Difenhidramin - upute za upotrebu, oblik oslobađanja, indikacije, predoziranje, nuspojave i analozi

Glavna, aktivna supstanca je Difenhidramin. Mehanizam djelovanja zasnovan je na inhibicijskom učinku lijeka na središnje, holinergičke strukture i blokiranju H3-histaminskih receptora u mozgu. Difenhidramin ublažava svrbež, oticanje tkiva, hiperemiju, sprečava grčeve glatkog mišićnog tkiva, ima pozitivan uticaj na kapilarna propustljivost. Uzimanje oralnih oblika uzrokuje kratkotrajan osjećaj ukočenosti u usnoj šupljini. Lijek ima antiparkinsonijske, hipnotičke, sedativne, antiemetičke efekte. Zbog blokiranja holinergičkih receptora, ganglija smanjuje krvni pritisak i može povećati dostupni hipotenzija. U osoba sa epilepsijom i lokalnim oštećenjem mozga čak i male doze difenhidramina mogu izazvati epileptički napadaji na EEG-u se primjećuje aktiviranje epileptičkih pražnjenja. Lijek je najefikasniji u bronhospazamprovocirana primjenom histaminskih liberala (morfij, tubokurarin). Lijek je najmanje efikasan za bronhospazam alergijske geneze. Uz opetovane doze, tablete za spavanje i smirujući efekti su izraženiji. Lijek počinje djelovati sat vremena nakon gutanja, efikasno djelovanje traje do 12 sati.

Oblik i sastav izdavanja

Oblici doze difenhidramin:

  • Tablete: bijele, okrugle pločaste cilindrične forme sa nagibom (10 kom. U blister trak ambalaži, u kartonskom pakovanju od 1, 2, 3 ili 5 pakiranja, 10 kom.) U bezeljacheykovy konturnom pakovanju, u papirnoj vrećici 1 pakovanju ili u kartonskom snopu 1, 2 ili 3 pakovanja, 10 kom. Ili 20 kom., U staklenim staklenkama, u kartonskom paketu 1 kanta),
  • Otopina za intravensko (i / v) i intramuskularno (i / m) davanje: bezbojna prozirna tečnost u ampulama od 1 ml (5 kom. U blister pakiranjima, u kartonskoj kutiji 1 ili 2 pakovanja, 10 kom.) U kartonskoj kutiji ili 10 kom u pakiranju u blister traku, u kartonskom pakovanju 2 pakovanja, 10 kom u blister pakovanju, u kartonskom pakovanju 1 pakovanje).

  • Tablete: difenhidramin hidroklorid, u 1 kom. - 50 mg
  • Rastvor: difenhidramin, u 1 ml - 10 mg.

  • Tablete: topljiva u vodi metil celuloza - 0,326 mg, laktoza monohidrat (mliječni šećer) - 75 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil) - 0,76 mg, kukuruzni škrob - 23,154 mg, stearinska kiselina - 0,76 mg,
  • Rešenje: voda za injekcije.

Indikacije za upotrebu

  • Alergijske reakcije, uključujući sijenu groznicu, urtikariju, angioedem,
  • Hemoragični vaskulitis,
  • Alergijski konjuktivitis,
  • Serumska bolest
  • Chorea
  • Vazomotorni rinitis,
  • Svrabne dermatoze,
  • Poremećaji spavanja, kao monoterapija ili u kombinaciji sa tabletama za spavanje,
  • Povraćanje trudnica
  • Vazduh i morska bolest,
  • Meniereov sindrom,
  • Predmedikacija.

Kontraindikacije

  • Stenozni čir dvanaestopalačnog creva i / ili želuca,
  • Bronhijalna astma,
  • Glaukom ugaonog zatvaranja,
  • Stenoza vrata mjehura,
  • Hipertrofija prostate,
  • Epilepsija
  • Preosjetljivost na difenhidramin.

Uz oprez i stroge indikacije, difenhidramin se propisuje u trudnoći i za vrijeme dojenja, samo ako očekivana korist za majku nadmašuje vjerovatni rizik za plod ili dijete.

Doziranje i primjena

  • Tablete: uzimaju se oralno. Doziranje za odrasle pacijente: kao tablete za spavanje - 50 mg prije spavanja, liječenje - 30-50 mg 1-3 puta dnevno, 10-15 dana. Za djecu je pojedinačna doza: do 1 godine - 2-5 mg, od 2 do 5 godina - 5-15 mg, od 6 do 12 godina - 15-30 mg,
  • Otopina za intravensku i intramuskularnu primenu: za odrasle pacijente, intramuskularna injekcija u dozi od 50 do 250 mg, intravenska kapaljka - 20-50 mg. Spolja se preporučuje 1-2 puta dnevno.

Nuspojave

Upotreba difenhidramina može izazvati neželjene efekte:

  • Možda: pospanost, kratko trnjenje usne sluznice, smanjena pažnja, opća slabost, kod djece - paradoksalni razvoj nesanice, euforije i razdražljivosti,
  • Rijetko: glavobolja, vrtoglavica, poremećena koordinacija pokreta, mučnina, suha usta, fotoosjetljivost, drhtanje, pareza smještaja.

Posebna uputstva

Pacijentu se preporučuje da izbjegava izlaganje sunčevoj radijaciji tokom razdoblja upotrebe lijeka, potrebno je napustiti upotrebu alkohola.

Tokom trudnoće i dojenja, lijek treba koristiti pod budnim medicinskim nadzorom.

Propisuje se s oprezom pacijentima uključenim u potencijalno opasne vrste rada, čija primjena zahtijeva brze psihomotorne reakcije i povećanu pažnju.

Interakcija lijekova

Upotreba difenhidramina povećava aktivnost lijekova koji inhibiraju centralni nervni sistem, pojačava djelovanje etanola.

Kombinacija sa inhibitorima monoamin oksidaze (MAO) povećava antiholinergičku aktivnost leka.

Antagonistička reakcija događa se na pozadini zajedničkog sastanka s psihostimulansima.

Istodobna upotreba lijeka smanjuje emetički učinak apomorfina u liječenju trovanja.

Lijek povećava antiholinergičke efekte antiholinergičkih lijekova.

Analozi difenhidramin su: difenhidramin-ROS, difenhidramin-UBF, difenhidramin-UVI, difenhidramin-bočica, difenhidramin-bufus, Dramina, Kalmaben.

Difenhidramin: cijene u internetskim ljekarnama

DIMEDROL 50mg 10 kom. tablete

Diphenhidramine 50 mg tablete 10 kom.

DIMEDROL 50mg 10 kom. tablete

DIMEDROL 50mg 20 kom. tablete

Diphenhidramine 50 mg tablete 20 kom.

Difenhidramin 50mg br. 20

Difenhidramin (za injekcije) 10 mg / ml rastvora za intravenozno i ​​intramuskularno davanje 1 ml 10 kom.

DIMEDROL 10mg / ml 1ml 10 kom. intramuskularna injekcija

Difenhidramin (za injekcije) 10 mg / ml rastvora za intravenozno i ​​intramuskularno davanje 1 ml 10 kom.

Difenhidramin (za injekcije) 10 mg / ml rastvora za intravenozno i ​​intramuskularno davanje 1 ml 10 kom.

DIMEDROL 10mg / ml 1ml 10 kom. rastvor za intravensku i intramuskularnu primjenu

DIMEDROL 10mg / ml 1ml 10 kom. rastvor za intravensku i intramuskularnu primjenu

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Četiri kriške tamne čokolade sadrže oko dvjesto kalorija. Dakle, ako se ne želite poboljšati, bolje je da ne jedete više od dvije lobule dnevno.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati, mnogo je manje vjerojatno da će biti pretili.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji - psi, pati od prostatitisa. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Najviša tjelesna temperatura zabilježena je kod Willieja Jonesa (SAD), koji je u bolnicu primljen sa temperaturom od 46,5 ° C.

Tokom kihanja naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce zastaje.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Djelomični nedostatak zuba ili čak potpuna adencija mogu biti posljedice ozljeda, karijesa ili bolesti desni. Međutim, izgubljeni zubi mogu se zamijeniti protezama.

Šta je difenhidramin

Prema prihvaćenoj medicinskoj klasifikaciji, difenhidramin spada u blokatore histaminskih receptora i antialergijske lijekove. Aktivna supstanca pripravka je difenhidramin hidroklorid, koji djeluje na centralni nervni sistem, inhibirajući histamin i holinergičke strukture sa receptorima mozga. Zbog ovog efekta uklanja se grč glatkih mišića, dolazi do olakšanja stanja osobe koja ima alergije.

Sastav i oblik oslobađanja

Glavni oblici oslobađanja lijeka su otopina za ubrizgavanje i tablete. Prvo se može uzimati oralno ili unositi u oči. Pored toga, proizvode se rektalni čepići na bazi aktivnog sastojka. Sastav i opis pripravaka navedeni su u tabeli:

Bijela pločica cilindrična sa fasetom i rizikom

Koncentracija difenhidramin, mg

30, 50 ili 100 po 1 kom / 20 za djecu

Pročišćena voda za injekcije

Stearinska kiselina, krompirov škrob, koloidni silicijum dioksid, laktoza

Ampule od 1 ml, 10 kom. u pakovanju sa uputama za upotrebu

Blisteri ili trakice od 6 ili 10 kom., Pakovanja po jedan blister

Fizičko-hemijska svojstva difenhidramina

Lijek se odnosi na blokatore histaminskih receptora u mozgu. Zbog toga difenhidramin ublažava grč glatkih mišića, smanjuje propusnost kapilara, slabi intenzitet alergijskih reakcija. Aktivno delujuća supstanca lokalnog anestetičkog preparata ima antiemetičko delovanje, sedativno dejstvo, hipnotičko dejstvo.

Lijek uzrokuje lokalnu anesteziju, koja se očituje u kratkotrajnom osjećaju otečenosti oralne sluznice, ima antispazmodijski učinak. Difenhidramin je efikasniji u slučaju bronhospazma izazvanog liberalizatorima histamina (morfij), manje - u slučaju alergijskog tipa. Lijek je neefikasan protiv bronhijalne astme, može se kombinovati sa bronhodilatatorima (teofilin, efedrin).

Difenhidramin antagonizuje dejstvom histamina, povećava krvni pritisak. U bolesnika s nedostatkom volumena krvotoka, parenteralna primjena difenhidramina može uzrokovati pad tlaka i povećanje hipotenzije zbog djelovanja blokiranja ganglija. Uz lokalno oštećenje mozga i epilepsiju, lijek može aktivirati epileptičke pražnjenje i izazvati napad epilepsije.

Lijek počinje djelovati za nekoliko minuta, njegovo djelovanje traje do 12 sati. Difenhidramin se veže za proteine ​​plazme za 98%, metaboliše se u jetri, plućima i bubrezima, izlučuju bubrezi, majčinim mlekom u obliku konjugiranih metabolita s glukuronskom kiselinom. Aktivna supstanca sastava prodire kroz krvno-moždanu barijeru, a količina traga je u majčinom mlijeku.

Farmakoterapijska grupa:

ATX kod R06AA02

Farmakološko djelovanje
Blokira H1-histaminske receptore prve generacije. Blokira H1-histamske receptore i eliminira efekte histamina posredovanih ovom vrstom receptora. Djelovanje na centralni nervni sistem uslijed blokade N3- histaminski receptori mozga i inhibicija centralnih holinergičkih struktura. Ima izraženo antihistaminsko djelovanje, smanjuje ili sprečava histaminske grčeve glatkih mišića, povećanu propusnost kapilara, oticanje tkiva, svrab i hiperemiju. Izaziva lokalnu anesteziju (kada se uzima oralno, dolazi do kratkotrajne otečenosti sluznice usne šupljine), blokira ganglijske holinergičke receptore (snižava krvni pritisak) i središnjeg živčanog sustava, a ima sedativne, hipnotičke, antiparkinsonske i antiemetičke učinke. Antagonizam s histaminom očituje se u većoj mjeri u odnosu na lokalne vaskularne reakcije kod upale i alergije, nego sistemskih, tj. snižavanje krvnog pritiska. Kod ljudi s lokalnim oštećenjem mozga i epilepsijom ona aktivira (čak i u malim dozama) epileptičke pražnjenje na EEG-u i može izazvati epileptički napad. Sedativni i hipnotički efekti izraženiji su kod ponovljenih doza.
Početak djelovanja primjećuje se 15-60 minuta nakon gutanja, trajanje -12 sati

Farmakokinetika
Brzo se apsorbuje u gastrointestinalnom traktu. Bioraspoloživost je 50%. TCmax - 2040 min (najveća koncentracija se određuje u plućima, slezini, bubrezima, jetri, mozgu i mišićima). Komunikacija sa proteinima plazme - 98-99%. Prodire kroz krvno-moždanu barijeru. Metabolizira se uglavnom u jetri, djelomično u plućima i bubrezima. Izlučuje se iz tkiva nakon 6 sati.Vrijeme poluraspada je 4-10 sati, a tokom dana se potpuno izlučuje bubrezima u obliku metabolita konjugiranih na glukuronsku kiselinu. Značajne količine izlučuju se u mlijeko i mogu izazvati sedativni učinak u dojenčadi (može se primijetiti paradoksalna reakcija koju karakterizira pretjerana ekscitabilnost).

Indikacije za upotrebu
Alergijski konjuktivitis, alergijski rinitis, hronična urtikarija, pruriticne dermatoze, dermatografizam, serumska bolest, u kompleksnom liječenju anafilaktičkih reakcija, Quinckeov edem i druga alergijska stanja.
Nesanica, koreja, Menierov sindrom, morska i vazdušna bolest, kao antiemetik.

Kontraindikacije
Preosjetljivost, glaukom zatvaranja kuta, hiperplazija prostate, stenozirajući peptički čir želuca i dvanaesnika, stenoza vrata mokraćnog mjehura, bronhijalna astma, epilepsija.
Dječja dob do 7 godina (za ovaj oblik doziranja).

S pažnjom - trudnoća, dojenje

Doziranje i primjena
Unutra. Odrasli i djeca starija od 14 godina 25-50 mg (1/2 - 1 tableta) 1-3 puta dnevno. Najveća pojedinačna doza je 100 mg, dnevno - 250 mg. Uz nesanicu - 50 mg 20-30 minuta prije spavanja. S mučnošću pokreta - 25-50 mg svakih 4-6 sati, ako je potrebno.
Djeca od 7 do 14 godina 12,5 - 25 mg (1 / 4-1 / 2 tablete) 1-3 puta dnevno.

Nuspojava
Pospanost, suha usta, utrnulost usne sluznice, vrtoglavica, drhtavica, mučnina, glavobolja, opća slabost, smanjena stopa psihomotorne reakcije, fotoosjetljivost, pareza smještaja, poremećena koordinacija pokreta. Kod djece je moguć paradoksalni razvoj nesanice, razdražljivosti i euforije.

Predoziranje
Simptomi depresija centralnog nervnog sistema, razvoj uzbuđenja (posebno kod dece) ili depresija, proširene zjenice, suha usta, pareza organa gastrointestinalnog trakta itd.
Liječenje: nema posebnog protuotrova. Ispiranje želuca. Ako je potrebno, simptomatsko liječenje: lijekovi koji povećavaju krvni tlak, kisik, intravenska primjena tekućina koje zamjenjuju plazmu.
Ne koristite epinefrin i analeptike.

Interakcija s drugim lijekovima
Pojačava djelovanje etanola i lijekova koji inhibiraju centralni nervni sistem.
Inhibitori monoamin oksidaze pojačavaju antiholinergičku aktivnost difenhidramina.
Primjećuje se antagonistička interakcija prilikom zajedničkog sastanka s psihostimulansima.
Smanjuje efikasnost apomorfina kao emetika u lečenju trovanja.
Pojačava antiholinergičke efekte lekova sa antiholinergičkim delovanjem.

Posebna uputstva
Oprez je potreban za pacijente koji se bave potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju pojačanu pažnju i brze mentalne reakcije. Tijekom liječenja difenhidraminom, treba izbjegavati izlaganje suncu i etanol.
Potrebno je obavijestiti liječnika o upotrebi ovog lijeka: antiemetički učinak može komplicirati dijagnozu upala slijepog crijeva i prepoznavanje simptoma predoziranja drugih lijekova.
U djece od 1 godine do 7 godina preporučuje se uporaba tableta od 30 mg (od 1 godine do 3 godine, dnevna doza 10-30 mg, podijeljena u 2-3 doze, od 4 do 6 godina, dnevna doza od 20 - 45 mg, podijeljena na 2 -3 recepcija).
Kod djece od 7 mjeseci do 12 mjeseci, lijek se može koristiti u obliku praška koji se priprema u odjelima za recept i proizvodnju ljekarni 3-5 mg 2-3 puta dnevno.

Obrazac za puštanje
50 mg tablete
Na 10 tableta u blister pakovanju bez traka ili u blister pakovanju. Na 2, 3 ili 5 blister trak ambalaže zajedno s uputama za nanošenje stavi se u pakovanje od kartona.

Datum isteka
5 godina Ne upotrebljavajte lijek nakon isteka roka valjanosti.

Uslovi skladištenja
Lista B. Na suhom, tamnom mjestu i van dosega djece.

Odredbe za odmor
Po receptu.

Proizvođač / organizacija za polaganje zahteva:
Dalhifarm OJSC
680001, Khabarovsk, ul. Taškent, 22.

Farmakološko djelovanje

Ima antihistaminsko, antialergijsko, antiemetičko, hipnotičko, lokalno anestetičko dejstvo. Blokira histamin H1 - receptore i eliminira efekte histamina posredovanog ovom vrstom receptora. Smanjuje ili sprečava spazme glatkih mišića izazvanih histaminom, povećava propusnost kapilara, oticanje tkiva, pruritus i hiperemiju. Antagonizam s histaminom manifestuje se u većoj mjeri u odnosu na lokalne vaskularne reakcije u slučaju upale i alergija u odnosu na sistemske, tj. snižavanje krvnog pritiska. Izaziva lokalnu anesteziju (kada se uzima oralno, postoji kratkotrajni osjećaj otečenosti oralne sluznice), ima antispazmodični učinak i blokira kolinergičke receptore autonomnih ganglija (snižava krvni pritisak). Blokovi N3 - histaminski receptori mozga i inhibiraju centralne holinergičke strukture. Ima sedativno, hipnotičko i antiemetičko dejstvo. Učinkovitiji je kod bronhospazma koji uzrokuju liberali histamina (tubokurarin, morfij, sombrevin), u manjem obimu i za alergijski bronhospazam. Sa astmom je neaktivan i koristi se u kombinaciji sa teofilinom, efedrinom i drugim bronhodilatatorima.

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, brzo se i dobro apsorbira. Veže se za proteine ​​plazme za 98-99%. Maksimalna koncentracija (C)tah) u plazmi se postiže 1-4 sata nakon uzimanja. Većina uzetih difenhidramin metabolizira se u jetri. Poluvrijeme života (T1/2) je 1-4 sata. Široko se distribuira u tijelu, prolazi kroz krvno-moždanu barijeru i placentu. Izlučuje se u mlijeku i može izazvati sedaciju kod novorođenčadi. Tokom dana se potpuno izlučuje iz organizma uglavnom u obliku benzhidrola konjugiranog s glukuronskom kiselinom, i to samo u maloj količini - nepromijenjenog. Maksimalni učinak razvija se 1 sat nakon gutanja, trajanje djelovanja je od 4 do 6 sati.

Nuspojava

Iz živčanog sustava i osjetilnih organa: opća slabost, umor, sedativni učinak, smanjena pažnja, vrtoglavica, pospanost, glavobolja, poremećena koordinacija pokreta, anksioznost, povećana razdražljivost (naročito kod djece), razdražljivost, nervoza, nesanica, euforija, zbunjenost , tremor, neuritis, konvulzije, parestezije, slabljenje vida, diplopija, akutni labirintitis, zujanje u ušima. U bolesnika s lokalnim oštećenjem mozga ili epilepsijom, aktivira (čak i u malim dozama) konvulzivne pražnjenje na EEG-u i može izazvati epileptički napadaj.

Iz kardiovaskularnog sistema i u krvi: hipotenzija, palpitacije, tahikardija, ekstrasistola, agranulocitoza, trombocitopenija, hemolitička anemija.

Iz probavnog trakta: suha usta, kratkotrajno smrknutost oralne sluznice, anoreksija, mučnina, epigastrični distres, povraćanje, proliv, zatvor.

Iz genitourinarnog sistema: često i / ili otežano mokrenje, zadržavanje mokraće, rana menstruacija.

Na dijelu dišnog sustava: suh nos i grlo, začepljenje nosa, zadebljanje bronhijalnog sekreta, stezanje u grudima i nedostatak daha.

Alergijske reakcije: osip, urtikarija, anafilaktički šok.

Ostalo: znojenje, zimica, fotosenzibilnost.

Predoziranje

Simptomi: suha usta, otežano disanje, uporna mdrijaza, ispiranje lica, depresija ili uznemirenost (češće kod djece) centralnog nervnog sistema, konfuzija, kod djece - razvoj napadaja i smrt.

Liječenje: izazivanje povraćanja, ispiranje želuca, primjena aktivnog ugljena, simptomatska i suportivna terapija uz pažljivo praćenje disanja i krvnog tlaka.

U tabletama

Za odrasle se tablete Diphenhidramine uzimaju u količini od 30-50 mg 1-3 puta dnevno tokom 10-15 dana. Pojedinačna doza za djecu mlađu od 2-5 mg, dijete od 2-5 godina treba primiti 5-15 mg, 6-12 godina - 15-30 mg. Difenhidramin se koristi kao tableta za spavanje 50 mg pred spavanje. Nemoguće je prekoračiti dozu koju je propisao ljekar zbog povećane vjerojatnosti rizika od negativnih reakcija. Tablete se isperu vodom, uzimaju se bez obzira na obrok.

Pod nazivom „Difenhidramin“ supozitorije nisu dostupne, ali postoje čepići za rektalnu upotrebu koji sadrže analgin i difenhidramin, na primer, Analdim. Koriste se kao anestetik nakon klistišta za čišćenje, ubrizgavaju se u rektum dva puta dnevno. Deci od 1-4 godine propisana je jedna supozitorija, odraslima - 1-3 čepića. Što je mlađa dob djeteta, treba primijeniti nižu koncentraciju aktivnih tvari. Kurs liječenja traje 1-4 dana.

Za upotrebu u oftalmologiji ili alergologiji propisane su kapljice difenhidramina. Za to se 0,2–0,5% u 2% otopini borne kiseline ukapava 1-2 kapi 3-5 puta dnevno u konjunktivnu vrećicu kako bi se ublažile alergijske reakcije. Otopina se može dati intranazalno, za uklanjanje simptoma alergijskog rinitisa i sinusitisa - 0,05 ml lijeka u svakoj nosnici nekoliko puta / dnevno. Tijek liječenja određuje lekar, on također propisuje tačnu dozu lijeka.

Difenhidramin tokom trudnoće

Liječnici propisuju lijek s oprezom tokom trudnoće i dojenja, jer difenhidramin može izazvati negativne posljedice za razvoj djeteta. Prije uzimanja liječnik treba procijeniti korist za majku nad rizikom za plod, a ako je veći, propisati lijek. S dojenjem, difenhidramin prelazi u majčino mlijeko, može izazvati sedativni učinak kod novorođenčadi ili povećati razdražljivost. Uz dojenje, lijekovi su kontraindicirani.

Difenhidramin za decu

Ne možete koristiti Difenhidramin za djecu bez savjeta liječnika i razmotriti svaki slučaj pojedinačno, odrediti težinu bolesti i indikacije za upotrebu. Upotreba rastvora za parenteralnu primenu i injekcije je kontraindicirana u uzrastu do sedam meseci, tablete za oralnu primenu - do šest godina. Pažljivo promatrajte dozu za dijete da biste izbjegli rizik od negativnih nuspojava i pretjerane uzbuđenosti.

Kompatibilnost s alkoholom

Prema istraživanjima, lijekovi pojačavaju inhibitorni učinak etanola na centralni nervni sistem, pa bi se za vrijeme terapije lijekovima trebalo odbaciti cijela alkoholna terapija i pića koja sadrže alkohol. Kombinacija lijeka s alkoholom negativno utječe na jetru, izazivajući rizik od predoziranja lijekom i trovanja alkoholnim metabolitima.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek se izdaje na recept, čuvaju se od djece u tamnom mjestu na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni tokom pet godina.

Postoji nekoliko vrsta analoga lijeka s istom aktivnom tvari. U prodaji su i zamjenski lijekovi s drugim komponentama, ali s istim učinkom na tijelo. Popularni lijekovi:

  • Difenhidramin hlorid,
  • Difenhidramin,
  • Allergan,
  • Difenil
  • Restamine
  • Alledril
  • Diabenil

Tako ćete recept moći kupiti u ljekarnama ili putem internetskih trgovina. Trošak lijeka ovisi o vrsti (tablete / otopine), trgovačkoj marži i koncentraciji aktivne tvari. Cijene lijekova u moskovskim ljekarnama navedene su u tabeli:

Ampule 1 ml 10 kom.

Tablete 50 mg 10 kom.

Veronika, 28 godina. Pate od nesanice, ne mogu dugo zaspati, baciti i okretati se, sljedećeg jutra ustajem slomljena. To se negativno odražava na radnu sposobnost. Prijatelj mi je savjetovao da par puta tjedno uzimam tabletu Diphenhydramine noću. Ja sam poslušao i bio zadovoljan. Lijek lagano smiruje, ne izaziva mučninu i oštre "propuste" u stanju spavanja.

Leonid, star 38 godina. Svakog proljeća počinjem da kihnem i kašljem, jer pupoljci cvjetaju, drveće cvjeta. Imam alergiju, samo se kapljice difenhidramina mogu nositi s tim. Zakopavam ih u oči kako bih ublažila oticanje i suzenje, ponekad mogu kapnuti u nos da eliminiram curenje iz nosa. Lijek je dobar, a jeftin, a ne poput savremenih sredstava.

Elizabeth, 32 godine, prošlog mjeseca suočena sam sa svrbežnom dermatozom. Rad je povezan sa hemijskim sredstvima za domaćinstvo, a tijelo je reagiralo. Dugo sam tražio lijek koji bi mogao pomoći, na kraju sam se smjestio na tablete Diphenhidramine. Pijem ih noću, jer lijek izaziva pospanost tokom dana, a mrlje razmažem i kremom. Ima uspeha, ali ne tako brzo koliko sam želeo.

Vitaliy, 41. godina Prvi put prije mjesec i pol dana suočio sam se sa morskom bolešću i počeo sam se razboljeti u automobilu. Čuo sam da Difenhidramin odlično podnosi znakove bolesti, odlučio sam na kurs. Droga je već zastarjela - čini vas uspavanima i zato ne govorimo o vožnji. Potražiću moderni analog analognog difenhidramina za osobni automobil.

Tablete difenhidramin, upute za upotrebu

30-50 mg jedan do tri puta dnevno, trajanje terapije je 10-15 dana.

S nesanicom Propisano je 50 mg pola sata prije spavanja.

At postencefalni, idiopatski parkinsonizam u početku se propisuje 25 mg tri puta dnevno, u sljedećim se doza postepeno povećava na 50 mg 4 puta dnevno.

Sa mučninom od pokreta svakih 6 sati trebate uzeti 25-50 mg tableta.

Interakcija

Difenhidramin pojačava djelovanje lijekova koji inhibiraju nervni sistem. U kombinaciji sa psihostimulansi bilježi se antagonistički efekt. MAO inhibitori povećati antiholinergičku aktivnost lijeka. U liječenju trovanja, intoksikacija, lijek smanjuje učinkovitost apomorfin.

Difenhidramin i alkohol

Kontraindicirano je uzimanje lijeka sa alkoholom. Uticaj alkohola je pojačan, hipnotički je učinak pojačan, moguće je ozbiljno oštećenje tijela. Ishod se ne može predvidjeti, posebno ako se koriste velike doze. Vodka s difenhidraminom može biti posljednje piće u životu osobe koja je konzumirala ovu smjesu, letalna doza može biti vrlo mala u kombinaciji s alkoholom.

Ostavite Svoj Komentar