Dijabetes insipidus: uzroci, simptomi i dijeta

Dijabetes insipidus (dijabetes insipidus, sindrom dijabetesa insipidus) je poremećaj u izlučivanju ili proizvodnji antidiuretskog hormona kojeg karakteriziraju poliurija (mokrenje) i polidipsija (jaka žeđ).

Hipofiza je mala žlijezda koja je smještena u dnu mozga. Jedan od hormona koji proizvodi naziva se antidiuretski hormon (ADH, vazopresin).

Vasopresin djeluje na bubrege i uzrokuje apsorpciju vode natrag u krvotok, te na taj način sprečava prekomjerni gubitak vode u urinu.

Uz dijabetes insipidus dolazi do smanjenja proizvodnje ili nedovoljnog učinka antidiuretskog hormona na bubrege, što uzrokuje gubitak velike količine vode u urinu. Kao rezultat toga, pacijenti razvijaju dehidraciju i pretjeranu žeđ.

Uzroci dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus je patologija koja je uzrokovana nedostatkom vazopresina, njegovim apsolutnim ili relativnim nedostatkom. Vasopresin (antidiuretski hormon) izlučuje se u hipotalamusu i između ostalih funkcija odgovoran je za normalizaciju procesa mokrenja. U skladu s tim, uobičajeno je razlikovati tri vrste ove bolesti s uzrocima nastanka: genetsku, stečenu, idiopatsku.

Većina pacijenata koji pate od ove rijetke bolesti još uvijek ne znaju tačan uzrok njene pojave. Takav dijabetes insipidus naziva se idiopatski i oko 70% pacijenata pati od njega. Genetski dijabetes insipidus uzrokuje nasljedni faktor. U ovom slučaju je prisutan kod više članova porodice ili u više generacija zaredom.

Moderna medicina objašnjava ovu patologiju prisutnošću ozbiljnih promjena u genotipu, koje dovode do neispravnosti antidiuretskog hormona. Nasljedna predispozicija za ovu patologiju nastaje zbog postojanja urođene oštećenja u strukturi srednjeg mozga i diencefalona.

Pri razmatranju uzroka dijabetesa insipidus, potrebno je razmotriti mehanizme njegove pojave.

Centralni dijabetes insipidus - javlja se s nedovoljnom sekrecijom vazopresina u hipotalamusu ili s kršenjem njegovog izlučivanja u krv iz hipofize, a vjerojatno su njegovi uzroci:

Poraz u hipotalamusu jer reguliše izlučivanje urina i proizvodnju antidiuretskog hormona, pa tako, prekršaj u njegovom radu izaziva pojavu ove bolesti. Faktori i uzroci razvoja disfunkcija hipotalamusa su akutne i hronične infekcije: tuberkuloza, seksualno prenosive bolesti, gripa, tonzilitis.

Hirurške intervencije na mozgu i upalne patologije mozga.

Potres mozga, traumatične ozljede mozga.

Cistična, degenerativna, upalna oštećenja bubrega koja narušavaju percepciju vazopresina.

Tumorski procesi hipotalamusa i hipofize.

Također, prisutnost hipertenzije jedan je od faktora koji se pogoršavaju tokom dijabetesa insipidusa.

Vaskularne lezije hipotalamo-hipofize, što dovodi do problema sa cerebralnom cirkulacijom u sudovima koji hrane hipotalamus i hipofizu.

Bubrežni dijabetes insipidus je stanje u kojem se vazopresin proizvodi u dovoljnim količinama, ali bubrežno tkivo na njega ne može pravilno odgovoriti. Razlozi ovog stanja mogu biti sljedeći:

povećani kalijum ili pad kalcijuma u krvi

hroničnog zatajenja bubrega

amiloidoza (taloženje amiloida u tkivima) ili policistoza (stvaranje više cista) bubrega,

oštećenja mokraćnih tubula nefrona ili medule bubrega,

nasljedni faktor - urođena patologija,

uzimanje lijekova koji mogu biti toksični za bubrežno tkivo ("Demeclocilin", "Amphotericin B", "Lithium"),

ponekad se patologija javlja u starosti ili na pozadini slabljenja druge patologije.

Na pozadini stresa u nekim se slučajevima može razviti žeđ (psihogena polidipsija). Također, dijabetes insipidus može biti prisutan u trećem tromjesečju trudnoće, kada vazopresin uništava specifičnim enzimima koje luče placenta. Svaka od dvije vrste kršenja uklanja se samostalno nakon uklanjanja uzroka.

Znakovi dijabetes insipidus

Bolest se može jednako razvijati kod žena i muškaraca, bez obzira na starosnu dob, ali najčešće u 20-40 godina. Težina znakova patologije ovisi o stupnju nedostatka vazopresina. Uz beznačajan nedostatak hormona, simptomatologija se možda neće izraziti ili izbrisati. U nekim se slučajevima prvi simptomi ove patologije pojave kod ljudi koji su patili od nedostatka pijenja - u ekspedicijama, putovanjima, putovanjima dok uzimaju kortikosteroide.

Pojava ove vrste dijabetesa teško je ne primijetiti, jer se dnevna količina urina značajno povećava. Ovaj simptom naziva se poliurija i može imati različit stupanj intenziteta. Najčešće urin nema boju, soli i drugi elementi nisu. Razvojem ove vrste dehidracije tijelo mora nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

U skladu s tim, za dijabetes insipidus karakterističan je simptom polidipsije ili osjećaj neutažive žeđi. Prisutnost čestih mokrenja izaziva bolesnu osobu da pije veliku količinu tekućine. Kao rezultat toga, dolazi do značajnog povećanja veličine mokraćnog mjehura. Simptomi ove patologije donose puno tjeskobe čovjeku, tako da u većini slučajeva posjet ljekaru ne kasni. Pacijenti se žale na:

prolaps i distenzija stomaka,

menstrualne nepravilnosti (žene),

smanjena potencija (muškarci),

suve sluzokože i kože,

kršenje gastrointestinalnog trakta,

ozbiljna gojaznost ili gubitak težine,

pospanost ili nesanica,

snažna žeđ koja ne jenjava ni noću,

uvećavanje mokraćnog mjehura,

obilno i često mokrenje do 4-30 litara dnevno.

Tu je i urođeni dijabetes insipidus, kod koga su simptomi kod dece vrlo izraženi, sve do razvoja neuroloških poremećaja, povraćanja i povećanja telesne temperature. Tokom puberteta takvi adolescenti mogu zaostajati u fizičkom razvoju.

Ako se pacijent nađe u situaciji u kojoj morate ograničiti unos tekućine, pojavljuju se simptomi dehidracije, jer bubrezi i dalje aktivno uklanjaju značajne količine mokraće iz bolesnog tijela. U takvim se slučajevima razvijaju i povraćanje, psihički poremećaji, glavobolja, visoka tjelesna temperatura i tahikardija.

Liječenje dijabetes insipidus

Prije propisivanja liječenja potrebno je pažljivo razjasniti dijagnozu, utvrditi njegovu prirodu i oblik dijabetesa, saznati uzrok razvoja pojačanog mokrenja (poliurija) i žeđi (polidipsija). U tu svrhu se pacijent podvrgava sveobuhvatnom pregledu koji uključuje:

analiza mokraće za šećer i određivanje gustine,

da bi se utvrdila specifična težina (kod dijabetesa insipidus niska) i dnevna količina urina, vrši se Zimnicki test,

takođe možete odrediti koncentraciju antidiuretskog hormona u krvi (manju od 0,6 mg po litri),

za razlikovanje provodi se ispitivanje sa suhim jedenjem, glavni kriteriji za ocjenjivanje ovog uzorka su: pulsna stopa, razina krvnog tlaka, opće dobrobit, tjelesna težina pacijenta, relativna gustoća urina, volumen njegovog pražnjenja, ako se tijekom ovog uzorka količina izlučenog urina smanji i njegov volumen se povećava specifična težina, dok ukupno stanje zdravlja, tjelesna težina, puls i krvni pritisak ostaju normalni, a ostali neugodni simptomi izostaju, dijagnoza insipidusa dijabetesa je isključena,

MRI mozga

Ako je uzrok razvoja dijabetesa insipidus tumor, pacijent se prebacuje na hirurško ili radioterapijsko liječenje. Ako je isključena opcija s tumorom, liječenje treba provesti u dva smjera: maksimalna obnova metabolizma vode u tijelu i eliminacija patološkog procesa u regiji hipotalamo-hipofize.

Bolesnike s teškom poliurijom, kod kojih je dnevni volumen urina veći od 4 litre, treba uputiti na specifičnu antidiuretsku terapiju. To je posljedica činjenice da u odraslih osoba teška poliurija dovodi do širenja mokraćnog mjehura i atonije, a kod djece izaziva usporavanje rasta.

Danas je upotreba Desmopressina glavna metoda dekompenzacije u prisustvu centralnog dijabetesa insipidusa. Ovaj proizvod je dostupan u dva oblika: tableta („Minirin“) i u obliku kapi za intranazalno davanje („Adiuretin“).

Liječenje nefrogenog dijabetesa insipidusa najčešće se sastoji od kombinirane terapije kombiniranim diureticima (Triampur Compositum, Amiloretic, Isobar), taizidom (hidroklorotiazid), diureticima koji štede kalij (Spironolactone). Za vrijeme liječenja, dnevni unos soli trebao bi biti ograničen na ne više od 2 g dnevno. U prisustvu centralnog dijabetesa insipidus, mogu se koristiti i tiazidni diuretici.

Ali ako pacijent pati od dipsogenog dijabetesa insipidusa, kontraindicirano je liječiti ga tiazidnim diureticima ili despopressinom, jer ovi lijekovi mogu izazvati težak oblik intoksikacije vodom. Zbog njihove upotrebe, izlučivanje vode je smanjeno, dok njena potrošnja nije smanjena. Ovu vrstu dijabetes insipidusa treba liječiti smanjenjem potrošnje vode i slijedeći specifičnu prehranu, koja uključuje ograničavanje soli, proteinske hrane i povećanje konzumacije povrća, voća, mliječnih proizvoda.

Samo-lijek s tako ozbiljnom patologijom je izuzetno opasan pothvat. Samo kvalificirani liječnik može ispravno dijagnosticirati patologiju i odabrati individualni adekvatan tretman za pacijenta.

Dijabetes insipidus- bolest uzrokovana apsolutnom ili relativnom insuficijencijom hipotalamičkog hormona vazopresina (ADH-antidiuretski hormon).

Učestalost bolesti nije poznata, javlja se u 0,5-0,7% endokrinih bolesnika.

Regulacija otpuštanja vazopresina i njegovi efekti

Vasopressin i oksitocin se sintetišu u supraopticijskim i paraventkularnim jezgrama hipotalamusa, pakuju u granulama s odgovarajućim neurofizinima i transportiraju duž aksona u zadnju hipofizu (neurohipofiza), gdje se čuvaju do njihovog oslobađanja. Rezerve vazopresina u neurohipofizi sa hroničnom stimulacijom njegove sekrecije, na primjer, kod dugotrajne apstinencije od pijenja, oštro su smanjene.

Izlučivanje vazopresina uzrokovano je mnogim faktorima. Najvažnija od njih je osmotski krvni pritisak tj. osmolalnost (ili na drugi način osmolarnost) plazme. U prednjem hipotalamusu nalazi se blizu, ali odvojeno od supraopticijskih i paraventkularnih jezgaraosmoreceptor. Kad je osmolalnost plazme na određenom normalnom minimumu, odnosno graničnoj vrijednosti, koncentracija vazopresina u njemu je vrlo mala. Ako osmolalnost plazme premaši ovaj postavljeni prag, osmocentar to opazi, a koncentracija vazopresina naglo raste. Osmoregulacijski sistem reagira vrlo osjetljivo i vrlo precizno. Lagani porast osjetljivosti osmoreceptora povezan je sapo uzrastu .

Osmoreceptor nije podjednako osjetljiv na razne tvari u plazmi. Natrijum (Na +) i njeni anioni najmoćniji su stimulator izlučivanja osmoreceptora i vazopresina.Na i njegovi anioni obično određuju 95% osmolalnosti u plazmi.

Vrlo efikasno potiče lučenje vazopresina kroz osmoreceptor saharoze i manitola . Glukoza praktično ne stimuliše osmoreceptor, kao ni urea.

Utvrditi je najpouzdaniji evaluacijski faktor u poticanju sekrecije vazopresinaNa+i osmolalnost plazme.

Na sekreciju vazopresina utiče zapremina krvi i krvni pritisak . Ti se efekti ostvaruju kroz baroreceptore koji se nalaze u atriju i na aortnom luku. Baroreceptorski podražaji kroz aferentna vlakna idu do moždanog stabljika kao dio vagusnih i glosofaringealnih živaca. Iz moždanog stabljika prenose se signali na neurohipofizu. Smanjenje krvnog pritiska ili smanjenje volumena krvi (na primjer, gubitak krvi) značajno potiču lučenje vazopresina. Ali ovaj je sustav mnogo manje osjetljiv od osmotskih podražaja na osmoreceptor.

Jedan od efikasnih faktora koji stimulira oslobađanje vazopresina je mučnina spontani ili prouzrokovani postupcima (gagovanje, alkohol, nikotin, apomorfin). Čak i sa mučninom, bez povraćanja, nivo vazopresina u plazmi raste 100-1000 puta!

Manje je efikasan od mučnine, ali podjednako je stalna stimulacija za izlučivanje vazopresina hipoglikemija,posebno oštro. Smanjenje nivoa glukoze za 50% od početnog nivoa u krvi povećava sadržaj vazopresina 2-4 puta kod ljudi, a kod štakora 10 puta!

Povećava izlučivanje vazopresina renin-angiotenzinski sistem . Nivo renina i / ili angiotenzina potreban za stimulaciju vazopresina još nije poznat.

Takođe se veruje da nespecifični stres uzrokovana faktorima kao što su bol, emocije, tjelesna aktivnost, pojačava lučenje vazopresina. Međutim, ostaje nepoznanica kako stres potiče lučenje vazopresina - na neki poseban način ili putem snižavanja krvnog pritiska i mučnine.

Inhibirati izlučivanje vazopresinavaskularne aktivne tvari, kao što su norepinefrin, haloperidol, glukokortikoidi, opijati, morfij. Ali još nije jasno djeluju li sve te tvari centralno, ili povećavajući krvni tlak i volumen.

Jednom kada dođe u sistemsku cirkulaciju, vazopresin se brzo distribuira u cijeloj vanćelijskoj tekućini. Ravnoteža između intra i ekstravaskularnog prostora postiže se za 10-15 minuta. Inaktivacija vazopresina javlja se uglavnom u jetri i bubrezima. Mali deo se ne uništava i izlučuje u urinu u netaknutom obliku.

Efekti.Najvažniji biološki efekat vazopresina jeočuvanje vode u tijelu smanjenjem izlučivanja urina. Točka primjene njegovog djelovanja je epitel distalnih i / ili kolektivnih tubula bubrega. U nedostatku vazopresina, ćelijske membrane koje oblažu ovaj dio nefrona stvaraju nepremostivu prepreku difuziji vode i rastvorljivih tvari. U takvim uvjetima, hipotonični filtrat nastao u bližim dijelovima nefrona prolazi kroz udaljeni tubul i sakupljajući kanale bez promjene. Specifična težina (relativna gustina) takvog urina je mala.

Vasopresin povećava propusnost distalnih i sakupljajućih tubula za vodu. Budući da se voda reapsorbira bez osmotskih tvari, koncentracija osmotskih tvari u njoj raste, a njegov volumen, tj. količina se smanjuje.

Postoje dokazi da lokalni hormon tkiva, prostaglandin E, inhibira djelovanje vazopresina u bubrezima. Zauzvrat, nesteroidni protuupalni lijekovi (na primjer, Indomethacin), koji inhibiraju sintezu prostaglandina u bubrezima, pojačavaju učinak vazopresina.

Vasopresin djeluje i na različite vanrenalne sisteme, poput krvnih sudova, gastrointestinalnog trakta, centralnog nervnog sistema.

Žeđ služi kao nezamjenjiv dodatak antidiuretičkoj aktivnosti vazopresina. Žeđ je svjestan osjećaj potrebe za vodom. Žeđ potiču mnogi faktori koji izazivaju lučenje vazopresina. Najefikasnija od njih jehipertonično okruženje. Apsolutna razina osmolalnosti u plazmi pri kojoj postoji osjećaj žeđi iznosi 295 momola / kg. Ovom osmolalnošću krvi normalno se oslobađa urin s maksimalnom koncentracijom. Žeđ je vrsta kočnice, čija je glavna funkcija sprečavanje stupnja dehidracije, koji prelazi kompenzacijske mogućnosti antidiuretskog sustava.

Žeđ se brzo povećava izravno u odnosu na osmolalnost plazme i postaje nepodnošljiva kada je osmolalnost samo 10-15 momola / kg iznad razine praga. Potrošnja vode proporcionalna je žeđi. Smanjenje volumena krvi ili krvnog pritiska također uzrokuje žeđ.

Razvoj centralnih oblika dijabetesa insipidusa temelji se na porazu različitih dijelova hipotalamusa ili posteriorne hipofize, tj. neurohipofiza Razlozi mogu uključivati ​​sljedeće faktore:

infekcijeakutni ili hronični: influenca, meningoencefalitis, škrlatna groznica, pertusis, tifus, sepsa, tonzilitis, tuberkuloza, sifilis, reumatizam, bruceloza, malarija,

traumatične povrede mozga: slučajni ili hirurški, električni udar, povreda prilikom porođaja,

hipotalamički ili hipofizni tumor: metastatski ili primarni. Rak mliječne i štitne žlijezde, bronhija češće metastazira na hipofizu. Infiltracija tumorskih elemenata u limfogranulomatozi, limfosarkomu, leukemiji, generalizovanoj ksantomatozi (Hend-Schuller-Crispenova bolest). Primarni tumori: adenom, gliom, teratom, kraniofaringitis (posebno često), sarkoidoza,

endokrine bolesti: Simmonds, Skien, sindrom Lawrence-Moon-Beadl, patuljasti hipofize, akromegalija, gigantizam, adinogenitalna distrofija,

idiopatski:u 60-70% pacijenata uzrok bolesti ostaje nejasan. Među idiopatskim oblicima istaknuto je predstavljanje nasljednog dijabetesa melitusa, koji se može pratiti u nekoliko generacija. Vrsta nasljeđivanja je autosomno dominantna i recesivna,

autoimune: uništavanje jezgara hipotalamusa kao rezultat autoimunog procesa. Smatra se da se ovaj oblik pojavljuje kod idiopatskog dijabetes insipidus, u kojem se pojavljuju autoantitijela na stanice koje izlučuju vazopresin.

Sa perifernimProizvodnja vazopresina dijabetesa insipidus je sačuvana, ali osjetljivost receptora bubrežnih tubula na hormon je smanjena ili odsutna ili je hormon intenzivno uništen u jetri, bubrezima, placenti.

Nefrogeni dijabetes insipidus češće se promatra kod djece, a uzrokuje je anatomska inferiornost bubrežnih tubula (urođene malformacije, cistični degenerativni procesi) ili oštećenje nefrona (amiloidoza, sarkoidoza, trovanje litijem, metoksifluramin). ili smanjena osjetljivost receptora epitela bubrežnih tubula na vazopresin.

Klinika dijabetes insipidus

zbog žeđi od umjereno izraženih do bolnih, ne puštajući pacijente ni danju ni noću. Ponekad pacijenti piju 20-40 litara vode dnevno. U ovom slučaju postoji želja da se uzme ledena voda tj.

poliurija i brzo mokrenje. Urin je svijetao, bez urohroma,

fizički i mentalnislabost ,

smanjen apetitgubitak kilograma možda razvojgojaznost ako se dijabetes insipidus razvije kao jedan od simptoma primarnih hipotalamičkih poremećaja.

dispeptički poremećaji iz stomaka - osećaj punoće, podrigivanje, bol u epigastriju, creva - zatvor, žučna kesica - težina, bol u desnom hipohondriju,

mentalni i emocionalni poremećaji : glavobolje, emocionalna neravnoteža, nesanica, smanjena mentalna aktivnost, razdražljivost, suzavac, psihoza se ponekad razvijaju.

menstrualne nepravilnosti, kod muškaraca - potencija .

Pojava bolesti može biti akutna, iznenadna, rjeđe postepena, a simptomi se povećavaju kako se bolest pogoršava. Uzrok mogu biti traumatične ozljede mozga ili mentalne, infekcije, hirurške intervencije na mozgu. Uzrok se najčešće ne može utvrditi. Ponekad se uspostavlja opterećena nasljednost za dijabetes insipidus.

Aktuelnahronična bolest.

koža je suva, smanjena slinavost i znojenje,

tjelesna težina može biti smanjena, normalna ili povećana,

jezik se često suši zbog žeđi, granice želuca se spuštaju zbog stalnog preopterećenja tečnošću. S razvojem gastritisa ili bilijarne diskinezije moguća je povećana osjetljivost i bol uz palpaciju epigastrijuma i desnog hipohondrija,

kardiovaskularni i respiratorni sistem, jetra obično ne pati,

mokraćni sustav: učestalo mokrenje, poliurija, nokturija,

znakovidehidracija tijelu, ako se tekućina izgubljena mokraćom iz nekog razloga ne napuni - nedostatak vode, provođenje testa sa "suhom prehranom" ili smanjuje osjetljivost centra za žeđ:

oštra opća slabost, glavobolja, mučnina, opetovano povraćanje, pogoršavajući dehidraciju,

hipertermija, konvulzije, psihomotorna uznemirenost,

CCC poremećaj: tahikardija, hipotenzija do kolapsa i koma,

zadebljanje krvi: povećanje broja Hb, crvenih krvnih zrnaca, Na + (N136-145 mmol / L, ili meq / L) kreatinina (N60-132 mmol / L, ili 0,7-1,5 mg%),

specifična težina urina je mala - 1000-1010, nastaje poliurija.

Ove pojave hiperosmolarne dehidracije posebno su karakteristične za urođeni nefrogeni dijabetes insipidus kod djece.

Dijagnosticirano zasnovana na klasičnim znakovima dijabetesa insipidus i laboratorijskim i instrumentalnim studijama:

niska specifična težina urina - 1000-1005

hiperosmolarnost plazme,> 290 mosm / kg (N280-296 mosm / kg vode, ili mmol / kg vode),

hipoosmolarnost urina, 155 meq / l (N136-145 meq / l, mmol / l).

Ako je potrebno uzoraka:

Test sa suhim jedenjem. Ovaj se test provodi u bolnici, njegovo trajanje je obično 6-8 sati, uz dobru toleranciju - 14 sati. Tečnost se ne daje. Hrana treba biti bjelančevina. Urin se sakuplja svaki sat, mjeri se volumen i specifična težina svakog sata u obroku. Tjelesna masa mjeri se nakon svakog izlučenog litra urina.

Ocjena : odsutnost značajne dinamike specifične težine urina u dva naredna obroka s gubitkom 2% tjelesne težine, ukazuje na odsustvo stimulacije endogenog vazopresina.

Uzorak sa iv davanjem 50 ml 2,5% rastvoraNaCl u roku od 45 minuta Uz dijabetes insipidus, volumen i gustoća urina ne mijenjaju se značajno. Sa psihogenom polidipsijom porast koncentracije osmotske plazme brzo potiče oslobađanje endogenog vazopresina i količina izlučenog urina smanjuje se, a specifična težina raste.

Ispitivanje sa uvođenjem preparata vazopresina - 5 I / O ili / m. Uz pravi dijabetes insipidus poboljšava se zdravstveno stanje, smanjuje se polidipsija i poliurija, smanjuje se osmolarnost plazme, raste osmolarnost urina.

Diferencijalna dijagnoza dijabetes insipidus

Prema glavnim znacima dijabetes insipidus - polidipsija i poliurija, ova se bolest razlikuje od niza bolesti koje se javljaju s ovim simptomima: psihogena polidipsija, dijabetes melitus, kompenzacijska poliurija kod hroničnog zatajenja bubrega (hronično zatajenje bubrega).

Nefrogeni dijabetes insipidus otporan na vazopresin (urođen ili stečen) diferenciran je poliurijom s primarnim aldosteronizmom, hiperparatiroidizmom s nefrokalcinozom, sindromom malapsorpcije u hroničnom enterokolitisu.

Neurogeni dijabetes insipidus

Neurogeni dijabetes insipidus (središnji). Razvija se kao rezultat patoloških promjena u živčanom sustavu, posebno u hipotalamusu ili posteriornoj hipofizi. U pravilu, uzrok bolesti u ovom slučaju su operacije za potpuno ili djelomično uklanjanje hipofize, infiltrativna patologija ovog područja (hemohromatoza, sarkoidoza), trauma ili promjene u upalnoj prirodi.

Zauzvrat, centralna vrsta dijabetes insipidusa dijeli se na:

  • idiopatska - nasljedna vrsta bolesti, koju karakterizira smanjenje sinteze ADH-a,
  • simptomatska - razvija se na pozadini drugih patologija. Može se oboje steći (razvija se tokom života), na primjer, zbog oštećenja mozga, razvoja tumora. Ili prirođene (sa mutacijama gena).

Uz produženi trenutni centralni dijabetes insipidus, pacijent razvija bubrežnu neosjetljivost na umjetno primijenjeni antidiuretski hormon. Stoga, što prije započne liječenje dijabetesa insipidusa ovog oblika, prognoza je povoljnija.

Bubrežni dijabetes insipidus

Šta je ovo Bubrežni ili nefrogeni ND - povezan je sa smanjenom osjetljivošću bubrežnog tkiva na efekte vazopresina. Ova vrsta bolesti je mnogo rjeđe. Uzrok patologije postaje ili strukturna inferiornost nefrona, ili otpornost bubrežnih receptora na vazopresin. Bubrežni dijabetes može biti urođen, a može nastati kao oštećenje bubrežnih stanica pod utjecajem lijekova.

Ponekad se razlikuje i treća vrsta dijabetes insipidus, koji pogađa žene tokom trudnoće. To je prilično rijetka pojava. Nastaje zbog razaranja hormona od strane enzima formirane placente. Nakon rođenja bebe ova vrsta prolazi.

Stečeni bubrežni dijabetes insipidus kod odraslih razvija se kao rezultat zatajenja bubrega različite etiologije, dugotrajne terapije preparatima litijuma, hiperkalcemije itd.

Dijabetes insipidus nastaje kada dođe do manjka vazopresin antidiuretskog hormona (ADH) - relativnog ili apsolutnog. ADH proizvodi hipotalamus i on obavlja različite funkcije, uključujući utječu na normalno funkcioniranje mokraćnog sustava.

Dijabetes melitus nije nasljedna bolest, ali neki autosomno recesivni naslijeđeni sindromi (na primjer, Wolframova bolest, potpuni ili nepotpuni dijabetes insipidus) dio su klinike, što ukazuje na genetsku mutaciju.

Čimbenici koji predisponiraju razvoj ove patologije su:

  • zarazne bolesti, posebno virusne,
  • tumori mozga (meningiom, kraniofaringingiom),
  • metastaze na područje hipotalamusa karcinoma izvan mozga (obično bronhogeni - potiču iz tkiva bronha i raka dojke),
  • povrede lobanje
  • potres mozga
  • genetska predispozicija.

Uz idiopatski oblik dijabetes insipidus u pacijentovom tijelu, bez ikakvog očiglednog razloga, stvaraju se antitijela koja uništavaju stanice koje proizvode antidiuretski hormon.

Bubrežni dijabetes insipidus (bubrežni oblik) nastaje kao posljedica intoksikacije tijela kemikalijama, poremećajima ili ranim bolestima bubrega i mokraćnog sustava (zatajenje bubrega, hiperkalcinoza, amiloidoza, glomerulonefritis).

Simptomi dijabetes insipidus kod odraslih

Bolest se pojavljuje podjednako kod muškaraca i žena, u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće u dobi od 20-40 godina. Ozbiljnost simptoma ove bolesti ovisi o stepenu nedostatka vazopresina. S blagim nedostatkom hormona, klinički simptomi se mogu izbrisati, nisu izraziti. Ponekad se prvi simptomi dijabetes insipidusa pojave kod ljudi koji imaju nedostatak pijenja - putovanja, planinarenja, ekspedicije i uzimaju kortikosteroide.

Glavni simptomi koji se pojavljuju kod dijabetesa insipidusa uključuju sljedeće:

  • prekomjerno mokrenje (do 3-15 litara urina dnevno),
  • glavni volumen mokrenja javlja se noću,
  • žeđ i povećan unos tečnosti,
  • suva koža, mučnina i povraćanje, grčevi,
  • mentalni poremećaji (nesanica, emocionalna labilnost, smanjena mentalna aktivnost).

Čak i ako je pacijentu ograničena upotreba tekućine, urin će se i dalje izlučivati ​​u velikim količinama, što će dovesti do opće dehidratacije organizma.

Pored uobičajenih simptoma, postoji i niz pojedinačnih simptoma koji se javljaju kod pacijenata različitog pola i uzrasta:

Simptomi i znakovi
Dijabetes insipidus kod ženaMuškarci pate od dijabetesa insipidusa jednako često kao i žene. Većina novih slučajeva patologije primijećena je kod mladih. Obično bolest nastupi kod pacijenata u dobi od 10 do 30 godina.

Glavni simptomi koji ukazuju na kršenje izlučivanja vazopresina i razvoj dijabetesa insipidusa:

  • Inkontinencija mokraće
  • Intenzivna žeđ
  • Smanjen libido
  • Emocionalna nestabilnost,
  • Glavobolja
  • Problemi sa zaspavanjem i dubina sna,
  • Gubitak kilograma
  • Suva, ljuskava koža
  • Smanjena funkcija bubrega,
  • Dehidracija.
Dijabetes melitus kod muškaracaRazvoj ove bolesti započinje iznenada, praćen pojavama poput polidipsije i poliurije - snažan osjećaj žeđi, kao i porast učestalosti i volumena mokrenja. Detaljniji klinički znakovi kod žena mogu uključivati:

  • loš apetit
  • gubitak kilograma
  • smanjeni apetit ili njegovo apsolutno odsustvo,
  • bol u stomaku, osećaj težine i mučnina,
  • nestabilnost stolice, iritacija crijeva, osjećaj natečenosti, grčevi ili tupa bol u desnom hipohondriju,
  • žgaravicu, belching i povraćanje,
  • kršenja prirodnog menstrualnog ciklusa, u nekim slučajevima - spontani pobačaj i razvoj neplodnosti.

Prisutnost dijabetesa insipidusa u ženi označena je sljedećim simptomima:

  • gustoća urina ispod 1005,
  • niska koncentracija vazopresina u krvotoku,
  • smanjenje kalijuma u krvi,
  • povećani nivo natrijuma i kalcijuma u krvi,
  • povećanje dnevne količine urina.

Kod prepoznavanja bubrežnog oblika dijabetesa potrebna je konsultacija urologa. Kada su uključeni u proces genitalnih organa i kršenje tijeka menstrualnog ciklusa, potreban je ginekolog. Kod djeceRazlike u simptomima dijabetes insipidusa kod odraslih pacijenata i adolescentne djece su neznatne. U potonjem slučaju moguća je upečatljivija manifestacija patologije:

  • smanjen apetit
  • neznatan dobitak na težini ili nedostatak te
  • brzo povraćanje tokom obroka,
  • teški pokreti creva
  • noćna enureza,
  • bolovi u zglobovima.

Komplikacije

Opasnost od dijabetesa insipidusa predstavlja rizik od razvoja dehidratacije tijela, što se događa u onim situacijama u kojima gubitak mokraćne tekućine iz tijela nije adekvatno nadoknađen. Za dehidraciju su karakteristične manifestacije:

  • opća slabost i tahikardija,
  • povraćanje
  • mentalni poremećaji.

Primjećuju se i zgrušavanja krvi, neurološki poremećaji i hipotenzija, koji mogu dostići stanje urušavanja. Primjetno je da čak i jaka dehidracija prati očuvanje poliurije.

Dijagnostika

Doktor koji se bavi takvim patologijama je endokrinolog. Ako osjetite većinu simptoma ove bolesti, tada je prva stvar odlazak endokrinologu.

Kod prve posete lekar će obaviti „razgovor“. Daće vam do znanja koliko vode žena popije dnevno, ako postoje problemi s menstrualnim ciklusom, mokrenjem, ima endokrine patologije, tumore itd.

U tipičnim slučajevima dijagnoza insipidusa dijabetesa nije teška i temelji se na:

  • jaka žeđ
  • zapremina dnevne mokraće je veća od 3 litre dnevno
  • hiperosmolalnost plazme (više od 290 mosm / kg, ovisno o unosu tekućine)
  • visokog natrijuma
  • hipoosmolalnost urina (100-200 mosm / kg)
  • niska relativna gustina urina (liječenje

Nakon potvrde dijagnoze i utvrđivanja vrste dijabetes insipidusa propisuje se terapija za otklanjanje uzroka koji ga je izazvao - uklanjaju se tumori, liječi osnovna bolest i uklanjaju se posljedice ozljeda mozga.

Kako bi se kompenzirala potrebna količina antidiuretskog hormona za sve vrste bolesti propisan je desmopresin (sintetički analog ovog hormona). Primjenjuje se ukapavanjem u nosnu šupljinu.

Danas se preparati Desmopressina naširoko koriste za kompenzaciju centralnog dijabetesa insipidusa. Proizvodi se u 2 oblika: kapi za intranazalno davanje - Adiuretin i tabletni oblik Minirin.

Kliničke preporuke uključuju i upotrebu lijekova poput karbamazepina i hlorpropamida za poticanje proizvodnje hormona u tijelu. Budući da prekomjerno izlučivanje mokraće dovodi do dehidracije, fiziološkom otopinom bolesniku se daje da bi se vratila vodeno-solna ravnoteža.

U liječenju dijabetesa insipidusa mogu se propisati i lijekovi koji djeluju na nervni sistem (na primjer, Valerian, Brom). Nefrogeni dijabetes uključuje imenovanje protuupalnih lijekova i tiazidnih diuretika.

Važna komponenta liječenja dijabetes insipidusa je korekcija vodno-solne ravnoteže infuzijom velike količine fizioloških otopina. Da bi se efikasno smanjila diureza, preporučuju se sulfonamidni diuretici.

Dakle, dijabetes insipidus rezultat je nedostatka antidiuretskog hormona u ljudskom tijelu iz različitih razloga. Međutim, moderna medicina omogućava vam da nadoknadite ovaj nedostatak uz pomoć nadomjesne terapije sintetičkim analogom hormona.

Kompetentna terapija vraća bolesnu osobu u punopravan život. To se ne može nazvati potpunim oporavkom u doslovnom smislu riječi, međutim, u ovom slučaju zdravstveno stanje je što bliže normalnom.

Prehrana i dijeta za dijabetes insipidus

Glavni cilj dijetalne terapije je smanjiti mokrenje, a osim toga tijelo napuniti rezervama vitamina i minerala koje „gube“ uslijed učestalog mokrenja.

Vrijedno je dati prednost kuhanju na upravo takve načine:

  • kuhati
  • za par
  • jesti hranu u loncu sa maslinovim uljem i vodom,
  • ispeći u rerni, po mogućnosti u rukavu, radi sigurnosti svih hranjivih sastojaka,
  • u sporom šporetu, osim u režimu "prženja".

Kada osoba ima dijabetes insipidus, iz prehrane bi se trebali isključiti one kategorije hrane koja povećavaju žeđ, na primjer, slatkiši, pržena hrana, začini i začini, alkohol.

Dijeta se temelji na sljedećim principima:

  • smanjiti količinu konzumiranih proteina, ostavljajući normu ugljikohidrata i masti,
  • smanji koncentraciju soli, smanjujući njen unos na 5 g dnevno,
  • hrana se treba sastojati uglavnom od voća i povrća,
  • da biste utažili žeđ, koristite prirodne sokove, voćna pića i voćne napitke,
  • jesti samo nemasno meso,
  • uključuju ribu i plodove mora, žumanjke,
  • uzmi riblje ulje i fosfor,
  • jesti često u malim porcijama.

Primjer menija za dan:

  • prvi doručak - omlet (parno) od 1,5 jaja, vinaigrette (s biljnim uljem), čaj s limunom,
  • ručak - pečene jabuke, žele,
  • ručak - povrtna supa, kuvano meso, pirjana repa, napitak od limuna,
  • popodnevni čaj - juha od divlje ruže, džem,
  • večera - kuhana riba, kuvani krompir, pavlaka, čaj sa limunom.

Potrebno je obilno piće - jer tijelo tokom dehidracije gubi puno vode i to mora nadoknaditi.

Narodni lijekovi

Prije upotrebe narodnih lijekova za dijabetes insipidus, svakako se posavjetujte s endokrinologom, jer kontraindikacije su moguće.

  1. Dvadeset grama osušenih sokova stabljike sipa prelije se u čašu jako tople vode, a rezultirajući juha se gnu jedan sat. Dobiveni sastav pomiješan je sa kašikom meda i pije se tri puta dnevno.
  2. Da bi se u velikoj mjeri riješili žeđi i smanjili izliv urina, potrebno je liječiti se infuzijom burdoka. Da biste pripremili proizvod, potrebno vam je 60 grama korijena ove biljke, koji trebate samljeti što je više moguće, staviti u litarski termos i sipati kipuću vodu do punog volumena. Inzistirajte na korijenu sjemenki do jutra, nakon čega se lijek uzima 3 puta dnevno u pola čaše.
  3. Infuzija matičnjaka od dijabetesa insipidus. Sastojci: matičnjak (1 dio), korijen valerijane (1 dio), konus hmelja (1 dio), borovnica i metvica (1 dio), kipuća voda (250 ml). Svi biljni sastojci se dobro izmiješaju i mleve. Uzmite 1 kašiku smjese i prelijte kipućom vodom. Insistirajte sat. Uzmite u količini od 70 - 80 ml. pre odlaska u krevet. Prednost: infuzija umiruje tijelo, ublažava razdražljivost, poboljšava san.
  4. Da biste smanjili žeđ i vratili ravnotežu u tijelu, možete koristiti infuzirane listove oraha. Mladi listovi ove biljke se sakupljaju, suše i usitnjavaju. Nakon toga doda se čajna kašika suhe materije čašom (250 mililitara) ključale vode. Petnaest minuta kasnije dobijeni brod se može jesti kao i običan čaj.
  5. Kolekcija različitih biljaka pomoći će i u prevladavanju bolesti: matičnjaka od komorača, valerijana, komorač, sjeme kumine. Svi sastojci se moraju uzeti u jednakim količinama, dobro izmiješati. Nakon toga, kašika suhe smjese prelije se čašom ključale vode i ukuhava se dok se tekućina u potpunosti ne ohladi. Lijek je potrebno uzimati u pola čaše prije spavanja.

Vrste i uzroci patologije

Karakteristika NSAID-a je pretjerano mokrenje do 20 litara dnevno.

Uzroci nefrogene dijabetes insipidus ovise o vrsti patologije:

  • Nasleđeno. Najčešći uzrok bolesti je patologija gena AVP receptora. Ponekad je uzrok mutacija gena akvaporin-2. Kod homozigotnih bolesnika postoji potpuna odsutnost reakcije bubrega na ADH. Kod heterozigota reakcija na ADH je normalna ili lagano smanjena.
  • Stečeno. Bolest se razvija kao posljedica oštećenja moždanog tkiva i bubrežnih nefrona zbog određenih patologija ili utjecaja lijekova na tijelo. Nezdravu bubrezi gube osjetljivost na ADH i prestaju apsorbirati tekućinu, stvarajući puno nekoncentriranog urina. Policistična bolest bubrega, pijelonefritis, amiloidoza, uzimanje lijekova sa litijumom može dovesti do patologije.

Kako liječiti patologiju?

Tretman se temelji na vraćanju ravnoteže vode i soli u tijelu.

Kompleksna terapija uključuje takav lijek kao što je Ibuprofen.

Borba protiv nefrogenog dijabetesa insipidus uključuje upotrebu tiazidnih diuretika. Unatoč činjenici da su lijekovi ove skupine diuretici, oni sprečavaju reapsorpciju klora u bubrežnim tubulima, zbog čega se razina natrijuma u krvi smanjuje i vraća se bubrežna funkcija reapsorpcije vode. Pacijentu su propisani "hidroklorotiazid", "Indapamid." Uz pomoć protuupalnih lijekova, poput Ibuprofena, Indomethacina, neke tvari ne ulaze u tubule bubrega, zbog čega se osmolarnost urina povećava i njegov volumen se smanjuje. Važno je liječiti dijabetes melitus u kombinaciji s dijetom.

Neophodna dijeta

Bez prehrambene korekcije terapija će biti manje efikasna. Svrha prehrane je smanjenje izlučivanja urina, uklanjanje žeđi i pružanje tijelu hranjivih sastojaka izgubljenih zbog poliurije. Dnevni unos soli je 5-6 g, koju čovjek primi na ruku, a hrana se priprema bez soli. Zabranjeno je piti alkohol i slatkiše, trebate smanjiti unos proteina. Dopuštene su masti i ugljikohidrati. U prehrani bi trebalo da bude prisutno svježe povrće i voće, sokovi, riba i morski plodovi.

Uzroci dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus je bolest uzrokovana nedostatkom vazopresina, njegovim relativnim ili apsolutnim nedostatkom. Antidiuretski hormon (vazopresin) proizvodi se u hipotalamusu i, između ostalih funkcija u tijelu, odgovoran je za normalizaciju mokrenja. Po etiološkim znacima razlikuju se tri vrste dijabetes insipidusa: idiopatski, stečeni i genetski.

U većine bolesnika s ovom rijetkom bolešću uzrok još uvijek nije poznat. Takav dijabetes naziva se ideopatskim, do 70 posto pacijenata pati od njega.

Genetika je nasljedni faktor. U ovom se slučaju dijabetes insipidus ponekad manifestira kod nekoliko članova porodice i nekoliko generacija zaredom.

Medicina ovo objašnjava ozbiljnim promjenama genotipa, doprinoseći pojavi poremećaja u funkcioniranju antidiuretskog hormona. Nasljedna lokacija ove bolesti nastaje zbog urođene oštećenja u strukturi diencefalona i srednjeg mozga.

Razmatrajući uzroke dijabetesa insipidus treba uzeti u obzir mehanizme njegovog razvoja:

Centralni dijabetes insipidus - razvija se s nedovoljnom proizvodnjom vazopresina u hipotalamusu ili kršenjem njegovog izlučivanja iz hipofize u krv, što sugeriše da su njegovi uzroci:

  • Patologija hipotalamusa, budući da je odgovoran za regulaciju izlučivanja urina i sintezu antidiuretskog hormona, kršenje njegovog rada dovodi do ove bolesti. Akutne ili hronične zarazne bolesti: tonzilitis, grip, spolno prenosive bolesti, tuberkuloza mogu biti uzroci i izazivači faktora pojave hipotalamičkih disfunkcija.
  • Traumatične povrede mozga, potres mozga.
  • Hirurgija na mozgu, upalne bolesti mozga.
  • Vaskularne lezije hipotalamično-hipofiznog sistema, koje dovode do poremećaja cirkulacije u arterijama mozga koje hrane hipofizu i hipotalamus.
  • Tumorski procesi hipofize i hipotalamusa.
  • Cistična, upalna, degenerativna lezija bubrega koja ometaju percepciju vazopresina.
  • Autoimune bolesti
  • Hipertenzija je također jedan od otežavajućih čimbenika koji kompliciraju tijek dijabetesa insipidusa.

Bubrežni dijabetes insipidus - dok se vazopresin proizvodi u normalnim količinama, bubrežno tkivo ne reaguje pravilno. Razlozi mogu biti sljedeći:

  • Anemija srpaste ćelije je retka bolest
  • Kongenitalna patologija je nasledni faktor
  • Oštećenja medule bubrega ili mokraćnih tubula nefrona
  • policistične (višestruke ciste) ili amiloidoze (taloženje u amiloidnom tkivu) bubrega
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • povećani kalijum ili smanjen kalcijum u krvi
  • uzimanje lijekova toksičnih za bubrežno tkivo (npr. litij, amfotericin B, demeklocilin)
  • ponekad se javlja kod oslabljenih bolesnika ili u starosti

Ponekad, na pozadini stresa, može se pojaviti pojačana žeđ (psihogena polidipsija). Ili dijabetes insipidus tokom trudnoće, koji se razvija u 3. tromjesečju zbog uništenja vazopresina enzimima koje proizvodi placenta. Obje vrste kršenja uklanjaju se samostalno nakon uklanjanja uzroka.

Kakva je razlika između dijabetesa i dijabetes insipidusa?

Šećernu bolest ne treba miješati sa šećernom bolešću (DM), koja je rezultat nedostatka ili imuniteta inzulina, što dovodi do povećanja glukoze u krvi, što se naziva i šećer u krvi. Dijabetes insipidus nije povezan sa konvencionalnim dijabetesom, iako može imati slične simptome.

Šećer je mnogo češći od dijabetesa insipidusa. Uobičajeni dijabetes ima dvije glavne vrste: tip 1 i 2. Dijabetes melitus je potpuno drugačija vrsta bolesti.

Klasifikacija dijabetes insipidus

Bolest je podijeljena u nekoliko glavnih vrsta:

  • centralni dijabetes insipidus nastaje kada je proizvodnja vazopresina (hormona koji kontrolira metabolizam vode u tijelu) u hipotalamusu (hemisfera u diencefalonu, koja uključuje veliki broj staničnih grupa koje reguliraju neuroendokrinu aktivnost mozga), nedovoljna,
  • nefrogeni dijabetes insipidus (NIDDM) nastaje zbog nemogućnosti koncentracije urina uslijed poremećenog odgovora bubrežnih tubula na vazopresin, što dovodi do uklanjanja značajne količine nekoncentriranog urina iz tijela,
  • insipidarni sindrom karakterizirana polidipsijom (jaka žeđ), poliurijom (povećan volumen izlučenog urina dnevno),
  • gestagenski dijabetes insipidus povezana s povećanom aktivnošću enzima placente koji uništava vazopresin.

Najcesce postoje dve vrste: centralna i nefrogena.

Prema ozbiljnosti tečaja, razlikuju se sljedeći oblici dijabetesa insipidusa:

  • svjetlost - do 8 litara urina dnevno,
  • prosjek - izdvajanje 8-14 litara dnevno
  • teška - više od 14 litara / dan.

Takođe, bolest se dogodi kongenitalni ili stekao forme.

Dijeta i prehrana za dijabetes insipidus

Glavni cilj kliničke prehrane za dijabetes insipidus je postepeno smanjenje izlučivanja urina dnevno i borba protiv intenzivne žeđi.

Treba se suzdržati od jedenja hrane koja sadrži proteine ​​i unositi dovoljnu količinu masti i ugljenih hidrata u ishranu. Hrana se priprema bez dodavanja soli.

Proizvodi koji moraju biti uključeni u prehranu za dijabetes insipidus:

  • nemasno meso (npr. piletina, crveno ili bijelo),
  • orahe
  • razne žitarice. Preporučuje se prednost davanju heljdi, zobi i riži,
  • povrće i voće
  • bobice
  • mlijeko
  • čorba od šipka,
  • plodovi mora
  • zeleni čaj
  • voda sa limunom.

Strogo je zabranjeno jesti:

  • crna i crvena paprika
  • senf
  • sirće
  • dimljena jela
  • kiseli krastavci i kiseli krastavčići,
  • krekeri, čips i brza hrana.

Svakodnevna prehrana

Uz ovu bolest, morate nužno slijediti određenu dijetu. Približna dnevna prehrana za dijabetes insipidus:

  • prvi doručak - omlet (parno) od dva jaja, vinaigrette (s biljnim uljem), čaj s limunom,
  • ručak - zobena kaša, tri pločice tamne čokolade, žele,
  • ručak - povrtna supa, kuvano bijelo meso, pirjana mrkva, mlijeko,
  • popodnevna užina - salata od krastavaca i rajčice na biljnom ulju, jedno kuhano jaje,
  • večera - kuhana riba, kuvani krompir, pavlaka, čaj sa limunom.

Cijeli dan trebate obratiti posebnu pažnju na piće. Uz dijabetes insipidus, tijelu je potrebna voda više nego ikad prije da nadoknadi gubitak tekućine tokom dehidracije.

Hranu treba uzimati djelimično: 4-5 puta dnevno.

Važno! Pacijent bi trebao pratiti upotrebu, prvo bijelog hljeba, i drugo, maslaca i, na kraju, treće, posebno štetnog proizvoda u ovom trenutku - šećera.

Slijedeći dijeta pomoći će pacijentu koji ima dijabetes insipidus ubrzati proces ozdravljenja i uskoro se vratiti punom životu.

Prevencija dijabetes insipidus

Preporučuje se pravovremeno liječenje kvara centralnog živčanog sustava, poštivanje pravilnog dnevnog volumena tekućine, često izlaganje svježem zraku i odbacivanje loših navika.

Ljudi koji su predisponirani za pojavu ove patologije ponekad će dobro, barem 2 puta godišnje, napraviti rentgenski pregled bubrega.

Ako imate simptome poliurije ili stalnu žeđ, odmah trebate konzultirati liječnika kako biste izbjegli moguće posljedice.

Uz pravilan tretman, prognoza za ljude koji pate od dijabetesa insipidusa je povoljna. Centralni dijabetes insipidus reagira na liječenje mnogo lakše nego nefrogeni dijabetes insipidus.

Iako se pacijenti s dijabetes insipidus brzo dehidriraju, smrtnost od toga kod prethodno zdravih odraslih pacijenata je rijetka. Ali djeca i stariji ljudi su izloženi većem riziku od smrti od teške dehidracije.

Pogledajte video: GASTRITIS- zapaljenje sluznice zeluca - Dr Ljiljana Ljuboja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar