Kako odrediti koji su znakovi dijabetesa kod muškaraca


Dijabetes melitus je hronična endokrina bolest koja je široko rasprostranjena u posljednje vrijeme. U razvoju bolesti kod muškaraca igra ulogu nasljedni faktor kao i nepažljiv odnos prema vlastitom zdravlju. Koji su glavni znakovi dijabetesa kod muškaraca, kako prepoznati patologiju u ranoj fazi?

Vezani članci:
  • Arfazetin kod dijabetes melitusa - indikacije i kontraindikacije za upotrebu
  • Koja je dijeta za dijabetes tipa 2 - liječenje
  • Simptomi i znakovi dijabetesa kod žena
  • Dijabetes se kod kuće riješimo efikasnim narodnim metodama
  • Vrste zamjena za šećer kod dijabetičara
  • Prvi znakovi dijabetesa

    Liječnici često dijabetes nazivaju "tihim ubojicom" - bolest se može pojaviti dugo vremena bez ikakvih znakova ili se prerušiti u druge bolesti. Glavni uzrok bolesti tipa 1 je smanjenje sinteze hormona inzulina koji proizvodi gušterača. Ovo je tijelo osjetljivo na stresne situacije, živčane šokove, višak kilograma.

    Kako prepoznati bolest u ranoj fazi:

    • oštra promjena u težini prema gore ili dolje - ugljikohidrati prestaju sudjelovati u metaboličkim procesima, sagorijevanje masti i proteina se ubrzava,
    • stalni osjećaj gladi, koji ne nestaje ni nakon jela - ćelije ne mogu apsorbirati glukozu iz krvi u nedostatku inzulina, što dovodi do povećanja apetita,
    • žeđ, učestalo mokrenje noću - tijelo pokušava ukloniti višak šećera u urinu,
    • umor, pospanost - tkiva pate od nedostatka energije.

    Dijabetičari pate od prekomjernog znojenja u bilo koje doba godine. S visokim udjelom šećera, vid često pati - vid se počinje udvostručiti, slika postaje mutna. Kod muškaraca, dijabetes melitus ponekad uzrokuje neplodnost i impotenciju, problemi mogu početi rano, do 30. godine.

    Važno! Vanjski znakovi dijabetesa kod muškaraca u početnoj fazi rijetko se manifestiraju - bolest počinje uništavati unutrašnje organe.

    Znakovi dijabetesa tipa 1

    Kod dijabetesa tipa 1, gušterača prestaje sintetizirati inzulin, pa je čovjeku neophodno ubrizgati hormon nekoliko puta dnevno prije svakog obroka. U suprotnom, može doći do hiperglikemijske kome i smrti.

    Bolest ima nasljedni faktor, prisutnost dijabetičara u rodu povećava vjerovatnost razvoja bolesti. Ostali uzroci bolesti su uporno emocionalno preopterećenje, virusne patologije, traumatične ozljede mozga, pretjerana strast za slatkom hranom.

    Simptomi šećerne bolesti ovisne o insulinu kod muškaraca:

    • stalna i intenzivna žeđ - osoba pije više od 5 litara vode dnevno,
    • svrbež
    • učestalo mokrenje, posebno tokom noćnog odmora,
    • hronični umor
    • gubitak težine usred povećanog apetita.

    Kako se bolest razvija, apetit nestaje, pojavljuje se specifičan miris iz usta, počinju problemi s potencijom. Često bolest prate mučnina, povraćanje, nelagoda u crijevu.

    Važno! Inzulinski ovisan oblik dijabetesa češće se dijagnosticira kod mladih muškaraca. Prvi simptomi mogu se pojaviti u dobi od 35 godina, a nakon 40 godina osoba više ne može bez injekcija inzulina.

    Znakovi dijabetesa tipa 2

    Kod dijabetesa tipa 2, inzulin se proizvodi u tijelu, ali njegova interakcija sa ćelijama je poremećena, uslijed čega stanice glukoze ne apsorbiraju. Potrebno je revidirati prehranu, odustati od loših navika, uzimati lijekove koji smanjuju šećer. Glavni uzroci bolesti su nasljedni faktor, pretilost, loše navike.

    Znakovi dijabetesa tipa 2:

    • rane i ogrebotine dugo zarastaju, često se počinju gnojiti,
    • postoje problemi sa vidom, nakon 60 godina dijabetičari gotovo uvijek dijagnosticiraju kataraktu,
    • slabost, pospanost,
    • slabljenje memorije
    • gubitak kose
    • pojačano znojenje.

    Kod dijabetesa patološki procesi se javljaju u malim zglobovima - to utiče na fleksibilnost prstiju i nožnih prstiju. Dijabetičaru je teško podići nožni prst pod kutom od 45 stepeni prema površini. Prsti na rukama se ne ispružuju u potpunosti, pa prilikom spajanja dlanova ostaju praznine.

    Važno! Dijabetes tipa 2 češće se dijagnosticira kod muškaraca nakon 50. godine života, razvija se mnogo sporije od oblika ovisnog o insulinu.

    Posljedice

    Dijabetes melitus je opasna patologija, ignorisanje alarmantnih simptoma može dovesti do potpune bubrežne disfunkcije, srčanog udara, gubitka vida, smrti.

    Koja je bolest opasna:

    1. Oštećenje vida. Na pozadini visokih vrijednosti šećera, u malim posudama fundusa i mrežnice javljaju se patološke promjene, a krvotok krvi u tkivima se pogoršava. Posljedice su zamagljivanje leće (katarakta), odvajanje mrežnice.
    2. Patološke promjene u bubrezima. Uz dijabetes utječu bubrežni glomeruli i tubuli - dijabetička nefropatija, razvija se bubrežni zastoj.
    3. Encefalopatija - usljed kršenja opskrbe krvlju dolazi do smrti nervnih ćelija. Bolest se manifestuje u obliku čestih glavobolja, oštećenja vida, oslabljene pažnje i lošeg kvaliteta sna. Kako se bolest razvija, osoba počinje osjećati vrtoglavicu, poremećena je koordinacija.
    4. Dijabetičko stopalo. Zbog oštećenja perifernih žila i živaca, poremeti se dotok krvi i inervacija donjih ekstremiteta. Stopalo postepeno gubi osjetljivost, paresteziju (osjećaj trčanja "guske izbočine"), česti grčevi. S naprednim oblikom pojavljuju se nezdravljivi čirevi, može se razviti gangrena, noga će morati amputirati.
    5. Kardiovaskularna patologija. Dijabetes i bolesti srca i krvnih žila usko su povezani. Dijabetičari razvijaju aterosklerozu, anginu pektoris, srčani udar, porast krvnog pritiska i često nastaju patologije za koje je potrebna hirurška intervencija.

    Kod muškaraca koji imaju dijabetes smanjuje se sinteza testosterona - seksualna želja izblijedi, nastaju problemi s potencijom. Kako bolest napreduje, smanjuje se količina i kvaliteta sperme, razvija se neplodnost.

    Važno! Pravovremenom dijagnozom, pravilnim liječenjem i ishranom, može se postići relativno visoka kvaliteta života i dovoljan životni vijek.

    Dijagnoza i liječenje

    Ako postoje znakovi dijabetesa, morate proći ljekarski pregled. Dijagnostičke metode - ispitivanja krvi i urina za provjeru nivoa glukoze, određivanje količine glikoziliranog hemoglobina, test tolerancije na glukozu, otkrivanje specifičnih peptida i inzulina u plazmi.

    Stopa šećera u krvi na glavi je 3,3 - 5,5 mmol / l, 2 sata nakon obroka nivo šećera može porasti na 6, 2 jedinice. Mogući razvoj dijabetesa naznačen je vrijednostima 6,9–7, 7 mmol / L. Dijagnoza dijabetesa postavlja se kada su vrijednosti prekoračene 7,7 jedinica.

    U starijih muškaraca pokazatelji šećera nešto su viši - 5,5–6 mmol / l smatraju se gornjom normom, pod uslovom da se krv isporučuje na prazan stomak. Domaći mjerač glukoze u krvi pokazuje nešto nižu razinu šećera u krvi, odstupanja od laboratorijskih rezultata otprilike su 12%.

    Za liječenje dijabetesa tipa 1 koriste se samo injekcije inzulina. Pilule i druge metode terapije neće pomoći kod ovog oblika bolesti. Dijabetičari se moraju pridržavati dijeta, redovno obavljati pojedinačne fizičke aktivnosti.

    Osnova za liječenje bolesti tipa 2 je pravilna prehrana, koja pomaže u održavanju normalne razine šećera. Uz to, liječnik propisuje tablete koje smanjuju šećer u krvi - Siofor, Glucofage, Maninil. Upotreba u terapiji i agonistima lijekova GLP-1 receptora - Viktoza, Bayeta. Lijekovi se oslobađaju u obliku šprice, injekcije se moraju obaviti prije svakog obroka ili jednom dnevno, sva pravila za prijem navedena su u uputama.

    Metode prevencije

    Lako je spriječiti pojavu dijabetesa - trebalo bi početi s promjenom životnog stila i prehrane. Treba se napustiti loše navike, smanjiti konzumaciju čaja, kafe, gaziranih pića, svježe cijeđenih sokova.

    1. U ishrani bi trebalo biti više prirodne hrane bogate vlaknima. Konzumiranje namirnica koje sadrže veliku količinu ugljenih hidrata treba svesti na najmanju moguću mjeru.
    2. Održavanje vodene ravnoteže jedna je od glavnih preventivnih mjera za dijabetes. Sa nedostatkom tečnosti poremećena je sinteza inzulina, započinje dehidracija, organi ne mogu neutralizirati sve prirodne kiseline.
    3. Redovna tjelesna aktivnost - ljekari ovu preventivnu mjeru nazivaju najefikasnijim načinom za sprečavanje nastanka dijabetesa. Tokom treninga aktiviraju se svi metabolički procesi u organizmu.

    Dijabetes je hronična bolest u kojoj se razvijaju različite popratne patologije. Najbolja prevencija je pravovremena dijagnoza, muškarci nakon 40 godina trebaju provjeravati razinu šećera u krvi jednom u 6 mjeseci. Uz genetsku predispoziciju za dijabetes, potrebno je smanjiti unos hrane s visokim stupnjem ugljikohidrata - oni sjajno naglašavaju gušteraču.

    Pogledajte video: Masna jetra simptomi i prirodni principi lečenja (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar