Značajke operacije za pankreatitis

Indikacije za operaciju pankreasa su

zastoj kanala pankreasa i

hipertenzija u distalnom (s obzirom na strikturu) odeljenja,

teški bolni oblici hroničnog pankreatitisa koji nisu podložni složenom liječenju.

Indikacije za operaciju sa hroničnim pankreatitisom su:

otporan na konzervativno liječenje

procesi stenoziranja u kanalima žlezde,

hronični pankreatitis, u kombinaciji sa pratećim bolestima susednih organa (želudac, dvanaestopalačni crev, žučni trakt),

hronični pankreatitis kompliciran opstruktivnom žuticom ili jakom duodenostazom, fistulama i cistama,

hronični pankreatitis s sumnjom na karcinom gušterače.

63. Zapreka izlaznog odeljka želuca i dvanaestopalačnog creva kod hroničnog pankreatitisa (dijagnoza, lečenje)

Pilorična stenoza. Dijagnoza bolesti zasniva se na sledećim studijama:

· Rendgenski pregled. U tom slučaju dolazi do povećanja veličine želuca, smanjenja peristaltičke aktivnosti, sužavanja kanala, povećanja vremena evakuacije sadržaja u stomaku i sl.

Ezofagogastroduodenoskopija. Pokazuje sužavanje i deformaciju stomaka na izlaznom mjestu, proširenje stomaka i dr.

· Proučavanje motoričkih funkcija (primjenom metode elektrogastroenterografije). Ova metoda omogućava učenje o tonu, električnoj aktivnosti, učestalosti i amplitudi kontrakcija želuca nakon jela i na prazan stomak,

Ultrazvuk U kasnijim fazama može se vizualizirati uvećani stomak.

Liječenje pilorične stenoze (pilorična stenoza) je samo hirurško. Terapija lijekovima uključuje terapiju osnovne bolesti, predoperativnu pripremu. Propisuju se antiulcerni lijekovi, vrši se korekcija poremećaja u metabolizmu proteina, vode-elektrolita i obnavljanje tjelesne težine.

Liječenje pilorične stenoze samo je hirurško. Radikalno lečenje omogućava resekciju želuca. U teškim slučajevima, oni su ograničeni na nametanje zadnje gastroenteroanastomoze, što osigurava evakuaciju sadržaja.

64. Vrste operacija na pankreasu kod hroničnog pankreatitisa.

Sve hirurške mogućnosti koje se koriste u lečenju pacijenata sa hroničnim pankreatitisom konvencionalno se dele na:

1) direktne intervencije na pankreasu, 2) operacije na autonomnom nervnom sistemu, 3) operacije na bilijarnom traktu, 4) operacija na stomaku i dvanaesniku.

1) Neposredne intervencije pankreasa provodi se u slučaju okluzije i suženja glavnog izlaznog kanala, virzungolitiiasis, sumnje na karcinom gušterače, teških fibrosklerotičnih lezija gušterače, hroničnog pankreatitisa u kombinaciji s pseudocistima, kalcifikacijom. Operacije ove grupe uključuju resekcija operacije, operacije unutrašnje drenaže sistema pankreasa i nju okluzija.

Hirurška resekcija intervencije na gušterači uključuju: resekciju lijeve kaude, subtotalnu resekciju, pankreatoduodenalnu resekciju i potpunu duodenopanreatektomiju.

Volumen resekcije pankreasa u bolesnika sa hroničnim pankreatitisom ovisi o učestalosti okluzalno-stenotičkog procesa.

Operacije interne odvodnje Sistem kanala pankreasa obnavlja odliv sekreta pankreasa u tanko crijevo. Od hirurških intervencija ove grupe se najčešće rade Pestov-1 Pestov-2, Duval, presjeka i plastike usta glavnog pankreasnog kanala.

Operacije Pestov-1 i Duval odnose se na operacije kaudalne pankreatojejunostomije. Primjenjuju se u liječenju bolesnika s nepovratnim promjenama distalne žlijezde, u kombinaciji s difuznim širenjem Wirsungova kanala na preostalom dijelu žlijezde nakon resekcije u nedostatku višestrukih striktura.

Prilikom obavljanja operacije Pestov-1 rep pankreasa u početku resetira. Istovremeno se slezena uklanja. Zatim se prednji zid Wirsung-ovog kanala, zajedno s tkivom gušterače koji se nalazi iznad njega, uzdužno secira na nepromijenjeni dio kanala. Petlja jejunuma izolirana duž Ru izvodi se posteriorno. Anastomoza nastaje dvorednim šavovima između crijeva i šupljine žlijezda, invadiranim u lumen tankog crijeva do razine nerazdvojenog dijela kanala. Kao opcije za anastomoze upotrebljavaju se anastomoze tipa "kraj pankreasa do kraja tankog crijeva" i tipa "kraj pankreasa na strani tankog crijeva".

Tokom operacije Duval vrši se resekcija distalnog gušterače i splenektomija. Pankreasni je panker anastomoziran sa petljom tankog creva, isključenom prema Ru, koristeći termolateralni pankreatojejunoanast oz.

Uzdužna pankreatojejunostomija prema Pestov-2 primjenjuje se u liječenju bolesnika s kroničnim pankreatitisom s potpunim oštećenjem glavnog pankreasnog kanala (višestruko sužavanje kanala izmjenjuje se njegovim širenjem) u slučaju nemogućnosti obavljanja operacije resekcije. Suština operacije je stvaranje anastomoze između uzdužno seciranog virzung kanala i izolirane duge (oko 30 cm) petlje jejunuma, isključene anastomozom u obliku slova Y, prema Ru.

Okluzija (punjenje, začepljenje) sistema pankreasnih kanala postiže se unošenjem materijala za punjenje (pankreasi, akrilno ljepilo, KL-3 ljepilo itd.) u kombinaciji s antibioticima. Unošenje okluzivnih supstanci uzrokuje atrofiju i sklerozu egzokrinog parenhima žlijezde, doprinoseći brzom ublažavanju boli.

2) Operacije na autonomnom nervnom sistemu izveden s jakim bolovima. Usmjereni su na sjecište puteva za impulse boli. Glavne operacije ove grupe su lijevo obojena splanchnectektomija u kombinaciji s resekcijom lijevog lunarnog lunarnog čvora (Operacije Malle-Guy), bilateralna torakalna splanchnektomija i simpatektomija, postganglionska neurotomija (Operacija Yoshioka - Wakabayashi), marginalna neurotomija (operacija P. N. Napalkov - M A. Trunina - I.F Krutikova)..

Operacija Malle-Dušo (1966) prekida nervna vlakna koja dolaze iz repa i djelomično iz glave gušterače. Operacija se izvodi iz ekstraperitonealnog i laparotomskog pristupa. In prvo U slučaju da se napravi lumbalni rez s resekcijom XII rebara. Nakon pomicanja gornjeg pola bubrezi postaju dostupni manipulacijama velikih i malih unutrašnjih živaca koji u poprečnom smjeru prelaze noge dijafragme. Povlačeći se za živce, izložite lunarni čvor koji leži na aorti. U slučaju rada Malle-Dušo od laparatnogo pristupa izlažu lijevom rubu celijakičnog debla, a u kutu između njega i aorte nalaze se lijevi polulomični čvorovi celijakijskog pleksusa, kao i veliki i mali unutrašnji živci.

Za liječenje pacijenata sa hroničnim pankreatitisom sa perzistentnim sindromom boli predložena je bilateralna torakalna splanknektomija i simpatiktomija. Postganglionska nervna vlakna potiču iz živčanog pleksusa formiranog nervnim vlaknima desnog i lijevog lunatskog čvorova, kao i aortalnim pleksusom. Oni inerviraju glavu i dijelom tijelo gušterače, prodirući u nju na medijalnom rubu procesa kuke. Tokom operacije Yogiioka - Wakabayagi Prvo, presijeca se prvi dio ovog pleksusa, prelazeći iz desnog lunatskog čvora. Dostupno je nakon mobilizacije dvanaestopalačnog crijeva prema Kocheru i otkrića čvora u uglu između donje šuplje i lijeve bubrežne vene. Zatim secira drugi dio vlakana koji ide do gušterače iz gornje mezenterijske arterije.

Najveći klinički efekat operacije Yogiioka - Wakabayashi uočeno kod pacijenata s kroničnim pankreatitisom s lokalizacijom patološkog procesa u glavi gušterače. Međutim, postganglionska neurotomija može biti komplicirana crevnom parezom, prolivom.

Marginalna neurotomija pankreasa lišena je ovih nedostataka. (operacija P. K Napalkov - M. A. Trunina - I F. Krutikova). Sprovođenje ove hirurške intervencije prati sjecište aferentnih i eferentnih simpatičkih i parasimpatičkih vlakana duž oboda gušterače. Da biste to učinili, presjecite parietalni peritoneum duž gornjeg ruba gušterače i izložite celijakiji arterijsko deblo i njegove grane. I% -tna otopina novokaina sa alkoholom uvodi se u polulomične čvorove celijakijskog pleksusa. Zatim pređite preko nervnih trupa * koji idu od jetrenih i slezalnih arterija do gornjeg ruba žlezde. Prerezuje se peritoneum iznad mezenterijskih žila, a nervni trupovi koji teku do gušterače duž superiorne mezenterijske arterije seciraju.

Značajan nedostatak operacija rubne neurotomije gušterače je visoka brzina recidiva boli. Periarterijska neurotomija otvora zajedničke jetrene i slezinske arterije u pravilu se izvodi kada je nemoguće provesti operaciju marginalne neurotomije. Obje kliničke mogućnosti su slične po kliničkoj efikasnosti.

3) Operacije na bilijarnom traktu u bolesnika s hroničnim pankreatitisom koriste se za istodobnu žučnu bolest, stenozu velikog duodenalnog papila i za razvoj opstruktivnog sindroma žutice. Uz ovu patologiju najčešće se koriste kolecistektomija s drenažom zajedničkog žučnog kanala, biliodigestijalni anastomozi, papilosfinkterotomija i papilosfinkteroplastika.

4) Odoperacije na stomaku kod hroničnog pankreatitisa resekcija se najčešće vrši kod čira koji prodire u gušteraču i koji su komplicirani sekundarnim pankreatitisom, a na dvanaesniku - vagotmia (SPV) u kombinaciji s drenažom želuca ili resekcijom želuca.

Vrste intervencija

Izbor operacije ovisi o dokazima. Operacije su:

  • hitno stanje (npr. kod peritonitisa),
  • odloženo (propisano za odbacivanje mrtvog tkiva žlezde)
  • planirani (nakon prestanka akutnog procesa).

Operacija gušterače se izvodi sljedećim metodama:

  1. Šivanje. Koristi se ako postoje mala oštećenja na ivicama koja ne narušavaju integritet organa.
  2. Cysteenterostomy. Indiciran je za supputaciju pseudocista.
  3. Necrsecvestrectomy. Primjenjuje se kod opsežne gnojne upale koja pogađa susjedne organe.
  4. Marsunializacija. Koristi se za uklanjanje pseudocista s tankim stijenkama i gnojnim sadržajem.
  5. U liječenju stenoze koristi se transduodenalna sfinkterovirusungoplastika.
  6. Virsungoduodenostomy. Imenovana je za uklanjanje opstrukcije kanala.
  7. Longitudinalna pankreatojejunostomija. Izvodi se u slučaju kroničnog endoskopskog pankreatitisa s oštećenom propusnošću kanala.
  8. Papillotomy. Izvodi se pri uklanjanju benignih novotvorina ili malih malignih novotvorina.
  9. Lijevo obojena resekcija. Izvodi se s žarišnim lezijama tijela (repa) žlijezde uz kršenje integriteta.
  10. Totalna duodenopankreatktomija. Propisan je za više ruptura i tumora koji pogađaju cijelu žlijezdu bez metastaza.
  11. Resekcija pankreatoduodenala. Izvodi se s destruktivnim patologijama koje utječu na dio glave, i pojavom tumora.
  12. Lijevo-sided splanchnectectomy s resekcijom lijevog čvora solarnog pleksusa. Primjenjuje se u hroničnom obliku pankreatitisa s jakom fibrozom i intenzivnim bolovima.
  13. Pravostrana splanchnectektomija. Omogućuje vam da zaustavite prijenos impulsa boli iz glave i žučnih kanala.

Indikacije i kontraindikacije

Hirurška intervencija je ekstremna mjera jer operacija ima snažan učinak na unutarnje organe. Indikacije za operaciju su:

  • akutni oblik destruktivnog pankreatitisa,
  • bolest nekroze pankreasa
  • hronični oblik pankreatitisa s čestim pogoršanjima i minimalnim periodima remisije,
  • inficirana pankreasna nekroza,
  • teški tok patologije,
  • urođene malformacije,
  • ozljede mekog tkiva žlijezde uzrokovane mehaničkim stresom,
  • pseudocista
  • peritonitis
  • maligne novotvorine.

Kao posljedica topljenja gušterače može biti zahvaćen želudac, 12 čreva na dvanaesniku i žučni mjehur.

Postoje kontraindikacije za hiruršku intervenciju:

  • nagle promjene krvnog pritiska,
  • visok nivo enzima
  • šok stanje koje se ne može riješiti,
  • anurija (nedostatak urina),
  • povišen šećer u urinu
  • teški poremećaji koagulacije.

Za bilo koji od ovih znakova, operacija je zabranjena. Prvo morate normalizirati pokazatelje.

Postoje kontraindikacije za hiruršku intervenciju.

Priprema

Kako bi se spriječio razvoj komplikacija i radi pripreme za operaciju, provode se laboratorijske i instrumentalne studije:

  1. Provodi se krvni test (općenit i detaljan). Ako se sumnja na tumor u glavi žlijezde, rade se testovi za tumorske markere.
  2. Instrumentalna dijagnostika uključuje ultrazvuk gušterače i susjednih organa.
  3. Ovisno o dijagnozi, može biti potrebna računalna tomografija. Često je potrebna magnetna rezonanca holangiopankreatografija.
  4. Ako morate ukloniti kamenje iz kanala, izvodi se endoskopska retrogradna holangiopankreatografija. Ovom metodom dobivaju se informacije o stanju kanala žlijezde.
  5. Ako se sumnja na zloćudnu neoplazmu, obavlja se biopsija uzorka pomoću punkcije (radi utvrđivanja prirode tumora).

Prilikom uzimanja biopsije mogu se pojaviti poteškoće: tijekom postupka može doći do krvarenja, a nakon završetka uzorkovanja formiranje fistule.

Važan događaj u pripremi je gladovanje (bez obzira na oblik pankreatitisa). Nedostatak hrane u probavnom traktu smanjuje rizik od komplikacija tokom i nakon operacije.

Na dan operacije pacijentu se daje klistir za čišćenje, zatim premedikacija (primjenjuju se lijekovi kako bi se pacijent pripremio za anesteziju i operativni zahvat).

Kako ide

Hirurško liječenje akutnog pankreatitisa provodi se 2 dana: u prvom - preoperativna priprema, u drugom - operacija.

Postoje 2 metode hirurške intervencije:

  1. Otvoreni (rezovi se rade u trbušnoj šupljini i lumbalnoj regiji kako bi se pristupio organu).
  2. Minimalno invazivne (intervencije probijanja probijanja) - manipulacije se izvode kroz punkcije u trbušnom zidu. Indikacija za intervenciju odvodnje punkcije pod kontrolom ultrazvuka je prisustvo rasutih tečnosti u trbušnoj šupljini.

Ova vrsta intervencije koristi se ako se dogodi retroperitonealna lezija ili je potrebno drenaža za uklanjanje zaražene tekućine.

Operacije se izvode prema unaprijed zadanom algoritmu: nakon otvaranja formacije (upalne ili purulentne) uklanja se dio organa (glave ili repa). U težim slučajevima vrši se kompletna resekcija organa.

Postoje 2 metode hirurške intervencije: otvorena i minimalno invazivna.

Komplikacije

Opasne posljedice mogu rezultirati bilo kojom hirurškom intervencijom. Mehanički učinak na organ može uzrokovati komplikacije tokom perioda rehabilitacije:

  • krvarenje
  • gnojna upala,
  • probavne smetnje,
  • dijabetes melitus
  • oštećenja krvnih sudova i živaca blizu operiranog organa,
  • postoperativni pankreatitis,
  • peritonitis
  • pogoršanje hroničnih oblika bolesti.

Kao rezultat kardiotoničke terapije mogu se razviti poremećaji koagulacije.

Rehabilitacija pacijenta

Nakon operacije pacijent je prebačen na odjel intenzivne njege, gdje se prati njegovo stanje. Teško je identificirati postoperativne komplikacije tokom prvog dana.

Obavlja se praćenje krvnog pritiska, hematokrita i šećera u krvi, fizikalno-hemijskih parametara urina, drugih važnih parametara, radi se rendgenska studija.

U postoperativnom razdoblju vrši se ispiranje (protočnih ili frakcijskih) zona uništenja antiseptičkim otopinama. Prve sedmice se osigurava ležaj u krevetu.

Pacijent je u bolnici najmanje 4 nedelje. Nakon tog perioda pacijent se može prebaciti na ambulantno liječenje.

Ako pacijentovo stanje i dalje ostane stabilno, drugi dan će biti premješten na hirurško odjeljenje. Pacijent prima tretman koji je propisao ljekar. Njega se provodi uzimajući u obzir prirodu hirurške intervencije, težinu stanja, prisustvo komplikacija.

Pacijent je u bolnici najmanje 4 nedelje. Nakon tog perioda pacijent se može prebaciti na ambulantno liječenje. Potrebno je pridržavati se odmora, prehrane, uzimanja propisanih lijekova.

Dozvoljene su kratke šetnje, svaka fizička aktivnost je kontraindicirana.

Dijetalna terapija

U postoperativnoj rehabilitaciji važna uloga se daje kliničkoj prehrani i ishrani. Prva dva dana pokazuju gladovanje, počevši od 3. dana - štedljiva hrana (krekeri, kaša od mlijeka, skuta, polutjela tekuća hrana bez soli, šećera i začina).

Tokom prve sedmice nakon operacije dozvoljeno je jesti jela s parom, u budućnosti se preporučuje uključivanje kuhane hrane u prehranu.

Tokom prve sedmice nakon operacije dozvoljeno je jesti jela s parom, u budućnosti se preporučuje uključivanje kuhane hrane u prehranu.

Od druge sedmice, ako bolesnikovo stanje dopušta, dozvoljeno je konzumirati malu količinu ribe i mršavog mesa. Potrebno je odbiti masnu, začinjenu, prženu, dimljenu hranu. Slastice, proizvodi od brašna, peciva nisu uključeni.

Fizioterapijske vežbe

Obvezna točka programa rehabilitacije je LFK. U postoperativnom periodu obuhvaća vježbe disanja i kardio vježbe. Gimnastika se izvodi pod nadzorom ljekara.

Prema statistikama, odbijanje pacijenata od fizioterapijskih vježbi povećava proces oporavka i povećava rizik od ponovne pojave nakon operacije zbog malignih novotvorina.

Obvezna točka programa rehabilitacije je LFK.

Životna prognoza

Nakon totalne resekcije ili uklanjanja dijela gušterače, pacijent može dugo živjeti pod uslovom da prođe neki tretman, a zatim do kraja života jede i uzima lijekove koje je propisao liječnik.

Uloga žlijezde u životu tijela je velika: ona sintetiše hormone i proizvodi probavne enzime. Enzim i hormonalna funkcija mogu se nadoknaditi uz pomoć zamjenske terapije.

Lijekovima koji sadrže enzim propisuju se pacijentima, a pacijenti trebaju kontrolirati razinu šećera u krvi (zbog povećanog rizika od razvoja šećerne bolesti).

Kada se obavlja operacija pankreatitisa?

Potreba za hirurškim liječenjem uzrokovana je bolestima gušterače prilikom promatranja teških oštećenja tkiva organa. U pravilu se operacija provodi u slučajevima kada alternativne mogućnosti vode samo do neuspjeha ili kad je pacijent u izuzetno ozbiljnom i opasnom stanju.

Treba imati na umu da je svaka intervencija u organ ljudskog tijela prepuna svih vrsta negativnih posljedica. Mehanički put nikad ne garantira oporavak pacijenta, već, naprotiv, uvijek postoji rizik od značajnog pogoršanja ukupne zdravstvene slike. Simptomi i liječenje pankreatitisa kod odraslih često su međusobno povezani.

Osim toga, samo visokokvalificirani doktor uske specijalizacije može provesti operaciju, a ne mogu se sve medicinske ustanove pohvaliti takvim stručnjacima. Dakle, operacija pankreasa u prisustvu pankreatitisa provodi se u sljedećim situacijama:

  • Stanje pacijenta, obilježeno akutnom fazom destruktivne bolesti. Sa sličnom slikom opaža se raspadanje tkiva oboljelog organa nekrotičnog tipa, dok se mogu spojiti gnojni procesi koji služe kao direktna prijetnja pacijentovom životu.
  • Prisutnost pankreatitisa u akutnom ili hroničnom obliku, koji je prešao u stadij pankreasne nekroze, odnosno, nekrotične stratifikacije živih tkiva.
  • Hronična priroda pankreatitisa koja je zabilježena čestim i akutnim napadima s kratkim vremenom remisije.

Sve ove patologije u nedostatku hirurškog liječenja mogu dovesti do fatalnih posljedica. Štoviše, bilo koje metode konzervativnog liječenja neće dati potrebni rezultat, što je direktna indikacija za operaciju.

Glavne poteškoće u obavljanju hirurškog liječenja

Hirurgija na pozadini pankreatitisa uvijek je složena, kao i teško predvidljiva procedura, koja se temelji na brojnim aspektima koji su povezani s anatomijom unutarnjih organa mješovite sekrecije.

Tkiva unutrašnjih organa su jako krhka, pa najmanja manipulacija može biti uzrokovana jakim krvarenjem. Slična komplikacija tijekom oporavka pacijenta nije isključena.

Pored toga, u neposrednoj blizini žlijezde vitalni su organi i njihovo malo oštećenje može dovesti do ozbiljnih kvarova u ljudskom tijelu, kao i do nepovratnih posljedica. Tajna, zajedno s enzimima koji se stvaraju direktno u organu, utječe na nju iznutra, što dovodi do stratifikacije tkiva, što značajno usložnjava tijek operacije.

Simptomi i liječenje pankreatitisa kod odraslih

Akutni pankreatitis karakterišu sledeći simptomi:

  • Jaka trbušna bol sa lokalizacijom i u desnom i u lijevom hipohondriju.
  • Opšte slabost.
  • Povišena tjelesna temperatura.
  • Mučnina i povraćanje, ali nakon pražnjenja želuca, ne dolazi do olakšanja.
  • Zatvor ili proliv.
  • Umjerena dispneja.
  • Štucanje.
  • Napuhanost i druge tegobe u trbuhu.
  • Promjena boje kože - pojava plavkastih mrlja, požutela ili crvenila lica.

Pacijent je smješten u odjeljenje gdje se provodi intenzivna njega. U težim slučajevima je potrebna operacija.

Propisati terapiju lijekovima:

  • antibiotici
  • protivupalni lekovi
  • enzimi
  • hormoni
  • kalcijuma
  • lijekovi protiv choleretic-a
  • premazi na bazi bilja.

Vrste hirurških intervencija za pankreatitis

Dostupne su sledeće vrste operacije pankreatitisa:

  • Postupak resekcije distalnih organa. Tokom procesa liječenja hirurg vrši uklanjanje repa, kao i tijela gušterače. Količine ekscizije određuju se prema stupnju oštećenja. Takva se manipulacija smatra preporučljivom u slučajevima kada lezija ne zahvaća cijeli organ. Prehrana za pankreatitis nakon operacije izuzetno je važna.
  • Subtotalnom resekcijom podrazumijeva se uklanjanje repa, većine glave pankreasa i njegovog tijela. Međutim, zadržani su samo neki segmenti u blizini dvanaestopalačnog crijeva. Ovaj se postupak izvodi isključivo s ukupnom vrstom lezije.
  • Nekrosecvestrektomija se vrši u sklopu kontrole ultrazvuka, kao i fluoroskopije. Istovremeno se u organu otkriva tekućina, provodeći drenažu kroz posebne cijevi. Nakon toga uvode se odvodi velikog kalibra kako bi se isprala šupljina i izvršila vakuum ekstrakcija. Kao dio završne faze liječenja, veliki se odvodi zamjenjuju manjim, što pridonosi postepenom zacjeljivanju postoperativne rane uz održavanje odljeva tekućine. Indikacije za operaciju pankreatitisa treba strogo poštovati.

Među najčešćim komplikacijama nalaze se gnojni apscesi. Mogu se prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Prisutnost febrilnih stanja.

Rehabilitacija i zbrinjavanje pacijenata u bolnici

Nakon operacije zbog pankreatitisa, pacijent odlazi na odjel intenzivne njege. U početku ga drže na intenzivnoj njezi, gdje mu se pruža odgovarajuća njega, a prate se i vitalni pokazatelji.

Dobro stanje pacijenta u prvih dvadeset i četiri sata uvelike otežava uspostavljanje postoperativnih komplikacija. Obavezno nadziranje urina, krvnog pritiska, kao i hematokrita i glukoze u tijelu. Neophodne metode za praćenje uključuju rendgen prsa i elektrokardiogram srca.

Drugi dan, pod relativno zadovoljavajućim stanjem, pacijent je prebačen na hirurško odjeljenje, gdje mu je pružena potrebna njega, uz pravilnu ishranu i složenu terapiju. Hrana nakon operacije pankreatitisa pažljivo je odabrana. Shema naknadnog liječenja ovisi o težini, a osim toga, o prisutnosti ili odsutnosti negativnih posljedica operacije.

Kirurzi primjećuju da pacijent mora biti pod nadzorom medicinskog osoblja mjesec i pol do dva mjeseca nakon operacije. Ovo je vrijeme obično dovoljno da se probavni sistem prilagodi modifikacijama, kao i da se vrati svom normalnom radu.

Kao preporuke za rehabilitaciju, pacijentima nakon otpuštanja savetuje se strogo pridržavanje potpunog odmora, kao i odmora u krevetu, pored toga, takvim pacijentima je potrebna popodnevna uspavanka i dijeta. Jednako je važna i atmosfera u domu i porodici. Ljekari napominju da je potrebna podrška rodbine i rodbine. Ovakve mjere omogućit će pacijentu da bude siguran u uspješan ishod naknadne terapije.

Dve nedelje nakon otpusta iz bolničkog odeljenja, pacijentu je dozvoljeno da izađe napolje, krećući kratke šetnje nespretnim korakom. Treba naglasiti da je u procesu oporavka pacijentima strogo zabranjeno pretjerano raditi. Posljedice operacije pankreatitisa prikazane su u nastavku.

Postoperativna terapija

Kao takav, algoritam tretmana nakon operacije protiv pankreatitisa određuje određenim faktorima. Da bi propisao terapiju, lekar pažljivo proučava istoriju pacijenta zajedno sa konačnim ishodom intervencije, stepenom obnove žlezde, rezultatima laboratorijskih ispitivanja i instrumentalnom dijagnostikom.

Ako nema dovoljno proizvodnje inzulina pankreasa, može se dodatno propisati i liječenje inzulinom. Sintetski hormon pomaže obnavljanju i normalizaciji glukoze u ljudskom tijelu.

Preporučuje se uzimanje lijekova koji će pomoći razvijanju optimalne količine enzima ili ih već sadrže. Takvi lijekovi poboljšavaju rad organa za varenje. U slučaju da ti lijekovi nisu uključeni u režim liječenja, pacijent može razviti simptome kao što su povećana tvorba plina zajedno s naduvavanjem, proljevom i žgaravicom.

Šta još uključuje hirurško liječenje gušterače?

Uz to, pacijentima se dodatno preporučuju aktivnosti u obliku ishrane, terapijskih vježbi i fizioterapije. Uravnotežena vrsta prehrane dominantna je metoda u periodu oporavka. Pridržavanje prehrane nakon resekcije organa uključuje dvodnevno post, a trećeg dana je dozvoljena štednja hrane. U tom je slučaju dozvoljeno jesti sljedeće proizvode:

  • Čaj bez šećera s krekerima i juha od pire-a.
  • Kaša u mleku s rižom ili heljdom. Tokom kuvanja, mleko treba razblažiti vodom.
  • Parni omlet, sa samo proteinima.
  • Jučer sušeni hljeb.
  • Do petnaest grama putera na dan.
  • Skuti sir s malo masnoće.

Prije odlaska u krevet, pacijentima se preporučuje popiti jednu čašu kefira s malo masnoće, koji se ponekad može zamijeniti čašom tople vode s dodatkom meda. I tek nakon deset dana pacijentu je dopušteno da u svoj jelovnik uključi neku ribu ili mesne proizvode.

Medicinska prognoza operacije pankreasa za pankreatitis

Sudbinu osobe nakon operacije na gušterači određuju mnogi faktori, koji uključuju stanje prije operacije, metode njegove provedbe zajedno s kvalitetom terapijskih i dispanzerskih mjera, a osim toga, pomoć samog pacijenta i tako dalje.

Bolest ili patološko stanje, bilo da je riječ o akutnom obliku upale gušterače ili ciste, uslijed kojeg su medicinske manipulacije u pravilu korištene, i dalje utječu na opće dobro ljudi, kao i na prognozu bolesti.

Na primjer, ako se resekcija provede zbog raka, tada postoji visoki rizik od ponovne bolesti. Prognoza vezano za petogodišnje preživljavanje takvih pacijenata je razočaravajuća i iznosi i do deset posto.

Čak i malo nepridržavanje preporuka liječnika, na primjer, fizički ili mentalni umor, kao i nestabilnost u prehrani, može negativno utjecati na stanje pacijenta, izazivajući pogoršanje, što može dovesti do smrtnog ishoda.

Dakle, kvaliteta života pacijenta, kao i njegovo trajanje nakon operacije na gušterači, izravno ovisi o pacijentovoj disciplini i pridržavanju svih medicinskih recepata.

Da li imate operaciju pankreatitisa? Saznali smo da.

Kada se izvodi operacija?

Potreba za hirurškom terapijom nastaje zbog bolesti gušterače, kada dolazi do teškog oštećenja tkiva organa. Obično se operacija izvodi u situacijama kada su alternativne mogućnosti dovele do neuspjeha ili je pacijent u izuzetno teškom stanju.

To je zbog činjenice da je svaka intervencija u „nežni“ organ prepun različitih negativnih posljedica. Mehanički put ne garantira oporavak pacijenta, naprotiv, postoji rizik od značajnog pogoršanja slike.

Uz to, samo visokokvalificirani hirurg sa uskom specijalizacijom može izvršiti operaciju, a takvi specijalisti nisu dostupni u svim medicinskim ustanovama.

Operacija pankreasa za pankreatitis se izvodi u sledećim slučajevima:

  • Akutna faza destruktivne bolesti. Na ovoj slici promatra se raspadanje tkiva organa nekrotične prirode, nije isključeno dodavanje gnojnih procesa što ugrožava život pacijenta.
  • Pankreatitis u akutnom ili hroničnom obliku, koji se transformisao u nekrozu pankreasa - nekrotičnu stratifikaciju živih tkiva.
  • Hronični pankreatitis, za koji su karakteristični česti akutni napadi i kratko vrijeme remisije.

Sve ove patologije u nedostatku hirurške terapije mogu dovesti do fatalnih posljedica.

Bilo koje konzervativne mogućnosti liječenja ne daju željeni rezultat, što je direktna indikacija za operaciju.

Poteškoće hirurškog tretmana

Čini se da je operacija pankreatitisa složen i teško predvidljiv proces, koji se zasniva na mnogim aspektima povezanim sa anatomijom unutarnjeg organa mješovite sekrecije.

Tkivo unutarnjeg organa karakterizira visok stupanj krhkosti, što tijekom manipulacije može dovesti do jakog krvarenja. Ova komplikacija nije isključena tokom pacijentovog perioda oporavka.

Vitalni organi nalaze se pored žlijezde, njihovo malo oštećenje može dovesti do ozbiljnih kvarova u tijelu i nepovratnih posljedica. Tajna i enzimi koji se stvaraju direktno u organu, utječu na njega iznutra, što dovodi do raslojavanja tkiva, što znatno otežava tijek operacije.

  1. U trbušnoj šupljini počinju se nakupljati nekrotični ili gnojni sadržaji, ako se naučnim jezikom tada pacijentu dijagnosticira peritonitis.
  2. Pogoršanje popratnih bolesti koje su povezane s aktivnostima gušterače i proizvodnjom enzima.
  3. Začepljenje glavnih kanala dovodi do pogoršanja pankreatitisa.
  4. Meka tkiva organa ne zarastaju, pozitivna dinamika oporavka pankreasa se ne opaža.

Najopasnije komplikacije uključuju zatajenje više organa, pankreasni i septički šok.

Kasnije negativne posljedice uključuju pojavu pseudocista, fistule gušterače, razvoj šećerne bolesti i egzokrinu insuficijenciju.

Bolnička bolnica i rehabilitacija pacijenata

Nakon operacije pacijent je upućen na odjel intenzivne njege. U početku je na intenzivnoj njezi, gdje se obavlja odgovarajuća njega i nadzor vitalnih znakova.

Ozbiljno stanje pacijenta u prva 24 sata značajno otežava identifikaciju postoperativnih komplikacija. Obavezno nadgledajte krvni pritisak, urin, hematokrit, glukozu u tijelu. Preporučene metode kontrole uključuju rendgen prsa, EKG.

Drugog dana, sa relativno zadovoljavajućim stanjem, odrasla osoba je prebačena na hirurško odeljenje. Tamo gde mu je potrebna potrebna nega, ishrana, složena terapija. Shema daljnjeg liječenja ovisi o težini, prisutnosti / odsutnosti negativnih posljedica operacije.

Pregledi ljekara napominju da bi pacijent morao biti pod nadzorom medicinskih stručnjaka 1,5-2 mjeseca nakon intervencije. Ovo je vrijeme dovoljno da se probavni sistem prilagodi modifikacijama i vrati se u normalan rad.

Preporuke za rehabilitaciju nakon pražnjenja:

  1. Kompletan odmor i odmaranje u krevetu.
  2. Popodnevna dremka.
  3. Dijeta

Jednako je važna i atmosfera u porodici. Liječnici kažu da bi rođaci trebali podržati pacijenta, ovo mu pruža priliku da bude sigurna u povoljnu prognozu daljnje terapije.

Dve nedelje nakon pražnjenja, nespretnim korakom možete izaći napolje i napraviti kratke šetnje.

Tokom perioda oporavka strogo je zabranjeno pretjerano raditi.

Šta je ovo

Operacija gušterače za pankreatitis, ovisno o konkretnom slučaju, može biti različite prirode, može biti prilično složena.

Operacija se provodi nakon pojašnjenja određenih čimbenika, tačnije prisutnosti diferencijacije oštećenih tkiva od zdravih, rasprostranjenosti gnojno - nekrotičnog procesa u gušterači, stupnja upale i prisutnosti popratnih gastrointestinalnih bolesti. Operativna metoda se provodi pomoću laparoskopije, metode translaparotomije za ispitivanje gušterače i trbušne šupljine.

U procesu laparoskopije enzimskog peritonitisa pankreatitisa propisuje se laporoskopska drenaža trbušne šupljine, a nakon toga - peritonealna dijaliza i infuzija lijekova. Operacija se izvodi pod kontrolom laparoskopa. Mikroirrigatori povezani su s otvorom žlijezde i lijevim subfreničnim prostorom, a drenaža velikog promjera uvodi se malim probijanjem trbušnog zida u lijevu zdjeličnu zonu u malu zdjelicu.

Dijalizne otopine sadrže antibiotike, antiproteaze, citostatike, antiseptike, otopine glukoze. Metoda je učinkovita samo u prva tri dana nakon fiksiranja početka akutnog peritonitisa. Metoda se ne provodi s masnom nekrozom pankreasa, kao ni sa bilijarnim pankreatitisom. Dekompresija bilijarnog trakta kod pankreatogenog peritonitisa provodi se laparoskopskom drenažom trbušne šupljine, nadopunjenom primjenom holecistoma.

U slučaju kada je edematični oblik pankreatitisa fiksiran tokom laparotomije, tkivo koje okružuje gušteraču je infiltrirano s pripravkom novokaina i antibioticima, citostaticima i inhibitorima proteaze. Za daljnje infuzije lijekova, mikroirrigator se uvodi u korijen mezenterije poprečnog debelog crijeva. Nakon drenaže otvora kutije za punjenje i primjene kolecistoma. Kako bi se spriječio ulazak enzima i širenje toksičnih produkata raspadanja na retroperitonealnom tkivu, tijelo i rep gušterače izvlače se iz parapankretretičnih vlakana. Ako nekroza napreduje nakon operacije, tada se obavlja relaparatomija čija je neprimjerenost povezana s velikim opterećenjem na oslabljenom tijelu.

Jedna od vrsta bolesti koja zahtijeva hirurško liječenje je kalkulozni pankreatitis, čija je karakteristika prisustvo kalkula u gušterači. Kada je kamen lokaliziran u kanalima, secira se samo zid kanala. Ako postoji nekoliko kamenja, tada se vrši disekcija duž cijele žlijezde. U nekim slučajevima je naznačena potpuna resekcija organa oštećenog kalusima.

Kada se otkrije cista u pankreasu, uklanja se zajedno s dijelom žlijezde. Ponekad je potrebno potpuno uklanjanje organa. Pri dijagnosticiranju karcinoma koriste se radikalne metode liječenja.

Najozbiljnija intervencija za akutni pankreatitis je pankreatktomija. Operacija se izvodi s potpunom nekrozom gušterače, tokom perioda operacije ostavlja se dio žlijezde i 12 prstena crijeva.

Ova operacija ne garantuje oporavak i poboljšanje kvaliteta života, traumatična je, ima visok postotak smrtnih slučajeva. Zamjena ove metode može biti cyrodistribucija, koja se izvodi s hemoragičnom nekrozom pankreasa. Tokom operacije tkiva su izložena ultra-niskim temperaturama. Na mjestu izloženosti formira se zdravo vezno tkivo. U slučaju otkrivanja popratnih patologija povezanih s žučnim putem, upotreba ove metode nije dopuštena, jer postoji rizik od oštećenja žučnog mjehura, 12 - crijeva i želuca.

Endoskopska metoda koristi se za lokalne komplikacije hroničnog pankreatitisa, kada postoje pseudociste, suženje glavnog kanala žlijezde, prisustvo kamenja u kanalima gušterače ili žučnog mjehura. Mogu dovesti do pankreasne hipertenzije i zahtijevati endoskopske intervencijske metode.

Najpopularniji postupak je sfinkterotomija, koja je popraćena nadomještanjem endoproteze glavnog kanala gušterače, u prisustvu kamena - njegovom ekstrakcijom ili litotripsijom, drenažom ciste. Endoproteza se mora zameniti svaka 3 meseca, a u takvim slučajevima preporučuje se protuupalna terapija tokom jedne godine.

Prognoza za liječenje destruktivnih vrsta pankreatitisa je loša, jer je veliki postotak smrti.

Indikacije za

S razvojem pankreatitisa i njegovim prelaskom u kronični oblik, pojavljuju se kršenja morfološke strukture tkiva žlijezde, osobito ciste, kamenje, stenoza glavne žlijezde gušterače ili žučnih kanala, povećanje veličine glave žlijezde kao posljedica pojave induktivnog ili kapitulacijskog pankreatitisa. Promjene su primijećene i u prisutnosti kršenja obližnjih organa, kao što su 12 - dvanaestopalačni crijev, arterijski želudac, žučni kanali, portalna vena i njeni kanali.

Ako se otkriju gornje patologije, organizira se hospitalizacija pacijenta. Pogoršanje se otkriva pojačanim bolovima, znakovima iritacije peritoneja, intoksikacijama, povećanom amilazom u krvi i urinu.

Za hronični tijek karakteristično je stalno prisustvo simptoma bolesti kao posljedica upale i fibroze tkiva žlijezde. Hirurška metoda se koristi u početnim fazama bolesti ako postoje znakovi peritonitisa, fiksiraju se jaki bolovi i opstruktivna žutica, kao i u prisustvu kamenja u žučnom mjehuru i kanalima. Rijetko se operacija izvodi kada se kronični pankreatitis pojavi s akutnim krvarenjem u šupljini pseudociste ili u lumenu gastrointestinalnog trakta ili kada dođe do puknuća ciste.

Indikacije za operaciju su:

  • Refleksna bol u trbuhu na djelovanje lijekova,
  • Induktivni pankreatitis, kada kao rezultat dugotrajnog upalnog procesa na pozadini smanjene funkcije organa dolazi do naraslog vezivnog tkiva i stvaranja ožiljaka, kao i povećanja mase i veličine gušterače. Stanje može ličiti na simptome raka,
  • Neizolirano sužavanje glavnog kanala pankreasa,
  • Stenoza bilijarnog trakta intrakankreasa,
  • Povreda portala ili superiorne mezenterične vene,
  • Dugo postojeće pseudociste,
  • Teška stenoza 12. - prstena creva.

Šta se uklanja

Operacija se izvodi pružanjem pristupa gušterači, čineći za to gornji poprečni rez. Rez se koristi za otvaranje trbuha. Nakon otvaranja, pankreas se izlučuje disekcijom ligamenata i mezenterija creva, kao i primenom ligatura na obližnje žile. Tada se gušterača izvlači. U nekim slučajevima nije propisano potpuno, ali djelomično uklanjanje gušterače.

Raznim dijagnozama uklanja se određeni deo organa. U većini slučajeva uklanjaju se glava ili rep organa. Pri uklanjanju glave izvodi se Whipple postupak. Postupak se provodi u dvije faze:

  1. Uklanjanje dela u kojem je patologija lokalizovana,
  2. Izvođenje manipulacija za obnavljanje probavnog kanala, rad žučnog mjehura i njegovih vodova.

Manipulacija se provodi pod općom anestezijom. Da bi se omogućio pristup gušterači, napravljeno je nekoliko malih rezova kroz koje se organ pregledava laparoskopom.

Nakon toga, posude kroz koje se žlijezda hrani, zatvaraju se i uklanjaju. U nekim slučajevima djeluju i susjedni organi.

Da bi se vratio probavni sistem, telo žlezde je povezano sa želucem i centralnim delom tankog creva.

U slučaju tumora u repu gušterače provodi se operacija koja se naziva djelomična distalna pankreotomija. Ukloni se rep žlijezde, a zatim se organ usijeva duž linije rezanja. Glava gušterače uklanja se samo po strogim indikacijama, jer je operacija prilično složena i obiluje komplikacijama, pa čak i smrću tijekom operacije ili nakon nje.

Kako se zovu ove operacije

Koriste se razne tehnike za obnavljanje izljeva pankreasne sekrecije i uklanjanje nekrotičnog tkiva, upalnog eksudata i zaustavljanje intra-abdominalnog krvarenja:

  • Laparotomija i nekrektomija. To su abdominalne operacije. Retroperitonealni prostor se otvara, stvara se aspiracija gnoja i uklanjaju se nekrotična tkiva, a održiva tkiva organa čuvaju se ako je moguće.
  • Zatvoreno ispiranje u kombinaciji s kardinalnom nekrektomijom.
  • Endoskopska drenaža. Postoji mnogo opcija za drenažu i uklanjanje nekrotičnog tkiva, od kojih jedna uključuje intraoperativno širenje perkutanog drenažnog kanala, a vrši se pod kontrolom CT.
  • Punkcija - jedna injekcija posebne otopine u nekrotični fokus organa. Ova metoda je moguća samo kod sterilne nekroze, bez upalnog procesa u organu.
  • Resekcija i transplantacija. Resekcija je djelomično uklanjanje pogođenog organa. Gvožđe ima visoku antigenost, što otežava njegov opstanak tokom transplantacije. Često se transplantirani organ odbije na 5-6. Dan nakon operacije.

Ovisno o utvrđenim komplikacijama, može se izvršiti sljedeće:

  1. Endoskopski interventni tretman,
  2. Intervencija laparotomije.

Posledice i komplikacije

Hirurgija može negativno uticati na zdravlje pacijenta. Operacija može izazvati razvoj peritonitisa, pogoršanje bolesti povezane s proizvodnjom enzima, obilno krvarenje i sporo zarastanje tkiva nakon operacije, negativan utjecaj operacije na stanje obližnjih organa.

Pacijent nakon operacije trebao bi biti u bolnici oko mjesec dana. Ovo će pomoći da se mogu popraviti moguće komplikacije na vrijeme. Nakon operacije preporučuje se uzimanje inzulina i probavnih enzima, propisana je fizioterapija i terapijska dijeta.

U postoperativnom razdoblju postoji rizik od začepljenja glavnih kanala koji uklanjaju enzime. Prekomjerno krvarenje nakon operacije i nedostatak dinamike zarastanja tkiva gušterače takođe su opasne komplikacije.

Nakon operacije pacijentu je propisana posebna dijeta, gotovo uvijek se preporučuje dijetalni stol broj 5. Sustav prehrane uključuje isključenje grube hrane, začinjene, masne i pržene, gazirane piće, alkohol, kavu, jak čaj i peciva iz prehrane.

Djelomična prehrana je korisna u isto doba dana kako bi se normalizirala proizvodnja enzima koji su uključeni u proces probave. Hranu treba uzimati kuvanu, pečenu ili pirjanu, u malim porcijama. Dnevna stopa korištenog maslaca ne bi trebala prelaziti 0,25 g. Korisna su biljna ulja, žele, pire od juhe, sluzave kaše, prirodna mliječ, goveđa juha od šipka.

Potrebno je pratiti dijetu tokom života, kršenje posebno dizajnirane ishrane može izazvati ozbiljne komplikacije.

Prognoza nakon operacije ovisi o mnogim faktorima.Na porast prognoze utječe razlog odabira operacije kao metode liječenja, opseg oštećenja organa i volumen kirurške intervencije, opće stanje pacijenta, prisutnost popratne patologije u postoperativnom razdoblju, kvaliteta postoperativnih i dispanzernih događaja, poštivanje uputa liječnika, uključujući dijetu.

Svako kršenje preporuka ljekara, pretjerana fizička aktivnost, emocionalno preopterećenje mogu uzrokovati pogoršanje bolesti. Uz alkoholni pankreatitis, uz stalno korištenje alkoholnih pića, životni vijek dramatično opada.

Kvaliteta života nakon operacije na gušterači uvelike ovisi o pacijentu. U skladu s uputama liječnika i kompetentno izvedenom hirurškom intervencijom, povećanje kvalitete života zabilježeno je kod većine bolesnika.

Dragi čitatelji, vaše mišljenje nam je veoma važno - stoga ćemo se u komentarima rado prisjetiti operacije zbog pankreatitisa, bit će korisne i drugim korisnicima web stranice.

Nikolay

Nakon povrede gušterače, kada su otkrili krvarenje, ljekari su se odlučili na operaciju. Operacija je izvedena pod općom anestezijom. Oštećeni dio organa (repa) uklonjen je, nakon operacije uzeti dugotrajni rehabilitacijski tečaj. Stalno pratim dijetu, stanje mi je dobro, nije bilo postoperativnih komplikacija.

Alexey

Bolnica je prebačena u teško stanje. Operacija je izvedena bez mnogo istraživanja, jer nije bilo vremena. Dijagnoza je bila nekrotični pankreatitis s žarištima gnoja. Operacija je trajala 6 sati. Provela u bolnici 2 meseca. Nakon pražnjenja propisana je fizioterapija i posebna dijeta. Jedem samo čista jela, gotovo bez soli i šećera. Osjećam se dobro.

Postoperativni tretman

Algoritam terapije nakon intervencije na pozadini pankreatitisa nastaje zbog određenih faktora. Kako bi propisao liječenje, liječnik proučava povijest bolesti pacijenta, konačni ishod intervencije, stepen popravke žlijezde, rezultate laboratorijskih ispitivanja i instrumentalnu dijagnostiku.

Uz nedovoljnu proizvodnju inzulina od strane gušterače, propisana je terapija inzulinom. Sintetski hormon pomaže obnavljanju i normalizaciji glukoze u tijelu.

Preporučuje se uzimanje lijekova koji pomažu u razvijanju optimalne količine enzima ili ih već sadrže. Doprinose uspostavljanju funkcionalnosti probavnog trakta. Ako ti lijekovi nisu uključeni u režim liječenja, tada pacijent razvije simptome kao što su povećana tvorba plinova, nadimanje, proliv, žgaravica.

Pored toga, preporučuju se sledeće aktivnosti:

  • Dijetalna prehrana.
  • Terapeutska gimnastika.
  • Fizioterapija.

Čini se da je uravnotežena prehrana dominantan dio pacijentovog perioda oporavka. Dijeta nakon resekcije organa uključuje dvodnevni post. Trećeg dana je štedljiva hrana prihvatljiva. Možete jesti sledeće:

  1. Loose čaj bez šećera s krekerima.
  2. Pire od juhe.
  3. Kaša u mleku (pirinač ili heljda). Tokom pripreme mleko se razređuje vodom.
  4. Parni omlet (samo vjeverice).
  5. Sušeni hljeb, samo jučer.
  6. Do 15 g putera na dan.
  7. Skuta sa malo masti.

Neposredno prije spavanja preporučuje se popiti čašu kefira s malo masti. Ponekad se zamijeni čašom tople vode uz dodatak male količine meda. T

tek nakon 10 dana pacijentu je dopušteno da u jelovnik uključi neku ribu i mesne proizvode.

Prognoza nakon operacije na žlijezdi

Sudbinu osobe nakon operacije na gušterači određuju mnogi faktori. Oni uključuju stanje prije operacije, način intervencije, kvalitet terapijskih i dispanzerskih mjera, pomoć samog pacijenta, itd.

Bolest ili patološko stanje, bilo da je riječ o akutnoj fazi upale gušterače ili cisti, uslijed koje je medicinska manipulacija u pravilu izvršena, i dalje utječu na dobrobit pacijenta i prognozu bolesti.

Na primjer, ako je resekcija uzrokovana rakom, tada postoji visoki rizik od ponovne bolesti. Prognoza za petogodišnje preživljavanje takvih pacijenata je razočaravajuća, čak i do 10%.

Čak i manja kršenja preporuka liječnika - tjelesno ili psihičko preopterećenje, nestabilnost u prehrani itd., Mogu negativno utjecati na pacijentovo stanje. Oni izazivaju pogoršanje koje se završava fatalnim posljedicama.

Kao rezultat: kvaliteta života i njegovo trajanje nakon operacije na gušterači ovisi o disciplini samog pacijenta, poštivanju svih zahtjeva i imenovanja medicinskog stručnjaka.

O liječenju pankreatitisa opisano je u videu u ovom članku.

U kojim je slučajevima operacija indicirana za akutni pankreatitis?

Hirurgija za akutni pankreatitis izvodi se na dva načina:

  • laparotomija, kod koje ljekar dobija pristup gušterači kroz posjekotine na trbušnom zidu i u lumbalnoj regiji,
  • minimalno invazivne metode (laparoskopija, intervencije odvodnjavanja punkcija), koje se izvode putem punkcija u trbušnom zidu pacijenta.

Laparotomija se izvodi ako su otkrivene gnojne komplikacije pankreatonekroze: apscesi, inficirane ciste i pseudociste, uobičajena zaražena pankreatonekroza, retroperitonealni celulitis, peritonitis.

Laparoskopija i punkcija praćena drenažom koriste se za uklanjanje izljeva u aseptičnim oblicima bolesti i sadržaja zaraženih tečnih formacija. Minimalno invazivne metode se takođe mogu koristiti kao pripremni stadij za laparotomiju.

Najčešći hirurški zahvati za akutni pankreatitis

  1. Distalna resekcija gušterače. Predstavlja uklanjanje repa i tijela pankreasa različitih veličina. Izvodi se u slučajevima kada je oštećenje gušterače ograničeno i ne obuhvata cijeli organ.
  2. Subtotalna resekcija sastoji se u uklanjanju repa, tijela i većine glave gušterače. Zadržani su samo dijelovi u susjedstvu dvanaestopalačnog crijeva. Operacija je dozvoljena samo uz ukupno oštećenje žlijezde. Budući da je ovaj organ nesparen, samo transplantacija gušterače može u potpunosti vratiti svoju funkciju nakon takve operacije.
  3. Necsesecvestrectomy provodi pod nadzorom ultrazvuka i fluoroskopije. Otkrivene tečne formacije gušterače probijaju se i njihov sadržaj uklanja pomoću drenažnih cijevi. Zatim se u šupljinu uvode odvodi većeg kalibra i vrši se ispiranje i vakuum ekstrakcija. U završnoj fazi liječenja odvodi velikog kalibra zamjenjuju se malim kalibrima, čime se osigurava postepeno zarastanje šupljine i postoperativne rane uz održavanje istjecanja tekućine iz nje.

Prehrana i režim pacijenata nakon operacije pankreasa

U prva 2 dana nakon operacije pacijent gladuje. Potom se u prehranu postepeno uvode čaj, pire od vegetarijanskih supa, kuhane žitarice, omlet bjelančevina, krekeri, skuta, što je sve što se može jesti nakon operacije gušterače tokom prve sedmice.

U budućnosti se pacijenti pridržavaju uobičajene prehrane za bolesti probavnog sustava. Fizička aktivnost pacijenta određena je volumenom operacije.

Ostavite Svoj Komentar