Urin aceton

8 minuta Objavio: Lyubov Dobretsova 1614

Izraz aceton u urinu ima mnogo sinonima - „acetonurija“, „acetonska tijela“, „ketoni“, „ketonurija“, „ketonska tijela u urinu“, ali svi su karakteristike istog stanja tijela. Ova manifestacija ukazuje na povećanje koncentracije ketona u tekućini koju luče bubrezi.

Detaljno o acetonuriji

Prvi korak je usredotočiti se na značajke i karakteristike ketonskih tijela - to će pomoći potpunijem razumijevanju opasnosti acetonurije. To će ujedno objasniti zašto teški stepen ovog odstupanja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Sinonim za ketone koji se najčešće koristi, osobito među liječnicima (čak se izjednačava sa profesionalnim žargonom), jeste aceton. Ova riječ svoje korijene vuče iz latinskog "acetum", što u prijevodu znači kiselina.

Istorijska činjenica! Leopold Gmelin (Leopold Gmelin) - profesor hemije i medicine iz Nemačke već 1848. uveo je ovaj termin u službenu upotrebu, upotrebljavajući staru nemačku reč „aketon“, koja je takođe potekla od latinskog „acetum“. Ova je riječ nakon toga postala jedno od glavnih imena ketona ili acetona u medicini.

Ketonska tijela (uključujući aceton, acetooctenu kiselinu, hidroksibuternu kiselinu) su hemijska jedinjenja koja su razgrađena jetrenim enzimima iz hrane koja ulazi u organizam. Gotovo svi lipidi (masti), kao i neki proteini, uključeni su u njihovu opskrbu.

Donedavno je ketonurija bila prilično rijetka i najčešće je dijagnosticirana u urinu djece ili trudnica. To je zbog faze formiranja nekih organa (na primjer gušterače) kod djece i trudnica s povećanjem opterećenja na majčinom tijelu. Ali sada se slično odstupanje od norme često nalazi kod odraslih muškaraca i ne-trudnica.

U većini ljudi ketonska tijela prisutna su u tijelu u malim količinama - oni su zasebna vrsta energenta. Štaviše, višak njihove koncentracije dovodi do poremećaja u radu ljudskih organa i sistema, vršeći toksični efekat na njih. U osnovi, s centralnom acetonurijom, središnji živčani sustav pati, iako takvi poput probavnog, respiratornog ili mokraćnog sustava ne dobivaju ništa manje, i kao rezultat toga, stanje se pogoršava.

U nekim slučajevima se ovaj proces može brzo odvijati, pa čak i prouzrokovati smrt. Ovo se stanje razvija u pozadini poremećaja metabolizma lipida i unosa ugljikohidrata. Najosnovnija od posljednjeg je glukoza (šećer), bez obzira na to gdje ulazi u organizam - iz hrane, dodataka prehrani, lijekova ili u procesu ćelijskih struktura.

Njegova puna asimilacija nastaje zahvaljujući dovoljnoj sintezi hormona gušterače gušterače, koja je neophodna za preradbu šećera. Uz smanjenje performansi gušterače, što znači smanjenje proizvodnje inzulina, glukoza ulazi u stanice manje nego što je potrebno, što dovodi do njihove gladovanja.

Kako bi se nadomjestila opskrba ugljikohidratima u stanicama, proteini i lipidi se razgrađuju, uslijed čega se ketonska tijela oslobađaju. Ako njihov sadržaj premašuje razinu prihvaćenu za normu (20-50 mg / dan), tada se to stanje izjednačava s opasnim za funkcioniranje tijela i potrebna mu je odgovarajuća terapija.

Zašto se razvija acetonurija?

Uzroci pojave acetona u urinu imaju prilično širok raspon, ali njihova sličnost leži u nepravilnoj (neuravnoteženoj) prehrani, što je provocirajući faktor. Ovo uključuje dijetu koja sadrži mnoge proteinske proizvode životinjskog porijekla, i zanemarivanje režima pijenja.

Uz to se može primjetiti negativan utjecaj visoke temperature zraka (vruće vrijeme) i prekomjernog rada tijekom fizičke aktivnosti tijekom sportskih ili profesionalnih aktivnosti. Povišeni aceton u urinu kod odraslih često se primjećuje uslijed prehrane bez ugljikohidrata namijenjene korištenju tjelesnih rezervi masti i proteina.

Ketonurija se u gore navedenim situacijama razvija brzo, ali često nakon 2-3 dana prođe, a sastav urina se vraća u normalne karakteristike. Ako se tijelima s acetonom utvrde u roku od 5 ili više dana, morate odmah posjetiti liječnika radi savjeta i sveobuhvatne dijagnoze tijela.

Ketonska tijela u urinu mogu biti i primarna manifestacija metaboličkih poremećaja i mogu biti posljedica patoloških promjena. Acetonurija se u pravilu opaža paralelno s acetonemijom (aceton u krvi), jer se ketoni iz krvi počinju intenzivno eliminirati zbog posljednjeg bubrega, pa se prevoze mokraćom.

Uzroci patološke prirode koji povećavaju aceton u urinu su sljedeći:

  • rane faze razvoja tumora želučane sluznice i tankog crijeva,
  • leukemija, leukemija (maligne bolesti hematopoetskog sistema),
  • tireotoksikoza (povećana proizvodnja hormona štitnjače),
  • povrede, operacije praćene smanjenjem nivoa glukoze,
  • oštećenje parenhima jetre usled alkoholizma,
  • stenoza (sužavanje lumena) jednjaka ili želuca,
  • teška anemija (smanjeni hemoglobin),
  • jaka kaheksija (pretjerana iscrpljenost),
  • stres, nervozan, mentalni prekomjerni posao,
  • dekompenzovani dijabetes melitus,
  • neoplazme u mozgu,
  • toksikoza tokom trudnoće,
  • genitalne infekcije
  • potres mozga
  • tuberkuloza.

Također, ketonurija se može primijetiti trovanjem soli teškim metalima ili produženom upotrebom lijekova (antibiotika ili atropina). Više o pojavi acetona u urinu kod djece možete pročitati u ovom članku.

Glavne manifestacije povišenog acetona u urinu

Vrlo se prvi znakovi ketonurije u većini slučajeva javljaju pomalo, a samo miris acetona iz usta može ukazivati ​​na to da je u tijelu bilo kvarova. U pravilu su dodatni simptomi poput:

  • smanjenim apetitom, što dovodi do odbijanja hrane i pića,
  • pojava mučnine nakon jela ili povraćanja,
  • miris acetona koji izlazi iz urina prilikom mokrenja,
  • kršenje funkcije probavnog sistema (zatvor, proljev),
  • spastički bol u pupčanoj regiji,
  • blijedost i suhoća kože i sluzokože.

Za napredni oblik bolesti karakteristični su sljedeći simptomi koji se razvijaju postepeno ili brzo rastući:

  • poremećaj sna, nesanica,
  • uvećana jetra
  • intoksikacija tijela
  • jaka dehidracija
  • koma.

Takve manifestacije zahtijevaju trenutnu hospitalizaciju u bolnici, gdje je potrebno proći test urina na aceton, kao i svi drugi testovi kako bi se otkrilo zašto se ovo stanje razvilo i koje liječenje treba propisati. Više o pojavi acetona u urinu tokom trudnoće možete pročitati u ovom članku.

Što učiniti s ketonurijom

Ako stanje neke osobe nije kritično, odnosno trovanje ketonskim tijelima još se nije očitovalo u obliku teških simptoma, tada je prva stvar koju treba učiniti da posjetite liječnika radi savjetovanja. U tom će se procesu prikupljati anamneza koja će vjerojatno osvjetliti glavne uzroke razvoja ketonurije. Tada će se, ovisno o stanju pacijenta i rezultatima njegovih analiza, razviti odgovarajuća terapijska taktika - liječenje u ambulantnom ili u bolničkom okruženju.

Ako se ketoni nađu u urinu, terapija će se provesti u više pravaca. U prisutnosti osnovne bolesti koja dovodi do acetonurije treba poduzeti mjere za njeno uklanjanje ili stabilizaciju pacijentovog stanja. Na primjer, ako pacijent ima dijabetes, tada treba redovno uzimati inzulin, kao i donirati krv i urin za šećer. Osim toga, morate kontrolirati prehranu.

Miris acetona ukazuje na prisustvo toksina koji prelaze one definirane kao normalne, pa ih treba ukloniti. To se može učiniti upotrebom adsorbensa - Polysorb, Enterosgel ili konvencionalnih preparata s aktivnim ugljenom.

Takođe u ove svrhe koriste se klisti za čišćenje. Ako se ovo stanje razvilo u trudnice na pozadini toksikoze, tada se radi bržeg smanjenja toksičnosti provodi infuzijska terapija.

Osim toga, ako vam nagon za povraćanjem omogućava da uzmete malo tekućine, preporučuje se frakcijsko pijenje ne previše slatkog čaja ili otopine glukoze. Kada se ketonska tijela otkriju u urinu, pacijentima se propisuje mineralna voda s alkalnim komponentama, kao i oralne otopine za dehidraciju, poput Regidrona, Klorazola i drugih. Ako pacijent ima temperaturu, propisuju se antipiretski lijekovi i drugi simptomatski tretmani.

Vrlo važna stvar za izliječenje pacijenta ili stabilizaciju njegovog stanja ketonurijom je poštivanje glavnih kriterija pravilne prehrane. Treba isključiti masne mesne juhe, prženu hranu, agrume, voće i slatkiše. Istovremeno treba dati prednost povrtnim juhama, žitaricama, nemasnim vrstama mesa i ribe.

Ako tijekom ambulantnog liječenja 4-5 dana nema pozitivne dinamike, tada se pacijent hospitalizira u bolnici i propisuje se intenzivnija terapija. To uključuje uvođenje lijekova kapanjem, kao i složene mjere koje povećavaju efikasnost liječenja.

Samoodređenje nivoa ketonskih tela

Razinu ketona u mokraći lako je odrediti kod kuće, a to je sjajna prilika, posebno za pacijente koji imaju dijabetes. Postoje posebne trake za određivanje acetona, koje se mogu lako kupiti u gotovo bilo kojoj ljekarni. Jednostavno je provesti takav test, a ženama koje su se više puta pribjegavale utvrđivanju trudnoće na ovaj način, neće to biti teško uopće.

Da biste to učinili, trebate sakupiti dio jutarnjeg urina, nakon što držite toalet genitalija i napunite ulaz vaginom pamučnim tamponom. Zatim spustite traku s posebno označenim krajem u posudu s urinom, držite nekoliko sekundi. Zatim otresite ostatke urina, pričekajte malo i uporedite dobivenu nijansu s opcijama boja navedenim na test ambalaži.

Ako rezultat ima ružičastu nijansu, to znači da je prisutnost ketona veća od normalne, ali u maloj količini. Ljubičasta boja ukazuje na visoki sadržaj acetona, što zahtijeva hitnu posjetu medicinskoj ustanovi.

Poznati pedijatar i vodeći Komarovsky snažno preporučuje roditeljima koji imaju djecu s dijabetesom da kod kuće uvijek imaju test trake kako bi utvrdili aceton u mokraći. To će vam omogućiti da nadzirate stanje djeteta, što znači da možete spriječiti ozbiljne komplikacije na vrijeme, poput hiperglikemijske kome.

Pogledajte video: Urin: Laborwerte verstehen (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar