distalna simetrična polineuropatija. DSPN - prisutnost simptoma distalne disfunkcije perifernih živaca kod pacijenata sa šećernom bolešću nakon isključenja drugih uzroka.

ICD-10 kod (i):

ICD-10
ŠifraNaslov
G63.2*Dijabetička polineuropatija (E10-E14 + s uobičajenom četvrtom cifrom. 4)

Datum izrade / revizije protokola: 2017 godina.

Kratice korištene u protokolu:

GPPDobra praksa
KOSvjetska zdravstvena organizacija
VAŠEvizuelna analogna skala
DANdijabetička autonomna neuropatija
DMNdijabetička mononeuropatija
DNdijabetička polineuropatija
DPNdijabetička polineuropatija
DSPNdijabetička senzimotorna polineuropatija
ICD 10međunarodna klasifikacija bolesti 10. revizije
NAnervnog sistema
RCTrandomizirana klinička ispitivanja
SD Idijabetes tipa I
SD 2dijabetes tipa II
ENMGElektroneromiografija

Korisnici protokola: neurolozi, endokrinolozi, ljekari opće prakse.

Kategorija pacijenta: odrasli.

Nivo dokaza:
Tabela 1 - skala nivoa dokaza

AVisokokvalitetna metaanaliza, sistematski pregled RCT-ova ili RCT-a velikih razmjera s vrlo malom vjerovatnoćom (++) sistematske pogreške, čiji se rezultati mogu proširiti na odgovarajuću populaciju.
InVisokokvalitetne (++) sistematske kohortne studije ili kontrole slučaja ili Visoke kvalitete (++) kohortne ili studije kontrole slučaja s vrlo niskim rizikom od sustavnih grešaka ili RCT s niskim (+) rizikom sustavne pogreške, čiji se rezultati mogu diseminirati odgovarajućoj populaciji .
SaKohorta ili studija slučaja ili kontrolirana studija bez randomizacije s malim rizikom pristranosti (+).
Rezultati kojih se mogu raspodijeliti odgovarajućoj populaciji ili RCT-ima s vrlo malim ili niskim rizikom sustavne pogreške (++ ili +), čiji se rezultati ne mogu izravno distribuirati odgovarajućoj populaciji.
DOpis niza slučajeva ili nekontrolirane studije ili stručnog mišljenja.
GRPDobra klinička praksa.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnozai obrazloženje za dodatna istraživanja
DSPN je dijagnoza izuzetaka. Prisutnost šećerne bolesti i znakovi polineuropatije ne znači automatski i dijabetičku polineuropatiju. Definitivna dijagnoza zahtijeva temeljitu diferencijalnu dijagnozu.

Tabela 3 - Diferencijalna dijagnoza DSPN 2,14,15

DijagnozaObrazloženje za diferencijalnu dijagnozuAnketaKriteriji za isključenje dijagnoze
Alkohol MonZnakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Biohemijski test krvi.
Ultrazvuk
Anamnestički podaci.
Prisutnost alkoholne distrofije jetre, druge manifestacije NS: alkoholna encefalopatija, alkoholna mijelopatija, alkoholna poliradikuloneuropatija
PN kod autoimunih bolestiZnakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Imunološki testovi krvi.Istorija autoimunih bolesti.
Klinički i laboratorijski znaci ovih bolesti.
PN sa nedostatkom vitamina B12Znakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Određivanje nivoa B12 u krvi.Mala koncentracija vitamina B12 u serumu.
Možda kombinacija s makrocitnom megaloblastičnom anemijom.
PN kod drugih metaboličkih poremećaja (hipotireoza, hipertireoza, gojaznost)Znakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Krvni test za hormone štitnjače.
Ultrazvuk štitne žlijezde
Anamnestički podaci.
Klinički, laboratorijski i instrumentalni znaci ovih bolesti.
Paraneoplastični sindromiZnakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *U skladu sa onkološkim bolestima KP.Anamnestički podaci.
Rezultati instrumentalnih studija koje ukazuju na prisutnost onkološkog procesa.
Upalni demijelinizacijski PN (post-vakcinacija, nakon akutne infekcije)Znakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *ENMG.
CSF analiza.
Biopsija n.suralis
Anamnestički podaci.
Specifični podaci o ENMG-u.
Detekcija proteina u cerebrospinalnoj tečnosti.
Specifične promjene n.suralis biopsije
Nasleđeno ponZnakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Istraživanje u molekularno-genetskim laboratorijama.
ENMG
Anamnestički podaci. Porodična istorija.
Klinički i laboratorijski znakovi određene nasljedne bolesti.
PN za vrijeme egzogenih intoksikacija (olovo, arsen, fosfor itd.)Znakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Krvni i urinarni testovi na otrovne materije.Anamnestički podaci.
Klinički i laboratorijski znakovi određene intoksikacije.
PN kod endogenih intoksikacija (hronično zatajenje jetre, hronično zatajenje bubrega)Znakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Biohemijski testovi krvi i urina.
Ultrazvuk ili MRI OBP i bubrega
Anamnestički podaci.
Klinički, laboratorijski i instrumentalni znaci kroničnog zatajenja jetre ili hroničnog zatajenja bubrega.
PN za infekcije (sifilis, lepre, HIV, bruceloza, herpes, difterija itd.)Znakovi polineuropatije koji se ne uklapaju u okvir DPNP *Krvni test (ELISA, PCR itd.) Na prisustvo određenih infekcija.Anamnestički podaci.
Klinički i laboratorijski znakovi određene infekcije

* asimetrična / pretežno motorička / lokalizirana u gornjim udovima / oštro razvijena polineuropatija
Medicinski turizam

Lečite se u Koreji, Izraelu, Nemačkoj, SAD

Potražite medicinski savjet
×

Liječenje u inostranstvu

Aplikacija za medicinski turizam

Odaberite područje interesa i meditsinyAkusherstvo ginekologiyaAllergologiyaAllergologiya detskayaAngiohirurgiyaVrozhdennye zabolevaniyaGastroenterologiyaGastroenterologiya detskayaGematologiyaGematologiya detskayaDermatovenerologiyaDermatokosmetologiyaDermatologiya detskayaImmunologiyaInfektsionnye bolesti u deteyInfektsionnye i parazitskih bolezniKardiologiyaKardiologiya detskayaKardiohirurgiyaKardiohirurgiya detskayaKombustiologiyaKombustiologiya detskayaMammologiyaMeditsinskaya reabilitatsiyaNarkologiyaNevrologiyaNevrologiya detskayaNeyr hirurgiyaNeonatologiyaNeotlozhnaya meditsinaNefrologiyaNefrologiya detskayaOnkogematologiyaOnkogematologiya detskayaOnkologiyaOnkologiya detskayaOrfannye zabolevaniyaOtorinolaringologiyaOtorinolaringologiya detskayaOftalmologiyaOftalmologiya detskayaPalliativnaya pomoschPediatriyaProktologiyaProfessionalnaya patologiyaPsihiatriyaPulmonologiyaPulmonologiya detskayaRadiologiyaRevmatologiyaRevmatologiya detskayaStomatologiyaStomatologiya detskayaSurdologiyaToksikologiyaTorakalnaya hirurgiyaTravmatologiya i ortopediyaTravmatologiya i ortopedije d tskayaTransplantologiyaTransplantologiya detskayaUrologiyaUrologiya detskayaFtiziatriyaHirurgiyaHirurgiya detskayaHirurgiya neonatalnayaChelyustno-ispred hirurgiyaEndokrinologiyaEndokrinologiya detskayaYadernaya medicine

Koji je najprikladniji način da vas kontaktiramo?

Unesite svoj telefonski broj ili adresu e-pošte
Medicinski turizam

Srodni videozapisi

Kandidat medicinskih nauka o polineuropatiji kod pacijenata sa šećernom bolešću:

  • Eliminira uzroke poremećaja pritiska
  • Normalizira pritisak u roku od 10 minuta nakon primjene

Kakva je bolest takva dijabetička polineuropatija: ICD-10 kod, klinička slika i metode liječenja

Polineuropatija je kompleks bolesti koji uključuje takozvane višestruke lezije perifernih živaca.

Bolest obično prelazi u takozvani hronični oblik i ima uzlazni put distribucije, tj. Ovaj proces u početku zahvaća i najmanja vlakna i polako teče u veće grane.

Šta je ovo

Polineuropatija je takozvana komplikacija dijabetesa čija je cijela suština potpuni poraz ranjivog nervnog sistema.

Oštećenja živaca u polineuropatiji

Ali, postojali su slučajevi kada je bolest otkrivena kod pacijenata endokrinologa u roku od pet godina od otkrića patologija gušterače. Rizik od razbolevanja jednak je kod pacijenata s dijabetesom, i prvog i drugog.

Uzroci pojave

U pravilu se dijagnosticiraju produljeni tijek bolesti i prilično česta fluktuacija razine šećera, metabolički poremećaji u svim organima i sustavima tijela.

A živčani sistem prvo pati. U pravilu, nervna vlakna hrane najmanje krvne žile.

Pod produljenim utjecajem ugljikohidrata pojavljuje se takozvani poremećaj hranjenja živaca. Kao rezultat toga, oni padaju u stanje hipoksije i, kao rezultat toga, pojavljuju se primarni simptomi bolesti.

Svojim naknadnim tijekom i čestim dekompenzacijama, postojeći problemi s živčanim sustavom koji postepeno poprimaju nepovratni kronični karakter, značajno su komplicirani.

Dijabetička polineuropatija donjih ekstremiteta prema ICD-10

Upravo ovu dijagnozu najčešće čuju pacijenti koji pate od dijabetesa.

Ova bolest utječe na tijelo kada su periferni sistem i njegova vlakna značajno poremećeni. Mogu je pokrenuti razni faktori.

U pravilu, prije svega su pogođeni ljudi srednjih godina. Primjećuje se, no muškarci se mnogo češće razbole. Također je vrijedno napomenuti da polineuropatija nije neuobičajena za djecu predškolske dobi i adolescente.

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Potrebno je samo prijaviti se.

Bolest, koja se manifestuje uglavnom na donjim ekstremitetima, ima veliki broj simptoma:

  • Osjećaj jake ukočenosti u nogama
  • oticanje stopala i nogu,
  • nepodnošljive boli i uboda,
  • mišićna slabost
  • povećanje ili smanjenje osjetljivosti udova.

Svaki oblik neuropatije različito je simptomatski.th:

Dijagnostika

Budući da jedna vrsta istraživanja ne može pokazati potpunu sliku, dijagnoza dijabetičke polineuropatije pomoću ICD-10 koda provodi se pomoću nekoliko popularnih metoda:

U pravilu se prva metoda istraživanja sastoji od detaljnog pregleda od strane nekoliko specijalista: neurologa, hirurga i endokrinologa.

Prvi se liječnik bavi istraživanjem vanjskih simptoma, poput: krvnog tlaka u donjim ekstremitetima i njihove povećane osjetljivosti, prisutnosti svih potrebnih refleksa, provjere na oticanje i proučavanja stanja kože.

Što se tiče laboratorijskih istraživanja, to uključuje: analizu urina, koncentraciju glukoze u plazmi, holesterol, kao i utvrđivanje nivoa toksičnih supstanci u tijelu kad se sumnja da je riječ o otrovnoj neuropatiji.

Ali instrumentalna dijagnoza prisutnosti dijabetičke polineuropatije u pacijentovom telu prema ICD-10 uključuje MRI, kao i elektroneuromiografiju i biopsiju živaca.

Važno je zapamtiti da bi liječenje trebalo biti sveobuhvatno i mješovito. Sigurno uključuje i određene lijekove koji su usmjereni na sva područja razvojnog procesa.

Veoma je važno da liječenje uključuje uzimanje ovih lijekova:

Na osnovu tačno oblika dijabetičke polineuropatije ICD-10, liječnik propisuje profesionalni tretman koji potpuno uklanja simptome bolesti. U tom se slučaju može nadati potpunom izlječenju.

Nadležni specijalist propisuje i lijekove i ne-lijekove.

Prije svega, vrlo je važno značajno smanjiti razinu šećera u krvi, a tek potom pristupiti liječenju dijabetičke polineuropatije prema ICD-u. Ako se to ne učini, tada će svi napori biti potpuno neučinkoviti.

Srodni videozapisi

Kandidat medicinskih nauka o polineuropatiji kod pacijenata sa šećernom bolešću:

  • Eliminira uzroke poremećaja pritiska
  • Normalizira pritisak u roku od 10 minuta nakon primjene

Razlozi razvoja

Glavni etiološki faktori koji provociraju razvoj dijabetičke polineuropatije smatraju se:

  1. Pušenje i alkohol
  2. Nepoštivanje kontrole glukoze u krvi,
  3. Starost
  4. Krvni pritisak
  5. Kršenje omjera lipida (tvari poput masti) u krvi,
  6. Insulin sa niskim nivoom krvi
  7. Dugi tok dijabetesa.

Brojna istraživanja pokazuju da stalno praćenje glukoze i krvnog pritiska značajno smanjuje razvoj patologije. A pravodobna primjena inzulinske terapije umanjuje rizik za razvoj za polovicu.

Simptomi dijabetičke polineuropatije očituju se bolom u donjim ekstremitetima. Peckanje, tup ili svrbežni bol, rjeđe akutna, bodlja i probadanje. Često se javlja u stopalu, a pojačava se uveče. U budućnosti se može pojaviti bol u donjoj trećini nogu i ruku.

Pacijenti se žale na učestalo trzanje mišića, bolove u zglobovima, poremećaj hodanja. To je usled razvoja poremećaja u nervnom sistemu. Osjetljivost na temperaturu je izgubljena, mogu se pojaviti trofični čirevi.

Pacijent osjeća nelagodu od dodira s odjećom. Bol je u takvim slučajevima trajna i značajno pogoršava opće dobro pacijenta.

Kako prepoznati i razjasniti dijagnozu?

Dijagnoza polineuropatije započinje posjetom liječniku koji pažljivo prikupi anamnezu i propiše potrebne vrste studija.

Kao glavna studija prednost se daje elektroneuromiografiji. Pored toga, mogu se koristiti studije VKSP (autonomni kožni simpatički potencijali).

Lečenje patologije

U režimu liječenja oksidacijskog stresa, kako biste obnovili oboljele, propisati lijekove s izraženim antioksidacijskim učinkom. Prihvatanje lijekova vrši se na tečajevima dovoljno dugo vremena. U tom periodu postoji kontrola i praćenje pacijenta.

Za ublažavanje bolova propisani su analgetici i protuupalni lijekovi. Ali, kako stručnjaci ističu, nisu u stanju potpuno ublažiti bol, a produljena upotreba može naštetiti pravilnom funkcionisanju stomaka.

Za simptome hronične neuropatske boli propisani su anestetici, antidepresivi i antiepileptički lijekovi. Kao dodatak lijekovima, preporučuje se upotreba flastera s lidokainom, gelovima, mastima i kremama.

Kao konsolidacija složenog tretmana dijabetičke polineuropatije, ovisno o stanju pacijenta, imenovati:

  • fizički tretman
  • magneto i fototerapija,
  • Elektroforeza i struja
  • električna stimulacija mišića,
  • Akupunktura
  • hiperbarična oksigenacija,
  • jednobojno infracrveno zračenje.

Liječenje narodnim lijekovima dozvoljeno je samo uz pristanak lekara. Kao dodatak tradicionalnim metodama liječenja može se koristiti biljna medicina i upotreba ljekovitih masti.

Učinkovito liječenje dijabetičke polineuropatije smatra se individualnim pristupom liječnika svakom pacijentu s kompleksom konzervativnih metoda liječenja.

Započnite tipkati i pritisnite Enter za pretraživanje.

Pogledajte video: Dijabeticka polineuropatija Oštećenje živaca nogu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar