Persimmon za dijabetes

Temelj dobrobiti za dijabetičare je pravilna prehrana. Da bi održali stabilan nivo glukoze u krvi, pacijenti su obavezni da se pridržavaju dijabetičke ishrane. Obavezna komponenta prehrane treba biti svježe povrće i voće.

Bogate su vlaknima, vitaminima, mikro i makro elementima potrebnim za probavu za jačanje imuniteta. Izbor voća zasnovan je na GI (glikemijskom indeksu) prema kojem možete koristiti proizvode iz ove kategorije, indeksirane od 0 do 30 jedinica. Persona za dijabetes ne spada u kategoriju voća koje se može jesti bez ograničenja.

Sastav, svojstva i naznake za upotrebu

Sa naučnog gledišta, persimon je bobica, ali češće je nazivati ​​voćem, čija je domovina Kina. Postoji skoro 300 sorti persimmons, od kojih su najpopularnije: „Korolek“, „Hyakume“, „Gateley“, „Zanji Maru“. Voće srednje veličine teži oko 100 grama. Hemijski sastav bobica odgovara mnogim korisnim komponentama, glavne su predstavljene u tabeli.

VitaminiMinerali
PP (nikotinska kiselina)kalcijuma
A (retinol)magnezijum
In1 (tiamin)kalijuma
In2 (riboflavin)fosfor
C (askorbinska kiselina)gvožđe
E (tokoferol)natrijuma
beta karotenjod
B5 (pantotenska kiselina)cink
vitamin b9 (folna kiselina)fosfor

Plod sadrži limunsku i jabučnu kiselinu, bogatu je dijetnim vlaknima. Esencijalne kiseline čine 2 grama, neesencijalne kiseline - oko 3 grama. (po 100 gr.) Narandža bobica je jedno od lidera u sadržaju tanina. Ove tvari imaju antibakterijsko, hemostatsko, protuupalno djelovanje. Vitamini A, C, E su antioksidanti. Pomažu u jačanju imunološkog sustava, podržavaju zdravlje organa vida, poboljšavaju regeneraciju kože, povećavaju vaskularnu propustljivost i inhibiraju proces starenja.

Vitamin B grupe osigurava stabilno funkcionisanje nervnog sistema, učestvuje u metaboličkim procesima. Mineralna komponenta: cink - potiče sintezu inzulina i enzima gušterače, magnezijum - stabilizira rad srca, kalcijum - sudjeluje u stvaranju novog koštanog tkiva, jod - podupire štitnjaču. Navedene komponente bez obustave su uključene u vitaminsko-mineralne komplekse razvijene posebno za bolesnike s dijabetesom.

Pozitivni učinci voća na organizam dijabetičara:

  • Povećava vaskularnu elastičnost. Ateroskleroza je pratilac dijabetesa, stoga je ta kvaliteta izuzetno važna.
  • Doprinosi stabilizaciji psihološkog stanja. Hronične bolesti negativno utječu na čovjekovo psiho-emocionalno stanje, persimmon će vam pomoći da se razveselite.
  • Poboljšava stvaranje krvi. Uz pomoć bobice naranče možete povećati nivo hemoglobina.
  • Jača imuni sistem. U dijabetičara se, po pravilu, imunološke snage bore protiv osnovne bolesti i postaje teško oduprijeti se prehladi. Хуrma može biti preventivna mjera.
  • Povoljno djeluje na funkcioniranje hepatobilijarnog sistema i bubrega. Jedna od komplikacija dijabetesa je nefropatija, tako da je ovo svojstvo važno.
  • Optimizira metaboličke procese. Dijabetes tipa 2 se razvija na pozadini poremećaja metabolizma, takav će kvalitet biti vrlo koristan.
  • Poboljšava vid. Za dijabetičare bobica narandže može biti preventivna mjera za razvoj retinopatije.
  • Čisti tijelo od toksičnih naslaga. Lijekovi imaju tendenciju nakupljanja, persimmon pomaže ukloniti njihove ostatke.

Prehrambena i energetska vrijednost proizvoda

Prema pravilima prehrane za dijabetičare, jednostavne ugljikohidrate u čistom obliku iz jelovnika treba eliminirati, jer se oni brzo procesiraju, a nastala glukoza brzo se apsorbira u krv, uzrokujući porast pokazatelja šećera. Persimmon je ugljikohidratni proizvod. Na 100 gr. (jedno voće) otprilike 16 grama. ugljeni hidrati. Glukoza i fruktoza prisutni su u približno jednakim količinama.

Fruktoza se smatra manje opasnim monosaharidom od glukoze jer se njen raspad događa bez sudjelovanja inzulina, samo uz pomoć enzima. Međutim, da bi glukoza koja nastaje iz voćnog šećera bila dostavljena svojoj namjeni (u ćelije tijela), inzulin je potreban. Stoga je fruktozu dopušteno konzumirati u ograničenoj količini. Persimmon ne sadrži samo brze, već i sporo ugljikohidrate (vlakna, pektin, dijetalna vlakna).

Ove komponente imaju blagotvoran učinak na probavu i izvor su energije za tijelo. Praktički nema proteina (samo pola grama na 100 grama proizvoda), nema masti u persimmonsu. Dijeta dijabetičara ne bi se trebala sastojati od visokokalorične hrane kako ne bi stvorili dodatno opterećenje oslabljenog gušterače i ne bi stekli suvišnu težinu. Što posebno vrijedi za pacijente koji imaju drugi tip dijabetesa, pretili su.

Energetska vrijednost persimmonsa je niska (do 60 kcal), a ako ne i obilje šećera, to bi se moglo nazvati dijetalnim proizvodom. Prema glikemijskoj skali, persimmons se indeksira od 50 do 70 jedinica, ovisno o vrsti. Gradiranjem dijabetičkih proizvoda voće spada u srednju kategoriju (indeks od 30 do 70 jedinica). Takvu hranu dopušteno je konzumirati u ograničenom broju, odnosno u strogo ograničenoj količini.

Značajke uporabe persimmons kod dijabetesa

Prilikom sastavljanja jelovnika, pacijenti sa inzulinskom vrstom bolesti vode se ne samo glikemijskim indeksom, već i brojem XE (hlebnih jedinica). Jedna jedinica za hljeb odgovara 12 grama čistih ugljikohidrata. Dnevni maksimum dijabetičara ne smije prelaziti 25 XE. Što se tiče persimmonsa, formula će izgledati ovako: 1XE = 12 gr. ugljikohidrati = 70 gr voće. Težina jednog voća je 80 - 100 g. Dakle, pojevši jednu persimonu, dijabetičar prima više od polovine dnevnog unosa ugljikohidrata.

Odnosno, u preostalim proizvodima koji sadrže ugljene hidrate, nema toliko XE. Preporučljivo je jesti 1/3 voća. Osim toga, šećer će porasti od prekoračenja preporučene posluživanja. Uz inzulinsku terapiju, naravno, možete kontrolirati situaciju uz pomoć dodatne injekcije kratkih inzulina, ali ovom hitnom mjerom je zabranjeno da se zloupotrijebi. Kod pacijenata sa tipom bolesti neovisnog o insulinu, nije moguće brzo vratiti pokazatelje šećera u normalu. Zbog toga su persimmons kod šećerne bolesti tipa 2 dozvoljene samo u razdoblju stabilne remisije u količini od 50 grama (polovina jednog ploda).

Ako pojedete cijelo voće, bit će potrebno nadoknaditi dnevni unos ugljikohidrata proteinskim proizvodima. Uz to, jednostavni ugljikohidrati iz persimmona brzo se prerađuju bez uzrokovanja dugotrajnog osjećaja punoće, a nakon kratkog vremenskog intervala ponovo ćete poželjeti jesti. S obzirom da većina dijabetičara sa tipom 2 ima prekomjernu težinu, jesti dodatni obrok nije dobro.

Osim vrste dijabetesa, prilikom upotrebe bobica naranče trebalo bi uzeti u obzir i pojedinačne karakteristike tijela i prirodu toka bolesti:

  • Stadijum bolesti. Kod dekompenziranog dijabetesa nivo glukoze se po pravilu ne može stabilizovati. Jedenje slatke hrane može dovesti do dijabetičke krize. Persona je dozvoljena samo u fazi nadoknade.
  • Prisutnost pratećih bolesti. Narandža bobica je kontraindicirana kod pogoršanja hroničnog gastritisa ili hroničnog pankreatitisa, čira na želucu, kod zatvor (zatvor).

Prije nego što unesete ugljeni hidrat u prehranu, morate dobiti odobrenje liječenja endokrinologa. Lekar će moći dati detaljniji odgovor, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike.

Korisni savjeti

Da biste se osigurali od neželjenih posljedica, postoji šarga, slijedeći pravila:

  • Unesite malo jelovnika. Potrebno je pratiti reakciju tijela na proizvod (uglavnom pokazatelji glukoze). Šećer treba mjeriti prije i nakon konzumiranja persmana.
  • Ne jedite na prazan stomak. Gladan organizam brzo prerađuje proizvod, što će izazvati brzo stvaranje glukoze i njegov ulazak u krvotok.
  • Ne jedu noću. U ovom slučaju glukoza dobijena iz ploda pretvara se u masti što će izazvati set viška kilograma.
  • Da se koristi zajedno sa proteinskom hranom ili odmah nakon obroka. To će usporiti proces resorpcije (apsorpcije) glukoze u krv.
  • Ne prelazite dozvoljeni deo.
  • Uzmite u obzir sve ugljikohidrate jedene od persimmona.

U slučaju da je nakon konzumiranja voća došlo do značajnog povećanja pokazatelja glukoze, prisustvo narančastih bobica u jelovniku morat će se napustiti. Ako nema neodgovarajuće reakcije, proizvod u razumnoj dozi je dobro prikladan kao dodatak doručku ili popodnevnoj užini.

Sunčana pileća prsa

Da biste se pripremili, trebat će vam:

  • file sa dojkama - 300 gr.,
  • persuna - 1 kom.,
  • orasi - 50 gr.,
  • luk - 1 kom,
  • krema 10%
  • sol, pileći začini, bilje.

Filete narežite na sitne komade, luk - na pola prstena. Solite, začinite začinima, ostavite da se marinira 45 - 60 minuta. Luk oguliti od kore i semenki, isjeći na kockice, orahe oljuštiti u mort. Pržite prsa s lukom u suvoj tavi, neprestano miješajući. Dodajte voće i orahe, pomešajte, ulijte vrhnje. Kuvati pod poklopcem četvrt sata. Prilikom posluživanja pospite nasjeckanim biljem. Orasi se mogu samljeti na mlincu za kafu, tad će kremasti sos biti gušći.

Čarobna salata

  • rakovog mesa ili štapića - 100 gr.,
  • persimmon - ½ ploda,
  • svježi krastavac - ½ kom.,
  • zelena paprika - ½ kom.,
  • masline - 5 kom.,
  • kopar, sok od limete, senf sa žitaricama, ekstra djevičansko maslinovo ulje, soja sos.

Izrežite meso rakova, biber, krastavac na trakice. Ogulite persimmons, narežite na isti način, sa slamkama. Sitno nasjeckajte kopar, masline nasjeckajte na kolutiće. Pomiješajte senf, maslinovo ulje, sok od limete, sojin sos (malo izmiješajte). Začinite salatu.

Desert naranča desert

Šimun za desert trebao bi biti vrlo zreo i mekan. Trebat će 250 gr. mekani sir bez masnoće, jedno voće narandže, 100 ml vrhnja 10%, prstohvat cimeta, sjeckani orasi. Ogulite persimmonsu, izvadite sjemenke, narežite na proizvoljne komade. Sve komponente stavite u blender, dobro ih probušite. Desert stavite u kalupe, stavite u hladnjak jedan sat.

Pravila za izbor proizvoda

Persimmon ima adstrigentno svojstvo koje se ne sviđa svima. Možete kupiti nezrelo voće i izdržati u zamrzivaču 6 - 8 sati. Zrelo voće treba da ima bogatu boju, tanku i glatku koru, suhe kružne pruge na koži, meku teksturu, lišće suhog voća. Koštica ploda ne smije biti oštećena.

Persona nije zaista dijabetički proizvod, ali voće ima mnogo korisnih kvaliteta i vrijedan sastav za zdravlje. Upotreba persimmonsa kod dijabetesa dozvoljena je, ali pod određenim pravilima:

  • u malim dozama (za pacijente s prvom vrstom bolesti - 1/3 fetusa, za bolesnike s drugom vrstom patologije - ½),
  • u kombinaciji sa proteinskom hranom ili nakon jela,
  • samo u kompenziranoj fazi dijabetesa,
  • pod strogom kontrolom pokazatelja šećera.

Glavni uvjet prisutnosti voća u prehrani je dozvola liječnika.

Pogledajte video: MOJE SELO: Lekovita japanska jabuka na srpskim okućnicama (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar