Dijabetički flegmon

Kada se razvije flegmon stopala, liječenje dijabetesa predstavlja velike poteškoće, pa često takva lezija uzrokuje razvijanje gangrene, zahtijevajući amputaciju pogođenog udova. Flegmon je gnojni upalni proces koji zahvaća masno tkivo, a u većini slučajeva je takva lezija opsežna. Za razliku od češćeg oblika gnojne lezije apscesnog tkiva, flegmoni nemaju jasno određene granice i skloni su brzom širenju.

Flegmon, koji se razvija na pozadini šećerne bolesti, posljedica je generaliziranog patološkog procesa koji utječe na vaskularni i nervni sistem. Složenost liječenja tako gnojnog upalnog procesa leži u činjenici da je lezija sistemske prirode, pa je nije moguće zaustaviti bez obnavljanja inervacije i opskrbe krvlju tkivima. Stoga je tretman flegmona koji se razvija u pozadini šećerne bolesti zahtijeva integrirani pristup.

Uzroci i patogeneza razvoja flegmona stopala kod dijabetesa

Osnovni uzrok razvoja flegmona stopala kod bolesnika sa šećernom bolešću je smanjenje kontrole pacijenata s količinom šećera u krvi. Povećana količina glukoze u krvi negativno utječe na sve vrste tkiva, ali oštećenja živčanih završetaka i malih krvnih žila posebno su intenzivna. Tako osoba prije svega gubi osjetljivost na nervnim završecima donjih ekstremiteta i to toliko da može da obuče cipele 2 veličine manje nego što je potrebno i ne osjeća nikakvu nelagodu. Pored toga, mehanizam razvoja flegmona na stopalu usko je povezan s takvim fenomenom kao što su "kružne" arterije. Ova pojava je posljedica poraza malih grana - arteriola, što je praćeno gubitkom kolateralnih i komunikativnih veza među njima. Takve sistemske promjene često uzrokuju akutnu vaskularnu insuficijenciju koja utječe na stanje drugih tkiva.

U slučaju flegmona koji se razvijaju u pozadini šećerne bolesti, dolazi do akutnog kršenja ishrane tkiva kisikom i potrebnim supstancama, što rezultira njihovom ishemijom i smrću. Takvo kršenje prehrane tkiva može imati različit stupanj intenziteta i može doseći gangrenu ogromnog područja tkiva ili nekoliko prstiju. Osim toga, šećerna bolest je predisponirajući faktor za razvoj ateroskleroze velikih arterija, jer povećava rizik od plakova koji blokiraju protok krvi po zidovima oštećenih žila. Pomoću ove razvojne varijante ogromna područja tkiva, pa čak i cijelo stopalo, mogu biti uključena u nekrotični proces. Međutim, treba shvatiti da je flegmon gnojni proces inflamatorne prirode.

Flegmon se razvija zbog činjenice da se mrtvo tkivo počinje razgrađivati, što je odlično uzgajalište mnogih bakterija. Tako se flegmon razvija upravo na pozadini nekrotičnih lezija kod dijabetesa uzrokovanih nedovoljnom opskrbom krvlju, a oštećenja patogene mikroflore tkiva nisu primarna. S obzirom da oštećenje žila u ovom slučaju ne postaje manje, s flegmonom koja se razvija kod dijabetičara, postoji nastavak nekrotizacije tkiva i napredovanje gnojnog upalnog procesa. Često je za spašavanje osobe potrebno uklanjanje oštećenih tkiva ili čak cijelog uda kako bi se zaustavilo širenje gnojnog procesa.

Simptomatske manifestacije različitih faza razvoja flegmona kod dijabetesa

Flegmon stopala prilično je česta komplikacija dijabetesa. Uprkos činjenici da se slično stanje može razviti i kod žena i kod muškaraca, u stvarnosti se takva komplikacija češće primjećuje kod pripadnika fer spola. Većina slučajeva flegmona stopala dijagnosticira se kod ljudi starijih od 30 godina, a trajanje dijabetes melitusa u pravilu je najmanje šest godina.

Postoje određeni znakovi koji ukazuju na mogućnost razvoja flegmona, što mogu primijetiti i pacijenti oboljeli od dijabetesa. Prije svega, porast je slučajeva oštećenja prstiju i čitavog stopala gljivicom. To je zbog pothranjenosti tkiva i lokalnog imuniteta. Uz manifestacije oštećenja stopala gljivicom potrebno je odmah započeti mjere usmjerene na poboljšanje stanja tkiva nogu. Pored toga, s razvojem flegmona stopala kod dijabetes melitusa, simptomi poput:

  • bol u zglobovima nožnih prstiju i njihova deformacija,
  • pojava suvih kukuruza i područja brze keratinizacije kože,
  • izgled blijede kože:
  • hladna stopala,
  • oticanje ili hiperemija tkiva stopala,
  • pojava područja probojnih flegmona i oslobađanje gnojnih sadržaja,
  • bol pri palpaciji pojedinih odeljenja stopala.

Flegmon se već neko vrijeme može prekriti kožom, ali tada se primjećuje njegovo probijanje i oslobađanje određene količine gnojnih sadržaja. Vrijedno je napomenuti da je u velikoj većini slučajeva razvoj flegmona prilično brz, pa pored karakterističnih simptoma, pacijent može pokazati i znakove opće intoksikacije koji se javljaju zbog oštećenja tkiva patogenom mikroflorom. Uobičajene simptomatske manifestacije razvoja flegmona uključuju porast telesne temperature do kritičnih 40 ° C, slabost, glavobolju, mučninu, tahikardiju i zimicu. Može doći i do povećanja regionalnih limfnih čvorova.

Ako flegmon i dalje ostane pokriven kožom i gnojni se proces razvije u dubokim tkivima, koža nad zahvaćenim područjem može imati karakterističan sjaj. Opasnost od flegmona kod šećerne bolesti je da ona brzo obuhvati sva nova područja masnog tkiva, a to sa svoje strane uzrokuje jaku intoksikaciju tijela i pogoršanje općeg stanja pacijenata.

Tretmani protiv dijabetesa Phlegmon

Liječenje flegmona treba biti sveobuhvatno, posebno ako se razvija na pozadini dijabetesa. Prije svega provodi se operativno otvaranje žarišta flegmona i njihovo liječenje posebnim antiseptičkim sredstvima. Također zahtijeva mjere usmjerene na obnavljanje opskrbe krvlju tkivima, uključujući:

  • angioprotektori
  • antispazmodike
  • sredstva koja poboljšavaju reološka svojstva krvi.

Osim toga, zahtijeva upotrebu lijekova koji normaliziraju metabolizam lipida, kao i lijekova koji pomažu u smanjenju vaskularne propustljivosti i sinteze kolesterola. Osim toga, propisani su lijekovi koji su namijenjeni ublažavanju simptoma koji su prisutni, uključujući opću intoksikaciju i vrućicu.

Većina lijekova daje se intravenski kako bi se povećala brzina izlaganja oštećenim žilama.

Hirurško liječenje provodi se izuzetno pažljivo, jer u tom slučaju svaki dodatni rez može izazvati pogoršanje situacije. U nedostatku napretka tijekom liječenja nježnim metodama liječenja lijekovima, može se ukazati na djelomičnu ili subtotalnu amputaciju stopala. U nekim se slučajevima preporučuje amputacija na razini potkoljenice kako bi se smanjio rizik od prerane smrti pacijenta.

Vrlo je važno potražiti liječničku pomoć na vrijeme, jer većina kirurga amputaciju provodi tek u kasnim fazama, kada gnojno-upalni proces zahvaća već vrlo duboka tkiva i riskira prerastanje u sepsu. Pravilna terapija u ranim fazama razvoja flegmona omogućava vam uštedu udova, ali istodobno će pacijent tijekom svog života morati nositi posebne ortopedske cipele što će smanjiti opterećenje na deformiranim zglobovima i koštanim izbočenjima. Uz to, takva obuća može smanjiti rizik od trljanja, koji se kasnije može razviti u upalni proces i izazvati ponovni razvoj flegmona.

Dijabetički flegmon

Pacijenti s dijabetesom imaju 30 puta veći rizik od amputacije donjih udova zbog infekcije u usporedbi s pacijentima koji nemaju dijabetes. Infekcije stopala kod dijabetesa, koje se ne liječe pravilno, dovode do amputacije kod oko 10% pacijenata. Širenje zaraznog procesa kod dijabetesa može se dogoditi munjevitom brzinom, kada mali čir ili rana mogu za nekoliko dana stvoriti jake flegmone i sepse.

Flegmon podrazumeva širenje gnojnog procesa kroz potkožno i meko tkivo, zarazni proces može zahvatiti mišiće, tetive, zglobove i čak kosti.

Opasnost od dijabetičkog flegmona je težak septički proces, njegovo brzo širenje sa topljenjem mekih tkiva. Postoji visok rizik smrti pacijenta od opijenosti.

Liječenje flegmona dijabetičkog stopala treba provesti po hitnom postupku i uključivati ​​uklanjanje gnojnog žarišta i obnavljanje cirkulacije tkiva. Radi toga bi se bolesnici trebali hospitalizirati u medicinskim centrima koji imaju mogućnost obavljanja gnojnih i vaskularnih operacija.

Naš pristup liječenju

Liječenje dijabetičkog flegmona tretiramo kao hitno. Od trenutka prijema pacijenta u operativnu salu ne prolaze više od dva sata. Za to vrijeme u klinici se provodi minimalna potrebna količina pregleda koju pacijent priprema, vrši anesteziju.

Izvodi se operacija za otvaranje gnojnog fokusa i uklanjanje svih mrtvih tkiva. Nakon toga izvodimo obnavljanje cirkulacije krvi u nozi i provodimo lokalni i opći tretman antibioticima. Nakon zaustavljanja infekcije izvodimo rekonstruktivnu plastičnu operaciju kako bismo oblikovali potpornu nogu.

Takva taktika liječenja omogućava nam održavanje stopala kod većine slučajeva dijabetičke flegmone, dok istovremeno u većini drugih ustanova takvi pacijenti izvode samo primarnu visoku amputaciju.

Uzroci i faktori rizika

Pacijenti s dijabetesom imaju 12% do 25% rizik od razvoja dijabetičkih stopala zbog neuropatije - senzornih, motoričkih i / ili autonomnih poremećaja kod kojih pacijent izgubi sposobnost prepoznavanja ozljeda ili prekomjernog pritiska, što rezultira čirovima u nogama koji se mogu razviti u infekcija. osim toga, bolest perifernih arterija prekida dotok krvi i ograničava sposobnost tijela da se bori protiv infekcije. Ostali faktori rizika uključuju hiperglikemiju koja može ugroziti imunološki odgovor tijela i degenerativne bolesti zglobova (poput Charcotove bolesti). Pacijenti i pružatelji zdravstvenih usluga trebali bi redovito provjeravati stopala i prepoznati čireve koji bi potencijalno mogli postati zaraženi. Prsti dorzalne i plantarne površine najčešće su mjesta za čireve. Čirevi na tim mjestima obično su površni i ne idu ispod potkožne fascije. Međutim, ako se ne liječe, ti ulkusi mogu na kraju zahvatiti duboko tkivo.

Mnogo različitih klasifikacijskih sistema postoji za postavljanje čira na dijabetičkom stopalu, ali nitko nije općenito prihvaćen. Sustav klasifikacije koji je razvila Međunarodna radna grupa za dijabetičko stopalo opisan je kraticom PEDIS: perfuzija, stupanj / područje, dubina / gubitak tkiva, infekcija i osjetljivost (tablica 1) .1.8.9 ključevi za klasifikaciju dubine lezije (dubina oštećenja tkiva) , prisutnost ishemije (pedala pulsira i pritisak na nogu opada), te klinički znakovi infekcije. Na temelju tih nalaza infekcija je stratificirana kao blaga, umjerena ili teška, a za iskorjenjivanje se koriste antibiotici.

Kulture dobivene biopsijom, izliječenjem ulkusa ili aspiracijom poželjnije su od onih iz rana, mrlja. Podaci dobiveni iz kultura mogu pomoći liječniku da donese početni izbor antibiotika 8,9 Svrha antimikrobnog liječenja je izliječiti infekciju, rane ne zarastaju. Antibiotike treba prekinuti ako su znakovi i simptomi infekcije već riješeni, čak i ako rana još nije zacijelila.

Najčešći uzročnici koji izazivaju dijabetičke infekcije stopala su aerobni gram-pozitivni koki, posebno Staphylococcus aureus, beta-hemolitički streptokok (posebno grupa B) i stafilokoki negativni na koagulaze. Bolesnici s kroničnim čirima na nogama i oni koji su nedavno primili antibiotsko liječenje kombinacija su gram-negativnih bakterija, obligacijskih anaeroba i gram-pozitivnih koka. 3,7,9,10 prisustvo meticilina rezistentnog sa stafilokokom (mrsa) treba biti dio pregleda na pacijentima kao što su ovaj virulentni patogen povezan je sa slabim zacjeljivanjem i povećanim rizikom od amputacije udova

Pogledajte video: Celulitis: simptomi, znaci i lečenje infekcije dubljih slojeva kože (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar