Insuman® Basal GT

Insuman Basal GT 100 I.U./ml

Registracijski broj: P broj 011994/01 od 26. jula 2004. godine

Sastav

1 ml neutralne suspenzije za injekcije sadrži 100 IU humanog inzulina (100% kristalnog inzulina protamina).
Pomoćne supstance: protamin sulfat, m-krezol, fenol, cink hlorid, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Farmakološka svojstva:

Kontraindikacije

  • hipoglikemija,
  • reakcija preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka, s izuzetkom slučajeva gdje je terapija inzulinom od vitalnog značaja. U takvim je slučajevima primjena Insuman Bazal GT moguća samo uz pažljivi medicinski nadzor i, ako je potrebno, u kombinaciji s antialergijskom terapijom.

Predostrožnosti i posebna uputstva

Moguća unakrsna imunološka reakcija humanog inzulina na inzulin životinjskog porijekla. Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-krezol, toleranciju Insuman Bazal GT-a treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova. Ako se tijekom intradermalnog testa utvrdi preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija, poput Arthusa), tada je potrebno daljnje liječenje provesti pod kliničkim nadzorom. U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudske inzuline zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla.
Hipoglikemija se može razviti ako je količina ubrizgavanog inzulina premašila potrebu za istim.
Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na nagli pad šećera u krvi. Tu spadaju: naglo znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, anksioznost, parestezija u ustima i oko usta, bledica, glavobolja, neusklađenost pokreta, kao i prolazno neurološki poremećaji (oštećenje govora i vida, paralitični simptomi) i neobične senzacije. Uz sve veći pad šećera, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti i konvulzije.
Mnogi pacijenti, kao rezultat mehanizma adrenergičke povratne sprege, mogu razviti sljedeće simptome, što ukazuje na smanjenje šećera u krvi: znojenje, vlažnost kože, tjeskoba, tahikardija (palpitacije), visok krvni pritisak, drhtanje, bol u grudima, poremećaj srčanog ritma.
Zbog toga svaki pacijent koji boluje od dijabetesa i prima inzulin mora naučiti prepoznavati neobične simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate šećer u krvi i urin imaju manje vjerojatnosti da će razviti hipoglikemiju. Sklonost teškoj hipoglikemiji može ugroziti pacijentovu sposobnost vožnje automobila i rukovanja bilo kojom opremom. Pacijent može ispraviti smanjenje razine šećera koju je primijetio jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze. U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara.Neophodno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije kako bi se mogao donijeti odluka o potrebi prilagođavanja doze inzulina.
U određenim okolnostima, simptomi hipoglikemije mogu biti blagi ili odsutni. Takve se situacije javljaju kod starijih pacijenata, u prisustvu lezija nervnog sistema (neuropatija), istodobnim mentalnim bolestima, istodobnoj terapiji drugim lijekovima (vidjeti „Interakcija s drugim lijekovima“), uz nisku razinu održavanja šećera u krvi, prilikom promjene inzulina.
Sljedeći uzroci mogući su za nagli pad šećera u krvi: predoziranje inzulina, nepravilna injekcija inzulina (u starijih bolesnika), prelazak na drugu vrstu inzulina, preskakanje obroka, povraćanje, proljev, fizička aktivnost, ublažavanje stresnih situacija, pijenje alkohola i bolesti koje smanjuju potrebu u insulinu (teška bolest jetre ili bubrega, smanjena funkcija nadbubrežne kore, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja (na primjer, koža trbuha, ramena ili bedara), kao i interakcija s drugim lijekovima uz pomoć lijekova (vidjeti „Interakcija s drugim lijekovima“)
Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja insulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskim nivoom šećera u krvi.
Posebnu rizičnu skupinu čine pacijenti s epizodama hipoglikemije i značajnim sužavanjem koronarnih ili moždanih žila (oštećena koronarna ili cerebralna cirkulacija), kao i bolesnici s proliferativnom retinopatijom.
Nepoštivanje dijeta, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja šećera u krvi (hiperglikemije), moguće s povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.
Prilikom promjene liječnika (na primjer, tijekom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti za vrijeme odmora), pacijent mora obavijestiti liječnika da ima dijabetes.

Trudnoća i dojenje

Liječenje Insuman Bazal GT-om treba nastaviti tijekom trudnoće. Tokom trudnoće, posebno nakon prvog tromjesečja, treba očekivati ​​porast potražnje za inzulinom. Međutim, odmah nakon rođenja potreba za inzulinom obično opada, što povlači za sobom značajan rizik od hipoglikemije. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavezno obavijestite svog liječnika.
Za vrijeme dojenja nema ograničenja terapije inzulinom. Međutim, možda će biti potrebna prilagodba doze i prehrane.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Suspenzija za potkožno davanje1 ml
humani inzulin (100% kristalni inzulin protamin)3,571 mg (100 IU)
pomoćni sastojci: protamin sulfat - 0,318, metakrezol (m-krezol) - 1,5 mg, fenol - 0,6 mg, cink hlorid - 0,047 mg, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat - 2,1 mg, glicerol (85%) - 18,824 mg, natrijum hidroksid (koristi se za podešavanje pH) - 0,576 mg, koncentrirana klorovodična kiselina (koristi se za podešavanje pH) - 0,246 mg, voda za injekcije - do 1 ml

Insulin Insuman Bazal GT - upute za upotrebu

Lečenje dijabetesa često zahteva upotrebu lekova koji sadrže insulin. Uključuju Insuman Bazal GT. Vrijedno je saznati koja su njegova svojstva i značajke kako bi proces terapijskog izlaganja bio učinkovit i siguran.

Proizvođač ovog lijeka je Francuska.Alat pripada grupi hipoglikemijskih. Nastao je na osnovu humanog inzulina semisintetskog porijekla. Na prodaju je pronađen u obliku injekcijske suspenzije. Trajanje izlaganja aktivnoj tvari je srednje.

Pored aktivne komponente, u ovaj lijek uključuju se i druge tvari koje doprinose povećanju njegove učinkovitosti.

Tu spadaju:

  • voda
  • cink hlorid
  • fenola
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidroksid
  • glicerol
  • metakrezol
  • dihidrogen fosfat natrijum dihidrat,
  • solna kiselina.

Video (kliknite za reprodukciju).

Suspenzija treba biti homogena. Boja mu je obično bijela ili gotovo bijela. Koristite ga supkutano.

Možete odabrati jedan od najprikladnijih oblika koji se nalaze u prodaji:

  1. Uložak od 3 ml (pakovanje od 5 kom.).
  2. Uložak postavljen u olovke za špriceve. Njihova zapremina je takođe 3 ml. Svaka olovka špriceva je za jednokratnu upotrebu. U pakovanju se nalazi 5 kom.
  3. Bočice od 5 ml. Izrađene su od bezbojnog stakla. Ukupno, u pakiranju je 5 takvih boca.

Lijek koristite samo prema uputi stručnjaka, uzimajući u obzir indikacije i ograničenja. Možete sami proučiti karakteristike lijeka. Za pravilnu primjenu potrebna su posebna znanja.

Video (kliknite za reprodukciju).

Učinak bilo kojeg lijeka je posljedica aktivnih tvari koje su uključene u njegov sastav. U Insuman Bazalu aktivni sastojak je inzulin, koji se dobija sintetičkim putem. Njegov efekat je sličan onome običnog inzulina proizvedenog u ljudskom tijelu.

Njegov uticaj na organizam je sledeći:

  • smanjenje šećera
  • stimulacija anaboličkih efekata,
  • usporavanje katabolizma,
  • ubrzavanje raspodjele glukoze u tkivima aktiviranjem njenog međućelijskog transporta,
  • povećana proizvodnja glikogena,
  • suzbijanje procesa glikogenolize i glikoneogeneze,
  • pad stope lipolize,
  • povećana lipogeneza u jetri,
  • ubrzanje procesa sinteze proteina,
  • stimulacija unosa kalijuma u organizam.

Značajka aktivne tvari koja čini osnovu ovog lijeka je njegovo trajanje djelovanja. Istovremeno, efekt iste ne nastupa odmah, već se razvija postepeno. Prvi rezultati postaju vidljivi već sat vremena nakon injekcije. Najefikasniji lijek djeluje na tijelo nakon 3-4 sata. Učinak ove vrste inzulina može trajati 20 sati.

Apsorpcija lijeka dolazi iz potkožnog tkiva. Tamo se inzulin veže za specifične receptore, zbog kojih se distribuira u mišićnom tkivu. Eliminaciju ove tvari obavljaju bubrezi, pa njihovo stanje utječe na brzinu ovog procesa.

Korištenje bilo kojeg lijeka treba biti sigurno. Ovo se posebno odnosi na lijekove koji omogućuju normalizaciju vitalnih pokazatelja, koji uključuju razinu šećera u krvi.

Da terapija ne bi naštetila pacijentu, morate slijediti upute za lijek i koristiti ga samo ako imate odgovarajuću dijagnozu.

Insuman Bazal se koristi za liječenje dijabetesa. Propisan je u slučajevima kada pacijent treba da koristi insulin. Ponekad se lijek koristi u kombinaciji s drugim sredstvima, ali monoterapija je prihvatljiva.

Još je važnija karakteristika upotrebe lijekova razmatranje kontraindikacija. Zbog njih odabrani lijek može pogoršati dobrobit pacijenta, pa liječnik prvo mora proučiti anamnezu i obaviti potrebne testove kako bi bio siguran da nema ograničenja.

Među glavnim kontraindikacijama lijeka Insuman nazivaju se:

  • individualna netolerancija na inzulin,
  • netolerancija na pomoćne komponente lijeka.

Među ograničenjima su se našle značajke poput:

  • trudnoća
  • dojenje
  • zatajenje jetre
  • patologija u funkcionisanju bubrega,
  • starije i dječije dobi pacijenta.

Ovi slučajevi ne pripadaju strogim kontraindikacijama, ali liječnici trebaju poduzeti mjere opreza prilikom propisivanja lijeka. Obično se ove mere sastoje od sistematske provere nivoa glukoze i prilagođavanja doze. Na taj se način smanjuje rizik od neželjenih efekata.

Proučavajući osobine djelovanja bilo kojeg lijeka, potrebno je saznati kako on utječe na žene tijekom trudnoće i dojenja.

Rodjenje djeteta često izaziva povećanje razine šećera u krvi kod buduće majke, što zahtijeva normalizaciju ovih pokazatelja. Vrlo je važno razumjeti koji su lijekovi sigurni u ovoj situaciji.

Nisu dobiveni točni podaci o učincima Insumana na trudnicu i plod. Na osnovu općih podataka o lijekovima koji sadrže inzulin možemo reći da ta supstanca ne prodire kroz placentu, stoga nije u stanju da izazove poremećaje u razvoju djeteta.

Sama pacijentica treba imati koristi samo od inzulina. Ipak, liječnik mora uzeti u obzir sve karakteristike kliničke slike i pažljivo pratiti koncentraciju glukoze. Tijekom trudnoće, šećer se može dramatično promijeniti ovisno o terminu, pa ih morate nadzirati, prilagođavajući porciju inzulina.

Uz prirodno hranjenje djeteta dozvoljena je i upotreba Insuman Bazal-a. Njegova aktivna komponenta je proteinski spoj, tako da kada dođe do bebe zajedno s majčinim mlijekom, šteta se ne opaža. Tvar se dijeli u probavnom traktu djeteta na aminokiseline i apsorbuje se. Ali majkama je u ovom trenutku prikazana dijeta.

U liječenju dijabetesa sa susp. Insuman Bazal mora voditi računa o svim promjenama koje se događaju u pacijentovom tijelu. Nisu uvijek pozitivni. Kako se navodi u recenzijama pacijenta, ovaj lijek može izazvati mnoge nuspojave, čije načelo uklanjanja ovisi o njihovoj vrsti, intenzitetu i drugim karakteristikama. Ako se pojave, možda će biti potrebno prilagođavanje doze, simptomatska terapija kao i zamjena lijeka s njegovim analogima.

Ovaj fenomen je jedan od najčešćih kada se koristi inzulin. Razvija se ako je doza lijeka pogrešno odabrana ili u slučaju pacijenta preosjetljivost. Kao rezultat, tijelo se opterećuje s više inzulina nego što je potrebno, zbog čega će se razina šećera naglo smanjiti. Takav ishod je vrlo opasan, jer teški slučajevi hipoglikemije mogu biti fatalni.

Hipoglikemiju karakterišu simptomi poput:

  • oslabljena koncentracija,
  • vrtoglavica
  • glad
  • grčevi
  • gubitak svijesti
  • drhtavica
  • tahikardija ili aritmija,
  • promjene krvnog pritiska itd.

Blagu hipoglikemiju možete eliminirati hranom koja sadrži brze ugljikohidrate. Povećavaju razinu glukoze u normalu i stabiliziraju stanje. U teškim slučajevima ove pojave potrebna je medicinska pomoć.

Imuni sistem nekih ljudi može reagirati na ovaj lijek alergijom. Kako bi se spriječili takvi slučajevi, provodi se preliminarni test na netoleranciju na sastav.

Ali ponekad se upotreba lijeka propisuje bez takvih testova, koji mogu provocirati sljedeće pojave:

  • kožne reakcije (edemi, crvenilo, osip, svrab),
  • bronhospazam
  • snižavanje krvnog pritiska,
  • angioedem,
  • anafilaktički šok.

Neke od gore navedenih reakcija ne smatraju se prijetnjama. U drugim je slučajevima potrebno trenutno otkazivanje Insumana jer pacijent zbog toga može umrijeti.

Terapija inzulinom može uzrokovati pojačanu metaboličku kontrolu, zbog čega pacijent može stvoriti edem. Takođe, ovaj alat dovodi do kašnjenja natrijuma u tijelu nekih pacijenata.

Na dijelu vidnih organa, potkožnog tkiva i kože

Vizualni poremećaj nastaje zbog naglih promjena očitavanja glukoze. Čim se glikemijski profil poravna, ti prekršaji prolaze.

Među glavne vizuelne probleme spadaju:

  • povećana dijabetička retinopatija,
  • prolazne smetnje vida,
  • privremena sljepoća.

U tom je pogledu vrlo važno spriječiti kolebanje nivoa šećera.

Glavna nuspojava protiv potkožnog tkiva je lipodistrofija. Nastaje zbog ubrizgavanja u isto područje, što uzrokuje poremećaje u apsorpciji aktivne tvari.

Kako bi se spriječio ovaj fenomen, za ove se svrhe preporučuje naizmjenična izmjena područja primjene lijekova unutar dozvoljene zone.

Kožne manifestacije često nastaju zbog nesposobnosti tijela za inzulinsku terapiju. Nakon nekog vremena oni se eliminiraju bez liječenja, međutim, liječnik koji ih pohađa treba znati za njih.

Tu spadaju:

  • bol
  • crvenilo
  • stvaranje edema,
  • svrbež
  • urtikarija
  • upala

Sve ove reakcije pojavljuju se samo na mjestu ili u blizini mjesta ubrizgavanja.

Lijek Insuman treba piti samo supkutano. Treba ga unijeti u bedreni, rameni ili prednji trbušni zid. Kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije, injekcije se ne smiju obavljati u istom području, mjesta se trebaju naizmjence. Optimalno vrijeme za injekciju je period prije obroka (oko sat vremena ili malo manje). Tako će se moći postići najveća produktivnost.

U prosjeku, početna doza je od 8 do 24 jedinice odjednom. Naknadno se ta doza može podesiti gore ili dolje. Maksimalno dopušteno pojedinačno posluživanje iznosi 40 jedinica.

Na odabir doze utječe takav pokazatelj kao što je osjetljivost tijela na aktivnu komponentu lijeka. Ako postoji snažna osjetljivost, tijelo reagira na inzulin vrlo brzo, pa takvim pacijentima treba manji dio, u protivnom se može razviti hipoglikemija. Bolesnicima sa smanjenom osjetljivošću na produktivni tretman dozu treba povećati.

Video vodič o upotrebi olovke za šprice:

Prebacivanje pacijenta na drugi lijek treba biti pod budnim medicinskim nadzorom. Obično se to radi kako bi se spriječio razvoj negativnih posljedica zbog kontraindikacija ili nuspojava. Takođe se događa da pacijent nije zadovoljan cijenom Bazala.

Liječnik treba odabrati pažljivo dozu novog lijeka kako ne bi došlo do snažnih kolebanja glikemijskog profila - to opasno od nuspojava. Također je vrlo važno provjeriti pacijentu razinu glukoze u krvi kako bi se na vrijeme promijenila doza lijeka ili shvatilo da on nije prikladan za liječenje.

Da bi promijenio doziranje, liječnik treba procijeniti dinamiku. Ako propisani početni dio lijeka ne daje rezultate, morate otkriti zašto se to događa. Tek nakon toga, doza se može povećati, ponovo kontrolirajući postupak.

Ponekad reakcija na lijek može izostati zbog individualnih karakteristika tijela, a hiperreaktivnost se često razvija zbog prisutnosti kontraindikacija. Samo specijalista to može shvatiti.

Postoji nekoliko kategorija pacijenata u vezi s kojima morate biti posebno oprezni.

  1. Trudnice i dojeće žene. U odnosu na njih, potrebno je sustavno provjeravati pokazatelje glukoze i mijenjati dio lijeka u skladu s rezultatima.
  2. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Na ove organe najviše djeluje lijek. Stoga, u prisutnosti patologija u ovom području, pacijentu je potrebna smanjena doza lijeka.
  3. Stariji pacijenti. Sa pacijentom starijom od 65 godina često je moguće otkriti patologije u funkcioniranju različitih organa. Promjene povezane s godinama mogu utjecati na jetru i bubrege.To znači da za takve ljude dozu treba odabrati vrlo pažljivo. Ako nema kršenja na ovim organima, tada možete početi s uobičajenim porcijama, ali povremeno treba da vršite pregled. Ako se razvije zatajenje bubrega ili jetre, budite sigurni da smanjite količinu konzumiranog inzulina.

Prije nego što kupite Insuman Bazal, morate se uvjeriti da će biti koristan.

Neovlašteno povećanje doze može uzrokovati predoziranje lijeka. Obično to dovodi do hipoglikemijskog stanja, čija težina može biti vrlo različita. U nekim slučajevima, u nedostatku medicinske njege, pacijent može umrijeti. Kod slabijih oblika hipoglikemije možete zaustaviti napad uz pomoć hrane bogate ugljikohidratima (šećer, slatkiši i sl.).

Insuman Bazal GT: upute za uporabu i recenzije

Latinski naziv: Insuman Basal GT

ATX kôd: A10AC01

Djelatna tvar: humani inzulin, izofan (humani inzulin, izofan)

Proizvođač: Sanofi-Aventis Deutschland, GmbH (Sanofi-Aventis Deutschland, GmbH) (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 29.11.2018

Insuman Bazal GT - humani inzulin prosječnog trajanja djelovanja.

Oblik doziranja - suspenzija za potkožno (s / c) davanje: lako disperzibilno, gotovo bijelo ili bijelo (3 ml u bezbojnim staklenim ulošcima, 5 uložaka u blister pakiranjima, 1 paket u kartonskom pakovanju, 3 ml u patroni bezbojnog stakla ugrađenog u olovke za jednokratnu upotrebu špricova za jednokratnu upotrebu, u kartonskom pakovanju s 5 olovki za štrcaljke, 5 ml u bocama bezbojnog stakla, u kartonskom pakovanju od 5 bočica, a svako pakovanje sadrži upute za upotrebu Insuman Bazal GT).

Sastav od 1 ml suspenzije:

  • aktivna supstanca: inzulin-izofan (ljudski genetski inženjering) - 100 IU (međunarodnih jedinica), što odgovara 3,571 mg,
  • pomoćne komponente: glicerol 85%, fenol, metakrezol (m-krezol), natrijum dihidrogen fosfat dihidrat, cink hlorid, protamin sulfat, voda za ubrizgavanje, kao i klorovodična kiselina i natrijum hidroksid (za podešavanje pH).

Djelatna tvar Insuman Bazal GT - inzulin-izofan dobivena je genetičkim inženjeringom primjenom E. coli K12 135 pINT90d, po strukturi je identičan ljudskom inzulinu.

Lijek smanjuje glukozu u krvi, smanjuje kataboličke efekte i potiče razvoj anabolika. Povećava transport glukoze i kalija u ćelije, povećava sintezu glikogena u jetri i mišićima, inhibira glukoneogenezu i glikogenolizu, poboljšava protok aminokiselina u ćelije, sintezu proteina i iskorištavanje piruvata. Isulin inzulin suzbija lipolizu, povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu.

Hipoglikemijski učinak razvija se u roku od 1 sata, dostiže maksimum nakon 3-4 sata, traje 11-20 sati.

Poluživot inzulina u plazmi kod zdravih dobrovoljaca iznosi oko 4-6 minuta, a kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem ovaj pokazatelj raste.

Farmakokinetika inzulina ne odražava njegov metabolički učinak.

Insuman Bazal GT koristi se za dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom.

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na bilo koju pomoćnu komponentu lijeka ili inzulin, osim u slučaju kada je terapija inzulinom vitalna.

U sljedećim slučajevima, Insuman Bazal GT treba primjenjivati ​​s oprezom (potrebno je prilagođavanje doze i pažljivo praćenje pacijentovog stanja):

  • zatajenje bubrega
  • zatajenje jetre
  • interkurentne bolesti
  • teška stenoza koronarnih i moždanih arterija,
  • proliferativna retinopatija, posebno kod pacijenata koji nisu podvrgnuti tretmanu fotokoagulacijom (laserska terapija),
  • starije dobi.

Farmakološko djelovanje

Insuman Bazal GT sadrži inzulin identičan u strukturi ljudskom inzulinu i dobiven genetskim inženjeringom upotrebom K12 soja E. Coli.

- smanjuje glukozu u krvi i pojačava anaboličke efekte, a takođe smanjuje kataboličke efekte,

- pojačava transport glukoze u ćelije, kao i stvaranje glikogena u mišićima i jetri, poboljšava iskoristivost piruvata. Inhibira glikogenolizu i glikoneogenezu,

- pojačava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu,

- stimuliše potrošnju aminokiselina od strane ćelija i aktivira sintezu proteina,

- Promoviše potrošnju kalijuma u ćelijama.

Insuman Bazal GT (suspenzija izofan-inzulina) je inzulin s postupkom koji se razvija i produžuje. Hipoglikemijski učinak javlja se u roku od 1 sata, a dostiže maksimum u roku od 3-4 sata nakon supkutane primjene lijeka. Efekat traje 11-20 sati.

Farmakokinetika

Poluživot serumskog inzulina kod zdravih ispitanika iznosi oko 4-6 minuta. Kod teškog zatajenja bubrega duže je. Treba napomenuti da farmakokinetika inzulina ne odražava njegov metabolički učinak.

Rezultati pretkliničkih ispitivanja sigurnosti

Ispitivanje akutne toksičnosti provedeno je nakon potkožne primjene štakorima. Nisu otkriveni toksični efekti. Studije farmakodinamičkih učinaka supkutane primjene lijeka kunićima i psima otkrile su očekivane hipoglikemijske reakcije.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje kliničke studije o upotrebi humanog inzulina tokom trudnoće. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Prilikom propisivanja lijeka trudnicama treba biti oprezan.

U slučaju pacijenata s postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom, važno je održavati odgovarajući metabolički postotak tijekom trudnoće. Potreba za inzulinom u prvom tromjesečju trudnoće može se smanjiti, ali u drugom i trećem tromjesečju obično se povećava. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Potrebno je pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi.

Za vrijeme dojenja nema ograničenja terapije inzulinom. Međutim, možda će biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Doziranje i primjena

Odabir željene razine glukoze u krvi, pripreme inzulina i njegove doze za pacijenta provodi pojedinačno liječnik ovisno o prehrani, razini fizičke aktivnosti i načinu života. Doza inzulina određuje se na osnovu nivoa glukoze u krvi, kao i na osnovu nivoa fizičke aktivnosti i stanja metabolizma ugljenih hidrata. Za liječenje inzulinom potrebna je odgovarajuća samo-obuka pacijenta. Liječnik mora dati potrebna uputstva koliko često treba odrediti razinu glukoze u krvi, kao i dati odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili režimu liječenja inzulinom.

Dnevne doze i vrijeme primjene

Prosečna dnevna doza inzulina je obično od 0,5 do 1,0 ME po kg telesne mase pacijenta, pri čemu je 40-60% doze humani inzulin produženog delovanja. Insuman Bazal GT se obično daje duboko potkožno 45-60 minuta prije obroka.

Naknadno prilagođavanje doze

Poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do povećanja osjetljivosti na inzulin, što vodi do smanjenja potreba za inzulinom. Pored toga, možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta,

- prilikom promjene životnog stila pacijenta (uključujući dijetu, nivo tjelesne aktivnosti itd.),

- u drugim okolnostima koje mogu povećati tendenciju razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije (vidjeti Posebna uputstva i mjere opreza za uporabu).

Primjena u posebnim skupinama patenata

U starijih bolesnika i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre potražnja za inzulinom može biti smanjena.

Insuman Bazal GT se daje supkutano. Intravenska primjena lijeka je apsolutno isključena!

Apsorpcija inzulina i posljedično, učinak snižavanja glukoze primijenjene doze mogu varirati ovisno o mjestu ubrizgavanja (na primjer, prednji dio prednjeg trbušnog zida u usporedbi s bedrenom regijom). Svakom narednom ubrizgavanjem, mjesto ubrizgavanja treba mijenjati unutar istog područja.

Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Promjenu područja ubrizgavanja (na primjer, od trbuha do bedara) treba obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Insuman Bazal GT se ne koristi u različitim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane).

Ne miješajte Insuman Bazal GT s insulinama različite koncentracije (na primjer, 40 IU / ml i 100 IU / ml), s inzulinom životinjskog porijekla ili drugim lijekovima.

Mora se imati na umu da je koncentracija inzulina 100 IU / ml (za bočice od 5 ml ili uloške od 3 ml), pa je za upotrebu spremnika potrebno koristiti samo plastične šprice, namijenjene ovoj koncentraciji inzulina, ili OptiPen Pro1 olovku za injekcije u slučaju patrone. Plastična štrcaljka ne bi trebala sadržavati bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.

Prije prvog seta inzulina iz bočice uklonite plastični poklopac (prisustvo kapice je dokaz neotvorene bočice). Suspenziju treba dobro miješati neposredno prije postavljanja i ne smije se oblikovati pjena. To je najbolje postići okretanjem bočice, držeći je pod oštrim uglom između dlanova. Nakon miješanja suspenzija bi trebala imati jednoliku konzistenciju i mliječno bijelu boju. Suspenzija se ne može koristiti ako ima bilo koji drugi oblik, tj. ako ostane prozirna ili se u samoj tečnosti, na dnu ili zidovima bočice, formiraju pahuljice ili kvržice. U takvim slučajevima trebate koristiti drugu bočicu koja ispunjava gornje uvjete, a također morate obavijestiti svog liječnika.

Prije prikupljanja inzulina iz bočice, u špricu se usisava količina zraka jednaka propisanoj dozi inzulina i ubrizgava se u bočicu (ne u tekućinu). Tada se bočica sa štrcaljkom okrene naopako i štiti potrebnu količinu inzulina. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz špriceva.

Na mjestu ubrizgavanja uzima se nabor kože, ispod kože se postavlja igla, a inzulin se polako ubrizgava. Nakon ubrizgavanja, igla se polako uklanja i mjesto ubrizgavanja pritiska se pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Na etiketi bočice treba napisati datum prvog inzulinskog kompleta iz bočice.

Nakon otvaranja, boce se mogu čuvati na temperaturi koja ne prelazi +25 ° C tokom 4 nedelje na mestu zaštićenom od svetlosti i toplote.

Prije nego što instalirate uložak (100 IU / ml) u olovku za špriceve OptiPen Pro1, ostavite ga da stoji 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga lagano okrenite uložak (do 10 puta) da biste dobili homogenu suspenziju. Svaki uložak sadrži i tri metalne kuglice za brže miješanje njegovog sadržaja. Nakon umetanja uloška u olovku štrcaljke, pre svake injekcije insulina okrenite olovku štrcaljke da biste dobili homogenu suspenziju. Nakon miješanja suspenzija bi trebala imati jednoliku konzistenciju i mliječno bijelu boju. Suspenzija se ne može koristiti ako ima bilo koji drugi oblik, tj. ako ostane proziran ili se u samoj tečnosti, na dnu ili zidovima uloška, ​​formiraju ljuskice ili kvržice. U takvim slučajevima trebali biste koristiti drugi uložak koji ispunjava gore navedene uvjete, a također morate obavijestiti svog liječnika. Prije ubrizgavanja uklonite sve mjehuriće zraka iz zraka (pogledajte upute za upotrebu olovke za štrcaljku OptiPen Pro1).

Uložak nije dizajniran da miješa Insuman Bazal GT sa drugim insulinama. Prazne kertridže nije moguće napuniti.

U slučaju kvara olovke za štrcaljku, možete unijeti potrebnu dozu iz spremnika pomoću konvencionalne štrcaljke. Morate imati na umu da je koncentracija inzulina u ulošku 100 IU / ml, tako da trebate koristiti samo plastične špriceve dizajnirane za određenu koncentraciju inzulina. Špric ne bi trebalo da sadrži bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.

Nakon ugradnje kasete možete je koristiti - ® 4 nedelje. Preporuča se skladištenje na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C na mjestu zaštićenom od svjetla i topline. Kada koristite uložak, olovku štrcaljke ne smete čuvati u hladnjaku.

Nakon umetanja nove uložaka, provjerite ispravnost rada olovke za štrcaljku prije ubrizgavanja prve doze (pogledajte Upute za korištenje olovke za brizgalicu OptiPen Pro1).

Nuspojava

Hipoglikemija, najčešća nuspojava, može se razviti ako doza primijenjenog inzulina premaši potrebe za tim. Nije moguće navesti specifičnu učestalost hipoglikemije jer ta vrijednost u kliničkim ispitivanjima i uz uporabu komercijalnog lijeka može varirati ovisno o populaciji i režimu doziranja. Teške epizode hipoglikemije, posebno ako se ponavljaju, mogu dovesti do razvoja neuroloških simptoma, uključujući komu, grčeve. U nekim slučajevima takve epizode mogu biti fatalne.

Kod mnogih bolesnika, znakovima hipoglikemijskog oštećenja na centralnom nervnom sustavu prethode znakovi adrenergičke kontraregulacije. U pravilu, što se brže i brže smanjuje nivo glukoze u krvi, to je izrazitija pojava kontraregulacije i njeni simptomi.

Sljedeće nuspojave povezane s primjenom lijeka i opažene u kliničkim ispitivanjima navedene su po klasama organskih sustava i u reducirajućem redoslijedu pojavljivanja: vrlo česte (> 1/10), česte (> 1/100, 1 / 1.000, 1/10000 ,

Predoziranje

Predoziranje inzulina može dovesti do teške i ponekad po život opasne hipoglikemije.

Ako je pacijent pri svijesti, tada treba odmah uzimati glukozu, nakon čega slijedi unos proizvoda koji sadrže ugljikohidrate (vidjeti Posebna uputstva i mjere opreza za uporabu). Ako je pacijent u nesvjesnom stanju, potrebno je unijeti glukagon u / m ili s / c ili koncentriranu otopinu glukoze u / u. Ako je potrebno, moguća je ponovna unošenje gornje doze glukoze. U djece se količina primijenjene glukoze postavlja proporcionalno tjelesnoj težini djeteta.

U slučajevima teške ili dugotrajne hipoglikemije nakon ubrizgavanja glukagona ili dekstroze, preporučuje se infuzija s manje koncentriranom otopinom glukoze kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. U maloj djeci potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi, u vezi s mogućim razvojem teške hiperglikemije.

Pod određenim uslovima, preporučuje se pacijentima da budu hospitalizirani u odeljenju intenzivne nege radi pažljivijeg praćenja i praćenja terapije.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna upotreba niza lijekova može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak Insuman Bazal GT-a. Stoga, kada koristite inzulin, ne možete uzimati nikakve druge lijekove bez posebnog odobrenja liječnika.

Hipoglikemija može nastati ako pacijenti istovremeno s inzulinom primaju oralne antidijabetičke lijekove, ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, acetilsalicilnu kiselinu i druge salicilate, sulfonamidne antibiotike.

Slabljenje djelovanja inzulina može se primijetiti uz istodobnu primjenu inzulina i kortikotropina, glukokortikosteroida, danazola, diazoksida, diuretika, glukagona, izoniazida, estrogena i progestogena (uključujući oralne kontraceptive), derivata fenotiazina, somatotropina, simpatomina, epatomina, lijekova salbutamol, terbutalin), hormoni štitnjače, inhibitori proteaze i atipični antipsihotici (npr. olanzapin i klozapin).

U bolesnika koji istodobno uzimaju inzuline i beta blokatore, klonidin i litijeve soli može se primijetiti i slabljenje i potenciranje djelovanja inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju praćenu hiperglikemijom.

Konzumiranje alkohola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nisku razinu glukoze u krvi na opasne razine. Tolerancija na alkohol u bolesnika koji primaju

snižen insulin. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar. Hronični alkoholizam kao i hronično prekomjerno konzumiranje laksativa može utjecati na razinu glukoze u krvi. Beta blokatori povećavaju rizik od hipoglikemije i zajedno sa drugim simpatilitičkim agensima (klonidin, gvanetidin, rezerpin) mogu oslabiti ili potpuno suzbiti početne simptome adrenergičke kontraregulacije (simptomi su prekursori hipoglikemije).

Farmakološka obilježja

Doziranje Insuman Bazal GT je 100 IU / ml. Nakon primjene pod kožom, počinje djelovati postepeno, postižući hipoglikemijski učinak u sat vremena. Maksimalno smanjenje šećera razvija se 3-4 sata nakon injekcije, taj efekat traje 11-20 sati. Mehanizam djelovanja ima svoje karakteristike:

  • Ima anabolički efekat, inhibira kataboličke procese, smanjuje količinu glukoze u krvnoj plazmi.
  • Pomaže u prenošenju glukoze u ćeliju i u sintezi zrna glikogena iz nje u hepatocitima i mišićima, blokira reakcije glikogenolize i glukoneogeneze, optimizira iskorišćenje konačnog proizvoda - piruvata.
  • Smanjuje biokemijske reakcije lipolize, ali potiče sintezu masti u jetri.
  • Poboljšava transport aminokiselinskih spojeva u stanične strukture i sintezu proteina.
  • Pomaže u prenošenju kalija preko membrane u stanice.

Svi biološki učinci inzulina inzulina inzulina smanjuju glikemiju.

Značajke aplikacije

Pacijenti s preosjetljivošću na lijek Insuman Bazal GT, za koji ne postoje drugi lijekovi koje bi bolje podnijeli, trebaju nastaviti liječenje pod strogim liječničkim nadzorom i, ako je potrebno, istovremeno s antialergijskim liječenjem.

Moguća je unakrsna imunološka reakcija humanog inzulina na inzulin životinjskog porijekla. Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-crezol, toleranciju lijeka Insuman Bazal GT treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova. Ako se tijekom intradermalnog testa utvrdi preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija, poput Arthusa), tada je potrebno daljnje liječenje provesti pod kliničkim nadzorom. U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudski inzulin zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla.

S oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti kao rezultat promjena u njegovom metabolizmu. Progresivno pogoršanje funkcije bubrega u starosti može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

Kod teškog zatajenja jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjene sposobnosti glukoneogeneze i promjena u metabolizmu inzulina. S lošom kontrolom glukoze ili sa sklonošću razvoju hiperglikemijskih ili hipoglikemijskih epizoda, prije prilagodbe doze, trebali biste procijeniti koliko se strogo pacijent pridržava režima liječenja, procijeniti mjesto ubrizgavanja, ispravnu tehniku ​​ubrizgavanja i uzeti u obzir ostale važne čimbenike.

Prelazak na Insuman Bazal GT

Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obavljati samo pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u doziranju lijeka, marke (proizvođača), vrste (normalno, NPH, traka, dugo djeluje itd.), Porijekla (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili načina proizvodnje mogu dovesti do prilagodbe doze inzulina.

Potreba za prilagođavanjem (na primjer, smanjenjem) doze može postati očita odmah nakon prijenosa. Suprotno tome, takva potreba može se razvijati postepeno tokom nekoliko tjedana.

Nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, može biti potrebno smanjenje doze, posebno kod pacijenata:

- kod kojeg se prije toga nivo glukoze u krvi održavao na nižem nivou, sa predispozicijom za hipoglikemiju,

- za koje su ranije potrebne visoke doze inzulina zbog prisustva insulinskih antitijela. Preporučuje se pažljivo praćenje metabolizma tijekom prijenosa s jednog lijeka na drugi i prvih tjedana nakon toga. Pacijentima kojima je potrebna visoka doza inzulina zbog prisustva insulinskih antitijela može biti potreban medicinski nadzor u bolnici ili sličnom okruženju.

Hipoglikemija se može razviti ako je količina ubrizgavanog inzulina premašila potrebu za istim.

Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na nagli pad razine glukoze u krvi. Tu spadaju: naglo znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, anksioznost, parestezija u ustima i oko usta, bledica, glavobolja, neusklađenost pokreta, kao i prolazno neurološki poremećaji (oštećenje govora i vida, paralitični simptomi) i neobične senzacije. Uz sve veći pad razine glukoze, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti i konvulzije.

Mnogi pacijenti, kao rezultat mehanizma adrenergičke povratne sprege, mogu razviti sljedeće simptome, što ukazuje na smanjenje razine glukoze u krvi: znojenje, vlažnost kože, tjeskoba, tahikardija (palpitacije), visoki krvni pritisak, drhtaji, bolovi u grudima, poremećaji srčanog ritma. Zbog toga se svaki pacijent koji boluje od dijabetesa i prima inzulin mora naučiti prepoznavati neobične simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate razinu glukoze u krvi imaju manje vjerojatnosti da će razviti hipoglikemiju. Sklonost teškoj hipoglikemiji može ugroziti pacijentovu sposobnost vožnje automobila i rukovanja bilo kojom opremom. Sam pacijent može ispraviti smanjenje glukoze koju je primijetio jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze. U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara.Neophodno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije kako bi se mogao donijeti odluka o potrebi prilagođavanja doze inzulina.

Posebnu rizičnu skupinu čine pacijenti s epizodama hipoglikemije i značajnim sužavanjem koronarnih ili moždanih žila (oslabljena koronarna ili cerebralna cirkulacija uslijed hipoglikemije), kao i pacijenti s proliferativnom retinopatijom, posebno ako nisu liječeni fotokoagulacijom (rizik od prolazne sljepoće zbog hipoglikemije).

Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja insulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskim nivoom održavanja glukoze u krvi.

U određenim okolnostima, simptomi hipoglikemije mogu biti blagi ili odsutni. Takve situacije se dešavaju kod sledećih grupa pacijenata:

- pacijenti koji su uspjeli značajno poboljšati kontrolu glukoze,

- pacijenti kod kojih se hipoglikemija razvija postepeno,

- pacijenti sa dugom istorijom dijabetesa,

- u slučaju lezija nervnog sistema (neuropatije),

- sa pratećim mentalnim bolestima,

- s istodobnom terapijom drugim lijekovima (vidjeti

Interakcija s drugim lijekovima)

- kod promjene inzulina.

U takvim slučajevima hipoglikemija može poprimiti teški oblik (s mogućim gubitkom svijesti) čak i prije nego što pacijent shvati da je razvio hipoglikemiju.

Sljedeći uzroci mogući su za nagli pad razine glukoze u krvi: predoziranje inzulina, nepravilna injekcija inzulina (u starijih bolesnika), prelazak na drugu vrstu inzulina, preskakanje obroka, povraćanje, proljev, fizička aktivnost, ublažavanje stresnih situacija, pijenje alkohola i bolesti koje smanjuju potrebu u insulinu (teška bolest jetre ili bubrega, smanjena funkcija nadbubrežne kore, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja (na primjer, koža trbuha, ramena ili bedara), kao i interakcija s drugim lijekovima venske droge (vidjeti Interakcija s drugim lijekovima).

Nepoštivanje dijeta, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja šećera u krvi (hiperglikemije), moguće s povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.

Prilikom promjene liječnika (npr. Tijekom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti., Tijekom odmora) pacijent mora obavijestiti liječnika da ima dijabetes.

U slučaju razvoja popratne bolesti potrebno je intenzivno promatranje. metabolizam. U mnogim slučajevima može biti potreban test urina na ketone, a često je potrebno prilagoditi dozu inzulina. Potreba za insulinom često raste. Kod dijabetesa tipa 1 pacijenti bi trebali nastaviti redovito konzumirati ugljikohidrate, barem u malim količinama, čak i ako su u stanju konzumirati malu količinu hrane ili bez hrane ili ako imaju povraćanje i tako dalje, nikada ne bi trebali u potpunosti propustiti injekciju inzulina.

Zabilježene su medicinske pogreške kada su umjesto Insumanna slučajno davani drugi oblici oslobađanja Insumana ili drugog inzulina. Oznaka insulina mora se uvijek provjeravati prije svake injekcije kako bi se izbjegla medicinska greška između inzulina glargin i drugih inzulina.

Kombinacija Insuman-a i pioglitazona

Zabilježeni su slučajevi zatajenja srca kada se pioglitazon koristio u kombinaciji s inzulinom, posebno u bolesnika koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To se mora uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinacije pioglitazona i Insumana. Kada uzimate kombinaciju ovih lijekova, potrebno je pratiti pacijente u vezi s pojavom znakova i simptoma srčanog zatajenja, debljanjem i edemima.

Pioglitazon treba prekinuti ako dođe do pogoršanja simptoma zatajenja srca.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i radnim mehanizmima

Pacijentova sposobnost koncentracije i reakcije može se smanjiti kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije ili, na primer, kao rezultat oštećenja vida. Ovo je opasno u situacijama kada su gornje sposobnosti od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje ili rada sa strojevima).

Pacijente treba upozoriti na potrebu opreza da se izbjegne razvoj hipoglikemije tokom vožnje. To je posebno važno za one koji imaju simptome prekursora hipoglikemije koji su blagi ili ih nema ili su epizode hipoglikemije česte. Treba postaviti pitanje o preporučivosti upravljanja automobilom i kontroli radnih mehanizama u takvim situacijama

Obrazac za puštanje

Suspenzija 100 IU / ml - 5 ml lijeka u bočici providnosti1gb ^ čaša svjetlosti. Boca je začepljena, prešana aluminijskim poklopcem i prekrivena zaštitnom plastičnom kapicom. Na 5 boca zajedno s uputama za nanošenje u kartonskom pakovanju. Suspenzija 100 IU / ml - 3 ml lijeka u ulošku prozirnog i bezbojnog stakla. Uložak je s jedne strane zatvoren plutom i stisnut aluminijskim poklopcem, s druge strane - klipom. Uz to su u metalnu kutiju postavljene tri metalne kuglice. 5 uložaka s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.

Uslovi skladištenja

Čuvati na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C na tamnom mjestu.

Ne smrzavajte se! Ne dozvolite da kontejner dođe u direktan dodir sa zamrzivačem ili smrznutim predmetima.

Nakon upotrebe čuvajte na temperaturi ne većoj od 25 ° C u kartonskoj kutiji (ali ne u hladnjaku).

Čuvajte van dohvata djece!

Farmakodinamika

Djelatna tvar Insuman Bazal GT - inzulin-izofan dobivena je genetičkim inženjeringom primjenom E. coli K12 135 pINT90d, po strukturi je identičan ljudskom inzulinu.

Lijek smanjuje glukozu u krvi, smanjuje kataboličke efekte i potiče razvoj anabolika. Povećava transport glukoze i kalija u ćelije, povećava sintezu glikogena u jetri i mišićima, inhibira glukoneogenezu i glikogenolizu, poboljšava protok aminokiselina u ćelije, sintezu proteina i iskorištavanje piruvata. Isulin inzulin suzbija lipolizu, povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu.

Hipoglikemijski učinak razvija se u roku od 1 sata, dostiže maksimum nakon 3-4 sata, traje 11-20 sati.

Insuman Bazal GT, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Liječnik individualno određuje režim doziranja inzulina (doza i vrijeme primjene), a ako je potrebno, prilagođava ga u skladu s načinom života pacijenta, nivoom njegove fizičke aktivnosti i dijetalnom terapijom.

Ne postoje precizno regulirana pravila za doziranje inzulina. Prosječna dnevna doza je 0,5–1 IU / kg, dok udio ljudskog inzulina s produljenim djelovanjem iznosi 40–60% od ukupne potrebne dnevne doze inzulina.

Lekar koji radi treba uputiti pacijenta o učestalosti određivanja koncentracije glukoze u krvi, kao i dati preporuke u vezi sa režimom terapije insulinom u slučaju bilo kakvih promena u načinu života ili ishrane.

Insuman Bazal GT se obično daje duboko s / c 45-60 minuta prije jela.Pri svakoj ubrizgavanju, mjesto ubrizgavanja treba mijenjati unutar istog anatomskog područja primjene. Promjenu područja (na primjer, od trbuha do bedara) treba izvesti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer je moguće promijeniti apsorpciju inzulina i, kao rezultat, promijeniti njegov učinak.

Insuman Bazal GT se ne smije koristiti u različitim inzulinskim pumpama, uključujući pumpe za implantacije. Intravenska primjena lijeka je strogo zabranjena! Ne možete ga miješati sa inzulinama različite koncentracije, analozima inzulina, inzulinom životinjskog porijekla i bilo kojim drugim lijekovima.

Insuman Bazal GT dopušteno je mešati sa svim preparatima humanog insulina koje proizvodi Sanofi-Aventis Group.

Koncentracija inzulina u pripravku je 100 IU / ml, stoga se u slučaju upotrebe bočica od 5 ml koriste samo plastične šprice za jednokratnu upotrebu za ovu koncentraciju, u slučaju upotrebe patrona od 3 ml, clickstar špriceva ili olovke OptiPen Pro1.

Neposredno prije biranja suspenziju se mora dobro izmiješati i pregledati. Pripravak spreman za primjenu trebao bi biti jednolike mliječno-bijele konzistencije. Ako suspenzija ima drugačiji izgled (ostaje prozirna, u tekućini ili na zidovima / dnu bočice stvorili su se kvržice ili pahuljice), ne možete je koristiti.

Prelazak na Insuman Bazal GT sa druge vrste inzulina

Pri zamjeni jedne vrste inzulina drugom, često je potrebno prilagoditi režim doziranja, na primjer, u slučaju zamjene inzulina dobivenog životinjom s ljudskim, prelaska s jednog ljudskog inzulina na drugi, prelaska pacijenta iz topljivog ljudskog inzulina u inzulin dužeg djelovanja.

U slučaju zamjene inzulina životinjskog porijekla ljudskim inzulinom, možda će biti potrebno smanjiti dozu Insuman Bazal GT-a, posebno za pacijente koji su prethodno davani u dovoljno niskim koncentracijama glukoze u krvi, koji imaju tendenciju razvoja hipoglikemije, prethodno potrebne visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela na njega .

Smanjenje doze može biti potrebno odmah nakon prebacivanja pacijenta na drugu vrstu inzulina. Također, potreba za inzulinom može se postepeno smanjivati ​​i tokom nekoliko tjedana.

Prilikom prelaska na Insuman Bazal GT sa drugom vrstom inzulina i u prvim tjednima terapije potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi. Pacijentima koji su zbog prisustva antitela potrebne visoke doze inzulina, preporučuje se prebacivanje lijeka u bolnicu pod budnim nadzorom liječnika.

Poboljšanom metaboličkom kontrolom moguće je povećanje osjetljivosti na inzulin, zbog čega se potreba tijela za tim smanjuje.

Promjena doze Insuman Bazal GT-a može biti potrebna i ako je pacijent promijenio svoj način života (nivo fizičke aktivnosti, prehrane itd.), Tjelesnu težinu i / ili druge okolnosti, zbog kojih dolazi do povećanja predispozicije za razvoj hiper- ili hipoglikemija.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega / jetre, u starijih osoba. S tim u vezi, odabir početnih i doza održavanja treba provoditi s velikim oprezom (kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemijskih reakcija).

  1. Skinite plastični poklopac iz boce.
  2. Suspenziju dobro izmiješajte: uzmite bočicu pod oštrim uglom između dlanova i lagano je (kako ne biste stvorili pjenu) okrenite.
  3. U špricu sakupi zrak u količini koja odgovara potrebnoj dozi inzulina i ubaci je u bočicu (ne u suspenziju).
  4. Bez vađenja šprice, okrenite bočicu naopako i izvucite pravu količinu lijeka.
  5. Uklonite mjehuriće zraka iz špriceva.
  6. Skupite pregib kože s dva prsta, umetnite iglu u njegovu bazu i polako ubrizgavajte inzulin.
  7. Polako izvadite iglu i pritiskajte mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi.
  8. Na etiketu na bočicu upišite datum prvog inzulinskog kompleta.

Uložak je dizajniran za upotrebu sa ClickStAR i OptiPen Pro1 olovkama. Pre ugradnje, uložak treba držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata, jer su ubrizgavanje ohlađenog insulina bolne. Zatim trebate miješati suspenziju do homogenog stanja: uložak lagano okrenite oko 10 puta (svaki uložak sadrži tri metalne kuglice koje vam omogućavaju brzo miješanje sadržaja).

Ako je patrona već postavljena u olovku, okrenite je zajedno sa kertridžom. Ovaj se postupak mora izvesti prije svake primjene Insuman Bazal GT-a.

Ulošci nisu dizajnirani tako da lijek kombiniraju sa drugim vrstama inzulina. Prazne posude ne smiju se puniti ponovo. U slučaju razbijanja olovke za štrcaljku, potrebna doza iz uloška se može primijeniti uobičajenom sterilnom špricom za jednokratnu upotrebu, koristeći samo plastične štrcaljke namijenjene ovoj koncentraciji inzulina.

Nakon umetanja nove uložaka prije unošenja prve doze, morate provjeriti ispravnost rada olovke za štrcaljku.

Primjena Insuman Bazal GT u olovkama za injekciju SoloStar

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku treba držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Tijekom upotrebe olovku za štrcaljku možete držati na sobnoj temperaturi (do 25 ° C), međutim, ako se čuva u hladnjaku, uvijek se mora izvaditi 1-2 sata prije ubrizgavanja.

Prije svake injekcije, potrebno je miješati suspenziju do homogenog stanja: držite olovku za špricu pod oštrim uglom između dlanova, nježno je zakrenite oko svoje osi.

Korištene olovke za injekciju SoloStar moraju se odlagati jer ih nije potrebno puniti. Da bi se izbjegla infekcija, samo jedan pacijent treba koristiti svaku olovku za špriceve.

Prije prve injekcije preporučuje se pročitati upute za upotrebu olovke za injekciju SoloStar - sadrži informacije o ispravnom načinu pripreme, odabiru doze i primjeni lijeka.

Važna pravila za upotrebu olovke za injekciju SoloStar:

  • koristite samo igle kompatibilne sa SoloStar,
  • koristite novu iglu za svaku injekciju i svaki put obavite sigurnosni test,
  • poduzeti potrebne mjere predostrožnosti kako bi se spriječile nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije,
  • ne koristite olovku za štrcaljke koja ima oštećenja ili je postupak doziranja lijeka prekinut,
  • zaštitite olovku štrcaljke od prljavštine i prašine (izvana se može obrisati čistom, vlažnom krpom, ali ne smijete je oprati, mastiti ili uranjati u tečnost, jer može oštetiti),
  • uvek nosite rezervnu olovku za brizgalice u slučaju oštećenja ili gubitka glavne.

Primjena olovke za štrcaljku SoloStar:

Moguće nuspojave (klasificirane na sljedeći način: vrlo često - ≥ 1/10, često - od ≥ 1/100 do

Aktivna supstanca: 1 ml suspenzije sadrži 100 ME (3,571 g) humanog inzulina. Pomoćne tvari: protamin sulfat, m-krezol, fenol, cink hlorid, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat (E339), glicerol 85% (E422), natrijum hidroksid (E524), koncentrirana klorovodična kiselina (E507), voda za injekcije.

Insuman Bazal GT sadrži inzulin identičan u strukturi ljudskom inzulinu i dobiven genetskim inženjeringom upotrebom K12 soja E. Coli.

- smanjuje glukozu u krvi i pojačava anaboličke efekte, a takođe smanjuje kataboličke efekte,

- pojačava transport glukoze u ćelije, kao i stvaranje glikogena u mišićima i jetri, poboljšava iskoristivost piruvata. Inhibira glikogenolizu i glikoneogenezu,

- pojačava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu,

- stimuliše potrošnju aminokiselina od strane ćelija i aktivira sintezu proteina,

- Promoviše potrošnju kalijuma u ćelijama.

Insuman Bazal GT (suspenzija izofan-inzulina) je inzulin s postupkom koji se razvija i produžuje. Hipoglikemijski učinak javlja se u roku od 1 sata, a dostiže maksimum u roku od 3-4 sata nakon supkutane primjene lijeka. Efekat traje 11-20 sati.

Poluživot serumskog inzulina kod zdravih ispitanika iznosi oko 4-6 minuta. Kod teškog zatajenja bubrega duže je. Treba napomenuti da farmakokinetika inzulina ne odražava njegov metabolički učinak.

Rezultati pretkliničkih ispitivanja sigurnosti

Ispitivanje akutne toksičnosti provedeno je nakon potkožne primjene štakorima. Nisu otkriveni toksični efekti. Studije farmakodinamičkih učinaka supkutane primjene lijeka kunićima i psima otkrile su očekivane hipoglikemijske reakcije.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom.

Preosjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koji od pomoćnih sastojaka.

Insuman Bazal GT se ne može davati intravenski i koristiti se u infuzijskoj pumpi ili u spoljnoj ili implantiranoj inzulinskoj pumpi.

Ne postoje kliničke studije o upotrebi humanog inzulina tokom trudnoće. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Prilikom propisivanja lijeka trudnicama treba biti oprezan.

U slučaju pacijenata s postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom, važno je održavati odgovarajući metabolički postotak tijekom trudnoće. Potreba za inzulinom u prvom tromjesečju trudnoće može se smanjiti, ali u drugom i trećem tromjesečju obično se povećava. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Potrebno je pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi.

Za vrijeme dojenja nema ograničenja terapije inzulinom. Međutim, možda će biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Odabir željene razine glukoze u krvi, pripreme inzulina i njegove doze za pacijenta provodi pojedinačno liječnik ovisno o prehrani, razini fizičke aktivnosti i načinu života. Doza inzulina određuje se na osnovu nivoa glukoze u krvi, kao i na osnovu nivoa fizičke aktivnosti i stanja metabolizma ugljenih hidrata. Za liječenje inzulinom potrebna je odgovarajuća samo-obuka pacijenta. Liječnik mora dati potrebna uputstva koliko često treba odrediti razinu glukoze u krvi, kao i dati odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili režimu liječenja inzulinom.

Dnevne doze i vrijeme primjene

Prosečna dnevna doza inzulina je obično od 0,5 do 1,0 ME po kg telesne mase pacijenta, pri čemu je 40-60% doze humani inzulin produženog delovanja. Insuman Bazal GT se obično daje duboko potkožno 45-60 minuta prije obroka.

Naknadno prilagođavanje doze

Poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do povećanja osjetljivosti na inzulin, što vodi do smanjenja potreba za inzulinom. Pored toga, možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta,

- prilikom promjene životnog stila pacijenta (uključujući dijetu, nivo tjelesne aktivnosti itd.),

- u drugim okolnostima koje mogu povećati tendenciju razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije (vidjeti Posebna uputstva i mjere opreza za uporabu).

Primjena u posebnim skupinama patenata

U starijih bolesnika i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre potražnja za inzulinom može biti smanjena.

Insuman Bazal GT se daje supkutano. Intravenska primjena lijeka je apsolutno isključena!

Apsorpcija inzulina i posljedično, učinak snižavanja glukoze primijenjene doze mogu varirati ovisno o mjestu ubrizgavanja (na primjer, prednji dio prednjeg trbušnog zida u usporedbi s bedrenom regijom).Svakom narednom ubrizgavanjem, mjesto ubrizgavanja treba mijenjati unutar istog područja.

Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Promjenu područja ubrizgavanja (na primjer, od trbuha do bedara) treba obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Insuman Bazal GT se ne koristi u različitim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane).

Ne miješajte Insuman Bazal GT s insulinama različite koncentracije (na primjer, 40 IU / ml i 100 IU / ml), s inzulinom životinjskog porijekla ili drugim lijekovima.

Mora se imati na umu da je koncentracija inzulina 100 IU / ml (za bočice od 5 ml ili uloške od 3 ml), pa je za upotrebu spremnika potrebno koristiti samo plastične šprice, namijenjene ovoj koncentraciji inzulina, ili OptiPen Pro1 olovku za injekcije u slučaju patrone. Plastična štrcaljka ne bi trebala sadržavati bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.

Prije prvog seta inzulina iz bočice uklonite plastični poklopac (prisustvo kapice je dokaz neotvorene bočice). Suspenziju treba dobro miješati neposredno prije postavljanja i ne smije se oblikovati pjena. To je najbolje postići okretanjem bočice, držeći je pod oštrim uglom između dlanova. Nakon miješanja suspenzija bi trebala imati jednoliku konzistenciju i mliječno bijelu boju. Suspenzija se ne može koristiti ako ima bilo koji drugi oblik, tj. ako ostane prozirna ili se u samoj tečnosti, na dnu ili zidovima bočice, formiraju pahuljice ili kvržice. U takvim slučajevima trebate koristiti drugu bočicu koja ispunjava gornje uvjete, a također morate obavijestiti svog liječnika.

Prije prikupljanja inzulina iz bočice, u špricu se usisava količina zraka jednaka propisanoj dozi inzulina i ubrizgava se u bočicu (ne u tekućinu). Tada se bočica sa štrcaljkom okrene naopako i štiti potrebnu količinu inzulina. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz špriceva.

Na mjestu ubrizgavanja uzima se nabor kože, ispod kože se postavlja igla, a inzulin se polako ubrizgava. Nakon ubrizgavanja, igla se polako uklanja i mjesto ubrizgavanja pritiska se pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Na etiketi bočice treba napisati datum prvog inzulinskog kompleta iz bočice.

Nakon otvaranja, boce se mogu čuvati na temperaturi koja ne prelazi +25 ° C tokom 4 nedelje na mestu zaštićenom od svetlosti i toplote.

Prije nego što instalirate uložak (100 IU / ml) u olovku za špriceve OptiPen Pro1, ostavite ga da stoji 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga lagano okrenite uložak (do 10 puta) da biste dobili homogenu suspenziju. Svaki uložak sadrži i tri metalne kuglice za brže miješanje njegovog sadržaja. Nakon umetanja uloška u olovku štrcaljke, pre svake injekcije insulina okrenite olovku štrcaljke da biste dobili homogenu suspenziju. Nakon miješanja suspenzija bi trebala imati jednoliku konzistenciju i mliječno bijelu boju. Suspenzija se ne može koristiti ako ima bilo koji drugi oblik, tj. ako ostane proziran ili se u samoj tečnosti, na dnu ili zidovima uloška, ​​formiraju ljuskice ili kvržice. U takvim slučajevima trebali biste koristiti drugi uložak koji ispunjava gore navedene uvjete, a također morate obavijestiti svog liječnika. Prije ubrizgavanja uklonite sve mjehuriće zraka iz zraka (pogledajte upute za upotrebu olovke za štrcaljku OptiPen Pro1).

Uložak nije dizajniran da miješa Insuman Bazal GT sa drugim insulinama. Prazne kertridže nije moguće napuniti.

U slučaju kvara olovke za štrcaljku, možete unijeti potrebnu dozu iz spremnika pomoću konvencionalne štrcaljke. Morate imati na umu da je koncentracija inzulina u ulošku 100 IU / ml, tako da trebate koristiti samo plastične špriceve dizajnirane za određenu koncentraciju inzulina.Špric ne bi trebalo da sadrži bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.

Nakon ugradnje kasete možete je koristiti - ® 4 nedelje. Preporuča se skladištenje na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C na mjestu zaštićenom od svjetla i topline. Kada koristite uložak, olovku štrcaljke ne smete čuvati u hladnjaku.

Nakon umetanja nove uložaka, provjerite ispravnost rada olovke za štrcaljku prije ubrizgavanja prve doze (pogledajte Upute za korištenje olovke za brizgalicu OptiPen Pro1).

Hipoglikemija, najčešća nuspojava, može se razviti ako doza primijenjenog inzulina premaši potrebe za tim. Nije moguće navesti specifičnu učestalost hipoglikemije jer ta vrijednost u kliničkim ispitivanjima i uz uporabu komercijalnog lijeka može varirati ovisno o populaciji i režimu doziranja. Teške epizode hipoglikemije, posebno ako se ponavljaju, mogu dovesti do razvoja neuroloških simptoma, uključujući komu, grčeve. U nekim slučajevima takve epizode mogu biti fatalne.

Kod mnogih bolesnika, znakovima hipoglikemijskog oštećenja na centralnom nervnom sustavu prethode znakovi adrenergičke kontraregulacije. U pravilu, što se brže i brže smanjuje nivo glukoze u krvi, to je izrazitija pojava kontraregulacije i njeni simptomi.

Sljedeće nuspojave povezane s primjenom lijeka i opažene u kliničkim ispitivanjima navedene su po klasama organskih sustava i u reducirajućem redoslijedu pojavljivanja: vrlo česte (> 1/10), česte (> 1/100, 1 / 1.000, 1/10000 ,


  1. Boris, Moroz i Elena Khromova Besprekorna hirurgija u stomatologiji kod pacijenata sa šećernom bolešću / Boris Moroz i Elena Khromova. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2012. - 140 str.

  2. Dreval, A. V. Prevencija kasnih makrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti / A.V. Dreval, I.V. Misnikova, Yu.A. Kovaleva. - M .: GEOTAR-Media, 2013. - 716 str.

  3. Evsyukova I.I., Kosheleva N. G. Diabetes mellitus. Trudna i novorođenčad, Miklos -, 2009. - 272 c.
  4. Hrana koja liječi dijabetes. - M .: Klub porodičnog slobodnog vremena, 2011. - 608 c.
  5. Zakharov Yu.L. Indijska medicina. Zlatni recepti. Moskva, Izdavačka kuća Pressverk, 2001, 475 stranica, 5.000 primjeraka

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Neželjene reakcije

Hipoglikemija, najčešća nuspojava, može se razviti ako doza primijenjenog inzulina premaši potrebe za tim (vidjeti „Mjere opreza i posebna uputstva“).
Značajne fluktuacije šećera u krvi mogu uzrokovati kratkotrajne poremećaje vida. Također, naročito uz intenzivnu terapiju inzulinom, moguće je kratkotrajno pogoršanje tijeka dijabetičke retinopatije. Kod pacijenata sa proliferativnom retinopatijom, bez primjene terapije laserskom terapijom, teška hipoglikemijska stanja mogu dovesti do sljepoće.
Ponekad se na mjestu ubrizgavanja može pojaviti atrofija ili hipertrofija masnog tkiva, što se može izbjeći stalnom izmjenom mjesta ubrizgavanja. U rijetkim slučajevima može se pojaviti lagano crvenilo na mjestu ubrizgavanja, a nestaje s nastavkom terapije. Ako se formira značajan eritem, praćen svrbežom i oticanjem te njegovim brzim širenjem izvan mjesta ubrizgavanja, kao i drugim ozbiljnim štetnim reakcijama na komponente lijeka (inzulin, protamin, m-krezol, fenol), morate odmah obavijestiti liječnika, pa kao u nekim slučajevima, takve reakcije mogu predstavljati prijetnju pacijentovom životu. Teške reakcije preosjetljivosti su prilično rijetke. Mogu ih pratiti i razvoj angioedema, bronhospazam, pad krvnog pritiska i vrlo rijetko anafilaktički šok.Reakcije preosjetljivosti zahtijevaju trenutnu korekciju u tijeku terapije inzulinom i prihvatanje odgovarajućih hitnih mjera.
Možda je stvaranje antitela na inzulin, što može zahtijevati prilagođavanje doze primijenjenog inzulina. Moguće je i zadržavanje natrijuma, praćeno oticanjem tkiva, posebno nakon intenzivnog kursa liječenja inzulinom.
Uz nagli pad razine šećera u krvi, moguće je razviti hipokalemiju (komplikacije iz kardiovaskularnog sistema) ili razvoj moždanog edema.
Budući da neke nuspojave pod određenim uvjetima mogu biti opasne po život, potrebno je o tome obavijestiti liječnika kada se pojave.
Ako primjetite bilo kakve nuspojave, obratite se svom ljekaru!

Trudnoća i dojenje

Liječenje Insuman ® Basal GT tijekom trudnoće treba nastaviti. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Učinkovito održavanje metaboličke kontrole tokom trudnoće obavezno je za žene koje su imale dijabetes prije trudnoće, ili za žene koje su razvile gestacijski dijabetes.

Potreba za inzulinom tokom trudnoće može se smanjiti tijekom prvog tromjesečja trudnoće i obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Tokom trudnoće, a posebno nakon porođaja, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavezno obavijestite svog liječnika.

Tijekom dojenja nema ograničenja terapije inzulinom, međutim može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Nuspojave

Hipoglikemija. Najčešće nuspojava terapije inzulinom može se razviti ako doza primijenjenog inzulina prelazi potrebu za njim (vidjeti „Posebna uputstva“). Teške ponovljene epizode hipoglikemije mogu dovesti do razvoja neuroloških simptoma, uključujući komu, grčeve (vidjeti „Predoziranje“). Produljene ili teške epizode hipoglikemije mogu biti opasne po život.

U mnogih bolesnika, simptomima i manifestacijama neuroglikopenije mogu prethoditi simptomi refleksne (kao odgovor na razvijanje hipoglikemije) aktivacije simpatičkog nervnog sistema. Obično su sa izraženijim ili bržim padom koncentracije glukoze u krvi pojava refleksne aktivacije simpatičkog nervnog sistema i njeni simptomi izraženiji.

Uz oštar pad koncentracije glukoze u krvi, moguć je razvoj hipokalemije (komplikacije iz CCC-a) ili razvoj edema mozga.

Slede neželjeni događaji koji su uočeni u kliničkim ispitivanjima, a koji su klasifikovani po organima u sistemima i prema reducirajućem redosledu pojavljivanja: vrlo česti (≥1 / 10), česti (≥1 / 100 i krvni pritisak (nepoznata učestalost) i anafilaktički šok (retki reakcije) i mogu ugroziti život pacijenta. Alergijske reakcije zahtijevaju trenutno usvajanje odgovarajućih hitnih mjera. Upotreba inzulina može uzrokovati stvaranje antitijela na inzulin (učestalost nije poznata) .U rijetkim slučajevima prisutnost takvih antitijela na Sulin može zahtijevati promjenu doze inzulina kako bi ispravio sklonost hiper- ili hipoglikemiji.

Sa strane metabolizma i ishrane: inzulin može uzrokovati zadržavanje natrijuma (nepoznata frekvencija) i edeme (često), posebno pri poboljšanju prethodno nedovoljne metaboličke kontrole primjenom intenzivnije inzulinske terapije.

Sa strane organa vida: značajne promjene u kontroli glikemije mogu prouzročiti prolazne poremećaje vida (nepoznata frekvencija) zbog privremene promjene turgora leće oka i njihovog indeksa loma.

Dugotrajno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Međutim, intenzivnija terapija inzulinom s oštrim poboljšanjem kontrole glikemije može biti povezana s privremenim pogoršanjem dijabetesne retinopatije (nepoznata učestalost). U bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulaciju (laserskom terapijom), teške hipoglikemijske epizode mogu prouzrokovati prolaznu amaurozu (potpuni gubitak vida) (učestalost nepoznata).

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: kao i kod svake inzulinske terapije, moguće je razviti lipodistrofiju na mjestu uboda (nepoznata frekvencija) i usporiti lokalnu apsorpciju inzulina.

Stalno menjanje mesta ubrizgavanja unutar preporučenog područja primene može pomoći u smanjenju ili zaustavljanju ovih reakcija.

Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja: blage reakcije često se javljaju na mjestu ubrizgavanja. Uključuju crvenilo na mestu ubrizgavanja (nepoznata frekvencija), bol na mestu ubrizgavanja (nepoznata frekvencija), svrbež na području ubrizgavanja (nepoznata frekvencija), urtikariju na mestu ubrizgavanja (nepoznata frekvencija), oticanje na području ubrizgavanja (nepoznata frekvencija) ili upalnu reakciju na mjestu ubrizgavanja (frekvencija nepoznata).

Najizraženije reakcije na inzulin na mjestu ubrizgavanja obično nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana.

Posebna uputstva

U slučaju nedovoljne kontrole glikemije ili sklonosti epizodama hiper- ili hipoglikemije, prije nego što odlučite prilagoditi dozu inzulina, obavezno provjerite propisani režim primjene inzulina, provjerite je li inzulin ubrizgan u preporučeno područje, provjerite ispravnost tehnike ubrizgavanja i sve ostale faktore što može utjecati na učinak inzulina. Jer istodobna upotreba određenog broja lijekova (vidi „Interakcija“) može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak lijeka Insuman ® Basal GT, uz njegovu upotrebu ne možete uzimati nikakve druge lijekove bez posebnog odobrenja liječnika.

Hipoglikemija. Javlja se ako doza inzulina prelazi potrebu za tim. Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja inzulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskom održavajućom koncentracijom glukoze u krvi.

Kao i kod svih inzulina, potrebno je obratiti posebnu pažnju i preporučuje se intenzivno praćenje koncentracije glukoze u krvi kod bolesnika kod kojih hipoglikemijske epizode mogu imati poseban klinički značaj, poput bolesnika s ozbiljnom stenozijom koronarnih ili moždanih arterija (rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije). kao i kod pacijenata sa proliferativnom retinopatijom, pogotovo ako nisu imali fotokoagulaciju (lasersku terapiju), jer imaju rizik od prolazne amauroze (potpunog sljepoće) sa razvojem hipoglikemije.

Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na razvoj hipoglikemije. Tu spadaju: prekomerno znojenje, vlaga u koži, tahikardija, poremećaji srčanog ritma, povišen krvni pritisak, bolovi u grudima, drhtanje, anksioznost, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, anksioznost, parestezija tokom u ustima i oko usta, blijeda koža, glavobolja, poremećena koordinacija pokreta, kao i prolazni neurološki poremećaji (poremećen govor i vid, paralitični simptomi) i neobični osjećaji. Uz sve veći pad koncentracije glukoze, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti i konvulzije.Stoga bi svaki pacijent s dijabetesom koji je primao inzulin trebao naučiti prepoznavati neobične simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate koncentraciju glukoze u krvi manje su vjerovatno da će razviti hipoglikemiju. Sam pacijent može ispraviti smanjenje koncentracije glukoze uočeno u njegovoj krvi gutanjem šećera ili hrane s visokim udjelom ugljikohidrata. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze.

U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara. Neophodno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije kako bi se mogao donijeti odluka o potrebi prilagođavanja doze inzulina. Nepoštivanje dijeta, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemije), možda s povećanjem koncentracije ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.

Prilikom promjene liječnika (na primjer, tijekom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti za vrijeme odmora), pacijent mora obavijestiti liječnika da ima dijabetes.

Pacijente treba upozoriti na stanja kada se mogu promijeniti, biti manje izraženi ili potpuno odsutni simptomi koji upozoravaju na razvoj hipoglikemije, na primjer:

- uz značajno poboljšanje kontrole glikemije,

- postepeni razvoj hipoglikemije,

- kod starijih pacijenata,

- kod pacijenata sa autonomnom neuropatijom,

- kod pacijenata sa dugom istorijom dijabetesa,

- kod pacijenata koji su istovremeno lečeni određenim lekovima (vidi „Interakcija“). Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (i moguće s gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

Ako se otkriju normalne ili smanjene vrijednosti glikoziliranog hemoglobina, treba razmotriti mogućnost razvoja ponavljanih, neprepoznatih (naročito noćnih) epizoda hipoglikemije.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, pacijent mora strogo slijediti propisani režim doziranja i prehrane, pravilno davati injekcije inzulina i biti upozoren na simptome razvoja hipoglikemije.

Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije zahtijevaju pažljivo praćenje i mogu zahtijevati prilagođavanje doze. Ti faktori uključuju:

- promjena u području primjene inzulina,

- povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, eliminacija faktora stresa),

- neprilagođena (povećana ili produžena) fizička aktivnost,

- interkurentna patologija (povraćanje, proliv),

- nedovoljan unos hrane,

- preskakanje obroka,

- neke nekompenzirane endokrine bolesti (poput hipotireoze i insuficijencije prednje hipofize ili insuficijencije kore nadbubrežne kore),

- istodobna primjena određenih lijekova (vidi „Interakcija“).

Interkurentne bolesti. Kod interkurentnih bolesti potrebna je intenzivna metabolička kontrola. U mnogim su slučajevima indicirani testovi urina na prisustvo ketonskih tijela i često je potrebno prilagođavanje doze inzulina. Potreba za inzulinom često se povećava.Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu uzimati samo malu količinu hrane ili ako imaju povraćanje, te nikada ne bi trebali potpuno prestati uzimati inzulin.

Unakrsne imunološke reakcije. U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudski inzulin zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla.

Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-krezol, toleranciju lijeka Insuman ® Basal GT treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova. Ako intradermalni test otkriva preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija, poput Arthusa), tada se daljnje liječenje mora provesti pod liječničkim nadzorom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima. Pacijentova sposobnost koncentracije i brzina psihomotornih reakcija mogu biti oslabljena kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije, kao i kao posljedica vizualnih poremećaja. To može predstavljati određeni rizik u situacijama kada su ove sposobnosti važne (vožnja vozila ili drugi mehanizmi).

Pacijente treba savjetovati da budu oprezni i izbjegavaju hipoglikemiju tokom vožnje. Ovo je posebno važno kod pacijenata koji imaju smanjenu ili nedostatnu svijest o simptomima koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili imaju česte epizode hipoglikemije. Kod takvih pacijenata pitanje mogućnosti mogućnosti vožnje vozilima ili drugim mehanizmima treba odlučiti pojedinačno.

Proizvođač

Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Njemačka. Industrialpark Hoechst D-65926, Bruningstrasse 50, Frankfurt, Njemačka.

Zahteve potrošača treba poslati na adresu u Rusiji: 125009, Moskva, ul. Tverskaya, 22.

Tel .: (495) 721-14-00, faks: (495) 721-14-11.

U slučaju proizvodnje lijeka u CJSC Sanofi-Aventis Vostok, Rusija, žalbe potrošača treba poslati na adresu: 302516, Rusija, Oryol Region, Oryol District, s / n Boljšekulikovskoye, ul. Livenskaya, 1.

Tel./fax: +7 (486) 2-44-00-55.

Indikacije i kontraindikacije: mogući nuspojave

Indikacije za upotrebu u kliničkoj praksi insulina Bazal su dijabetes tipa 1 i 2, kada je potrebna kombinacija oralnih hipoglikemijskih lijekova i inzulina.

Lijek je kontraindiciran u slučaju alergijske reakcije na jednu od komponenti u anamnezi. Ne možete davati hormon pacijentima u stanju hipoglikemije.

Ako postoje sljedeća stanja, tada se Insuman Bazal GT primjenjuje s povećanim oprezom uz obavezni medicinski nadzor:

  • U starijih ljudi.
  • Sa zatajenjem bubrega i jetre.
  • U bolesnika sa stenozom arterija mozga.
  • Dijagnosticirana proliferativna retinopatija, posebno neliječena fotokoagulacijom.
  • Interkurentne patologije kod kojih se povećava potreba za inzulinom.

Pacijenti tijekom hipoglikemije su kontraindicirani

Svaki od ovih uvjeta zahtijeva kontrolu od doktora koji će odlučiti je li kratki ili dugi inzulin prikladan za određenog pacijenta i kako kombinirati njihovu primjenu.

Terapija dijabetesa kod trudnica ne može se zaustaviti. Insuman Bazal GT ne prolazi kroz placentu, što znači da ne utječe na dijete. Ako se dijabetes razvio tokom trudnoće (gestacijske), važno je regulirati nivo šećera tokom cijelog razdoblja gestacije. U 1. tromjesečju potreba za upotrebom inzulina može biti manja, a u 2. i 3. može se povećati. Nakon rođenja dolazi do smanjenja potrebe za hormonom. U dojenju nema kontraindikacija za imenovanje Insuman Bazal.

Neželjene reakcije mogu se pojaviti kada se koriste velike doze inzulina ili kršenje njegove primjene. Bilo koja terapija inzulinom može biti komplicirana stanjem hipoglikemije. Ova komplikacija nastaje u slučajevima kada je administrirana doza veća od potreba organizma. Ovo se zapaža kod starijih ljudi prilikom preskakanja obroka, ali ubrizgavanog insulina, intenzivnog fizičkog rada, konzumiranja alkohola, noću. Prema kliničkim simptomima, bit će jasno da je nivo šećera pao na kritično nisku:

  • Iznenadno znojenje.
  • Osećam glad.
  • Patološka pospanost i poremećaj spavanja.
  • Depresivni poremećaj.
  • Neurološki simptomi (parestezija, glavobolja, problemi s koordinacijom pokreta, promjene govora i vida, paralitični sindromi).

Aktivacija simpatičkog dela autonomnog nervnog sistema dovodi do jakih palpitacija, znojenja, nedostatka daha, aritmija, bolova u projekciji srca, visokog krvnog pritiska.

Imuni sistem može odgovoriti na primjenu Insuman Bazal GT trenutnom alergijskom reakcijom, bronhospazmom, angioedemom i rijetko anafilaktičkim šokom.

U bolesnika s povećanom individualnom osjetljivošću na životinjski inzulin teško je prijeći na ljudski pripravak dobiven genetskim inženjeringom. Tada se rade intradermalni testovi koji pomažu u prepoznavanju reakcija preosjetljivosti.

Inzulin može izazvati zadržavanje natrijuma u krvi, pa je moguće i tijekom liječenja razviti edeme.

Ako ne promijenite mjesto ubrizgavanja inzulina, onda oni razvijaju distrofiju potkožnog masnog tkiva i apsorpcija lijeka se smanjuje. Također, bol, crvenilo, reakcija poput osipa, svrbež i oticanje mogu se pojaviti u zoni ubrizgavanja. Obično nakon nekoliko dana takve reakcije prođu.

U starijih osoba potreba za insulinom je manja, što znači da je doza odabrana pažljivo kako ne bi došlo do hipoglikemije

Način primjene i doziranje

Upute za upotrebu Insuman Bazal GT predviđa pojedinačni odabir doze, na osnovu pacijentovog stanja i njegove potrebe za hormonom. Doza se izračunava na nivou šećera u krvi, fizičkoj aktivnosti, stanju metabolizma ugljikohidrata.

U prosjeku je dnevno potrebno 0,5-1,0 Insuman Bazal GT na 1 kg pacijentove tjelesne težine. Kombinuje se s inzulinom dugog djelovanja, najbolje od jednog proizvođača. Prilagođavanje doze se vrši u sljedećim slučajevima:

  • Prelaz sa životinjskog inzulina.
  • Promjena primijenjenog ljudskog genetski inzulina na drugi.
  • Zamjena topljivog ljudskog inzulina duljim djelovanjem.
  • Povećanje ili smanjenje težine pacijenta i fizičke aktivnosti.
  • Uvjeti u kojima je moguć razvoj hiper- ili hipoglikemije.

Doziranje se kod starijih osoba prilagođava. U starijih osoba potreba za inzulinom je manja, pa se doza odabire i prilagođava vrlo pažljivo kako ne bi došlo do stanja hipoglikemije. Kod pacijenata sa bolestima jetre i bubrega koji su prešli u fazu insuficijencije funkcije, potrebno je smanjiti doziranje.

Bazal GT u pakovanju sadrži 5 bočica lijeka u 5 ml. Dostupan je i u spremnicima od 3 ml. Za injekciju, 45-60 minuta pre obroka, sakupljena je željena količina suspenzije u inzulinskoj špricu. Unesite potkožno u nabor u abdomenu, kukovima. Mjesto ubrizgavanja periodično se mijenja i izmjenjuje na preporuku ljekara. O tome ovisi brzina apsorpcije u krv i razvoj učinka. Zabranjeno je činiti sljedeće:

  • Unesite lek intravenski.
  • Koristite u insulinskoj pumpi.
  • Pomiješajte u jednoj injekciji s drugim vrstama inzulinskih pripravaka, uključujući životinjsko podrijetlo, i u različitoj koncentraciji.

Prije nego što napunite otopinu u štrcaljku, morate okrenuti bocu i protresti je da dobije suspenziju. Ne bi se trebala pjeniti i imati boju koja se razlikuje od one navedene u uputama.Ako se nakon tresenja pahuljica i kvržica formiranih na staklu, takav lijek se ne može upotrijebiti.

Nakon prve upotrebe, bočica se može čuvati 4 tjedna na temperaturi ne većoj od 25 stepeni, zaštićenom od svjetlosti. Da se ne zaboravi, datum otvaranja naveden je na etiketi. Ne preporučuje se stavljanje otvorenih boca u hladnjak: injekcije s hladnim inzulinom uzrokuju jake bolove.

Analozi i trošak

Cijena Insuman Bazal, ovisno o količini boca, kreće se od 268 do 1695 rubalja. Trošak se razlikuje u različitim regijama Rusije i u internetskim ljekarnama.

Rinsulin NPH (cijena od 420 rubalja), Biosulin (od 500 rubalja), hitne situacije protaminskih inzulina (310 rubalja), Rosinsulin (od 1000 rubalja) mogu postati analogi Insuman Bazal.

Adekvatna zamjena za lijek može odabrati samo pravog liječnika. Stoga je u slučaju terapije inzulinom za dijabetes melitus samo-lijek opasan.

Registracijski broj : P broj 011994/01 od 26. jula 2004. godine

1 ml neutralne suspenzije za injekcije sadrži 100 IU humanog inzulina (100% kristalnog inzulina protamina).
Pomoćne supstance: protamin sulfat, m-krezol, fenol, cink hlorid, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Obrasci za otpuštanje, približni trošak

Insulin bazal dostupan je kao potkožna suspenzija u dozi od 100 IU / ml. Prvi oblik oslobađanja su boce od prozirnog ili bezbojnog stakla. Gornji dio boce je zatvoren čepom, na koji se stavlja aluminijumska kapa. Za veću nepropusnost na vrh se stavlja plastični poklopac. Kapacitet boce je 5 ml. Na policama ljekarni može se vidjeti insulin Bazal u pakiranjima od 5 ampula s uputama za uporabu.

Sljedeći oblik oslobađanja su patrone izrađene od prozirnog stakla kapaciteta 3 ml. Vrh uloška je prekriven čepom, a preko njega je aluminijska kapa. Donji deo završava se klipom. Pored toga u patroni su tri metalne kuglice. Svaki paket sadrži 5 uložaka. Takođe im treba i špric olovke.

Treći oblik otpuštanja su patrone u jednokratnim olovkama za injekciju SoloStar. Izrađeni su od bistrog stakla, kapaciteta 3 ml. Izvana, uložak izgleda točno kao u prethodnom slučaju. Na vrhu pluta s aluminijskim poklopcem na vrhu. Donji deo patrone završava se klipom. Svaki uložak sadrži 3 metalne kuglice. U tom slučaju pakovanje sadrži 5 olovki za špriceve i upute za upotrebu.

Prosječna cijena lijeka varira oko 1000 rubalja. Trošak ovisi o odabranom obliku ispuštanja.

Opće karakteristike. Sastav:

Djelatna tvar: humani inzulin (100% kristalni protamin inzulin) - 3,571 mg (100 IU),
pomoćni sastojci: protamin sulfat - 0,318 mg, metakrezol (m-krezol) - 1500 mg, fenol - 0,600 mg, cink hlorid - 0,047 mg, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat - 2100 mg, glicerol (85%) - 18,824 mg, natrijum hidroksid (koristi se za podešavanje pH) - 0,576 mg, hlorovodonična kiselina (koristi se za podešavanje pH) - 0,246 mg, voda za injekcije - do 1,0 ml.
Opis: Suspenzija bijele ili gotovo bijele boje, lako se dispergira.

Farmakološka svojstva:

Farmakodinamika Insuman® Basal GT sadrži inzulin koji je po strukturi identičan ljudskom inzulinu, a dobiven je genetskim inženjeringom upotrebom E. coli K12 soja 135 pINT90d. Mehanizam delovanja inzulina:
- smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potiče anaboličke efekte i smanjuje kataboličke efekte,
- povećava prijenos glukoze u stanice i stvaranje glikogena u mišićima i jetri i poboljšava iskorištenje piruvata, inhibira glikogenolizu i glikoneogenezu,
- povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu,
- pospješuje protok aminokiselina u ćelije i sintezu proteina,
- povećava dotok kalijuma u ćelije.
Insuman® Basal GT je inzulin dugog djelovanja, s postupnim početkom djelovanja. Nakon supkutane primjene, hipoglikemijski učinak javlja se u roku od 1 sata, a dostiže maksimum u roku od 3-4 sata. Efekat traje 11-20 sati.

Farmakokinetika Kod zdravih osoba poluživot inzulina u plazmi iznosi otprilike 4-6 minuta. Kod pacijenata s ozbiljnim zatajivanjem bubrega duži je. Međutim, treba napomenuti da farmakokinetika inzulina ne odražava njegov metabolički učinak.

Dodatno prilagođavanje doze

Poboljšanom metaboličkom kontrolom moguće je povećanje osjetljivosti na inzulin, zbog čega se potreba tijela za tim smanjuje.

Promjena doze Insuman Bazal GT-a može biti potrebna i ako je pacijent promijenio svoj način života (nivo fizičke aktivnosti, prehrane itd.), Tjelesnu težinu i / ili druge okolnosti, zbog kojih dolazi do povećanja predispozicije za razvoj hiper- ili hipoglikemija.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega / jetre, u starijih osoba. S tim u vezi, odabir početnih i doza održavanja treba provoditi s velikim oprezom (kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemijskih reakcija).

Primjena Insuman Bazal GT u bocama

  1. Skinite plastični poklopac iz boce.
  2. Suspenziju dobro izmiješajte: uzmite bočicu pod oštrim uglom između dlanova i lagano je (kako ne biste stvorili pjenu) okrenite.
  3. U špricu sakupi zrak u količini koja odgovara potrebnoj dozi inzulina i ubaci je u bočicu (ne u suspenziju).
  4. Bez vađenja šprice, okrenite bočicu naopako i izvucite pravu količinu lijeka.
  5. Uklonite mjehuriće zraka iz špriceva.
  6. Skupite pregib kože s dva prsta, umetnite iglu u njegovu bazu i polako ubrizgavajte inzulin.
  7. Polako izvadite iglu i pritiskajte mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi.
  8. Na etiketu na bočicu upišite datum prvog inzulinskog kompleta.

Primjena Insuman Bazal GT u patrone

Uložak je dizajniran za upotrebu sa ClickStAR i OptiPen Pro1 olovkama. Pre ugradnje, uložak treba držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata, jer su ubrizgavanje ohlađenog insulina bolne. Zatim trebate miješati suspenziju do homogenog stanja: uložak lagano okrenite oko 10 puta (svaki uložak sadrži tri metalne kuglice koje vam omogućavaju brzo miješanje sadržaja).

Ako je patrona već postavljena u olovku, okrenite je zajedno sa kertridžom. Ovaj se postupak mora izvesti prije svake primjene Insuman Bazal GT-a.

Ulošci nisu dizajnirani tako da lijek kombiniraju sa drugim vrstama inzulina. Prazne posude ne smiju se puniti ponovo. U slučaju razbijanja olovke za štrcaljku, potrebna doza iz uloška se može primijeniti uobičajenom sterilnom špricom za jednokratnu upotrebu, koristeći samo plastične štrcaljke namijenjene ovoj koncentraciji inzulina.

Nakon umetanja nove uložaka prije unošenja prve doze, morate provjeriti ispravnost rada olovke za štrcaljku.

Uvjeti odmora:

Suspenzija za potkožno davanje 100 IU / ml.
5 ml lijeka u boci providnog i bezbojnog stakla (tip I). Boca je začepljena, prešana aluminijskim poklopcem i prekrivena zaštitnom plastičnom kapicom. 5 bočica s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.
3 ml lijeka u ulošku prozirnog i bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zatvoren plutom i stisnut aluminijskim poklopcem, s druge strane - klipom. Uz to se u metalnu kutiju postavljaju i 3 metalne kuglice. 5 uložaka po blister pakovanju od PVC folije i aluminijske folije.Pakovanje sa 1 blister trakom, zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.
3 ml lijeka u ulošku prozirnog i bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zatvoren plutom i stisnut aluminijskim poklopcem, s druge strane - klipom. Uz to se u metalnu kutiju postavljaju i 3 metalne kuglice. Uložak je montiran u olovci za jednokratnu upotrebu SoloStar®. Na 5 olovki za injekcije SoloStar® zajedno s uputama za uporabu u kartonskom pakovanju.

Među brojnim ljudskim inzulinama, posebno mjesto zauzimaju droge srednjeg trajanja djelovanja. Glavna značajka je aktivna upotreba u tretman dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2 šećerna bolest. Proizvođač lijeka je Sanofi-Aventis.

Insulin Insuman Bazal može biti odličan pomoćnik u kompenzaciji stabilnog dijabetesa (na pozadini umjerene hiperglikemije s relativno stabilnim nivoima šećera u krvi). Koristi se za klasičnu intenzivnu terapiju inzulinom sa dvije (jutarnje i večernje) injekcije umjetnog hormona produljenog djelovanja.

Glavni cilj lijeka je da simulira prirodnu bazalnu sekreciju, koju pankreas normalno proizvodi tijekom dana. Djelovanje lijeka počinje 1-1,5 sati nakon primjene pod kožu, traje od 11 do 20 sati. Vrhunac pada u intervalu 4-6 sati od početka primjene. Trajanje rada ovisi o odabranoj doziranju mjesta ubrizgavanja, pojedinačnim karakteristikama tijela. Obično se prije doručka lijek koristi 45-55 minuta prije jela.

Da bi se dobila idealna nadoknada, preporučljivo je u početku odabrati dozu u specijaliziranoj bolnici uzimajući u obzir dnevni glikemijski profil. Prilikom prelaska pacijenta s svinjskog inzulina na ljudski, najčešće je potrebno smanjenje uobičajene doze. Posebno je vrijedno pristupiti odabiru količine lijeka malim pacijentima i onima kojima treba malo pomoći vanjskog hormona da bi izbjegli teške.

Insuman Bazal gt pogodan je samo za potkožno davanje. Vjeruje se da je njegova upotreba u stanju vratiti osjetljivost stanica na vlastiti hormon, stoga je kod dijabetesa tipa 2 propisana inzulinska terapija često samo privremena.

Za supkutanu primjenu lijeka, možete koristiti obična štrcaljka ili moderna olovka za štrcaljku . Upotreba uređaja može značajno pojednostaviti svakodnevne injekcije, poboljšati kvalitetu života pacijenta. Izgled uređaja i kompaktne dimenzije su također ugodno prijatni.

Ovaj lijek možete miješati s drugim lijekovima Sanofi-Aventis ako je njihova koncentracija ista (tj. 100 i 40 jedinica / ml ne mogu se kategorički miješati!). Takođe, nije dopušteno povezivanje lijeka sa životinjskim inzulinama, lijekovima namijenjenim pumpama i analozima u jednoj bočici.

Zapamtite: kad se miješaju u špric, hormon kratkog djelovanja uvijek se prvi upiše!

Insuman Rapid

Humani genetski inženjering inzulin aktivno se koristi u liječenju dijabetesa. Odnosi se na lijekove kratkog djelovanja. Počinje sa radom nakon 50 minuta, manifestuje se što je više moguće u intervalu 1-4 sata, ostaje na snazi ​​do 7 sati. Izraženi vrh omogućava vam da dugo planirate opterećenje ugljikohidrata, prilagođavajući režim ishrane prema profilu lijeka.

Ubrizgava se pod kožu insulinskom špricom. Postoje i posebne olovke za brizgalice Solostar. Jednokratni uređaji nakon završetka uloška moraju biti uništeni.

Najprikladnije je za kompenzaciju kod odraslih osoba koje su sposobne pridržavati se određene dnevne rutine i adekvatno planirati tjelesne aktivnosti. Koristi se kao glavni lijek kod djece s malom potrebom za inzulinom. Pozitivno utiče na stvaranje zaliha glikogena u jetri i mišićima.

Glavna nuspojava je jaka hipoglikemija. Obično se javlja kada je doziranje neopravdano prekoračeno. Alergijske reakcije se ponekad javljaju u obliku urtikarije, lokalnog edema i svrbeža. Pogodno za kombiniranu upotrebu tableta lijekova za snižavanje šećera po preporuci liječnika.

Uspješno se koristi za liječenje. Ne zahtijeva prekid tijekom laktacije. Doze mogu varirati ovisno o individualnim potrebama tijela.

Otvorena boca Insuman Rapid ili Insuman Bazal GT ostaje važeća 28 dana. Čuva se na sobnoj temperaturi, zamrzavanje nije dozvoljeno. Nova boca treba da bude na temperaturi + 2 + 8 ne duže od dvije godine. Nakon isteka roka upotrebe, upotreba može biti opasna po zdravlje.

Zapamtite, bilo koje metode terapije endokrinih patologija mogu se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom! Samo-lijek može biti opasan.

Ostavite Svoj Komentar