Šta je bolje amosin i amoksicilin?

Upotreba bilo kojeg lijeka karakterizira značajan utjecaj na pacijentovo tijelo, stoga su profesionalni ljekari što je moguće odgovorniji u odabiru ovog ili onog lijeka.

Prisutnost najmanjih razlika u sastavu ili čak u postotku aktivne tvari nameće određeni okvir za njegovu upotrebu. Zato je mnogo lijekova u imenu gotovo identično nisu zamenljive. Samo profesionalni stručnjaci u mogućnosti su odrediti potrebnu dozu, značajke i raspored upotrebe droga.

S obzirom da je u ljekarničkoj mreži daleko od uvijek moguće pronaći lijek koji je navodio liječnik, potrebno je pažljivo razmotriti preporuke za korištenje zamjene.

Amosin je zajedno s amoksicilinom antibiotik koji karakterizira širok spektar djelovanja, jer je glavna supstanca amoksicilin trihidrat. Glavni spektar izloženosti je antibakterijski funkcija tvari. Ovi lijekovi su u rangu s penicilinima.

U većini slučajeva doktor pribjegava imenovanju ovih vrsta antibiotika ako je potrebno za borbu protiv infekcije u širokom rasponu dijelova tijela. To je zbog širokog spektra djelovanja oba lijeka.

Upotreba je indicirana u liječenju bolesti infektivnog tipa integriteta, respiratornog sistema, gastrointestinalnog trakta, kao i genitalnog i mokraćnog sistema.

I gram-negativne i gram-pozitivne bakterije su osjetljive na njegove učinke. Medicinski oblik je predstavljen u obliku tableta, kapsula, kao i prašak za profesionalnu pripremu suspenzija.

Vrijedno je napomenuti da u ovom konkretnom slučaju Amosin i Amoxicillin imaju izuzetno mnogo sličnosti u glavnim ključnim medicinskim parametrima. Možemo reći da su u njima sve glavne osobine iste. Ovo i aktivna supstanca i opće naznake navedene u uputama za upotrebu.

Kontraindikacije i nuspojave su također apsolutno identične. Utvrđuje se ukupno vrijeme djelovanja lijekova oko 8 sati. To znači da je njihova upotreba moguća s potpuno jednakom višestrukošću.

Zbog prisustva iste aktivne tvari u odgovarajućim omjerima, i tijek liječenja se također ne razlikuje i jest od 5 dana do 12. S obzirom da u Amosinu i Amoksicilinu ima 50 MG aktivne supstance u svakom mililitru suspenzija, njihova doza je ista.

Samo na temelju svih nabrojanih karakteristika, kemijskog sastava, analize glavnih i dodatnih aktivnih sastojaka, udjela aktivnih sastojaka, možemo zaključiti da su ti lijekovi identični.

Sa svom odgovornošću možemo reći da je Amosin analog Amoksicilina. U medicinskoj praksi je opšteprihvaćeno da su međusobno zamjenjivi i po svom utjecaju na infekciju i u medicinskim pokazateljima.

Droge se ne bi zvale drugačije da nije bilo određene razlike.

Naravno, prva i najočitija od njih koju mogu pronaći svi na policama ljekarni su njihove cijenu. Amosin je nešto jeftiniji od Amoksicilina, pa je preferirano za one koji su više zainteresirani za štednju. Međutim sastav dodatnih supstanci može takođe uticati na sklonosti pacijenata.

Upotreba aroma vanilije u Amosinu možda nisu uvijek prihvatljivi, dok se Amoksicilin može pohvaliti ugodnim voćni okus. Skup dodatnih boja, konzervansa i srodnih komponenti daje prednosti i olakšava upotrebu lijeka, ovisno o osobnim ukusima.

S obzirom da su lijekovi identični u svojim farmakološkim parametrima, vrijedi biti pažljiv dok ih primjenjujete. To je prirodno, jer je doziranje aktivne tvari u njima isto, a dvostruka koncentracija može dovesti do karakterističnog predoziranja.

Za negativni faktori Višak aktivnih supstanci uključuje slabost i opšti osećaj lošeg stanja, proliv, povraćanje i mučninu, kao i bol u stomaku. Upotreba ovih lijekova zajedno nije samo nepraktična, već i potencijalno opasne po zdravlje.

Ako greškom predoziranje ipak, potrebno je odmah konsultovati lekara ili isprati pacijentov stomak da bi se smanjila koncentracija glavne aktivne supstance. Enterosorbenti će takođe pomoći u ovom slučaju.

Na temelju sveobuhvatne analize sastava i farmakološkog djelovanja ovih lijekova, sa sigurnošću možemo reći da, ako u ljekarni postoji analog, možete ga sigurno koristiti. U tom je slučaju potrebno promatrati istu dozu i višestrukost koju je propisao ljekar.

Amoksicilin i Amosin - opis lijeka

Jedan od najjeftinijih penicilinskih antibiotika na tržištu je Amosin i Amoksicilin, razlika u cijeni praktički nema (trošak za 10 tableta iznosi oko 35 rubalja). Oba leka sadrže jednu aktivnu supstancu - amoksicilin, antibiotik širokog spektra. Oblici oslobađanja lijekova su različiti:

  • oralne tablete
  • kapsule
  • prah za djecu
  • zrnca za proizvodnju suspenzije.

U prodaji je i lijek Amoksicilin plus klavulonska kiselina za intravensku primjenu, razlika u sastavu je dodavanje klavulanata radi poboljšanja učinkovitosti lijeka (klavulonska kiselina omogućava uništavanje šireg popisa mikroba).

Mnoge kompanije proizvode lijekove - Sandoz, PharmProekt, Pollo, Sintez i drugi.

Oba lijeka, ovisno o obliku i proizvođaču, sadrže niz pomoćnih komponenti:

Djelatna tvar spada u polusintetske peniciline, djeluje baktericidno i otporna je na kiseline. Supstanca inhibira transpeptidazu i na taj način narušava proizvodnju sastavnih staničnih zidova bakterija. Kao rezultat toga, podjela i razvoj mikroba se zaustavlja, stanice se rastvaraju i odumiru. Lijek djeluje protiv takvih mikroba:

  • stafilokoki,
  • streptokoki,
  • Neisseries
  • listerija
  • Helicobacter pylori,

Oni sojevi bakterija koji sadrže penicilinazu ne reagiraju na liječenje Amosinom ili Amoksicilinom, tako da ako nema učinka od prvih dana terapije, bolje je preći na antibiotik koji dodatno sadrži klavulonsku kiselinu. Takođe je dozvoljeno prelazak na antibiotike drugih grupa, na primjer, na Azitromicin. Djelovanje tableta započinje u roku od pola sata i traje najmanje 8 sati. Metaboliti se izlučuju bubrezima.

Glavne indikacije lijekova

Ne postoji razlika između indikacija lijekova, jer su aktivna tvar i njegova koncentracija iste. Amosin i Amoxicillin tablete - od čega se uzimaju? Lijekovi su indicirani za zarazne bolesti bilo koje lokalizacije izazvane od mikroba osjetljivih na amoksicilin.

Ne liječite amoksicilinske patologije uzrokovane riketsijom, bakteroidima, mikoplazmom, proteom - ne reagiraju na terapiju.

Glavni recepti su infekcije ENT organa i zarazne lezije respiratornog sistema:

  • sinusitis (frontalni sinusitis, sinusitis i drugi),
  • bronhitis, traheitis, traheobronhitis,
  • upala pluća
  • laringitis
  • faringitis

Ne rjeđe, lijek je propisan za bolesti bubrega, mjehura - za pielitis, uretritis, cistitis, pijelonefritis, za muškarce - za prostatitis, orhitis, epididimitis. U složenoj terapiji Amosin se preporučuje kod nekih vrsta SPI-ja, na primjer, kod gonoreje. U žena se akutne i hronične lezije vagine, dodataka, maternice, grlića maternice liječe amoksicilinom. Ostale indikacije:

  • Borelioza
  • salmoneloza
  • infektivne lezije kože,

U bolesnika podložnih razvoju endokarditisa, lijek se koristi za sprečavanje relapsa nakon operacije i stomatoloških intervencija.

Kako uzimati lijekove?

Prema uputama, redoslijed primjene Amosina i Amoksicilina također će biti isti. Kako bi se izbjegao razvoj nuspojava, preporučuje se uzimanje tableta, kapsula odmah nakon obroka ili na početku obroka. Nakon prestanka simptoma liječenje treba nastaviti još 2-3 dana. Potpuni tijek terapije, ovisno o težini i vrsti patologije, iznosi 5-14 dana.

Ako je nemoguće progutati lijek, koriste se pudri koji se primjenjuju parenteralno ili kroz cijev.

Doziranje za odrasle je obično 750 mg / tri puta dnevno, u blagim slučajevima - 750 mg / dva puta dnevno. Za djecu mlađu od 12 godina, dnevna doza je 25-50 mg / kg težine, dijeli se na 2-3 doze.

Za adolescente je maksimalna doza dnevno nešto veća - do 60 mg / kg težine. Ako dijete teži više od četrdeset kilograma, doziranje se može uzimati na osnovu smjernica za odrasle. Uz bubrežnu disfunkciju, doza se prepolovi (ako je bubrežni klirens manji od trideset mililitara u minuti). Da bi se spriječio endokarditis, lijek se daje jednom u dozi od 3 g, sat vremena prije intervencije.

Kome su kontraindicirani?

Kontraindikacije za Amosin i Amoxicillin su iste, Postoji veliki popis bolesti i stanja u kojima ne možete piti tablete:

  • alergija, preosjetljivost, uključujući na druge lijekove iz penicilinske grupe,
  • alergična na dodatne sastojke,
  • mononukleoza

S oprezom liječe sklonost konvulzijama, akutnim gastrointestinalnim infekcijama s jakim povraćanjem, proljevom i bronhijalnom astmom. U obliku tableta, lijekovi se ne daju djeci mlađoj od 3 godine, za njih se daju granule za suspenziju. Tokom trudnoće lijekovi se propisuju iz zdravstvenih razloga, prema studijama aktivna supstanca ne nosi mutageni, teratogeni efekat. Tokom laktacije, ako je potrebno na terapiji, bolje je prekinuti dojenje zbog rizika od razvoja dijareje kod beba.

Analozi i nuspojave

Postoji veliki broj lijekova s ​​istom aktivnom tvari, a apoteke imaju i analoge za skupinu lijekova.

LijekSastavCijena, rubalji
Flemoksin Solutab Amoksicilin250
Amoxiclav Amoksicilin, klavulonska kiselina300
AugmentinAmoksicilin, klavulonska kiselina300
EkoklavaAmoksicilin, klavulonska kiselina220
AmpicilinAmpicilin15
SultasinAmpicilin, Sulbaktam85

Kao i kod ostalih penicilina, i ovi „lekovi“ se najčešće odražavaju na želudac, creva. Mnogi imaju proliv, trbušne bolove, probavne smetnje, oslabljenu funkciju jetre, mučninu i povraćanje. Ukus se može promijeniti, razvija se disbioza. Često se primjećuju alergijske reakcije - od raznih osipa do sijene groznice, oštećenja oka i šoka. Sastav krvi može se mijenjati u smjeru opadanja leukocita, neutrofila, trombocita. Nakon dužeg lečenja amoksicilinom nisu slučajevi vaginalne i oralne kandidijaze.

Opis lijekova

Djelatna tvar oba lijeka je sesintetski penicilin. Lijekovi su lijekovi otporni na kiselinu. Lijekovi nisu propisani za liječenje patologija uzrokovanih gljivicama ili virusima.

Djelovanje lijeka temelji se na suzbijanju sinteze proteina, neophodnih za život patogenih mikroorganizama. Osetljiva na aktivnu supstancu:

  • Listeria, Neisseria,
  • Helicobacter pylori,
  • hemofilni bacil,
  • enterokoki, streptokoki, stafilokoki.

Indikacija za propisivanje lijeka je infekcija ENT organa, genitourinarnog sistema, disajnih puteva, mekih tkiva. Možda je upotreba leka za sprečavanje upalnog procesa u postoperativnom periodu.

Kontraindikacija za upotrebu lijeka je:

  • preosjetljivost na peniciline ili komponente lijeka,
  • alergijska dijateza
  • zatajenje bubrega ili jetre,
  • čir probavnog trakta,
  • leukemija
  • mononukleoza.

Morate biti oprezni prilikom propisivanja lijeka pacijentima koji imaju proljev, bronhijalnu astmu, konvulzije.

Lijek je dostupan u obliku otopine za injekcije, tableta, kapsula, praška za pripremu suspenzije.

Amoksicilin

Lijek je propisan za liječenje:

  • sinusitis, otitis, tonzilitis,
  • bronhitis, upala pluća,
  • apsces pluća
  • meningitis
  • gonoreja
  • Lajmska bolest
  • cistitis, pijelonefritis, prostatitis,
  • smiješna lica
  • upala maternice ili dodataka,
  • orhitis.

Lijek se koristi u hirurškoj i stomatološkoj praksi za prevenciju postoperativnih komplikacija.

Lijek je kontraindiciran ako pacijent ima patologije nervnog sistema, bolesti krvi, sijenu groznicu ili bronhijalnu astmu.

Lijek je dostupan u obliku tableta, kapsula, praška za pripremu suspenzije. U veterinarskoj praksi koristi se suspenzija za injekcije.

Amosin Karakteristično

Amosin je antibakterijski lijek koji spada u grupu polusintetskih penicilina. To je antibiotik širokog spektra, na koji su osjetljive mnoge aerobne gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.

Amosin je dostupan u nekoliko oblika doziranja:

  • 250 mg tablete
  • 500 mg tablete
  • kapsule koje sadrže 250 mg aktivne supstance,
  • prah s dozom od 500 mg (koristi se za pripremu suspenzije).

Amosin je antibakterijski lijek koji spada u grupu polusintetskih penicilina.

Indikacije za upotrebu

Oba lijeka su propisana za bolesti bakterijskog porijekla. Na listi dijagnoza kod kojih lijekovi daju visoku efikasnost:

  • bolesti respiratornog sistema - ovo je upala pluća, bronhitis, traheitis,
  • zarazne patologije ENT organa (sinusitis, otitis media, sinusitis, faringitis),
  • upala mokraćnog sistema (cistitis, pijelonefritis, uretritis),
  • razvoj endokarditisa,
  • upalne bolesti gastrointestinalnog trakta (ovo je holecistitis, dizenterija, salmoneloza, itd.),
  • infekcije mekih tkiva i kože (erysipelas, impetigo, dermatosis).

Kontraindikacije

Pored općih indikacija za upotrebu, lijekovi imaju slične kontraindikacije. Amoksicilin i njegov analogni Amosin se strogo ne preporučuje za upotrebu u sledećim uslovima:

  • pojedinačna netolerancija prema jednoj od komponenti sastava,
  • preosjetljivost na seriju penicilina,
  • bronhijalna astma,
  • teške probavne smetnje,
  • senena groznica
  • zatajenje bubrega ili drugo teško oštećenje bubrega,
  • akutna limfoblastična leukemija,
  • starost pacijenta 0-3 godine,
  • alergijska dijateza
  • teške bolesti jetre,
  • infektivna mononukleoza.


Amosin i Amoksicilin nisu propisani za bronhijalnu astmu.
Amoksicilin i Amosin nisu propisani za senenu groznicu.
Amosin i Amoksicilin su kontraindicirani kod zatajenja bubrega.
Deci mlađoj od 3 meseca nije dozvoljeno uzimanje Amosina i Amoksicilina.
Uz zatajenje jetre kontraindicirani su Amosin i Amoksicilin.



Vreme akcije

Nakon oralne primjene, efekat lijekova traje 8 sati, tako da je učestalost između uzimanja sljedeće doze antibiotika u oba slučaja ista.

Amosin i Amoksicilin dostupni su u tabletama i kapsulama s dozama od 250 i 500 mg. U 1 ml pripremljene suspenzije ovih lijekova sadrži ista koncentracija aktivne tvari.

Nuspojave

Reakcija tijela na uzimanje ovih antimikrobnih sredstava kod odraslih pacijenata bit će ista. Na popisu mogućih nuspojava:

  • mučnina, povraćanja, promjene stolice, bolovi u trbuhu, nadimanje, promjena ukusa,
  • konfuzija, anksioznost, poremećaji spavanja, vrtoglavica, mogući iz centralnog nervnog sistema,
  • s netolerancijom na komponente sastava, mogu se pojaviti alergijske reakcije (ovo je urtikarija, svrbež, eritem, konjuktivitis, oticanje),
  • tahikardija
  • hepatitis
  • anoreksija
  • anemija
  • kod pacijenata koji pate od smanjene otpornosti organizma moguće je dodavanje gljivičnih i virusnih infekcija,
  • žad.

Sličan sastav lijekova i njihove moguće nuspojave ukazuju na to da ako je jedan od ovih antibiotika netolerantan, pacijent će imati identičnu reakciju na drugi lijek.


Amosin i Amoksicilin mogu izazvati mučninu, povraćanja.Zbog uzimanja lijeka, stolica se može promijeniti.
Bol u trbuhu smatra se sporednim učinkom lijekova.
Amosin, amoksicilin može izazvati vrtoglavicu.
Urtikarija se smatra nuspojavom uzimanja Amosina, Amoksicilina.
Amosin, Amoksicilin izazivaju pojavu tahikardije.
Amoksicilin i Amosin mogu izazvati hepatitis.




Koja je razlika

Još uvijek postoji mala razlika između ovih antibiotika, a to su:

  1. Proizvođači
  2. Pomoćni sastav. Kapsule i tablete ovih preparata mogu sadržavati razne konzervanse i boje. Uz to, suspenzija Amosina uključuje vaniliju, a voćni okus je uključen u suspenziju Amoksicilina.
  3. Trošak. Jedna od glavnih odlika je cena ovih lekova.

Što je jeftinije

Trošak Amoksicilina ovisi o dozi lijeka i obliku oslobađanja:

  • 500 mg tablete (20 kom.) - 50-80 rubalja.,
  • kapsule 250 mg 250 mg (16 kom.) - 50-70 rubalja.,
  • Kapsule od 500 mg (16 kom.) - 100-120 rubalja.,
  • granule za pripremu suspenzije - 100-120 rubalja.

Troškovi ambalaže Amosina:

  • 250 mg tablete (10 kom.) - 25-35 rubalja.,
  • 500 mg tablete (20 kom.) - 55-70 rubalja.,
  • prah za pripremu suspenzija - 50-60 rubalja.

Istodobna upotreba dva lijeka strogo je zabranjena, jer ova djelovanja dovode do predoziranja.

Pregledi pacijenata

Veronika, 34, Astrahan

Smrznula se na poslu i uveče ju je bolilo uho. Sutradan sam došao kod doktora. Dijagnosticirali su otitisni medij i propisali složeno liječenje. Amoksicilin u tabletama propisan je kao antibiotik. Pio sam lijek prema propisanoj šemi. Drugog dana bol je postala manja. Doktor je upozoravao na moguće nuspojave, ali od toga nije bilo ništa. Pio sam pilule cijeli kurs, kao što je ljekar savjetovao.

Natalia, 41, Sankt Peterburg

Mojem sinu je dijagnosticiran laringitis. Bila je groznica, promuklost i kašalj. Pedijatar je preporučio Amoksicilin u suspenziji. Dijete ga nije ni moralo natjerati da pije lijek - suspenzija miriše ugodno i slatko na ukus. U 5 dana simptomi su potpuno uklonjeni.

Amoksicilin Amoksicilin Amoksicilin Kada su potrebni antibiotici? - Dr. Komarovsky

Poređenje lijekova

Kada proučavamo upute za upotrebu s Amosinom i Amoksicilinom, možemo zaključiti da lijekovi imaju sličan mehanizam djelovanja. Ali postoje ne samo sličnosti, nego i razlike.

Sastav lijekova uključuje istu aktivnu tvar - amoksicilin. Propisan je za iste bolesti. Smatraju se analogima, stoga mogu zamijeniti jedni druge.

Odlikuje ih sličan popis kontraindikacija. Penicilinski antibiotici nisu propisani:

  • s povećanom osjetljivošću na komponente lijeka,
  • bronhijalna astma,
  • teški probavni poremećaji,
  • senena groznica
  • ozbiljno zatajenje bubrega ili jetre,
  • limfocitna leukemija
  • alergijski dermatitis,
  • infektivna mononukleoza.

Uz oralnu primjenu lijekova, terapeutski učinak traje do 8 sati. Zbog toga se preporučuje uzimanje lijekova 3 puta dnevno. Tijek liječenja je 7-10 dana. S teškim tokom bolesti, antibiotici se uzimaju 2 tjedna nakon savjetovanja s liječnikom.

Ali često kod uzimanja penicilina razvijaju se neželjene reakcije. Ovaj proces prati:

  • mučnina, povraćanje, poremećaj stolice, bol u stomaku,
  • anksioznost, poremećaj sna, vrtoglavica,
  • urtikarija, svrbež, eritem,
  • tahikardija
  • hepatitis
  • anoreksija
  • anemija
  • žad
  • poremećaji cirkulacije.

Ako se pojave nuspojave, lijekovi se ukidaju.

Mehanizam delovanja

Amoksicilin, aktivna supstanca istoimenog lijeka i Amosin, ima baktericidno djelovanje (odnosno uništava) na najčešće patogene bakterije. Tu spadaju gram-negativna i gram-pozitivna mikroflora: streptokoki, gonokoki i stafilokoki, Escherichia coli, uzročnici seksualno prenosivih infekcija i drugi mikroorganizmi. Takav široki spektar antimikrobnog djelovanja određuje opseg upotrebe oba antibiotika.

Uobičajeno za Amosin i Amoksicilin:

  • upala ždrijela, faringalnih krajnika, bronha i pluća (faringitis, tonzilitis, bronhitis i upala pluća),
  • upalni procesi u paranazalnim sinusima i srednjem uhu (sinusitis i otitis media),
  • infekcije creva, žučnih puteva,
  • upala mokraćnog sistema - bubrezi (nefritis), bešika (cistitis), uretre (uretritis),
  • seksualno prenosive bolesti, posebno gonoreja,
  • infekcije mekih tkiva - mišića, potkožnog tkiva i kože,
  • trovanje krvi - sepsa.

Nuspojave

Ovi lijekovi mogu izazvati iste negativne reakcije tijela na primanje:

  • alergije poput osipa, svrbeža, curenja iz nosa ili oticanja
  • mučnina, proliv, povraćanje,
  • nesanica, anksioznost, glavobolja,
  • hematopoeza,
  • kandidijaza (gnoj) sluznica.

Objavite obrasce i cijenu

Amoksicilin je dostupan u različitim oblicima i dozama:

  • kapsule 250 mg, 16 kom. - 58 rubalja,
  • 500 mg, 16 komada - 92 rubalja,
  • 500 mg tablete, 12 kom. - 128 rubalja.,
    • 20 komada - 77-122 rubalja,
  • suspenzija za oralnu primjenu 250 mg / 5 ml, 100 ml - 90 rubalja,
  • veterinarska suspenzija za injekcije (injekcije) 15%, 100 ml, 524 rubalja.

Možete kupiti antibiotik Amosin u ljekarnama u obliku tableta:

  • 250 mg, 10 komada - 33 rubalja,
  • 500 mg, 10 komada - 76 rubalja.

Ostavite Svoj Komentar