Kako postaviti satelitski ekspresni glukometar

Mjerenje nivoa glukoze sada preporučuju prenosni uređaji „Satellite Express“. Oni znatno pojednostavljuju postupak određivanja nivoa šećera u krvi.

Za dijabetičare je moguće napustiti odlazak u laboratoriju, obaviti sve postupke kod kuće.

Razmotrite satelitski ekspres metar detaljnije. Utvrdit ćemo njegovu pravilnu uporabu i razmotriti tehničke karakteristike.

Opcije i specifikacije

Brojilo se može isporučiti u različitim konfiguracijama, ali su skoro slični jedni drugima. Jedina razlika je najčešće prisutnost ili odsutnost potrošnog materijala.

Zahvaljujući ovoj metodi provođenja, Satellite Express prodaje se po različitim cijenama, što pomaže apsolutno svim dijabetičarima, bez obzira na njihovu financijsku situaciju, da dobiju glukometre.

Opcije:

  • 25 lanceta i test traka,
  • ispitivač "Satelit ekspres",
  • kućište za stavljanje uređaja u njega,
  • baterija (baterija),
  • uređaj za probijanje prsta
  • traka za kontrolu zdravlja,
  • garancijsku dokumentaciju sa uputama,
  • aplikacija koja sadrži adrese servisnih centara.

Po tehničkim karakteristikama ovaj uređaj ni na koji način nije inferiorni u odnosu na analoge. Zahvaljujući zaštićenim tehnologijama, glukoza se mjeri sa velikom preciznošću u relativno kratkom vremenskom periodu.

Uređaj je u mogućnosti da radi u širokom rasponu: od 1,8 do 35,0 mmol / l. Sa ugrađenom unutrašnjom memorijom bit će spremljeno 40 prošlih čitanja. Sada, ako je potrebno, možete pregledati istoriju fluktuacija glukoze u krvi, koja će biti prikazana.

Kompletan set satelitskog ekspresnog glukometra

Samo dva gumba omogućuju vam uključivanje i konfiguriranje brojila za rad: nisu potrebne komplicirane manipulacije. Priložene test trake umetnuti su skroz s donje strane uređaja.

Jedini element koji zahtijeva kontrolu je baterija. Zahvaljujući minimalnoj potrošnji električne energije od 3V, dovoljno je na duže vrijeme.

Prednosti testera

Mjerač je popularan zbog elektro-hemijske metode za određivanje nivoa glukoze. Od dijabetičara je potrebna minimalna količina znanja o radu s uređajem. Priručnik je pojednostavljen do svoje logičke granice.

Bez obzira na starost osobe, nakon nekoliko ilustrativnih primjera upotrebe, sam može s lakoćom koristiti Satellite Express i ostale komponente. Bilo koji drugi analog je puno složeniji. Rad se svodi na uključivanje uređaja i spajanje na njega test trake, koja se zatim odlaže.

Prednosti testera uključuju:

  • 1 μl krvi je dovoljno za određivanje nivoa šećera,
  • visok stepen sterilizacije zbog postavljanja lanceta i traka u pojedinačne školjke,
  • trake PKG-03 relativno su jeftine,
  • merenje traje oko 7 sekundi.

Mala veličina testera omogućava vam da ga ponesete sa sobom gotovo svuda. Lako se uklapa u džep jakne, u torbu ili kvačilo. Mekani kofer štiti od udara kada padne.

Veliki ekran sa tečnim kristalima prikazuje informacije u posebno velikom broju. Loš vid neće postati prepreka u određivanju razine glukoze u krvi, jer prikazane informacije i dalje ostaju jasne. Bilo koja greška se lako dešifrira pomoću priručnika.

Mjere sigurnosti

Definitivno se ne preporučuje mjerenje na otvorenom. Ulica uvek povećava rizik od infekcije na mestu probijanja kože. Ako je potrebno hitno odrediti razinu glukoze, tada se pomaknite malo udaljenost od puteva, industrijskih zgrada i drugih institucija.

Ne čuvajte krv. Na trakice se nanosi samo sveža krv, sveže dobijena iz prsta.

To uvelike povećava vjerovatnost dobivanja pouzdanijih informacija. Ljekari također preporučuju da se suzdrže od mjerenja prilikom identificiranja bolesti zarazne prirode.

Askorbinska kiselina će morati malo pričekati. Ovaj dodatak utiče na očitanja uređaja, pa ga može koristiti samo nakon provođenja postupaka vezanih za utvrđivanje razine glukoze. PKG-03 glukometr je osjetljiv i na ostale aditive: za potpunu listu obratite se svom ljekaru.

Ispitne trake i lancete za satelitski ekspresni glukometar

Možete kupiti drugu količinu potrošnog materijala. Pakiraju se u 50 ili 25 komada. Potrošni materijal, pored općeg pakovanja, ima i pojedinačne zaštitne školjke.

Test trake "Satelit ekspres"

Da biste ih slomili (slomili) potrebno je prema znakovima. Pored toga, morate biti oprezni kada postavljate trake u uređaj - možete uzeti samo jedan kraj.

Zabranjena je upotreba nakon isteka roka valjanosti. Takođe, niz znakova na test trakama mora u potpunosti da odgovara onome što je prikazano na ekranu testera. Ako je iz nekog razloga nemoguće provjeriti podatke, bolje je odbiti ih koristiti.

Kako koristiti test trake?

Trake PKG-03 instalirane su sa kontaktima prema gore. Nakon štampanja, izbjegavajte dodirivanje površine za čitanje.

Sami trake se ubacuju do kraja. Za vrijeme mjerenja spremamo paket s kodom.

Testne trake uzimaju pravu količinu krvi samostalno nakon nanošenja probijenog prsta. Cijela struktura ima fleksibilnu strukturu, što smanjuje vjerovatnoću oštećenja integriteta. Dopušteno je lagano savijanje tijekom primjene kapi krvi.

Cijena uređaja i potrošnog materijala

S obzirom na nestabilnu situaciju na tržištu, teško je odrediti cijenu uređaja. Mijenja se gotovo svake sezone.

Ako se prevedu u dolare, ispostavlja se da je oko 16 dolara. U rubaljima - od 1100 do 1500. R

Prije kupnje testera preporučuje se provjera cijene direktno sa zaposlenicima u ljekarni.

Potrošni materijal se može kupiti po sljedećoj cijeni:

  • test trake: od 400 rub. ili 6 USD,
  • lanceta do 400 rubalja. (6 USD).

To je zbog jednostavnih radnih uvjeta.

Adolescenti i odrasli mogu samostalno odrediti nivo glukoze bez pomoći. Većina pregleda dobivenih od osoba s dijabetesom nije prve godine. Oni, na osnovu iskustva korištenja testera, daju objektivnu procjenu.

Nekoliko je pozitivnih aspekata odjednom: male dimenzije, relativno niska cijena uređaja i potrošnog materijala, kao i pouzdanost u radu.

Srodni videozapisi

O tome kako koristiti satelitski ekspres metar, u videu:

Zaključno, vrijedno je napomenuti da su pogreške izuzetno rijetke, obično zbog osobne nepažnje korisnika. Satellite Express preporučuje se za upotrebu svim osobama kojima su hitni rezultati testa glukoze u krvi.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Glavne prednosti

Ovaj uređaj poznata je ruska kompanija Elta proizvodi u praktičnoj kutiji od tvrdog plastičnog materijala, kao i drugi modeli. U usporedbi s prethodnim glukometrima ove kompanije, poput Satellite Plus-a, na primjer, novi Express ima puno očiglednih prednosti.

  1. Moderan dizajn. Uređaj ima ovalno tijelo u ugodnoj plavoj boji i ogroman ekran za svoju veličinu.
  2. Podaci se brzo obrađuju - Express uređaju na to troši samo sedam sekundi, dok ostalim modelima iz Elte treba 20 sekundi da dobiju tačan rezultat nakon što se traka umetne.
  3. Model Express je kompaktan, koji omogućava mjerenja čak i u kafićima ili restoranima, nevidljivo drugima.
  4. U uređaju Express od proizvođača, Elta ne treba samostalno nanositi krv na trake - test traka uvlači ga u sebe.
  5. I test trake i i sama Express mašina pristupačni su i pristupačni.

Novi mjerač glukoze u krvi iz Elte:

  • razlikuje se u impresivnoj memoriji - za šezdeset mjerenja,
  • baterija u periodu od punog punjenja do pražnjenja može otprilike pet tisuća čitanja.

Pored toga, novi uređaj ima prilično impresivan zaslon. Isto se odnosi i na čitljivost informacija prikazanih na njima.

Opće karakteristike uređaja

Proizvodnja prenosivih uređaja "Satelit ekspres" obavlja se u Rusiji, domaćoj kompaniji "Elta" još od devedesetih godina prošlog veka. Danas su ovi brojili jedan od najpopularnijih na ruskom tržištu, a osim toga, izvoze se u inostranstvo, što ukazuje na njihovu visoku konkurentnost.

Uređaji ove vrste uključuju upotrebu posebnih olovki za probijanje sa uklonjivim lancetama, pomoću kojih možete uzeti krv. Za dobivanje rezultata mjerenja potrebne su test trake, koje se proizvode pojedinačno za različite modele glukometra.

Među očitim prednostima ovog brojila prvo je potrebno napomenuti njegovu pristupačnu cijenu (prosječno 1300 rubalja) i pružanje dugoročne garancije proizvođača. Potrošni materijal za uređaj, naime, lancete i test trake, također imaju nisku cijenu u usporedbi s inostranim kolegama.

Pomno proučavajući korisničke preglede, možemo zaključiti da se Satellite Express dokazao ne samo zbog svoje jeftinosti, već i zbog lakoće upotrebe. Dakle, i djeca i stariji ljudi koji nisu dobro upućeni u moderne tehnologije lako mogu izmjeriti razinu glukoze u krvi uz njegovu pomoć.

Satelitski mini

Ovi brojili su praktični i vrlo jednostavni za upotrebu. Za testiranje nije potrebno mnogo krvi. Samo mali pad u samo sekundi pomoći će da dobijete tačan rezultat koji se pojavljuje na monitoru Express Mini. U ovom je uređaju potrebno vrlo malo vremena za obradu rezultata, dok se povećava količina memorije.

Elta je prilikom stvaranja novog glukometra koristila nanotehnologiju. Ovde nije potreban ponovni unos koda. Za mjerenja se koriste kapilarne trake. Očitavanja uređaja su dovoljno tačna, kao u laboratorijskim studijama.

Detaljna uputstva pomoći će svima da lakše izmjere očitanja šećera u krvi. Jeftini, iako vrlo zgodni i visokokvalitetni glukometri iz Elte, pokazuju točne rezultate i pomažu u spašavanju života pacijenata sa dijabetesom.

Kako testirati uređaj

Prije nego što prvi put počnete raditi s uređajem, a također i nakon dužeg prekida u radu uređaja, trebali biste provesti provjeru - za to koristite kontrolnu traku „Control“. To se mora učiniti u slučaju zamjene baterija. Takva provjera omogućava vam da potvrdite ispravan rad brojila. Upravljačka traka umetnuta je u utičnicu isključenog uređaja. Rezultat je 4,2-4,6 mmol / L. Nakon toga se upravljačka traka skida iz utora.

Kako raditi sa uređajem

U tome su uvijek korisne upute za brojilo. Za početak treba pripremiti sve što je potrebno za mjerenja:

  • sam uređaj
  • strip test
  • ručka za probijanje
  • individualni skarifikator.

Ručka za probijanje mora biti pravilno postavljena. Evo nekoliko koraka.

  1. Odvijte vrh, koji prilagođava dubinu proboja.
  2. Dalje se ubacuje pojedinačni skarifikator, iz kojeg treba skinuti kapu.
  3. Zavijte u vrh, koji podešava dubinu proboja.
  4. Postavljena je dubina probijanja, što je idealno za kožu nekoga ko će mjeriti šećer u krvi.

Kako unesite kod test test trake

Da biste to učinili, morate umetnuti kodnu traku iz paketa test traka u odgovarajući utor na satelitskom metru. Na ekranu se pojavljuje trocifren kod. Odgovara broju serije strip. Provjerite jesu li kod na zaslonu uređaja i serijski broj na pakovanju u kojem su trake iste.

Zatim se kodna traka skida iz utičnice uređaja. Važno je osigurati da je sve spremno za upotrebu, a uređaj je kodiran. Tek tada se mogu započeti mjerenja.

Detaljna uputstva za upotrebu

Glucometer Satellite Express tokom svog rada koristi posebne test trake, koje nužno moraju odgovarati ovom modelu uređaja. Stoga, prije nego što počnete mjeriti razinu šećera, u utičnicu brojila trebate umetnuti traku koda, nakon čega će se na ekranu prikazati troznamenkasti kôd.

  • uzmite jednu od test traka i uklonite dio ambalaže s kontaktne strane,
  • umetnite traku kontakata u utičnicu uređaja,
  • uklonite ostatak paketa, nakon čega će se na zaslonu brojila prikazati kôd i treperi indikator u obliku kapi.
  • oprati ruke sapunom,
  • pomoću probijača uzimati krv iz prsta,
  • umetnite lancetu u piercer i ugurajte krv u nju,
  • dodirnite kap krvi na površini test trake umetnute u uređaj tako da se u nju potpuno apsorbira,
  • pričekajte zvučni signal koji će uređaj emitirati nakon uspješnog ispunjavanja prethodnog stavka (treptajući indikator kapi krvi na ekranu trebao bi se ugasiti),
  • pričekajte sedam sekundi, tokom kojih će merač izvršiti pretragu krvi na šećer,
  • dobiti rezultat analize koja se prikazuje na ekranu.

Na kraju postupka istrošeni test trak mora se ukloniti iz utičnice i isključiti napajanje uređaja. Zatim treba odložiti lancetu i traku za jednokratnu upotrebu. Ako su iz nekih razloga sumnjivi dobiveni rezultati, mjerač treba odvesti u servisni centar radi provjere njegove funkcionalnosti. U ovom slučaju test krvi mora biti dupliciran u laboratoriji.

Mora se dodati da rezultati dobiveni pretragom krvi pomoću satelita Express ne mogu biti razlog za promjenu načina liječenja. To jest, ne možete u bilo kojem slučaju promijeniti dnevnu dozu inzulina na osnovu brojeva koji se pojavljuju na ekranu.

Kao i bilo koji drugi uređaj, mjerač ima mogućnost povremenog prekida, što može uzrokovati prikazivanje pogrešnih rezultata. Stoga, ako se u očitanju uređaja i postoje ozbiljna odstupanja od norme utvrde nepravilnosti, testovi se trebaju ponoviti u laboratoriji.

Nedostaci uređaja i ograničenja u njegovoj upotrebi

Greška. Svaki uređaj ima određenu pogrešku, koja je zabilježena u tehničkim specifikacijama. Možete to provjeriti pomoću posebnog kontrolnog rješenja ili laboratorijskih ispitivanja.

Neki pacijenti prijavljuju mjerač veće preciznosti od navedenog u opisu uređaja. Ako dobijete neispravan rezultat ili otkrijete kvar, obratite se najbližem servisnom centru. Stručnjaci će obaviti kompletan pregled uređaja i smanjiti postotak greške.

Kada kupujete test trake, nailazi na neispravno pakiranje. Da biste izbjegli nerazumne troškove, naručite potrošni materijal i pribor za Satellite Express na službenom web mjestu proizvođača ili u specijaliziranim ljekarnama.Provjerite cjelovitost ambalaže i rok trajanja test traka.

Brojilo ima određena ograničenja:

  • Neefikasan tokom analize u periodu zadebljanja krvi.
  • Velika vjerojatnost netočnog rezultata kod pacijenata sa šećernom bolešću s masivnim edemima, zaraznim ili onkološkim bolestima.
  • Nakon oralne primjene ili intravenske primjene askorbinske kiseline u dozi većoj od 1 g, rezultat ispitivanja bit će precijenjen.

Model je pogodan za svakodnevno praćenje nivoa glukoze u krvi. U skladu s pravilima upotrebe i skladištenja, uređaj vrši brzu i preciznu analizu. Zbog svoje pristupačnosti i visoke kvalitete, mjerač Satellite Express-a smatra se jednim od lidera među dijagnostičkim uređajima domaće proizvodnje.

Čak i najkvalitetniji uređaj ima svoje nedostatke, o kojima je proizvođač dužan obavijestiti potrošače o svojim proizvodima. Merač glukoze kompanije Elta u tom smislu takođe nije izuzetak.

Nakon duže upotrebe, uređaj može početi proizvoditi rezultate ispitivanja s povećanom pogreškom u odnosu na one navedene u uputama. Ovaj problem možete riješiti samo ako ga odnesete u servisni centar gdje će biti pokrenut.

Ponekad je nezadovoljstvo pacijenata zbog činjenice da su test trake, čak i ako su hermetički pakirane, neugodne za upotrebu. Ako na njih naiđe prašina ili bilo koji drugi zagađivač, oni postaju neupotrebljivi i uređaj počinje prikazivati ​​nezamislive brojeve koji se značajno razlikuju od pravih pokazatelja.

Što se tiče ograničenja upotrebe uređaja, ona uključuju:

  • sposobnost analize samo cele arterijske krvi (venska krv i krvna plazma nisu pogodni za istraživanje),
  • Samo svježa krv uzeta iz prsta podliježe analizi (uzorci koji su pohranjeni u laboratoriji neko vrijeme ili podvrgnuti konzerviranju nisu prikladni za analizu),
  • nemogućnost provođenja kondenziranog testa krvi,
  • nemogućnost dobivanja pouzdane analize rezultira prisutnošću zaraznih bolesti i onkologije kod pacijenta.

Između ostalih indikacija, također je vrijedno napomenuti da se Satellite Express ne može koristiti nakon uzimanja askorbinske kiseline. Štaviše, kako bi uređaj počeo da pokazuje pogrešne rezultate, dovoljan je samo jedan gram ove supstance u krvi pacijenta.

Merenje

  1. Operite ruke sapunom i obrišite ih suhom.
  2. Potrebno je odvojiti ga od ambalaže u kojoj se nalaze sve trake.
  3. Obavezno obratite pažnju na označavanje serije traka, datum isteka koji je naveden na kutiji i naljepnice traka.
  4. Rubovi paketa trebaju biti rastrgani, nakon čega se uklanja dio dijela koji zatvara kontakte trake.
  5. Traku treba umetnuti u prorez, tako da su kontakti okrenuti prema gore. Na ekranu se prikazuje trocifren kod.
  6. Treperući simbol s kapljicom koja je vidljiva na ekranu znači da je uređaj spreman za uzorke krvi koji se mogu primijeniti na trake uređaja.
  7. Za probijanje vrhova prstiju upotrijebite pojedinačni, sterilni scarifier. Kap krvi će se pojaviti nakon pritiska na prst - na nju morate pričvrstiti rub trake koji se mora zadržavati u kapi dok se ne otkrije. Tada će se uređaj oglasiti zvučnim signalom. Treptanje simbola kapljica prestaje. Odbrojavanje počinje od sedam do nule. To znači da su merenja započela.
  8. Ako se na ekranu pojave indikacije u rasponu od tri i pol do pet i pol mmol / l, na ekranu se pojavljuje emotikon.
  9. Nakon upotrebe trake, uklanja se iz utičnice brojila. Da biste isključili uređaj, samo kratkim pritiskom na odgovarajuće dugme. Kôd, kao i očitanja, bit će pohranjeni u memoriji brojila.

Zaključak

Za razliku od stranih analoga, Satellite Express ima nisku cijenu i dostupan je kupcima sa ograničenim primanjima. Recenzije korisnika sugeriraju da se uređaj pokazao u omjeru cijene i kvalitete i pacijenti nemaju velike pritužbe na njega.

Svaka značajna neugodnost uglavnom je povezana s upotrebom lanceta i test traka, koji ponekad ne zadovoljavaju deklarirane standarde. Inače, ovaj model glukometra nema pritužbi i jedan je od najčešćih na domaćem tržištu.

Kako postaviti vrijeme i datum na uređaju

Da biste to učinili, kratko pritisnite tipku za napajanje uređaja. Tada se uključuje režim podešavanja vremena - za to biste trebali dugo pritisnuti tipku „memory“ dok se ne pojavi poruka u obliku sati / minuta / dan / mjesec / dvije posljednje znamenke u godini. Da biste postavili potrebnu vrijednost, brzo pritisnite tipku za uključivanje / isključivanje.

Da biste to učinili, potrebno je napustiti režim podešavanja vremena držeći dugme „memorija“ duže vreme. Kao rezultat toga, datum i vrijeme koji su postavljeni bit će pohranjeni u memoriji Express Satelita. Sada uređaj možete uključiti pritiskom na odgovarajuće dugme.

Kako zameniti baterije

Prvo morate biti sigurni da je uređaj u isključenom stanju. Nakon toga treba ga okrenuti prema sebi, otvoriti poklopac pretinca za napajanje. Bit će potreban oštar predmet - treba ga umetnuti između metalnog držača i baterije koja je izvađena iz uređaja. Nova baterija se postavlja preko kontakata držača, fiksirana pritiskom prsta.

Uputa za upotrebu brojila kompanije Elta pouzdan je pomoćnik kako biste razumjeli kako se uređaj koristi. Vrlo je jednostavno i praktično. Sada svako može kontrolirati svoj šećer u krvi. To je veoma važno za dijabetes.

Kako pregledati sačuvana očitanja

Uključite uređaj kratkim pritiskom na odgovarajuće dugme. Da biste uključili memoriju Express metra, potrebno je da kratko pritisnete dugme „Memory“. Kao rezultat toga, na ekranu se pojavljuje poruka o vremenu, datumu, najnovijim očitanjima u formatu sati, minuta, dana, meseca.

Pogledajte video: BESPLATAN INTERNET NA ANDROID TELEFONU SVUDA-BEZ WIFI 100% BESPLATNO (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar